Nu orice dărâmătură e patrimoniu istoric…

”Și eu țin foarte mult la patrimoniul cultural și istoric, dar nu orice magherniță este patrimoniu cultural și istoric”, a spus primarul Ciprian Ciucu la Prima TV.

De acord. Hai să ne oprim din a salva toate mizeriile de case doar pentru că la un moment dat au fost frumoase. Societatea merge înainte. Dacă era ceva de capul ei, o salva proprietarul.

Ah, nu știm cine e proprietarul, că a murit/plecat din țară și 40 de ani nu a mai dat pe aici? Nasol. Hai să îl întrebăm de sănătate după ce se oprește buldozerul din comentat. De fapt, hai să nu îl întrebăm, și poate descoperă el (sau urmașii lui) situația când se întorc. Dacă se întorc. Hai să dăm o lege de tipul “nu plătești impozit 9 ani, o ia statul”.

Am tot auzit asta ani de-a rândul. Proprietarul a încuiat și a plecat din țară în 1990 și noi nu știm ce să facem. OK, hai să oprim tot până catadicsește să se întoarcă. Dacă. Când. Detalii. Ce atâta grabă?

 

buldozer-crawler-excavator-site-destroyed-building

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

59 comentarii

  1. Intre timp orasul e plin de anunturi “Atentie, cade tencuiala”. Bucurestenii (dar nu doar ei) au mari asteptari sa vina cineva, oricine, sa ii salveze. De la listele de intretinere neplatite cu anii la salvat vagauni

    • Asta cu „Atentie, cade tencuiala” eu o pun pe seama Primariei care nu ia nici o masura sa amendeze proprietarii care au lasat in paragina fatadele cladirilor.

    • E un cerc vicios.
      Fatadele costa enorm si ar trebui sa fie facut si ceva cu cladirea ce sta sa cada.
      Birocratia e innebunitoare, mai ales daca e zona/monument istoric.
      In Bucuresti, Nicu nu a semnat niciun act pt zona/monument istoric pe 2024 ca nu are timp si nu are incredere sa delege.

      Voi credeti ca e doar rea credinta, dar adesea e de vointa si “putirinta”

    • Nicusor nu semneaza nimic! Nici autorizatia de constructie pentru un bransament la gaze!

    • atentie cade tencuiala gasesti mai des pe cladiri publice, nu private.

    • E amuzant cum vă introduceți în primar organul reproductor, dar nu aveți habar cine avizează de fapt renovare/refacere și ce ține de o coșmelie monument istoric.
      Am pus și aici pe blog poze cu sărăcia unde locuiesc. Casă, monument istoric. Am un portal la intrare ( sau cum decedații ei se cheamă), tavanul e praf. Domnul proprietar, constructor de altfel nu are ce să facă. Domnul primar, pâinea lui Dumnezeu, nici atât.
      Vin angajațiii de la primărie și fac curat în fața casei, am decis că îmi bag picioarele în măturat la două zile.
      Nu poate da fluier la joc nici proprietarul, nici primarul, nici secretarul de la primărie, e nevoie de un tovarăș de la arheologie-patrimoniu-speologie care întârzie să apară pe scenă și care să elibereze undă verde pentru trei ciocane și o găleată de mortar. Că cam atât e de făcut. Până atunci mumu și succes la măturat.

    • @Andrei-C, daca sunt costuri atat de mari, tot Primariile ar putea face un sistem precum in Oradea cu credite pe 5 ani fara dobanda. Nu-ti permiti sa acoperi nici macar in rate cheltuielile de renovare, atunci poate ca ar trebui sa te gandesti sa vinzi cladirea.

      @Liviu, este adevarat ca Nicusor Dan este un cretin, dar nu el este vinovat pentru stare jalica a fatadelor;
      1. Jumatate din cladiri sunt la primariile de sector, nu la capitala.
      2. Ftadele alea nu s-au deteriorat in halul acesta in ultimii 4 ani… probabil nu s-a mai facut nimic la ele de minim 20-25 de ani.

      @alxzen, daca este cladire din patromoniul public, atunci este si mai grav. Tot Primaria ar trebui sa prioritizeze renovarea fatadelor si sa lase la final plantarea de panselute.

    • @Paco, adica spui ca Primarul orasului nu are nici o parghie sa faca presiuni catre tovarasii de la arheologie-patrimoniu-speologie ca sa rezolve mai repede dosarele pentru renovarea cladirilor?

      Daca este asa, atunci poate la urmatoarele alegeri ar trebui votat canidatul care promite ca urgenteaza autorizatiile de renovare.
      Totusi, am vazut ca in Oradea s-au cam renovat cladirile. Acolo cum s-a rezolvat cu cei de la arheologie-patrimoniu-speologie?

    • problema f mare este legea. in bucuresti, cred ca mai mult de jumatate din case sunt in zone protejate, nu monumente dar zone protejate si aici te-a mancat dracul. practic sa ai casa in zona protejata este cel mai usor, apoi exista nivelul urmator in zona de protectie, care e cateva sute de m parca, fata de un monument istoric si apoi cel mai grav este sa fie chiar monument istoric. exista o lista la pmb pe site cu monumentele istorice. cand auzi monument istoric te gandesti ca o fi o fantana ceva de pe vremea romanilor, dar nuuuuu, sunt case multe.
      eu trec prin procesul asta cu o casa in zona protejata: absolut tot ce faci nu se poate face 100% in regie proprie, ai nevoie de arhitect, expertize tehnice, studiu istoric, studiu geo, samd. se face un dosar imens cu care in prima instanta te duci la cultura sa ti-l aprobe. acolo se cere o macheta/plansa cu desfasurarea stradala unde 2 arhitecti m-au refuzat ca au zis ca ei asa ceva n-au facut tt cariera, doar intr-un curs la facultate si ca nu au oricum chef sa se caciuleasca pe la min culturii cu proiectul cand o fi sa intri la comisie, ca se intra la o comisie. Prin CU ai o lista de avise si ca idee doar avizul de la supercom a fost ceva la 8-900 lei. Tot dosarul de depus la min culturii si apoi pt AC m-a dus laa…. aproximativ imi luam o masina noua mica, cu toate studiile si taxele. Apoi ai limitari la materiale si normal ca alea acceptate sunt mai scumpe. Deci nu e chiar asa ca ca sa te lase sa dai un ipsos si o mana de glet cum zice cineva mai sus. Se face un studiu indice G, ceva legat de pierderile de caldura/energie/plm ca aici am cedat… dar nu am voie sa izolez pe exterior, dar am dat bani si pe studiul ala. ridicari topo, o mie de avize, studiu istoric, studiu geo, dezvelire fundatie (stai ca noi nu facem dezvelire fundatie la interior ca …. ne e lene sa dam la cazma, dar hai ca facem dar va costa dublu) samd. Deci amaratii aia cum credeti ca-si pot renova casele usor? eu cred ca mai mult de jumatate le-ar renova daca legea ar fi mai usoara. Sunt perfect de acord cu limitarile dar hai sa inlesnim putin treaba. Avizul de la min culturii dureaza de la 3 luni in sus. Expertiza tehnica nu poate fi facuta decat de un expert agreat de min culturii, sunt cativa in tt tara, am asteptat la cineva 3 luni si am renuntat la el ca nu avea timp….

    • N-am zis nimic de ND. Stau in/langa Bucuresti de mai mult de 25 de ani (26 mai exact). NIMENI nu a facut nimic. Nu cred ca cer prea mult sa nu ma trezesc cu un balcon in cap cans merg pe strada si sa fie tot vina mea ca nu citesc pancarte.

    • @F., eu pun problema pe seama lui Nicusor Dan si a celorlalti primari de sector. Dar nu din cauza autorizatiilor pe care nu le semneaza, ci pentru faptul ca nu obliga proprietarii sa renoveze fatadele.

      Pana sa ajungem la problema autorizatiilor, trebuie sa exista si dorinta proprietarilor de a renova.

    • Da nu inteleg ceva, daca pui panoul ala cu atentie se dezmembreaza blocul, gata esti absolvit de orice vina? sau cine raspunde?

  2. Asta este foarte corect. Daca proprietarul nu plateste X ani impozit si nu reusim sa dam de el, proprietatea intra in posesia statului.
    Problema este ca ulterior poate reveni sa revendice cladirea/terenul, dar situatia aceasta se poate clarifica ulterior si sa se calculeze despagubirile la valoarea reala a terenului din care se scad impozitele datorate si costurile cu demolarea cladirii.

    • Sau faci legea de așa natură să nu mai poată cere nimic.

    • @Zarax, in cazul anumitor persoane se poate cere si retroceda orice, totul este sa aiba sustinerea necesara. Un exemplu ar fi Spitalul Clinic de Dermato-Venerologie de pe Calea Serban Voda care intrase in posesia statului in 1941 pentru ca familia Mociornita nu isi platise impozitele dar au fost retrocedate in 2007 desi pierdusera in instanta procesul privind retrocedarea inca din 1994. Deci nu conta legea sau realitatea istorica, ci ce doreau anumite persoane sau grupuri de interese.
      Aici pe larg povestea – https://bercenidepoveste.ro/ce-s-a-intamplat-cu-spitalul-clinic-de-dermato-venerologie-de-pe-calea-serban-voda/
      Tu crezi ca unui Dorel oarecare fara nici un fel de sustinere i s-ar fi retrocedat asa ceva?

    • Cum a zis Zarax. De ani de zile te-a durut în candelabru de clădirea aia și acum vii și zici că ai avea drepturi? Marș, nu ai. Mai caută-ne tu data viitoare, poate ai priceput despre ce este vorba.

    • si ce institutie a statului le ia in grija?
      cine decide ce facem cu ele?
      imediat se umple de colorati care au luat tot felu de cladiri, de la stat, care le-a licitat la 23:58 pe 24 decembrie pe 1 leu

    • @Zarax, nu prea merge sa faci „legea” de asa natura, fiindca dreptul la proprietate este garantat de Constitutie.

      Si mai este garantat si de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene:

      Articolul 17 – Dreptul de proprietate
      (1) Orice persoană are dreptul de a deține în proprietate, de a folosi, de a dispune și de a lăsa moștenire bunurile pe care le-a dobândit în mod legal. Nimeni nu poate fi lipsit de bunurile sale decât pentru o cauză de utilitate publică, în cazurile și condițiile prevăzute de lege și în schimbul unei despăgubiri juste acordate în timp util pentru pierderea pe care a suferit-o. Folosința bunurilor poate fi reglementată prin lege în limitele impuse de interesul general.

      @daniel.c, nu discutam de scoaterea la licitatie a cladirilor, ci de trecerea acestora in proprietatea Primariei eventual.
      Si mai departe, Primaria le poate valorifica prin inchiriere catre terte persoane/companii. Sau, daca sunt cladiri ce nu pot fi valorificate si trebuie demolate, pe terenul obtinut se pot infiinta parcuri si locuri de joaca pentru copii, parcari publice, etc.

  3. Nu vrea nimeni o schimbare reala, degeaba e concurs de idei bune pt ca nu se vor pune în aplicare. Reversul medaliei e ca uneori avem legi bune dar nu sunt aplicate.

  4. Nu e ca și cum nu s-ar fi știut deja că Nicușor Dan crede că menirea lui este să salveze orice ruină insalubră și să transforme orice zonă în delta Văcărești. Dar dacă altul mai bun nu a candidat, l-am votat tot pe el și mai stăm încă patru ani cu mizeriile de case dărăpănate și maidane pline de șobolani și gunoi prin tot Bucureștiul, în special în centru.

    • NOU
      #21

      Că înainte de Nicușor Dan erau numai panseluțe și fluturași în Bucirești:))))))
      Gata, bă băeț’ că au trecut alegerile locale, s-a terminat perioada pt care ați fost plătiți pt propagandă, mai trageți-vă sufletul puțin!

    • Relax, nu am fost plătit sa fac propagandă. :)) Eram doar curios să văd cam câți săriți de fund în sus când vă critică cineva apostolul.
      L-am votat și pe el, l-am votat și pe Ciucu la 6, dar asta nu înseamnă că acum ar trebui să aprob ca o oaie proastă tot ce fac sau nu fac ei la primării.

    • Cel mai bine ar fi ca ruinele sa fie preluate de rechinii imobiliari, sa le demoleze si sa faca „rezidentiale” P+8. Numai faptul ca a pus frana mafiei imobiliare si merita votat inca 20 de ani Nicusor. Intelegem cu totii ca primarul Ciucu de la psdnl trebuie sa rezolve cererile mafiei imobiliare pentru a se achita de datorii. Sunt pentru demolarea tuturor mizeriilor si sa nu ai voie sa construiesti ceva mai mare/inalt decat cladirea initiala.

    • @Johnnyfer, existenta ruinelor nu are nici o legatura cu Nicusor Dan. Sa fim serioso, cladirile acelea nu s-au degradat in ultimii patru ani de cand este el primar.

    • Băi, @Andrei G, sunteți culme, să mor eu! Nu s-au degradat în ultimii patru ani, ok, da, știu. Și? Să le lase și el să se degradeze în continuare? Și apoi, peste 10 ani, când vom vota Nicușor 2.0 sau altceva, să se spună „…dar, hei, alea nu s-au degradat în ultimii patru ani…!”
      Nu mă interesează când s-au degradat. Pentru alea am înjurat-o și pe Firea, și pe Oprescu, și pe Videanu, și pe toți dinainte. Vrei să-l menajez pe Nicușor Dan fiiindcă ăia dinaintea lui au fost inapți și fiindcă li se pare unora că el e Mesia pe pământ momentan.
      Din punctul meu de vedere, trecând peste alea cu mafia imobiliară, omul se opune la tot ce înseamnă modernizat și construit ceva undeva la suprafață. Sau cel puțin asta a făcut in 4 ani. Poate are altă strategie pentru următorii, pe lângă țevile alea schimbate și datoriile primăriei.

    • @Johnnyfer, daca citesti mai sus, o sa vezi ca am scris de la inceput ca eu consider ca Primaria (inclusiv Primarul care o conduce) este principala vinovata de aspectul deplorabil al cladirilor. Si asta pentru ca nu obliga proprietarii sa faca renovari.

      Pana la problema autorizatiilor care nu sunt semnate de Nicusor Dan mai este cale lunga. Prima data trebuie sa determini locatarii sa fie dispusi sa investeasca in renovare si abia apoi discutam de proiecte si autorizatii.

      Nu stiu de ce te superi atat de rau. Cunosti multe persoane care au depus proiect pentru renovare si nu au primit autorizatie?
      In afara un comentator de aici care asteapta avizul de la Ministerul Culturii (adica nici nu a ajuns inca la Nicusor), eu nu cunosc pe nimeni care sa vrea sa renoveze fatada.

      PS: eu am un proiect de constructie aprobat acum 3 ani si care este in pending pentru prelungire la Nicusor Dan de aproape 12 luni… asa ca nu as avea cum sa-i iau apararea vreodata.

  5. Frumoase forme de la domnul Primar care a desfiintat sau ingustat trotuare pentru a face locuri de parcare de resedinta. Acum pietonii circula pe strada pe acolo

  6. La urmatorul cutremur oricum vor cadea, problem solved.

  7. Cum să nu, că tot e moda cu denigrat figurile istoriei pentru că nu au fost chiar așa cum îi prezentau cărțile din generală și liceu:
    Aici a prizat [Insert Muzician]
    Aici a tufut [Insert Domnitor]
    Aici a dat laba [Insert Novelist]

  8. Cum nu? Doamna Kreostanu de la ONG-ul pt monumente istorice din BV si vreo doi arhitecți de la Cultura considera orice grajd din fundul curții o opera de arta.

    • Deci am un bosorog betiv care a construit un cacat improvizat in fix fundul curtii. Treaba arata ca ultima maghernita si nici nu e foarte solida. Vine tanti mentionata, cu alai de la primare, disciplina in constructii si RIAL (mosul e chiriasul lor pt suma astronomica de 90 RON pe luna). Dupa ce se scarpina toti si conchid ca rahatul e ilegal din toate pct de vedere, ajung la cireasa de pe tort – n-au ce sa-i faca ca diverse. Si uite asa ramanem cu boschetarul asta betiv si sandramaua lui improvizata in plin centru istoric. Monument cls B, sec XVI, in sit protejat (cls A). Daca nu se impiedica turistii de el nu-i bai, pe noi poate sa ne faca cu nervii, e ok

    • Am fost chior si n-am dat reply unde trebuie si a ajuns in alta parte comentariul.

      Ziceam ca asta e ca zidul hanului de la Pietrele lui Solomon pe care voiau sa-l ia cu 2 milione de euro.

  9. 30 de ani am auzit ca „proprietatae e sacra„, am facut „restitutio in integrum„, plangem pentru ca comunistii au demolat niste mahalale….iar aum?

  10. Ciucu, aces baiat curat si cinstit care de 4 ani lupta impotriva mafiei imobiliare inexistente continuand sa umple sectorul de zeci de blocuri, si care la inceputul campaniei plangea ca nu-i da Nicusor aviz de defrisare pentru 400 de arbori ca sa ii largeasca drumul unui dezvoltator care a construit in porumb.
    Daca e brusc preocupat de soarta monumentelor istorice deduc ca l-au sunat niste baieti care au de facut blocuri prin zona Gradinii Botanice, sau poate Belvedere-Giulesti, ca alte zone cu monumente nu prea au mai scapat in sector.

    • Doar că ai evitat să spui că era vorba de lărgirea Prelungirii Ghencea, adică de utilitate publică pentru toată lumea, că ăia 400 de arbori nu erau cine știe ce și că Ciucu se angajase că va planta parcă de două ori mai mulți arbori decât se vor defrișa.

      Doar niște amănunte, n-o fi să se împiedice tefeliștii de ele…

    • BogDan, doar ca nu. E vorba de un drum adiacent.
      Prelungirea e la PMB si a refuzat sa o dea la sector

    • Am omis sa spun ca este vorba de Valea Larga. Sunt sigur ca ati auzit toti de celebra strada Valea Larga. aceasta Avinguda Diagonal a Sectorului de Vest.
      Leaga Prelungirea Ghencea (aia nelargita) de ..aaaa…. CET Vest…candva?

      https://spotmedia.ro/stiri/politica/ciucu-nu-poate-finaliza-lucrarile-la-valea-larga-pentru-ca-nicusor-dan-nu-a-emis-avizele-pentru-defrisarea-a-400-de-copaci

      Ma rog , ideea in sine nu e era, desi Valea Cascadelor abia poate duce traficul actual. Pe tremen lung Preciziei si/sau Timisoara ar iesi si ele in centura. Dar observam cu totii ce inseamna termen lung in Bucuresti
      In momentul asta este doar un drum prin porumb care va folosi celor 5-6 blocuri rasarite pe acolo. Un fel de drum prin padure pentru Greenfield, respectand proportiile

    • A, stai, mi-am amintit, treaba cu monumentele e mai mult ca sigur legata de Fabrica de Tigarete. Puteti sa cautati, are o istorie zbuciumata si un PUZ impresionant, ceva cu blocuri de 25 de etaje. Un fel de fabrica Ford mai pe sarakie.

    • eu ma intreb ce il retine sa planteze aia 800 de copaci INAINTE.

  11. de oprescu nu v-a placut,desi a daramat haznaua matache. noaptea ca hotii ca numai asa se putea. a adus excavatoarele la 2am, dimineata cand au ajuns activistii credeau ca au gresit adresa, ca parca nu era vorba de salvat o groapa.

  12. Puțin off-topic, dar foarte mișto și deloc întâmplător mi se pare cum în articolul ăsta de pe profit.ro intră bannere cu „Profit.ro & dezvoltatorul imobiliar ONE”. La fel de întâmplătoare ca postările lui Orlando în care avea o părere total obiectivă despre Nicușor Dan și mafia imobiliară.

  13. Dacă era ceva de capul ei, o salva proprietarul.

    Zidul de 2 milioane euro de la Pietrele lui Solomon vibe.

  14. Are cineva exemple de oameni care au renovat ei si ce s-a întâmplat dupa ? A venit cineva, proces cu statul , Consecințe ?

    • ai 3 posibilitati:
      1. amenda si sa intri in legalitate si dupa cum ziceam mai sus tot procesul birocratic dureaza 1-2 ani si niste bani pe care posibil sa nu-i ai.
      2. amenda si sa readuci la forma initiala deci tot procesul birocratic
      3. bulan maxim si nu te prind si in fctie de ce modificari faci mai poti sau nu vinde apoi casa ca nu se pupa in acte

    • @Stef, cred ca avea Vali o poveste cu ce a patit cand a renovat fara autorizatie fatada unei cladiri.
      Dar nu stiu cum s-a terminat, am impresia ca a primit o amenda si atat.

    • La un bloc de garsoniere cu reabilitatre termica nu s-a respectat culoarea din proiect – 5000 lei amenda+refacere. Timisoara

    • Este putin aberant asa cu respectarea culorii din proiect. Adica, in planul initial, poti sa pui orice culoare iti trece prin cap, ca nu exista nici o norma care sa iti interzica asta.
      Dar daca ulterior tu schimbi culoarea, deja se considera o incalcare grava a autorizatiei.

      Ar trebui sa existe un normativ cu ce culori sunt acceptate in fiecare zona si sa poti folosi ce vrei tu, atata timp cat nu incalci standardul.

  15. creca daca candida Ciucu la generala ii lua fața lu’ Nicu lejer

  16. Tocmai am citit ca traseul a ceva autostrada de prin Moldova terce prin ferma lu’ unu’! Anii de zile,pe el nu la anuntat nimeni ca autostrada o sa treaca pe.acolo,omul investise in ferma Bio cca 13 milioane de euro! Statul voia sa.l despagubeasca cu 40000 de euroi ! A intenat ceva proces ,a castigat in prima instanta peste 14 mil . de euro

    • Pare mai degraba povestea unui exit de succes pe fonduri europene: el a bagat 3 milioane intr-o ferma care nu mergea, 10 milioane in buzunar/spagi/bani la partid (si 2-3 bmw-uri, ca oameni suntem) si apoi a vorbit cu baietii sa traga autostrada pe acolo
      Milionul diferenta a fost bonusul si o atentie pentru judecator

    • NOU
      #55

      Nu subestima incompetenta statului.
      Am cautat de curiozitate firma respectiva si pare legit. Are cifra de afaceri cam de 2 milioane euro anual si e pe crestere continua din 2005.

  17. A prins Ciucu Glas, i-au lasat lesa mai lejera… asa ceva.

  18. Degeaba tunați și fulgerați, legile nu sunt făcute de Nicușor sau Ciucu. Ei sunt primari, obligați să respecte procedura legală, stabilită de parlament.

    Procedura legală este atât de greoaie și restrictivă din motive ambivalente. Pe de-o parte, vrei să fie greu, pentru ca nu orice meltean să pună mâna pe buldozer și să „restaureze” în stil becalian clădiri de patrimoniu istoric.. Pe de altă parte este o sursă inepuizabilă de șpagă pentru cei implicați în proces.

  19. Ai răspunsul în celălalt articol, cu Coldea.

    Dacă tot avem cel mai numeros și (se presupune) performant serviciu de informații, ar trebui să îi poată găsi pe proprietarii acestor clădiri :)

    Mă tem doar că brusc s-ar umple țara de neveste de sri-iști proprietari de case istorice :)

  20. Vali are o obsesie cu confiscarea/nationalizarea.

    Iar legat de atsa cu doar pentru ca la un moment dat au fost frumoase, e fix argument de combinator. De aia incepand cu anii 90 au inceput sa mai puna un foc sa mai lase vagabonzi prin case, sa le strice ca apoi sa zica, cocioaba asta!?!?.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.