Orange, Vodafone, RDS, Romtelecom şi UPC – cifre pe 2010

Cam aşa arată profitul şi pierderile firmelor de telecom/internet de la noi.

  cifră de afaceri profit
Orange 988 milioane euro 222 mil. euro
Vodafone 824 mil. euro 115 mil. euro
Romtelecom 719 mil. euro -55 mil. euro
RDS&RCS 418 mil. euro -17 mil. euro
UPC 112 mil. euro -156 mil. euro

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Cosmote Romania de ce nu este prezent in aceasta lista?

    00
  2. @zoso

    RDS sunt chiar pe pierdere sau au reinvestit mai mult de cat au avut profit?

    00
  3. In alta ordine de idei cred ca trebuiau sa fie subliniate si investitiile facute pentru ca, eu cred ca UPC a facut investitii de are un asemenea minus. Daca nu este asa, in ritmul asta ii paste falimentul.

    00
  4. @artistu

    Datele financiare pe 2010 ale Cosmote România, numărul trei pe piaţa de telefonie mobilă, nu apar pe site-ul Ministerului finanţelor.

    00
  5. Fi sigur aia de pe minus sunt asa din cauza investitiilor..

    00
  6. upc se duce pe poala… email.ro nu mai functioneaza de ceva zile… :(

    00
  7. NOU
    #7

    Orange e cel mai tare. Detasat.
    Vodafone imi da senzatia de comunism.
    RDS s-au dus urat de tot la fund. Nu au stiut sa-si tina aproape clientii.
    Romtelecom e vesnic acolo.

    00
  8. E un idiot pe aici care spune că cel mai important indicator e cifra de afaceri și că profitul nu are nici o relevanță. L-ați văzut?

    00
  9. Daca era si o rubrica cu impozitele platite catre stat tabelul era cu adevarat interesant … Ati observat ca in general despre valoarea impozitelor platie de multinationale se vorbeste foarte putin sau chiar deloc … Iar impozitul pe profit este ca si inexistent.

    00
  10. @dan: mi-aș fi dorit să nu…

    00
  11. bai, e trist sa vezi ca dupa 20 de ani de la iesirea din economia primitiva comunista, 90% din romani habar nu au sa citeasca cele mai simple situatii financiare. si mai zicem de americani ca sunt prosti: americanii invata in gimnaziu sa faca o balanta! (americanii sunt fiecare in parte persoana juridica, in fiecare an isi calculeaza impozitul, deducerile, profitul etc).
    o explicatie la botu’ calului: 1. cel mai important indicator este „cifra de afaceri”, si ne referim la trend: daca e mai mare ca anul anterior, e bine, daca nu, nu.
    2. profitul (respectiv pierderea) nu au absolut nicio relevanta pentru pulime. intereseaza doar doua categorii de oameni: actionarii (daca e pierdere, nu exista dividende, si se duc actiunile in nas) si autoritatile (daca e pierdere, pla impozit pe profit).
    3. sa spui ca pierderile sunt cauzate de investitii este o afirmatie de un cretinism absolut. pierderea aia contabila are o formula dupa care se calculeaza, si poate fi foarte bine o pierdere in hartii si un profit substantial in buzunare. ca sa intelegeti, uitati-va la orice buticar cu x6 si vila la munte, si ganditi-va ca bilantul lui depus la administratia financiara are pierdere sau profit zero. e din hartii fratilor, nu va mai cacati pe voi, nu are nicio legatura cu lumea reala. eu am incasari mai mari decat cheltuielile cu un miliard, si bag o cheltuiala deductibila cu consilierea pe care o da amanta catre firma mea printr-un off shore de 1,5 miliarde si intru pe pierderi. dar sa nu uit de unde am plecat: investitiile sunt cu totul si cu totul alta palarie, se fac cu bani care au un cost, si nu schimba absolut cu nimic cifra care spune ca ai profit sau pierdere. printre altele, costul banilor (dobanzile platite catre banci pentru credite) nu se considera cheltuiala deductibila, deci prin urmare nu imi scad profitul contabil.
    mai sunt si alte puncte, da mi-e lene.

    00
  12. @zet Ai ţinut un curs de contabilitate „aplicată” pe cinste!

    00
  13. Zet cam stie ce spune!

    00
  14. Vad ca strategia Vodafone de a atrage piscotari cu „mega oferte” a dat roade.

    00
  15. RDS e oricum ingropat in datorii. Sa vedem cat ii sustin creditorii. Iar UPC e posibil sa ajunga sub umbrela lor. same bullshit, no matter what provider you choose.

    00
  16. @dan
    Nu e un idiot … priveste din alt punct de vedere. Intr-o tara ca romania sa stii ca la foarte multe firme multinationale cifra care indica profitul chiar nu are relevanta … Incearca sa vezi aceste cifre la producatorii de tigari … respectabili dar in mare parte pe pierderi sau cu profit extrem de mic .. chiar te miri cum de nu pleaca spre alte zari.
    Cum spuneam, intr-o astfel de tara ca Romania, cifra de afaceri este mult mai importanta … daca lucrezi cat de cat in domeniu poti estima profitul real al firmei … pentru ca in final asta e important la o firma .. scoate sau nu scoate profit.
    Totusi, eu ca simplu cetatean as fi interesat de nivelul impozitelor platite de o companie … pentru ca acesta este interesul meu direct … orice aceste impozite sunt mascate in general cu taxele si accizele … Cel mai bun exemplu fiind Petromul care se lauda cu cele 9 miliarde platite la stat … o abureala de doi lei dar care prinde la pulime.

    00
  17. in cel mult 2 ani si vodafone o sa ajunga pe pierdere la ce grija au de abonati

    00
  18. Eu nu inteleg de ce pulimea se excita cand vorbeste de impozitul platit la stat. Probabil pentru ca e platit de altii si pulimea e foarte grijulie cu capra vecinului. Mai, pulime, e total irelevant cat plateste altui impozite, pentru ca in buzunarul tau nu intra nimic din acele impozite.

    Pe de alta parte, daca plateste impozite cat mai mici, investitoru’ are bani mai multi pentru investitii si poate-poate iti da si tie ceva de lucru. Asta ar trebui sa te intereseze mereu, ce intra la tine, nu ce intra la stat. Interesul tau e sa intre cat mai putin la stat, ca sa ramana mai mult de platit pe ceilalti.

    Asta apropo de comunistii care vroiau sa stie cat impozit platesc aia de mai sus. Nu conteaza, bai, important e ca din cifra aia de afaceri sa dea cat mai mult pe prestatiile externe, adica poate si pe ale tale, desteptule!

    00
  19. Ai luat toate astea din paginile de rezultate financiare ale companiilor de Telecom? Wall-street da alte cifre, dar in zig-zag; unele, totusi, sunt la fel ca aici. Din cate stiu, astea nu prea au aproximari! Cifra de afaceri a anului 2010 nu se schimba de la o zi la alta! Si nici profitul net, brut etc. Sunt toate in bilant.

    00
  20. hehe – uite ca aparu si primul analfabet functional (stie literele, dar nu intelege ce citeste).
    bai pulete, te stii tu care esti, ia de aici o lamurire gratis (bonusul il dau mamei dumneavoastra sub forma de iubire fizica) singurul lucru care conteaza pentru o companie este profitul. ultimul lucru care conteaza pentru o companie este profitul contabil. profitul contabil e important pentru noi (vrem impozite platite de corporatii, nu middle finger), si asta e treaba guvernoiului (luptele sunt grele, corporatiile stiu bine de tot sa speculeze portitele astfel incat sa intre pe pierderi CONTABILE analfabetule functional, in timp ce fac bani de pot sa construiasca un pod spre luna, cretinule.
    mai citeste comentariul meu de vreo 20 de ori, citeste si comentariul usierul de serviciu, si du-te dupa aia si da o masturlaba cu lacrimi, ca afacerile nu sunt pentru bizoni, si deci viata nu e dreapta cu tine.

    00
  21. Ar fi interesant sa publici si datele de anul trecut.

    @BladHaund: in cazul multinationalelor situatia nu sta chiar atat de roz. Mai ales in cazul companiilor de telefonie mobila care la investitii cam subtireanu. Acest tip de companie nu tine profitul in Romania pentru a-l reinvesti, ci il repatriaza. La fel fac si bancile straine. Impozitul pe profit este metoda cea mai buna de a pastra niste bani aici. De aici si interesul fata de….

    Managerul sucursalei din Romania a unei multinationale americane: mi-a explica diferenta intre pofit net (ca diferenta dintre cheltuieli si venituri) si asa-zisul profitable growth. Ei aveau un profit negativ dar sareau un sus de bucurie la cifrele de profitable growth. Mi s-a explicat ca ceea ce conteaza este cel din urma pentru ca asta este indicator care arata ca ai o companie in crestere si poti sa-l folosesti ca poti sa imprumuti in continuare bani de la banci, sa refinantezi imprumuturile vechi, etc. Mi s-a parut aberant pentru ca asta insemna ca ei de fapt nu traiau pe banii proprii ci pe banii bancii. El a continuat sa-mi explice ca asa functioneaza toata economia americana, de la firma la persoane fizice. Cam toata lumea traieste pe datorie. L-am intrebat: „bine, dar banii aia nu se termina niciodata? Nu isi pune nimeni intrebarea la banca: bine, dar voi cand faceti profit?”. Raspunsul a fost misto: Nu, nu se termina. Banca nu vrea banii inapoi, vrea datoria ca sa o vinda mai departe….2 ani mai tarziu venea criza.

    00
  22. @BladHaund Auzi, da’ bugetul Romaniei din ce este format?

    00
  23. @vlad: dintr-o mare si foarte aratoasa gaura maro :)

    00
  24. @BladHaund
    Amice traiesti in alta lume … oare de ce toate tarile civilizate au impozite relativ mari iar neplata lor este asimilata cu o infractiune grava? Orice stat are o structura care trebuie sa fie functionala … este functionala daca sunt bani iar banii vin doar din impozite si taxe. Cand suni la 112 sa stii ca vine o masina care este platita totusi din taxe si impozite … iar o autostrada sau un pod tot statul il va face … ca de fapt peste tot in Europa de altfel si tot din taxe si impozite. Iar daca „investitorul” sifoneaza profiturile prin diverse contracte cu firme off-shore singura solutie pentru stat este sa mareasca impozitele la persoanele angajate … acesta este motivul pentru care aceasta este sursa principala la buget .. si crede-ma pe cuvand platesc .. impozite imense la stat pentru ceea ce mi se ofera.
    Daca ti se pare ca sunt comunist cand cer ca multinationalele sa se comporte in Romania la fel cum se comporta in Franta sau Germania e treaba ta …. imi cer scuze dar tu categoric face parte din pulime … bucura-te daca iti dau astia un salariu sa-ti ajunga de-o paine, ca de mai mult nu iti ajunge

    00
  25. UPC sunt cei mai semeți. Ei sunt semeți de pe vremea când țâfneau din colțul gurii că o să-i detroneze pe ăștia de la RDS.

    00
  26. Profitul ala contabil intr-adevar poate sa nu spuna nimic, atata timp cat entitatea locala are ca si actionari doar o „firma mama” sau alte firme din grup. Astfel, profitul poti sa il transferi intr-un paradis fiscal, de exemplu cumparand produse si servicii tot de la firme din grup situate acolo, la un pret care poate fi greu de evaluat de fisc ca fiind „incorect”. Transfer pricing=contabilitate creativa. La nivel mai mic, vorba cuiva, imi fac o firma offshore care imi acorda consultanta de management. Statul se multumeste cu TVA si impozitele pe salarii in cel mai bun caz.

    00
  27. @Mihai D: si asa e mult, sa zica saru-mina

    00
  28. Mai sus e dovada clara ca Orange isi fura clientii cu nesimtire, iar Vodafone cu ceva mai putina nesimtire. 22% si 14% rate de profit este fantastic.
    Ca Romtelecom sunt idioti si in pierdere, e normal, nimeni nu mai foloseste serviciile lor de telefonie fixa.
    Dar cum naiba a reusit UPC sa aiba pierdere de 156 milioane de Euro?!

    00
  29. NOU
    #30

    @Alex
    UPC-ul a fost nevoit sa faca investitii in infrastructura pentru a tine pasul cu RDS si Romtelecom, insa nu au reusit sa-si pastreze clientii, din ce in ce mai multi migrand catre companiile rivale.

    00
  30. @Vlad: este format din banii celor de care se intereseaza pulimea neplatitoare de impozite.

    00
  31. lasă iubi, te știi tu care ești, că ne descurcăm și fără tine.

    00
  32. zet, coais

    ca sa faci o pierdere , tre sa ai cheltuieli, ca sa ai cheltuieli ori cumperi pe bune, ori faci rost de facturi pe naspa.
    facturi pe naspa = puscarie.
    firmele mari nu fac asta. poate rds fiind de pe aici de prin zona.

    00
  33. Băi @alex, ești prost. Mai sus singura dovadă clară e ca Orange are venit pe cap de client mai mare ca Vodafone. Pentru că poate. Pentru că nu fuge după clienți care vor să „dea la pateu”. Și pentru că nu-s pișcotari.
    Vezi că în curând începe iar școala. Să nu mai lipsești.

    00
  34. Hai sa va dau un hint despre ce ascund unele cifre:

    Orange a stors acel profit dintr-un singur mare motiv: la anul sunt alegeri prezidentiale iar Sarkozy este apropiat de France Telecom.

    Restul e cancan…

    00
    • @Catalin: logic. hai să umflăm cifrele dintr-o ţară bananieră pentru că in una socialistă candidează cineva. dap.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile