Papa a povestit în rugăciunea de azi cum poți seduce un copil în vremuri de pandemie

Am observat un obicei ciudat printre bezbojnici, ca să fur această vorbă de la fratele Damian. În timp ce urlă că vor spitale, nu catedrale, îl tot pupă-n cur și-l share-uiesc pe pedofilfilul de la Roma.

E un păcat vechi de când lumea, pedofilia la înalții prelați catolici și un obicei strașnic al Papei de la Roma de a băga totul sub preș. Cum știm că e un scandal de pedofilie în Biserica Catolică? Începe Papa să recunoască existența extratereștrilor și să anunțe că-i dispus la creștinare. Primul care a inaugurat schema asta a fost prea-veneratul Ioan Paul al Doilea, ăla de ne-a vizitat prima oară. Acest gagiu a avut grijă să-l pedepsească pe cardinalul Law din Boston (ăla din filmul Spotlight) cu o promoție la Roma, la Santa Maria Maggiore, pentru că, presupun, copiii italieni sunt mai sexi decât ăia americani.

Filmul cu cei doi Papi, ăla lăudat de toți oamenii care laudă comunicatul de presă de la Netflix, pune iar în discuție problema asta, de data asta cu Benedict, care s-a făcut că nu vede niște măgării cu tentă sexuală de prin Biserica Catolică. Cică și-a dat demisia că l-au apucat remușcările și sunt convins că s-a auzit prima strofă din Amintirile a lui 3Sud-Est în timp ce făcea pe smeritul.

Nici Francisc nu prea dă semne că ar face ceva în direcția asta. Dar știi cine face ceva? Daniel, șefu’ ortodocșilor. Pe Pomohaci l-a exmatriculat, alți ierarhi prinși cu puța afară din sutană au fost retrași de pe piață, în general nu-i face episcopi ai Bucureștiului. Dar cumva ăsta e liderul religios nasol, în timp ce Papa cacă aur pe gură. What gives?

La fel ca și pedofilfilul de la Roma, Daniel ține o ședință săptămânală cu credincioșii și spune chestii interesante. Se tot vorbește că BOR nu comunică, o face, dar încă n-a descoperit modalitatea prin care poate comunica cu analfabeții. Pe bune, au și instagram, dar asta nu oprește orice prost de pe internet să urle că „biserica n-a zis nimic”. Știți când toată prostimea urla că BOR a zis să ne vindecăm de coronavirus cu rugăciune și untdelemn? Ei, ăla care a zis-o, șefu ortodocșilor români de pe Italia, a zis altceva: să ascultăm autorități și să respectăm tot ce ne cer și dup-aia, pentru igiena morală și sufletească, rugăciune și untdelemn. Dar unii rumâni au fost prea analfabeți să poată citi, iar alții au fost doar ticăloși, au citit dar au vrut să se dea interesanți în continuare. Și să arate intoleranță religioasă, scuipând cu furie pe un ritual care nu-i privește.

Ei sunt aceiași oameni care strigă „vrem spitale, nu catedrale”. Păi dacă vreți, faceți-le! Ce vă oprește? Popimea a primit bani de la stat să facă biserici și a făcut. Medicina a primit de 50 de ori mai mulți bani de la stat să facă spitale, dar a făcut afaceri. Trebuie să fii ori super-analfabet ori foarte ticălos să ceri mai mulți bani pentru spitale. Ce, a fost o ședința națională la care n-am participat și s-a stabilit că ăia nu mai fură?

Până una-alta, Daniel își merită merțanul și țoalele de aur. A promis că face chestia aia până-n Centenar, a făcut-o. Mai știi vreun politician care să fi făcut asta? Chiar și pentru atâta lucru tot trebuie admirat. Și când mai ai chef să dai share la ce-a zis ăla de la Roma, adu-ți aminte că avem unul similar și aici, doar că un pic mai puțin corupt și putrezit moral. Și ăla spune lucruri foarte deștepte, tot ce trebuie să faci e să știi să citești (asta-i esențial) și să treci un pic peste ideea aia tâmpită că cam știi totul. A, și în mod normal n-aș mai face precizarea asta, dar cunosc nivelul mediu de IQ al ateului de rând: băi, poveștile lor nu trebuie luate literal, da?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

156 comentarii

 1. De Paște o să aprind o lumânare pentru tine. La vii bineînțeles.

  00
 2. Nici eu nu inteleg de ce Papa este atat de prezent in stirile din Italia, putini il contesta.Unii il vad ca pe un sfant. Aproape sigur sunt altii care ii scriu pe hartie ce sa citeasca.Uneori este folosit si pentru scopuri politice.Biserica catolica este foarte bogata,detine si extrem de multe proprietati imobiliare.Ar fi multe de spus.

  00
  • Biserica catolică este extrem de bogată, aici lângă blocul meu, sunt vreo 6 terenuri de antrenament pentru fotbal care se dau în chirie cluburilor (este o echipă care joacă în Seria A și o alta care e în a 3-a ligă). Aici cred că treaba cu religia e mai mult pentru turism.

   00
  • Și când te gândești ca între 1860 și anii ’20-’30 catolicismul (cel puțin cel organizat) era foarte pe ducă în Europa de vest. Italia și papa nici măcar nu se recunoșteau reciproc.
   Acum e asa pt ca au acceptat sa fie mai în pas cu vremurile.

   00
 3. PR și reclama ca papa de la roma n-are nimeni în lumea asta, tot timpul se găsesc prostii sa-l ridice in slăvi că spala picioarele la săraci sau binecuvinteaza copii de parcă chestiile astea nu-s lucruri normale din fisa postului iar cum prostii-s majoritari peste tot in lume, nu doar la noi, avem tabloul complet.

  00
  • Cosa, ia-o mai usor, ca de când mi-ai futut diasporenii care se intorc in RO si-ti dau tie corona, parca nu mai am rabdare cu idioteniile pe care le scrii LA ORICE POSTARE.

 4. Bravo, Eftimie!

  00
 5. boss ce pare are ai despre Malachi Martin? inspirator de Exorcistul si altele

  00
  • Nu cunosc subiectul. Mi-au plăcut filmele, dar nu le-am luat foarte în serios.

  • el cat si psihologul cu care a colaborat au printre singurele carti despre demonizare pentru laici tratate oarecum din perspectiva stiintifica, poti incerca Hostage to the Devil a lui Martin sau Glimpses of the Devil a lui Scott Peck, sunt interesante chiar si la nivelul minim de entertainment

   00
  • @pawemperor, există și perspectiva aia „științifică”?
   Vezi că despre demonizare scriu și autori români dar nu sunt chiar așa științifici cum vrei tu.

   00
 6. Asa cum probabil stii, ierarhii din biserica ortodoxa romana sunt toti calugari. Ca sa devii calugar trebuie sa faci 3 juraminte: de castitate, de saracie si de ascultare. Ti se pare ca tin ei cont de aceste juraminte?! Iar Daniel este la fel de “curat” ca subalternul lui, Teodosie de la Constanta, cunoscut intre prieteni ca Inalt Prea Satana Sa.

  00
  • E o ipocrizie. Dacă m-ar interesa sa fiu creștin activ, cele mai atractive ar fi protestantismul (nu neo-) și metodismul. Restul mi se par curiozități anacronice pentru lumea actuala.

   00
  • precum unele muste bazaie la proaspat!

   00
 7. Atitudinea ateilor agresivi, militanți, care nu prea înțeleg religia de niciun fel, dar în loc să zică, decent, „nu, mersi” și să-și vadă de viață, se apucă să latre folosindu-se de bucăți de informație scoase din context, este excelent explicată într-o carte mișto: The Science of Storytelling. Scrisă de un ateu, apropo.

  Will Storr argumentează că trăim într-o halucinație creată de creierul nostru, pentru că suntem limitați în percepția lumii de simțurile noastre. Albinele pot detecta structura electromagnetică a cerului. Noi, nu.

  Mă rog. Creierul ăsta al nostru luptă cu toate puterile ca să ne păstreze iluzia de eroi ai lumii în care trăim, care – și aici vine partea interesantă – este exact varianta care ne coafează pe noi. Drept urmare, orice informație care contravine grav preconcepțiilor noastre despre lume va fi ori ignorată, ori va fi combătută cu argumente simpliste (de exemplu, ad hominem, ești retard pentru că gândești altfel decât mine).

  De fapt, ateii militanți nu se diferențiază cu nimic de creștinii habotnici, doar că-s fix pe dos la credință.

  Instinctul ăsta de conservare e greuț de combătut, și cere foarte multă deschidere și conștientizare a propriilor limite. Sau – mai neaoș – smerenie.

  00
  • chapeau bas Madamme! Mă înclin!

   00
  • Corect, agnosticii au dreptate. Ateii sunt doar o alta religie. În fond și despre budism se zice ca e o religie atee.

   00
  • Maddame, cred că e coadă, dar mă așez și eu: vrei să fii soția mea? :)

   00
  • Vezi că am trolat un pic mai jos, poate îți mai trece avântul matrimonial :-)

   00
  • @Maddame, nu vrei tu să scrii chestiile astea și la „ateul militant” la care ai destule articole pe blog?

   00
  • De ce ar trebui să fac asta, în opinia ta?

   00
  • @Madamme, :)

   00
  • „ateii militanți nu se diferențiază cu nimic de creștinii habotnici, doar că-s fix pe dos la credință” – am auzit aberatia asta de mii de ori si mi se pare de o tampenie crasa, la fel ca:
   – medicii sunt la fel cu anti-vaxxerii, doar ca-s fix pe dos la credinta
   – geografii sunt la fel cu flat-eartherii, doar ca-s fix pe dos la credinta
   – evolutionismul e fix ca creationismul, doar ca pe dos la credinta
   – fizica nucleara e la fel ca magia alba, doar ca fix pe dos la credinta
   etc.
   O chestie care exista doar pe baza de credinta nu exista de fapt, aia e adevarata halucinatie a creierului. Instinctul primitiv religios, iluzia omului ca toate nedreptatile pe care le percepe au un sens si ca la urma i se va face dreptate. A, si ca e nemuritor. Astea-s marile iluzii care „ne coafeaza pe noi”.
   Eu cred ca atingi maximul de smerenie atunci cand iti dai seama ca de fapt nu esti nemuritor, ca nimeni nu te asteapta dupa ce mori sa-ti dea acces in rai sau la nu stiu cate virgine, ca peste 100 de ani nimeni nu va mai sti de tine si ca nu contezi pe lumea asta mai mult decat un fir de praf. Abia asta „cere foarte multă deschidere și conștientizare a propriilor limite”.

   00
  • Ia spune-mi tu ce culoare au atomii, luminatule, și cum arată undele electromagnetice care oscilează peste capul tău, și după aia explică-mi cum tu trăiești într-o realitate absolută, și nu într-o simulare creată de creierul tău, care stă închis într-o cușcă întunecoasă și este limitat în percepție de informația pe care i-o transmit simțurile.

   Faci o analogie greșită, pentru că doctorii nu sunt opusul antivaxxerilor și nici geografii, flat-eartherilor. Ateismul nu este apanajul oamenilor de știință, și nici credința în Dumnezeu nu le este rezervată tâmpiților, dar ca să înțelegi asta ar trebui să te informezi un pic și să deschizi ochii la lumea din jur, ceea ce e greuț când deja le știi pe toate.

   Ateii militanți sunt talibanii ateismului. Sunteți limitați de autosuficiența voastră și de complexul de superioritate bazat pe o singură caracteristică: nu credeți în Dumnezeu.

   Știi care e diferența între voi și mare majoritate a ateilor, care sunt de altfel foarte decenți? Futegrija. Nu vă mulțumiți să trăiți cum aveți voi chef, trebuie să îi judecați și pe alții pentru că trăiesc altfel. De aia sunteți fix ca niște creștini habotnici, și nu pentru că voi vă rugați la Știință în timp ce ăia se roagă la Dumnezeu.

   00
  • Atomii nu au culoare, sau cel putin e impropriu sa vorbesti de culoare la nivel de atom. Undele electromagnetice ti le poti imagina ca pe valurile de la suprafata apei, cand arunci o piatra in balta.
   N-am zis ca traiesc intr-o realitate absoluta, dimpotriva, aici sunt de acord cu tine. Toti traim intr-o simulare creata de creierul nostru. Dumnezeu e parte din simularea asta, pentru unii cel putin. Penru altii – nu. Dumnezeu nu l-a creat pe om, ci invers.
   Vad ca te-ai ofuscat cam tare, dar nu, eu nu sunt ateist militant. Nu ma rog la nimic, sa „te rogi la stiinta” e un oximoron. Fiecare crede ce vrea.
   Cat despre complexul de superioritate: cine zice, ala e.

   00
  • poate analizeaza cineva lantul de cauzalitate inchis religie-prostie-saracie, cu o comparatie pe tari/regiuni?!

   00
 8. Unde mai pui că toți ateii de Facebook (ăia care vor spitale, nu biserici) de fapt își botează copiii, iar unii chiar și mașinile, țin post la datele stabilite de biserică etc.

  00
 9. @Eftimie: poate la voi-n curte nu se știe că metoda cea mai mișto de a sifona banii publici e prin „donații” către BOR și cu concursul acesteia.
  1990: 3000 biserici
  2018: 18000 biserici
  Să ne aducem aminte cum PFA Dănuț a trimis scrisori prin care cerea fiecărui prefect să doneze 100 mii lei pentru construcția mizeriei care a înghițit până acum 110 milioane Euro. 75% bani proveniți de la stat (cică – eu cred că statul a „donat” 95%) și 25% donații.
  Muiștii de la PSD se lăudau acum ceva vreme cu nu-ș câte spitale vor construi ei, dar partea nașpa e că acolo dacă furi și calci pe cine nu trebuie pe bătături, riști dosar penal și pușcărie, pe când la „beserică” nu se bagă nici DNA.
  Stai flexat că și popii ortodocși, cu bale, se uită la bucile pruncilor.

  00
  • Chiar n-ai inteles mesajul din textul lui Eftimie. Mai citeste de 2-3 ori. Esti poate unul din aia care sunt cu mesajul „uite, analfabetii functionali”, dar cred ca si tu faci parte din cloaca asta de analfabeti.

   00
  • Auzi, asta mă distrează la oamenii ca tine: statistică cu spitale de genul ăsta ai? Că „știi” și „crezi” câți bani s-au dat la biserici, OK, am înțeles.

   Dă datele și pentru spitale. Din ce „știi” și ce „crezi”.

  • O diferenta esentiala intre cei ortodoxi si catolici este ca primii trebuie musai sa fie casatoriti ca sa ajunga intr-o parohie, deci tentatia de a o lua pe aratura e mult mai mica, plus numarul mult mai redus de preoti ortodocsi fata de catolici ( procentaj de derapaj mai mare dintr-un numar mai mare de posibili candidati) …. NU spun ca nu or fi, dar daca apare o stire de genul asta protv-ul o transmite in direct si in reluare in secunda 2 doua luni dupa ce trece covid-ul.

   00
  • @Eftimie: ți se pare că-n România ar exista o transparență-n ceea ce-mi ceri?
   Dacă raportul bani de la stat/donații private ar fi așa cum susține BOR, ar fi afișat peste tot, dar ce să vezi…nu e.
   Când mă refer la donații private mă refer la persoane sau companii cu capital integral privat, nu fundația X care primește bani de la stat și s-a gândit ea că-i mișto să doneze pentru catedrala lu’ pește prăjit.
   Statistică:
   – biserici: 18.300
   – școli primare/gimnaziale: 4.000
   – biblioteci publice: 1.520
   – licee: 1.500
   – grădinițe: 1.200
   – muzee: 760
   – spitale: 580
   Dacă aduni toate celelalte categorii, tot nu fac 18000.
   Se știe că doar proștii pot fi folosiți drept masă de manevră, iar asta se vede.

   00
  • Știam că nu știi dinainte să te întreb. Motivul pentru care nu știi e că nu ai gândit tu datele astea, le-ai întâlnit pe parcurs și le-ai luat ca atare. Nu gândești, repeți niște chestii produse de alții, dacă gândeai te-ai fi oprit înainte să comentezi.

   Cred că am fost destul de clar, dar n-ai cum să pricepi că ești prea ideologizat. Ăia au primit bani și au făcut biserici, că asta fac. Ceilalți, sănătatea, au primit bani și i-au furat. Uite cifre: anul acesta bugetul MS + CAS ajunge la vreo 10 miliarde de euro. În 30 de ani toate cultele religioase din România au primit un miliard de euro.

   Practic sănătatea a primit de 300 de ori mai mulți bani decât biserica, și astea-s doar sumele oficiale. Nu vorbim de șpagă și ce mai primesc de la bugetele locale, că și bisericile primesc.

   În condițiile ăstea spitalele sunt cele mai jegoase locuri din România și bisericile cele mai curate. Statisticile tale sunt sparte de conținut, restul lumii vede toate astea. De-aia are lumea mai multă încredere în Biserică decât în difuzoare ca tine.

  • @Eftimie Cam greu sa compari cheltuielile bisericii cu cheltuielile medicale. Sanatatea costa. Doctorii aia fac o scoala, pe bune, care costa. Medicamentele costa. Echipamentele costa. Desigur ar putea sa coste mult mai putin sanatatea, doar ca in loc de antibiotic o sa primesti apa sfintita.

   00
  • Cel mai mult la medicină costă furatul și minciuna, dar partea aia nu te deranjează.

   Măcar la curățenie, aia te deranjează, sau nici aici nu putem face comparație? Poți să explici de ce e jeg în școli și spitale?

   Am o bănuială că nu, deși răspunsul e super-evident.

  • @Eftimie: știai dinainte…ahem.
   Și eu știam c-o să-mi dai replica asta cu 30 miliarde vs 1 miliard, dar ce să vezi…e goală ca tinicheaua fără mărgăritar pentru faptele vorbesc de la sine.

   00
  • Nu ma prind. Daca ma deranjeaza mizeria si furtul din spitale ar trebui sa fiu fan al bisericii? Daca se fura din spitale ar trebui sa fiu de acord sa se dea bani bisericii?
   Vad ca tot insisti cu date exacte si lucruri de genul, si nu ma bag in discutie, ca nu le am, dar daca zici ca se fura din spitale, ar trebui sa ai si o estimare cu cat se fura, ca sa poti aplica un rationament logic.

   00
  • @John Temple Cois, n-ai idei proprii și rațiune proprie, ce spui tu nu are valoare. O să pățești ca alții de pe-aici, nu mai ești un partener de discuție, discută singur, repetă statistici până te plictisești.

  • @Dex Dacă nu ai date exacte, tot ce faci e să arăți că urăști ceea ce nu cunoști. Cam ca țăranii care aruncau cu pietre în primele trenuri. Și ăia aveau păreri ferme.

  • @Eftimie Eu am comentat punctual la niste chestii, nu vad de unde ai dedus ca urasc anumiti oameni. Nu mi s-a parut ca asta e o discutie despre religie, si n-am comentat legat de asta. Articolul in sine n-am inteles despre ce e, pare sa aiba mai multe teme, daca nu cumva e la misto, asa ca nu m-am luat nici de ala.

   00
  • @Eftimie: banii colectați din sănătate ajung să fie manevrați de Ministerul de Finanțe care-și astupă tunurile date politic și împarte banii cum vrea el.
   Adicătelea, din banii ăia, o bună parte ajung la BOR, în loc să fie re-investiți în sănătate.
   Dacă vrei numere la virgulă, sunt destule statistici pe net.
   Probabil ai impresia că am ceva doar cu BOR. Nu, nu am. Pentru mine, BOR sau BC sunt exact același căcat.
   Apropo, anul trecut BC a plătit 2 miliarde Euro despăgubiri în procesele de pedofilie.
   În România, pedofilia și homosexualitatea BOR e ascunsă bine sub preș cu concursul celor de la putere.
   Papa lu’ pește prăjit sau PFA Daniel (și alții ca ei) sunt doar niște imbecili.

   00
  • @John Temple, din toată discuția din acest post , am rămas cu poate cea mai strălucită afirmație a lui @ Eftimie din ultimele lui texte de pe acest blog,,O să pățești ca alții de pe-aici, nu mai ești un partener de discuție, discută singur…,,Nu e pentru tine direct, te asigur, e pentru cine pricepe. Nu te lăsa îmbătat de cantitatea de măinișoare verzi pe care le contorizezi pe multitudinea de bloguri pe unde colinzi. Sunt foarte curios dacă te-ai prins EXACT de ce vreau să spun.

   00
  • @Paco, mânuțele verzi contează doar în bulă, asta s-a văzut și la alegeri.

   00
  • @Paco: știi foarte bine pe ce bloguri comentez, iar eu ceea ce spun, spun bine. Că unii nu văd mai mult de vârful nasului, nu e problema mea. Ceea ce mi se pare de căcat e să ne uităm doar la paiul din ochiul vecinului, fără să vedem bârna din ochii noștri.
   Am mai spus-o de multe ori că nu-s ateu, așa cum cred unii și alții, dar nu-s nici bisericos.
   Sper că ești ok acolo-n Spania.

   00
  • Eftimie si wannabe-epigonul lui, Marin cred ca au facut economia in liceu cu acelasi prof. femeia de serviciu.
   Sa ajungi sa compari/lauzi o institutie hidrocefala ca BOR cu Ministerul sanatatii denota carente grave de materie cenusie.
   Sa ma explic:
   – Ministerul Sanatatii: primeste bani de la buget colectati din taxe/impozite si poate o mica parte din donatii. Cam asta alcatuieste bugetul sau an de an. Ei din acesti bani de sute sau mii de ori mai multi decat la BOR conform estimarilor de mai sus un procent (din 2 cifre) este furat, si restul merg pe achizitii, salarii si tot ce inseamna cheltuieli intr-un sistem care aduce plus valoare populatiei.
   -Corporatia BOR: primeste bani de la buget colectati din taxe si impozite, o insemnata parte din donatii, si are calitatea pe care nu o are nici o institutie a statului, este un SRL care face afaceri fara documente fiscale. Mai pe scurt nu da chitante fiscale, exploateaza paduri, hoteluri si alte afaceri mega banoase.
   Deci BOR produce bani pe banda rulanta, nu plateste impozite, si mai vine si cu mana intinsa catre statul roman sa ii dea bani ca nu are.
   Si autorul compara SRL-ul BOR cu o institutie care doar consuma bani (MS) nu produce.

   ” aceiași oameni care strigă „vrem spitale, nu catedrale”. Păi dacă vreți, faceți-le! Ce vă oprește? ” Ne opresc guvernantii care nu dau banii de la stat in renovarea, construirea unor noi spitale ci ii baga in silozul de langa Casa Poporului si in clopotul cu interfata lui Dolarel (‘dacat’ 500000 euro, dai un ban da cumperi ceva frumos, vorba lui Dumbledore din alt context).
   Opriti finantarea tuturor cultelor religioase de la bugetul statului si dupa aia putem sa comparam entitati independente financiar intre ele.

   00
  • @Anton: minți

   – BOR dă chitanțe și facturi pe ce vrea pula matale. Când popa nu dă chitanță e pentru că-i faci tu cu ochiul „lasă, să fie pentru biserică”. Tu ești ăla care vrea să evite taxele și arunci treaba în sutana popii. Dă inclusiv pentru donații, dar tu ai preferat să minți.

   – BOR nu plătește impozit pe profitul reinvestit în activități religioase sau filantropice, pe clădiri cu destinație religioasă, pe vânzarea de obiecte religioase (icoane, lumânări, cruciulițe, tămâie). BOR plătește, de exemplu, impozit pe salariile preoților precum și taxe și impozite pe activitățile economice ce au ca scop profitul.

   Știi cine știu chestiile astea? Zeci de mii de contabili, sute de mii de angajați în sistemul bugetar, milioane de creștini, ce vrei tu. Per ansamblu, cam 10-12 milioane de români știu că minți.

   Cam tot atâția știu că minți și-n direcția ailaltă, cu nu dă statul bani pentru spitale. Dă, dar se fură acolo cu 7 mâini. Și știu mai toți cei implicați.

  • @ Eftimie
   E bine ca incepem (tu) argumentaiile cu presupuneri. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române.Cultele religioase nu sunt organizate ca SOCIETĂȚI COMERCIALE, ci constituie comunităţi parohiale sau monahale, iar veniturile realizate sunt folosite pentru activităţi spirituale, culturale, educaţionale şi social-filantropice, etc etc.
   Ca urmare „chitantele” lor fie ca rezulta ca plata unui serviciu (nunta/botez/inmormantare) sunt nule d.p.d.v. fiscal. Sunt doar simple hartii pe care sunt trecute niste numere.
   Chitanta se elibereaza in momentul in care este realizata plata in numerar ce corespunde livrarii unui bun / prestarii unui serviciu sau in cazul in care se justifica intrarea unei sume in numerar in registrul de casa. Chitanta se elibereaza doar persoanelor juridice, eliberandu-se persoanelor fizice in cazurile exceptionale prevazute de lege. Chitanta stinge din punct de vedere contabil creanta din contul furnizorului si datoria aferenta acesteia din contul cumparatorului, in momentul in care este eliberata.( din definitia chitantei)
   Acuma nu stiu cum sunt popii cu care faci tu contabilitate Eftimie, dar daca au si casa de marcat in spatele altarului aia sigur nu sunt de la BOR.

   Cu plata impozitului pe salar:
   Statul roman nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din invatamantul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, potrivit basilica.ro.
   traducere: Statul Roman plateste 60% din salariul pesonalului BOR si impozitele aferente (se retin la sursa, poate iti explica contabilii in sutana cu care te consulti ce inseamna). Doar 40 % din impozit este platit de BOR si ala din bani proveniti din activitati nefiscalizate.

   Stii tu de la miile de contabili si milioanele( de ce nu sutele de milioane ca nu pui de la tine) de credinciosi ca asa e pe post de argument, asta mi-a placut cel mai mult.
   Chapeau.

   00
  • Ah, deci ai fost prins cu minciuna și acum vii cu precizări?

   Chitanțe? Da, se dă chitanță, tu ai mințit și ai zis că nu. Acum îmi spui că acele chitanțe nu sunt reale din punct de vedere fiscal. Ok. Aranjează-ți minciuna cum îți convine. Tot tu ai mințit că e SRL, acum nu e SRL, vezi ce ușor e să fii prins?

   Facturi? Ah, se eliberează facturi. Ai o minciună de corectare și pe subiectul ăsta? Ai vorbit cu contabila din firmă și acum ești ambalat, bagă mare. Fugi repede la ea în birou și spune-i ce ți-am zis. Vezi cine ștampilează facturile, întreabă prin prieteni, caută pe google.

   Știi ce înseamnă faza aia cu statul plătește doar 60% din salarii? Înseamnă că sunt luni în care BOR dă mai mulți bani din impozite către stat decât încasează pentru plata personalului clerical. Nu știi asta, întreabă contabila.

   Motivul pentru care iei muie la fiecare argument e că minți, că planul tău de la început a fost să minți. Abia acum te documentezi pe subiect, cauți pe Google disperat, era mai important să minți până acum. Hai, te-aștept cu argumentul cu predarea religiei în școli, să vezi dacă trece de trahee asta ce-o simți acum doar în gât.

  • Iti sugerez sa recitesti primul meu comentariu despre „chitante” uite un extras:
   „Corporatia BOR: primeste bani de la buget colectati din taxe si impozite, o insemnata parte din donatii, si are calitatea pe care nu o are nici o institutie a statului, este un SRL care face afaceri fara documente fiscale. Mai pe scurt nu da chitante fiscale, exploateaza paduri, hoteluri si alte afaceri mega banoase.”
   Daca nu e clar am afirmat din prima ca nu da chitante fiscale, nu vin cu nici un fel de precizari si ai fi vazut si tu daca nu citeai pe diagonala.
   Boss daca suferi de gold fish memory e cam devreme, iar daca nu inseamna ca ignori cu veselie ce am scris in randurile de mai sus caz in care discutia nu mai are rost continuata.
   Nu vreau sa deviez de la subiect iar argumentatia de tip straw man de care te folosesti cand ma ataci nu te ajuta.
   Problema a fost la mine, nu trebuia sa incep cu ad hominem si pentru asta imi pare rau.
   Reiau si sustin, compari mere cu pere, iar cand o sa imi arati intr-o biserica BOR sau orice lacas de-al lor unde se executa tranzactii financiare cu bani reali o casa de marcat fiscala putem incepe sa stam de vorba. Altfel hartiile alea pe post de chitante, bonuri csi ce mai dau au valoarea 0.

   00
 10. De ce ar fi el pedofil? Ha?
  Plus ca argentinienii sunt ok

  00
 11. Eu am mai scris chestia asta, pe când Autostrada Mântuirii Neamului?!

  00
  • aia trebuie sa fie pe verticala!
   in sus sau in jos?!

   00
  • Il bagi pe Daniel prim ministru si ca prima măsură pe agendă îi pui treaba asta. Popii o să vorbească dupa slujba de Duminică autoritățile locale sau centrale nu să zică unul nu la nici o cerere venită de la Prea Fericitul Prim Ministru! Estimez 6 luni termen de execuție! Știu ca sună ironic dar nu e, unul din motivele pentru care Daniel este acolo îl reprezintă abilitatea lui de organizare și gestionare financiară.

   00
 12. Vin si eu cu bemolul: Eftimie, ai binecuvântarea mea sa dai in preotii pedofili din Biserica Catolica. Poti sa-l iei la pula si pe nea Francisc, daca te ajuta cu sevrajul de nicotina. Dar nu ai habar cât bine face Biserica (da, si cea catolica) in diverse locuri in care ministerul sanatatii (de oriunde) nici nu se uita. Si nu e vorba numai de România, ci de multe alte locuri pe planeta asta. Dar, sigur, Daniel al nostru e miezu (ca el nu fute copii), mai bine ne inchinam lui decât lui Francisco.

  • Stai – Eftimie s-a lăsat de fumat? Mazel Tov!

   00
  • Ba am idee cât bine face biserica (inclusiv catolicii, ce să mai vorbim de penticostali, care sunt principala forță în domesticirea suedejilor), mă distra doar dubla măsură. Danielul de aur e nașpa pe când Papa pedofilfil e ok.

  • Vorbesti de dubla masura, invocând albul si negrul, cu o certitudine deconcertanta. Interesant. Vezi ca mai avem si niste gri in stoc, daca te intereseaza.

  • Presupun că înțelegi că e doar un procedeu retoric, nici ăla nu apără pedofilii că-i pasionat de sport, nici ăsta nu-i sfânt. Dar mesajul era pentru oamenii ăia extrem de simpli, și-atunci explici cum făcea C-3PO la ewoki.

  • Eu inteleg procedeul, dar ma tem ca publicul caruia vrei tu sa-i deschizi ochii este un public care reactioneaza total invers la citirea procedeului.
   Dar daca tu crezi ca diabolizarea Papei il poate softifica pe Daniel in ochii acestui public, cine sunt eu sa ma opun? Ziceam doar asa, ca m-am intâmplat pe aici :-)

   A, sau poate si pentru ca am facut vreo 5 ani facultatea la iezuiti?:-)

  • Nu e dubla măsură. Pe lângă lucrurile rele ale ambelor confesiuni, catolicii par mai în pas cu vremurile (cel puțin fracțiunea lui Francisc) decât ortodocșii.
   Când doi oameni fac rele, nu e dubla măsură dacă apreciezi mai mult pe raul care ți se pare ca făcut mai mult bine decât celalalt rău. Sau cu care ești de acord pe mai multe teme. Sau și numai ca arhitectura bisericilor lor ți se pare mai faina.

   00
  • Nu mai generaliza! ar trebui să fie tagline-ul unui viitor rebranding de țară.
   Frica de generalizare e adânc săpată în fibra românului, imediat după frica de ruși.
   Pe unele subiecte ar putea gâdila sensibilități, dar ca tehnică narativă eu, personal, îi recunosc meritul.

   00
  • Bravo, Eftimie! Eu sunt agnostic, cumva nu am nevoie si nu simt nevoia sa stabilesc o relatie cu un posibil Dumnezeu, nu simt ca viata mea s-ar imbogati sau ar capata un nou sens prin credinta.
   Dar incerc sa fiu moral, sa nu canalizez diverse frustrari spre biserici, partide sau personalitati. Cu exceptia legionarilor, pe astia nu ii suport, mai ales ca vad cum neoceausismul + un monarhism nostalgic + autosuficienta + entitlement s-au combinat intr-o directie foarte populara si vocala (in trecut nu era vocala decat strident la Vadim si ai lui, acum urla si in PNL si in USR, noroc ca exista PSD si sper sa supravietuiasca atacurilor astora prost calculate).
   OK, daca ma mai citeste cineva dupa paragraful asta: 1. da, biserica face mult bine, si penticostalii (am cunoscut de curand unul, imi renoveaza apartamentul, oamenii astia se ajuta enorm si, da, ii ajuta enorm pe rromi), si ortodocsii (conventionali, dar pentru batrani sunt aur), si catolicii (prin Africa etc), si musulmanii prin Zakat, si mozaicii, cu sumele foarte mai mari donate…
   Si cred ca religiile sunt organizatiile cele mai utile societatii, chiar daca au, multe, contrapartea autoritara si abuziva. Ma bucur mult ca Eftimie vine cu un articol atat de decent.
   M-ar mai bucura sa citesc si un articol despre cat de rau a ajuns presa. Cel putin la noi nu ii mai vad nicio utilitate.

   00
  • Vreau sa-l felicit si eu pe Eftimie ca a atins oameni simplu precum @crotalu care au inteles clar mesajul

   00
 13. Papa asta de-acum nu-i pedofil, dar a fost implicat puternic, că și ceilalți dinaintea lui, să ascundă și să mușamalizeze scandalurile.

  În schimb este comunist, ceea ce e mult mai rău.

  00
  • El n-o fi, dar tu ești analfabet, că eu n-am scris nicăieri că ar fi pedofil.

  • NOU
   #71

   Ecsplic eo gluma:

   Pedofilfil : iubitor de pedofili.
   Pedofil : iubitor de copii (ma rog).

   00
  • Acum, daca tot ai luat-o in directia asta, draga Omule simplu din popor, putem si noi sa mergem si mai in fata:

   Cum ar fi o persoana iubitoare de pedofili fara sa fie pedofila ea insasi? Sau, cum ai putea sa iubesti pedofilii fara sa fii incriminat/asimilat ca/cu un pedofil?

  • A, si mi-ai adus aminte de titlurile alea cu „Xulescu pedofil?” si apoi cu apararea la tribunal „dar noi n-am zis ca este pedofil, doar ne-am pus intrebarea”…

  • Ah, da, pedofilfilul. A technicality. Nu suntem la tribunal.

   00
  • Eftimie, s-ar putea sa fii si tu un pic analfabet, pentru ca Hellfire nu a scris nicaieri ca ai zis tu ca Papa e pedofil.
   Si cu replicile astea incepi sa-l copiezi pe Mircea Badea cand da in mintea copiilor.

   00
 14. Stire de azi 5 aprilie 2020
  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/calugar-din-neamt-cercetat-pentru-agresiune-
  sexuala-asupra-unui-barbat-in-carantina-victima-l-a-filmat.html

  Super analfabet e sa pui medicina cu biserica pe acelasi palier si sa spui ca de ce sunt oamenii revoltati ca biserica primeste bani.
  Nu vorbesc in numele tuturor dar in bula mea oamenii nu sunt de acord sa dea bani cultelor deoarece nu sunt practicanti sau se declara atei. Deci e bine sa bagi bani in spitale sau in salariile medicilor si asistentelor pentru ca in caz de accident sau boala vreau sa fiu dus la spital nu la biserica.
  Vina pentru care nu sunt spitale destula, aparatura destula si managment prost o poarta politicienii si eu ca simplu om am o singura arma, votul. Intr-adevar arma mea are zero efect pentru hotii se schimba intre ei odata la 4 ani.
  La orice ora prefer o ambulanta platita cu 1 milion de euro in locul unui turnulet aurit.

  00
  • Oamenii din bula ta mint. Și nu se declară atei, o fac doar pe internet, când vine recenzorul acasă imediat își aduc aminte. Și când botează copilul, își aduc aminte. Și când îngroapă părinții devin brusc practicanți. Și știe cam toată popimea și restul țării că mint.

   Numai tu nu știi că știe toată lumea că mințiți.

  • Nu neaparat toti mint, stiu si contraexemple, destul de multe.
   Totusi daca ai putin de respect pentru cei dragi le indeplinesti dorinta. Nu ai cum sa ii spui la bunica-ta ca daca va muri o vei ingropa fara slujba, n-ai cum.
   Ideea e ca daca iau parte la o slujba religioasa nu ma face ipocrit sau mincinos. Cand e vorba de credinta sau religie, ca astea umbla mana-n mana dar nu sunt identice, conteaza ceea ce crezi nu ceea ce afisezi. Daca esti credincios fii in suflet nu in ochii lumii. Nu e minciuna sa spui ca nu crezi in dzeu si totusi sa mergi la botezul varu’ tau. La fel cum ne o minciuna sa spui ca tara sau orasul x e de cacat si totusi sa traiesti in el.
   Io de ex sunt ateu dar nu ma apuc sa-mi injur prietenii, vecinii sau neamurile pentru ca ei sunt credinciosi. Nu stiu, poate ca ar trebui sa fiu recunoscator ca eu fiind in minoritate sunt acceptat in cercul lor. Ma simt norocos ca m-am nascut si ca traiesc intr-o societate care accepta si o altfel de gandire. Ce era daca ma nasteam intr-o tara musulmana? Ce era daca ma nasteam femeie atee intr-o tara musulmana? Ce era daca ma nasteam o femeie atee, musulmana si lesbiana intr-o tara musulmana? Libertatea de a gandi liber e un lux pe care nu-l apreciem, e ca si libertatea de miscare care acum cand e restrictionata o putem aprecia.

   00
  • Ingropatul parintilor tine de credinta lor nu de a celor care ii ingroapa. Faptul ca intri de cateva ori in viata in biserica nu te face „practicant”.
   E cam ca la numararea vizualizarilor de clipuri pe FB.

   00
  • @Eftimie

   Aici ai luat-o pe aratura. Cand ingropi pe altcineva e despre raposat si dorintele sale, nu ale ateului care il ingroapa. Daca nici atata lucru nu esti in stare sa pricepi…
   Altfel n-am vazut atei care sa vina „cu furci si topoare” la crestini sa le spuna cum sa se ingroape/arde. Crestini revoltati pe alegerea unuia de a fi incinerat am vazut.
   Ca tot intrebi ce au ateii cu popii. Au, pentru ca biserica are prostul obicei sa nu se adreseze doar crestinilor, ci vor sa faca legea pentru toata societatea, indeamna la ura si dezbinare sociala (impotriva homosexualilor de exemplu).

   00
  • Coițe, fiți atei până la capăt. N-ai motiv să respecți dorința mortului, că-i mort. E nimic, doar rămășițe biologice, compost. Nu fiți târfe, ritualul de îngropare este pentru cei vii, voi vă prefaceți că nu e, dar e. Și cei vii, adică voi, credeți în astea. Cel mai mult credeți că dacă mințiți atât de spectaculos nu e vizibil.

  • Las-o jos, ca macane. Nu cred ca exista om normal pe lumea asta care, dupa ce-i moare un parinte, il vede ca pe „compost”. WTF?

   00
  • @corcodusul În afară de tine. Repet, ești ateu, nu urli și ceri ritualul creștin, nu poți să fii atât de jeg uman. Omul e mort, nu poți să fi atât de jigodie cât să pretinzi că o faci pentru el. În orice abordare, ori e în Valhalla, în Rai sau în univers, nu-i mai pasă de ce faci tu aici.

   Singurul motiv pentru care faci asta e că e singurul ritual pe care-l știi, singurul ritual care te ajută să treci peste durerea suferită. Și e confortabil atunci. Omul mic uită chestiile astea și continuă cu minciunile. Ca ăștia de mai sus.

  • Fugi, ba, de-aici! Fiecare are dreptul sa aleaga ce sa se intample cu ramasitele lui pamantesti dupa moarte. E un gest de minima decenta sa-i respecti dorintele celui mort (exprimate, desigur, pe cand inca mai traia, explicit sau implicit). Cat de jigodie sa fii ca sa te faci ca nu intelegi asta? Daca omul ala a vrut sa fie ingropat cu popa ortodox, atunci asa facem, daca vrea sa fie incinerat, la fel de bine. Mie mi-e fix totuna daca-i canta popa la groapa sau ii canta Smiley si Alex Velea. Dar ca un ultim omagiu, ii respect dorinta.
   Intr-un fel ai si tu dreptate, acel ultim omagiu nu-l mai ajuta pe el cu nimic. Dar sa stii ca poti fi decent si fara sa fii credincios.

   00
  • @Psionics
   „La orice ora prefer o ambulanta platita cu 1 milion de euro in locul unui turnulet aurit.”
   Nu și când îți moare bunica/bunicul și i-ai promis că-l îngropi cu popă – că ești ateu cu principii. Atunci nu o să ai nevoie de ambulanță, o să ai nevoie de popă și biserică.

   @corcodusul
   Să zicem că-ți moare cineva drag. Și tu, ateu moral, decizi să îi respecți dorința de-a fi îngropat cu popă și slujbă. Deci vrei să beneficiezi de serviciile bisericii la care nu vrei să contribui. Cum vine asta? Parcă erai moral.

   Când aveți nevoie de serviciile bisericii – să îngropați pe cineva drag, respectându-i dorința – e bine că există. Când nu aveți nevoie: huo, huo, banii mei, vrem spitale nu catedrale.

   00
  • Mihai, nu eu am nevoie, mortul are. Mortul ala a cotizat o viata intreaga la biserica si la popa respectiv ca sa beneficieze de respectivele servicii. Iar daca nu a cotizat sau daca popa considera ca mai e ceva de platit, platesc eu fara probleme. Dupa cum am zis si mai sus, nu trebuie sa fii religios ca sa fii decent.
   PS: daca mortul vrea sa-i cante smiley la inmormantare, la fel, fac tot posibilul sa-l aduc pe smiley, chiar si pe banii mei, daca mortul nu a lasat bani pentru treaba asta (asta daca omul ala care a murit a insemnat ceva pt. mine in viata asta).

   00
  • @corcodusul Singura chestie pe care o respecți este minciuna pe care o tot urli. Ce încercam eu să atrag atenția e că foarte multă lume vede că minți, și când vii cu fața aia de mincinos la popă și-i bați cu piciorul în prag că vrei ritualul, ăla se simte jignit și te taxează.

   Ești ca târfele de oameni care aruncă copiii în față, să-și mascheze impotența și ura, tu arunci mortul. Că mortul voia, nu tu. Și ești super-transparent în genul ăsta de abordare, plm, și neplăcut. Nu mai vreau să am de-a face cu tine.

  • Vezi analogia cu Smiley, poate asa intelegi. Mortul vrea sa se ingroape cu Smiley. Eu, desi borasc de la „muzica” lui Smiley, ma duc la el si il rog sa cante la groapa. Exclusiv din respect pentru ultima dorinta a mortului. Platesc cat cere Smiley pt. o cantare, imi taie chitanta, toata lumea multumita. Smiley isi da seama ca mie nu-mi place muzica lui, ca nu e prost, dar pentru ca platesc cu bani si pentru ca si gura lui trebuie sa manance, vine si canta, la fel cum vine la concertul primariei Vidrasau sau oriunde e chemat. Mai ales ca mortul era inscris de mic in fan-clubul lui si i-a cumparat toate albumele. Eu nu-l injur pe Smiley, el nu mai injura pe mine, cat timp tine concertul stau linistit la locul meu si-mi vad de treaba.
   Acuma inlocuieste-l pe Smiley cu popa si vei vedea ca tarfa e ala care incaseaza banii pt. serviciu, nu ala care plateste.

   00
  • Corcodus, ultima dorinta a mortului e despre el sau e despre tine? Daca nu o indeplinesti care e problema? Se supara mortul cumva? Sau e despre cum te simti tu, Corocodus, daca nu ai facut un lucru pe care l-ai promis?
   Indeplinesti acea dorinta ca sa poti dormi tu bine noaptea, este modul in care iti gasesti alinare pentru a face fata socului emotional generat de moartea cuiva drag.

   00
  • @corcodusul
   Am dat exemplul cu înmormântarea religioasă pentru că mi s-a părut cel mai ușor de înțeles.

   1. Cei morți – prin definiție – nu au nevoi. Cei vii au. Nevoile sunt ale tale, nu ale mortului. Să crezi că mortul are nevoi înseamnă să accepți viziunea lui asupra lumii – moartea nu e sfârșitul, trebuie slujbă, trebuie iertate păcatele, etc.

   2. Dacă îți pasă atât de mult de ceea ce-și doresc persoanele religioase din viața ta, de ce nu te preocupă aspectul ăsta și cât timp ele sunt în viață? Tu vrei să nu se facă biserici, ele vor să se facă. În timpul vieții lor nu contează ce-și doresc, dar după ce mor contează. E absurd, ilogic și fix pe dos. Dacă-ți pasă de cineva, îl ajuți atunci când are nevoie, când e viu. Nu după ce moare și îți imaginezi tu că ar mai avea nevoie de ceva. Ce propui tu nu aduce a ateism și nici a moralitate, ci a superstiție și vanitate.

   3. (Și) despre asta e articolul de față: despre cum pe unii îi preocupă de ce face biserica biserici în loc să-i preocupe de ce sunt spitalele împuțite, de ce n-au școlile apă caldă și toaletă în cladire, etc. Răspunsul la întrebarea „de ce-s spitalele împuțite?” nu poate fi „pentru că se fac biserici”. Răspunsul este „pentru că sunt prost administrate”. Implicit, soluția nu e să bagi și mai mulți bani ci să schimbi modul de administrare.

   00
 15. Ca sa incep academic, ba, eu am impresia ca ambele sunt cum sunt dar macar unii (catolicii) s-au obisnuit cu gandul ca nu ma mai pot trata ca-n evul mediu si asta e, au ars pe rug atunci tot ce-au prins si acum prin imagine (macar) vor sa para ca s-au modernizat si le pare rau.

  Si-n Romania, ca la Colectiv la nimeni, a venit ala ce-a semnat pentru cladirea de birouri de langa catedrala si apoi s-a facut ca uita si a vorbit de bine, intre timp, prin BOR tot mai era cate unul sau mai multi care ne spuneu cat de meritat si-au luat-o aia de-au ars ca n-ascultau ce muzica trebuie.

  Fiecare au tampitii lor, dar unii parca sunt mai nostalgici dupa evul mediu decat ceilalti si nici nu-si dau silinta sa-si ascunda opulenta.

  00
  • Tu ești ca ăla care zice că Iohannis a dat foc la Colectiv dar pe invers, cu Biserica.

  • @Eftimie: Biserica prin reprezențanții săi a susținut că oamenii care au murit la Colectiv erau ai satanei.

   00
  • @Eftimie, bravo coaie, ce zice ala si ce ai priceput tu. Numa asteptam chiar tu sa te afli printre aia numiti analfabeti functional. Asta e.

   00
  • @D4n, ești un gunoi și nu voi mai intra în discuție cu tine. Dar dacă te dai super-alfabetizat, citește asta la plecare.

   -Goodbye to Gravity făceau o muzică de căcat, să fim sinceri. Fără prea multă valoare de niciun fel. Dacă eu o să mor mâine într-un tragic accident n-o să zică nimeni de mine că-s Hemingway.
   -Atitudinea generală și oficială a BOR nu a fost de condamnare a victimelor, ci dimpotrivă. Slujba de parastas de 40 de zile a fost ținută de patriarh, că gen asta fac popii, slujbe. Voi, gunoaiele ca tine, au luat o declarație a unui popă și ați extras din ea exact ce vă trebuie ca să vă alimentați ura. Și din aia ați zis că toată biserica gândește la fel, că-ți place să minți și crezi că nu te vede nimeni.
   -Biserica a donat bani și alimente direct către patru spitale, Crucea Roșie a halit un milion și de euro și a dat victimelor cu țârâita spre deloc. Întreabă-i cam ce părere au ăia despre CR.
   -Laicii au anunțat un monument pentru Colectiv, adică au dat prin încredințare directă unei firme cu un singur angajat vreo 300.000 de lei. Biserica a făcut unul și gata.

   Și chestiile astea, și multe altele, le știe multă lume, de-aia când mâncați rahat pe subiect nici măcar nu se mai obosește cineva să vă contrazică. Sunteți atât de adânciți în minciună că ar trebui luni sau poate ani să vă reveniți din jegul în care faceți baie.

  • După declarația lui Vela, ce de data asta nu a mai venit în costumația de top gun, cu poliția ce o să împartă lumina și locurile special amenajate, mi-am adus aminte de articolul tău unde promovai superioritatea și sinceritatea bisericii ortodoxe. (Ce sa faci, fiecare înțelege ce vrea și cât poate :)

   Ăștia de la BOR nu s-au putut abține să nu își bage coada și să pună niște presiune pe PNL, și ăștia nu au rezistat tentației să mai lingă niște voturi.

   Scuză-mă, dar mi se pare jegos ce fac doar pentru a nu-și pierde din putere și imagine în rândul prostimii.

   Unde mai pui că în spiritul sărbătorilor, împart toate înainte și deșteptul ăla ne-a și urat o săptămână luminată de pe acum. Nu aia viitoare :)

   00
 16. Hai s-o luam altfel. Biserica nu trebuie sa primeasca bani de la stat. Suntem stat (teoretic) laic, hai sa fie treaba pana la capat. Punct. Aici nu exista discutie.

  Doi. Conform BEI, un spital de nivel european in Romania ar consta in jur de 377 milioane de euro in cofinantare. N-a dat nimeni mai mult pentru spitale. Ultima ‘investitie’ in spitale, de prin 2010 toamna, la recomandarea FMI pentru eficientizarea costurilor din sistemul medical s-au tot inchis spitale.

  Da, exista coruptie in medicina, de la minister pana jos. Dar Daniel isi merita mertanul la fel cum isi merita Dragnea averea: faci un smen si sifonezi niste bani de la stat, ai aur, case si mertane. Sau, in alte cuvinte, sa-l lasam in pace pe ingrozitor de fericit pentru ca sistemul e la fel pentru toti, indiferent ca vorbim de Palatul Victoria, Mitropolie sau prefecturile din teritoriu.

  00
  • Fii atent de ce primesc cultele bani de la stat, ca e o chestie mai veche. Biserica de fapt avea suficiente resurse din “donatii” ca sa se intretina, doar ca averile manastiresti au fost secularizate de Cuza. Nu poti si sa-i confisti sursele de venit, si sa te dai cu curul de pământ că “stat laic”.

   http://patriarhia.ro/150-de-ani-de-la-adoptarea-legii-secularizArii-averilor-mAnAstireSti-din-1863-7443.html

   00
  • Pai sa le doneze bani cine vrea și poate
   Asa se măsoară credință, nu pe vorbe.

   00
  • Tu nu înțelegi sensul cuvântului sifonare, dar ai opinii. Daniel a primit bani de la stat, nu i-a luat pe șustache, i-a luat pe față. I-a cerut și i-a primit.

   Doi: dă link-ul cu spitalul ăla cu 377 de milioane de euro.

  • Ia fă un exercițiu de gândire: cum ar fi ca Biserica Ortodoxă să ceară retrocedarea averilor secularizate de Cuza? Adică jumătate din terenul arabil al Moldovei și Munteniei?

   Așa cum i s-a retrocedat Bisericii Luterane cam jumătate din centrul Brașovului.

   Cum ar fi? Ca să nu mai primească pomeni din taxele cetățenilor. Că pământul ăla pe care l-a confiscat Cuza, era primit din “donațiile credincioșilor”.

   00
  • @Maddame Cum ar fi sa retrocedam Turciei Moldova si Muntenia? Sau mai bine imperiului Roman, de ce nu.
   Dar sa nu exageram, eu zica sa retrocedam bisericii tot, asa e corect, si lucrurile o sa mearga mult mai bine.

   00
  • @Maddame Ei, pentru context, lucrurile au fost un pic mai complicate. Ăia care l-au pus pe Cuza erau băieți de Paris, beizadele, copii de bani gata. Au venit de-acolo, și de la Berlin sau Viena, cu ideile alea progresiste, că Biserica e nașpa și omul se poate elibera de sub tirania lui Dumnezeu. Nietzsche doar a concluzionat ce cam gândeau toți, cât de cât.

   În România, nea Cuza era în campanie electorală și la beție, cu ăștia, revoluționarii, masonii pulii, s-a apucat să promită pământ la țărani. Că aveai nevoie de pământ să-i mituiești pe ăia să nu se revolte, politica nu s-a schimbat foarte mult. Se dădea țărână, ulei și pui. Când a întrebat „de unde scoatem terenul”, toți fii ăia de boieri au început să dea din colț în colț, „ăla eu, ăla eu”, că doar nu aveau de gând să dea de la ei. Și-atunci le-a venit ideea șugubeață cu confiscarea averilor mânăstirești. Aia a fost un jaf făcut de bogații vremii să plătească campanie electorală.

   În ’78 Carol înțelege că nu poți face o țară doar cu bogați și cum ortodoxia deținea cam 90% din școli, și ăia prin școli lansau o propagandă neplăcută, le promite Catedrală. Chiar s-a dat lege cu 5 milioane de lei aur pentru construcția ei. După care s-au gândit mai bine și i-au fentat pe ortodocși la bani și au redirecționat banii spre școli.

   Exact, cu primii bani de catedrală s-au făcut școli, nu știu bezbojnicii. Că n-au reușit să le repare până acum, nasol moment, dar aia e altă discuție. După primul război s-au reluat discuțiile, din nou, dar statul iar le-a dat țeapă. Drept urmare popimea și-a găsit un aliat pe măsură în partidul comunist și împreună au futut pe țeparii ăștia de români de le-a ieșit sângele pe nas. În perioada comunistă s-au construit mai multe biserici decât s-au dărâmat, pe bune. Liberalii și țărăniștii au făcut pușcărie grea și, dacă e să fim onești, meritată, că erau super-hoți, corupți și țepari. Cam ca acum. Pentru fiecare Rațiu sau Maniu existau o sută de Tăriceni prin partidele alea. Comuniștii nu erau așa de buni la propagandă pe cât se zice, multă lume chiar s-a bucurat că ăia au murit la Canal, că mulți erau gunoaie umane, între noi fie vorba.

   Azi, în continuare, popimea lucrează încet dar sigur pentru recuperarea treburilor ălea, că lumea e la fel de coruptă, mincinoasă și țepară. De-aia există și un răspuns pe măsură, din partea unor scamatori ai statului român, care le livrează papagalilor statistici de dat pe gură: alea cu câte biserici s-au construit, cât s-a dat la catedrală, cum e ea urâtă cu spume, alea.

   Și papagalii o fac și-i poți prinde ușor, că nu raționează propriu, doar bagă statistici și „eu cred” fără să aibă nimic de crezut. Era un securist de-ăsta mic care se recomanda arhitect pe-aici și explica el cum e cu catedrala și când l-am întrebat de un arhitect major pe neo-bizantin, o somitate în domeniul construcțiilor religioase nu doar aici, pe planetă, a dispărut rapid, că n-avea scriptul la el. Unii-s plătiți, alții sunt ignoranți, cert e că e un răzbel mișto și simpatic de urmărit.

  • NOU
   #104

   @Maddame: ba poți, pentru că vreau să văd BOR trăind STRICT din donații PRIVATE. Cuza a făcut foarte bine ce-a făcut prin confiscarea averilor mănăstirești/bisericești, averi care tot din banii statului au fost făcute, în marea lor majoritate.
   Și mai vreau desființarea facultății popești plătită din banii statului. Fă-le private și mă doare la 3 metri-n față că popetele umblă cu Maybach Exelero sau Dacia 1100.
   Mă repet: vreau versetul din Biblie unde zice Iisus să-i facă apostolii biserică, fără scoateri din context sau ciunteli.

   00
  • Gen tăntălăul ăsta de mai sus care e doar un difuzor de informații de-alea că nu are și intelectul să le analizeze. Sau să caute altele noi.

  • Da’ sa le dea înapoi ce a luat Cuza. Și greci catolicilor tot ce au luat ortodocșii. Și ortodocșilor tot ce le-au luat greco-catolicii în 1700 toamna (atât timp cât nu au plecat cu tot cu enoriași). Și tot asa. Dar sa nu le dea bani din ce muncesc eu acum.
   În rest, proprietățile… Whatever. Ca taie biserica pădurile sau ăștia care le taie acum, raul e același.

   00
  • @Eftimie as aprecia o lista cu lucruri de citit apropo de acest ultim comentariu

   00
  • NOU
   #108

   @Eftimie: ad hominem much? :D :D :D

   00
  • @Maddame

   iar prostia cu secularizarea averilor. Alea au fost luate de la biserica greaca. BORul a aparut dupaia. Apropos, cand are BOR de gand sa retrocedeze ce a furat de la alte biserici cu ajutorul comunistilor pe care i-a slugarit?

   00
  • Al dracu Cuza ăsta cum a luat el jumătate din Moldova de la biserică ca să nu mai poată săraca biserică să trimită producția la Greci. Apoi și muia aia de Kogălniceanu le-a luat și sclavii dandu-le drepturi de om. Ar trebui restituite amândouă.

   00
  • @D4n Ăia erau popi români, ritualul se numea „grecesc”. Ce nu știi din istoria ortodoxiei completezi cu minciuni.

   @Marsten Minți, nu trimiteau nimic la greci și nu aveau sclavi. Există numeroase documente istorice care dovedesc că ăia aveau mai multe drepturi decât are un angajat în corporație, dar deși ai dat de ele preferi să minți, ca să fi în ton cu oamenii care se masturbează când văd Aferim! Ceea ce e ok, că sunteți foarte puțini.

  • @Eftimie

   Nu ti-e ma rusine sa minti in halul asta? Eu spun minciuni? Auzi la el a fost ritualul grecesc.

   Atunci de ce a oferit Cuza drept compensatie 82 milioane Bisericii Ortodoxe Grecesti in August 1863? Oferta ce a fost refuzata de patriarhul Constantinopolului si pana la urma Romania n-a mai platit nimic? Al dracu ritual, scumpa domne franciza asta.

   Inteleg ca poate nu stii, desi vad ca te dai rotund pe aici, dar documenteaza-te dracului inainte sa spui pur si simplu niste neadevaruri. Chiar crezi ca ne prostesti asa?

   Tot eu sunt ala care minte sau tu? Vrei si link de wikipedia pe tema compensatiei sau te descurci si singur?

   00
  • Eftimie: ba da, se dadeau la greci. Manastirile romanesti erau metoace grecesti, adica inchinate. In principiu veniturile lor erau trimise manastirilor din Athos. De aia grecii sunt cam suparati pe romani, atat in Athos, cat si la Ierusalim. Si nu prea ii accepta pe romani ca fii d ortodocsi deplini, ci uneori ii trateaza ca fiind de rang 2. De ex greu l-au acceptat ca sfant pe Sf Ioan Iacob de la Hozeva. Si in muntele Athos, desi domnitorii romani au fost cei mai mari donatori, nu exista nici o mare manastire romaneasca(cum exista bulgareasca, sarbeasca si ruseasca), ci doar schituri romanesti. Subiectul este altul, dar se trimiteau bani la greci

   00
 17. In urma cu sute de ani si homosexualitatea era un pacat. Acum este legala in foarte multe tari.

  00
  • Si acum homosexualitatea este un pacat, daca intrebi un popa sau calugar ar spune ca unul dulce. Oare confunzi analele bisericii cu monitorul oficial.

   00
 18. Is pe la sesonul 6 primele episoade de Game of Thrones si tot ma freca o idee ca High Sparrow ala seamana cu cineva, cu cine-cu cine… Bre, tocmai mi-am dat seama ca de fapt seamana BINI DI TAT cu High Sparrow-ul de la Vatican, cu nea Francisc. Or fi frati dintr-un singur ou si cu 2 galbenusuri?!? :) Ca seamana prea bine:

  https://imgur.com/a/hqd2DAe

  00
 19. Comparatia între capul unei religii cu peste 1 miliard de membrii – si aici vorbesc strict de catolici – si un parlit sef peste 10, hai 15 milioane de bastinasi ortodocsi nu prea are sens. Eventual poate sa dea senzatia bastinasilor dacopati ca „e si ei oameni”. Cum a fost si aia cu imnul.

  00
  • @ciuly, vorbești cumva despre religia aia în care se spune „mulți chemați, puțini aleși”?

   00
  • Religia se numește creștinism, amândoi fac parte din ea. La fel ca și în cazul imnului, subiectul te depășește și ai simțit nevoia să anunți pe toată lumea că nu prea pricepi ce se întâmplă în jurul tău.

  • Hai sa ne legăm de detalii cand n-avem argumente. Înlocuiește religie cu biserica ca sa sune „corect” si sa nu iti devieze atentia.

   La fel ca statul roman, biserica ortodoxă este o curvă scoasă la produs de conducătorii ei. Uneori e luată „cu ora” de politicieni (donații de la buget pentru suport la alegeri) , dar in general castiga din „scurturi” cu masa de manevra (un botez, o înmormântare, ceva).

   Pot sa-l apreciez pe Daniel ca a reușit să profesionalizeze prostituția bisericii ortodoxe, dar asta nu inseamna ca ceea ce face este moral si/sau legal sau are vreo legatura cu credinta crestina.

   00
  • Comparația are sens, prostea, că vorbim în română, în România cu o populație majoritar ortodoxă. Pe planetă o fi cum o fi, în România ăsta-i majoritar.

   Lasă discuțiile de moralitate când logica nu te dă afară din casă și nu mai vorbi, jigodie, de credința creștină când ai impresia că ăștia din jurul tău n-ar fi oameni. Ăia cinșpe milioane de băștinași au ceva creștinism în ei, altfel te striveau ca pe un gândac inutil ce ești și-o vindeau pe mă-ta în sclavie.

  • Slabut trolling-ul. Acum, daca e sa ma iau dupa ce apare pe TNR, nu ma mira. Cum era vorba aia neaoșă (cred)? Unde nu e, nici dumnezeu nu cere.

   O zi bună.

   00
 20. Am avut proasta idee să repostez un comentariu. Cat timp se blochează accesul pe IP?

  00
 21. Cetin likes this

  00
 22. Doamne ajuta!

  00
 23. Nu iau de fel apararea BOR, insa am fost religioasa la un moment dat si stiu ca de la donatii/ajutat nu se da inapoi. O influencerita a avut 2-3 story-uri in care a criticat, a tot tinut-o p-asta cu comunicarea si de ce nu ajuta BOR in perioada asta atat de critica? De curiozitate am intrat pe site-ul ziarului lumina, 70-80% din stiri erau despre cum diverse episcopii/biserici au ajutat spitale/oameni cu: bani, pachete, ambulanta etc. I-am trimis mesaj (si nu cred ca am fost singura la cati urmaritori are). Nu mi-a dat cu seen si nu a mai revenit cu nici o informatie apoi despre asta. Mesajele despre skincare sunt mai importante. Dar sa arunce cu noroi a stiut.

  00
  • pentru ca mesajele de ura vand – polarizeaza niste credinte si opinii preexistente… este un lucru natural, ratiunea pe de alta parte trebuie sa fie antrenata

   00
  • nu doar ca ajuta, dar le si tine secrete multe din faptele astea. mai anunta din cand in cand. era o idee de curand pe fb, ca dupa ce trece corona sa se ia averea bisericilor si sa se dea la spitale. pai fix in saraci ar lovi asta, pt ca biserica ajuta multi amarati, pe cand in spitale rahatii de mafioti care sunt in functii de o gramada de ani(directori, sefi de sectii etc) nici macar o clanta de usa nu au schimbat cu 1% din spaga pe care au luat-o. si fix acolo cred unii ca ar trebui dati banii.

   00
 24. Eftimie, cred ca ai citit prea multe comunicate de pr de pe basilica.ro, Daniel asta e vreun influencer nou de are cont pe instagram? Auzi tu, au scos moastele unuia si le-au plimbat pe strazile capitalei ca sa ne apere de covid, gata putem sa mergem la inviere pentru ca suntem aparati, daca murim nu-i problema, ca asa a vrut dumnezeu, pacatosi suntem toti.

  00
  • pai ce ar trebui sa faca biserica, sa mearga sa faca triaj la spital? asta este treaba lor, cu icoanele etc. daca nu faceau nimic pun pariu ca ziceai ca ‘tara arde si astia nu fac nimic’.

   00
  • Biserica ar trebui sa fie mai mult cu duhul si mai putin cu stransul, in orasul natal popii erau printre cei mai avuti cetateni, mertanele si casele erau la vedere, dadeau si mese la saraci dar toti vedeau unde se duceau cei mai multi bani, la botez,nunta si jnmormamtari te jupoaie, iti da chitanta pe 100 lei iar tie iti cere 1000 lei, din cauza asta este curentul acesta anti biserica Eftimie, tot pr-ul borului nu poate ascunde masinile, casele si banii pe care-i produc.

   00
  • @Faramura „PR-ul borului”, serios? care PR??
   Tocmai asta este una din ideile articolului, ca deși amândoi sunt păcătoși, cumva unul este apreciat inclusiv de atei, iar altul este hulit chiar de creștini ortodocși (?!).

   00
  • Bai ma lasi, ce oras e ala? Eu stiu ca politicienii au vile si mertane, popii nu prea. Chiar si aia de oras ce ii cunosc eu au masina second de valoare cam intre 5 si 10 mii de euro, luata in rate. Da un exemplu clar, ca tu zici ca e regula, nu exceptie. Ca eu nu inteleg cum nu exista preoti arestati pt talharie, de vreme ce tu sustii ca baga mana in buzunarul oamenilor si le iau banii cu forta

   00
  • Evident ca stiu ca exista si preoti lacomi si cu avere, nu sunt prost, dar nu e o regula. Am simtit ca trebuie sa precizez, ca sigur asta ar fi fost argumentul tau

   00
 25. De asta il iubesc eu pe eftimie…

  00
 26. Ce covid!? „Love is in the air”.. :)))
  Eftimie primește declarații de dragoste deja de câteva posturi încoace, Maddame numără cererile în căsătorie, ce sa zic, aștept continuarea.. 😃

  00
  • Și puțin on topic. Din câte am înțeles, preoții ortodocși din mai multe regiuni ale tarii au primit recomandare (a se înțelege ordin) să-și doneze salariul către susținerea nevoilor populatiei/spitalelor în contextul pandemiei. În cazul unui preot de pe lângă Craiova, cu 20 de ani vechime și studii superioare asta inseamna o donatie luna aceasta de 1.300 lei (el având o familie compusa din soția casnica și 8 copii).

   00
  • De ce crezi ca sunt nevoiti sa ‘cerseasca’ bani? Pt ca astfel de donatii le sunt cerute des, dar curentul in biserica costa tot la fel. Sunt cam intre ciocan si nicovala si asa au fost tot timpul, diferenta fiind ca acum sunt multi ‘inteligenti’ cu acces la internet si pareri

   00
 27. Sarpele nu poate sa vorbeasca ca nu are plamani! CHECK MATE!

  00
 28. >>What gives?

  Uite, posibila explicatie: ca tot omul roman am interactionat cu popi ortodocsi in diverse ipostaze mai mult sau mai putin fericite. Dupa ceva vreme m-am capsunarit si am intalnit si d-aia catolici. Mai, cu astia catolici se poate vorbi ca de la om la persoana si cand sunt in timpul serviciului, cu aia ortodocsi nici cand sunt in civil, nu mai pot vorbi normal, fara sa fie sfatosi si condescendenti. Aproape aceiasi impresie mi-o lasa ca si musulmanii, habotnici, limitati, si bigoti. Deci, chiar daca la nivel de institutie nu-s mari diferente, popi catolici sunt mult mai ok, evident, atunci cand nu fut copii.

  Ca idee, sunt ateu, dar d-ala cu bun simt, nu intreb popa de ce are biserica paratraznet si alte magarii de gen, deci nu am nici un fel simpatie pentru nici unii.

  00
 29. Domnu Eftimie,
  Dai dovada de mare inteligenta daca compari costul tratamentului oferit de biserica – un domane ajuta, un manunchi de busuioc bagat in apa tras peste ochi- executate de un popa – si un tratament pentru o pneumonie, ca sa nu vorbim de cancer sau o operatie. Dupa parerea dumitale e tot un drac. Bravo.

  00
  • Încă o dată, că retardații de mai sus n-au putut răspunde la întrebare: de ce spitalele sunt cele mai murdare locuri din România și bisericile cele mai curate?

   Poți să aperi până dai în TBC hoția din sănătate, explicând cât costă o operație de extracție a creierului și cât nu. Aparent e gratis.

 30. catolicii sunt pedofili si medicii fura, daniel e ceva mai putin pedofil, fura, dar mai si construieste => BOR e ok
  sa fim seriosi

  00
 31. Biserica Catolică a făcut cele mai multe crime în numele lui Isus. Inchiziția, cruciadele (da, Constantinopole a fost mai răvășit de cruciați decât de otomani când l-au cucerit, să nu mai vorbesc câți creștini arabi au ucis în expediții), au adus groaza în America Latină, Caraibe, peste tot. Au ars ”vrăjitoare”, au colaborat mereu cu nobilimea pentru a ține poporul într-o sărăcie lucie în Evul Mediu.
  Pe de altă parte, Biserica noastră ortodoxă a stat acasă, nu a îndemnat pe nimeni să ucidă în numele credinței, preoții erau foarte săraci și ajutau populația. Au ajutat revoluționari, au ascuns, au cam avut aceeași soartă ca poporul vreme de secole.
  Dar deh, ne place să ne uităm numai la alții, alții sunt mai buni.
  Felicitări pentru articol!

  00
  • Vezi că Stalin a terminat seminarul teologic ortodox, nu mai adu argumentul ăsta.

  • Singurul motiv pentru care Biserica Ortodoxa n-a facut alea este pentru ca nu exista. Exista o Biserica Catolica condusa de la Vatican si multe Biserici Ortodoxe independente incapabile de chestiile respective (dpdv logistic, ca intentii s-ar fi gasit)

   00
  • Eftimie, și dacă a terminat Seminarul ortodox ce? E de-al nostru, ortodox, nu?
   Asta n-ai zis-o că stai prost cu logica.. e cumva din colecția de Neo Drom?

   00
  • Gaby, am zis să nu se aducă argumentul cu „ortodocșii n-au omorât”. Că au făcut și ei destule mizerii. De exemplu pe tine.

  • stalin a fost elev la seminar, in concluzie ‘ortodocsii’ au omorat? bai ce logica interesanta :) pai atunci nu nazistii au omorat evrei, ci pictorii.

   00
 32. „Să transformăm suferința bolii în speranța eliberării de boală și de toate neajunsurile pe care această epidemie le creează”, a recomandat Părintele Patriarh.

  „Toate acestea le putem face înmulțind rugăciunea, umplând sufletele noastre de lumina rugăciunii smerite și de lumina faptelor și cuvintelor bune, de întrajutorare a semenilor noștri”.

  Asa e, omul nu zice deloc rau. Subliniez mai ales ultimele cuvinte, „intrajutorare” – asta ar trebui sa insemne evlavia in primul rand.

  00
 33. „Până una-alta, Daniel își merită merțanul și țoalele de aur.”

  Nu, nu si le merita. Si imi vine sa vomit in gura de fiecare data cand ii vad pe popii care citesc povesti din carti cu poleiala de aur pe la gura.

  De acord ca omul ar putea sa traiasca din ce predica (varianta corecta din p de vedere biblic), are destui membri in biserica pe care o conduce sa traiasca linistit pana la adanci batraneti fara ca sa mai trebuiasca alti bani de la stat.

  Dar poleiala, ah, poleiala ma face sa borasc. Spagari impachetati in slujitori acoperiti cu aur.

  00
 34. Vali, daca punea oricine altcineva un titlu care nu are nicio legatura cu articolul, il porcaiai de numa’-numa’ si il mai si raportai pentru spam. Da’ daca e amicu’ Eftimie e ok, e de-al nostru…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube