Nu reclama mincinoasă e problema…

Doru Radosav, Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie, are o diatribă interesantă în Republica pe tema reclamelor mincinoase la Albalact, care cumpără lapte din Ungaria, dar pretinde că e din Apuseni.

În centrul Transilvaniei, pe drumul european dinspre Cluj spre Alba Iulia, vezi zilnic mașini cisterne din Ungaria cu inscripția „Tej” (lapte) ce transportă lapte spre celebra fabrică de lactate „Albalact”. Acest aspect contrazice o reclamă prezentată la mai multe posturi TV al cărei mesaj sugerează faptul că laptele de la Albalact provine în mod nesmintit din Munții Apuseni, reclamă prezentată de un batrân cu barbă albă (un actor, de altfel, travestit într-un țăran din Munții Apuseni) care toarnă laptele autohton într-o găleată de lemn inscripționată Albalact.

Dom’ profesor are nevoie să dacă un pas înapoi și să se întrebe nu de ce Albalact umblă cu reclame mincinoase, ci de ce folosește o companie românească lapte unguresc, în timp ce al nostru stă degeaba.

Ar fi o poveste frumoasă, cu neputință, cu dezinteres, cu căpoșenie și nici pe departe atât de romantic și de ușor pe cât ar fi ceva pe tema “ăia minte în reclame”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

99 comentarii

  1. Întrebările sunt corecte din ambele puncte de vedere. Eu mint ca e făcut în EU dar de fapt, mici pitici chinezi l-au asamblat și trimis prin mos crăciun. Economic, logistic, calitativ sunt motive de ce laptele unguresc e mai fiabil, dar asta nu scuza o reclama mincinoasă.
    Ar trebui ca fiecare produs „made în România” sa coste de 3 ori mai mult, poate asa înțelege și omul de rand ce inseamna sa lucrezi cu oameni și materiale autohtone pentru a produce aceeași calitate.

    00
  2. De ce una o exclude pe cealaltă? Adică dacă nu poate cumpăra lapte din România, e ok ca Albalact să mintă în reclame?
    Mai erau parcă mai demult și niște reclame Dorna (sau LaDorna?) tot bătând monedă pe laptele „nostru”, iar pe ambalaj erau Ungaria sau Polonia la țară de proveniență.

    00
    • „La urma urmei, o presupusă vacă din Apuseni dintr-o rasă olandeză, hrănită cu furaje africane și antibiotice americane, ce are românesc?”

      00
    • Corect, e vacă multiculturală de fapt.

      00
    • @Boros
      „La urma urmei, o presupusă vacă din Apuseni dintr-o rasă olandeză, hrănită cu furaje africane și antibiotice americane, ce are românesc?”

      Iarba

      00
  3. „Profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie” !!!
    Probabil ca daca era la „Comert” analiza lantul de aprovizionare.
    Ti-ar place sa mergi la dentist si ala sa se ocupe de menisc ?

    00
    • voi, ăștia care vorbiți de Anglea și 2000£ stați si munciți acolo sau doar dați din gură că aveți un nr. de cuvinte de vorbit zilnic?

      00
    • Mihaelo, vezi ca e £2000 nu 2000£.
      Cand vrei sa te razi de astia de p-afara intereseaza-te un pic de context ca sa nu cazi cu curu-n …penny

      00
    • @ovidiu
      întrebarea meu era pt cei care-și dau cu părerea despre cat se muncește și se câștigă în Anglia. dacă n-ai prins-o nicio problemă mai citește o dată, ‘s liberă azi.
      cât despre £, uau, m-ai prins! Quid’s ok, dude?

      00
    • Va sa zica esti libera azi. 50 quid’s ok.

      00
  4. Sa nu ne miram cand pe produs va aparea ceva de genu:
    Materie prima din: Romania
    Produs in: Ungaria
    Ambalat in: Ungaria
    Nationalismul asta ieftin cu produsele noastre sunt cele mai bune, nu-l vad trecand testul calitatii. Si am mai spus, as cumpara chestii facute aici, daca ar avea o calitate mai buna, fata de restu. Cat timp, dau mai mult si primesc mai putin, mandria de a fi roman nu prea tine loc de calitate.
    In termeni simpli, suntem prea saraci ca sa fim patrioti si mandri de originile noastre, cand vine vorba de produsele pe care le cumparam.

    00
    • Si sa nu uitam antreprenorul roman cu reteta simpla de success: faci un produs calitativ (acum ma gandesc la catering, dar sunt si alte exemple) -> il vinzi la pret competitiv pana prinzi un pic de piata -> cresti pretul si scazi din calitate -> profiti pana se prinde pulimea -> pierzi clientela -> te plangi ca UE e de cacat ca vin firme din alte tari care fura clientela si asta e motivul pentru care dai faliment -> repeat.

      00
    • Nu suntem saraci, ci majoritatea sunt prosti si lenesi. Produs si ambalat implica niste procese de eficienta ca sa scazi pretul. Cand i-ai trantit eficienta romanului in fata, ti-a zis ca are prea mult de munca.
      Pe roman il motivezi doar cand vede rasplata mare imediata. S-a dus in anglea pe 2000 lire, si-a luat bmw, gata. Ce investitii, ce gandire pe termen lung, care scris cod sa fie eficient si inteligibil, lasa ba ca merge asa.
      Politia sta doar cu radarul, pentru ca implica cea mai putina munca.
      Ce sa mai parchez acum si barca de S, fac multe manevre pana ies.
      Orice, orice, dar sa nu cumva sa munceasca putin mai mult, pt. ca nu stiu de unde, dar crede ca i se pune eticheta de fraier. Tara de hoti si putori cu cativa ok rasfirati prin orase mai de doamne ajuta.

      00
    • poti sa fii cat vrei tu de patriot, daca ai fi albalact ai face la fel. ungurii, pe care multi ii lauda – citesc socat comentarii care il ridica in slavi pe „orban nationalistu’ ” , au monopolizat subventiile EU. luati de cititi https://www.slowfood.com/a-broken-system-how-eu-farming-subsidies-lead-to-land-grabbing-in-hungary/

      00
    • Incredibil cum anglea isi permite sa plateasca 2000 lire luna pentru aceeasi munca iar România nu. Si sa nu crezi ca fermierul de acolo se rupe cu munca în afara sezonului

      00
    • Nu suntem, nici saraci, nici lenesi sau prosti. Pur si simplu, ne lipseste o baza de intelegere a lucrurilor si ce inseamna un plan pe termen lung. Suntem exagerat de obsedati de mica ciupeala si sa obtinem rezultate imediate fara prea multa munca.
      Din cauza, asta vezi cum afaceri se prabuesc la prima criza mai serioasa, din cauza asta vezi tipete de la patronate, cand se mai schimba cate ceva, o crestere a salariului minim, o marire simbolica de taxe sau diverse accize.
      Iar toata chestia asta, a fost intretinuta de clasa politica, care nu a avut o viziune pe termen lung, ci doar una fixa de 4 ani(sau cat sunt la putere) si imbratisata de mediul privat cat timp profiturile erau frumusele. Mai tineti minte, cum curgea sampania anu trecut, acum punem de o coliva de 6 luni?!

      00
    • @Xxx, poate are si legatura cu faptul ca la 2000 lire in mana platesti 5-20% taxe, fata de 40-45% in RO. Nu se explica de aici toata diferenta, dar e un punct de pornire.

      As mai mentiona ceva de etica muncii la romani in UK vs RO, dar mi-e ca n-am spatiu in frigider pentru cata carne o sa primesc.

      00
    • Si cu ce ar fi laptele nostru mai prost decat cel din Ungaria? Ce vacile noastre mananca scanduri? Scuipa fermierii in el? Se spala pe picioare? Care-i faza?

      00
    • Tinky, Pentru 2000£ în mâna contributiile angajatului sunt de 500£ pe luna. Angajatorul mai plateste si el ceva în plus. Uk are sistem de impozitare progresiva ceea ce teoretic afecteaza veniturile mari la fel ca’n România dar si acolo exista moduri de a fenta sistemul. Sa nu uitam si cât e impozitul pe casa la ei.
      Si nu uita sa mentionezi si de etica angajatorului în UK vs RO

      00
    • varucu probabil laptele e la fel dar al nostru e mai scump pentru ca nu e subventionat ca in ungaria.

      00
  5. Eu nu ma uit la reclame dar citesc eticheta fiecarui produs pe care il cumpar. In felul asta n-am cumparat niciodata de la Albalact, pentru ca scrie clar ca tara de provenienta este Ungaria.

    00
    • Ce te faci la Lidl unde 90% din produsele lor provin din Aricestii Rahtivani, jud. Prahova. De la lapte, la bere, la suc, branza etc. Cum e posibil?

      00
    • la lactate scrie de aricestii rahtivani (apropo, primarie tocmai castigata de usr :)), dar si ca iaurtul e produs de napolact pt lidl, laptele batut de nu stiu care din szeged pt lidl si tot asa.

      00
  6. Scrie „produs pentru Lidl Ariceștii Rahtivani” etc, nu știu unde ai văzut că provin de acolo. Și pe majoritatea scrie „produs în UE”.

    00
    • Bine, bine. Dar unde in UE. Vrem si noi sa stim.

      00
    • mezelurile sunt produse in serbia si polonia. scrie pe eticheta.

      00
    • Omul vostru, cristici, va poate spune putin cum sta treaba, cat stie si el, ca a lucrat (si lucreaza) de ani de zile ambalaje.
      Asta cu „produs in UE” cred ca vine de la UE… in ideea ca la foarte multe ambalaje modificate de mine a trebuit sa scot „Produs de X SRL, Romania” si sa pun „produs in UE”. banuiesc ca UE vrea sa uniformizeze o piata, daca tot suntem uniune.
      2. FOARTE MULTE produse „marca 1” de pe piata alimentara sunt produse de firma buna. Am vazut lapte „marca 1” produs de Friesland Campina, firma care produce Napolact, Oke, Milli… dar furnizeaza si lapte pentru lanturile de supermarketuri, pentru marcile proprii. Nu vreau sa fac reclama, dar acum vreo doi ani, cascavalul „marca 1” din Penny era produs de firma foarte buna din Botosani. ;)
      Eu cumpar in general „marca 1”. Am inceput sa cunosc firmele care fac produse ok… Am un prieten care a lucrat pentru firma buna, care firma a preferat sa bage „la marca 1” decat sa se ocupe ei de reclama proprie, taxa de raft, si altele: Decat sa vand lapte cu 5 lei, iar cand se strica trebuie sa ma ocup sa-l iau de pe raft, mai bine vand cu 2 lei, si se ocupa lantul de supermarketuri de ce se intampla cu el dupa ce pleaca de pe poarta fabricii.
      * Cititi, de exemplu, etichete de mustar. Cel „basic” din supermarketuri, de multe ori are la fel sau mai mult mustar (boabe, faina de mustar) decat marcile consacrate. „Mustarul de Tecuci” a ajuns aproape un jeg, comparativ cu alte mustaruri.
      * Pentru sucul de portocale, am facut si un clip video, „test in orb”, suc „basic” versus suc Tymbark: https://youtu.be/VqNOrvrTvpc
      * Ati vazut ca pe multe „ciocolate” nu mai scrie cuvantul asta „ciocolata”, ci „tableta”? Asta pentru ca e o lege care spune ca ciocolata inseamna minimum 30% cacao. Toate alea Africana, Laura, si ce mai mancam noi dupa Revolutie, alea nu sunt ciocolate. Au 8-9% cacao, deci nu e „ciocolata”. „Tableta CU cacao”. 8%. :)

      UE face si lucruri bune. Te forteaza sa nu minti pe ambalaje.
      Daca se doreste, pot face un articol intreg cu experienta din anii astia petrecuti in lumea ambalajelor. Am pastrat o gramada de chestii interesante, cum mi s-au cerut sa corectez texte de pe cutii, pentru ca nu prea erau legale. :)

      00
    • Pe mezelurile din Polonia si Germania, vandute sub brand basic, Dulano (Lidl) scrie „Pentru 100 g de salam se proceseaza 113g carne de porc” (acum copiez de pe o eticheta).
      Pe mezelurile „reteta curata”! de salam produc in Romania scrie MARE: 90% carne. 90%.
      Cat am stat in Italia am observat o chestie la ei in supermarket: crenvurstii au 90+% carne. Nu exista crenvursti cu sub 85% carne, iar aia de 90% carne erau aia cei mai ieftini. In perioada aia, la noi scria mare pe ambalajele de crenvursti „50% carne”, si erau scumpi.

      00
    • Un exemplu: mierea pe care o exportam e marcata made in EU, nu made in RO deoarece poti sa cresti pretul cu 10%. In zona de lactate chinezii cumpara lapte UHT made in EU pentru ca oricat de jos ar fi standardele prin estul europei tot e mai ok decat ce au ei.

      00
    • @cristici Detaliaza un pic “marca 1” si „brand basic”. Nu definitia, ci cum le diferentiezi cate „marci” sunt, chestii de gen. Si un articol pe tema ar fi foarte bun IMHO.

      00
  7. Develop in Romania nu scrie?

    00
  8. Salutări din nord-estul țării.
    Același Cristi care vă salută des din zona asta.
    Explicati-mi, am harta in față: cum de la Iași și Vaslui Lidl aduce lapte din Ungaria, iar la București e din Alba sau Mureș? Eu citesc etichete: laptele lor „marca 1”, Pilos, pe cutiile lor din Iași scrie ca e produs la Szeged, iar la București scrie ca e produs de firme din România.
    Care e combinația? Imaginați-va tirurile de lapte, traseele lor ne-optimizate.

    00
  9. Si pastravul din Lidl e produs romanesc, are tricolorul pe ambalaj, dar e peste din Turcia ambalat in Romania.
    Cu laptele toti fac asa, nu doar Albalact. Uneori e vorba de import real de lapte din Ungaria, iar in alte ocazii laptele e plimbat doar in acte, din Ro in Ungaria si apoi Ungaria-Ro la pret mult mai mare, din motive fiscale.
    Aiurea mi se pare ca nu gasesc produse lactate ok calitativ. Adica 90% din smantana de pe piata zici ca-i var. Iaurt bun? Pff… multa bafta.
    Si untul de calitate la fel.

    00
    • Ai încercat sa cauti în locurile alea arhaice, care se închid devreme numite piete?! De exemplu eu n-am mai cumparat branzeturi din supermarket la noi de muuult timp

      00
    • Dacă vrei lactate mai ok, exisă un brand românesc, Lăptăria cu caimac îi zice. Poți încerca.

      00
    • @Xxx- ai idee ce frumos miroase si ce curat e in piata la Obor? Stii cam cata lume poarta masca in piata aia?

      00
    • Piețe? Nu, lăsați, să cumpere alții brânză de țăran și lapte de cuc din piețe.

      00
    • Cu smantana am si eu o problema, ca o prefer pe aia mai pastoasa si lichida, nu ca majoritatea brandurilor o chestie care arata ca lavabila uscata. Monor era ok in sensul asta, dar n-am mai gasit de mult prin zona in care stau.
      Branza mi se pare odioasa cam peste tot. Fratele meu a gasit un mic magazin de cartier al carui patron ia branza de la un cioban, care nu prea ajunge la raft, ca e coada „pe sub mana”. De fiecare data cand nu gasim la omul ala ma simt inselat cu ce cumpar din alte parti.

      00
    • @Dex – cauta smantana de Ibanesti, de obicei au la auchan. E fix din aia de care descrii tu. Desi cateodata e un pic mai groasa decat mi-ar place mie, e totusi altceva decat iaurtul cu gelatina pe care il vand restul. Partea proasta e ca doar au la gramaj mare, si se strica relativ repede. Mai mult de 4-5 zile nu rezista in frigider, odata inceputa.

      00
    • Laptaria cu caimac face niște produse extraordinar de bune.
      Gustați orice de la ei și nu mai vreți altceva.

      00
  10. @Vali

    Imi permit sa iti semnalez respectuos un fapt : Albalact e o companie franceza, care are pozitie dominante pe piata romaneasca. Practic, aceiasi companie franceza controleaza brandurile cele mai mari de lapte ( Dorna, Covalact, Albalact, Raraul) din Romania – > Lactalis. O astfel de companie se uita doar la Profit pe toate palierele.
    Astfel, va dori sa ia cantitate mare la costuri mici, indiferent de alte aspecte ( indicatie geografica, calitate).
    Si da, pentru ca exista un studiu care spune ca Romanii si-ar dori sa consume produse romanesti, va exploata acest fapt inclusiv prin reclame care induc aceasta idee consumatorului.
    Altfel, aceiasi companie franceza, a inchis fabricile de lapte din Bucovina. Optimizare de costuri.
    Asadar, poate pui pe lista enuntata de tine si dorinta de a obtine o profitabilitate imorala(nesustenabila in tarile de origine).

    00
  11. Proful nu analizeaza lantul de aprovizionare ci exploatarea mincinoasa a spiritului traditionalist si a ultrapatriotismului.

    00
  12. Cel mai probabil este vorba de TVA si subventii de export. Si totusi la Brasov Exista Olympus care cumpara lapte din zona https://www.bizbrasov.ro/2019/04/22/grecii-de-la-olympus-continua-investitiile-fabrica-de-la-halchiu-si-se-focuseaza-pe-piata-din-romania/

    00
  13. La Carrefour au ceapa pe care scrie mare „Amabalat in Romania” pe o eticheta cu motive traditionale: https://foodspot.ro/ambalat-romania/

    Asta in timp ce ei se lauda cu cooperativa din Varasti pe care, daca ii cauti declaratiile fiscale, nu exista activitate comerciala:

    cod unic de identificare:37311529

    Declaratie pe proprie raspundere ca entitatea nu a desfasurat activitate de la data infiintarii si pana la 31.12.2019

    GG

    00
    • Pe asta am vazut-o si eu. E ceapa din Franta. Am facut poze:
      https://imgur.com/a/mdWXQGJ
      Si mai am ZECI de poze de felul asta.
      Apropo de articolul meu „Cum pot aia, ma!?”, cu zaharul fdin Germania.
      Zahar din Germania, ceapa din Franta, lapte din Ungaria…
      Ceapa, ma, CEAPA!? CUM POT FRANCEZII SA VANDA CEAPA IN ROMANIA, LA PRET DE ROMANIA!? Cum rahat de aia pot, iar noi nu!? Cat castiga francezul ala, de isi permite sa trimita un vagon de ceapa la descultii si sarantocii de romani!?

      00
    • pai poate noi vindem ceapa romaneasca in franta, la pret de franta :)

      00
    • Comentariul lui S a venit manusa.
      Pentru ca am cumparat niste haine Strellson (200euro un sacou), si camasa Linus (50 de euro o camasa), si stiind prieteni de-ai mei ca sunt dement cu produsele romanesti, mi-au trimis si ei poze din Germania… facem foarte multe textile de firma. Nu e o enigma asta, voiam doar sa confirm.

      Apropo, sacoul si camasa sunt de la un second hand. Haine la kil. Producem haine foarte bune, le exportam la sute de euro bucata pe-afara, apoi se intorc la noi, in forma de „haine la kil”. Nu stiu de ce, mi s-a parut o imagine si mod de a vedea lucrurile destul de interesant, in forma asta.
      Am inceput sa cumpar haine second hand pentru ca trebuia sa merg la o nunta si nu aveam acum pe pandemie bani de sacou. Am zis ca pentru o zi, sa iau unul de la un second. Cumparati haine din second-hand? Adica, o pereche de pantaloni Ralph Lauren la 12 lei suna aiurea? Costumul meu de nunta a fost: camasa alba Linus, pantaloni gri Raplh Lauren, sacou Strellson. Vreo 50 de lei cu totul.
      Sa fac un text mai lung, cu poze, cu chestii? „The fashion of the second hand, not the second hand fashion”… cum suna titlul asta?

      00
    • Camasa Linus e fabricata in Romania, sacoul Strellson e fabricat tot in Romania. Asta era idea comentariului meu.

      00
    • Legat de haine, in Botosani este fabrica ce produce pt. D&G, Cartier (sau cum dracu ii zice), Vuitton, si restu. Fabrica e detinuta de un francez. La fel si prin Vaslui din ce am inteles.

      00
    • În Botoșani și Dorohoi sunt mai multe confecții care lucrează doar în lohn, pentru firmele supercunoscute de afară. Să vezi ce mișto trimit mostră de sacou în Franța, gata călcat și ambalat ca un tablou.

      00
    • Asta cu textilele fabricate in Ro e cu dus si intors, in sensul ca ce se face la noi e mai mult sclavageala, in asa numitul sistem „lohn”. Vin din strainatate schitele, materialul, nasturii, etichetele (uneori inclusiv cele cu pretul) si in Ro se face doar taierea (nici de asta nu sunt sigur) si coaserea. La o camasa firma romaneasca primeste cam intre 60 de centi si 1 euro, 1 euro fiind ceva destul de rar. Sau cel putin asa era cum vreo 15 ani cand lucra tata in domeniu, dar la cum au evoluat lucrurile ma indoiesc ca treaba s-a schimbat foarte mult.

      00
    • @cristici … ei pot pentru ca finantare usoara, încearca sa iei un tractor în România cu plan de afaceri si fara sa fii politician sau fara sa ai pile la banca.
      Se plângea un fermier local de fondurile europene, ca-l ameninta aia în mod constant cu puscaria

      00
    • Hehee, pai si Victoria’s Secret se fac partial in romania si se vand la preturile pe care le stiti cu totii…
      Si alte si alte haine si incaltaminte de brand arhicunoscut…pana mai ieri rieker facea papuci in romania.

      00
  14. Unde e minciuna? Am ascultat spotul, cu atentie, de 3 ori, nu spune niciunde ca laptele este produs de vaca romaneasca inmatriculata in Romania. Sigur, apare la un moment dat o vaca pe campul idilic de langa gospodaria model „Muzeulul Satului”, dar asta nu inseamna nimic, apare si ceva rumegus in cadru si nu ne asteptam la un iaurt cu aroma de lemn cioplit. Fraza principala spune: „asa fac si cu laptele…lasa natura sa lucreze singura si intervin putin la final”. Ceea ce e in perfecta concordanta cu realitatea: ei intervin doar la final, laptele e de la vaca in rosu-alb-verde, adus cu cisterna peste parleaz, de la vecin. Multumim vigilentilor de la UBB, e inadmisibil asa ceva, ungurii vor sa inece in lapte tarisoara asta de branza, varza si viezure.

    00
    • Asa e dar pe site scrie asta:
      „Păstrăm tot ce-i mai bun din lapte şi nu schimbăm ceea ce natura a creat de veacuri. Alegem lapte adevărat şi bun, de la fermieri români de încredere, care știu ce înseamnă natural, curat, de calitate.”

      00
    • Da, tehnic nu e minciuna, doar ca tot minciuna e. Nu vad nimic gresit in a taxa comportamentul asta duplicitar.

      00
  15. Bun, vin si eu cu o explicație.
    Albalact are in sortimentatie si alte produse sub alte branduri, inclusiv marci proprii,care nu au commitment pe proveniența laptelui. Pentru producția lor este adus laptele din Ungaria, tot ce este sub brand Albalact este produs din lapte colectat din arealul comunicat in reclamă. La fel face si Friesland cu brandul Oke, brandul Napolact sau mărcile proprii. Reclama nu este una mincinoasă, noi nu avem suficiente informații.
    Altfel, daca vreti produse lactate care să vă amintească de copilărie/tinerețe încercați Laptaria cu Caimac sau Artesana:).

    00
  16. @Vlad, la Prodlacta in poarta , dimineata, stationeza tiruri cisterna cu numere de Republica Moldova. Actionarii sunt moldoveni

    00
    • Jardan lapte company daca nu ma insel.

      Cheddar e un cascaval bun dar din pacate depinde de lot, nu pot tine aceiasi calitate tot timpul. Boala grea la roamani.

      00
    • Corect, consistența e problemă și ea! Cumpăr, îmi place, dar data viitoare când mai iau alimentul respectiv nu mai e la fel.

      00
  17. Problema care dă insomnii patrioților vine din altă parte. Din motive care țin de șmenuri, legislație găunoasă și incompetență administrativă nu avem lanțuri de colectare a laptelui care să funcționeze la randamentul și parametrii ceruți de industrie. Alții au.
    Și alții au și ferme de bovine, care fac ca orice investiție să poată fi rentabilă.

    00
  18. Cateva idei in ordine aleatoare:
    – Albalact foloseste lapte din Apuseni, dar Apusenii nu produc cantitatea necesara si atunci se fac achizitii din alta parte/tari;
    – Nenea profesor, la fel ca multi ati profi din universitatile de la noi, e naiv si cam prost, fara notiuni elementare de economie (gen legatura dintre materii prime – volum – profit, etc);
    – De ce nu produc Apusenii destul lapte, cat sa alimenteze 100% producatorii din Ardeal? Pentru ca nu mai prea sunt oameni care sa munceasca. Zootehnia nu e joaca, nici macar la nivel mic de 2-3 vaci. Mare parte din tinerii din Apuseni s-au impartit in 3: cei care s-au alipit de primar/partide/functionari si sunt niste complici la invartelile traditionale romanesti din zona(taiet lemne si fonduri europene), cei care si-au pus barbita+tatuaje si o ard aiurea prin Cluj si cei care au plecat din tara. Practic nu ai mana de lucru in Apuseni cu care sa dezvolti ceva in domeniu zootehnic;
    – Referirea la Transavia e stupida pentru ca astia au cam toate fostele ferme de pui din Ardeal si la un moment dat taiau ceva de genu 70tone/zi de pui din productie proprie. Domn’ profesor ar fii putut sa mearga de la Cluj pana in Alba sa intrebe una alta, dar asa e cand iti da statu salar de cateva mii de euro pe luna si tu esti o fosila cu mintea in anii 80.

    00
  19. Toata lumea isi da cu presupul, unii sunt chiar indignati. Printre astia din urma sunt si eu. Dar raspunsul este foarte simplu, doar ca cei care sunt departe de agricultura nu prea il cunosc. Sunt foarte multe tari din UE care subventioneaza anumite culturi si peste asta se mai subventioneaza si exportul de produse agricole. Din aceasta cauza la un TIR de ceapa ajuns in RO poate costa mai mult transportul decat marfa. Acelasi lucru se intampla si la apa imbuteliata, PET-ul si transportul costa cu mult mai mult decat apa. La ora actuala noi platim aroganta si orgoliul nostru pentru produsele cumparate, NU calitatea lor.

    00
    • Pai apa nu se produce, deci nu costa… există niște costuri de exploatație, dar sa fim serioși izvorul pompează deci nici aici nu prea e ok, doar îmbutelierea, marketingul conduc la așa prețuri pe piața

      00
    • Din pacate, asta este adevărul și în zona laptelui. Costul de producție al laptelui în România (și in Ungaria, de altfel) e în jur de 1 RON/l, în medie, anual, căci vara e mai ieftin, vacile putând sta pe pășuni, iar iarna creste.
      Aici intervine statul maghiar, care oferă o subvenție de peste 20 bani/litru, hence producătorii ungurii vând cu 80 de bani laptele. Asa ca Friesland, Albalact cumpăra de la cine vinde cu 80 de bani/l.

      In Ungaria s-au investit multe fonduri guvernamentale (pe lângă cele europene) în zona de agricultura și zootehnie. Urmarea este ca fermele de acolo sunt mai mari și mai tehnologizate. La noi statul baga bețe in roate fermelor mici și medii, în principal, favorizând pe cele mari (care in majoritate sunt tot ale străinilor) iar cei din ministere ce fac ghidurile pentru fondurile europene zici ca sunt dușmanii românilor, multe dintre ele având condiții parțial stupide, restul absurde :) . Astfel, ca să îți iei un utilaj folositor ajungi sa îl iei la prețuri supraevaluate (ca așa îți impune statul – trăiască baza de date AFIR, unde se dau tunuri bune) sau sa fii nevoit sa mai iei x alte utilaje nefolositoare sau investiții ce nu aduc valoare (balansare procentuala a investiției între bani pe dezvoltare, procesare, comercializare).

      00
  20. ca sa pun paie pe foc: in mare parte evit produsele facute in romania pt ca sunt proaste. ma enerveaza de la ambalaj care nu se rupe/desface usor, pana la gust

    00
  21. La ce va intereseaza de unde provine laptele? Atat timp cat este produs/ambalat in Romania si se platesc taxe/salarii aici, atunci eu sunt multumit ca niste oameni au locuri de munca. Pe de alta parte, daca vorbim de calitatea laptelui, ati vazut cum arata pasunile din Romania? Mizerie peste tot, imposibil sa nu vezi un PET. Poluare, gunoaie aruncate peste tot, dezinteres si goana dupa profit. Asadar prefer un lapte produs intr-un mediu curat/controlat. Pe de alta parte, referitor la reclama, nu cred ca exista un singur furnizor de lapte, probabil ca este achizitionat atat din Romania cat si Ungaria. Dar trebuie sa respecte anumite sandarde. Deci reclama nu minte cu nimic! Da, se foloseste lapte din Apuseni. Dar se mai completeaza cu lapte din Ungaria. Sau invers.

    00
    • daca dacia logan ar zice ca foloseste piese de mercedes si tu ai cumpara dacia din cauza asta, te-ar deranja sau nu ca ei mint si ca defapt folosesc alte piese?

      00
    • Laptele …din supermarket sigur provine de pe pășuni, de la țăranii care trăiesc din agricultură de subzistență!?

      Fie că e in Romania, Ungaria, Polonia?!
      Că aveam noi când eram mici, că acum sunt in locuri mai bune, bunici care aveau o vacă două și chiar mâncăm lapte de la țâța vacii in 10 ani vor deveni basme. Acum oamenii nu mai țin animale din comoditate și în scurt timp vor apare și reglementări. Prin străinătate doar daca ai fermă poți crește animale, nu pledez neapărat pentru așa ceva fiindcă adio găini nestresate, lapte, brânză de care aminteai.

      Pe de altă parte, dacă vine orășeanul de la bloc că e cool sa se mute în mediul rural ( acum asta e tendința pe care o observ) și vecina are grajduri langa vila lui, parcă nu e ok și îi face niste reclamații la organele abilitate.

      00
    • @Danyzus … acolo unde iesi tu la gratar nu e pasune, la noi nu e asfalt pâna la pasune
      @Pato … în supermarket-uri ai sa gasesti ceea ce spui, carne produsa industrial … dar daca cauti ai sa vezi ca sunt si ferme unde gainile umbla prin curte si vacile pe pajiste, ca’n reclame, doar ca ei nu au deschis magazinul la miezul noptii

      00
    • @Xxx știi de ce mi-e greu sa cred că e posibil? Că sa apari in general in supermarket trebuie sa produci volum, daca Kaufland are 150 de magazine și trebuie să livrezi săptămânal 50 de tone… Oare unde crești pe pământ milioanele de păsări necesare? Cu mai multe riscuri, fiindcă mediul nu mai este controlat precum într-o hală de ‘productie” (datele sunt fictive nu am făcut cercetări).

      00
  22. Cum spunea cineva inainte, nu mentioneaza niciunde in reclama ca vorbeste de lapte din Apuseni, vorbeste despre proces, despre cum modul de viata din Apuseni e aplicat laptelui. Ca acum laptele l-a cumparat de la vecinul ungur e alta treaba.
    Apoi legat de laptele romanesc: am lucrat la o companie romaneasca (nu Albalact) care vroia sa cumpere de la tarani, mergea cu cisterna prin Apuseni si ghici ce: oamenii inmulteau laptele cu apa si avea balega inauntru (not joking). Nu mai zic ca era si mult mai scump ca cel de la vecinu ungur. Au avut si un program special prin care sprijineau fermierii: deageaba.
    Am lucrat la tigari, la fel au incercat sa ajute producatorii locali, le-au dat mura in gura: training, seminte, ajutor financiar, sfaturi cum ar trebui uscat, etc. Au incasat ajutorul iar recolta a fost un esec.
    Probabil ca trebuie cel putin inca o generatie care sa creeze spirit antreprenorial curat la nivel de tara vs. hai sa tragem un tun rapid (noi ne facem ca muncim ei se fac ca ne platesc -comunist style)

    00
  23. Grupul chinez Haier despre fabrica de 53 mil. euro din Prahova: „Va fi gata în primăvara lui 2021 şi va produce aparate frigorifice pentru Europa. si astea sunt made in romania?
    ce le face? le pune eticheta?

    00
  24. Mi-am adus aminte, mergand cu masina dimineata devreme, prin niste sate, stateaua oamenii la poarta cu bidoane de 5L de lapte, asteptau sa le colecteze. Colectarea se face cu o caruta cu cisterna din aia de metal (inox)…..o vazusem pe drum

    Deci asa se colecteaza laptele in RO (judet Iasi), ca in 1950.

    00
  25. Adevărul istoric, pe care domnul profesor îl omite…este că noi am fost primii acolo (adică unde s-a poticnit tribul migrator), teoria conspirației zice că DACIA se întindea până în Germania (de aia ii zice ” tărâmul Dacilor” Deutschland:))
    De asta are Dacia succes la nemți, e in ADN-ul lor.

    Revenind la subiect, lapte mai găsești produs in Romania dar la capitolul derivate lactate… E jale. Ungaria, Polonia, „nemția” rules.

    00
  26. German engineering – Italian style – made in China.

    00
  27. cat suc de rosii italienesc folosim noi la paste si e din rosii din China, heehehe…..deci de ce nu ar minti si romanul un pic? Sursa materiilor prime este o mare problema si care sta in pending in partea de legislatie de etichetare. In mod normal, pe orice produs procesat trebuie scris de unde provin ingredientele, insa legea inca nu ne obliga, asa ca…. voila!

    00
  28. „de ce folosește o companie românească lapte unguresc, în timp ce al nostru stă degeaba.” – pentru ca nu e vreun producator in zona ce poate livra acele cantitati constant. Nu aveai aici un articol de acum ceva ani in care ziceau ca au incercat in zona cu cisterne de colectare, a mers bine pana cand micii producatori au inceput sa indoaie laptele cu apa , sa mai ciupeasca si ei ceva, si acest lucru ducea la aruncarea intregii cisterne ?

    00
    • exact. micii producatori in Romania nu pot sa fie consistenti… de ce ne miram, 20% din populatie isi ia doza de rautate zilnic privind orase in sir emisiunile de la televiziunea unui condamnat penal. astia suntem

      00
  29. Dar vaai, noi exportăm lemn brut în UE şi importăm produse finite.

    00
  30. Am uitat deja cazul brânzei cu „particule” de căcărează?

    00
  31. Eu de un timp îmi cumpăr unt, smântână şi iaurturi doar de la lidl făcute de pilos care, pentru gustul meu, sunt infinit mai bune ca cele de la ăilalţi. Nu ştiu şi mă doare la plă de unde este laptele. Şi ca să sprijin producătorii locali, cumpăr brânză de oaie de prin piaţă care este pe gustate.

    00
    • Încearcă unt president sau megle

      00
    • Si eu sunt mare fan LIDL cam la orice. Aproape tot cumpar de la ei. Ar trebui totusi sa te uiti la cantitatea de zahar ca eu am avut mare surpriza la legumele congelate sa vad tona de zahar. Asta daca te intereseaza, eu nu sunt foarte maniac pe subiect, dar mai ma uit.

      00
  32. Ca reclama e mincinoasa, ca multe alte reclame ,bonus consumatorul roman e indobitocit si il doare in cur ce consuma si cumpara,e deja ceva banal.in ungaria subventia e mai mare probabil ca in romania,credite mai ieftine,organizare mai buna,ceea ce face laptele mai ieftin,si productia mai stabila.dar nu trebuie sa disperam,probabil guvernul maghiar va investi in firmele etnicilor din romania,va achizitiona teren pentru ei,va subventiona ferme,etc,laptele va proveni din romania,si romanii vor putea pleca liber in strainatate,sa slujeasca pe altii.

    00
  33. Eu zic că omul se poate întreba și mai mult de o chestie în același timp.
    O firma poate face ce vrea mușchiul ei. Sa ia laptele din Iordania dacă vrea, dar sa nu pretindă altceva.
    Că nu iau lapte autohton că ai noștri nu pot și nu vor sa poată să garanteze producția de care are nevoie un producător e altceva.

    00
  34. subiectul si o parte din comentarii ma amuza. am participat activ la constructia unei fabrici de lactate in romania. incepand cu ogoarele de cereale, continuand cu grajdurile, salile de muls, „lagunele” (pentru cine nu stie, sunt niste gropi unde se aduna balegarul, nu vrei sa te plimbi pe langa si in mod sigur NU VREI sa pici acolo, ca nu te mai scoate nici dracu), depozitul decadavre, rezervoarele de biogaz, genratoarele de curent, depozitele frigorifice, silozurile, masinaria care scoate marfa din silozuri si face papica la vaci dupa cum zice softul ala smecher ca trebuie sa manance vacile in ziua respectiva, etc.

    si am vazut si tractoarele, si vacile, un logan era investitie minora comparativ cu o vaca d-aia, si erau cateva sute, si vrand nevrand am priceput si cum cacat fac aia banii aia multi. totul merge in cerc. cerealele ca furaj, balegarul pe camp si la biogaz, biogazul la incalzire si facut curent, curentul la climatizare si in reteaua nationala, cadavrele la biogaz, pe camp (nu aruncate ci dupa prelucrare, orice insemna asta) si la fabrica de ceva din sat, sprijinita pe acelasi proiect pe fonduri europene, tocmai pentru a nu pierde nici banutii aia, animalele cand ies din ciclul de productie trec la fatat si in final la abator. de unde vin alte „furaje”.

    vacile au program fix de dormit, mancat si alte chestii. cand e de mancat, nu e dupa ele, baga capul la jgheab, se inchide drugul ala de fier, lung cat e grajdul si raman cu capul prins in jgheab. oh well, jgheabul e plin cu mancare. care mancare, cum ziceam, o stabileste un software dupa analizele tuturor animalelor. au veterinarii aia o practica fenomenala. le baga mana peste tot, in cateva secunde le-au luat probele, urmatoarea. e una bolnava, in cateva minute e izolata.

    in ce priveste fabrica, e star trek. acolo chiar nu am reusit sa mai intru dupa ce s-a instalat si ultimul utilaj. iar aia care intra, zici ca e c.d.c. level 1000. combinezoanele astora de la ambulanta sunt tifon pe langa ce pun aia pe ei.

    produsele sunt ok, unele mai bune, altele mai putin decat media. nu au intrat in supermarketuri, merg in continuare pe distributie proprie, mai mult prin orasele din zona, dar am vazut si in bucuresti.

    vaci pe pajiste? lapte de la „producator” roman? profitabilitate cu 3 vaci pasunate pe islazul comunal? romantism (da romantism, nu romanism).

    00
    • ah, si am uitat un aspect care se leaga cumva si de ce zice cristici. am construit acolo si un camin. investitia initiala a prevazut cateva microbuze care sa aduca oamenii la munca. din satul ala si cele cateva din apropiere. microbuzele au disparut intre timp si a aparut o cladire de locuinte (ma rog, camere duble, cu bai individuale, bucatarie comuna, cu bucatar inclus) pentru a caza oamenii dispusi sa munceasca acolo. pentru ca in zona, dealtfel deloc codasa la somaj, pur si simplu nu au gasit oameni dispusi sa munceasca. asa ca au adus de la sute de kilometri cu transport platit periodic. si nu, salariile nu erau minim pe economie cu bonurile de masa incluse.

      cu alte cuvinte prefera sa isi plimbe vaca personala (care au) pana pe camp si sa traisca pe ajutor social. intre timp ii injura pe paznicii care ii gonesc de pe campul fermei si se plang de ue, soros si alte balarii. ah, si voteaza psd. 78%.

      00
    • Cu iertare dar nu cred ca salariile erau cu mult peste minimul pe economie. Si munca pe masura pentru cei 100 (poate 200?) RON in plus.

      Daca sunt dispusi (si apti) strainii sa vina la rupt spatele pe 1646 RON + cazare, more power to them.

      Si da, realizez ca la un salariu de 1646 RON scorul firmei e ~3120 RON, dar asta-i situatia. Daca patronii s-ar simti cu adevarat stramtorati ar protesta sau ar pleca.

      00
    • vosidit, da salariile nu erau mediu x2,3,4. erau ceva mai sus peste minim. da’ nici angajatii nu erau doctori in fizica nucleara, si nici munca nu era proiectare de nave intergalactice ci ranit balegar la vaci. iar tractoristii castigau mai mult decat mine. evident insa ca aia chiar aveau nevoie de carte, ca tractor cu gps si etc.

      in acelasi timp optiunea e simpla: stai si freci manganul pe 500 de lei sau cat e ajutorul social sau te duci la munca pe aia 1600 de lei. raspunsul e evident pentru fiecare om in parte.

      00
  35. Am asistat la fenomenul invers. Intr-o perioada avusesem contacte cu un abator, de fapt o firma care facea parizer si crenvursti. Materia prima venea din Ungaria sub forma unor saci congelati. Materialul era amestecat in cuter iar peste el se puneau condimente venite tot la sac din Serbia. Peste se punea gheata. Rezultatul era produs in Romania.

    00
  36. Why not both?

    00
  37. Hei, nu spune nicaieri in reclama „lapte din Muntii Apuseni” :))

    Adica locuitorii din Tara Motilor nu pot folosi lapte de import, sau ce? :))

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.