Online: nişe aglomerate

girls-snowMă uimeşte că există oameni care în 2012 vor să înceapă un proiect pe monden, pe tehnologie sau pe ştiri generaliste. Dacă e să fie trei nişe absolut aglomerate, astea trei sunt. Şi explic şi de ce, poate se prind că explicaţiile astea se aplică şi în alte zone.

Nişa ştiri.
Cel puţin o dată pe an primesc o ofertă de la nişte oameni care s-au gândit ei că pot rupe o bucăţică mică de tot din zona asta şi pot face şi ei nişte bani. De obicei, dacă reuşesc, banii sunt prea puţini ca să conteze şi proiectul moare într-un an. Plus, mulţi dintre ei nu ştiu să scrie, admiţând că a rescrie ştiri de pe siteurile mari e o idee bună. A mers cu Hotnews şi Ziare.com pentru că nu exista altceva pe vremea aia. Acum există. Dacă nu sunt ştiri producţie proprie sau nu există un trust în spate, proiectul e mort din start.

Nişa monden.
Din nou, dacă nu există posibilitatea producerii de conţinut propriu, care să atragă tone de vizitatori, ideea e moartă, pentru că nişa e greu monetizabilă (public prost, sărac, needucat). Din nou, a lua ştiri de pe cancan şi click şi a le rescrie e o idee extrem de proastă. Cel mult se pot atrage patru sau cinci mii de unici, cu eforturi mari (seo, copywriting, alte minuni), şi nesiguranţa domneşte (dacă mai ţineţi minte, erau cocoşi care făceau asta, byrev.net, kosmin.net, dar i-a rezolvat google cu timpul).

Nişa tehnologie.
Cumva, toată lumea a ajuns la ideea că poate scrie pe IT, fără să aibă habar de nimic. Şi de asta e plin de siteuri care scriu despre telefoane sau laptopuri, şi toate sunt proaste, şi toate fac bani puţini, de la laptopnews la cel mai răpciugos site, şi toate plâng că nu fac bani.

Şi vă dau şi un exemplu: uitaţi-vă cât de puţine ştiri româneşti de tehnologie sunt pe absolut orice site. Şi motivul e simplu: oamenii care scriu pe domeniul ăsta nu se pricep la el încât să tragă o concluzie sau să aibă o părere, adică să aducă trafic şi să construiască un brand, de aceea se rezumă la a traduce de afară.


Overall, există o problemă foarte delicată. Idioţilor analfabeţi nu le place să citească articole scrise de idioţi analfabeţi. Şi asta e dovedită de realitate, pentru că altfel siteurile astea mici, scrise de idioţi analfabeţi, ar avea succes monstru. Numai că tot realitatea ne spune că, dacă nu eşti un ziar sau un alt tip de brand, degeaba eşti idiot analfabet.

Singura metodă de a câştiga ceva pe o nişă aglomerată este conţinutul diferit. Cum face Metropotam, de pildă, sau Notebook Review.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

23 comentarii

 1. pe acest site v-or fi stiri, pareri si topuri de calitate doar ce merita citite !

  #ameno

 2. Fiecare generaţie are impresia că poate inventa apa caldă. Iar iluzia „jurnalismului cetăţenesc online” doar a distrurs jurnalismul clasic, fără să pună în loc ceva consistent. Eventual a reciclat nişte ziarişti dintr-o parte în alta. Aşa cum nu se poate face învăţămînt de calitate sau politică de sănătate cu oameni prost plătiţi, aşa nu se va face jurnalism performant cu oameni prost plătiţi. Cine acceptă un salariu mic la te miri ce redacţie, de fapt nu are unde să meargă la salariu mai mare, nu-l la nimeni!
  Atît comentez, doar pe introducere, că nu sînt abonat (încă!)

  00
 3. Baiatul cu proiectul TopMonden e atat de analfabet incat ma mir la ce se mai face scoala in Romania.

  00
 4. @nobody : scoala se face ca e obligatorie:) oricum, cu unele exceptii, un intelect limitat e o reteta de succes (vezi Cancan, Libertatea etc)

  00
 5. @Ciprian Pe bune? Intru la parnaie daca nu fac scoala? Nu-mi pot deschide PFA, Afacere, bla bla daca nu am scoala?

  00
 6. @nobody : Eu stiu ca primele opt clase sunt obligatorii. Pârnaie nu faci, PFA probabil iti poti face dar permis de conducere nu. E cazul sa discutam asta, ca nu pari a fi in situatia respectiva?

  00
 7. Stiu ca aduci multe critici zonei de tehnologie pentru ca am citit si in alte articole de ale tale despre asta, cu alte cuvinte nu sunt siteuri de tehnologie de calitate in .ro dar totusi nisa este plina si nu este loc pentru altii. Eu cred ca cel putin pe tehnlogie mai e foarte mult loc daca vi cu lucruri diferite si de calitate. Ca nici eu nu reusesc sa fac totul perfect la DigiPedia… e alta discutie.

  00
  • @Haotik: calitatea vine din experientă şi cunoaştere. gen go4it.ro, aşa. nu din scris după ureche, fără a cunoaşte măcar categoria în care intră un laptop, de pildă, cum fac idioţii de la laptopnews.

 8. Notebook Review din cate stiu a fost abandonat din urma cu cateva luni. :(

  00
 9. @Haotik, dacă „vi” cu lucruri diferite, acestea nu ar trebui să fie în zona gramaticii limbii materne. Părerea mea.

  00
 10. Pare a fi o afacere făcută în 3 pași, din care doi sunt piedică.
  Nu ar fi prima și nici ultima!

  00
 11. Vai de capul meu cate minusuri mi-a dat baiatul cu „afacerea minune”.

  Sfat – daca esti prost si nu te duce capul macar nu te face de ras in public (mesaj pentru baiatul de la Topmonden.ro)

  00
 12. NotebookReview.ro este un proiect care a fost abandonat, am inteles ca din lipsa de timp. Mai sunt si alte site-uri ce fac review-uri detaliate – lab501 ar fi un exemplu, ei se descurcau excelent pe zona de portabile.

  00
 13. Am ramas fara bani in PayPal :(. Doar pentru acest articol si tot se merita sa te abonezi!

  00
 14. ”Mă uimeşte că există oameni care în 2012 vor să înceapă un proiect pe monden, pe tehnologie sau pe ştiri generaliste. ”

  cand ai facut zerostiri nu te uimea.

  00
 15. Gata, s-a terminat inainte de a incepe

  00
 16. Initial, am crezut ca o sa functioneze acest proiect, vroiam sa formez o echipa, care sa posteze regulat articole originale si scrise corect. Pana la urma, am gasit cateva persoane dornice sa scrie pe topmonden.ro, insa capacitatea lor de a relata o stire nu a fost tocamai de pus in revista. (nu pot spune ca eu as fi de nota 10 in ale scrisului..)
  Dar cum se zice: „omul din greseli invata!”, sunt tanar si am timp sa o iau de la inceput orice mi s-ar intampla!
  Mai trebuie sa primesti si cate o „palma”, pentru a revenii la realitate!
  Daca doreste cineva sa cumpere domeniul topmonden.ro, sa imi scrie pe adresa de mail dirtigara@yahoo.com .
  In 2013, am sa ma ocup mai serios de blogul apicol, !
  Cu respect,
  G. Cristian

  00
 17. @Aradean, dacă nici măcar comentariul de mai sus n-ai reușit să-l scrii corect… e clar :)). Și bineînțeles, ai un tupeu fantastic să-ți faci și nițică reclamă aici.

  00
 18. nu prea sunt de acord cu ce spui si sincer chiar cred ca pe toate nisele se mai poate face ceva si inca mult. doar ca trebuie sa fie si altceva. ori sa mergi localizat, ori sa schimbi limba, ori sa dai informatie in plus.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.