Oameni, uitați-vă prin oraș zilele astea…

Cam așa ar arăta traficul de dimineață dacă nu ne-am duce copiii la școală cu mașina. Sau dacă s-ar duce la școlile de cartier, pe jos.

Știu că toți părinții se uită la cât de liber e traficul, se gândesc că ar fi o idee bună să fie un pic mai liber, dar alungă repede ideea. Puiul meu trebuie să meargă la cea mai bună școală, cu viză de flotant, cu predare în germană, cu profesori buni, nu la mizeria aia de cartier, unde nu se face deloc școală, unde își duc toți săracii copiii…

Ieri am spălat mașina, azi dimineață arăta așa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

69 comentarii

  1. Un fluture din jungla amazoniana a dat din aripi si a creat o mica turbulenta ce s-a transformat intr-o furtuna Sahariana al carei nisip a ajuns pe capota ta.
    Nu stiu cand a dat fluturele din aripi dar de ploaia cu nisip stiam de sapt trecuta de la Busu.
    #nuNePlacFluturii

    00
  2. Ceva cu nor de praf de sahara. Ala e lejer, in Bucale masinile sunt pamantiu roscat.

    00
  3. Care e motivul pentru care voi, provincialii, spuneti Bucale? Va simțiți bine ironizand Bucureștiul dar totuși alegeți sa va trăiți viata aici.

    00
  4. Amin. Ma bucur ca nu sunt singurul care asteapta vacantele mai mult decat le asteptam cand eram copil.
    Chestia asta s-ar rezolva doar cu o repartizare automata la scoli pe baza distantei. Si nu, nu o sa iti fie mai destept copilul daca il dai la o scoala „buna”, o sa fie daca te ocupi de el.
    Sa curga minusurile.

    00
    • Aide peleul tau.
      Ai studiat la fără frecvență sa inteleg.

      00
    • 1.Cam asa se face repartizarea, de aia unii parinti alearga dupa vize de flotant in alte cartiere .
      2.,Poate nu toti or sa fie mai destepti , dar au o sansa in plus si pentru ea unii parinti sunt dispusi sa se sacrifice .

      00
    • @Basil
      Nu, dar nu traversam tot orasul sa ma duc la scoala, mergeam cele 5 minute pe jos, singur. Cand ati vazut ultima oara ce invata un copil pana in a4a? Sunt chestii banale, cu putina implicare invata si singur pe varf de munte. Chiar nu conteaza unde si cu cine daca vrei. Dar nu, la noi trebe cea mai buna scoala, cea mai buna invatatoare, flori si cadouri la fiecare ocazie ca sa fie odrasla mai in fata.
      Iar la 10 ani un copil ar trebui sa fie in stare sa se deplaseze singur prin oras.

      00
    • Și dacă jobul la corporație îți permite doar un credit pentru cumpărarea unei cutii de chibrituri într-un cartier dormitor, unde locuiesc și destul de multi bronzați care își trimit totuși plozii la aceeași școală de cartier la care s-ar duce și odorul tău ? Cum te ocupi de el dacă ajungi după 7 seara acasă , în fiecare zi ?

      00
    • @dny: Vai cat bullshit cu sacrificatul parintilor.
      Uite ce e, un copil de la pregatitoare pana in clasa a IV-a poate sa mearga linistit la scoala de cartier, chiar daca nu e pomul laudat, cel mai mult contand invatatoarea si mai putin scoala. In fond invata sa scrie, sa citeasca si matematica, nu e rocket science, plus ca e foarte important ajutorul pe care il dai tu ca parinte acasa cu temele.
      Apoi daca nivelul scolii la clasele gimnaziale este sub asteptarile tale, in paranteza fie spus orice roman mediocru si submediocru are niste ateptari si pretentii total nerealiste, inchidem paranteza, il poti muta la o scoala mai buna unde se poate deplasa cu mijlocul de transport in comun, ca ma gandesc ca la 11 ani nu e complet dependent de mamica si taticu. Bine mai e si varianta in care stai la porumb si toate institutiile de invatamant din proximitatea porumbului iti put si vrei sa-ti dai copiii la scoala turceasca de la iesire de pe Autostrada Soarelui si tu stai in Domnesti (I shit you not, am avut o colega de la birou care facea asta si se plangea de traficul infernal, huehuehue), caz in care masina personala e singura optiune.
      Inca un aspect misto dpdv al copilului care merge la scoala de cartier este ca isi face prieteni din clasa pe care ii poate intalni seara sau in weekend la joaca in cartier. De multe ori macar una din prieteniile astea raman pe viata.
      Si nu uitati un lucru, incercati sa va imaginati cum era cand voi erati copii si mama si tata nu v-ar fi lasat cu cheia de gat, sa puteti sa veniti acasa si sa aveti o minima libertate si sa fiti uitati la un after school plictisitor.
      Sacrificiul nu e al parintilor bai idiotilor, practic voi sacrificati odihna, timpul liber si joaca copiilor vostri ducandu-i la dracu in praznic doar ca sa aveti voi un statut special ca aveti copilul la scoala X sau Y. Mi-e sila.

      00
    • Corect @car, de asta uitasem. Eu conform repartizării trebuia să îl trimit pe al meu cu minim 35 în clasă ȘI cu mulți mexicani. Da’ nu, rumânu’ dă minus, că el n-are copii la școală sau dacă are îl doare în cur de ei.

      00
    • Pai poti sa nu faci nimic si sa te plangi pe net, copilul se autoeduca pe youtube.
      Saaaau poti sa cauti alt job, alta casa, dar asta presupune schimbare, efort, munca, natia noastra e mai alergica la astea decat suedejii la sapun.

      00
    • @car, dacă îți permiți doar o cutie de chibrituri în țigănie, atunci poate n-ar trebui să cumperi apartamentul? Sau poate ar trebui să faci ceva să câștigi mai mulți bani?

      @Eugen, nu te mai da erou p-aici, crescutul copiilor este ceva ce face marea majoritate a populației, deci nu ești special. Ba din contră.

      00
    • Spre deosebire de tine, care ești un erou ce se sacrifică ducând copilul la cea mai apropiată școală. Eventual între suedeji, ca să demonstrezi că ești și tolerant.
      Mă doare fix undeva de părerea ta, în continuare îmi voi duce copilul la o școală bună, în continuare voi aglomera traficul.
      Nu-ți convine? Mută-te!

      00
    • @Eugen: faci ce vrei, nu stai din orele mele in trafic :)). Sper sa puna firea garduri la tramvaie pe toate bulevardele

      00
    • @Eugen, n-am copil momentan, dar șansele să mă vezi stând cu orele în trafic pentru a-l duce la școala aia bună sunt extrem de mici.
      DAR, pentru când va fi cazul, între a mă muta cât de cât aproape de școala copilului, a-l da la o școală proastă și plină de suedeji și a sta ca prostul cu orele în trafic poți să fii sigur că o să aleg prima variantă. ;)

      00
    • @Eugen
      Si parchezi pe interzis cu avariile puse, ca stai doar 5 minute, depasesti coloana la semafor si alte cacaturi d-astea, nu?
      Bazeaza-te tu pe scoala sa-ti educe copilul, du-l de mana peste tot si mai vorbim peste vreo 15 ani.

      00
    • E un pic mai complicat.
      Un sistem automat de repartizare ar trebui sa aiba 2 criterii: optiunea parintilor si distanta fata de scoala. Stiu ca statul nostru paternalist are pretentia ca stie mai bine ca noi ce ne trebuie, dar NU e asa. Optiunea parintelui trebuie sa primeze, iar acolo unde sunt mai multe cereri decat locuri, intervine criteriul distantei.
      A, stai, asa directorii si invatatorii nu isi mai pot face mersurile si nu le mai ies spagile de la inscriere.
      A, stai, aproape 2 milioane de romani locuiesc altundeva decat scrie pe CI. Si cum inchirierea cu acte il trimite pe proprietar in jungla birocratiei ANAF, majoritatea stau fara acte.
      Si uite asa avem un cerc vicios.

      00
    • Și dacă te ocupi de copil nu e mai bine să fie într-o clasă cu mai mulți copii ai căror părinți se interesează de lucrurile pe care le face odrasla la școală?
      Asta pare a fi diferența enormă dintre școlile „bune” și restul: majoritaea copiilor vin cu temele făcute sau au mai citit o dată lecția acasă astfel încât profesorul va putea face probleme mai deosebite și are timp să dea explicații mai multe în timpul orei. Tot din cauza implicării părinților există șanse mai mici de apariție a bătăușului clasei care terorizează pe toți și nu poate fi dat afară.
      Se aplică și aici selecția naturală în care de-a lungul timpului părinții își înscriu copiii la o astfel de școală mărind decalajul dintre școli.

      00
    • @Daniel A. : Idiot esti tu. iti puteai expune parerea si fara acest adjectiv (probabil o scoala mai buna te ajuta in acest caz :D )
      In rest , numai de bine . Ai punctat corect partea cu statul in porumb si dus copii la scoala in alt oras dar idea comentariului meu, generalizata este ca per total un mediu mai bun conteaza .

      00
    • AlexM, nu că școala este civilizată, are parcare mare, ajungem frumos și descărcăm copilul acolo.
      Niciodată în viața mea nu am parcat undeva pe avarii 5 minute ” că nu deranjez”, n-am depășit coloane și rahaturi de astea cu care sunteți voi obișnuiți…
      Dar nu știu de ce ar trebui să mă justific eu în fața unor nimeni pe net.

      Ciuby, eram aproape sigur că vorbești despre ce nu știi.

      00
    • @Eugen, să înțeleg că dacă nu am copii nu știu cum aș face în situația în care aș fi părinte? Schimbarea asta radicală de optică prin care trec unii oameni după ce devin părinți e caracteristică doar unora pentru care copilul e viața lor și singura lor menire pe pământ.

      Mersi, eu nu sunt și nu voi fi așa, deci ce gândesc acum voi gândi și când/dacă voi avea copil. ;)

      00
    • ”Niciodată în viața mea nu am parcat undeva pe avarii 5 minute” – du-te ba in lupa noastra cu basme de astea de om moral si corect. Specie aparte, educatie aleasa.
      Pe langa astea, niciodata nu a luat amenda de viteza, niciodata nu a oprit pe interzis si mai ales, nu a gresit niciodata, deci merita mai mult.
      A, si niciodata nu a zis niciodata!
      Asa arata parvenitul tipic roaman verde, prima lui grija fiind sa arate ca nu e un om simplu.

      00
    • Sorin, sau ai putea să te duci tu în pizda lu’ mă-ta.

      00
  5. Sau mai bine zis…. atat de liber ar fi orasul daca am mai merge si cu autobuzul, metrou, troleu, etc. (dupa posibilitati)

    00
  6. E atat de liber pentru ca e vacanta dar si pentru ca au mai plecat si bucuresteni
    acasa la ei pentru sarbatori.

    00
  7. Vali, nu știu ce să zic de treaba cu școala. Normal că vrei școală mai bună pentru copil, normal că vrei profesori buni, vrei o limbă străină etc.
    Mi se pare exagerat să dai vina pentru trafic pe părinții care-și duc copiii la școală. Am exemplul meu, singular ce-i drept: până la școală fac 15-20 minute. Ieri, în vacanță adică, am avut treabă în zonă și am ajuns acolo în 45 minute. Traficul în cătunul meu e dat peste cap de apropierea sărbătorilor. Am mers și în Carrefour ieri, și am ieșit mai bine mergând pe jos. Mașină lângă mașină și parcarea plină, la fel și magazinele.
    Partea cu traficul și părinții seamănă cu Valea Prahovei în weekend și de sărbători. Atunci e plin, în rest se circulă ok. Ce faci, autostradă pentru 2 zile din 7?
    Mai degrabă să luăm autoritățile de urechi, și pe cele centrale și locale. Ministerul educației lasă toți sandilăii și toți repetenții să predea în școli, nu are nici o problemă cu 35-40 de copii în clasă, paza în școli e un vis frumos. Și atunci eu de ce să nu îmi duc copilul la o școală mai bună, unde sunt 25 în clasă, unde au camere de supraveghere pe holuri și afară, unde face 4 ore de engleză pe săptămână? Da, aglomerez și eu traficul juma de oră pe zi, dar știam că la asta mă bag. Dacă ar fi și autoritățile locale ok, ar băga autobuze/microbuze școlare, ar avea sigur clienți. Dar de unde, cred că doar în 2 orașe se întâmplă, Cluj și Timișoara.

    00
    • In Timisoara e crimă sa circuli cu mașina cât timp bine vacanta. Toți trebuie să-și ducă odraslele la școala cu mașina, fie că stau la 500m de școală, fie că stau în capătul opus al orașului. Să mai pomenesc că e și plin de studenți care n-ar merge pe jos până la facultate și inapoi, in special cei ce stau la căminele din complex. Pentru ei e de înțeles, e mult de mers pe jos maxim 3km (dus-intors) și așa nu-i vad colegii ce mașini bengoase le-au luat părinții.
      Mai adaug și faptul că la noi termenul de carpooling e inexistent (probabil riști și să-ți bătaie de la taximetristi, fiindcă ai considera orice mașină cu mai mult de șofer înăuntru Uber mai nou)

      00
    • *cât timp nu e vacanta

      Autocorrectul sărăciei…

      00
    • Plin de ipocriti pe aici.
      Toti vrem binele copiilor nostri. Nimeni nu vrea sa isi vada copilul agresat, batut, „educat” de niste incapabili pe care nu i-a angajat nimeni si s-au facut profesori la o scoala de mahala, imbolnavit de niste bude in curte, etc.
      Deci da, si eu aglomerez traficul.

      00
  8. Ca sa ne intelegem.
    Ai dreptul da iti dai copilul la ce scoala vrei, MIT daca il duce capul.
    In acelasi timp ar trebuit sa fii biciuit in public daca iti lasi copilul cu masina in fata scolii, blocand traficul.

    00
  9. Mașina ta arată bine în comparație cu a mea. Zici ca am luat câteva lopeți de praf si le-am aruncat pe mașina.
    Aerul pe care-l respirăm…

    00
  10. Mno, Vali are dreptate cu scoala. In Iasi zilele astea e liber si fain. Tot in Iasi am stat langa un liceu (Racovita parca, in Podu Ros pt. cunoscatori)…jeezaz craist cand era scoala aleea dintre blocuri unde e si liceul era blocata, coada de sute de metri . Isi lasau parintii copii fix, da fix in fata portii. Deci, oprea 1 masina, coborau copii, din urmatoarele 2-3 masini mai in spate nu cobora nimeni, asteptau sa inainteze 2 m sa coboare fix in fata. Si vorbim de copii de liceu 14-18 ani, adica mari si capabili.

    deci la ora actuala avem copii de 10-18 ani scarpinati la oua de parinti, viitori snowflakes cum s-ar zice, incapabili sa ia decizii si sa faca chestii fara sa fie tinuti de mana.

    O solutie buna ar fi autobuze scolare, sa ia elevii si sa-i duca direct la scoala. Cluj si TM fac asta, am vazut si in Iasi 1 autobuz cursa speciala pe linia 36 doar cu elevi in el.

    00
  11. Săptămâna trecută, drumul până la serviciu îmi lua aproximativ 25 de minute. Săptămâna aceasta, maxim 7 minute. Practic merg pe două străzi până ies in ocolitoare (sic) aproximativ 2 km. In afara vacanței școlare, am reușit performanța de a parcurge 400 m în 40 de minute, întrucât este o școală în proximitate.

    00
  12. Masina mea din alba a devenit o roscata sexy…da, si eu o spalasem recent :))

    00
  13. cand vorbim de copilul nostru : puiul,minunea,fericirea,copilasul,etc
    cand vorbim de copilul altuia: odrasla,puradelu,plodu,etc

    PS: stiu ca vali a zis ironic „puiul” mai sus….

    00
  14. Mda! Iubesc asta cu scolile din proximitate. Maxim. Daca nu ma intereseaza ce o sa ajunga plodul, da il dau acolo. Dar daca am un minim interes, sfinte moaste. Si asa la scolile mai rasarite tot sunt probleme. Gen profesorii refuza sa mai mearga la clase unde sunt copii tampiti ( aka ii doare in fund de stat in banca, galagie, nici o masura din partea conducerii etc). Daca ai ghinionul sa prinzi vreun copil de vedeta in clasa, e mai bine sa cauti o alta clasa. Ca sa nu aduc vorba de parinti absolut idioti care nu au altceva de facut decat sa faca reclamatii non-stop sau sa tot ceara bani pentru cadouas si alte cacaturi.
    Scoala de proximitate are trei schimburi. Si nu as vrea sa intru in detalii despre ce chestiuni se intampla pe acolo. Sa-mi expun copilul la mediul ala ar trebui sa fie caz penal.
    Si lasatul in fata scolii fix la intrare e putin cam de rahat. Il las in apropiere de scoala si de acolo se descurca. Daca prind si un semafor, il vad din masina pana la intrarea in scoala. Si daca are probleme stie ce are de facut. In acelasi timp straduta aia e absolut blocata pentru ca unii isi conduc copiii pana la intrarea in clasa. Ca de ce nu.

    00
  15. problema e ca la mizeria de cartier chiar nu se face scoala iar suedejii sunt agresivi de mici.

    • Daca scoala din cartier e mizerabila, mai bine schimbi cartierul, care probabil tot mizerabil e.
      Iar asta ca nu se face scoala e relativa, sotia e in invatamant, 5 ani a lucrat cu 90% suedeji la tara, ultimii 4 la oras la scoala de cartier unde 25-30% sunt suedeji, cine vrea sa invete, invata. In multe cazuri sunt mai linistiti suedejii la ore decat copii de bani gata.

      00
    • Eu nu înțeleg chestia asta cu suedejii. Nu știați unde vă mutați când ați luat decizia? Au apărut după ce ați cumpărat casa? Nu poți să te duci printre ei, după care să te plângi că există și sunt agresivi…

      00
  16. Spune-i asta și Nicoletei Rădăcină ca ea susține altceva https://www.scoala9.ro/traficul-spre-scoala–astazi-e-mai-bine-ca-maine-/344/
    Mai e un aspect pe care multi care și-au luat apartament in „rezidențial” nu l-au avut în vedere: https://www.zf.ro/companii/cum-se-vand-apartamente-noi-in-2019-dezvoltatorii-promit-scoli-de-stat-si-noi-rute-de-acces-vrem-sa-deschidem-in-acest-an-o-scoala-de-stat-in-cadrul-cosmopolis-18085793
    Care e cea mai apropiata școala de stat de Greenfield?

    00
  17. Puștiul cel mare este clasa I. Nu la școală „de cartier” din motive scrise deja mai sus de câțiva. Vreți să vă dați copiii la școala de cartier? N-aveți decât. Eu nu. După ce am făcut 8 ani de 35 de minute ora, 5 minute pauza, 4 schimburi, 38 de copii în clasă, faună și floră de cartier, consider că al meu merită ceva mai bun.
    Înainte de vacanță am mers cu puștiul de vreo câteva ori pe jos spre școală. Drum de maxim 10 minute, Moinești, Murguța, Răsăritului, străduțe (Vali, tu știi zona!). 80% din drum se face pe carosabil fiindcă trotuarele sunt blocate de mașini. Se circulă pe străduțele dintre blocuri ca la raliu, mulți vin „pe interzis” ( fiindcă cine dracu’ mai respectă sensurile unice în București?), se sapă, se asfaltează, se lucrează, nimeni nu oprește la trecerile de pietoni (mai ales că cei mici nu prea pot fi observați când ies dintre mașinile parcate), există vreo două zone cu drojdieri și oameni ai străzii care sunt destul de imprevizibili și agresivi, sunt o grămadă de magazine și buticuri în drum care îi tentează pe cei mici, plus o școală de cartier cu „atmosfera” specifică din jurul ei. Concluzia: oricâtă încredere aș avea în el, că se descurcă și că este atent și responsabil, nu am încredere în restul. Deci, îl duc cu mașina, chiar dacă fac mai mult și aglomerez traficul.
    Ăia care se plâng că e trafic din cauza școlilor, ia spuneti: cu ce viteză circulați printre blocuri și pe lângă școli? Reduceți viteza până la evitarea oricărui pericol când se apropie o trecere de pietoni? Blocați trotuarul cu mașina, indiferent dacă este sau nu permisă parcarea acolo? Să curgă minusurile de la șoferii corecți care n-au loc pe drumuri de copii.

    00
    • NOU
      #54

      uf, drobul ala de sare cat de periculos e!
      cum ai reusit sa-l duci pe jos de cateva ori, nu ai putea sa-l duci de fiecare data?

      00
    • Nu. Fiindcă, din păcate, umblu mult cu mașina de nevoie (nu-mi zice de transport în comun că mă bufnește râsul), iar pe el îl las în drum, așa cum fac și majoritatea celorlalți părinți. Ideea ar fi să îl învăț să meargă singur, cum mergeam eu când aveam 7-8 ani.
      Cât despre drobul de sare…. Decât să plâng eu, mai bine să plângă restul care stau în trafic. Zi-le de drobul de sare ălora care au copiii loviți de mașini sau căzuți în wc-uri. Aproape o treime din victimele accidentelor auto cu pietoni o reprezintă copiii. Și suntem pe primele locuri și la astea în Europa.
      Să deschid subiectul despre statistici, dezvoltarea vederii periferice și a atenției la copii, semnalizarea aiurea de pe șosele etc. etc.? Nu cred că este cazul.

      00
    • NOU
      #56

      Nu, la maxim 10 minute nici nu ma gandeam la bus. Ma gandeam strict la mersul pe jos, o perioada sa-l duci tu. Pentru ca oricum il duci cu masina. Maxim 10 minute pt un adult pot sa fie si 5. Asa ca mai mult de 15 minute nu ai pierde.
      Cu drobul de sare am fost ironic poate gratuit, dar stii cum e, mai conteaza si cum il educi (si nu ma refer strict la tine).
      Si da, sunt deacord ca infrastructura nu e prietenoasa pentru astfel de activitati, dar nici nu mai suntem in anii 90 cand era salbaticie maxima pe strazi. Ok, si acum e salbaticie, dar alt gen, generata de aglomerarea oraselor.

      00
  18. Eu nu inteleg un lucru la voi in bucuresti. Voi vreti sa imi spuneti ca in tot bucurestiul ala sunt doar 2 scoli bune si restul de cacao? Pana la urma ce este important pentru voi? Liceul sau gimnaziala? Degeaba il duci la o scoala „pro” daca el tine cutitul in mana stanga si mananca ciorba cu furculita… si da, sa zicem ca ai ales o scoala mai buna. Bun, are transport in comun pana in apropierea liceului? Are, atunci de ce mama dracului il duceti cu masina pana in fata portiii? Daca il lasi cu 4-5 stradute inapoi se topeste pana ajunge la scoala?

    00
  19. Bine ca nu ai masina neagra sa vezi atunci :)

    00
  20. comentariul de la articolul „Cum afli dacă părinții tăi sunt modele pentru tine” de acum 5 zile merge PERFECT şi aici:

    ia uite dragii de ei, cum şi-ar da viaţa pentru plodul lor (vezi commenturi de mai sus), cum „merită puişorul tot ce-i mai bun” dar alegerea de azi a părintelui duce la o lume infernală de mâine, lume în care puişorul lor devenit între timp adult va duce o viaţă grea, cum altfel ;)

    ah ironia

    https://zoso.ro/afli-parintii-modele-tine/#comment-1337271

    „bravi părinți, voi, prin alegerile voastre curente de zi cu zi modelați lumea de mâine, o lume în care plodul vostru va trebui să-și trăiască viața ca adult. asta-i moștenirea primordială pe care i-o lăsați

    Oare vă întrebați dacă lumea aia la care băgați voi cu atâta spor lemne pe foc astăzi ..va fi una relativ ok? Ce credeți, care-s trendurile, cam cum se vede, pare roz viitorul (în întreaga lume, nu puricul romînia)? Folosind logica de bun simț.

    Oare vă întrebați dacă alegerile voastre actuale ar putea fi schimbate în ceva mai bun ACUM astfel încât plodul vostru să aibe șanse la o lume mai bună mâine și implicit la o viață mai bună?

    anyway, sunt convins că 99,9% dintre voi cred că plodul lor este ceva special, unicat, ființă superioară. Un geniu, pe puțin.
    Fiți convinși că odată ajunși adulți aceștia vor fi, 99.9% dintre ei, niște mediocrități at best, sclavii lumii de mâine la bazele căreia lucrați voi cu atâta spor astăzi.

    ce păcat că nu se mai tipărește (de mult) cartea lui Josef Toman “După noi potopul” … sunt convins că v-ar fi plăcut tare mult!”

    00
  21. Correlation != Causation.

    Vezi cometarile cu praful adus de vant din Sahara.

    00
  22. Scrie pe tabla de 100 de ori: sistem public de transport, sistem public de transport, sistem public de transport …

    Atat timp cat transportul public de transport este tot mai prost in majoritatea oraselor, nu te astepta ca lumea sa il foloseasca cu prea mult drag. Ia sa fie asta pus la punct asa cum trebuie, cu autobuz / metrou asa cum trebuie, cu mai multe mijloace de transport in la orele de varf, cu legaturi bine puse la punct (vine autobuzul xyz in statie si metroul din zona sa plece cu un decalaj suficient incat sa se ajunga la el, dar sa nu se piarda timp in statii etc), cu rute gandite incat sa serveasca zonele ‘fierbinti’ ale orasului cand trebuie, cu vigilenta sa nu te trezesti batut / talharit de natii conlocuitoare, cu banda pentru autobuz pe care nu intra nimic altceva si asa mai departe.

    Sa vezi atunci cum incepe lumea sa o dea dracului de masina, daca ajunge repede si in siguranta la lucru / scoala copilului fara nebunie si debandada.

    Dar cand autobuzul azi vine la si 5 si maine la si 25, cand nu stii cum sa te mai feresti de hoti, cand pierzi timp aiurea in statii, cand sistemul este sub-dotat, atunci e normal ca pui mana pe volan si iti rezolvi problema.

    • In Brasov transportul in comun merge super, I shit you not. La minut. Autobuze noi, curate. Ghici ce. Zona Schei, umbla goale, (autobuzele, mah!), in schimb cartierul e dopat cu masini cand e scoala. Plin de mamici agresive la volan.

      00
    • O fi mergand super transportul in comun din Brasov doar spre centru. Pe liniile 8 si 23 e jale, troleibuze vechi de cand lumea, pute groaznic, mosi si babe cu papornitele la piata.

      00
  23. Se observă mai bine praful pe culoarea aleasă de tine. Pe de altă parte am înțeles că se poartă culorile prăfuite.

    00
  24. NOU
    #66

    Odata cu vacanta copiilor pleaca implicit si o gramada de parinti cu respectivii copii in concediu/vacanta.
    Chiar nu va dati seama de asta? De-asta e liber. In cazul meu din vreo 10 clienti cu care lucrez in perioada asta, zilele astea mai sunt prin oras doar 3.
    A fost acum cateva luni o zi libera neprevazuta si nelipita de nimic (nu mai stiu ce si de ce, parca ceva tampenie de-a firei-primarita) – efect in trafic: zero, sau aproape. Ca nu au apucat adultii sa-si ia concedii, asa ca, desi n-au dus copiii la scoala, ei tot s-au dus la munca. Nu mai stiu exact ce-a fost cu ziua respectiva, dar tin minte ca fix asta m-a mirat: ca desi copiii nu erau la scoala, in trafic nu se vedea nimic.
    Asa ca asta cu „dusul copiilor la scoala e motivul traficului ingrozitor” macane rau de tot. Stiu ca e un argument facil, dar, din pacate, e si fals. Da, contribuie la trafic asta cu transhumanta matinala, e clar, nu zic ca nu, dar nu in masura in care sa zici „uita-te acum, asa ar fi daca nu si-ar mai duce copiii la scoala”.

    00
  25. Ce inteleg eu din comentariile antevorbitorilor:

    • rasism – mult, mult, muuuult rasism;

    • nazism („Copilul meu merita viza de flotant, scoala perceputa de habarnamisti fandositi ca fiind ‘cea mai buna din oras’, fiindca scoala de cartier e pentru suedeji/prosti/handicapati/ceilalti; fiindca puiul meu are ADN-ul meu de spita buna si plate ajunge destept/geniu.”);

    • comunism („Copilul meu merita viza de flotant, scoala perceputa de habarnamisti fandositi ca fiind ‘cea mai buna din oras’, fiindca scoala de cartier e pentru suedeji/prosti/handicapati/ceilalti; fiindca puiul meu are origini sanatoase si poate ajunge un destept/geniu.”);

    • indiferenta („Nu ma intereseaza cei din jur, eu o sa continui sa-i blochez in trafic.”);

    • indiferenta II („E vina tuturor ca nu exista transport in comun pentru scoli, in asa fel incat eu tot cu masina imi duc puiul la scoala fiindca numai prostii/fraierii isi lasa plozii in transportul in comun scolar.”);

    • indiferenta III (afterschool);

    • indiferenta IIII/IV („Sa faca altii! / Sa se faca!”)

    • indiferenta V (pertuu-uri, „Si tu ai copii, de ce vorbesti de altii?” , „N-ai copii, de ce vorbesti de altii?”)

    • oameni carora nu le trebuia copii;

    • copii carora le-ar fi mai bine in viata fara parinti;

    • Scolile bune, cresele si afterschool-urile interzise prin lege. Lasa-i pe fandositii astia sa se chinuie, ca tot au vrut copii.

    00
  26. Praful de pe maşină n-are legătură cu trimisul copiilor pe jos la o şcoală din cartier ci cu faptul de a nu avea un garaj închis!

    00
  27. Doamne fereste! Cum sa isi duca parintii copiii la o scoala din cartier? Cum sa ii lase sa mearga pe jos? Daca li se intampla ceva in cele 5 minute de mers pe jos?!?

    Si da, nu exista poluare in Brasov. Ti se pare. Praful ala e de la vant.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube