Păi, și ce te oprește, tati?

Cică stam prost la colectarea de taxe și ar trebui să stăm mai bine:

Vrem un stat ca afară. Dar cu ce bani? Cornel Ban, unul dintre cei mai reputați economiști români ai perioadei recente, ne arată că dacă am colecta cât reușesc să adune la buget Bulgaria și Ungaria am avea în plus peste 5 miliarde de euro pe an, ceea ce ne-ar aduce trei spitale regionale noi și o cale ferată modernă de la București la Vaslui. În fiecare an. De aceea, premierul Cîțu a făcut din reformarea ANAF ceea ce pare a fi constanta și prioritatea gândirii sale în materie de schimbare esențială în funcționarea statului. Cum poate reuși? (sursa)

Rezolvarea este, ați ghicit, departe de noi, e nevoie de informatizare, de bla bla, de bla bla, chestii care ar dura 10 ani.

Hai că îi dau eu două idei lui Cîțu, poate se mai deșteaptă, deși presimt că o să comenteze că nu primește sfaturi de la angajați la Transporturi.

Ceva de corazon: o statistică a dosarelor care nu au fost realizate la timp. Am mai scris pe aici, când ANAF descoperă o gaură, face un dosar, pe care cineva ar trebui să îl execute. Eh, dosarele astea stau la sertar până în ultima zi și apoi se scot cu scuza „domne, nu avem timp de toate, ne pare rău, trebuie să îl iertăm pe ăsta”.

Hai să vedem câteva statistici: câte dosare au fost făcute, câte au fost executate.  O să vedem statistica asta? Cel mai probabil nu.

Doi, și aici e și mai simplu. Ieșit pe teren cu ajutorul Poliției Rutiere și oprit toate mașinile noi. Vai, ce frumos, aveți leasingul ăsta pe firmă, dar firma nu și-a mai depus bilanțul de doi ani. Sau are datorii. Sau Ai două firme și ambele au datorii. Un bilet de autobuz și raus. Mașina se vinde la licitație peste 3 săptămâni, dacă ai bani vii și o cumperi atunci.

MAKE ANAF GREAT!

Ce e, nu aveți legi? SUNTEȚI LA PUTERE!!! FĂCEȚI-LE!!!

Ah, da, se cacă insistent pe ei cu declarația aia unică, care e o mizerie cruntă. ANAF știe cine ce bani ia, nu trebuie să îi spun eu printr-o declarație. Dacă trebuie să îi spun eu, ceva e greșit undeva. 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. ANAF știe cine ce bani ia, nu trebuie să îi spun eu printr-o declarație. Dacă trebuie să îi spun eu, ceva e greșit undeva.

    Mi-a povestit un coleg din Germania ca si ANAFul lor face la fel. What the shit?!

    00
    • *Was zum scheiße?!

      00
    • la fel in italia, la fel in olanda

      00
    • E doar o dublă verificare, în caz că firmele fac prostii, mai îi prind din declarațiile altora.

      La ei (bănuiesc) că e informatizat și se poate afla imediat dacă ceva nu bate.

      Plus mai au ocazia să te tune și pe tine dacă nu ai raportat tot, au motiv să te umfle cu penalități și alte cele.

      00
    • E vorba de un control încrucișat, una e ce văd eu și alta e ce declari tu, atâta timp cât încă se fac multe „la negru” și facturi/bonuri de mână pe hârtie care la sfârșitul lunii se rup e aproape imposibil să nu dea cu rest.

      00
    • Cred că trebuie să mă uit din nou la vechile ziare. Nu mi-a venit să cred că articolul era din Libertatea.

      00
    • La nemti se depune anual pentru ca poti sa deduci chestii din impozit. Gen te-ai mutat, iti da statul bani inapoi. Pausal sau la kilometru, cum e mai avantajos. Sau ai trecut in home office si ti-a trebuit birou si scaun, le poti deduce din impozit. Plus altele. (Si) De aia se depune.

      00
    • Lovitura de stat ca lovitura de stat. Dar….. toată lumea poartă mască. Poate-i spune cineva și tipei din video ca scade oxigenarea dacă porți mască.

      00
    • scade oxigenarea creierul și începeți să debitați prostii

      00
  2. Hauleu si vrei sa intre Cîțu si sa ii ia pe ferentaristi si manelisti la bani marunti, de unde masinile de lux si palatele, daca ei figureaza pe ajutor social?
    Sa ii faca o vizita lu fi-su lu dracnea, sa il intrebe de unde are bani de echipa de fotbal si ferma de porci la 20 si ceva de ani?
    Si sa mai si confiste toate astea?

    Ha ha ha.
    Stai pe aproape si asteptati somatia si poprirea pe contul bancar, ca ati uitat sa platiti un leu, infractorilor!

    00
    • Asa este, la noi este si s-a impamantenit coruptia si nepotismul, toti cei care vin la putere nu se gandesc decat la cum sa-si plaseze protejatii, amantele, soferii si cum sa fure. Iar trendul acesta nu da semne de ameliorare ba dimpotriva…

      00
  3. Am plătit asigurarea pe 6 luni în Olt că nu eram angajat. Îmi schimb domiciliul în București după 2 luni. ANAF București îmi pune popriri că aia din Olt au trimis solicitarea mea de asigurat ,dar nu și dovada plății și apăream cu datorie.
    Drumuri in Olt, drumuri la ANAF în București pentru un/niste incompetenți.
    Slavă Domnului că am păstrat dovada plății, că altfel mai trebuia să mai achit încă o dată, urmând să îmi dea ANAF banii in 60 de zile lucrătoare.
    Lui dragnea și restul nu li se mai pune poprire..pe mine m-au găsit imediat, infractorul de mine.

    00
  4. 1. pentru statistici ai nevoie de informatizare.

    Ca altfel ii cere Seful 1 lu Sefu 2 care ii cere lu sefu-brasov 1, care ii cere cu sef-departament-1, care se duce la angajatul-2.

    Angajatul-2 nu intelege ce se vrea, si uite asa informatia se pierde trecand prin X oameni.

    Dar daca asta ne opreste, hai sa informatizam. Punem un sistem nou in picioare in ~2 ani. Tot ce e informatie/dosar nou se baga in sistemul informatic nou.

    Ce e vechi, vedem daca ne ajuta Uipath sa le bagam(cum a facut la casa de pensii), daca sunt intr-ul alt format, sau angajam 100 de oameni care sa le transfere. Stau cate 50 in fiecare judet timp de o luna, intr-un an deja avem si date vechi.

    realistic vorbind, cu investitii serioasa(training pt oameni, aducerea datelor din trecut), in ~4 ani putem avea un sistem centralizat bun.

    Dar daca noi facem ici colo cate o baza de date, care fiecare functioneaza diferit, are alta structura, alta forma, alt mod de introducere date, plm, oamenii invata de pe tutoriale cum sa faca si iese bors.

    00
    • Si borsul (ciorba) e bun/-a pt felul intai, incalzeste stomacul …sa fim seriosi, nu lipsa informatizarii e problema…daca te duci in birouri pe la Anaf iti dai seama ca mirosi a sărăcie…si ce ‘showroom’-uri auto au afara..

      00
    • ,,nu lipsa informatizarii e problema,, Ba exact aia e.
      Mă plimbi în șapte părți să scot un coteț de mașină de la impozit, că sunt eu căpos și nu am chef să îi dau lui Domnu Costel cu firma de înmatriculări niște lovele. Cum plm să imi ceri dovada plății impozitului, cănd ești FIZIC la un ghișeu distanță de unde acum două minute am plătit impozitul ? Și după ce invărți cinci minute 3 bucăți de hartie pe toate părțile mă anunți sictirit că trebuie depuse la ALT ghișeu, dar nu azi ci mai reveniți că suntem după sărbători (15 ianuarie) și e grele și du-te dracu de sărac cu figuri de căpșunar bronzat în ianuarie și hai eject la Wizz.

      00
    • Bine , ‘lipsa informatizarii’ e problema , o lasam asa 😀….mama, ce softuri ar implementa unii programatori ,manageri si project manageri din privat daca ar fi ei acolo…cu AI si IoT mancat-as…asta e problema, ca nu intelegeti mentalitatea , de ce nu se vrea…’soft-uri’ probabil s-au luat pe bani grei cu parandaratul aferent,dar ‘sta praful pe ele’…de ce ? Asta e intrebarea…sau ‘follow the money’ , asta e raspunsul…

      00
    • zice bine Paco, razi ca proasta la pl bai car..
      da, unii chiar ar implementa pentru ca de aia sunt atatea companii mari care au outsourcing pe romania, ca stiu oamenii sa programeze nu doar sa isi dea cu parerea si asta cu toate ca scoala noastra e varza pe langa alte scoli din vest
      motivele de ce ‘nu se vrea’ e doua: -frica de schimbare, de ce sa faci alt smen cand asta merge decent? -romanii(majoritatea lor), merg la schi si fac coada catre destinatie dar n-ar face coada la revolta.
      cand ai combinatia asta fatala e ca atunci cand ai cancer, nu neparat mori dar sansele sa traiesti sunt cam mici, comparatia nu e exagerata, daca ar fi atat de evident ca ne afecteaza atat de mult n-am mai sta dupa like-uri si butonand pe faisbuci, dar vorba aia veche si de demult, lasa ba ca merge’asha

      00
    • Daca ai inteles ca iau la misto profesionalismul IT-istilor, ai inteles ca proasta care rade la pula, ca sa te citez…dar doar imi confirmi elitismul prost al unora, care de fapt le permite alora sa fure cu 7 maini…vezi ca s-ar putea sa fie cativa patroni de IT-isti capabili care sa fi dat spaga corespunzatoate pt lua contractele…nu s-au mai incurcat in principii…dar daca vrem sa nu mai fie asa, hai sa intram toti in USR sau sa facem USR2 , sa facem campanii electorale im timpul liber, sa castigam alegerile si apoi sa informatizam tot ce se poate…you first…

      00
    • @ PAco – stai liniștit că eu am rămas paf când poliția română mi-a cerut cazierul judiciar. Eu am întrebat candid: „Cine îmi eliberează cazierul?” la care polițistul: „Noi, poliția română”. Eu, cu o moacă lungă: „Adică poliția îmi cere un document pe care îl obțin de la poliție pentru a-l da înapoi la poliție??? Aceeași poliție???”. Răspunsul a fost halucinant: „Asta este procedura!”.

      00
  5. Masina aia pe leasing nu e a lui pana nu termina de platit ratele, numa’ zic.

    00
    • dar restul articolului cum ți s-a părut?

    • A? ăăă .. ce? A, da. De bun simt zic.
      Ce as mai adauga e ca ANAF, la fel ca politia are un deficit masiv de imagine.
      Daca lumea ar avea o parere mai buna despre ei, poate ar fi si mai dispusi sa ii contacteze cand nu li se da bon la restaurant, cand la service primesc doar un deviz in loc de factura, etc.
      Dar in schimb ei au idei din astea tampite gen sa impoziteze bacsisul chelnerilor, sa caute mirii la darul de nunta si alte rahaturi.

      00
    • Pai tocmai ca nu e a lui, e a firmei care nu a platit nimic, deci se confisca pana firma isi palteste datoriile (adica in 3 saptamani). Dupa 3 saptamani se vinde. E asa greu sa nu mai scriem la instinct, sa citim toata fraza, sa rumegam un pic.

      00
    • @Ciprian, nu la asta ma refeream. Masina in leasing pe care o cumpara el prin firma lui, ramane proprietatea firmei de leasing pana se termina de platit. Se trece pe numele tau/pe firma ta, la final, peste 3/5/10 ani, cand ai platit eventual si valoarea reziduala.
      Cel mai corect ar fi sa nu se acorde acel leasing daca firma respectiva are datorii la stat sau in alta parte. Un fel de birou de credite dar pentru persoane juridice.

      00
    • Inteleg ce vrei sa zici. My bad…

      00
  6. Sa înțeleg ca 5 miliarde se fura prin taxe și impozite de băieții smecheri prin diverse tertipuri. Ca prostii sunt cu plățile la zi, altfel ii executa silit. Pe mine m-a sunat într-o zi de februarie (acum câțiva ani) o fata foarte vesela de la s3 sa nu uit sa plătesc impozitul la mașină (150 lei) singurul lucru aflat pe numele la momentul ala. Oare asa ii suna și pe suedeji cu palatele sa plătească impozitul la ele?

    00
  7. Mai trebuie văzut și nivelul taxelor – avem cele mai mici impozite pe proprietăți din UE și unul dintre cele mai mici impozite pe venit din UE.

    00
    • „și unul dintre cele mai mici impozite pe venit din UE.”
      adica sa am salariu brut 10000 lei si sa primesc o strangere de mana la final de luna, 1000 de lei si un branci? Hai fie, si un pupic pe obraz de la o blonda virgina

      00
    • Se vede ca Constantin nu munceste si traieste inca cu parintii.

      00
    • pe pix, impozitul e pe acolo…costurile in schimb sunt mult mai mari raportate la puterea de cumparare

      00
    • In Budapesta pt apartament 3 camere plătești 100 euro impozit în București plătești 30 euro, în Ungaria pt mașina sub 2000 cmc plătești 50 euro impozit, în Ro plătești 15 euro.
      In Ungaria impozitul pe venit e 15% în Romania e 10%.

      00
    • băi, când or ajunge 15 euro 162 de lei o să zic că ai avut dreptate! Și aia a fost cu reducerea vieții de 10 %, că am plătit până în martie.
      Nu zic că e mult, că nu mi se pare deloc, dar hai să nu mai aruncăm cu cifre doar ca să ne bage și pe noi lumea în seamă!

      00
    • Constantin, vezi ca pe langa impozitul pe venit mai sunt ceva taxe care ti se iau ca angajat.

      00
    • @Toma Dumitru – s-o fi scumpit anul asta, anul trecut pt 1.8 euro 6 am platit 70 lei.

      @Claudiu – și în Ungaria sau Bulgaria se plătesc și sănătate și pensie, taxele totale pe CM într-adevăr sunt destul de mari undeva in media UE însă la noi lucrează doar 5 milioane pe CM, alte 2-3 milioane sunt pe diverse forme gen PFA,DDA, II…prin care majoritatea plătesc doar impozit, în nici o alta țară din UE nu exista o asemenea proporție intre CM vs profesii liberale. Aici ar trebui sa verifice statul câți dintre cei 2-3 milioane sunt cei care merg pe șmecheria clasica – salariu minim pe cm + venituri mari pe pfa pe care se plătește doar impozitul.

      00
    • Valoarea impozitului pe venit e irelevanta. Ce este relevant este procentul din cheltuiala unui angajator cu un angajat pe care acel angajat il ia acasa. Atentie, nu procentul din salariul brut, pentru ca acela nu include neaparat toate costurile salariale.
      De exemplu in Ungaria salariul net e de 66,5% din salariul brut, dar
      The net to total company cost ratio is 56.8%.
      deci salariatul decarteaza la stat 43,2 % din costurile cu acesta suportate de angajator.

      In Romania statul ia aproximativ 42,8% (pentru un salariu brut de 10000 lei).
      Deci lucrurile sunt aproximativ la fel si e important sa nu va lasati pacaliti de rate individuale de impozit ce nu prezinta situatia fiscala completa.

      00
    • Băbăeț, adevărul este dat NUMAI de puterea de cumpărare, nu de valoarea cifrelor absolute. Cît la sută din salariu este impozitul (pe casă, mașină, etc). Sau cîte produse de același fel poti cumpăra cu un salariu din Ro, Hu, De, etc.

      00
    • Muriți, toți ăștia care îmi spuneți că nu sunt suficient impozitat ca să poată statul mafiot criminal să acopere jaful sălbatic de pe toate palierele. Hai sictir!

      00
  8. Problema este pe cine execută anaf?

    Va zic eu… SRL-uri de colțul blocului, firmulițe cu 0 sau 1 angajat etc.

    De rechinii mari și smecheri nu se pot atinge.

    00
    • Da, si in felul asta isi epuizeaza resursele pe incasari de bani de tzigari. Degeaba popresc ei mii de conturi pentru 2 lei fiecare. Eficientizarea ANAF asta ar presupune, rezolvarea cu celeritate a dosarelor care pot aduce bani multi la buget, nu maruntzis.

      00
    • Rechinii mari si smecheri SUNT firmulite cu 0 sau 1 angajat…

      Chiar bo$$, facem si noi un site la aeroportul ala? Gen unul care nu miroase a html, ’95 si geocities

      00
    • dă-mi o ofertă pe mail. dacă e sub 50.000€ pentru 10 pagini, te scuip.

    • și minim 5.000€ mentenanță pe lună.

    • Păi cum, vrei să spargi piața și să iei pîinea de la gura ”pretinilor” care primesc de 10 ori pe atît? Etete…

      00
  9. Daca reformeaza Catu ANAF ul, miliardele alea o sa ajunga din buzunarele unor smecheri cu influenta in visteria statului.
    Astia nu sunt in stare sa il treaca pe banca de rezerve pe Teodosie de la Constanta care le radea in nas anu trecut la pelerinaj si vrei sa se puna rau cu finantatorii partidelor si top 100 Capital?
    O sa inceapa sa vaneze babe care vand legaturi de patrunjel si nu dau bon fiscal

    00
  10. Pe unul din cei mai reputati economisti romani il cheama Cornel Ban. Atat.

    00
  11. Tot la mamaie cu „pătrunjelul” ajunge…..

    00
  12. nu stiu de unde ai tu informatia ca este neinformatizat dar e gresita informatia

    iar aia cu dosarul ca sta pana in ultima zi e iarasi gresita si daca vrei iti explic de ce

    un dosar care vine si sa mergem pe mana ta ca nu se vrea sa fie pus in lucru cu adevarat devine o problema pt. angajatul care trebuie sa il rezolve in momentul in care el nu face demersuri pentru rezolvare si se prescrie cumva datoria, asa ca in cel mai rau caz se fac demersurile la limita si in felul asta nu se prescrie nimic ci doar se impinge termenul mai departe

    problema la anaf e alta, majoritatea dosarelor si sumelor de recuperat pe care le vezi prin ziare nu prea sunt sumele alea si de obicei nu exista nicio varianta de recuperare. ai avut un articol acum cateva zile in care unii invarteau niste cifre ametitoare pe impozite la tigari electronice, sume care in realitate nu existau.

    asa e si in cazul asta, vezi un proces si o dauna de 1 miliard si cand iei la bani marunti ajungi la o suma reale de 200 milioane si cand incepi sa scuturi sa vezi firma aia daca mai are suma aia sa o recuperezi iti dai seama ca nu mai au nici 20 milioane, asa ca la final vedem un articol in care niste ziaristi isteti spun „anaf-ul a reusit sa recupereze doar 20 milioane dintr-o dauna de 1 miliard, deci recuperarile in Romania sunt la 2%” si lumea ia cu titlu de adevar prostia respectiva.

    bonus la anaf sunt firme care sunt bagate in faliment controlat iar administratorii repeta figura cu alte si alte firme pentru ca nu exista raspunderea oamenilor pt. daunele produse de firme, extem de putine cazuri au fost cele in care s-a mers dupa oameni

    dadusem acum cativa ani peste un site in care prezentau metoda de a frauda statul, si una din tepele repetate era cu firmele de paza care mergeau pe salariu minim la angajati, neplata taxelor la stat si falimentul dupa ~ 1 an, statul putea sa inceapa demersurile de executare abia la 1 an parca dupa ce astia nu plateau, procesele durau si in timpul asta firma inca functiona, abia cand incepeau executarile firma intra in faliment cu plata 0 taxe pe toata perioada de activitate, si in timpul asta patronul crea o firma noua cu numele 90% similar care prelua oamenii si anumite bunuri care inainte de intrarea in faliment erau vandute prin terti

    am gasit ceva acum, dar nu e site-ul de care imi amintesc
    https://supervizor.ro/category/firme-in-insolventa/

    tl dr – anaf face treaba cat se poate in limitele impuse de legislatie, din pacate legislatia este un ciur nenorocit prin care oamenii cu bani si avocati reusesc sa se strecoare fara niciun efort

    00
    • Pai ma, daca voi stiti chestiile astea, de ce stati pe fund si nu faceti nimic? Directoru’ ala al vostru pentru ce ia leafa, daca nu sa propuna variante de amendare a legislatiei in vigoare? Cautati scuze, ai?

      Munca e greu!

      00
    • nu lucrez acolo :)) dar cunosc oameni care lucreeaza si bonus oameni care sunt executati la milimetru de cei de la anaf

      00
  13. Sunteti simpatici cum veniti cu solutii. Nu de solutii ducem lipsa. Ci de vointa. In ANAF se stie cine nu plateste. Negoita are gen sute de milioane de lei datorii.

    Daca ar exista vointa, in secunda 2 s-ar putea recupera banii. Dar nu exista. Pentru ca de fapt, o parte din banii aia necolectati se intorc sa unga rotitele care trebuie sa ramana de fapt fixe :D

    00
  14. Nea Ban ăsta, ca toți economiștii „de seră” din România care nu au văzut nici în poze economia aia reală nu înțeleg niște chestii simple.
    1) Problema nu este la buticul din colț care „bate pe casă” un bon din două. Problema este la tirurile de marfă care se rătăcesc între 3-4 sereluri. (Side note, ăsta cam este și unul dintre motivele pentru care nu vor să ne bage în Schengen, fiindcă în România doar cine nu vrea nu intră). Tot plimbatul prin mai multe sereleuri limitează încasările din TVA. Să crezi că la ANAF nu se știu astea (inclusiv CUI firmelor…)
    2) 200 lei capital social la SRL?
    3) Închis firmă cu datorii și deschis alta „curată”? În același sediu, cu aceleași utilaje, cu aceeași angajați?
    4) România este paradis fiscal. 70 de lei impozit un apartament în București? Impozit pe capacitate cilindrică la auto de plătește unul cu ARO același impozit ca unul cu BMW? 10.000 de firme care plătesc impozit pe profit? Din 800.000????? (Nu că sunt pe pierdere, ci că au cifră de afaceri sub un milion de euro și sunt impozitate cu 1% pe cifra de afaceri).
    5) Toate taxele la angajat și firma nu mai plătește nimic? Măcar o taxă locală simbolică să ajute la dezvoltarea comunității locale?

    00
    • 200 de lei e tot inutil, ideal sa nu existe. pentru ca si sugestia celor de la camera de comert cu 1 leu te pune pe drum sa iti deschizi cont la banca, iar unii chiar nu au nevoie

      impozitul pe CA e ideal – pentru ca nu exista evaziune (in sensul de facturi fictive), tot ce trebuie sa faci ca stat e sa te asiguri ca bate tot in casa de marcat ceea ce e infinit mai putina munca

      00
    • Impozitul pe cifra de afaceri absolut cel mai simplu mod de a evita evaziunea.

      Mai lipsește un singur element și ai putea închidă 90% din birourile de contabilitate: plata obligatorie cu cardul.

      Să ai un SRL, neplătitor de TVA, cont în bancă, încasezi doar cu cardul, aș zice așa. Nu ai nevoie de nici un contabil. Plătești impozit pe cifra de afaceri raportat la câți bani ți-au intrat în cont.

      De acolo în sus ai nevoie de contabil șamd. Dacă vrei TVA, dacă vrei cash, etc.

      00
    • cristian, nu scrii tu un articol despre cum ar colecta statul mai bine taxele? că tu știi mai multe.

  15. De ce sa digitalizezi un sistem care te lasa sa furi? Iesi la TV si te plangi, mai trece o luna, mai un incendiu, mai trece o luna, mai o pandemie, mai trec doi ani, samd.

    00
  16. dpmdv anaful isi face treaba mai bine acum decat inainte …
    cel putin eu nu i-am mai vazut de 4-5 ani si nici n-au de ce sa vina.

    sper sa se fi concentrat pe aia cu risc ridicat de frauda si nu pur si simplu sa fi murit prin birouri.

    00
  17. „Ieșit pe teren cu ajutorul Poliției Rutiere și oprit toate mașinile noi.”
    Toate, așa, nu e discriminatoriu? Oprit la orice colt că e Logan 2020? Ce înseamnă mașină nouă și cum o identifici? Înmatriculată în 2020? Scrie mare pe parbriz nouă? Logan 2020 o oprește și X5 2018 o lasă să treacă?

    00
    • te tragi pe cur aiurea.

    • Aia era mă, aia e problema, te descriminează!

      Vali, și cu colegii lor care conduc mașini noi cum să facă poliția rutieră? E frumos să întrebi așa aiurea colegul de unde are bani de A7 nou când toți își cam știu salariile pe acolo? Păi da nu vine el după aia să întrebe de unde ai bani de apartament nou?

      00
    • Vali, și cu colegii lor care conduc mașini noi cum să facă poliția rutieră? E frumos să întrebi așa aiurea colegul de unde are bani de A7 nou când toți își cam știu salariile pe acolo?

      nu știe ei din astea.

    • Măcar nu agasez bătrâni la trecerea de pietoni, țipând la ei că nu trec suficient de repede, ca tine

      00
    • Măcar nu agasez bătrâni la trecerea de pietoni, țipând la ei că nu trec suficient de repede, ca tine

      you just went full retard.

  18. Câțu a făcut Liceul Energetic. Nu, nu se va deștepta. Nu are de unde. Drept dovadă el și alți deștepți l-au pus pe Isărescu să cheltuie un miliard de euro într-o anumită vară. După care Isărescu l-a îngropat de viu.
    Cine l-a dezgropat este altă poveste.

    00
  19. Pentru ca am trait si in tari civilizate, la noi partea cu informatizarea e foarte rudimentara, din propria experienta cam asta e minumul necesar ce trebuie facut pentru o digitalizare cu cap:
    – sistem unic de autentificare pentru toate serviciile statului care sa fie si usor de accesat (in Finlanda era legat ori de contul de la internet banking, ori de la numarul de telefon daca te intelegeai cu operatorul sa iti dea serviciul asta). acum am un user pentru vaccinare, unul pentru anaf, unul pentru ghiseul.ro si daca as mai folosi si alte servicii, probabil ca ar mai fi niste conturi
    – bonus la punctul asta: renuntarea la orice alta metoda digitala de autentificare si semnatura electronica, ca de exemplu token-ul vietii si certificatele digitale. vrem autentificare de documente, ori se semneaza automat server-side cand folosesti serviciul web si esti autentificat in sistemul unic (adica tu completezi un formular, in spate se face pdf-ul vietii sau ce e nevoie cu toate semnaturile digitale si certificatele necesare) ori se accepta scanari digitale si la chestiile majore se verifica originalele in persoana (eu cand m-am facut finlandez, a trebuit sa completez un formular online, sa atasez vreo 3-4 acte scanate si apoi a trebuit sa imi fac programare la un birou al politiei sa imi verifice daca originalele sunt la fel ca alea scanate)
    – desfiintarea tuturor casieriilor si trecut la plata electronica pentru tot ce tine de stat. cu ocazia asta se mai baga bancile in seama ca pot sa instaleze niste automate de plata (cu are eonul de exemplu, scanezi un cod de bare si bagi cardul)
    – bonus la asta, pentru orice factura sa iti vina ori plic acasa ori sa o gasesti in sistemul mentionat mai sus (finlandezii au desfiintat casieriile prin 2012 toamna)
    – un serviciu web mai de doamne ajuta in care poti sa iti declari veniturile suplimentare (eu de exemplu am vandut niste actiuni anul trecut) ca sa platesti in mod civilizat taxa pe ele si pentru scutirile de impozit, nu PDF-ul vietii care merge doar pe Adobe pe Windows (cred ca si pe Mac, dar s-ar putea sa gresesc). la finlandezi e un pic mai complicat ca acolo nivelul de impozitare e progresiv si tot se poate face usor, la noi e fix si tot se face ca pl
    – scoaterea domiciliului de pe buletin, e suficient un serviciu online (la finlandezi e posta) unde sa declari adresa, eventual sa le dai niste acte ca stai acolo (la finlandezi nici nu-ti cer vreo dovada, dar pe adresa aia iti vin actele de la stat si ai cam vrea sa fie aia reala)

    asta mi se pare un minim necesar sa ajungem si noi in mileniul asta ca stat, orice altceva e frecat la rece.

    00
    • PS: la sistemul unic am uitat sa mentionez faze ca nu trebuie sa dai tu un act de la o institutie la alta, gen cazier, alea pot sa si le ia automat (sau cu permisiune) din sistem

      00
    • asta ar însemna să ai mai mulți oameni care să folosească cardul. am rămas ușor șocată să aflu că unele dintre colegele mele scot cash mare parte din salariu imediat cum intră. oameni cu cca 10 ani mai mult ca mine. eu rar am mai mult de 100 lei cash și atunci sunt scoși pentru pentru anumite plăți care nu pot fi făcute cu cardul.

      00
    • Pai pot să plătească taxele in ziua in care intră salariul până ajung la bancomat

      00
  20. Doua, trei cuvinte pe tema economiei si a finantelor…

    1. Nu colectarea taxelor este o problema, taxele in sine sunt o problema! Romania are peste 1 MILION de angajati la stat, care in mare parte aduc o valoare adaugata foarte mica in economie. Oricat de mult ar creste cota de colectare, tot ar fi de prisos, pentru ca bani nu s-ar duce in investitii ci in salarii/pensii si prime pentru bugetari.

    2. Evaziunea fiscala este un „bau-bau”, indiferent daca bani sunt taxati sau nu ei circula in economie si statul isi incaseaza TVA-ul si impozitele intr-un final. Chiar daca atelierul auto sau restaurantul nu iti elibereaza bon, bani generati prin schimbul de servicii sau produse sunt folositi pentru alte servicii sau produse care sunt impozitate intr-un final.

    3a. O solutie reala pentru a rezolva mizeria asta pe care noi o numim statul roman este privatizarea a majoritatii serviciilor pe care le controleaza statul in prezent si implcit trecerea majoritatii angajatilor din public la privat.

    3b. Mana in mana cu privatizarea ar fii o decentralizare a puterii politice astfel incat majoritatea deciziilor politice sa fie loate la nivel local, inclusiv TAXAREA!!! Sistem similar cu cel al SUA.

    In incheiere vreau sa spun ca, oricat de mult ne dorim o „tara ca afara”, Romania inca se afla in era imediat post-comunista, iar mentalitatea oamenilor e cam in acelasi loc.

    00
    • tu omiți ceva important. evaziunea nu e bau bau. evaziunea duce la o frustrare a restului populației, care nu înțeleg de ce ei muncesc și vecinul lor are bmw. frustrarea asta se traduce prin ură pe restul oamenilor, indiferent că greșesc sau nu, desconsiderarea legilor, tentative de a șunta statul și pe restul oamenilor în orice moment.

    • 2. De unde stii ca cel care a facut evaziunea nu foloseste banii aia in Brazilia, Madagascar sau Bulgaria?

      00
    • 😅 oare tanti care vinde busuioc si marar la marginea drumului conduce in secret vreun BMW sau are afaceri prin Bulgaria sau Madagascar? Sau poate nea’ Petre care imi schimba uleiul pe 50 lei ca sa isi cumpere ulterior 2-3 beri si ceva de mancare o avea yahturi pa’ Mediterana.
      Penibil, absolut penibil… Dar probabil va referiti la baietii destepti aka samsari de masini?

      00
    • „3a. O solutie reala pentru a rezolva mizeria asta pe care noi o numim statul roman este privatizarea a majoritatii serviciilor pe care le controleaza statul in prezent si implcit trecerea majoritatii angajatilor din public la privat.”

      asta e o solutie proasta rau, pe hartie pare buna si eficienta chiar aduce plus valoare, in realitate ingropi complet anumite servicii. incerc sa-ti dau 2 exemple: 1 este sanatatea care la prima vedere o sa fie doar miere dupa ce e privatizata doar ca tarifele o sa fie libere si mai ajung la spital si beneficiaza de servicii doar oamenii cu bani si asigurari medicalele babane, adio operatie de apendicita daca ai fost somer 6 luni sau poate o platesti cash din ajutorul de somaj la un 3000 Euro. in momentul in care s-a facut privatizarea asta asigurarile medicale explodeaza si te trezesti ca la rca ca un inspector de daune considera ca nu e nevoie de o operatie ca o poti trata si naturist eventual au ei un vraci care te rezolva si te fac ca nou

      alt exemplu este zona de transporturi unde ai concret constanta care au privatizat tot, de fapt nu au facut asta au deschis doar piata si ratc-ul s-a dus naibii dupa cativa ani, adio tramvaie, autobuze, peste tot erau doar dubite nenorocite si pline si jegoase si cu tarife mari, si cu circulat dupa bunul plac al soferilor, le-a luat ceva spagi babane de la producatorii de autobuze sa mai incroape ceva pe acolo de o firma de transport local. idem cu cfr-ul s-a deschis privatilor si s-a mers pe ideea ca rutele alea unde era cfr-ul urat pe minus o sa fie rezolvate cu profit maxim de operatorii privati care au dat-o in bara asa de rau incat nu mai rezolva nici dracu problema. ex. baile felix aveau cale ferata din oradea, privatizata si dupa 2 ani nu au investit in calea respectiva si a devenit impracticabila, dupa inca 1 an au inchis complet linia (si parca era inchiriata de la cfr pe vreo 30 de ani). acum la intrare au si asfaltat peste linie ca e prea scump sa o scoata si s-a trecut pe autobuze si ceva dubite ca legatura vs trenul ala care isi facea treaba ideal ca legatura. acum in loc sa mergi de la gara oradea la gara felix faci si turul orasului pana la ceva autogara de unde iei autobuzul (privat) de felix, alti bani alta distractie mai ales pentru batranii care merg la tratament cu geanta in spate

      3b e iar o prostie majora, se ajunge la enclave total diferite unele bogate altele super sarace, ai avea in zona turistica constanta si brasovul bine, ar fi centrele universitare, capitala si cam atat, restul ar fi la mana unor super baroni locali care ar putea face si mai multe tampenii decat au facut pana acum cand macar erau usor controlati de bucuresti

      solutia este simpla, dar din vorbe o vrem toti insa in practica refuzam sa o aplicam 90% din astia care o vrem si anume o legislatie mult mai clara si mai aspra, doar ca atunci cand e vorba de soriciul propriu parca legislatie trebuie sa fie mai relaxata.

