Online: revista Chip se închide (iar)

Zvonul sigur circula din decembrie, dar agonia s-a mai prelungit un pic până zilele astea, când redactorul șef al Chip a anunțat că se închide șandramaua.

Toată lumea se aștepta la asta, întrebarea e cum s-a ajuns aici. Păi, printr-un management total defectuos și o lipsă de viziune soră cu moartea, asta în ciuda unei mase de fani foarte loială, care au fost inițiați în tainele calculatorului și au crescut cu revista.

Chip a trecut prin falimentul Rodipet și prin declinul presei scrise fără a face nimic să se salveze. Până și ziarele conduse de dinozauri au acceptat că trebuie să fie și online, nu și Chip. Chip au pus capul între urechi și au mers mai departe, când toată piața se agita și căuta modele de business noi.

Și aici intră în scenă managementul prost, reprezentat de Dan Bădescu și Adrian Dumitru. Care at stat pe fund din 2009 încoace, încasând pierderi de zeci și sute de mii de euro pe an fără să facă nimic pentru a muta o parte din abonați online. Mă rog, pentru a-i atrage pe abonații de pe print pe modele de business online. Cum ar fi un abonament pentru a citi revista pe site sau pe tabletă, că mă gândesc că mare parte din public era conectat la internet și ar fi costat mai puțin să vinzi un conținut online decât tipărit. Și transformat mizeria de chip.ro într-o destinație pe care să vrea să o viziteze mai mult decât rătăciții (mă gândesc ce valoare SEO are un domeniu înregistrat în 1996).

Numai că asemenea transformări necesită oameni care se pricep, oameni care nu sunt ieftini. Să reformulez: un digital manager e mai scump decât un redactor de revistă, indiferent de calificările lui și de domeniul pe care scrie. Și niște oameni care au privit cum business-ul lor dispare și nu au făcut nimic tema asta în mod sigur nu ar fi găsit oportun să angajeze așa ceva sau să îi plătească un salariu.

Drept urmare, când nu mai poți susține revista în tipar, mori. 

 

chip-noi-plecam chip-adrian-dumitru

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

12 comentarii

 1. ” inainte de a inchide apa, lumina si gazul”
  si inauntru geme de aeroterme si calorifere electrice…

  00
 2. Sunt deja prea multe reviste, iar acest fapt constă în competiţie. Oamenii au din ce să aleagă. Dacă se va inchide din nou, iar se va deschide. :) Oricum, o revistă nu este uşor de întreţinut dar având în vedere că au posibilitatea de a se expune online, pot obţine popularitate prin articole interesante. Presa vorbeşte si despre astfel de articole, iar oamenii sar cu butonul „Like” la pagini. :D

  00
 3. Intr-un fel imi pare rau, acum 6-7 ani level si chip erau singurele reviste pe care le citeam. But then again, aici te aduce managementul prost si lipsa de viziune.

  00
 4. Io-s de la țară, but uadafac?
  „pentru a citi revista pe site sau pe tabletă”

  00
 5. Vali cam asa e, dar din pacate m-a reusit nimeni sa le deschida unora de acolo ochii…
  @midant daca atata ai inteles din tot ce e in postarea asta, ia loc ai nota 2

  00
 6. @midant, intr-o iarna acum cativa ani, au crapat hard disk-urile serverelor de frig ce era in cladirea respectiva. Managementul prost s-a manifestat pe toate planurile.
  True story.

  00
 7. un alt motiv pentru inchidere a fost ca isi lua banii de la distribuitori cu foarte mare intarziere sau deloc.

  00
 8. User tu intelegi ce scrie in articol? Falimentul rodipet nu a fost o lectie, am inchis revista pentru ca ne luam banii cu intarziere…
  Cred ca erai foarte bun acolo in echipa de management.
  ” Nu stiu sefu’ e nasol, aia ne dau banii greu eu zic sa inchidem sandramaua ca nu se merita „.

  00
 9. Am intrebat mai demult de ce nu se face o versiune online a revistei, pentru ca mie imi este mai usor sa stau sa citesc online de pe smartphone, laptop tableta, in metrou, tramvai, birou, etc… raspunsul nu a venit niciodata din partea lor. La fel si cu mizeria aia de site. Continut cat de cat ok (nu mai stiu in ultima vreme pt ca nu am mai intrat pe site) intr’un ambalaj de cacat. Imi pare rau pentru revista…am aflat multe de la ei, dar … pacat!

  00
 10. Urmeaza…Level ???

  00
 11. @septimiu si cum presupui ca ar trebui sa lucreze o revista print ? sa aiba proprii angajati si sa o distribuie la colturi de strada ? un spalat de parbriz si o revista chip ?
  iar distribuitorii care nu platesc sau platesc cu intarziere, nu sunt in faliment.
  pur si simplu nu platesc. ce e de invatat din asta ?
  singura solutie era sa renunte la print si sa stea pe online.

  00
  • Viteaz in vorbe pana la capat !!!
   Totusi exista ceva in spate, o afacere care sa-ti ofere dreptul moral la acest model de vitejie?
   Suntem satui de comentatori bombastici.
   Vrem sa vedem oameni care si-au suflecat mainile si muncesc pe rupte.
   Aaaa, desigur, acesti oameni nu au timp de eroisme verbale postate pe spatiul virtual.
   Unul din acesti oameni poate fi chiar vecinul tau – poate fara prea multa scoala – ce munceste si 10 ore pe zi si mai mereu la sfarsit de saptamana, dar care nu are datorii la intretinere ca d-l director de la parter si nici datorii la stat ca unii dintre noi.
   Astia sunt oamenii care tin tara in picioare, nu gargaragii din spatiul virtual ori spatiul politic.

   00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.