Nu strică…

Fiecare generație are nevoie de cineva să îi spună chestiile de bază: dormi bine, fă un pic de mișcare, nu mai sta în situații stresante, mănâncă decent. Și fiecare generație le privește ca pe mari descoperiri.

Nu strică să le mai auzim din când în când, chiar dacă unii dintre noi le cunoaștem.

 

pillars

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

78 comentarii

  1. 10. Făcut dragoste cu partenera.

    Comentariu apreciat.21526
  2. Stai departe de oamenii negativisti si aia care se plâng mereu.

    Comentariu apreciat.21915
  3. Fara rugaciune ?

    Indecis. Tu ce zici?3732
    • e la 8, ”spiritual grounding”.

      Comentariu apreciat.562
    • Rugăminte: dă Doamne să câștig la loto 😅

      Comentariu apreciat.762
    • @AB
      nu e acolo

      What it means to be grounded spiritually? Basically, it is balancing out the spiritual and physical energy in your body by connecting yourself with the earth. When you are grounded you feel like you are here: in the physical, in the present

      Breathe.
      Prioritize your physical wellness through sleep, nutrition, and exercise.
      Get out in nature.
      Find magic in music.
      Do something soothing and tactile.
      Avoid catastrophizing.
      Get a different perspective.
      Identify your circle of control.

      Indecis. Tu ce zici?930
    • Râzi tu, dar un studiu facut prin SUA, a dovedit ca oamenii religiosi traiesc mai mult si sunt mai sanatosi psihic decat ateii.
      Explicatia e simpla, credinciosii isi transfera o parte din probleme/necazuri catre Dumnezeu. Gen:
      – Dumnezeu a dat, Dumnezeu a luat
      – Asa a fost voia lui Dumnezeu
      – Cum o vrea Dumnezeu, etc.
      Plus ca pe credinciosi ii asteapta Raiul si privesc cu mai multa detasare viata/moartea.

      Comentariu apreciat.14331
    • @c.daniel: Voce din cer: – Macar fa un efort si joaca la loterie!

      Comentariu apreciat.462
  4. Nu sunt chestii de baza, parintii mei nu stiu nici 80% din ce inseamna o viata sanatoasa, trebuie sa ii educ constant.

    Ce face Huberman cred ca va intra in istorie ca fiind cel mai bun act voluntar pentru sanatatea individuala si comunitara. Omul se documenteaza uneori si luni de zile pentru a face un episod, parcurge toate studiile, le sorteaza si analizeaza calitatea lor pentru ca la final sa rezume in cuvinte pe intelesul unui IQ un pic peste medie, ce poti face sa fii mai sanatos. Nu mi se pare nimic de baza in asta si mi-ar parea rau ca oamenii sa isi faca impresia ca Huberman e doar un Pautov sau un parerist de internet. Nici pe departe.

    Comentariu apreciat.6539
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 3264
    • @Vale imi validezi argumentul, nu este pentru oricine, nu e doar unul care „iti zice sa mananci bine”, e pentru oameni interesati si cu rabdare sa asculte 3 ore despre o functie neurologica si cum sa o imbunatateasca.

      Indecis. Tu ce zici?3322
    • De acord, Foarte bun si Dr. Berg…

      813
    • @lecter

      Nu poți compara un fizioterapeut care își zice doctor cu Huberman. Nu poți…

      252
    • „Omul se documenteaza uneori si luni de zile pentru a face un episod, parcurge toate studiile” apoi cand i se termina subiectele interesante, cheama tot felul de scamatori ca Tim Ferris (sau dubiosi ca David Goggins), moment in care incepi sa te intrebi care mai era dubios din ce invitati a mai avut si nu ii cunosteai deloc.

      919
    • „sa asculte 3 ore despre o functie neurologica si cum sa o imbunatateasca.” da adica cand incepe cu pomelnicul cu vitamine/suplimente alimentare, apoi fara legatura un pic mai incolo „multumesc firmei de vitamine XYZ pentru ca sponsorizeaza acest podcast”

      Comentariu apreciat.344
    • @N – goggins dubios? Omul e aproape dumnezeu! Face curse imposibile, a fost Navy Seal, si, desi e multi-milionar, omul lucreaza in echipa de interventie rapida pentru incendii in Canada – sar cu parasuta ca sa taie copaci in mijlocul incendiului, si asta pe un salariu de nimic. Si invata sa-si ia calificarea de paramedic. Si are si doua carti best seller!

      Indecis. Tu ce zici?257
    • Cum? Un pahar de țuiculiță înainte de masă e sănătate curată! 😁

      Uite tanti Lenuța: a mâncat jumări toata viața şi a trăit 90 de ani! 😁

      124
    • Asa o fi nu te contrazic. Dar din ce am citit, de om bun ce e, fiica-sa nu vrea sa aiba de a face deloc cu el.

      52
    • Nu mă, sunt ok Tim Ferris și David Goggins!

      02
    • @N Cheama si dubiosi, e adevarat, nu de podcast vorbeam ci de sesiunile lui solo. Printre dubiosi nu sunt insa Goggins si Ferris, aia sunt pionieri pe feliile lor din lumea asta si nici nu cred ca putem incepe sa vorbim despre ei si ceea ce au realizat amandoi in vietile lor.

      Recomandarile lui de suplimente sunt printre cele mai sigure si cumpatate, nu insista sa le iei de la sponsorii lui desi sponsorii lui chiar sunt de calitate si oricum nu stiu sa aiba vreun sponsor chiar producator de suplimente, AG e axat pe mixuri de suplimente.

      Goggins nu da lectii despre cum sa fii un tata bun, deci nu vad scopul argumentului.

      14
  5. 10. Mută-te într-o țară civilizată!

    Comentariu apreciat.8720
    • Si dupa 3 ani te apuca o depresie..
      Dar nu ti-a zis-o niciun prieten.

      Comentariu apreciat.7332
    • Ce zice Tavi aici e foarte foarte foarte des trecut cu vederea.

      In primii 3-5 ani după ce emigrezi nu ai relații, nu ai prieteni, nu te știe nimeni nu interesează pe nimeni de tine, ești doar un alt imigrant.

      Perioada in care daca nu ești foarte stabil psihic s-ar putea sa o iei razna. Insa aspectele acestea nu sunt foarte discutate de către noi deoarece multi dintre noi nu înțeleg cum poți avea depresie când iti permiti sa conduci un audi nou către cafeneaua unde mănânci un croissant și bei o cafea la 10 euro (singur/a).

      Comentariu apreciat.8717
    • Observ in ultima perioada accentuarea acestui trend in care emigrarea devine solutia dublata de faptul ca in Romania se traieste bine. In esenta un paradox care va fi studiat multi ani de aici incolo in facultatile de sociologie cate mai sunt, dar care ascunde multe chestii nespuse:
      1. Plecatul din Romania este o experienta care in multe situatii lasa cicatrici sufletesti. Si asta se intampla pentru ca romanii care aleg sa emigreze o fac pentru ca in esenta Romania nu-i mai reprezinta si nu mai este pentru ei. Povestile din spate a multor romani plecati din tara se rezuma fix la asta: Nu puteam sa-mi mai gasesc locul si am fost nevoit sa plec. Asta fiind si principalul motiv pentru care USR la ultimele alegeri a fost printre primele locuri in anumite tari, acum probabil ca AUR ii va lua locul.
      2. Adaptarea si mai ales ruperea de ce se intampla in Romania. Aici conteaza foarte mult tara in care ai ales sa te duci. O tara prin sud te vei acomoda foarte usor si te vei intelege rapid cu oamenii, pe cand in zona de nord lucrurile sunt extrem de dure si integrarea ta in societatea de acolo o sa fie foarte grea. In general daca esti singur si alegi o tara apropiata ca si profil cultural de Romania experienta va fi mai buna, fata de o tara cu profil diferit(Germania, Olanda sau tarile scandinave).
      3. Depresia si problemele psihologice. Sunt multe de spus aici, insa principala frustrare a multor diasporeni romani pleaca de la punctul 1. Una este sa alegi sa pleci de curiozitate si explorezi societatea cum o fac multi vest-europeni si ajunge sa se indragosteasca unii de Romania. Si alta este sa fi fortat sa pleci pentru ca tu ca roman nu-ti gasesti locul in propria tara. Este o chestie foarte fina, pe care nu toata lumea o observa.
      5. Perceptia oamenilor plecati din Romania in fata cetatenilor care au ramas in tara. Foarte pe scurt exista o mare inversunare asupra oamenilor plecati din tara din partea celor ramasi. Am vazut-o in pandemie, mai ales in modul cum am tratat cetatenii romani intorsi fortat de peste hotare. O poti vedea foarte usor cand unul altul alege sa se intoarca inapoi acasa prin diversele remarci specifice romanesti.
      Ar fi de spus mai multe, insa motivul pentru care romanii aleg sa plece din tara nu este ca-i macina o curiozitate sa vada cum este in alta tari, ci pur si simplu sunt izgoniti. Iar chestia asta este extrem de dura.

      Comentariu apreciat.8113
    • „Cetatenii romani intorsi fortat de peste hotare” in pandemie…trebuie ca te referi la valorile de pe Milano care se intorceau in Ro in perioada respectiva.
      In schimb e mult mai frecvent fenomenul celor ce au plecat si nu pot sa isi vada frumos de viata pe care si-au facut-o acolo pentru ca arunca constant cu mizerii in „taranii ramasi in tara”.

      Comentariu apreciat.304
    • @Blob
      Expui foarte bine conflictul intre romanii plecati din tara si cei ce au ramas in tara. Conflict care nu ajuta absolut pe nimeni si care in esenta face foarte mult rau tarii. Pe de o parte ai izgonitii, cei care au fost fortati sa plece si pe cealalta parte ai oamenii care au ramas in tara si care au o parere nu foarte buna de cei care au plecat.
      Oamenii aia arunca cu rahat in tara, ca sa ma exprim cu cuvintele tale din cauza catorva motive:
      1. Tara nu i-a vrut si i-a considerat marfa la export. Este o chestie foarte dura, dar o buna parte din acei oameni asta considera. Motivele sunt destule, insa oamenii aia nu au plecat de curiozitate din tara ci au plecat pentru ca nu-si gaseau locul aici. Prin gasit loc inteleg faptul ca nu se puteau angaja pe un salariu bun, sau anumite criterii ii faceau neangajabili in Romania.
      2. Oamenii aia au acces la informatii de mai buna calitate fata de ce gasesti in Romania si observa chestii. Faptul ca arunca cu rahat nu este frumos, dar este modul lor de a spune ca ceea ce se intampla aici nu este normal la nivelul lor de perceptie.
      Sigur pe partea cealalta ai romanii care au ramas in tara din varii motive, incepand fix cu confortul personal si culminand cu faptul ca banii care-i fac aici nu i-ar mai putea face altundeva. Este oarecum ciudat pentru ei sa auda ca unii romanii plecati din tara isi fac un pic tara de rahat, insa pentru ei Romania inseamna fix locurile prin care ei se plimba. Iar daca orizontul lor este unul unde totul functioneaza ireprosabil la nivelul de perceptie, apare acest conflict.
      Si aici este chestia asupra careia nu ne vom putea pune de acord vreodata cel putin la nivelul generatiei actuala. O sa existe oamenii care vor altceva decat jungla din Romania si vor exista oameni care vor spune ca jungla e buna ca ne ajuta economic si toate vrajelile. Problema e ca cei din a doua categorie sunt profund dependenti de cei din prima, iar daca aia din prima categorie dispar lucrurile se schimba profund.

      Comentariu apreciat.303
    • @Asdad2005 pe românii care au plecat pentru că nu mai voiau să plătească taxe din care alții să fure… unde îi încadrezi?

      221
    • @Laur
      Daca tu alegi sa pleci din tara din motivul expus de tine pentru mine este echivalentul cu o izgonire. Pur si simplu nu-ti gasesti locul si solutia pentru tine este plecarea. Vei alege o tara din civilizata unde vezi ca se face ceva de taxele si impozitele platite. In functie de profilul ei, fie te vei adapta fie nu. Apoi in functie de asta vei intra in alte etape.
      Ideea de plecare si plecarea in sine sunt chestii destul de diferite. Ideea se rezuma la chestii romantice de tipul uite ce civilizatie e acolo si cum se fac toate. Plecarea in schimb e dura si implica multa pregatire din timp. Socul unei societati(daca alegi o tara diferita de sorgintea latina) este mare. Dupa un timp o sa observi niste diferente si anumite perceptii iti vor fi schimbate, este ceva firesc. In functie de starea ta psihologica iti pot aduce frustrari sau nu.
      Ceea ce vreau sa subliniez este ca plecatul din tara este o chestie simpla in fond ai nevoie de pasaport/buletin o suma de bani si cam aia e. Adaptatarea in noua tara este alta poveste, despre care se vorbeste extrem de putin.

      1110
    • Asdad, initial pareai simpatic pt ca scrii mult si greoi de infantil, ca un elev de a 3-a care povesteste neindemanatic ce a facut la bunici in vacanta; in schimb, cand incerci constant sa portretizezi diaspora ca fiind alcatuita doar din neurochirurgi “izgoniti” de conditiile din tara, devii complet nefrecventabil. Hai sa ne intelegem, diaspora este epidemiologic distribuita fix ca si populatia Romaniei, adica o mare parte plecata pe jmen, pe ciupeala si pe merdeneala si doar o mica bula de oameni competenti si integri care au ales sa schimbe ceva in viata lor pentru ca au remarcat constant ceva ce nu le-a convenit. Ca alegi sa pleci e foarte bine, treaba ta; in schimb de ce flegmezi aici? Ok, sunt romanasii niste amarati si niste needucati; tocmai de aia ai plecat; sau nu e suficient sa te minti constant in cap ca esti mai rasarit doar pentru ca mergi la targul de Craciun din Colmar? La fel, romanasii locali sa ii lase in pace pe diasporeni si sa isi continue viata locala.

      1215
  6. Mereu imi place cand un influencer imi aduce aminte sa dorm bine, sa traiesc sanatos si fara griji.

    Asta incepe cu „sleep” pe cand de la Dorian stim ca trebuie „munca munca munca”, deci care e adevarul? Hubermen asta ce Lambo are?

    Comentariu apreciat.7117
  7. Idolul lui Patraru.

    Comentariu apreciat.353
  8. Muraturi foarte moderat in fiecare zi. Doar cele in saramura, cele care contin cea mai mica lingurita de otel se arunca in capul influencerilor (care promoveaza pacanele) si antivaxerilor. Borcanul gol se pastreaza pentru dacopati si alti pați

    Indecis. Tu ce zici?2122
  9. use common sense and moderation and you’ll be fine

    Comentariu apreciat.452
  10. n. sometimes try to have fun

    132
  11. Pe mine mă face fericit să petrec timp cu copiii în grădină.

    Chiar mă întreba una dintre fetele mele, mai zilele trecute – de ce avem nevoie de bani? ce facem cu ei? Inițial nu am știut ce să-i răspund. La vârsta ei, 7 ani, ea caută doar timp cu tatăl ei. Iar timpul trece foarte repede…

    Comentariu apreciat.659
    • @leon, pot să vin și eu la tine în grădină cu copii mei de 25 de ani să le explic că banii sunt buni să-ți poți permite o casă cu grădină?

      Comentariu apreciat.1164
  12. 10. Mănâncă, măi mamă, toată ciorba din castron că face bine la burtă.

    Comentariu apreciat.475
  13. Dupa cateva episoade de hipertensiune suferite in ultimele saptamani (si cateva vizite la urgente) parca incep sa vad altfel aceste recomandari, sa le iau mult mai in seriosi.

    Aveti grija de voi, viata este foarte fragila, firul se poate rupe extrem de rapid.

    Comentariu apreciat.664
    • E trist ca romanii trebuie sa ajunga la urgente si sa vada moartea cu ochii ca sa puna pret pe un trai mai sanatos.

      Comentariu apreciat.312
    • @ev21: stai linistit, este universal valabila treaba asta.
      Ma bucur ca mai am o sansa, restul tine 100% de mine.

      Comentariu apreciat.290
  14. Parerologie:
    – postul intermitent este extraordinar
    – faptul ca mananci bio nu inseamna sa crapi in tine cantitati
    – evita uscaturile gratare shaoarma pizza snack uri
    – mananca mult gatit: ciorbe supe tocanita stew cu multe legume radacinoase- a mai auzit cineva in Romania de pastarnac, napi etc?
    – snack urile: seminte, nuci fructe uscate curmale smochine prune uscate acum ca e iarna
    – pentru Dumnezeu nu mai mancati paine alba – dar aia neagra din Ro e mai mult colorata
    trebuie sa existe undeva o brutarie old fashion… aici dau 6 euro pe o paine neagra facuta cu maia
    – atentie IT-sti (cu varful de lance game tester-i ) exista riscul la felul cum aratati si cum bate vantul sa ramaneti si nephututzy si fara bani deci: sala la greu, iesiti din training ul ala in care stati toata ziua, splati-va parul unsuros si scuturati tastatura de resturi de cartofi prajiti, scoate-ti mana din pantaloni tastatura QWERTY este pentru ambele labe

    Indecis. Tu ce zici?4232
    • Ideea e ca dupa 8h sa rupi usa. Daca patronului nu-i convine, schimba-l. Sanatatea ruinata pentru banii aia in plus nu ti-o mai da nimeni inapoi.

      Comentariu apreciat.371
  15. Eu din lista aia fac doar Additions și Subtractions, când ajut copilul la teme.

    Indecis. Tu ce zici?264
  16. Tipul descrie elementele cheie pentru calitatea vietii, concept mai SF la romani decat tunelurile din Bucegi . Toate astea se cumpara cu bani , din pacate pentru visatori

    Comentariu apreciat.313
    • Tu cât plătești pe ora de somn? Eu am reușit să negociez, primele șapte ore sunt moca. De asemenea, am un deal mișto la expunerea la soare, am primit moca vreo 6-7 ore zi și a venit și la pachet cu o trusă de periuță + pastă de dinți…

      425
    • Cu bani? Multe sunt gratis.

      Din contră, din ce am cercetat eu, pacanele, alcoolul și țigările costă.

      92
  17. Fiecare generație are nevoie de cineva să îi spună chestiile de bază:

    Fiecare generație a avut pe cineva care să-i spună chestiile de bază, doar că noi suntem primii care avem unele bazate pe dovezi științifice.

    710
    • Care știință, aia coruptă sau aia în care 70% din studiile științifice nu pot fi replicate sau aia de pe facebook/presa în care un jurnalist bagă un titlu bombastic care nu prea mai are legatura cu sursa informației?

      174
  18. Mai adaug eu una in 2024.
    Să știe să folosească o armă.

    168
    • Ceva de gen ICBM ar fi util, restul sunt scobitori.

      45
    • @hash cu puțin timp înainte să înceapă pandemia, toată Europa a urlat efectiv la tv ca vine dar noi românii hahaha ce prostii îs ăștia.
      Înainte să înceapă invazia în Ucraina toată lumea zice ca începe dar românii hahahaha ce prosti îs ăștia.
      Acuma toată Europa vorbește de înarmare și de un posibil conflict cu Rusia.
      Noi romanii hahahaha ce prosti îs ăștia ?

      94
  19. bunicu are dantura perfecta la 80+ de ani, fara carii si dinti lipsa, albi, asa ca occidentalii.

    o chestie pe care o stiu de la el: „nu ai de bagat lumea asta in cealalta”
    adica nu lucra in exces

    100
    • E doar genetica. Am si eu in familie o ruda de 82 ani care a avut toata viata lui o singura carie. Unul din copiii mei ii seamana fizic din foarte multe puncte de vedere, inclusiv asta: dinti care au crescut foarte repede, albi, perfecti ca dimensiuni. O frumusete de dentitie. E doar genetica. Ruda nu cred ca se spala mai des de 1 data pe zi pe dinti.

      10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube