Oameni sărmani și bolnavi

V-o zic direct. Sunteți voi, ăștia de comentați sau gânditi la fel ca ăia din comentariile de la postul lui Cristici de mai jos.

În primul rând, când un om îți spune se întoarce în România (sau aiurea) în locul X „pentru e aproape de fratele lui”, e un motiv atât de puternic astfel incât toate celelalte motive negative pice, indiferent cât de importante le găsiți voi. Unii dintre voi ați trăit degeaba o jumătate de viață, dacă nu ați simțit niciodată ceva similar. Pentru asta, sunteți mai sărmani decât oamenii sărmani ai lui Dostoievski.

În al doilea rând, sunteți niște oameni bolnavi, tot aduceți în discuțiesistemul sanitar”, „apropierea de un spital” sau mai știu ce alți fluturi aveți în cap. Cum plm vorbiți non-stop de spitale? Aveți 30-40-50 ani și sunteți blocați într-un spital. Viața voastră e legată strict și inevitabil de prezența unui spital în fața blocului în care v-ați amanetat câstigurile pe următorii 30 ani. trebuie un spital puteți trata când ieșiți la pensie sau terminați creditul. Unii o zică „nu pentru mine, dar dacă am o problemă cu copilul, prefer am spitalul aproape”. Ați crescut bolnavi între blocurile gri și acum creșteți copii la fel de bolnavi între aceleași blocuri gri.

N-ați făcut în viața voastră nicio schimbare majoră, în afară de becul de la baie, și nu puteți trăi fără un spital la mai puțin de 1 km în zbor de pasăre. Dar știți omul ăla din Bruxelles e un prost, care nu se gândeste o clipă la copilul lui, spre deosebire de voi, bineînțeles, care trăiți, munciți și respirați ca puteți va trimiteți copilul la studii la Torino.

Acum îmi este mult mai clar cine sunt oamenii din comentarii. Oameni care vor o Românie mai bună, dar făcută de alții. Nu știm cine, cineva. vină, dom’ne, cineva, repare țara asta. Dar nu diasporenii, ăia sunt proști, plece ei de la lapte și miere și vină ne dea nouă lecții? Nu, mulțumesc. Oricum, faptul au ales se întoarcă, din start ii face foarte proști, nu? Cum pleci dintr-un loc în care există un RMN la subsolul fiecărui bloc? Și unde câte doi medici stau mereu la dispoziția oricărui cetetean -l opereze dacă e nevoie. Cum pleci din așa loc?

Sunt în România de aproape două luni. România este cum o vedeți voi pentru voi, ăștia care locuiți pe aici, o modelați în fiecare zi, cu prostiile pe care le scoateți din tastatură. O scuipați zilnic, o huiduiti, nu-i dați nicio șansă. Dar îi cereți totul. Ca un bolnav din ăla, care, ajuns la spital, începe le înjure pe asistentele care fac tot posibilul -i aline durerile.

Va doresc spitalizare ușoară.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

141 comentarii

  1. Asta cu spitalul aproape e pentru aia care isi cumpara masina cu gandul la cat va rezista la un impact si nu la cum merge, daca iti place su alte considerente de folosire. Dude, eu nu imi cupar masina sa fac accident cu ea ci sa circul cu ea. Da, se poate intampla sa fac un accident cu ea asa cum se poate intampla sa am nevoie de spital la 30 de ani, insa probabilitatea e destul de mica incat am alte criterii mai importante, ca altfel mi-as lua un cap tractor de TIR si nu o masina compacta de exemplu

    00
    • Eu sunt unul care mi-am cumparat doar masini din gama Volvo tocmai pentru ca imi ofera o sansa in caz de impact. Si nu pentru ca eu as conduce puternic, ci pentru ca am ajuns la concluzia ca ai toate sansele sa fii lovit la un moment dat de un nebun cu viteza.

      00
    • PKR, apropo, stii faza aia cu Volvo si cu siguranta acestor masini? Cu numarul redus de accidente al posesorilor de Volvo?

      Well, unii au cercetat atent si au gasit ca nu atât fiabilitatea masinii (care este, nu o neg) e cea care face rata asta redusa a accidentelor, ci a faptului ca soferii care se indreapta spre Volvo sunt soferii care sunt mai precauti decât ceilalti (de exemplu decât cei care-si cumpara Ferrari sau Lamborghini sau masini puternice, in general). Si atunci rata de accidente este mai mica decât la alte marci. Dar in caz de accident s-ar comporta fix la fel ca un BMW sau alta masina din aceeasi gama…

    • @PKR – „mi-am cumparat doar masini din gama Volvo tocmai pentru ca imi ofera o sansa in caz de impact.”

      Vezi ce a patit Dumitru Tinu intr-un Volvo la aproximativ 70km/h ;-)

      00
    • @AdiB: Vezi ce a patit Dumitru Tinu intr-un Volvo la aproximativ 70km/h 😉IN 2003, acum aproape 20 de ani, cred ca asta ai vrut sa zici

      00
    • Acum cativa ani mi-am luat un Jaguar. Nu ma interesa ratingul la accidente pentru ca nu aveam de gand sa ma busesc cu ea. Dupa o luna de la achizitie, la iesire din Sibiu, se ciocneste un Opel cu un SUV Kia. SUV-ul se rastoarna pe banda 2 si ma loveste pe mine care circulam pe banda 1 in usa. Eu pierd controlul si ies de pe carosabil lovind frontal un stalp la aproximativ 70 km/h. Stalpul a intrat in blocul motor iar habitaclul nu s-a deformat deloc (a sarit doar schimbatorul de viteze cativa centimetri mai in spate). Am scapat cu o sperietura, cateva taieturi si o entorsa la picior. Cand au venit pompierii se asteptau sa fiu mort. De atunci ratingul la accidente e primordial cand aleg o masina.

      00
    • @Adib, nici nu se șterseseră urmele de derapaj din zăpada de pe șosea, cînd am trecut de mașina lui Tinu. Un V40 albastru, break. Mașina era în șanț, așezată pe plafon. Aproape nedeformată. Omul nu a avut centură.

      00
  2. John&co: aveti alte sute de posturi in care puteti flegma usor pe România. La postul asta trebuie sa vi le si inghititi. Un pic.

  3. când am pofta de carne, merg la magazin, autorul acestui articol observ ca a optat diferit

    00
  4. Am o presimtire ca la acest articol comentariile ramase in moderare vor fi mai multe decat cele aprobate.

    Altfel, d-nule Fluture, sa stiti ca obsesia asta cu apropierea de spital sau macar de ceva ajutor medical specializat pe care o manifesta majoritatea celor care comenteaza aici (inclusiv eu) vine dintr-o realitate trista si experimentata la nivel personal si in calitate de pacient, fiu sau tata de pacient, se pare, de aceeasi majoritate care traieste in Romania si comenteaza tot de aici.

    Deci da, sunt si destul de „sarman” si destul de bolnav. Si lamentatiile astea sunt dublate si de o scarba legata si de industria farma. Un exemplu si ma duc. Orice reteta de medicamente se face pentru 30 de zile ceea ce, ca medie lunara este in ordine (ca deja vorbim de boli cronice). Dupa care vezi ca farmaciile (unele, la alea unde am intrebat) vand cutii care au 29, si ca sa fie sigur cam de anul asta 28 de pastile. Deci poti sa ai reteta, ca sa fii acoperit toata luna trebuie sa mai cumperi tu la pret intreg inca o cutie.

    Fiecare traieste unde si cum poate. Am citit articolul precedent, nu am comentat acolo. Am destui prieteni si prin Europa de Vest si in USA. Si ca prieten, daca as fi consultat pentru o eventuala repatriere, as incerca sa le prezint situatia cat mai obiectiv si atat. Nu voi incerca niciodata sa impun nimanui parerea mea.

    00
    • Am o presimtire ca atunci cand iti da doctorul reteta iti da pe numarul de pastile, nu cutii sau baxuri man. Iar cand te duci la farmacie iti pune cate pastile zice in reteta intr-o cutie din aia portocalie si gata.

      00
    • @Gamblin
      In afara de off topic nu vreau sa continui o discutie unde nu a fost vorba despre o presimtire ci de o realitate. Ce spuneti dvs. acolo a fost valabil pentru niste medicamente ieftine (drept urmare nu a fost stres prea mare) si nu a fost valabil pentru niste medicamente scumpe (si mi s-a spus din start ca poate sa imi dea doar cate o cutie). Nu are rost sa imi cereti sa revin cu detalii pentru ca in total parintii mei iau cam 10 feluri de pastile (toate recomandate de doctori) si niciodata nu retin numele lor mai ales dupa ce le mai schimba. In cel mai rau caz si cand merg sa cumpar fara reteta, am pe telefon o poza cu toate ambalajele si asa cumpar ce trebuie completat.

      00
    • @pipzn:
      – am „experimentat” pe creierul meu și tatăl meu pe pielea lui ce înseamnă în RO apropierea de un spital(1Km) cănd la o urgență ambulanța a ajuns după 25 de minute.Așadar, poți locui la capătul holului din spital și vei muri fiindcă oamenii sînt cei care formează sistemul, așa înțeleg ceea ce zice fluture.
      – „orice rețetă pe 30 zile” e ca oricare generalizare făcută de cineva fără a cunoaște toate rețetele.Nu discut aici în ce măsură este vital un medicament sau altele pentru o persoană bolnavă, ci generalizarea în sine, deoarece eu am de exemplu rețetă pe 90 de zile.

      00
    • @Sly
      Puteti pune orice multiplu de 30 (da, la un moment dat ne-a dat medicul de familie si retata pe 60 de zile) ca niciodata necesarul nu va fi acoperit daca ambalarea in cutie este de 28 de pastile si medicul nu are voie sa eliberez mai mult de o reteta per luna calendaristica. La un moment dat tot va trebui sa platesti extra.
      Nici nu stiu de ce ma mai obosesc sa ma fac inteles.
      In fine, numai bine va doresc si o viata fara medicamente.

      00
    • @Pipzn, ce spui tu e fake-news, acum am discutat cu un farmacist, toate farmaciile sunt obligate sa respecte la bucata rețeta. Singurul motiv pt care cineva nu ți-ar da e pt ca le e lene sa desfaca/sa taie si prefera sa te țepuiască, insista putin si vei rezolva problema. Doar in străinătate nu poti lua la bucata si trebuie sa iei cutie noua.

      00
    • Sistemul sanitar romanesc este o problema, mai ales cand mai dai cu botul de el din cand in cand. Daca ar fi sa am vreo boala nasoala, ma bucur ca nu sunt in Romania, desi aici sistemul de asigurari de sanatate iti poate produce cate un mic infarct de fiecare data cand apelezi la un medic. Dar, daca se impute chifteaua, mai bine te certi cu idiotii astia, decat sa intri in spitalele romanesti care „au de toate”.

      Noi nu am plecat neaparat din cauza asta, ca momentan ne-am descurcat (adica am platit mii de euro de cate ori a fost nevoie), ci pentru ca optiunile pentru viitorul copilului au fost limitate.

      Daca scoala o mai scoteam cumva ca eram zonati la cica a mai tare scoala din Timisoara, tenisul copilului ne-ar fi dus in Bucuresti peste 2-3 ani maxim, pentru ca nu poti obtine performanta serioasa cu 3 cluburi de tenis mari si late (sau pe acolo ca numar), jucat la 10 grade in „balon”, de ingheta mana copilului pe racheta in decembrie etc.

      Asa ca, intre capitala noastra si NYC am ales emigrarea, avand acces la un sistem de invatamant mult peste cel romanesc si terenuri de tenis aproape la fiecare colt. Costa de ne rupe (nu ca nu dadeam 100 de lei ora in Romania), dar se antreneaza tot anul la temperatura constanta, acces la antrenori foarte buni si, sper, in 2-3 ani acces la sponsori seriosi.

      In ceea ce priveste problema ridicata de domnul din articolul anterior (daca sa revina in tara sau sa ramana la Bruxelles, exista si o cale de mijloc.

      Noi am lasat NYC la o ora juma’ de noi si ne-am mutat intr-o comunitate privata in nordul New Jersey-ul, intr-o zona cam ca Sinaia, Predeal etc. (minus suedejia, traficul, inghesuiala). Proprietatile au juma’ de acru cel putin, casele sunt bine puse la punct, teoretic sunt la tara, practic am tot confortul orasului.

      Fac pe jos 7 minute pana la 4 terenuri de tenis impecabile (si goale in majoritatea timpului) si pana la „beach” (unul dintre cele 5 lacuri din zona, cu o parte de plaja facuta ca la mare, cu nisip fin si curat). Este ATAT DE CURAT, ca nu-mi revin, oamenii sunt extrem de relaxati si de prietenosi (americanii „de rand”, nu aia din NYC), aer curat, natura etc.

      Stau de peste o luna aici si inca nu imi revin cat de bine se poate trai, departe de nebunia orasului, dar suficient de aproape de el pentru o naveta sau mers la cascat ochii, turistic vorbind.

      Ma gandesc ca si in jurul orasului in care sta acel domn sunt „sate” din astea relaxate, unde timpul curge mai lent, placut si relaxant. Daca lucreaza de acasa (cum fac eu), nu-i trebuie decat o casa, niscaiva curte / gradina / padure si se schimba datele problemei.

      Acum, daca sentimentul de instrainare este mare (sunt diasporezi care nu se obisnuiesc cu tara adoptiva, oricat ar incerca) si ar fi mai fericit in Romania, atunci acolo sa se duca.

      Noi ne-am adaptat perfect, ne-am „americanizat”, nu ne e dor de nimeni (nimic din ce nu se poate rezolva cu o intalnire pe skype), deci nu simtim ca pierdem ceva ca nu suntem in tara.

      In concluzie: o viata avem de trait, se poate trai super misto in strainatate, daca te poti adapta si esti fericit, se poate trai super-bine si in Romania, daca asta iti doresti. Suntem norocosi ca putem emigra/testa viata in alte tari, ca ne putem pastra familia/prietenii aproape cu toata tehnologia asta de care avem parte, ca putem la o adica reveni in Romania, daca asta ne dorim.

    • @Boarex mai ai Jaguarul respectiv? intreb pt ca mi-am luat si eu unul recent, f pace, tot in speranta ca o masina mai mare e mai sigura. conduc de 15 ani fara accidente dar nu stii niciodata! am trecut de la masini mini la compacte si acum la suv… nu mai sunt doar eu, ma gandesc si la siguranta familiei.

      00
    • Orice articol este un moment bun sa ne promovam masinile pe care le conducem. Sa ne auto-promovam, daca sesizeaza cineva ironia…

    • @mariux era un S-type din 2007. Nu il mai am, a fost dauna totala si a ajuns la dezmembrari (sper)

      00
    • Mare minune daca nu l-a luat un alt comentator dupa ce a verificat pe CarVertical si a vazut ca fusese al unei batrânici din Germania.

  5. Pare ca e bulling ceea ce faci 🤣

    Te iei de oamenii aia a caror cea mai mare realizare in viata e ca s-au mutat mai la vest.
    Pai daca le iei realizarea asta, ce le mai ramane?

    00
    • Sa pleci din tara in care te-ai nascut, departe de toti cei care te-au iubit/te iubesc, cu care ai crescut, cu care ai facut chestii, este un act de mare curaj. Prespun ca nu stii despre ce vorbesc, deci nu voi insista.

      Si aici nu vorbesc de astia ca mine care au plecat la studii, pe banii strainilor, vorbesc de oameni care au plecat doar cu o traista si doua mâini lucratoare.

    • „CURÁJ s. n. Forța morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile și neajunsurile de orice fel; îndrăzneală, fermitate în acțiuni sau în manifestarea convingerilor; tărie de caracter, temeritate, bărbăție”

      Hai sa fim seriosi si sa ne pastram logica.
      Cine a plecat (mai ales dupa 2007) au facut-o pentru ca pentru ei a fost mai importanta bunastarea din vest decat familia de acasa.
      E o alegere grea care vine cu bune si rele, dar departe de a o putea numi un act de curaj.

      00
    • wtf, definitia e corecta si e exact ce am spus si eu.

      Restul e umplutura marca wtf. Nu cumpar.

    • @wtf Cine a plecat (mai ales dupa 2007) au facut-o pentru ca pentru ei a fost mai importanta bunastarea din vest decat familia de acasa.

      aideplm ce idiotenie ti-a regurgitat mintea… da, mamele alea plecate la dat cu matura si tatii aia la rupt carca pe santier au plecat in vest ca le placea clima si limba straina… nu ca li se rupea sufletul sa vada ca acasa n-aveau cu ce pune doua caramizi una pe alta sau sa ia copilului un ghiozdan nou… cacat, stiu, trebuia sa fi invatat si ei programare, sau sa faca glovo, nu i-a dus mintea. Romania lui 2007+ era un cacat de tara in faliment social declarat, cei care au plecat au facut-o cu sula in coaste, nu de dragul aventurii, oameni la varsta a doua cu duiumul care s-au trezit ca democratia lui Basescu e la fel de originala ca aia a lui Iliescu, iar PDL-ul era o caracatita de coruptie care dadea afara oameni si taia salarii, zero investitii, zero locuri de munca create.

      00
    • Val

      suntem de acord ca cei care au plecat au facut-o pentru bunastarea financiara. nu vad care e problema aici.

      te deranjeaza ca nu vad in asta un act de curaj?
      nu, nu vad.
      ar fi absurd sa vad un act de curaj in mutarea locatiei intr-o zona mai buna pentru un trai mai bun.
      dar intr-o lume absurda, sunt convins ca multi vad curaj in asta.

      00
    • @wtf, nu ti extrage singur pasaje din idei ca e penibil. ai spus ca aia de au plecat din tara au facut-o pentru ca le-a suras mai mult ideea de a da cu sapa in vest decat sa stea zilnic cu familia la masa. ceea ce denota extrem de multa, fie prostie, fie necunostinta de cauza.

      00
    • „ai spus ca aia de au plecat din tara au facut-o pentru ca le-a suras mai mult ideea de a da cu sapa in vest decat sa stea zilnic cu familia la masa”

      da, au avut de facut o alegere.
      si au ales bunastarea in defavoarea familiei.
      chiar nu inteleg ce e asa de complicat in asta.

      nu-i condamn, nu-i judec, dar nici n-am ipocrizia aia jenanta de a numi alegerea asta curaj.

      curaj sa ce, sa-ti iei o masina noua?
      curaj, sa iti faci o casa noua?
      asta nu e curaj, ci e banalitatea vietii de zi cu zi si a alegerilor pe care le facem.

      ps. am impresia ca vezi lucrurile din perspectiva unui regret al unei alegeri proaste pe care acum vrei s-o justifici ca fiind un act de curaj. daca asta e, fie.

      00
    • @wtf, vorbesc din postura aluia care s-ar putea da drept ”victima” a practicii asteia. la varsta la care primesti buletin eu traiam singur. a fost misto? nu, a fost oribil. au plecat ai mei de drag? habar n-am, cand la fabrica esti pus pe liber dupa 20 de ani de munca si tu si nevasta-ta, iar guvernul Boc iti da o mare UE, iar alternativa e sa te duci la sapa si sa-i spui plodului ca n-ai cu ce-l tine in scoala, da, faci un act de curaj si te duci unde vezi cu ochii. asta e povestea majoritara aici. tu vezi alegere intre bunastare si familie… scuza-i pe amarati ca n-au ales familie + mațe goale, da tehnic e si aia un fel de alegere, daca vrem sa sustinem o idee profund viciata si, repet, asa cum o vad eu la tine, complet in necunostinta de cauza.

      00
    • Dpmdv e o tragedie prin ce-ai trecut.
      Dar a fost alegerea 100% libera si fara constrangere a parintilor tai.
      Au ales bunastarea in detrimentul familiei.
      De foame nu s-a murit in Romania, cel mult s-a murit doar de invidie.

      Vad ca tot o dai cu Boc, desi am iesit in strada impotriva lui Boc pe motive de tendinte autoritare. Dpdv economic treaba a mers excelent pe vremea lui.
      Ca s-a inchis fabrica, asta e, se deschideau alte 10 la cativa km departare.

      Repet, eu nu-i judec pe cei care au plecat. Foarte bine ca au plecat au trimis bani in tara si tara a prosperat si mai bine.
      Doar ca reuz cu incapatanare sa vad o virtute in aceasta alegere de a-ti lasa familia pentru bunastare.

      Acum ca poate esti si tu matur si ai sau vei avea o familie, daca crezi ca e o virtute, poti sa-ti lasi familia in Romania si sa pleci la munca in strainatate. Ce sa zic, e alegerea ta. Singura mea doleanta e sa nu ambalezi aceasta alegere intr-o virtute.

      00
    • @wtf Ca s-a inchis fabrica, asta e, se deschideau alte 10 la cativa km departare.

      pfff… cacat, memo-ul asta nu a ajuns si la capsunari…

      da, e ok, in momentul in care imi explici ca in gaura neagra a coruptiei, numita Guvernare PDL, economia mergea bine, e mai ok sa ma retrag din discutie, e ca si cum ar incerca un aborigen australian sa discute cu un apas din tribul mescalero.

      in orice caz, inspaimantator ca nici 15 ani n-au trecut bine si aud asemenea povesti demne de Tolkien.

      00
    • @Val, pari nou pe aici, vezi ca @wtf are mult timp liber… si multe idei crețe. Mai crețe decât ale mele.

    • @wtf

      Într-un fel e bine să trăiești într-o bulă așa de bine izolat ca cea a ta. Nu se moare de foame în românia. Da, asta dacă locuiești într-un oraș mare cu locuri de muncă în care ai deja locuință și nu trebuie să plătești chirie. Dacă n-ai avut norocul de a te naște într-unul din ăla, vorba privitorului îngrijiorat din fruntea țării: ghinion.

      Da, știu, se puteau muta toți cu familia la Cluj/București, să plătească 500 eur pe 3 camere, și le mai rămâneau bani să mănânce cu familia la masă-n fiecare zi.

      Da, sunt de-acord că sunt și care au plecat pentru bemveu sau să-și facă vilă de neam prost, deși poate o duceau ok aici. Dar…ăștia nu-s nici pe departe majoritari.

      Îți recomand când mai mergi prin țară, să eviți DN-urile. Du-te pe DJ-uri și din astea. Să vezi o altă Românie, care atunci era majoritară (poate azi nu mai e cu toate plecările și mutările) și există dincolo de ce se vede de pe autostradă sau de pe DN-urile principale.

      00
  6. l-ati enervat pe fluture, e groasa. Si n-ati facut absolut nimic ! :))))

    00
  7. Pentru ca să nu mai am emoții mi-am șters singur comentariul în care tăceam complice.

    00
  8. Am citit mult din ce ai scris, Fluture, si comentarii, asemenea. Dar chiar rasufla ura/frustare/prea multa duritate din ce scrii, mai ales in comentarii. Nu am comentat niciodata, nici nu o sa mai comentez, dar e ceva la tine peste masura. Esti un om bun, e clar, dar esti rau, peste masura. Mereu! Stiu, ilogic!

    00
    • n-ai stat in Romania dupa un sejur lung altundeva, sa vezi ce frustrari aduni si cat de repede :) 2-3 luni si pleaca, asta daca nu are un motiv cu adevarat bun sa stea.

      00
    • Iti las comentariul doar pentru ca nu vreau sa raspund „Comitetului pentru atragerea si integrarea femeilor pe acest blog”.

    • why? Vorbesc din experienta, am incercat treaba asta cu revenitul de doua ori. Secretul e sa vii, sa pleci, sa vii, sa pleci, pana uiti de ce erai suparat :))

      00
    • Nu vorbeam cu tine, ci cu Bisquit.

    • In societatea romaneasca este o mare rusine sa te intorci din Vest, intoarcerea e vazuta ca o ratare, e o slabiciune sa iti fie dor de ceva, inseamna ca nu esti adaptabil, dacii sunt puternici. Cum sa stai zece ani si sa te intorci? Ce jmekerie mai e si asta? Mai bine nu plecai, dar daca ai plecat, acolo tre sa mori.

      Asa ca trebuie sa iti justifici cumva revenirea in tara – mai ales cand iti pasa foarte mult de parerile necunoscutilor.

      00
    • In societatea româneasca de aici e o mai ales o mare frustrare a celor care n-au plecat…

  9. Citesc comentariile și zici că sunt în port dimineață la ora șase, la cumpărat creveți proaspeți. 7,4,5,8,6,5,7,4 euro preț/kilogram. Exact așa și numărul de comentarii.

    00
  10. nu inteleg ura asta pt. RO. Da, sunt locuri mai verzi, romania e in lume ca economie, calitatea vietii undeva pe locu 40. E ok, e bine. Eu am fost 1 an in UK sa fac niste bani, am venit inapoi. Nu as fi ramas, ca cetatean obinuit n-am vazut mare branza, chiar daca la nivel macro UK e in top la multe, eu nu le-am simtit. Am prins ninsoare de 2cm si s-au inchis drumurile, aeroporturile, trenurile, nimic nu misca. N-am vazut pe nimeni sa sara sa zica…ce tara de rahat. Romania e in crestere, urmeaza ani mai roz pe aici.

    00
    • Neimpliniri personale, transferate tarii, locului, politicului, altora, pentru a le face mai suportabile.

    • daca ai sta sa urmaresti politicu din orice tara vestica, iti pui mainile in cap.
      cat despre spitale, pe unde am fost la consultatii, la mici operatiuni, chiar ok, doctori draguti. Maica-mea lucreaza la spital, din ce zice au cam disparut „plicurile”, nici lumea nu mai da asa tare, nici doctorii astia tineri nu cer, nu stiu ei din astea ca aia batrani.

      00
  11. De 2-3 săptămâni mă chinui să fac un test papanicolau. Doar pt că-s femeie și e recomandabil să fac unul pe an ca să previn risc de a ajunge intr-o situație nașpa.
    Acum 3 săptămâni- programare în policlinica spitalului județean. Programarea se face pt ziua aia, îți zice să vii la 9 (ora de începere a programului medicului), dar în cabinet intri tot conform bonului de ordine.
    Programul medicului începea la 9 în policlinică. Se făcuse 10 și nu venise. Că intrase mai devreme în sala de operație și făcuse greșit calculele cât îi ia problema. Am plecat că mai aveam și de muncit.
    Săptămâna trecută la fel, se făcuse 10 și nu venise. De data asta am rămas. Mi-a făcut trimitere la laborator. Care e în aceeași clădire cu morga. Medicii folosesc în mod curent „pt cutare vă duceți la morgă”. Pt mine ca pacient e foarte plăcut. Not. Ca să nu aduc în discuție mirosul.
    Mâine mă duc să iau rezultatele și să le duc medicului să le citească. Dacă vrei, îți zic mâine la ce oră ajunge.
    Și am avut noroc, că luna sunt detașată în alt loc de muncă și am un șef de nota 50000000 și am putut să mă invoiesc. Programul meu începe la 8.
    La particular e cam la fel de amuzant. La vreo 2 clinici vin vreo 2 medici de la București, dacă au pacienți. Gen mă înscriu pe o listă de așteptare pt o dată incertă și aștept să mă sune „s-au înscris destui pacienții, vine medicul în ziua x, stă cât are pacienți” nu pot să mă programez când vreau eu, gen după programul meu de muncă.
    Am glaucom diagnosticat la 23 de ani, pe tratament. În județ nu există un aparat pt tomografii de nerv optic, în oraș (reședință de județ) nu există aparat pt perimetrie computerizată, investigații care mi s-au recomandat anual.
    Tratamentul e gratuit prin ceva program național. Dacă rețeta sau o scrisoare medicală către medicul de familie o eliberează un medic specialist are program cu casa național de sănătate. Un astfel de medic, care ia și pacienți cu trimitere de la medicul de familie, vine într-o clinică privată de 2 ori pe săptămână, de la 13.30 până termină pacienții. Ultimul pacient programat e la 14, la 15. Programul meu de muncă se termină la 16.00.
    Ultimele dăți fie am lăsat cardul de asigurat la recepție și i-am rugat sa vorbească cu medicul pt rețeta de cronici (eram deja pacientă, nici nu mă mai vede, îi dau asistentei cardul și iese cu el și cu rețeta), fie m-am dus după 16.00, la plici, sperând că au mai fost pacienți neprogramați după ultima programare de la 14.10. Au mai fost, mi-am luat rețeta. Nu dă pe 2-3 luni, nu știu de ce.
    Nu pot să mă invoiesc.
    În oraș nu este gastro-enterolog. Internistul are în policlinică program de vreo 2 ori pe săptămână de 10-13.00. Încerc să descopăr de unde vine o anemie ciudată, hematologul a zis că nu vine din aria lui de competență.

    So, scuza-mă că am nevoie de medici pt probleme cronice sau pt controale periodice de prevenție.
    Soarta m-a ferit de accidente.

    00
    • EU. MINE. IO. PENTRU MINE. EU AM NEVOIE DE…

      TOATA LUMEA ARE NEVOIE DE…

      EU. MINE. EU. EU. EU. EU….

    • Da. Eu. Pe mine. Mă.
      Mă scuzi că am nevoie eu pt mine să-mi îngrijesc sănătatea. Si ea, sănătatea mea este importantă pt mine.

      Ca chestie, mi-au zis diverși că, la diversele probleme de sănătate pe care le am, și-ar fi scos certificat de handicap și s-ar fi pensionat medical, trăind pe spinarea societății de care tu susții că nu-mi pasă pt că se întâmplă ca la unele capitole să mă pun pe mine pe primul loc.

      00
    • Cred ca iti vine greu sa crezi ca societatea e formata si din alti oameni, in afara de tine.

    • Aaaa, altă chestie, oare câți alții din oraș sunt în aceleași situații ca cele menționate mai sus?!

      00
    • @Fluture, cum e mai simplu și ieftin pt societate: să-mi faciliteze un test papanicolau în condiții decente sau să-mi plătească tratamentul pt cancer? Sa-mi faciliteze obținerea rețetei pt picăturile pt glaucom sau să mă susțină financiar și logistic dacă orbesc?!

      Uneori susținerea fiecărei persoane în parte înseamnă susținerea societății per ansamblu.

      00
    • Cred ca nu intelegi, pur si simplu nu intelegi. Nicaieri in text nu vorbeam de faptul ca România e perfecta, ca sistemul medical e perfect, ca dracu’ sa-l ia. Vorbeam pur si simplu de obsesia morbida a comentatorilor pentru „un spital aproape”. Nu mi-am imaginat ca sunteti atât de multi care aveti nevoie de ele. Si nici nu mi-am imaginat ca nu puteti concepe ca miliarde de oameni traiesc si fara obsesia asta de servicii medicale la scara.

      Exista viata si fara spitale la tot pasul. Inspre ipohondria asta obsesiva era postul meu, nu despre testul TAU papanicolau. Pentru care, bineinteles, ar fi fost bine sa nu faci atâta consum de energie. Dar eu nu vorbeam despre asta, nu vorbeam despre sistemul medical, vorbeam despre obsesia celor care…

    • @Fluture, hai să cădem de acord că nu suntem de acord pe problema asta. :)

      00
    • Prin „spital aproape” mulți înțeleg un spital în care să nu mori cu zile, la maxim o oră cu mașina.
      În orașul meu de baștină există spital, dar nu consider că există spital aproape.
      În spitalul ăla au diagnosticat-o pe mama cu dischinezie biliară, apoi ulcer. După 2 sau 3 zile au dus-o cu salvarea in reședința de județ cu peritonita.
      Tot acolo ușa de la radiologie era pe jumătate bătută în cuie, li se părea că nu incape targa și voiau să o ia pe brațe. Cu un picior fracturat lângă proteza pusă cu 6 luni înainte. Apoi au vrut să-i îndrepte piciorul să-i facă radiografia. Nu știu exact ce s-ar fi întâmplat dacă încercau, e mai bine să nu încerc să-mi imaginez.

      Orașul nu mai are dentist. O dentistă venită de la 100km i-a făcut o lucrare de amploare fără o radiografie panoramică. Recent a aflat că i-a distrus ce mai rămasese din dantură, au mai intervenit niște complicații și în momentul ăsta sut extrem de puțini doctori, chiar și în București care se pot băga să afle ceva.

      Poate eu nu înțeleg ce vrei să zici, poate ipohondria unora dintre noi vine din experiențe personale sau nu, de la triste la tragice.Nu știu, poate uneori nu ne înțelegem unii pe alții, pt că avem experiențe care ne setează mentalul intr-un mod peste care nu putem trece.

      Complet off-topic, mi-am dat seama de unde îl recunosc pe Einaudi. :) oamenii care se ocupă de radio paradise (on-line) îl pun suficient de des încât să înceapă să-mi sune cunoscut chiar dacă sunt afonă.

      00
    • Prea multe experiente tragice la prea multi oameni. Ma asteptam la o rata a sinuciderilor mult mai mare. La ce sa te agati sa traiesti intr-o tara mizerabila cu un sistem sanitar mizerabil? Si nu numai, ca daca intru si alte sisteme e posibil sa le gasesc mai bolnave decât cel sanitar.

    • „Nu mi-am imaginat ca sunteti atât de multi care aveti nevoie de ele.” Păi pentru cine credeai că sunt 3 farmacii pe metru pătrat? Pentru cea mai ipohondră nație după americani. E nația aia unde dacă îți lași copilul să mănânce ce i-a căzut pe jos sau nu îi pui căciulă pe cap la 15 grade ești văzut drept ciudat.
      Apropo de faptul că cineva se întoarce în Ro să fie aproape de fratele lui, este unul dintre motivele importante pentru care n-am plecat din Ro/Buc – pentru că am prieteni din copilărie aproape. Mi se pare foarte ciudat că mulți oameni pur și simplu n-au prieteni. Da, vorbesc de prietenii ăia atât de buni încât atârnă foarte greu în luarea unei decizii importante în viață. OK, înțeleg că pleci pentru bani, dar atârnă atât de greu banii în fața prietenilor/familiei? OK, înțeleg că pleci pentru o societate mai civilizată, dar chiar crezi că știi în ce te bagi și cunoști părțile mai puțin plăcute ale societății respective?

      00
    • @AB, iti pierzi timpul explicandu-i

      00
  12. NOU
    #70

    Am vrut sa dau un comentariu la postul de mai jos ca e obsesie cu spitalele si e obositor dar m am abtinut , azi am refuzat insistent șpaga .

    00
  13. Poate într-un sat izolat nu, dar sunt o mulțime de locuri în România în care poți trăi mai mult decât decent (dacă nu ești o putoare) din toate punctele de vedere: infrastructură, școli, internet etc. Mai bine decât în multe locuri din Europa.
    Mai ales că societatea „vestică” e din ce în ce mai stricată. Nici nu trebuie să o spun eu, o spun destui oameni care locuiesc în Vest de ani de zile, prietenul lui Cristici e doar unul dintre mulți alții care s-au săturat. Aș avea și eu niste exemple. Chiar exemple de oameni născuți și crescuți în Vest: englez care îmi spunea că e dezamăgit de cum a involuat Anglia, de faptul că oamenii sunt înjunghiați în stradă ziua în amiaza mare de către arabi cu pașaport britanic, pe care nu-i poți înjura fără să fii acuzat de discriminare, de propaganda progresistă bolnavă etc. ; altul, crescut în Paris, revoltat de faptul că poți urca în metrou în centrul Parisului iar după câteva stații să cobori în Republica Centrafricană.

    00
    • Nu e societatea vestica stricata. E asa cum e, asa cum si România e asa cum e. Nu e stricata, asa e in acest moment.

      As spune ca pe 90% din teritoriul Frantei poti sa traiesti linistit, daca esti dispus sa te indepartezi de spital (blink). Si, bineinteles, daca esti pregatit sa muncesti, fara sa ai pareri preconcepute despre munca si fara sa-ti basesti in fiecare zi diploma prin fata ochilor.

      Trebuie CURAJ ca sa traiesti oriunde. Lânga un spital poate trai orice fricos.

    • @fluture
      Am spus că e stricată ca să evidențiez faptul că nu e nici măcar aproape de perfecțiune. Vestul Europei e cel puțin la fel de „stricat” ca Estul. Și da, se poate trăi bine în cea mai mare parte a Franței, la fel cum se poate trăi bine și în mare parte din România.
      Un om capabil se descurcă și locuind în România, și locuind în Belgia sau Franța, și locuind vizavi de un spital, și la 30 km de un spital. Viețile noastre nu sunt la fel, așa că dacă pentru unii e mai bine afară, pentru alții e la fel de bine (sau mai bine) aici, în țară.
      Iar dacă cineva vrea să se întoarcă în România cu siguranță acea decizie nu a fost luată peste noapte și nu e cazul să fie numit „prost”. Mai ales de către unii care locuiesc, la rândul lor, în România.

      00
    • Eu am inteles ce ai vrut sa zici, dar nu e necesar „sa dai in cap” altor tari ca sa evidentiezi ceva despre România :-)

      PS. Ma zgârie pe retina asta cu imigrantii care au „stricat” civilizatia vestica. Atentie, imigrantii din Africa si Asia, ca noi, astia, albii, am fost imigratia buna. Iar, vorbesc de imigranti oameni care n-au stat niciodata de vorba cu vreun imigrant. Dar ei stiu de la TV cum e treaba cu negri si arabii.

    • Știu că majoritatea imigranților sunt oameni normali care muncesc cinstit dar, din păcate, se remarcă mai mult scursurile decât oamenii cinstiți. La fel ca în cazul românilor din străinătate de altfel.
      Eu nu am nici o problemă cu imigranții din Asia și Africa dar nu cred că e normal să fie primiți pur și simplu în Europa, ei trecând granițele ilegal. Să vină, dar să o facă legal. Adevărul e că cei mai mulți dintre ei nu erau chiar ultimii amărâți în țările lor. Și spun asta după ce am cunoscut imigranți, am vorbit cu ei, nu i-am văzut doar la televizor.

      00
    • A, deci esti chiar genul ala de rasist. Bine ca ai semnalizat.

  14. Dupa aproape 30 de ani de munca si in afara tarii si in tara (in ordinea asta) am suficienta experienta ca sa fiu de acord cu faptul ca „Romania e tara pe care ti-o faci tu”. Postul asta poate parea multora dur si arogant. Eu sunt de acord cu el. Cand stai pe picioarele tale si nu te lasi calcat pe ele poti fi si abrupt si dur.

    00
  15. Am mai spus-o si o mai spun: in Romania totul e prea ieftin, si fiindca e atat de ieftin, oamenii abuzeaza de servicii.
    – e ieftin sa ai masina, iar lumea abuzeaza de strazi
    – e ieftin sa ajungi cu o urgenta la spital ca ti se face rau de la bautura si mancare
    – e ieftin sa cumperi bere si suc la pet ca sa le arunci pe jos
    – e prea ieftin sa stai degeaba, de aceea lumea sta degeaba si circula toata ziua aiurea
    – e ieftin sa mergi cu autobuzul/metroul, si lumea abuzeaza la maxim de asta

    Romania va ajunge la normalitate cand toate astea vor fi scumpe si cetatenii isi vor cantari mai bine actiunile.

    00
    • Asa e, e prea ieftin totul, înapoi la iobagie, apa si mancare la 3 zile, prea multă burghezie!

      00
    • @ dia bet: nu este ieftin, pare să fie așa după cele enumerate de tine. În vest ar fi mai ieftin decît aici, este bogăție mai mare, dar în același timp există o valorizare a ceea ce ai dobîndit prin muncă. Fără ca banii să fi inttat aici aduși de firmele din vest nu s-ar mai fi văzut așa bogați românii și „darnici” la mînă cu ce ai zis tu.

      00
    • Pana acum 10 ani salariul minim in ro era de putin peste 1000 lei. De unde sa fie toate mai scumpe? Problema e ca oamenii sunt nesimtiti iar grupurile de control nu isi fac treaba, de la politie la anaf si la ala de ar trebui sa verifice sa gura de canal e montata la nivel, nu la 15cm sub asfalt, ca exemplu minor.

      00
  16. Eu am facut șoc anafilactic că m-a înțepat o albină, nu știam că sunt atât de sensibil sau alergic, am fost la doar 2 km de spital, am scăpat. In rest le zici bine, dlule Fluture, nu e prima data.

    00
  17. România este o tara interesanta, dar in care decalajele sunt vizibile și uneori sunt prea mari. Se vorbește foarte mult de spitale întrucât fiecare roman a avut un caz în familie, în care cineva drag i-a murit în minunatele spitale românești. Iar chestiile astea sunt traumatizante și când pe lângă ele vin și alte neajunsuri e undeva firesc sa vrei sa pleci altundeva poate la mai bine. La toate lucrurile astea adaugă neîncrederea în semenii noștri și avem o imagine oarecum dezolanta.
    Da putem face ceva sa ne fie mai bine. Marea problema o reprezintă faptul ca indiferent cum o dai timpul trece la fel pentru toată lumea și deja frustrările se acumulează și te stăpânesc. Asa ca mai bine fie pleci și îți asumi asta sau stai și încerci sa faci o tara mai buna fiind tu un om mai bun.

    00
    • Îi este ușor să facă mișto de cei are au nevoie de spitale, probabil nimeni din preajma lui nu a suferit o dramă pornită de la ele. Cei de la Colectiv, o mare parte dintre ei ar fi trăit dacă aveam cu cine și cu ce să-i tratăm. Operați de cancer, mai în vârstă, cărora nu li se mai dă și tratament, na, câtă pensie să ia și ei, dă-i dracului. Oameni cu afecțiuni serioase, având nevoie de tratament de specialitate, aprobat o dată la 3 luni, și care au fost batjocoriți pe perioada COVID-ului, plimbați de la un spital la altul după dorința mizeriilor care ne conduc. Și tot așa. Eu am trecut prin toate astea, am văzut toate astea. Mizeria asta de mai sus nu știe de așa ceva. Nu-i doresc să aibă nevoie de spital, dar i-ar folosi o terapie pe bază de cărămidă-n bot.

      00
    • La fel de mișto e fugitul noaptea cu copilul la spital, și ma consider norocos ca aveam aproape de casa sa ajung la budimex.

      Acum, problema cu articolul anterior nu este ca de ce te întorci în tara din afara (posibil sa facem asta și noi la un moment dat) cât faptul ca este cool sa te muti in pula cu satelitu, fără utilități, fără scoli, fără un dentist.

      Din păcate ce mi se pare ca nu realizează mulți este prăpastia dintre nivelul de trai, educație și posibilități din România între top 10 orașe și restul României.

      00
    • @bogdan cu ce i-a ajutat pe cei de la colectiv că erau aproape de spital? Aș putea spune că i-ar fi ajutat mai mult, dacă erau într-un oraș din ăsta mort, departe de spital, dar și de club.

      00
    • România văzută dintr-o comuna de prin sudul tarii este mega diferita fata de România văzută de un it-ist de prin pipera sau antrepenor de prin Floresti.
      Ganditi-va ca sunt zone unde apa nu este potabila și ca probleme sunt altele nu poluarea sau traficul. Din nou fiecare cu alegerile sale, dar realitatea cotidiana este prea contrastanta pentru unii cetățeni. Prin urmare contrastele sporesc și mai mult frustrare.

      00
  18. Am discuția asta cu maică-mea, ocazional. Tot trag de ea să se mute la țară, să nu se atrofieze în apartamentul din București. Argumentul ei e că nu vrea să se mute la cucuieții din deal, că e departe de spital. De când m-am născut eu, nu cred că a fost vreodată la spital. Nu exagerez, chiar nu îmi aduc aminte să fi fost vreodată într-un spital, pentru ea. Totuși, are obsesia asta.

    00
  19. fiecare loc are bune si rele trebuie sa vezi care loc iti ofera tie si familiei tale mai multe avantaje.
    Stati linistiti ca majoritatea consultatiilor cu doctorul se vor face ca la video chat, pana AI sa vada tot istoricul si apoi sa primesti automat medicamentele de la farmacie prin curier.

    00
  20. Asta-i legata de comentariul pe care l-am facut acum cateva zile despre romanii care nu pleaca, printre altele, pentru ca au rude cu, sau chiar ei insisi au boli cronice care nu sunt acoperite de asigurarile din afara?

    Glumesc. Nu-s asa de important. Dar e adevarat. Si nu toate bolile sunt cauzate numai de obezitate si consumul de carne. Romanii sunt mult mai expusi la substante toxice decat europenii vestici.

    Plus evenimentul din Aprilie ’86 (adica… explozia de la Cernobil) care inca mai are efecte si acum, 35 de ani mai tarziu. Si care a avut loc chiar in coasta Romaniei.

    00
  21. Nenea Fluture esti deocamdata un turist in Romania. Pana nu prezinti o reteta, o trimitere, o iesire din spital de stat, nu stai o noape UPU, parerea mea sincera e ca nu ai de ce sa ne condamni.
    Fratele ii poate oferi placerea unui gratar/beri impreuna, ca e familie; dar nu ii poate lua durerea fizica.
    In Romania exista deficit foarte mare de medici, pentru ca ghici ce? Au pleca si ei spre vest! De aceea cei care profeseaza sunt foarte ocupati si la propriu si la figurat. Si chiar daca salariile au crescut, obiceiurile nu au disparut la toti.
    25% din salariul meu brut se duce la bugetul de stat de sanatate, dar maine dimineata la 7:30 trebuie sa fiu in fata laboratorului pentru programare la analize pe bugetul din luna august. Analize recomandate de medic in luna iunie, dar dupa data in care s-a terminat bugetul.
    Pentru ca e infrastructura deficitara, conteaza cat de departe esti de spital, pentru ambulanta nu este vazuta in trafic, pentru ca drumul are o banda pe sens, pentru ca nu exista ambulante suficiente si pentru ca exista un singur medic urgentist de garda la Ambulanta per judet.

    Ce iti doresc dl fluture?
    Sa nu ajungi sa iti dai seama ca avem dreptate!

    PS: Am stat in UPU adunate pana la 33 de ani peste 5 nopti cu colici renala (dureri considerate ca cele ale nasterii de grele). Am fost externat cu rinichiul blocat de 4 zile pentru ca doar dl profesor are cheia de aparatul care sparge pietre si el nu este. Externat, m-am urcat in tren, am traversat muntii Carpati si am spart-o in clinica privata.
    „Moartea dl Lazarescu” este un film inspirat din intamplari reale, mai vezi-l o data daca ai reusit sa il vezi.

    00
    • 10% la sănătate, 25% e la pensie.

      00
    • Stiu ca n-o sa intelegi ce zic, dar totusi iti zic: fac ceva pe sistemul vostru sanitar. Nu traiesc cu drobul de sare pe soba, nu e grav daca se intampla sa ma imbolnavesc, nu e grav nici daca mor. Pentru voi pare ceva grav. Viata voastra e construita in jurul acestui „grav”. Dar NU FACETI ABSOLUT NIMIC sa schimbati sistemul asta sanitar care va face atât de gravi. Nici eu nu fac, dar nici nu-mi construiesc viata in jurul necesitatii eventuale a unui spital.

      Poate ca intr-o zi veti accepta ca si moartea face parte din viata. Si, oricum, nu e rau sa mai muriti dintre voi, poate copiii vostri o sa fie mai inteligenti si-si vor trai viata, nu „viata la bloc cu spital in jur”.

    • Fluture, esti nebun? pai daca mor, cine-mi mai conduce masina?! cine mai are grija de mamaia sa nu moara de covid, ca n-are spital aproape?!

      zic sa fim responsabili…statiacasa!

      00
    • Am donat extra pe la diverse campanii ale spitalelor din bucuresti, donez pe unde pot si cand pot, si incerc sa traiesc un stil de viata cat mai sanatos. Mai mult nu am cum sa influentez sistemul inafara de vot.

      Daca mor, e grav, nu pentru mine, cat pentru cei dragi (si reversul se aplica).

      Cum crezi ca e sa mergi cu mana rupta la spitalul universitar si sa iti fie pus ghipsul prost, la control sa-ti zica ca este totul bine, ca sa fii nevoit apoi sa cauti cunostinte si prieteni care sa te trimita la un doctor care nu-ti fute viitorul lasandu-ti mana partial inutila?

      Si iarasi, vorbim de bucuresti, nu de spitalul din slobozia din ialomita unde tratamentul daca esti mai in varsta e sa-ti zica ca ce sa faca, ca oricum esti batran si mori.

      00
  22. Mie din povestea aia, aiurea mi sga părut egoismul vs copil. Unde se retrag oamenii e irelevant, dar sa nu iti pese de copil mibse oare aiurea.

    00
    • Tot ce are nevoie un copil este de doi parinti fericiti.

      Nu-i cunosti pe oamenii aia dar te-ai autoconvins ca sunt egoisti cu copilul lor.

    • apai, treaba asta merge si invers: nu ii cunosti pe oamenii aia si consideri ca nu sunt egoisti cu copilul lor.

      Pana una alta eu vorbesc de chestii pe care le stiu. Gen: calitatea educatiei la tara. Sau: numarul de copii de la tara si calitatea interactiunii.

      „Tot ce are nevoie un copil este de doi parinti fericiti”
      Asta este de o naivitate dusa la extrem. Presupun ca iti mai amintesti matematica si cum incepeau toate definitiile: „conditia necesara si suficienta”. Ori „doi parinti fericiti” este o conditie necesara pentru un copil. Dar nu suficienta

      Da, stiu, „nu am copil” deci nu am cum sa imi dau cu parerea despre nevoile unor pitaci.

      00
    • Asa e, ca atunci când nu cunosti niste oameni trebuie sa pleci de la ideea ca ei sunt niste egoisti mizerabili.

      Matematica explica cum se cresc copiii… clar. Poate ai treaba si te retin.

    • matematica explica absolut orice.

      „ca atunci când nu cunosti niste oameni”
      Este si mai simplu sa analizezi anumite optiuni. Pentru ca nu esti legat de ei in nici un fel. Si, de asemenea, nu tre sa ai grija sa le protejezi sentimentele pentru ca ti se rupe pula de ele. Si da.
      Sa te muti intr-un sat obosit din Romania (sper ca observi sat obosit, nu simplu Romania) cu copil de 10-12 ani „dupa ce ti-ai facut calculele” te face cam prost. Ca tocmai ai futut prezentul copilului ala si nici viitorul nu o sa sune foarte bine. Dar macar o sa poata sa stea la tara „natural”

      00
  23. Am 36 de ani, am plecat din Romania ACUM pentru ca vreau sa mai trag 10-15 ani pana ma opresc din muncit. Nu o sa ma intorc in Romania, vreau sa ma duc undeva unde am infrastructura sa nu trebuiasca sa am masina, sa am toate utilitatile la indemana, si unde daca fac un atac cerebral pe 1 ianuarie ambulanta vine fara ‘senilata’.

    00
  24. Suntem destul de ipohondri e adevarat. E explicabil si prin faptul ca, indiferent de ce problema de sanatate te interesezi (pe net sau direct), gasesti imediat o poveste horror. S-a zgariat la deget, dar diagnosticul a fost de gastrita, a primit tratamentul gresit, nu a dat spaga (desi pare ca asta s-a mai redus) si a murit. Exista o placere dubioasa in disemina chestii de genul asta. Si daca numai asta auzi, asta crezi, mai ales daca nu ai avut propriile tale experiente. Si chestia asta se poate extinde la parerea despre tara, toti ne spunem unii altora doar chestii negative, ne lamentam (in substrat „eu merit altceva!”) si apoi ne trezim fricosi, blocati, deprimati.

    00
  25. N-am comentat la articolul cu intorsul sau nu in Ro (ca e treaba fiecaruia la final), pot in schimb sa explic pana la un punct obsesia pentru spitale. Mai mult cred ca poate sa ne zica dl Coloja.
    Ani de zile spitalele din Ro au fost nasoale din orice punct de vedere: personal nesimtit/insuficient pregatit, lipsa cronica de materiale, de aparatura, jeg. O excursie la un spital de provincie de multe ori se lasa cu diagnosticr gresite si tratamente aplicate dupa ureche, plus multa umilinta.
    Hype-ul Colectiv nu a ajutat si nici aratatul cu degetul spre bubele (mari) ale sistemului.
    Intotdeauna oamenii vor vedea mai usor ce e rau si emotia negativa decat ce se imbunatateste. Se adauga si frica naturala de moarte si de suferinta.
    Sistemul (a mai fost un post pe aici) se insanatoseste treptat. Nu e usor, nu se face peste noapte, cu siguranta e loc de mai bine. S-au schimbat oamenii, s-au mai renovat din cladiri, au mai aparut bani de consumabile. Cine a vrut sa alerge dupa fonduri, a alergat (hint: multe spitale sunt in subordinea primariilor, ei dau banii), altii au preferat sa vina cineva sa ii salveze ca e sub demnitatea lor sa ceara bani.

    Cand am fost la ultima “excursie” la spitalul militar, unul din pacienti s-a apucat sa comenteze de fata cu una din asistente ca e varul sarit si ce urat e salonul, ca la el in oras spitalul e frumos si renovat. Femeia s-a uitat lung la el si l-a intrebat de ce nu a ramas acolo sa se trateze daca ii place mai mult spitalul.
    Cam astia-s multi, iar tambalaul din jurul sanatatii, intretinut cu mare grija de Tolo si de salvatorii de serviciu a facut mult, mult rau.

    00
    • NOU
      #105

      Că nu e văruit (insert alte probleme de genul) e vina managerului , a zugravului spitalului sau a șefului de secție .

      00
  26. Fiță maxima e sa ai vila lângă ana Aslan :))

    00
  27. BBC Earth : ”Ben Fogle: Întoarcere în sălbăticie”
    Interesanta emisiune dar trebuie sa realizezi ca marea majoritate a oamenilor nu sunt ca cei din emisiunea aia.

    00
  28. pana una alta inca suntem „cetateni europeni”. putem alege in ce tara sa traim fara nici un fel de problema, din romania in portugalia si din grecia in suedia. si in buna masura inclusiv elvetia, uk su norvegia.

    faptul ca unii aleg sa traisca in romania sau in belgia sau in germania e o preferinta. e ceva personal, tine doar de el, nu e nimic ilegal sau care sa aduca deservicii sau sa incalce in vreun libertatile celor din jurul lor. sa il injuri pentru asta e ca si cum ai injura pe cineva pentru ca prefera culoarea rosu culorii albastru. sau ca prefera cutiile manuale cutiilor automate. sau ca prefera tricourile camasilor. sau ca prefera parul lung rasului in cap. sau ca tine cu steaua in loc de dinamo sau pantera fata de bollywood. toate astea sunt preferinte si fie care le justifica in cel fel vrea, fie ca e vorba de spitale, de simtit masina, de culoarea ochilor iubitei sau ca tinea bunicul cu echipa aia.

    nici una din aceste preferinte nu se justifica prin natura intrinseca a obiectului sau lucrului respectiv, si nici macar prin vreo lege.

    aaaah, sa faci misto, sa faci o gluma…. da’ aici deja nu mai vorbim de luat peste picior, vorbim de jigniri grele pentru ca lu’ cutare nu ii place cafeaua….

    si pe aceeasi directie, dar din sens opus, la fel de ridicol mi se pare sa injuri pe cineva pentru ca iti explica cum e formula matematica. acea formula matematica nu e un mod de a descrie matematica, de a vorbi de matematica, de a o povesti. formula aia ESTE matematica. nu exista interpretare, impresii, preferinte, pareri. aia e formula, asa se calculeaza. orice altceva NU este matematica. degeaba injuri sau te dai cu curu de pamant.

    n-am o concluzie. adica am, dar nu e flatanta pentru nimeni asa ca PREFER sa nu o exprim.

    00
  29. Și daca te-as lua în serios…Deci Romania e interpretabila, e cum o vedem noi. In schimb e foarte definitiv și categoric faptul că suntem toți comentatorii ăia niste nasoi sărmani. Și nu accepți explicații. Hotărăște-te între „părerea mea e fixa și e singura valabilă”, și „aici interpretați voi cum vreți”. Pari supărat pe ceva ce cred că trece dincolo de text. Dacă nu spui și partea aia, e cam nedrept să ne înjuri de-aiurea.

    00
  30. Ipoteza șoc: și dacă mult hulita clasa politica e de fapt cu 1-2 clase PESTE minunatul popor ?

    00
  31. Acum sunt la OTP. Mă reîntorc acasă, în Germania.

    M-am certat destul de rău cu familia din Ro. când o tot trăgeau să-și plângă de milă de ce rău este în București. Gunoaie neridicate, taxe peste taxe, etc.
    Discuția a pornit când i-am întrebat dacă ei își dau seama în ce oraș mișto trăiesc.

    Gunoaie în sect. 1? Soția mea le-a spus ca nu și-a dat seama, în Berlin este normal de 10 ani să fie arhipline și nu sunt golite la timp. Taxe, colectarea taxelor este dură în România? Ha, ha… Administrația este prea birocratică și complicată? Cei ce se plâng sa încerce sa-și înregistreze o mașină nouă în Berlin. Sau să facă rost după naștere de certificat de naștere. Certificatul de naștere durează câteva săptămâni (da, așa este), ANAFUl trimite scrisoare de înregistrare a nou născutului înainte ca acesta sa iasă din spital…

    In fine, ce vreau sa spun este că peste tot sunt lucruri bune și lucruri nasoale. Oameni buni și criminali. Oameni competenți și incompetenți.

    Btw: până și barurile din Buc sunt mișto și nu trebuie să vă fie rușine cu ele, spun asta ca berlinez :)

    00
  32. Bucureștiul este super, singurul loc unde merită să trăiești
    restul e glod și sărăcie

    deci dacă cineva vrea să vină în țară ar trebui să se stabilească doar aici și doar în nord unde e aproape de Floreasca care are spital mare și aparate de ultimă oră și clinici private

    00
  33. Excelent articol! Exact cum gandesc eu dar perfect articulat.

    00
  34. „Și unde câte doi medici stau mereu la dispoziția oricărui cetetean să-l opereze dacă e nevoie”
    – lol … daca da masina peste tine e una. Dar servicii medicale curente … in Europa? Am stat 2 ani in Germania, vreo 2 prin Franta (inainte sa fie intrarea libera) si sporadic prin UK o vreme. Daca ai nevoie de orice medic, iti trebuie ceva noroc sa te poti programa. Mai des trebuia sa astept > 3 sapt la vreun specialist decat am prins intr-un timp rezonabil. Totul e sa nu te doara dintii.

    00
  35. Cred că discuția despre sistemul de sănătate din RO seamănă cu o discuție despre canalizare. Dacă există o canalizare funcțională nu te gândești de loc la ea, dar dacă nu atunci îți dă multe griji, generează o groază de discuții și e un factor super-important când alegi unde stai.

    Și e o diferență între gusturi – care nu privesc pe restul și estimarea corectă a ce te așteaptă.

    Acu vreo zece ani a fost la noi în zonă un val migrator dinspre oraș spre o comună practic lipită de oraș. Mulți se credeau superinspirați că or să aibă parte de aer mai curat, casă cu curte în care să se joace copiii, mall relativ aproape – toate astea cu banii pe care i-ar fi dat pe un apartament comunist într-un oraș super-poluat.
    Și chiar era ok – pentru cei ce lucrau remote, pentru cei cu destui bani să-și țină soția acasă, etc. Sau pentru pensionarii mai înstăriți.
    Dar pentru doi oameni obișnuiți, muncind în oraș cu orar fix plus copii de plasat la școală, liceu e groaznic diminețile. Pe șoseaua aia de intrare în oraș cu dimensiuni de pe vremea comuniștilor și traficul de azi sunt cele mai rele ambuteiaje văzute de rezidenți. Mulți regretă că s-au mutat, dar nu mai pot scăpa de proprietate la un preț convenabil.

    Încearcă să iei în calcul toți factorii când te muți. Inclusiv pe șoricilă de la maternitate (era un filmuleț la o maternitate din Timișoara cu Chiț-Chiț fugind prin salon).

    00
    • Elena, te superi daca-ti spun ca postul meu nu era – si nici nu cerea o discutie – despre sistemul de sanatate in RO sau din alte parti?

    • Vina sistemului de învățământ autohton care produce analfabeți funcționali.
      Eu am interpretat ca „ce vă stresați așa de mult că aveți spitale de secol nouășpe? nu asta contează în viață”.

      Voiam să zic că admit că e foarte relativ ce înseamnă confort și bine.
      Condiții de trai excelente pentru Unabomber ar fi groaznice pentru majoritatea comentatorilor.

      Dar- și la mine și la alții – toate deciziile bazate pe nostalgii și wishful thinking au fost cumplit de proaste.
      E de preferat să încerci să analizezi mai rațional tot ce va fi când schimbi țara.

      00
  36. Poporul asta s-a invatat sa reactioneze, nu sa actioneze. Cred ca e scris in ADN deja.

    Cat despre frica de moarte si de spitale proaste a unora: daca va mutati intr-o comuna de langa orasul x cu spitalul y, pe unde trece DN-ul, creste posibilitatea de a muri intr-un accident, nu? Daca stai in oras, nu e bine pt ca e trafic, poluare, mizerie, dar hei, avem spitale si scoli “bune “ unde trebuie sa dai spaga. Daca te duci la munte unde e fain, liniste, aer curat iar nu e bine ca nu e canalizare, gaz, interneti si farmacia peste drum. Si trebuie sa muncesti, sa tai lemne. E greu. Daca stai in Siret, langa granita, iar nu e bun ca sunt rachetzi care fac contrabanda si legea in oras.
    Oricum o dai, tot nu e bine.
    Asuma-ti deciziile si nu te mai smiorcai pe bloguri. In sinea ta stii ca nu ai facut mare lucru sa schimbi ceva. Stii ca te complaci in situatia in care esti.
    Ca fapt divers, o ruda din București care avea covid a cautat timp de o luna un medic specialist bun.

    00
  37. Ma bucur cand vad ca exista si astfel de opinii precum cele ale lui Fluture! Desi in prezent am un venit decent ca salariat, nu a fost mereu asa. Provin dintr-o familie cu situatie materiala modesta. Am lucrat de la 16 ani, iar cu banii castigati imi plateam meditatiile la mate. Uneori am avut si 3 joburi in paralel. Am incercat si o mica afacere pentru care am alergat 4 ani ani de dimineata pana seara fara concedii pentru ca in final sa renunt si sa inchid firma pentru ca nu a mers. Am terminat facultatea care normal trebuia sa dureze 3 ani in 10 pentru ca… viata. Nu e mereu asa cum o planifici. Dupa varsta de 20 de ani am calatorit si eu in vest, dar nu m-am gandit niciodata serios sa ma mut, desi de multe ori am fost in pragul depresiei.

    Copiii mei acum rateaza sansa de a se adapta de mici intr-o tara „civilizata” dar nu asta imi doresc pentru ei. Nu imi doresc sa fie niste straini, imi doresc ca ei sa duca o viata mai buna aici, aproape de bunicii lor si voi munci in continuare sa ma asigur ca au tot ce ar avea dincolo sau chiar mai mult.

    Ar trebui sa nu mai dam cu atata hate catre tarisoara asta.

    Hai sa mai lasam manelele si mersul pe contrasens si sa avem macar jumate din decenta pe care o pretindem de la ceilalti si va garantez ca vom avea o tara mai buna.

    00
  38. Nu-mi dau seama daca am intrat in moderare sau ce era in neregula cu comentariul anterior.

    00
  39. Ce tare e sa te plangi de atitudinea unora si intre timp sa stergi comentariile care nu iti convin. Hai, sterge-l si pe asta!

    00
  40. Am rîs cu sonor citindu-ți textul pentru că este fix ce aveam în cap cînd am citit comentariile la articolul cu pricina.

    Oricîte explicații caut, îmi este mereu greu să înțeleg modul excesiv de critic în care mulți români se uită la țara lor și, pînă la urmă, la propria viață și imaginea obligatoriu roz pe care o construiesc despre tot ce înseamnă vest. Plus incapacitatea de a discuta ideea, orice idee, nu experiența proprie. Că, dacă ne rezumăm la EU, EU, EU, eu zic pe dos: România a fost generoasă cu mine și vin și cu argumente și exemple.

    Acum mi-am amintit că am avut odată, demult, o conversație cu un fost coleg de facultate plecat în UK care mereu vorbea cu verbe reflexive: să se facă, să se schimbe. România, desigur. S-a supărat cînd l-am întrebat cam cine ar trebui să facă, Sfîntul Duh? 

    00
  41. Nu sunt in masura sa incerc sa explic atitudinea asta a romanilor, dar l-am ascultat pe T. Paleologu vorbind recent despre asta si are sens ce spunea el. Vorbea despre o diferenta foarte mare intre stima de sine ca individ si stima de sine ca si colectivitate. Discutia este aici daca va intereseaza https://youtu.be/MIsEdYPE5Yw?t=852

    00
    • Am ascultat 10 minute. E interesant ce zice, dar nimic nou sub soare. Sunt fix aici toti oamenii aia despre care vorbeste Paleologu.

    • Da, sunt si pe aici, mai mult ca sigur si eu am gandit asa. Dar daca pana si Ionesco a regretat ca a ‘neiubit Romania’ atat de mult timp desi in sine se simtea roman, e o speranta pentru toti.

      00
  42. Am sesizat si eu tendinta comentatorilor de a invoca apropierea de un spital ca prinicpala caracteristica a unei locuinte.
    Avand in vedere ca majoritatea sunt oameni sanatosi, asociez asta cu crestinii habotnici care isi fac cruce cand trec pe langa fiecare biserica

    00
    • „majoritatea sunt oameni sanatosi”… uite ca si eu credeam ca tine, dar comentatorii ne contrazic. Ipohondri, prapastiosi si alienati. Asta sunt orasenii nostri, vajnici comentatori.

  43. Salut, Cristici aici.
    Articolul meu de ier puncta mizeria din orase. De fapt, asta ar fi problema mea majora cu Romania, ceva ce se poate face usor si ieftin, dar nu se face.
    Am recitit textul meu sa vad ce spitale, daca bat moneda pe asta: nu bat. Nu ma plang ca in tara nu sunt spitale. Am fost in UK la spital, carat pe brate (!) – o problema la picior – si mi-au spus sa vin peste 3 saptamani. Deci… da.
    Nu lipsa de spitale e problema mea cu Romania, acum. Ci mizeria, jegul (care e diferit de mizerie), lipsa de chef, ingalarea, nesimtirea, „merge si asa”. Adica, chestii care se pot rezolva fara sa fii bogat. Nu e nevoie sa fim bogati – nici nu cer British Museum in Romania – dar macar putem da cu matura? Cat? Cat sa dam cu matura? Pai… sa arate Romania cum arata in filmele anilior 70. Nu ’80, anii ’70. Cum arata Romania in seria B.D., in „Nea Marin miliardar”, in „Singuratatea florilor”… atat. Daca Romania ar fi ca in filmele alea – de curata, nu mai mult, as ramane bucuros aici.
    Dar ce inseamna curatenie? De ce tot insist cu asta? Pentru ca ar arata ca NE PASA. Asta ar fi. Romanilor SA LE PESE de Romania, daca tot o ard „daci”.
    Se declara patrioti, dar ii doare in cur de tara lor.

    00
    • Cristici, eu vorbeam mai ales de comentatorii de la postul tau.

      Acum, ca o idee personala, daca am fi fost prieteni, nu ti-as fi cerut niciodata sfaturi cu privire la intoarcerea sau nu in România. In primul rând ca nu esti in masura sa dai sfaturi, pâna nu te faci bine tu cu tine.

      In al doilea rând, ca multi români, ai o relatie ambivalenta cu România: in comentariul de mai sus pare ca iti pasa, in alte comentarii scuipi si tu pe România ca orice alt comentator. Tu ai doar texte si poze cu si despre România. Si o melancolie pe care, daca te incapatânezi sa n-o tratezi cu ajutor de specialitate, te va duce in pragul sinuciderii.

      Off-topic: invata si tu sa intri si sa-ti scoti comentariile din moderare, ca tot ai user pe site-ul asta. Sau comenteaza doar cu o adresa email, aia cu care esti inregistrat.

    • Ai si tu o obsesie cu Romania, cum arata in anii 70, ca ai vazut tu in filme…. Pe bune? Arata ca dracu Romania si in anii 70, si in anii 80, si dealtfel si in anii 30, 40, 50 s.a. Saracie, dictatura, cam de toate. Ca vezi tu in filme oameni veseli la mare, aia-i zero, in anii 70 Ceausescu darama cu spor sate si orase, ca sa le „sistematizeze”.
      Romania arata in momentul de fata mai bine decat a aratat in toata istoria ei, asta-i realitatea (nu ma refer aici la aspectul strict estetic, ci la restul, economie, geopolitica, drepturile si accesul cetatenilor la diverse lucruri).
      Nu exista niciun trecut de aur in care sa fi fost mai bine. Ar trebui sa ne intre chestia asta in cap odata pt totdeauna, si sa nu ne mai vaicarim ca ce-a fost, a fost un mare rahat, aia-i ce a fost.

      00
    • Cristici, cand va vad cu exagerarile astea de ipohondri indopati cu antibiotice mor :))

      Ce s-a intamplat pana la urma cu piciorul, dupa ce te-au dus pe brate ca pe Iisus la spital? Ti l-au amputat sau au avut dreptate cei care ti-au zis sa vii peste trei saptamani?

      00
    • @deea „Romania arata in momentul de fata mai bine decat a aratat in toata istoria ei, asta-i realitatea”

      te inseli. Nu arata mai bine. Ca sa zici ca e mai bine ar trebui sa fie cam in aceeasi „zona”. E ca si cum ai zice ca Lamborghini arata mai bine decat dacia 1300. Teoretic e corect, practic nu faci dreptate diferentei.
      Romania la ora asta este in alta zona de „aratat” vs orice moment din istorie. Incepand de prin anii 2000 Romania a crescut chiar foarte mult. Se putea mai bine, mult mai bine, dar tot cresterea este evidenta

      00
    • @animaloo: fix aia voiam și eu să exprim.

      00
  44. Scria cineva ca ar vrea ca toti romanii plecati sa se intoarca acasa, sa fie un soi de „intelighenția tarii”, poate cu ajutorul „nervului” lor sa scoatem tara din mizerie.
    E un soi de „Cum de aia pot, ma!?”… am eu o serie de texte pe-aici. Nu e nevoie sa fim bogati, doar sa ne pese. Atat. Si am scoate tara din cacat foarte repede.

    00
  45. NOU
    #140

    @Fluture: prefer să fiu „sărac și orfan” în Viena decât „bogat” în fundu’ Vrancei. 🤫

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)