O manipulare mică: BNR și datoriile

Premierul propus, Ludovic Orban, s-a întâlnit acum două zile cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Presa s-a împărțit în două. O parte a scris doar partea fadă a știrii, că s-au văzut, că e normal, că discută, că Orban dorea să se informeze cu privire la situația economică a României. G4Media, de pildă. Altă parte a scris un pic mai mult. De pildă, Hotnews a scris despre cum guvernatorul i-a spus că situația e sub control, dar că sunt semnale ca s-ar apropia o criză globală si trebuie să ne pregătim. 

Acum, știm de ce n-au preluat unii jurnaliști asta. Întrebarea e cum se pupă declarația asta cu scenariile panicarde ale lui Orban și Cîțu? Au vorbit aiurea până acum? Au fost proști declarații politice, fără vreo bază?

Cam nasol. Altfel, zilele astea nu e de urmărit scena politică, PNL și USR realizează că au făcut o prostie și acum caută soluții. Care nu există. Deloc.

via Pătraru, care are 4.000 afișări pe informația asta, care nu e de interes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. Mulțumesc, e util! Cum vezi tu situația politică, in contextul asta?

    00
    • e complicat. avem nevoie și de un partid socialist și de unul liberal. sau de unul liberal/democrat/progresist care să nu ignore pensionarii și țăranii.

    • Nu avem partidul de care spui. Înseamnă că nu avem acoperire populara reală, că partidele doar feliază electoratul, îl polarizează.
      Avem personalități de nișă care au ajuns în centrul comunicațional al partidelor.
      Mie mi se pare că se dau toți după cireș.

      00
    • populația e polarizată de dinainte de politică. e polarizată din cauza banilor. tu, dacă faci 2.000€, nu ai aceleasi interese și priorități ca ăia care au pensie 200€ pe lună.

      greșeala PSD e că se concentrează prea mult pe voturi și pe a ține publicul lor în sărăcie în loc să îi scoată de acolo și să rupă voturi de la toți. Ponta a făcut ceva in direcția asta, cu niște măsuri fiscale, dacă nu era prost și nu o lua razna, poate reușea. din nou, nu schimbi românia complet in doi ani, dar cu măsuri (care par) mici poți schimba mult viața oamenilor.

    • Ce căcat mănânci, @vali. Zici că bogații (sau middle class) nu au nevoie de transport public, educație, sănătate, eliminarea corupției.

      00
    • Căcat mănânci tu @Cosmin, bogații (sau middle class) sunt mai puțin afectați de astea, cei mai afectați și-au făcut deja bagajele și au plecat dincolo. Un middle class se mai descurcă și cu transportul și cu sănătatea și cu educația și ce mai vrei tu; mai înjură sistemul dar o scoate cumva la capăt. Ăla sărac ce să mai facă, că el nu are bani de nimic. Pătura aia săracă de care zice Vali (și pe care se vede că nu o înțeleg prea bine ceilalți – e și vorba aia „bogatul nu crede celui sărac”), pătura aia cântărește foarte mult pentru modul în care evoluează și e percepută România. Pe undeva ei simt că sunt dați la o parte nu numai de guvernanți ci și de middle class, de-aia și polarizarea asta accentuată. De mult nu am mai văzut atât de puțină empatie pentru cei de lângă noi!

      00
    • @Cosmin, pai ori e bogati ori e middle class tataie?
      nu spune nicaieri ce inventezi tu dar e bine ca stii ce inseamna sa mananci kko

      00
  2. Pardon, iar am gafat lingvistic, nu am vrut sa fac pleonasm. Cum vezi situația politică, pur și simplu?

    00
  3. In aceeași ordine de idei, USR, după ce și-a radicalizat electoratul anticorupție până la paroxism, acum trebuie să îi explice faza cu Barna cel cvasicorupt, doar un pic imoral.

    00
  4. e tare Patraru…

    00
  5. Mai are 64K de vizualizări și pe emisiunea întreagă din 14 octombrie, din care face parte secvența de mai sus…

    00
  6. Regula de trei simpla:

    – datoria raportata la PIB este la fel pentru ca PIB-ul este in crestere.
    – datoria reala a crescut de la an la an

    Ce se intampla cu datoria cand PIB-ul scade?

    In perioada de criza PIB-ul a scazut de la aprox 110 la aprox 90!

    00
  7. Știi ce ar fi mișto? Să fie pus Cîțu ministru al finanțelor, că asta îl face automat membru în boardul Băncii Internaționale de Investiții, aka BM-ul rusesc. Pentru care-l acuza pe Teodorovici că-i spion rus.

    Nu știu dacă Isărescu e de acord cu asta (apropo de discuții) că Isărescu i-a dat ban pe bănci lui Cîțu prin 2008, când a încercat să atace leul în plină criză și să arunce țara în super-dezastru.

    • După atacul speculativ din 2008 mai mulţi trezorieri au trebuit să iasă din scenă. Printre ei nu era Cîţu (ING, parcă). Greşesc?

      00
    • Da, Cîțu era atunci la ING și a fost ejectat la cererea lui Mugur.

    • @razvan – Daca mai aud asta cu atacul speculativ… Coa’ si el si Lucian erau oameni angajati sa faca profit. Atat. Restul e basm si ziua buna. Capitalism. Like it?
      Cat despre Cîțu…ce gluma buna.

      00
    • Nicăieri nu se garantează un anumit nivel al capitalismului. Când autoritățile considera potrivit, strâng șurubul, pt ca asta cu „e capitalism, făceam și noi profit” nu e un argument valid de la un punct. Băncile centrale au obiectiv principal în statut stabilitatea preturilor și a economiei, asa ca, oricât s-ar bosumfla unii, dacă obiectivele astea sunt puse în pericol, ele intervin.

      00
  8. da de ce nu zice ca aia poate au luat bani ca sa investeasca in ceva palpabil, gen infrastructura rutiera, feroviara, spitale etc! cam socialist patraru asta

    00
  9. Cand vine vorba de economie, atat Patraru cat si Guran, sunt experti cu pseudo in fata… cifrele prezentate sec n-au nici-un fel de valoare, ceea ce stiu si ei de asta le prezinta in felul acesta. Cum era daca zicea: „Hai sa vedem de ce in Germania cu 80% datorie publica din PIB oamenii o duc mai bine ca in Romania cu 30% datorie publica din PIB”… pai nu a zis asa pentru ca era foarte clar de ce 30% e prea mult pentru Romania, iar 80% prea putin pentru Germania. Asa ca sa fim seriosi… 20% furati din 30% sunt infinit mai rai ca 130% din care 80-90% investiti in tara si 40% furati. Ma i-a cu dureri de cap cand il aud pe Guran si Patraru cum prinde glas in momente cheie si e foarte vehement. PS: 1) Legat de PNL si USR… cum zicea Ciolos, USR n-a zis ca nu merge la guvernare, a zis niste conditii pentru a merge la guvernare… ceea ce e cu totul altceva, dar de ce sa-ti bati capul cand poti sa nu o faci? 2) IT-istii aceasta sperietoare de polițiști in lipsa de polițiști… hai sa vedem un studiu de impact facut pe bune legat de platitul de impozite… ca asa din gura si eu pot sa spun ca 2 e mai mare ca 1.

    00
  10. problemuța cu datoria e că omuleții vorbesc de lucruri diferite. panicarzii vorbesc în cifre absolute, optimiștii vorbesc în cifre relative. or, totul e în regulă cu cifrele relative: dacă îți cresc veniturile plătești mai ușor și o datorie mai mare (de asta eu nu-s impresionat nici de textele cu pensiile: peste 10-20-30 de ani, o zecime din angajații de acum vor produce mult mai mult, inclusiv taxe ca să se plătească pensii).

    întrebarea e ce faci cu banii pe care-i împrumuți. că dacă-i dai pe păcănele, n-ai rezolvat nimic. și a doua problemă; deja și cu multe împrumuturi, deficitul e deja după trei trimestre la nivelul cât pentru un an. altfel spus, nici cu împrumuturi multe nu se acoperă cheltuielile.

    în rest, îmi place că omul își învață copilul economie după lecțiile unuia care a îndatorat o țară până la saturație, apoi când treburile au devenit nasoale și-a luat jucăriile și a plecat.

    00
  11. Da problema e asta:
    „Datoria publică în continuă creștere poate duce la risc sistemic, mai ales atunci când depășește un anumit procent din PIB (în medie, acest prag se situează în jurul a 60% pentru țările dezvoltate și a 40-50% pentru țările emergente), iar banii împrumutați sunt direcționați către acțiuni ce nu generează dezvoltare economică.”

    Romania este o tara emergenta, deci avem cam 10-20% spatiu de manevra pana intram intr-o situatie dificila. Asa ca si Patraru compara mere cu pere si ii da bors. Tipic romanlui care se pricepe la toate (nici eu nu ma pricep, dar am intrebat oameni mai despteti ca mine in domeniul si apoi am gasit informatia pe care am citat-o mai sus).

    00
    • Mai aven 10-20% cand suntem in faza maxima de dezvoltare internationala.
      Cat vom mai avea dupa ce se termina acest ciclu de crestere economica mondiala? Romania este dependenta de exporturi ca sa poata face plati pentru pensiile actuale si salariile bugetarilor.

      Da pensiile si salariile nu vor fi taiate direct, ci indirect cand euro va sari de 5! Ei, ne vom gandi apoi cum am risipit ani buni pe populism!

      00
    • Daca gresesc cu ceva accept orice corectie, sunt pe modul invatare.

      00
    • Si eu stiu de acelasi lucru citat. Citisem pe undeva mai demult…

      00
    • Asta cu euro la 5 lei și benzina la 7 se tot amenință de pe vremea lui ponta..

      00
  12. Ca orice om, uneori are dreptate, alteori nu Patraru… problema este ca unii sunt foarte „manelisti” in de-ale economiei, dar au certitudini mari cat casa; ce-i drept aici, este si vina politicienilor din ultimii ani, care au generat impresia asta ca te poti pricepe la orice. Da, datoria publica nu este o problema atat de mare, desi dupa cum remarca un antecomentator, conteaza mult si stadiul dezvoltarii statului in cauza, fiindca BNR estima pe modelele lor macro ca pe la 45% din PIB, creste sensibil riscul de recesiune.

    Iar problema cea mai mare este deficitul de cont curent (adica iesiri nete de valuta din economie), care a crescut de pe la 0,5-1% din PIB in 2015 la peste 5% din PIB anul asta in conditiile in care tarile din zona noastra au surplusuri… cand se va trage presul la nivel mondial, iarasi o sa ne miram: dar vai, cum de Romania are ghinionul sa aiba cea mai mare recesiune din Europa, clar au ceva speculatorii straini cu noi.

    Pe scurt: datoria bugetara e doar o mica parte a problemei, sunt destule alte lucruri care arata foarte urat… dar na, nu e sexy sa explici ce-i aia cont curent sau cum Romania a pierdut competitivitate externa, dupa cum arata cursul real efectiv de schimb (apropo de faza cu FMI, care spunea ca ar trebui sa se deprecieze leul cam cu 10% ca sa fie cursul real efectiv de schimb intr-o zona de echilbru).

    00
  13. PS: Ca economist, nu cred ca Romania este intr-o situatie dezastruoasa, dimpotriva, aratam mult mai bine ca in 2007-2008. Dar la fel de adevarat este ca stam mult mai prost decat altii si o sa suferim mai mult la urmatoarea corectie decat polonezii sau cehii. Doar asa, sa va dau o informatia de la un om care urmareste chestiile astea, informatie care nu apare prin presa locala (din nou, nu e sexy): costul de imprumut al Romaniei in euro pe termen lung este similar sau chiar mai mare decat al unor tari cu rating suveran din categoria junk, anume Serbia sau Grecia… din nou, datoria publica e doar o parte din puzzle, alte piese arata destul de rau.

    00
    • apropo, cîțu, năsui, guran, panicarzii în general, spun asta foarte explicit: românia se împrumută cu o dobândă foarte mare. iar asta ține de credibilitatea guvernului, nu de starea economiei.

      00
    • Grecia se împrumută la dobânzi negative. GRECIA. Noi cu 4%.

      00
    • Berenger, riscul de tara tine si de credibilitatea guvernului, si de situatia macro a tarii… cauta un comunicat de al unei agentii de rating (nu ca astia ar fi cei mai rasariti, dimpotriva, reactioneaza foarte greu si tarziu) sa vezi la ce se uita aia: de la puterea institutionala la implicarea civica a populatiei la dezechilibre macro la potential de crestere… e un tablou foarte complex cu sute de variabile pe care nu poti sa il reduci la un indicator sau altul. Dar rezultatul este asta: Romania se imprumuta mai scump decat tari cu rating suveran junk. Aaa, datoria publica scazuta este unul din putinele puncte forte mari pe care le avem la agentiile de rating… uite mai jos un exemplu de la Fitch (la ceilalti iti trebuie un cont).

      https://www.fitchratings.com/site/pr/10075089

      00
    • grecia, fiind in zona euro, probabil are acces la tiparnita UE. de serbia nu stiu

      00
    • știu toate astea. am exagerat puțin, dar ideea e că economia stă (încă) bine. ce ne trage în jos e disperarea guvernului de a se împrumuta încontinuu, practic „ca să aibă bani de țigări”, nu că ar avea numaidecât nevoie sau că ar face ceva din banii ăia.

      00
    • Nu sta atat de bine (revin, nu e nici ceva tragic). Hai sa o luam asa: vremurile sunt bune, consumul merge, banii sunt ieftini – in aceste vremuri, Romania genereaza un deficitul bugetar (efectiv, datoria publica care se genereaza in fiecare an) dar iata, ai si crestere economica buna fiindca lucrurile merg pe plan global. Cand se schimba partea a doua (si pare ca intr-aici ne indreptam), ce o sa faci cu deficitul asta pe care l-ai generat cand vremurile erau bune? Iarasi va veni cineva sa taie din cheltuieli si o sa renasca PSD-ul…

      Ideal pentru un stat este sa incerce sa fie cat mai anti-ciclic, adica pe dos decat ceea ce face Romania: cand vremurile sunt bune, pui de-o parte pentru cand vremurile sunt rele. Fiindca noi nu facem asta, cand vremurile sunt bune, ne merge excelent, cand vremurile sunt rele, la noi e dezastru. Cand va veni urmatoarea recesiune/criza, vom fi cu pantalonii in vine… din nou. Uite un articol pe tema asta si de ce este foarte periculos sa ai constant o politica fiscala pro-ciclica…

      https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-10-31-22084996-0-politica-fiscala-permanent-prociclica-putea-pierde-democratia-politica-monetara.pdf

      00
    • @Silviu: „pro-cyclical fiscal policy”..

      Problema reala e ca e greu sa-i explici omului de rand ce asteapta sa rada sau planga intr-o emisiune ce inseamna „pro-cyclical fiscal policy” si de ce nu e chiar ok pentru o tara ca Romania sa faca asta (practic mergi impotriva a tot ce tine de PSD). Daramite sa-i explici cat de dificil si cat ar afecta populatia pe term scurt ar fi sa schimbi doar partea asta de politica fiscala. Si de ce ar merita.

      Asa ca trebuie sa gasesti alte variabile panicarde mai usor de inteles.

      @septimiu: Grecia se imprumuta intr-un Euro care e intr-o perioada a tiparnitelor pornite si in care lumea cumpara Euro de zici ca e aur (din motive diverse). Nu prea isi are rost comparatia fiindca nu se imprumuta la dobanda asta pe meritul lor ci pe increderea altor tari.

      00
  14. Foarte tare Pătraru, e printre putinii care spune lucrurilor pe nume.
    Mi se pare foarte tare blogul in ultima vreme. Bravo!
    Eftimie nu-mi place, cred ca te descurci bine si singur. Just my two cents.

    00
    • amuzant cum cititorii blogului ăstuia îl apreciază pe pătraru, om de stânga, chiar stângă extremă, dar au un dispreț atavic față de „comunistul” șora.

      00
    • @Berenger, man, stânga nu e toată comunistă. Comunismul e cea mai mare plagă (întreabă-i pe cei care au trăit în vremea aia). Și da, Șora a fost un comunist, ca și Iliescu. Partea nasoală e că e și ipocrit. Cel mai scârbos gen de om.

      00
    • că tu alegi un stângist care a îngropat economia unei țări și acum face bani mulți lăudându-se cu asta (și pe aplaudacul său român) și repudiezi un om care n-a făcut o faptă rea într-un secol nu arată decât cât de deraiate sunt opiniile prin țara asta

      00
  15. In primul rand problema economica are doua mari dimensiuni, perceptia, respectiv situatia curenta.
    Situatia curenta, este ca in Romania salariile sunt printre cele mai mici din UE, respectiv din regiune. Din aceste motive, o buna parte din companii straine au venit sa investeasca. De asemenea, serviciile publice, respectiv infrastructura publica este la niveul anilor 80-90, existand cateva exceptii, dar foarte mici in comparatie cu restul. Fix din aceste cauze, societatea este din ce in ce mai polarizata si nu a existat vreo intelegere de-o parte si de alta. Corporatistul din Pipera nu va avea aceleasi probleme ca unchiul lui din Gaesti care sta la curte si foloseste closetul in fundul curtii. Aceste lumi cand se intalnesc nu se pot intelege si nu poate exista vreo empatie de-o parte si de alta din clisee deja cunoscute de noi toti.
    PSD a incercat sa rezolve/ajusteze aceste mici neajunsuri prin niste masuri economice care erau necesare, dar nu se justificau in acel moment. Este toata lumea de acord, ca niste mariri de pensii si salarii sunt necesare, dar astea merg cand tu ai trenuri decente, poti ajunge Bucuresti-Cluj in 4 ore cu trenul, aeroportul din Otopeni are vreo 4 terminale, respectiv tren pana in centrul Bucurestiului sau faci Bucuresti-Timisoara in vreo 6 ore ca ai autostrada sau nu ti-e frica sa intri intr-un spital si stii ca plodul tau are manuale si profesori la scoala. Cand aceste probleme sociale recurente vor fi rezolvate, merg si niste mariri de pensii sau salarii. Romania nu le are si daca pentru scoala si sanatate fiecare mai plateste pe langa ca se duce in privat, la infrastructura o cam belim.
    Cam asta e situatia curenta, daca vreunul o vede diferit si-mi spune ca e mai bine decat ce zic eu, vreau argumente si dovezi.
    Acum despre perceptie. Perceptia este ca noi ne imprumutam mai scump ca altii mai parliti ca noi, dobanzile la care ne imprumutam in acest moment sunt mai mari fata de cele ale Greciei cum spunea un comentator anterior. De asemenea, deficitul de cont curent va trece mai mult ca sigur de 4%(asta daca nu se apeleaza la niste cosmetizari), iar legea pensiilor votata in septemebrie va mai aduce niste cheltuieli suplimentare. De asemenea, nu s-au facut investitii in infrastructura(muzeul pe A1 ce mai face?), iar dependenta noastra fata de economia germana e prea mare, incat sa nu fim afectati de o posibila recesiune a ei. De asemenea, anumite manareli statistice facute in anii precendenti sunt observate de investitorii de pe piata si fix din cauza asta dobanzile vor ramane maricele, cursul va ramane maricel. Sa nu uitam si bomba lasata de BNR in 2015 cu scaderea dobanzii de referinta, doar ca apoi sa inceapa sa fie marita, dar timid.
    In mare cam asa sta situatia actuala. Da e idiotenie sa vi cu faza ca vei da oameni afara, cand tu nu sti dimensiunea problemei. Dar in cazul repetarii scenariului din 2009/2010 idiotenia asta va veni cu alte masuri la pachet pe care le vom deconta tot noi pulimea. Romania are nevoie de o clasa politica care sa se abtina din a fura 4 ani de zile si a face tot ce este necesar pentru a mai recupera din decalaje. Romania nu va creste si prospera doar prin mariri de pensii si salarii, pe cand prin investitii si modernizare va avea o sansa. Din pacate nici un politician nu intelege asta orizontul lui fiind fix 4 ani neavand ambitie sa lase ceva in urma.

    00
  16. Consider ca una din probleme nu e valoarea datoriei publice (ca procent din PIB), ci suma totala pe care va trebui sa o dam inapoi.
    Daca sunt 2 persoane, prima datoare 1.000 de lei unei banci care ii cere o dobanda de 0.1% pe an si alta care e datoare 100 de lei unei banci care ii cere o dobanda de 20% pe an, la imprumut pe 10 ani (sa zicem), care sta mai bine? Mai ales in conditiile in care prima persoana investeste banii luati in ceva ce o sa ii aduca in viitor un ajutor/profit/imbunatatirea calitatii vietii iar cea de-a doua doar in haleala?

    00
    • Serios ? Sunt totusi 74 de miliarde de euro. Un mizilic. Iar din astia 34 de miliarde sunt din emisiuni de obligatiuni. Iar astea din cate imi aduc aminte trebuiesc platite la termen !? Unii de aici au trait pe pielea lor perioada platii accelerate a datoriei publice in anii 82 – 89. Si nu cred ca atunci aveam echivalentul de acum al datoriei.

      00
  17. Problema nu e neaparat ca a crescut datoria publica, ci ca au imprumutat pentru pensii/salarii si in infrastructura 0. Iar ca sa poti sa sustii salariile bugetare actuale trebuie sa imprumuti in fiecare an.

    https://www.bnr.ro/Datoria-externa–BPM6-11333-Mobile.aspx

    00
  18. Ca tot veni vorba de BNR … seful fmi cica e din Bulgaria si inainte cica a fost la banca mondiala. Isarescu când iese la pensie?

    00
  19. Bai, voi reusiti sa ascultati 8 minute un om care vorbeste chestii serioase cu intonatia asta?

    00
  20. Pe langa subiect, dar sa dau si eu ceva inapoi „comunitatii” :) . Pentru cresterea culturii economice, recomand clipul de mai jos al unuia din economistii cei mai influenti ai vremurilor noastre (apropo volumul de bani pe care il administreaza) in care explica intr-o maniera foarte simpluta cum merg lucrurile. Dureaza 30 de minute, dar merita.

    https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0

    00
  21. Ca sa inteleg mesajul tau: economia a crescut, deficitul a crescut mai mult decat economia si sunt perspective sa creasca si mai mult, astfel incat iesim din toate tintele. Perspectiva e ca noi sa ne imprumutam pentru a plati salariile marite ale aparatului de stat supradimensionat si ineficient , dar si pensiile. Dar totul e ok, declaratiile alora de care vorbesti sunt doar niste facaturi nu? Ok, inteleg ca nu se pune problema incetarii de plati, dar sa nu ne imbatam cu apa rece…Vezi ca ti-a ramas un pic de retorica de la Alexa in coltul gurii…

    00
  22. cand se va arata lebada neagra, o sa fie distractie mare … pentru cei neafectati!

    00
  23. Adica guvernatoru’ n-a zis nimic ca nu e OK ca sa luam imprumut 3-4 miliarde de euro pe semestru cum face Teodorovici, ca sa platim salariile dublate ale bugetarilor si pensii speciale?

    Cam PSD-ist guvernatoru’ asta.

    00
  24. Mi se pare ca fura curent Patraru. Poate nu au sapat (procentual vorbind) dar nici de scos Romania din datorii nu au reusit.

    00
  25. Orban, acel Dancila al PNLului

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile