Noul cod rutier – prevederi necesare

lion3Aţi auzit probabil că se discută de noi modificări ale Codului Rutier. În curând, o să fie atât de schimbat încât dacă am luat permisul în 2005 nu o să îl mai recunoaştem deloc. Revenind, am şi eu nişte propuneri decente pentru acest cod:

 1. Codul Rutier se aplică tot timpul, nu doar între 8 şi 6, când are agentul chef să lucreze, sau doar cât să îşi facă planul de amenzi.

 2. Codul Rutier se aplică pentru toate maşinile. Nu vor mai fi scutite, ca până acum, maşinile de şmecheri politici, maşinile din localitate sau gioarsele de pe care cad tablele şi care n-au bani de amendă.

 3. În lipsa unor autostrăzi, limitele de viteză în afara localităţii sunt orientative.

 4. Staţionarea pe trecerea de pietoni a pietonilor se sancţionează. Maşinile cu bulbar sunt încurajate să împingă de la spate pietonii care nu realizează că încurcă circulaţia.

 5. Staţionarea pe trecerea de pietoni a maşinilor se sancţionează. Pietonii vor fi dotaţi cu şurubelniţe sau tirbuşoane.

 6. Banda a doua la urcare nu e pentru tirurile care vor să depăşească alte tiruri.

 7. Vorbitul la telefon la volan se pedepseşte cu confiscarea telefonului.

 8. Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers se pedepseşte cu confiscarea manetei de semnalizare. Dacă tot nu o foloseşte, de ce nu?

 9. Lipsa luminilor de întâlnire (faza scurtă) în afara localităţii, la orice oră din zi şi din noapte, se pedepseşte cu spargerea farurilor. Poliţiştii vor fi dotaţi cu ciocane. Scuza “e amenda prea mică” nu va mai fi acceptată.

 10. Mașinile cu număr de Bulgaria vor fi verificate mereu, iar şoferii vor fi puşi să citească din cartea tehnică a vehiculului. De control.

 11. În cazul unui accident, maşinile vor fi scoase cât mai repede de pe carosabil, pentru a permite reluarea circulaţiei. Vina va fi stabilită ulteriori, în beciurile Securităţii.

 12. Poliţia nu se va mai pune la 7 dimineaţa în faţa coloanei cu 50km/h, pentru a se asigura că limita de viteză e respectată.

 13. Şoferii surprinşi de radar cu viteze de peste 200km/h vor fi obligaţi să traverseze pe jos autostrada, de 10 ori, printre maşini.

 14. Permisul pentru categoria A se va obţine doar după împlinirea vârstei de 30 de ani.

 15. Poliţiştii vor fi dotaţi cu aparate de măsurare a noxelor emise de maşini, pentru fanii şpăgii la RAR.

 16. Procesul verbal de amendă nu va mai avea 15 rânduri, ci doar 6 căsuţe: numele şoferului, CNP, numărul maşinii, contravenţia, suma şi data.

 17. La 3 amenzi neplătite, permisul se suspendă. Valoarea amenzii se măreşte cu 50% la fiecare 3 luni.

 18. După ora 22, limita de viteză în localitate se ridică la 80km/h. Beţivii care dorm pe marginea şanţului sau nu pot merge decât pe mijlocul şoselei vor fi îngropaţi cu un volan pe mormânt.

 19. Maşinile cu cauciucuri putrezite din cartiere vor fi ridicate fără întrebări.

 20. Şcolile de şoferi din judeţele Covasna şi Vaslui, Dâmboviţa şi Arad vor fi desfiinţate.

 21. Poliţiştii vor primi bonusuri pentru activitate exemplară, luându-se în calcul numărul de amenzi date, numărul de accidente auto din jurisdicţie şi numărul de blocaje întâmplare.

 22. Taxiurile nu au ce căuta pe banda din stânga a şoselei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

 1. Codul Rutier se aplica mereu si pentru orice contravenient. Punct.

  Doar atat trebuie. Restul nu mai sunt asa importante.

  P.S.: Buna aia cu ciocanele, se poate aplica si la semnalizari sau telefoane.

  00
 2. In curand o sa vedem Noul Cod Rutier…By Zoso :))

  00
 3. votat :)

  00
 4. Din start o sa si-o ia cu noul cod rutier!
  Zicea nea politaiu’ ca pv-urile intocmite de militianu’ cu trei clase vor fi executorii si nu vor mai putea fi contestate in Justitie pt ca numai vreo 25% din amenzi sunt platite…
  Orice act administrativ (inclusiv un kkt de pv intocmit de un nenea militianu care e functionar public) poate fi atacat in justitie
  orice lege, orice fel de act poate fi atacat daca cineva considera ca e nedreptatit prin aplicarea respectivelor acte.

  tre’ sa fii militian sa gandesti in halul asta!!!

  00
 5. Astea 2 sunt de unica folosinta. Dupa ce i-a rupt maneta, i-a spart farul a doua oara nu mai are ce sa-i faca :D

  8. Nesemnalizarea schimbării direcţiei de mers se pedepseşte cu confiscarea manetei de semnalizare. Dacă tot nu o foloseşte, de ce nu?

  9. Lipsa luminilor de întâlnire (faza scurtă) în afara localităţii, la orice oră din zi şi din noapte, se pedepseşte cu spargerea farurilor. Poliţiştii vor fi dotaţi cu ciocane. Scuza “e amenda prea mică” nu va mai fi acceptată.

  00
 6. Agree cu scolile de soferi (sunt covasnean si sufar cand vad atata prostie la volan in jurul meu). As mai adauga Prahova si Dimbovita pe lista.

  00
 7. nu uitati si de scolile de soferi din Alba….ca sa fie toata lumea fericita ar trebui sa fie ceva de genul ” are orasul/judetul doar o intersectie si aia semaforizata?!!?…atunci nu are voie sa acorde permise de condus…”

  00
 8. Serios vorbind insa, e pacat ca nu vor sa faca ceva cu masinile cu numar de Bulgaria. Sunt tot mai multi astia si cu probleme cand e vorba de decontarea asigurarii.

  00
 9. NOU
  #10

  Mda, am si eu o propunere. Ai trecut e 150 la ora cu masina, sa ti se confiste „bolidul”. Chiar, nu am inteles niciodata acest termen la jurnalisti. Orice skoda care merge cu viteza sau bmw…etc e considerat bolid. Cam exagerat termenul. Revenind la 150 la ora….ar trebui sa li se confiste masina, si platit jumatate din pretul ei pt recuperare.

  Si 2. Sa ai minim bacul luat cand te urci la volan…

  00
 10. NOU
  #11

  Si sa faca cineca ceva si cu taximetristii care parcheaza fie in dreptul trecerilor de pietoni, benzilor de biciclete…etc.

  Zilele trecute, cand sa traversez strada la Eroilor…s-a pus un taximetrist in fata mea, pe trecere. A oprit motorul si a deschis ziarul…linistit.

  Bun, eu ocolesc masina, in afara trecerii de pietoni, la culoarea verde a semaforului. Daca un idiot dadea peste mine in momentul ala, eu eram de vina, nu? Doar nu eram pe trecerea de pietoni.

  00
 11. Sustin 14, 18 si 19 – ar fi trebuit incluse demult in Codul rutier.

  00
 12. @zoso: ce au scolile de soferi din Arad??

  00
 13. M-am înduioșat. Sincer.

  00
 14. O prevedere introdusa la cererea mea… Cei care se plang ca Politia ia spaga dar dau spaga sa fie impuscati in cap fara avertisment pt ca nu-i asa, degeaba il au.

  00
 15. :)) din pacate o sa arate cu totul altfel. evident, vina este exclusiv a politiei – ma refer la orice cod rutier de pana acum… pentru ca:
  1. iau spaga
  2. nu lucreaza decat 2-3 ore
  3. iau spaga
  4. iau spaga
  5. iau spaga

  00
 16. @Robert Lazar: de ce?

  00
 17. 20(bis). Pe unde va trece Vali Petcu participantii la trafic se vor face ca nu-l vad, si vor face tot ce le va sta in putiinta pentru a oferi materiale de buna calitate pentru blogul acestuia.

  00
 18. 21. Se confisca oglinzile retrovizoare soferilor ce nu se asigura la schimbarea benzii.

  00
 19. 21. militienii de la politia rutiera nu vor mai avea birouri. nu le trebuie, nu i-a angajat nimeni ca sa stea la birou si sa supervizeze ‘traficul’ de cafele si tigari pe banii fraierilor.
  22. cuantumul amenzilor pentru contraventiile de smecher (gen depasirea coloanei, condusul fara permis sau cu permisul suspendat, urcatul baut la volan, etc) incepe de la 5000 de euro/ contraventie. smecheria costa peste tot in lumea asta.
  in plus, la punctul 20 sa se adauge si prahova.

  00
 20. Toti proprietarii sau soferii de masini de bulgaria care nu-si pot dovedi cetatenia din tara vecina vor fi arsi pe rug si postati langa statui sau in pietele publice ca si contraexemplu. Ca alternativa, le este permis celor care au avut probleme cu soferii autoturismelor „bulgare” sa completeze de comun acord un proces verbal prin care masina cu pricina sa fie aruncata de pe o rapa de cel putin 100 m (preferabil in locuri organizate cu scopul clar de a le aduna pe toate intr-un loc, ca doar nu o sa facem gunoaie peste tot prin tara).

  00
 21. 150…adica 20 in plus fata de viteza max pe autostrada?

  00
 22. @PlayActive
  Nimic, numai ca in Arad e normal sa se faca stanga de pe banda din dreapta, dreapta de pe banda din stanga, aia de pe benzile din mijloc la ghici. Faza pe bune, in intersectie la Podgoria.

  00
 23. @zoso – sunt profund dezamagit de maniera ta de lucru. Avand in vedere ca orice articol pe teme rutiere duce la dezbateri aprinse, avand in vedere ca acest blog e frecventat de zeci / sute / mii de profesionisti in ale sofatului, avand in vedere competenta noastra de netagaduit, faptul ca te-ai apucat sa redactezi aceasta propunere fara consultarea noastra prealabila ma doare.

  Mult mai elegant era daca ieseam toti doritorii la o bere (cu taxiul, evident) si dezbateam serios aceasta problema, intalnire in urma careia puteam emite un punct de vedere avizat. In fine.

  /jk

  @ Radu Sebastian – si eu am o propunere, sa omoram mustele cu barosul. Stiu ca nu intelegi, dar mai gandeste-te…

  00
 24. @Me Again
  Pentru ca eu il cunosc pe unu’ care astazi e in viata datorita faptului ca a avut casca de protectie. Nu sunt scumpe si fac diferenta cand dai cu capul de beton din diferite cauze…

  00
 25. Adaug si eu una
  21. Purtarea castii de protectie pentru biciclisti este obligatoriu, nu recomandata.

  00
 26. *obligatorie. Ce inseamna sa te gandesti la altceva.

  00
 27. @Sabotor:faza cu Podgoria am patit-o si eu cand eram cu unu in masina si era sa facem buba la masina-apropo tu locuiesti in Arad?

  00
 28. addendum la #10: șoferii vor fi puși să citească din cartea tehnică a mașinii, indiferent de mașinile pe care le conduc. în funcție cursivitatea lecturii și nivelul de înțelegere al celor citite valoarea amenzii se modifică cu +/- 30%

  00
 29. de acord. unde-l urcam ca sa-l votam ?

  00
 30. Votati ZOSO in locul lui Christian Ciocaan.. :)) Acum mai ramane sa vedem cum va fi adoptat noul cod rutier si mai ales, cum se va pune in aplicare.

  00
 31. Pentru ca ieri si-a spart unul capul pentru ca nu purta casca, el imprumutand-o unui prieten.

  00
 32. 11. Tot degeaba, trebuiesc luate de acolo si duse in camp undeva, altfel toti idiotii vor trece pe langa ele cu 10 la ora, holbandu-se la ce s-a intamplat, rezultatul fiind blocaje de kilometri in spatele lor (vezi ce se intampla pe Dn1 intre Buc si Ploesti cand e un accident)

  20. Prahova, Brasov si Bucuresti, ca si aici sunt o gramada de idioti si e greu sa-i separi de cei ok, oricum ca numar cred ca sunt mai multi ca in orice alt judet.

  A, si un permis de conducere special pentru cei care vin sa conduca in Bucuresti, macar pentru primele dati, deoarece traficul din comuna lui cu o singura strada nu se compara cu ce gaseste aici si risti sa te impiedici de el bulversat prin oras :)

  00
 33. Hai ma, da ce ai cu vasluienii? :D

  00
 34. Am ras de m-am prapadit. Aia cu confiscarea telefonului cred ca e cea mai buna

  00
 35. 13 bis: Şoferii surprinşi de radar cu viteze de peste 200km/h vor fi obligaţi să facă dovada că pot decola şi ateriza în siguranţă.

  18. De asemenea şi căruţaşii care circulă noaptea cu căruţele nesemnalizate.

  19. Inclusiv cele care poartă afişe de genul: „Nu sunt abandonată! Stăpânul meu mă duce la reparat.”

  00
 36. Love it!!! :))

  00
 37. Nu cred ca tu nu ai vorbit niciodata in timp ce conduceai.Eu am atentie distributiva.
  Regula 14 ar trebui stearsa :D

  00
 38. pct 20 = epic!!!

  00
 39. Un vot pozitiv din partea mea.

  00
 40. Te rog sa adaugi la punctul 20 si Braila.

  00
 41. toti avem atentie distributiva! pana nu mai avem! si dam de unu’ care nu ne mai fereste si nu incetineste/franeaza cand iesim mult prea agale de pe straduta sau cand parcam sau cand „orice-manevra-care-trebuie-facuta-cu-doua-maini” – toate in slow-motion ca, deh, tre’ sa tinem telefonul la ureche. exista blushtutz, casca, hands-free. in rest, sunt de acord cu mai toate punctele.

  00
 42. Daca s-ar respecta punctul 2. totul ar fi ok

  00
 43. @PlayActive
  Nu, dar treceam extrem de des prin Arad.

  @Daniel T
  Nebunie, nebunie, dar nici chiar asa. nu soferii de autobuz sunt vinovati pentru nebunia de acolo…

  00
 44. @Sabotor: Acuma nu e cazul sa generalizam comportamentul soferilor aradeni bazandu-ne pe comportamentul acestora intr-o singura intersectie… La Podgoria intotdeauna e nebunie, mai ales cand vin soferii de autobuz de la PITO din zona industriala…

  00
 45. Cred ca ar trebui bagat ceva si cu carutele ce se preumbla lejer pe drumurile europene/nationale: sa li se confiste pentru 3 luni caruta. Doar caruta. Sa stea onor carutasul sa dea de mancare degeaba 3 luni la animal. Si pentru politie e mai usor, nu-i da amenda, doar ii salta caruta pe platforma si o depoziteaza in primul oras. Proprietarul sa o ridice de acolo…

  Sa vezi atunci cum brusc se descopera ca exista drumuri comunale sau de tarla, cum au o motivatie taranii sa-l ia la intrebari pe primar de ce nu le face drumuri secundare pentru atelaje, etc (cam astea sunt argumentele pentru care nu face politia nimic – nu sunt drumuri pentru atelaje dom’le…)

  {Sunt asa pornit deoarece era sa o mierlesc de doua ori din cauza unor carute care se plimbau agale, pe drum european, prin curbe fara vizibilitate…)

  00
 46. biciclistii prinsi pe sosele noaptea fara nicio semnalizare vor fi stropiti cu petrol si li se va da foc; daca nu dai nici macar 20 de lei pe viata ta, cat costa o vesta reflectorizanta, apoi merita sa arzi.

  00
 47. Abia am putut sa ma opresc din ras dupa ce am citit articolul. Punctul 13 priceless (Şoferii surprinşi de radar cu viteze de peste 200km/h vor fi obligaţi să traverseze pe jos autostrada, de 10 ori, printre maşini.)

  00
 48. total de acord dar nu sunt toti covasnenii asa rai ca si eu sunt tot de acolo in schimb ai uitat de GALATI si VRANCEA modifica lista

  00
 49. 66. numerele de bulgaria sa fie confiscate. posesorii vor duce de buna voie masinile cate 8 luni in bulgaria

  00
 50. @Sabotor: De acord, nici nu voiam sa dau vina pe soferii de autobuz. Treaba e ca la un moment dat te obisnuiesti cu nebunia din intersectie. E adevarat, daca treci pe acolo pentru prima data, pare haotica circulatia dar e traversabila intersectia.

  00
 51. Mai adauga:
  – te-a prins fara carnet –> 2 pieton si abia apoi poate mai dai examen
  – te-a prins baut –> 1 ani pieton
  – baut + accident din vina ta –> pieton/client RATB (METROREX, RATA si alte alea dupa caz) pe viata
  – permis sub un an + viteza excesiva –> 1 an pieton si examen din nou dupa aia…
  … si-ar mai fi destule….

  00
 52. @zoso – e mare nevoie de schimbari de genul asta. Uita-te cum, in clipul de mai jos, toata lumea il injura pe cel cu 214kmh si nimeni pe imbecilul care era sa-l scoata de pe drum…

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-9862193-sofer-fost-surprins-radar-circuland-214-kilometri-ora-autostrada-bucuresti-pitesti.htm

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube