Ai noștri daci, ca brazii

Ce poate fi mai românesc decât să iei o poză și să modifici media IQului din România și apoi să o distribui peste tot pe net ca să îi faci pe oameni să se simtă deștepți?

 

limita-iq

Poza originală aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

87 comentarii

 1. Idee de aur!

  00
  • Urmează să aflăm în curând și cam cum sta treabă cu IT-ul.

   Sa vezi și acolo lacrimi și durere când o să vedem că suntem tot cam prin ultimele locuri din Europa.

   Cine a lucrat cu echipe din Ucraina sau Polonia cred că s-a lămurit deja că sunt mai buni, mai disciplinati, mai serioși și fără figuri.

   00
  • nu e adevărat, uite, UIpath.

  • La inteligenta ne bate doar Marea Neagra pe zona noastra 🙂

   00
  • @Emil

   In calitate de persoana care lucreaza in IT de un deceniu si care a colaborat in principal cu oameni/echipe din Europa si State, iti spun ca vezi un pic aiurea lucrurile. ITistii din Ucraina, Polonia, Belarus sunt ca niste roboti, dar asta nu e neaparat de bine. E bine sa ai si cativa din astia, dar nu pentru ca sunt mai buni, sau ca sunt peste romani sau peste orice alta natie, ci pentru ca sunt roboti.

   Si sa ne intelegem, IT nu inseamna doar programatori.

   00
 2. măcar de schimbau culoarea spre un verde mai puternic. o fi fost și românul care a modificat-o în parametrii studiului

  00
 3. Mi se pare foarte interesanta corelatia dintre harta de IQ originala si harta cu GDB/capita (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(nominal)_per_capita#/media/File:European_countries_by_GDP_nominal_per_capita_(2020).svg)

  Mi se pare ca aceste doua harti comparate, confirma ca un popor educat sistematic conlucreaza mult mai bine pentru binele natiunii.

  00
  • Sau poate raportul de cauzalitate este exact invers: O tara prospera poate produce prin educatie un popor cu IQ mai mare.

   00
  • Mai relevant e GDP/per capita (PPS) care tine cont de nivelul preturilor in norvegia sau elvetia cu 1000 euro/luna mori de foame pe cand in ucraina sau moldova traiesti foarte bine.

   00
 4. Cel mai tare e la irlanda cu iq 3.

  00
  • A cumpărat lache ăsta cu poza mânărită o mașină din Irlanda cu km dați înapoi și a vrut să se răzbune.

   00
  • i-a fugit bagaboanda cu vreun irlandez cand trebuiau sa se mute impreuna la dublin si a zis sa se razbune pe prostul ala de irlandez

   00
 5. Mai era o statistica cu lungimea cariciului in EU si nici acolo nu stam bine. Dupa ce ca o avem mica mai sintem si prosti.

  00
 6. E o super idee sa ne comparam la IQ cu alții, mai ales când IQ-ul nu măsoară nimic. E așa un număr cum aș calcula eu creativitatea înmulțind numărul de pași pana la luna cu aria României și împărțindu la numărul de locuitori la pătrat.

  00
  • Cred ca IQ-ul masoara experienta in rezolvarea testelor de IQ.

   00
  • Noi astia de aici stim ca nu spune mare lucru, dar poza asta ajunge la Grigore, politist de profesie, care, dupa ce golise fro 2 sticle de Amarone Della Valpolicella in calitate de invitat din partea miresei la o nunta in Italia, incerca sa-i explice unui italian, var cu ginerica, ce smecheri au fost dacii lu’ Decebal si cum i-au batut ei pe romanii lu’ Traian. „Daca Traian era asa puternic ne cucereau din prima nu trebuia sa vina de 2 ori peste noi”.

   00
  • Testul IQ masoara capacitatea de a rezolva probleme de complexitate crescanda si e folosit pentru a prezice succesul unei persoane in activitatea ei. Are limitele lui, de aceea se foloseste impreuna cu alte teste.

   La recrutare in armata am facut test de inteligenta si de personalitate.
   Ai da o arma in mana unei persoane cu dificultati de invatare?
   Te impusca ala din necunoastere manuirii armei si te intreaba ce a facut gresit.
   Sau se uita pe teava sa vada daca mai are gloante si arma e incarcata.
   Mai crezi ca IQ e irelevant?

   00
  • Nu masoara nimic, pe naiba.
   Exista mai multe studii care au aratat ca exista legaturi puternice intre meserii si IQ-ul oamenilor care ajung sa o practice. Sau intre IQ si nivelul venitului.
   Dar na, vorba bancului, aia care o au mica raspund mereu ca tehnica e mai importanta ca lungimea.

   00
  • @Necris, gradele celsius măsoară temperatura, când ceva are 100 de grade sau 75 de grade sau 4 grade știi cam cât de fierbinte/rece e acel ceva. Ori, nu poți zice ca o persoana cu IQ 150 este mai de succes decât o persoana cu IQ 110 sau 90.

   Unde ar exista o oarecare corelație, atenție nu cauzalitate, este la IQ sub 70.
   Acum, distributia de inteligenta, oricum s-ar măsura ea, în orice popor este identică. Dacă nu ar fi, atunci trebuie sa acceptam ideea ca unele popoare sunt mai inteligente ca altele, prin urmare superioare.

   00
  • @florin, @Necris, conform autorului articolului, testele folosite masoara nivelul de pregatire al participantilor. Asta inseamna ca nivelul de educatie la care au acces cetatenii din fiecare tara, joaca un rol foarte important in aceste statistici.

   „When we speak about IQ, it is important to understand that the common idea that IQ measures your “innate” or “genetic” intelligence is a complete misconception. A trained brain is able to solve problems much faster and more accurately than an untrained brain, so the quality of education greatly influences IQ scores”

   00
  • Aveti grija ca la testul on-line de pe mensa.ro va pacalesc oamenii aia. Se spune ca puteti sa faceti 130 de puncte dar daca rezolvati testul, rezultatul maxim e 126. Si va indruma sa va inscrieti la testul real ca cica sunteti „posibil inteligent”.

   00
  • NOU
   #25

   Inteligenta nu poate fi masurata precum temperatura, pentru ca in functie de diversi factori, nivelul ei poate varia pe parcusul unei zile. Spre exemplu, imediat dupa ce ma trezesc, daca incerc sa rezolv niste probleme, am nevoie se mai mult timp decat as avea nevoie in mijlocul zilei.

   Poate la tine e altfel si nivelul tau de inteligenta e la fel indiferent de factori externi.

   00
 7. Sa votezi USR+ si sa iasa Nastase premier

  00
 8. Măsoară, Daniel, nu te năcăji! unde e mai mare Se vede in nivelul de trai… mentalitate,tot!

  E bine că nația asta se complace…și pe lângă că e vai mama ei mai e și mândră că e proastă.

  00
 9. .. si prostu’ nu e prost destul pana nu e si fudul !

  00
 10. Vai de pl noastra. Pana si aia cu ceafa mai lata care pun multe muraturi sunt inaintea noastra. Da, aia de care facem noi misto mereu. De fapt, se pare ca stam rau de tot, dupa studiul asta.

  00
  • Nu stăm rău de tot, reflectă de fapt realitatea. Suntem tara europeana cu cele mai multe toalete in curte, case fara apa curenta etc. Cand se spune IQ mediu se ia per total populatie (etalon desigur dar din toate categoriile). Clar la noi diferentele intre categorii sunt mult mai mari decat in alte parti. Avem si cea mai mare rata de analfabetism functional asa ca are sens harta. Medica celor educati cu media celor needucati duce la ce vedem. Acestia suntem, aici s-a ajuns si daca ne uitam ce valori se tot promoveaza la TV de zeci de ani nu ne mai miram de nimic

   00
  • Avem cel mai mic IQ mediu din UE, și al doilea cel mai mic din Europa, dupa Albania.
   „Stăm rău” e „understatement”, suntem cei mai proști (mediu) din Europa.

   00
  • Toate aceste neajunsuri dispar atunci când în România plătești 40 de euro impozit, nu 250 pentru o mașină similară și 20 de euro, nu 1200 pentru o locuință în aceeași parametrii prin alte țări din Europa, nu ?

   00
  • @Mirela : rata de analfabetism a celor ce trăiesc în mizerie sau ca-n secolul 19 e mult mai mare. Țările de afară care au tot interesul să numere diaspora românească au ajuns la o concluzie că suntem cca 9.7 milioane ajunși prin țările lor. Locul 5 in lume la Nr de imigranți! Alt studiu de data asta făcut de români, arată că în jur de 5 milioane de compatrioți trăiesc acum fără acces la educație și apă curentă. Deci sa facem calculele cu datele originale. Că după cele oficiale suntem încă 19 milioane în țară.😔

   00
  • Neajunsurile dispar cand nu se mai fura, nu cand platesti taxe mai mari.

   00
  • @Arădean: da dar când fac studiile, ei iau eșantioane reprezentative. Avem și noi foarte mulți oameni cu iq ridicat, foarte mulți, dar și mulți care nu au acces deloc la educație, doar minimal. Iar conexiunile din creier se dezvoltă în prima parte a copilăriei. Mulți copii sunt total neglijați, nu se ocupă părinții să le stimuleze creativitatea, așa că nu își ating deloc potențialul.
   Câți români sunt în țară… asta da aici este o mare dilemă, dar probabil că undeva la 18 milioane? Cred că laolaltă cu diaspora suntem peste 30 de milioane, de fapt. Cred că în afara României sunt în momentul de față mult mai mulți români decât în țară. Dacă stăm să calculăm câți sunt în Spania, Italia, Franța, UK, Germania, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Australia chiar, dar și Dubai, Qatar peste tot efectiv, suntem mulți. Sunt multe românce căsătorite și prin Grecia, Iordania, Turcia etc. Observasem la un moment dat că aproape nu se putea întâmpla orice prin lume (incidente cu trenuri, avioane, de altă natură) fără să fie acolo și un român. Suntem mult mai mulți decât credem, dar ne-am împrăștiat peste tot, de multe ori contribuind și la ridicarea iq-ului din alte locuri, că pe lângă cei care muncesc cu cârca, sunt mulți ingineri, doctori și alt categorii cu joburi foarte specializate. Părerea mea este că alături de diasporă, suntem peste 30 de milioane, spre 34.

   00
  • Și putem spune că de ce nu apar toți aceștia pe dqatele electorale: mulți au renunțat la cetățenie, sau copii lor au numai o cetățenie și tot așa. Sunt țări care nu acceptă dublă cetățenie, trebuie să renunți la a ta, alții renunță că au vrut să se rupă. Nu știu cum se fac listele acelea cu votanții, cum se iau în calcul, dar sigur suntem mult mai mulți decât se măsoară oficial. Însă în câteva generații, se poate pierde asta, cei plecați, tinerii se vor integra cu totul pe unde au ajuns

   00
  • @Shack, vezi ce logică de politician lepră am folosit în comentariul meu ? Vrei ? Plătești și îți fac. De unde bani ? Votantul continuă în poziția ghiocel că parcă 490 de euro pe an chiar nu sună rău la un X5 de 70.000, dă-le dracu de gropi că de aia mi-am luat scut metalic. Ce crezi tu că e mai ușor? Să faci ceva sau să împingi balega cu un băț ? Tu mulțumit , eu mulțumit, sănătoși să fim.

   00
  • @Paco, toate beneficiile alea de care spui tu parca dispar cand in Romania rata pentru un apartament reprezinta 50% din salariul mediu, iar in Vest rata pentru un apartament similar ca dimensiune si dotari reprezinta doar 20-25% din salariul mediu.

   00
  • @Mirela:Pentru mine ca cetățean român nu contează câți sunt de naționalitate română pe afară… decât simbolic poate.
   Eu cred că suntem sub 15 milioane în România. Natalitatea este scăzută, mortalitatea și-a menținut ritmul și cum aproape 70% din populație trăia în mediul rural iar bătrânii cei mai mulți pe acolo trăiau, mi-e greu sa cred că depășim cifra de mai sus.
   Mai ales că, exodul românilor continuă an de an. Prea puțini se întorc.

   00
 11. Pas.. astept una cu marimea medie a penisului.

  00
 12. 🙂 Cand te gandesti ca gorila Koko avea IQ intre 75-95… si media in Romania e 91…, Babuinia suntem.

  00
 13. Salut, Cristici aici. Ma știți, cred, mai ales ăștia care ma înjură când fac articole că suntem proști, ca nu se moare de foame în România, că importam sapun si zahăr…
  IQ mic… poate pentru ca zilnic ne plângem de sărăcie și foame? Dacă la TV nu ar mai fi emisiuni cu din ăștia care „mor de foame”, zilnic, și ar băga altceva? Orice altceva, orice in afară de Becali, jmekeri, tigani, murim de foame… dupa 10 ani cu zero „știri” de felul ăsta, s-ar vedea ceva îmbunătățire la IQ-ul poporului?
  Mă intorc la treabă, am de terminat un text despre Varna versus Constanța, cât de proști suntem comparativ cu bulgarii.

  00
 14. 91 e mult frate, cred ca au gasit vreun esantion mai “dotat”, ca la ce vad eu pe la munca (lucrul cu oamenii), mai ar fi de scazut 20 pct minim din 91 ala ca sa iasa o medie. Multi sunt challenguiti rau intelectual, categoria oricat le-ai explica, tot nu pricep…

  00
  • Acum sincer, astia sunt peste tot in Europa, nu doar la noi.

   00
  • Daca esti cel mai destept din camera inseamna ca ai gresit camera.
   Poate e cazul sa schimbi locul de munca?

   00
  • @septimiu: sunt medic, imi iubesc meseria, era doar o constatare, ca in ultimii ani am observat ca a scazut foarte mult nivelul intelectual al pacientilor in general, atat la stat, cat si la privat. Uneori efectiv nu pricep oricat de simplist le-ai explica, si vorbim de lucruri oarecum elementare (de ex de cate ori pe zi sa aplice tratamentul). Am ajuns sa le explic de cateva ori, sa le dau scris, sa ii intreb daca sigur au inteles si apoi ma suna dupa 1-2 zile ca ei nu au retinut ce le-am zis. Le spun, pai v-am scris si v-am aratat ca v-am dat si scris; ah, daaa? Mindblowing.
   Also: n-am zis ca eu as fi al mai destept din camera 😉

   00
 15. Daca o dam afara pe Sosoaca crestem 5 puncte

  00
 16. This is gold Jerry! GOLD!

  00
 17. IQ-ul e mai mult marketing, nu prea masoara mare lucru. Mai relevant e gradul de analfabetism functional, si aici chiar suntem la coada Europei (pisa 2018): https://www.oecd.org/pisa/PISA-results_ENGLISH.png

  00
  • Daca aveam cel mai mare IQ mediu din Europa, ce parere aveam despre IQ, ce spuneam despre el? 😉

   00
  • NOU
   #58

   1. Ai facut vreodata un test IQ?
   2. In caz afirmativ, ai putea dezvalui rezultatul?
   3. Poti argumenta de ce nu masoara mare lucru? Sau putem generaliza ca vinetele nu sunt bune pentru ca nu imi plac mie?

   00
 18. Mă întreb dacă testele astea le-au fost făcute și celor care nu știu să citească.

  00
 19. parca 94 era media reala
  in conditiile in care sub 80 incepe retardul.

  00
  • Cica au luat ca punct de reper valoarea medie a IQ-ului si pe asta au normat-o ca fiind 100. Deci nu se raporteaza la valoarea de 94 de care stiai tu.

   00
 20. Saracii „irlaneji” …

  00
 21. Totusi ce o avut cu Irlanda? Ca acolo s-a obosit sa schimbe si culoarea, pe cand la noi nu.

  00
  • Cred ca e o eroare cand a generat harta, ca nici daca aveai o problema cu aia nu pui 3 ca nu e plauzibil.
   Sau, ma rog, totusi sunt imbecili care fac gluma aia cu IQ negativ…

   00
 22. eu as fi pus 219!
  cel puțin!

  00
 23. Din experienta, romanii sunt sub albanezi si cam la acelasi nivel cu marocanii. Indienii sunt peste astea trei natii.

  00
  • Probabil ca ai o experienta foarte redusa si nu ai intalnit prea multi „oameni de rand” din India daca afirmi ca sunt la un nivel de pregatire superior oricarei tari din Europa.

   00
  • E vorba de oameni cu educatie medie sau elementara pusi in conditii similare.

   00
  • Suntem cam pe acelasi palier cu indienii ca medie
   Iar varfurile lor sunt mai sus ca ale noaste

   00
 24. Direct 119 a modificat nebunu’. Ca daca trecea in jur de 99 precum cei cu sange germanic si colora cu acelasi verde in loc sa lase mov ……oh wait , modificarea e facuta de un ceavica de pe plansa originala :-/
  Si ce boala are el pe irlandezi maicaaaaaa :)))

  00
 25. Macar, suntem buni la photoshop…

  00
 26. Poate fi media si 999… atat timp cat toti cei care te conduc au IQ-ul total sub 1k, e vax albina

  00
 27. Bulgarii, 93?
  Asta mi-aduce aminte, fără o legătură directă cu topicul, de vorbele unui jandarm român detașat la contingentul MAI trimis de România în Kosovo. Tipul avea colegi (și) din Bulgaria, și căpătase păreri ferme despre poporul vecin: „bulgarii sunt așa de proști, că nici măcar nu se fură între ei!”
  Apropo, la lituanieni, oare cum se leagă IQ-ul de 94 cu rata sinuciderilor – din câte se știe, a a patra din lume și a doua din Europa, după Rusia? (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate)

  00
  • S.S. tu crezi ca suicidul are legatura cu IQ-ul persoanei? Sunt curios, cum ai ajuns sa crezi ca ar avea?

  • @fluture
   Păi, nu știu dacă are legătură. De-asta am și întrebat. Că poate există și m-ar interesa să știu de ea, că am o verișoară care umblă de vreo șapte ani cu un lituaniano-rus (adică mă-sa e lituaniancă iar tatăl rus), iar primele două poziții in topul sinucigașilor sunt ocupate chiar de ruși și de lituanieni – care, ce să vezi, n-au IQ-uri de neglijat…

   00
  • @fluture
   Și pentru ca (și eu) sunt un tip curios de felul meu, am mai căutat și am și găsit niște studii stiințifice:
   „Does the level of education influence completed suicide? A nationwide register study”,
   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23021379/
   „Associations between marital and educational status and risk of completed suicide in Hungary”, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26625089/

   00
 28. Am vazut asta acu’ 2-3 pe FB. Mi s-a parut fake din prima. Imposibil sa fim noi cu 4 perechi de oo. Daca ar fi asa cu-adevarat, ar trebui ca Romania sa fie Wakanda.

  Am deschis alt tab si cautat aia ‘for real’. Am gasit-o imediat.

  00
  • Wow, ce mandru esti :)) Deci, ai vazut Irlanda IQ 3 si ai mai cauta aia for real pentru ca ti s-a parut fake :)) Dude…

   00
 29. Pai nu te-ai prins ? Aia au luat poza lui originala si au modificat-o. 🙂

  00
 30. pe ala cu marimea pulii nu l-a modificat nimeni ca si acolo ne-a masurat-o cand era frig

  00
 31. Am ascultat podcastul lui G. Buhnici, cu Gabriel Liiceanu interlocutor.

  La final, după ce dezvăluie ascultătorilor vârsta lui G.L., Buhnici, complet lipsit de ridicol, simte nevoia să-l încurajeze & complimenteze pe invitat: „Sunteți mai coerent decât mulți dintre noi (deci nu e complet coerent, da’ e oricum mai bine decât alții – n.m.), v-am urmărit cum vă legați ideile, știți ce vreți să spuneți. Și nu băteți (sic!) deloc câmpii”. Adică ceva în genul bravo, dom’le, nu ești încă ramolit.

  Nu știam, până azi, cum e aia să-ți fie rușine de rușinea altuia. Acuma am aflat.

  dan liviu boieriu

  00
  • Da – am văzut și eu postarea lui Dan azi. M-am spart de râs. Ăsta e nivelul oamenilor din țară.

   00
  • Liiceanu a zis ca i-au obosit neuronii. Apoi au glumit putin pe seama varstei. Buhnici a zis ca ascultatorii nu vor ghici cati ani are Liiceanu. Iar Liiceanu a zis ca daca le zice ascultatorilor cati ani are, reactiile vor fi de genul: dar vai, cum e posibil asa ceva etc.

   Iar la finalul podcastului a zis Buhnici ca varsta este 79. Conduce masina electrica, este mult mai coeerent decat multi dintre noi astia tineri etc. Liiceanu a glumit ca e din ce in ce mai ramolit, ca uita chestii etc. Nu a parut nicio clipa ca Liiceanu ar fi jignit. Ba, da o singura clipa nu a parut ca se simte in vreun fel jignit sau deranjat.

   00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.