„Nu-s parale!”

Un text de o banalitate fantastică, dar se pare că este nevoie de el.

Fotografiile ilustrează lucrările abia terminate la o rețea de apă caldă din zona Obor. În ianuarie anul ăsta.
În decursul anului (până în mai) de fiecare dată când treceam pe acolo mai făceam un set. Identice. (pentru că fac minimul 10 poze pe zi îmi e greu să găsesc acum mai multe în muntele de fotografii pe care le am). Dacă treceți pe la Obor puteți să încercați să mai pozați zona.

Pentru toți cei care se plâng și dau vina pe „greaua moștenire”, sau nu se înțeleg la plata facturilor, sau „nu sunt bani” – celebra expresie în cel mai bogat în „județ” din țară, Sectorul 1 (bine, Obor e în alt sector), am o propunere extrem extrem de banală și… poate de bun simț? Ce ar fi ca atunci când se termină o lucrare să nu se mai umble acolo timp de câțiva ani, minimum cinci, de exemplu. Cum ar fi asta, cu ce viteză s-ar repara Bucureștiul? Dacă fiecare lucrare ar fi făcută fără a fi nevoie de intervenire asupra ei în următorii cinci ani, mai ales la aceste lucrări importante cum sunt cele pentru apă, canalizare, electricitate, gaz, cum ar arăta orașul în câțiva ani? Adică, te joci faci șmecherii cu borduri, dar când e vorba să umbli la apă, la gaz, electricitate, canalizare, să faci serios.
Mi se pare o chestie banală, de bun simț.
Am scris o platitudine, o prostie, dar este nevoie, se pare, să scriem și banalități. Pentru că, se pare că nimeni nu vede și nimeni nu înțelege. Poate dacă mai mulți batem apa în piuă cu banalitățile astea, ne bagă în seamă cineva?

În orașul meu de la mama de acasă primarul a făcut un fel de devize publice cu ce lucrări s-au facut și pe ce s-au dus banii. Fiind un oraș atât de sărac, neprimind bani suficient de mulți, având buget mic, nu prea și-a permis să facă mizerii că nu avea de unde. Sau, dacă a făcut, măcar nu la nivelul în care să plece ăia după ce au închis bulevardul Obor, iar la nici o zi(!) să înceapă ce se vede în pozele de mai sus.

Mai jos am pus o poză random, un aspirator stradal care aspiră frunzele de pe trotuarele din orașul copilăriei.
A doua poză este pregătirea pentru iarnă a spațiilor cu flori. Vezi, când nu ai bani de dat pe prostii, pe panseluțe, găsești soluții. Brăila, se vede?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. miroase a oras ardelean.

    00
    • Ai sa ai un soc

      00
    • vreau sa ma socheze atunci.

      domnule Cristici, unde se afla acest aspirator ? sa-l felicitam pe primar.

      00
    • Teoretic, in orice oras care se respecta. Nu costa extrem de mult, cam cat un Logan, din cate stiu.
      Prin Bucuresti, ma intrebam oare cum ar fi sa treaca un nene din asta o data pe zi prin statiile de tramvai? Iei o masinarie din asta, o bagi in tramvai – sau o legi de o mica platforma in spatele tramvaiului – te opresti la fiecare statie sa cureti chistoacele de tigari dintre linii si restul, pleci cu urmatorul tramvai: https://img.directindustry.com/images_di/photo-mg/103047-3678375.webp
      Visuri, taica, visuri! Sau… daca ar fi cap, nu ar fi vai de picioare.

      „unde se afla acest aspirator?”
      Ar trebui sa se afle in orice oras unde primaria are putin chef de munca. :)

    • Aspiratoare de astea au in Iasi si am mai vazut intr-un oras dar nu-mi aduc aminte exact care. In Iasi am mai vazut un fel de „triciclete motorizate” cu pubela in spate iar in Oradea am vazut Renault twizy (parca), tot la fel cu pubela in spate.

      00
    • Pozele sunt din orasul Vaslui. Indiferent ce zic unii despre Vaslui, este un oras ingrijit…

      00
  2. În Constanța s-au reparat ceva țevi pe strada mea. A durat vreo trei luni până au decis să asfalteze.

    La două-trei zile de la asfaltare a plouat. Un sfert din lucrare s-a surpat. După două-trei luni s-a mai surpat într-un loc. Mă aștept din moment în moment să pice tot orașul, să fim o nouă Atlantidă, peste sute de ani să se scrie legende despre un oraș dispărut sub ape…

    După care vii tu și dai un număr absurd de ani. :D

    00
    • Daca lucrau bine? Cate voturi au pierdut pentru ca sunt prosti?
      Cati bani a pierdut orasul pentru ca sunt prosti?
      Politicianul X sau Y, cat „capital politic” pierde pentru ca Dorel e prost?
      Fa smecherii daca nu poti altfel, dar da-o-n ma-sa, nu la nivelul asta de ultimul gainar.
      M-am intrebat intotdeauna: la cat e de munca in tara asta, chiar avem bani si timp de pierdut sa facem de mantuiala? Pune-ti adaos, invarte bani, fa-te bogat… dar puii mei, fa si de calitate!

    • nu pierde nimeni nici un vot pentru fazele astea, pentru că lumea nu leagă A de B.

      00
    • Nu se poate lucra bine pentru un factor extrem de simplu.

      Nu mai poți supra-evalua lucrările de nșpe mii de ori ca în vremurile bune, dar în același timp șpaga tot trebuie s-o dai altfel nu încasezi.

      Deci nu șpagă ca să câștigi contractul, ci șpagă ca să-ți primești banii munciți. Vine un băiat la tine și zice, văd că sunt niște plăți aici ce ar trebui făcute spre tine, hai să discutăm.

      Și atunci trebuie să tai de undeva.

      Măcar în vremurile bune se putea supra-evalua și compensai de-acolo și făceai ceva cât de cât. Azi nu.

      00
  3. Eu as face o chestie mai simpla: la final de lucrare, l-as lua pe administratorul lucrarii + responsabilul din primarie care semneaza, la o plimbare cu masina prin zona proaspat asfaltata. Bonus, le-as da un pahar plin cu acid sulfuric, dupa care as traversa de cateva ori zona. A… Nasol daca sunt denivelari si li se scurge acidul sulfuric pe oo… Poate data viitoare il vor face drept. Nu mai zis de imbinarea de la gurile de canal, pur si simplu e fizica nucleara sa aliniezi asfaltul la gurile de canal.
    Cred ca la final de lucrare, un astfel de test, ar face totusi ca asfaltul sa fie drept. Ca asa e cand sunt in joc oo-le fiecaruia. Cand sunt in joc nervii si amortizoarele cetatenilor, nu prea ii pasa nimanui.

    00
    • Se vede frumos in prima poza ce „calitate” de asfalt au pus inapoi: zici ca e nivelat de mine, cu bicicleta.

    • Zona aia, incepand cu liniile de tramvai de la Dimitrov, continuand cu o groaza de denivelari pana la pasajul Obor, e facuta de retarzi. Pur si simplu, cred ca treci mai repede si mai bine peste liniile de tren de la Gara de Nord, decat de liniile de tramvai de la Dimitrov. Bataie de joc. Cat timp s-ar salva, si cat s-ar elibera traficul, daca acele linii ar fi facute calumea.

      00
    • @CP , iti lipsesc multe tigle de pe casa, dar te-as vota daca pui in aplicare planul tau de prajire de oua. Cand aderi la un partid?

      00
    • Cea mai proastă trecere peste linia de tramvai este la Piața Chirigiu. Și e așa din totdeauna.

      00
  4. Prea multe se fac de mântuială și da, cred că trebuie date garanții, cine nu execută ca lumea lucrările, să nu mai poată să acceseze proiecte publice. Plus amenzi. Lucrările se efectuează în prea multe locuri efectiv în bătaie de joc. Un jaf efectiv.
    Cu sectorul 1: nu așa se fac lucrurile. Bani erau, dar nu se dorea să fie plătite respective companii. Că Doamna Primar are dreptate cu modul de realizare a contractelor, că una, că alta este secundar. Nu te pui să rezolvi așa, cu supărare și lăsat în drum, ci inteligent pentru toate nevoile. Plătești până ce reușești să schimbi/sistezi contractele. Nu lași gunoiul pe stradă. Acum, că mai plătește o lună sau două acelui furnizor asta este. După, rezolvă și contractul, sau când rezolvă, când îl schimbă, preiau alții, sau tot aceișai, în condițiile corecte, negocieri etc. Dar nu cu fronda aceasta. Îmi pare rău, dar este pueril modul în care s-a procedat. parcă se ceartă cu soțul, nu așa procedează cineva care se presupune că are capacitatea de a ocupa o asemenea funcție. Acum, nu spun nimic de fostul primar, trebuia schimbat, dar doamna nu a procedat într-un mod matur și nici prea ”smart”. Nu lași gunoiul în stradă, ai preluat ce ai preluat, le rezolvi și pe parcurs schimbi.

    00
    • Si dc sa nu lase, daca cu banii pe o luna de romprest ar putea sa plateasca 2 luni (doar un ex) un alt prestator?!?!?
      Vai, noi romanii nu ne punem poalele in cap ca e rusinica, noi suntem asa silfizi si dragalasi.
      Cred ca a facut f bine madama, da’n spanac de treaba, cat sa mai acceptam asa ceva. Uite, asa ne trebuie sa apese zdravan pe rana supuranda pana urla toata lumea.

      00
    • Este clar că părerile sunt împărțite. Mie așa mi se pare, că trebuie să rezolvi o situație cu cele mai mici ”pagube” dar având în vedere tot contextul. Este de neconceput să stea gunoaiele acolo morman. Noroc că nu este vară, să intre și în putrefacție. Nu este situația ideală, dar cred că era mai bine pentru toată lumea să mai plătească o lună sau două, timp în care căuta să facă alte contracte. Spunem despre protecția mediului și lăsăm gunoiul pe stradă. Din păcate nu există soluții ideale în ce se întâmplă azi la noi, dar pot fi soluții de compromis care să rezolve și problemele de termen mediu (să nu mai continue acele cpntracte) dar și pe cele stringente, să se ridice gunoaiele. În schimb ce a realizat doamna? Este amendată Primăria și banii aceia în plus de la gunoaie tot se pierd pe amenzi. Ce a câștigat cetățeanul efectiv? NIMIC dimpotrivă, a pierdut.
      Ce a câștigat Primăria? nimic. A… satisfacția că sunt și aceia amendați și i-a stresat cu neplata etc. Cred că soluția actuală, pe lângă faptul că a creat probleme cu mizeria, nu a rezolvat nimic nici cu economia de bani. Păcat.

      00
  5. Strada de acces catre cea unde stau a fost doar de pamant, pana acum vreo 3 ani. S-a mai pus niste pietris si nivelat de vreo doua ori, atunci era sarbatoare. Mecanicul ma intreba daca fac offroad cu masina, asa jeg era pe sub ea cand mergeam la el.

    Intr-o zi s-a asfaltat tot drumul, dintr-o parte pana in alta. Maxim la 2 luni au inceput lucrarile de tras gazul si curentul dintr-o parte in alta, adica taiat asfaltul cu flexul ala mare, sapat si reparat ca pwla. Ma mir ca au mai pus apoi limitatoare de viteza, lucrarile alea erau de ajuns.

    Eu as interzice orice interventie la un drum proaspat asfaltat, si daca totusi trebuie reparat ceva, asfaltata o portiune mai mare decat cei 3x4m sparti.

    00
  6. Până recent credeam că Mr.Obvious e o memă, un personaj de legendă, o himeră, ceva de prin DC comics.

    De Moş Crăciun şi de extratereştrii nu-s sigur-sigur, dar Mr.Obvious există, trăieşte printre noi şi se numeşte Cristi. Puterea lui secretă? Detectează o priză proastă de la distanță.

    00
    • Nu e ciudat ca nu exista nici un Mr.Obvious prin primarii?
      Cum dracu’ din zecile de mii de angajati ai Primariei Bucuresti, nu exista nici un Mr.Obvious?
      „Primăria Capitalei are 45.000 de angajați, cu 2.000 mai mult decât are Uniunea Europeană. În acest număr ar fi incluși funcționari, angajații din regiile și companiile subordonate și alți bugetari.”

    • Au fost probabil, dar e o caracatiță care te zdrobește, și fie pleci, fie devii ca ei. Mesajul meu nu s-a dorit ironic la adresa ta, dar știm și vedem toate astea și bălăbănim cu mâinile pe lângă corp pentru că nu-s multe chestii pe care le putem face. Pana mea, pentru mulți și să iasă la 4 ani din casă să voteze e complicat. Tot ce facem, facem pentru bula noastră, ca să fie cât de cât respirabil. Ah, și extratereștri, ofc, cu un i.

      00
    • @cristici- care angajati “de la uniune”? Comisie? Parlament? Consiliu? E usor sa arunci cu info de genul asta fara sa specifici exact… oricare dintre entitatile astea are X angajati, y contractori asimilati angajatilor, z furnizori externi.

      00
  7. Centrala termică de apartament este viitorul Bucureștiului.

    00
  8. Tevi care scapa abur sunt si pe langa Casa Poporului, cand vii dinspre 13 Septembrie. E frumos, au si rasuflatoare facuta.

    00
  9. No. Trebe caini cumparati si asezati pe gurile alea de canal, ca sa nu se duca aburul degeaba.

    00
  10. Eu am văzut la Paris parca, fiecare groapa care acoperita era marcata cu data la care s-a turnat asfaltul!! Probabil pentru garanție.

    00
  11. Eu nu va inteleg ce va plangeti atata de apa calda in Bucuresti.

    Ai apartament de 50mp , ia mai tati o centrala de 5 KW Electrica si ai rezolvat problema (in speranta ca nu va cade si curentu). Nu ai avize ca la gaz, nu ai verificari si alte mizerii.

    Toata viata mea de adult am vazut la stiri ca bucurestiu nu are apa calda ca bucurestiu nu are aia, ca are cealalta. Ei bine la mine in ardeal a zis primaria dintr-o data „gata cu centralele de cartier”, ne-am pus centrala pe gaz si aia a fost, in 2010 ( plina criza).

    Toti banii din tara ajung la voi si nu aveti bani de o centrala de 1500 lei, laso dracului. Bine ca merg pacanelele ce sa zic.

    00
  12. Cristici, sef, am alta idee. Ce-ar fi ca primaria orasului prin al sau consiliu judetean sa voteze o lege care sa ii puna la aceeasi masa pe cei care au de sapat pe sub sosea. Cand se fac lucrari toti sa fie obligati sa trimită un reprezentant sa arunce un ochi pana sa impinga pamantul inapoi.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)