Nu se moare de foame în România (foileton)

Dar cine a zis că se moare de foame în România? Cine mai spune asta? Bănuiesc că pentru mulți acesta a fost primul gând pe care l-au avut citind titlul.

Românii săraci îşi permit tot mai greu să-şi cumpere mâncare, iar unii dintre ei ajung să o fure din supermarketuri, pentru a supravieţui.

Omul vostru Cristi era cândva (poate mai sunt) un om bun. Ajut pe toată lumea, cât pot și cum pot. Deși m-am acrit în ultimul timp, mai primesc „forward” mesaje din acestea:

Buna, nu prea scriu des, dar acum va intreb: este cineva in lista
de prieteni care se ocupa de cazuri sociale? Daca nu, macar un share sau un comentariu ajuta enorm.
Este vorba de un tata singur care isi creste copilul de 7 ani. El este din …., dar acum locuiesc in Bucuresti.
Nu are serviciu stabil, sta cu chirie intr-o locuinta confort II sau III din care acum urmeaza sa fie evacuati din cauza neplatii datoriilor. Si, cireasa de pe tort (sau bomboana de pe coliva) a luat si 2 amenzi de la Politia Locala (una pentru ca a mers pe iarba!!!) in valoare de 1.200 lei. Pana nu le plateste nu mai primeste ajutorul social.
Copilul este inscris la scoala, merge zilnic, a fost si la gradinita. Eu il cunosc personal si am incercat sa il ajut, insa ceea ce are el nevoie in primul rand este un ajutor juridic specializat, pentru a primi o locuinta sociala, un serviciu stabil. Am luat legatura cu un ONG, l-au contactat odata iar acum nu mai raspund deloc.
Tatal este inclusiv dispus sa se mute la tara, sa munceasca, cu singura conditie sa existe scoala pentru baiat.
Mult mai multe detalii gasiti pe contul lui de FB, pe care il gasiti in comentarii.

Dacă putem să-l ajutăm, cum să facem, că uite, săracul. A plecat din provincie, stă mutat la București, pe străzi, cu copilul.  (dar de ce la București?)

La mine în oraș s-au umplut stâlpii de afișul acesta:

2500 de lei + cazare + masă + transport.  Să stai pe Litoral să învârți mici la grătar.
E puțin?
Job pe toată vara, plus – atenție la ce scrie în paranteză – posibilitatea continuării contractului. Criză de personal e mare, pentru că nu au pretenții de vârstă: între 17 și 50 de ani.

Ieri scria cineva într-o discuție:

 

Nu mai pot cu „nevoiași” din ăștia. Care tot încearcă, fac ei tot posibilul, dar nu reușesc, „mor de foame”.
Ce n-au? Serios, ce exact nu au?

Ar fi cam al treilea text pe blog despre acest fapt, în ultimele zile.

Reiau un comentariu pe care l-am lăsat la un articol de zilele trecute:
Primarul nu e vinovat că te culci tu flămând. Primarul trebuie să repare bănci în parc, să ridice gunoiul, să facă să ai lumină pe drum.
Nu președintele îți dă de mâncare, nu e vina lui, copile, că te culci tu flămând.
E plin de locuri de muncă, e criză de personal chiar(!), nu flămânzești din cauza autorităților. Nu în 2021. În 1985 da, nu în 2021.

Aș putea să scriu mai mult, despre cum mi-e milă doar de copii, și aș băga părinții ăia „nevoiași” în „duba neagră”, pentru a îi învăța niște lecții de viață.
Aș putea să scriu mai mult, dar vreau să ajung la supermarket, săptămâna aceasta este promoție la pui:

Zacuscă am cumpărat săptămâna trecută. E bună, nu am mai terminat textul despre comparația între zacusca pe care o găsim în diverse supermarketuri. Aceasta din poză e bună, e făcută la Tecuci. Nu e chiar „ca la mama acasă”, dar mama mea are 77 de ani, iar anul acesta a aprobat-o pe asta, că ea nu mai poate coace vinete, gogoșari, ardei…

Cafea, ouă, pâine, și alte chestii, mai am:

 

Dacă mai auziți că „se moare de foame în România”, îmi faceți un serviciu? Să-i bateți pe „săraci” cu ouă de 10 bani bucata? Merge și cu ouă de 43 de bani bucata, cod2 (!!), în cazul în care nu prindeți promoție.

Iar dacă alți săraci vă mută nasul prin autobuz, vreți să continuați/extindeți proiectul „Câte un săpun pentru fiecare„?

O operațiune începută de mine acum 10 ani, dar între timp mi-am luat bicicletă și nu mai merg cu mijloacele de transport în comun (am reușit, și reușesc asta, în București!)

duminică, 20 februarie 2011
Operațiunea „Câte un săpun pentru fiecare”

De mâine încep operațiunea „Câte un săpun pentru fiecare”. :-)
Public țintă: „săracii” din mijloacele de transport în comun.
În loc să le dau un leu, la care „merită” am le dau câte un săpun…
Dacă vă veți uita la preț, veți vedea că nici nu e scump! (1 leu, poze mai sus).
Poți fi sărac, ok, dar nu ai nici o scuză CĂ PUȚI!

Citind articolul, Radu îmi scrie:
Voiam să-ți zic o fază, că pusesei tu cu săpunul pe facebook eram în autobuz și venea un miros foarte nașpa de pișat/căcat stătut …. și mă uit și văd că era un moș pe la 65-70 de ani, citea libertatea, după care scoate din geantă Can-Can …. apoi și Click
M-am dus la el și îi zic „bine că dați banii pe porcăriile astea porno, dar un săpun nu v-ați cumpăra să vă spălați!!!!”
O babă zice „are dreptate domnul ăsta tânăr… nu vezi domnule cum puți?”

Radu continuă: eu am un boschetar la bloc … acum doi ani când m-am mutat l-am văzut într-o dimineață la magazinul de jos. știi ce făcea? avea 2 lei și și-a cumpărat un săpun… și l-a întrebat vânzătoarea ce face cu el și ăla s-a uitat ciudat la ea și zice „păi cum ce fac? mă spăl și eu ca oamenii, nu? mă duc la basarab la service-ul ăla de mașini, mă lasă la ei la baie să mă spăl”.

 

P.S.: Cum trebuia scris articolul din link? Cam așa:
Suntem atât de jegoși ca nație, încât am ajuns să furăm cutii de pate din supermarket. Până și niște cutii de pate furăm. Ce pretenții să avem de la alții, de la politicieni, de exemplu, care au pe mână bugete imense, când noi, ca nație, furăm cutii de pate?
Dar nu apar texte așa, nu? Că, de’, „se moare de foame!!!” prinde mai bine.

Nu sunt în București, că m-aș duce la nenea ăla plângăcios, care doarme cu copilul pe străzi în București. Copilul ce vină are, idiotule, că îți plângi tu de milă ca un prost? Marș, în puii mei, la muncă! E plin de locuri de muncă!
A plantat el copilul la înaintare, că altfel nu-l băga nimeni în seamă. Șantaj emoțional folosind copilul.
Oare copilul ăla va înțelege, cândva, cât de idiot și jegos e ta’su?

 

 

 

Later edit: se vehiculează în comentarii expresii de tipul „ești de dreapta”, „băieții de dreapta”.
Cred că viitorii membri ai PCR au înțeles greșit conceptul de stânga. Poate și de la PSD și alți comuniști care i-au spălat pe creier, dar a da pomeni nu e „de stânga”. E prosteală pentru voturi.
„De stânga” înseamnă altceva decât să stăm în cerc să plângem de milă că „murim de foame”, când există atât pământ pârloagă în țară. Deși, și în acest caz, cu atât teren pârloagă, mălaiul e 1 leu kilu’.

Eu personal mă consider puțin de stânga, dacă poate conta/însemna ceva acest lucru. Sunt avocatul învățământului gratuit, al serviciilor medicale gratuite, am scris text cu titlul „A avea bicicletă e un drept”… Adică, de stânga.
Bineînteles, unul mai de stânga, dar care oricând „Muie PSD”.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

319 comentarii

  1. „2500 de lei + cazare + masă + transport. E puțin?
    Job pe toată vara, plus atenție la ce scrie în paranteză – posibilitatea continuării contractului.”

    Dacă aș fi sărac în RO, nu aș avea încredere. Pentru că știu cum e patronul român.
    Cei 2500 lei promisi pe afiș se transforma in 1300 lei.
    La sfarsitul sezonului te trezești că nu e asigurat și transportul întors.
    Cazarea „in conditii excelente” inseamna de fapt că stai în cameră cu încă 5 dârlăi.

    La operațiunea “Câte un săpun pentru fiecare” sunt în pricipiu de acord cu ideea, dar si acolo e o problemă.

    Majoritatea săracilor nu au unde să se spele. Adică se pot spăla „pe șestache” în băile publice, dar nu odată am văzut securitatea din gară dând afară în șuturi un om al străzii (mai ales de etnie) pentru că folosea chiuveta unei băi publice.

    Iar centrele în centrele pentru oamenii străzii se percepe taxă, se fură bunurile personale, etc.

    Totuși, respect celor de la spălatoria de la Basarab.

    00
    • hai coiz in 2021, nu ai unde te spala???😆 in plus nu spalatul e problema, spre exemplu eu in functie de cat de cald si cat de mult efort depun transpir, transpir mult, pot sa ies de sub dus si in 15 sa put. aia se rezolva cu un stick din ala bun cu gel sau roll nivea cel putin pt mine, mai sunt trucuri si cu biczrnonat, lime sau sa ai grija mai mare la ce mananci si ce haine porti..

      00
    • Zi-mi, te rog, unde te speli si cine iti ofera acces, ca boschetar, nu la o cada, dar la un duș sau măcar o chiuvetă?

      Un loc unde să te dezbraci măcar până la brâu și să te speli?

      Pe litoral poate mai există dușuri din alea publice lângă plajă sau un duș din parcul de campare. Dar în restul țării?

      Tu și cu mine, da, avem unde sa ne spălăm. Avem duș acasă, poate chiar și duș la muncă.

      00
  2. Da, asa e, dar… Nicusor de ce nu se tunde?!

    00
    • Alea ”de Tecuci” nu mai sint de mult din standardul de Tecuci, că (renumita) fabrica de conserve a fost băgată in faliment de directori si cumpărată pe nimic de un arab (Olimpia) care vindea un maglavais ce semăna cu ketchup-ul netrecut pe lîngă tarlaua de roșii… La fel și ”renumitul” muștar. A devenit un terci galben.

      00
  3. Tu ai probleme să înțelegi anumite probleme sociale… bine, nu doar tu ci toți tâmpiții care dau share la toate ideile tâmpe gen ”educația cutare va rezolva în mod magic toate problemele cu copii” sau ”pușcărie pentru fluierat gagici pe stradă”.
    Lipsa de educație nu e a săracilor ci a celor care le plâng de milă printr-un share pe net sau a celor care îi blamează.

    00
    • TU ai probleme sa intelegi ca un ou e 10 bani in zilele cu promotii, iar un sapun e 1 leu. Pun si poze, tu tot nu vezi.
      Problemele sunt la tine.
      Eu am ramas orfan la 14 ani, asa ca inteleg foarte bine niste chestii. Prima, ca un sapun e 1 leu, si nu e cazul sa put. Apoi, ca „foame” nu mai exista in Romania.
      Foame am trait-o noi astia de dinainte de Revolutie, eventual si orfani.
      Si da, educația rezolvă multe probleme. Multe.

    • Foame nu exista nicăieri în lume … există rea-intenție sau lipsă de educație. De exemplu dacă erai o persoană cât de cât educată poate aflai și ce e aia depresie și efectele ei sau ce e aia dependență și efectele ei. Dacă erai o persoană educată aflai și cum e cu protecția socială pentru astfel de situații în anumite țări. Dacă ai avut o viață dificilă asta nu înseamnă că trebuie să le dai în cap celor care au rămas la un nivel inferior, ci încearcă să îi ajuți, nu să îi înjuri.

      00
    • „Incerc sa-i ajut” trimitandu-i la munca. A, tu voiai sa le dau bani, sa le-o sug, sa le plang de mila ca-s saraci, nu? Asta intelegi tu prin „ajutor”: sa le plangem de mila, corect?
      Fa un test: mergi juma’ de ora prin orasul tau si priveste vitrinele. Cate afise cu „Angajam personal” gasesti?

    • > Foame nu exista nicăieri în lume …

      Spune-mi ca nu prea ai umblat prin lume fara sa-mi spui ca nu prea ai umblat prin lume.

      #babaiatule, sunt tari in lumea asta unde te nasti unu din sute de milioane / miliard, si literalmente nu e suficienta mancare pentru toti. Acolo chiar se moare de foame. Nu le vezi la influenkeri, ca ar fi cu sad vibes, don’t be poor si alte cele. Ei sunt pe love love, freedom si libertate. Dar crede-ma pe cuvant, exista locuri unde se moare de foame. Daca iesi putin din bula turistica cam in toata asia / asia de se, gasesti zone unde se moare de foame. Si diferentele intre bogati si saraci sunt mult, muuult mai accentuate decat la noi.

      De bine, de rau, in romania nu se moare de foame.

      00
    • cristici, fa si tu un test: du-te imbracat in cele mai ponosite haine ale tale….si vezi cati te angajeaza (si nu uita ca tu nu ai si problema „culorii”)

      00
    • Hahaha, explica-le tu la aia din Madagascar acum ca între doi cactuși și o lăcusta prinsa între dinți, sa bage niște educație ca de-aia le e foame.

      Nicăieri în lume nu exista foamete…. pe bune?

      00
    • Attila, dar de ce „cele mai ponosite haine”? E 1 leu, UN LEU, piesa de imbracaminte, la SH. Stii cat costa un sacou SH? 10-12 lei. Boss! Sacoul e „Boss”, adica. Am dat 7 lei pe o pereche de pantaloni Ralph Lauren. (nu mai termin articolul ala cu SH-urile, la naiba, mai bine incep sa-l pun pe bucati)
      Acum poti sa te opresti cu „ponosite”? In 2021, numai daca vrei ai haine „ponosite”.
      Despre culoare e mai simplu: CNCD te apara, o arzi imediat cu „rasism” si „discriminare”, asa ca… da. Sa nu mai spun ca sunt si avantaje pentru angajatori daca angajezi „din etnii defavorizate”.
      De exemplu, eu sunt moldovean, simt des „discriminari”. lol

      Dar voi continuati sa le plangeti de mila „saracilor”, apoi intrebati-va de ce e jeg. De asta, ba, suntem un jeg de tara, ca le-o sugem „saracilor”!
      Radu din text a lucrat la IBM, in Brno. Mi-a spus o chestie atunci, cand era in Brno: Cati cersetori are Brno? Unul. Care e de mult timp, e „al orasului”.
      Odata cu IT-ul si constructiile romanesti (multi sudori romani in Cehia, cel putin prin 2006-2007), in Brno au aparut si cersetorii. Credeau ca le merge, ca in Italia. Cati dadeau bani la cersetori? NIMENI. Doar ala, „al orasului” primea. In doua saptamani s-au carat toti „cersetorii extra” din Brno.
      Invata ceva din asta.

    • @cristici, să le dai bani pe stradă nu înseamnă protecție socială. Educă-te înainte să apeși pe taste aiurea

      @Gabi, eu zic să iei un salam la 5 lei și să te duci acolo cu el să vezi dacă te lasă întâi să intri să duci mâncare la săraci.

      00
    • Pierd timpul. Vezi ca nenea din text o arde sarac prin IOR. Du-te si plange-i de mila impreuna cu el. Plangeti acolo impreuna, cat de nasoala e viata, n-aveti 1 leu de sapun.
      Nu inteleg, totusi, de ce o arde sarac prin IOR, si nu o arde sarac prin muntii Apuseni, pe la vreo stana. Sau prin Sud, pe langa vreun lan cu pepeni. De ce musai in Bucucresti, in IOR?

      „Educă-te înainte să apeși pe taste aiurea” Am un raspuns la asta, citat dintr-un film: „Gainar cu pretentii”. In cazul tau, „prost cu pretentii”.

    • crostici, o sug si eu cu-i vreau… multumesc sortii ca inca pot s-o sug la alegere si nu de nevoie

      de ce ponosite? din mai multe motive:

      -intai iti trebuie leul ala sa-l dai pe camasa aia de la sh

      -apoi iti trebuie sh-ul, ca daca trebuie sa bati 40km pana la cel mai apropiat s-ar putea sa dai mai mult de 1 leu pe o camasa

      eu inteleg ca te raportezi la orase…dar saracia e mai crunta la dracu-n praznic, nu la oras.
      parca si tu ziceai de niste biciclete in zona rurala, nu in Berceni

      faptul ca am avut bulan sa ma nasc la oras, alb si cu niste parinti care aveau unde si cum sa ma trimita la scoala nu schimba faptul ca a fost doar bulan. sunt convins ca nici tu, daca te nasteai intr-o satra dintr-o comuna uitata de lume, nu mai visai la Torino sau cosuri de gunoi nedistruse

      00
    • Tanti Sanda din comună aflata pe granita de judete – adica la dracu’ in praznic, intre judete din Moldova, a avut 11 copii. Tanti Sanda a murit (de batranete); din 11 copii, doar vreo 3 mai sunt in tara. Restul, Canada, Germania, Franta. Nu era femeie instarita, insa a fost un bun „manager de familie”, si a muncit mult – punand si copii la munca, de mici. Toti din familia ei stiu ce e aia munca, de asta au si ajuns unde au ajuns. Baiatul cel mare lucreaza la Dell in Toronto. Plecat taran din comuna de pe granita de judete (adica, nu prea aproape de oras).

      Bag seama că lupta asta cu „în România se moare de foame” nu se va termina niciodată. Oricât aș scrie, oricâte exemple ar fi, oricât ar plânge angajatorii că nu au personal, în România se va muri, perpetuu, de foame. Cu scuze peste scuze găsite „săracilor”.
      Daca pun poze cu mancare ieftina, „e departe supermarketul de sat” (dar lanul de cartofi… e departe de sat?), daca pun poze cu haine ieftine, „nu ajung oamenii la ele”. Mii, zeci de mii, sute de mii, milioane de scuze pentru a justifica o tara de saraci, ajunsi saraci, fiind saraci pentru ca sunt lepre.

    • pentru fiecare tanti Sanda exista 2 tanti Marcela care au avut tot cate 11 copii dar care nu au ajuns la acelasi rezultat.

      pe mine ma doare-n pix de aia ai lu’ tanti Sanda…ca aia au plecat. ca s-au educat singuri, ca i-au educat aia care i-au primit…mi se falfaie

      pe mine ma doare de aia care au ramas, ca aia fac parte din „saracii locali”, „decat aia distrug in jurul lor”…etc.

      avem varianta 1. ii impuscam pe toti – o rezolvare rapida si usoara; 2. gasim metoda de succes ca a 3-a generatie a lor sa inceapa sa fie printre aia care pot pleca – metoda „trail’n’error”

      00
    • și tu, cristici, tu dacă pierzi timpul, tu crezi că eu am timp să-ți explic chestii? Decât să pierzi timpul să răspunzi la comentarii mai bine să pierzi timpul înțelegând anumite chestii sau învățând alte lucruri decât cuțităreală prin supermarketuri

      00
    • Am gasit o solutie: marim taxele cu 60%, cu banii produsi sa ajutam saracii.
      Sau, mai bine, la supermarketuri marim preturile cu 50%, pentru a genera un surplus de bani/adica, marfa, pentru a hrani saracii din Romania. Ca e plin, saracii de ei. Se moare de foame in Romania!
      50% in plus la preturi, pentru orice. „Taxa de solidaritate” pentru saraci. Sustinem asta cu un articol in presa centrala, zilnic, despre cum se moare de foame in Romania, iar singura solutie e sa marim taxele. Pai de unde bani, pentru atatea milioane de saraci, care mor de foame?

      Intre timp, pe olx gasim anunturi din astea
      Casa batraneasca de vanzare: 4 000 €
      Locuinta mobilata / utilata: Partial
      Casa batraneasaca de vanzare si teren 1500 mp sat Escu jud Cluj . Casa este intr-o zona foarte frumoasa ,drum asfaltat pana la poarta.

      500 de euro net pe luna, la mare, i se ofera cazare si masa, deci ii poate baga in buzunar. In mai putin de 1 an are casa lui, si 1500mp de teren. „intr-o zona foarte frumoasa, drum asfaltat pana la poarta.”

      N-are, ma, cum. E sarac. trebuie comunism, in puii mei, ca nu vedeti, „daca are 51 de ani”, „daca nu are 1 leu pentru un tricou?”, „nu-i dati sapun ca nu-i trebuie lui sapun, el moare de foame!”

      Solutie: +60% la taxe, ajutor pentru saraci.

      Toti o ardeti comunisti, pana ajunge la voi comunismul.

      –-
      Later edit: ha ha, a marit pretul cu 1000 de euro. A citit comentariul asta, oare, a primit click-uri multe la anunt? Acum e 5000 de euro casa, in urma cu o ora era 4000 de euro.
      Cum puii mei, nu e comunism? Nu vrea sa ajute saracii!?!??!?!

    • Amandoi aveti dreptate, dar vorbiti de lucruri diferite (de extreme).

      @cristici spune ca mancarea este accesibila in Romania si ca cei care vor sa munceasca pot sa faca asta. Desigur, nu vor avea o viata usoara, dar pot sa se descurce. Problema este ca a devenit mai usor sa te plangi pe Facebook si sa astepti sa te ajute altcineva.
      In plus, la exemplul din articol: daca tot ai probleme financiare, de ce dracu’ mai incalci si legea ca sa ajungi sa primesti amenzi de la Politia Locala?

      Desigur ca sunt si cazuri sociale grave asa cum spune @Xxx in care oamenii nu au solutii si au nevoie de ajutor. Dar nu cred ca despre acestia era vorba in articol.

      00
    • si daca marim taxele…care e problema?cine lucreaza in „nemtia de vest” are in impozit taxe mai mari, taxa de solidaritate pentru „nemtia de est”…plm…si nu se mai plnage multa lume

      problema e alta, daca ridici taxele…incep ailalti sa moara de foame? asta e singura intrebare…

      00
    • Intre tanti Sanda care a crescut 11 copii bine, si tanti Marcela care e varza, ma pis pe modelul reprezentat de tanti Marcela si alegerile ei, si prefer ca modelul lui tanti Sanda sa fie extins la intreaga societate.

      00
  4. asta cu sapunu…mi-am luat zilele astea gel de dus Bevola 3.5 lei. 300 ml. De la kaufland.

    00
  5. Pentru mine Utopia Balcanica e locul de mers cand ma gandesc sa cumpar zacusca din supermarket.
    https://utopiabalcanica.net/2018/01/09/mica-enciclopedie-de-zacusca-din-comert-ca-sa-n-o-cauti-singur-pe-aia-buna/

    00
  6. Majoritatea oamenilor care se plang ca „mor de foame” sunt prea comozi pentru a merge la hypermarket , fumeaza doua pachete pe zi, baga bani la pacanele sau bilete la loto Polonia/Grecia si beau constiincios. Mai fac cate un credit la Provident sau alt IFN sa achidte datoria de pe caiet si isi cumpara tot de la magazinul din colt produse cu preturi de litoral.
    Intre timp si pretentiile „Saracilor” au mai crescut, nu mai vedem reclame la supa la plic (tineti minte cand se decorau ferestrele cu „Maggi”?), vedem reclame la Heineken nu la Bucegi, mizerii gen Angeli sau Cavadoro nu mai sunt promovate drept produse de lux, etc.

    00
    • Câte credite (neplătite) crezi că poți să faci la provident sau alt ifn?

      00
    • @xxx Destule, cunosc un caz unde bagau tigari cu furnalele si nu aveau ce manca. Se imprumutau pe unde gaseau ca sa-si cumpere tigari. Si au zis (femei amandoua mama si fica) ca mai bine mor de foame decat sa nu fumeze. Iar in casa era cocina de pe lume. Nu erau sarmane, forste stewardese amandoua, imbatranisera. una la pensie ailalta capusa pensia lu ma-sa. Dar preferau sa stea nespalate si nemancate si sa fumeze

      00
    • nu am zis neplatite, creditele Provident „gestionate la domiciliu” sunt way of life pentru multi din cei ce se invart in spirala saraciei. Nu te gandi ca iau mari sume, probabil au contracte de munca cu minim pe economie sau o pensie mica, rata vine cateva zeci de lei pe saptamana dar daca calculezi DAE probabil sare de 1000%.

      00
  7. NOU
    #36

    600 lei sa lege furtunul de gaz la aragaz ? s-a scumpit motorina brusc ? taxele ?

    00
    • Are gazul tras și-i cere 500 de lei de tras furtunul? Pfoaide viața mea ce fraier sunt. Eu am luat 150 de lei să montez plita+cuptor incorporate, să le pun ștechere, să pun o priză aproape, să și le leg la gaz. Cred că sunt ultima găină. Practic preturi de dumping.

      00
    • Băi, ești nebun ??? Cum să ceri 600 de lei pentru un instalarea unui aragaz ?

      00
    • Ha, mai pe la inceputul verii am luat 2 splituri Daewoo de aer conditionat (au kit de instalare inclus, minus suportii). Mă duc la o firma, intreb de prețul de instalare, că eu nu am carotă mare si ”ciocănitoare” profesională de dat găuri in pereti de beton armat.
      ”600 de lei.”
      ”Cîîît? Păi e juma din prețul unei unități”, zic eu către patroană.
      ”Ei, ce știi dumneata, sînt găuri de dat, e muncă multă, n-ai habar.”
      Bă, ej nebun, am scule cît pentru 3 ateliere de profile diferite. Asta chiar mă crede prost?
      Comand online o butelie de freon de 800 gr pentru ”spălat” unitatea interioara și țevile (că o pompă de vacuum e de 3 ori mai scumpă), fac suporții din cornier sudat (aveam deja), vopsit, găurit cu ciocănitoarea mai mică, instalat, tăiat țevile la dimensiune și bercuit, pus și prize wi-fi ca să le pornesc de la plajă, merge brici. Cost total, 160 lei.
      Next time, multă muie direct. Vreți să supraviețuiți cu prețurile astea? Muriți în spume, am pus zeci de unități cînd lucram la ecuator.

      00
    • E posibil ca fiind aragaz să fie necesar să fie montat de cineva care chiar se pricepe (n-aș vrea să sar în aer sau să mor gazată) și cel mai probabil să aibă ceva autorizări.
      Nu scuz prețul (pzm, cred că 600 lei am dat pe aragaz în 2016, știu sigur că am dar 1000 pe aragaz și hotă cu 2 motoare), dar zic așa.

      @Ionuț M, pe cuvântul meu că dacă îmi montez combinația cuptor electric și plită pe gaz în București (priza e deja pusă, am pus vreo 4 prize pe circuit separat, pe circuitul ăla e permanent aprinderea aragazului și sporadic hota, un mixer și cuptorul cu microunde) ies mai ieftin dacă îți dau ție banii ăștia plus banii de benzină/motorină pt Mioveni-București și retur. :)
      Chiar așa, cât de departe te deplasezi? :)

      00
    • Ca chestie, acum 1-2 săptămâni am dat 100 lei la instalator să-mi desfunde scurgerea la baie: era ceva pt țeava dintre sifon și coloana mare.

      Cred că o să cumpăr o mască/dulăpior nouă/nou (actualul e umflat de umezeală și abia a fost montat la loc) un tub de silicon, un piston pt tub și un „șarpe” (chiar așa unde pot găsi așa ceva?) și data viitoare mă ocup singură.

      00
    • Io am impresia că sunt ”antrepenori” care au lucrat prin vestul Europei, au strâns ceva bani, făcut firmă pă Romănia dar au rămas cu prețurile pentru servicii în euro.100 de euro pentru branșat un aragaz la țeava de gaz este un preț corect pentru ei.

      00
    • @ AB sarpe gasesti la magazine gen dedeman / leroy merlin. Cauta online daca nu-l gasesti ca „sarpe” poate il gasesti ca desfundator tevi.
      Din propria experienta nu prea am rezolvat multe cu sarpele dar poate am avut eu nivel de dificultate mai mare :)). Apa fiarta – solutie si Sfantul aer. Abur si Kartcher de desfundat tevi deja intram in chesti mult prea complicate. Succes

      00
    • SW, am băgat vreo 2 bidoane de 1 l de gel de desfundat. Dijaba.

      Cum zici că e cu aerul?

      00
    • @AB nu lua șarpe din comerț, sunt niște știfturi dintr-un arc lung flexibil care se face nod pe țeavă și nu desfundă nimic, mai riști să îți rămână și blocat pe țeavă. Ia o șufă de vreo 8-10 mm, găsești pe la Dedeman, e mai rigidă și ai forță ca să strapungi blocajul.

      00
  8. Am avut de adus ceva lemne din padure, pentru incalzirea proprie si personala. Si m-am dus, nevinovat, in zona rau-famata a localitatii sa caut 2-3 insi sa m-ajute. Intrebarile au fost urmatoarele: cat dau pe zi, daca e inclusa si o masa, daca le dau si tigari si o bere la terminarea lucrarii. Cand le-am zis ca e vorba de incarcat-descarcat lemne, raspunsul a fost: ooo, pai e greu…la padure, la lemn, e greu. Nu venim.
    Asta pentru 150 lei, o masa calda, un pachet de tigari si 2 beri\6 ore de munca. Eu castig, la birou, 150 lei in 8 ore. Si-mi bulesc putinii neuroni ramasi cu aprox. 450 useri. Si nu primesc tigari si masa calda. Nu isi merita soarta?

    00
    • NOU
      #47

      tu de fapt primesti ceva mai mult…. ca-ti ia statul pentru diverse, e altceva.

      00
    • Si ce ai facut pana la urma, cum ai adus lemnele?

      00
    • @ciocolatiulverde: da, primeste ceva mai mult ca are niste experienta, il duce putin capul si presteaza pe un job calificat.

      Si legat de „iti ia statul ceva”, nu il opreste nimeni pe nea Mitica sa devina antreprenor, sa isi faca un PFA si sa lucreze la pret dublu cu factura si taxe a zi. Stai ca pentru PFA mai trebuie sa intelegi oleaca de legislatie / contabilitate si sa iti futi nervi si timp? Treci la munca de jos pana inveti mai multe sau pana te califici.

      00
    • Pai chiar e grea munca aia, altfel nu apelai la ei si te descurcai singur. Daca ei nu depind de banii tai inseamna ca isi merita soarta.

      00
    • @maximiq: eu, taica-meu (68 ani), cumnatu-meu si un prieten;
      @john: as fi preferat sa nu astept pana la 5 seara sa descarc lemnele pe intuneric, as fi preferat sa nu-l pun pe tata la 68 ani sa traga de 12 metri cubi de lemn aiurea, as fi preferat sa nu discute cu mine in timp ce zapeaza pe net de pe un telefon pe care eu nu mi-l permit. Dar da, ai dreptate, nu depind de banii mei, depind de foame si de lene.

      00
    • Munca fizica e mai dificila decat cea de la birou si e normal sa fie mai bine platita

      00
    • xxx, eu pot in clipa asta sa fac aproape la fel de bine ca muncitorii necalificati munca pe care o fac ei, oricare ar fi aia.

      lor le-ar trebui ani de zile, sau mai probabil nu vor fi in stare niciodata sa faca macar o palida copie la ce fac eu.

      care crezi ca trebuie platit mai bine?

      exact ce zice omul, aia nu au vrut, s-a descurcat singur cu mosu’ si un prieten. vreunul din aia crezi ca ar putea asa, din dimineata pana seara, sa reproduca ce face el la birou? cine merita aia 150 de lei?

      00
    • Nae, ca bine zici.

      Renovat casa la tara. Vecinii traiau din 200-300 de lei ajutor de la stat si se plangeau ca e greu. Am oferit atunci 2016-2018 200 de lei pe ziua de lucru sa ajute la facut zidarie, betonat, pus parchet, faianta etc.

      Am ajuns la faza la care facea barbata-miu si inca 2 ingineri treaba asta (ca nu se punea problema sa faca numa’ „angajatul” munca, nu stateam nici noi cu curul in sus), plus eu, care-s vai de crucea mea, stiu sa dau din mouse si taste. Dar am pus faianta, am mai slefuit chestii etc.

      Cat am avut de lucru acolo, unul din tantalaii aia nu ar fi venit la lucru, desi anuntasem cat dam (socialul lor pe o luna intr-o zi), primeau si mancare, si bere si tigari, daca asta era problema (desi noi nu fumam).

      Pana am plecat inca se plangeau ca e viata grea, probabil si acum isi plang de mila.

    • Și punem pariu că dacă îi chema pt aceeași muncă cineva mai în vârstă, pe lângă 150 lei, masă caldă și ce-ai mai zis, le mai dădea și în traistă niște fructe din pom, niște ceva din grădină, vreo bucată de săpun de casă, niște borcane de ceva conserve.
      Așa proceda bunică-mea, așa făcea mama.
      Și de multe ori nu găseau oameni.

      Ca chestie, tanti cu care mama făcea asta avea 2 clase. N-au mai trimis-o părinții că rămăsese repetentă în clasa a doua.

      Mama a făcut tot ce-i cerea lu’ tanti să facă până a imbătrânit și a căpătat niște probleme de sănătate, eu aș putea să fac ce făcea aia (poate în ceva mai mult timp, că nici pe mine nu mă dă sănătatea afară din casă), dar aia n-ar putea să facă în veci ce-a muncit maică-mea o viață sau ce-am muncit sau ce muncesc eu.

      Da, munca fizică e grea, dar dacă ești loază și/sau nu te duce capul nu sta cu mâna întinsă la pomană în timp ce te miorțăi că ești sărac

      00
  9. Acum vreo 12-14 ani ieșeam din McDonalds în Oradea și un cerșetor pe la 40 de ani gemea în fața ușii și se văita. Mă opresc și-l întreb dacă e ok, dacă a pățit ceva. ”Nu mă lasă să intru să-mi cumpăr și eu…” plânge omul. Primul gând a fost de enervare, că nu-l lasă pe omul îmbrăcat în zdrențe la McD. Că dacă și acolo te zboară afară pe considerente de-astea… Și eram gata-gata să-l iau de cot să intru cu el în McDonalds și să le iau la rost pe tipele de după tejghea când zice omul nostru că ”mi-e foame și nu mă lasă să intru”. Și-mi arată cei trei-patru lei pe care-i ținea în mână. Un hamburger costa cam 6-7 lei. Și îmi amintesc ceva și mă uit în stânga și la nici 10 metri era o patiserie care vinde de la pâine la covrigi cam tot ce voiai. Și-i zic la om că – uite: ia-ți o pâine de acolo, că e mai mare decât o chiflă de-aia de la Mac. Și se blochează și face placa rewind: ”Nu mă lasă să intru. Dă și mie un leu.”
    El insista să mănânce la McDonalds. Cerșetorul.
    O altă fază mișto a fost când unei vecine i s-a făcut milă de un alt cerșetor care cutreiera zona în zdrențe și i-a dat hainele fostului ei soț care murise: cămăși, costume, blugi, pantofi. A găsit o altă vecină toate hainele la ghena de gunoi. Două zile mai târziu cerșetorul se plimba în aceleași zdrențe.
    Bănuiesc că e cam greu să faci bani din cerșit dacă îi ceri la costum.

    00
    • „Bănuiesc că e cam greu să faci bani din cerșit dacă îi ceri la costum.” – juma’ din parlamentari te-ar contrazice.

      00
    • NOU
      #58

      @Boris, aia-i japcă, nu cerșetorie…

      00
    • Prin anii 2000 aveam un magazin intr-o piata. Era o babuta care venea zilnic si cersea in fata pietei, o aducea fi-su (presupun) cu un SUV dimineata, o lua seara si ea la pranz lua masa la restaurantul de peste drum de piata. Deci nu McD, restaurant frumos cu servire si toate cele :)

      00
    • Eu când eram mai tânăr și naiv am mușcat o grămadă de povești și scheme din astea.
      Am rămas fără bani de tren, am rămas fără bani de benzină, etc.

      Faza cu hainele la fel, haine bune. În prezent sunt 100% de acord cu autorul. Problema e la creier, la mentalitate, la educație.

      În România poți muri de foame dacă ești bolnav, dacă nu poți lucra, dacă ai anumite probleme mentale să zicem, etc.

      Dar ca om sănătos și dacă speli după ăla ce pune faianța nu ai treabă.

      Iar legat de cerșetori, pentru mine e capitol încheiat. Oamenii ăia câștiga un salariu minim pe economie zilnic. Hainele, văitatul și tot e doar teatru. Și de obicei cu cât e mai intens cu atât e mai fals.

      Mai ții minte erau în oradea pe centru la un moment dat se târau cu capul in pământ și strigau cât îi ținea gura cum îi dor pe ei picioarele. Când termina tura se ridica și pleca relaxat.

      00
    • NOU
      #61

      Bai, eu chestia asta nu o inteleg. Oamenii astia, cersetorii, sunt tot timpul cu Dumnezeu in gura. Sa-ti dea Dumnezeu, hai da si tu, sa te ajute Dumnezeu… Sa-ti faca DUmnezeu, sa-ti dreaga Dumnezeu… Dar in momentul in care primesc haine de pomana (ma rog, purtate, dar presupun ca inca bune, pentru ca de obicei cine da de pomana are grija sa nu dea ultimele gioarse), si le arunca la gunoi, nu li se face frica? Serios, imi poate explica cineva? Sau ei doar mizeaza pe credinta si frica mea (sa zicem) in Dumnezeu si pe el il cam doare in cur?

      00
    • NOU
      #62

      @manu144x. Acum niste ani, cand inca exista troleul intre Piata Unirii sa Gara din Constanta, am profitat (mai mult din rasfat si posibil dintr-o oare care lipsa de timp, dar mai mult ca sigur ca eram putoare…) de troleu si l-am luat pentru a ajunge la gara, urmand sa iau trenul spre Bucuresti. In troleu m-am intalnit cu o buna prietene, si ne-am intins la taclale. Langa noi, un tanar, cu toate atibutele aferente unui homeless/SDF?oricealtPCR. Statea alaturi de noi in PICIOARE bine mersi. La un moment dat, se lasa pe podea (aseaza nu stiu daca e termenul potrivit), trage un picior sub el, si dintr-un om absolut normal cu doua picioare ajunge un olog, strangandu-si un picior sub el ca si cand nu l-ar fi avut niciodata, si incepe sa cerseasca. Ne-am uitat, prietene mea si cu mine buimaciti unul la altul, si n-am inteles nici in ziua de azi, nici eu, nici ea, daca omul ala a incercat cu adevarat sa cerseasca sau sa ne ofere o lectie de viata…

      00
    • Prin anii 90, gara de nord, București. Mâncam pe o bancă din puiu prăjit pe care mi-l pusese mama în geantă. Se apropie două pirande de mine cu un copil mic în brațe și încep să se jelească: – Dă boierule și nouă ceva de mâncare că murim de foame. Le-am pus într-un șervețel o pulpă și după ce au plecat, fără să mulțumească, au aruncat pur și simplu pulpa aia de pui între șine. Mă uitam ca prostu și nu înțelegeam care este faza. Băi, nene, cât de jegos să fii, să cerșești mâncare și dacă o primești, să o arunci?
      De atunci intru pe modul ”ignore” când sunt abordat de cerșetori.

      00
    • @ shoric
      Dacă ”erai băiat deștept” le dădeai și tu vreo zece lei, să aibă de băutură și țigări, că asta e temelie…

      00
    • @marinel, au cerut mâncare, nu zece lei. Plm, poate că eram eu prost și nu știam pe atunci limbaju codificat al cerșetorilor în care ”mâncare” este de fapt bani. Ce să-i faci, au dat de un țăran :)

      00
    • @Răzvan Haina îl face pe om 😀

      00
  10. Eu am observat ca in Romania, cand romanul are nevoie de bani face orice pt ei. Cand sta confortabil financiar, il cam doare-n fund si e lenes.

    Bine, mai sunt si astia care au furtul in sange. :)

    00
  11. Spuneti-i, va rog, lui Radu ca nu e tocmai ok sa te duci la oameni pe strada sa le spui ca put.

    00
  12. O fi pieptul pe pui 20 de lei kilogramul. Dar cutitul care taie bine e 200 de lei, tigaia de piatra e 150 de lei (ca alea de fonta sunt 200+) iar aragazul… Numai instalarea e 500 de lei.

    00
    • O locuinta,chiria ei etc.Viata e complexa si are multe aspecte.

      00
    • NOU
      #74

      Faci un foc din vreascuri intr-o zona de grătar și folosești dinții

      00
    • La asta mă gândeam și eu.

      În România, nu există traducere & înțelegere pentru „disposable income”.

      00
    • tigaia de piatra e 60 de lei, o plita electrica tot cam asa

      da noi vrem neaparat gama lux

      00
    • Ba baieti, aveti zero contact cu realitatea!! O tigaie emailata e 30 de lei, cutite iei cu 10… Nu trebuie produse top, tin si astea bine.

      PS: Acuma va rog sa nu incepeti cu sunt prea sarac sa-mi permit produse ieftine, ca nu mai e asa!

      00
    • Las-o dracu’ cu cuțitul la 200 lei. Băi, toți sunt chefi acum, nu mai poți să tai niște carne și s-o arunci pe foc dacă nu ai scule de scule. Nu mai poți să mergi pe o cărare de munte dacă n-ai nuș’ce ghete din piele de puță de aligator. Nu mai poți să mergi undeva cu mașina dacă n-ai sistem audio integrat cu satelitu’ și alte căcaturi. Și tot așa.

      00
  13. Salariul minim în România este 1386 de lei. Milioane de oameni lucrează minim 40 de ore pe săptămână și sunt plătiți cu salariul minim.
    Nu cred că găsești undeva chirie cu mai puțin de 600 de lei, cu facturile lunare se mai adună minim 200 de lei. Dacă ești un părinte singur vei fi nevoit să plătești pentru un after-school – minim 500 de lei. Chiar și cu aceste cifre conservatoare rămâi fără bani extrem de repede.

    Ce să facă omul acesta?! Să muncească pe litoral câte 16 ore pe zi pentru 2500 de lei?! Cine are grijă de copil în acel timp?!

    Aștept un comentariu în care să-i recomande cineva cursuri de programare.

    Sunt ridicole astfel de abordări. Acesta este doar un caz. Nu vorbim despre cazuri singulare. Sunt milioane de oameni care muncesc cu normă întreagă și de abia supraviețuiesc. Avem nevoie de soluții la nivel de societate.

    Astea cu știu eu pe cineva care are iPhone și nu are ce mânca sunt doar niște povești fără valoare statistică. Crezi că o societate în care milioane de oameni care muncesc se zbat pentru supraviețuire este sustenabilă? Crezi că democrația poate supraviețui în aceste condiții? Sunt întrebări mai de grabă retorice.

    00
    • Sa-ti dau postarea originala, sa te duci sa-l ajuti? Adopta-l, cu copil, si ai grija de el, saracul!
      Sper ca esti dispus sa adopti un om de 40-50 de ani, cu copil, ca… tu stii cat e chiria?!?
      Mai ales cand 2500 de lei pe luna + cazare + masa + posibilitate de contracte viitoare e putin.
      De fapt, spune-ne tu raspunsul la „Ce să facă omul acesta?!” Tu ce ai face, cum ai rezolva tu situatia, fiind in cazul lui; apoi fiind in cazul tau. Rezolva situatia omului, ajuta-l! Cum vezi tu ajutorul, cat si cum sa fie?

      Asa, pentru cultura ta generala, fa un calcul cat vine, net, 2500 de lei pe luna net + cazare + masa

    • pb cu oamenii astia este ca intra intr-un cerc vicios. poate chiar si-ar dori sa munceasca dar multi nu-l vor angaja cand il vor vedea.
      si astfel doar putini ar fi dispusi sa-i angajeze si doar la tras cu carca. si acolo poate omul ala chiar nu poate…. nu le iau apararea ca sunt o gramada de pramatii dar nici nu e asa usor cum zici tu, Cristici. si-ti dau un singur exemplu: am avut de golit dintr-un apt o parte din mobila si lucruri. am gasit o familie din asta vai de capul lor si i-am chemat, au venit dar venisera si cu copiii dupa ei, 4-5 ani. acum nu stiu, poate chiar nu aveau cu cine sa-i lase, dar in capul meu era paranoia ca parintii cara si copiii sunt cu furatul cand nu sunt eu atent. nu sunt mandru neaparat de asta dar sunt patit in general. pai tu crezi ca un patron nu gandeste la fel? crezi ca-l lasa pe ala in depozit/magazin sa lucreze?

      00
    • Cristian, omul din videoclipul pus de tine s-a sinucis.

      00
    • 1. Salariul minim e o valoare de referinta, pentru un job fara cerere, fara calificare si fara experienta, si in prezent nu cred ca mai lucreaza cineva pe salariul minim, nici casierii sau cei de la McD nu mai lucreaza pe salariul minim.
      2. Nu te obliga nimeni sa platesti singur o chirie, exista posibilitatea de a locui cu parintii daca nu te-ai mutat din oras pentru job, multi platesc o chirie impreuna ca si cuplu, si mai exista si varianta practicata de emigranti de a plati mai multi chirie pentru un apartament mai mare. Mai demult, cand piata muncii chiar nu era asa ofertanta si chiar se lucra pe salariul minim, aveam doi colegi care abia venisera in Bucuresti si isi plateau impreuna o camera la gazda. Si eu la un moment dat m-am combinat cu inca 3 persoane si am inchiriat impreuna un apartament de 4 camere, fiecare cu camera lui, amplasat stradal. Ma costa 60 EUR / luna chiria plus niste sume nesemnificative curent/intretinere. A, daca ai 4 puradei plus balabusta casnica, e cam nasoala situatia, de aia (si nu numai) ne trebuie educatie sexuala nu neaparat in cadrul scolii dar obligatoriu de pe la 10 ani.

      00
    • Mai intai facem copiii si abia apoi ne dam seama ca luam salariul minim pe economie. Bine gandit.

      00
    • Iarăși vorbești despre soluții individuale, eu vorbesc despre soluții la nivel de societate. Dacă plecăm de la principiul că nicio o persoană care lucrează cu normă întreagă nu ar trebui să trăiască în sărăcie, putem dezbate măsurile pe care ar trebuie să le luăm.

      Numai că nu plecăm cu toții de la aceeași premisă, pentru fundamentaliștii pieței libere e în regulă ca cineva să fie plătit cu un salariu de mizerie dacă asta e tot ce poate să ofere ‘piața liberă’.

      Nu cred că apelatul la mila publică ar trebui să fie soluția. Un stat cu adevărat preocupat de cei mai vulnerabili membri ai societății ar trebuie să ofere ajutor în aceste situații specifice.

      00
    • Proverbul romanesc spune: „Unde mănâncă doi, mănâncă și al treilea.”
      Sunt reportaje, emisiuni TV despre foame reala, prin anii 50 (recomand seria „Adevaruri despre trecut”): „O gaina o imparti in 10 bucati. Mancam de doua ori din ea” Familie cu 3-5-7 copii, care traiau la tara, fara „cartofi la 0,9 lei/kg, promotie”
      Nu exista nici o scuza cu „am copil, de asta sunt sarac”, sau „nu fac copil pentru ca nu imi permit.” Nu faci copil pentru ca nu vrei, nu pentru ca nu-ti permiti.

    • NOU
      #87

      „Milioane de oameni lucrează minim 40 de ore pe săptămână și sunt plătiți cu salariul minim.”
      Pe hartie, da.
      Practic 90% sunt la gri, bag mana in foc!

      00
    • Cristian

      Nu exista nici o scuza cu “am copil, de asta sunt sarac”, sau “nu fac copil pentru ca nu imi permit.” Nu faci copil pentru ca nu vrei, nu pentru ca nu-ti permiti.

      Eu aș putea să văd discriminări din ăstea la locul de muncă, de aceea nimeni nu zice „nu vreau copii”.

      00
    • 5 milioane de angajati in romania.
      cam 1.5 sunt la stat deci doar un mic procent cu minim.
      din aia de la privat cel putin jumate primesc mai mult de minim.
      din aia ramasi sunt destui care primesc inca ceva pe langa.

      milioane?

      si cine pana mea sunt aia care rup plajele din turcia, grecia, spania, thailanda si nici dumnezeu nu mai stie pe unde si-a intarcat dracu’ copii, dar romanii da. sunt aceiasi 1000 de romani milionari?

      00
    • @thebblack

      „din aia ramasi sunt destui care primesc inca ceva pe langa.”

      Așa, cu ne/îi ajută chestia asta? Înseamnă că cei care „primesc ceva pe lângă” să se mulțumească in starea aia de ilegalitate și underpayment.

      Bă black, vrei o țară ca afară sau nu? Noțiuni ca „mai câștigă ceva pe lângă” trebuie să fie extrase din creierul tau. Nu sunt fezabile, altminteri, tu nu ai comenta și ai lucra că aia/ălea, morții noștri.

      00
    • phaff, ideea nu era ca e legal sau nu , ca ar trebui sa se multumeasca asa sau nu, ca e bine sau nu.

      era strict un raspuns la afirmatia aberanta ca „milioane” de romani lucreaza pe 1386 de lei pe luna. nu e adevarata. e doar tearjerking.

      00
    • @Maxp, apropos de copii luați la munci.
      Am citit acum niște ani un articol despre unele cerșetoare din București, care erau dintr-un sătuc prăpădit de prin Argeș sau Dâmbovița, veneau dimineața cu un trecut personal și plecau seara la fel.
      Povesteau cazul uneia: era la cerșit cu copilul de 4-5 ani. În trecut mai muncise menaj cu ziua, prin „case la cocoane”, cu un alt copil, tot de 4-5 ani, c-aș voia bărba-so, să care un copil cu ea oriunde s-ar duce.
      Prin comunitatea respectivă se purta ca bărbații să-și ia nevestele mai mult pe furate din bătătura părinților; p-asta o luase al ei din bătătură lu’ tac-so când avea 15 ani. Consimțământul ei nu fusese realmente dat complet și total de bunăvoie.
      Acum bărba-so și alții din aceeași comunitate se temeau că dacă li se duc femeile la muncă singure, le fură alții.
      Pt tipa asta s-au agitat ăia de la revista care a scris articolul, i-au găsit un job intr-o fabrică (nu era chiar proastă și avea câteva, destule clase), i-au găsit inclusiv transport din sat la fabrică. Dar la fabrică nu poți să iei copilul, i-a tras bărba-so o bătută „tu vrei la bărbați” și n-a lăsat-o la muncă la fabrică, s-a întors la cerșit.
      S-a încrâncenat carnea pe mine.
      Asta e o problemă de mentalitate, nu doar de sărăcie sau educație formală.

      Ce poți face în astfel de cazuri?! Cum să educi, pe cine să educi, în cât timp va da educația roade?!

      00
    • Eu cred ca e mai ok sa faci orice altceva decat sa mergi sa muncesti pe litoral pentru 2500 de lei. Daca target-ul acelor job-uri sunt oamenii care nu-si permit sa puna o paine pe masa, atunci cu siguranta nu as vrea sa ajung sa mananc sau sa beau intr-un asemenea local. Sper sa dea faliment toate afacerile care merg pe acest model. Sunt convins ca o sa fie mai bine pentru consumatori.

      00
  14. 1. Ca meseriaș în România ești cheleapwlii în relație cu orice instituție. Te duci cu PFA la bancă, demonstrezi venituri de aproape 20k lunar și ți se râde în față când ți se spune că veniturile tale sunt prea mari pentru Prima Casă dar după ce îți scoate radical din treimea veniturilor abia te încadrezi la un credit ipotecar la o locuință inferioară unde ai șansa unică de a plăti doar 50% avans. Vrei să iei o sculă, ceva, pe credit? Am râs.

    2. Cu toate că lumea se plânge cineva rezolvă lucrurile în țara asta. Așa că dacă suni la 32 de instalatori și nu vine nici unul poate problema e la zona în care stai sau la modul în care vorbești la telefon. Dacă știu că la 2 din 5 clienți îmi întorc mațele pe dos de la jeg și gândaci iar al treilea va încerca să-mi dea țeapă sau să mă amâne cu plata luni de zile, crezi că mai pun piciorul în Budila, Cărpiniș sau cuibul de pești și prostituate din blocul Căprioara din fața gării Brașov? Are rost?

    3. Dacă prima întrebare adresată meseriașului e „cât costă?”, el știe deja care sunt șansele să fi nimerit peste unul care pune pe toată lumea să-i facă deviz în căutarea prețului cel mai mic sau vreun calic care să-i impună fel și fel de improvizații.

    Ăsta e costul de trăi într-o bulă înconjurat de +40% analfabetism funcțional, puturoși, hoți, șmecheri și mizerabili. Plătești servicii scumpe din cauză vecinilor țepari și jegoși. Plătești zeci de ani CASS ca atunci când ajungi în spital să primești zeamă chioară. Plătești cu viața când te deplasezi pe șosea. Prostia te costă scump, vreo 6 milioane s-au prins de treaba asta și s-au cărat. Printre ei, marea majoritate a meseriașilor competenți.

    00
    • Tu vorbesti doar din punctul tau de vedere, dar de calitatea lucrarilor ‘mesterilor’ nu se pomeneste nimic. De ce sa dai bani mai multi ca sa iei o teapa cand poti sa dai mai putini si sa-ti permiti sa risti cu mai multe persoane fara sa te usture prea tare buzuarul? Plus de aia, de ce ai plati mai multi bani pe o lucrare care poate nu merita suma respectiva? Eu nici macar nu pot sa numar pe degete mesterii care mi-au oferit factura sau garantie pentru lucrari mai mici. De ce? Fiindca nu a facut-o nimeni. Ultima data am contactat o firma cu acte in regula pentru revizia la unitatea de aer conditionat si au venit doi ‘pescari’ care duhneau a bautura. Pretul s-a schimbat pe drum si a devenit cu 100 de lei mai scump, iar chitanta sau factura pauza. Daca ti-as spune ca dupa o saptamana de la ‘lucrare’ unitatea de aer conditionat a incetat sa functioneze? Deci hai sa fim seriosi. Maxim trei sau patru din zece aveti habar de meserie si nu incercati sa taxati omul aiurea (iar asta se aplica in unele zone, cu extensie). Statistic vorbind, din experienta.

      00
    • Permite-mi să mă citez:

      vreo 6 milioane s-au prins de treaba asta și s-au cărat. Printre ei, marea majoritate a meseriașilor competenți

      Pe nișa mea la Brașov eram două persoane care investisem în site, social media și care dezvoltasem sisteme prin care utilizatorii să fie încurajați să lase recenzii. Pe lângă factură aveam și curajul de a fi singurul care oferă garanție dublă față de termenul de 90 de zile impus de stat.

      Rezultatul? Aproape toți clienții căutau ieftin. Factura, garanția dublă, termenul de livrare, recenziile erau detalii irelevante în discuție. D-aia strategia de e oferi cel mai mic preț e foarte avantajoasă: te asiguri că ai cel mai mic preț, încasezi un avans și apoi arunci petarda cu prețul care s-a modificat. Dacă nu-i convine clientului noul preț îl dai în morții lui că mâine se găsesc alți fraieri care să-ți plătească 1-200 lei pe o diagnosticare la care tu practic n-ai făcut nimic. Atât de simplu e să prostești poporul ăsta de naivi.

      00
  15. Au aparut in presa o gramada de articole despre faptul ca se fura conserve/pateu de foame, dar conservele de ton RIO la care se face referire se fura pentru a fi vandute in targ. Dati o fuga in weekend in targul saptamanal din orice oras mare din tara si o sa vedeti suedeji cu RIO la oferta

    00
    • Să mor io dacă am văzut vreodată la târgul săptămânal suedeji care vând conserve.

      00
    • acum le pun pe autovit

      00
    • @cristi, :)))

      00
    • @Shoric, cândva în București pe la piața sudului vindeau unii aproape zilnic diverse: banane și alte fructe exotice, role de prosoape de bucătărie (d-astea găsești și acum sigur în fața magazinului Obor, 3 d-alea mari la 10 lei) și altele de care nu-mi amintesc (sunt 11 ani de când am plecat din zonă).

      Mi se spunea „în cască” că-s furate. Ceea ce nu reușeam eu să înțeleg e cum reușeau să fure în cantități atât de mari, sigur erau chioșcuri cu firmă și taxe care aveau cantități mai mici la vânzare.

      00
  16. Nu merge treaba cu săpunul.
    Păi ăla care cerșește câte un leu, probabil strânge 40-50 lei/zi. Din care cumpără mâncare, să nu moară de foame. Dacă toată lumea i-ar da câte un săpun, ce să facă cu 50 de săpunuri?

    00
    • Sa se spele, sa nu mai pută?

    • 40 de lei doar din cersit?! Ma faci sa rad. Cifra este mai mare, intrebati pe cei care au cat de cat tangenta cu oamenii respectivi.
      Meniul zilei la Auchan este ceva de genul 11-12 lei. Si la alte localuri genul „impinge tava” e pana in 15 lei (daca nu ai timp sa gatesti).
      Cei mai durerosi au fost anii 50, deci dupa razboi. Atunci se facea foamea. Strabunica (din partea tatalui) tinea familia de trei persoane din pensia de veteran a sotului (care pensie era jumatate din una intreaga de veteran, ca strabunicul luptase si pe frontul de est). Carne mancau doar o data pe saptamana, dar, aveau ce manca in fiecare zi. Plateau si chirie (casa fusese luata de unguri in 40, cand au trebuit sa plece peste noapte din Cluj).
      La fel si maica-mea, nascuta in 44, a facut cam foame in gloriosii ani 50 si apoi in minunatii 80. De atunci a ramas cu sechele, tot ce cumpara pentru mancare (zahar, ulei, faina etc) cumpara doar cu baxul, 6 sau 10 bucati. Dupa sapte ani de la moartea ei, am mai descoperit pungi cu fasole boabe, sau paste fainoase prin camara. Baxuri, evident.
      Deci, ce se intampla acum in comparatie cu anii 50 si apoi anii 80 este o gluma.
      Matusa-mea avea pana anul trecut o vecina de 80 si ceva de ani cu pensie mica de 300 si ceva de lei. Femeia muncea pe la toata lumea care avea nevoie de ajutor si nu se plangea.
      Evident ca oricate exemple am da de oameni muncitori si de oameni care isi plang de mila (dar fumeaza sau sunt alcoolici), tot vor aparea cei care militeaza pentru aparitia comunismului ca panaceu universal. Sau diversi postaci pentru niste partide care nu isi pot justifica existenta decat luand in brate cateva cazuri de saraci (sau de excroci).

      00
  17. Dacă putem să-l ajutăm, cum să facem, că uite, săracul. A plecat din provincie, stă mutat la București, pe străzi, cu copilul. (dar de ce la București?)

    A citit și urmat sfatul lui Vali.
    Aș vrea să aibă timp să scrie, chiar și pe scurt, despre caz.

    La mine în oraș s-au umplut stâlpii de afișul acesta:

    Dacă ai 51 de ani?

    2500 de lei + cazare + masă + transport. Să stai pe Litoral să învârți mici la grătar.
    E puțin?

    Omul din relatarea ta a primit două amenzi din partea poliției subordonate primarului + restante cu administrația blocului. Să zicem că se angajează pe 2,500 RON și scade 1,200.
    Îi rămân 1,300.
    Să zicem că facturile și datoria la administrator pe luna asta e un total de 300 (optimist; foarte optimist). Rămâne cu 1,000 RON (nu euro) pentru 30 de zile, angajat undeva pentru 9 ore cel puțin.

    Cu ce a fost ajutat?

    Nu mai pot cu “nevoiași” din ăștia. Care tot încearcă, fac ei tot posibilul, dar nu reușesc, “mor de foame”.
    Ce n-au? Serios, ce exact nu au?

    Disposable income?
    Job security/stability?
    Legislație a muncii coerentă, realistă?
    Paritate puterii a monedei de cumpărare?

    Reiau un comentariu pe care l-am lăsat la un articol de zilele trecute:(…)Primarul trebuie să repare bănci în parc, să ridice gunoiul, să facă să ai lumină pe drum.

    Nu primarul face toate ălea. Firmele care se ocupă de așa ceva fac treburile ălea. N-are nicio treabă primarul.

    E plin de locuri de muncă, e criză de personal chiar(!), nu flămânzești din cauza autorităților. Nu în 2021. În 1985 da, nu în 2021.

    Cred că treci cu vederea sau omiți multe bariere jegoase, tipice românești (de la cerințe sisifiene sau cu cereri de icspiriănț, până la discriminări gen „fiindcă nu puteți să conduceți un autovehicul, nu putem să vă angajam, deși nu cerem asta”).
    Iar restul care ar face toată diferența sunt pile (era să scriu „pule”) și locuri amenajate pentru alții.

    00
  18. Saracii au cele mai mari pretentii. Una din ele ar fi legata de munca.

    00
  19. Atenție la treaba cu „amendă pentru călcat pe iarbă”. Culmea, și două la număr, dă-mă dracu’.

    Acu’ vezi de ce scriam la postarea cu bicicletele că n-are sens să te agiți? Sărăcia cronică e pe bază de lene și cerșeală. Păcat că-s mulți proști care pun botul și întrețin fenomenul.

    00
    • Am citit ce ai scris, dar bicicletele le luăm pentru copii. Ei nu au vreo vina. La 10 ani nu ai vreo vina ca taica-tu e un betivan, un lenes, un imputit. Nu e vina ta. Nu trebuie sa suferi si tu pentru el.
      Eu sunt orfan de la 14 ani. Nu e vina mea ca a murit tata, nu a fost nevoie sa nu am cu ce ma imbraca, sau sa fie zile sa nu am ce manca.
      Asta cu atat mai mult cu cat o bicicleta e 100-200 de lei, iar un kil de pui e 5 lei. Nu e nevoie sa fie copii flamanzi in Romania. Nu e cazul, nu mai e cazul.
      Presa centrala sa scrie articole de acest tip, in care sa se intrebe de ce sunt copii flamazni in Romania, in era in care cultivatorii arunca tone de castraveti pe camp? (cautati pe net, e plin de articole despre producatori care arunca marfa) Unde e disfunctionalitatea?

      Preţurile au coborât chiar şi sub 20 de bani pentru un kilogram. Fermierii au decis că e mai bine să scape de recoltă, pentru că astfel economisesc măcar motorina cu care mergeau la piaţă pentru a vinde recolta.”

      Presa centrala sa scrie articole in care sa dea adrese de case de copii unde sunt probleme. Cumpar 10 kile de pui si un sac de cartofi, fac supa de pui la cazan. Zilnic, daca e nevoie. Ma bag. Scriu articole pe zoso, facem filme, punem poze. In 2019 am facut peste 70 de borcane de gem, pentru ca au fost fructele foarte ieftine, aproape gratis, in Obor.
      Am poze cu gramezi intregi de ardei aruncati. In Obor, la Bukale, nu pe camp! Aruncati, pusi in gramada pe jos, intr-un colt de piata. (am luat cativa, am facut si film pe youtube – am facut ardei umpluti – o lectie demonstrativa despre „nu se moare de foame in Romania”)
      Nu e nevoie sa fie copii flamanzi in Romania. Nu e cazul, nu mai e cazul.

      Mai vino pe-aici, traduc un articol despre Don Bosco. (iar Torino, tot timpul Torino)

    • „amendă pentru călcat pe iarbă” – o fi amenda pentru ca efectiv traiesti in parc / dormi pe banci? Amenda pentru boschetari?

      00
    • @Cristi: În primul rând, nu știu cum și când, mi-ar plăcea să stăm de vorbă față în față. Mă găsești după adresa de e-mail. M-am zbătut o grămadă pe probleme de educație preuniversitară, știu care e nivelul de implicare al autorităților, implicit știu pe ce mâini sunt copiii din România. Pe lângă asta, am aflat și cum arată părintele român, cât de dispus să miște versus cât vorbește și cere.

      În multe cazuri e NEVOIE să scoți copiii din medii mizere, nu să faci cumva ca situația să funcționeze temporar. Asta e singura soluție reală, oricat ar plânge ăia de pe margine că, vai, cum să despărți copilul de părinte.

      Societatea ar trebui să insiste pe școli cu internat, care să ofere copiilor o cameră cu pat, birou și baie, departe de mizeria de acasă. Părinții n-au decât să-i vadă doar în vacanțe, între timp să-și rezolve problemele, fără să-și scalavagească copiii la câmp, cărat apă și lemne, făcut zeci de kilometri prin noroi până la o școală vai morții ei etc.

      Așa nu o să mai ai atât de multe alocații tocate pe alcool și țigări. Nu o să trebuiască să gătești tu, în timpul tău liber și din banii tăi, în timp de plătești taxe. Profesorii care bâzâie că nu au prins titularizarea vor avea de muncă, fără să mai fută ore întregi pe drum sau să fie forțați să se mute într-o mocirlă de sat.

      Cu școala în campus, cu mâncare asigurată și asistență specializată copiii ar putea să se pregătească pentru viață cu capul, nu cu cârca. Dar hei, e mai simplu să crești alocația, să urli din funcția de ministru că situația e nașpa și apoi să mai râgâi trei chestii pe zi pentru presă, dintre care două le retragi mâine.

      00
  20. Am avut de dat niste fier vechi. Replica conationalului: „Da’ mi-l poti taia, ca nu-l pot lua asa?” „Ia de-aici un bomfaier si taie-l.” „Daca vrei bine, daca nu, eu nu-l pot lua netaiat”.

    I-am taiat eu fierul, ca sa-l ia.

    Numai directori in tzara asta.

    00
    • Și a meritat prețul? :)

      00
    • Daca tot l-ai taiat de ce nu l-ai dus tu la fier vechi? De banii rezultati nu-ti luai mai mult de o inghetata dar macar nu ii faceai pe plac putorii. Eu cand ii aud pe astia simt cum imi fierbe sangele in cap si ii expediez rapid.

      00
    • @hash, te-a simțit că ești disperat să scapi de fiare. Sper că nu i-ai oferit și transport până la centru ? :))

      00
    • Am o cîrciumă vizavi de bloc. Cînd demontam balconul (corniere vechi) unul nu m-a intrebat de muncă (pe bani), după aia cînd au văzut fierul tăiat și rezemat de zid, vreo 5 insi s-au oferit să mă ”scape” de el.

      00
  21. Ce misto e sa-ti dai cu parerea pe burta plina. Cand esti sarac, am fost acolo, nu te gandesti la eficienta din asta care-ti rezolva problemele pe termen lung. Cand eram sarac nu ma duceam la kaufland sau lidl sa iau chestii mai ieftine. Ma duceam la magazinul de la colt ca nu masina ca nu chef ca nu nimic. Cand esti sarac e foarte greu sa gandesti pe termen lung. Iau mai mult detergent acuma, strang din buci dar am pe 3-6 luni ca e la oferta. NU. Cumperi ca ai nevoie acuta si te intereseaza doar saptamana in curs. Nu toti sunt inzestrati si cerebrali astfel incat sa poate iesi din mizerie. Exemplu concret e familia nevestemii. 3 copii, tatal decedat cand ea era prin liceu. Mama cu job entry level, ramasa singura, depresiva dupa care au aparut si problemele cu alcoolul( acuma sariti…pai daca n-avea bani de ce mai lua bautura) si cu 3 copii care mai mult au crescut-o ei pe ea decat invers. Intr-un final si-a revenit, cei 3 copii toti sunt bine, pe la casele lor. Dar o pot considera un caz fericit(pe langa faptul ca m-a cunoscut pe mine :P ). Daca te intrebi daca se facea foame, DA, se facea foamea. Mancau paine apa si faina, facuta pe plita cu ceai din ce se gasea. De multe ori se culcau flamanzi. Cand am cunoscut-o avea 45 de kile, transparenta, asta nu ca participa la maratoane. Din cauza saraciei a trebuit sa abandoneze facultatea, unde a intrat cu 10 si a trebuit sa se angajeze fapt care a tras-o inapoi pe plan profesional. Toate s-au rezolvat intr-un final dar a fost o combinatie de noroc, timpul si locul potrivit, munca.
    Am cunostinte care au trecut prin perioade de saracie. Se gandeau la toate cacaturile din lume. Sa se apuce de vandut pe Amazon. Sa se apuce de nu stiu ce curs. Sa dea click-uri pe net pentru 3 dolari pe zi si tot asa. Repet, cand esti sarac nu mai gandesti asa de rational ca atunci cand ai bani de supravieture 6-12 luni plus economii separate pentru pensie si alte neprevazute.

    00
    • Mesajul care e? Sa le dam casa si masa săracilor? Nu inteleg mesajul…
      Când sotia ta era săracă… in ce an se întâmpla asta, inainte sau după 2000?
      De ce nu mai e săracă acum, pentru ca a primit pomeni?
      Care e mesajul din comentariul tau? Mesajul din textul meu e acesta: mii, zeci de mii de locuri de munca neacoperite, o zi de munca la țară se plateste cu 150 de lei (cand un kil de pui e 5 lei, o pâine e 1 leu, o bere e 1 leu), totuși apar articole in presa centrală cu „se moare de foame”.

      Daca se publicau articole cu: „românul e hoț încât fura cutii de conserve”, nu comentam.
      Daca se publicau articole cu: „Nivelul școlilor din România este mult sub nivelul celor se afară, pentru ca suntem săraci si nu avem bani de investitii” iar nu comentam.
      „Muritul de foame” e laitmotiv pentru orice. Nu ca suntem proști, hoti, lenesi, ipocriti, nesimtiti, jegosi… nu, totul e pentru ca „saracie”, si „se moare de foame”.

      Fa un test: intra pe site-urile ziarelor locale ale tarilor pe care le vedem noi „aspirationale”, si vezi ce se scrie in presa locala din zona. Nu presa centrala, presa locala din orase ale tarilor pe care le-ai considera tu „aspirationale”. Sau, lasă francezii, germanii, cehii… bulgarii isi plang de mila ca mor de foame? Sarbii? Ungurii? Incepe titlul vreunui articol unguresc cu „Imaginile sărăciei:”? E vreun ziar sarbesc care scrie: „sunt mulţi oameni săraci care nu au din ce să-şi mai ia mâncare, nu le ajung banii”?

      00
    • @Cristi
      Undeva incepand din 2003.
      Asta cu lume fara chef de munca am intalnit-o si eu la ai mei la tara anul trecut cand am stat acolo mai mult. Erau lucruri pe care nu voiam/puteam sa le fac eu si taicamiu si preferam sa dau 80-100 de lei ( deh zona mai saraca ) sa o faca altcineva. Ma rugam de ei efectiv sa vina. Preferau sa stea pe ajutor social, sa cumpere pe datorie, sa mai fure un lemn din padure si tot asa. I-am explicat omului ca uite, zici o vorba, vii la ora stabilita, asa o sa ramai mereu in cacat, lumea va considera ca esti neserios si tot asa. Mi-am facut datoria civica sa-l ajut cum am stiut eu mai bine. A durat magia cateva zile, dupa care din nou nu mai dadeam de el, intarzia si stateam cu mormanul de lemne la poarta blocand toata ulita si tot asa. La fel, bani, 2 mese, tigari si bautura.

      00
    • Auăleu, deci tot prin muncă s-a rezolvat. Norocul și momentul potrivit mai trebuie și căutate, că nu prea vin la ăia care sprijină sticle de Cava d’Oro 24/7.

      Care ți se pare că e sursa problemei? Oare să fie faptul că nu se ridică niciun steguleț roșu pe parcursul vieții? Faptul că torni trei copii, deși nu știi să faci nimic relevant pe cont propriu (că trebuie să te gândești că partenerul poate să crape sau să te lase baltă pe parcursul vieții, nu?).

      Oare o fi de la faptul că poporul se duce la facultăți de balet și dans astral, în loc să facă ceva mai complex și riguros, ceva ce implică să fi înțeles matematică elementară în gimnaziu? Oare nu suntem toți făcuți să fim intelectuali și unii trebuie să se apuce de o meserie, pe care să nu o practice la mișto?

      Zi-mi, te rog, fără bășcălie: familia soției tale avea totul pus la punct înainte de al doilea copil sau au mers pe „așa a dat Dumnezeu”?

      00
    • Mesajul e sa ii ajutam, nu sa le dam.

      Nu ii ajuti daca le arati cu degetul afisul de pe stalp. Cine poate sa iasa din rahat nu are nevoie de ochii tai de soim.

      Cand ai X lei datorii (stranse irelevant cum), 0 perspective si eventual niste dependenti (din nou, irelevant cum), defapt ai nevoie de cineva capabil sa se uite la tine si sa inteleaga ce ai putea face mai bine. Sa cumperi oua la 10 bani si haine la 5 lei nu te scoate din rahat. In schimb sa ai o pauza de respiro cat sa, poate, te ridici putin da.

      Degeaba spui ca e 150 de lei ziua la tara. Cu copilul ce faci? Ok, nu ai copii, dar cu chiria din orasul mai mare ce faci? Iei trenul in fiecare zi (pierzi deja din aia 150 de lei), ca sa, poate, iti ajunga banii la final de luna pentru intretinere. Si nu, nu merge sa te muti intr-un oras mai sarac sau la tara. Daca ajungi acolo nu mai pleci si, daca faci copii acolo, vor ajunge probabil ca tine, deci perpetuezi problema.

      Ca sa nu mai spun, alergatul dupa un loc de munca episodic nu o sa ajute pe nimeni niciodata. Ala de munceste pe 150 de lei intr-o zi nu munceste 8 ore si inca 1-2 pierdute pe naveta, sa ii ramana timp sa se „dezvolte personal”. Acel om munceste 12 ore, cu spatele, si mai sta si 2-3-4 ore pe naveta. Cand sa isi faca „upgrade” la viata? Cand sa se ocupe de educatia copiilor?

      Din pura curiozitate, tu ce cheltuieli ai lunar? Mancare, cazare si haine.

      00
    • @Andrei, oamenii ăia sunt săraci fix și din cauza celor ca tine, foamea te motivează să vii cu soluții. Cu ce mă afectează pe mine că ăla are un copil de crescut? toată lumea are, nu e responsabilitatea mea. Am tot respectul pentru oameni care angajează săraci care merită, eventual le dă un loc de dormit, să le dai chestii gratis nu e un ajutor 99% din timp, e doar un periaj al egoului tău.

      00
    • Okey, povestea cineva pe un blog, nu mai conteaza care, ca a trecut printr-o perioada nasoala. Cam ce descrieti voi mai sus.

      S-a dus omul s-a angajat in constructii, cu banii stransi si-a luat o camera in chirie la o babuta. Dupa cateva luni si-a luat niste hainuite si a inceput sa umble pe la interviuri. Dupa care si-a gasit un job mai bun si a saltat la o chirie pt un apartament intreg. Dupa care s-a saltat si mai sus si acum are o familie un copil si un apartament. Toate astea de la dormit in parc pe o banca.

      Se poate? Se poate, dar sa fie si vointa. Plimbatul in parc in IOR nu te ridica din mocirla. Asta cu plimbatul in parc si plansul e mentalitate de victima. Iar victimile nu ies niciodata din noroi, chiar se afunda din ce in ce mai rau.

      00
    • Esti constient ca, in Romania, acei oamenii primesc niste beneficii de la stat pe care le platesti si tu, nu? Ca ai lor copii au dreptul la 10 clase platite de stat, care defapt sunt platite si de catre tine.

      Esti constient ca acei oameni, daca au impresia ca nu mai au nimic de pierdut, ar putea ajunge sa iti dea in cap pe strada, tie sau celor apropiati tie.

      Cum crezi ca e mai usor sa obtii 1000 de lei? Muncind pe 150 de lei pe zi la tara / 2500 de lei pe luna pe sezon la mare sau mergand pe strada si talharindu-ti eventual copilul in drum spre casa? Ca sa nu mai spun, stii ca, dupa ce iti bate copilul pe strada (ore la psiholog / interventii la spital platite si de tine, financiar si emotional), acel om va fi cautat si eventual prins de o politie (platita si de tine) pentru a fi aparat si judecat de cineva (platit si de tine) pentru ca, poate, sa intre intr-o puscarie (platita si de tine).

      Stiu ca undeva in adancul tau esti un mic Antonescu, dar eu nu am spus sa le dam pomeni, am spus ca trebuie indrumati. TOTUL porneste de la educatie.

      Toate problemele sociale, fie ca vrem fie ca nu vrem, ne afecteaza pe toti in aceeasi masura. Degeaba castigi xx.xxx euro pe luna daca in momentul ala esti pe strada si iti da in cap unul care a ajuns in punctul cel mai de jos posibil (pentru el). Si sper ca stii ca cei ce dau in cap sunt cei ajunsi la disperare sau copii care vad altii copii ca au mai mult si vor si ei, nu Fane Cocalaru’, mafiot zonal.

      Hai sa-ti zic niste povesti, ca sa intelegi ca si TU esti una din probleme.

      Gradinita privata, copii de 2-5 ani. Ai zice ca, fiind privata, are parte de niste parinti civilizati. Vine intr-o zi o familie sa isi inscrie copilul pe perioada verii. Copilul este negru. Prima reactie? 5 copii adunati in jurul lui, razand de faptul ca e negru. O fetita ii spune ca e mai buna decat el fiindca ea este alba. Copii de 5 ani! Spune-mi tu ca acei copii nu si-au auzit parintii vorbind despre problemele societatii asa cum vorbesti tu si ca defapt asta au gandit ei.

      Povestea 2, eu in liceu, relativ bun, de informatica (deci fabrica de iT-isti). Coleg de clasa, putin tuciuriu, cu 3 ani mai mare decat mine fiindca parintii au plecat din tara, nu le-a mers, s-au intors si el a ramas in urma. Facea naveta zilnic 30 de km. Intarzia zilnic fiindca efectiv nu avea cum sa ajunga mai devreme, fiindca nu avea cu ce. In fiecare zi ajungea acasa pe la 8-9 seara, fiindca doar atunci avea microbuz sa se intoarca. Zilnic, primul profesor il pistona ca intarzie, eventual nu il primea la ore. In clasa a 11-a si-a bagat picioarele si s-a apucat de munca, shaormar. S-a inscris la seral sa continue totusi scoala. Omul avea note mediocre si potential sa ia macar bac-ul. Spune-mi, te rog, ca e ok ce s-a intamplat si ca defapt a fost el slab ca nu a tinut piept sistemului. Spune-mi ca defapt parintii lui trebuiau sa vina din sat, unde castigau poate 150 de lei pe zi, la oras, sa fie copilul mai aproape. Ca o paranteza, niciodata nu s-a plans de bani.

      La 3, cu mine si cu fratele meu. El mic, eu mare. Merge pe strada, il bate un tigan. Se intoarce acasa cu fata plina de sange. Eu, ca un frate mai mare, zic ca fac moarte de om. Pe drum (cu fratele meu de mana) ma calmez, ba chiar ajung la respectivul si incep sa ma cac pe mine de frica, ca iese satra afara (10-15 oameni). Fratele meu inca cu fata plina de sange si plans tot. Am zis ca nu plec, ca aia e, daca iese nasol in cel mai rau caz mor, dar macar ii arat lu’ fratemiu ca totusi sunt ala mai mare si pot sa il apar de trebuie (eram si eu tampit mic, cu prea mult GTA jucat). I-am zis sa stea in spate si sa fuga acasa daca se fute treaba. Stii ce s-a intamplat? Mama acelui copil a inceput sa il bata de fata cu mine, sa imi arate ca se ocupa de educatia lui. Cateva zile mai tarziu am trecut pe acolo, mama lui m-a vazut si m-a luat in casa (iar m-au trecut toate cele) sa imi arate cum l-a pedepsit. L-a legat cu lantul de calorifer sa se invete minte. I-am spus ca nu e ok, ca totusi… dar nu aveam cu cine. EDUCATIE!!! Cateva luni mai tarziu, acel tigan ma saluta pe strada si ii lua apararea fratelui meu daca comenta altul la el. Tot ce am facut eu a fost sa ii spun maica-sii, de fata cu el, ca nu trebuie tratat ca un animal.

      Totul, absolut TOTUL porneste de la educatie SI de la modul in care esti tratat de cei din jur. Copilul de azi, cu tata alcoolic si mama abuzata e cel care maine va ajunge in situatia descrisa in articolul de mai sus. Tu, cand ajuti pe cineva, nu ajuti adultul. Ajuti copilul de acasa. Da, nu are sens sa le dai bani, fiindca nu stii unde se duc. Dar decat sa comentezi cat de mai bun esti tu si cat de inutili sunt ei, mai bine ai face ceva in privinta asta. Ce vrei tu, cum crezi tu, dar ceva.

      00
    • @IonutO: Apucăturile de victimă merg bine pe Facebook, unde lumea postează strict ca să se simtă bine. :)

      00
    • . Degeaba castigi xx.xxx euro pe luna daca in momentul ala esti pe strada si iti da in cap unul care a ajuns in punctul cel mai de jos posibil

      fix de aia in tarile mai bogate si civilizate care nu sunt SUA le da o protectie sociala la cei saraci. platesti niste taxe in plus pentru pomeni, dar macar te asiguri ca nu vine unul sa iti dea in cap pe strada si ca macar copiii saracilor au sansa sa iasa din saracie.

      la noi, vin baieteii de dreapta sa se planga de pomeni, adica plm, se cheluie niste x RON sa se dea pomana la saraci, toata lumea se agita, se fura si sifoneaza 1000x RON prin contracte umflate si licitatii cu dedicatie, nimeni nu zice nimic.

      00
    • Andrei deja vine cu speechuri de cosa nostra. Te plătesc ca să nu-mi dai în cap? păi atunci plătesc eu om ca să-ți dea în cap să nu mă furi.

      00
    • Te uiti prea mult la filme, mai iesi afara, cat inca nu incepe noul val si ai voie. Nu uita sa te plangi ca au marit taxele la locul de parcare.

      00
  22. @Cristi te rog eu, când te apuci sa răspunzi la comentarii bea un pahar cu apa, inspira adâncă și las-o mai moale. O să îți plesnească o vena și chiar nu fac mișto când zic că îmi place cum abordezi problemele. Am fost in locul tau, mă văd pe mine acum trei ani in încrâncenarea ta. Că sa scap de ea nu a fost ușor, nu o sa schimbam noi doi lumea peste noapte. Nu rezolvam nimic dacă urlam la internet pe bloguri, dar poate ne auzim prin septembrie când mă întorc din concediu sa vedem cu bicicletele alea la sate că și eu am ceva idei.

    00
    • Nu sunt incrancenat, de ce as fi?
      Nu-mi place plânsul de milă. De mic copil nu imi place.
      Ce am făcut când imi era foame, în liceu? Am sunat la anunțuri de „angajăm femeie de serviciu”, ca atât știam sa fac atunci.
      În general, problemele se pot rezolva, iar asta cu „sunt sărac în România” e una relativ minora, când peste tot e plin de locuri de muncă.
      Plange-te ca salariile sunt mici, că nu ai spitale, școli, apa caldă în București… plange-te de orice, nu de faptul ca nu ai de mâncare. Nu fi ipocrit. Ai puțin respect pentru cei care pe bune nu au, sau nu au avut de mâncare – poate chiar părinții tăi.

      00
  23. Saracia este o problema cam pe oriunde in lume si in esenta ea se combate greu spre foarte greu. La noi in Romania nu se moare de foame, ci mai degraba de comoditate. Se murea de foame prin anii 80 cand tovarasul Ceausescu a infometat populatia si poate prin anii 50 sau prin razboi. Acum de voie de nevoie este de mancare pentru toate buzunarele, dar mai mult gasesti ce iti vrea sufletul. Sa nu confundam ca nu exista mancare cu faptul ca nu dispunem de bani pentru a cumpara anumite alimente.
    Fiecare crede ceea ce vrea sa creada despre saracie, doar ca in foarte multe situatii saracia pentru unii reprezinta o alegere pur personala ce ajunge uneori sa fie o virtute. Si cand spun asta ma refer strict la situatia din Romania. Stiu urmeaza sa vina un comentator cu prezentarea unei situatii dramatice. Soc si groaza in fiecare zi, in fiecare secunda o situatie dramatica i se intampla unui om, trebuie sa oprim planeta? Viata merge inainte indiferent de situatie fiecare are dreptul sa faca ceea ce considera el ca e bine pentru el.

    00
  24. In orașe poți să mănânci moka la cantina de ajutor social sau pe lângă cele ale bisericilor fără probleme.

    00
    • Mda, dar acolo nu ți se dă minimum un litru de tărie pe zi, nici mâncarea nu e ca la McDonald’s sau KFC. Nici bere, nici țigări – un rahat.

      00
    • In Craiova exista Centrul Sf Vasile, acolo se ofera cazare si, din ce stiu, si masa calda

      00
  25. Eu unul banuiesc ca multe din cazurile de „sunt sarac,” „nu am ce manca,” etc. se pot rezolva, chiar daca asta inseamna ca acei oameni sa munceasca undeva unde nu le-ar conveni sau unde le-ar fi rusine de munca de jos. Astazi ai multe metode de a face bani si doar lenea sau blazarea te pot opri, ca nu toti astia saraci sunt si invalizi sau cu o problema grava de sanatate.

    Din pacate insa am invatat de-a lungul timpului sa nu mai iau in serios orice imagine despre saracie, fie vazuta prin ochii mei fie prin ochii presei. Si asta pentru ca lipseste de multe ori contextul. Si eu am pornit din saracie unde zile la rand impartea mama cu mine cate o eugenie si daca eram norocosi mai venea tata cu ceva ce pescuia dimineata devreme inainte sa mearga la serviciu. Insa in timp a trebuit sa fac tot ce am putut la fiecare moment sa fac rost de bani (inclusiv spalat de scara de bloc), ori am vazut ca multi asteapta sa le dea cineva – statul, bogatii, etc.

    Romania lui 2021, ciuruita deja de cateva crize si de o indelungata nepasare amestecata cu devalizare si complacere, este totusi destul de departe ca standard de viata in contextul global. Ai atatea oportunitati de a face bani azi incat noul scop ar trebui sa fie cum sa depasesti nivelul de subzistenta pentru a avea oarece confort, nu cum sa mai sterpelesti o conserva ca sa te „descurci.” Nu sunt convins ca toti cei care se plang ca sunt saraci pot fi ajutati, pentru ca unii pur si simplu nu vor. Ei se „ajuta” singuri crezand ca x sau y lucru li se cuvine.

    00
  26. Mutat seif (290kg) in sediul companiei dintr-un birou in altul, o distanta de maxim 15m, am sunat 4 firme din care doar una a venit; Cost 1200 lei + tva…

    00
    • Băi, ejti nebun? Pentru un dulap care trebuia scos dintr-un aprtament de la parter s-a cerut 500 de lei. Morții lui de dulap, că cumpăram un topor cu douăjde lei și îl făceam așchiuțe pe care le aruncam la tomberon.

      00
    • Confirm.Si le merge ca in filme la astia cu firmele de carat.Sint tare curios sa stiu cum pastreaza circasii.

      00
  27. Este cam înșelătoare narativa, nu sta nimeni sa vâneze promotiile alea, apoi la 3 lei e cartonul de 30.de oua făcute de găini leșinate in beci hrănite cu sintetic care probabil expiră ieri. Deci iei un carton să mănânci – cate poți să bagi in tine – 4-5 oua nașpa, restul de 25 le arunci

    Eu iau 10 oua de la mega cu 10 lei, asta e prețul la categoria a și poate bio e chiar 12 sau 14 lei

    00
    • Iartă-mă, dacă behăi de foame ultima ta grijă e calitatea ouălor pe care le balotezi. Am mâncat ouă expirate de câteva zile, ghici ce, n-am pățit nici pe dracu’. Ăsta e mesajul articolului.

      Puiul cum să fie, tandoori sau cu curry, lăsat 20 de minute să se reducă în lapte de cocos? Cartofii doar Yukon Gold, Larette sau Kennebec?

      00
    • Asta e o batjocură și inacceptabil, vezi că în SUA au fost procese pe această temă, cum unele.asociatii sau restaurante le dădeau homlesilor mâncarea de aruncat, și s-au stabilit că este sub demnitatea umană sa faci așa ceva, trebuie sa le.dai mâncare bună ca și oricărui alt om

      00
    • flat, nu stau sa caut acum, dar parca ma auzit si eu de povestea asta. si daca memoria imi serveste bine inca, parca restaurantele alea au dat din umeri si au aruncat mancarea, homelesii ramanand sa manance demnitate umana. cel mai probabil dintr-un tomberon.

      00
    • NOU
      #144

      Hai sa facem un pariu ca daca ii pui in fata lui Flat o omleta sau hai, niste oua ochiuri nu stie sa-ti spuna daca e facuta din oua d-alea „nashpa” sau din alea „bune, bio” de 10 lei de la mega.

      00
    • Eu fac mai mult decât salariul minim pe economie și vânez promoțiile de la lidl cum vânează tigrul ce variantă de căprioare trăiește în junglă.
      Sâmbătă am luat 4 pachete de unt- 250 gr, 80% grăsime- 5,99 lei, redus de la 10,5. Ăsta în condițiile în care untul e oricum cel mai ieftin din lidl.
      L-am băgat în congelator, stă perfect.
      De obicei mă duc pe jos la cumpărături.
      Ah, ca chestie, în kaufland, de miercuri vinurile roșii și roze de Purcari sunt 20 lei (19,99), în condițiile în care Rara Neagră e 36 lei, iar într-un minicarrefour l-am văzut cu 45.

      00
    • sa ma laud ca nu m-am uitat niciodata la preturi? am pus in cos ce mi se parea interesant? si atunci cand aveam in cont de o masina noua, si atunci cand am ajuns la zero, si dupa cand am ajuns la un apartament, si dupa cand am ajuns la o masina sh?

      cumva pentru ca nu m-am dus niciodata la cumparaturi fara sa stiu exact ce imi permit si ce nu?

      00
  28. NOU
    #147

    Legat de anuntu ala cu 2500 lei.
    In 2012 am plecat din Botosani la Sibiu sa lucrez ca programator la Continental pe 2600 lei + bonuri. fara cazare, fara transport. Alta solutie la momentu ala nu aveam. Deci eu am putut sa imi misc curu 500km, dar saracii astia nu isi pot muta curu pt 2500 lei munca necalificata.

    00
  29. Dreptac imputit.

    Du-te ba si ia-te de mana cu psihopatul de Caramitru, sa dati impreuna dume din astea fasciste cu romanii care sunt toti puturosi si ca nu sunt milionari pentru ca nu vor.

    1.5 milioane, adica un sfert din toti angajatii, iau minimul pe economie.

    Ala care abereaza cu „da boss, dar mai iau si la negru” – sa o futa pe ma-sa de banii aia la negru inventati.

    La fel si aia care „cauta muncitori zilieri si nu vrea nimeni”.

    Dati baaaa salarii omenesti, ca preturile sunt ca dincolo.

    Uitati-va la comunicatele celor de la Statistica, legate de cosul minim, care e undeva pe la 1000 de euro lunar pentru o familie.

    Solutia ? 800 de euro minimul pe economie.

    Inca o data, dreptacii sa o suga in iad.

    00
    • Exact
      Capitalism pe pâine reșapat

      Muie Giurgea apropo, sper ca se zvârcolește de foame

      00
    • Da, bai, nene. Si pe Dragnea vor sa il bage in puscarie … Pai, nu iti vine sa dai foc la puscarie?

      00
    • Sincer, îți urez să te umpli de bani, să devii patron și să ai doar angajați români.

      Fără nici o ironie, sunt foarte sincer. Atunci ai să înțelegi care e viața și de partea cealaltă a salariului, când trebuie să îl plătești, nu doar să îl primești.

      Să vezi ce înseamnă angajatul român, în toată splendoarea lui. Mai ales în munci necalificate.

      Succes și să ne anunti aici. Aș și face o coletă să îți dau bani de început, doar ca să văd cum ajungi ‘dreptac împuțit’.

      00
    • @manu144x – Franklin Delano Roosevelt:

      “No business which depends for existence on paying less than living wages to its workers has any right to continue in this country.” (1933, Statement on National Industrial Recovery Act)

      “By living wages, I mean more than a bare subsistence level — I mean the wages of a decent living.” (1933, Statement on National Industrial Recovery Act)”

      Pe scurt – daca firma ta (si eu am firma, apropo) nu e capabila sa le plateasca angajatilor un minim de 4000 lei net lunar – poate ar fi mai bine sa o inchizi si sa te lasi de afaceri, ca nu te pricepi in ale antreprenoriatului.

      00
    • @Dragos. De unde vrei cârnatule 800 de euro minimul pe economie ?
      Din 86 de lei (17 euro) cât plătesc impozit/an pentru un apartament cu două camere în România? În Spania plătesc 120 euro/an doar gunoiul. Din căldură subvenționată și bilete de autobuz la 2 lei? Din 20 de euro dați șpagă la vameș să nu te bage în carantină și 200 de euro la dom doctor în buzunar că GLE-ul nu se realimentează singur?
      Vezi că nu e totul Rio Mare și Fanta roz.

      00
    • @Dragoș, Wow ce m-ai spart cu citatul ăla din 1933. O MIE NOUĂ SUTE TREI ZECI ȘI TREI. Și dat în cea mai puternică și cea mai mare economie din lume, economia SUA. E atâta relevanță în acel citat cu economia româniei de n-am văzut. Practic discutăm de economii relativ identice, nu?

      Dacă tu știi să faci o firmă care să își permită să plătească mai mult decât salariile minime, pune-te pe treabă nu pe comentat pe bloguri, că înseamnă cu știi ceva ce cel puțin 50% din corporațiile din lumea asta nu știu. Pune-te pe vândut cursuri și explică-le, mai ales că acum e la modă.

      În orice caz, ce ziceam anterior era de fapt de domenii cu necalificați și salarii mai mult decât minime, chiar medii. Și să te văd cum vei putea respecta termenele din contracte cu angajați care azi vin mâine nu. Sau care își bat joc și îți strică utilajele/mașinile că doar nu-s ale lor. În România ‘dă-o-ncolo că nu e a mea e a firmei’ e lozincă națională. Mai e aia cu o fi 3000 lei salar mare, dar dacă nu dai și o bere zilnic ce treabă facem, lucrăm așa pe sec?

      E ușor să comentezi din partea aialaltă a salariului, când trebuie doar să-i primești, nu să-i produci pe piață.

      Și repet, nu vorbesc aici de salariu minim. Neamțul ăla cu salariu fain în EUR la ora 7 e în fabrică, la ora 4 a plecat, și și-a făcut ce avea de făcut pe ziua respectivă, fără să fie monitorizat de încă 5. La români la fiecare îți mai trebuie 2-3 să verifice ce-a făcut primul. Când se lucrează la un drum în România mereu 2 muncesc 5 se uită la el și 3 dorm. Când am văzut în Ungaria (ei lucrează acum la autostrada care va înlocui E60) toți lucrau. 10 oameni, 10 sape, 5 utilaje, TOATE funcționau. N-am văzut niciodată oameni să stea pe șantiere acolo.

      Am văzut și ți-aș putea povesti atâtea. La un moment dat unul aici chiar acceptase ideea și îmi zicea: angajez tot timpul dublu sau triplu cât am nevoie, pentru că din 10 câți angajez doar 5 se prezintă la servici, și din ăia 5 doar 2-3 mai vin după ce au primit primul salariu și merg și-l sparg pe băutură. Și repet, era salariu mai mare ca minimul + bonuri. Din păcate fazele astea îți fac pierderi și la final ajungi să nu merite să dai mai mult decât salariul minim, sau închide și așteaptă să vină din ăștia ca tine care au secretul cu care se poate face firmă și fără să plătești salariul minim.

      Ți-am zis, îți doresc să devii patron, să angajezi doar români…și apoi discutăm. Nu te cred că ai firmă, chiar deloc.

      00
    • Paco, cat e salariul minim in Spania si de ce ?

      Asa mi s-a luat de dumele astea neoliberale si de minciunile propagate de zeci de ani.

      La inceput a fost marea privatizare – patronii la inceput, desi ciordisera toata industria si terenurile din Romania – nu puteau plati salarii minime decente.

      Apoi a fost post-tranzitia – cu imbecili ticalosi si corupti precum Basescu sau Boc care au taiat salariile mintindu-ne ca „vom ajunge ca Grecia” cu tupeu jegos.

      Si astazi mai sunt unii (multi) pe Facebook cu pretextul asta tampit, cand e clar ca nici vorba de vreo criza economica sau situatie de faliment doar pentru ca impui niste limite salariale minim decente.

      Apoi au venit aia cu vrajeala cu „investitorii straini” care vor pleca daca se vor percepe salarii mai mari, sau ca salariatii romani nu sunt productivi – ambele fiind minciuni gogonate si cu un grad de ticalosie cat casa.

      Repet, 1.5 milioane iau 13-15 milioane pe luna. Plus pensionari, cati or mai fi si aia cu venituri de mizerie. Plus fostii CAP-isti.

      De somaj nici nu mai vorbesc, platesti jumatate din salariu ani de zile, partial e CAS, si daca e sa intri pe somaj, iei o suma fixa si mizerabila, in jur de 150 de euro.

      Deci, Paco, tio – lucrezi in Spania ? Ai apucat pana acum sa te dea afara si sa iti dea finiquito ? Eu de vreo 2 ori, niciodata nu am „scapat” sub 10.000 euro cash plus un an-doi de venituri apropiate de cat luam ca angajat.

      00
    • @manu144x – lasa ba gargara si exemplele tale tampite si izolate.

      Si sa avem 2 milioane de putori, unul si unul, si tot nu justifica gunoiul ala de 13 milioane pe luna.

      Scursurile pulii de dreptaci, ar trebui sa va alinieze careva pe toti si sa va dea 10 milioane pe luna „sa traiti” macar 5 ani cu banii aia.

      00
    • @Dragos, 800Eur minimul net pe economie?!? Făcând ce? Deci tu ca angajat trebuie să „produci” vreo 1200Eur ca să iasă firma pe zero. Altfel, după cum zici chiar tu, închizi firma, că te faci de râs. Nu cred că profilul celor menționați de Cristici aici acoperă joburi care să producă 1200Eur.

      Dar, știi ce, ai dreptate, nu-s în stare să dau 800Eur, închid firma și fac ceva cât să-mi ajungă pentru mine și familie. Pac, +N șomeri. Așa-i că acum e mai bine pentru ei?

      PS. vezi că într-o lună începe culesul de struguri. Acum câțiva ani prin Vrancea nu găseau ăia oameni și făcusem un calcul, ieșea cam 4000Ron / lună cu transport și haleală asigurată. Crezi că anul ăsta o să fie altfel?

      00
    • adyzah – in Spania, Italia, Portugalia, Grecia – pentru joburi low cost salariile sunt pe la 600-800 euro.

      Daca aia pot oferi salariile acelea, trebuie sa putem si noi.

      Nu te mai gandi la „wow, 800 de euro sunt o groaza de bani, iar 1400 sunt si mai multi”.

      Valoarea muncii trebuie sa fie corelata direct cu posibilitatea unui trai decent.

      Ca asa, putem sa platim si cu 100 de euro pe luna, cum am facut-o pana prin 2004.

      Trebuie sa iesim din logica salariilor de cacat, si din cea a tarii cu mana de munca ieftina.

      Daca romanii nostri se pot duce in Spania la capsuni sau struguri pe 1000 de euro in mana, inseamna ca problema e la guvernantii nostri si la mixul de politici implementate.

      00
    • NOU
      #160

      Salariul minim e o aberație. Dacă munca ălora atât valorează, cum să le dai mai mult? Ții firma doar ca să le dai lor salarii mari?

      Vrei să faci bani mulți? Specializează-te într-un domeniu bine plătit sau fă-ți propria afacere. M-am săturat de toți cretinii care nu știu să facă nimic și visează la mii de euro lunar pentru stat cu pula-n sus.

      00
    • Nu exista munca unde valoarea sa fie la nivelul de 250 de euro pe luna.

      Nu daca nu traiesti prin Africa.

      O aberatie e salariul minim care nu iti permite un trai decent.

      00
    • Salariul minim e o aberație. Dacă munca ălora atât valorează, cum să le dai mai mult? Ții firma doar ca să le dai lor salarii mari?

      De ce ți-ai făcut firmă? Dacă vrei bani mulți, de ce mai angajezi oameni?
      Uite o propunere: toți angajații să vadă unde se duc banii. Câți bagă fiecare la buzunar drept salariu, inclusiv șefii.

      00
    • NOU
      #163

      Stati linistiti, Dragos abia ce si-a luat muwe de la vecinul si acum ne plictiseste pe aici. O sa-i treaca repede si jupanului de el (mai ales ca e mult mai putin rabdator decat alalalt…)

      00
    • Dragos,

      traiesti intr-o fantezie, maturizeaza-te!

      dpmdv toata lumea sa primeasca 100k euro pe luna.
      doar ca nu asa functioneaza lumea.

      apoi si daca-ti dau 100k pe luna „tu” tot n-o sa fi multumit.
      pentru ca o sa-ti lipseasca alte lucruri pe care altii le au si care nu se pot cumpara cu bani sau sunt finite, gen: o femeie, un copil, o bucata de pamant etc.

      incearca sa depasesti faza asta infantila, care e draguta in adolescenta… dar de la 25 de ani in sus e jenant sa vezi om aproape matur care se plange de viata ca o femeie.

      00
    • NOU
      #165

      Capitalism – cerere și ofertă. Dacă nu te pricepi la nimic și mai sunt mulţi alţii ca tine e normal să ai un salariu de căcat. Angajatorului prea puţin îi pasă de cât ai tu nevoie.

      De exemplu, ca să-i plătesc unui manipulant 800 EUR net lunar cât zici tu, ar trebui să scot din buzunar dublu, adică vreo 8000 Lei. Chiar crezi că o muncă de genul ăsta valorează atât? N-avem cum s-o ducem toţi bine. În societate trebuie să existe și săraci.

      Nu te ţine nimeni cu forţa undeva. Dacă te crezi deștept fă-ţi tu firma ta și vezi cum e de cealaltă parte a baricadei.

      00
    • wtf – nu e nicio fantezie, Romania impreuna cu Bulgaria sunt ultimele tari din UE. Si nu are nicio treaba cu 100k, are treaba cu un concept foarte simplu – salariul trebuie sa iti permita sa traiesti minim decent.

      Razvan Balica – da, un manipulant trebuie sa aiba un venit decent, la fel ca in celelalte tari europene.

      Eu as spune ca daca tie nu iti convine perspectiva, sa te muti in Sudan sau Indonezia, nu are nimeni nevoie de patronache din astia care au impresia ca a avea o firma si a plati prost e vreun drept.

      Din fericire, e doar o chestiune de timp pana cand salariul minim pe economie va creste iar, asa cum a facut-o constant in ultimii 15 ani.

      Sigur, de fiecare data se trezeau dreptacii sa comenteze, dar aia e, putem trai si fara smiorcul lor, spre deosebire de salariile mici datorita carora si-au luat lumea in cap 6-7 milioane de romani.

      00
    • Mă tu nu erai ăla care a luat ban la Arhi fiindcă îl lingeai în cur pe Dragnea?

      00
    • NOU
      #168

      Și eu cum mai fac bani dacă până și unui manipulant ajung să-i dau salariu așa mare? Îmi fac firmă pentru că am obiectivul de a câștiga bine, nu ca să muncesc degeaba și să-i îmbogăţesc pe alţii. Prea puţin îmi pasă cât visează ăla să câștige cât timp pentru mine de abia produce salariul pe care i-l dau.

      În România dacă ai puţină școală o duci foarte bine. Eu cel puţin nu cunosc pe nimeni care să muncească pe minimul pe economie.

      00
    • @Dragos Tu aici confunzi 2 chestii mari și late, așa că o să-ți explic.

      Spania e țară liberă de ceva zeci bune de ani. Are o economie liberă tot de atâția ani. În timpul ăla, spaniolii au făcut niște acumulări de capital, s-au creat niște firme mari care-s deținute de ei, de spanioli, nu de străini. Se numește economie matură.

      La noi comuniștii au confiscat tot în 46. Tot. Până la ultimul fir de iarbă, totul a fost naționalizat, corect? După care le-au condus ca niște stângiști veritabili, au luat bani din economia capitalisto-imperialistă și i-au băgat în fiare și clone proaste după produse vestice (aka licențe).

      După care ne-am trezit în curul gol în 1990, totul era al statului. Da, s-a marii angajați ai statului l-au jefuit complet de tot ce se putea, dar asta e o problemă care ține de justiție, nu de economie. Și dacă nu furau, tot praf era. Tot ce s-a valorificat de pe-acolo de fapt sunt terenurile (vezi becali) și fierul vechi, drept e?

      Dar noi în România nu avem capital. Suntem cu buzunarele goale. Abia acum încep să se ridice pe ici pe colo câte unul.

      Și de ce sunt salariile mici? Pentru că noi aici nu am avut nimic de oferi decât un teren. Capitalistul vestic a venit cu:

      – construit fabrică
      – adus utilaje
      – know-how/tehnologie/patente care le are doar el
      – management performant

      Românul s-a prezentat la servici cu mâinile-n buzunar, eventual cu o educație bună. A contribuit cu fix zero la fabrica aia, în afară de terenul de sub ea dar și ăla doar indirect, prin faptul că e cetățean al țării care deținea terenul.

      De-asta au fost și sunt salariile mici, și vor fi în continuare. În momentul în care economia se va maturiza (și să fim realiști, e pe drumul ăla, în ultimii zece ani am crescut enorm, se vede și în salariile minime cât și în cele medii), va crește și salariul la noi.

      Nici nu vreau să încep cu celelalte elemente discutate și răs-discutate gen: spaniolul are autostradă, are linie ferată, are contabilitate predictiblă, un fisc funcțional, are multe lucruri la care românii visează. Chiar dacă taxele sunt mai scumpe teoretic.

      Salariile cresc și vor crește, salariul minim va ajunge la 800 euro în 10 ani, sunt convins de asta. Dar și numărul locurilor de muncă va fi pe măsură, la fel și costurile vieții, și multe altele.

      Dar când asta se va întâmpla, vesticii vor pleca de-aici, și va trebui să ne ridicăm noi firme care să producă, ceea ce nu văd să se-ntâmple.

      Uite, Dacia oferă azi salariile respective. Arată-mi un român care poate pune jos două trei sute de milioane să facă o fabrică auto. Ce să mai zic de să le promoveze, comercializeze șamd.

      Noi avem găinari gen dragnea care-a scos și el 20 milioane să facă fermă de porci. Asta e capacitatea oamenilor cu bani din românia, fermă de porci. Sau reparații drumuri.

      Ăsta e vârful, dacă pleacă străinii noi suntem în stare e să creștem porci și să reparăm drumuri. Atât. Orice altceva cu ce ne lăudăm, a venit din investiții 100% străine, corect?

      Noroc cu IT-iștii pe care-i mai înjurați că mai pot produce ceva fără investiții majore, deși și acolo majoritatea e outsourcing din păcate (din aceleași motive, n-avem cum să ne batem cu miliardele din Sillicon Valley). Noroc cu UI Path că ne-a mai pus pe hartă.

      00
    • Lol, nu confund nimic bossao, tu in schimb ai niste perceptii de carciuma, cand isi da cate unul si altul cu parerea.

      Gen Tiriac, Ceausescu si UiPath – cam ca aici pe blog, unde orice agarici da cate o duma, ca e moca, in timp ce el e ceva plimbator de badge sa le faca curul mare unor milionari sau miliardari, si e si foarte plin de el cu ocazia asta.

      Politicile guvernamentale legate de salariul minim pe economie stau intr-un pix. Cu vointa politica se aplica in maxim 3 luni printr-un OUG, in caz ca nu se pun toti de acord.

      Despre asta e vorba, despre vointa politica.

      Cum noi avem la guvernare nici tradatori dreptaci al caror interes e ca stapanii lor de afara sa faca bani, aka. politici de dreapta, pula cresteri ale veniturilor romanilor saraci.

      Cat despre Spania, am trait acolo aproape 10 ani, cu ei, intre ei, printre ei.

      Scrii niste cretinisme cat casa.

      „Și de ce sunt salariile mici? Pentru că noi aici nu am avut nimic de oferi decât un teren”

      Esti un imbecil.

      00
    • @Dragos, coincidență sau ți-a citit comentariile, dar Caramitru chiar azi a zis că ar trebui mărit salariul minim.

      00
    • Explică-mi te rog, în afară de un teren și capital uman (prost, bun dar și foarte bun, e adevărat, școala românească era chiar ok), altceva ce avem aici? Explică-mi totuși să înțeleg. Că statul și la Renault le-a luat 20 de ani să facă un drum de legătură până la autostradă. La Ford de câți ani se discută de expresul ăla? Pe lângă terenul ăla, de multe ori nici utilitățile nu se aduc. A fost revoluție în Oradea când în parcurile industriale Bolojan a oferit pe lângă teren și toate utilitățile. Era SF pentru România încă faze din astea.

      Eu nu te-am făcut nici imbecil, nici prost, nici nimic. Dar tu văd că te pricepi la orice doar la dat argumente nu.

      Da, ai dreptate tehnic. Decizia stă într-un pix. Aș vrea cineva mai deștept ca mine să explice ce s-ar întâmpla dacă mâine din pix s-ar face acea decizie, că tu rumegi mantra aia a leftarzilor cu aere comuniste, în care totul se rezolvă dintr-un pix.

      Culmea, toate țările în care treaba se rezolvă din pix, se moare de foame. De ce nu mergi în Belorusia, uite. Totul se rezolvă din pix acolo. Și ăia au și resurse, nu ca noi. Ce să mai zic de Rusia, cât petrol au, de ce nu dă Putin un ordin din pix să se bage 800 eur salar minim pe economie?

      Și în vest e la fel, în țările în care ‘pixul’ politicienilor face chestii în economie, e de obicei mai rău. Compară Franța vs Germania. Germania care n-are salar minim pe economie, vs Franța unde statul salvează la greu corporațiile cu bani de la buget când se-mpute treaba. Care merge spre bine, și care ți se pare că merge spre rău. Italia la fel, țară la care îi plac foarte mult deciziile din pix. Duduie economia, așa-i?

      Ai descoperit tu soluția, dirijarea unei economii ca și vechiul cârmaic: din pix.

      Te-ai dat singur de gol.

      00
    • „A zis F.D.R în 1933” concluzionează Dragoș transpirând stângism în favoarea unui democrat cu soluții liberale.

      Problema ta mă Dragoș …e faptul că FDR ar fi zis și făcut orice ca să scoată țara din căcat și s a folosit de marii industriași ca să ridice salariile.
      Cum? A dat contracte bănoase industriei private. Până acuma toate bune.
      Problema în tot maglavaisu ăsta e că contractele au fost date pe fondul razboiului.
      Nu s grozav de bun la macroeconomie da’ modul în care ridici o economie nu e întotdeauna abordabil și abordabil oricui.
      Gargara cu salariul minim e un dragnism aplicat la 47 de milioane de muritori de foame la vremea aia. Din ăia 47 de milioane, jumătate au crăpat la bordul navelor de transport civile în convoaie peste Atlantic, pe plajele din Normandia și așa mai departe. Restul au ajuns să producă pe salariul ăla minim, lucrând 12 ore pe zi pentru efortul de război. Împreună cu femeile rămase acasă.
      Au crăpat fericiți fiindcă aveau un salariu minim, pentru care FDR s a luptat cu ăia de dreapta ca să ajungă să fie citat de pesedistu’ român pe zoso.ro. FDR, ca și Hitler dealtfel, folosea radioul ca să vorbească. Scula asta trebuia alimentată și decât să citească la radio povești, de ce n ar fi zis ceva de bani? Bani la care se gandeau 47 de milioane de muritori de foame.
      Nu s surprins de faptul că la ăia 47 de milioane s a mai adăugat un pesedist. Folosește însă un citat mai potrivit. Ăsta în context, nu e.

      Cam ăsta i tabloul.

      00
  30. Ca nu se moare de foame in Romania vezi pe strada. Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata un adult la 35 kg, ceva schelet umblator. Aia mor de foame. In tarile civilizate expresia „moare de foame” cred ca se refera mai mult la calitatea vietii. Adica daca un om din banii pe care ii castiga nu-si poate cumpara orice de mancare (in limite rezonabile, nu doar icre negre), daca se chinuie si urmareste toate promotiile, daca calculeaza ultimul ban ca sa-i ajunga de-o chifla, spui ca moare de foame.

    00
    • De obicei sărăcia și greutatea sunt la spectre opuse. Dacă ești gras, nu e semn de avuție sau de sănătate, ci de lipsa de educație, perspectiva și resurse.
      Acuma lumea nu trebuie să fie ca mine, 60 de kile ud și îmbrăcat de iarnă, dar cu anduranță la alergat, dar acolo cat de cat la o greutate normală.

      00
    • „urmareste toate promotiile” Mai sunt comentarii pe-aici ca „ala care munceste mult n-are timp sa caute promotii”.
      1. Spam in posta saptamanal cu cataloage – Catalogul Kaufland e cea mai tiparita publicatie din tara. 2. ORICAND e raftul cu promotii, in fiecare supermarket – nu e nevoie sa le cauti, poti merge in acelasi loc, zilnic. 3. exista, pentru toate, numesupermarket.ro, sectiunea catalog.
      E sarac si n-are telefon cu net? Aratati-mi 10 saraci fara smartphone, ce procent sunt acestia, printre aia care se declara saraci „mor de foame”?
      „OPTIM 2
      MINUTE NELIMITATE ÎN REȚEAUA FIXĂ ȘI MOBILĂ DIGI
      200 MINUTE NAȚIONALE ȘI INTERNAȚIONALE
      te bucuri de trafic de internet cu viteze de până la 150 Mbps, pentru 50 GB trafic de date în reteaua 4G
      1,68 Euro fără TVA”

  31. Pare ca in lunga lista de comentarii nu e nimeni care sa fi facut cacatul praf vreodata in viata….

    In tara asta, la nivel institutional, avem o lipsa acuta de educatie de viata (sexuala si financiara). Toti cei cu X copii ii au fiindca, desi stiau ca sunt saraci, au zis ca sigur merge si sigur stiau de toate metodele contraceptive, costurile asociate unui copil, resursele necesare unei educatii adecvate precum si timpul aditional necesar unei dezvoltari psihologice propice.

    In tara asta, toti corporatistii comenteaza de pe flagship-ul lansat in ultimele 12 luni, in timpul programului, cum saracii ar trebui sa munceasca mai mult ca sa nu mai fie saraci. Ca ei, dupa 12 ani de scoala si 3 de facultate, in care au avut resursele parintilor (unii mai mult, altii mai putin) stiu ei ca sigur e usor sa tii un copil in scoala, ca parintii lor nu le-au spus niciodata „baiete, am de ales intre sa-ti dau saptamana asta mancare sau sa-ti iau caiete”.

    In tara asta, toata lumea stie ca daca suni la numarul de pe stalp ai garantat un loc de munca asigurat pe 2500 de lei net, fara sa te fure nimeni la bani, fiindca in tara asta protectia muncii e ceva serios si nu o bataie de joc iar patronii sigur stau cu morcovul adanc bagat la gandul ca vine ITM-ul si ANAF-ul si ii cauta peste tot.

    In tara asta, daca ar ramane fara loc de munca, toti ar fi dispusi sa plece din oras la tara sa castige 150 de lei fiindca toti stiu ca e doar o chestiune de timp pana cand acei 150 de lei zilnici, la negru, se vor transforma in 2500 lei net, ca sa poata avea ceva si la pensie, sa nu scrie nimeni de ei ca sunt batrani si saraci fiindca nu au facut toata viata nimic.

    In tara asta toti cei care muncesc mult pe bani putini au timp sa umble prin magazine sa caute oferte si promotii ca sa nu moara de foame.

    00
  32. mersul la scoala
    mersul la munca
    furtul din magazine sau de aiurea
    spalatul, haine, dinti corp
    facutul de copii
    consumul de alcool, tutun, alte droguri

    ce au toate astea in comun?
    toate sunt ALEGERI personale. unele sunt reglementate prin legi dar in final gestul propiuzis il faci din proprie initiativa.

    la mine la firma exista o preche interesanta. 2 prieteni vechi, dinante de liceu, au terminat acelasi liceu, in acelasi an. unul e inginer sef, celalalt nefiind exact prost, doar mai boschetar de felul lui, e sef de echipa. stiti cum poveste ultimul situatia? „cand am terminat liceul am plecat impreuna de acolo. pe drum, el a facut dreapta si a intrat in curtea facultatii. eu am mers inainte spre carciuma. fac ce zice el.” 12000 vs 3000. in echipa respectiva mai e unul, nu stiu ce neam cu seful de echipa. aceeasi situatie, dar s-a dus la carciuma in loc de liceu. 2300, ca e firma de constructii.

    de ce sunt eu responsabil pentru alegerile proaste ale altora?

    si nu mai confundati notiunile. in romania „saracii” nu vor ajutor. vor pomana.

    00
    • De acord cu alegerile, dar in toate tarile respectabile exista un principiu de politici sociale, universal acceptat, care spune ca nimeni, indiferent de nivelul de studii, pregatire sau experienta – nu ar trebui sa traiasca la limita saraciei.

      In Romania, acel prag este determinat si cuantificat anual, se numeste cos minim lunar si este pe la o mie de euro pentru o familie cu doi copii.

      Deci statul, prin politicile publice, este obligat (prin constitutie) sa asigure cetatenilor aceste drepturi:

      ARTICOLUL 47
      (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.
      (2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutor de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.

      Obligat, da ? Nivel de trai decent, da ?

      Deci seful de echipa de la tine din firma poate zice ce vrea, tu poti zice ce vrei, dar din pacate pentru tine si din fericire pentru restul, nu avem libertarianism in Romania.

      00
    • Să ne facă statul. Să ne dea!

      Noi nu trebuie să învățăm.
      Noi nu trebuie să ne reprofilăm.
      Noi nu ne schimbăm meseria.
      Noi nu ne schimbăm locul de muncă deși nu ne satisface financiar, pentru că avem gașca acolo.

      NU NU TREBUIE SĂ FACEM EFORT ÎNSPRE MAI BINE!
      Ce, d-aia am murit la revoluție?

      00
    • 1000 de euro pentru o familie cu 2 copii.

      2500RON el ca e salahor, 2000RON ea ca e portarita la ceva fabrica, alocatiile copiilor.

      nu e chiar 1000E, da’ se apropie binisor.

      200 de lei pe zi (150 cash plus mancare bautura si tigari) se apropie de 4500 de lei pe luna. se apropie de cosul ala minim al unei familii cu 2 copii.

      00
    • Dragos

      statul ii asigura un trai decent din taxele tale 👍 (si ale mele)

      ca „decent” nu respecta standardul tuturor, ghinion

      00
    • wtf – salariile astea de mizerie nu sunt platite din taxe, sunt salariile din mediul privat.

      Sa nu amestecam si bugetarii in povestea asta, ca dam in altele.

      De fapt, un corolar al unor salarii minime mai ridicate ar fi ca sumele provenite din taxele pe salarii – ar creste la randul lor, cu o suita de beneficii atat pentru restul firmelor prestatoare de servicii sau productie, cat si pentru incasarile la bugetul de stat.

      00
    • Noi nu trebuie să ne reprofilăm.
      Noi nu ne schimbăm meseria.

      Problemă Pescarule: tu ai nevoie de bani acum, nu după ce termini cursul de reprofilare.
      Ce faci?

      00
    • Acum 15 ani unii se duceau la facultate și la cursuri, eu mă duceam spre facultate și nu mai ajungeam că era cârciuma stație.
      14 ani mai târziu ne întâlnim prin aceleași cercuri, cam pe la același nivel, poate ceva mai bune decât ei, cu tot sprijinul avut de ei fel părinți, etc. Morala: pot să ai cam tot ce-ți trebuie și tot să te ratezi o perioadă. Anturajele și viciile ți le cam alegi, nu ți le dă de sus sau ți le bagă pe gât. In viață trebuie să știi să recunoști când greșești și că modul de a face un lucru, nu e întotdeauna cel mai bun. Sunt alții care pot da o îndrumare, dar si noi să fim educabili.

      00
    • NOU
      #186

      Dragos va da citate din FDR, uita sa va spuna ca sunt legate de politica New Deal pe care FDR o promova (daca nu ma insel chiar a castigat alegerile cu setul asta de programe).
      Ce uita Dragos sa va spuna e ca daca SUA nu intrau in razboi in 1941, se alegea praful si de New Deal, si de vorbele frumoase ale lui FDR…

      00
    • @Dragos: ce vrea sa zica textul ala: statul e obligat sa te lase sa muncesti, sa nu alunge firmele care dau de lucru oamenilor, sa nu iti ia 90% taxe, iar daca nu poti sa muncesti sa te ajute sa duci un trai decent. Nu zice ca daca maine toti angajatii din Romania ne hotaram sa nu mai muncim deloc statul ne va asigura un trai decent.

      00
  33. „2500 de lei + cazare + masă + transport. ” pentru 16 ore de munca pe zi…. PLM ! Sa incerce cineva asta si pe urma sa comenteze…

    00
    • Încearcă la cablaje 8 ore/zi apoi vino sa îmi explici de ospătărie.

      00
    • e grea munca? 🤣

      generatie de barbati pisdificata.

      ai zero skiluri si totusi sa iei 2500, e o onoare
      in primul an pui 10% deoparte si pierzi 2-3 luni la un curs de claificare.
      anul doi ai salariu de 5000 pe luna
      ….
      cerul e limita.

      00
    • in primul unde am fost cu adevarat responsabil de ceva, programul era pe undeva pe la 14 ore pe zi. cu responsabilitate fata de oamenii pe care ii aveam (daca patea careva ceva beleam carasu’), cu semnat procese verbale (daca se bulea ceva, beleam carasu’), cu calcule economice (daca nu iesea pretul beleam carasu’), cu condus (ca eram si sofer pentru o echipa, daca se intampla ceva pe drum beleam carasu’), si toate astea pentru doar un pic mai mult de 2500. fara cazare, fara masa, iar transportul celorlalti eram eu.

      plm, munca e greu.

      00
    • *in primul santier

      00
    • lol, primul meu ”job”, 1998, în facultate.

      50$ prima lună, 100$ din a doua. 4 ore / zi, de la 18 la 22(!), după ce toată ziua umblam de nebun pe la cursuri/laboratoare. Mă simțeam exploatat? Da, dar am vrut să ”intru în sistem”. Am avut noroc că nu erau bloguri pe vremea aia, aș fi stat să scriu ce grea e munca!

      00
    • ca barbat n-ai alt scop in viata decat munca, munca grea si sustinuta.

      00
    • @wtf Asa ti-a spus tie nevasta? :))

      00
    • Eugen

      as scrie mai multe dar tot n-ai intelege.
      pentru ca pur si simplu vorbim despre un film la care n-ai acces si nici nu cred ca vei avea vreodata.

      00
    • cine plm da manuta rosie la o erata?

      00
    • :D evident fluture :))))

      00
    • @wtf Ai dreptate, chiar nu sunt in filmul ala al tau de neo-nazist.

      00
  34. TLDR la comentarii, dar din ce am vazut, trebuie sa fii lenes sau alcoolic sau inapt de munca ca sa mori de foame. poti trai din ajutoare + munca de zilier, numai ca traiesti la limita, n-o duci bine. daca vrei sa o duci ok-ish, munca de zilier mai trebuie suplimentata cu niste munca de sezonier de preferabil prin afara.

    la mine in zona (Suceava), n-am vazut pe nimeni la tara sa moara de foame, repet: ajutor social + niste cartofi + ce mai trebuie crescute in jurul casei + munca de zilier inseamna un trai aproape OK si asta fac alcoolicii, restul le e cam rusine sa ia ajutor social. iar daca asta nu e suficient, exista oricand varianta plecarii din tara. la oras o fi un pic mai nasol, dar acolo gasesti mai usor de lucru.

    00
  35. Dar cei care vand pui si sapun ieftin de ce nu ofera niste joburi platite mai bine? De aranjezi sapunul pe rafturi iei 1400 in mana. Iar ei au cifre de afaceri de miliarde de euro. ,doar in Romania. Sau ar putea plati niste impozite pe profit statului, sa avem si noi spitale,autostrazi sau scoli.Poate ar fi mai putini saraci

    00
    • deja platesc impozit.
      cei din IT nu platesc impozit pe munca

      00
    • @wtf . IT-ul plateste TVA cat nu platesti tu impozit, platesc TVA pe jucariile pe care si le cumpara (sau case, masini, excursii). Plus ca dupa un IT-ist mai traiesc 3 4 oameni (bucatareasa, menajera, soferul, gradinarul) Daca ar plati impozit oamenii asta ar muri de foame…..

      00
    • krompus

      e atat de f#up ce spui incat nici nu stiu ce sa-ti raspund.
      sa nu-mi spui ca platesti si rovineta 🤣

      pana una alta realitatea e ca ITistii sunt „asistati social de lux”

      00
    • @wtf:
      Nici posesorii de masini electrice nu platesc impozit cum platesc ceilalti. Practic statul are posibilitatea de a se folosi de o politica fiscala pentru a incuraja anumite activitati/achizitii/whatever, cum anumite politici fiscale sunt facute pentru a descuraja consumul/achizitia/utilizarea/whatever, vezi taxele vamale, accizele si altele.
      Probabil ca statul a vazut in IT un vector important de dezvoltare, si aparent nu s-a inselat.

      00
    • meeron

      nici handicapatii nu platesac impozit pe salarii (asta daca vrei sa gasesti un exemplu mai potrivit)

      00
    • @wtf. E adevarul….. ca ti se pare tie f#up e problema ta.

      Un salariu serios in IT (si vb de IT nu formuri in java dupa specs) in ro se invarte la 4000 lunar plus 15k sa zicem bonusuri la sf anului. Eur, asta insemna aprox 5k luna, adica 2700 lei impozit pe venit.

      Cu 2000 ai bani de menajera + gatit (daily basis chiar) si pentru gradinar cam 700 de lei vara lunar (bine, nu neaparat cine stie ce peisagist – chestii simple gen tuns iarba).

      Mai mult, poti angaja oamenii astia cu carte de munca

      Acu, poti plati aia 2700 pe luna pentru BMW sau te multumesti cu Duster din ala naspa si platesti menajera, alegerea omului.

      Cu soferul am exagerat, de acord……

      Dar data viitoare te rog ia-te si de urmatoarele categorii profesionale, cum ar fi…

      cei care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii care cuprind:

      (i) activitatea de construcţii definită la codul CAEN 41.42.43 – secţiunea F – Construcţii;
      (ii) domeniile de producere a materialelor de construcţii, definite de următoarele coduri CAEN:

      2312 – Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate;
      2331 – Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramică;
      2332 – Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă;
      2361 – Fabricarea produselor din beton pentru construcţii;
      2362 – Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii;
      2363 – Fabricarea betonului;
      2364 – Fabricarea mortarului;
      2369 – Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos;
      2370 – Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei;
      2223 – Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii;
      1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii;
      2512 – Fabricarea de uşi şi ferestre din metal;
      2511 – Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice;
      0811 – Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei;
      0812 – Extracţia pietrişului şi nisipului;
      2351 – Fabricarea cimentului;
      2352 – Fabricarea varului şi ipsosului;
      2399 – Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.;

      precum si de:

      cei cu activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, (altele decât cele prevăzute la art. 105 – care o fi ala -) realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică;

      si, deasemenea, de:

      cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

      si

      desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare, definită conform Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit procedurii stabilite prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului cercetării şi inovării,

      si m-am plictisit ca caut prin codul fiscal, or mai fi….. mai erau si arhitecti parca si altii….

      Postul precedent era un pic ironic ca tot ii numeai pe cei din IT „asistati de lux” si am vrut sa-ti intaresc mesajul aratand ca „Da – IT ul o duce in lux cu menajera si sofer si ai dracu nu platesc impozit.”

      00
    • Simona, tu zici că o companie trebuie să facă parte în parte cu unul isteț de știe doar să așeze săpunuri pe raft?!

      00
    • krompus

      1. o sapui de parca la 5000 euro ai atins cerul cu mana 🤣

      2. neplatind impozit, la sfarsit de an practic bagi al 14lea salariu in casa.
      dar nu asta e tragedia (personal mi-as dori sa bagi de 10 ori mai mult, ca in USA)
      tragedia reala e ca statul ia de la ala care da cu matura ca sa te sustina pe tine – de unde si „asistat social de lux”

      cat despre cum iti cheltui tu banii, putin imi pasa.
      ca ii dai la curve, ii joci pe bitcoin, sau ii donezi e fix alegerea ta si nu intereseaza pe nimeni – nu despre asta e discutia.

      PS.
      sa stii ca si ala de scoate fete la produs isi justifica modul de a face bani in cel mai sfant mod cu putinta. insa realitatea e la fel de stridenta.

      00
    • @wtf, eu NU vorbeam despre mine. Nu vorbeam de veniturile MELE. Doar ca o paranteza eu platesc impozite, inclusiv pe venit.

      Vorbeam despre IT in general si despre problema TA cu scutirea de impozit. Sau nu poti citi un text mai lung de 2 paragrafe fara sa uiti despe ce si despre cine se vorbeste?

      Din pacate tu nu vrei sa pricepi o boaba mica, pe care au repetat-o si alti comentatori pe aici, si nu o singura data.

      O mai repet si eu: Orice avantaj financiar acordat unei categorii profesionale se regaseste inzecit in PIB. Care, vrei sa nu, ne arata cat de bine (in medie) o ducem.

      Greu de discutat. Frustrarile sunt mari, reflectate imediat spre altcineva, care este „de vine”

      00
    • krompus

      „Orice avantaj financiar acordat unei categorii profesionale se regaseste inzecit in PIB. Care, vrei sa nu, ne arata cat de bine (in medie) o ducem”

      crezi ca daca maine se va renunta la impozitul pe venit in IT (peste 200 mil euro anual) n-ar mai exista IT in Romania?

      _ daca DA _
      atunci industria IT traieste doar din subventiea de stat (cam cum traiau minerii prin anii 90) iar asta inseamna ca e o industrie moarta tinuta in viata pe carca celor care muncesc in industrie, agricultura etc..

      _ daca NU _
      inseamna ca PIBul va creste cu 200 mil euro anual si nici nu va mai exista ipocrizia asta atat de jenanta in care ii impozitezi munca aluia sarac ca sa-l subventionezi pe cel bogat. e strigator.
      nu-s socialist, dar nici ipocrit sa nu vad cat de jenanta e situatia asta cu dublul standard, incare il cocosezi pe ala cu venituri mici ca sa-l susti pe ala cu venituri mari.

      #asistatsocialdelux

      00
    • @wtf Nici pe departe.

      Din punctul meu personal de vedere orice activitate ar trebuie impozitatata fara exceptii. In cazul in care munca respectiva e dificila, extenuanta, degradanata samd ar trebui marite veniturile, astfel incat munca respectiva sa poata fi facuta fara pomeni gen scutirea de impozit care ajuta in principiu patronatul, nu salariatul in sine.
      Scutirea de impozit IT a fost introdusa acu 15 20 de ani parca, pentru a stimula IT-ul – ce sa vezi, a fost o masura reusita.

      Daca maine ar disparea impozitul scutirea IT in Romania probabil timp de 6 12 luni ar fi ceva valuri pe piata, ar disparea citeva companii, ar angaja altele si pana la urma lucrurile s-ar stabiliza si ar continua bine mersi pe un val crescator, ca si pana acum.

      Sunt de acord cu tine ca nu trebuie scutita de impozit nicio categorie profesionala, piata isi va regla singura cererea.

      Dar modul tau de a spune IT – asistat de lux – e penibil. Nu poti sa-i spui lui X la 23 de ani care abia a terminat A&C ca este ‘asistat de lux’, il jignesti, legea a fost votata cand omul nici nu era la scoala si nici macar nu are nicio vina. E ca si spune eu acum ca toti (pune aici ce meserie vrei) sunt hoti sau spagari.

      No hardefeeling man!

      00
    • Ia de aici:

      1. OMV 3,5
      2. Hidroelectrica 1,3
      3. Dedeman 1,2
      4. Romgaz 1
      5. Kaufland 0,9
      6. Dacia 0,7
      7. Nuclearelectrica 0,6
      8. JT International 0,5
      9. Lidl 0,5
      10. OMV (activitati conexe) 0,4

      Profit 2020, in miliarde lei. Ai doua hypermarket-uri in top 10 + inca un lant cu produse la raft (Dedeman), deci e aberant sa spui ca nu plătesc impozite pe profit. Gogorita cu multinationalele care sug sangele poporului nu tine. Daca scoatem energia din top care e castigatoare peste tot rămânem cu retail, industria auto si tigari.

      Asta trecand peste faptul ca daca au pierderi si nu au profit, de obicei e vorba de investitii care creeaza noi locuri de munca.

      Cel mai bun exemplu e Ford, au iesit pe pierdere 0,3 miliarde anul trecut dar tin in picioare o industrie auto in jurul Craiovei. De la salarii, contracte certe cu alte 1000 de firme din zona si pana la drumul expres care il face guvernul acum.

      00
    • krompus
      „IT – asistat de lux – e penibil. Nu poti sa-i spui lui X la 23 de ani care abia a terminat A&C ca este ‘asistat de lux’, il jignesti, legea a fost votata cand omul nici nu era la scoala si nici macar nu are nicio vina”

      asta e realitatea, un sistem care se aplica tuturor IT-sitilor angajati.
      nu e ca si cand am vorbi de cazuri exceptie.
      zic sa nu intram in ridicol.
      pe de alta parte nici n-am auzit pana acum ITisti sa se planga ca sunt discriminati pozitiv, deci clar le place situatia actuala de asistati social de lux.

      PS.
      e ca atunci cand ai convinge o studenta sa faca videochat pentru ca va fi libera si imputernicita.

      dar daca-i spui ca va avea si eticheta de curva, nu e bine.
      ca nu e vina ei pentru ca altele au eticheta asta, ea e fata cumite. 😄

      00
    • @krompus – asta e o disputa veche insa sunt curios – de ce se ofera o scutire pentru un job la mare cautare? De ce nu se ofera de exemplu aceeasi scutire pentru chelnerii de pe litoral?
      Daca este vorba de venit atunci eu sunt samsar de masini de pe Germania, fac 10 mii de euro pe luna, nu ti se pare firesc sa mi se ofere si mie scutire de impozit, pentru ca eu valorez cat 2,5 it-isti? Adica cheltui mai mult, generez mai multe joburi si mai mult tva.

      00
    • @wtf – cu tine nu se poate discuta, esti ca aia cu pamantul plat.

      @Bigbear – scutirea de impozit avantajeaza intotdeauna patronatul – vezi scutirea de impozit in constructii. De ce sa pastreaza – simplu – costul per angajat scade – mai multi bani din dividende.

      Ref. strict la ce-mi spui tu ( si incerc sa gasesc un argument) ca samsar de masini nu vad ce plusvaloare ai aduce tu economiei romanesti cu niste masini vechi. Ce joburi noi ai genera? Plusvaloarea nu se cuantifica in bani circulati. Daca ai fi samsar de avioane poate ca ai merita scutirea – un avion importat chiar s.h. necesita niste revizii serioase la intervale regulate facute pe bune, hangar, personal inalt calificat and so on; deci pe linga avion ai mai da, in timp, de lucru unei ramuri econonomice destul de atrofiate (sunt putine avioane si aerodromuri private in Ro).

      Dar banuiesc ca si @wtf si @bigbear inteleg foarte bine ce vreau sa spun, dar nu sunt de acord organic cu ideea de scutire din varii motive. Sau le-a suflat gagica vreun IT-ist. Ca dupa cum scriu sunt oameni ok, cu care ar fi fain sa discuti…

      00
    • „le-a suflat gagica vreun IT-ist”

      cu asta te-ai ingripat in penibil.
      astia nu-s in stare sa gaseasca pentru ei dar viseaza ca fura de la altii 🤣

      00
    • @wtf „astia nu-s in stare sa gaseasca pentru ei dar viseaza ca fura de la altii”
      E buna. Trebuie sa recunosc !!!!! @wtf scuze ca am intrat intr-o argumentatie cu tine si m-am incins total aiurea !

      00
  36. NOU
    #222

    Stiam eu de ce dau skip la toate articolele lui Fluture.

    00
  37. Din punctul meu de vedere, este corect ca nu se moare de foame in Romania, dar se moare de saracie si asta este cert.Zici de respectivul tata de parca ar fi ceva putoare care nu vrea sa faca nimica,dar din cate am citit,chiar doreste sa isi gaseasca un loc de munca.Si nu tare inteleg anologia cu locul de munca pe litoral cu domnul.Sa mearga sa munceasca pt 2500 de lei si sa fie departe de copil , doar pt atata sau cum?Genul acesta de joburi ii bun pt tineri cel mult si o stiti si dumneavoastra asta.Statul dpdv,trebuie sa ofere consilere si sa incerce sa ofere oprtunitati pt cetateni romani,pt o viata decenta.Si aici nu ma refer la 2500 de lei , asta nu ii decent pt un tata cu un copil.Sunt student la inginerie si ucenic pe timpul verii la un service,chiar daca nu are legatura cu textul , am vrut sa o scriu , ca sa nu creada lumea ca comentez, fara a sti ce este munca.Daca cumva am jignit autorul sau nu am inteles eu bine textul,imi cer scuze.Intentia mea a fost doar sa imi spun opinia.

    00
    • Ca „nu e decent pentru un tata cu copil” si eu sunt de acord, de aia nu ar trebui sa procreezi cand nu ai o situatie financiara, scolara, profesionala cat-de-cat. Ori la noi foarte multi se apuca sa faca copii dupa care se trezesc in situatia ca nu ii pot intretine, pentru ca nu au nici scoala, nici experienta, nici nu pot fi dispusi la compromisuri gen mobilitate sau lucru in ture tocmai din cauza copilului. As fi totusi de acord ca acestor oameni care decid sa intre pe piata muncii sa li se acorde un ajutor de la stat, chit ca banii ar fi luati de la asistatii care refuza orice loc de munca.

      00
  38. Eu doresc să mă invit singur la o ședință life de redacție.

    Life, nu remote.

    Sponsorizez și berile dacă toți redactorii de aici, în mod special Cristici și Fluture, fac o excursie de team – building și ma iau și pe mine. Promit ca nici nu va dați seama că sunt cu voi.

    Tac și mă uit.

    00
  39. un post mai in fata te cearta Fluture ca esti gras… nu stiu daca pe tine, ca nu stiu ca esti gras, dar din articol asa pare.

    00
    • fat cat fight !

      00
    • Diferența între mine gras, si ăla sărac din textul meu, sau din articolul cu „saracii, n-au ce mânca”, e ca eu nu plâng prin presa centrală că sunt gras. :)
      O, nu, Cristici e gras, cum sa facem sa-l ajutăm!? E gras, saracul, abundența de pui la 5 lei kilu l-a ingrasat in halul ăsta… plangeti-l pe Cristici, un reprezentant al unei tagme grav afectate de abundență: grașii. Cei mai oropsiți cetățeni! Măcar ăia slabi, saracii, sunt frumoși, supli!

      00
    • Cristici, poti sa mai postezi 500 de comentarii pe tema asta, dar te incapatanezi sa nu intelegi.

      Saracul are aceeasi problema pe care o ai tu: nu reuseste sa se extraga din cercul asta vicios care-l tine sarac, la fel cum nu te poti extrage nici tu din cercul vicios care te tine gras. Saracii care „nu vor” sa iasa din saracie muncind sau cumparând pulpe de pui cu 3 lei/kg sunt exact ca grasul care se plânge ca „e de la tiroida” sau „am probleme cu glanda”.

      Uite, iti mai dau un exemplu: te-ai dus sa faci fete de perna pentru nu stiu ce spital. Nu stiu daca ai facut, dar ai fost foarte revoltat pe tema asta, cum e posibil un spital din RO sa nu aiba 1000 lei sa cumpere/faca fete de perne. Si, dupa ce te-ai revoltat aici, te-ai dus si ai inceput sa cosi, sa ajuti, sa arati ca se poate. De ce nu te-ai dus sa-i iei pe cei 1000 de parinti ai caror copii au fost spitalizati acolo in ultimul an? E posibil ca NICIUNUL sa nu observe ca nu sunt fete de perna si, cumva, din putinul sau multul lor sa doneze niste fete de perna? Vorbim totusi de 1000 de oameni, or fi fost vreo 10 care sa aiba 1-2000 EUR de prisos. N-a fost niciunul, pana la tine, care sa se gândeasca la asta. Si, totusi, nu te-ai luat de ei cum te iei de saraci ca sunt saraci ca nu vor sa munceasca si nu urmaresc promotiile de la Kaufland.

      PS. Saracul nu se plânge in presa centrala, e posibil ca un gras sau o depresiva sa-i fi pus microfonul la gura sa zica si el ceva ca sa aiba el/ea un subiect de articol.

    • Fluture, de ce ai dezactivat comentariile la articolul ala?

      00
    • mIKE, m-au amenintat grasii cu moartea :))

  40. Eu nu as avea tupeul sa zic vreo ceva de copiii care sufera pentru ca nu au ce manca. Ii ajuti si gata.
    O femeie din satul unor rude a invatat-o pe o mama care a crescut in orfelinat sa gateasca pentru copiii ei. (Ea cumpara tot timpul prostii de la magazin)
    Voi ce ati mai facut?
    Cristici, asa-i ca merge varianta cu promotiile de la Lidl in Cucuietii din deal? Asa-i ca poti sa scoti un om din sat si sa il duci la mare la lucru, cand el nu stie sa se orienteze in municipiul din judetul lui? Pe omul ala din București il puteti ajuta cu un loc la un internat cu cantina pentru copil. Sau o tabara mai lunga.
    Orice e posibil, sky is the limit! (In teorie)

    00
    • Oana, știi cât costă mâncarea la sat? Știu pensionari „clasici”, nu de lux, care nu mai cultivă, pentru ca nu are sens.
      Caută articole pe net, găsești: 20 de bani kg de castraveti, 50 de bani kg de cartofi. Stiu pe cineva intr-un sat din Teleroman care iti da gratis visine, numai sa te duci sa le culegi, ca e singur si nu poate. I se strica in copaci. Gratis, a spus, numai sa veniti sa vi le luati.
      La dracu’, acum sa le plângem de milă țăranilor că n-au ce mânca? Ce cacat de nație am ajunge…

      00
    • Cristi, nu impresionezi pe nimeni cu „stiu eu pe cineva”.
      Prin cate magazine din sate ai intrat tu? Ai vazut ce prostii vand aia acolo? Ai da asa ceva copilului tau? 20 bani/kg de castraveti o fi la usa serei din Matca. Nu intr-un sat uitat de lume prin Botosani, Caras-Severin, Neamt sau Vaslui.
      Pensionarii clasici ori au bani de produse bio, ori le e lene sa puna 4 fire de rosii ori nu le pasa ce baga in gura. Cred ca e ultima varianta. Ca in cazul tau de altfel.

      Ala din Teleorman ar trebui sa plateasca oamenii mai bine (pt cules ) si sa faca dulceata si visinata. Nu sa se planga ca i se strica in copaci. Basca, poate a votat cu Dragnea si acu se plange ca nu mai e nimeni prin sat sa ii culeaga lui visinele.

      Exercitiu mental pt tine: gandeste-te ca ai 18 ani, te mariti si pleci din orfelinat la tara intr-o casa modesta, cu putin teren, fara venituri sau neamuri sau prieteni care sa te ajute si vezi cum merge treaba. Mai adauga si 2 copii si un sot harnic, dar nu prea inteligent.

      00
    • Fără ironie, acea femeie care a învăț-o pe cea crescută la orfelinat să gătească i-a făcut cel mai mare bine.
      Atât femeii în cauză și cât și copiilor ei, pt prezent și pt viitor, în mai multe sensuri.

      00
    • @Oana, eu nu inteleg ceva. Aia tineri (nu copii) care nu au ce manca si nu muncesc, trebuie ajutati. Nu trebuie indrumati sa isi caute ceva de munca, ca este dificil sa se orienteze intr-un oras.
      Dar „lenesul ala infect” care este batran si nu mai poate sa-si culeaga visinele ar trebui sa angajeze oameni si sa se apuce de afaceri. Desi poate ca el are o pensie care ii permite un trai mai mult decat rezonabil.

      00
  41. Alta perspectivă.

    Oamenii astia sarmani carora li se cuvine venit minim pentru o viata decenta chiar nu au nici o obligatie inainte de venitul ala? Cum ar fi sa se duca la scoala? Sa se spele? Sa se duca la munca? Nu, nu imi ziceti ca intai le trebuie venitul ala… Suntem mai multe milioane dovada vie ca NU le trebuie.

    Si inca o perspectiva. Acum 10 salariul minim in romania era vreo 150 de euro. Ala mediu pe la vreo 300 parca. Preturile erau in mare aceleasi. Majoritatea tacuta traia decent inclusiv cu gadgeturi si vacante. Acum pentru decenta trebuie 1000! Am fost eu plecat undeva si nu mi-am dat seama?

    00
    • Nu am mai comentat asta. Nu am mai scris de acest fapt, ca salariile tot cresc, dar painea e tot 1 leu. Vreau sa vad pe unul care manca mai bine in 2000, decat azi, cu acelasi salariu minim. De ce, si cum facea in 2000, iar acum nu mai poate.

      La Bucuresti, cand am ajuns eu, in 2002, era 50 de lei abonamentul de transport in comun. Acum tot atat e. Cica vor sa-l scumpeasca, sa fie cam 80 de lei pe luna (daca il iei pe mai multe luni). De la 50 de lei la 80 de lei, in douazeci de ani.
      Ce salarii erau in 2002, ce salarii sunt azi?

      E plin de muritori de foame, de asta nu ai loc de masini pe strazi, nu mai incapi pe nicaieri de masini, ca „se moare de foame”…

    • thebblack, saracia e o boala, da, exact o boala, un handicap. Atunci când tu te imbolnavesti, iti iei medical si stai sa te faci bine. Daca se descopera ca ai o boala mai nasoala, care te handicapeaza, devii handicapat si vei primi un venit tot restul vietii tale. Nu ai nicio obligatie fata de societate, nu e vina ta ca ai avut boala aia (desi, aici putem discuta, ca se dau bani si celor care devin handicapati din cauza lor).
      Sunt persoane, casnice, depresive cronice sau alte probleme care stau acasa cu anii. Nu, n-au nicio obligatie fata de societate.

      Trebuie sa intelegi ca societatea aia despre care vorbesti tu e aia lui Hitler. Cei care nu sunt in stare sa nu faca copiii sau sa moara daca nu mai pot fi utili societatii in nici un fel. Asta e „perspectiva” de care vorbesti tu. Eugenism, abundent pe aici.

      Societatea e formata din oameni „mai” perfecti, ca tine, si „nu chiar asa de” perfecti ca saracii. Tu si autorul va mirati ca nu sunt toti ca voi, perfecti si fericiti si voiosi la munca. Ca, vorba aia, e 3 lei kilu de pulpe, ce motive ai sa fii bolnav, handicapat, depresiv etc.

      Altfel, astept cu nerabdare sa va ucideti copiii nascuti handicapati sau adolescentii care incep sa se scarifice sau intra in depresie DIN CAUZA SOCIETATII, nu din cauza voastra. Sau, daca aveti, s-o trimiteti pe sotie la munca in folosul comunitatii atunci când n-o sa-si revina din depresie sau o sa fie prea grasa sa mai poata munci.

    • ok, plecam de la premisa ca suntem o societate occidentala si nu lasam pe nimeni in urma
      nici macar ultimele rebuturi. toata lumea va trai fericita.

      `1. cineva trebuie sa plateasca pentru luxul asta?
      2. cine stabileste nivelul de trai acceptabil la care trebuie sa traiasca cei care nu se pot hrani singuri?
      – sa fie un sistem de trai egal cu al celui care munceste?
      – sa fie un sistem de trai, cat sa supravietuiasca?

      care e limita la care putem sa spune ca asta e tot ce putem oferi peste asta e imoral sa-i taxezi pe cei care muncesc pentru a-i hrani pe cei care nu vor sau nu pot.

      ma uit in America stau la coada cu SUV-uri sa primeasca pachetul de mancare.
      te doare capul unde vom ajunge.
      https://www.youtube.com/watch?v=lug72fb2kDU

      00
    • O țară de handicapați, care nu pot munci. Nu se moare de foame pentru ca sunt putori, nu, e plin de handicapați în România. Handicapati si depresivi. De asta suntem in cacat.
      Dar nu cumva sa-i spui romanului ca e handicapat, ca se supără. El e handicapat si depresiv numai când e rost de pomană, de primit ceva de pomană, de stat lipitoare pe undeva. Atunci are handicap, e nevoiaș, moare de foame.
      O țară de handicapați.

      00
    • Oh, daca stiam ca ai nevoie de ajutor sa mai scuipi putin pe România si pe români…

      Ce norocoasa e totusi România ca are si oameni buni ca tine. Sunt in continuare siderat de ce lucruri frumoase ai construit tu in tara asta de handicapati.

    • Decență. „Am construit” decenta de a nu ma plange peste tot, ca un idiot, ca n-am ce manca. „Am construit” lipsa de exemplu pentru ceilalti, daca pot formula asa. Faptul ca nu scriu articole in presa centrala in care sa le plang de mila hotilor din magazine deja e super bine. Am ajuns foarte bun prin eliminare, nu ca sunt bun.
      Puteam sa-mi smulg parul din cap ca n-am avut ce manca in 1992, sa plang pe la usi, sa o ard „oropsit” pe la cantine de ajutor social. Nu am facut-o.
      Se pare ca e mare lucru, in 2021, sa nu te plangi ca n-ai. Mai ales in tara asta, unde din 200 de comentarii la un text 150 sunt despre cum sa le-o sugem mai bine leprelor, saracilor, oropsitilor tarii unde ei mor de foame.
      Nu mai am energia de acum 10 ani, ca as face serial saptamanal in care sa flegmez pe toti „muritorii de foame” din tara painii de 1 leu.
      Cred ca ar fi interesant totusi, ar fi ceva nou in media din Romania. Nu s-a mai facut pana acum, nu prea sunt oameni, vedete de carton de pe la TV, care sa spuna ca nu se mai moare de foame in Romania.

    • Sa ma anunti când o sa reusesti sa construiesti decenta de a nu mai scuipa pe România si români.
      Pe impotenta pe care o deplângi in aproape toate posturile, impotenta României si a românilor de a se ridica la nivelul tau de decenta, de reusita, de intelegere si, bineinteles, de „neplângere”.
      Nu ti-a cerut NIMENI sa plângi de mila hotilor din magazine. Ai citit tu un articol… atât. Dar nu ti-a cerut absolut nimeni nimic. Tu ai decis „ia sa scuip putin pe saracii astia”. Nu ti-a cerut si nu te-a obligat nimeni.
      Majoritatea comentatorilor sunt de acord cu tine, nu cu asistatii. Pentru buna ta informare, in România 200.000 de asistati. Si 1.5 milioane de bugetari. Ca sa ai o perspectiva, reala. Iar alte milioane de români muncesc si nu se plâng ca mor de foame. Dar pe care tu ii flegmezi pentru ca, sunt toti români, „o tara de plângaciosi”.

      De asta si suntem aici, sa-ti vedem si sa-ti simtim tie flegmele saptamanale pe saracii României.

    • fluture, despre oamenii de care vorbesti in primul paragraf eu pornesc de la premisa ca au fost la munca pana la intamplarea nefericita care le-a scurtcircuitat viata. suntem 20(?) de milioane care suntem apti de munca, putem sustine cateva zeci, sute, mii(?) care au suferit diverse chestii(fie ele si din cauza lor) si acum nu mai pot munci. de asemenea milioanele astea apte de munca care chiar merg la munca pot sustine bine mersi si pe aia cativa care se nasc inapti de munca (nu intram in detalii de ce se nasc inapti, ca medicina e extrem de avansata din punctul asta de vedere, si nu, nu ma refer la nazismele din capul tau, un test genetic pentru sindrom down sau o ecografie sa il vezi ca e intreg nu mai sunt sf de multa vreme, iar un avort in limitele medicinei doar cei mai habotnici si intoleranti si fanatici zeloti il pot considera crima).

      ce ne facem cu milioanele perfect apte de munca care refuza cu obstinatie munca pentru ca lor li se cuvine. ce? totul! TOTUL!

      tu realizezi ca in tara asta numarul celor care nu au un loc de munca (nu ca stabil ci pur si simplu pentru ca nu vor) este doar cu putin mai mic decat al celor care au? in conditiile in care gem ofertele de munca? e tara plina de vietnamezi, srilankezi si alte neamuri,veniti de pe partea ailalta a planetei carora conditiile de munca si plata de aici li se par cel putin acceptabile.

      ce ne facem cu aia care nu sunt voiosi la munca? ah, pai daca nu sunt voiosi, asta e, sa nu munceasca. parca imi trece si mie voiosia de la munca. ce nefacem cu 8 miliarde care nu sunt voiosi la munca? asta inseamna societate (nehtilerista)? ctiva care merg la munca si multime care nu sunt voiosi la munca? 8 milarde de morti de foame? pana si in comuna primitiva contribuiau toti care puteau. plm, d-aia ii zice comuna…

      si mai e si chestia pe care o zici la articolul cu obezi. da, sracii sunt saraci din aceeasi cauza din care grasii sunt grasi (depresivii sunt alta categorie, are coloja un text mai acana). alegeri gresite si lipsa vointei sa isi schimbe acele alegeri. deci de ce sunt eu responsabil de alegerile lor? imi platesc taxele, respect legile votate de noi toti. mai departe ce responsabilitate am pentru destinul lui x? cumva aceeasi care o are rockefeller pentru destinul meu? sa ma pun in cur si sa plang ca nu sunt si eu utlrarich?

      umbla vorba prin targ ca esti milionar in euro. n-am crezut-o nici o clipa, si chiar daca ar fi adevarat nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie. nu am nevoie de banii tai ca sa ma simt bine. dar aparent unii au. ce zici?

      00
    • thebblack, tu aberezi la fiecare comentariu pe aici. In afara de alea in care te lauzi pe tine, cât de bun esti pe la munci, pe santiere sau prin bloc la tine.

      aia cu „medicina avansata, sindromul down si avort” este fix ce spuneam. Eugenism de cea mai joasa speta. Hai sa facem doar copiii care vor fi utili societatii, nu toate scursurile = Hitler. Hai sa facem omul perfect, doar cel care e util societatii. Ca explozia de boli (cancere, AVC-uri etc) din ultimele decenii sunt produsul unor copii handicapati din utere, nu sunt produse ale societatii perfecte din care vrei tu sa faci parte.

      Sunt 200.000 de asistati sociali in RO. Si de 6 ori mai multi bugetari. Numai tu vezi milioane „aproape egale cu alea apte de munca”. Si de aici te dezlantui intr-un scuipat fratern cu Cristici & co.

    • Băi,@fluture, patriotule, cine a scuipat pe români sau pe România ? Băi, nene, @Cristici, a scris un articol despre lepre, jigodii…etc, oameni sănătoși care ar putea muta munți dacă ar vrea, dar care aleg calea ușoară de a face un ban, pă jmechereală, la ciupeală.
      Băgamiș pula în el de salariu minim net că este 1400 de lei și că mori de foame cu el. Păi băă, toți am plecat, la un moment dat, de la salariul ăla minim, dar cu timpul, cum faci ceva experiență trebuie să fii prost tămîie să lucrezi tot pe salariul ăla minim.
      Exceptând unele cazuri sociale grave eu zic că este doar o durere în cur și lasă bă că o să mă ajute cineva dacă dau de necaz.

      00
    • fluture, inca o data, nu aparusera comentariile mai devreme.
      asta intelegi tu gresit. cristi si restul corului nu scuipa pe romania. in cel mai sincer mod o lauda. romania poate. romanii pot. in romania se intampla chestii. multe bune. romania e in ascensiune accelerata.

      singura frana e… o parte a populatiei care se uita la televizor (ala pe care l-ai inchis tu) si considera ca i se cuvine tot fara sa faca nimic. si plecand de la astia ai corul.

      00
    • fluture, am scris detaliat ce si cum ma astept sa functioneze societatea. tu ai inteles cat ai inteles. sincer, aveam o parere mai buna despre tine.

      00
    • tebblack, ai scris detaliat cum ai vrea ca femeile sa faca avorturi ca sa ai tu o societate mai buna. Am inteles din prima. Asta e ideea ta de societate. Toti neutilii sa moara, sa fie gazati, avortati, ca tu nu mai poti sa traiesti de sufocat ce esti din cauza lor.

      Oricum, nu e prima oara când vii cu idei eugeniste de felul asta. Nu degeaba ai 3500 de comentarii, tii mortis sa ne dai viziunea ta despre societatea perfecta, nazista, in care ai vrea sa traiesti.

      Pentru restul:
      România are 200.000 de asistati sociali (in afara de handicapati) si 1.200.000 de bugetari. Si nici nu vorbesc cât e suma lunara pentru astia 200.000 de oameni.
      Franta are cel putin de 10 ori mai multi asistati sociali (ca idee, sunt aproape 250.000 de orbi, si inca 900.000 de nevazatori), raportat la populatie. Si 5.000.000 de bugetari. Si nu vad nicaieri discursuri de genul asta (bine, nu frecventez locurile unde-si varsa nazistii naduful, ca au si ei).

    • neutilii nu e musai sa moara. sa se faca utili. sau sa nu aiba pretentii. cu atat mai mult cu cat sunt neutili din propria vointa.

      daca tu numesti asta nazsim, pai nazism sa fie. dar ma face sa cred ca ai mari carente in cultura generala.

      00
  42. Am două exemplare pe la vreo 30 de ani în familie, frați, foarte ”săraci”. Primul are 5 clase și nu cred că a muncit, legat, un an de zile dar are un copil de 4 ani și altul pe drum și singurul lor venit este salariul soției care este femeie de servici pe la primărie. Al doilea e un pic mai jmecher, are 8 clase și a mai fost plecat prin Germania dar nu a rezistat prea mult pe acolo mai mult de două luni pentru că e grea munca fizică, ăsta trăiește din pensia părinților dar are o mândră care lucreză și în august au nuntă, că i-am și zis, coaie, tu nu te însori, tu te măriți. Doi paraziți care le pute munca fizică că e grea.
    Niciodată nu o să am milă pentru ei atunci când o să le fie greu și greul ăla o să vină curând, când o să le moară părinții pensionari, principalii sponsori.

    00
  43. pana la urma care e teza ta de doctorat, cristici? ca oameni aia care traiesc in pragul saraciei in romania au doua maini, doua picioare, inteligenta, ambitia, personalitatea ta, familia ta, educatia ta – doar ca sunt lenesi.
    si ca prefera sa traiasca in pragul saraciei decat sa iti instaleze un aragaz cu 600 de lei si factura?

    00
    • Teza mea de doctorat este o intrebare: De ce, in tara unde o paine costa 1 leu, e plin de plânset in media centrală despre „saraci” si „muritori de foame”?
      Ce procent din populație mai reprezintă acești oameni, care a fost evoluția acestui procent în decursul anilor?
      În general, teza mea de doctorat este că România încă e plina de oameni care își plâng de milă degeaba, si de asta, acesta este motivul pentru care suntem cei mai proști din Europa.
      Daca nu ne-am lua de mână sa le plangem de mila muritorilor de foame în țara pâinii de 1 leu, în timpul câștigat, mental, chiar am putea face ceva.

      00
    • Tu nu înțelegi că ne este LENE?
      Eu astăzi am stat efectiv degeaba, am frecat un mouse 8h degeaba, holbandu-ma in gol ba la monitor, ba pe fereastră.

      Munca este o corvoadă și oamenii saraci știu cel mai bine. Munca te omoară. Vezi la japonezi câți mor de extenuare

      00
    • Fa text asa pentru presa centrala: „De lene, romanii nu mai au bani si se apuca de furat. le convine mai mult decat sa munceasca.” – Sunt ok, nu comentez nimic.
      „Suntem atat de lenesi incat nu avem ce manca.” – nu comentez, e un adevar
      Prosteala de stors lacrimi la fraieri e nasoala. Unii chiar incep sa creada.

    • Ați putea fi tentați să credeți că Flat a scris comentariul de mai sus în mod ironic.

      Dar de fapt nu. El este bugetar.

      00
    • „e plin de plânset in media centrală”

      pai nu e plin. ai citit tu un articol doua si gata – e plin de planset.

      presupun ca presa centrala inseamna adevarul, gandul, romania libera etc. m-am uitat acum in astea trei si in primele zece articole nu e plin de planset despre cum fura romanii care nu au ce manca sau cum mor romanii de foame desi painea e un leu.

      cat despre oameni care fura de lene… nu stiu ce sa zic. mi-e greu sa cred ca oamenii fura de lene. sunt mai multi factori la baza infractiunilor, nu stiu daca lenea e neaparat unul dintre factori, in nici un caz nu cred ca este factorul de baza.

      00
  44. Deși-i deschis de la ora 16 (subiectul ăla cu grașii) nu comentează nimeni (încă).
    E ceva, spune ceva (au fost totuși peste 11 mii de vizualizări pîn-la ora asta)
    Hm, interesant! Se ține lumea bine!
    Bravo!

    00
  45. Bai serios, terminati-o cu socialisme din astea. Nu merita nimeni nimic. Fiecare trebuie sa fie pe puterile lui – survival of the fittest. Nu poti, mori, simple as that.

    Ce ar trebui sa vrea toti e ca „jocul” sa fie corect si sa nu existe tot felul de portite prin care sa obtii avantaje incorecte. Atat.

    00
    • Numai animalele primitive aplica acest principiu barbar. Survival.of.the fittest

      Omul este o ființă rațională, superioară. Următoarea etapă este să renunțăm la acumularea prostească și să ne dedicam eforturile unor țeluri mai înalte decât lupta ca chiorii între noi pe.resurse

      00
    • Numai animalele primitive aplica acest principiu barbar. Survival.of.the fittest

      Omul este o ființă rațională, superioară.

      Nu știu, citești unele comentarii și… punct

      Următoarea etapă este să renunțăm la acumularea prostească și să ne dedicam eforturile unor țeluri mai înalte decât lupta ca chiorii între noi pe.resurse

      Dacă te nășteai într-o țară catalogată drept superputere, nu mai gândeai așa. Fiindcă te-ai născut în România…

      00
    • Nu știu dacă a citit cineva „legea junglei” de la sfârșitul unuia din capitolele din „cartea junglei”.
      La un moment dat din viața mea, după ce rerererecitisem cartea am citit și versurile de la sfârșitul fiecărui capitol.

      Dacă citești atent există și câteva versuri care par să semene a o vagă formă de protecție socială (mai ales în cazul femelelor cu pui, în cazul bătrânilor era mai nasol).

      Nu zic că în jungla aia reală și adevărată e ca în povestea lui Kipling, am găsit doar o paralelă care mi s-a părut drăguță și am vrut să vă fac să zâmbiți un pic. Prea ne-am încrâncenat toți.

      00
    • AB

      Leoaica cu pui cand gaseste un leu s-o tina aproape, leul automat ucide puii de leu care nu-i apartin.
      Cam atat despre jungla.

      Azi ca leu, nu doar ca trebuie sa iei puii care nu-ti apartin ca fiind ai tai, dar automat vor primi si jumate din regat.
      Ba mai mult postmodernistii vor sa cresti si leoaicele fara pui care nu-s in stare sa se hraneasca singure. Iar leilor batrani sa le asiguri doar hrana dupa nevoi.

      00
    • @AB
      „And remember the night is for hunting, and forget not the day is for sleep”
      Kipling stia perfect cum sta treaba cu weekend-ul in vama.

      Acum lasand gluma la o parte, Kipling e „tata lor” cand vine vorba de descris lucruri complicate in cel mai simplu mod.

      Intre el, Esenin, Khayyam si Cohen….oamenii ar fi mai iluminati decat de toate religiile din lume.

      00
  46. Offtopic: Citeam articolul lui Fluture cel cu „se moare de obezitate”.

    O chestie as vrea sa mentionez, articolele lui Fluture mi se par foarte ok, serios. Rezonez cu punctele lui de vedere. La fel si la CristiCI, aceeasi parere, ofera un punct de vedere ok, documenteaza treaba. Ca nota personala, as vrea ca cititorii sa inteleaga ca nu e simplu sa vii constant cu guest posturi, cu idei. Eu am scris doar vreo 2-3 guest posturi la viata mea, si alea scremute si aiurea. Deci munca colegilor care scriu aceste posturi e de apreciat.

    Vreau totusi altceva. Indiferent de parerea mea, a lui Vali/Cetin/Fluture/CristiCi/Eftimie sau oricare comentator sau autor de posturi. Noi avem o parere conform cu experientele noastre, din bula noastra. Dar ghici ce, niciunul dintre noi nu detinem adevarul absolut, nu am fost in papucii altei persoane, experienta noastra nu e valabila pentru toti. Daca tu, binemersi cutreieri lumea si vrei in Romania ca guvernul sa-ti puna la dispozitie 50 de aeroporturi, unul in scaun cu rotile vrea ca el sa aiba la bloc rampa sa poata urca, sau lift. La fel cum unul cu copii, vrea spital aproape, nu vrea pentru el, el putea muri pe strada, vrea pentru copii, nu ca e ipohodru.
    La fel cu lenea, poate ca multi nu fac ceva desi sunt sanaosi insa altii sunt intr-o depresie si nu gasesc efectiv un motiv sa iasa din situatia asta. Va spun, din punctul meu de vedere, trebuie sa existe un motiv foarte puternic pentru care sa incercisa iesi din rahat. Sau pur si simplu situatia (educatia, cunostintele, unde sunt, situatia din familie) nu ii lasa sa iasa din chestia asta si e aproape imposibil sa iasa din asta. Ganditi-va la o mama singura, care are grija de un copil cu tetrapareza spastica si spuneti-i ei sa se apuce sa se educe sau sa munceasca 3 joburi. Ganditi-va in ce situatie e femeia aia singura, cum sta psihic, fizic sau cum sta ea cu timpul. Deci parerea ca unii nu fac ceva pentru ca le e lene, e partial valabila pentru o anumita categorie de oameni.

    Ce vreau sa zic pentru toti astia care citim si comentam: faceti un pas in spate si incercati sa va puneti si in situatia celuilalt. E greu sa intelegi situatia cand nu traiesti efectiv detaliile alea, nu stii contextul dar un execrcitiu de imaginatie nu strica. Intelegeti ca nu detine nimeni o parere general valabila. Incercati si voi sa va comportati „profesional”, cu respect fata de altii, dati dreptul la replica daca credeti ca ajuta si incercati sa intelegeti punctul ala de vedere.

    00
    • Ai citit articolul initial? E despre „mama singura, care are grija de un copil cu tetrapareza spastica”, sau despre ciorditori din supermarket?
      Pentru persoanele cu handicap exista un ajutor de handicap. Mic, dar exista. Nu ai sa ma vezi comentand despre el, desi…

      Din 2006 si pana in 2012, Oniga construise o retea prin intermediul careia oameni sanatosi obtineau documentele necesare care ii transformau peste noapte in persoane cu nevoi speciale pentru care statul platea indemnizatii lunare de pana la o mie de lei (ajutor de handicap si indemnizatie pentru insotitor persoana cu handicap).
      177 de spagi
      Procurorii au descoperit nu mai putin de 177 de persoane care au procedat astfel. Dadeau mita prin intermediul unor intermediari, obtineau certificatele de handicap in baza carora primeau ajutorul social in fiecare luna, o suma deloc de neglijat pentru anul 2013. Prejudiciul calculat initial de procurorii anticoruptie a fost de 1.146.200 lei, dar ancheta a scos la iveala sume cu mult mai mari incasate in mod oneoros de oameni „nevzatori”.

      O țară de handicapați, cum scria un celebru mai sus.

      00
    • Şef la DGASPC Timiș, reţinut pentru că ar fi primit de la 100 de persoane câte 2.000 – 5.000 de euro pentru indemnizații de handicap false
      09.11.2020 18:20

      Ăsta e alt articol, din altă zona a tarii.
      O țară de handicapați.

      00
    • Au mintit statul cu certificate de handicap false. Acum 100 de orbi inchipuiti sunt buni de plata

      Alt articol, alta zona a tarii.

      A venit vremea platii pentru 100 de orbi inchipuiti. Toti sunt dintr-o comuna din Iasi si au de returnat statului peste trei milioane si jumatate de euro.
      La aceasta suma astronomica se ridica ajutoarele sociale incasate nemeritat. Alaturi de ei, sunt cercetati penal si medicii care si-au facut de ras breasla cand le-au eliberat certificate false.
      De 13 ani incoace, 400 de oameni din localitatea Halaucesti au acte pentru handicap de gradul 1. Fie si-au pierdut vederea definitiv, fie orbecaie.

      O țară de handicapați.

      00
    • „O tara de handicapati” se afla doar in capul tau. Si te fac sa spui numai prostii.

      Ai numarat 100 de oameni si ai tras concluzia unei tari de handicapati.
      Numai tu si comentatorii tai eugenisti/nazisti ce mai munciti in tara asta. Abia asteptam sa plecati in Torino sa furam toate supermarketurile. Ca acum vad ca stati cu ochii pe noi si ne boscoroditi la fiecare conserva de Rio mare care e pozata in „presa centrala”.

    • Cristici, am citit articolul. Eu am inteles punctul tau de vedere. Eu sunt de aceeasi parere, ca daca esti sanatos, te zbati, nu mori de foame. Consider la fel ca e datoria ta sa faci ceva, exista de munca, chiar si pe COVID. Ca fapt divers, in SUA, astia primesc „unemployment” undeva la 2000-2500/2 sapt si automat refuza sa se angajeze pentru ca „de ce sa ma angajez pe mai putin cand primesc de la stat ajutor si eu pot sta acasa?”

      Insa discutia este despre altceva, e vorba ca sunt si situatii in care unii oameni nu pot munci. Exclud astia care se duc cu cafea sa primeasca documentul de handicapat sa primeasca idemnizatie toata viata. Repet, stiu ce categorie ai prezentat si ce zic eu nu are treaba cu ce ai zis tu. Vreau sa zic ca sunt si situatii cand nu ai variante de iesit. Ai trecut prin depresie? Nu stiu daca chiar a fost depresie insa pentru scurte perioade (am trecut de vreo 2 ori cate o luna) in care am fost leguma in pat. Stii cum e sa fii leguma sa nu fii in stare sa faci nici minimum? Stii cum se iese din asta? Extrem de greu, cu motiv foarte puternic sa fii nevoit sa iesi, cu oameni alaturi de tine si tot asa. Stii ca nu toti au situatia mea fericita sa poata iesi cel putin momentan, stiu ca va reveni la un moment dat. Poate stii sau nu la ce ma refer. Unii pot iesi, altii nu. Sunt motive personale, medicale, fizice, psihice, probleme in familie, probleme in educatie, care nu le dau acum posibilitatea sa faca nimic.

      Insa da, ciorditorii, suedejii, cocalarii, interlopii, toti astia de fac numai nasoale, iti inteleg punctul de vedere.

      Ce vreau sa zic ca situatia prezentata de tine cat si cea prezentata de fluture face referire la 2 categorii diferite de oameni. Tu prezinti situatia in care unii ar putea munci, fluture prezinta situatia in care unii aproape e imposibil sa iasa din cacatul in care sunt. Tu vorbesti de cocalari poate, el vorbeste de copii defavorizati, 7 la numar intr-o casa cu chirpici unde taica-su munceste cu ziua in sat, cand gaseste unde munci.

      Ce e aiurea in situatiile prezentate de voi e ca se iau lucurirle personal si se deviaza de la valoarea articolului. Fluture dedica articol, inchide comentarii atat la ala cu intoarcerea in tara, sterge comentarii sau se poarta ironic cu cei care-si exprima altfel punctul de vedere. Cand s-ar putea rezolva problema la un telefon/skype sau la o bere. Ce vreau sa zic, faptul ca avem experiente diferite, nu inseamna ca suntem amandoi tampiti.

      00
    • Atunci când scrii negru pe alb, de o suta de ori, „O tara de handicapati”, cred ca e destul de clar la cine te referi. Oricât ai vrea tu, Cristi, sa-i iei apararea autorului articolului de fata.

      Nu-i poti lua apararea in nici un fel unui om care afirma asta.

      Si nu e primul articol in care face asta. Dar, na, daca a gasit public care sa-i tina lumânarea sus pe tema asta, omul continua. „Ce, ne-a facut pe toti handicapati? Nu pe mine, pe restul. Ce bine le-a zis-o”.

    • Nu iau apararea nimanui. Explic ca exista experiente diferite, sitautii diferite, oameni diferiti, categorii la care ne referim diferite si putem avea amandoi dreptate. Personal interpretez afrimatia lui „o tara de handicapati” ca o tara in care „multi” (prea multi pentru Cristici nu inseamna acelasi lucru poate pentru altcineva, poate mai multi decat ar fi legal sau normal, aici fiecare interpreteaza in felul lui ce inseamna multi, 10,100, 10 milioane) se duc sa obtina certificat de handicapat pentru ajutor social desi ei ar fi apti de munca. Nu o interpretez ca mi s-a adresat mie iar daca mi s-a adresat mie, e parerea lui dar nu inseamna ca sunt si de acord cu ea. Apropo cuvantul „handicapat” e un om care are o dizabilitate (fizica sau mentala). Noi privin ca jignire dar nu ar trebui sa fie. Ar trebui tratat ca „special needs”. Trebuie inteles ce inseamna handicapat, sa nu se confunde cu oameni care nu au o boala dar se comporta ca ultimele rebuturi ale societatii, unii dintre ei mai cazand la somn si dupa 5 secunde. Astia nu sunt oameni cu hadicap, ar fi o jignire pentru un om cu handicap sa-l includ in aceeasi categorie cu rebuturile astea.

      Nu ar fi mai simplu sa va dati un call pe skype/teams/messenger si sa lamuriti problema? Amandoi aduceti valoare blogului si e pacat sa ne comportam ca la gradinita.

      00
    • Daca vrei sa ai o discutie in care sa fii inteles, folosesti corect termenii si expresiile.
      Daca ai spus de 100 de ori „tara de handicapati”, pare ca exact asta ai vrut sa spui. Adica, na, la prima folosire a expresiei zici ca omul a exagerat sa „make a point”, dar la a 85 oara parca nu mai poti sa-i dai circumstante atenuante.
      Reciteste postul lui. Pulpele sunt 3 lei kilu si lumea se plange ca moare de foame. Mai jos, tara de handicapati.
      Nu am ce problema sa lamuresc cu Cristici, a lamurit-o suficient prin postare si prin comentarii. Si nu e prima oara. Ii pute si lui tot in România si la români. Numai el a ramas sa fie harnic in tara asta. Si, in curând, pleaca si el. O sa ramânem numai noi, handicapatii. Jale mare.
      In general, când ai problema asa grava cu locul sau cu oamenii printre care stai, problema e, cel mai probabil, la tine. Cam cum e la mine pe aici :-)

  47. Daca Barna facea un copil cu Maria Antoaneta, s-ar fi numit Cristici.

    00
  48. La mamaie la tara sunt oameni cu efectiv doua clase care pleaca la munca in Spania/italia, muncesc, vin, pleaca inapoi.

    Singurii care nu produc bani sunt betivii. Da, Cristici are dreptate, in Romania, azi, sa nu ai de mancare este o alegere.

    Stiu ce vorbesc pentru ca vin dintr-o familie saraca. E o fucking alegere pe care o faci in general in functie de genetica si substrat social.

    Asa ca la munca ba jegosilor :))

    00
    • Ca sa fiu mai vlar: pleaca si betivii la munca, dar le cam pute, e greu, urlasefu, etc, etc.

      00
    • In functie de genetica fac si alegerea sa aiba 1.90 m si ochii verzi? Sau doar aleg in functie de genetica sa nu munceasca?

      Sunt curios cum functioneaza genetica la tara la mamaia ta.

      E o fucking alegere sa fii sarac. In functie de genetica si substrat social :)))

      Pai ori e alegere ori nu e boss

      Tu ai ales sa nu intelegi cuvintele pe care le folosesti sau e genetica treaba? :))

      00
  49. 2500 de lei + cazare + masă + transport.Să stai pe Litoral să învârți mici la grătar.
    E puțin?

    DA, e putin! Foarte putin.
    Ia-ti inima in dinti si suna maine sa intrebi cate ore se munceste pe zi si cate zile pe saptamana.
    Iti zic eu ca sa stii
    Horeca in romania = de la 10 la10 noaptea, 12 ore pe zi si o zi libera ,maxim doua pe saptamana, luni sau marti. Total 12ore*5zile*4sapt=240 ore =2500 lei, adica 10 lei pe ora in cel mai fericit caz, cel cu 2 zile libere pe sapt.
    2 euro pe ora e foarte putin, nu putin.
    Ei vor spune ca ofera si mancare si cazare si ca alea sunt costuri si ca pana la urma tu castigi 4000 de lei. Alta minciuna, pentru ca daca merge un localnic care nu are nevoie de cazare si mancare nu va primi mai mult de 2500.

    PS: Fluture n-a scris un articol ci a dat un comunicat.

    00
    • pari genul care atunci cand primeste bonuri de masa
      crede ca i le da statul nu angajatorul.

      00
    • maxim 2 zile libere pe saptamana? ce gresit in asta?

      00
    • @thebblack
      in mod normal in horeca se munceste 2 cu 2 si astfel ai 3 zile libere intr-o saptamana.
      La mare in schimb ai 1 zi libera pe sapt si daca ai noroc , doar daca ai noroc ai 2 zile libere pe sapt. Numarul de ore muncite pentru acei 2500 lei e de minim 240 pe luna si asta in cel mai fericit caz. Majoritatea vor munci 280 ore pe luna. Un angajat cu salariu minim munceste 176 de ore lunar, de unde rezulta ca ala de frige carne la mare baga cu 100 de ore mai mult.
      Reiau matematica:
      salariul minim net 1400 lei
      ore muncite 176
      1400/176=8lei pe ora net
      salariu sezonier din afisul lui Cristici 2500
      ore muncite 240 caz ‘ok’ a si 270 caz nasol
      caz ‘ok’ 2500/240=10.5 lei net/ora
      caz nasol 2500/270=9.2 lei net/ora

      1.Nu e ok, normal fiecare ora peste cele 176 se platesc ca si ore suplimentare, nu e cazul si la mare.
      2.wtf crede ca pe cineva care merge sa faca salate pentru impinge tava din costinesti il intereseaza ca patronul plateste inca 40% taxe pentru fiecare salariul dat. Ce naiba e cu voi oameni buni in ce sau pe ce lume traiti? Da, Einstein, spune-i cameristei ca ea are 2500 de lei salar insa va primi in mana 1500 si ca ea trebuie sa te inteleaga ca si tu suferi alaturi de ea. Spune-i apoi ca ea nu intelege economia si ca e proasta.

      00
    • Psionics, foarte corect, in romania salariul este lunar si salariul ala minim vine pe luna. cu mici marje (ca nu fiecare luna are acelasi numar de zile lucratoare) se poate calcula salariul minim orar. si cel putin in domenii din astea unde este practic foc continuu salariul ar trebui exprimat si platit exclusiv la ore prestate.

      eu ma legam strict de observatia ta cu 2 zile libere. sunt foarte putini angajati in romania care au 3+ zile libere pe saptamana (cine stie ce conditii speciale contractuale) si foarte multi care au doar una. printre altele, domeniul constructiilor, care angajeaza foarte multi oameni, e unul din alea care lucreaza si sambata. poate nu ziua intreaga dar o lucreaza. in final si acolo se ajunge la 50+ ore pe saptamana.

      iarasi e drept, in constructii, aceste ore/zile suplimentare se cam platesc. cat de legal, e o discutie separata.

      00
  50. Il prefer de 10 ori pe Cristici in loc de Fluture.
    Atat.

    00
  51. Poate mâine dimineață, după o noapte de somn și o cană de cafea o să pot să-mi explic măcar mie însămi de ce sunt de acord și cu Fluture și cu Cristici pe aceeași temă. :)

    00
    • Ca asa e viata. Fluture se refera la cazurile alea extreme care intr-adevar trebuie ajutate. Cristici vorbeste despre lepre.

      Si noi facem reach :)))

      00
    • Alex, alt fan de-al meu.

      Cristici se refera la „o tara de handicapati”, nu la ce zici tu acolo. Eu ma refeream la oamenii saraci si la saracie, in general. Care e o boala, nu o dorinta a unor persoane, nu o situatie de complacere.

    • @AB – e simplu, unul se refera la 10-20% din populatie care sunt saraci prin alegere si celalalt se refera la 0,00ceva cazuri extreme, gen aurolacii sau alcoolicii cronici care nu isi pot modifica starea pentru ca sunt intr-un fel de cerc vicios, au o perceptie eronata a realitatii si nu au cum sa schimbe asta singuri.
      Eu sunt de acord cu primul, am un caz in familie, matusa si unchi, isi dau demisia de la joburi ca sa deschida un magazin de cartier, il deschid, in cativa ani moare. Acum amandoi pe la 45-50 de ani, nici un venit in casa, traiesc din salariul singurului copil care era pe la 25 de ani si aducea salariul in casa, platind pentru tot ca aia erau singurii bani din familie.
      La intrebarea de ce nu se duc la munca sau macar unchiul meu raspunsul matusii a fost „el e demn, nu se duce sa munceasca asa, cu ziua” si vorbim de Constanta, un oras in care vara e chiar simplu sa gasesti ceva de facut. Stau la casa, 3 camere si efectiv bateau oameni la poarta cautand cazare insa din nou, ei nu au chef de deranj, nu inchiriaza si prefera sa il exploateze pe copil care muncea zi lumina si nu isi permitea prea multe.
      Aia sunt saracii prin alegere si sunt multi, foarte multi.

      00
    • 10-20% din populatie???

      Bai, exact pentru dobitociile astea am comentat pe aici. Exact pentru astea. N-aveti proprietatea termenilor sau a cifrelor, dar voi sunteti siguri ca sunteti „aia buni ai societatii”. Niste cacaturi pansate, asta sunteti.

      200.000 de asistati social in România. 1% din populatie. Suge-o tu in continuare cu 10-20% pentru ca „am un caz in familie”. Un caz de oameni inteligenti n-ai avea si tu sa-ti mai taie din zero-uri si avânt.

    • Alex, la ce ghiveci de exemple a trantit in articolul ala plin de generalizari, scarba si flegme (de parca tatal din București ar fi super inteligent si descurcaret asa ca el, ca poate, dar nu vrea sau ca ar fi fix la fel cu aia care fura rio mare), e usor sa ii gasesti justificari.
      Ca sa poti bate saua sa priceapa iapa trebuie sa iei fiecare cuvintel si sa il diseci. Altfel o sa zica: stai boss ca eu vorbeam despre lepre aici, nu ai vazut exemplul de la linia n?
      PS: Mai e unul pe aici caruia ii place tare mult sa puna etichete romanilor.

      00
    • @Fl – de ce mă jignești? Nu am comentat la articolele tale.

      00
    • Vrei statistici? 1,7 milioane de salariati castiga salariul minim pe economie, un milion de pensionari au pensii sub 704 lei. Pentru tine aia nu sunt saraci?

      00
  52. Ma consideram cumva mai pe partea din dreapta a spectrului (pentru ca libertate & co.), dar lipsa de empatie de pe aici este absolut grotesca. In special din partea celor care au mai cazut in cur si au mai dat peste saracie si locuri nasoale mi se pare de-a dreptul uimitoare atitudinea de “nu mai fiti saraki”.

    Vai de pl noastra daca alunecam spre extremism si dictatura, ca cei mai multi de aici le-ar sprijini fluierand, cu bucuria idioata ca dictatura ar fi luminata si ei ar face parte din elita. Nasol.

    De asemenea, cand scrieti asa sugubat despre “suedeji”, se numeste rasism. Nu este nimic altceva decat rasism in stare pura, o forma foarte puternica de prejudecata si o saracie a mintii (mult mai nasoala decat cea materiala), pe care o purtati ca un semn de mandrie.

    00
    • Tu neșugubățule și seriosule cum te exprimi dacă e cazul să faci referire la colegii de teren?

      00
    • Nu stiu men, incerc sa nu jignesc oamenii dupa primul lucru care imi sare in ochi. Dar stii si tu ca nu e vorba despre colegul tau de la munca, de ii spune toata lumea “țiganu” si e ok, ca el s-a obisnuit; e vorba despre “suedejii aia care fura si strica tara, bgpl-n rasa lor de nespalati, dar eu nu am nimic cu tiganii, am un coleg tigan la munca si e super harnic, toti ii zicem “tiganu” si el nu se supara, asa isi zic si intre ei.”

      00
    • americanii isi spun intre ei „americani”
      eskimosii isi spun intre ei „eskimosi” (bien sunt mai multe natii pe acolo, dar iedeea ramane)
      romanii isi psun intre ei „romani”.

      toti astia le pretind celorlalti sa le zica „americani”, „skimosi”, „romani” si sunt in general mandri de asta.

      tiganii isi spun intre ei „tigani”. cumva, in modul extrem de distorsionat de a vedea lumea al unora, daca le zic eu „tigani” este gresit si rasism si nazism si discriminare.

      00
    • și negrii îșii spun între ei nigger, dar dacă le spui tu așa nu e tocmai ok. în multe limbi se zice jid la evreu, dar totuși nu e ok să zici jidan. prin balcani vlah e de nașpa.

      cuvintele sunt complicate, au multe aspecte și depinde cum le folosești. dacă nu iei asta în considerare nu înseamnă decât că ești ignorant. nu e niciun extremism să încerci să nu jignești.

      pari genul de om supărat că „rom” sună a „român”.

      00
    • tu chiar nu vezi nici o diferenta intre ai spune „tigan” (de altfel e etnonimul folosit chiar de ei vreme de sute de ani, gaselnita recenta cu (r)rom, roma people fiind exact asta, o gaselnita) unui tigan si „jidan” unui evreu, „cioara” unui negru sau „galbejit” unui asiatic?

      00
    • si hai sa iti mai rasucesc o data paradigma.

      eu zic „ion e tigan”
      tu ma acuzi de rasism.
      realitatea e ca ion e tigan, parintii lui sunt tigani, bunicii lui sunt tigani, stramosii lui pe ultimele n generatii au fost tigani. asa se numeste poporul ala.
      cand am zis ca e tigan tu ai incarcat instantaneu acest cuvant cu sensul peiorativ si i-ai adaugat frumos toate stereotipurile negative cu privire la acest poor.

      care dintre noi e de fapt rasistul?

      00
    • si tiganie inseamna doar un loc unde locuiesc tigani, nu? nu e nicio incarcatura nasoala cand zici tiganie

      also lol chiar esti din ala suparat ca rom seamana cu roman.

      00
    • cuvantul e doar un cuvant. ii acorzi ce semnificatie vrei tu. dar nu ma acuza de rasism pentru ca tu acorzi semnificatii nasoale cuvintelor mele.

      00
  53. Penibil să scrii 2 articole consecutive și să blochezi secțiunea de comentarii. Ridicol.

    00
  54. Cristici, imi place cum scrii si cum gandesti
    Sunt de acord cu tine, prin prisma omului care are contact cu astfel de oameni la munca. Tot ce vrei e sa te arunci pe geam
    Sunt rea dar isi merita soarta. NU le plangeti de mila. Atata indolenta ca la populatia low income nu veti vedea in viata voastra. Efectiv NU LE PASA, de asta si sunt unde sunt

    00
  55. Cu articolul rezonez si gasesc ca are puncte valide. Inteleg ideea de baza si sunt de acord cu ea.

    Dar mi se pare penibil ce a ajuns locul asta: un teren plin de flegme, mai ales intre autori.

    Au mai fost mai demult repezeli la jugulara, dar acuma e deja circ.
    A citit Fluture pe diagonala ce a scris Cristici si gata, 10 comentarii de atac la persoana despre cat de nazist e Cristici. Apoi urmeaza doua articole scrise la cald si fara noima care dau in articolul de fata fara nici o subtilitate.
    Si cu comentariile inchise. Despre nazism. Intelegeti ironia?

    Mai acum cateva zile alti doi se atacau la jugulara.

    Ba, opriti-va cu atacurile astea. Nu faceti nimanui bine si nu faceti decat sa faceti circ.

    Daca nu puteti sa fiti coerenti si cu respect, certati-va intre voi. Aveti mailuri, etc, va da Vali un ring separat daca e nevoie.

    Dar abtineti-va sa mai aruncati cu flegme unii in altii.

    00
  56. Ca tot nu si mai incap unii in piele de cat de extraordinari sunt ei, sa stiti ca eu sunt specialist in statistica si statistica spune ca vreo 70% din voi mancati cacat.

    Sunt vreo doi pe aici carora daca le pui cap la cap comentariile, au muncit in 15 ani mai multe ore decat exista intr-o viata de om.

    Mai lipseste copos sa ne spuna cum a inceput el cu 50 de dolari.

    O adunatura de privilegiati care habar nu au nimic despre viata si au nevoie sa abereze pe bloguri ca sa se simta ei mai cu mot. Cu exceptiile de rigoare, bineinteles.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)