La 2 zile apare câte un articol care spune că oamenii poluează de rup, scuipă plastic în oceane și alte minuni, și că ar trebui să se mai oprească din făcut asta.
Nu văd în articolele astea, bine, nu în toate, că unele mai bat apropouri subtile, nimic despre companii. Că nu produc eu plasticul. Nu pun eu două ambalaje la fiecare chestie. Nu împachetez eu bomboanele individual.
Hai să ne uităm top plastic. Ce au făcut Coca Cola, Pepsi, Nestle, Danone și Mondelez în ultimii ani pe tema asta? Ceva? Orice? În afara de a mă îndemna pe mine să duc 6 capsule la magazin. Ați văzut pe undeva sticlele alea reciclabile promise de Cola sau Pepsi?
Nimic? Ah, dar eu trebuie să reciclez, da? Că ei nu vor să le facă reciclabile…
Si iar n-o sa primesti Cola la test!
Pentru ca nu vor…
Cat de greu ar fi sa spui : noi: P&G vom pune automate in fiecare Lidl, Real, Core, Kaufland pentru gel de dus/sampon/etc cu un pret cu 1 Leu mai mic / Litru
In primul rand ar fi cu 1 leu mai mult pe litru.
Irpx, efectiv romania in a bottle:)))))))))))
Sau nu au pungi pentru reciclabile.
Și nu primesc fără.
Sau poți cumpăra un cos (100 RON)
pentru a recicla.
😉👍
Pai Pepsi tot scrie pe sticle ca sunt din plastic 100% reciclat https://imgur.com/a/potG5PZ
Da, dar daca dai o cautare simpla pe net vezi ca o fost 100% reciclat doar o perioada scurta pentru ca au ramas fara plastic: https://www.grocerygazette.co.uk/2022/07/15/pepsi-recycle-plastic/
Deci nu tot ce zboara se mananca , din pacate.
Doar ca a explicat un nenica ca si asta cu reciclarea merge 1 data, apoi plasticul ala nu mai e plastic si tot la gunoi ajunge. Adica doar mai lungim un ciclu si…atat.
Stiu, am vazut explicatiile. Pana nu ne intoarcem la sticle de sticla si nu ducem naveta inapoi la aprozar pt refolosire, doar mai amanam inevitabilul.
Nu inteleg de ce e asa greu. La sticle si borcane cel putin. Faci unele universale. Sticle 0,33 si 0,5, borcane 200, 400, 800 ml..
Pui pret pe ele sa le aduca lumea inapoi. Dar probabil e mai scump sa le speli fata de a le produce noi. Pana la urma noi suntem vinovati ca cumparam si nu ei ca nu avem alternative.
Faci să fie mai scump. Pui o taxă – la fiecare sticlă produsă, virezi la stat 2 lei.
si companiile tot oameni e, daca stai sa te gandesti. gen, sunt formate din oameni.
pe de alta parte, solutii oricum nu prea ai, ca si persoana fizica. doar sa nu mai cumperi de la companiile care polueaza. succes cu asta. saaau, sa nu mai faci campanii pentru ele, succes si cu asta
Cand a aparut plasticul a fost considerat, si acum sa repetati dupa mine, ca un pas inainte si solutia pentru diminuarea poluarii! Si a fost promovat exact asa: folositi ambalaje de plastic ca sa reduceti poluarea. La timpul respectiv oamenii nu prea erau incantati sa cumpere produse in ambalaje de plastic.
Si intradevar plasticul a reusit sa indeplineasca tot ce a promis. Doar ca e victima propriului succes, a livrat mai mult decat a promis si cantitatea de produse produse a crescut cu mult mai mult decat si-ar fi imaginat cineva.
E mai ecologic, ieftin si consuma mai putin carburant, energie sa produci 1000xn sticle de plastic, sa le transporti si sa transporti si sa depozitezi lapte in ele decat daca folosesti sticla. Doar ca solutia a fost extinsa si la apa, sucuri; tocmai pentru ca asa e mai ieftin transportul, acum se produce intr-o tara si se consuma in alta tara. Per unitate de produs e mai ecologic, mai eficient, dar cumulat e mai poluant.
La fel si petrolul. E „organic”, „natural” vorba poetului. A fost o solutie pentru reducerea poluarii la vremea lui ca o alternativa la carbune (alta substanta organica).
Acelasi mecanism care a fost folosit pentru tranzitia de la carbune la petrol si apoi la motorina va functiona si pentru tranzitia de la plastic/petrol catre o alta solutie.
Ce vor alege oamenii sa cumpere, cea mai ieftina si eficienta tehnologie va fi folosita. Ca sa ajungem acolo e important sa crestem inovatia si asta se face prin educatie si liber schimb (idei, oameni, investitii, bunuri si servicii).
Cel mai mare impact astazi contra poluarii sunt in mare parte non intuitive, gen tranzitia de la arderea de lemn catre carbune, sau de la carbune spre gaz. Apoi vin o alta lista lunga.
Nu mai foloseste nimeni tevi de plumb si recipiente placate cu plumb ca sa livreze apa nu doar ca e interzis (ca e toxic) – ca nu sta nimeni sa explice la toata lumea ce si cum, ci si (mai ales) pentru ca exista alte alternative mai ieftine, mai practice, mai frumoase, mai la indemana.
ca un pas inainte si solutia pentru diminuarea poluarii!
Îmi aduce aminte de un episod The outer limits (la limita imposibilului): ai grija ce ți dorești că s ar putea să se întâmple!!
Reciclarea asta mie mi se pare o tzeapa mare.
1. Se arunca „responsabilitatea” reciclarii in spinarea consumatorului.
2. Nu exista o infrastructura care sa recicleze cu succes plasticul (cel putin cel care se poate recicla)
3. Atata timp cat ii mai ieftin sa produci plastic nou decat sa reciclezi – nu o sa vedem progress in zona asta.
Rosii in caserola de plastic, bagata in punga de plastic, ardei in punga de plastic.
prajiturele in pachet de 12, in punga de plastic, apoi fiecare prajiturica in punguta ei de plastic. Asta la prima strigare.
N’ai fost in Japonia, sa vezi acolo ambalare
@brosky am despachetat niste biscuiti japonezi o data… fiecare biscuite era ambalat separat. Apoi doi cate doi. Apoi patru… doar ca erau in hartie din cate tin minte.
Uitandu-ma la kimono, am impresia ca e o referinta tipic japoneza acolo…greu de dezambalat.
Clientul nostru, stapanul nostru ! eu, clientul vreau ambalaje de plastic, ca-s rezistente, usoare si ieftine ! beat that ! .. cre’ ca singura solutie este „mai putin consum” .. o recesiune economica majora ! :))
Ce mi-ar placea sa apara din nou sucuri la sticla de sticla…
Reciclarea plasticului e o gluma cat timp sortarea se face manual la rampa de gunoi. Nu sta nimeni (si nici nu ar putea) sa separe diferitele feluri de plastic, din ochi. Se separa PET-urile si cam aia e.
sunt si acum.
3,69 Lei /0.33 ambalaj de sticla
3,31 Lei 0.33 doza de aluminiu
4,31 Lei 0.5 plastic.
cumparatorii aleg ambalajul de plastic. ce sa faca compania? QED
Daca vrei sa pui 2l de cola intr-o sticla de sticla o sa vezi ca sticla e mai grea decat continutul .. o sa faci muschi !
Eu propun sa se traga o teava si robinet de coca cola la fiecare in casa, aia langa cea de bere, robinet separat. Ai salva o groaza de plastic si paie din nasul testoaselor ce lacrimeaza si toata lumea ar fi fericita, s-ar scadea costurile, etc.
Dar vreau dreptul sa ma debransez de la aia de cola dar sa am 2 de bere ( diferite(
Pentru Bucuresti se poate si o teava de bere calda?
Am indoieli ca Pepsi si Coca sunt cei mai mari poluatori cu plastic.
Poate plasticul folosit de ei cantereste cel mai mult dar din punctul meu de vedere in practica, pe teren, e insesizabila poluarea produsa de acestia.
Pe orice camp/deal/munte/margine de strada/oras vei merge din Romania vei gasi 99% gunoi provenit de la orice altceva.
Really? I’m so wrong?
Are dreptate, la noi sunt mai mult pet-uri de Neumarkt, nu cola
yup. poate nu sunt cocacola sau pepsi dar vor fi neumarkt sau ciucas.
pe coclauri, majoritatea deșeurilor sunt sticle de diverse.
mai putin punctele cunoscute de toti mai putin autoritati/politie/garda de mediu unde se arunca deseurile din constructii/demolari.
Exista alternative da’s mai scumpe si oamenii mereu înapoiați
legat de coca cola https://www.youtube.com/watch?v=3e-IMCcWdcM
In Germania cola fanta și alte sucuri vin la 1,25 L dar din plastic foarte gros și dur , ușoare de transportat si refolosit. Prima data când am văzut la raft sticla de aia am zis ca au jucat fotbal cu ea si au pus-o înapoi
Probabil că ești prea tânăr să îți amintești că a fost și la noi așa. Pepsi au vândut la sticlă de plastic gros ceva vreme. Românii nu prea le dădeau înapoi la reciclat că erau bune pe post de sifoane.
mi-a adus aminte Radu de reclama; in Germania merge pentru ca se ia garantie pe ambalaj
https://www.youtube.com/watch?v=5ugBHyzVx0Q
Cele mai multe bice pe spinare le as da ălora care împachetează unele produse ( scule, păpuși – jucării etc) in moulded plastic packaging… Imposibil de desfăcut cu mainile goale, periculos cu cuțitul și foarte greu cu foarfeca…te poti rani in plasticul ăla tăiat/rupt…
Companiile nu vor face mare lucru până nu devine avantajos economic sau nu sunt toate obligate să respecte aceleași reguli. Altfel, ar crește costurile pentru cele ce devin prietenoase cu mediul, ceea ce ar duce la scăderea profitului și apoi la scăderea valorii acțiunilor. Companiile de azi lucrează pentru acționari, obiectivele sunt pe termen scurt.
Din graficul ăla lipsesc Neumarkt, Frutti Fresh, Timișoreana și alte chimicale….
vorbind de reciclabile, cand plm se implementeaza treaba aia cu garantia luata automat pe sticle, doze si pet-uri si un sistem universal de retur si reciclare a lor la fiecare supermarket cum mai e prin tarile cu apa calda in capitala? parca s-a dat lege acum vreo 2 ani, din cate tin minte
vine la anul treaba cu bani pe sticla/pet returnata..hold on
trebuia să vină acum 2 ani. mai aștept mult?
deci:
Mura’s HydroPRS™ (Hydrothermal Plastic Recycling Solution) advanced recycling process is unique, as it uses supercritical steam to convert most forms of plastics – including flexible and multi-layer plastics, which have previously been deemed ‘unrecyclable’ – back into the original oils and chemicals from which they were made. These can then be used to create new, virgin-equivalent plastic products which are even suitable for food contact packaging.
De aici:
https://muratechnology.com/news/mura-technology-and-dow-plan-to-locate-europes-largest-advanced-recycling-facility-at-dows-site-in-bohlen-germany-2/
Aparent tehnic se poate.
Uitandu-ma pe grafic, cred ca as putea sa traiesc binemersi fara sa cumpar ceva (sau forte foarte rar) de la companiile astea top plastifiate. Ca asta e solutia, boicot comercial.