Oamenii ar mai trebui să meargă din când în când la slujbă

Stai, nu te ambala, că nu vreau să te convertesc la ortodoxie sau ce filme mai ai tu în cap. Libertatea religioasă e garantată de Constituție, n-ai decât să crezi în Dumnezeu, monstrul cu spaghete sau faza aia cu dacă pui link în primul comentariu ai reach mai mare. E irelevant ce icoană pupi și forma în care o faci. Dar trebuie să discutăm un pic de cea mai populară religie de pe la noi având în vedere numărul de membri activi, angajați și cât să trăncănește toată ziua despre ea.

Ei, ăia care nu cunosc subiectul decât de la distanță au din când în când păreri despre ce ar trebui să facă popa, ca și categorie socială, bazându-se pe ce cred ei că face popa. Pentru că, așa cum am mai spus, au impresia că popa are o influență ieșită din comun asupra maselor de oameni foarte proști, pentru că doar proștii sunt religioși, nu-i așa?

De-aia, de fiecare dată când un om suferă de prea multă inteligență socială propune ca pentru o comunicare mai bună să intervină și popa. Eu am mai scris într-un serial recent, găsiți la mine pe blog, despre apostolii ăștia ai comunicării, au impresia că totul se rezolvă prin comunicare. Trebuie să ai o formă de orbire extrem de interesantă să nu observi cum ăștia au ca simbol un om bătut în cuie care și el era „pă comunicare”. Bunăoară, recent, Vlad Mixich, un om evident deștept, a propus ca pentru campania de vaccinare să intervină însuși Daniel cu un mesaj foarte clar că ar trebui să ne vaccinăm.

Toate teoriile astea sunt făcute de oameni care n-au trecut pe la biserică de ani buni. Sau care trec doar pe patru roți, cum zicea popa din Noua. Dar dacă te duci la slujbă o să vezi o grămadă de oameni care stau acolo și, teoretic, ascultă ce zice popa. Practic, discută unul cu altul, mai schimbă o bârfă, dau din cruce când aud „Amin” și cam atât. Popa are un discurs, cu metafore și povești, spune că e bine să fie bine, să fim umili, să ne uităm la ăla de lângă noi cu atenție ca și cum am fi tot noi, să ne uităm atent și la noi, că poate nu suntem bine. Să nu exagerăm cu băutura, cu curvăsăreala, să nu furăm, să nu mințim, să ne gândim la salvarea sufletului, că ăla e important, și multe altele.

Iar lumea care e pe-acolo schimbă rețete, narează boli, povestește cam cine a mai murit și de ce, câte datorii a lăsat nea Tudorache când s-a dus, stabilește dacă „a fost om bun” și alte alea. Cântecul popii e doar soundtrack pentru socializare. Bisericile, mai ales în comunitățile mici, sunt locuri de întâlnire a oamenilor. Te îmbraci gigea și te mai vezi cu lumea, că nu toți se văd la birt. Omul e un animal social și are nevoie de așa ceva și unul din motivele pentru care preotul e popular e că ăla e calm. Vrei să auzi pe unul care spune povești cu o voce duioasă, te mai liniștești un pic.

Există și câteva babe oficiale ale parohiei, alea care se învârt pe-acolo și fac mai toată treaba, organizează lucrurile, dau cu mătura și-ți spun să nu fumezi în curtea bisericii că se supără părintele. Da’ alea sunt puține și o fac mai mult pentru că le trebuie un scop în viață, nu neapărat că cred. Și nici măcar alea nu ascultă 100% ce zice popa, mai rad un pahar de vin în post când nu e voie și o tocană de pui că „mă iartă Dumnezeu”.

Dacă lumea ar asculta ce zice popa, conform zicalei, țara asta ar fi Japolveția. Mixich, la fel ca mai toți care cer să facă popa propagandă, habar n-are ce zice patriarhul. Ultima oară a comentat cum ăla care vrea să fie șef trebuie să fie de fapt slujitorul tuturor ălora de sub el, concept pe care-l găsiți și-n cărțile de dezvoltare personală, de la Dale Carnegie la ultima broșură a lui Ryan Holliday. Dacă l-ar asculta șmecherimea care-și toace coatele de sacou Armani să pară evlavioasă la slujbă am avea șefi meseriași, lideri legendari, nu alde Florin Cuțu care acum se poate enerva pe un ministru doar după ce face un raport și-l prezintă colegilor din coaliție să fie și ăia de acord că e enervant.

În fine, no, n-am impresia că lumea o să citească foarte atent ce-am zis aici și tot o să urle „să zică popa să ne vaccinăm”. Oamenii care cred că proștii pot fi manipulați ușor sunt deștepții ăia care nu-și pot convinge părinții să nu mai voteze PSD. Sunt imuni la disonanță cognitivă.

O tură, măcar odată în viață, la o slujbă generică nu strică. Poți să-ți faci o idee clară despre cât de puternic este popa. Altfel, mie mi se pare mișto cât de mulți atei cred în capacitatea de dominație a unui preot. E și asta un fel de religie.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Deși conform scrierii nu exista nici o obiecție la exemplele prezentate, sa știi ca sunt câteva elemente care trebuie precizate :
    * ce spune popa nu prinde la toți, dar prinde la cei mai fanatici și mai vocali. Și intervine zicala ca un mar stricat într-un cos va strica și pe restul. Deci popa e doar fitilul.
    * se aplica cu succes picătura chinezeasca. Repetarea e mama învățăturii și la un moment dat nu mai vezi in afara bulei de la biserica.
    Religia (oricare ar fi supraeroul în care crede) a ținut în niște limite de moralitate umanitatea o perioada lunga. Ceea ce e bine. Acum e timpul ca educația laica sa ia locul acestei instituții arhaice. Pentru ca religia incepe sa se transforme într-o frână pentru evoluția umanității.
    Consider ca și religia are părțile bune dar acestea nu mai prevalează astăzi.
    E doar o părere, nu dati cu pietre (remember?).

    00
    • Corect Religia este opium pentru popor. Stii cine a zis asta, nu?

      00
    • „Religia (oricare ar fi supraeroul în care crede) a ținut în niște limite de moralitate umanitatea o perioada lunga.” daca asta e tot ce-i tine pe unii oameni de la a face tot felul de chestii nasoale, eu zic ca mai bine fara, ca sa ii vedem cine sunt cu adevarat.
      Si aveti grija cum va duceti la sluja, noua ne zicea la ora de religie ca daca la slujba barbatii se uita dupa o femeie, e numai pacatul ei, ca s-a imbracat si aranjat prea atragator.

      00
    • „* ce spune popa nu prinde la toți, dar prinde la cei mai fanatici și mai vocali. Și intervine zicala ca un mar stricat într-un cos va strica și pe restul. Deci popa e doar fitilul.”

      Inlocuieste popa cu Barna (Sau Nasui sau Voiculescu).

      00
    • @Irpx:

      Uimitor cum contraexemplele tale sunt doar de la un singur partid. Chiar hilar.

      Dar da, și partidele politice – TOATE – au merele lor stricate. Pe de alta parte exista muuulte asemănări între cele 2 tipuri de socializari: pe credință și pe partid.

      Poate și partidele sunt ceva arhaic de la care ar trebui sa evoluam. Mai avem puțin și ni se termina planeta și noi facem concursuri de care zeu se pisa mai lung sau care partid da pomeni electorale cu mai mult mălai (in realitate rahat).

      00
    • Daca puneam alte partide nu era bine ca venea replica”pai acolo, majoritatea sunt mere stricate deci nu are ce sa strice”. Ca numeri pe degetele de la maini oamenii din alte partide care sa nu fie mere stricate.

      E chiar o antiteza buna(in opinia mea), pentru cum e vazuta Biserica in randul majoritatii simpatizantilor USR+ si cum se pozitioneaza partidu.

      Biserica e ceva rau si popii sunt merele stricate ce strica toata recolta, iar USR e alternativa la clasa politica veche dar in care merele stricate, care pierd in fata lui Dancila, raman incontinuare sa conduca(recunosc ca ceilalti doi au fost pusi mai mult din cauza unor antipatii personale).

      00
    • @Irpx:

      Era frumos dacă puneai care unul de la fiecare partid (asa e creștinește – sa dai la toți) mai ales ca ai de unde alege.

      In ceea ce privește USR +/- nu sunt convins ca e cea mai buna alegere. Destule exemple în ultima vreme care arata ca unii dintre ei (sau mulți dintre ei depinde cum te situezi) sunt și mai prosti și mai haini decât cei dinainte… Dar încă o data, discutam de a alege ce percepem fiecare a fi Raul mai mic în timp ce propunerea mea era sa evoluam la următorul nivel…

      00
    • Ai fi surprins sa afli care e relatia popii cu cei mai fanatici si mai vocali. Dar pentru asta ai nevoie de nitica munca de teren.

      00
  2. Merg la biserica de mic, am stat in 3 orase si am trecut prin zeci de biserici, dar nu am auzit o data sa se discute despre politica, vaccinuri si alte balarii de genul. Poate am fost si eu mai selectiv cu preotii. Dar nu cred. Lumea e satula de subiectele astea, numai acolo nu si-ar mai avea locul.
    Probabil pe vremuri era altfel si de acolo a rasarit ideea ca iti zice popa ce sa faci, ca pe timpul comunistilor biserica era pe fata dusman al politicii, din motive evidente, preotii fiind inchisi cu anii prin canale si gropi de puscarie.

    00
    • Eu cand am fost ultima data la biserica (fara sa fie cununie sau botez), la final de slujba preotul le zicea oamenilor sa-l voteze ca primar pe actualul primar, ca e de la PSD si judetul e condus tot de PSD. Ca daca iese altul de la alt partid n-o sa aiba bani sa faca treaba, ca nu-i dau aia de la judet.

      00
    • cel putin in bucuresti, nu stiu in alte orase, preotii sunt in general oameni foarte ok. fiind multi candidati la teologie, a facut el patriarhul un proces de selectie ceva prin care au devenit preoti oameni dotati intelectual si psihologic. nu mai vezi preoti din aia grasi, betivi, in varsta, nostalgici dupa dictatura. sincer, societatea ar avea de invatat din modul in care e organizata „recrutarea” in randul celor care ajung preoti in romania

      00
    • Mna, mersi. Inseamna ca am avut noroc.
      Dupa m am gandit ca nu stiu care e situatia la tara. Acolo popa are respect++ si e mai ascultat, cel putin de ai batrani. In bisericile mari cu zeci/sute de oameni e greu sa arunci o vorba propagandistica, ca nu stii pe cine superi. In comunitati restranse se stiu toti intre ei.

      00
    • la bucuresti, daca preotul o ia pe aratura cu propaganda incepe lumea si il inregistreaza pe telefon si nu il mai spala 10 ape dupa ce ajunge in presa. aici nu exista asa ceva, nu il ultimii 15-20 ani.

      00
    • „pe timpul comunistilor biserica era pe fata dusman al politicii” – hai ca esti amuzant. intr-adevar, biserica a avut de suferit, mai ales la inceput, ca multi preoti au fost legionari si de aceea i-au dus prin canale si puscarii (in plus erau si intelectuali, aveau si influenta, lucruri care nu le placeacu comunistilor in vremurile acelea, ca si religia de altfel), dar apoi in timpul comunismului a fost o simbioza mai putin pe fata. adica nu te arata nimeni cu degetul ca mergi la biserica (cel putin la mine in zona pe la Suceava), mergeau si cei din conducerea de partid la biserica, dar nu ostentativ, ca multi se trageau din tarani care de obicei sunt supersitiosi si credinciosi, preotii mai turnau si ei ce mai auzeau la spovedanie, principalele diferente fata de acum fiind ca biserica nu era promovata si discutata ca acum, nu erau ore de religie, bisericile se demolau mult mai usor daca era de facut vreun bloc sau bulevard si se construiau mult mai putine biserici pentru ca nu exista foamea asta de bani a BOR care e acum. TL;DR: da, biserica a fost prigonita dupa razboi pe motive de intelectualitate, legionarism si influenta, dar dupa anii ’60-’70 a existat bine-mersi.

      „a facut el patriarhul un proces de selectie ceva prin care au devenit preoti oameni dotati intelectual si psihologic” – alt comentariu amuzant. m-as mira sa fie diferit la Bucuresti, dar BOR functioneaza mult si pe bani si influenta, nu doar pe merit. Apropo, ce e aia candidat la teologie, te referi la doctorand sau ce ai tradus din alta limba?

      00
  3. „Oamenii care cred că proștii pot fi manipulați ușor sunt deștepții ăia care nu-și pot convinge părinții să nu mai voteze PSD.” Atââât!

    00
  4. Păi o tură în viată la o slujbă generică oricum mergi, nu? La cununie și botez.

    00
    • La botez n-am scapat. La nunta am rezistat amandoi eroic la toate presiunile exerne.
      iar cand o veni vremea, preaonoratul BOR a decis ca daca te duci la caldurica la crematoriu nu ai voie cu popa. Deci m-am scos

      00
    • probabil la aia cu picioarele inainte. dar bine ar fi daca ar mai fi si altele inainte totusi

      00
  5. la noi la biserica in bucuresti preotul paroh poarta masca, a indemnat enoriasii sa poarte, a vorbit despre cat de periculos e virusul dar multi nu poarta masca. pur si simplu nu vor. influenta bisericii nu este atat de mare pe cat cred cei din afara

    00
  6. Nu trebuie decat sa ne amintim de referendumul pentru familie, unde s-a facut mare propaganda prin biserici (indiferent de religie) si ne putem da seama cam ce influenta au popii.

    00
    • Ideea referendumului a fosta unor neoprotestanți. Oamenii care adunau semnături pe stradă veneau din zona aceea. Tot de pe acolo a venit și finanțarea. Mainstream-ul religios (BOR, catolici) a fost mai degrabă half-hearted (poate și din motive de concurență).

      00
    • „Nu trebuie decat sa ne amintim de referendumul pentru familie”

      Era perfect normal ce au facut preotii atunci. Cand in parlamentul UE se voteaza UE ca fiind zona libera pt LGBT , cand UE spune ca termenii mama si tata trebuie inlocuiti cu termeni neutri, cand UE lasa homosexualii sa adopte copii … e normal ca biserica sa lupte impotriva. In Biblie scrie clar in multiple versete ca acestea sunt pacate. Exemplu:

      Corinteni 6:9-10 „Nu știţi că cei nedrepţi nu vor moșteni Împărăţia lui Dumnezeu? Nu vă înșelaţi în privinţa aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiţii, nici hoţii, nici cei lacomi, nici beţivii, nici defăimătorii, nici hrăpăreţii nu vor moșteni Împărăţia lui Dumnezeu.”

      Deuteronomul 22:5 VDC „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, și bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeiești, căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tău.”

      Prin biblie nu zice nimic de vaccin, sau cel putin eu n-am auzit. Asa ca de ce s-ar da popii pro sau contra?

      00
    • stiu ca raspund degeaba, dar…

      Oamenii bisericosi care au votat PENTRU familia traditionala n-au votat asa PENTRU CA LE-AU SPUS PREOTII. Au votat pentru ca asta gândesc ei, in adâncul sufletului lor, fara nicio legatura cu preotii. Ca preotii au fost in sensul lor, asta e altceva, dar, la baza, oamenii aia nu erau IMPOTRIVA familiei traditionale si i-a „intors” preotul. Dar, na, cu cine vorbim noi aici, cu atei stupizi care nu inteleg nimic din felul in care functioneaza un credincios. Ei au ce au cu popii, sa fie popii ucisi in chinuri ca au zis aia si aia…

    • „Mainstream-ul religios (BOR, catolici) a fost mai degrabă half-hearted” – n-as zice, aveam in lista de prieteni un preot de varsta mea (il stiu de cand eram pustan metalist) care cu cel putin 2 ani inainte de referendum posta macar o data la 2-3 zile ceva despre homosexuali si ce nasoi sunt ei, a fost o actiune concentrata si de la BOR, inclusiv cu pliante pe la biserici si manastiri, indemnat lumea sa se duca la referendum in timpul slujbei etc. Nu e ceva iesit din comun, astea sunt convingerile lor si e normal sa le exprime si promoveze. La referendum BOR a gresit ca nu i-a convins pe cei de la PSD sa isi porneasca masinaria de trimis oameni la vot, ca daca era ordin pe partid, terecea lejer referendumul. Insa PSD a facut un calcul si si-au dat seama ca nu ies mult pe plus daca isi trimit membri la vot, masinaria aia trebuie folosita doar cand e neaparat nevoie.

      @Cryssy: boss, inteleg ca asa zice in biblie si din punct de vedere crestinesc e nasol sa fii homo, dar noi traim intr-o societate laica si ne-am hotarat de mult timp ca e ok sa fii gay (e si o manea pe tema asta, asa de mainstream e ideea), nu suntem ca statele islamice unde decide ayatollahul sau imamul legea. tu poti sa fii crestin, altul gay, altul musulman, altul evreu, altul ateu, de preferat e sa traiasca fiecare cu regulile si supersitiile lui, dar statul sa fie pentru toti, nu doar pentru aia crestini ca sunt mai multi si au gura mai mare.

      00
    • @Cryssy
      „Prin biblie nu zice nimic de vaccin”
      In biblie spune sa nu poftesti la nevasta altuia. Nu zice nimic de sotul alteia.
      Si daca tot dam exemple de versete din biblie hai sa mai dam unul :

      Timotei 2 12
      „Nu dau voie femeii să înveţe sau să aibă autoritate asupra bărbatului, ci să stea în tăcere”

      Ce parere ai de versetul asta ?

      00
    • @me
      Timotei 2 12
      “Nu dau voie femeii să înveţe sau să aibă autoritate asupra bărbatului, ci să stea în tăcere”
      Ce parere ai de versetul asta ?,,
      O părere excelentă. Ajuns acăsă beat ghips, după o noapte de poker pe minus și femeia să stea în tăcere, chiar îmi pare o chestie de bun simț.

      00
    • @me: conform acelui verset Suedia va fi baza iadului, fiind condusă de femei. :D :D :D

      00
  7. Discursul este pe jumatate corect. Adica daca zice popa sa te vaccinezi credinciosul despre care vorbiti generic zice: stai sa ma informez. Daca popa zice sa nu te vaccinezi atunci e clara treaba, fuge de vaccin

    00
  8. Frumos spus. Din punctul meu de vedere poti sa candidezi la postul lasat liber de Caragiale, ii calci pe urme, zau asa.

    00
  9. „Libertatea religioasă e garantată de Constituție” ce glumă bună. Asta ar însemna să nu ți se bage religia oficială pe gît cu forța. Eu văd boxele bisericii scoase în stradă și urlînd în fiecare weekend. Uneori mai des. Hai sictir.

    00
    • unde se intampla asta? in ce zona? cheama politia si se rezolva. ai multe mijloace la indemana, nu te ia nimeni la biserica fortat

      00
    • E clar ca nu ai stat la vreun hotel in Europa pe langa o moschee sau sa ajungi in o tara musulmana. Sa auzi atunci chemari la rugaciune la 5 dimineata, de aud doua cartiere.

      00
    • tu dacă vezi 2 gay pe stradă că se sărută o să ne spui că te forțează să fii gay?

      00
    • @Aurel, nu se rezolva nimic. Am facut sesizari mai multi vecini ca o biserica dintre blocuri bate clopotele si toacele dimineata la ora 7 in fiecare weekend aproape. Politia nu face nimic pentru ca „asta e traditia”. Se pare ca „traditia” de a te odihni dupa o saptamana de munca nu se mai respecta. Pur si simplu am ajuns sa urasc „traditia” asta ca mi-e sila efectiv sa ma duc la vreo slujba. Muncesc foarte mult luni-vineri si in weekend vreau sa dorm mai mult sa fiu productiv incepand de luni, sa platesc taxe la stat, statul sa plateasca popii si ei sa ma futa cu clopote si cu toace si sa behaie manele in boxele date la maxim dimineata la ora 7.

      00
    • In general, cei care se plang de zgomotele dintr-un oras, au alte probleme decât zgomotele respective. Sau, pur si simplu, sunt total neadaptati, au ajuns adulti si totusi nu inteleg ce inseamna decizia lor de a locui intr-un oras, intr-o aglomeratie de oameni, masini, betoane etc.

    • +1 asta e cel mai cretin argument, ca se aude afara slujba. dar cand unii de la biserica fura bani cot la cot cu politicienii, nu te deranjeaza? sau cand ei au reguli speciale de carantina si pot sa mearga la inviere si tu daca vrei sa mergi la un concert sau la un meci de fotbal n-ai voie?

      00
    • @fluture, asa e, suntem niste neadaptati ca nu suportam zgomotul facut de 3 (TREI) clopote mari si de 4 boxe date la maxim cu behaituri dimineata la 7 venite de la o bisericuta. Da, ai dreptate, se aude la fel ca traficul de afara. Ai facut o asociere foarte inteligenta. O sa intorc si curu acum ca obrazul l-am intors in primul post….
      Cel care vrea sa asculte slujba merge la biserica, de ce sa ne deranjeze pe toti ceilalti din blocurile vecine? Cel care merge la biserica stie cand incepe slujba, de ce trebuie sa bata clopotele cateva minute?

      00
    • clar, tu faci regulile de trai in aglomeratie…

      „Tocmai mi-a nascut sotia, a avut o sarcina grea, nu a dormit câteva luni, puteti sa amânati lucrarile de canalizare pe strada noastra?” Ca, na, asa functioneaza viata in aglomeratie. Tu faci zgomot, eu am lucrat de m-am rupt L-V, sâmbata dimineata sa nu aud o musca, da? Tu esti cel care decide câti decibeli poate avea un clopot si unde sa fie amplasat si in ce directie sa mearga unda de sunet…

      E normal sa te enervezi, n-ai habar ce inseamna sa traiesti intr-o cumunitate la care n-ai avut niciun aport…

  10. Du-te tu si pentru altii.
    Cat despre Mixich, el merge sau mergea (deh, pandemie) mai des la biserica decat tine.
    Mno, cand nu mai ai cu ce sa te bagi in seama, mananci rahat turcesc.

    00
    • uite ce aberatie a propus acest mixich: „Altă strategie despre care Mixich spune că funcționează cu succes este trimiterea de mesaje prin care oamenii sunt anunțați că au fost programați la vaccin, iar dacă nu doresc să se vaccineze trebuie să trimită un mesaj în care să scrie că refuză.”

      Cum ar putea sa mearga asa ceva? Daca omul nu poate in ziua aia, nu este in oras, tocmai are covid, este la serviciu etc. ce se intampla? Vine ambulanta neagra si il ia vaccinare? Cum sa oblige oamenii sa mearga FIX cand vrea mixch

      00
    • Vezi ca Mixich nu e vreun ministru sau secretar de stat. Nu e Gheorghita, Arafat sau Catu. E doar un individ care a propus ceva care poate fi bun/ aplicabil sau nu. Sau doar partial. Sau bun in combinatie cu alte masuri. Si tu poti sa propui ideile tale. Dar asta nu inseamna ca vor fi aplicate. Pricepi sau esti analfabet functional?

      00
    • @ Oana (Mixich-Partizana) – Si daca propune o tampenie avem voie sa-l criticam, sa-i spunem ca bate campii?
      Sau mai bine stam in banca noastra ca merge (mergea) mai des decat noi la biserica? (presupunerile tale de a tot si toate stiutoare, of cors)

      00
    • @Panciu Nu ii iau partea lui Mixich.
      Doar ma enerveaza balastul turnat aici de Eftimie.

      00
    • @Oana – multumesc frumos pentru raspuns, receptionat.

      00
    • Oana, vezi că eu am scris că Mixich nu știe ce vorbește Patriarhul. Și am scris și de șmecherimea care-și tocește coatele să pară că e cu poporul. Că tu înțelegi din mersul la biserică concurs de măsurat care are evlavia mai mare e altă problemă, dar e a ta, nu a mea.

      Dacă voiam să fiu măgar față de Mixich aduceam aminte cum îl susținea pe Achimaș-Cadariu că are experiență în managment de sănătate. Experiența ăluia fiind cumpăratul de apă chioară pe post de dezinfectant la institutul pe care-l conducea, omorâtul copiilor la Argeș și mințitul cu achizițiile publice.

    • Mai citeste odata balastul. Te contrazici singur. Spor la mancat…..

      00
  11. Articol sponsorizat de Patriarhia Romana. Pentru linistea ta sufleteasca vesnicaaaaaaaaaa

    00
  12. ”Stai, nu te ambala, că nu vreau să te convertesc la ortodoxie sau ce filme mai ai tu în cap.”

    Dădusem click pe articol gata ambalat, pregătit să vin cu replici dure, dar m-am liniștit după fraza asta.

    00
  13. Mi-am adus aminte că l-am auzit înjurând pe Bănescu (ceva portavoce a patriarhiei) la Radio România actualități acum vreo lună așa că am dubii că am fi ajuns vreo japoelveția dacă ascultam mai mult … Dar pe altă parte nici japoelvețienii nu au fost și nu sunt niște sfinți

    00
  14. cat facturezi la BOR pentru acest articol?

    00
  15. O sa comentez si eu p’aci s-o bag pe aia cu „toti popii trebuie omorati si bisericile lor demolate sa nu mai minta lumea cu zeii lor imaginari”.

    00
  16. Sugerezi cumva ca politiceinii sunt niste prosti cand arunca cu bani in biserica de frica puterii electorale a preotului, cand de fapt oamenii nu sunt interesti cand le zice preotul (acolo unde preotul se baga in asa ceva) cum/cu cine sa voteze?

    00
  17. Pe undeva ai dreptate, dar si tind sa nu fiu de acord cu tine 100%.
    Avand bunici la tara si traind 40% din timp acolo, mai ales fiind vb de Moldova, am observat ca sunt inca multi oameni care iau de bun ce zice popa, merg la el pt o vorba sau un sfat.

    Si daca din 100 in biserica aia, 25 se vaccineaza ca l-a auzit pe popa pastor sau whateva zicandu-le ca nu e lucru dracului vaccinu asta, e un castig.

    App de biserica si credinciosi, mi se pare mie sau de vreo 2-3 ani foarte multi tineri (30-35ani) au redescoperit pe domnu si sunt tot mai vocali?

    00
  18. Eu o sa ma duc cand cersetorii aia o sa ma plateasca ei pe mine sa calc pe acolo, nu invers. Oh wait, asa ceva e cam greu, merge catre imposibil deci am scapat.
    Nu stiu de ce nu ti se pare ca popa are o influență ieșită din comun asupra maselor de oameni foarte proști, atata timp cat le cere taxa de protectie pentru mantuirea sufletului. Nu platesti taxa de protectie, nu este mantuit sufletul si arzi in focurile ghenei.

    00
  19. Eu sunt total de acord cu paragraful ala ca multi care isi dau cu parerea despre biserica nu-s credinciosi si nu vad o biserica in interior decat eventual la o nunta, inmormantare sau botez. E cum ar veni unul la mine in casa si mi-ar zice ca nu-i plac peredelele si ar trebui sa le schimb cu modelul pe care il vrea el sau ca nu ii convine in ce pozitie imi fut nevasta, poate ar trebui sa-i dau mai putin pe la spate si mai mult deasupra.

    Dar, din pacate, nu e o separatie stricta intre biserica si stat, cum e prin alte tari, eu sunt total de acord sa retrocedeze bisericii ce a avut ca sa se poata autosustina si apoi sa functioneze cu taxa de participare (de exemplu cum plateam eu 2% din venit la Biserica Ortodoxa Finlandeza), ce avem acum e o suedejie.

    Si sunt total de acord ca avem nevoie de biserica si ca biserica face un serviciu social util pentru societate, inca nu suntem pregatiti pentru o societate complet atee, multi oameni ar fi animale daca n-ar avea religie, in plus, biserica mai tine loc de psiholog, socializare etc.

    00
    • Cred ca esti in denial sau ai neamuri popi, una din astea 2. De fapt biserica(oricare e ea de pe lumea asta) vine si iti spune tie cum sa futi sau nu nevasta, si ce perdele trebuie sa ai sau nu in casa daca e sa mergem pe metafore din astea. Si daca nu o faci cum spun ei, (si evident platesti taxa de protectie, ca altfel nu are valoare spell-ul lor) vezi mai sus, arzi in focurile ghenei.
      De ce crezi ca oamenii devin animale in lipsa religiei? A fost vreun moment din asta in toata istoria globului in care o generatie sau mai multe generatii de oameni au trait in absenta religiei si s-au transformat in animale? Si mai important ce te face sa fii sigur de asta atata timp cat biserica nu este un reper de moralitate absolut, vezi atatea si atatea cazuri cu popi pedofili, etc.

      00
    • 1. nu mi-ai inteles analogia. unul care e ateu (gen eu) daca spune bisericii si preotilor ce sa spuna sau cum sa se comporte cu credinciosii, e la fel cum ar veni unul de pe strada sa imi spuna ca e nemultumit de cum imi fut eu nevasta. amandoi (ateul sau unul de pe strada) nu au nicio legatura cu ce isi dau cu parerea.

      2. sa fii ateu e o povara destul de mare si nu toata lumea e pregatita pentru asta. tu nu stiu prin ce cercuri te invarti, dar multi oameni respecta regulile religiei orbeste, fara sa le inteleaga sau sa isi puna problema daca sunt bune sau nu. le respecta pentru ca asa le zice religia, care are niste mecanisme foarte bune pentru a tempera animalul din om (postul, spovedania, chiar si rugaciunile).

      „A fost vreun moment din asta in toata istoria globului in care o generatie sau mai multe generatii de oameni au trait in absenta religiei si s-au transformat in animale” – intrebarea mea e a fost vreun moment in istoria globului in care o societate a fost majoritar sau complet atee? poate China de acum, dar aia au partitul care ii tine in frau, daca dai exemplu vestul Europei, acolo inca mai are crestinismul influenta destul de mare. uite in plm cu religie ce salbatici erau oamenii chiar si acum 50-1`00 de ani, uite cate atrocitati au fost in istorie (razboaie, genociduri) si majoritatea erau credinciosi, crezi ca daca erau atei erau flower-power?

      Tu n-ai idee cat de greu e sa impui unei societati niste repere de moralitate, religia a fost tot timpul cel mai bun vehicol pentru asta. uite si la indieni de exemplu ca la ei vaca e sfanta ca erau cretin si-si macau vacile in sezonul ploios si cand venea timpul sa lucreze campul nu mai aveau vaci si frecau pl de foame (asta e din ce imi aduc aminte aproximativ). sigur a venit unul si le-a zis „nu mai omorati vacile in plm ca o sa frecati pl de foame” si nu l-a crezut nimeni, dar cand au pus asta in religie ca vaca e sfanta, toata lumea s-a conformat.

      iar treaba cu popi pedofili, daca vorbim de ortodocsi aia sunt foarte foarte putini (Pomohaci, ala de la Husi si poate inca vreo 2) comparativ cu numarul total al popilor, iar la catolici e alta treaba ca ei nu pot sa futa in general si atunci fut ce e mai aproape de ei (copii de la cor).

      00
    • Stai putin boss, cum sa nu ai niste reglementari fata de samanii astia, nu trasezi niste linii clare in care sa se incadreze ajungi iarasi la momentul „Crede si nu cerceta!” Da banii fraiere la noi ca tu nu stii cum trebuie sa iti traiesti viata, iti spunem noi cum sa o fac, contra unei sume de bani. Si unde sa ii dai:la noi la samani, nu spre educatie/cercetare/progres stiintific
      La pct. 2 din raspunsul tau, nu sunt de acord, cum nu sunt de acord cu afrimatia ta ca esti ateu dar aduci argumente pentru samanismele lor. Esti agnostic.
      Revenind la pct 2, mi-ai raspuns la o intrebare cu alta intrebare (in lipsa argumentatiei). Atee societatea umana nu a fost niciodata (in istoria documentata si cunoscuta) tot timpul oamenii au crezut in ceva fie ca a fost o caramida, un craniu de urs sau imaginary friends din astia, pe stil mai nou. Ca urmare nu ai cum sa vii sa imi spui ca sigur unii s-ar transforma in animale in lipsa religiei deoarece nu a existat un precedent din asta ca sa il ai ca referinta. Am putea sa il creem in prezent dar lumea preferera sa i se spuna povesti nemuritoare si basme de genul, creierului primitiv fiindu-i mai usor de asimilat informatia aia decat cold hard facts. Da, trebuie efort in directia aia, ca si la mancare, e mult mai usor sa iei de-a gata un fastfood (mec sau alt junk) si sa il bagi in tine servind in final aceluias scop (potolirea foamei) decat sa cumperi ingredientele pentru o masa sanatoasa si sa o prepari tu. Dar nu imposibil. Dovada ca nu toata lumea mananca exclusiv de la fast food :)

      00
    • @Perkele: nu esti ateu, esti doar tanar, inteligent si lipsit de exeprienta.

      Cand spun experienta, ma refer si la viata traita, dar si la intelegerea religiei dincolo de “exista sau nu un barbos in ceruri”.

      Nici un om nu este ateu. Cel mult, are o religie diferita de cele clasice. De exemplu, religia lipsei aparente de religie sau religia partidului unic sau religia lipseo de atentie si a balacitului pe Facebook sau… Ai inteles ideea.

      Psihicul omului imbratiseaza o religie cat timp traieste. Unii si dupa moarte :)

      00
    • @Cato: La fel ar putea spune cineva ca nu exista oameni credinciosi si ca toti sunt atei in sufletul lor. Probabil nici Patriarhul sau Papa de la Roma nu cred toate prostiile alea scrise in Biblie. Cand ii intreaba cineva, fac cunoscutele jonglerii si flotari logice, iti explica ce parti din Biblie trebuie luate ad literam si care sunt doar pilde si metafore (bine-nteles, fara vreo legatura cu interesele lor de moment). In sinea lor insa, cand sunt doar ei singuri si nu-i vede nimeni, daca au o farama de inteligenta, nu au cum sa nu vada ca totul e o inselatorie si un simulacru, un imparat in pielea goala pe care se prefac ca-l vad imbracat, ca altfel nu mai au influenta, putere si bani. Daca te uiti putin in istorie, nu ai cum sa nu-ti dai seama ca si marile religii actuale vor impartasi inevitabil soarta zeilor greci si romani. Iar omul simplu nu devine religios cu „experienta”, ci cu batranetea, cand il izbeste ceva asemanator crizei varstei mijlocii, doar ca acuma e vorba de o criza a apropierii mortii. Cand isi da seama cate putea face in viata si n-a facut, si ca stai asa, poate mai are o sansa pe lumea cealalta. Combinata cu frica ca nu-l ingroapa popa „cum se cuvine” daca nu merge la biserica si ce vor zice vecinii. Toti oamenii sunt atei. Doar ca fiecare se preface ca crede in ceea ce se prefac si cei din jurul lui, pentru a fi acceptati de parinti, familie, societate. E si explicatia faptului ca nu exista foarte multi credinciosi ortodocsi in India, China sau Arabia Saudita. Exista deci ateismul „ma prefac ca sunt ortodox”, ateismul „ma prefac ca sunt musulman”… Ai inteles ideea.

      00
  20. O părere avizata
    „Prin îndemnul său, ce mai pomi s-au pus în ţintirim, care era îngrădit cu zăplaz de bârne, streşinit cu şindilă, şi ce chilie durată s-a făcut la poarta bisericii pentru şcoală; ş-apoi, să fi văzut pe neobositul părinte cum umbla prin sat din casă în casă, împreună cu bădiţa Vasile a Ilioaei, dascălul bisericii, un holtei zdravăn, frumos şi voinic, şi sfătuia pe oameni să-şi dea copiii la învăţătură. Şi unde nu s-au adunat o mulţime de băieţi şi fete la şcoală…”

    00
    • Ai uitat sa spui ca a batut copiii cu biciul, cand i-a prins ca se tineau de nebunii si nu de invatatura

      Ca sa fie povestea completa zic

      00
    • „În altă zi ne trezim că iar vine părintele la şcoală, cu moş Fotea, cojocarul satului, care ne aduce, dar de şcoală nouă, un drăguţ de biciuşor de curele, împletit frumos, şi părintele îi pune nume Sfântul Nicolai, după cum este şi hramul bisericii din Humuleşti… Apoi pofteşte pe moş Fotea că, dacă i-or mai pica ceva curele bune, să mai facă aşa, din când în când, câte unul, şi ceva mai grosuţ, dacă se poate…

      Şi a pus părintele pravilă şi a zis că în toată sâmbăta să se procitească băieţii şi fetele, adică să asculte dascălul pe fiecare de tot ce-a învăţat peste săptămână; şi câte greşeli va face să i le însemne cu cărbune pe ceva, iar la urma urmelor, de fiecare greşeală să-i ardă şcolarului câte un sfânt-Nicolai.”

      00
    • @loft
      Las ca și acum pentru refuzul confirmării (vaccinare) se va aplica o pedeapsa (pecuniara, nu bătaie).
      Ceea ce reiese din acest mic citat din Creanga e ca biserica era în fruntea luptei pentru școlarizare (luminare) ba chiar și pentru egalitate între sexe…
      Ar fi bine sa mai recitim scrierile lui Ion Creanga avem încă multe de învățat de acolo despre poporul roman

      00
  21. Florin Cuțu de Japcovleția.
    Sa dai atac speculativ pe leu si apoi sa fii prim ministru ca sa faci datorie dupa datorie.
    My man!

    00
  22. Eu ultima oara cand am fost la Biserica a fost acum vreo 2 ani cand am fost nas la botez. Dupa slujba preotul ne-a intrebat cu ce ne ocupam fiecare nas, dupa care ne-a dat „amenda”: 100 sau 200 lei pe chitanta (nu mai retin exact) si 400 lei onorariul lui. Si asta la un preot care ii cunostea pe parintii copilului. Si asta pentru o slujba de 45 de minute.

    Asadar eu nu mai vreau sa aud de preoti, cat de cinstiti si morali sunt ei, pentru ca 95% sunt interesati sa faca bani. Sunt intr-adevar 5% din ei care au ales meseria strict din convingere si daruire pentru semeni, dar ei ajung in sate mici si sarace, care oricum nu prea au de oferit mare castig financiar bisericii.

    In plus sunt zeci de reportaje cu preoti schimbati pentru ca nu si-au facut target-ul, preoti care au refuzat sa faca o inmormantare pentru ca mortul nu avea contributia platita, preoti prinsi cu fapte de coruptie si muuulte altele. Dar credinctiosi fiind, romanii trec cu vederea, ca „incurcate sunt caile Domnului”. Sa nu mai vorbim de zecile de biserici rasarite ca ciupercile pe orice petic de zona verde, pentru ca preotii se bat pe zonele bune mai ceva ca mafia siciliana.

    Asadar, daca cineva mai are impresia ca Biserica are rolul de a ghida spiritual poporul roman si nu de a face bain, ori e naiv, ori e prost.

    00
    • Românul dacă trebuie să scoată un pol din buzunar face apoplexie.
      În viața unui om sunt trei evenimente majore: un botez, o înmormântare, o căsătorie (mă rog, aici mai variază numărul). La botez plătește tactu pentru tine, in schimb la înmormântare ii returnezi tu favoarea, whatever, sunt trei ocazii de dat niste sute de lei. În rest nu îți bagă nimeni mâna în buzunar, e doar o contribuție anuală penibilă. Cam astea sunt fondurile din care e întreținută clădirea aia, utilități, reparații, ceva salarii la aia care prestează la ea. Vorbesc de cele venite direct din mâna omului în mâna popii. Domle, pentru mine e fantastic ce convulsii epileptice cu spume la gură provoacă acești 3*300 de lei în o viață de om. Poți să crezi ce vrei, dar daca 1000 de lei sau pe acolo sunt axus mundi pentru tine, determinantul esențial al concepțiilor tale despre lume și viață, ești ieftin rău.

      00
    • Ca să fie mai clar ce vreau sa zic: nunta generică presupune costum de ăla lucios de ginerică (câteva sute), respectiv rochie de mireasă (de la 1000 in sus); aranjamente florale, baloane, pamblici – depășesc mia lejer; fotograf, dj sau formație – câteva mii; „marturii” – orice ar însemna alea dracu știe cât costă; nici invitațiile nu sunt prin SMS, sunt de alea de la tipografie cu schepsis, duc și alea și plicurile lăsate pe masa la niste sute de lei; și câte și mai câte, de ajung la mii de euroi. Iar la sfârșit, după toate căcaturile astea kitchoase: argggghhh, a trebuit să dau TREISUTEDELEI la popa, nu mai calc în viața mea pe acolo, îi urăsc din ficați!!!
      Rog hipioții flower power care se însoară pe malul mării în sandale și fac un grătar cu nu mai mult de 10 prieteni buni și interzis darul (specie de care se discută mult dar care rar e observată în natură, probabil aspirational sunt multi dar cedează „de gura familiei, că dacă era după cum visam noi…”) să se abțină de la comentarii, voi dacă nu sunteți preocupați de efemerele bunuri materiale se înțelege de la sine că nu plângeți după 300 de lei

      00
    • E total irelevant de cate ori platesti. Problema mea e ca ma obliga un nene sa dau multi bani pentru o ceremonie de o ora, bani pentru care eu poate lucrez o zi iar el mi-i ia intr-o ora. Sa nu mai vorbesc de faptul ca in acea ora el boteaza 4-5 copii dintr-un foc. Plus de asta, el are un salariu platit de stat, salariu care ghici ce, zboara si din buzuarul meu.

      Si nu inteleg de ce bani peste bani? Biserica si preotii, conform invataturilor Bibliei, ar trebui sa fie umila, nu imbracata in aur, cu cladiri mai impunatoare decat Casa Poporului si cu preoti care se plimba cu Mercedes S Class.

      Si sa-ti mai dau doua exemple care m-au facut sa-mi fie atat de draga biserica si ai ei slujitori: Am 2 prieteni, el Ortodox, ea Catolica. Cand s-au casatorit, au vrut sa o faca conform traditiilor sotului, la biserica Ortodoxa. Au vorbit cu preotul, i-au spus despre ce e vorba, si li s-a raspuns ca nu se poate, dar se poate face o exceptie daca cotizeaza (la preot) cu 2000 de lei (nu retin daca a fost 2000 sau 3000, dar oricum a fost enorm de mult). Adica sunt mai drepti in fata lui Dumnezeu daca vor plati mai mult? Inteleg ca platesc o singura data (cum zici tu), dar totusi, de ce? E ea mai pacatoasa ca e catolica? In cele din urma s-au cununat la Catolici, unde nu li s-a cerut absolut nici un leu. Mai vrei exemple? ca-ti mai dau.

      Mi-a mai povestit o prietena ca s-a dus la manastire sa puna pomelnice (cred ca asa se numesc), si tariful era de 50 de lei. Femeia a dat 100 de lei si i s-a spus ca nu vrea sa lase de toti banii?

      Asa ca nu-mi mai spune ca dam 900 de lei intr-o viata la biserica, ca nu-i chiar asa. Vrei sa-ti sfintesti casa? decartezi vreo 500 de lei. Faci un parastas? Evident alti bani. Si exemplele continua. Vrei sa mergi cu lumanare care nu e cumparata de la Biserica? Nu e buna, nu o vede Dumnezeu. Si asta dupa ce statul, din banii nostri, plateste salariile preotilor, fac donatii de cladiri pe care biserica le transforma in sali de nunti si hoteluri, si exemplele pot continua.

      Asa ca spor la donat, da-le din partea mea tot salariul tau, sa le fie lor bine, daca crezi ca asa ti se vor ierta pacatele sau ti se va deschide poarta spre Rai.

      00
    • Sunt amic cu un prieten și cunosc un cunoscut…
      Dude, ai grija că dacă îți scapi telefonul pe podea ai distrus cat scoți din portofel o viață de om pentru popa – asta dacă ești pe ieftineală ca mine, cu Xiaomi sau de alea. Dacă preferi aifon ai distrus cât pentru șase enoriași :)
      Relax, că scrâșnitul de dinți e periculos, stomatologii nu lucrează pe gratis, și dacă faci un avc de nervi doar rmn-ul te costă cât trei slujbe de înmormântare.
      Lasă saracii să își plângă singuri de mila, că nașul ăla de botez care plângea la 300 de lei știm bine pe ce criterii a fost ales, că doar nu să fie părintele spiritual care se leapădă de Satana și spune crezul in numele lui bebelache. Suntem români, ne știm cum suntem, ce dracu’

      00
    • Discutia evident ca nu-si are rostul, tu o tii pe-a ta cu comparatia asta puerila. E total irelevant de cate ori platesti la popa! Ei slujesc o biserica in care ne invata pe noi ca banii sunt ochiul dracului si avem nevoie de bani doar cat sa ducem o viata modesta. In schimb, ei fac fac exact invers. Probabil se gandesc ca-si sacrifica sufletul ca sa ne scape pe noi de povara banilor?

      Daca vrei, poti sa-mi dai si mie cateva mii de euro, promit sa-ti cer o singura data. Daca raportezi la toate veniturile din viata ta, o sa vezi ca nu e mult. Si faci un om fericit!

      00
  23. … rar iti dau dreptate, dar aici chiar ai dreptate. Tin minte cand mai ajungeam pe la Biserica, exact din motivul enuntat de tine ascultam slujba, pentru ca marea majoritate erau acolo pentru cu totul altceva si cumva nu ma includeau in peisaj, eu trecand din ani bisecti in paste pe acolo. Ori de cate ori am avut discutii despre ce a zis popa la slujba, niciodata n-am avut impresia ca cei care imi ziceau chestiile au fost la slujba la care am fost si eu. Noroc cu internetul si pandemia, acum avem marturie slujbele si nu prea mai poti sa infloresti adevarul.

    BOR are influenta foarte mica asupra oamenilor, puteti sa verificati referendumul acela, la care s-a votat masiv de catre „pocaitii” din tara asta, nicidecum de catre ortodocsi, desi BOR a sustinut si incurajat lumea sa iasa la vot.

    PS:

    Se supraliciteaza biserica maxim, astept cu nerabdare sa se taie masiv fondurile sa vedem atunci ce o sa se faca?
    La fel de rar ii dau dreptate si lui Lucian Mandruta aka „cavalerul de cornu”, dar sunt aproape convins ca un indemn la vaccinare dat de Tzanca Uragan ar avea efecte mai mari decat indemnul lui Daniel „cel prea bun la suflet ca sa vorbesca cu fratele sau”, iar daca ar interveni Florin Salam, regele absolut pe tot ce inseamna IQ de 2 cifre … ar fi cu totul alta poveste.

    00
  24. Imagine there’s no heaven
    It’s easy if you try
    No hell below us
    Above us only sky
    Imagine all the people living for today.

    Când te simți ampulea repetă în gând versurile astea. Nu mai simți nevoia să mergi la nici o slujbă.

    00
    • tu iti dai seama ca ala e practic manifestul comunist, Lenon insusi a recunoscut asta si ca l-a pus intr-o forma mai accesibila:

      Lennon himself described “Imagine” as “virtually the Communist Manifesto, even though I am not particularly a communist and I do not belong to any movement…. But because it is sugarcoated, it is accepted.”

      00
    • Stimabile nu toate ideile comuniste sunt aberații.

      00
    • da, normal, n-am zis ca sunt, dar voiam sa atrag atentia ca Imagine e manifestul comunist :)

      00
    • NOU
      #79

      Lenon, Lenin, tot un drac.

      00
    • John Lennon cânta despre pace și finanța IRA, ca ăla din Suicide Squad care zicea că iubește atât de mult pacea că nu-l interesează câți bărbați, femei sau copii trebuie să moară pentru asta.

    • @eftimie: ” John Lennon cânta despre pace și finanța IRA, ca ăla din Suicide Squad care zicea că iubește atât de mult pacea că nu-l interesează câți bărbați, femei sau copii trebuie să moară pentru asta.”

      Spre deosebire de biserică care n-a cântat despre pace și iubire și n-a făcut nici o victimă săraca.
      Vezi bos? Asta înseamnă să fii fanatic.

      Până la urmă eu mă refeream la idee…cum ar fi să trăiești în prezent sa te bucuri de viața asta scurtă.

      00
    • Măcar Biblia îți spune să te ferești de profeți mincinoși.

    • Și de fățarnici bos….și de fățarnici! Sunt mai nasoli ca profeții mincinoși.

      00
  25. Un om care nu a inteles pana acum importanta unui vaccin, nu poate fi intors. Decat cu lopata.

    00
  26. Popii aduna bani in numele celui rastignit de ei si care propovăduia impotriva lucrurilor materiale….ar trebui facuta o statistica referitoare, la cati popi nu au vila si limuzina!!!

    00
  27. Urmeaza saptamana in care mai toti enoriasii merg la spovedanie. Acolo, intre 4 ochi, preotul poate spune cate ceva despre vaccinare si o sa ramana secretul lor.

    00
  28. Ca nepot si ginere de preoți ortodocși, nu pot decat sa spun ca Eftimie e fie troll, fie, si de-aceasta data, prost de bubuie. Fiindca i s-a părut lui ca biserica are doar funcție de mistic club la care se etalează noile batice, musai popa predica la pereti. Nu contează cât diferă urbanul de rural, ipocriți de credincioși, ortodocsii ultrasi de cei mai liberali, popa e fiul ploii si nu-l asculta nimeni. De asta nu-i cauta nimeni in campaniile electorale, de asta nu sunt inițiate campanii civice si sociale in jurul preotilor parohi. Ei sunt degeaba, noroc cu inteligentul Eftimie, altfel muream toti prosti. Lăsând ironia la o parte, repetarea mesajului de vaccinare, mai mult sau mai putin direct, ar fi receptat si aplicat de cel puțin 3-4 din 10 babe care altfel nu s-ar fi vaccinat. Multi nu asculta tv sau radio, trăiesc în beznă si intr-o tăcere sinistra, preotul fiind singurul pe care il asculta o data pe saptamana. Dar eftimie stie mai bine, fiindca in gașca lui se duc la biserica doar pt bârfe duminicale.

    00
  29. NOU
    #90

    Al meu popa din comunism avea aer conditionat (surpriza! rusii copiasera modelul american de AC in geam) si antena de satelit. Biserica mica in Militari, pe Dreptatii.

    Nu cred ca realizati cat de scump era AC-ul ala, tinand cont ca un VCR pleca de la 40.000 si ajungea lejer si la 70.000-80.000. Nu ma credeti, luati o Romanie Libera din 88-89 si uitati-va la rubrica de anunturi… Comunism, dar nu pentru catei, pardon, enoriasi.

    Acum nu mai stiu ce are fii-su. Cel putin ceva vila cu piscina prin Rosu…

    00
    • Nu era antena de satelit, era cazanul de botez agățat la uscat
      Marș mă de aici cu antena de satelit pe vremea lui Ceașcă, îți povestește maestrul Eftimie cum până și fantasy-ul trebuie să aibă elementul de veridicitate. Jeez!

      00
    • NOU
      #92

      Retardatule, ti-am zis sa consulti RL.
      Stiu ca n-ai fost niciodata intr-o biblioteca, dar incerca. Mai prost nu te face.

      00
    • Spor la studiat Scânteia și mai spune-ne ce producții record la hectar realizam atunci poate învăța și ăștia cum sa ajungem pe înalte culmi de civilizație și progres într-o societate multilateral dezvoltată sub conducerea unui luminat cârmaci. Văd că lecția cu obscurantismul religios și opiul popoarelor ai asimilat-o cu succes, pari un cadru de nădejde. Vezi sa nu te ciocnești cu Cristoiu la biblioteca academiei.

      00
    • Se ducea lejer toata instalatia la 70 de mii.Asa este.

      00
    • NOU
      #95

      Da fuq?

      Cu ce om de paie te certi? Ce-am scris eu si ce spui tu.

      Ce are rubrica de anunturi din RL cu Scanteia si cu propaganda sistemului? Tampitule, daca lui Hitler ii placeau caini si tie iti plac cainii nu inseamna ca esti Hitler. Cristoiu, therfore biblotecile sunt naspa. Jeez.

      00
  30. Fără religie, oamenii s-ar mânca între ei. Fără Dumnezeu și fără credință totul ar fi permis – crima, pedofilia, drogul marijuana și așa mai departe.

    00
    • Din fericire n-ai dreptate. Daca e sa le luam pe rand:
      Crima: Cruciadele, arsul pe rug a „vrajitoarelor” si a oamenilor de stiinda oare cine le-a initiat?
      Pedofilie: Sa nu mai vorbim de pedofilie, biserica e plina de pedofili
      Drogul marijuana: E pacat sa fumezi iarba? Unde scrie? Poate de alcool se zice ceva in Biblie, dar de Marijuana si alte substante nu.

      Biblia si religia sunt ca un cod de bune practici, scris pentru a fi inteles si urmat de oameni nu prea educati, intr-o perioada cand omenirea nu intelegea mare lucru despre ce se intampla in jurul lor (nu prea exista stiinta). Si ce mijloc mai bun de a indruma turma decat folosindu-te de religie? Omenirea intotdeauna a avut (si inca are) nevoie de un zeu, ca a fost Zeul Soarelui, Zeus sau Thor. Si ei au existat pentru omenire cu mult timp inainte de a aparea „Dumnezeu”.

      Nu contest faptul ca existenta religiei a fost buna o scurta perioada de timp in istoria omenirii, deoarece ofera alinare si a fricii de moarte: daca mori nu incetezi sa existi, ci vei trai vesnic in Paradis (asta daca esti cuminte pe pamant). Daca faci vreo boacana, o sa arzi o eterniate in Iad. Doar ca din pacate Biserica a ajuns sa fie folosita ca o masinarie de produs bani, care a pus pe plan secund grija fata de semeni.

      Cred ca am ajuns la un nivel la care prin educatie am putea avea un simt civic mult mai dezvoltat decat prin religie, simt civic care ar trebui cultivat prin respect fata de semeni si nu prin frica de focurile iadului.

      00
    • nu dau atat pentru o bucata de drog!

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube