Nu mai fi depresiv

FOTO
Maladia secolului 21 se numeşte depresie. Ea loveşte absolut insidios, fără să realizezi ce se întâmplă cu tine. Şi aşa, te trezeşti cu stări de oboseală, irascibilitate, somnolenţă, lipsă de interes pentru orice şi nu ştii ce ai. Începi să te tratezi cu tot felul de medicamente, când tu, pur şi simplu eşti depresiv.

Ce ar trebui să faci?

Hrăneşte-te sănătos. Ce mănânci are o mare importanţă asupra organismului tău şi asupra schimbărilor de temperament. Probabil ai aflat şi singur că dacă mănânci mult fast food, sandwichuri, shaorme, mcdonalds, te simţi mai obosit, letargic, ameţit, somnoros şi mai puţin motivat. Mănâncă multe fructe, multe legume, încearcă să intervii cât mai puţin asupra lor prin gătit. Nutrienţii care te fac sprinţar şi vioi se pierd prin fierbere, coacere sau prăjire. Nu mânca dulciuri în exces, variaţiile mari ale glicemiei dau aceeaşi stare letargică.

Fă exerciţii fizice. Ştiu că e greu. Cu cât eşti mai leneş, cu atât devii mai leneş. Este un cerc vicios din care cu greu poţi ieşi. Îţi trebuie foarte multă voinţă pentru asta, dar ştiu sigur că tu o ai. Propune-ţi să ieşi afară de cel puţin 2 ori pe zi. Nu lua maşina proprie ca să mergi la pâine. Dacă ai de ajuns undeva într-o rază de 500-1000 de metri, mergi pe jos, nu cu tramvaiul. Încet încet, organismul tău va simţi plăcere atunci când face exerciţii fizice.

Hidratează-te corect.
Este foarte important ce şi cât bei. Consumă cel puţin 6 pahare de apă zilnic. Evită băuturile carbogazoase, cu aport de zahăr. Sucurile naturale de fructe sunt ca nişte baterii de energie vie. Nu bea multă cafea. Da, nu vei mai fi obosit, ci nervos şi irascibil.

Dormi suficient.
Alocă-ţi acele 8 ore minime de somn. Lipsa somnului te face nervos şi iritabil, iar oamenii depresivi au foarte des probleme cu somnul. Băile calde înainte de somn fac minuni. Aromele orientale, beţişoarele parfumate împrăştiate prin dormitor iarăşi te pot ajuta să te relaxezi şi să dormi bine.

Evită înfluenţele negative.
Dacă oamenii din jurul tău au tot timpul ceva de reproşat, ceva de care se plâng, evită să stai în preajma lor. Încearcă să îţi creezi o lume optimistă, ăn care soarele chiar răsare iar dracul nu e chiar atât de negru. Caută tovărăşia oamenilor joviali. Veselia este sigur contagioasă!

Setează-ţi obiective. Planifică-ţi activităţile zilnice în aşa fel încât să nu îţi laşi timp liber în care să e gândeşti la cât de nasoală este viaţa. Ţine-te ocupat şi lasă-ţi prietenii să te ţină ocupat. Nu refuza ieşirile în oraş şi întâlnirile propuse în ultimul moment.

Fii indulgent cu tine însuţi.
Oamenii au tendinţa de a se judeca pe ei insăşi mult mai aspru decât ar merita de fapt. Învaţă să te ierţi tu, în primul rând. Viaţa merge întotdeauna mai departe, cu sau fără tine. Şi ar fi bine să prinzi trenul vieţii înainte de a pleca din staţie.

Citeşte.
Ia o pauză de la viaţa reală pentru o perioadă şi citeşte. Citeşte cărţi de dragoste, cărţi pozitive, care îţi pot induce o stare de bine faţă de tine sau faţă de oameni. Poate trăirile altor oameni îţi pot deschide şi apetitul tău pentru a te arunca în viaţă cu capul înainte.

Iar dacă toate astea nu funcţionează, nu ezita să apelezi la un psiholog. Ştiu, în România este încetăţenită ideea că dacă mergi la un psiholog înseamnă că eşti nebun. Nimic mai fals, rolul psihologului este de a discuta cu tine şi de a pune întrebările potrivite, astfel încât tu să poţi înţelege mai uşor ce alegeri ai făcut în viaţă şi de ce le-ai făcut.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

  1. acum stiu de ce eram suparat :>>

    00
  2. cred ca starile de depresie sunt cele mai grele boli …..si eu sunt depresiva de cam 3 ani ma simt lipsita de viata ,obosita ….cred ca este incurabil..

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube