CD-ul este noua dischetă a birocrației din România

O fostă colegă de serviciu (om aproape necalificat) a schimbat domeniul = a absolvit o școală postliceală. Acum trebuie să prezinte lucrarea de diplomă.
M-a căutat să o ajut, ceva nu e ok la ce a făcut ea, nu îi este acceptată la print de firma de legătorie. Firmă de legătorie care e doar una, cea agreeata de şcoala postliceală.
Să lăsăm puțin mizeria cu „legaţi lucrările doar la firma la care vă trimitem noi”, să citim o chestie:

Lucrarea finalizată în format word se va prezenta la depunerea lucrării pe un alt suport electronic (CD).
Lucrarea finalizată se va printa, o pagină pe foaie și îndosaria în format copertat, cu coperți de culoare bleumarin, scris cu auriu. Se va respecta strict formatul indicat.
Absolventul va întocmi un portofoliu ilustrativ, cu referire la tema abordată în format Power-Point, care trebuie sa cuprindă max. 12-15 slide-uri. Acest portofoliu se va depune la secretariat pe un suport electronic-CD- și va fi salvat pe un memory stick, cu care absolventul se va prezenta în ziua susținerii proiectului.
După elaborare, concurentul  depune partea scrisă a lucrării (în formatul copertat), împreună cu fișa de evaluare și a susținerii orale de proiect (anexa 4, semnată), și cele 2 CD-uri la secretariatul şcolii, până la termenul fixat.
Coperta si prima pagina a lucrării vor respecta întocmai anexele

Câți elevi are școala pe an, câți absolvenți? Bănuiesc, câteva sute. Fiecare elev câte două CD-uri, „la dosar”: unul cu un document Word, care are în jur de 2MB, unul cu o prezentare Powerpoint.

Trei sute de absolvenți pe an, 600 de CD-uri „la dosar”. Pe an. Dacă sunt 500 de absolvenți pe an, 1000 de CD-uri „la arhivă”, fiecare cu câte 2MB pe ele.
În era cloud, a HDD/SSD-urilor externe, a serverelor de mare capacitate… CD-uri.
Câți mai aveți CD-Writer? Eu, de exemplu, vă scriu de pe un computer din 2012 – la anul face 10 ani – căruia i-am scos unitatea de DVD pentru a pune în locul ei un SDD.

CD-ul este noua dischetă a birocrației din România?
(În 2005 mi se cereau fișiere pe dischete, când duceam documente la „instituțiile Statului” – nici nu prea se mai găseau, era un efort să găsești dischete de vânzare. Una pe lună, „la arhivă”, de la… câte firme existau în 2005 în București? Cât gunoi inutil!? Sper că nu se mai cer dischete și în 2021.)
Câte instituții, de orice fel, din țară, cer acest fel de birocrație? Cât gunoi complet inutil(!) se produce pe an în România? Vapoare întregi de CD-uri produse și aduse în Europa, pentru România, pentru… a fi aruncate la gunoi.

Today, we stream music and movies. Transfer files over email. Download software directly to our devices. Yet, the majority of discs still exist (or, at least those not incinerated), with over three million becoming obsolete each month.
Believe it or not, new discs are still being made! The music industry alone produced two billion CDs last year. As for natural resources, that means approximately 300 cubic feet of natural gas, two cups of crude oil, and 24 gallons of water for every 30 CDs.
Your old discs may be safely stored in a random drawer, or box in the garage. Sadly, most will end up in landfills.
With a decomposition rate of one million years per CD, it’s time to seriously consider how to REUSE these shiny plastic discs.

 

Bucureștiul va rămâne fără groapă de gunoi. Cât timp mai face față depozitul de la Vidra, deja plin pe jumătate
De Andreea Milea.
Bucureştiul va rămâne fără groapă de gunoi. După ce depozitul din Chiajna s-a închis, tot gunoiul Capitalei, dar şi cel din Ilfov merge la depozitul de la Vidra, ultimul rămas deschis. E o soluţie temporară, iar Primăria încă nu are soluţii pe termen lung.

sursa foto:
Primarii din București vor o groapă de gunoi în afara Municipiului. Min. Mediului: Capitala e captivă în ce privește deșeurile

 

P.S.: În loc să plângă că „moare de foame„, femeia a ales să facă o școală, să îi crească șansele de angajare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

52 comentarii

  1. Sunt convins ca la cei ce printeaza ca activitate curenta se si poate scrie respectivul CD.
    Pe de alta parte, CD-urile stocate in conditii normale pot pastra cateva zeci de ani lucrarile fara grija atacurilor ransomware, ca nu plateste scoala cloud-ul, ca se strica HDD-ul, ca se fura SSD-ul, etc.

    • Ce sa faci zeci de ani cu o lucrare de diploma de postliceala?

    • punem lucrarile absolventilor din 2021, 500 la numar, un maximum 2 GB pe un DVD.
      Nu 1000 de CD-uri cu cate un fisier pe fiecare, ci un DVD cu toate. Un DVD pe an.
      E ok acum „pot pastra cateva zeci de ani lucrarile fara grija atacurilor ransomware, ca nu plateste scoala cloud-ul, ca se strica HDD-ul, ca se fura SSD-ul, etc.”?
      La 1 septembrie facem o copie a folderului – Lucrari de diploma, 2021. In doua copii, sa fim siguri, plus un folder (cu parola, daca vrei) pe un HDD extern.

      Doua bucati de plastic in loc de 1000 de bucati de plastic. Doua bucati pentru a avea si copie de siguranta, ceea ce acele 1000 de CDuri n-au.

    • Da, CD-urile rezista mai bine in timp. Dar n-ar fi mai simplu pentru toata lumea sa trimita lucrarea pe mail/cloud/porumbel mesager si apoi universitatea sa puna cate 100-300 lucrari per CD in loc sa administreze un loc fizic pentru 500 CD-uri/an?

    • Lucrarile se arhiveaza parca minim 3 ani. Asa la prima vedere pare foarte eco, bio, vio sa stochezi 500 de lucrari pe un CD dar cand e sa vina de la DNA sau ARACIS in control nu or sa stea aia sa le scrii tu CD-uri cu lucrari :)

    • CD-urile nu rezistă deloc bine in timp. Cal dintre voi mai aveți CD-uri cu softuri de acum 20 de ani?! Ia încercați să le copiați măcar, nu zic să le instalați.

    • @Florian – m-am uitat chiar acum. Sunt ok inclusiv alea scrise in mai multe sesiuni.

    • @Florian depinde cum le păstrezi și de calitatea lor.

  2. „Birocrația trebuie redusă de către înșiși oamenii din birouri.”

    Am încercat o glumiță, nu rîdeți!
    _______________________________________
    Birocrația-i ca energia, nu se pierde, nu se cîștigă, ci doar se transformă dintr-o formă în alta.

  3. Iti dai seama de corolarul imediat – majoritatea institutiilor din Romania inca lucreaza pe echipamente dotate cu CD/DVDROM.

    Era suficient un nenorocit de email, nici macar criptat, si de un hosting de 50 de lei pe an, ca sa arhivezi toate lucrarile de diploma de la infiintarea universitatii respective.

  4. „(În 2005 mi se cereau fișiere pe dischete, când duceam documente la “instituțiile Statului”. Sper că nu se mai cer și în 2021.)”

    Imi aduc aminte ca ii cumparam mamei floppy disk-uri externe sa le conecteze la laptop ptr. a putea duce raporturile la ANAF. Mi se parea si pe vremea aia WTF!?!. Sa nu mai spun de softurile pe are le folosesc facute in FoxPro si alte tehnologii din anii 80′. Revisal? Bruh… DUK Integrator? WTF!?! Si multe altele. 7 softuri facute de 7 firme cu 7 feluri de tehnologii invechite. Nu ar fi mai simpla o platforma online? Intreb si eu.

    • Se face și platforma online dar puțină răbdare și înțelegere, Ghiță e și el om, nu lucrează de la birou, ăștia noi sunt cam lacomi și corupti daaar lucrurile sunt urmărite cu atenție. Și umpic de îngrijorare

    • Apropo de FoxPro, parca 2.6 a fost ultimul care rula nativ in DOS, de la 3.0 au inceput pe 3.0.

      Ideea e ca pentru contabilitate de intreprindere, erau suficiente si nu vad o problema in a fi folosite si azi, si peste 20 de ani.

      Daca ceva merge bine, de ce sa il schimbi ?

      Un exemplu folosit pe scara larga – IBM AS/400, mainframeuri care ruleaza pe OS400 sau zOS, cu proceduri scrise in Cobol si baze de date DB/2.

      AS/400 fiind lansat in anii ’70-’80 si upgradat doar incremental de atunci.

      Stii cine mai foloseste platforma respectiva ? Well, cam toata lumea din retail si banking. Ca exemplu, toate Carrefoururile din Spania, Italia, Franta si Turcia ruleaza pe AS/400 (stiu pentru ca am lucrat cativa ani ca SecAdmin pentru ei).

      Terminalele de plati de la case rulau pana nu demult OS/400. Meniurile cu verde pe negru din Matrix sunt inspirate din interfata AS/400.

      Bonus, cine stie azi Cobol, si nu mai sunt multi care sa fi terminat Poli prin anii ’80 si inca in campul muncii – incaseaza o groaza de bani.

    • „Daca ceva merge bine, de ce sa il schimbi ?”

      Ma refer la UI/UX.

      75% din utilizatori sunt oameni atehnici. Abia stiu da foloseasca un sistem de operare. Softurile astea din tehnologii vechi nu sunt intuitive pentru oamenii astia. Prea multi pasi de urmarit in niste pdf-uri outdated, prea multe versiuni de instalat/actualizat… etc. Asa este. Softurile astea functioneaza. Dar cand nu sunt intuitive si cand nu functioneaza esti mancat pentru o persoana care nu are treaba cu pc-ul. Sunt pline forumurile cu oameni care nu reusesc sa faca chestii de baza.

      Iar exemplul tau nu are nicio legatura. Cei care folosesc tehnologiile alea sunt echipele de IT din spate nu tanti Georgeta.

    • Nu are nicio legatura cu ce ?

      Terminalele de la case sunt definitia simplitatii, si sunt folosite de 40 de ani.

    • Tehnologii din anii ’80. Ce ne mai place să vorbim aiurea. FoxPro 1.0 e din 1991. Versiunea 2.6 e din 1994.

      DUK Integrator parcă e făcut cu Java. E și Java o tehnologie învechită?

  5. sute de absolvenți pe an la o posticiceală? Când am terminat acum 15 ani una am pornit cu 2 clase și în anul 2 eram cam 30, ne-a pus într-o clasă pe toți. Că-ți cere cd nu e rău dar să te pună să le printezi în 2021 în condițiile în care pot fi citite digital și oricum nu le citește nimeni atent, asta e risipă de maculatură.

    • Cate scoli postliceale sunt in Romania, cate universitati, cate institutii care cer CD?
      Poate citeste si ne spune un proaspat absolvent de alta posticeala, sau de facultate, cum a trimis/prezentat/arhivat el lucrarile, ce i s-a cerut.

    • ok, dar oricum cd-urile sunt ultima problemă dacă trebuie să facă printuri la 50-100 de pagini, poate chiar și în 2 copii.

  6. Si cind te gindesti ca generatia de 17-20 de ani considera USB stick o chestie depasita.

  7. De ce nu ii saprge nimeni fața lui Andreea Milea, dacă au prins-o că a umplut groapa de la Vidra pe jumătate?

  8. Cred ca daca as propoune sa pun ambele documente pe un singur CD ar lua foc secretara și nefututa aia de directoare. Brusc mis se pare ca Vasilica Dancila e un specialist IT de la LHC.

    • In 1997, la cursul de Desen Tehnic am propus sa fac lucrarea in Corel Draw, ca stiam Corel Draw (v3.0 :) ). Desen tehnic al unui izolator de pe stalpii de inalta tensiune.
      Proful s-a uitat la mine… Nu. Trebuie cu creion, apoi pe coala ciocan și in tuș. (cerc cu raza de 2mm, facut la compas, care compas are pe el Rotring cu tuș)
      Domnule profesor, in Corel merge mai repede, si pot face! Apoi, printez.
      Nu.
      Dupa doua saptamani, ne-a anuntat ca, daca stim Corel, putem face in Corel. :)

  9. Î: Câți mai aveți CD-Writer?
    R: Eu nu am mai avut cam vreo 5 ani, dar acum am o unitate BD pe care o folosesc ca să-mi mut tot conținutul din cloud pe discuri M Disk (Milleniata) , garantate 1000 de ani. Și dacă țin doar 50, e suficient pentru mine.

    Ce-i drept, discurile M Disk sunt mai scumpe, cam 3 – 4 euro cel de 25 GB, și cam 17 cel de 100 GB. :(

    P.S. Cred că în România nici nu se găsesc, lol. :))

  10. In banking si in retail – backupurile se fac pe banda magnetica, asemanatoare VHS-urilor.

    Normele interne de securitate si ocazional si legile in vigoare dicteaza acest lucru.

    E unul dintre motivele pentru care in majoritatea cazurilor e foarte dificil sa convingi companiile on-premise sa migreze in mediu hibrid (cu datacentere proprietare, onsite), daramite on-cloud.

    • Iti zic eu ce dicteaza acest lucru: costul. La fel e si in industria media (studiouri, televiziuni, case de productie, etc). Toate arhivele/backup-urile se fac pe LTO tape. De ce? E inca ieftin in comparatie cu HDD-urile existente. Securitatea crescuta e ca ai nevoie de computerul care a creeat arhiva sa poti reciti aceea caseta (asta fiind si marea buba a sistemului).

  11. Io am CD/DVD writer venit cu laptop-ul cumpărat în 2012, dar nu l-am folosit niciodată. Prefer HDD-urile externe.

  12. Hă hă hă hă, am depus cerere sa imi emita un duplicat pentru certificatul de nastere la sectorul 3, eu fiind nascut in Braila:
    – Sa stiti ca dureaza 3-4 saptamani
    -Caaat??
    – 3-4 saptamani, pentru ca trimitem cererea cu posta romana si certificatul tot cu posta o sa vina.
    – Pai nu puteti sa trimiteti cererea pe mail?
    -NU, asa e procedura. Avem contract cu posta.
    -!!!!!!

    Tocmai m-au sunat dupa apoape 7 saptamani ca mi-a sosit certificatul.

  13. NOU
    #34

    Daca lucrarile la toate facultatile se depun la secretariat in format printat si pe CD/disketa, cum de tot apar articole in presa ca unele doctorate sunt plagiate? Cine are voie sa se duca la secretariat sa ceara lucrarile si sa se uite pe ele?

    Sau ca sa intreb in alt fel: de ce nu sunt toate lucrarile publicate pe un website comun la toate institutiile, ca sa aiba toata lumea access la toate licentele, masteratele si doctoratele?

    • pai lucrarea o au cel putin: studentul care a absolvit, persoana care a elaborat-o de fapt, magazinul unde se printeaza, profesorul coordonator. Din ce stiu, unele universitati mai serioase tin lucrarile in format digital si fac cross-check pentru plagiat nu doar cu materialele de pe online, ci si cu propriile baze de date, dar chiar si asa poti plagia inlocuind unul din 4-5 cuvinte cu un sinonim sau refrazand.

  14. In 2013 la ANAF inca se foloseau dischete. Cand am dus prima oara actele firmei, baga tanti aia discheta in pc si la fiecare click de mouse, se auzea un „bing” de eroare la windows. De fiecare data o intrebam daca e vreo eroare si mereu ea isi dadea ochii peste cap.

    • Daca ar da afara doi senatori ar putea sa plateasca cursuri de operare PC pentru administratia dintr-un judet intreg. (eram retoric, pt ca nu cred ca va face cineva asa ceva vreodata)
      Dar avem doua aspecte:
      1. Nu stiu functionar trecut de 45-50 de ani din Romania care sa vrea sa invete lucrul cu PC-ul de buna voie.
      2. Job protection functioneaza la stat de minune. Stiu caz intr-o institutie guvernamentala unde concediile sunt pontate pe asa numitul „leave-card”, adica o foaie A4 cu un tabel in care iti treci ce zile de concediu vrei, apoi duci cu mana ta (si pe picioarele tale) hartia la HR, care le baga de mana in calculator (ceva gen excel), apoi ele le duc in biroul sefului, asta le semneaza/parafeaza, apoi te suna sa te duci sa iti iei fisa de concediu ca e gata. Anul 2021. Si motivul este ca trebuie si doamnele alea care acum au trecut de 50 de ani sa aiba un job, iar ele refuza cu indaratnicie sa invete lucrul la calculator.

    • Sunt bugetar, am colege peste 50 de ani sau care chiar se apropie de pensie, toată lumea știe să lucreze pe calculator ce ține de job.

      Poate nu-s ele foarte rapide (să vă văd pe voi dacă puteți tehnoredacta corect, fără prea multe prescurtări o discuție liberă între 2-3 persoane fix în timp ce se poartă, sau o declarație vorbită liber, nu dictare), s-ar putea ca alte operațiuni să le pună probleme,dar toată lumea știa să folosească toate aplicațiile și în general să folosească computerul pt chestii care țin de job.

    • AB, soacra mea a fost bugetara si, la fel ca persoanele amintite de tine, e un caz fericit. Sau sunt aia care fac treaba altora care sunt pusi in posturi prin pile.
      Pot sa iti dau contra-exemplu pe sefa nasei mele, tot bugetar, care își chema subalternii sa ii scrie in „căsuțele” din excel, pentru ca era atat de varza incat ii era groaza sa nu faca ceva gresit, pentru ca nu ar fi stiut sa repare, pentru ca nu intelegea nimic de pe ecranul ala.

      Sau alt bugetar, care invatase pe dinafară cativa pași să adauge inregistrari intr-un excel, unul pe luna, si cand i-a cerut seful o situatie din luna precedentă, nu gasea fisierul. Mai tarziu a aflat ca nu e ok sa salvezi noul fisier cu acelasi nume, ca se suprascrie.

  15. Ha ha. Sa vezi cand vine cap de creta si cere inregistrari video de pe camerele de supraveghere (interval 24h) pe suport CD

  16. In 2014 tot asa, mi-au cerut lucrarea de licenta pe CD. Facultate de informatica. Hai ca-i bine. Cateva secole numai, si or sa treaca si institutiile la urmatorul pas. Adica stick-uri. Ca despre cloud…deja e blasfemie :)

  17. Cei care vă hăhăiți aici ca proștii nu faceți distincția între arhivare și transfer de date. Este logic ca la dosarul personal al unui elev/student să fie atașat și CD cu lucrarea de diplomă. CD/DVD sunt medii de stocare suficient de rezistente, nu pot fi modificate și nu atât de volatile și nu este posibil să fie stocate toate lucrările școli pe același CD/DVD (decât eventual ca un backup de siguranță).
    Instituțiile statului au o altă rigoare în ceea ce privește păstrarea documentelor.
    Discheta se folosea pentru transfer de date, nu servea la arhivare. Ulterior s-a trecut la email și acum se fac cam toate raportările online.

  18. Vând unitate Floppy Teac, nu bate nu troncăne, folosită doar de un bătrânel să stocheze poze deochiate și foarte compresate

  19. Va spun:daca agațaţi un CD la oglinda retrovizoare in masina, orbeste radarul.

  20. In Cairo si in alte metropole asemanatoare cu Bucurestiul se arunca gunoiul intre blocuri. In Sectorul 1 poate ati putea cara gunoiul ca mai vin niste turisti tristi dar in rest nu mai e cazul, aruncati gunoiul direct pe geam. :D

    • Nu mai crede ca prostul ce auzi la Antena 3 sau Romania TV.
      Întreabă pe cineva care trăiește în sectorul 1.

  21. „….cu coperți de culoare bleumarin, scris cu auriu. Se va respecta strict formatul indicat.”

    Daca s-ar aplica atata precizie la administrarea banilor si proiectelor , Romania ar bate olanda

  22. Tot felul de tehnojoy pe aici… Probabil ar crapa de bucurie sa primească actele de proprietate ale casei (terenului, mașinii, certificat de căsătorie sau na…de botez) pe stick chinezesc într-un format proprietar (pdf) semnate cu certificatul notarului (popii????) și stocate în cloud ul guvernamental într o baza de date proprietara (oracle) care rulează solutii proprietare (puneți voi aici orice companie din ro) accesibile pe baza de user parola și certificat personal (stocat pe stick cu sim chinezesc care respecta standardul doar în broșură) emis de o instituție autohtona (ICI???) pe baza unui proiect pe fonduri europene (evident fără mentenanța) pe o infrastructura fantastica hardware dar fără updates software (VMware???) ca nu s a gândit nimeni ca ar fi cazul.

    Coșmarul asta ar face parul maciuca celor mai buni sistemisti. Da na. Tehnologie bai… Ce atâtea hârtii

    Cam asa va arata orice încercare ro de a „digitaliza” relația cetățean – stat – documente.

    Dau o masa stropita șampanie oricărui care îmi va arata peste ani ca m am înșelat….

  23. ieri am cumparat CD writer (suntem cea mai mare firma de IT din RO) pentru o licitatie la stat unde trebuie sa dam un CD cu niste chestii :)) SIDI! :))))
    Ma rog, asta e cea mai mica problema din procedura asta…

    • Daca in cea mai mare firma de IT din Romania nu exista deja un CD-writer si un teanc de blankuri undeva insemna ca va imbatati cu apa rece.
      Nu mai vorbesc de un cdprinter si niste coperti de carton pre-printate cu logoul firmei in care sa puneti cd-ul ala. Da na, poate asa ajungi cea mai mare firma din IT din Romania, fara sa dai banii pe prostii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile