Partenerii ROTLD cer consultări publice înainte de introducerea tarifului anual pentru domenii

Întâlnirea ROTLD de pe 18 nu a fost una publică, ba la un moment dat s-a pronunțat numele meu, ca să fie oamenii siguri că nu răsuflă nimic din ce s-a discutat.

Din nou, eu cred că ROTLD are deja un plan și acum mimează doar consultările publice înainte de a impune ceva.

Iată mai jos scrisoarea registrarilor români către ROTLD

Către

Domnul Ionuț Eugen Sandu, șef departament RoTLD și Cloud Computing Consiliul de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică

Domnul Augustin Jianu, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională
Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților

Scrisoare deschisă

Solicităm organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile “.ro”

În 23 decembrie 2016 ROTLD a publicat online anunțul privind introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro” începând cu 1 iulie 2017.

În 18 ianuarie 2017 ROTLD a organizat o întâlnire cu partenerii săi, companii de web hosting, prin care se înregistrează în jur de 60% dintre domeniile “.ro”. La această întâlnire ROTLD a comunicat pentru prima dată noile tarife de mentenanță și reguli de înregistrare pentru domeniile “.ro”.

Niciunul dintre partenerii prezenți la întâlnire nu a negat necesitatea introducerii unui tarif anual de mentenanță, acesta fiind un standard de facto în industrie.

În timpul întâlnirii, participanții au constatat că există mai multe puncte care trebuie discutate înainte de a stabili forma finală a introducerii tarifului anual de mentenanță. Partenerii ROTLD au oferit feedback extrem de valoros, cum ar fi:

– Tariful de 39 euro + TVA pentru înregistrarea unui domeniu pe 5 ani, în loc de 7,8 euro + TVA pe 1 an este o măsură neobișnuită în industrie și care face mai puțin accesibile domeniile “.ro”

– Încărcarea extraordinară care se creează pe departamentele de plăți și suport ale ROTLD si ale partenerilor în ziua de 1 octombrie a fiecărui an, când ar fi termenul limită de plată pentru mentenanța tuturor domeniilor “.ro” înregistrate până la data de 1 iulie 2012. Reprezentații ROTLD au estimat un număr de 300,000 de domenii pentru care se va achita tarif anual de mentenanță în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2017.

În acest moment sunt peste 900,000 de domenii “.ro” înregistrate. Impactul deciziei ICI este unul major asupra tuturor utilizatorilor de domenii „.ro” și asupra multor categorii de companii din industria online.

Din aceste motive solicităm Consiliului de Administrație al ICI să aloce o perioadă de minimum 3 luni pentru consultări publice cu partenerii ROTLD, asociații profesionale din IT&C, presă și utilizatori de domenii “.ro”.

Inițierea acestor consultări se va face de către ROTLD publicând online:

– propunerea detaliată a ROTLD

– fundamentarea economică pe care se bazează propunerea de înregistrare pe minimum 5 ani. Dintre cele mai populare 20 extensii de domenii din lume, doar unul nu permite înregistrarea pe 1 an, “.au” – minimum 2 ani. Dintre cele 29 extensii de domenii ale țărilor din UE, doar doua nu permit înregistrarea pe 1 an, “.gr” – 2 ani, “.hu” – 2 ani. ROTLD trebuie să argumenteze detaliat de ce este necesară această regulă complet atipică în industrie.

Consultarea publică se va face prin întâlniri și discuții organizate de către ROTLD (online și offline) cu actorii din “.ro”.

ROTLD are 80 de parteneri localizați în toată țară, cât și în străinătate. Faptul că ROTLD a acordat partenerilor doar 2 zile lucrătoare, prelungite ulterior la 3 zile lucrătoare, pentru a discuta între ei, semna, centraliza și transmite propunerile ridică semne de întrebare asupra deschiderii ROTLD la dialogul cu partenerii săi.

Vă solicităm să acordați mai mult de 3 zile lucrătoare pentru feedback și consultări, să faceți consultările publice și să implicați companii și organizații profesionale din industria online, presă și utilizatori de domenii “.ro”.

Aceste consultări publice sunt benefice și pentru informarea deținătorilor celor 900,000 de domenii “.ro” care vor fi afectați de această schimbare.

Credem că doar printr-un dialog adevărat veți obține întreaga susținere și apreciere din partea comunității online din “.ro”.

25 ianuarie 2017

Semnatari (lista rămâne deschisă pentru cei care doresc să se alăture demersului nostru):

 1. Andreiaș, Adrian – Hosterion SRL, partener ROTLD
 2. Apostol, Paul – Easyhost SRL – partener ROTLD
 3. Bogdan, Ștefan – Zenith Technology SRL, partener ROTLD
 4. Bolog, Alexandru – Net Solution Hosting SRL, partener ROTLD
 5. Chiruta, Doru Adrian – Net Design SRL, partener ROTLD
 6. Covaci, Ciprian – Awesome Projects SRL, partener ROTLD
 7. Dragan, Marius Eduard – Web Megahosting SRL, partener ROTLD
 8. Frunzeti, Laura – Consiliul Roman pentru Publicitate
 9. Gelabert, Marc – Soluciones Corporativas IP, partener ROTLD
 10. Iordache Catalin Alexandru, Pagini Europene SRL, partener ROTLD
 11. Merca Csaba – Nshost SRL,  partener ROTLD
 12. Neagu, L. Cosmin – Rospot SRL, partener ROTLD
 13. Radulescu, Mihai – Top Level Hosting SRL – partenet RoTLD
 14. Samartinean Vasile, Heliomedia SRL, partenet ROTLD
 15. Sutac, Cristian – Dow Media SRL, partener ROTLD
 16. Tofan, Radu – Romarg SRL, partener ROTLD

Sublinierea îmi aparține. Cum spuneam, ROTLD vrea un avans de 50€ per domeniu pentru 5 ani, ceea ce e bizar și incredibil. Dar o face pentru că nu e de ajuns că vrea să preia de la ICI infrastructura și să devină entitate de sine stătătoare, vrea și o căruță de bani (dintr-un milion de domenii, dacă 20% se plătesc, rezultă 10 milioane de euro, pe care ROTLD nu mai trebuie să îi dea la ICI, ci i-ar folosi ei pentru orice altceva)(cam ăsta estimez eu că e nivelul domeniilor românești active, 20%).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

14 comentarii

 1. Bosss, vezi ca mai prinzi ceva domenii bune cu .blog si până în octombrie ai timp să faci transferul ca la carte!

  00
 2. Ar trebui sa pui un TL;DR pentru articolele cu mai mult de 300 caractere.

  00
 3. Felicitari pt demers

  00
 4. RoTLD vrea avans pe 5 ani pentru ca nu vrea sa aiba anual problema celor 600k facturi si nici nu vrea sa renunte la statutul de registrar si sa-i lase pe parteneri sa preia aceasta problema, cum este firesc.

  In acelasi timp ei au propus un pret care este total nerealistic pentru parteneri din punctul meu de vedere. Ei vor sa vanda prelungirea cu 7.8 EUR / 1 an, iar partenerii trebuie sa plateasca 6 EUR, practic o marja de 1.8 EUR / domeniu. In conditiile in care partenerii au costuri de marketing, financiare ca trebuie sa contabilizezi zeci de mii de facturi, de finantare pentru ca trebuie sa ai un depozit la RoTLD din care sa poti prelungi domeniile, iar daca totul se face pe 1 Oct 2017 inseamna citeva milioane de EUR.

  Momentan 25 Ianuarie ora 12:00 a fost un dead-line pentru comentarii, urmand ca RoTLD sa faca o discutie interna pe 26 Ianuarie si sa ne anunte ce fac in continuare.

  Eu ma pregatesc pentru planul intial, pentru ca dupa cum ii stiu nu o sa se schimbe multe.

  00
  • in romania pretul final nu ar trebui sa sara de 5 euro pe an. Dar e ok, sunt multe extensii mult mai ok si daca ai continut de calitate poti sa ai site-ul si gigelsopranos.bagpendulainrotldpsinchiriezcameracamingregie

   00
 5. Acum pe bune, daca astia de la guvern au inclus in super optimistul proiect fiscal si faza ca iau de aici 15 milioane de euro, nu cred ca mai conteaza ce demersuri se fac si ce petitii si scriu, se vor lua banii de care au ei nevoie.

  00
 6. Imi amintesc ca discutia asta a mai fost si in 2013 pe vremea usl, acum vad ca se reia.

  00
 7. Chiar si cu 50E/5 ani, tot iesi mai ieftin decat un .com sau .net.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube