Cremă hidratantă de mâini
Râdem, glumim, dar am avut mâinile uscate 2 luni după ce s-a terminat bâlciul. Inclusiv prin mănuși mi-a intrat praful.
Nu te zgârci la saci
Una e să cari/muți 10 saci plini ochi și alta e să cari 20 saci încărcați lejer. Am luat pachete de 20 de la Leroy, am rămas cu peste 40, dar mai am nevoie de ei. Că asta e faza cu sacii, nu se strică, nu cer de mâncare, e mai bine să îi ai decât să nu îi ai.
Unele plăci de gresie sau faianță se strică mai repede ca altele
Hai să zicem că e știut că ce e sub 20 lei/mp e loterie. Dar am avut la 50mp de gresie un lot de 2 cutii care păreau făcute din mămăligă, se fărâmițau ca naiba. Asta trebuie luat în calcul, mai bine rămâi cu 1-2-3 cutii decât să nu ai. Plus, majoritatea magazinelor acceptă retururi dacă cutiile sunt întregi. Apropo de asta…
Păstrați bonurile/facturile
Din mai multe motive. Unul e să vedeți cum evoluează prețurile peste ani. Altul e să puteți returna ce nu va trebuie, în caz că ați luat ceva greșit. Eu mi-am luat o agendă A5 în care am notat tot ce am cheltuit, ca să am o evidență și pentru mine, și în caz că apar neînțelegeri cu plățile.
Uneltele contează.
Degeaba vrei să faci chestii, să te miști repede, să bla bla, dacă nu ai ce trebuie.
Cumpără sau închiriază uneltele care te ajută
Nu doar de la magazinele de bricolaj, dar și de la centre de închirieri. E plin OLX de soluții. Cel mai bun exemplu pentru mine e rotopercutorul Steinhaus. Am luat unul, 250 lei, am dat jos cu el tot (faianță, gresie, dat găuri în perete, demolat placa), a crăpat când îl foloseau niște prieteni la lucrarea lor. Best value for moneyz.
Decizii luate cu sânge rece.
Cât costă să peticesc aici versus să dărâm și să fac totul din nou cu materiale bune și durabile? Câte ore pierde un meseriaș făcând ceva ce nu se pricepe versus adus un meseriaș specializat? Cât costă să ne chinuim cu ce avem versus să dau o fugă și să cumpăr ce trebuie? Mai pot interveni mai târziu asupra chestiei ăsteia dacă o las acum așa?
Toate astea trebuie rezolvate rapid de multe ori, cu sânge rece, cost versus timp.
Fiți conștienți de nevoi și dorințe.
Planul trebuie făcut dinainte, chiar dacă nu îl veți respecta. Fiți conștienți ca oriunde ați pune prize le veți acoperi pentru că mobila va sta mai bine dincolo. Dar sunt lucruri pe care vi le doriți și care trebuie să se întâmple și ele trebuie măsurate și contabilizate. Soția vrut cadă de baie de un o anume mărime. În baia aia, totul s-a învârtit în jurul chestiei ăleia. Eu am vrut prize de net în unele locuri. La fel. Luați cu 3 luni înainte de a începe o foaie și faceți o listă de dorințe, să nu vă treziți la jumătatea lucrării că vă amintiți de una/alta, și apoi puneți-le pe schiță și vedeți ce și unde se poate.
Chestiile custom costă timp și bani.
Tot ce nu se găsește la raft la magazinele de bricolaj durează să fie adus. Dacă se vinde și se cerea, era la raft.
Am vrut o priză UTP cu două intrări, pe alb o aveau, pe gri a durat două săptămâni să vină. Am vrut spoturi de firmă, nu noname, a durat o săptămână să vină. Termopan aluminiu? 2 luni. Termopan plastic? 10 zile.
Bugetul
O echipă competentă știe cu aproximație cât va costa toată lucrarea. Că au mai lucrat. Dacă cereți două estimări și ambele sunt la aceeași cifră, aia e.
Estimarea a două echipe a fost 25K, dar ne-am întins la materiale mai scumpe, și s-a dus spre 30K. După care am schimbat chestii care nu trebuiau schimbate, dar care arătau urât sau nu funcționau cum voiam noi, am mai luat niște mobilă și am ajuns la 36K, ceea ce era în calculele noastre de suportabilitate.
Unde am greșit:
- aveam un perete cu o arcadă în el, am luat decizia să nu umplu acea arcadă și să fie peretele drept și acum îmi pare rău. nu că era o zi în plus de muncă, ci că era o criză de BCA în săptămânile alea.
- nu mi-am dat seama cât de mult aer intră pe lângă ușa de la intrare, era vară, n-am schimbat-o atunci, trebuie să o fac acum, după care trebuie să refac pe lângă ea. vara nu era o problemă, iarna e.
- am pus prea multe spoturi. într-o parte am pus 5 (că atâtea fuseseră acum 20 de ani) și erau destule și 3, în alta am pus 3 și erau destule și 2. voiam ceva ambiental plăcut, acum mi se pare că e excesiv luminat.
- aveam o priză în hol, lângă tabloul electric, am uitat să spun că o vreau păstrată, acum aș avea nevoie de ea ca să nu mai merg 1m la alta.
- am un perete care dă spre grădină, trebuia să sparg și să pun un geam din ăla din blocuri mate, ar fi intrat lumină mai multă pe casa scării.
Silvanus a pus câteva întrebări punctuale, încerc să le iau pe rând:
Cum alegi echipa: prin recomandări. Întreabă pe la prieteni, pe la neamuri, pe la vecini. Toată lumea a renovat la un moment dat, unii au prieteni/vecini/neamuri care cu asta se ocupă, riscul de țepe e mai mic dacă e rudă cu cineva pe care îl știi. Niciodată banii înainte, sub nici o formă. Orice firmă/echipă serioasă lucrează cu “avans pentru materiale” sau “cumpărați dvs. ce materiale vreți” și plata manoperei la final sau în 2-3 tranșe.
Cum renovezi când nu te pricepi. Cere deviz scris, chiar dacă e pe un A4. Defalcat, pe situații. Cât e manopera, cât sunt materialele… Spre exemplu, la instalații, am avut defalcat calorifere, țevi, robineți, centrala, manopera. Centrala, același model, mai ieftină cu 100€ la ei decât e pe eMAG. Calorifere similare, la fel, mai ieftine la ei decât să le cumpăr eu pe persoană fizică. Nu știu ce adaos au, dar banii nu ar trebuie să se facă din vânzarea produsului, ci din montarea lui, dacă te ocupi cu montat. Întreabă de garanția lucrării. Dacă alegi să lucrezi fără acte, fii conștient de riscuri.
Cum alegi materialele. Aici e o discuție cu echipa. Ce pot să facă, ce vor să facă, cu ce lucrează mai bine. “Noi lucrăm foarte bine cu Spor”. Perfect, Spor luăm. “Noi vă montăm ce robineți vreți, dar nu vă luați din alea de 11 lei, luați de 30 lei, să țină 10-20 ani”. Dacă nu recomandă materiale bune sau dacă nu vă prezintă alternative de preț la materiale nu vor face treabă bună.
Toate cheltuielile in GnuCash, poze la bonuri și bonurile la foc.
Nu merge daca vrei sa dai retur la ceva dupa aceea.
n-am facut retur la niciun material de la casă, de ce as ține bonurile dupa 4-5 ani ?
Ba merge sa faci retur dacă ai poza bonului fiscal. Ceri duplicat de la ei din magazin.
gupi, triplu exemplar tata, un dosar in casa, unul la ma-ta la tara, unul la arhivele nationale. si copie legalizata dupa fiecare.
in dosar cu sina.
thebblack viteazule, lasă-mi părinții deoparte, ok ?
scuze, dar m-ai inteles gresit. nu ma adresam tie direct, ci cuiva in general. in special celor care sustin pastrarea tuturor hârțoagelor dar se plâng cand le cere la anaf o copie dupa buletin.
avem o tara anapoda pentru ca noi suntem anapoda. sigur sigur o sa imi trebuiasca bonul de la sacul ala de cm11 peste 8 ani cand mi-o cadea o placa de faianță. si la fel de sigur in fiecare luna o sa stau sa sortez care bonuri mai sunt necesare sau nu, cam un weekend pe luna. si dupa aia ma vait ca nu am spatiu de depozitare in apartamentul la porumb.
plm, am pastrat toate facturile si bonurile in torpedoul masinii pana am terminat lucrarea si inca o săptămână dupa.
ce mi-a ramas in plus ori s-a depus la depozit ca rezerva ori mi-am asumat prostia si le-am decartat pe unde am putut, ori la groapa ori donat cui avea nevoie. per total a fost mai ieftin ca timp si munca decat sa ma duc la contre cu magazinul.
Accept scuzele!
te rog însă, cântărește mesajele înainte de a le publica. Ceea ce pentru tine poate fi o glumă, pentru un alt cititor poate ïnsemna cu totul altceva.
Să fiți sănătoși cu toții!
La recomandarea vopselei lavabile.
Un meseriaș recomanda Spor clienților doar pentru că avea ca bonus la o găleată de 15 litri o salopetă sau o șapcă.
Marketing targetat!! Dacă dădeau și un PET, dădeau lovitura!
Well, în cazul ăsta, dacă Spor nu e și bun sau acceptabil, când se chinuie cu el măcar nu te freacă pe tine la icre cu frustrările lor.
Ține și de relația pe care o cultivi cu meseriașii, dacă îl lași să aleagă lucrurile care țin mai mult de munca lui decât de altceva și rezultatul final e identic / insesizabil, nu mai bine îl lași să-și asume alegerile?
Zic si eu una: cand faci o improvizatie, fa o ca lumea ca asa ramane
Am renovat și nu pot recomanda nimănui nici un zugrav, faianțar etc. Am schimbat mai mulți și nici unul nu a fost ce trebuie. Un prieten a luat echipă super recomandată, atât de mare încredere a avut, încât le-a dat avans și au plecat ăia cu banii.
În tablou poți monta o priză din asta http://www.hornbach.ro/shop/Priza-simpla-cu-impamantare-IEK-pentru-tablou-electric-cu-sina/10456732/produs.html
Haha, la noi si priza e cu sina
*I’ll see myself out…
Toate agendele A5 sunt stoc epuizat de cand a dat Vali link.
Le-a cumparat tot el. Si-a facut provizii pt viitoarele proiecte.
Agende de saraci, putea si el sa ia un Moleskine, dadea lucrarii un tușeu artistic!
Singura solutie sa ai destule prize intr-o casa e sa pui o priza dubla la fiecare 2 metri, sau macar pe fiecare perete de 3m. In zona de birou trebuie minim 6, atentie daca mai muti biroul pe viitor ca te-ai plictisit de aranjare. La bucatarie minim 10 prize.
Se pun maxim 8 prize (sloturi) pe o siguranta. Doar sa folosesti si de pe alta linie.
@Marinel, pui opt doze duble si uite asa ai ajuns la 16 prize. Oricum, ar fi indicat sa ai un circuit separat pentru cuptorul electric si inca unul daca ai si plita electrica.
Nu stiam cum o sa vina mobila asa ca am pus priza2-internet-tv din 2 in 2 metri
@Andrei
Marinel zice corect, nu se pun mai mult de 8 prize pe un circuit care sa duca consumatori „normali”
E gresit sa bagi 16 prize, doar daca poti sa o faci nu inseamna ca e corect
Asta cu o priza la 2m mi se pare un pic exagerat.
Noi cand am planificat sistemul electric la constructia casei am aruncat cu ele pe planuri la la barbut.
Apoi a venit devizul si am inceput in sens invers: hai ca aici mai taiem doua, aici de fapt nic nu ne trebuie, si am cam scos jumate din ele
Plus cele de internet mi le-am cablat eu, ca era scump si eu is cam pe meserie.
Money is king!
„să pun un geam din ăla din blocuri mate” – bai bine un termopan bun. Caramizile alea de sticla nu izoleaza mai deloc
Un termopan triplu strat cu folie antiefractie și geam mat (oppac) la interior
Mulțam de articol și de ponturi si acum spor la strâns bani pentru renovari
Vineeeeeeeeeeeeee https://www.g4media.ro/breaking-joe-biden-le-a-spus-liderilor-europeni-ca-vladimir-putin-a-decis-sa-invadeze-ucraina-atacul-ar-putea-avea-loc-in-cateva-zile.html
„am pus prea multe spoturi. într-o parte am pus 5 (că atâtea fuseseră acum 20 de ani) și erau destule și 3, în alta am pus 3 și erau destule și 2. voiam ceva ambiental plăcut, acum mi se pare că e excesiv luminat.”
Dimmer in loc de intrerupator. Te legi la cap ca trebuie sa iei becuri care sa mearga cu dimmer-ul, dar ai efectul scontat.
Am 12 spoturi in sufragerie (6 pe o grinda, 6 pe grinda de pe peretele opus). Toate sunt pe dimmer (tine 600W).
Pot sa fac zi cand vreau, dar pot sa bag si atmosfera de netflix&chill cu un pahar de vin.
Sper ca nu au spoturi pe halogen, nu? Ca daca le tii chiar si la jumatate si ai un consum de 300 wh, parca nu este atat placut.
Si atentie la dimmer ca am avut unul luat in functie de ce era pe stoc, si era dezastru palpaia lumina din momentul in care a fost montat, te lua cu nervi nu alta
La spoturile alea care dau prea multă lumină, poți să pui un dimmer (variator de putere), dacă sunt spoturi pe halogen doar ai grijă ca dimmerul să poată asigura o putere cu 30 până la 50% mai mare decât au nevoie spoturile, sau dacă ai spoturi pe LED vezi să fie din alea dimabile că nu toate sunt.
Ce am învățat eu în 5 ani de când stau la casă?
Decât unul plătit și să iasă prost mai bine fac eu pe gratis și iese la fel de prost.
Cu banii aia ori mai fac altceva ori mai fac inca o dată că să iasă bine.
Adevar graiesti, dar pana la un punct.
De unde atata timp liber sa poti face tu ce ar face altul pe bani?
Doar daca nu stai acolo si nu esti presat de timp.
Apropo de saci de gunoi seriosi – e un canal de iutub, Corporal’s Corner in care un tip merge saptamanal in padure si-si face acolo un adapost, pe diferite tematici. Si foarte des foloseste niste saci de gunoi perfecti – imensi, peste 120 de litri, foarte rezistenti si zice ca costa 10 centi bucata (cand are proiecte cu constrangeri de pret). M-am uitat peste tot la noi, si nu am vazut nimic asemanator.
La noi mai găsești în Kaufland, la set de 10 saci de 60 de l, portocalii, făcuți de Fimo, parcă. Nu m am uitat după mai mari, mi au ajuns cei de 60.
Fino https://www.emag.ro/saci-menajeri1/brand/fino/sort-pricedesc/c
Toti sacii astia se rup foarte rapid, si daca ii umpli pana la jumata! Nu sunt deloc rezistenti.
mane, taie corpul în bucăți mici, se transportă mai ușor.
Mobila (piesele mari) trebuie desenata (măcar aproximativ) încă din faza de proiect, când scoti/adaugi pereți (dacă e cazul), decizi pe ce mana se deschid ușile, unde pui prizele și intrerupatoarele, etc. Learned it the hard way, am pus niște întrerupătoare pe dulap. 🤦🏼♀️
Multe minusuri habarniste la comentariul asta.
Mobila dicteaza totul.
Or fi cam cocalari aia cu HomeRenovations, dar absolut toti incep planificarea renovarii cu „finalul”, amplasamentul obiectelor.
Nu, ca-s obișnuită. :))
Cutii mari de carton, tot așa, cameră cu cameră, pe urmă nu mai face nimeni șantier.
Am renovat anul trecut o casa de vacanta. Am avut și eu un caiet in care mi am trecut toate cheltuielile și observațiile in diverse etape ale proiectului. Când cheltuielile au depășit cu 50% estimările am aruncat caietul și m am rugat doar sa am bani sa termin..
Primavara 2021, am terminat casa luata la gri, cateva greseli:
-am omis sa imi trag scurgere in garaj. Daca vreau sa orice acum, scurgerea e mai complicata ca nu vreau s-o scot in gradina
-am pus 18 spoturi in tavan, nu le pot pune variator, idiot eu
-niciodata nu sunt suficiente prize, tot sunt zone in care simt lipsa uneia desi am crezut ca am pus mai mult decat o sa am nevoie vreodata. PRIZE, PRIZE, PRIZE!
-la tot necesarul am pus cam 3-5% extra. Cand am terminat, am incarcat tot ce era complet / sigilat si retur. Cu ce am ramas ma costa mult mai putin decat daca se opreau meseriasii sau trebuia sa ma execut pe moment sa le iau
-nu am avut 50 furnizori. Leroy, Hornbach, PROGES pt. parchet
-nu a strambat nimeni din nas la retur si nici nu mi le-au luat la puricat
-folosesc agenda 140x90x5mm, o am la mine tot timpul: https://i0.cdn.hhv.de/catalog/shop_detail_zoom/00751/751935.jpg
Ce solutii aveti pentru perdele / draperii care sa nu ma coste cat PIBul Moldovei din 2019? Voi cum ati facut?
Bazarul din Ucraina.
ikea » draperii opace.
Perdele si draperii din Dragonul Rosu , sunt aceleasi cu ce vedeti prin oras. Am avut 70 mp de ferestre de acoperit , 9 perdele doar in living. La 7 dimineata mers si ales, pana la 11 sunt si gata confectionate.
Vezi in Dragonul Rosu, ale mele au fost gata in maxim o saptamana si la preturi mai bune fata de ce am gasit prin alte magazine
Acum 5 ani si ceva la reintoarcerea in tara, pus socrul diriginte de santier (de meserie inginer proiectant constructii) cu termen 2 saptamani sa termine renovarea la 4 camere, deviz 20.000 la un nivel medium high, alocat 25.000 si cumparat extra 10-15%, dar pe optiunile mai scumpe date de meseriasi, ca merita. Rezultatul e ca au terminat in 2 saptamani si 2 zile, dar aia nu mai sunt in tara la momentul asta, au plecat cu totii. Insa faza cu prizele a fost de cosmar, au mai trebuit vreo 15 prize… Noroc de canalurile de cablu ingropate, de un fix de-al meu sa am 4 doze in fiecare camera, la fiecare colt al camerei, inclusiv holuri, ca altfel faceam iar santier.
Anul trecut, renovare la 6 camere si 2 bai, am facut aceeasi schema cu diriginte de santier, dar cu termen 4 saptamani, ca era suprafata cu 50% mai mare. Fiind imobil interbelic, am pastrat mare parte din chestiile imobilului. Cum echipa de la primul era prin alte tari calde, luat echipa de meseriasi super recomandati, cu factura, facut proiect clar ce si cum, ce se pastreaza, luat oameni specializati pe lemn ca sa reconditionez toate usile si ferestrele de lemn masiv (si sa puna termopan in loc de sticla) din anii 30, mi-am bagat picioarele dupa 1 saptamana, i-am dat afara, socrul era sa fac infarct de nervi cand a vazut unele chestii cum lucrau. Asa ca recomandarile fac fix zero. M-am dus la o firma de recruteaza interim pentru extern, i-am intrebat daca nu cumva au pe dreapta oameni printre contracte, am fost gata apoi in 10 zile. Singura chestie buna de la echipa data afara a fost lista de materiale si optiuni. Dar nene, cum a lucrat a doua echipa in 10 zile, nu mi-a venit sa cred. Au pus vreo 12 prize in plus, cand au vazut ca le mai raman prize, nu stiu cum au facut, dar reconditionarea usilor si a cercevelelor, plus pus termopan, a iesit perfect, au indreptat usile alea de nu mi-a venit sa cred. Parchetul (de ala masiv, de lemn) l-au facut drept, au respectat modelul original, iar mozaicurile podelelor din holuri si bucatarie l-au scos ca nou. Bugetul l-am depasit cu doar 20% datorita oamenilor si comision firma de interim, dar a meritat cu varf si indesat. Si cu inca 15% din alte motive.
Acesti 15% in plus au fost pentru sculele echipei 2. Pentru ca fiind interimi si plecand constant afara, nu aveau sculele lor (ma rog, le aveau, dar au fost sinceri si-au zis ca nu-s stralucite). Asa ca au facut o lista cu ce vor si cu ce sunt ei obisnuiti, le-am cu,parat pe toate in aceeasi zi si totul a mers cum trebuie. Nu stiu ce dracu fac cu ele acum, ma gandesc as pierde cam multi bani sa le vand pe olx la jumatate de pret. Pe de alta parte ma tenteaza sa fac o firma de amenajari interioare…
Singura concluzie la îndemână e că e bine să ai mulți bani – grămezi chiar, pentru întoarcerea cărora s-ar preta o lopată…
La naiba, avea dreptate cetățeanca Ena la articolul despre mămici!
Sacii de rafie se degradează in timp. Pentru a le prelungi viața, trebuie loc întunecat. Altfel pur si simplu se dezintegrează după un timp.
Asta pt ca nu sunt din rafie, ci din plastic. A ramas doar numele. Se stie ca plasticul nu e prieten cu soarele.
Si da, sacii sunt super importanti, si modul in care sunt ridicati (din genunchi, nu prin aplecare). Te zgarcesti la 20-30 lei pe saci in plus, dupa vine factura de zeci de mii de euro la hernia de disc , chiar stupida treaba.
Intrebare generala privind estimarea si pretul final. Este ok o depășire de vreo 45 %? Ce rost mai are un buget? Dacă extrapolez la proiectul unei case noi…
E jale
Legat de recomandari, vreo firma care sa se priceapa la reparat acoperisuri de tabla in bucuresti? Firma…d-aia sa dea factura si garantie.
Caut și eu una cu preturi decente pentru balustrada de sticla. Am 35ml+, și da, oferte de 10.000 EUR am tot primit. :)) Mersi.
@zoso: poti sa faci un rezumat la ce ai renovat/schimbat ca sa ne facem o idee in ce ai bagat 35k? ma intereseaza pur informativ cat mai costa una alta…
150mp
gresie/faianță/parchet zona mediu premium (de la 60 lei in sus metrul)
pereți interiori dați jos (rigips) și puși din nou (BCA)
tencuiala dată jos și pusă din nou
refăcut instalația sanitară și termică de la 0
refăcut instalația electrică de la 0
uși noi
grohe + franke
termopane noi pe ici-colo
mobilă nouă pe ici-colo
ps: de ce nu folosești un mail valid?
Am ajuns sa iau 90% din chestii de la leroy, pentru ca au card client si history, nu tre sa pastrez bonuri.
Am avut de carat ceva moloz si mi-am cumparat o liza ordinara, pliabila.
Alta viata nene.
Tip pentru cei care au fantezii cu casa smart : feriti-va de Sonoff. Am 4 senzori de temperatura, se deconecteaza, pusi unul langa altul unul arata 21, altul 24, altul 19. Un gunoi total.
Suferinte mari in renovare . Meseriasii sunt cea mai mare buba, se comporta precum vanzatoarele din Sephora :))) Aroganti .
Dar gasesti si decenti , iar dupa ce-i gasesti , nu te calici niciodata la materiale – asa e – recomandarea lor este in general foarte buna, o vopsea premium (gen BenjaminMoore acopera mult mai usor si mai eficient orice suprafata) .
Daca el stie ca GLF48 e mai misto decat CT12x dar e mai scump cu 10% , nu te calicesti . Rigips bun , ideal tratat hidro , poate chiar si fono , eventual daca renovarea este la bloc , sau casa are pereti la strada , se recomanda folie antizgomot (cu reducere foarte buna de zgomot) .
Luminile, curentii slabi (prize audio, TV sau internet) si electricele trebuie gandite cu mult din timp exact cum zici , ca acolo trebuie spart mult si optim .
Am 24 prize montate in bucatarie pe 3 circuite separate si doar 3 sunt libere pentru „mixat sau tocat legume” sau alte minuni gen airfryer , crockpot , optigrill
Ca idee , au fost ajustate de 3x pe parcursul renovarii , cu nervi si stres si solutii tehnice pe langa „manpower” .
Doar centrala pentru cine nu stie are nevoie de 3 prize (ca e cu pompa de condens) .
Cuptorul a lui proprie
Plita cu a lui proprie
Apoi mai sunt urmatoarele exemple de la mine – Expresor , cuptor cu microunde , frigider , prajitor de paine , cana fierbator apa, senzor gaze , hota, banda led, aspirator de mana samd .