      daca acum ar pune guvernul actual niste legi puternice anti evaziune si s-ar trece la amenzi sunt coinvins ca 70% din firme ar da faliment iar in strada ar iesi lumea ca „nu se da o sansa oamenilor de rand”.

      exemplu de legi
      – taie orice drept de a mai face o firma cuiva care a avut in ultimii 5 ani o restanta la stat, dupa 5 ani ii dai voie sa faca alta firma daca absolut toate restantele sunt platite, altfel interzicere pana la plata
      – elimina dreptul de vanzare/instrainare pe orice bun pe care nu s-a platit impozitul curent masina/apartament/casa
      – amenzi pe circulatie aplicate drastic si ridicat carnetul pentru toate tampeniile care ar putea cauza accidente grave, la alcool cu fiecare noua repetitie dublata penalizarea inceput de la 6 luni fara permis la prima abatere, la viteza poate nu luat carnetul pana in 50+ dar amenzi sanatoase
      – raspundere pentru semnaturile puse pe acte in firmele de stat, ai cumparat prostii de care nu aveai nevoie – recuperare de la tine + cadou produsele, prostii facute la stat- interdictie de a mai lucra la stat pe 5 ani
      – contracte cu statul blocate, neexecutate sau realizate prost – interdictie de a mai participa la licitatii pe 10-15 ani (ma dispera licitatiile facute pt bucuresti brasov esuate)
      – declaratii de avere anuale completate de toata lumea, ai sume intrate care depasesc ce ai declarat – confiscare instanta

      la unele poate am exagerat, dar o terapie de soc de genul ne-ar face china europei, insa nu cred ca s-a nascut inca masa critica care ar accepta astfel de legi

      00
    • @norbert
      Nu am scris niciunde ca propunerile mele sunt 100% perfecte si ca daca sunt implementate intr-o luna ar rezolva probleme de 30+ ani! Sunt solutii de durata, care vor da roade treptat in 10-15 ani.

      Dar sa fim seriosi, din spusele tale ai suflet de „mic dictator” care nu are nici cel mai mic respect pentru drepturile fundamentale. Prefer sa traiesc in Romania de azi decat in distopia pe care o conturezi tu.

      „declaratii de avere anuale completate de toata lumea, ai sume intrate care depasesc ce ai declarat – confiscare instanta” – s-au mai intamplat chestii dinastea in Romania prin 1944, eventual mai documenteazate.

      „la unele poate am exagerat, dar o terapie de soc de genul ne-ar face china europei” – aici iarasi faci referire la China comunista sau capitalista?

      Te banuiesc putin ca esti putin comunist, asa sub acoperire si ideile astea unde toti cetatenii sunt „goi” in fata statului te excita, dar iti reamintesc ca cel putin natia noastra a mai trecut odata printr-o etapa de genul!

      Intrebarea este cine ar vrea sa traiasca in „China europei”?

      00
    • In sfarsit un comentariu corect. Privatizarea e singura solutie pe termen lung (inclusiv finantarea partidelor politice) si simplificarea taxarii. Cele 5 miliarde nu vin de la afacerile mici si buticari ci de la exportul de cereale, energie si firme de stat.. adica firme care ruleaza zeci/sute de milioane anual. Si care sustin in mod real tot antreprenoriatul politic. Nici un partid nu traieste din alocatiile membrilor. Restul: Lamborghini, Ferrari alea sunt biscuiti. 20% fac 80% din evaziune. Probabil ca sunt mai putin de 500 de firme care fac spre 80% din toata evaziunea asta si toata lumea vorbeste de restul 20% din bani.

      00
    • Si inca una pt. dl. @norbert
      De la the one and only Milton Friedman https://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman
      https://www.youtube.com/watch?v=rQLBitV69Cc

      00
  21. Omu a fost ministru de finante 1an si un pic. A zis el ca face lucruri acolo da doar au schimbat personalul de lucru.

    La anaf inca se depun declaratii fiscale pe un site care arata si functioneaza ca in 95. Se verifica pe alt site care functioneaza la fel. Inainte de ziua de termen mai si pica cu orele ca nu se astepta nimeni sa ninga.

    00
  22. In afara de coruptie/interese de partid ce alta explicatie exista pentru lipsa de interes in colectare taxe?
    Adica pentru orice partid la putere ar trebui sa fie mereu primul punct pe agenda si sa investeeasca oricat pentru a creste gradul de plata al taxelor. Mai multe taxe inseamna mai multi bani la buget cu care sa faci chestii pe care oamenii le vad, exact ca in articol – spitale, sosele, parcuri etc.

    00
  23. Ar trebui sa inceapa cu verificarea banilor pe care ii au deja in cont. E al 3-lea an la rand cand imi vine pe PFA, somatie de plata cu executare in 15 zile, ca am datorii la ei. Binenteles ca sunt bani pe care ca un bun cetatean cand nu era obligatoriu de platit anumite taxe eu le-am platit, ca sa fie bine. Acum patesc aceeasi treaba, executare pentru o decizie din 2018, care nu a mai venit pana acum sa le platesc suma. Surpriza, suma este deja platita in alt cont al lor, care era atunci valabil. Trebuie sa merg acolo sa fac o cerere de mana sa mute banii dintr-un cont in altul.

    Mergea si online dar doar daca dupa ce completezi formularul ii prinzi la telefon sa iti confirme ca au primit (nu i-am prins de 2 zile). In caz contrar, cererea de transfer dureaza 45 de zile, iar executarea se face in 15.

    Asadar, nu trebuie sa ne miram de nimic….

    00
  24. Eu ma gandeam ca sa fie lege/regula interna ca sa nu mai urmareasca sume mici.
    Ai de platit pana in 100 RON? Sa iti trimita automat un SMS/e-mail, orice forma de atentionare ieftina. Ca nu face suma recuperata cat platesti salariile celor care trebuie sa faca calculul si recuperarea.
    Ai datorii totale de pana in 20 RON? Sa iti dea certificatul ala ca esti fara datori – sa spuna datorii sub 20 RON si gata.

    Alta idee – sa fie obligati sa urmareasca (si sa fie nevoiti sa dovedeasca ca au luat masuri) datornicii in ordinea descrescatoare a sumelor datorate. Eu nu pot sa uit cum Victor Ciorbea a beneficiat de o iertare de datorii adunate pe mai multi ani chiar in anul in care s-au blocat mii de conturi pt ca a descoperit ANAF-ul ca se calculase ceva gresit la un moment dat si acum erau toti datori.

    00
  25. Am avut o amendă de 150 de lei de plătit (cheltuieli de judecată pentru retragerea unei plângeri, long story). Am plătit-o.

    Am primit somație că n-am platit-o, că poprire etc. Am fost la ANAF cu dovada, a zis fata că s-a rezolvat, că nu voi mai primi nimic.

    Ieri am primit iar, cu aceeași amendă.

    Asta face ANAF.

    • same here cu amenzi de circulatie platite in 24 de ore, ramane jumatate agatata ani de zile, trimiti dovezi, te bucuri c-ai scapat, vin anul urmator din nou, si tot asa, conturi blocate, injuraturi, morti, raniti. nu, nu e suedejie, e romania

      00
    • Ma gandesc oare, o fi incercat cineva sa le faca o plangere penala? Fals si uz de fals, abuz in serviciu poate dar nu sunt sigur. Ei practic declara in fals ca avem datorii si incearca sa obtina venituri necuvenite. Tinand cont ca poti obtine un certificat fiscal ca nu ai datorii la data X orice datorie pretinsa de la X – Z clar poate fi considerata fals fie in pretentia de plata fie in certifcatul fiscal.

      00
  26. Stai asa, deci de aia nu are Romania spitale, autostrazi si alea-alea, ca nu se iau si mai multi bani din taxe. Deci s-au construit doar 10 spitale noi, cand puteam construi 100 de fapt. Avem numai 5000 de km de autostrada, cand puteam avea de 100 de ori mai mult. Puneam buda si apa curent la juma’ de scoli din Romania, dar uite, nu sunt bani, asa ca mor pruncii inecati la propriu in cacat.

    Mda

    La cate ofera Statul roman in acest moment, sa fie multumit ca pulimea (ca asta suntem pentru ei), inca mai plateste taxe. Ca in rest, platesti meditatii, platesti mita la doctori, iti rupi gatul cu masina pe coclauri, iti arde familia in spitale sau ti-i omoara ‘suedejii’ pe te miri unde, in timp ce politistii se fac ca nu vad.

    Asta era problema cea mare … sa luam si mai multe taxe, sa poata fura aia desteptii si mai mult.

    Imi spunea colega de apartament acu’ niste saptamani ca, daca incepe sa-mi mearga treaba aici, ma taxeaza statul american de ma rupe. Si i-am zis ca 1. prefer sa dau 1 milion taxe, ca probabil am facut 3 atunci, deci traiesc si eu bine si 2. da, platesc taxe, cand stiu ca sunt in siguranta pe strada, cand spitalele (asa scumpa cum e asistenta medicala si asa piperate asigurarile) nu ma fac gratar la ATI, ca am pentru copil scoli mai mult decat foarte decente si ca am autostrazi suspendate (ca tot avea un anumit primar pasiunea asta) si ajung dintr-un capat in altul al orasului in cateva minute.

    Hai sa inceapa domnii aia de la ANAF si de unde-or mai fi, sa mai scada furatul sau macar sa mai creasca si facutul, sa fie procentual mai decent. Nu stiu, sa fure 10%, daca se poate si nu 95%. Si sa vezi atunci ca se fac de toate.

    • Adevarat. Platesti taxe peste taxe si vine una ca Dancila care le imparte din pix unde i se spune ca e bine. Apoi vin si buge asistatii cu sporuri de ecran, pensionarii speciali, generalii cu mii de stele si grabnic pensionati si asa mai departe. Merita sa te agiti sa platesti? Merita sa colectezi pentru stat…

      00
  27. recuperam si noi prejudiciile mai cu talent, asa? ca numai din alea s-ar strange bani de 7 autostrazi si 15 spitale. plus ca asa parca ar avea chef si hetarii sa dea bani mai cu spor la buget, uite, ba, nu doar ma fura si ma omoara statul, imi mai si da

    00
  28. Nu sunt specialist dar pe acest domeniu propunerile tale sunt…
    Verificat si executat cei cu datorii? La ce datorii? la stat, la furnizori, la prieteni?
    Eu zic ca statul te blocheaza rapid daca ai datorii, blocaj cont etc. Si apoi sa ai datorii inseamna sa declari. Si aici e problema, o parte din economie functioneaza fara a inregistra, declara ce faci si atunci nu ai ce taxe incasa.

    00
  29. As vrea sa privatiz ANAF-ul.

    00
    • @John – asta nu insa ar fi amuzant sa vanda datoriile firmelor de recuperare. Ceva imi spune ca ar exista firme dispuse sa plateasca mult pentru acele creante si in acelasi timp tu sa ramai dator statului, ei sa se ocupe doar de executare pe procent, gen 30% din ce recupereaza.

      00
    • Si administrarea nu doar colectarea restantelor.

      00
  30. Vali, anaf deține în acest moment sistem care „vede” mersul banilor în timp real al unei companii… transferuri dividente, și tot ce trebuie.

    Nu inteleg, jur ca nu inteleg cum nu își pot plati taxele unele companii. Eu daca întârzii 20, 30 zile nu stii exact, instant am poprire pe toate conturile firmei. Si pot folosi doar după ce se indestuleaza poprirea.

    Nu inteleg. Cred ca 90% din lipsa de colectare e de la companiile statului. Alta explicație nu am.

    Cati generali cu 4 stele sa fie în spatele unor companii ca acele cifre sa conteze? Asa prost sa fiu eu sa nu cred ca e posibil asa ceva?

    00
  31. 2019 – nov. primit citatie sa ma prezint de urgenta la ANAF – primesc o invitatie pe un CNP care nu imi apartinea si pana si numele era gresit scris.
    Sun si sunt luat pe sus, direct prin telefon, si tratat ca un INFRACTOR efectiv.
    3 luni mai tarziu s-a dovedit – tot eu am facut toata alergatura si traduceri si pe dracu sa ma ia si drumuri la ei sa le depun – ca am declarat totul corect si m-am achitat de totul CORECT si abia abia pe ghiseul.ro
    ANAF inca functioneaza pe acelasi model de pe vremea lu’ Ceasca: stii pe cineva care crezi ca nu a declarat corect – haide toarna!

    00
  32. ANAF se plange de proasta colectare de la pulime, ca de marii datornici nu se atinge nimeni. Muistul de Negoita parca avea de dat la stat vreo 80 de meleoane, dar nu ii pune nimeni poprire pe conturi. Eu daca am uitat sa platesc un cacat de impozit de 500 de lei pe firma, ma trezesc cu conturile blocate.

    00
    • Greșeala ta. NeaCoiță avea datoriile pe persoană fizică.

      00
    • La Negoita e oarecum mai complicată treaba. Ala a vândut imobile însumând milioane de euro pe persoana fizica folosindu-se de vid legislativ. Nu era ilegal. Apoi statul a modificat legislația ( daca sari de o anumită sumă trebuie sa plătești TVA întrucât nu e tranzacție singulară ci esti dezvoltator) si l-a pus sa plateasca retroactiv. Problema nu e asta. Ci cum si-a dedus TVA ul la materiale si servicii pana a construit si a vândut imobilele. Dacă nu a dedus nimic nu prea ai cum sa ii ceri TVA la.vanzare. Dacă a dedus intra la evaziune si nu cred ca scapa asa usor.

      00
  33. Si mie mi se parea stupida declaratia aia unica. Si am sarit peste ea de multe ori. Doar ca m-au obligat la corporatie sa particip la un curs si aia au explicat ca e o metoda de prevenire a spalarii banilor: ai o firma, si vrei sa scoti bani din ea, gasesti CNP-uri pe net si le faci contracte civile. Daca aia nu depun declaratia, ANAF-ul din tarile civilizate se sesizeaza si il ia la intrebari pe ala cu firma de sanatate. Doar ca la noi ala cu firma slabe sanse sa pateasca ceva. Inseamna munca si la stat nu mergi sa muncesti, ci sa faci bani =).

    00
  34. Da care-i problema dacă firma-i pe minus? Orice start-up serios este pe minus ani de zile. Amazon a fost ani de zile pe minus (in Germania cred că încă mai este). Cumperi mașină, o deduci, reduci câștigul. Nu cred că există vreo obligație de a face câștig. Eu în 2018, 2019 am avut un câștig în jur de 200 de euro. Am cumpărat la sfârșit de an marfă, mașini-unelte, etc. Marfa pot să o activez ca costuri în anul în care am cumpărat-o. De ce să plătesc impozit? De câștig nu am nevoie, deoarece nu am nevoie de finanțări iar dpdv moral… Am plătit la impozite pe venit de mi se face rău când mă gândesc la asta.

    00
  35. Raspunsul pe scurt la intrebare: nu stiu. Si eu il caut!

    Daca s-a raspuns, mi scusi.
    Raspunsul pe lung.
    1. toate bancile si majoritatea IFN-urilor vor sa recupereze de la ANAF veniturile potentialilor clienti. Nu te mai incurci cu adeverinte de venit, verificari …Si majoritatea bancilor si IFN-urilor si-au optimizat fluxurile de lucru in asa fel incat recuperarea veniturirlor sa dureze intre 1- 20 minute. frumos nu? Dar exista un efect secundar. Cine intra in acest protocol cu ANAF trebuie sa dea ceva la schimb, la barter, cum se zice. ANAF-ul trimite cereri catre banca X si il intreaba: vreau sa imi dai toate conturile si toate tranzactiile din ultimii 1,2 10 ani pentru clientul X (persoane fizice, juridice). Not so cool, eh? Mai mult, daca ANAF-ul vrea mai multe detalii, poate cere ca pentru o anume tranzactie, banca sa furnizeze documentul justificativ (scanat, care o fi ala). even cooler, right? Din surse sigure va spun ca numarul solicitarilor de la ANAF s-a marit cam de 10 ori in ultimele 4 luni. Ce fac cu datele e treaba lor. Tot protocolul asta a fost mediat de ARB (Asociatia Romana a bancilor) si a aderat la protocol cine a vrut (protocol care e in desfasurare din aprilie 2015) . Dar majoritatea au vrut, ca doar nu vrei sa dai credit cu adeverinta de venit si sa dureze 7 zile, cand competitia da in 3 ore acelasi credit. Tuturor ne-a placut cand durata acordarii creditului s-a micsorat vizibil , dar putini si-au pus intrebarea: oare cum de s-a putut asa ceva? Nu e nimic secret, doar ca putini intreaba.

    2. Again, toate bancile si toate IFN-urile TREBUIE (conform unei legi din 2016) sa raporteze zilnic orice cont nou aparut / inchis (nume, prenume, adresa fizica, adresa de email, numarul de la pantof), orice modificare de imputernicit pe cont, si titularul oricarei cutii de valori. Nu se raporteaza sume, dar afli a doua zi daca o firma sau o persoana fizica si-a deschis un cont nou sau l-a inchis. Ciresica de pe tort e ca ANAF-ul a obligat bancile la momentul intrarii in vigoare a legii sa raporteze si 5 ani din urma. Adica toate conturile inchise / deschise din 2010-2011 pana in 2016. Imagine completa. :)

    Cu alte cuvinte, ANAF-ul stie de a doua zi ce conturi noi apar, si de a treia doua zi pot sa intrebe ce tranzatii au fost pe el.

    Ca o concluzie: ANAF-ul are deja la dispozitie (din 2015 – 2016) extrem de multe informatii referitoare la banii pe care ii are sau nu o persoana fizica / juridica. Ce ii impiedica sunt deja la capitolul scuze. Lipsa personal / timp / legi / chef. Don’t care.

    00
  36. Orice demers se va opri cand intra in actiune #justitapecareoaparam. Pana nu se rezolva aia, nu o sa inaintam un pas. Intangibilii astia se fac ca mincesc asteptand pensia de serviciu, ca ei nu au pensie speciala, sa fie clar

    00
  37. Pe mine ma enerveaza generalizarile astea. Profitul transferat, paienjenisul de nu stiu ce. Zi fratelo cu subiect si predicat ce se intampla mai exact. De unde plm scot procentele alea de 28% – 40% ramane nefiscalizat ? Ai o lege ? Se respecta ? Schimba legea daca se „fura” cu acte. Pune impozit pe cifra de afaceri, e simplu de fapt. Nu vrei pt ca doar o arzi aiurea si stii ca ar fi nasol daca faci asta ? Atunci taci in mm.

    00
  38. Nu exista interes. Nu ai cum sa ii deranjezi pe cei care fac evaziune. La ei cine mai cotizeaza? Cine mai face campanie? Cine ii mai voteaza?

    00
  39. E normal sa platesti pe declaratie, asa se face si in SUA si o mica parte primesc un control anual random. Aici ai marja 20%, daca ai sub, e ok te iarta, platesti diferenta, se considera eroare de cetatean care nu e de domeniu si aia e. Sistem care merge pe incredere si aparent functioneaza.

    Practic tu ce recomanzi? Fiecare leut care il incasam sa avem unul de la ANAF sa ne sune sa intrebe? Nu, de asta ne plangem tot timpul? Ca suntem tratati ca infractori?

    Ca oamenii sa plateasca, trebuie sa se vada in ceva, nu spitale, nu infrastructura, nu investitii.
    In schimb suedejii primesc bani pe fiecare puradel desi nu au muncit o zi in viata lor, autoritati locale in care se sifoneaza bani la greu, bataie de joc in orice institutie publica. Astia beneficeaza de ce beneficiez si eu, politia lucreaza pentru ei, legislatia e dura pentru ei, eu am de suferit din toate.

    Ca sa avem pentru ce sa platim, ar trebui sa nu mai platim niciunul, un an de zile, asa aducem putin cu picioarele pe pamant toti bugetarii si conducatorii, ca prea bine stau ei acolo sus, invincibli. Asta e singura solutie cu care nu a venit absolut nimeni, oare de ce? Cel mai probabil ne place rahatul in care traim.

    00
  40. Imi place asta cu „Make ANAF great” – si da, sunt de acord, tara noastra ar beneficia extrem toti si-ar plati taxele la timp si corect, desigur, cu presupunerea ca banii aceia acumulati din taxe ar fi folositi intr-un mod productiv.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube