O apă plată, vă rog!

Povestea apei la sticlă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

62 comentarii

  1. Foarte bun materialul…

    00
  2. Sistemul de purificare a apei din SUA e printre cele mai performante din lume daca nu ma insel. Sunt altfel de filtre (nisip, ozon) etc, apa nu se clorineaza (desi se adauga fluor in multe zone) si e trecuta prin destule containere pana sa ajunga in circuitul public. Nu mai spun de conditia tevilor. In Romania sunt destule zone si orase unde pur si simplu testul asta ar fi inutil : din chiuvete va curge un lichid rosiatic, imbibat cu clor.

    De acord ca multe firme de ”apa imbuteliata” au trecuta drept origine ”sursa municipala” iar analiza microbiologica lipseste. Asta nu inseamna ca ar trebui sa militezi pentru apa de la robinet in orice conditii, nu in Romania.

    00
  3. Romanian tap water is a fail! :)

    00
  4. NOU
    #4

    Sunt cam de 5 ani consumator de apa de la robinet. Deh, student. Si inca n-am murit.

    00
  5. „Reportaje” de genul asta deschid o noua nișă in dezvoltarea trendinezilor. Din pacate, nu stiu daca sunt multi care au vazut cum se face tratarea apei pentru consum in Romania.

    Cel putin, la noi pentru imbuteliere se folosesc chiar si in cele mai nasoale locuri stiute de mine (si stiu destule) apa provenita din puturi de mare adancime.

    00
  6. Notabila ideea, insa poate peste vreo cativa ani buni sa ajunga si bucuresteanul sa consume in siguranta apa de la robinet, asa cum vine pe teava. Un prieten instalator imi spune ca permanent se reabiliteaza conductele de apa, insa ritmul e mai incet decat procesul de imbatranire al lor si la ce bun daca se schimba aproximativ 50% din traseu, jumatatea veche e suficienta sa schimbe compozitia si gustul.

    00
  7. Exceptional filmul… pentru Americani.
    Pentru Romani, nu mersi. E ingrozitoare apa de robinet romaneasca.

    00
  8. ca sa isi demonstreze asta teoria cred ca ar fi in stare sa vina si in bucuresti si sa bea numai apa de la robinet. „manufacturing demand”. cred ca in cazul este vorba de manufacturing a green revolution. nu se compara apa plata cu apa de la robinet mai ales daca stii de care sa iti iei.

    00
  9. am oprit video-ul imediat ce aia a pomenit ‘tasty water’.Apa chioara prin definitie e inodora, incolora si insipida. Rau mai ajungi daca traiesti in america, orice afacerist prapadit de ia de prost.

    00
  10. Ah… inteleg. In Bucuresti sunt tzevile naspa si gata… cedam! Da, manufacturing demand! Uite cat de usor v-ati dus toti spre apa plata imbuteliata, ca sunt tevile naspa.

    Think out of the box! Ok, tevile sunt naspa. Dar exista si alte variante, nu doar astea 2!!!

    Exista purificatoarele de apa. Arata exact ca un aparat d-ala de apa plata unde infigi bidonul pe care il cumperi de la o firma d-asta de apa plata, doar ca nu infigi niciun bidon :)

    Se leaga la conductele alea naspa si au 4 filtre pana la paharul in care iti toarna. Am lucrat demult intr-o firma care avea asa ceva si mi s-a parut mult mai buna apa din purificatorul ala decat cea de la fantana sau alte companii care vand apa in bidoane.

    Dar nu ma, mai bine sa mentinem ideea ca la americani or fi tevile misto, la noi sunt naspa, deci sa se duca dracu cu tutorialele lor. Si Zoso asta, ce om… ne arata jmekerii doar ca sa ne oftice, ca la noi oricum nu se poate face nimic…

    00
  11. iar prostii hipiote?

    00
  12. In Romania, ca si in afara, se folosesc foarte mult ingrasaminte chimice pe baza de azot. Azotatii se infiltreaza in panza de apa freatica si creeaza serioase probleme de sanatate. Bebelusii sunt cei mai afectati, rinichii lor fiind insuficient dezvoltati pentru a curata sangele de aceste substante. Apa imbuteliata e necesara cu conditia sa provina din surse sigure (zone montane curate)

    00
  13. Materialul mi se pare chiar bun.
    Toti condamna apa din Romania, doar pentru ca e mai cool sa bei apa plata si nu ii condamn in cazul multor orase.

    Dar in Constanta, apa se trateaza cu raze ultraviolete, cea mai avansata metoda de tratare a apei din lume. Doar USA, Rusia si Canada au astfel de sisteme. Eu beau apa de la robinet de ani buni si sunt perfect sanatos, cu analize facute la zi!

    00
  14. In Gl e apa de Dunare, niciodata nu am baut apa ce la robinet direct. Ai mei nu-i suportau gustul si o faceau ceai, nici mie nu-mi plce si imi dau seama imediat de gust daca beau din greseala. Are un gust de clor….metalic nush f ciudat. Am baut apa in piatra neamt, constanta f ok nu avea gust miros…deci se poate insa nu peste tot

    00
  15. Nu peste tot apa de la robinet este potabila, eu is satul de cumparat apa.
    Ceea ce nu am inteles niciodata si poate ma ajuta cineva cu o explicatie plauzibila, de ce dracu pe toate etichetele de pe sticlele/bidoanele de apa, analiza si calitatea apei este datata cu cel putin 2 ani in spate de catre institutul care a realizat analiza.
    Firma care imbuteliaza apa, da comanda de etichete odata la 2 ani ?
    Daca apa in majoritatea cazurilor dupa cum reiese dupa eticheta este imbuteliata direct de la sursa adica de la un izvor, nu ar trebui sa se faca analiza apei zilnic ?

    00
  16. io propun sticle din …sticla. sunt mult mai reciclabile si usor curatabile. Iar la nevoie… poti sa te si aperi cu ea. :D

    00
  17. Exista si filtre si pentru uzul casnic ca cele de la Constanta, pe ultraviolete si filtre de carbon si costa undeva pe la 1000 de dolari. O fi mult, o fi putin, depinde cum gandesti. Noi cand facem o ciorba, spalam un fruct sau facem o cafea folosim apa plata? oricat ne-am feri, degeaba BEM apa plata daca MANCAM apa de la robinet. Asa ca pentru Romania poate fi extrem de valabil filmuletul, cu aceasta mentiune…filtreaza-ti in casa apa

    00
  18. Karl Marx time :)).

    00
  19. NOU
    #19

    An error ocurred, please try again later. Apa nu stiu, la noi e cam naspa, dar Youtube sigur e fail.

    00
  20. NOU
    #20

    @xyz

    nimic hipiot aici…
    sau tie iti place sa bei apa cu rugina?

    00
  21. NOU
    #21

    la noi apa e ok, cu țevile stăm mai prost. Deci indiferent cât de curată e apa, până ajunge la robinetul nostru trece prin kilometrii de țevi împuțite !

    00
  22. Apa de la robinet nu poate fi bauta in Craiova.

    00
  23. NOU
    #23

    Ce e trist e ca in Bucuresti inca mai supravietuiesc ruinele fostelor „fantani” de pe strazi, lipsite de apa si ruginite

    peste tot prin tara zac in ruina fantani adevarate unele de peste o suta de ani facute de boieri si mosieri, fara ciuturi, si unele fara apa…

    00
  24. NOU
    #24

    Bai, terminati o data cu „Apa de la robinet din Romania nu poate fi bauta”. In Fagaras si in Sibiu, unde am stat pana acum, apa este foarte buna si poate fi bauta fara probleme. Si sincer sa fiu, are un gust mult mai bun decat apa plata din sticlele alea de plastic. Intradevar, cand am gustat apa de la robinet din Constanta am crezut ca beau orice altceva in afara de apa, dar asta nu se intampla peste tot.

    Referitor la video, chiar este bine prezentat, dar am o intrebare…nu l-au scos de pe youtube pana acum Pepsi sau Coca Cola?

    00
  25. NOU
    #25

    Am stat acum cateva saptamani in Bucuresti pentru 3 zile. Adusesem in rucsac din Brasov o sticla de apa de robinet, ca sa imi fie buna pentru drum. Cand am ajuns in Bucuresti mi-am lasat rucsacul intr-un colt al camerei si am uitat de el. La un moment dat mi s-a facut sete si, cum nu aveam apa cumparata, am decis sa beau de la robinet. O singura inghititura a fost de ajuns sa iau si mi-am adus aminte de apa din Brasov. Am baut atunci cei 2 litri de apa intr-o ora. Atat de mult m-am bucurat ca beau ceva bun.
    Mi se face mila de bucuresteni si de cei din sud in general, pentru faptul ca apa lor de robinet e chiar groaznica.
    E adevarat, apa de la munte contine multa piatra si de aia oamenii de la munte tind sa aiba dinti mai stricati. Dar gustul apei e inconfundabil!
    Si pentru cel de mai sus care a zis ca a dat stop la video etc, da, apa nu are gust. Dar atunci cum faci deosebirea dintre o apa buna si o apa mai putin buna?
    Putin offtopic: s-a descoperit recent ca in unele izvoare din jurul Brasovului s-au descoperit diverse bacterii dintre care si E-Coli! dati o cautare pe google sa vedeti despre ce e vorba…
    Si ca un alt offtopic, stati linistiti ca apa imbuteliata din Romania e inca buna. Maica-mea a facut controale pe la multe fabrici gen Tusnad, Bucovina, Perla Harghitei. Cea mai putin buna e Izvorul Minunilor, iar asta se simte si la gust.

    00
  26. Cand am fost in cantonament la Baile Felix, unul dintre antrenori avea un aparat care testa puritatea apei. Era cumparat din America si, spunea el, n-a dat niciodata gres.

    A testat pe mai multe tipuri de apa: de la robinet, apa imbuteliata (pe care ne-o puneau chelnerii pe masa), apa de la un izvor cu apa potabila din statiune si apa Pi (pe care o obtineau acolo folosind nu-stiu-ce aparat).

    Rezultatele au fost dupa cum urmeaza:

    Apa de la izvorul din statiune si apa Pi erau de aceeasi calitate.

    Apa de imbuteliata era mai proasta decat cea de la robinet, iar diferenta dintre izvor si robinet era foarte mica.

    Atunci m-am convins: apa imbuteliata nu este intotdeauna cea mai buna alegere. Totusi, tind sa cred ca mai sunt si orase in care apa de la robinet nu este chiar atat de grozava.

    00
  27. Nu cumpar decat apa minerala pt ca nu mai sunt sifonarii, insa apa de la robinet nu m-a omorat pana acum si o beau de niste zeci de ani.

    00
  28. Dragut videoclipul, pacat ca nu se aplica si in Bucuresti. Sunt din provincie, iar acasa beau doar apa de chiuveta (apa de munte, care bate la fundul gol orice chestie imbuteliata). In Bucuresti e imposibil insa, in special din cauza temperaturii si a culorii.
    Inca un aspect care nu se aplica la noi, romanii: fatuca asta vorbeste despre „apa pe care o bei in 2 minute”, adica aia de 0.33, maxim 0.5. Adica aia considerata snobism pe la noi. Romanul de bun simt, eventual student, gandeste practic si-si cara de pe la diversi corporatisti bidoane de cel putin 5 litri.
    Dar hai sa visam ca ar avea sens intr-o zi o campanie de-astea si pe la noi. Si, daca tot visam, hai sa facem singurul pas care depinde de noi momentan, anume aruncatul plasticelor unde trebuie.

    00
  29. O Dorna la juma’, vă rog.

    00
  30. NOU
    #30

    Cine mai bea apă când există bere, votcă, ţuică şi vin? :D

    00
  31. pentru cei care stau la oras si vreti sa duceti o viata sanatoasa cu apa de la put curata va recomand cu caldura sa ve mutati la tara unde sa va faceti un put personal.Succes.Ce bine e sa ai 2 puturi in curte…..

    00
  32. Bai frate, oare cum supravietuiam pe vremea lui Ceasca? Exista atunci apa plata? Voi confundati apa *potabila* cu apa pura. Pentru siguranta maxima sa luati apa de-aci inainte de la raionul auto, de-aia distilata.

    Pe site-ul Apanova aveti analize zilnice de calitate a apei potabile din Bucuresti.

    Imi place ipocrizia aia cu clorul. Apa imbuteliata, sa zicem Dorna, are 10 mg de clor (sub forma de saruri) la litru, conform etichetei. Apa potabila din zona unde stau are *0,3 mg/l* conform buletinului de analiza.

    Cat despre conducte, depinde unde stai. In cazul meu, desi stau intr-un bloc vechi de 32 de ani, n-am vazut urma de rugina.

    Va urez pietre la rinichi.

    00
    • @rumbu: e doua probleme aici.
      1. pe vremea aia industria se facea cu masini din anii 50, deci nu era asa mare poluare.
      2. apa pe care o analizeaza ei e cea care pleaca de la ei, inainte sa tranziteze conductele. cea care curge la robinet, cel putin la mine in militari, nu e potabila. are un ciudat amestec de clor, fier, apă de baltă si rugina, conferindu-i un gust de neuitat.

  33. Nu beti apa, pestii fac sex in ea :))

    00
  34. Daca stau sa ma gandesc e chiar stupid ca bem apa din niste sticle pe care dam o groaza de bani.

    00
  35. Apa distilată este inodoră, incoloră, insipidă. Ce bem noi este apă cu săruri minerale care îi conferă un anumit gust, în funcţie de concentraţia lor.

    00
    • @Cms: da, depinde cine face pipi in ea, ciobanul ardelean, mioarele lui sau niste moldoveni angajati la apanova :D

  36. Aham, sa vina guvernul sa faca retea de apa. Cu bani publici, din buget. Aham..

    Dar poate eu nu am chef sa platesc, v-ati gandit? Poate am fabrica mea de apa minerala.

    Pe mine de ce ma obligati sa va subventionez?

    :D

    00
  37. Apa de la robinet + purificator = apa mult mai curata, mai ‘gustoasa’ si mai ieftina decat orice rahat de apa la sticla de plastic.

    Normal ca asta nu se poate aplica oriunde si oricand. Sunt saptamani in care apa de la robinet din Bucuresti este pur si simplu nepotabila (pute etc.). Dar se poate milita pentru schimbare. O taxa pusa pe fiecare sticla de apa plata care sa fie folosita integral pentru investitii in calitatea apei potabile municipale ar fi binevenita. Normal, traim in Romania, iar banii s-ar irosi in parte. Dar asta nu inseamna ca n-ar trebui sa ne schimbam treptat atitudinea.

    Da’ am io un deja vu, sau tu ai mai ridicat subiectul si alta data?

    00
  38. Evian citit invers = Naive . Totusi clipul nu e valabil pt Romania dovada ca apa plata fabricata in Romania are gust de nisip

    00
  39. zoso, la punctul 2, te inseli, apa e testata in mai multe zone, eu am citat continutul de clor, care, repet, *e mai mic decat la apa minerala/plata*, din buletinul de analiza din zona Grozovici.

    Eu unul prefer izul de clor – sunt obisnuit, am facut 9 ani de polo :) – decat sa fac pietre la rinichi sau sa ma umplu de animalute. Oricum, daca sunteti asa afectati de mirosul de clor, puteti lasa putin apa in pahar, cam in 2 minute se evapora complet.

    La fel, repet, este apa potabila, nu poti avea pretentii de apa distilata. Apa in Bucuresti este mai mult decat ok daca o compari cu jegul ce curge la chiuveta, de exemplu, in Paris. Dar pana si aia e potabila.

    00
  40. Rumbu, clorul din apă nu este reprezentat doar de clorul liber sau de cloramină, adică substanţele cu care se purifică apa. Clorul este şi constituentul multor săruri, de exemplu NaCl, care este sarea de bucătărie. Este normal ca apa minerală (provenită din izvoare minerale) să fie mai bogată în săruri decât apa de la robinet, deci şi în clor. Aşa că nivelul de clor nu reprezintă un indiciu al nocivităţii decât dacă se precizează compuşii nocivi (clor rezidual, cloramină etc.).
    Zoso, pentru moldoveni nu mă bag, deşi dezaprob atitudinea ta generalizatoare. În schimb baciul şi mioarele ardelene mănâncă/pasc lucruri naturale, din inima naturii, aşa că apa cu săruri de cioban/mioară este o apă ecologică (poate cu un uşor iz de oaie) ;)

    00
  41. @zoso eu zic ca is olteni angajati la apanova

    00
  42. Noh bine, in America e o treaba si in Romania alta. In America curge apa curata de la robinet si atunci normal ca faza cu apa la sticla e aiurea. In Romania depinde unde stai :)

    BTW, in ultimul timp la evenimentele din State unde se dau materiale publicitare se dau sticle refolosibile in loc de pixuri si sepci. Misto, nu?

    00
  43. trebuie sa fii nebun la cap sa dai banii pe apa plata, nici nu au rost discutiile astea penibile ca aia e cu 1% mai nociva sau mai stiu eu ce.

    ce dracu sunteti nebuni la cap? n`am auzit pe nimeni sa moara de la apa de la robinet. bun, daca esti chiar paranoic sau obsedat de sanatate poti sa`ti pui un filtru si totul e ok.

    00
  44. Eu stau la casa, undeva intr-un sat la vreo 15 km de Bucuresti, si binenteles cand stai la casa, ai fantana in curte, de unde bei apa si e buna… asta pana cand iti aduce primaria groapa de gunoi undeva in apropiere de sat si distruge panza freatica, acum am de ales beau apa din fantana si ma transform in Smeagoll sau beau apa cumparata din Carrefour.

    iar apa de la robinet, cel putin aia din Militari, mi se pare foarte buna… ma rog, poate am nimerit eu numai apartamente din blocuri cu instalatia inca in stare de functionare.

    00
  45. bre, ce tot o dati cu america si apa curata ce curge acolo? am stat 2 ani in new jersey si credeti ori ba apa la robinet e la fel de cacanie ca in romania

    00
  46. Eu stau in Galati si apa de la robinet (Dunare) este infecta. O folosesc numai pentru ceai. Are un gust puternic de clor si f multe depuneri, care nu fac tocmai bine rinichilor. Nu tot Galatiul este alimentat cu apa din Dunare, zona mea da.
    Anul trecut am fost la Busteni si timp de 6 zile am baut numai apa de la izvorul de langa Primarie. Bineinteles ca nu se compara cu apa imbuteliata. Si noi suntem binecuvantati cu izvoare multe si bune.

    00
  47. Eu beau doar apa minerala imbuteliata. Apa plata la plastic imi da o senzatie de greata din cauza gustului pe care il preia de la ambalajul infect. Apa plata la sticla de sticla este f buna. De 30 de ani beau apa de la robinet cu succes maxim. Nu am patit nimic. Stau in Bucuresti.

    Si apropo, va urez si eu din suflet pietre la rinichi marilor consumatori de apa plata.

    00
  48. Asta imi aduce aminte de doua faze din Idiocracy…it has electrolites…. si.. you mean.. water like in the…toilet?

    00
  49. Publicitar sau nu..la birou avem unul din asta: https://www.youtube.com/watch?v=IiVoFdGXos0

    00
  50. 1) Apa de robinet ESTE potabila in proportie foarte mare. Daca nu esti convins de asta poti merge oricand sa ii faci o analiza la un laborator (sau chiar la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului din judetul tau).
    2) Se pot instala filtre in casa care iti rezolva absolut toate problemele
    3) Vrajeala advertorialista de la stiri cu „mi-au curs viermi si pietre pe teava” nu tine.
    4) Cine mama naibii iti garanteaza tie sursa de apa din care provine apa imbuteliata? Sunt de acord ca analizele ApaNova n-or fi exacte, dar nici ale producatorilor nu pot fi. Din nou, poti duce apa la o analiza de laborator unde o verifica si in gaura curului.
    5) De 20 de ani beau apa de la robinet, din Militari, si nu am nici pe dracul. Zoso, pe Moinesti s-ar putea sa fie alt izvor :)

    00
  51. in arad apa de la robinet este ok dar de ani de zile cumpar apa minerala imbuteliata asa ca apa de robinet o folosesc doar la gatit. totusi sunt „verde” pentru ca iau apa din judet, de la lipova, nu din celalalt capat al tarii. :)

    00
  52. Apa imbuteliata incepe sa aiab un gust groaznic. Cred ca dorma plata are cle mai bun gust, momentan. Inainte, acum 4-5 ani, Izvorul Minunilor minerala avea un gust bun. :D

    00
  53. Scuzati, am scris repede: dorma = Dorna*, aiab = aiba*, cle = cel*.

    00
  54. Eu mi-am pus filtru zepter la robinet si beau de la chiuveta ca m-am saturat de carat baxuri de apa plata
    inca nu am murit
    precizez ca stau in cluj, in bucuresti nu cred ca as bea nici cu filtru

    00
  55. Zoso, l-am pus si eu la mine pe blog, dupa care pe facebook, apoi o colega din clasa l-a vazut si l-a pus pe grupu’ de facebook al clasei. In dimineata asta cand am venit la scoala, profu’ de marketing a tinut sa ni-l prezinte intrucat i-a placut si l-am comentat din ounctul de vedere a unui „marketeer”.
    Mi se pare super amuzant cum s-a raspandit!

    00
  56. ok, apa de la robinet nu e intotdeauna buna si depinde foarte mult de zona in care traiesti, dar am putea totusi sa nu mai cumparam acele ingrozitoare peturi de 0,5l care formeaza intradevar muntii de gunoaie pe care nimeni nu’i recicleaza. sunt foarte multe variante pe care le poti folosi ca sa fii macar putin eco-responsabil: acele cani cu filtru, peturi de 5l sau banala apa fiarta si racita.
    cred ca e mai placut sa’ti dai cu parerea degeaba sau sa oferi contra-argumente decat sa-ti bati putin capul pentru a oferi idei constructive. defapt, am devenit maestri la asta!

    00
  57. Foarte interesant materialul. Nu stiam multe lucruri din ce au prezentat ei. Insa, in Galati apa de la robinet are gust de clor…te termina… tot apa de la tara e mai buna.

    00
  58. Nush unde sta tanti asta cu filmuletul in State sau ceilalti care comenteaza de cat de buna e apa din America, dar in Sunnyvale, CA nu am putut bea apa de la robinet. Nu din cauza clorului. N-as putea descrie problema apei (parea f. dura), dar nu era baubila. 12 romani cu aceeasi problema?
    Nu mai zic ca si vietnamezii cu care lucram nu beau apa robinetului (astia faceau economii la orice, dar totusi cumparau apa imbuteliata) si cei de la hotelul in care stateam foloseau tot apa imbuteliata pentru gatit.
    In Bucuresti, depinde de noroc si de zona. In Regie apa era mai proasta decat in Grozavesti (un stomac cu gastrita face imediat diferenta :D). In Titan e chiar mai rea.
    Dar in Rm. Valcea apa de la robinet e foarte buna.

    00
  59. Eu stau in Brasov si m-am saturat de carat apa in plastic. Imi pun niste filtre si voi bea de la robinet. La gust, apa de retea din Brasov a fost intotdeauna mai buna decta Dorna de exemplu. Important e sa gasesc un filtru ca lumea, nu prin osmoza inversa, ci o filtrare clasica. Astept sugestii: Brita, Aquator, Blue Star etc?

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.