Istoria evreilor din România face parte din istoria românilor

Mi-a semnalat un prieten articolul acesta de pe Digi24.ro

Parchetul General anchetează AUR pentru minimalizarea Holocaustului
La data de 6 ianuarie 2022, urmare a sesizării din oficiu în conformitate cu art. 292 din Codul de procedură penală, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrat un dosar penal privind comunicatul de presă emis pe 3 ianuarie 2022 de partidul AUR, intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze!”, în care se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, respectiv în varianta „minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia”, se arată în comunicatul Parcehtului.
(…)
În comunicatul invocat de procurori, AUR spune că istoria Holocaustului și educația sexuală reprezintă „teme minore” care „au fost ridicate la rangul de materii”, în ceea ce califică a fi drept o „acțiune sistematică de subminare a calității învățământului din România”.

Mi-am exprimat părerea despre Simion de 100 de ori pe-aici: un prost. Un fel de micro-Vadim, un mini-Funar, în capul lui un fel de Becali sau Dan Diaconescu.
Adică, niște nimeni care, cu toată „influența” lor – și trebuie să recunoaștem că Vadim era mult mai influent în rândul populației decât prostul ăsta de Simion… cu toată influența lor, n-au ajuns ce bănuiește internetul că va ajunge Simion. Bine, în caz că bănuiește că va rămâne (în continuare) un nimeni, atunci ar avea dreptate, internetul.
(În afară de vorbe goale, a zis ceva serios și concret vreodată? Un plan, „planul lui pentru România”… în afară de mâncat rahat cu „să ieșim din UE!”, „Să plece străinii”, are un plan pe hârtie, serios, despre cum vede el țara după ce pleacă UE și străinii! ? 
Când apare Mein Kampf a lui Simion, să vedem ce are în cap, mai mult decât urlat și populism de trei lei?
Vezi 3 minute cu Simion, gata, restul de 3000 de minute/ore/zile, sunt aceleași 3 minute)

Am citit știrea și… iar Simion ăsta!? Ce mai vrea, mă!? „Teme minore” care „au fost ridicate la rangul de materii”
Ce materii, despre ce vorbește?
Despre asta:

Guvernul susține introducerea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în școli
Guvernul României susține introducerea disciplinei școlare „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în învățământul liceal și profesional, anunță deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Executivului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.
Ca urmare a propunerii legislative privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, Guvernul susține modificarea Legii educației naționale în vigoare pentru includerea disciplinei școlare “Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie în învățământul liceal și professional începând cu anul școlar 2023 – 2024, se arată într-un comunicat oficial.

Istoria evreilor, materie obligatorie în şcoli… O fi bine, n-o fi bine?
Câţi evrei avem în România, cu potenţial să sufere din cauza antisemitismului?

In 2016, the Romanian Jewish population was estimated as ranging between 9,300 and 17,000. There are also 3,000 Israeli-born people living in Romania.

Pentru mai puțin de 20.000 de evrei, o țară de 20 milioane (cam atâția cred că am mai rămas) să studieze istoria lor în școală?

Ce se va studia la materia asta? Cum se va numi ora, „Istorie”, sau „Istoria evreilor”?
Evreii ăștia sunt români? Adică, combatem discriminarea făcând discriminare între evrei și români? Istoria evreilor din România nu e istoria României?
Ar fi interesant de aflat bibliografia, programa școlară a materiei Istoria evreilor.

Acum câteva zile pusesem câteva clipuri despre limba latină. Se acidulaseră comentatorii, că nu avem nevoie de studiul limbii latine în școli. Istoria evreilor e ok să se studieze în România?

Se va studia și despre acești evrei?

De ce nu avem un proces al comunismului? Iată Lista evreilor comuniști care au condus România în anii celei mai crunte dictaturi și represiuni!
Literatura de specialitate extrem de bogată care a fost dedicată comunismului din România primilor ani de după război permite radiografierea aparatului de stat în ale cărui poziții cheie s-au regăsit următorii evrei:


1. Ana Pauker (n. Hanna Rabinsohn) (1893-1960), secretar general al CC al PMR între 1944 și 1948; din noiembrie 1947 până la excluderea ei din viața politică în 1952 ministru de Externe al RPR și membru al Secretariatului General al Partidului Comunist Român, PCR (din 1948 redenumit Partidul Muncitoresc Român, PMR, după care în 1968 a revenit la titulatura PCR); președinte de onoare al Uniunii Femeilor Democrate Române (UFDR) (1948-1952), continuatoarea Uniunii Femeilor Antifasciste Române
etc.

lista conține 160 de nume de lideri importanți, evrei care au adus jugul comunismului peste România.

 

Ați citit despre români deportați în Siberia? Basarabeni, deportați cu totul în Siberia, și casele ocupate de ruși – că de asta e plină Basarabia de rusofili, că-s ruși!

Oare la materia Istoria evreilor se va studia și despre Genrikh Yagoda?

Evreii lui Stalin. Cazul Genrikh Yagoda, fondatorul gulagurilor. Zeci de milioane de oameni au murit din cauza sistemului creat de el


Din pacate, in contextul actual, rar se aduce in discutie cel mai mare genocid al secolului XX, dar urmarile acestuia se simt si in ziua de astazi.
Exista in istoria omenirii o data care este aproape uitata. Intre 19 si 20 decembrie 1917, in contextul Revolutiei bolsevice si al razboiului civil din Rusia, Lenin a semnat un decret pentru formarea Comisiei extraordinare pe intreaga Rusie pentru combaterea contrarevolutiei si sabotajului, cunoscuta si sub numele de CEKA.

Yagoda was born in Rybinsk into a Jewish family. The son of a jeweller, trained as a statistician, who worked as a pharmacist’s assistant, he claimed that he was an active revolutionary from the age of 14 

 

Cu ce să continuăm? Am mai multă bibliografie, am fost foarte interesat de subiect, atât de interesat încât am puterea să văd și singur, nu a fost nevoie să mi se predea „Istoria evreilor”.

Ore de Istoria comunismului nu se introduc? CÂND se vor introduce ore de Istoria comunismului, comunism care a afectat toată țara!, pe 50 de ani!, nu doar o fracțiune de populație? Inclusiv evreii, dacă vreți, au fost afectați de comuniști – eram copil când evreul din blocul nostru a plecat în Israel; din câte am înțeles, cumpărat de Statul Israel.

Istoria comunismului din România… de 30 de ani așteptăm materia asta!
Când va „susține” Guvernul introducerea disciplinei Istoria comunismului?
O materie muuuult mai stufoasă, care e necesară și ar putea fi studiată ca limbile străine, câte 6-7 ani!

Nu neagă nimeni că evreii au suferit în România.
Dar au trecut 80 de ani de la situația din poza de mai jos. OPTZECI DE ANI!

În plus, vă rog să compilați o chestie.
Două hărți de pe wikipedia: distribuția evreilor în Europa pe la 1900, și procentul de morți dintre ei în „Al doilea”.
Citiți-le obiectiv.  Deși era plin de evrei pe-aici estimările lor spun că au murit, procentual, mai puțin de jumătate decât cei în Vest.
Da, a fost nasol pentru ei aici, dar… uitați-vă cum România e înconjurată de vișiniu,  negru. Noi, deși aveam orașe întregi cu populații majoritare evreiești, se pare că nu ne-am comportat chiar că „vecinii” noștri.

Faceți singuri un test: opriți 100 de români la semafor și întrebați-i ce cred despre evrei. Întâi intebati-i câți evrei cunosc, dacă ei cunosc personal evrei, apoi întrebați-i ce părere au despre evrei.

Nu prea cred că mai exista „antisemitism”, pentru că nu mai sunt evrei în România. Iar moșii ăia care ar fi putut fi antisemiți, care au lucrat, care au luat contact cu mulți evrei, au murit sau sunt foarte bătrâni.
În afară de 100 de proști de la AUR, antisemitism poate fi pus aproape cu ghilimele. Nu mai sunt evrei în România!
1.237.746.
Acesta e numărul de unguri. Evreii sunt de vreo 50-100 de ori mai puțini.
Când introducem ore de Istoria ungurilor? Ar fi mai justificate, avem de 100 de ori mai mulți conaționali de origine maghiară!

Cu ce sa inchei?
Cu alt articol de pe net?

“Years later, in 1986, Miklos was contacted by the Swedish journal Sydsvenska Dagbladet in Malmo and invited to meet „an old friend” named Elie Wiesel… As Miklos answered that he doesn`t know anyone with this name, he was told Elie Wiesel was the same person Miklos knew in the Nazi camps under the name Lazar Wiesel and with the inmate number A-7713… …” I was very happy at the idea of meeting Lazar but when I confronted the so-caled „Eli Wiesel”, I was stunned to see a man I didn`t recognize at all, who didn`t even speak Hungarian or Yiddish and instead he was speaking English in a strong French accent. ……Miklos recalls that during this strange meeting, Elie Wiesel refused to show him the tattooed number on his arm, saying he didn`t want to exhibit his body. Miklos adds that Elie Wiesel showed his tattooed number afterward to an Israeli journalist who Miklos met and this journalist told Miklos that he didn`t have time to identify the number but… was certain it wasn`t a tattoo…
After that meeting with Elie Wiesel, I spent twenty years of research and found out that the man calling himself Elie Wiesel has never been in a Nazi concentration camp since he was not included in any official list of detainees.

 

P.S.: pariez că se vor alia 100 de proști să spună că sunt antisemit și din astea, nu?
Bunicul meu a cumpărat casa de la un evreu. Un atelier de croitorie, transformat după război în casa de locuit. Mai avem ușile originale, și unele cărți. (am vrut să fac un text special despre evreii din Iasi, despre primul teatru evreiesc din Iasi, din Romania, din lume*)
Am citit „istorie evreiască” mai mult decât… cred că aș fi în prima jumătate a românilor care cunosc câte ceva din istoria evreilor din România.
Primii șefi ai mamei mele, de la care a învățat practic meseria, au fost evrei.
Nu sunt antisemit, dar ajunge. Nu ne băgați pe gât ceva ce nu e cazul. Chiar nu e cazul… câte evenimente și alte holocausturi s-au întâmplat din 1945 și până azi?
Lăsați să studiem despre evrei numai dacă vrem, nu impuneți lucrul ăsta. În școli? Să ce, cu ce scop? Ce să vrea, PENTRU CE să studiem istoria a 20.000 de oameni care trăiesc în țara asta, cu ce scop? Că bani de la noi nu prea… vă dau suficient americanii.

Since 1985, the United States has provided nearly US$3 billion in annual grants to Israel, which has been the largest recipient of annual American aid from 1976 to 2004 and the largest cumulative recipient of aid ($146 billion, not inflation-adjusted) since World War II

N-avem noi banii ăștia, nu e nevoie să băgați ore de Istoria evreilor în capul copiilor, fără nici un fel de rezultat viitor. Extindeți orele de latină, de franceză, de engleză, de mate, de desen…
Istoria evreilor poate fi un capitol (eventual extins) din manualul Istoria românilor. E suficient.
Deși… ei nu vor să fie discriminați, dar se discriminează singuri, cerând ore speciale pentru ei. Tot discriminare e, domnii mei!
Repet: istoria evreilor din România e (face parte din) Istoria Românilor.

Un trio mai bun, zic eu, decât trio-ul Beligan-Dinică-Moraru

 

 

* cum rezolvăm sistemul de ecuații compus din
1. antisemitism în România
2. primul teatru evreiesc din Iasi, din România, din lume
?

 

Later edit: să sperăm că poate citește și „deputatul Alexandru Muraru”: Boss, înțeleg că ești tu mare pornit și vezi antisemiți peste tot. E ok, fă procese, dă-i în judecată, te susțin: DA, evreii au suferit în Al doilea război mondial. Scoate AUR în afara legii, ar fi o idee să găsești chichița asta pentru a face-o.
Dar oprește-te aici. Lasă milioanele de copii din școli în pace, nu-i obliga tu să „studieze” obsesiile tale. Mâine nu mai sunteți în România, evreii vor dispărea pe cale naturală din România, sunteți din ce în ce mai puțini. Generațiile care vin, poate chiar și generația mea – care e și generația ta – nu ne mai confruntăm cu din astea. Chiar să vrem să fim antisemiți, nu am avea cu cine! Reflectează la asta, și lasă copiii în pace.

Inclusiv acest timp în care am stat să adun materiale pentru acest articol este un timp pierdut, care nu-mi aduce nici un beneficiu – deși eu sunt interesat de istorie!
Pierdere de timp, pentru 0,0x% procent de populație.

La poarta Raiului, sau a Iadului, după caz:
– Ce ai făcut, Cristian, fiule, cu viața ta?
– În copilărie citeam tot ce prindeam despre Al doilea război mondial și despre evrei.
– Dar tu te-ai născut la zeci de ani după război. Ai citit atât de mult despre un singur eveniment din istoria aceasta măreață a Pământului?
– Ce să fac, Doamne, parcă eu am vrut? Așa s-a nimerit, nu știu cum, poate propaganda comunistă… Primeam inclusiv cărți la școală, că am luat și Premiul I cândva, cu povești despre război.
–  Si ți-au folosit, s-a adunat undeva ce ai citit, ai prieteni evrei, ai vizitat Israel, te-a interesează problema mai mult decât un hobby?
– Nu. Nu chiar.
– Ți-a provocat bucurie, plăcere, să citești despre ororile din Al doilea război mondial?
– Nu, de asta sunt acum la poarta Raiului și nu a Iadului, că durerea oamenilor mă întristează, nu mă bucură.
– Atunci?
– Atât găseam despre război, așa s-a nimerit. Mii de pagini despre evrei.
– Dar români nu au murit în război? Despre ei ce știi?
– Prea puțin, Doamne, că nu a scris nimeni prea mult. Știi, colectivizare, comunism, istorie adevărată nu prea… puțin tare. Că nu a scris nimeni de deportări, de motivele pentru care s-a invadat Basarabia… era interzis să se scrie când eram eu mic. Oamenii ascundeau sub podele cărți de istorie de dinainte de 1945.
– În concluzie, ce ai făcut cu timpul tău pe Pământ, cu ce ți l-ai umplut?
– Nimic, Doamne-doamne, nimic am făcut. Absolut nimic. Mai pot trage un bilet?

 

În numărul viitor am să povestesc filme despre situația civililor în al doilea război mondial. De sâmbătă lucrez la text, dar uite ce „noutăți” apar la știri și mă întrerup. lol
Nu numai evreii au suferit, nu e nevoie să vorbim numai despre ei.
Dacă „deputatul Alexandru Muraru” vrea să facă ceva util, să propună manual despre Istoria Civililor. O muncă la care m-aș oferi chiar să lucrez voluntar! Civilii, toți, indiferent de rasă, etnie, religie, apartenență politică: Manual de Istoria Civililor.

 

Later edit2: cu ce pierde timpul o țară întreagă: un prost zice că evreii sunt nasoi – noi nemaiavând evrei prea mulți în țară, câteva mii – altul apare la Guvern cu procese.
Se pornesc mecanisme întregi, încep să se dezbată legi pentru materii la școală! Totul pentru că un prost urlă la TV idioțenii, iar unul cu pitici pe creier îl bagă în seamă.
Băi, mi-e milă. De mine, de noi. Asta e important acum, că nu studiem Istoria evreilor?
Nu avem Biblia, măi deputatule? Nu ajunge? CE trebuie să mai știm, între Biblie și 1939? Avem Biblia, și mii, zeci de mii de filme – imagini de arhivă, reale, nu filme artistice – puse la dispoziție gratuit pe net. Ce mai vrei, ajunge. Pentru țara noastră, cu atât de puțini evrei în ea, ajunge.
Acum poți trece la chestii serioase, să faci pe bune ceva pentru țara asta, deputatule?
A început construcția Autostrăzii Moldova și te plictisești, nu ai cu ce să-ți umpli timpul? Vezi cu budele alea din curțile școlilor, ai ce face. Lasă Istoria evreilor ca materie obligatorie, adu apă curentă în școlile sătești, deputatule! Că nu pentru Istoria evreilor te-a făcut Iașul deputat.
Apropo, cimitirul evreiesc de pe Mihalache are niște morminte monument istoric, care surprind cumva România din perioada când erau mulți evrei. Am fost în vizită înainte de pandemie, e lăsat în paragină jumătate de cimitir. Am vorbit cu groparii de acolo… nu au timp, sunt puțini, iar cimitirul e mare. Sunt îngrijite în speciale mormintele unde familile evreilor, din afară, trimit bani pentru strămoșii lor de aici. Și cum mulți din cei îngropați nu mai au urmași, groparii acordă prioritate minimă acelor morminte.
Voi ce faceți cu banii pe care bănuiesc că îi primiți că „holocaust”? Curățați, mă, cimitirul ăla, că e ca o capsulă a timpului, extraordinară piesă de istoria României. A României, deputatule, e Istoria României!


Cine va preda Istoria evreilor? „Pentru a nu exista discriminări și bigotism”, vor fi angajați profesori evrei? Se vor înființa… câte școli sunt în total în România? Câte posturi de „profesor de istorie evreiască” vor fi? Ajung toți evreii din România, sau e nevoie să mai importăm evrei, că nu ajung pentru posturile de profesor?
Statistică în 2025: „Avem câteva mii de evrei în România, care sunt toți profesori de istorie a evreilor.”
Observă cineva ridicolul acestei situații?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

268 comentarii

 1. Vezi ca poți fi și dumneata învinuit pentru opiniile exprimate mai sus.
  Problema relației dintre romani și evrei e foarte delicata și, mai ales, foarte banoasa. Asta nu înseamnă să acuzam comportamentul absolut debil a o grămadă dintre cei ce se proclama romani 100%. Nici g Simion nu e un exemplu dar nici „fratele” Muraru. Pe care din ei ți i-ai dori în familie? Eu pe nici unul

  10
  • Ca o curiozitate, o poza din presa israeliana de azi unde apare un simbol antisemit
   https://static.timesofisrael.com/www/uploads/2022/01/F220111YS33.jpg
   Sa fie vreun mesaj subliminal sau e pura întâmplare?

   10
  • „Invinuit” ca ce? Ca citez istorie? E vreo minciuna in text, vreun neadevar?
   Ce inseamna „invinuit”?
   Nu au venit evreii comunisti peste romani? Nu a fost Ana Pauker cine a fost? Gulagurile nu au fost infiintate de evrei? Nu l-a intrebat nenea ala 20 de ani pe Ellie Wiesel unde ii e tatuajul? Nu exista „Take, Ianke si Cadir”?
   Si inca as putea continua cu citate… din carti care se gasesc in orice bibilioteca judeteana.
   Am luat date istorice si le-am pus cap la cap intr-un articol. „Invinuit” ca ce?

   Reflecteaza la asta, sau reflectati toti la ce a scris anonim, si DE CE a gandit ce a scris, ce l-a facut sa rationeze asa. Reflectati pana intelegeti ceva cu adevarat.

   10
  • Sa ma apuc sa fac eu manualul Istoriei Evreilor din Romania?
   Numai cu texte din biblioteci, din presa centrala.
   De exemplu, de pe mediafax.ro

   Corpul Detectivilor – prima structură a NKVD-ului din România şi nucleul Securităţii

   Corpul Detectivilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost de la bun început încadrat în mare majoritate cu comunişti sau vechi poliţişti care au consimţit să se pună în slujba partidului, întorcînd armele împotriva valorilor apărate de-a lungul carierei lor, după organizarea sa la 14 martie 1945. Şef al acestui compartiment poliţienesc a fost numit Alexandru Nicolschi (fost Boris Grunberg). Născut la 2 iunie 1915 la Chişinău, într-o modestă familie evreiască, a intrat în 1932 în mişcarea comunistă de tineret, ceea ce avea să-i atragă peste un an şi o arestare pe două săptămîni de către Siguranţă. În momentul în care sovieticii au intrat în Basarabia, lucra la centrala telefonică din Chişinău. De aici, la recomandarea lui Vasile Luca (pe atunci deputat de Cernăuţi în Sovietul Suprem), a fost recrutat de NKVD. Instruit de centrala de spionaj sovietică şi trimis cu misiune în România în noaptea de 26 mai 1941, a fost prins după numai două ore de la trecerea frontierei, dormind beat într-o căpiţă de fîn. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru spionaj de un tribunal militar, dar a fost eliberat după 23 august, fiind încadrat din octombrie 1944 în Direcţia Generală a Poliţiei. Considerat de mare încredere atît de sovietici, cît şi de aparatul comunist, i s-a încredinţat coordonarea primelor măsuri represive în fruntea Corpului Detectivilor.


   Are nevoie de ajutor domnul deputat? Sa-i adun eu primele 100 de pagini de manual, numai din articole de presa?
   Prea putini oameni care sa mai planga pentru romani. O fac eu, daca e nevoie, adun eu 100 de pagini din „Manualul de Istorie a Evreilor” unde sa putem plange pentru romani.
   Si pot intreba candid si sincer: este vreo legatura intre Pogromul de la Iasi si faptul ca evreii comunisti deja se infiltrau ca spioni in Romania?
   Erau romanii fierti pe evrei cu mult inainte, sau a existat un fel de „actiune si reactiune”, de fapt, la pregatirea invaziei bolsevice de catre evrei?
   Aici nu stiu raspunsul, de asta intreb: inca mai e de cercetat.
   Dar, domnul deputat, nu mai bine ne oprim, si lasam lucrurile sa ramana istorie? E nevoie sa deschidem rani din astea adanci, in care sa citim cum voi ati venit sa puneti jugul comunist peste Romania, iar romanii v-au dat foc? E nevoie de asa ceva, azi, cand avem scoli fara toalete cu apa curenta? Nu aveti altceva mai bun de facut?

   10
  • @cristici
   Ia-o ca pe un compliment atunci. Și Caragiale a fost învinuit de antisemitism. De aia nu se mai studiază „o făclie de Paște”. Și nici „doua loturi”.

   10
  • II.1. Procesul masacrelor din Iași – analiza declarațiilor martorilor principali

   Cadavre de evrei pe străzile Iașului în timpul pogromului.
   În privința Dosarului procesului penal din anul 1948, este evident că Matatias Carp a avut acces la acesta, din moment ce prezintă (în volumul al II-lea al CĂRȚII NEGRE) mai multe depoziții ale martorilor și acuzaților din proces, precum și un „Extras din decizia nr. 2.628 din 26 iunie 1948 a Curții București, Secțiunea I penală (Dos. Nr. 2.946/ 1948)“ (cf. Matatias Carp, op. cit., pp.157-158).

   Mai mult, martorii de la Serviciul de Salubritate răspund în fața acuzatorului public, la întrebarea privind justețea numărului de 254 de cadavre descoperite în Cimitirul Israelit din Iași. Aceste interogatorii, desfășurate în anul 1945, ne dezvăluie adevărul crud că numai 254 cadavre ar fi fost înhumate acolo în iunie 1941 și dezgropate cel mai probabil după război.

   Martorul Vlad Marievici, fost șef al Serviciului Salubrității la Primăria Iași, audiat în ziua de 21 iulie 1945, a declarat: „Asupra faptului de care mă întrebați, dacă cifra de 254 de cadavre ce sunt îngropați în cimitirul Israelit este cea justă, eu cred că nu, și această credință mi-o întemeiez în primul rând pe comunicatul dat imediat, care menționa un număr de 500 de iudeo comuniști și apoi ceiace am văzut eu în Curtea Chesturii și în Aleia Alexandri când mi-am făcut convingerea că sunt mai mult de 500 de cadavre.“ (Matatias Carp, op. cit., vol. II, p. 144).
   Dar „mai mult de 500 de cadavre“ nu înseamnă, în nici un caz, 14.850 de cadavre!

   LINK

   Ce variante se vor folosi in Manualul de Istorie a evreilor, variantele evreilor, sau cele documentate prin actele vremii?
   E mai valabil domnul deputat decat Constantin Cumpana de la rezistenta.ro ?

   10
  • @cristici
   Si un punct de vedere de acu 100 ani
   https://jewishencyclopedia.com/articles/6469-galatz
   Mișto e prima fraza…

   Bine măcar ca putem dezbate încă pe tema asta. Cred ca nimănui nu ii e chef de o „punere sub urmărire penala” pentru, citez, detalii minore. Cum ar fi simbolul din poza de am indicat-o mai sus.

   10
  • „Trucul” e ca dezbatem, in loc sa ne intereseze cat… apropo, cate ore ati petrecut cu istoria Luptei de la Podul Inalt, care a avut „aniversarea” ieri?
   Eu am petrecut 10 minute cu Podul Inalt, si 10 ore cu Istoria Evreilor. (nimic n-am muncit azi)
   Puii mei, uite de asta nu mai vreau sa deschid subiectele astea, iar cad „trucului” la care cadeam si in copilarie.
   La naiba, oare un francez din Paris ce a facut azi toata ziua, tot despre Ana Pauker? :(
   Ce va invata, in 2024, un copil elvetian din Laussane, fix in aceeasi ora in care un copil roman plange afland cat de mult au suferit evreii pe care el nu i-a cunoscut niciodata, si nu va fi vazut vreodata un evreu? Un copil spaniol din Madrid, ce va invata fix in aceeasi ora in care un copil roman din Bucuresti afla ca el e vinovat de ceva ce nici macar stra-strabunicii lui nu au cunoscut?
   Apoi, in 2034, ne vom intreba „surprised Pikachu face” cum de suntem si mai low IQ decat eram ca natie cu 20 de ani inainte, in 2024…

   00
  • @cristici
   Pai tocmai asta e problema. Dogmele actuale, care includ și holocaustul, omoară dezbaterea. Ba chiar ajung sa suspecteze abaterea de la linia oficiala la cele mai mici detalii.
   Tot îți plac filmele cu Jean Gabin, crezi ca „la grande illusion” are un mesaj antisemit?

   00
  • „Nu au venit evreii comunisti peste romani? Nu a fost Ana Pauker cine a fost?”

   Deci aia 160 de evrei comunisti au instaurat comunismul in Romania, nu aia un milion de soldati sovietici trimisi de Stalin :)))

   După ce pactul de armistițiu a fost definitivat în 1944, trupele sovietice au ocupat întreg teritoriul României. Estimările dimensiunii trupelor variază între 750.000 și 1 milion de soldați sovietici (estimări ale oficialilor militari britanici), până la 1-1,5 milioane (estimări ale Înaltului Comandament Militar Român); mulți diplomați și experți occidentali referindu-se la trupe de peste 1 milion de soldați.

   00
  • ce spui tu este exact ceea ce au spus cei de la aur. deci da, poti fi si tu acuzat exact la fel ca si ei, indiferent de cat de reala este acuzatia.

   00
 2. Foarte antisemiți românii, de asta era plin de evrei in România pe la 1900, de rău ce o duceau. Cred ca Moldova (cu Bucovina și Basarabia incluse) era cea mai concentrată zonă cu evrei din Europa.
  Antisemiți rău, eram, de asta a fost plin de evrei…

  00
  • Asta e ca si cum ai spune ca azi nu suntem rasisti ca avem sate, cartiere si chiar orase intregi tiganesti. Antisemitism era in toata europa, spatiul carpato-danubiano-pontic included, doar ca pe aici populatia si autoritatea locala nu avea aceeasi forta de a se opune, asa ca dupa legea minimei rezistente s-au aciuat pe aici, mai ales ca nici nu avea cine sa le faca concurenta pe ce faceau ei, populatia locala fiind cu bale cu gura si traind in case facute jumate in pamant si jumate din rahat.

   Pe de alta parte articolul tau e corect, insa n-ai nici o sansa sa zici ceva macar potential negativ despre evrei in ziua de azi. Ei sunt „cei mai perfecti” intre perfecti.

   Cel mai corect e ce ai zis legat de cine a adus comunismul in romania si ce au facut evreii in basarabia de fiecare data cand am pierdut-o. Asta e partea care nu se studiaza suficient. Si nu ar trebui legata direct de holocaust.

   Cat despre ideea cu istoria evreiilor, as vrea sa cred ca nu e vorba de o materie noua ci doar ca in cadrul istoriei nationale sa se studieze si capitolul asta.

   P.S. – din ziarul ala: evreii luau zahar de la magazinele lu’ iosif si a lui david, iar tiganii de la Ilie Nastase…nu s-a schimbat mare lucru :)

   01
  • Nu poate supravietui o tara cu etnii care se urasc. Nu are cum, fara sa vrei incepi niste frecusuri, niste ciocniri.
   Se spune asa: „evreii si romanii traiau in buna pace”. Cam asa e linia din Take, Ianke si Cadir. N-are cum altfel, nu s-ar fi putut altfel.
   Iar „antisemitism” era, poate, pentru ca noi suntem crestini si ei sunt evrei.
   Apropo, biserica e antisemita! In Biserica se spune ca evreii l-au rastignit pe Iisus, si de asta sunt vinovati de tot ce li s-a intamplat. Ce facem, cum impacam orele de religie cu orele de Istoria evreilor?

   Eram atat de antisemiti incat si-au facut aici evreii primul teatru evreiesc din Lume. La Iasi. Teatrul evreiesc din Bucuresti se numeste Teatrul Evreiesc de Stat. (Teatrul Evreiesc de Stat in Bucharest, Romania is a theater specializing in Jewish-related plays. It is the oldest Yiddish-language theater with uninterrupted activity in the world.)

   Eram atat de antisemiti incat piesa Take, Ianke si Cadir, piesa despre o relatie dintre o evreica si un roman(!), a supravietuit istoriei si se joaca pana si azi. Ar fi putut supravietui istoriei daca era o minciuna? Si se joaca cu salile inchise, nu se gasesc bilete, se vand ca painea calda. Tu vrei sa-ti cumperi bilet, nu te forteaza nimeni.

   Foarte antisemiti eram si suntem!

   Da, exista 10-100-1000 de tampiti in Romania. Razi de ei si iti vezi de treaba. Tampiti sunt peste tot. Unii chiar scriu articole de mii de cuvinte, si comenteaza aiurea, pierzand ore intregi din viata cu ceva ce nu le aduce absolut nici un beneficiu. Apoi se intreaba retoric ce au facut cu viata lor, ca nu se vede nimic, nu au pus deloc piatra peste piatra cu ceva util… :(
   Macar sa nu mai piarda si altii timp, milioane de copii… macar ei sa nu fie nevoiti sa piarda timp inutil, cu ceva ce in viitorul apropiat nu va mai exista.

   00
  • Bai, Cristi, iar scrii prostii, zau. Evreii din Romania au primit drept de a cere cetatenia abia in 1923, iar in timpul dictaturii regale, le-a fost retras inclusiv dreptul de a detine proprietati. Antisemitismul a fost constant in tarile romane, abia la Cuza au primit drept de vot la alegerile municipale, si nu toti, ci doar unii care trebuiau sa indeplineasca anumite cerinte. In timpul lui Antonescu, s-au organizat pogromuri, pune mina si cauta pe google despre pogromul de la Iasi in care au fost omoriti 13.000 evrei in trei zile. Pune mina si citeste despre deportarile evreilor in Transnistria. Nu mai bate cimpii aiurea. Asta una.

   Doi: cursul ala nu e ca sa invete elevii romani istoria evreilor, ci ca sa constientizeze istoria rusinoasa a romanilor. Si ca sa previna toate pornirile antisemite, rasiste, xenofobe care ar putea aparea, mai ales ca, uite, un partid de legionari tot creste in sondaje `si, ce sa vezi, legionarii au fost aia care au facut holocaustul romanesc.

  • In câte ore de istorie se acopera ce ai scris tu? Trei, patru, zece?
   E nevoie de materie de sine stătătoare?
   „Deportările”… alea ale basarabenilor in Siberia sunt acoperite?
   Cine a făcut deportări, stra-străbunicii copiilor de azi, acum 80 de ani?
   Pentru asta cei de azi, copiii nascuti ieri sa isi puna cenusa in cap, eventual sa stea incolonati sa planga la mausoleul lui Elie Wiesel, si sa fie facuti antisemiți daca nu au lacrimi reale si suficiente?
   Istoria evreilor din România e trei(zeci de) pagini din manualul de Istorie a României, atât.

   1. Stefan cel Mare a facut incursiuni de jaf in Țara Românească – adica peste românii de acolo.
   2. 100 de stra-strabunici ai unor copii de azi au fost niste animale.

   99,999% dintre copii nu au legături genetice cu acestia. Nici cu Stefan cel Mare, nici cu Antonescu sau Horia Sima.
   Doua evenimente istorice, nu e nevoie de ore speciale de bocit la școală.
   Vrea deputatul ala sa-si justifice el existența inutilă. Sau… se dau bani evreilor, plătim statului Israel cum fac germanii? Sa se plătească fără spalat pe creier, zic. Fara bocete, plansete de milă peste tot, zilnic.
   Avem mortii noștri, sa ne ocupăm de ei întâi.

   00
  • Îmi doresc sincer ca generatia mea sa fie ultima care sa duca crucea… cui? Ca bunicul meu a fost pe front, fratele bunicii a murit in Cotul Donului, iar strabunicul a murit pe front in Primul război mondial.
   CUI am dus eu crucea, bombardat atat timp de informații despre cât de mult au suferit evreii?
   De ce nu am învățat la școală despre fratele bunicii, de exemplu, despre acei români?
   De ce trebuie sa aflu din povestile din sat ca atunci cand au venit rusii s-au refugiat taranii, iar pe bunica erau sa o omoare pentru ca nu a inteles ce vrea sovieticul de la ea (ca vorbea rusa, doh!), de ce nu din manuale scolare de istorie?
   Nu avem pe cine plange? Trebuie ore speciale de istorie a unei minoritati?

   Sa ma apuc sa fac un mic serial cu situatia evreilor din Romania interbelica? Ca as avea cu ce sa umplu 3-4 texte.
   Doar ca imi ajunge. Ani de zile, numai asta am citit. ANI. Imi ajunge.
   „Oamenii simpli” stiu doar ce li s-a servit. Eu am facut ceva mai mult, multe chestii aflate plecand de la intrebari de tipul: „Ce casa frumoasa e asta, cea mai frumoasa de pe strada! Oare a cui e?”
   Tare greu o duceau evreii in Romania, de aceea aveau cele mai frumoase case, ca era plin de antisemiti, care discriminau.

   Vrea nea deputat manual de Istorie a evreilor in Romania? Are ce scrie. Mii de pagini are ce scrie. Dar sa scrie totul, nu ce vrea el, nu cu „bias” ca au suferit. Sa scrie TOTUL, si atunci e ok. E fascinanta pentru mine istoria lor. Nu-mi place sa isi plang de mila, atat, dar as citi, chiar si azi, cateva sute de pagini despre evreii din Romania, despre cartierele evreiesti, despre sinagogi, despre Iosif Sava… Chiar daca stiu deja, as reciti.
   Doar ca nu asta vrea gagiul, nu-i asa? Vrea sa le plangem de mila, sa-i iasa si lui de-un ciubuc.

   10
  • @Alex – ideea asta de istorie rusinoasa mi se pare cel putin ciudata, daca aiurea, e cum ar spune invatatoarea in clasa fiecarui elev problemele din familia lui „tac-to e betiv, ma-ta e curva, fratele chinuie pisici, etc”.
   Noi suntem un popor mic si amarat, asta e o chestie urata, nu contest insa cum vezi asta la nivel mondial, de curiozitate? De exemplu in Anglia unde esti, cum ar arata o materie despre „invazia Americii si uciderea nativilor” sau in Belgia despre Leopold si mosia lui cu sclavi din Congo, sau despre asta cu evreii insa introdusa in Germania, sa invete toti in liceu despre ce au facut acum 0 de ani si sa isi puna cenusa in cap, nu? Sau italienii, sa invete partea urata din Imperiul Roman, modul in care stramosii lor cucereau si distrugeau tot ce le statea in cale, inclusiv dacii pe care i-au exterminat in razboi pentru ca.. ei erau mai mari.
   Cum crezi ca ar primi alte popoare genul asta de istorie (reala de altfel)?
   Eu nu zic sa ascundem fapte istorice insa sa faci o materie separata mi se pare prea mult si sa prezinti istoria ca sa spui ceva prin asta mi se pare incorect – istoria ar trebui sa fie o insiruire de fapte, nu comentate si interpretate.

   00
  • Lasi link-uri pentru ca nu ai inteles textul meu.
   Ai un copil care are un numar finit de ore la scoala, un numar finit de ore in care poate invata ceva. Oricat ai trage tu de timp, viata lui e tot structurata in zile de 24 de ore.
   Traim un numar finit de ore pe Pamant. Cu ce le umplem?
   Cu ce umpli timpul copilului tau, mai ales cand are creierul moale?
   Japonezii fac ore amuzante despre cum sa proiecteze structuri care rezista la cutremur. Noi facem ore de religie si ore de istoria unei minoritati care nu mai exista in Romania.
   Asta e, mosule, atat. Restul e can can, maine nu mai vorbim despre subiect – asta daca nu-si mai plange unul de mila in public.
   O tara de oameni plini de cunostinte despre Biblie, si despre istoria evreilor.
   E musai nevoie de un „pool” de romani care sa stie cat mai mult despre evreii care nu mai traiesc aici! Despre asta si despre manele.
   E trist.

   Copiii au toate sansele sa ajunga ca mine, un ratat care a citit ani de zile despre evrei, desi nu are absolut vreo legatura cu ei. Bombardat in scoala, apoi… aia e, atat era „materialul clientului”, atat gaseam: „Prietena mea Cateluta”, cu povesti despre razboi, si carti de mii de pagini in care se descria oribil cum nemtii faceau experimente pe detinuti. Sa citez din memorie 20 de pagini? Sa ma filmez pe youtube cum citez 20 de pagini din memorie? Cu asta mi-am ocupat neuronii, cu prostii care nu intereseaza pe nimeni. Carti scrise special cu exemple de copii, pentru ca si tu esti copil, sa te identifici mai bine cu ororile. Bai, ma lasi cu tortura asta psihica!?
   In timpul asta, elvetianul invata altceva, de asta el e acolo, iar eu aici.
   Istoria evreilor o studiezi DACA VREI, nu fortat de programa scolara.
   Atat, asta e tot subiectul textului kilometric.

   Am ajuns la nivelul la care, in orice text despre evrei care apare vad cum baga ei pastila ca ce mult au suferit. Mai voalat, mai ascuns, dar… cat de mult au suferit! Optzeci de ani de plans de mila!? Si acum vreti materie obligatorie la scoala, sa va planga de mila si altii? Da-ne pace, coane, da-ne pace.
   Vor ajunge ca aia in Paris: Cum adica nu cumperi bratara asta impletita manual, adica esti rasist?!?… asta daca nu observam de pe acum ca sunt deja in acest stadiu.

   00
 3. @cristici dc eviti sa mentionezi si cea mai mare comunitate , cu mult inainte ungurilor?

  00
  • Țiganii? Da, ar fi justificata materia Istoria țiganilor, ba chiar optionale se limba țigănească… macar sa înțelegem ce spun. ;)
   La câți manelisti avem, va fi bucurie!
   Lăsând gluma de-o parte, nu se studiază deja despre istoria minorităților, în cadrul orelor de istorie?
   Ce „istoria evreilor” vrea nea deputat, mai mult decat ce e deja in manual?
   Adica, puii mei, eu cum am ajuns sa citesc despre ei, fara sa imi bage nimeni nimic pe gât? A fost suficient ce am facut in scoala, sa imi trezească interesul, fără materie specială.

   00
  • peste populatia ungurilor si totusi UDMR ia decizii si vor autonomie. E doar ciudat si comod pt majoritate sa nu fie si de acolo un procent mai mare. Eu doar subliniez ca tuturor li se pare normal ca ungurii sa aiba ministrii si ailalti mai multi , nu.
   Istoria evreilor este ok daca e inclusa si cu a altor popoare tratate la fel si sa fie intr un capitol separat. Nu e de ignorat, dar nu trebuie subliniata originea lor. Evreii au lobby puternic si finantare si multi oameni pe la Hollywood si media.

   00
  • @Cristici se studiază despre istoria minorităților? Poate prea punțin, eu nu îmi aduc aminte.

   Istoria țiganilor e chiar interesantă și introducerea ei în școală nu numai că le-ar plăcea elevilor, dar ar duce și la un nivel mai scăzut de rasism în viitor.
   Căutați pe youtube documentarul Adevărul despre Lăutarii din Clejani. Sau podcastul lui Bobonete cu Bogdan Simion sau al lui Micuțu cu Florin, Mukinka și Gelu Duminică.

   00
  • Isuse, comparam unguri cu suedeji? Vi se pare ca se comporta la fel, ca sunt pe aceeasi „lungime de unda”?
   La suedeji nu-i discriminare, rasism sau ce prostii va trec prin cap.

   Este reactionism (sic, nu exista in dex) la comportamentul si apucaturile lor.

   00
  • Inseamna ca si pentru suedezi tot „reactionism” este. Conform tezei tale de doctorat, suedezii au tot dreptul sa reactioneze asa.

   00
  • Chiar deloc; n-am nici o problema, am lucrat si am si amici suedeji; cand te comporti ca un om esti tratat ca un om.
   Singurul lor ghinion ca natie e ca proportia de oameni civilizati e mult mult mai mica decat a altora.

   Babuini sunt si sudezi, si romani, si de toate natiile; toti trebuie tratati ca atare.

   00
 4. La faza cu buzile din curtea scolii, ai lovit in toate guvernele din ultimii 30 de ani. Chestiunea se putea rezolva la nivel guvernamental, cu primele fonduri pre-aderare. Dar, cu toate vorbele pompoase, chiar i-a durut la un metru in spatele scolilor.

  00
 5. NOU
  #29

  Brava boss. Brava!

  00
 6. În sfârșit un articol de la Cristici după care nu tragi apa.
  Perfecta dreptate!

  00
 7. > Nu sunt antisemit, dar […]

  Nici doterra nu e schema piramidala de prostit neveste nefe, dar…

  00
  • Nu sunt antisemit, dar nu ma pune fortat sa le-o sug evreilor. Am chef de istorie evreiasca, caut singur, nu mă spăla tu pe creier doar cu ce vrei tu.
   E bine asa?
   Nu sunt antisemit, dar materia pe care vrei sa o bagi pe gat elevilor va contine si pasajele citate de mine, despre Ana Pauker, despre Gulagurile infiintate de un evreu, unde au murit jumatate de Basarabia?
   Nu sunt antisemit, dar hai sa ne vedem de morții noștri, fiecare sa si-i plângă pe ai lui, fara discriminare pozitivă.

   00
  • Și cu legea aia de interzicere a negării holocaustului mai e și impotriva libertății de exprimare.

   00
  • Holocaustul, singurul eveniment din istorie care trebuie aparat cu legi… ?

   00
  • cu iq-ul meu de 200 va spun ca legile alea cu evreii au fost inventate tocmai sa mentina o unda de ‘antisemitism’ pentru ca altfel ar disparea aproape complet, e amuzant ca oamenii nu isi dau seama de asta dar pana la urma ce sa ceri unei populatii spalate pe creier de dictatori, btw evident nu suntem doar noi in pozitia asta, ganditi-va cum il urau oamenii pe deGaulle cand practic i-a salvat pe francezi si a si prezis ‘brexitul’, dar asa e, mai bine facem cum zice dictatorul

   00
 8. Mult succes ăluia cu desființarea AUR pentru ce au zis în comunicat, nici un judecător serios nu o să o decizie ca asta.

  Şi culmea e că au ceva dreptate. Materie full? Deci un an? Înțeleg un trimestru, e ok, e un subiect sensibil şi de neconceput pentru tinerii de azi, e bine să mai vadă lumea şi cu alți ochi.

  Dar altfel e exagerat, băi, nu se studiază un an întreg relațiile daco-romane, vorba aia, „noi de la Rîm ne tragem”.

  O să aibă FIX efectul invers.

  00
  • Eu as vrea sa vad programa.
   CE se va studia, si CUM?
   Tot plans de mila, zilnic, despre cum au suferit ei (nu ei personal, stramosii lor, pe care nu i-au cunoscut niciodata), sau au ceva serios?
   In afara de evenimentele din anii aia, CE si DE CE ar mai trebui sa aflam noi ceva despre evrei?
   Iar daca tot vor sa se discute exclusiv despre anii aia, si nu despre anii de dupa – despre comunismul evreiesc care a ajuns in Romania pe tancurile rusesti – daca vor numai sa-si planga de mila, fara sa-si asume nimic, cate ore e necesar? Materie separata pentru doi-trei ani de istorie?

   00
  • Eu as pune materie de bac sa fiu sincer. Sa aiba elevu de ales intre Geografie si istoria evreilor

   00
  • Si dacă nu alege Istoria evreilor sa i se puna stampila de antisemit. Dungă roșie pe diplomă.
   Sa conteze la angajare la ce materii ai dat bacul…
   Daca ia copilul mai putin de 7 la Istoria evreilor, sa vina politia acasa, ca sigur e casa de antisemiti, nu are cum altfel!

   00
 9. faci atatea cercuri in expunerea ta incat devii greu de urmarit. In alta ordine de idei cred ca te faci ca nu intelegi, nu are nicio legatura cu everii, e total irelevant, ei sunt cobai in acest experiment, pot fi la fel de bine papuasi sau klingonieni.

  „Cei care uită trecutul sunt condamnați să îl repete” e un citat si despre asta e vorba. Cum ar fi daca azi iesi cu vecinul la o bere sau ii duci copilul la scoala impreuna cu al tau si maine el te scoate din casa impreuna cu toata familia ta si te impusca in fata blocului doar pentru ca esti banatean sau oltean sau moldovean.. sau brunet sau sasait .. sau …

  Acum ai inteles de ce trebuie studiat in scoala acest fenomen?

  Faci aceeasi greseala cu prostu’ de Simion care se leaga de ‘sila’ fata de evrei pentru a ridiculiza/minimaliza subiectul.

  00
  • Hai sa dam exemple din astea despre colectivizare. Nu-mi baga tu pe gat evrei, intr-o tara cu sub 0,1% evrei.
   Vrei sa faci copilul sa empatizeze, sa înțeleagă chestii? Alege exemple cu români. Colectivizare, Canal, deportari, experimentul Pitești, Aiud, Jilava, cazul Gheorghe Ursu… avem istorie nasoală… gârlă avem!
   Lasă evreii, in cateva zeci de ani nu mai sunt in România. În mod natural vor dispărea.

   00
  • Exista destula expunere in manualele de istorie pt evrei. Au fost omorati o groaza de oameni si de catre altii, atrocitatile au fost multe in istorie. Nu se vrea o materie separata si pt Pol Pot ca a omorat 2 milioane de cambogieni ? De milionul de kurzi omorat de turci nu facem o noua materie ? Mergem si in spate la Ghenghis Han care il face pe Hitler un mic copil raportat la cata populatie a macelarit la vremea aceea. Merita si „Marele Han” o materie separata ? Chiar ne-am prostit total ? Parlamentul alte legi nu are de facut ? Am reparat drumuri, scoli, spitale, facturi obscene la utilitati, orase fara caldura si apa calda si a mai ramas… tada… holocaustul nerezolvat ?

   00
  • @Cristici (si restul…)
   Comunismul se poate argumenta ca a fost un regim impus de un ocupant extern, care a a adus la conducere o ultra-minoritate. Crimele acesteia nu s-ar fi intamplat fara acel ocupant extern. Nu ca nu ar trebui studiate mai serios si alea.

   In schimb istoria evreilor in Romania e mai complicata si mai „autohtona”. Ma intreb cati de aici stiu de problema cetateniei evreilor in secolul 19, de agitatia cu „numerus clausus” din perioada interbelica, de conspiratia „iudeo-bolsevica”, de legislatia antisemita din 1938 a autohtonului guvern Goga. Toate intamplate inainte de razboi, nu le putem arunca in spatele nemtilor. Sau despre cum s-a actionat in razboi, fara sa fim obligati de nemti (Odessa, deportarile in Transnistria). Despre cum am avut cea mai puternica miscare de extrema dreapta autohtona din Europa dupa Germania si Italia (~25% din voturi in 1937).

   De ce e mai relevanta pentru noi cei de azi lupta lui Stefan cel Mare cu polonezii, sau conflictul cu Vlad Tepes decat lucrurile astea? Care sunt mai aproape de noi?

   O ora pe saptamana timp de un an nu ar fi o problema atat de mare, si ar fi destule chestii de studiat, daca e facut cum trebuie. Depinde foarte mult de programa. La modul cum se fac lucrurile la noi mi-e teama ca o sa iasa prost…

   Pentru cine are timp, cititi http://www.survivors-romania.org/text_doc/holocaust_sub_guvernarea_antonescu.htm

   Cititi atat despre crime, cat si despre oamenii simpli sau nu care au ajutat si protejat evrei. Inclusiv politicieni, ierarhi, Casa Regala, ofiteri.

   Da, si la fel de relevant ar trebui sa fie si istoria romilor, ca nici de aia nu prea se stie.

   Ar trebui studiat tocmai datorita succesului AUR si al altor variatiuni populist autoritare (Vadim), mi se pare ca suntem foarte sensibili la solutii autoritare, de dreapta sau de stanga (mai degraba de dreapta, extremistii de stanga sunt aproape inexistenti). Nu degeaba scria Caragiale de „o dictatură ca-n Rusia”.

   00
  • De ce e mai relevanta pentru noi cei de azi lupta lui Stefan cel Mare cu polonezii, sau conflictul cu Vlad Tepes decat lucrurile astea? Care sunt mai aproape de noi?

   Cel mai aproape de noi este Istoria comunismului. Cel mai aproape, MULT mai aproape decat ce vrei tu sa fie „mai aproape”.
   Cate ore de Istoria comunismului sunt in programa scolara?
   Cati deputati „propun” ei sa se introduca obligatoriu materia asta in scoli?

   In plus, cand vorbim de Stefan cel Mare si Vlad Tepes vorbim de identitatea nationala, cum ne-am format ca popor.
   Ore obligatorii despre o minoritate de pe locul 2 candva (dupa unguri), iar acum pe locul 4 sau 5, sau 10… pentru ce?
   Astazi, istoria ungurilor in Romania e mai importanta ca materie la scoala decat istoria evreilor. Asta daca vrei sa fii cu adevarat corect, sa raspunzi sincer la „Care sunt mai aproape de noi?”
   Dar uite ce propun eu, in locul deputatului aluia: Ce-ar fi sa luptam contra discriminarii fara a discrimina? Ce-ar fi sa facem un manual mare, numit Istoria românilor, si atat, unde sa includem capitole? Ce spui de ideea asta fantastica, la care nu s-a gandit nimeni?
   Deputatul nu va fi de acord, ca ar insemna ca nu mai e nimeni sa i-o suga lui personal, nu i-ar mai iesi lui nici un gheșeft daca nu ar arde-o el mai special.

   00
  • NOU
   #45

   @Serban: Mda… Pana dupa 1919 evreilor nu li se recunostea cetatenia romana. Culmea, cam 10000 de evrei au murit in primul razboi pentru Romania…. Si imi aduc aminte ca unui concitadin de-al lui Cristici i se parea o cifra mica…
   In fine. Asta cu numerus clausus in perioada interbelica exista si prin alte parti, cum ar fi Ungaria.
   @Cristici: „Da, a fost nasol pentru ei aici, dar… uitați-vă cum România e înconjurată de vișiniu, negru. Noi, deși aveam orașe întregi cu populații majoritare evreiești, se pare că nu ne-am comportat chiar că „vecinii” noștri.”.
   Aici sunt cel putin 2 chestii de discutat. Zonele cu procentele cele mai mari erau e drept, „vecinii” nostri la vremea respectva, dar, sa nu uitam ca in acelasi timp reprezinta si zonele ocupate rapid in 1939 si in 1941 de germani. Cel putin in Ucraina daca vorbim doar de Babyn Yar…
   Al doilea aspect, referitor la faptul ca intr-adevar, dintre toti aliatii Germaniei, a terminat razboiul cu cea mai mare populatie evreiasca in viata, se datoreaza faptului ca deportarila (in principiu in Transnistria) s-au facut cu precadere din Basarabia, cele din vechiul regat erau mai degraba exceptii (cred ca doar din cateva orase din estul Moldovei au fost facute deportari, dar acestea au fost oprite relativ repede). In afara de asta, dupa socul de la Stalingrad deportarile s-au oprit cam de tot. In vechiul regat nici nu s-au bucurat de o popularitate deosebita (spre deosebire de Franta, unde evreii aflati pe teritoriul „Frantei Libere” de la Vichy au fost deportati in Germania sub escorta politiei franceze.
   Daca nu ma insel, in ceea ce-l priveste pe Yagoda, si el a terminat-o executat, vitima fiind a formidabilului aparat pe care l-a creat.
   Da, poate ca o ora dedicata istoriei evreilor cu emfaza pe studiul holocaustului in Romania e poate cam exagerat. Si discriminatoriu pentru alte minoritati.

   00
 10. Un sfat: fluiera in biserica doar daca nu ai nimic de pierdut.

  00
 11. Am intalnit cativa evrei. Aia batrani erau pe stilul „clasic”, plin de bani si plini de ei. Aia tineri erau de treaba, oameni ca mine si ca tine. Experiente ok.
  Am intalnit unguri, atat in Ungaria la mama lor cat si in Romania. Toti prietenosi. Si astia din Romania chiar daca nu stiau romana uneori, incercau sa fie prietenosi si sa te ajute. Povestile cu unguri din Transilvania care nu te baga in seama cred ca sunt doar atat… povesti. Si aici experienta ok.
  Ajungem la tigani… nu cred ca am avut o experienta ok care sa implice tigani. De la colegi de munca la cei de pe strada. Nu ii urasc, dar in urma interactiunilor avute cu ei, aleg sa am de-a face cu ei cat mai putin posibil.

  00
 12. Extremisti si de o parte si de alta…

  00
  • Aici poate ar trebui discutat și de parșivitatea lui Elie Wiesel care a învinovățit România mult mai mult decît realitatea, iar urmașii lui (fundația) caută să obțină foloase necuvenite. Și cu ce spune Paul Goma despre holocaust.

   00
  • Fragment din ”În_Romania_nu_a_fost_holocaust” al lui Paul Goma:
   ”Răspunsul este uluitor și redau numai un citat: Chestiunea
   deportării de cetă†eni români în lagărul de la Auschwitz, precum și o
   serie de alte probleme referitoare la istoria Auschwitz-ului în timpul
   războiului n-a fost studiată până acum §i nu există nicio elaborare de o
   manieră completă sau fragmentară. O astfel de abordare ar pretinde o
   laborioasă fli profundă studiere a tuturor materialelor păstrate la
   Muzeu, precum §i alte surse. (subl. în text)
   Când a citit documentul, prof. Groszkowoski mi-a spus că posed
   o bombă atomică, fiindcă pot denun†a toate afirma†iile despre milioanele
   de masacra†i, pentru care nu există dovezi. La observa†ia mea, că eu nu
   doream decât să restabilesc adevărul despre România, el mi-a spus că
   posedarea unui atare document îmi punea via†a în primejdie §i m-a
   sfătuit să pun originalul în loc sigur, ceea ce am făcut, trimi†ându-l la
   Roma, după ce am făcut un număr de copii.”

   00
 13. multa dreptate…. chiar nu mai sunt evrei in romania… evrei la care sa le pese de ce mai zice aur… si nici romani de care sa le pese de evreii ramasi…
  astia cu temele evreiesti stiu doar ca din cand in cand mai e cate un proiect european de unde poti suge niste bani.. si atunci e bine sa ai pareri pe subiect ca poate te coopeteaza expert…

  00
  • Asta e specializarea deputatului, i-am citit CV-ul. A studiat toata viața o fereastră de timp de câțiva ani.
   Mi-e mila de el. Banuiesc că trăiește zilnic foarte nasol, mental, o viață întreagă să studiezi doar cativa ani de nenorociri… despre o etnie care dispare din România.

   00
 14. Exista destula expunere in manualele de istorie pt evrei. Au fost omorati o groaza de oameni si de catre altii, atrocitatile au fost multe in istorie. Nu se vrea o materie separata si pt Pol Pot ca a omorat 2 milioane de cambogieni ? De milionul de kurzi omorat de turci nu facem o noua materie ? Mergem si in spate la Ghenghis Han care il face pe Hitler un mic copil raportat la cata populatie a macelarit la vremea aceea. Merita si „Marele Han” o materie separata ? Chiar ne-am prostit total ? Parlamentul alte legi nu are de facut ? Am reparat drumuri, scoli, spitale, facturi obscene la utilitati, orase fara caldura si apa calda si a mai ramas… tada… holocaustul nerezolvat ?

  00
 15. „Istoria evreilor, materie obligatorie în şcoli… O fi bine, n-o fi bine?
  Câţi evrei avem în România, cu potenţial să sufere de antisemitism?”

  Acea parte a istoriei o inveti ca sa nu repeti greselile stramosilor. Ieri au fost evreii, maine pot fi alte categorii.

  00
  • Istoria Românilor ca materie obligatorie pentru țigani…

   00
  • „Acea parte a istoriei o inveti ca sa nu repeti greselile stramosilor.”
   Si nu e mai indicat sa incepem cu Istoria Comunismului? Nu e MULT mai important sa nu repetam acele greseli?

   00
  • @Cristici
   si a comunismului, sigur ca da. Io am trimis in parlament niste oameni care vor ca lumea sa nu uite cat a fost de rau comunismul. Am trimis prin votul meu in parlament oameni care vor ca cei vinovati pt crimele din ’89, pt mineriada ,pt colectiv, etc. sa ajunga in fatza justitiei si sa plateasca, sa se faca dreptate.
   Ce altceva pot sa fac eu? Sigur, raspunsul idela e: „Sa te implici direct!”. N-am determinarea si calitatile unui luptator pt dreptate, de aia i-am mandatat prin votul meu pe cei care mi-au dat sperantza ca va fi o schimbare. Schimbarea, din pacate, abia incepuse si s-a naruit din fasa.

   00
 16. Mai bine ar băga ca materie obligatorie Educația Rutieră, Sexuală și Istoria Religiilor, să se mai deștepte lumea în privința pupatului de oase…

  00
 17. Nu cred ca doar antisemitii ar trebui sa invete despre Holocaust.
  Toti elevii din Europa ar trebui sa invete despre Holocaust, in cadrul disciplinei „Istorie”. Subiectul merita dezbatut si la orele de psihologie, filosofie, educatie sociala etc. Dar o materie separata „Istoria evreilor” mi se pare cam mult.

  00
 18. Doar mie mi se pare ca tipul care a propus asta e un „lingusitor lvl 99” !?

  Probabil a terminat de lins clantele de pe la ambasade…

  00
 19. Indiferent de numarul de evrei ramasi in Romania, orice partid nationalist va avea ca tema „evreimea mondiala, Soros si cu Bill Gheitz, de mana cu UE, vor sa ne interzica valorile strabune”. Oricare ar fi alea. Pentru ca daca scoti tema asta din discursul lor, raman foarte multe vorbe goale.

  00
 20. Uite un ultim proiect de lege: „Elevii vor avea o nouă materie la școală din 2023: educația pentru mediu”. Se stie ca toate educatiile astea, de la cea sexuala, trecand prin financiara si sfarsind cu cea de mediu sunt anticrestine ;-)

  00
 21. Dap, de acord.

  N-a zis nimeni ca Holocaustul n-a fost o tragedie mondiala, dar de aici pana la „istoria evreilor = holocaustul” e cale lunga si ilogica. De ce?

  Cine a mai suferit in acelasi mod in Holocaust? Tiganii, homosexualii, handicapatii – le facem fiecarei categorii o materie separata?

  00
 22. Noi zicem nu, și avem dreptate.
  Dar toată mass-media e preș, plină de political corect. Unu nu s-a ridicat să zică : hai să băgăm 1 an de istorie a comunismului, că a omorât mai mulți oameni, PE VREME DE PACE, a schimonosit țări și istoria lor vreme de peste 50 de ani!
  Și cine erau evreii ăia, ce au avut cu ei, de ce i-au deportat /omorât? Ia căutați motivele. Dacă vreți să le găsiți. Că nu a dat Hitler de roata nenorocului și a căzut năpăsta pe evrei. Dincolo de „rasa pură” a nemților, care era doar un pretext, care a fost adevărul motiv?
  Asta cu studiatul separat o să devină ca BLM și #metoo. O să li se întoarcă în față ca o plăcintă din Stan și Bran!

  00
  • pt mine, semnul comunismului, cel cu ciocan si secera ar trebui considerat la fel ca cel la svasticii.

   00
  • @zedicus
   Cu diferența că cel al zvasticii e chiar precreștin și are o altă însemnătate prin Asia.

   00
  • Zedicus, la aia care sunt fani secera si ciocanul, le-as tatua cele doua pe frunte ;-)

   00
  • Un mic ajutor : America a CREAT statul Israel într-o zonă strategică, pentru a avea o bază de operațiuni între Asia și Europa. Foarte mulți miliardari americani sunt… Evrei! Au avut bani din negoț, acțiuni, bănci nu din datul cu sapa sau făcutul pantofilor pe stradă. Hitler i-a prigoanit pentru bani, iar neamțul de rând a permis asta pentru că era de acord. În perioada de după primul război mondial, neamțul de rând a făcut foamea, în timp ce evreii, în marea lor majoritate, nu. Dimpotrivă..
   Dacă mâine ar începe o epurare a țiganilor, câți s-ar uita în altă parte, fără să fie supuși mass-media și „politicaly correct”, doar din convincerea și experiența personală? (DA, țiganii m-au făcut să plâng, mai ales Fărâmiță Lambru și Catanga!)

   00
 23. „Nu prea cred că mai exista „antisemitism”, pentru că nu mai sunt evrei în România.”

  Cati oameni de culoare exista in Romania si totusi o parte mai mica sau mai mare dintre romani sunt rasisti?

  „Bunicul meu a cumpărat casa de la un evreu. Un atelier de croitorie, transformat după război în casa de locuit. ”

  Argumentatie de tip Some of My Best Friends Are Black.

  Nu zic ca esti antisemit. Zic doar ca esti pornit pe un subiect la care nu avem toate datele (ce va include materia) si ai aceeasi argumentatie ca a celor care se basica pe numele de sate in maghiara.

  00
  • Despre rasismul contra negrilor din România ar trebui sa îl întrebam pe Cabral. Foarte rasisti suntem, de asta Cabral e unul dintre cei mai iubiți oameni de televiziune din România.
   Despre tigani e… suntem rasisti pentru că ei ne fac sa fim rasisti- vezi un comentariu mai sus. Dar si asa, tare rasisti suntem, natia asta de manelisti, cu posturi TV de manelisti, cu cel mai urmărit post TV din România condus candva de un tigan, si cu program 80% cu tigani. Rasisti rău, de asta e postul in topul audienței.
   Antisemiți… am cunoscut doi evrei in viața mea, unul la Torino. În România doar un evreu. Atât cunosc cei din generatia mea, maximum unul-doi evrei. Mama mea a cunoscut 20 de evrei, iar nepotii mei zero evrei. Am patru nepoți, sa-mi traiasca, ei cunosc ZERO evrei. Nu poti fi antisemit daca nu ai cu cine. Daca nu s-ar scrie zilnic in media ca suntem antisemiți, nu am sti ca suntem… ai prins-o pe asta?

   00
  • @Webber, n-ai cu cine sa argumentezi. Omul e high ca are o portavoce in mana si face fara sa vrea propaganda AUR, ceea e si mai grav decat daca chiar ar avea o agenda ascunsa.

   00
  • Deci, ori AUR, ori deputatul ala. Atat exista in Romania: ori AUR, ori ore obligatorii la scoala de Istoria evreilor.
   Ganditi, ba!
   S-a impartit tara intre doi tampiti.
   Al treilea eu, ca am pierdut ore din viata mea, fix degeaba. Subiecte care oricum, pentru publicul <20 de ani nu conteaza, nu sunt interesante. :( Ce zic eu <20 de ani, cunosc zeci de tineri <30 de ani care nu dau doi lei pe ce prostii dezbatem noi aici cu foc.
   Macar noi ne agitam azi, si maximum maine; deputatul ala toata viata lui a facut asta.

   00
  • @Cristici, pareai omul care ar cantari gravitatea unor fapte sau vorbe inainte sa le impartasesti public. Ce s-a intamplat cu everii s-a intamplat la granita noastra de vest in 1995-2000. Acum te intreb eu pe tine, cat ar lua ca Romania de azi sa repete aceleasi atrocitati ca sarbii in 95? Cati romani dintr-astia patrioti pana in unghii si cu idei ferme ar ucide pentru ‘cauza dreapta’?

   Trebuie sa investim in educarea generatiilor viitoare tocmai ca aceste atrocitati sa nu se mai repete, sa fie ‘vaccinati’ sa vada ‘patternul’ si sa se gandeasca ca e profund gresit. Evident ca pe langa asta trebuie studiat si comunismul, colectivizarea ..etc dar astea sunt complementare si nici decum nu se eclud reciproc cum incerci tu sa sugerezi.

   Ce debitezi tu aici cu gratie este o demonstratie de iresponsabilitate, o invitatie a unor analfabeti funcionali redescoperiti ca ‘patrioti’ de a rescrie istoria doar pentru ca lor nu le plac evreii sau pentru ca comunistii au si facut.. etc.

   00
  • „Cati romani dintr-astia patrioti pana in unghii si cu idei ferme ar ucide pentru ‘cauza dreapta’?”
   Pe cine sa ucida? Ca evrei nu mai avem pe-aici, nu mai sunt, trebuie sa-i cauti cu lumanarea.
   Sa ucida alte minoritati? Si pentru a nu ucide alte minoritati dintr-o stupizenie nationalista, noi facem ore speciale de Istorie… a evreilor? De ce nu ore speciale de istorie a… minoritatilor in pericol?

   00
 24. Simion isi joaca rolul si serveste adeptilor ce vor – ura si vinovati. Culmea e ca a reusit sa stranga toti dobitocii frustrati care cred ca o sa vina ei la putere si o sa se RAZBUNE! Pe cine si de ce chiar nu mai conteaza cand aduni voturi si faima pe ura si frustrare. Chiar nu mai conteaza daca sunt evrei, homosexuali,politicieni sau …. bloggeri (noroc ca unii se pricep la topoare) Sa ne fereasca sfantul sa trecem de la politica actuala a solutiilor probloemelor reale la politica vinovatilor cand vecinii de la est nu ne vad ca tara ci ca teritoriu….

  00
  • De asta nu am fost niciodata fan AUR: cartea patriotismului e culmea, cartea distrugerii. Nu e nimic patriotic in a provoca razboi civil.
   Simion nu e patriot, e un prost si atat.
   Becali a facut case saracilor, nu s-a dus cu eugenii, ca sarantocul de Simion. Se duce el sa o arda patriot… Becali le-a construit case! A ajuns presedinte Becali?
   Dan Diaconescu a promis 20.000 de euro fiecarui roman care se intoarce in tara! Era pe sticla `100% din timp! A ajuns presedinte Dan Diaconescu?
   Vadim, Funar…
   Simion e sub toti astia.

   00
  • Cea mai mare greseala pe care o poti face e sa-l consideri pe Simion prost. Omul e ce vrei tu dar in niciun caz nu asta. Si nu e nici micro Vadim nici mini Funar; iar comparatia cu Becali e de-a dreptul hilara. Pai ce case sa construiasca Simion, frate? A facut afaceri cu statul? A cumparat terenuri de la Mapn? Are club de fotbal? Diferenta dintre cei doi e de la cer la pamant, nici n-are sens comparatia de altfel. Becali a aruncat niste bani in stanga si-n dreapta insa Simion transmite incredere si speranta oamenilor simpli. Ce incredere si speranta transmite Becali?
   Omul e manat de idealuri nu de putere. Daca-i urmaresti activitatea din ultimii 10-12 ani o sa vezi ca are destul de multe la activ. Si asta mi se pare mai degraba periculos: omul are niste idei (cu care personal n-am cum sa fiu de acord) si tine cu dintii de ele. N-a facut niciun compromis de cand a intrat in parlament, s-a dezis de toate partidele existente si e prezent in orice subiect fierbinte. Cresterea asta pe care a avut-o AUR in ultimul an nu e fabricata, e cat se poate de organica si e in urcare pentru ca omul stie sa vorbeasca cu oamenii simpli, face lucruri pe care politicienii de clasa veche nu le fac si chiar daca le-ar face n-ar avea niciodata succesul lui pentru ca nu stiu sa empatizeze si nici macar sa mimeze empatia. Eu sper ca odata cu terminarea pandemiei si a crizei politice sa se sfarseasca si episodul AUR dar tare mi-e ca sunt de-abia la inceput si inca n-am vazut nimic.

   00
 25. trebuie sa trecem peste antisemitism si peste rasism. Acum este momentul sa uram NEVACCINATII! Sunt prosti poarta boli nu mai au loc intre noi!

  00
 26. Ana Pauker – curs de Women Leadership

  00
 27. nu trebuie sa existe evrei ca sa avem de-a face cu antisemitismul, eu am 2 cunoscuti extrem de imbecili care nu au vazut (literalmente) in viata lor cum arata un evreu insa ii urasc. cum vine asta? adica nu a venit un evreu sa le ia nimic, zero interactiune, insa stiu ei ca evreii sunt rai si conduc lumea. e ca aia cu cei de varsta mea sau mai mici care zic ca era mai bine pe vremea lu’ ceausescu.

  00
 28. Harta aia e neclara.
  Noi avem 35-59% procent de evrei exterminati? Nu e cam mare marja aia?
  De ce e Romania Mare?
  Daca nu ma insel eu, exterminarile au inceput DUPA ce s-a cedat Transilvania catre Ungaria. Si ungurii au facut o treaba mult, mult mai buna decat romanii in privinta asta.
  Bunica mea imi povestea cum au venit „jendarii” unguri si au luat vecinii evrei direct de la masina de cusut, nici macar un palton in spate nu i-au lasat sa ia.
  90% din aparatul comunist impus de URSS era de origine evreiasca.
  Singurele atentate teroriste din Romania antebelica au fost efectuate de catre evrei comunisti.
  Exista un caz intre Polonia si Israel, polonezii cer extradarea unui ex-gardian de lagar comunist, criminal de razboi, etc etc, totul documentat perfect. Israel nu va deporta ever nici un cetatean israelian pentru asemenea „glume”.
  Haideti sa nu judecam cu dubla masura.
  Daca nu ma insel eu, inclusiv Paul Goma l-a contestat pe Elie Wiesel.

  00
  • Elie Wiesel a fost un evreu impostor, care nu a fost niciodată in lagar.
   Apare o poza unde se identifică el ca evreu in lagăr, i-au cautat oamenii pe ceilalți, au gasit unul din poză, ala spune că nu Elue Wiesel era in poza, ci altul.
   Elie Wiesel nu a avut tatuaj cu număr. Nu si-a aratat niciodata tatuajul, desi i s-a cerut public, zeci de ani. Oamenii au ajuns sa studieze filme cu el, sa caute sa il filmeze vara, la maneca scurtă, să analizeze filmările.
   Asta cand Wiesel putea demonta imediat povestea, daca si-ar fi arătat tatuajul din lagăr.
   Elie Wiesel a fost un impostor, iar un institut care foloseste numele unui impostor pe post de titulatură… am putea banui ca are multe alte bube în cap?

   Eu când spun ca sunt interesat de istoria evreilor nu mint, am fost interesat de TOATĂ istoria evreilor, nu doar de aceea pe care vrea nea deputat să o bage pe gât copiilor.

   00
  • NOU
   #86

   @enzo: nu stii bine. Cum spuneam si mai sus, deportarile evreilor mai ales din Basarabia si Bucoviina de Nord, si mai putin din vechiul regat au inceput dupa 1941, si atribuirea Transnistriei in administrare militara romaneasca (apropos, aici ar fi un subiect interesant de discutat). Au fost si incercari de deportare catre Germania, dar au fost repede orite datorita interventiei Reginei Mama Elena si a Patriarhului de atunci al BOR. Plus ca nici cele catre Transnistria nu erau foarte foarte populare (vezi opozitia unor primari cum a fost si primarul Popovici – sau Popoviciu (?) – de la Cernauti). Si Popovici nu a fost singurul.
   Ungaria avea – ca si Romania de altfel – legi antisemite puse in aplicare (numerus clausus, obligarea evreilor la diverse munci fortate) dar, pana in primavara – vara lui 1944, cand a fost ocupata de trupele germane (cu toate ca Horthy a ramas la „putere” pana intoamna lui 1944) nu a recurs la deportari.
   Cred ca procentul se refera la nmarul total de evrei de pe teritoriul Romaniei Mari, care in 1938 era peste 700000.

   00
 29. când zici „nu sunt x, dar” înseamnă că ești foarte x.

  antisemit, rasist, cu prejudecăți, cum vrei tu să-i zici. cauți doar să te justifici.

  00
  • Nu neg ca evreii au fost persecutati in al doilea război mondial. Bineînțeles ca au fost.
   In același timp, susțin cu tărie ca fiecare nație sa-si planga mortii lor. Noi avem suficienți. Mult prea suficienți morți avem de plâns, daca vrem.

   Acum, ce inseamna antisemit? Deputatul spune ca antisemit înseamnă ca nu vrei sa le-o sugi evreilor, ca nu accepti sa fii spalat pe creier zilnic cu cat de mult au suferit ei.

   Tu vrei? Tu ești, sau nu ești antisemit?

   00
 30. Nemții au avut vreo 5000 de lagăre de muncă/exterminare, mașinăria de război cu sclavi se ține: evrei, minorități, germani neascultători.
  E fain să-ți povestească un neamț cum au fost scoși din case părinții lui, tineri, bătrâni, copii, tot satul de armatele aliate și duși să vadă lagărele, morții, supraviețuitorii și să îl vezi așa transfigurat. E și mai fain când membrii de grup îi povestesc de deportări în câmp, bunicul în Siberia, bunica păstrată și alte horroroșenii și holodomorenii. Săracul neamț.

  După război și noi am avut vreo 400, dar am fost mai civilizați și le-am denumit: șantiere, relocat elemente dușmănoase, d’ăștia. Ne facem selfie pe Canalul Dunăre-Marea Neagră. Curs de istorie a evreilor? Să fie predat de un evreu pro-bono.

  00
 31. Reactia parchetului este aberanta si amuzanta in acelasi timp si nu va avea nicio finalitate, doar da bine in fata hipsterilor. In orice caz istoria evreilor este interesanta, cum altfel poti afla ca, de-a lungul secolelor, evreii au fost expulzati din peste 100 de tari.

  00
  • „evreii au fost expulzati din peste 100 de tari.”
   Oare de ce?

   2. desi „evreii au fost expulzati din peste 100 de tari.”, uite la harta cu distributia lor inainte de razboi. Plin de antisemiti in Romania, plin!

   00
  • „oare de ce?”

   dAr eU Nu aM nIMiC cU nIMeNi

   00
  • De ce nu au expulzat italieni? Sau indieni din Asia? Sau francezi, portughezi? Ca era plină lumea?
   Dacă îți zice unu că ești beat îi zici că nu știe ce vorbește, dar când îți zic 100? Și mai te și dau afară din casă? Cum ești? Doar beat, sau mai și deranjezi?

   Pentru ăștia pro evrei cu orice cost și ocazie, căutați istoria Palestinei de la 1945 încoace. Că materiale se găsesc, mai ales acum, când sunt ușor de găsit….

   00
  • Acum explicati si despre cetateanul de mai sus cum “nu este antisemit, dar”.

   00
  • „Nu este antisemit dar…” se explica asa:

   – Nu mai e cazul sa le plangem zilnic de mila evreilor, ca au trecut deja 80 de ani de la evenimente.
   – Esti antisemit!
   – Nu, dar serios, nu mai sunt evrei in Romania.
   – Esti antisemit!
   – Omule, intelege. Nu mai avem pe cine sa plangem.
   – Esti antisemit!
   – Man, inclusiv tortionarii, au murit acum X ani, multi au murit atunci, e doar istorie.
   – Esti antisemit!
   – BA!!! NU MAI SUNT EVREI IN ROMANIA!
   – ESTI ANTISEMIT!

   O discutie imaginara cu deputatul lu’ peste.

   Ei, acum intelegi de ce trebuie sa specific ca „nu sunt antisemit, dar…”? De aia, ca pe multi nu-i duce capul, si vad antisemiti peste tot.
   Tare antisemit sunt, de asta am mintea plina de evenimente istorice despre ei…

   Ganditi pentru voi: daca maine ar veni X evrei in tara sa faca ei… care e echivalentul evreiesc al kebabului? Daca ar veni 50 de evrei in Bukale, 20 la Iasi, 15 la Cluj, 10 la Timisoara, 10 la Arad, 25 pe litoral… sa faca toti chioscuri de fast food… Ar fi alungati cu pietre, sau am face cozi interminabile la ei?
   Pariez ca le-ar merge foarte bine in Romania asta plina de „antisemiti”.

   00
 32. „De ce trebuie sa studiem persecutiile suferite de cei din grupul X? S-a intamplat de mult, si cei din grupul Y au suferit, nici nu mai sunt multi membri ai grupului X pe aici etc”
  .
  .
  Peste o generatie…
  .
  .
  „Fugi ma de aici cu povestile astea, cum ca membrii grupului X au fost persecutati! Daca era adevarat, ni s-ar fi spus la scoala.”

  00
  • Ia Istoria Lumii… nu, stai. Ia Istoria Romaniei si imparte-o tu mai bine ca materie la scoala. Cat acorzi evreilor?
   De fapt, fa altfel: ia toata programa scolara, si tot ce poate invata IN LUME un copil, si vezi cat acorzi istoriei evreilor din Romania. Cam cat sa fie?
   Ganditi global.

   00
  • Tutsi&Hutu Rwanda. Khmer rouge(lider cu phd la Sorbona). Revoluția culturală a lui Mao. Arhipelagul Gulag. Holocaust. Holodomor și mai sunt.
   Le vrei în ordine cronologică sau a numărului de victime?

   00
  • @ Cristici
   Tu nu vezi nici o diferenta intre variantele de mai jos?

   1/ „Sa nu studiem istoria evreilor din Romania”
   si
   2/ „Sa studiem istoria Romaniei cum trebuie, INCLUSIV istoria evreilor din Romania”

   Articolul tau si multe comentarii sunt mai mult cu accent pe „nu, deloc” si mai putin cu accent pe „da, inclusiv”.

   00
  • MihaiC, tu nu vezi diferente intre
   1/ „Sa studiem istoria Romaniei cum trebuie, INCLUSIV istoria evreilor din Romania”
   si
   2/ „Vrem ore speciale de istorie a evreilor din Romania”. Prin lege, DAM LEGI PENTRU ASTA.

   00
  • @Cristici Stiam ca politicienii nostri sunt prosti, dar de la tine am pretentii :P

   00
 33. E o miscare in media in ultimele luni pentru constientizarea trecutului antisemit al României.
  RFI are o rubrica zilnica in matinal despre asta.
  Pana la un punct asta e ok, trebuie sa realizam ce au facut unii dintre înaintașii nostri si sa nu repetam aceleasi greseli.
  Faza e ca masinaria asta odata pornita nu se mai opreste.
  Cumva se sugereaza voalat ca avem ca natie o gena antisemita.
  Ma intreb care este miza cu adevarat? Despagubiri?
  Doi la mana, ma intreb daca nu cumva efectele produse nu vor fi altele decat cele scontate.
  Adica daca il tot iei pe nea Vasile la palme din izmene dimineata ca-i cam antisemit el asa de felul lui de roman, nea Vasile care nu a vazut evreu in viata lui s-ar putea sa inceapa sa vireze in optiunile lui politice spre partea dreapta a spectrului.

  00
  • „Miza” este letigimizarea Israelului, care ca stat face lucruri asemănătoare cu o anumită țară din Africa de Sud până prin aniii 90. Cred că termenul oficial este „hasbara”.

   Ceea ce nu înseamnă că istoria nu s-a întâmplat.

   Reversul medaliei este că ai oameni mai parșivi (simion) sau mai puțin (cristici), care în lipsa altor dușmani urăsc și ei pe cine apucă.

   00
  • Eu urasc pe cine apuc? Nu-i urasc pe evrei, de ce as face-o? Mi-au facut ei ceva? Au facut ei ceva familiei mele? Nu. Tocmai, ca am locuit ani buni in casa evreiasca – care inca mai e in picioare.
   Daca imi doresc sa urasc pe cineva, pe comunisti ii urasc. Ei, da, ei mi-au facut de toate!

   00
  • Mihai, Israelul este un stat legitim. Singurii care nu sunt de acord, gen mulahii, nu par prea cu tiglele pe casa

   00
  • Israelul NU ESTE UN STAT LEGITIM! Nu a existat în ultimele sute de ani, ba chiar mii!
   Au furat teritoriul Palestinei, au deportat și omorât familii întregi de palestinieni. O fac și în ziua de azi! Scoateți capul din cur și informați-vă!

   00
 34. Da’ de ce nu mai avem evrei in Romania?
  Eu cred ca filosemitismul romanilor si avalansa de privilegii revarsate asupra lor de catre cei 160 de evrei care au adus comunismul in Romania (eu credeam ca Armata Rosie l-a adus dar se pare ca evreii l-au adus din ce ai bolduit tu acolo) au fost de nesuportat si au trebuit sa se retraga la o existenta mai modesta in Israel.

  Da, trebuie studiata istoria lor in Romania. Trebuie investigata si asumata responsabilitatea romanesca in timpul WW II chiar daca rahatul ala de harta e mai roz la noi decat la altii. Cate mii de conationali linsati, omorati ca niste animale sau dati pe mana nemtilor sunt necesari pentru a avea dreptul la un rahat de curs de doua sau trei ore?

  Poate discutam si de vanzarea la bucata a evreilor in timpul comunismului daca tot ai adus vorba de ajutoarele americane primite de Israel:
  „În perioada 1959-1989, statul român a vândut aproape 200.000 de etnici evrei, pentru care Israel a plătit sume importante în valută forte, produse agricole, dar și alte diverse avantaje”
  Ar fi normal ca elevii sa invete ca in a doua jumatate a secolului XX un stat european isi vindea cetatenii la bucata?
  Ne-ar ajuta astfel de ore sa evitam pe viitor tot felul de „-isme” toxice?

  Ne place sa vorbim de ce au facut ungurii in Ardeal dupa diktatul de la Viena sau de masacrul de la Fantana Alba dar cand deschidem subiectul evreilor sau tiganilor o dam direct pe aia cu „eu nu sunt rasist/antisemit dar tiganii fura si evreii sunt sionisti” eventual mai adaugi si ca tu ai prieteni/cunoscuti de etnie sau evrei.

  00
  • „au fost de nesuportat si au trebuit sa se retraga la o existenta mai modesta in Israel.”
   Nu. Vezi, asta trebuie sa se studieze la scoala.
   Cum dracu’ sa fie mai modesti in Israel, cand in Romania mureai de foame?
   TOCMAI, ca ei faceau eforturi mari sa plece din Romania retardului aluia de Ceausescu. Trimiteau rudele lor bani, platea Statul Israel bani pentru ei!

   In plus, nou stat Israel trebuia populat cu oameni. De preferinta evrei, sa spuna ei ca au avut un stat acolo. „Incentive”.
   Si azi, daca ai sa cauti pe youtube, ai sa vezi ca pana si din State pleaca evrei acolo.
   Cauta pe youtube si pe google asa:
   „If I don’t steal your home, someone else will steal it,” was the answer given by an Israeli settler to Muna al-Kurd, a young Palestinian woman who accused him of stealing her home in the Sheikh Jarrah neighbourhood in the occupied East Jerusalem.

   Deputatul ala va introduce din astea in cartea lui despre istoria evreilor?

   00
  • @Cristici vorbim de istoria evreilor din Romania. Este whataboutism ce faci tu.

   Daca tu crezi ca e important sa se studieze conflictul arabo-israelian atunci fa lobby pentru studierea lui.

   00
  • O perspectivă este că am vândut oameni și altcineva i-a cumpărat. Israelul și Germania își cumpărau oameni. Ce urât. Eu știam că până la 1910 puteai să vinzi și să cumperi în Constantinopol sclavi fără atâtea mofturi.
   O altă perspectivă este că au fost răscumpărați. Ca la răpire, dar la nivel de stat.
   Evreii și sașii au fost răscumpărați. Noi nu.
   Iobagi, legați de glie, cu dreptul de reproducere determinat de stat, cu sârmă ghimpată la graniță. Și viața era ieftină: ba o plângere că asculta europa liberă, ba origini nesănătoase, de-ar scrie Steinhardt un jurnal să învățăm cum să fim fericiți.

   00
  • @Pixel
   Rascumparati e termenul corect. Un capitol ar trebui sa se numeasca „Cum si-a vandut Romania doua dintre minoritatile cele mai integrate si mai productive”

   Scopul studierii Holocaustului este in primul rand sa intelegem si sa cunoastem mecanismele prin care milioane de romani au intors capul in alta directie in timp ce cateva (zeci/sute de) mii comiteau activ atrocitati de nedescris asupra unor semeni de-ai nostrii. Sigur ar trebui sa invatam si sa avem compasiune fata de suferinta evreilor, tiganilor si a celorlalte victime dar daca nu intelegem nebunia acelor ani riscam sa-i repetam.
   La fel ar trebui sa ne concentram si pe studierea crimelor comunismului. Pe pasivitatea cu care acest popor a aceptat zeci de ani de jug comunist. Am fost iobagi si prin alegere, gardurile alea de sarma ghimpata noi le-am construit.

   Cu atat mai mult astfel de lectii ale istoriei trebuie predate intr-o lume in care de la cele mai fragede varste aflam cat de speciali si de importanti suntem, o lume care incepe sa considere „cancel culture” ca o solutie pentru cei care gandesc (sau au gandit acum sute de ani) diferit fata de noi.

   00
  • Aș zice sindromul Stockholm, prea superficial.
   Fenomenul Pitești mai degrabă.
   ”milioane de romani au intors capul in alta directie in timp ce cateva (zeci/sute de) mii comiteau activ atrocitati de nedescris asupra unor semeni de-ai nostrii” – nu sunt eu ăla care să laude poporul român și să-i caute scuze, dar aici ne căcăm pe noi, vino cu o sursă.

   00
  • O sursa la ce? Pogromul de la Iasi e suficient?
   https://ro.wikipedia.org/wiki/Pogromul_de_la_Ia%C8%99i

   „[..]dar, mai ales, mii de cetățeni români, din toate păturile sociale ale orașului […] Un fenomen nou la Iași a fost alcătuirea de bande de femei și bărbați, uneori soți, care ghidau pe soldați și pe polițiști către casele evreilor înstăriți, pe care apoi le jefuiau cot la cot cu soldați români, germani, jandarmi și polițiști. Nu toți locuitorii au fost părtași la pogrom, dar fără colaborarea civililor nu ar fi fost posibilă depistarea evreilor de către soldați și jandarmi care nu cunoșteau împrejurimile.”

   Un amanunt frapant, cel putin pentru mine, trecand peste modul inuman de actiune, care pana la urma era comun in epoca respectiva si la est si la vest de noi, este modul in care victimele au fost jefuite sistematic inainte sa fie ucise, de multe ori de catre vecini, prieteni, cunostinte vechi.

   00
  • @Pixel

   O sursa la ce? La intorsul capului sau la participarea activa la macel?
   Cauta informatii despre progromurile din Romania ( de exemplu cel de la Iasi). Am pus mai devreme un link de pe Wiki dar vad ca nu apare comentariul … te las sa descoperi singur.

   E interesant ca inainte de a fi ucisi au fost jefuiti sistematic, inclusiv de vecini si cunostiinte. Cam era busola morala pe vremea aia pentru o mare parte a poporului nostru si asta e inca un motiv pentru a studia in scoala lucrurile astea.

   Au fost si oameni care s-au opus atrocitatilor, care au salvat sau ingrijit evrei. Si ei merita un loc special in istorie, dar lucrurile astea nu se puteau intampla fara o larga participare si fara o si mai larga complicitate tacita.

   00
  • „Un amanunt frapant” – o să rămâi gură cască când o să afli ce s-a întâmplat în Franța, nu doar în Paris.

   De la „Acțiunea urma să fie mascată ca făcând parte din ordinul anterior al conducatorului: „Evacuarea tuturor evreilor, între 18 și 60 de ani, din zona cuprinsă între Siret și Prut”.” și „au sosit la Chestura din Iași ofițeri ai armatei și jandarmeriei care au comandat în mod practic operațiunea, iar poliția a fost instruită să nu se amestece în treaba armatei, indiferent care ar fi ea” până la „”milioane de romani au intors capul in alta directie” e cale lungă câtă apă pe Nistru.

   Dacă tot învățăm istorie măcar să o învățăm corect, fără înflorituri artistice.

   00
  • Am impresia ca voi invatat istoria aia hipstereasca, foarte la moda, exclusiv de pe Wikipedia.
   Romania a avut cea mai lunga rezistenta anti-comunista (cu arma in mana), ultimii partizani fiind neutralizati intr-un fel sau altul in anii ’70.
   Au mai fost apoi cateva mici revolte, dar da… doar asa razlete, nici prea mediatizate.
   Daca tot vorbim de iobagism, am impresia ca nu prea stiti exact ce inseamna, nu prea cunoasteti legile vremilor respective.
   Cam acelasi lucru si despre tigani. E foarte la moda acum sa spui direct ca au fost sclavi, cand defapt, nu e prea adevarat. Aveau o situatie grea, adevarat. Dar existau legi care ii protejau chiar si pe ei. Nu puteau fi omorati pur si simplu, cum ai putea face de exemplu cu un sclav. Exista cazuri documentate – vezi portalul historice.ro
   Evreii aia „„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„100 si ceva despre care spunem ca au adus si impus comunismul in Romania, au fost esalonul superior, au fost factorul decizional si le putem pune in carca fara sa gresim, zeci de mii de victime, ca nu se apuca soldatul Ivan sa impuste la intamplare oameni pe strada sau sa ii aresteze sau sa ii trimita in Baragan.
   Sa va mai vand un pont ca tot se apropie incet Oscarul:
   Daca trebuie sa se aleaga intre 2 productii, 2 actori, dintre care unul nu e evreu, o sa castige evreul. Se pot castiga bani frumosi la pariuri pe faze de genul asta. (exemplu elocvent in acest sens – filmul „ARGO” ).

   00
  • Mureau oamenii de nerăbdare să vină comunismul în România. Aflaseră de la vecinii de peste Nistru că e foarte bine în comunism și nu mai știau cum să facă să vină mai repede. Efectiv scăpai de toate grijile vieții.

   00
  • Uite și actul de vânzare-cumpărare pentru români. https://i.stack.imgur.com/BjQwf.jpg

   00
 35. Istoria evreilor ca materie de sine statatoare in cadrul disciplinei Istoria romanilor imi suna ca un oximoron.

  In primul rand ca scoate in evidenta ca evreii nu erau romanii sau ca erau mai diferiti.
  In al doilea rand de ce sa ne limitam doar la evrei, si alte minoritati au avut o istorie interesanta, cu momente dramatice. Cum ar fi o istorie a tiganilor, o istorie a lipovenilor, istoria maghiarilor, istoria secuilor, sasilor, tatarilor, sarbilor…. . La final vom avea un manual plin de istorii separate.

  Referitor la partea cu invatarea istoriei pentru a evita reperarea greselilor, asta se poate face pur si simplu prin redarea informatiei in mod corect si onest si mai putin cu accent pe aspectele gloriase si nobile ale mandrului popor roman.

  De exemplu, cat se discuta asupra contextului care a dus la suportul popular pentru miscarea legionara? Coruptia, saracia, lipsa perspectivelor, falia dintre clasa politica si populatie, samd.
  Legionarii erau niste ticniti dar au reusit sa capitalizeze pe situatia politica, sociala si economica existenta. Pe langa asta, legionarii au fost utilizati de diversi politicieni care au incercat sa castige capital politic din asocierea temporara cu acestia.

  Legat de subiectul legionarilor, recomand cartea lui Oliver Jens Schmitt – Corneliu Zelea Codreanu-Ascensiunea si caderea „Capitanului”

  00
 36. CRISTICI americanii, o natie pe care eu o consider una dintre cele mai bune la capitolul „dezbatere”, invata la scoala, la materia aia de „debating” ca enuntul corect de folosit nu este ” nu sunt antisemit dar…” enuntul corect poate sa fie ” nu sunt antisemit SI am citit destul de multe despre ei … si uite de ce am aflat.
  Eu la materia Istorie Evreilor, unde o sa il las pe junior, spre deosebire de aia de religie, o sa vreau sa invete, asa cum ai zis tu, despre evrei in tot secolul XX nu doar intre 39 si 45, si dupa, pana in zilele noastre despre cum sunt ei iubitori de oameni cu amaratii aia din Gaza si Cisirdania. Un articol extraordinar de bun.

  00
  • Evreii sunt vreo 10 milioane azi, intr-o Lume de 7+ miliarde.
   Măi, NU CONTEAZA oamenii astia, pe bune. Nu e nevoie de istoria lor la scoala!
   Da, noi trebuie sa o invatam, cumva, generatia noastra, care cat de cat am mai luat contact cu ei, dar copiii nostri? PENTRU CE sa invete istoria unui popor de maximum 10 milioane, ei nefiind „rude de sange” cu noi?
   Intelegeti absurdul?
   De ce nu istorie CHINEZA, frate, ca ai 100% in casa produse fabricate in China!

   00
  • Nu conteaza cati sunt.
   Conteaza impactul lor in istorie si in timpurile actuale.

   00
  • Daca maine s-ar retrage ajutorul american din Israel, ar pica baietii in scurt timp.
   Daca decideau Aliatii sa puna Israel nu strategic, in mijlocul lumii arabe, ci in Noua Zeelanda, uitam toti ca au existat evrei.
   Israel este un apendice al SUA. Atat. Ajutoarele de sute de miliarde de dolari – la o populatie de 7 milioane, atentie – confirma acest lucru.

   00
 37. „… opriți 100 de români la semafor și întrebați-i ce cred despre evrei.”

  Cam 70 dintre aceștia îți vor spune că evreii sunt nasoi. De fapt vor spune că „jidanii” sunt nasoi. Că vor să conducă lumea, că „dacă mai trăia Antonescu…” și alte asemenea. Românul e ca personajul Borat din filmul cu aproximativ același nume. Borat ura sau se temea de evrei pentru că așa auzise el că trebuie, fără însă a ști măcar cum arată unul.

  În partea cealaltă există și români ca Maia Morgenstern, care inventează povestiri antisemite doar ca să se mai audă de ea. Îi mai și place să sufere doamnei care joacă mai bine teatru în viața de zi cu zi decât pe scenă. Tot în această parte avem și guvernul israelian care îi persecută pe arabii palestinieni aproape la fel cum i-au persecutat alții pe înaintașii lor din Oiropa. Și este adevărat și cu Pauker și compania. Dar românii au sigur prejudecăți despre evrei și vei găsi mulți, prea mulți, dintre ei care îți vor spune că Holocaustul e exagerat, că Hitler era un patriot și că…. „poate au făcut ei ceva…”, da?

  Eu nu am citit atâta istorie ca tine, dar am umblat și am vorbit mult cu oameni din toată țara, de voie sau de nevoie, iar lucrurile cam așa stau: deși „nu au nimic cu evreii”, ei știu că aceștia sunt răi; românii „nu au nimic cu țiganii”, ba chiar menționează că au prieteni țigani, dar ar fi vrut ca Antonescu să mai fi trăit un pic, să rezolve problema. Nici cu ungurii nu au românii nimic, că vor să le ia Ardealul. Aici s-ar putea să nu se înșele prea mult, dar asta e altă discuție.

  00
  • @Sorin: Hm, nu. 70-80 au sa-ti spuna de ce plamea m-ai oprit si au sa te trimita la origine.
   @Cristici: Ai mancat un ‘din’ in titlu. Oricum, matale introduci logica intr-o decizie pur politica. Politicieni care vin cu initiative de genul asta au motive pur-politice, de conjunctura. Nu exista logica sau common-sense. Mai degraba ar trebui o materie care sa explice tinerilor de ce ‘social media’ e toxica + Ce sa alegi de pe internet/cum sa nu crezi toate mizeriile de pe google/FB/YT/Twt/etc.

   00
  • Fa experimentul, nu presupune. Arata tu fața antisemită a României! Iesi acum cu o cameră video in centrul orașului tau si fa experimentul.
   M-as mira sa gasesti oameni măcar interesati de evrei, nu antisemiti, macar sa fie interesați „plus/minus” de evrei.

   Filmeaza cu ceasul pornit pe camera, sa vedem ca nu ai taiat nimic, si intreaba 100 de romani de la tine din oras, la una din trecerile de pietoni din centru, ce parere au despre evrei si daca ei cunosc vreun evreu.
   Daca gasesti 20-30 de „antisemiti” in cei 100 de oameni, eu promit un articol saptamanal, tot anul acesta, despre cat de mult au suferit evreii.
   Pare cu douia taisuri ce spun, nu? Cum, boss, o arzi ca au dus-o bine, dar poti scrie 50 de texte despre cat de mult au suferit? Pai ce facem, te contrazici?
   Deloc. Au suferit, normal ca au suferit! Dar nu cum vrea dom’ deputat sa spuna. Si nu as forta pe nimeni sa le planga de mila. CU LEGI, sa dau legi sa oblig lumea sa le planga de mila.


   As risca sa pariez ca nu vei gasi pe nimeni care macar sa cunoasca vreun evreu. Pe ce ma bazez? Pe faptul ca in orasul meu, in 1945 erau 40% evrei, iar acum fosta sinagoga e ceva de protestanti. Evreii care o detineau au vandut-o unuia care nu e evreu. Unui om religios, care a facut nu stiu ce centru religios, care nu e de cult mozaic! Atat de mult conteaza istoria evreilor din Romania pentru… ei?

   00
  • „jidanii”… Aproape suna ciudat cuvantul azi. Asta pentru ca nu l-am mai auzit de 100 de ani! Interesant, foarte interesant cum suna cuvantul acesta in 2022, dupa ce nu l-am mai auzit si citit de atat de mult timp. Ce sa spun, o tara de „antisemiti”.

   Daca mie mi se pare un cuvant oribil, chiar de pe vremea cand citeam carti pentru copii (apare si in carti pentru copii – sau, ma rog, carti pe care le-am citit eu cand am fost copil)… Am sa incerc sa intreb niste copii de clasele 5-8 daca au auzit de cuvantul acesta, cum li se pare, si daca stiu ce inseamna. Iar dupa ce afla ce inseamna, sa intreb ce inteleg ei, cum simt ei despre idee si despre cuvant.
   Ba mai mult, poate reusesc sa extind intrebarea intr-un grup de tineri de 20-30 de ani, iar daca gasesc vreun „antisemit” sa il intreb ce i-au facut evreii, si cand.

   Antisemitismul, dupa cum scria cineva in comentarii, se cultiva chiar de cine nu am banui, ca nu cumva sa moara. Ca daca moare, ce mai fac baietii, cum mai justifica chestii?

   Uite o idee pentru interviul cu 100 de trecatori: Stiti ce inseamna „jidan”? Dar cum s-a ajuns la cuvantul acesta, ce inseamna PE BUNE, stiti? Si ce opinie aveti despre asta? Dar „goyim” stiti ce inseamna? (sic!)

   00
  • @Cristici

   Păi nu, nu cu camera. Nici cu reportofonul. Vei primi numai răspunsuri dezirabile social. Oamenii, indiferent de nivelul educației, știu sau simt cam ce e bine și ce nu e bine să spună în fața necunoscuților, mai ales a unora care îi și filmează. Dacă vrei să „iei pulsul„ unei comunități, societăți chiar, fii atent la discuțiile informale. Mergi cu autobuzul, cu trenul, în piețe, târguri sau oboare și trage cu urechea la ce se vorbește. Și la petreceri, dar nu la recepții. Știu, e pandemie și nu e voie, dar nu vorbim doar de acești doi ani. Dacă tot mergi cu trenul (asta e voie, chiar și în pandemie), intră în bodega gării și ascultă. În gări găsești o diversitate mare de oameni, aproape ca un eșantion. La mall nu.

   Cât despre cuvântul „jidan”, deși nu a fost considerat întotdeauna peiorativ (este folosit și în Vechiul Testament în forma „jidov”, ori în toponimia română), în limba noastră este peiorativ. E o insultă. Chiar dacă în unele limbi slave nu este, în română e un cuvânt jignitor. Și în rusă, dacă nu mă înșel. Cu toate astea, mulți români îl folosesc fără să știe că e ofensator. Spui că n-ai mai auzit acest cuvânt de foarte mult timp? Poate trăiești în altă țară, eu îl aud frecvent.

   00
 38. OY VEY NU UITATI HOLOCAUSTUL

  Le e frica pt ca oamenilor nu le mai pasa. Generatiile noi habar n au si daca au, nu dau 2 lei pe holocaust.

  De holodomor ne pasa?

  Dar de cele cca. 80 de milioane de copii europeni trimisi la moarte de bancheri si borfaşi ne pasă?

  Mu*e AUR dar aici n au gresit cu nimic.

  00
  • Whataboutism or whataboutery (as in „what about…?”) is a variant of the tu quoque logical fallacy, which attempts to discredit an opponent’s position by charging hypocrisy without directly refuting or disproving the argument.

   00
 39. un capitol dedicat special holocaustului, in care sa se prezinte realitatile acestuia si magnitudinea sa in romania si aiurea, ar fi binevenit dar o materie separata? cate ore pe saptamana? le adaugam pur si simplu sau inlocuim altceva? si ce facem cu multe alte subiecte mai mult sau mai putin tabu? le adaugam si pe astea separat? le comasam intr-o materie separata cu vreun nume d-asta hip din psihologia (post)mileniala? le adaugam pe fiecare pe bucatele la materia lor respectiva si speram ca profesorii saa le abordeze in mod corect? le lasam in seama parintilor si/sau media?

  PS cristi, un pic de avocateala diavolului. tot repeti si insisti cu lipsa de antisemitism a romanilor demonstrata de numarul foarte mare de evrei de acum 100 si ceva de ani. si dupa aia cu numarul extrem de mic al evreilor din romania de acum. adica vrei sa zici ca holocaustul in romania A FUCNTIONAT? erau multi, i-am omorat aproape pe toti.

  iar principiul asta, ca nu mai sunt asa multi si de aia nu merit prezentat subiectul, este destul de gaunos. nici dinozauri nu mai exista. si nici latina nu se mai vorbeste. ba chiar si ceausescu e mort, la fel ca si stalin… poate nu ar fi cazul sa mai studiem/vorbim nici despre astea.

  00
  • „numarul extrem de mic al evreilor din romania de acum. adica vrei sa zici ca holocaustul in romania A FUCNTIONAT? erau multi, i-am omorat aproape pe toti.”
   A fost holocaust la Bucuresti? De ce e gol cartierul evreiesc?
   Oare pentru ca… comunisti? Care comunisti, aia veniti pe tancurile rusesti, comunistii evrei?
   De ce a continuat exodul evreilor chiar si dupa ce tara a fost preluata ani de zile (zeci?) de comunisti (multi evrei)?
   Cine a bagat tigani in cartierul evreiesc din Bucuresti, si de ce?
   Hm… oare ce va scrie in manualul domnului deputat despre golirea cartierului Evreiesc?
   Eu cred ca nu le pasa lor de istoria lor aici, cum ne pasa noua de istoria lor aici.

   00
 40. Pai asta e si ideea studierii istoriei evreilor in Romania. Din aproape un milion, mai sunt cateva mii. Ce s-a intamplat? Se pare ca pentru marea majoritate a romanilor e un mister.

  In Germania, daca nu ar mai fi acum niciun evreu, ar mai trebui sa apara prin manualele lor de istorie? A fost acum 80 de ani, boss. Si oricum nu mai avem niciun evreu in tara. Move on. Mai bine studiem latina.

  00
 41. As vrea sa iau ca exemplu Bucurestiul, mai precis cartierul evreiesc si sa vin cu intrebarea urmatoare :de ce este lasat sa se degradeze? S-a pierdut interesul sau este orientat in alta parte?

  00
 42. e bine sa avem genul asta de dezbatere, ne intalnim cu oameni din afara bulei, citim comentariile simpatizantilor AUR , ne distram. apropo, eu propun sa se scoata si limba latina din scoli, ca doar toti latinii au murit acum doua mii de ani. hail, adica nu, scuze, sus patria, astea.

  00
  • Adevarul ca evreii si romanii au avut fix aceleasi influente pe teritoriul Romaniei de astazi.
   Adica, ce mi-e Traian, ce mi-e Ellie Wiesel, tot aia e.

   00
 43. Pentru istoria evreilor în general (de la Moise încoace), vă propun să citiți o carte, scrisă de un evreu, cu un punct de vedere echilibrat, chiar cu oarecare detașare: Max Dimont – Evreii, Dumnezeu și istoria.

  00
 44. Mie imi place poza articolului. E ca si cum ai vorbi despre istoria germanilor din Romania si ai pune o poza cu Hitler, Himmler si Goebbels. Nu avem nimic cu ei, dar sunt raul intruchipat :))

  00
 45. N-am ce face, Ana Pauker e romanca, evreica, născută la Vaslui.
  Ce poza voiai sa aleg, e vreun evreu român mai celebru decat „doamna de fier a României”? ;)

  00
  • Maia Morgenstern, Tristan Tzara, Gellu Naum, chiar si Dan Bittman. Or fi si altii cunoscuti.

   00
  • Asta a fost alegerea ta. Sigur ca puteai alege o alta poza sau nicio poza. 😏

   00
  • Webber, scuze, Bittman e doar curva

   00
  • Kilroy, nu contest asta. Dadeam doar exemple.

   00
  • Am un selfie cu Maia.
   Am sa-i aleg cand vor fi istorie. As vrea, imi doresc ca Maia sa nu fie prea curand „istorie”. Sa intre in istorie, daca nu e intrata deja, dar sa nu fie istorie.
   Despre Bittman… raman la primele 3 albume Holograf si ma fac ca nu stiu cine canta.

   00
  • Cine e cel din dreapta? Ca pe Dej îl recunosc. O fi Vasile Luca?

   00
  • NOU
   #152

   Bai baieti, voi stiti ca Mihail Sebastian era tot evreu? Bine, datorita vederilor sale mai de dreapta si datorita faptului ca era protejatul lui Nae Ionescu, este respins de majoritatea „ortodocsilor” de stanga…
   Poate ca important ar fi de vazut si de ce evreii (o parte din ei) au ales Partidul Comunist si nu alte partide.
   Ar fi important de vorbit si despre partea „cealalta”, si anume latifundarii, marii industriasi si alti evrei (Auschnitt, Malaxa, si altii).
   Ca sa fiu un pic avocatul diavolului, sa spui ca evreii sunt vinovati pentru existenta gulagurilor si a deportarilor romanilor din Basarabia e unpic exagerat. Faptul ca Yagoda era evreu e secundar din punctul meu de vedere. Faptul ca Yagoda a facut ce a facut a facut-o in calitate de revolutionar, si nu de evreu. E cam si cand ai spune ca polonezii sunt de vina pentru infintarea CEKA, devenita ulterior KGB, numai pentru faptul ca Dzerjinski avea origini poloneze (pe care si le-a cotestat si a refuzt sa le recunoasca constant de altfel).
   Cam la fel au procedat si germanii, spunand ca cei care au inventat lagarele de concentrare au fost englezii si nu ei. Ceea ce e pe undeva adevarat, dar total scos din context.

   00
  • NOU
   #153

   @Balurul: ai ochi foarte buni. Chiar el e: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Luca.

   00
 46. Nu știm cum se va numi disciplina, „Istoria evreilor” sau altfel (în sensul că se dezbate și probabil va suferi alterări), dar nu este clar de ce ați folosit asumpția că o astfel de materie și predarea ei ar avea ca scop „apărarea evreilor” din România?

  Eu cred că ar putea fi o învățare despre cât de importante sunt drepturile și libertățile civice. Despre oamenii care trebuie judecați fiecare după fapte și consecințe, nu după credință religioasă, gen, etc. Despre răspunderea ce trebuie asumată de societate privind evenimentele tragice cărora le-au căzut victimă evreii din România. Am vizitat municipiul Iași și singurul martor tăcut al deportărilor este o placă comemorativă, la intrarea în clădirea gării, neobservabilă. Să ne gândim împreună la faptul că o parte din ieșeni (bucureșteni) au participa activ la atacuri împotriva evreilor. Sunteți siguri că „mâine” nu va fi posibil să se întâmple așa ceva, vecini contra vecinilor? Vă aduceți aminte de acțiunile minerilor contra unor cetățeni, la București? Au fost dovada că nu s-a „învățat” nimic din cei 50 de ani dinainte.

  Drama comunității evreiești este imensă.

  Da, putem identifica multe alte drame colective, la concurență cu aceasta, dar asta este o diversiune. Nu are nicio legătură cu subiectul.

  Timpul care a trecut de la evenimentele cărora le-au căzut victime evreii din România, 80 de ani, nu este relevant, este tot o diversiune. De când a devenit trecerea timpului criteriu societal de uitare? Prigoana împotriva evreilor nu este mai puțin importantă pentru că au trecut 80 de ani. Este vorba de memoria socială, de comportamente.
  Generații, generații trec și dacă uitarea ar fi un motiv, așa cum propuneți, mâine ce mai uităm din istoria României?

  Dacă este să abordă din perspectiva uitării, este oare societatea conștientă despre ce s-a întâmplat cu evreii în perioada interbelică? Credeți Cristici că se știe prea mult despre pogromuri? Că s-a discutat și s-a asumat prea mult despre responsabilitățile societale în ultimii 80 de ani cu privire la ce s-a întâmplat cu evreii din România?

  În ce privește politicienii evrei ce au făcut parte din sistemul comunist, de ce credeți că este importantă evreitatea lor? Ce legătură are cu faptul că au fost cadre de partid. Sunt evreii mai buni sau mai răi decât alții? Vinovăția lor morală se bazează pe ce au făcut nu pentru că au fost evrei. Oamenii să fie judecați conform faptelor lor. Din păcate cei pomeniți de dvs. nu au avut parte de vreun proces, decât poate politic.

  În ce privește relația creștinilor cu evreii, o expunere extrem de documentată veți afla într-un serial ARTE TV de acum câțiva ani, care parcurge etapă cu etapă, despărțirea evreilor creștini și non-evreilor creștini de evreii din Palestina, schisma care s-a produs treptat-treptat, în cele 2-300 de ani ce au urmat morții și reînvierii lui Iisus Cristos.

  Notă de final referitor la faptul că altcineva a adus comunismul în România, din această înțelegându-se că o majoritate a românilor au stat și au acceptat. Puteți parcurge listele cu deputații din MAN, cu membrii uniunilor artistice, nomenclatoarele de cadre, viziona filmele artistice dintotdeauna (1974-1990), uluitor este că majoritatea a trăit, a crescut, s-a educat în comunism (socialism). De ce este perpetuat acest mit de deresponsabilizare, conform căruia, așa, în general, alții au fost de vină pentru perioada 1947-1990?

  00
  • pentru ca istoria de multe ori nu e scrisa ci fabricata, ba chiar cred ca asta ar trebui sa fie materia, fabricarea istoriei, in care sa se vorbeasca de toate nenorocirile trecute si actuale, de cum e relitatea fabricata si servita sclavilor din sistem

   00
 47. Nu mi-e clar unde se intampla asta dar judecand dupa mizeria de pe strazi + trotuarele crapate + militarii cu automate si deshtul pe tragaci as zice ca e in Bucuresti , ca in vest nu exista asa ceva .

  https://www.youtube.com/watch?v=NNnDeKB91VU

  00
 48. Cristici, cu toata stima…. toti carora nu le plac evreii ori negrii ori indienii zic ca nu au nimic cu ei, ca ei au chiar cativa prin grupul lor de prieteni.

  Evreii au avut imens de suferit. Eu as obliga absolut fiecare clasa sa faca o excursie (platita de stat) prin Polonia pe la Auschwitz. Nemtii (cel putin) nu au absolut niciun drept sa relativeze ce sa inamplat. Aaaaa, absolut nimeni nu are acest drept.

  Deci ca sa te inteleg bine:
  1. Romanii au omorat sau trimis la moarte prea putini oameni de religie mozaica (in comparatie cu alte natiuni). Deaceea au dreptul sa denigreze fie Shoa, fie evreii, fie holocaustul?
  2. Daca-s putini (sau au ramas putini) minoritatiile nu ar trebui sa mai aiba drepturi?

  Cam tot ce ai scris este destul de antisemit si relativeaza holocaustul. intr-un mod intelectual, leftist, frumos scris si aparent logic. Sorry insa nu pot intelege o asemenea gandire.

  00
  • cu shoa si holocaustul m-am repetat…..probanil am prea multi sau putini i. Insa sunt extrem de enervat de asemenea chestii.

   00
  • si trebuie sa fim PC – cancel-culture pentru asta? pentru ca fix asta e, facem un fel de emancipare fortata pentru niste lucruri care s-au intamplat acum 100 de ani, de fapt ce spun de asta, facem ‘emancipare-fortata’ in 2 ani de zile de pandemie, plm let that big bad asteroid come

   00
  • Daca spun evreii de ce au schimbat placa la Auschwitz, si au taiat din pix peste 1 milion de morți, poate merita sa mai băgăm in seama Auschwitz.

   Tu vrei sa obligi fiecare clasa sa mearga sa plângă la Auschwitz?
   Dar la Aiud? Dar in Siberia?
   Repet: nu „obliga” tu pe nimeni sa ceva. Au chef, cauta ei.
   SA CE, la Auschwitz, noi români? Am avut gardieni acolo și nu știm?

   După ce ii duci la Auschwitz le zici de Ana Pauker si restul de 160 de capete evreiești care au pus jugul comunist peste România, sau inainte de a-i duce?

   00
  • Cristici, whataboutism-ul acesta nu are rost. Sunt dezamăgit total. Sunt speriat de faptul că m-am înșelat asa de tare.

   Deci nu știu dacă te-am înțeles bine:
   1. Dacă mor putini oameni alți oameni au dreptul să-și bata pla de morți. Cu alte cuvinte dacă omori mai puțin ești nevinovat sau mai puțin vinovat,
   2. 160 de evrei au instaurat dictatura în Dacia Liberă.

   Din nou, de ce bagi whataboutism cu Aiud și Sovietci? Asta este treaba romanilor torționari să-și facă muzeu și loby.

   Eu sunt pe deplin convins ca cunoștințele desprinse din istorie trebuiesc prelucrate și judecate pentru ca viitorul să poată fi mai bine abordat.

   Shoa a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale umanității. România și romanii au participat activ.

   Atat timp cât va exista acest antisemitism leftist-intelectual cu diferite motive și cauzalități trase de păr, ei, atât timp trebuie ca copii copiilor faptasilor să învețe despre asta.

   Încă un expl.: dacă skurwysyni (unul dintre cuvintele mele poloneze favorite) iugoslav, croați, servi și bosniaci ar fi prelucrat propria lor istorie cu Shoa din cel de-al 2. Război, atunci nu și-ar fi omorât zeci de mii de vecini în lagăre de exterminare.

   Cristici, crezi ca vorbești de cifre? Compari 80% cu 30%? Sau compari viața unui copil gazat în chinuri cu viața unei mame impuscate-n cap lângă soțul și copii de lângă ea care-i urmează soarta după ce o văd murind?
   Ce are sula cu prefectura? De ce compari morții de religie mozaică cu morții lui Stalin sau ai tortionarilor români din Aiud?

   00
  • Nix, vad ca ai aflat de câteva cuvinte noi pe care nu le înțelegi! Bravo.

   Cancel Culture? PC? WTF…

   Ce cancel culture? Ce PC?

   Dacă ești nazist sau ai asemenea tendințe, da ar trebui sa fi obligat sa vezi despre ce vorbești. Sau mai întâi vezi și după aceea vorbești.

   Despre ce vorbești tu cu „niste lucruri care s-au intamplat acum 100 de ani” se cheamă istorie. Sunt chiar și niște oameni care fac facultăți deastea…. :) chiar dacă tu nu crezi sau nu-ți convine, antisemitul meu mic și drăguț…

   00
  • „De ce compari morții de religie mozaică cu morții lui Stalin sau ai tortionarilor români din Aiud?”
   Pentru ca, se pare ca mortii de la Aiud nu conteaza pentru Guvernul Romaniei, nu se studiaza despre ei la scoala, nu se va studia ca materie separata despre ei la scoala.
   De asta imi permit sa compar.
   Sa ii tratam egal: manualul sa se numeasca Istoria Holocaustului, si sa cuprinda TOATE holocausturile care au trecut peste Romania.
   A, si sa fie manual de clasa a XI-a sau a XII-a, nu manual de clasa a VIII-a. Asta musai!

   00
  • Păi nimeni nu te oprește sa faci lobby ptr un muzeu al istoriei lagărelor de muncă/ exterminare comuniste. Nimeni și absolut nimic. Cred că ar fi nemaipomenit de interesant. Mă refer la munca de baza…

   Ai aici probabil unul dintre cele mai mișto canale de difuzare (nu, nu glumesc). Pe mine de expl. m-ar interesa descrierea vietii unor persoane de rând. Cam cum am mai lăsat un link pe aici acum ceva timp despre viața unor soldați nemți (de religie mozaică) din primul război. Comparată viața unui torționar cu viața unuia închis. Cred că nu se deosebeau foarte mult in viața privată, erau soți, tați, aveau hobbies…. Ai avea chef să te documentezi? Scri mișto și Mie-mi place cum scri… Cu ce-ai scris astăzi nu-s de acord, dar hey asta-I viața…

   00
  • Deci nu știti de Memorial Sighet?
   Nu se studiază la orele de istorie de Memorial Sighet?
   Există un muzeu al ororilor comuniste. Mai multe, chiar.
   Nu e ciudat că nu prea se organizează „vizite obligatorii cu clasa” la ele?

   00
  • Este vina evreilor că nu se știe de ele? Este vina lor ca nu se organizează excursii acolo?

   Pentru o cauză bună orice voce in plus este binevenită….

   00
 49. Nu eu, nu tatăl meu, nu bunicul meu, nu strabunicul meu au facut ceva evreilor.
  Iar noi nu am beneficiat absolut deloc din suferința evreilor.
  Sa ma obligi tu sa ce, sa ti-o sug tie, ca asa vrei tu? Iar daca nu ti-o sug bati darabana ca sunt antisemit, ca asa e politica din capul tău?
  Reflecteaza la asta.
  Evreii sa-si asume comuniștii si torționarii lor, înainte de a emite pretenții românului de rând, al carui nici macar strabunic nu a vazut prea mulți evrei.

  00
  • Bunica nepoatei mele nu era născută când a fost porgomul de la Iasi.
   Daca nepoata ar avea un copil, care copil ae studia la școală holocaustul, strabunica acestui copil nu ar fi fost născută cand a fost pogromul de la Iași.
   Ce „obligatoriu” vrei tu? Vizite la locul bataliei de la Podul Înalt? A, da, asta poate da. Acelasi grad de importantă, poate mai mare in cazul bătăliei de la Podul Înalt (10 ianuarie 1475, apropo)

   00
  • Bunicul meu se nascuse in 1919. Pogromul de la Iasi a fost între 27 și 30 iunie 1941. (apropo, doar 4 zile?)
   Cati ani avea bunicul meu in 1941? 22 de ani?
   Bunicul unul mos care abereaza pe zoso.ro avea 22 de ani cand a fost Pogromul de la Iasi, si nici macar nu era in Iasi, era in Cernauti, la Seminar.
   Strabunicul nepoatei mele (care are 29 de ani), avea 22 de ani cand a fost Pogromul de la Iasi, si nici macar nu era in Iasi, era in Cernauti, la Seminar.
   CE sa ii cerem acestei fete, si eventual copilului acestei fete, cand va afla ca stra-strabunicul lui avea 22 de ani cand a fost Pogromul de la Iasi?

   Pentru acest om, care va fi diferenta intre Batalia de la Podul Inalt si Pogromul de la Iasi?
   Ambele trebuie sa fie una-doua pagini (cinci pagini?) dintr-un manual de Istorie a romanilor. Atat.
   Deputatul ala inutil viseaza. In scurt timp, nimeni nu va da prea multa importanta studiilor lui de o viata.
   Panta rei.

   00
  • Esti foarte pornit pe evrei. Tipi singur pe aici, iti comentezi singur :))) Ce ai boss? Ce ti-au facut? Ce ai cu oamenii?

   Am inteles, nu e nevoie de o materie separata. Nu are sens. Ok, discuta despre asta. Asta e un subiect – o materie separata despre istoria evreilor e prea mult, tinand cont ca pe aia pe care nu i-am trimis in lagare i-a vandut ceausescu si ca dupa 90 au plecat si aia care mai ramasesera prin tara. Ok invatam despre Holocaust si despre rolul Romaniei in toata nenorocirea asta, suntem obesti, ne asumam niste lucruri, dar nu avem nevoie de o materie separata. De acord.

   Dar de ce trebuie sa scrii tot felul de conspiratii pe aici ca wiesel nu a fost in lagar, ca nu ti-a aratat tie tatuajul, ca au taiat aia din pix, ca se victimizeaza aia, ca acum 80 de ani, ca in romania nu exista antisemitism, ca romanii nu au omorat niciun evreu, ca bunicu ca bunica, ca daca ar fi o nepoata ca cada nu ar fi etc. Cand din 750 de mii de evrei, 60% au fost trimisi de romani in lagare. Cand stii bine ca inainte sa ne aliem noi cu nazistii, garda de fiera taia si spanzura la evrei. Ai o mie de articole antisemite din presa de pe vremea lui Eminescu si pana mai ieri si tu tot negi ca nu domnule, nu exista antisemitism in Romania. Si aduci argumente din astea puerile ca a cumparat tataia o casa de la un evreu. Nu mai exista acum antisemitism in Romania? :))) Boss, ai AUR in parlament. Ia urmareste cativa sutinatori AUR mai inflacarati asa pe fb, vezi cat de antisemiti nu sunt ei, cum se pozeaza ei ca niste legionari. Chestii pe fata, Premierul (capitanul) nostru Calin Georgescu, nebunul ala de simion care se imbraca ca zelea codreanu si vrea sa iesi din UE, Dragnea care si-a facut campanie pe baza lui Soros, evreul ala care vrea sa distruga Romania sa ii asupreasca pe romani si sa il omoare pe el etc. :))

   Ai scris trei randuri despre cum o materie separata ar fi prea mult, in rest ai injurat la evrei care se victimizeaza si ti-au adus comunismul in Romanaia. Mai mult te victimizezi tu. 😏

   00
  • „Esti foarte pornit pe evrei.”
   Exact ce spuneam, trebuiau sa apara din astia ca tine.
   –-
   „urmareste cativa sutinatori AUR mai inflacarati asa pe fb, vezi cat de antisemiti nu sunt ei”
   Antisemiti cu cine? O suta/o mie de prosti care nu cunosc si nu au vazut un evreu in viata lor? Ca nu au unde sa vada!
   Pentru mia asta de prosti schimbam materia in scoala pentru cateva milioane de copii?

   Nu ma victimizez, azi scriu si comentez toata ziua, maine incepe sa ma doara in cur, poimaine poate ma car inapoi in Italia, iar raspoimaine ma calca un autobuz, sau mor de batranete. Nu am mize, nu am ce sa „ma victimizez”: nu cunosc nici un evreu, nu am afaceri cu evrei, nu mai sunt in scoala sa ma afecteze noile reguli; am dat azi 10 telefoane si abia am gasit pe cineva care cunoaste un evreu (care evreu a plecat in Israel, nu mai stie alti evrei in Romania)
   O zi pierduta complet, cu un subiect care ar putea influenta (aiurea) viata a milioane de copii… Mi-e mila de acesti copii, atat, sa fie ei condamnati sa planga cu lacrimi cat mai mari si mai calde.
   Stii, „evreii se fierbeau in butoaie, in lagare, pana cadea carnea de pe schelete, ca nazistul voia schelete curate. Iar unii evrei au crezut ca se fierbe porc, au taiat din carne de om si au mancat!” (carte de Mihai Stoian)
   Tare, nu? Ai recomanda asta copilului tau de 10 ani, nu-i asa?
   Cu ce sa continui, din aceeasi carte? „Piramida umana”? Cum la baza erau copii? Sa descriu aproape cu copy/paste, din memorie, o fetita din „piramida umana” de cadavre?
   Cacat.

   Am sa scanez cartea si am sa o pun aici pe bucati, sa o analizam azi, cand nu mai avem 10 ani. Sa vedem cat poate fi adevarat din ea… Ca stiu pe de rost povestea fetitei din piramida de cadavre, si povestea ei imi da cu virgula, ceva nu e ok la „fizica sistemului”. Acum pot gandi mai bine, ca stiu cum se distrubuie gazele intr-o incapere… Iar daca povestea a fost inventata, DE CE a fost inventata? Ce altceva a mai fost inventat? A mai fost altceva inventat?
   Sa iau cartea sa ma duc la domnul deputat sa-mi explice despre ea, pagina cu pagina? Sa ii pun lui intrebari?
   PENTRU CE sa aiba un copil de 10 ani acces la asemenea literatura? Cu ce scop vrea dom’ deputat sa bage din astea la scoala?

   00
  • „conspiratii pe aici ca wiesel nu a fost in lagar, ca nu ti-a aratat tie tatuajul, ca au taiat aia din pix”
   Tu le spui „conspiratii”, eu le spun „intrebari legitime”.
   Despre „taiatul din pix” nu vrei sa cauti singur imagini cu placile de la Auschwitz before/after? Nu eu am „conspiratii”, sunt poze! Si intrebari.
   Cum pui intrebari legitime, apar astia ca tine: ANTISEMITI!
   Pai, ma, evreilor, VOI ati schimbat placile! Nu noi, voi! Explicati. Si vrem dezbatere. Dupa ce ati taiat un milion de morti din pix, tot 6 milioane a ramas numarul de evrei care au murit in WW2?
   Iar daca ati gresit – o greseala care a dainuit 45 de ani – putem sa mai aducem in discutie si alte probleme, ca mai avem intrebari.
   ANTISEMITISM!
   Cacat. Intrebari legitime, nu „antisemitism”.

   A, vreti sa studiem la scoala numai ce vreti voi? Nu, nu merge asa. Studiem TOTUL, nu numai ce vreti voi. Afli foarte multe cand mai bine de 10 ani te intereseaza istoria razboiului, citesti orice prinzi, si incerci sa cauti adevarul.

   00
  • Eu nu am zis sa sa adwugi o materie separata.

   Eu am zis ca din 150 de comentarii 100 sunt ale tale despre cat se autovictimizeaza evreii, cum au taiat ei din pix nu stiu ce, cum au falsificat, cum ala nu a fost in lagar, cum este antisemitismul sau rasismul aproape inexistent, cum pentru tine evreu inseamna pauker etc.

   Argumentele tale impotrica materiei in plus astea sunt: victimizare, fals, nu am facut noi nici un rau, au trecut 80 de ani, sunt responsabili pentru comunism, nemtii au omorat mai multi evrei decat noi (care am fost imediat in urma lor) etc. Can ce ar zice orice antisemit :))

   00
  • Am ajuns la nivelul la care traduc „antisemit” cu „nu vrei sa le-o sugi evreilor”. Nu poate insemna altceva pentru mine, nu exista alt sens in Romania lui 2022, in care mai exista doar cateva mii de evrei.

   „Combaterea antisemitismului” citez cu „Pregatirea pentru incolonarea in a le plange de mila evreilor.”
   Inseamna si altceva? Ca nu ma prind, nu mai pot compila cu creierul altceva.

   00
  • Nu e vorba de supt nimic. Nici despre bunicul tau sau nepoata ta. Ci despre statul numit Romania. Un stat nu poate sa zica: stai domnule ca nu eram noi, erau aia dinaintea noastra. Romania face probabil exact ce fac si alte state din Europa.

   Apoi nu alea cateva mii de evrei trebuie sa invete materia la scoala, ci milioanele de cetateni romani.

   Desi bunicul tau sau tu nu ati omorat pe nimeni, statul Romania a omorat cateva sute de mii de evrei direct sau indirect. Romania exista in continuare si trebuie sa isi stearga cumva pata asta de pe obraz prin diverse reparatii, in general politicianiste. Tu nu vei mai fi, nici nepoata ta, dar Romania va continua sa existe. Deci nu e vorba despre tine si cati evrei ai omorat tu, ci despre Romania si cati evrei a omorat Romania.

   Romania a omorat cateva sute de mii de evrei/ Romania a introdus o materie despre Holocaust.

   Prea mult? Da, zici tu.

   00
  • Da. Asta zic. Prea mult pentru o materie de sine statatoare. Ai inteles perfect ce spun: prea mult.
   Din pacate, eu nu sunt factor de decizie in Romania, sunt un țugurlan de pe zoso care a pierdut o zi de munca, scriind voluntar si gratuit comentarii, in loc sa fac „patratele colorate” pe bani. Un prost, asta sunt.
   ===
   Am o singura scuza, si va rog sa o cititi bine (poate apare Coloja cu explicatia): este foarte probabil sa am „PTSD” de la lecturile lungi de mii de pagini despre cat de mult au suferit evreii, servite in copilarie si adolescenta. Cumva ma faceau sa ma simt vinovat, nu stiu de ce.
   Cand m-am maturizat am realizat ca eu nu am nici o vina, nu am nici un motiv sa nu pot dormi noaptea pentru ca au murit copii de evrei in lagare. Absolut nici o vina nu am.
   Si daca nea deputatul nu ar fi mizerabil, ar intelege ce vrea sa faca generatiilor de copii din Romania, si s-ar opri din mizeriile astea, lasandu-i pe ei sa aleaga ce vor sa citeasca, si cand.
   Dar el nu va face asta, el isi va urmari interesul, supunand cateva milioane de copii unui chin cu… cu ce? Despre ce? Pentru ca 1000 de romani tampiti au omorat 1000 de evrei, acum 1000 de ani?
   Vrea el musai sa lase o urma cu studiile lui inutile in ecuatia globala a spatiului si timpului (a spatiului: daca nu esti roman, nu te intereseaza ce a scris ăsta o viata intreaga; a timpului: daca nu esti interesat de 1941-1945 nu te intereseaza ce a scris ăsta o viata intreaga)

   Am pierdut 12 ore azi, dar am sa pot spune candva: „Mai, eu am incercat. Pe bune ca am incercat. Atat am reusit, atat m-a dus capul in 2022.”
   Am scris 1000 de comentarii pentru mine, pentru a imi justifica mie ceva, atat. Nu vreau sa conving pe nimeni de nimic, oricum suntem… cati au citit acest text, din cei 20 de milioane de romani? Picatura de apa in ocean, nimic, acesta e efectul celor 12 ore pierdute.

   Maine poate fac un text despre bolurile pentru supa de ceapa (musai supa de ceapa), care se folosesc in Franta.

   00
  • „PENTRU CE sa aiba un copil de 10 ani acces la asemenea literatura? Cu ce scop vrea dom’ deputat sa bage din astea la scoala?”

   E vorba de liceu. Esti ciudat rau…

   Recent, într-o interpelare adresată Ministerului Educației, am aflat că, în jur de 1.800 – 2000 de elevi optează anual pentru studierea “Istoriei evreilor. Holocaustul” și peste 5.000 de elevi anual pentru materia „O istorie a comunismului din România”, în regim opțional. Constatând interesul elevilor și nevoia de conștientizare publică prin educație, Parlamentul României a adoptat o inițiativă legislativă la care personal am aderat, ca disciplina “Istoria evreilor. Holocaustul” să devină obligatorie în ciclul liceal, începând cu anul 2023.

   00
 50. Materia e deja introdusa in școli la istorie opțional și se numește „Istoria Holocaustului”. In doua ore o dezbati in totalitate iar apoi profesorul își caută de treaba, elevii la fel și viața continuă, pentru că elevii oricum nu dau doi bani nici pe istorie românilor, darămite a altora.

  00
  • Daca materia deja exista, ce e cu stirea asta, din Nov 11, 2021?

   Guvernul susține introducerea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în școli
   Guvernul României susține introducerea disciplinei școlare „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în învățământul liceal și profesional, anunță deputatul Alexandru Muraru, reprezentant Special al Executivului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

   00
  • Stiu din sursa 100% sigura ca se face „Istoria Holocaustului” la istorie optional la elevii de clasa a 11-a. Nu stiu de ce legea e tocmai din noiembrie.

   00
  • NOU
   #184

   Ca materie optionala absolut de acord.

   00
 51. Uite ce zice Cabral

  „Sunt jumătate negru, știu ce înseamnă xenofobia și rasismul. Am crescut și trăit adeseori cu Băi, cioară, mori!”

  00
  • Sunt 100% roman, știu ce înseamnă xenofobia și rasismul. Am crescut și trăit adeseori cu „Grasule, sari la marunt!”
   Ce sa fac eu acum, sa pun tiganii sa… sa ce? Cum rezolvam xenofobia si rasismul tiganilor fata de romanii carora le furau banii de covrigi?

   00
  • Deci deodata nu te mai intereseaza ce are de zis Cabral. Erai foarte interesat intr-un comentariu in care ziceai ca nu exista asa rasism la noi, ca il indragim pe Cabral. :))

   Dar stai asa. Tu intelegi despre ce discutam? Ai zis ca nu e asa rasism in romania, ca vezi Cabral cat e de indragit. Ala zice ca ar fi ceva ceva rasism.. Iar tu acum zici ca ti-au furat tiganii banii. Asta insemnand ce? Ca nu ii ziceau cioara, adeseori, lui Cabral?

   00
  • E un podcast de 3 ore cu Cabral. Cauta-l si asculta-l pe tot. Mare discriminat a fost Cabral…
   Faptul ca lui Cabral i-au spus trei prosti „cioara”, iar mie mi-au furat banii trei tigani inseamna… ca lui Cabral i-au spus trei prosti „cioara”, iar mie mi-au furat banii trei tigani. Atat.
   Dintr-o populatie de 23 de milioane, cat erau atunci cand Cabral era mare discriminat, existau macar sase prosti in Romania, trei romani si trei tigani.
   Atat inseamna. Momentan. Daca adunam marturii incat sa putem creste procentele, nu 6 prosti in 23 de milioane de oameni, poate putem trage cateva concluzii.
   De exemplu, din 100 de oameni cu care se vedea Cabral zilnic, cati „Am crescut și trăit adeseori cu Băi, cioară, mori!” Cat de „adeseori” la mia de oameni care dadeau ochii cu el?

   Daca la Iasi au existat 100-1000 de romani idioti, nu indoctrina copiii din toata Romania cu ce vrei tu, bazat pe faptul ca e curentul asta venit din State sa… orice.
   Fa texte pe o pagina si scrie ca la Iasi au existat acum 80 de ani(!) 1000 de prosti de romani, „Nu faceti ca ei!”, si aia e. Ajunge. E suficient pentru niste copii.
   Restul, cat de prosti erau aia 1000, daca erau sau nu, daca X, daca Y… restul de discutii din astea lasa-le pentru alte categorii de varsta. Poate chiar si pentru acei copii, dar nu in scoala. Dupa scoala, dupa ce termina liceul. E timp, daca va fi interes.

   00
 52. It is a curious fact that Antonescu, from beginning to end, was not more “radical” than the Nazis (as Hitler thought), but simply always a step ahead of German developments. He had been the first to deprive all Jews of nationality, and he had started large-scale massacres openly and unashamedly at a time when the Nazis were still busy trying out their first experiments. He had hit upon the sales idea more than a year before Himmler offered “blood for trucks,” and he ended, as Himmler finally did, by calling the whole thing off as though it had been a joke. In August, 1944, Rumania surrendered to the Red Army, and Eichmann, specialist in evacuation, was sent pellmell to the area in order to save some “ethnic Germans,” without success. About half of Rumania’s eight hundred and fifty thousand Jews survived, a great number of whom – several hundred thousand – found their way to Israel.

  EICHMANN in Jerusalem
  A Report on the Banality of Evil
  by Hannah Arendt

  00
  • Arendt was born in Linden, a district of Hanover, in 1906, to a Jewish family.
   On release, she fled Germany, living in Czechoslovakia and Switzerland before settling in Paris. There she worked for Youth Aliyah, assisting young Jews to emigrate to the British Mandate of Palestine. Divorcing Stern in 1937, she married Heinrich Blücher in 1940, but when Germany invaded France in 1940 she was detained by the French as an alien, despite having been stripped of her German citizenship in 1937. She escaped and made her way to the United States in 1941 via Portugal.

   Stie multe despre Romania, informatii de la prima mana, a trait aici, chiar la Iasi!

   00
  • Eu cu ce sa raspund, cu citate din Paul Goma, care A TRAIT AICI evenimente?
   Cine e mai valabil, ce a scris una care nu a cunoscut o boaba de limba romana, sau ce a scris Paul Goma?
   Daca vrei sa te dai cunoscator de istorie a Romaniei, cauta chestii scrise de romani. Zic, macar atat.

   00
  • Mai ai putin si negi si holocaustul, nu doar procesul lui Eichmann sau cartea lui Arendt.:))

   Sefule la istorici, Arendt a scris cartea aia dupa ce a luat parte la procesul lui Eichmann, avand access la documente oficiale, marturii ale acuzatilor, martorilor, declaratiile lui Eichmann etc. Arendt, fugita din germania nazista si stabilita in SUA, a fost la proces sa raporteze pentru the New Yorker procesul lui eichman care a durat juma de an. Nu a scris ce a visat noaptea.

   00
  • Edward Gibbon was born in 1737, the son of Edward and Judith Gibbon at Lime Grove, in the town of Putney, Surrey.

   00
  • Daca a zis Goma, care ii invinuia pe evreii de la Chisinau pentru toate suferintele taranilor basarabeni, pentru masacrele din Transnistria etc. ca nu s-a intamplat nimic, asa o fi. Dar poate nici masacrele din Transinistria impotriva basarabenilor nu s-au intamplat. Sigur e unul care zice ca nu s-a intamplat nimic.

   Din jurnalul lui M. Sebastian care zice ca s-a intamplat ceva, care are informatii la prima mana, a trait aici, chiar la Bucuresti. Dar poate minte si asta la fel ca Arendt.

   Miercuri 29 Ianuarie 1941
   S-a publicat astazi numarul oficial al mortilor civili. Ceva mai mult de 300. Nu se spune cati legionari, cati evrei. Evaluarea pare redusa. Inca se mai vorbeste de peste 6000 de morti evrei.Poate ca cifra exacta nu e posibil sa se fixeze. Poate nu o vom cunoaste niciodata. Un numar mare de evrei au fost ucisi in padurea Baneasa si aruncati – cei mai multi goi – acolo. Se pare insa ca un alt lot au fost executati la abator, la Straulesti. Fratele lui Jaques Costin abia a putut fi recunoscut la morga de rude. Avea numai in cap patru gauri. Avocatul Beiler era ciuruit de gloante si, in plus, beregata taiata.

   Sunt cazuri de scapare miraculoasa. (Aderca, picat cu o candoare aproape comica in Strada Burghelea 3, intr-un cuib, la usa caruia a sunat ca un cetatean pasnic, venit sa ceara informatii. A fost liberat de acolo batut, dar viu!, cand altii, in acelasi loc si in aceeasi zi, fusesera ucisi.) Cazul cel mai uimitor din cate am auzit pana astazi este al unui avocat, Mircea Beiner, luat de pe strada marti dimineata, dus la Baneasa, impuscat in ceafa si lasat acolo in plina noapte, pe zapada, mort – pentru ca dimineata sa se trezeasca de fig, in mijlocul catorva sute de cadavre, intre care numai el si inca trei fusesera incomplet ucisi. Fantastic pur si simplu.

   Marti 4 Februarie 1941

   Ceea ce te incremeneste mai ales in macelul de la Bucuresti este ferocitatea absolut bestiala cu care s-au petrecut lucrurile. Ea strabate pana si prin termenii atat de seci ai comunicatului oficial, care anunta deunazi ca in padurea Jilava au fost asasinate 93 de persoane (ultim eufemism pentru evreu: persoana) in noaptea de marti, 21. Dar aceea ce se povesteste este mult mai cutremurator decat ceea ce se comunica oficial. Acum se da ca absolut sigur cu evreii macelariti la abatorul din Straulesti au fost atarnati de beregata de carligele abatorului, in locul vitelor taiate. Pe fiecare cadavru se lipise o hartie „carne cuser”. Cat despre cei asasinati in padurea Jilava, ei au fost mai intai despuiati (pentru ca hainele era pacat sa ramana acolo) si pe urma impuscati si aruncati unul peste altul.

   00
  • NOU
   #195

   Nota lui Mihail Sebastian este dupa rebeliunea legionara ce a avut loc in ianuarie 1941, si nu dupa pogromul de la Iasi, care a avut loc in vara lui 1941, odata cu trecerea Prutului.
   Ca fapt divers, istoricii nu trebuie sa traiasca intr-o tara sau alta pentru a scrie despre ea. Ei studiaza arhive si documentele vremii. De cele mai multe ori, un istoric strain are o viziune neutra si impartiala asupra evenimentelor sau tarii despre care scrie, neinfluentata de faptul ca, hai sa spunam. „nu a mancat salama cu soia!” (daca intelegeti ce vreau sa spun…)

   00
  • Zice si in text ca e din Bucuresti.

   Ideea e ca asta nota atunci despre ce se intampla cu oameni pe care ii cunostea personal.

   Goma a scris textele alea pe care isi bazeaza Cristici toata conspiratia (Saptamana rosie sau Basarabia si evreii) in 2005, publicat pe net parca, din Paris. Mai la cald parca e Sebastian decat Goma.

   Ca nu au fost omorati domnule 14 mii ci cateva sute la Iasi. De parca ar fi un lucru bun cateva sute de oameni asasinati pentru ca sunt evrei.

   Boss, lipsesc sute de mii de evrei din Romania, le-au ramas hainele pe aici, bijuteriile, pentru ce o tot dati cu doar cateva a sute au fost omorati la iasi :))

   00
  • De cele mai multe ori, un istoric strain are o viziune neutra si impartiala asupra evenimentelor sau tarii despre care scrie, neinfluentata de faptul ca, hai sa spunam. „nu a mancat salama cu soia!” (daca intelegeti ce vreau sa spun…)

   Da, inteleg perfect.
   Un istoric strain de origine evreiasca poate avea o viziune neutra si impartiala asupra evenimentelor despre care vorbim acum.

   00
  • NOU
   #198

   @Cristici: un istoric strain de origine evreiasca poate avea sau nu o pozitie impartiala atata timp cat se limiteaza la studiul si expunerea arhivelor si documentelor asa cum sunt ele.
   Daca se apuca sa interpreteze, si sa extrapoleze, poate sa iasa ce vrea el. Fie intr-o extrema, fie in alta (da, e posibil).
   Exact ca tine. Iei din ce spun eu ce vrei tu, nu ce trebuie sa intelegi.

   00
  • @Gamblin, pot sa vad undeva arhivele alea din care a tras ‘realitatea’ doamna arendt,
   partea amuzanta e ca tanti ana face ‘apologie nazistilor’ ceea ce imi pare si mai grav.
   e drept ca antonescu era cam xenofob dar noi practic devenisem ocupatie germana, sau in fine cel putin teoretic pentru ca altfel eram ocupatie rusa, si nu mai plangeam evreii ne plangeam noi k ne infometeaza rusii. e cu adevarat stupid sa-l condamne pe antonescu pentru un razboi inceput de austrieci si germani(de doua ori), poate vor sa le platim si pensie alimentara pe viata acesti ‘istorici’ si boborului lor asuprit tocmai de noi romanii marele popor cotropitor.

   00
 53. Tataia a cumparat o casa de la un evreu.

  Hitler himself was aware that Germany was in danger of being outdone by Rumania, and he complained to Goebbels in August, 1941, a few weeks after he had given the order for the Final Solution, that “a man like Antonescu proceeds in these matters in a far more radical fashion than we have done up to the present.”

  Rumania entered the war in February, 1941, and the Rumanian Legion became a military force to be reckoned with in the coming invasion of Russia. In Odessa alone, Rumanian soldiers were responsible for the massacre of sixty thousand people. In contrast to the governments of other Balkan countries, the Rumanian government had very exact information from the very beginning about the massacres of Jews in the East, and Rumanian soldiers, even after the Iron Guard had been ousted from the government, in the summer of 1941, embarked upon a program of massacres and deportations that even “dwarfed the Bucharest outburst of the Iron Guard” in January of the same year – a program that for sheer horror is unparalleled in the whole atrocity-stricken record (Hilberg). Deportation Rumanian style consisted in herding five thousand people into freight cars and letting them die there of suffocation while the train traveled through the countryside without plan or aim for days on end; a favorite follow-up to these killing operations was to expose the corpses in Jewish butcher shops. Also, the horrors of Rumanian concentration camps, which were established and run by the Rumanians themselves because deportation to the East was not feasible, were more elaborate and more atrocious than anything we know of in Germany. When Eichmann sent the customary adviser on Jewish affairs, Hauptsturmführer Gustav Richter, to Bucharest, Richter reported that Antonescu now wished to ship a hundred and ten thousand Jews into “two forests across the river Bug,” that is, into German-held Russian territory, for liquidation. The Germans were horrified, and everybody intervened: the Army commanders, Rosenberg’s Ministry for Occupied Eastern Territories, the Foreign Office in Berlin, the Minister to Bucharest, Freiherr Manfred von Killinger – the last, a former high S.A. officer, a personal friend of Röhm’s and therefore suspect in the eyes of the S.S., was probably spied upon by Richter, who “advised” him on Jewish affairs. On this matter, however, they were all in agreement. Eichmann himself implored the Foreign Office, in a letter dated April, 1942, to stop these unorganized and premature Rumanian efforts “to get rid of the Jews” at this stage; the Rumanians must be made to understand that “the evacuation of German Jews, which is already in full swing,” had priority, and he concluded by threatening to “bring the Security Police into action.”

  However reluctant the Germans were to give Rumania a higher priority in the Final Solution that had originally been planned for any Balkan country, they had to come around if they did not want the situation to deteriorate into bloody chaos, and, much as Eichmann may have enjoyed his threat to use the Security Police, the saving of Jews was not exactly what they had been trained for. Hence, in the middle of August – by which time the Rumanians had killed close to three hundred thousand of their Jews mostly without any German help – the Foreign Office concluded an agreement with Antonescu “for the evacuation of Jews from Rumania, to be carried out by German units,” and Eichmann began negotiations with the German railroads for enough cars to transport two hundred thousand Jews to the Lublin death camps. But now, when everything was ready and these great concessions had been granted, the Rumanians suddenly did an aboutface. Like a bolt from the blue, a letter arrived in Berlin from the trusted Mr. Richter-Marshal Antonescu had changed his mind; as Ambassador Killinger reported, the Marshal now wanted to get rid of Jews “in a comfortable manner.” What the Germans had not taken into account was that this was not only a country with an inordinately high percentage of plain murderers, but that Rumania was also the most corrupt country in the Balkans. Side by side with the massacres, there had sprung up a flourishing business in exemption sales, in which every branch of the bureaucracy, national or municipal, had happily engaged. The government’s own specialty was huge taxes, which were levied haphazardly upon certain groups or whole communities of Jews. Now it had discovered that one could sell Jews abroad for hard currency, so the Rumanians became the most fervent adherents of Jewish emigration – at thirteen hundred dollars a head. This is how Rumania came to be one of the few outlets for Jewish emigration to Palestine during the war. And as the Red Army drew nearer, Antonescu became even more “moderate,” he now was willing to let Jews go without any compensation.

  00
  • Text lung in engleza. Care e scopul? Vor ceva bani, vor sa plang, ce exact se doreste?
   Ce inseamna, exact, „sa ne asumam”? Sa indoctrinam si copiii ai caror strabunici nu erau nascuti pe vremea aia?

   CE VREȚI DE LA COPIII ROMÂNI DIN 2022!?

   00
  • E din Banalitatea raului de Arendt, boss. Nu „se doreste nimic” stai calm.

   00
  • NOU
   #203

   Test lung si inceput cu o declaratie falsa: „Rumania entered the war in February, 1941, and the Rumanian Legion became a military force to be reckoned with in the coming invasion of Russia.”.
   Nu. Romania a intrat in razboi in 22 iunie 1941, cand ca parte a operatiunii Bababarossa, invazia URSS, trupele romane aliate cu Germania nazista au trecut Prutul.
   Daca se refera la faptul ca Romania semnase un tratat cu puterile axei , februarie 1941 iar nu este o data corecta, pentru ca aceasta s-a intamplat in noiembrie 1940. Sunt curios, cui apartine citatul? Un link ceva? Vedeti, sunt si istorici care scriu dupa ureche, nu numai din ce citesc in arhive…
   „Rumanian Legion”… Ha???? Se refera la Legiunea Arhangelului Mihail? Legiunea fusese scoasa in afara legii dupa rebeliunea din ianuarie 1941, multi legionari erau in inchisoare la data la care Romania avea sa ia parte la invazia URSS. E drept ca multi au solicitat sa se inscrie voluntari, dar in armata romana, nu intr-o „legiune”, cum a fost LVF (Légion des volontaires français contre le bolchevisme: https://fr.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9gion_des_volontaires_fran%C3%A7ais_contre_le_bolchevisme).

   00
 54. Centrul Wiesenthal tocmai a alcatuit un top 10 antisemitism mondial.Iran ,Hamas primele 2 locuri.Pe locul 3 e BBC.

  00
 55. Am citit putin si articolul si din comentarii si jeeezus hrist! Mi-am adus aminte de ce am plecat din Romania …
  Atatea generalizari lenese la un singur loc nu am mai vazut de mult.
  Pentru cei care TL:DR, sa va rezum eu: Evreii, tiganii si negrii sunt niste nashpa, nu merita sa ne irosim timpul.

  00
  • E foarte bine ca ai plecat din Romania, ca scadeai nivelul tarii, neintelegand un text.

   00
  • E interesant ca te crezi ceva special, si tot vad ca la orice comentariu critic tu spui omului ca nu a inteles ce ai vrut tu sa spui. Poate ca problema este totusi la tine?

   Zoso scrie bine, succint si interesant. Tu esti exact opusul lui. Cere-i parerea, eu zic ca ai ceva de invatat de la el.

   00
  • Daca explic in 120 de comentarii care e problema, si nu ai inteles decat „Evreii, tiganii si negrii sunt niste nashpa, nu merita sa ne irosim timpul.”, fii sigur ca problema nu e la mine.

   00
  • „Poate ca problema este totusi la tine?”

   „Daca explic in 120 de comentarii care e problema…”

   –––––––––––––––––––––––––-

   chiar nu iti da nimic cu virgula la adunarea asta?

   00
  • Virgula e ca nu intelege omul nici dupa 120 de comentarii.
   O adunare simpla.
   Unii nu inteleg, oricat de binevoitor ai fi.
   Oamenii sunt diferiti: unii inteleg, altii nu inteleg, altii inteleg ce vor ei, altii comenteaza ca nu au ce face acasa.
   O lume pestrita, cum gasim oricand pe internet.

   00
 56. Disclaimer: o să încerc să fiu coerentă, dar nu garantez că-mi iese. Pt concizie căutați la alții. :).
  1. Da, o materie ca asta de sine stătătoare, fie și pt 1 an, în zona asta e prea mult. Dar: a). E o propunere. B.) Guvernele țării ăsteia au avut multe idei crețe care s-au fâsâit. C) e posibil să fie o șpârlă, praf în ochi, o mână de ajutor pt AUR, „uite, guvernul vrea istoria evreilor, ăștia de la AUR sunt patrioți și naționaliști”.
  2. În momentul ăsta ăsta există o lege în vigoare care sancționează negarea/minimizarea holocaustului și alte câteva chestii din zonă. Simion, sau care a fost, a călcat pe bec. Nu poți să ceri sancționarea lu’ Șoșoacă și iertarea lu’ Simion (sau altă combinație) pt că nu-ți place ție legea în baza căreia e sancționat Simion. Nu-ti place legea aia, folosește pârghiile legale și încearcă să faci să fie abrogată.
  3. A. Argumentația „cutare chestii e mai importantă” mi se pare de toată jena (ca să mă exprim blând). Ești că țațele alea de la portiță „ce sufli în cur cățelului/pisicii, un copil n-ai crește și tu?!” sau ca alte țate și țați „de ce donezi pt animale, sunt o grămadă de copii orfani/de ce donezi pt copii, bătrânii sunt mai importanți/de ce donezi pt educație, sunt oameni bolnavi de cancer”, de-ți vine să le iei morții la defilare, vorba Lorenei. Dacă-mi vi.mie cu un argument d-ăsta, din punctul meu de vedere orice zici este egal cu zero barat.
  3B. Fără a mă dezice de cele menționate la punctul anterior, consider și comunismul și revoluția și deportările și educația financiară/sexuală/pt mediu importante, la fel de importante și ar trebui obligatoriu studiate în școală, măcar câteva ore pe ciclu de învățământ preuniversitar.
  4.A. 1-2 ore despre holocaust per ciclu de învățământ, spre finalul ciclului mi se par obligatorii. Pt că deja extremismul de dreapta (AUR) câștigă teren și fix lipsa de educație este motivul. Dacă AUR o mai ține 10 ani cum a pornit-o, ajungem iar la „garda și căpitanul”.
  B. Românul mediu a fost mereu xenofob, țiganinofob, ungurofob, homofob și etcfob. Însuși faptul că există denumiri peiorative pt diferite minorități de diverse categorii indică „fobia”. „Jidan” nu e un cuvânt de alint.
  C. Comunismul și revoluția sunt și ele obligatorii câteva ore bune per ciclu de învățământ. Și o vizită la Sighet în clasele clasele a vi-a și a viii-a în „săptămâna altfel”, poate mai scade dracului numărul de imbecili născuți după 2000 care urlă pe toate gardurile că era mai bine în comunism, în timp ce intră în sevraj dacă le iei telefonul 5 minute.
  Deschid paranteză: aseară fb mi-a servit un articol relativ echilibrat, dar lejer opus celui de față, pe aceeași problemă. Se pedala intens pe nevoia de educație, fără a lăuda propunea guvernului (sincer, nici nu-mi amintesc să fi fost pomenită concret, doar că e nevoie de educație pe problema holocaustului în România). 0 proastă a comentat că „ce nevoie avem să învătam despre holocaust, că s-a întâmplat acum 80-100 de ani”, m-a mâncat în cur și i-am răspuns, fără ghilimele și orice alte adăugiri că „oricine își uită trecutul este condamnat să-l repete”. Mi-a răspuns de două ori: 1. Că după fotografia de profil par să vorbesc din experiență. 2. A comentat într-o manieră sensibil disprețuitoare că numele meu de familie a făcut-o să rădă. Numele meu este un substantiv, de obicei comun, care reprezintă un animal nu prea simpatic. Ca chestie, ultima oară când cineva s-a hăhăit disprețuitor cu privire la numele meu de familie, atât eu cât și preopinentul aveam 10 ani (fiecare separat :) ).

  5. Îți recomand „o făclie de Paște” de Caragiale. Cu o dușcă alcoolică și înainte și după, să nu zici că nu te-am avertizat.

  Mă scuzați pt nuvelă.

  00
  • Mai, chiar nu intelege nimeni opinia mea?

   1. NU doresc sa NU se studieze holocaustul. Cum sa nu se studieze, NORMAL că sa se studieze! Dar tot. Despre toti cetatenii Romaniei care au suferit atunci.

   2. Argumentația „cutare chestii e mai importantă” mi se pare de toată jena (ca să mă exprim blând).
   Nu eu am decis care e mai importanta, de-odata se pare ca a devenit doar o mica parte a istoriei timpului aluia foarte importanta. De ce? Eu intreb de ce.
   Cum se acorda „prioritatile” in stabilirea continutului manualului complet de Istoria Romaniei? Asta e intrebarea mea: Cum se acorda, si de ce asa?

   Daca Stefan cel Mare, exemplu facil, a domnit intre 1456-1504 (48 de ani), si ii acordam 10 pagini, cate pagini acordam perioadei 1939-1945 (6 ani)? Sa zicem ca factorizam si apropierea de istoria recenta.
   Daca studiem 10 ore perioada 1456-1504 (48 de ani), cate ore studiem perioada 1939-1945 (6 ani)? (iar, factorizam si apropierea de istoria recenta).
   În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.. Carol I.

   Cate ore primeste in programă Carol I, cate ore primeste Holocaustul? (aici am putea factoriza importanta lui Carol I pentru Romania, mai degraba decat apropierea de istoria recenta)

   Trebuie sa recunoastem ca toate perioadele inseamna aproape aceeasi chestie pentru cineva care intra maine in clasa intai: pura istorie, atat.
   Pentru cineva nascut in 2010, sa zic, ce mi-e 1914, ce mie 1945? Cum facem, cum impartim ce studiaza la scoala, pe ore?
   Daca pentru 6 ani se doreste materie speciala, cum facem pentru cei doi, care au fost cate 48 de ani? (sa nu mentionez si ce s-a intamplat in perioada lui Stefan sau a lui Carol, comparativ cu cealalta perioada, de 6 ani, lista de evenimente importante ce pot fi puse in manual)
   Cateva intrebari simple, care vor genera comentarii amuzante de tipul „antisemitule!”?

   3. Daca ridicam evreii pe un piedestal, de ce omitem si ce s-a intamplat cu ei dupa 1945? Cum studiem Istoria evreilor romani, pe bucati, numai partea ce ii convine Guvernului? Daca ne apucam, nu studiem tot? Nu le convine evreilor sa studiem tot?

   4. despre „ce nevoie avem să învătam despre holocaust, că s-a întâmplat acum 80-100 de ani” nu comentez.
   Eu mi-am facut necesarul pe viata asta de studiu despre holocaust (evreiesc si nu numai). Cu mici recapitulari, m-as putea inscrie la examen de concurs pentru ocuparea unui post de profesor de Istorie a Holocaustului. Nu am eu metoda de predare, in mod istoric, dar sa povestesc as putea. As putea sa fac o clasa de elevi sa fie atenti – am mai facut, am fost un an profesor suplinitor.
   Sa publice bibliografia de concurs, si vad daca as putea sa ma pot prezenta la un exament. E posibil sa stiu multe chestii care nici nu vor fi fost aprobate, dimpotriva! ;)

   5. „Comunismul și revoluția sunt și ele obligatorii câteva ore bune per ciclu de învățământ.” – iar eu am spus ca sunt cele mai importante. Cu ele sa incepem!

   Vreau sa inchei cu un citat de la RFI de azi, ca poate intelege cineva de ce e valul acesta acum:
   „Ca urmare, pentru prima dată se atrage atenția asupra subiectului, se atrage atenția asupra riscurilor, într-un moment în care Comisia European, de exemplu, încearcă să stabilească o serie de politici congruente în privința antisemitismului și a modului de viață evreiesc. Este un moment în care la nivel european în politicile privind antisemitismul devin din ce în ce mai coerente. Evident că este foarte important ca fiecare stat membru, inclusiv România, să acționeze în acest context.”

   Populatia evreiasca in Europa este de 0,2%.
   The Jewish population of Europe in 2010 was estimated to be approximately 1.4 million (0.2% of European population).

   Ce inseamna „o serie de politici congruente în privința modului de viață evreiesc”?
   Ce inseamna „mod de viata evreiesc”? Ce vrea sa faca Comisia Europeana special pentru 0,2% din locuitorii Europei, si ce legatura are asta cu noi, care avem intre 0,05% si 0,1% din populatie minoritate evreiasca? Ce trebuie sa facem noi special pentru 0,05% din populatie? Ce exact n-au azi, in Romania, acesti 0,05%?

   0,2%… 0,1%… 0,05%…

   00
  • In Franta, oare cate ore pun la Napoleon profesorii de istorie, si cate la Holocaust?
   Cate ore primeste in programă Revolutia Franceza, cate ore Holocaustul?
   Tare sunt curios.

   00
  • Despre cum stabilim care e mai importantă: nu sunt istoric și nici profesor, dar aș merge pe importanța și durata efectelor pe care le-a avut un eveniment istoric. Și mai ales Importanța pt azi a contextului social al acelor evenimente și dacă există riscul să se întâmple iar.
   Cum s-a luptat Ștefan cel Mare la podul înalt? Ce importanță a avut atunci și cât de important e acum… juma’ de pagină.
   Carol I. Practic a scos România de păr din evul mediu. 10 pagini.
   Holocaustul. Să vedem: eveniment petrecut acum cca 80 de ani în care exterminarea pe criterii etnice a fost dusă la rang de artă. Importanța actuală a înțelegerii mecanismelor și modului în care s-a ajuns la așa ceva?! Păi să numărăm conflictele etnice care au avut loc pe toate meridianele și paralele în ăștia 80 de ani sau eventual doar p-alea în care grupul mai mare aproape a exterminat grupul mai mic, ca să ne oprim înainte să vină dimineața. Sau hai să le numărăm doar p-alea care se întâmplă acum. Plus creșterea partidelor de extramă dreapta, naționaliste și ultranaționaliste. Hm, un capitol.
   Comunism. No coment. Un capitol.
   Revoluția. După 30 de ani încă nu știm ce s-a întâmplat, care-s vinovații, sau măcar o asumare a unor responsabilități. Considerentele psihologice sunt de-a dreptul interesante. Minim 10 pagini, dar doar pt că încă e o seminecunoscută și pt profesioniști.
   Educația pt sănătate, la modul general: igienă, protejarea intimității, prevenția bolilor,
   seriozitatea urmării unui tratament sau indicație medicală, vaccinuri, educație sexuală-sarcini, BTS, consimțământ. Mă uit în jurul meu. 2 ore pe lună de la grupa mică la grădiniță până la clasa a xii-a.
   Educație economică/financiară: ca mai sus.

   O ții langa cu propunerea guvernului. Suspectez că e o fumigenă mai ceva ca fumigenele jandarmilor în 10 august.

   Ah, ca chestie sunt ok cu o protecție specială a unui grup minoritar. Tocmai pt că drepturile grupului majoritar, din cauza numărului de membrii, pot fi mai greu contestate/ignorate/neglijate/încălcate.

   00
  • Daca e fumigena, și are dreptate domnul care a comentat mai sus, care spune ca deja se studiaza, in randul orelor de istorie, eu imi fac mea culpa si sterg toate miile astea de cuvinte pe care le-am scris de sus si pana aici, tot articolul.

   Un capitol despre Holocaustul din România, unul cu cel din Europa, unul cu celelalte din Lume (sa se fixeze materia mai bine – eventual pus la Istoria universală)… asta da. Chiar obligatoriu. Dar de aici pana la manuale speciale pentru o fereastră de sase ani din Istoria României…

   00
  • Pericolul ultranationalismului in Lume, asta as face eu materie de sine stătătoare. Capitole despre: Coreea de Nord, foarte naționalisti ei, despre Cuba; iar, foarte naționalisti (declarativ), despre noi – ultranationalismul lui Ceaușescu, care voia el sa fabrice orice in România, Hitler, care si-a distrus tara de prost ce a fost (si chiar am in lucru un text despre civilii germani, țăranii germani din „Al doilea”).. O materie cu titlul „Pericolul ultranationalismului in istoria recenta”. Optionale, o oră pe săptămână. Avem cu ce umple un manual, ca ii luăm pe rând pe toți.
   cu motto-ul: „Singuri nu putem mai mult decât împreună”.

   00
 57. NOU
  #217

  Cifrele care sunt, alea sunt. Au fost acceptate si parafate de cei mai inalti reprezentanti ai statului Roman. Mai mult, exista legi care impiedica orice discutie pe marginea lor. Culmea e ca asa se creeaza antisemitismul. Dar deh, nu poti sa te astepti ca oamenii sa intelega ce e aia o consecinta perversa.

  00
 58. Diferența dintre Simion și Cristici e că primul o arde asumat, al doilea flaușat (deși prin comentarii băgă și el fortză turbo). Ideile și liniile discursive sunt însă fix aceleași.
  Și mai este o diferență: Simion s-a ales cu dosar, Cristici nu o să fie deranjat de nimeni.
  ”Evreii sunt vreo 10 milioane azi, intr-o Lume de 7+ miliarde.
  Măi, NU CONTEAZA oamenii astia, pe bune”. WTF Bujor? Scris și cu verzale, tărănește, să nu cumva să nu înțeleagă cineva cât de extraordinar de prost ești.

  00
  • Când am scris de ore de latina la școală, era plin de minusuri.
   Nu-i problemă, 500 de milioane de oameni vor avea materie specială despre 1,4 milioane de oameni.

   Gândește la elevi ca la un potential de „ore-de-evolutie-a-speciei”, sau „viitorul-nostru-pe-Pamant”, cu timp limitat fizic.
   Daca ti se pare ok sa fie ore speciale de discuție punctuala despre 0,2% din populație, materie de sine stătătoare, atunci sunt eu dus cu pluta, iar tu ai dreptate.

   Peste 50 de ani vom avea cumva materie specială la liceu: „cultura Siriei și Afganistanului”?
   –-

   Italienii scot orele de limba greacă din programă, noi bagam ore speciale, materie obligatorie în programă: Istoria evreilor. (minoritate cu 0,05% din populație)
   E bine.

   „Simion s-a ales cu dosar, Cristici nu o să fie deranjat de nimeni.”
   Nu este nevoie sa fiu deranjat, mă duc eu. Unde sa scriu sa cer programa care va fi produsa? Se va face o consultație publică despre ce materii se vor băga obligatoriu in scoli, sau dosar penal dacă ai avut tupeul sa comentezi, să pui întrebări? În ce an suntem?

   Unde trebuie sa scriu sa cer transparență în alegerea programei pentru materia asta obligatorie?
   Proiectul de manual, unde il vom găsi pentru studiu?
   ====

   Uite ce scrie cineva mai sus:

   Recent, într-o interpelare adresată Ministerului Educației, am aflat că, în jur de 1.800 – 2000 de elevi optează anual pentru studierea “Istoriei evreilor. Holocaustul” și peste 5.000 de elevi anual pentru materia „O istorie a comunismului din România”, în regim opțional. Constatând interesul elevilor și nevoia de conștientizare publică prin educație, Parlamentul României a adoptat o inițiativă legislativă la care personal am aderat, ca disciplina “Istoria evreilor. Holocaustul” să devină obligatorie în ciclul liceal, începând cu anul 2023.

   Câți elevi încep anul școlar 2020-2021?
   2,8 milioane de elevi vor începe cursurile, din data de 14 septembrie 2020.
   Daca presupunem empiric ca o treime sunt elevi de liceu, ar insemna ca sunt vreun milion de elevi de liceu.

   Pentru 1.800 – 2000 de elevi optează anual pentru studierea “Istoriei evreilor. Holocaustul” bagam materia obligatorie la UN MILION de elevi?

   Despre – peste 5.000 de elevi anual pentru materia „O istorie a comunismului din România”, – ce parere are domnul deputat, nu bagam „mai obligatoriu” istoria comunismului? Banuiesc ca nu va propune, nu are interes, ca nu asta a studiat el toata viata.

   Faptul ca, dintr-un milion de elevi, doar 2000 sunt interesati special de materia asta, ce spune despre afirmatiile mele de mai sus? Sustine ce spuneam mai sus, sau nu?
   E un mare interes pentru materia asta, sau nu? E nevoie de „obligativitate”, sau nu?
   Fii atent cifre, atentie: numarul de elevi interesati de Istoria evreilor este 0,2% din numarul de elevi din Romania.
   Ai mai intalnit undeva procentul acesta, 0,2%?

   ===
   Efectul va fi cel preconizat de omul care a comentat inaintea ta, Yngwie Mainstream. Ce a scris el, aia va fi: „Culmea e ca asa se creeaza antisemitismul.”
   Am dat ieri 10 telefoane, dintre care 4 elevi, niciunui om din cei 10 nu i s-a parut ok obligativitatea.
   „Dar de ce nu Istoria tiganilor, ca sunt mai multi in Romania, si au suferit la fel!?”, a fost unul din raspunsuri.
   Cate „procese penale” vor fi in 10 ani, intentate parintilor care vor incepe sa puna intrebari?
   Om trai si om vedea. Un caz interesant, la care „urmaresc cu atentie evolutia”, sa citez politicieni.

   Ore obligatorii de Istorie a evreilor in Buziaș. Ca se stie ca Buziaș are mari probleme cu antisemitii, e un pol reactionar teribil la Buziaș. La Salonta, la Jibou… Asta inseamna „obligatorii”, domnii mei, sa fie peste tot, la toate liceele din Romania materia asta. La Liceul Tehnologic Baile Govora, iar, foarte reactionari oamenii in Baile Govora, rai tare! La Baia de Fier, iar, e plin de antisemiti, Liceul Tehnologic Baia de Fier trebuie musai sa aiba ore obligatorii de Istoria evreilor.
   Stai sa vezi in ungurime, cand le vor duce acolo manualele obligatorii. Acolo ar fi interesant tare de vazut reactii. Cum vor reactiona celelalte minoritati, cu putere reala de vot si de decizie in Romania… Ungurii sunt 6%, cu procente de tipul 85% si 75% in Har-Cov. Si lor li se va impune materia asta.
   Cu ce efecte? Eu pariez, bag mana in foc ca Yngwie Mainstream are dreptate.

   00
  • Oare cum ar evolua treaba asta prin Germania, prin Franta, sa se propuna asta la ei?
   Au importat aia milioane de imigranti arabi… Oare ce reactii ar fi daca s-ar propune ce s-a propus in Romania?
   La ei fiind cumva mult mai justificat, ca procentul lor de antisemiti chiar exista, nu ca la noi.
   Toti magrebienii din Marseille, ore obligatorii de Istorie a evreilor…
   –-

   Trei persoane au fost reţinute de poliţia din Marsilia după o serie de incidente ce au avut loc între persoane neidentificate, cel mai probabil magrebieni din cartierele învecinate şi romi din România într-o tabara din nordul oraşului, organizată în nişte clădiri industriale dezafectate. S-au înregistrat mai mulţi răniţi, scrie cotidianul regional Ousr France.
   “Ne este foarte frică”, spune Andrada, româncă de etnie romă în vârstă de 15 ani. Ea spune că trăieşte în Marsilia de cinci ani şi a reuşit să se înscrie în sistemul de învăţământ, ajungând în clasa a treia. “La început au venit şi ne-au spus ‘ţineţi-vă gura, voi toţi românii’ şi ne-au cerut să plecăm”, spune Andrada.

   Stiti ce? Ia, pentru ca vad ca e xenofobie si rasism aici la voi, bagati obligatoriu ore despre Istoria evreilor. Luati manualele astea obligatorii.
   Profesorii prin licee: Dragi elevi, dupa cum stiti, incidentele xenofobice si rasiale cresc continuu la noi in regiune. De aceea, am propus ore obligatorii de Istorie a evreilor, pentru a contracara aceste porniri necontrolate.

   Franta are mai multi evrei decat Romania, si e mult mai mult antisemitism acolo, dupa cum stiti. Deci, ar fi mult mai justificata masura la ei.

   00
 59. NOU
  #222

  Ce nu înțelege Cristi e ca atunci când se studiază despre Holocaust, 500 de milioane de oameni învață despre ce au făcut înaintașii celor 500 de milioane unei minorități. Cu tot sistemul.pus la punct pentru exterminare. Apoi Cristi se întreabă ca pentru ce sa studiezi asta, ca nu mai exista evrei. Pai de ce nu mai exista? Hai sa studiem. Nu, ca am crescut într-o casa de evrei. Oh, ok, oameni buni, atunci nu mai studiem Holocaust, nimeni nimic, decât cine vrea voluntar, pentru ca în urma Holocaustului și a efectelor sale Cristi a ajuns sa se fi fost născut într-o casa evreiasca, de fapt nici nu exista antisemitism în România pentru ca holocaustul a rezolvat problema, nu ai cu cine sa fii antisemit. Ura!

  00
  • Iar, repet: eu nu zic sa nu studiem holocaustul. Doar ca mi se pare ciudat sa fie materie separata, cu manual separat, si ore separate de ora de istorie. Asta pentru 6 ani de istorie, din cei 2000 de ani de Istorie a Romaniei.

   Descriu mai sus mecanismul de implementare al acestor ore obligatorii. Cum le explici secuilor din Sovata, mai ales celor fierti pe ideea lor de Tinutul Secuiesc, ca le bagi materie obligatorie „Istoria evreilor”, iar istoria lor personala o ignori?
   Una e optionale, sau capitole in cartea de istorie – si sustin asta; alta e materie separata.
   Vom vedea.
   „Cazul „bentita tricolora”: Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” … O eleva a fost amenintata pentru ca a purtat o bentita tricolora” O stire despre romani, despre reactia la majoritarii din tara numita Romania.

   Imi iau popcorn, ca sigur vor aparea stiri interesante dupa ce se vor distribui manualele si vor incepe orele.

   00
  • Ce nu mai intelege Cristici este ca Holocaustul este singurul genocid de asemenea amploare care a fost atat de bine documentat si chiar recunoscut de cei care l-au pus la cale. El o tot tine ca au mai fost nenorociri din astea, de ce nu vorbim despre ele. Da boss au mai fost, dar nu la nivelul asta si nu cu dovezile astea, cu procese, cu documente, cu marturiile celor care au luat parte – victime si calai, fotografii, filmarile alea facute de rusi si de americani cand au ajuns prin lagare, gropi comune etc.

   De asta toata lumea din Europa si din America de Nord vorbeste inca despre nenoricirea asta, nu pentru ca nu mai pot eu de grija Israelului, nu pentru ca le-o suge cristici evreilor si alte cretinitati din astea.

   Rusii de exemplu nici acum nu vorbesc despre milioanele de rusi omorati de Stalin. Stalin inca erou in Rusia de astazi. Chinezii la fel cu Mao.

   Hitler nu e erou national, intelegem macar atat? Rusia nici azi nu recunoaste genocidul ucrainean – Turcia nu recunoaste genocidul armean, China la fel cu epurarile lor politice etc. etc. Vorbeste despre Tiananmen, du-te la sursa si vei afla exact nimic despre Tiananmen si trimis pachet la Vaslui.

   Si nu, nu este adevarat ca doar Holocaustul este aparat de legi. Si genocidul ucrainean este aparat de legi in Ucraina etc.

   Dar tu, nea Cristici, intra pe toate blogurile conspirationiste si tine-o cu ala care nu are tatuaj din lagar, ca nu ti-a aratat tie tatuajul personal, cu doar cateva sute de evrei ucisi si tot asa,ca practic asta zici – ca in Romania nu a fost cine stie ce, desi lipsesc la numar sute de mii de oameni, iar tataie al tau are pe el izmenele si ghiulul lui Itzac. Au plecat cateva sute de mii de oameni in curul gol din Romania, si-au lasat toate lucrurile in casa, fiindca nu era antisemitism in Romania. Fiindca asa pleaca oamenii din tara. Dovada ca nu exista antisemitism in Romania este de necombatut: avem primul teatru evreiesc in limba idish. Sigur, aproape un milion de oameni au disparut din tara, dar avem teatru. De ce au plecat? Ca noi i-am lasat sa isi faca si teatru.

   Du-te in Ucraina si spune-le alora ca nu s-a intamplat nimic, ca nu a infometat Stalin pe nimeni, ca-s minciuni si vezi daca doar Holocaustul e singurul genocid aparat de legi.

   Dementa totala. In fine, fie ca tine, in Romania nu s-a intamplat nimic si nu a existat antisemitism fiindca avem teatrul evreiesc. Nici rasism, nimic. Poate or fi 1000 de nebuni din astia rasisti sau antisemiti, poate, dar atat.

   Romanii sint ospitalierisi buni. Asa scria in cartile de istorie comuniste, nu stiu daca va amintiti :))

   00
  • Neg eu holocaustul? Nu. A fost holocaust.
   Si invazia turcilor in Moldova, a fost.
   Rascoala de la 1907, a fost.
   Primul razboi mondial, a fost.
   Carol I, a fost.
   Comunism, a fost.
   Transilvania ocupata de unguri, cu efectele cunoscute pentru populatia majoritara (!?) romana. A fost.

   Care dintre ele merita manuale speciale, materie speciala separata, si de ce?
   CE se va scrie intr-un manual de 150 de pagini despre istoria evreilor din Romania, si cum va arata un manual despre Primul razboi mondial? Acest manual despre Primul razboi mondial cate pagini sa aiba?
   Manualul despre Carol I, cate pagini sa aiba?

   E vreun eveniment din lista de mai sus mai important decat altul, la scara istoriei? De ce?

   Cum se vor introduce aceste materii separate in programa scolara – in ore separate, si cum va arata orarul elevilor?

   Sa nu creada dom’ deputat ca nu vor incepe intrebari din astea cand si daca se va introduce ce vrea el. Ce va face, va face dosare penale pentru toti cei care intreaba? Se va „sesiza din oficiu” Parchetul General, sa vina la sedintele cu parintii sa aresteze parinti? Cu ce motiv, ca spun parintii ca vor ore speciale separate despre razboaiele mondiale, ca li se par mai utile pentru copiii lor decat orele separate obligatorii de istorie a evreilor?

   20 de nimeni care discuta azi pe zoso vor fi 20.000-200.000-2.000.000 peste cativa ani, care vor pune aceleasi intrebari.
   10% din populatia Romaniei nedumerita de obligativitatea acestor ore? Foarte probabil, de ce nu? E un numar mic. Ieri au fost 100%, din 10 telefoane pe care le-am dat eu.

   00
  • NOU
   #226

   Da, 20 vor fi cate milioane vrei tu daca nu exista educatie in scoli despre cauzele si efec tele Holocaustului. Altfel, in logica ta, nici in Germania nu ar trebui sa se mai studieze Holocaustul, pentru ca nu mai sunt evrei pe aici, plus ca s-au intamplat o gramada de alte lucruri in istoria Germaniei, au si ei vreun sTeFaN CEL MARE SI SFANT!!!!!

   00
  • Voi incepe un mic foileton despre holocaust, m-am apucat de scanat, am gasit cartile pe care le-am citit eu in copilarie.
   Hai sa vedem cate ore putem vorbi despre holocaust, in cate zile terminam subiectul. E un subiect finit, nu?
   Eu am sa fac 5 texte, momentan (5 ore de curs, cum ar veni), astept completari.
   Poate credea cineva ca vorbeste gura fara mine: nu, eu chiar am citit tone de materiale despre razboi.

   00
  • Vorbesc de Romania si de cat de implicata a fost. Ai scris mai sus ca nu era antisemitism in Romania fiidca avem teatrul evreiesc. Ai scris cu mainile tale. Si ca doar 200 de oameni au fost omorati la Iasi. Ca ala e impostor ca nu are tatuaj si daca ala minte cine stie ce minciuni mai sunt despre holocaust, ca tataie a cumparat casa ca nu stiu ce.

   Da, negi ce s-a intamplat in Romania, desi iti ies mai putin la numar niste sute de mii de oameni care s-au evaporat pur si simplu. Ai uitat ce ai scris ieri? Ca nu a fost la noi asa de rau, deci nu e nevoie de studiat nimic in scoala. Poate dupa aia, dupa 20 de ani daca ai chef de studiat ceva, desi nu a fost nimic la noi, ok. Dar nu la scoala. Laati-ne copiii de zece ani in paceeee urlai pe aici ca apucatul desi materia asta se preda la liceu in momentul de fata optional. Copiii nostri de zece ani valeu valeu lasati-ne copiii nu ii indoctrinati ca in romania nici nu mai acem evrei ca nu am fost antisemiti. Ai uitat complet :))))

   00
  • „Ai scris mai sus ca nu era antisemitism in Romania fiidca avem teatrul evreiesc. ”
   Fix acum 10 minute am scanat o pagina despre ordinele germane de adunare a evreilor pentru deportare, si cum se fofilau romanii, sa nu le indeplineasca.
   Carte din 1988, editura Albatros.
   Revin cu alt articol.

   „Ca ala e impostor ca nu are tatuaj…”
   Ellie Wiesel ramane pentru mine un impostor. Nimeni nu imi va schimba opinia ca a fost un impostor. Sa iti ceara un fost detinut timp 20 de ani sa-i arati tatuajul, iar tu sa-l ignori, spune multe. Arata-i-l numai lui, daca tot il vezi ca are tatuaj „ca tine”, deci e un fost detinut real. Nu-l lasa pe om sa inceapa sa scrie chestii in media. Daca vezi ca insista, inchide problema.

   „niste sute de mii de oameni care s-au evaporat pur si simplu.”
   iar, am scanat alte pagini, unde se explica cum s-au „evaporat” = au intrat sub alta jurisdictie, in acte. Tare, nu? Carte! In librarii! Editura Albatros, 1988.

   „valeu valeu lasati-ne copiii nu ii indoctrinati ”
   Special am cautat sa scanez… am gasit ce ma interesa: povestea cu fetita, povestea cu canibalii din lagare – cum taiau si mancau morti, povestea cu tiganii… cu tiganii, da? Povestea cu fiertul cadavrelor…
   Am sa pun textele aici integral, sa intreb public daca e ok sa fie citite de copii, daca nu cumva am putea sa le dam altceva de citit, iar ororile sa aleaga ei cand si daca vor sa le citeasca…

   „daca ala minte cine stie ce minciuni mai sunt despre holocaust”?
   da click aici, articol de presa: https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aZmAq6p_460s.jpg
   Din 4 milioane au ajuns 1,5 milioane, au „sters” 2,5 milioane de morti. OFICIAL, evreii insusi au schimbat placa.
   Pot intreba, legitim, daca acum tot 6 milioane de morti au fost in total, dupa ce au sters 2,5 milioane?

   Au estimat gresit un numar de 2,5 milioane de morti (in plus)!? Cum arata 2,5 milioane de oameni adunati, de se pot estima gresit, cu o eroare mai mare decat dublu?

   Ma, voi studiati activ, sau nu am cu cine vorbi aici?

   00
  • „„500 de milioane de oameni învață despre ce au făcut înaintașii celor 500 de milioane unei minorități”
   Te rog, continuă.

   00
  • A facut vreun locuitor al Șaroș pe Târnave rau vreunui evreu?
   E un focar de extremism in Șaroș pe Tarnave? Nu? Atunci de ce trebuie elevul din Șaroș pe Târnave sa studieze obligatoriu la scoala o materie seprata in care este facut vinovat de ceva ce nimeni din zona lui nu a facut vreodata?
   Chiar este nevoie ca la Liceul Timotei Cipariu din Dumbraveni sa se studieze separat in programa scolara o materie numita Istoria evreilor?
   De ce?

   Inca nu ati inteles ce inseamna programa scolara obligatorie, si cum se aplica?

   00
  • A soviet commision.

   Si ce ti se pare ciudat daca sovieticii au zis un numar si istoricii din vest au zis ca numarul ala a fost supraestimat de sovietici, asta dupa ce au avut access la mai multe probe nu in 45.

   Deci daca sovieticii au mintit in 45, cine stie ce se mai minte acum. Asta e logica ta. Si ca desi din romania au disparut sute de mii de oameni, doar 200 au fost omorati la iasi si nici nu a existat antisemitism la noi fiindca avem teatru idis. Tragi niste concluzii din astea foarte ciudate.

   Ala e un impostor pentru tine, cristici de la vaslui, sovieticii au mintit, deci totul pica ca niste piese de domino. Ti-ai facut singur researchul si e clar cum stau de fapt lucrurile, desi nu ai studiat nici macar 1% din toate dovezile posibile. Fii sincer cu tine, ai citit patru carti si zece bloguri pe net si ai anuns la concluIa ca istoricii mint. Ai aflat tu cum stau lucrurile. Ai numarat personal toti mortii pe blogspot scarpinandu-te la subrat.

   Cartile sovietice citite de tine in copilarie sunt probabil maculatura. Nu mai scana de nebun istorie scrisa de comunisti. Ca ai sa afli ca noi suntem ospitalieri si bravi si ca Stefan cel Mare a aparat tot vestul, toate marile puteri din vest ba, de otomani :))

   00
  • „Deci daca sovieticii au mintit in 45, cine stie ce se mai minte acum. Asta e logica ta.”
   Da, asta e logica mea. O logica… logica.

   „Cartile sovietice citite de tine in copilarie sunt probabil maculatura.”
   Deci pot spune ca sunt pline de minciuni? Totul e minciuna in ele, sau aleg numai ce vrei tu sa fie adevarat din ele? Decizi tu ce e adevarat din ele?
   Asta e logica TA? ;)

   Adevarul tau e mai bun decat al meu? Sursele tale de adevar sunt mai bune? De ce?
   Apropo, adevarul e unic, sau nu?

   Sunt „antisemit” ca am citit carti romanesti editate in comunism, care acum sunt declarate – de tine – maculatura, si le citez?
   Sunt „antisemit” daca intreb cum de au estimat aia gresit numarul de morti, si pun in continuare intrebari pana ajungem la adevarul adevarat?

   Acum, in 2022 cunoastem adevarul-adevarat, sau peste 30 de ani mai apare unul ca tine sa spuna altuia „Cartile citite de tine in copilarie sunt probabil maculatura.”?
   Iar daca nu bagam mana in foc pentru adevarul-adevarat nici in 2022, ce-ar fi sa nu obligam si sa separam acesti 6 ani de istorie (din cei 2000 de ani de istorie), in materie separata, cu profesori separati, si manuale separate?
   Sa lasam elevii de la Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” LUGOJ sa aleaga ei daca vor sau nu sa citeasca chestii despre care nu suntem 100% siguri, sa nu ajunga si ei niste Cristici peste 30 de ani…

   Apropo,
   DISCRIMINÁ, discriminez, vb. I. Tranz. A separa, a face deosebire, a face distincție, a distinge. – Din lat., it. discriminare, fr. discriminer.
   sursa: DEX ’09 (2009)

   Luptam impotriva discriminarii prin separarea materiilor. Istoria evreilor, nu istoria romanilor. Istroria evreilor, materie separata, o materie care cumva lupta impotriva discriminarii.
   Nu e ironic? E, recunoaste ca e.

   00
  • Cristici eu iti inteleg supararea si sunt de acord ca esti discriminat tare de tot nu asa.

   Deci nu mai poti omori 400 de mii de cetateni intr-o buna zi ca dupa aia trebuie sa citesti in clasa a 11 despre ce ai facut. Obligatoriu. E greu, e traumatizant si e intr-adevar o mare mare discriminare care nu se compara cu nimic altceva. E prea mult pentru o tara care iata a pus si ea osul cum a putut la solutia finala si acum are de tras inuman. Cea mai mare pedeapsa pentru poporul asta analfabet functional este sa citeasca. Asta e pedeapsa divina nu gluma.

   Din pacate viata e nedrepta si iata ca trebuie sa inveti in clasa a 11 a despre atrocitatile la care ai luat parte, draga Romanie. Ce bine era, Doamne, cand faceai tu genocid, mai vindeai din ei, mai omorai, cum puteai si tu, deh tara saraca nu te comparai cu Germania unde veneau marfarurile la timp, of si ce greu e acum cand trebuie sa citesti in clasa a 11 a despre asta.

   E greu, stiu, dar trebuie sa trecem peste asta impreuna si sa nu ne mai cacam pe noi ca niste snowflakesi trecuti de prima tinerete.

   Valeleu neica tre sa citim in a 11 a. Ne indoctrineaza astia ca am fost aliati cu hitler cica. Valeu muma.

   00
 60. Cristici, fii atent putin si gata

  Nu stiu daca trebuie materie separata sau nu. Probabil ca nu ar trebui, habar nu am. E programa destul de incarcata, nu stiu.

  Insa de ce iti zic eu aici ca aberezi este pentru ca tu chiar aberezi cand zici ca niste copii de zece ani vor citi despre holocaust. E materie de liceu, care deja este predata optional si care este doar predata in a 11-a, un semestru sau asa.

  Deci tu nici macar asta nu stiai. Habar nu aveai. Bai omule ai scris150 de comentarii si te-ai contrazis cu toata lumea pe aici si nu stiai nici macar atata lucru.

  Tu intelegi ca nici macar nu stiai despre ce vorbesti?  Pentru tine a fost o noutate ca materia asta exista deja si ca este predata la liceu.  Si cu toate astea faci pe marele istoric pe aici, scanezi carti comuniste, citesti bloguri obscure, stii cum stau lucrurile, numeri morti, estimezi.

  Man, fa un pas inapoi si vezi ce dracu se petrece cu tine.

  Intelegi macar ca tu ai venit pornit cu subiectul asta si nici macar nu ai citit toata stirea aia de trei lei ci ai tras o concluzie si te-ai contrazis o zi intreaga, desi habar nu aveai ca materia exista?

  00
  • Boss, TU ai pus citatul ca se doreste materie separata si obligatorie. TU l-ai pus!
   Cauta-l mai sus, te-am si citat! :)

   Recent, într-o interpelare adresată Ministerului Educației, am aflat că, în jur de 1.800 – 2000 de elevi optează anual pentru studierea “Istoriei evreilor. Holocaustul” și peste 5.000 de elevi anual pentru materia „O istorie a comunismului din România”, în regim opțional. Constatând interesul elevilor și nevoia de conștientizare publică prin educație, Parlamentul României a adoptat o inițiativă legislativă la care personal am aderat, ca disciplina “Istoria evreilor. Holocaustul” să devină obligatorie în ciclul liceal, începând cu anul 2023.

   00
  • „ai tras o concluzie si te-ai contrazis o zi intreaga, desi habar nu aveai ca materia exista?”
   Atunci de ce puii mei idiotii aia de la AUR au dosar penal? Pentru ce li s-a facut? CE au spus?
   Ca eu am citit ca au spus ca holocaustul sa se studieze ca un capitol in cadrul orelor de istorie, si pac! dosar penal.

   Stiam ca materia exista – de fapt, stiam ca subiectul este dezbatut in scoala. Inca de pe vremuri, ca altfel cum ajungeam eu sa citesc din astea? Exista materia/subiectul, normal ca exista. Face parte din Istoria Romaniei.
   Bine, eu sunt mai jmeker, eu citeam istoria asta in V-VIII.
   (jmeker = de asta azi nu pot dormi cand redeschid subiectul, si comentez 12 ore pe el… Stay tooned, ca vine povestea cu fata de 16 ani)

   00
  • Esti blocat undeva.

   1. Da man eu am pus citatul ala. Ala vrea materie separata si obligatorie la liceu. Acum este materie separata si optionala la liceu.

   2. Am pus citatul ala pentru ca tu vorbeai despre copii de zece ani care vor citi despre holocaust. Intelegi?

   3. Tu nu stiai ca materia este deja optionala si se preda in a 11a. Ti-a zis cineva ca se preda deja si erai in ceata. Si plangeai de grija copiilor de zece ani. Si de profesori. Ce profesori vor preda te intrebai nebuneste pe aici. Cine va preda. Profesorul de istorie boss. La clasa a 11 a. La liceu boss. Exact cum se intampla si acum boss. Intelegi?

   4. Despre aur ce vrei sa iti zic? Ce nu ai inteles? Care e mirarea? Exista o lege in Romania si in alte 15 tari conform careia negarea holocaustului sau minimalizarea holocaustului in spatiul pubic se pedespeste bla bla. Aia au zis ca istoria holocaustului este un subiect minor. Cineva a zis ca ce au declarat retardatii intra sub incidenta legii bla bla. Vom vedea ce va fi. Se vir judeca. Intra nu intra whatever. Intelegi?

   5. Cat despre victimele holocaustului, fii tu sincer putin. Stii tu mai bine decat miile de oameni care studiaza holocaustul de zeci si zeci de ani? Istorici, experti etc.? Sunt oameni care cu asta s-au ocupat zeci de ani la rand. Cum faci tu etichete 8 ore pe zi sau ce faci, asa au studiat niste oameni holocaustul, au avut acces la documente oficiale, la marturii etc. Deocamdata, dupa 80 de ani cam asta e rezultatul. Astea sunt cifrelele, astea sunt dovezile. Poti tu intre desenat trei etichete in adobe sa stii mai multe despre holocaust? E fizic posibil asa ceva? Sa dai peste cap varianta oficiala? Cu alea 400 de ore in care ai citit niste carti si niste bloguri fara sa fi pus tu mana pe un document oficial al vemurilor, fara sa vorbesti cu un martor, fara sa ai pregatirea necesara? Greu de crezut.

   00
 61. Un scurt rezumat din Cristici: or fi murit ceva evrei, dar cifrele sunt mult exagerate, povestea este spusă de impostori pentru bani, oricum sunt puțini în prezent, în viitor n-or să mai fie deloc și subiectul nu interesează pe absolut nimeni; deci ce atâta tevatură? Ce au zis AURiștii de au dosar? Fix același lucru, fără elaborarea de pe acest blog.

  00
 62. e amuzant ca aproape nimeni nu discuta ideea dar sar sa-l faca pe Cristici antisemit =))
  toti au incredere in ‘istorici’ dar Cristici e antisemit si un mic hitler in devenire,
  fapt ce imi spune ca nu materia ‘holocaustul evreilor’ trebuie facuta in scoli ci ‘indoctrinarea maselor’, dar asta nu e ceva de care sa ne atingem poate se trezesc prostii din ‘somnul cel de moarte’

  00
 63. „500 de milioane de oameni învață despre ce au făcut înaintașii celor 500 de milioane unei minorități” nu știam de ce mi-a atras atenția formularea asta așa de incluzivă.

  În Europa am învățat de Holocaust, de războaie(am participat la două mondiale, câteva europene și campionate naționale bi-anuale și orice război religios imaginabil ). Până acum 150 de ani eram bucuroși dacă supraviețuiam. La 30 de ani țipam la nepoți să facă liniște. În lagărul comunist am învățat sufletul și fețele oamenilor. Refugiul a fost în interior, în cărți. După ăștia 30 de ani încă învățăm și o să învățăm până intrăm în groapă. Ne cunoaștem umbra.

  O ipoteză de lucru: acțiunea nu e aici între Georgică și tâmpitul celălalt. La nivel european aveți o problemă cu câteva milioane de nou veniți și nu știți cum să introduceți educație forțată fără să fiți făcuți islamofobi. Mă înșel?!
  Ziceți, că avem niște profesori de istorie erudiți, poate vă ajută.

  00
 64. Copy/paste unui comentariu de pe Cotidianul.ro, la un articol scris de Cornel Nistorescu: Iohannis și frații Muraru nu se lasă

  Da sa stiti ca nu e prima data .. Acum cca 20 de ani a fost aprobat Istoria evreilor. Holocaustul” un curs optional pentru liceu, aprobat în anul 2005 de Ministerul Educatiei. Cf programei de atunci cursului i s-ar fi alocat 1 ora pe saptamana!!
  In mare „curicula” cursului ar fi cuprins 9 capitole si anume:
  Cap. 1 Evreii în lumea antică şi medievală.
  Cap. 2 Istoria evreilor din România.
  Cap. 3 Despre antisemitism.
  Cap. 4 Holocaustul.
  Cap. 5 Cetăţeni români – Drepţi ai popoarelor. Acţiuni de solidaritate a românilor cu evreii.
  Cap. 6 Mărturii ale supravieţuitorilor
  Cap. 7 Perceperea Holocaustului în perioada postbelică.
  Cap. 8 Evreii în lumea contemporană.
  Cap. 9 Contribuţia evreilor la dezvoltarea patrimoniului cultural şi economic românesc.
  Chestia a fost ca, insa materia asta optionala nu prea a avut cerere .. Se pare ca si destui parinti care o cerusera ptr odraslele lor s-au cam razgandit si au vrut sa renunte la optioana asta.. cand au aflat ca este vorba de o ora pe saptamana – ora in care plozii ar fi putut invata ceva .. mai bine de genu chimie sau …

  –-
  Cap. 1 Evreii în lumea antică şi medievală.
  Cap. 8 Evreii în lumea contemporană.
  E nevoie sa invete elevii din Săcele asa ceva, obligatoriu la scoala?

  Am mai citit presa calda pe subiect:

  De ce politizează frații Muraru teme sensibile ale istoriei României

  Capusele liberale care vand istoria pe galbeni!

  Imi dau seama ca am cazut intr-un soi de manipulare, unde sunt doar interese politice, nimic mai mult.
  Pacat, eu chiar credeam ca e o dezbatere reala, care sa merite doua zile din viata mea. Nu merita. Jocuri politice, atat. Sunt un naiv.

  Nu sunt nici pro-evrei, nici anti-evrei. Evreii din Romania sunt romani. ROMÂNI. Istoria lor e si istoria noastra. Puteam fi eu evreu, putea cumnatul meu sa fie evreu. Evreu e religie, nu e rasa.
  As vrea sa fiu in barca celor care cauta ADEVARUL, dar am urcat intr-o barca politica unde nimeni nu cauta cu adevarat adevarul.
  Ce pacat. :(

  Nu mai vreau sa ma implic in fumigenele astea, eu nu pot dormi noaptea – nu glumesc – cand discut problema asta. Azi mergeam prin oras si parca fusesem intr-o calatorie, parca vedeam orasul pentru prima data.
  Ma opresc. In ultimele doua zile am dormit cinci ore pe noapte.

  Vrea cineva scanurile, sa continue ce am inceput?
  Tot ce am comentat mai sus ca am scanat, exista, nu sunt minciuni.
  Poate imi calc pe inima, o data, sa public un singur pasaj, cel mai morbid. Cum obtinem doua schelete perfecte: se iau doi detinuti impuscati in zone unde nu lasa urme in os si se baga la fiert intr-un butoi.
  Imi doresc sa nu fortam copiii la asa ceva, pentru ca… nu are absolut nici un sens. Chiar nu e nevoie.

  O tara de 18 milioane de oameni doxa la materia Holocaust, gata sa planga la comanda, experti in evenimente de acum 80 de ani, despre un popor care nu mai exista in Romania (sau daca se mai nasc aici, abia asteapta sa plece, ca e mai bine in Israel).
  Pentru cine? Pentru ce?
  Va spun eu, ca si eu sunt putin doxa la Holocaust, as paria ca sunt in Top 10% oameni care cunosc despre Holocaust in Romania (daca oprim 100 de oameni la semafor in centru, eu sunt in primii 10 care pot turui doua ore despre Holocaust): La nimic nu mi-a folosit toti neuronii consumati cu asta. Niciodata, vreodata.
  Nimic.
  „Sa nu mai fim antisemiti.” Nu am fost niciodata, si am inteles ca nu e bine din primele 10 pagini, nu e nevoie de un an, o ora pe saptamana, sa inteleg ca nu e bine sa fii rasist si xenofob. (Eu sunt cu proverbele, „unde-s doi puterea creste”. Chiar evreu sa fie al doilea, acum sunteti doi, deci puterea creste. Iar daca scopul nostru pe Pamant este sa aflam ce dracu’ cautam aici, de ce am venit, si care ne e scopul, e nevoie de mult mai mult decat de „doi”. Oricine iti poate spune ceva care sa te lumineze, e alt creier! Asta e filozofia mea despre oameni, de asta nu pot fi anti-…oameni, ca am nevoie de oameni sa pot intelege ce e cu mine aici pe Pamant!)

  Altii studiaza in liceu cum sa mearga pe Marte, roboti industriali, programare Arduino.


  Apropo, ii vor face dosar penal si lui Nistorescu?
  Cornel Nistorescu, Marius GAVRILESCU, SIDONIA BOGDAN sunt „antisemiti”?
  Mi-e sila.

  00
  • sunt interesat de scanari, ai acces la email-ul meu ?(asta de la comentariul acesta?) poti sa mi le trimiti daca vrei

   00
  • Da boss. Ca acum ai 18 milioane de oameni doxa la ce au citit in a 11 a. Si traumatizati de vlad tepes. Ce iti mai place sa exagerezi singur ceva apoi sa bocesti. Iti cade drobul de sare in cap.

   00
  • Cristici fii atent ce se studiaza in a 11 a la istorie. Diversitate si integrare. Cristici fa ceva ba. Diversitate si integrare auzi? Propaganda. Ne spala copiii pe creiere cu diversitatea. Fa ceva nu sta! Plangi putin macar.

   Europa şi lumea în secolul XX
   Probleme de atins: Europa contemporană (unitate, diversitate,
   integrare); *Europa şi spaţiile de civilizaţie extraeuropene.
   Cultura română – cultură europeană; România şi Europa în secolul
   al XX-lea; *Grigore Gafencu şi unitatea europeană; *Imaginea
   României în presă internaţională după anul 1989 – (studii de caz

   00
  • Ai probleme cu logica, si nu vrei sa intelegi chestii.
   Intai „check your logic”, apoi poti continua pe diferite subiecte.
   Nu o lua personal, suntem doi necunoscuti care aberam aiurea pe un rahat de blog.

   Ultimul tau comentariu are legatura cu subiectul evrei?
   Seamana „Diversitate” cu „Istoria evreilor” (un an de zile, o ora pe saptamana, obligatoriu)?
   „Diversitate” = un manual despre o singura etnie?
   Reflecteaza la asta. Singur. Nu comenta, sa nu pierzi iar logica.

   Ai putea reflecta, daca imi citesti textele, si la cine sunt eu, ce opinii am eu despre Lume: sunt ProEuropean, anti-ultranationalist, in peste 50% din articolele mele ii fac prosti pe romani, si pun harti cu harta IQ-ului european – unde suntem ultimii, sustinand ca ne-am duce dracului fara UE.
   La primul referendum daca sa ramanem sau nu in UE, am plecat bucuros de aici, fara regrete, fara sa imi doresc sa revin vreodata. „Tara mea” include 500 de milioane de oameni, nu 18 milioane de prosti, care au cel mai mic IQ mediu din UE. Pariez pe Europa, nu pe o Romanie condusa de idioti de tip AUR, convinsi in capul lor de retarzi ca sunt cei mai destepti. Nu sunt, statistica spune, tocmai, ca sunt cei mai prosti dintre acesti 500 de milioane.

   In Torino am facut supa de pui „ca la mama acasa”, cu taietei de casa, si am chemat vreo 6 „nationalitati” sa mancam impreuna, „ca la mama lui Cristi acasa”: negru, arab, croat, italian, roman, chinez, columbian, iranian. Sase litri de supa de pui, „sa fie!”.
   Toti astia au incaput in bucatarie, „cucina abitabile” – vezi ca am un articol despre cat de prosti au fost comunistii romani, cu proiectele lor de apartamente de cacat, bucatarii de 1x2m.

   Nu stiu ce ai vrut sa faci tu in comentariu, dar sunt PRO-deschidere, si ANTI-inchidere.
   Studierea unei singure etnii, obligatoriu, separat, un an de zile, este inchidere. Sunt ANTI-inchidere si PRO-deschidere.

   00
  • Da man, este exact cum zici tu. Vom avea 18 milioane de oameni doxa de holocaust care vor plange la comanda pentru stapanii evrei.

   Si cum ziceai tu – toata lumea care ia nota mica la materia Holocaust = antisemitism = puscarie.

   Si binentels dupa ce vor fi obligati sa invete despre holocaust in a 11, vor deveni toti antisemiti in a 12-a.

   Tot ce ai zis tu e perfect logic si sunt de acord cu tine. Exact asa va fi.

   Iar AUR nu a gresit nimic cand a zis ca holocaustul este un subiect minor.

   Si tu chiar ai dreptate. Noi nici nu am avut vreun rol in holocaustul asta. Hai poate am omorat si noi doua sute la Iasi cum zicea Goma ca a declarat un nene. Da nu 400 de mii in toata tara. 200 treaca de la mine. Astia 400 de mii s-au mutat din tara intre 1940-45. S-au mutat toti in Paraguay. Desi era ok in Romania, totul mergea bine, nu era cu antisemitism la noi. Dar au plecat 400 de mii. Se intampla. S-a intamplat si in Germania si in Polonia. Nu e ceva nemaivazut. Oamenii se mai si muta.

   E ok boss? Sunt pe logica ta? Ai ceva de adaugat? Am uitat ceva? :)))

   00
  • Zi mersi ca-ti mai raspund, ca pierd timpul cu tine.
   O fac pentru istorie, de fapt: am interviuri audio cu batrani care au lucrat cu evrei. Culese de mine, interviurile, nu de altii.
   S-a plecat in masa in anii ’70.
   Spune-mi, ce „holocaust” a fost in anii ’70? Iti spun eu, acelasi „holocaust” la care eram condamnati toti: comunismul idiot.
   Cine a plecat in Israel, de pe ce functii din Romania? Sefi de serviciu, contabil-sef, director de filiala. Plecati toti in Israel, din pozitii foarte bune in Romania.
   „Antisemiti” rau romanii, de asta erau evreii sefi peste ei.

   Am discutii si cu batrani cu simpatii legionare (20 de ani in 1942, a luptat pe front, nu prea cred ca avea cum sa activeze ca legionar – dar a fost simpatizant legionar), sau discutii cu oameni care n-aveau nimic cu evreii, nu-i urau, dar nu mancau impreuna cu ei.
   – De ce? Ha ha, erati colegi de birou si mancati separat, evreii cu evreii, romanii cu romanii?
   – Da.
   – De ce?
   – Nu stiu, l-au rastignit pe Iisus. Nu puteam manca de la ei, nu stiu. L-au rastignit pe Iisus.
   – Altceva? Barfe, chestii?
   – Nimic. Profesionism. Noi ne vedeam de serviciul nostru, ei de al lor.
   – Bun, si colega evreica?
   – Nimic. Colega. Nu discutam despre faptul ca ea e evreica si eu romanca.

   Iti repet: pe mine chiar m-a interesat situatia. Eu am mers sa trag de limba batrani, sa-mi povesteasca. Cand am putut, am inregistrat.
   Caut sa aflu ADEVARUL, atat.

   00
  • Apropo, in care din cele 9 capitole de mai sus, din structura manualului, se va discuta despre Ana Pauker sau despre „Alexandru Nicolschi (fost Boris Grunberg). Născut la 2 iunie 1915 la Chişinău, într-o modestă familie evreiască”?
   Restul listei, care contine 186 de nume, va fi amintita in „Istoria evreilor din Romania?”

   Un raport de anchetă al Securităţii din 1953 arăta că “Luca, Teohari Georgescu şi Ana Pauker au discutat şi au stabilit – la cererea ambasadorului statului Israel, adresată lui Luca în 1949, eliberarea a 5 elemente capitaliste, arestate pentru transferuri ilegale de valută, în schimbul unei sume de 500.000 dolari, lucru ce s-a făcut”. Practica mituirii celor ce puteau dispune eliberarea de paşapoarte pentru Israel a cunoscut o largă răspîndire atunci, ca şi mai tîrziu. Acceptau mita micii funcţionari, ca şi marii demnitari ai regimului, iar în cele din urmă vînzarea a ajuns o politică de stat. În documentele vremii se specifica în mod clar: “emigranţii evrei, odată plecaţi din Bucureşti, nu vor avea dreptul să aibă asupra lor nici un fel de bani”. De asemenea, statul Israel era nevoit să achite o subvenţie de 90 de dolari pentru fiecare emigrant. Acţiunea de emigrare era dublată de cea de spoliere a populaţiei evreieşti, nevoită să-şi lase în România majoritatea bunurilor. Cu toate acestea, pînă la începutul anului 1951, aproximativ 110.000 evrei au emigrat în Israel, proces desfăşurat sub rigurosul control al autorităţilor, prin intermediul Miliţiei şi mai ales al Securităţii, fără al cărei aviz nimeni nu putea părăsi ţara. Iar avizul de cele mai multe ori se obţinea prin tradiţionalul obicei al şpăgii.

   Intelegi ceva de aici? Sper, dar nu cred.
   „Ana Pauker au discutat şi au stabilit – la cererea ambasadorului statului Israel, adresată lui Luca în 1949, eliberarea a 5 elemente capitaliste, arestate pentru transferuri ilegale de valută, în schimbul unei sume de 500.000 dolari, lucru ce s-a făcut”. Practica mituirii celor ce puteau dispune eliberarea de paşapoarte pentru Israel a cunoscut o largă răspîndire atunci, ca şi mai tîrziu.”

   Evreii s-au vandut intre ei.
   Dar voi nu vreti sa acceptati SI asta, acceptati numai ce va convine.
   Ei, eu caut ADEVARUL. De asta nu sunt(em) compatibil(i). Nici cu voi, nici cu fumigenele politice din 2022.
   Nimeni din toti astia ca voi (voi toti, inclusiv idiotii de la AUR) nu cauta adevarul, toti vor sa bage pe gat numai ce vor ei.

   Oare pasajul acesta al colaborarii cu Securitatea, cand evreii s-au vandut intre ei, va fi in manualul obligatoriu de Istorie a evreilor?

   Apropo, mediafax sunt „antisemiti!”, ca „isi permit” din astea cu… cum se spune… istorie? Sunt „antisemiti!” ca… istorie?

   Numeroasa minoritate evreiască din România, în spinarea căreia a fost pusă, din cauza evreilor înscrişi în număr mare în minusculul PCR în anii ilegalităţii, care au ajuns în funcţii de conducere după ocuparea ţării de către sovietici, cauzînd falsa percepţie potrivit căreia ei ”conduc regimul”, a fost de fapt prima care a început să părăsească ”raiul comunist”: au emigrat peste 400.000 de evrei, începînd încă din 1948. În 1989, comunitatea evreiască aproape că dispăruse; la finele secolului trecut, în România mai trăiuu sub 7.000 de evrei.

   00
  • Nu esti un partener bun de dialog, pentru ca esti victima propagandei.
   Invata-te sa cauti tot timpul adevarul. Vei afla multe, asa. Mult mai multe decat crezi.

   00
  • Mersi boss.

   S-a plecat in masa in 70.

   Eu nu sunt printre aia 10% istorici ai holocaustuli din Romania ca tine, dar in anii 50-60-70 au fost niste acorduri cu Israel, cu americanii, rabinul Rosen iti spune ceva? Nu ai interviuri cu el? Cu astia nu ai vorbit nimic? Batranii din sat nu stiau de acordurile astea secrete? N-ai nicio inregistrare cu ei?

   S-a plecat. S-a plecat ca ii vindea Ceausescu si cu Dej :)))

   Dar inainte de anii 50-60-70, aialalti 400 de mii unde au plecat boss. Stii ceva de ei ca eu de aia vorbeam nu de comunism?

   Mersi inca o data pentru ca mi-ai raspuns. Esti doxa de holocaust. Iar inainte de holocaust nu exista antisemitism in Romania, cum ziceai tu in primele comentarii. Era doar asa o raca ca l-au omorat pe evreul Jesus, nu mancau batranii romani cu ei la masa cum ar veni. In rest era ok.

   Ia sa vedem ce mai zice Mihail Sebastian (Iosif Hechter) in jurnal. Ce a mai notat el acolo:

   „Ma urmareste – de cand am aflat-o – sinuciderea lui Pascal Alexandru. Mi-am amintit ca la scoala i se zicea fetita. Avea intr-adevar ceva feminin […] Cred ca in tot cursul liceului, mai ales in cursul superior, n-am schimbat nici trei cuvinte cu el. Era antisemit, cum erau toti.”

   Cred ca suntem amandoi de acord ca omul minte de ingheata apele. Cum sa fie toti antisemiti la liceu Nicolae Balcescu din Braila. TOTI? Nu cred boss mine omul in jurnalul lui. Eu cred ca e cum zici tu, nu era antisemitism atunci. Bine, nu mancai cu ei la masa, cu jidanii, dar in rest era ok. Eram ca fratii. Pana a zis Antonescu ca ar fi ceva antisemitism, putin, nu mult, gen nu mancam la aceeasi masa :)))

   00
  • Da boss. Sunt victima propagandei lui Mihail Sebastian, pe numele sau de evreu Iosif Hechter, jurnal scris intre 1935 – 1944. Adica fix atunci la cald. Cum a pus al dracu ovrei totul la cale inca de pe atunci. Din 35 auzi nenorocitul. Cum a calculat el fiecare pas sa fim noi acum, romanii get-beget, victimele propagandei. Noroc cu tine ca ai cules istoria holocaustului. Cum mergeai tu din oras in oras si culegeai istoria holocaustului. Dar ce holocaust zic eu, ca noi doar ca nu mancam cu ei la masa, aia a fost tot pe la noi, poate putina bataie sau asa, dar atat. S-a plecat in masa :))

   00
  • Jurnalul unui evreu discriminat nu e jurnalul unei etnii intregi.
   Vezi mai sus, despre Cabral.
   Nu injur toti tiganii pentru ca trei tigani mi-au furat banii de covrigi.

   Ai citit UN om, nu stii TOTUL.
   Apropo, imi place Mihail Sebastian, stiu pe de rost cateva piese de-ale lui.
   Mare „antisemit” sunt, stiu pe de rost piese de Mihail Sebastian!

   Stiu pe de rost piese de Mihail Sebastian, stiu si ce a facut Ana Pauker. Ana Pauker, politician cu influenta peste toata tara, Mihail Sebastian, scriitor.

   Sistem de ecuatii:
   1. S-a plecat. S-a plecat ca ii vindea Ceausescu si cu Dej :)))
   2. Teohari Georgescu şi Ana Pauker au discutat şi au stabilit – la cererea ambasadorului statului Israel, adresată lui Luca în 1949, eliberarea a 5 elemente capitaliste, arestate pentru transferuri ilegale de valută, în schimbul unei sume de 500.000 dolari, lucru ce s-a făcut”. Practica mituirii celor ce puteau dispune eliberarea de paşapoarte pentru Israel a cunoscut o largă răspîndire atunci, ca şi mai tîrziu.

   Ti-am mai spus, pierd timpul cu tine.
   Mergi la baietii din articolele de mai sus, fratii Muraru sau cum ii cheama, si faceti impreuna un cerc literar despre cat de antisemiti!!! sunt romanii. Vezi ca unul, acum ceva timp, era pe alta placa, scrie in articol. Alege-l pe ala care nu a schimbat placa motivat politic.

   Tu vrei sa vezi numai romani antisemiti, eu caut adevarul. Nu ne potrivim. Ce sa fac eu daca din vorbele mele cu oameni care au trait atunci, oameni care nu mai au/aveau nimic de pierdut – ca oricum unii au murit, sunt oale si ulcele, nu am observat o tenta antisemita? Ce sa fac eu acum?
   Am spus „jidan” sa-i testez si au spus „Nu se spune jidan, ca nu e frumos, se spune evreu.” Ce sa fac eu, spune? Sa ii fi pus sa scrie jurnale de tip Mihail Sebastian?

   Iti repet ce ti-am mai repetat de 100 de ori in 100 de comentarii: Da, 1000 de tampiti romani antisemiti au facut nasoale si au murit mii de evrei din cauza lor. Ce sa facem noi acum, sa bagam ore obligatorii si separate de Istoria evreilor? Pentru cei 1000 de idioti, de acum 80 de ani, fortam copiii din 2023 sa… sa ce? NU. Sa NU facem asta.
   Sa studieze mai mult numai daca vor ei, iar capitolul despre holocaust, mai gros sau mai subtire, la alegere, sa fie in cadrul orelor de istorie. Asta votez eu. Dar pe mine nu ma va intreba nimeni nimic, ca eu oricum nu contez. Nu-ti face iluzii, nici tu. E in functie de ce gheseft vede dom’ deputat la orizont. As vrea sa fiu miliardar, sa-l testez putin, sa-l fac „nationalist” pentru cateva luni, ca pare in stare de asa ceva, pentru suma corecta.

   00
  • OK. Hai sa concluzionam ca s-a facut 5 jumate si tre sa o intind. Multumesc pentru lectia de istorie adevarata, serios.

   Deci, concluzionand, intre 1935 si 1945 s-a plecat in masa sau ce s-a intamplat? Ca cica ar fi disparut vreo 400 de mii de concetateni mai evrei asa? Stii ceva? Pe bune acum. Ce s-a intamplat? S-a plecat?

   00
  • CONCLUZIA:

   16 MARTIE 2021
   Simpatiile legionaroide ale domnului Otav Bjoza erau cunoscute demult, inclusiv în perioada în care președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Bjoza la propunerea consilierului său, Andrei Muraru. Istoricii IICCMER care documentau în perioada anilor 2015 abuzurile regimului comunist știau și de simpatiile legionaroide ale lui Bjoza.

   Ha ha ha. Tare „concluzia”, nu?
   NU CONTĂM, „boss”, nu contam. E in functie de cum pica banul la baiatul de mai sus.
   Intre martie 2021 si ianuarie 2022 s-a schimbat pe la 180 de grade.

   Hai, ca am mai pierdut o zi inutil, cu ceva despre care nimeni nu e intersat daca nu pica banul sau ceva politic.
   O jumatate de zi, mai precis, am pierdut.

   Azi esti tu „favorizat politic” si mie imi fac dosar penal ca sunt „antisemit!”, impreuna cu Cornel Nistorescu si restul citati, maine e invers, tu ai bube-n cap. In functie de cum bate vantul politic. Asa a fost intotdeauna, imi dau seama, in problema aceasta.

   Repet: nimeni nu e interesat de adevar. Iar acest lucru e trist.

   00
 65. „Da, 1000 de tampiti romani antisemiti au facut nasoale si au murit mii de evrei din cauza lor”

  Bine boss. Deci asta s-a intamplat, chiar nu stiam. Eram pe adevarul ala vechi. Deci au murit mii din cauza a 1000 de tampiti care au facut nasoale. Au murit, nici macar nu au fost omorati. Doar au murit. Din cauza alora 1000. Care au facut nasoale. In rest s-a plecat.

  Nasol, boss. Dar bine ca a fost doar atat. Se putea si mai rau.

  00
  • De ce esti ticalos, dupa aceasta prietenie adevarata, afisata in sute de comentarii?
   Am scris „au murit mii de evrei din cauza lor.”
   „din cauza” presupune o vina, nu fi ticalos.

  • Uite ce spun altii:

   „Iar istoria Holocaustului să fie materie independentă pentru că așa a promis Klaus Iohannis ca să mai înmoaie (îndulcească) preluarea de către FDGR a bunurilor fasciste confiscate de statul român în baza convențiilor internaționale și a decretelor din epocă.
   Cînd FDGR s-a declarat succesor al Grupului Etnic German (Deutsche Volksgruppe) preluînd în succesiune bunuri de sute de milioane sau miliarde de euro, nu s-a dezbătut nimic. Nu a fost necesară nici măcar o dezbatere în sala de tribunal sau să se spună că ar fi bine să studiem efectele nazismului. Nici Holocaustul la care a fost supusă populația de evrei de prin țările europene nu era atunci o temă.”

   Ii doare pe toti la basca de evrei, ma! Banul!
   Nu e banul, nu-i baga nimeni in seama.
   Sau, sa scriu in durerea mea de suflet: Nu e banul, nu baga nimeni in seama ADEVARUL.

   ‘Tu-i gatu’ ma-sii, ce prost sunt. Trei zile pierdute!?


   Stai putin: pentru miliardele alea se va baga materie obligatorie peste milioane de copii romani? Pentru ca „Klaus Iohannis ca să mai înmoaie (îndulcească) preluarea de către FDGR a bunurilor fasciste confiscate de statul român” – elevul din Săpoca va studia o ora pe saptamana, obligatoriu, despre evrei?
   Un adevarat cuplu de patrioti, presedintele si Muraru ala, ei stiu cum sa dezvolte IQ-ul mediu al poporului cu cel mai mic IQ mediu din UE.

   00
  • Au murit? Asa se zice cand cineva este ucis si atarnat intr-un carlig cu un bilet pe care scrie carne coser. Ba baiatule esti exceptional, vorbesc serios. Nu stiam ce zace in tine.

   Au murit. Pneumonie de la glont. Septicemie? Ce s-a intamplat boss ca tu stii adevarul?

   Deci au murit mii. Nu zeci de mii. Nu sute de mii. Ci mii. Cam cate mii? Doua mii? Hai cinci. Fie de la mine noua mii. Esti ok cu noua mii sau e prea exagerat? Las de la mine eu dar mai baga si tu. Batem palma la sapte mii.

   Deci 7 mii au murit. In rest s-a plecat. Case closed.

   Ai rezolvat si cu holocaustul boss. Cum se mananca dulceata ai rezolvat. Cum se imbraca femeile ai rezolvat. Si acum ai rezolvat si holocaustul.

   7 mii au murit, in rest s-a plecat.

   00
  • Din pacate pentru tine, asta e scara istoriei: au murit 7000 de evrei (sau cati or fi fost), omorati de 1000 de idioti antisemiti romani (sau cati or fi fost).

   Nu toti evreii din Romania au fost omorati de romani:

   Din Transilvania au fost trimiși spre exterminare în total circa 166.000 de evrei, din care circa 15.000 în 1941. Aproximativ 150.000 au fost deportați în 1944, după ocuparea Ungariei de către trupele naziste (operațiunea Margarethe I) și instaurarea unui guvern pronazist (operațiunea Panzerfaust).
   În dimineața zilei de 3 mai 1944, la ora 5, a început concentrarea evreilor din zona II spre ghetouri. Evreii din Maramureș, Satu Mare și Baia Mare au fost concentrați în 11 ghetouri, iar evreii din Cluj, Bistrița și Oradea au fost izolați prin Decretul nr. 6163/1944. La 10 mai 1944, toți evreii erau concentrați. Adolf Hitler l-a însărcinat pe însărcinatul lui personal, Edmund Veesenmayer, să raporteze numărul celor din ghetouri, în raportul din 11 mai 1944 figurând pe listă 325.000 de persoane. După ce evreii au fost înghesuiți în spații neamenajate, fără facilități sanitare, autoritățile maghiare au invocat pericolul epidemiilor, cerând deportarea cât mai grabnică a celor închiși.

   De ce nu aduni niste informatii sa ai un tablou mai complet, sa aduni si alte informatii decat jurnale de Mihail Sebastian?

   BTW, Istoria exlude semantica. Vrei cuvinte marete, care sa te faca sa plangi, ai literatura. Adevarul nu e pe feeling. E rece.
   Vrei tu „carlige”, sa descrii plastic ce si cum. Mi-ajunge, am citit mii de pagini de descrieri plastice. Acum suntem maturi, si la 80 de ani de la eveniment. Mortii sunt un numar.

   Ai comentat 100 de comentarii si nu ai spus concret ce vrei tu in povestea asta?
   Articolul este despre obligativitatea separarii materiei „Istoria evreilor”, iar eu as vrea sa NU fie separata.
   Tu vrei sa fie separata, sau ce comentezi acum? Aduci argumente ca e bine sa separam in materie de sine stataoare 6 ani din cei 2000 de ani de Istorie a Romaniei?
   Spune cu subiect si predicat ce exact vrei tu, ca nu am inteles nici pana acum.
   Sa plang de sa-mi sara camasa pe mine ca au murit evrei?
   Sa le dau eu despagubiri in bani, ca m-am nascut undeva prin zona pogromului, desi la peste 30 de ani dupa razboi, desi jumatate din familia mea barbateasca a luptat pe front?
   Sa imi indoctrinez copilul cu aceleasi si aceleasi orori, desi nici unul din familia lui, niciodata, nu a facut vreun rau unui evreu?
   Care e punctul de vedere al tau in problema sustinuta in articol? Ce vrei tu, de fapt? Nu am inteles.

   00
  • Pentru plans cu lacrimi, am facut selectie de alte evenimente. Daca te ajuta, apar si evrei in ele.
   Desi fac parte tot din istoria acelor 6 ani care se vor separa (din cei 2000 de Istorie a Romaniei), aceste evenimente, sunt convins, nu vor aparea in manualul cu pricina, ca nu sunt prea „faimoase”: apar si romani printre victime, asta e problema. E nasol, nu se poate sublinia caracterul profund antisemit!!! al romanilor (cum apare in scrierile lui Mihail Sebastian?). Nasol, nu da bine politic! (mortii lor sunt mai importanti decat mortii nostri)

   Nu uita sa ne spui ce vrei tu, de fapt, in cele 100 de comentarii ale tale. Sa ce, vizavi de subiectul articolului? Sa fie materie separata Istoria Evreilor? Pe ce motive, cum motivezi tu dorinta de a fi materie separata?

   Masacre din Transilvania din 1940-1944

   Sărmașu, 15 septembrie 1944
   Articol principal: Masacrul de la Sărmașu.
   Cimitirul de pe dealul Suscut de la marginea comunei clujene Cămărașu al celor 126 de evrei din Sărmașu uciși de horthyști
   În toamna anului 1944, 126 de evrei din orașul Sărmașu, județul Mureș au fost uciși și mai mulți români torturați, apoi deportați. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, Sărmașu a rămas în cadrul României, aflându-se la mai puțin de o oră de mers pe jos de granița cu Ungaria.[17] La începutul războiului, localitatea avea o populație de aproximativ 3.200 de oameni, împărțită pe etnii aproape egal între români și maghiari, precum și circa 200 de evrei. La 23 august 1944, România a trecut de partea Aliaților, armatele germană și ungară a organizat o ofensivă puternică împotriva noului inamic, reușind să pătrundă în Câmpia Transilvaniei pe o adâncime de circa 30–60 km, peste linia de frontieră existentă atunci. La 5 septembrie 1944, comuna Sărmașu a fost ocupată de armata ungară. A început opresiunea împotriva evreilor și românilor locanici. Populația maghiară din zonă, care sprijinea cauza Ungariei în dorința recâștigării întregii Transilvanii, a început, împreună cu Garda Maghiară, să jefuiască casele evreilor și românilor. La 9 septembrie 1944, o echipă de jandarmi unguri a ridicat din casele lor pe mai mulți români care avuseseră funcții importante în administrația comunei. Au fost duși într-un lagăr improvizat din Sărmaș. Au fost torturați timp de câteva zile. Potrivit sentinței pronunțate la 28 iunie 1946 de Tribunalul Poporului din Cluj, “In lagăr li s-a aplicat un tratament cât se poate de neomenos, constând în bătăi, maltratări și înscenarea de execuții în timpul nopții. De exemplu, o dată toți românii din lagăr au fost scoși în curte, puși în genunchi (“La biserică”), iar, după acest exercițiu, toți, fără deosebire de vârstă, au fost puși să se dea peste cap până la istovire.”

   Date oficiale privind abuzurile comise de autoritățile horthyste
   Într-un raport statistic al Secretariatului de stat pentru naționalități, din București, privind situația din Ardealul de Nord în perioada 30 august 1940 – 1 noiembrie 1941, sunt menționate 919 omoruri, 1.126 schingiuri, 4.126 bătăi, 15.893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective și individuale.
   La câteva zile de la instalare, autoritățile de ocupație au început deportarea românilor în lagăre. Potrivit unui raport al comandantului lagărului din orașul Püspökladány, rezultă că numai în acel lagăr au fost internați în luna septembrie 1940 1.315 români, mult peste capacitatea sa maximă. În consecință, încă din aceeași lună au fost înființate alte lagăre la Someșeni și Florești, lângă Cluj Napoca.[26]
   Au existat și expulzări în masă ale ardelenilor peste noua frontieră impusă prin Dictatul de la Viena, îndeosebi a etnicilor români considerați periculoși sau prezumtiv ostili noului regim. Începute în anul 1940, expulzările au fost practicate până în 1944, când, în septembrie și octombrie, autoritățile ungare au fost alungate de unitățile militare sovietice și române. Până la 1 ianuarie 1941, au fost în total 109.532 de refugiați români, la care se mai adaugă 11.957 de ardeleni expulzați de autoritățile maghiare (între care și cazuri de etnici maghiari nerecunoscuți ca maghiari).[27] O statistică vizând perioada 1 septembrie 1940 – 1 decembrie 1943 indică un total de 218.919 persoane expulzate.[28] Acestora li s-au adăugat numeroșii refugiați, care și-au părăsit localitățile de domiciliu de teama noii administrații maghiare. Documentele de epocă relevă că la 23 august 1944, când a început lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, în România se aflau peste 500.000 de persoane provenite din teritoriul cedat în baza dictatului de la Viena.[29] În această perioadă, au avut de suferit și școlile și bisericile românești. Pe teritoriul Ardealului cedat funcționau (la 30 august 1940) 1.666 de școli elementare cu predare în limba romană și 67 de unități de învățământ liceal, profesional și superior. La începutul anului școlar 1941/1942, numărul școlilor primare s-a redus cu 792 de unități, iar în anul 1940/1941 mai funcționa un singur liceu cu limba de predare română – cel din Năsăud – și numai șapte secții românești în cadrul unor licee cu altă limbă de predare.

   Motive de plans nu gasim!?

   Daca te-ar interesa in mod serios istoria si adevarul, am fi avut o discutie interesanta. Dar mi se pare ca esti un fel de „AUR pe invers”. Nu chiar acolo, dar nici mult nu mai ai. Pacat.

   00
  • Antisemiti romanii, ceva de speriat!


   “În 1945, o mare parte a aparatului de stat şi de partid era în mîinile evreilor, aşa încît, în 1950, se ajunsese la o situaţie penibilă, în care poate 2% din populaţia ţării deţinea peste 25% din posturile cheie ale regimului. În această perioadă se povestea că singura deosebire între Comitetul de Stat al Planificării şi Ministerul Economiei din Israel consta în faptul că în ministerul israelian se puteau găsi şi cîţiva arabi.” (din raportul de uz intern “Evreii din Romania: o minoritate care dispare” al Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, datat 26 febr. 1964, sustras de Securitate din clădirea ambasadei, reprodus în versiunea tradusă de Securitate în Marius Oprea 2002b şi Solomovici 2004: 509-13)


   “Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘[…] Eu te-aş ruga să-mi spui de ce la CSP [Consiliul de Stat al Planificării] peste 80% sunt elemente de origine evreiască […]
   Tov. [Leonte] Răutu: ‘În sistemul editorial erau peste 40% evrei.’ […]
   Tov. Gh. Gheorghiu-Dej: ‘S-ar putea aduce nenumărate exemple. Am întrebat de ce la Consiliul de Miniştri sunt peste 60% elemente evreieşti, cine i-a adus acolo, au venit singuri?’” (din stenograma şedinţei Biroului Politic din 19 febr. 1960, apud Andreescu, Nastasă şi Varga 2003a: 641, 644 (pp. 625-646))


   “În primii ani de domnie ai tovarăşului Gheorghiu-Dej, evreii comunişti ocupaseră fotolii în toate etajele superioare ale politicii, culturii şi ale administraţiei de stat […] Este adevărat, comuniştii evrei erau peste tot, în Biroul Politic şi înaltul aparat de partid, […] în Armată, Securitate, Procuratură şi în Miliţie, […] în organismele de stat, economice şi culturale […].” (Teşu Solomovici 2001 II: 42)


   Cartea de unde am luat aceste citate are 624 de pagini. E link, PDF gratuit pe internet. Iti dau linkul, ai chef sa citesti 624 de pagini? N-ai, ca nu e literatura, e istorie, si nu descrie „carlige” in ea, ci sunt doar citate si „date tehnice”: nume, functii. Nasol. Nasol pentru mine, ca n-am cu cine sa fac impreuna o imagine completa a situatiei, cu fapte, fara „feelings” sau cash politic in functie de cum bate vantul. :(
   Daca mai traiesc 20 de ani si nu mor calcat de autobuz sau de vreun cancer sau… din ce mai moare omul? Daca nu mor in 20 de ani, e posibil sa raman printre putinii care ar putea „scrie” fara opinii personale, numai in citate din istoria vremii, lasand oamenii sa gandeasca ce vor, daca vor.
   Si asa, aia mai batrani cunoscuti de mine, „s-au lasat”, nu mai scriu, nu mai sapa prin arhive.
   Un mecanism natural, cu un eveniment istoric care e din ce in ce mai departe: nu mai intereseaza, apar alte evenimente, mai aproape de copiii de azi.

   00
  • Man, nu ma intereseaza materia din clasa a 11 catusi de putin sau muraru sau iohannis sau calculele lor politice.

   Eu doar am comentat la aberatia ta principala. Oricat de imens istoric te crezi tu fiindca ai inregistrat 20 de batrani vorbind despre perioada aia, tot aberatii sunt ce ai scris aici.

   In Romania nu a existat antisemitism. Asta a fost reactia ta la materia obligatorie istoria holocaustului. La noi nu a existat antisemitism, deci ce holocaust viseaza astia.

   Eu la asta ti-am comentat. Asta m-a interesat pe mine in mod special. Si mi-ai aratat in final ce zace in tine: nu a existat antisemitism si au murit cateva mii. Au murit. In rest s-a plecat. Esti un mare istoric al holocaustului ce sa mai.

   In 37 partidul Totul Pentru Tara a iesit al treilea cu 15%. Adica 420 de mii de oameni care au votat un partid antisemitic de orientare nationalist fascista.

   Cand ai 420 de mii de romani care ii voteaza pe astia, tu imi zici ca nu exista antisemitism? Atunci nu se discuta cu subinteles, nu existau legile de azi, nu exista PC si ce mai vrei tu. Partidul ala era antisemitic pe fatza. Asta era doctrina. Oamenii stiau foarte bine ce voteaza. Stiau ca dusmanul este evreul imbuibat.
   Sunt posterele de la alegerile de atunci. Taranii ara si jidanii profita.

   Cum nu exista antisemitism cand 420 de oameni au votat cu un partid fascist antisemitic? Ai intrebat tu 5 batrani si au zis ca era ok. Deci nu exista antisemitism.

   420 de mii au votat un partid a carui doctrina era: jidanul e dusmanul. Nu intelegeau oamenii ce e ala jidan si ce e ala dusman? De ce au votat un partid fascist antisemitic daca nu exista antisemitism? La misto?

   Dar hei, daca cinci batrani au zis ca a fost ok si pace atuci, sigur ca asa e. Aia 420 de mii nu conteaza. Nici aia 400 de mii de morti. Conteaza aia cinci batrani pe care i-ai inregistrat tu. Mare istoric al holcaustului.

   00
  • Raspunde, nene!
   Obligatoriu, sau neobligatoriu separarea materiei Istoria Evreilor?
   O separăm, cu rubrica in catalog si medie anuala, sau nu?
   Raspunde la asta, cu da sau nu, te rog. Apoi continuam.
   Separăm Istoria evreilor români de Istoria României?
   E singurul lucru care ma intereseaza la tine, ca informatii noi, pe care sa nu le stiu, nu pare ca aduci. Aduci „feelings” intr-o discutie tehnica.
   So… Da, separăm, sau Nu, nu separăm?

   Istoric nu ma consider. Sunt la degetul mic al unui istoric. Dar pasionat, da. Sunt condamnat sa am creierul ocupat cu informatii despre 1939 – 1989. Am incercat sa schimb perioada, sa „incerc” 1914-1919. Nu pot, nu merge. Am jde materiale din perioada 1914-1919… nu ma pasioneaza.
   Altii stiu sa cante la pian, picteaza, asculta muzica buna… eu am defectul asta, ca daca mi s-a pus pata, devine o obsesie. Mi s-a pus pata pe 1939-1989.
   Nu, nu istoric, tampit.
   Au fost seri in care adormeam cu castile la urechi, ascultand cercetator, istoric real citind pagini din jurnalul lui Hitler, si comunicate oficiale primite de „Mr. H.”(asa il denumea) de la Auschwitz – spionate de englezi dupa ce reusisera sa sparga „Enigma”.
   Uneori cred ca sunt reincarnarea vreunui soldat mort pe front, ceva e in neregula cu mine. :(
   Tampit, am spus, sunt un tampit. Fac eforturi mari sa ma despart, sa fug de acest hău imens care ma capteaza… uite si tu ce s-a intamplat cu mine, din cauza unui prost de la AUR si a altuia de la PNL! :(

   00
 66. Nea Gambline, daca tot zici că ești victima propagandei lui Mihail Sebastian poate ne spui și al cărui Mihail Sebastian ?

  Mihail Sebastian prietenul și ucenicul lui Nae Ionescu, omul care a influențat cel mai mult „dreapta” in Romania ? Nae Ionescu care a fost consilierul lui Carol al II-lea?

  Mihail Sebastian vărul lui Bellu Silber, membru al PCR și, în același timp, agentul tuturor serviciilor și polițiilor secrete, calitate in care a băgat în rahat o grămadă de oameni?

  Mihail Sebastian autorul „Jurnalului”?

  Dar nu vrei sa vii cu niste citate din jurnal in care sa ne arăți cum evreii erau scoși la muncă forțată la curățat zăpada in gara Chitila sau săpau tranșee pe nu știu unde in loc sa fie deportați ? In tot jurnalul, de la un capăt la altul, singura grija reală a lui Sebastian a fost plata chiriei. La două-trei pagini se întreabă cum va plăti chiria „luna viitoare”. „Nu am bani” scrie la 2-3 zile.

  In rest, in anii războiului e numai un stres cu ordinele contradictorii ale guvernului, ordine care se anulează unul pe altul, când luni (să zicem) sunt anunțați că vor fi deportați, vineri se amână deportarea și miercuri se anulează deportarea. Peste o săptămână îi cheamă să aducă paturi și haine ca rechizitii de război apoi iar îi anunță că îi deportează, iar îi amână, iar se anulează.

  Eu mi-aș dori ca fiecare român să citească Jurnalul lui Sebastian și să ajungă la partea unde Sebastian este invidios pe fratele său care a fost la săpat tranșee in Fierbinți și s-a întors „puternic, bronzat și sănătos”.

  Și reține, nea Gambline, comentariul meu nu este legat de Holocaust sau de istoria evreilor, nu este decât un comentariu legat de Mihail Sebastian și Jurnalul pe care îl invoci.

  00
  • Da, nea. Ala e.

   Varu lui cui vrei tu. Var-tu e sfant? Daca var-tu e o jogodie inseamna ca si tu esti la fel?

   Ce s-a intamplat ca nu am inteles exact. A facut var-su nasoale, cum ar zice cristici, si asta inseamna ca ce? Ca minte ala in jurnal.

   Ca multi alti intelectuali tineri ai vremii a fost si asta sedus de profesorul nea Naica pentru o vreme. A scris si la ziar acolo la el, inainte sa devina antisemitic pe fata si sa fie dat afara de la ziar fiindca e jidan. Da boss l-a vrajit ala. Ca si pe Eliade, Cioran (asta s-a trezit in cele din urma), ca si prietenul sau antisemit Camil Petrescu. Prieten si cu Marieta Sadova care i-a zis ca Romania e pentru romani si jidanii ar trebui sa fie dati afara din tara. Multi antisemiti in vremea aia in care nu exista antisemitism.

   Deci ala de il invoc eu a avut un var jigodie. Sau trei veri. Hai sa zicem trei veri comunisti nenorociti. Bun, si acum? Ce facem acum?

   Eu imi doresc ca toata lumea sa citeasca o mie de jurnale, carti, romane si nuvele si sa inteleaga cand scriitorul glumeste si cand nu. Tu nu?

   00
 67. Bre, cum sa zic….

  Ca om pe care-l cam doare-n bascheti de descendenta personajului de-l are in fata dar il judeca doar dupa metehne….ma uit acus a suta si ceva oara la „Take, Ianke si Cadir” si-mi dau seama dupa doua sute si ceva de comentarii, nouazeci de ani si de doua ori mai multe argumente ca prin comparatie cu Victor Ion Popa suntem toti in grup….

  …..prosti de putim…

  00
 68. Habar nu am daca e real dar daca e ne meritam soarta .
  Pentru 100% valoare {autocenzurat }lvl 9999 ar trebui sa se {autocenzurat} de tot si sa se studieze numai {autocenzurat}, {autocenzurat} si {autocenzurat}.
  https://r3media.ro/romania-singurul-stat-european-in-care-elevii-invata-in-medie-o-ora-de-istorie-pe-saptamana/

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube