Oare medicii sunt obosiți și arțăgoși și la privat?

Ceva frumos:

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, medicul chirurg Călin Pavel Cobelschi, conduce cea mai mare unitate medicală publică din judeţ, iar în timpul liber acordă consultaţii şi la o clinică privată situată pe aceeaşi stradă cu spitalul, la doi paşi de acesta. (sursa)

Dar curiozitatea mea e cea din titlu. Cum e la privat doctorul de la stat? La fel de tare în clanță? La fel de obosit după o zi de muncă? Muncește întâi la stat și apoi se duce obosit la privat sau invers?

Am prietene care au născut la privat și toate spun același lucru: aceiași doctori care erau cam agresivi și bagpubliști la spitalul de stat la privat sunt numai lapte și miere. Că acolo reclamațiile contează. Că acolo clientul plătește din buzunar. La stat banii vin din cer.

tv-media

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

92 comentarii

  1. Mai interesant mi se pare cum poate directorul să mai presteze și în timpul liber. Mai poate să fie eficient ca director? Nu e obosit?

    00
    • Pai de fapt schema e alta .. multi iti dau trimitere la cabinetul lor particular .. ca e aglomerat la stat si e mai bine la privat.

      00
    • Da, e mult mai bine la privat.
      La stat ii mai lipsesc chestii iar la privat plateste fraierul tot.
      Nu e ca si cum la stat n-ar plati tot fraierul.

      00
    • A., tu nu traiesti in Rumania? Tu nu stii ca in Rumania directorii care presteaza la stat vin la munca la 10:00, beau cafeaua cu secretara aia misto si la 10:10 au plecat? Ma rog, ii mai gasesti citeodata si pina la 12:00, dar doar atunci cind au de semnat contracte cu furnizorii aia care au contracte numai cu statul.
      Nu il mai stii pe fostul ministru Costache si pe secretarul lui Moldovan? Ce, ei erau ministri si secretari de stat, responsabili cu sanatatea romanilor? Nu, ei erau bugetari, la 16:00 spargeau usa, ca si asa aveau de-a face numai cu bolnavi saraci care nu au bani de Sanador.

      00
    • Bine spus, doar ca directorii nu au program de 8 ore pe zi si 22 de zile pe saptamana.
      Practica de a atrage pacienti de la spitalul de stat la clinica privata este veche de zeci de ani, unii medici pentru asta lucreaza la stat, sa isi atraga clienti.

      Apropo de prostia din tara asta, primarul Mihai Chirica a postat un Banner cu I Love IAȘI dar cu imagini din Chisinau iar purtatorul de cuvant al Primariei insista ca imaginea este din Iasi: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/gafa-de-proportii-a-primariei-pe-un-banner-uriascu-te-iubesc-iasi-a-fost-pusa-o-cladire-din-chisinau–291724.html

      00
    • Depinde de medic in special.
      Am găsit oameni ok și la privat, și la stat.
      Jeguri și la privat, și la stat.
      Am avut niste episoade la privat cu niște jegoși, când am fost cu maică-mea la niște controale. Unu neurolog, altul endocrinolog, peste care am intrat după finalizarea consultațiilor și am făcut scandal grav, fix pentru că urla la maică-mea și se comporta de parcă e stăpân pe plantație.
      La neurolog chiar mi-am luat banii înapoi pe consultație, i-am făcut reclamație la managerul clinicii. Nu știu dacă încă mai lucrează acolo, dar ideea e să avem și un pic de atitudine.
      Pentru mine am făcut programare la cardiologie și m-au sunat cu o ora înainte de consult, că domn doctor a plecat în vacanță. Bineînțeles, ca un domn le-am luat morții în rachetă, fix ca ultima suedezcă.
      Am fost amenințat că acea convorbire este înregistrată și poate fi folosita împotriva mea, bla bla, că să discutăm civilizat, după ce mi-am luat zi de concediu special pentru treaba aia. De final le-am zis sa își bage înregistrarea în rozetă și să mă pupe in gaura cheii de jegoși.
      Am avut experiențe bune cu medicii de la spitalul militar din Pitești, am fost ok cu medicii din ambulatoriu de la Spitalul județean Pitești, am fost ok medici de la clinici private din Pitești.
      Depinde de la om, la om. Jegoși sunt și la stat, și la privat. Nu consider că pot fi catalogati toți domni la privat, jeguri la stat.

      00
    • Mai interesant e când dirijeaza pacienții din sistemul public in privat.
      In corporatii e training obligatoriu anual unde te freaca la cap cu cat de important e codul de conduita si cum poti fi dat afară pentru conflict de interese.
      Dar cine plm sa puna piciorul in prag in Sanatate?
      Venise Costache saracu ca o floare, isi dădea singur sieși bani din pix si era siderat cand il întreba lumea de asta.
      Deci la nivelul asta suntem.
      Oamenii astia nu concep nimic dincolo de propriul stomac si au aceeasi mentalitate de pe vremea lu Ceasca cand toti carau cate ceva acasa de la uzina.
      Si nu, privatizarea nu e o soluție.
      La fel cum KWS nu e nici macar un președinte mediocru, chiar daca il raportezi la Ponta sau Dancila.

      00
  2. Merg destul de des la medic – comparativ cu romanul de rand (nu de placere).
    Singura diferenta intre privat si stat este ca la privat medicii au stoc in rafturile din camera de garda si cabinete.
    De asteptat astepti la fel de mult, apar aceleasi incurcaturi de multe ori, iar medicii au cam tot aceeasi greata pe care o au si la stat.

    00
  3. Nu intotdeauna. In primul rand, de foarte multe ori intarzie, degeaba ai tu programare. Cel mai mult a venit un individ dupa o ora (Regina Maria). Nu scuze, nu nimic.
    Atitudine sictirita si chiar agresiva am vazut si din partea personalului. Au impresia ca daca nu platesti ca ai abonament te pot trata cum vor.
    Ieri am pierdut 3 ore jumate cu un RMN care trebuia sa dureze 1 ora jumate.
    La Ponderas mi-au oferit investigatii + internate de 15000. Poate as fi mers, daca ar fi garanta rezultate, dar ei nu garanteaza nimic (decit ca te costa foarte mult). Le-am facut cu sub 1000, ca erau acoperite de asigurarea privata.
    IN General am o parere prosta despre medici, am interactionat destul de mult cu ei. Sigur ca am intalnit si oameni faini, dar si jigodii pe care i-as fi dat afara pe loc si interzis a mai profesa medicina ever.

    00
    • Regina Maria sunt niste jeguri speciale. Sun saptamana trecuta sa imi fac programare RMN cu trimitere la Neurolog de la ei:
      – Ah dar stati domnule H ca de pa 1 Iulie va expira abonamentul.
      – asa si? Pana atunci sunt abonat
      – ah ne pare rau nu avem loc disponibil
      – stiti ce, uitati-va si dupa 1 iulie ca pot oricum sa decontez costul tot la birou
      – ah, daca platiti puteti veni… stati un pic… luni la 8.

      ARE YOU FUCKING SHITTING ME?!

      00
    • Mda, se stie de mult ca au cote separate pentru abonati vs cu plata.
      O chestiune foarte de cacat.

      00
    • Bai baieti, astia corporatisti, aveti idee cat este costul unui abonament din ala cu care va tot laudati voi? E sub 10 euro pe luna. E normal pentru ei sa fii pus la sfantul asteapta pe lista de asteptare, atata timp cat ai oameni care vor sa plateasca pentru serviciile alea pe care tu le-ai primi in mod gratuit datorita abonamentului.
      Parerea mea umila e ca pacaleala vine de la corporatie, in care la angajare iti vantura cacatul asta de abonament de zici ca e cea mai mare chestie din pachetul salarial. Corect ar fi sa explice fara perdea. Abonamentul costa X euro, aveti Y servicii pe care le puteti folosi intr-un numar limitat, dar aveti prioritate daca vreti sa platiti. Il vreti? Nu? Atunci luati contravaloarea lui in bonuri cadou sau extra la salariu. Fuck that!

      00
    • @Pyro, jegosismul celor de la RM e dat de faptul ca sunt cel mai mare asigurator privat. Am semnalat zeci de insi, daca nu sute la HR cand ne-au intrebat intr-un sondaj centrat doar pe acest subiect, de calitatea serviciilor oferite de RM etc. Rezultatul ? A fost zero, sondajul a fost uitat, nu au mai venit cu niciun feedback de tipul”uite ce am vorbit cu RM”. Probabil au negociat un pret la nivel de companie (cateva mii de angajati suntem) mai bun decat inainte. Piata libera at its best, unde unul care are pozitie mega avantajoasa in piata ia pielea de pe tine sau/si isi bate joc de client fara nicio jena.

      @Daniel A. da man stiu cat e. Dar daca am pretentia ca daca acel abonament de „sub 10 euro pe luna” e platit timp de 3 ani de zile si nefolosit, atunci cand am nevoie pt chestii minore sa nu fiu f*tut la melodie „ca stiti consultatia e gratis prin abonament, dar mai trebuie sa platiti 20 de lei la receptie pt nu stiu ce consumabil tampon sau mai stiu eu ce”. E prea mult ce cer? Dar da ai dreptate cu corporatiile care tot flutura avantajul asta ca si cand ar fi ceva wow. Cam cum faceau toti teparii prin anii 2000 „noi platim salariul la timp, nu ca altii” ca si cand ar merita o statuie pentru asta.
      Plus mizeria cu programarile daca vii cu abonament sau cash, care e cunoscuta de toata lumea, dar statul (despre care tot clameaza toti libertarienii PNL angajati ca bugetari ca prea se reglementeaza tot, ca e prea puternic si nu lasa privatii sa se desfasoare sa produca bunastarea etc.) sta si se uita a prost cum isi bat astia joc.

      00
    • @Daniel A. La noi pe plantație e 15euro pe lună. Nu zic că e extraordinar, dar nu e nici sub 10 euro.

      00
    • În plus, nu îi obligă nimeni să ofere acele servicii pentru banii ăia. Ei singuri își fac ofertele.

      00
    • @Daniel A., bai baiatule, asta necorporatist. Daca imi spui ca abonamentul costa X euro si am la dispozitie urmatoarele servicii, pai ar trebui sa-mi pui la dispozitie acele servicii. Daca nu ti se pare rentabil, nu mai vinde abonamente la pretul ala.

      Cum ar fi sa spunem ca iti faci un abonament la o sala de fitness, dar cand ajungi acolo ti se spune ca nu poti intra fiindca sunt vreo 3 persoane inaintea ta care au platit pe loc pentru 1 zi si asta este?

      00
  4. Problema la stat e asta ca ori faci ori nu faci luna trece si banii vin.
    Nu se plateste in functie de performanta.
    Imagineaza-ti in orice vama daca s-ar plati in functie de numarul de masini , cum s-ar lucra atunci? Ar mai exista blocaje?

    00
    • Si cum ai contoriza punctual performanta unui medic?

      01
    • @Zurizur număr de pacienți, intervenții reușite, satisfacție pacienți (implementare sistem feedback) de exemplu.

      10
    • zuizur, strict vorbind performanta unui medic o calculezi prin cat de putini pacienti are. cu cat mai putini, cu atat mai bun e.

      00
    • Daca contorizezi dupa numarul de pacienti nu contorizezi performanta. Daca eu lucrez la Spitalul Baicoi unde ai adresabilitate scazuta ( 3 pacienti pe zi) ma voi vedea nevoit sa plec intr-un oras mai mare unde am 30 de pacienti pe zi. Aceeasi problema si cu interventii reusite. Practic vei goli si mai mult de medici spitalele de dimensiuni reduse. Faptul ca ai acelasi salariu de baza si in Baicoi si in Bucuresti e cam singurul motiv pentru ca sunt medici care lucreaza acolo. Ca sa nu mai zic ca pestii mari vor incerca sa acapareze toti pacientii si medici tineri raman cu nimic. Feedbackul ar fi bun, dar vine cineva ca domnul de jos care e suparat ca n-are diactrice la nume iti da nota 1, imi scade salariul pentru ca ce? Vine un pacient ca a mancat cirese cu samburi si are un ciocan in cur ca a incercat sa sparga samburii si il pui sa astepte 3 ore la urgente ca ai alte chestii mai nasoale de rezolvat. Pierzi salariu pentru ce? Tratezi bine si corect 30 de batrani pe zi, habar n-au ei sa iti trimita formularul de feedback inapoi. Pierzi bani pentru ce? Satisfactia pacientilor este extrem de subiectiva. Moare pacientul, tu ai facut tot ce se putea face. Apartinatorii sunt suparati, feedback prost. Sa zicem ca orice feedback trece printr-o comisie care sa verifice daca are vreun temei. Nu cred ca mai are sens sa iti zic cam cum se apara medicii intre ei orice ar fi, dar si ca la un spital mare cu sute de prezentari pe zi ar fi imposibil sa validezi atata feedback. Solutiile par simple si la indemana, dar nu e chiar asa.

      00
    • @Zurizur, adica ce spui tu acum este ca nu exista metode de a contoriza performanta unui medic. Daca este asa, pe ce criterii sunt stabilite salariile in spitalele private? Au toti medicii salarii egale? Ma gandesc ca acolo se face o evaluare permanenta a acestora.

      Iar legat de faptul ca la Baicoi nu vrea sa mearga niciun medic. Acolo adaugi un spor de „munca in pustietate” si il reglezi in functie de cati doritori ai sau nu.

      00
    • La privat salariul il primesti in functie de mai multi factori: daca esti medic specialist/primar, daca ai grad academic, cat de mare e “renunele” si (cel mai important) cota parte din cati bani le aduci: recomanzi analize multe si scumpe primesti bonus, recomanzi CT, RMN, PET-CT primesti bonus (bine, cu conditia sa le faca in acelasi loc). Cateodata sunt necesare, dar de multe ori sunt overkill. Probabil exista si un mecanism de feedback, dar crezi ca e greu sa iti gasesti scuze la 99% din chestii? Cine il da afara pe dr X care intarzie mereu 2 ore, dar are coada de 20 de pacienti la usa zilnic. Cat crezi ca-i pasa privatului de satisfactia pacientului si cat de mult de bani? Stiu ca privatul pare un miracol, dar e acelasi cacat altfel impachetat. Rar dai de un medic care la stat sa fie nesimtit si la privat lapte si miere. Ideea cu sporul de pustietate nu e rea, nu stiu daca exista deja. Dar asta tot nu rezolva problema din centrele mari unde apar parafele unor medici pe niste acte pe care n-au pus niciodata mana, ca face sclavetele tot. Doar ca acum i-ai tripla probabil salariul.

      00
    • zurizur, nu mai inteles.

      medicul ideal e ala care nu are nici un pacient. pentru ca toti oamenii arondati lui sunt sanatosi. sau nu asta e scopul medicinei? sanatatea oamenilor adica… ca de boala suntem toti satui presupun.

      sau altfel spus mult mai important mi se pare preventia bolilor, nu tratarea lor. „pune ba masca, fa ba vaccinul” le-as plati mult mai bine decat „remdesevir, ivermectin” si altele asemenea.

      00
  5. Medicii or fi lapte și miere… dar restul personalului TESA, mai ales cei care nu interacționează constant cu pacienții sunt chiar mai nesimțiti la privat decât cei de la stat.

    e.g. Regina Maria…. m-am plâns că mi-au pocit numele și l-au scris fără diacritice în toate documentele emise și chiar mai mult: sistemul lor IT interzice folosirea diacriticelor când se completează date despre pacienți sau orice alte texte introduse. (denumiri de localități, străzi, etc.)
    … iar răspunsul (primit pe email) a fost aproape de gen ‘hai siktir’… că nu le pasă de Limba Română fiindcă legea 183 / 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică se aplică doar instituțiilor statului, nu și celor private.
    Ca dovadă, chiar și site-ul lor web este scris aproape în întregime fără diacritice.

    00
    • Da, e revoltator ce se-ntampla in sistemul medical cu diactriticele. Niciodata nu au pe stoc si trebuie sa astepti luni de zile sa ai acces la ele.

      00
    • Look, a Karen. Fix asta e cea mai mare problema din sistem, diacriticele.

      00
    • Ma si mir cum de or fi aia care lucreaza in domeniul medical, la stat si la privat, atat de acri si sictiriti avand in vedere ca nenea cu diacriticele e un caz absolut minor.
      PS: Am și diacritice dar nu le folosesc că-mi place când se mai bășică câte unu pe tema lor și pot să răspund despre legea 186 / 2006.

      00
    • asta e o gluma?

      00
    • @DBCooper, Zanghe, etc. … când o să aveți vreo operație de făcut la privat și dosarul electronic al pacientului de pe care s-a documentat chirurgul ca să taie în carne vie (la propriu) este incert fiindcă nu poate să își dea seama ce naiba au scris ăia acolo, o să dați vina pe el pentru malpraxis și nu pe informațiile de diagnostic primite cu greșeli.

      e.g. „normală” poate să însemne un lucru, „normala” poate să însemne altceva.
      În cazul unei articulații poate să însemne poziția perpendiculară a oaselor („normala” la planul articulației) sau „normală” din punct de vedere anatomic… dacă ești medic și vine un pacient cu astfel de neclarități în documente atunci nu ai ce face și trebuie să ignori fișa respectivă și să îl pui pe pacient pe drumuri să facă alt set de analize și investigații medicale, fiindcă primele sunt inutilizabile, iar dacă te-ai baza pe ele riști să ajungi în situații de malpraxis.

      00
    • Tu chiar esti pe bune :)). Oamenii mor in tara asta ca nu exista consumabile medicale si pe tine te f#$e grija de diacritice. Da-o ‘n spanac ca d-aia a facut medicul ala o facultate sa gandeasca un pic cand interpreteaza ceva cu diacritice sau fara.

      00
    • Mi se pare ironic că legea e publicată pe un site al statului (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/71963) care utilizează diacriticele incorecte.

      00
    • Ca om care lucreaza in spital imi pare rau daca suntem cateodata nervosi sau sictiriti (pt cei pt care asta este o exceptie, nu pt nesimtitii care asa sunt in general), dar cand dai de un pacient de genul asta crede-ma ca iti bubuie creierul.

      00
    • Pai si ce treaba au articulatiile si pozitia oaselor cu psihiatria?

      00
    • Eu îl înțeleg pe omul ăsta, chiar dacă sunt de acord cu voi că e o nemulțumire minoră. Dă-on plm de treabă, măcar pe site scrie cu diacritice, că nu e așa greu.

      00
    • @Adi, serios? Deci tu ai fost la un medic care nu a inteles ce scrie in dosarul tau fiindca anumiti termeni medicali erau scrisi fara diacritice?

      00
  6. Eu, lucrand la magazin de piese auto langa cabinet de diabet privat, domn doctor Sully, pocait, 4 copii, nevasta nebuna, zilnic vin pacientii la mine sa le schimb bani, ca-i tremura pixu pe retete daca nu primeste ceva si tot zilnic o vad pe nevasta dansului cum vine de mai multe ori sa duca acasa, gaini, branza, lapte, cafele, plocoane…

    00
  7. Sotia a nascut acum un an jumate, la Filantropia (spital de stat), in Bucuresti.
    Doctorul cu care a nascut oferea consultatii si la privat, dar, atat la privat cat si la stat a fost super ok. Nu a avut pretentii / cerut nimic de la noi, inainte sau dupa nastere.
    Nu zic ca nu exista situatia de mai sus, dar noi am avut parte de o experienta placuta.

    00
    • Si noi am avut noroc cu medicul cu care a nascut. Nu a incercat sa ne influenteze cu nimic decizia, pentru el era acelasi lucru (sau cel putin asta ne zicea noua). De multe ori am fost nevoiti sa asteptam mai mult timp pentru ca el fugea de la privat la stat, ca avea nasteri.
      Pana la urma tot la privat a nascut, dar motivele au fost altele: curatenia din spitale (si mai ales din baile lor), supraaglomerarea si faptul ca oricum trebuia sa dai ceva la fiecare de acolo. Macar la privat am dat la sfarsit cu cardul, nu am avut nevoie de nimic altceva pana la plecare (nu scutece, nu haine, nu mancare, nu nimic).

      In schimb… greu am prins un medic ok la stat in alte situatii. La privat cateodata au fost ok, cateodata zici ca erai la stat si nu il plateai… plm

      00
    • NOU
      #41

      Peltecu de ani de zile are clinica privata, iar jumatate din echipa lui de la Filantropia este la aceeasi clinica.

      00
    • @Andrei…cumva Radu Botezatu? Întotdeauna îi dădea variante soției. De exemplu luni la clinica particulara sau marți în filantropia. Niciodată nu i-a impus unde sa meargă. Și nici de cerut nu a cerut ceva vreodată.

      00
    • @Sinculet: da, Radu Botezatu. Personal mi s-a parut super ok ca om / doctor, atat cat am interactionat cu el.
      @random woman: Da, asa e, are clinica privata Peltecu si multi din doctorii de la Filantropia sunt si acolo. Mie asta imi spune ca astia sunt doctori care sunt buni / foarte buni. Am avut curiozitatea sa ma uit, la clinica lui la CV-urile doctorilor… fara nicio exceptie toti aveau cursuri / stagii de perfectionare in afara.

      Ca o nota putin off-topic, conditiile din spital (sotia a stat intr-o rezerva individuala) se apropie destul de mult de conditiile de la un spital privat. As zice 3.5-4 / 5.

      00
  8. Salariile lor sunt mari. Vor fi si mai mari , e inflatie tot mai multi castiga si mai mult, ajungem ca afara saracii se trateaza cumva la stat patura medie si bogatii la privat deci medicii asistentele nu stau cu sabia concedierii deasupra capului deloc inca o generatie de aici incolo. Cei mai multi dintre medici fac parte din categoriile de psihopati descrise de Coloja.

    00
    • N ai cum sa fii sanatos la cap si sa faci cu succes interne, urgente, traume, psihiatrie. Nu stii ce vorbesti. Multi sunt adrenaline junkies. Majoritatea alcoolici.

      Poti sa fii psihopat si capabil de empatie, sa stii

      00
    • Nicu si Matei, doi membri remarcabili ai comunitatii de pe zoso.ro.
      Salariile sunt mari, vine inflatia, deci vor fi si mai mari. Pentru ca asa-i sopteste logica lui Nicu.
      Deoarece Matei lesina cand vede o musca eviscerata, doctorii tre’ sa fie alcoolici si/sau adrenaline junkies. Ca altfel nu se poate, ce nu e clar?

      00
  9. Din fericire nu prea am avut de trecut pe la doctori, însă în ultimii cinci ani am fost la câteva consultații la Regina Maria și doctorii de acolo sunt sictiriți până peste cap. O tâmpită de la oftalmologie mi-a făcut consult și a zis să mai vin și a doua zi, n-am întrebat pentru ce însă cea de la recepție mi-a făcut programare pentru a doua zi. A doua zi ajung acolo… doar ca să-mi dea fucking rețeta. Probabil a mai decontat ceva în plus, Regina Maria nu mi-a răspuns la reclamație.

    00
    • Eu am abonament la Regina Maria.
      Aici au fost ok, când am avut nevoie de ceva. Depinde în general de om, iar cum mulți nu reacționează, pizdulicele alea ce își fâțâie găoaza în salopete de asistenta pe 17 milioane+bonuri, au căpătat curaj și tupeu. Doar că, mai mineresc ciobani ca mine, cu chef de a le face jocul și care pot urla și înjura ca la ușa cortului.
      Am asistat odată la Doctor Luca, in Pitești, în spate la Spitalul de Pediatrie, cum un nene venise la un consult și omul destul de bolnav și mâhnit, a fost luat pe sus și s-a răstit la el fix o pisicuță din asta. I-a băgat ăla niște pule în gât și niște înjurături de morți, de s-a îngălbenit aia instant.
      I-a luat piuitoarea, iar când a venit paznicul l-a luat deoparte și l-a calmat, că pișase tamponul tanti. Mai trebuie și un pic de coaie. O discuție cu managerii, un e-mail trimis, un telefon dat mai sus de tanti sau un dus la interval regulat pe acolo, fac minuni.

      00
    • Cât timp corporațiile cotizează lună de lună în ciuda feedbackului negativ pe care-l raportezi pentru serviciile pe care le oferă leprele pe care le plătesc ca beneficiu pentru angajați nu au nicio o motivație să schimbe ceva ce merge prost.

      În urma incidentului pe care l-am descris anterior am solicitat corporației magice să nu mai cotizeze pentru mine la RM, însă mi s-a spus că nu e posibil………

      00
  10. Domnul respectiv a intrebat el niste avocati si e perfect legal, o face in timpul liber, e hobby, de fapt mai bine spus, e pasiune, empatie pentru suferinzii carora trebuie sa le ia banii si la privat.
    Majoritatea sunt jigodii si la stat si la privat, aveti o imagine idilica asupra clinicilor private, care au cifre de afaceri ff mari, din ce in ce mai multa influenta, si un aflux de pacienti bine directionat prin dezinteresul, mizeria si coruptia de la stat.
    Pe vremuri, acum 12 ani cred, stiu ca am facut ceva scandal la regina maria la brasov, atat la receptie, cat si unui nesimtit care a intarziat mult (ok, mai apar situatii neprevazute), dar cere-ti scuze in mortii matii, si el mi-a zis ca medicul nu isi cere scuze niciodata la pacienti, si ca am atitudine nepotrivita….eu zic ca acest tip de comportament este rezultatul a pozitionarii , gresite, a medicilor pe diverse piedestale (in comunism, si dupa, erau platiti fff prost, si atunci statul se bucura ca fac economie si ii lasau sa ia spaga cum si cand vor), lipsei de control si proceduri (stiu ei mai bine, acesti eroi ai neamului), cat si prin faptul ca in ultimii 15 ani, li s-a permis sa dezvolte afaceri in domeniul sanatatii, in detrimentul sistemului public, unde activeaza majoritatea, si de unde trag chiulul, unde racoleaza pacienti, unde isi fac mana si numele…

    Eu l-as intreba, el , ca director, ce exemplu da subalternilor sai: este managerul dedicat, care isi utilizeaza majoritatea energiei si timpului locului pe care il conduce, si care isi motiveaza angajatii sa recationeze similar, sau e genul, hai sa profitam cat se poate de peste tot.Si ar fi frumos sa ii vedem si orarul de lucru la clinica privata, sa vedem daca nu fuge din timpul programului de la spital, cum e practica generalizata.

    00
  11. Cunosc un tânăr (mama lui este asistentă medicală) care se face medic nu din pasiune nețărmurită, ci pentru câți bani va câștiga și pentru viitoarele șpăgi grase.
    Din punctul de vedere al unui pacient, sistemul medical românesc este un buboi care trebuie eliminat, corupție, nesimțire și bani cu nemiluita.
    Jurământul lui Ipocrit ăla este doar o vorbă goală pentru foarte mulți dumnezei pe pământ cum se cred ei (de la ultima infirmieră până la directori).
    Desigur, la fel ca în poliție, sunt și oameni cinstiți și corecți, care merită toată stima, dar nu se văd în marea masă de gunoaie.

    00
    • Cunosc un tânăr care vrea să dea la contabilitate nu din pasiune pentru cifre și calcule ci pentru că vrea să câștige bani. Din punctul meu de vedere contabilitatea e un puroi care trebuie eliminat.

      00
    • Cunosc un tânăr care vrea să se facă preot…

      10
  12. Pe unii nu-i mai satura D-zeu. Si director de spital JUDETEAN, si chirurg la stat, si consultatii la privat.

    00
  13. Am pățit la sanador. Dat de doctor comunist, sictirit pe viata, nu mai calc p-acolo, asigurarea merge și la alți privati.

    00
  14. cei care sunt „zei” la stat se comporta la fel si la privat. mare neurochirurg, a ajuns la privat cu intarziere de aproape 2h, era ditai coada la cabinet, eu eram programat la ora 16, el trebuia sa vina la 14, a venit la 15:40 i-a luat pe toti pe super super repede inainte a.i eu tot la 16 am intrat!!! wtf in conditiile in care consultatia era 250 lei. m-a expediat in 2 minute, am venit bou am plecat vaca. mie mi-a intrat pe asigurarea privata, dar sigur erau acolo care plateau din buzunar. rahat d eom

    00
    • Astora nu ai ce sa le faci, sunt bine infipti in sistem, se cunosc cu toti de la minister, CNAS si colegiul medicilor, asa ca nu poate nici privatul sa le zica sa-si faca treaba ca lumea, ca nu mai pupa autorizatii si decontari.

      00
  15. Nu zic ca e o justificare pt comportamentul unora pt ca nu e, dar la stat e destul de obositor pe unele sectii… jeg, mirosuri, galagie, program aiurea, suedeji pusi pe scandal. E destul de greu sa fii zen 24/7 cand stii ca urmeaza inca o garda pe care poate nu iei bani in conditiile de mai sus.

    Dar de multe ori e medicul curva, csf…

    00
  16. Si la stat pot deveni lapte si miere, functie de cat de gros e plicul

    00
  17. Ar fi foarte util sa fie un blog dedicat unde poti sa scrii experienta cu doctorii. Cred ca vedem noi la stiri este doar varful aisbergului. Nu stiu cum e cu GDPR, poti sa pui numele doctorului in clar, sa se poate feri oamenii de ei? La fel cu partea legala, daca afirmi ca ai fost tratat prost si esti dat in judecata, cum dovedesti? Ca, vezi domne, ii lezezi prestigiul.

    00
    • Cum face Radu cu aplicația aia pentru dat note apartamentelor, nu se găsește vreun ITist de aici să facă o aplicație și pentru dat note medicilor?

      Site-uri există deja (e.g. doctorbun.ro sau mediculmeu.com), dar sunt la nivel de anii 2000.

      00
  18. Unele spitale private sunt un fel de moteluri de pe centura, dar pentru cabinete in loc de …. Daca faci niste analize la ei, tot tu trebuie sa te duci cu ele (din nou) la medic. Ei nu comunica intre ei. Ex Spitalul Arcadia. Un alt exemplu negativ (tot la Arcadia) : un medic ORL care mi-a dat reteta cu un antibiotic foarte puternic fara nici o analiza, nimic. I-am zis la fel ca medicului de familie care vroia sa imi dea pe reteta o sacosa de antibiotice si alte pastile pt o raceala banala: NU!!!

    00
    • Toată copilăria am fost îndopat cu augmentin pentru fiecare răceală pe care o aveam. Abia la facultate, când i-am povestit prietenei mele despre asta și mi-a atras atenția, am început să îmi pun semne de întrebare și să mai citesc și eu una alta.

      Acum consider că singura diferență dintre mine și un medic ar putea fi experiența, pentru că avem acces la aceleași surse. Mă îndoiesc, însă, profund că vreun medic din românia urmărește starea pacienților după ce pleacă din cabinetul său, pentru a observa efectul tratamentului, eventuale reacții adverse, diferențe față de alți pacienți care au fost tratați diferit etc.

      În alte cuvinte, oamenii știu una și bună: dau rețete pentru medicamentele firmelor care îi sponsorizează.

      00
  19. Cine e sictirit la stat e sictirit si la privat, stai linistit. Ba chiar ii vezi mari in postere, se lauda Regina Maria si Sanador cu ei pe toate blocurile.

    Lupul isi schimba spitalul dar naravul nu.

    00
  20. Nici la privat nu e numai miere…cel puțin la nașteri e „măcel”, la propriu. Caută orice scuze numai sa te taie, că este mai facil.

    00
  21. Eu aş începe cu restructurarea din temelii a programei de la facultățile de medicină. Anul I, două materii, atât: „Ce sunt programările la consultații şi cum să le respectăm?” şi „Cum să scriem citeț de mână” (asta cuplat cu un opțional pentru pacienți: „Rețetele, mesaje secrete dinspre galaxii? O inițiere în criptografie”)

    Restul, Empatie, Hippocrat, NoŞpagă, astea mult mai târziu şi, evident, opționale.

    00
  22. Legat de personalul auxiliar din clinici/spitale private, acestia sunt platiti cu salariu fix, si de multe ori sub ce se ofera la stat. Volumul de lucru este insa mult mai mare. De ce? Pentru ca medicii in privat castiga in functie de nr. de pacienti/proceduri asa ca tind sa bage ca mig-ul, cassuedejd de 2-3x fata de cat se ia la stat. Acum toate frustrariile alea ca eu lucrez de ma rup ca sa se imbogateasca medicul X ghici in capul cui se vor sparge? Logic ca al pacientului. De ce nu se angajeaza mai mult personal? pentru ca e lipsa pe piata muncii, si fiecare patron de clinica (maj. sunt medici) vor sa tina la un minim costuriile.

    00
    • Nu are sens ce spui. Ori e lipsă pe piața muncii, ori sunt salariile mici.

      00
    • @ubercool – Pe de o parte se mentin salariile intr-o anumita grila, ceea ce nu prea atrage personalul cu experienta (aia stiu ce ii asteapta si prefera sa prinda ceva mai bun la stat) pe de alta parte se atrage de pe piata personal tanar fara experienta ce nu ajunge la maturitate profesionala ca aia cedeaza dupa 3 luni cand vad volumul de lucru. Deci lipsa aia era legata de personalul cu experienta.

      00
  23. Dintre toti medicii la care am apelat in ultimii ani, unul singur am nimerit care sa se comporte la fel atat in cabinetul de stat, cat si cel de privat. Ba chiar, uneori refuza sa imi ia banii pentru consultatii, de fiecare data sta cel putin o ora de vorba cu pacientul. M-a ajutat mult sa ma pun pe picioare atunci cand am avut probleme de sanatate legate de tiroida and stuff. Chiar azi am programare la ea. In rest, prefer sa nu comentez, ca mi-ar lua ore ca sa povestesc experientele avute cu medici de la stat si chiar cativa de la privat.

    00
  24. Situatia e simpla:
    – la stat sunt in ipostaza de sef si pradator suprem.
    Daca nu esti non-stop cu mana pe pistol, toti fug/iti fura „femelele”.
    – la privat sunt angajati, sunt relaxati, nu trebuie sa faca micro-management al spagii.

    00
  25. Eu am nevasta medic, a practicat si ea treaba asta (stat cu privat) si pot spune ca lucrurile nu sunt chiar in alb si negru, in foarte multe cazuri exista o explicatie care sta in picioare pentru chestia asta.

    Oricum din experienta proprie in majoritatea cazurilor cine e jegos la stat va fi jegos si la privat si cine e om de treaba va fi ok in ambele parti.

    00
  26. E incompatibilitate. Niciun manager nu poate avea activitate medicala (sau orice alta activitate remunerata sau neremunerata) in alta unitate sanitara conform legii. poate doar sa predea sau sa scrie poezii. In afara de drepturi de autor si activitate didactica nu are voie sa faca nimic.

    In rest in ultimii ani s-au cam separat apele. in ambulatoriu privat mai sunt medici din spitale dar in spitale sunt medici dedicati care eventual fac garzi in spitale publice. binenteles cu exceptiile de rigoare.

    00
  27. Pe la spitale de stat am avut ocazia sa vad cum functioneaza doar medicina de urgenta si acolo a fost ok.
    La privat am avut experiente recente cu medici care parca lucreaza in fabrica la banda rulanta .
    La programari de 3-4 persoane intr-o ora nu e timp de discutat cu un pacient si te trateaza pe repede inainte ca vine urmatorul.
    Nu stiu cum s-a ajuns la genul asta de ritm de lucru ; e posibil ca managerii clinicii sa impuna asta sau poate vrea medicul sa castige cat mai mult…
    Poate e cineva care lucreaza in sistemul privat si ar putea sa ne lamureasca…

    00
    • Sunt doua tipuri de medici privati:

      1. Angajatul la clinica care ia un salariu fix + un procent din consultatie (max 10%) daca e pacient „adus de clinica” sau vreo 70% daca este pacient adus „de el”.
      2. Medicul care isi inchiriaza cabinet intr-o clinica privata (cazul tatalui meu care a iesit la pensie). Isi inchiriaza pentru ca nu are rost sa cumpere (asigure) logistica necesara pentru o singura specialitate. Medicul asta plateste o chirie fixa clinicii + 5-10% din consultatiile efectuate de el. De obicei 99% din pacientii li sunt adusi prin forte proprii (promovare google, blogs, etc) .

      Sigur, ambii ar trebui sa-si faca meseria la fel. Diferenta este ca medicul de tip 2 incaseaza 90% din banii de consultatie, ala de tip 1 doar 10%.

      In medicina 50% din satisfactia clientului este data de soft-skills (cat de amabil e medicul si rabdator) , iar 50% data de experienta si expertiza medicului.

      Deci va sfatuiesc sa cautati cabinete mici unde medicul pierde 180 de lei daca nu asculta atent. Versus alalntu care pierde 10 lei. Matematic veti primi la sfarsit cam acelasi tratament daca diagnosticul este cel corect.

      00
    • Pai ca sa fiu eu avocatul diavolului, 15-20 de minute sunt suficiente pentru majoritatea cazurilor (cu exceptiile de rigoare) si am si niste argumente:

      – majoritatea sunt aglomerati si nu-si permit sa bata campii, din pacate medicii sunt o resursa rara in RO si destul de greu de accesat
      – time is money si se pare ca timpul doctorului e mai pretios decat al pacientilor, de-aia se prefera sa astepte pacientul afara decat sa astepte doctorul degeaba
      – el e platit sa te trateze si nu sa fie empatic, sa-ti asculte parerile tale sau sa-ti faca tie cultura medicala, dupa mine e suficient sa fie politicos si sa incerce sa-ti explice la nivelul tau de cunostinte o data care e problema
      – in general la specialist te duci tintit, nu are ce sa-ti spuna de reumatism cand tu te-ai dus la cardiologie

      Atentie, nu zic ca nu ai dreptate, zic doar ca exista si cealalta jumatate a talerului.

      Mai exact de banii aia nu cumperi neaparat o consultatie ci ~20 min din timpul doctorului. Ai nevoie de mai mult timp, platesti mai mult. Nu se face asa pentru ca e imposibil de organizat un sistem de genul asta ca la avocat, plata cu ora, dar pana la urma este tot un gen de reglare cerere-oferta.

      00
    • @Stefanb, 15-20 nu sunt suficiente. Ultima oară am avut o consultație la gastroenterologie la medlife. 20 de minute. A fost un monolog „nu mă întrerupeți că nu am timp în 20 de minute să vă spun tot ce trebuie să vă spun”. Turu-turu, 20 de minute.
      Nu a fost o discuție, un dialog, niște explicații într-un limbaj nemedical.
      Nu voiam mângâiat pe căpuț, dar aș fi preferat un dialog, nu monolog.
      Altfel, medicul ok, chiar mi-e recomandat altă clinică pt analize- rezultate mai sigure și prețuri mai mici.
      Și intervalul per pacient nu-l stabilește medicul, ci clinica/managementul.
      Acum câțiva ani erau 30 min/pacient.

      00
  28. Medici din India. Salariile sunt destul de bune CA sa vina. Adica zidarii si itijdii pot sa suporte concurenta asiatica si leprele astea sa fie protejate?

    00
    • Oare nu putem aduce si niste notari indieni?

      00
    • și niște polițiști nemți.

    • Teoretic suna bine, doar ca nu. Mai bine iei un zidar roman si il faci medic.
      Ma duc la Floreasca cu dureri la apendice si la urgente minore ma ia in primire un medic african. Ii zic prostului ca m-am dus si la privat si ii arat ce mi-au dat aia de acolo si era clar apendicele inflat. Ma trimite la investigatii in alta parte in spital, stau mai bine de o ora la coada, toata investigatia dureaza nici 5 minute (mai mult a durat tot schimbul buna-ziua, da tricoul jos si intinde-te pe pat sa vedem ce arata ecograful sau cum se numea, decat efectiv investigatia la propriu). Bineinteles ca nu se vede nimic ca au lucrat superficial, toate imaginile negre 100%. Prostul imi prescrie reteta cu calmante de linisteai si un cal la modul ca scria pe prospect sa nu iei pastilele alea si sa te urci la volan pentru ca iti dadeau ameteli. Daca luam tranchilizantele alea cate zile zicea shamanul dadeam sigur in peritonita in cel mai bun caz.

      00
  29. bai Daniele, daca nu veneai tu sa ne explici cum e cu abonamentul, muream draq neinformati!
    Platesc extra la abonamentele pe care le am si tot mi-am luat tepe de la regina pdii, cu reclamatii facute, ii doare la ciocan.

    00
  30. Cunosc un profesor doctor care se plangea ca trebuie la privat sa-i trateze cu atentie si respect. Asa ca, exista diferente pentru ca la privat probabil ii plateste pe PFA si poate oricand sa-i zboare.

    00
  31. NOU
    #87

    Am avut nevoie de o scrisoare medicala formala, acelasi medic de la spitalul de stat, dar fiind perioada corona, spitalul e inchis pt clientii non covid.
    Venit de la 100km, aglomeratie, putin grabit, sa ajung pe ora 17:00 programata. Am ajuns la cabinetul(de apartament) privat cu radiografia (50 lei, pe care in mod normal mi-o facea la spital) si astept.
    La 17:30 iese pacientul din cabinet. La 17:35 iese si domn’ doctor la tigara.
    Pe la 17:45 vine si ma cheama si pe mine, maxim 10 minute de scris hartogarie si iesit la 17:55 si marcat ~180 lei parca.

    La stat as fi rezolvat in ~3 ore de stat pe coridor, cu tot cu radiografie, moka fara spaga.

    La privat am mers foarte rar, dar mi se pare ca medicii cum sunt la stat pot fi si la privat. Faptul ca marchezi niste niste bani de consult nu garanteaza nimic.
    Evident, exista si medici care-si fac treaba indiferent de locul de munca.

    00
  32. Am contraexemplu: toate doctoritele de la pediatrie din Bals au un ditamai batul in cur in afara de una singura – aia care lucreaza la Regina Maria. Nevasta-mea a ghicit-o din prima pentru ca raspundea la toate intrebarile si vorbea frumos cu toata lumea.

    Restul – „da’ de ce vreti sa vedeti radiografia copilului?”

    00
  33. O s-o zic si eu pe aia cu abonamentul medical pe firma. Daniel A. cam are dreptate. De ce pla nostra credeti ca lu’ Rejina Maria nu-i pasa de reclamatiile voastre amuzante/inteligente/furioase? Ă? Pentru ca pe firma la care lucrati o doare in cur, îi convine pretul mic si nu pune nicio presiune pe clinica. Dragi corporatisti, acel abonament are DOAR rolul de te momi si de a te ajuta sa lipsesti cat mai putin de la munca daca ai probleme MINORE de sanatate. Cu 5-10-15 euro pe luna voi vreti si analize si acces la doctori renumiti, si mai ce? Doctorii care vad abonati sunt platiti cu suma fixa, de obicei nu cine stie ce. Din acest motiv sunt din 2 categorii: tineri care trebuie sa inceapa de undeva (si pot fi foarte buni si dedicati, dar vor zbura imediat ce se va putea la servicii cu plata) si aia care nu reusit mai mult (medii sau mediocri, fara multe curiozitati si chef de a tine pasul). Voi, care va indignati atata ca serviciile pe abonament nu sunt perfecte, sunteti pacalicii, sorry!

    00
  34. La Regina maria si Medlife se stie ca au facut afaceri din abonamente .Adica preturi mici la servicii , Iar accesul la servicii il corecteaza in soft.
    Sunt f bine organizati la Regina Maria si Medlife . Au locuri in sistem pentru abonati, daca vrei mai repede platesti . Evident ca au gasit scuza si pt asta astia de la RM cu bla bla corporatist.
    Sunt si altii in privat , care nu fac astfel de mizerii in abonamente , dar nici nici nu afaceri din abonamente . Eu sunt f multumita de abonamentul Sanador , nu fac cacaturi de asta ( desi au si ei probl prin receptii!), dupa ani intregi de abonamente Medlife si Regina Maria .

    00
  35. Clinica privata Iowemed Constanta:
    – 2016: trebuia sa imi reinnoiesc dosarul medical pt a pleca pe vas. Madam Georgescu, medic la medicina generala ma enervase cu ceva(nu mai stiu ce), eu modest, am lasat-o in pace dar am bagat un review negativ pe fb-ul lor unde am vazut ca era plin de alte reviewuri de 1 stea.
    – 2021: vizita medicala pt innoirea permisului: nu stiu cum mi-a venit mie ideea sa ma duc tot la astia, unde, un alt medic(nu-i mai stiu numele, un dinozaur, oricum) m-a pus sa ies din cabinetul lui si sa intru iar pt ca nu am batut la usa…intru iar pe fb sa vad reviewurile pe fb si ghici ce: nu s-a schimbat nimic de ultima data.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile