Probabil ați văzut că Nutella trece prin vremuri grele
Ferrero a lansat o campanie publicitară în apărarea unuia dintre cele mai cunoscute produse ale grupului, crema tartinabilă Nutella, după ce un raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a arătat că uleiul de palmier, un ingredient des folosit în industria alimentară, conține o substanță potențial cancerigenă, iar mai mulți retaileri italieni au decis să retragă produsul de la vânzare.
În mai anul trecut, EFSA a publicat un studiu conform căruia uleiul de palmier produce, în cantități însemnate, o substanță potențial carcinogenă (GE) dacă este încălzit la temperaturi de peste 200 grade Celsius. Autoritatea nu a recomandat însă oprirea consumului de ulei de palmier, declarând că este nevoie de analize suplimentare pentru a determina gradul de risc, scrie Reuters.(sursa)
Pe românește, dacă bagi ca spartul în tine orice în cantități industriale, riști să mori. De aia crapă inima în ăia care beau 2 litri de RedBull sau 8 litri de Coca Cola pe zi. Sau fast food. Sau cartofi. Sau pâine. Sau apă.
Inclusiv dacă respiri prea des poți muri.
Dar știrile sunt:
NUTELLA folosește ingrediente CANCERIGENE. Brandul se luptă să rămână pe piața dulciurilor
Spune NU produsului Nutella. Este o adevărată otravă pentru adulți și copii
Celebra cremă de ciocolată Nutella a fost scoasă din mai multe supermarketuri pe motiv că ar conţine ingrediente cancerigene
Nutella scoasă din supermarket-uri italiene datorită temerilor privind cancerul. Producătorul răspunde
Primul lucru pe care îl fac mâine, că azi sunt rupt, întâi cu hârțogăraia cu mașina nouă, apoi cu două ore de săniuș, e să îmi cumpăr 10 borcane mari de Nutella și să le pun la rece, că presimt că vor sări panicarzii și va fi retrasă din magazine. Că e mai ușor să latri ca disperatul că îți dă cancer decât să citești.
Mai țineți minte cum, fix când s-a lansat Tnuva, cineva descoperise că Danone avea nu știu ce bacterii?
Ah, da, pe lângă 10 borcane de Nutella, o să iau și două cartușe de țigări, că alea nu sunt cancerigene.
Acum am înțeles. Ți-ai luat mașină nouă de banii de la Nutella!
sa le pui in beci, boss, ca spatiu vad ca ai
Incalzit la 200 de grade???? E cineva care baga Nutella in cuptor???
eu ma ung cu nutela credetii ca asi putea sa fac cancer de piele ???
Adi, chiar in timp ce tu incepi sa te gandesti serios daca ar fi cazul sa incerci si tu sa bagi Nutella in cuptor, sa vezi cum o fi, undeva in lumea asta, uleiul de palmier in cantitati industriale este rafinat tocmai pentru a putea fi folosit la producerea Nutella; iar rafinarea uleiului nu se face la temperatura camerei…
E aceiași mașină doar că acum cu GPL. La 2.5 benzină, cutie automată, l-au dat în judecată benzinăriile pentru abuz. 😉
Da, nutella se mai baga si in cuptor.
De exemplu cand fac placinta cu nutella, dar sorry, poate trebuia sa imi cer voie intai.
Aha! Ti-ai luat masina! Pai si nu pui poze?!
irelevant.
Ce masina? Xv-ul?
Hai bre, zi-ne! Ti l-ai luat pe Ludovic al XV-lea?
You know you want to…
E ultimul Forester.
nu vă mai zic ce mașină mi-am luat, că după aia orice zic de mașini voi credeți că o zic prin prisma troacei mele.
Cum asa serif? Da noi suntem baieti rezon( ba nu).Nu suntem haimanale( ba da), nu comentam aiurea( cine noi?.)Asa ca, chiar nu vad niciun motiv.Pai se poate sa ne iei bucuria sufletului nostru…zau asa domnu Dan…pardon domnu Vali.
Hai bre, că doar știi că abia așteptăm să-ți… lăudăm alegerea. În nici un caz nu-ți vom spune că ai dat mult pe ea, că e urâtă, că e second, că mai bine îți luai Duster… Ne știi doar.
tocmai de aia
Tu ungi nutella pe tigari sau inmoi tigarile in nutella?
nutella on the booty !
Ce masina noua? details pls
Legat de nutella, fizicul imi permite si am mereu acasa un borcan. Ori iau vafe de ma mega si fac sinvis cu nutella, ori pe paine proaspata, cu sau fara unt.
Un Subaru mai nou
Dar de ce ai incalzi nutella la peste 200 de grade? Sa ziceam ca o folosesti in prajituri, alea se gatesc la max. 180 de grade. Sunt convins ca si cola incalzita la peste 200 de grade se transforma in ceva dubios.
ca să dai cancer la dușmani!!!
Doh, uleiul de palmier (20% din nutella) devine (potential) periculos cand e incalzit la peste 200 de grade… Fererro zice ca ei nu-l incalzesc (asa mult).
Da, cola daca o fierbi se transforma intr-o pasta neagra. Asta se intampla din cauza zaharului, cica.
și mori dacă ți-o bagi in nas.
Pentru referinta, prajirea in baie de ulei de palmier se face pe la 180-190 de grade. Pur si simplu nu exista niciun motiv pentru care l-ai incalzi >200 de grade, nici macar ca sa faci Nutella.
1000 degree knife vs nutella
Zicea careva ca uleiul folosit ptr Nutella, e rafinat înainte la peste 200C. U got it?!
Plus ca e o bomba calorica, cu peste 55%, având doar zahar ordinar. Precum la Cola.
Mai ţine minte cineva cazul cărnii de cal? Eee, cam aşa şi cu Nutella, acum. Isterie şi panică, uşor amestecate cu câteva picături de interese pt asasinare industrială (nu asasinat propriu-zis „pe persoană fizică”).
Şi-mi aduc aminte… bă ce proşti au fost ai noştri în ’90 să-i lase pe nenorociţi să vândă totul, ca pe urmă să fie băgate în faliment… vai de noi şi de mamele & taţii noştri… Îmi cer scuze, am deviat un pic şi fără nevoie. Mă opresc aici.
Ce alegatii…Eu zic sa faci o vizita pe la un shrink bun, să-ți trateze scenaritele. Ca e păcat de tine sa tragi toata viata de la deraierile astea…
Masina noua? Cati kilometri are in bord?
Da-i in plm pe Ferrero cu Nutella lor, nu consum rahat d-ala.
Ce facem cu uleiul de palmier, il mai folosim ori ba (pentru gatit)?
doar ca și combustibil, ca de obicei.
@cargo
Zău, când ai decis asta? Înainte sau după ce ai citit despre încercarea asta de asasinat industrial?
E ‘potential’ cancerigen ba. Uleiul de floarea soarelui de la langoseriile alea infecte e perfect sanatos, n-are cum sa fie cancerigen, n-ai vazut cata lume mananca langosi si nu are nimic? Si tiglele de pe casa sunt potential periculoase, iti pot cadea in cap si te omoara.
singurul lucru cu ce am ramas: „mașina nouă”.
povesteste un pic despre ea
Soros ăsta! Nu se mai satură. Pe ce-o mai fi pariat?
Sa stapanesti noua masina sanatos. Apropo de asta, un articol legat de procedura de imatriculare si acte ar fi de ajutor.
Ambele mari fastfooduri din Brasov (Andos si Panini) folosesc ulei de palmier. Mor cocalarii de la ” unu mare cu snitel ?”
8 litri de cola? cred ca si una pe zi e prea mult
https://www.mediafax.ro/externe/ucisa-de-coca-cola-o-femeie-a-murit-dupa-ce-a-consumat-zilnic-10-litri-de-cola-timp-de-8-ani-9548923
Tocmai mi-am mai luat un borcan de Nutella ca se terminase ala vechi. Fmm, nu am mai gasit editia de Craciun, aia cu forma de biscuit.
Tehnic vorbind Nutella nu e crema de ciocolata, e crema de alune. Nu are destula cacao ca sa poata fi considerata crema de ciocolata („Under Italian law, it cannot be labeled as a „chocolate cream”, as it does not meet minimum cocoa solids concentration criteria” – wikipedia)
mai am două din alea!!! HA HA HA!!!
un turn din ala de ciocolata, un kil de struguri cu boabe carnoase si un vin usor care se cheama grappa is o combinatie de vis
Eu știam ca grappa e o țuică, așa știe și Wikipedia. Vezi ce bei!
Pentru sportivii de performanță în acest domeniu, grappa de 40 de grade ESTE un vin ușor…
Mai, la cum zic de incalzire si de ulei de palmier, eu zic ca e oarecum bullshit. Pe sistemul asta, trebuie sa retragem McDonalds si KFC pentru ca produsele lor se fac, da, ati ghicit, cu ulei de palmier.
Grasimile sunt compuse dintr-o grupare gliceril esterificata cu 3 acizi grasi, in cazul de fata cu acidul palmitic, un acid gras cu 16 atomi de C. In momentul in care gruparea este descompusa, se obtine glicerina si 3 acizi grasi, iat gruparea glicerolul se descompune mai departe la temperaturi mari in acroleina sau propenal, o substanta cancerigena. Totusi, motivul pentru care uleiul de palmier este folosit e faptul ca gruparea glycerol nu se transforma in acroleina decat la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, ce mai adesea spre 300. In plus, uleiul de palmier nu se arde, ci se reumple mereu, nefiind nevoie de curatarea recipientelor in fiecare zi.
Prajelile in uleiul de floarea soarelui sunt mai periculoase, intrucat in acest caz se transforma in acroleina la o temperatura apropiata celei de gatire. Unde vedeti ca se gateste cu ulei care scoate fum vizibil negricios care miroase a ars, nu prajit, acolo e problema indeed.
Nimic nou sub soare.
Man, droguri stii sa gatesti?
Walter White din Afumați
Nu știu de KFC, dar McDonalds folosește ulei de rapiță în România. Filtrat și refolosit până ajunge la o anumită aciditate la care se schimbă.
Si cartofii prajiti pot fi cancerigeni (acrilamida) etc etc. Problema nutelei si a produselor cu ulei de palmier (aproape orice dulciuri) este ca se defriseaza jungla pentru culturile de palmier: https://www.scientificamerican.com/article/harvesting-palm-oil-and-rainforests/
Pe pariu ca cine se isterizeaza si nu mai pune gura pe nutela molfaie fara griji sarmale, mici si ceafa?
păi slana e sănătate pură, mane!
da’ ce are slanina (sau sarmalele sau ceafa)? de ce nu ar fi sanatoase?
Foarte adevarat asta cu grasimea de porc. Multi n-au habar (cei mai multi, aproape toti) de uleiul de palmier si cred ca-i o varianta mai sanatoasa ca-i vegetal bleablea plm.
Are procentul de grasimi saturate mai mare cu vreo 10-15% decat grasimea de porc. Daca nu depasesti 180 de grade e de preferat untul sau grasimea de porc la prajit.
Asta cu nutella nu-i mare problema ca toate lanturile au o clona de nutella marca proprie. Eu am luat de la auchan si e ok la aprox. 50% din pret. E chiar clona nutella (13% alune) nu altceva.
Ar fi ceva adevăr aici. Sunt destul de sigur că toți strămoșii mei au halit la greu slană, ceafă, sare gemă , poate și sarmale sau mici. Marea majoritate, AFUMATE (ca să țină mai mult). Și au trăit ăia care n-au făcut cancer. Deci e destul de probabil să am gene care mă fac ”imun” la eventualele pericolele ascunse în acestea.
Azi, vin o mulțime de ”cercetători britanici” care-mi zic că mai toate produsele noastre tradiționale sunt nașpa: că afumăturile sunt cancerigene, că slănina-i nașpa, că uleiul de floarea soarelui sau porumb e cîh, că sarea de mare e mai sănătoasă decît aia gemă etc.
Ca regulă generală, am observat că un produs e cu atît mai sănătos cu cît e adus mai de departe sau mai infect la gust! Exemple:
– sarea noastră nu e bună (că e gemă). E bună aia de mare. Și mai bună însă e aia de Himalaya (care e tot gemă)
– uleiul nostru nu e bun. E bun ălă din măsline.
– slana, ceafa, sarmalele, micii și în general bucătăria românească e nașpa căci toate presupun prea multe grăsimi. Mac-ul, KFC-ul și toți curcanii ăia de 30kg/bucata cu grăsime albă și mucus (pt naivi: ar trebui să fie galbenă și fără mucus!) sunt OK însă. De ouă, lapte, nu mai zic…
– brocolli și varza de Bruxelles sunt fooarte sănătoase. De varza noastră verde-gălbuie nici un cuvînt! Noroc că-i singura care poate fi murată (din alea ”tari”, verzi-albăstrii, n-o să vă iasă!) căci altfel i s-ar fi pierdut sămînța!
– despre roșii… Am cam cutreierat tot globul și, cu mîna pe inimă o zic, noi suntem (eram) DE DEPARTE cei mai tari din lume la roșii (noi și bulgarii)! Mă refer la soiul ăla ”de grădină” care era f comun pînă pe la sfîrșitul anilor ’90. Roșii mari, diforme dar cărnoase, cu o mulțime de zeamă și semințe în ele. Azi sunt pe cale de dispariție (pt că, odată culese, se alterează rapid, în 3-5 zile, funcție de temperatură). Pe lîngă ”marii producători” (pe care i-aș înțelege: desfacerea unor zeci, sute de tone de roșii poate dura mult peste 5 zile!) și micii producători au început de vreo 15 ani, ușor, ușor, să cultive doar soiul ”Aurora” (roșia aia ”perfectă” – geometrie și colorație) care este absolut insipidă însă poate și culeasă ”de verde” și se coace ”pe drum”, nu se strică, probabil, nici în 30 de zile. Uneori (rareori!), în sezon, mai găsesc și roșii ”adevărate” în piață. Costă 3x+ decît soiul Aurora. Cumpăr fără să negociez (prea dur) și rog întotdeauna vînzătorul să păstreze stoc de semințe pt anul următor (căci soiul e aproape de extincție, dpdv economic; majoritatea țăranilor cumpără răsaduri primăvara, care, ghici ce, sunt soi Aurora). Cred că Ro ar trebui să ”patenteze” soiul ”de grădină” (dacă nu cumva au făcut-o deja bulgarii), și asta e, deși e un soi rapid perisabil, marile restaurante ale lumii ar face bine să le caute (ca pe trufele-ciuperci).
am ratat paragraful cu „nu stăteau toată ziua la calculator și consumau caloriile și grăsimile alea altfel”.
Oooooopa! Ai zis ca ti-ai luat masina ! Review.
acidul palmitic are efecte negative asupra colesterolului – untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%, si toate produsele fabricate industrial contin ulei de palmier, isteria nu e inutila dar nici utila cand e indreptata asupra unui singur produs – toate ciocolatele contin ulei de palmier
E si rau si bun. Creste si LDL-ul si HDL-ul.
Pfuaaaiii…. Moartea romanului! MASINA!!!
Nutella, poftă mare! Mașina, s-o folosești sănătos și fără incidente! Dar ce-ai avut cu noi, astea mai pofticioase, de-ai pus așa poză? Am înghițit în sec
Albdracu ca de fumat nu se lasa nime’, futu,va muma-n cur! Hai cu clatitele cu nutella!
„uleiul de palmier produce, în cantități însemnate, o substanță potențial carcinogenă (GE) dacă este încălzit la temperaturi de peste 200 grade Celsius” – în mai toate restaurantele, șaormeriile și ce mai vreți voi, friteuzele merg aproape la maxim și nu toți patronii bagă bani în friteuze noi la care chiar poți controla temperatura cum trebuie. Majoritatea au doar două setări: „mai rece” și „mai fierbinte”. Deci uleiul de palmier încins la 200 de grade e mult mai răspândit decât își închipuie lumea
In cunostinta de cauza,in domeniul fast-food friteuzele profesionale nu incalzesc la temperaturi peste 180°C,tocmai din cauza folosirii pe scara larga a uleiului de palmier.La 190°C uleiul de palmier incepe sa scoata fum si isi schimba culoarea in mod ireversibil (adica se innegreste si ce prajesti in el capata o culoare inchisa,nu merge cu trucuri gen „mai bagam doua cosuri de cartofi ca mai scoatem putin culoarea”)
Daca doriti o tema de discutii incercati sa aflati cum se transporta acest ulei de palmier in…tancuri petroliere!
Mi se pare naspa Nutella, prea multa aluna
tigarile si alcoolul ?
astea de ce nu le interzic ..
Hai man..descrie-ne noul sifonier:D
Lactate Brădet.
Pentru o masa sanatoasa bagati in voi in fiecare zi parizer, cremvusti, paine neaparat din aia adusa din Ungaria congelata de acum 6 luni sa nu uitati de vodka saniuta( macar sa fie de sezon) care sa o sa va curete intestinele cel putin 2 litri pe zi.
nutella – la fiecare 2 secunde se vinde o cutie maRE de nutella
nu asta face parte din cel mai mare concern international?
creeeed ca da
oricum nu prea conteaza pt consumatorul de rand. nu-i asa??//
aaaa, face parte din Nestle, dah.
cel mai mare concern , etc plm. ma mir ca nu au si cazinouri.
a hhh..aaa. a , stai , au.
sa fie sanatosi
nutella se vinde 1 borcan la fiecare 2 secunde/world
happy nutella day!
Sănătate curata ptr dinți !! Peste 55% zahar ordinar, vândut la preț maxim !!
Oh, tnuva https://www.capital.ro/cum-a-murit-tnuva-romania-o-poveste-cu-vacute-si-iaurturi-de-lux-173722.html
„dacă este încălzit la temperaturi de peste 200 grade Celsius.” Informatia asta nu este completa… aceasta „incalzire” face de fapt parte din procesul obligatoriu de rafinare a uleuiului de palmier. Poti citi despre acest proces, pe larg aici: si in multe alte surse daca te intereseaza sa citesti in general despre rafinarea uleiurilor vegetale. Dar deja ti-au mai explicat si altii in comentarii, nu are rost sa repet si eu. Doar am venit si cu o sursa de documentare. Asa se face inainte sa scrii; te documentezi, sau?
Altfel, Nutella se jura ca au gasit un procedeu sa scoata mirosul si culoarea din uleiul de palmier sub acele 200 de grade C, dar altii zic doar ca i-ar costa mult mai mult sa schimbe uleiul si asa ca mai bine nu schimba.
Si inca una, nu doar EFSA a clasificat ca riscant produsul ci inca vreo 2 alte organizatii („The World Health Organization and the U.N. Food and Agriculture Organization flagged the same potential risk that EFSA had warned of regarding GE) tot Reuters: https://in.reuters.com/article/italy-ferrero-nutella-idINKBN14V0M7
Ce-i drept niciuna din aceste organizatii nu are puterea legala sa interzica acest ingredient si mi se pare ca atacul la Nutella este tintit sa rezolve problema de fond aducand in discutie un brand mare pe care il stie toata lumea.
Acum ca asta se lasa cu boicot e partea a doua.
Tot pe acest subiect insa ar fi fain sa vezi ca problema „palm oil”-ului nu este numai ce rezulta in urma procesului de rafinare ci si cum se cultiva, recolteaza, transporta, comercializeaza etc etc. Google te ajuta cu multa documentatie si aici daca te intereseaza sa te informezi.
Asadar, momentan este o chestiune locala si personala ce se intampla cu Nutella si celalalte 99% din produsele consumate de noi care contin palm oil (de la detergenti pana la chipsuri), dar poate este interesant de stiut ca in Norvegia miscarea „palm-oil free” a inceput de cativa ani buni si toata lumea a fost educata si stie de ce.
Dar n-avem noi treaba cu ce face vecinul… mai bine hai mai bagam un mic s-o bere… cu Nutella.
Uleiul de palmier este somponenta principala a margarinei, care se gaseste in aproape toate prajiturile din comert. Sunt si unii care o folosesc ca sa unga painea in loc de unt. Gurile rele spun ca margarina nu este procesabila de catre organism, care o depune formand niste galme pe sub piele.
De ce naiba aș fierbe nutella?😁😁😁