Economia: “tot mai sus”

Întrebarea e cât de sus se poate merge? Că e evident că acum toată lumea e optimistă pentru că nu vrea să se gândească la lucruri nasoale, dar datoria externă se acumulează. Unii dintre voi mai țin minte vremurile alea mișto în care venea delegația FMI și dădea cu barosul în masă și ai noștri trebuiau să execute, că datoria trebuia plătită și banii împrumutați returnați.

Mai jos niște articole și niște cifre.

  1. În spatele creşterii anunţate de Cîţu se acumulează deficite macroeconomice
  2. Unu din nouă angajaţi români câştigă peste 1.000 de euro net pe lună
  3. Veniturile gospodăriilor au crescut cu 20% în primul trimestru din 2021
  4. Avem cele mai sărace gospodării din Uniune

 

Facebook a înregistrat pe trimestrul 2, rezultate peste așteptările analiștilor. Veniturile au urcat la $28,58 miliarde, cu 56% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce profitul a fost de $10,4 miliarde.

Apple a raportat cel mai mare profit al companiei, pentru trimestrul 2, de la înființare până în prezent. Compania a raportat un profit de $21,7 miliarde și venituri de $81,4 miliarde.

Alphabet, compania care deține Google, a raportat venituri și profit record pentru trimestrul 2. Veniturile au fost de $61,88 miliarde, în timp ce profitul s-a dublat comparativ cu Q2 2020, ajungând la $18,53 miliarde, mult peste așteptările analiștilor.

Microsoft a înregistrat în trimestrul care s-a încheiat la 30 iunie venituri mai mari cu 21% comparativ cu perioada similară din 2020. Veniturile totale au fost de $46,2 miliarde, în timp ce profitul a crescut cu 42%, până la $19,1 miliarde.

CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei în primele șase luni, în creștere cu 13% față de perioada similară a anului trecut

24% din companiile listate pe bursa americană și grupate sub indicele S&P 500 și-au raportat rezultatele financiare până vinerea trecută. Dintre acestea, 88% au raportat rezultate mai bune decât estimările analiștilor.

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol şi gaze din România, şi-a majorat profitul net cu 13% în prima jumătate a acestui an, la 980 milioane de lei

Veniturile Starbucks au crescut cu 78% în trimestrul 2, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la $7,5 miliarde. În SUA vânzările au crescut cu 90%.

Orange România a realizat o cifră de afaceri în valoare de 268 milioane de euro, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Constructorul auto german VW a raportat vânzări de 67,29 miliarde euro pe trimestrul 2 și un profit de de 6,55 miliarde euro.

Acțiunile Amazon au scăzut după ce compania nu a atins estimările analiștilor pentru prima oară în ultimii 3 ani. Veniturile au crescut cu 27%, comparativ cu rezultatul din trimestrul doi 2020, până la $113 miliarde. Profitul a crescut de la $5,2 miliarde la $7,8 miliarde.

Samsung a raportat rezultate foarte bune pe trimestrul doi, susținute de creșterea prețurilor la chip-uri și cererea crescută pentru produsele electronice. Profitul a crescut cu 54%, până la $10,8 miliarde, comparativ cu Q2 2020. Veniturile au crescut cu 20%, la $55,2 miliarde.

BCR a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în S1 2021, în creștere cu 38,5% față de 498,9 milioane de lei (103,6 milioane de euro) în S1 2020

Grupul italian de modă Prada a obţinut venituri peste aşteptări în primul semestru al acestui an şi anticipează că vânzările vor creşte în a doua jumătate a anului, continuând redresarea din criza provocată de Covid-19. Compania din Milano, care este listată şi la Hong Kong, a anunţat o creştere de 66% a veniturilor la curs valutar constant, la un total de 1,5 miliarde de euro, un nivel aflat uşor sub cel din prima jumătate a anului 2019 dar peste cele 1,43 miliarde de euro anticipate de analişti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Eu azi am aflat random dintr-o stire ca o doza de vaccin Pfizer costa 19 euro. Sa facem calculelele, nu doar pentru romania. Plus alte bonusuri si servicii luate in contextul pandemiei. Plus alte chestii care oricum se faceau si fara pandemie. Sa ne bucuram daca ramanem cu inflatia sub 10%.

    00
    • 19 euro retail cred

      00
    • „Dar mai da-o in mortii ei de inflatie. Conteaza sa pastram bula intacta ca daca se sparge, e drama.” Semnat toate bancile care au dat drumul la tiparnita.
      Serios acum, o sa las asta aici.
      https://www.visualcapitalist.com/the-buffett-indicator-at-all-time-highs-is-this-cause-for-concern/

      00
    • @N, corect. explicat pe scurt ce vrea sa zica graficul ala e ca intr-o economie exista niste bani disponibili care sunt corelati cu banii totali din tara respectiva. Din banii aia se cumpara actiuni. Astea doua ar trebui sa fie corelate, in sensul ca nu poti sa cumper actiuni din bani pe care nu ii ai. Daca nu sunt corelate inseamna ca asta e cazul – actiunile sunt platite din bani care nu exista in economie. (doar o mica parte din actiuni real sunt cumparate, restul sunt evaluate pe baza celor cumparate recent);

      00
    • Romania a cumparat 17.5 milioane de doze. Nu stiu daca le-a platit pe toate direct dar sa prespunem ca da.
      Asta inseamna 332 milioane EUR. Bugetul Romaniei a fost in 2019 (asta am gasit la o cautare rapida) 223 miliarde EUR. Eu zic ca nu vaccinurile ne fac sa ne imprumutam. Ca refuz ca cred ca Romania nu a reusit sa gaseasca 300 de milioane EUR sa plateasca niste vaccinuri.

      00
  2. Parca am mai vazut entuziasmul si proesperitatea asta la un moment dat. Nu doar inainte de 2008 dar cin ce-am citit si inainte de 1929 tot pe acolo era. Si in 2000 cu dot.com-urile.

    Acum daca toata lumea vorbeste de criza ea nu o sa vina. O sa vina cand nu vorbeste nimeni de ea.

    00
    • Atunci putem vorbi tot timpul despre criză și ea nu va veni niciodată. Problem solved!

      00
    • AH, clasica comparatie irelevanta dintre ziua de azi si 1929. Ma mir ca n-ai zis si cum bursa din Japnonia nu si-a revenit dupa crash-ul din 90, care e la fel de „relevant”. Iar legat de dot-com bubble, uita-te la comaniile listate de @Vali si zi-mi care din ele nu vinde nimic.

      00
    • CEC Bank nu vinde nimic, face profit din dobânzi și comisioane încasate.

      00
    • @Eugen
      Gresit! CEC Bank vinde bani. Asta inesamna sa dai bani cu dobanda. Vinzi bani celor care nu ii au atunci cand au nevoie de ei.

      00
  3. Teoretic, nu se poate crește la infinit și criza pe care o tot anunța lumea de câțiva ani o să vină la un moment dat.
    Practic, cei care conduc lumea (bubuli și reptilieni) nu sunt îngrijorați de crizele astea pentru că gândesc pe termen foarte lung, iar pe orizonturi mari de timp toate crizele sunt doar niște momente în care ai profitat de oportunități sau nu. Imaginează-ți că ai fi cumpărat acțiuni Apple, Google, Microsoft sau Amazon acum 20 de ani. Cu toate crizele, acum ai fi avut de 10 ori mai mulți bani. Lejer.

    00
    • compari o investiție pe 20 de ani cu una pe 2 ani? :)

    • Vali, aia pe 2 ani nu se numeste investitie.

      00
    • Andrei, ai dreptate, crizele de fapt sunt „ferestre” pentru putini si „blesteme” pentru multi.

      Se spune ca istoria si economia sunt ciclice, dar valurile de emotie negative care apar in astfel de momente… sunt tsunami, uneori apocaliptice – vezi covid19.

      Pentru omul de rand ( „oaie” suna peiorativ ) o asa incarcatura emotionala/stress „ingheata” creierul rational, iar creierul reptilian ( nu are treaba cu conspiratiile ) devine „soferul”… pentru un om de rand e ca si cum ar inota contra valului, fara antrenament „creierul” rational se „ineaca”.

      Amigdala din creier e precum un balon, un om „fiert”/stresat are amigdala „umflata” si prin urmare poti sa vezi un „macel” de la alt sofer doar ca l-ai claxonat sau te ai uitat urat.

      Despre lupi se spune ca multi sunt psihopati prin urmare lipsa empatiei ii face sa ia decizii mult diferite…

      00
  4. In mare cresterea asta economica este potentata de marea injectie monetara administrata anul trecut de mai toate bancile centrale. Cat o sa mai tina aceasta petrecere nimeni nu prea stie, dar cam toti oamenii rationali cat de cat se asteapta la o oarecare corectie. Ce-i drept nimeni nu stie cand se va intampla si mai ales cum.
    Data trecuta Basescu si Boc au luat niste decizii cretine care au salvat situatia, dar cu niste costuri imense. Mi-e teama ca acum ori Citu ori Sica vor lua niste decizii si mai cretine ce in esenta ne vor arunca intr-un extremism nasola in 2024. Cel mai probabil sfarsitul de an 2021 sau inceputul lui 2022 va veni cu niste cresteri de taxe si impozite intrucat marja de lucru este foarte mica. Si cel mai probabil aceste cresteri vor fi in dreptul populatiei de rand….

    00
  5. probabil lumea a devenit mai constienta de faptul ca viata e scurta si imprevizibila si se cheltuie mai multi bani. Dar majoritatea cresterilor sunt date in comparatie cu perioada anului trecut cad eram in lockdown.

    00
  6. Am scris si in alte comentarii ca daca nu va fi o depresie economica atunci putem sa rescriem cartile de stiinte economice.

    O alta statistica, 1/3 din economia Romaniei este generat de 317 de companii. (Sursa: https://www.linkedin.com/posts/guda-iancu-cfa-b559059_inainte-sa-credeti-povestile-politicienilor-activity-6836593319544451072-J5zf )

    00
  7. Ca se spare bula e doar o chestiune de timp. De FMI parca mi-e si dor si frica. Dor pentru ca as vrea sa vina cineva si sa i zica lui Catu and co sa mai scada din aparatul bugetar si sa puna p frana la salariile din sectorul public. Incep sa l regret pe Boc ca avut tupeu sa mai taie din ele. La PNL USR nu exista acest curaj.
    Referitor la cresterile enuntate de Vali as sublinia ceva esential. Toate sunt raportate la 2020 care a fost un an de picaj pt majoritatea. Deci e normal sa fie o crestere vizibila. Nu pot insa sa nu remarc efervescenta romanului care imi aduce aminte de 2007 2008..masini scumpe peste tot, rate peste rate la case aflate inca in stadiul de proiect sau apartamente „premium” la Mihai Bravu rate de mult peste 30 la suta din venitul familiei…

    00
    • Problema este ca cel mai probabil nu o sa se scada din aparatul bugetar si din salarii ci o sa creasca taxele ca sa acopere gaura respectiva.

      00
    • „Referitor la cresterile enuntate de Vali as sublinia ceva esential. Toate sunt raportate la 2020 care a fost un an de picaj pt majoritatea.”

      copy paste sa iasa in evidenta ideea asta

      00
  8. Veniturile gospodăriilor au crescut cu 20% în primul trimestru din 2021… Cum or fi facut astia studiul?
    Pot sa numar pe 1 singur deget cate persoane din randul prietenilor mei care au primit o marire de salariu in ultimii 2 ani. Si aia mult sub 20%.

    00
    • Avem 15 000 de noi milionari in euro, toti in timp de pandemie. oficial. Gospodariile lor au crescut mult, la fel ale altora, iar atunci cand se face media se ajunge la cresterea respectiva. Unii au scazut, altii au crescut mult si gata avem 20%. Nu esge ca si cum la 20% din oameni le-a crescut venitul, insa a crescut foarte mult la o parte mica a populatiei. Care cheltuie mult si tot asa

      00
    • Avem și o proporție serioasă de angajați la stat, avem 5,5 milioane de angajați la privat, dintre care cine știe câți sunt la companii de stat de fapt, cărora li s-a mărit salariile, mai sunt și cei care lucrează direct la stat, și când bați pe medie acolo ești.

      00
    • Eu si inca vreo 3-4 persoane din jurul meu am avut cresteri intre 30-100% are salariului in ultimul an. E adevarat ca avem sub 30 de ani si nu am atins plafonul salarial de sus al domeniului. Daca tu o duci rau, nu inseamna ca toata lumea o duce rau. Recomand o pivotare spre un domeniu conex sau ceva cursuri de specializare.

      00
    • Nu zic nu. Dar cand spui „Veniturile gospodăriilor au crescut cu 20% în primul trimestru din 2021” te referi la toate gospodariile. Iar din exemplele voastre rezulta ca doar anumite gospodarii au beneficiat de aceasta crestere.

      00
  9. Pai e simplu. Cresc preturile, creste cantitatea de bani scosi de la ciorap si bagati in economie. Sau scosi din portbagaj, albiti si bagati in imobiliare. Deci creste economia. Din nou, intrebarea e ce faci cu informatia asta:
    1. Stai pe bani sa se devalorizeze, pe ideea ca poate se sparge la anul si iei mai ieftin (case, actiuni, bitcoin, whatever?)
    2. Cumperi acum pe ideea ca nu se sparge? Sau ca esti tu destept si vinzi fix inainte sa se sparga?
    3. Spargi toti banii pe prafuri la Untold pe ideea ca oricum ai facut economie anul trecut, si la anul nu stii daca se mai tine?
    4. Investesti direct in furnizorul de gaze? Daca declari luna asta 10000 de metri cubi si nu se prind sa faca regularizare, pana la iarna se tripleaza pretul si scoti un randament de neegalat.

    00
  10. FMI va veni, măcar din motivul ăsta: banii din PNRR trebuie restituiți + ceva dobândă

    00
  11. O sa imi iau hate ca pomenesc de Bitcoin, dar cartea The Bitcoin Standard (e tradusa si in romana) prezinta f misto cum o moneda ‘moale’ (money machine goes brrrrrr) e cauza pt majoritatea crizelor economice/recesiuni. Cand moneda aflata in circulatie era ‘pegged’ (legata de? la paritate cu?) aurul au fost cele mai infloritoare perioade ale omenirii. Incepand de la nivelul bun de trai al oamenilor de rand pana descoperirea de noi inovatii si dezvoltarea artelor.
    Mi-ar placea totusi sa vad o ‘dezbatere’ care sa combata argumentele autorului, pt ca neavand cunostinte in domeniu (econimico-istoric) iau de bun tot ce scrie autorul.

    00
    • hard money vs soft money – dificultatea sau usurinta producerii/emiterii banilor.

      00
    • Aici e o mare vrăjeală, pentru că ambele au avantaje și dezavantaje, depinde de tipul de economie, de dimensiune, de multe multe multe lucruri.

      Ăla arată doar partea bună a ‘hard money’ pentru că schema piramidală bitcoin are nevoie de legitimitate.

      Uite, criza din 1929 a venit când dolarul era pegged. Cea în urma căreia Nixon a deconectat dolarul de aur, a fost tot cu dolarul pegged încă. Deci?

      Și cea mai mare creștere economică pot zice că a venit după ce dolarul a fost deconectat de aur…anii 80-90-00 până la cea din 2007 a fost imensă.

      Există o problemă reală pentru care nu există un răspuns sigur până azi.

      Ce sunt banii?

      De aici pornește totul de fapt.

      1. Dacă banii sunt mijloc de transfer al valorii, atunci e ok să ai inflație, și îi poți folosi în economie.
      2. Dacă banii sunt mijloc de stocare a valorii, atunci nu e ok să ai inflație, și nu o să îi poți folosi în economie.

      Dacă mergi pe varianta 2, atunci ai ce se întâmplă cu bitcoin. Dacă bitcoin s-ar folosi în economia reală, ar fi dezastru pentru că nimeni nu l-ar folosi, ar aștepta să tot crească, toată economia s-ar bloca. Deflația e o problemă la fel de reală ca inflația, paralizează tot, se formează o bulă care la un moment dat se sparge că lumea moare de foame cu bitcoinul în portofel.

      O economie reală e aia în care banii nu sunt metodă de stocare a valorii, ci doar de schimb. Ca să te forțeze să circuli banii.

      Dacă banii n-ar avea inflație, Bezos ar închide șandramaua, ar pune tot banul cash în bancă și gata. Dar dacă face asta știe că-n 20 de ani îl mănâncă inflația, așa că trebuie să inventeze metode noi și creative de a pune banii la lucru în economie. Iar dacă face asta, dă de lucru la oameni, oamenii iau și ei o parte din banii ăia, toate lucrurile se mișcă.

      Problema e că omul de rând crede încă că banii sunt metode de stocare a valorii și nu înțelege ce se-ntâmplă în jurul lui…

      Astea sunt chestii ce trebuiesc discutate/gândite de oameni cu doctorate în economie, nu de șmecherași cu bitcoin cu interese sau comentatori de blog ca mine :))

      00
    • Problema e că omul de rând crede încă că banii sunt metode de stocare a valorii

      pentru că în ultimii ani inflația a fost mică.

    • Cît este dobînda la credite la orice bancă (cu robor, euribor, rocur cu tot)? Aia este inflația!

      00
    • De aia mi-ar placea sa citesc alte pareri/carti, ca autorul prezinta doar partile bune pt ‘hard money’ si vreau sa vad si cealalta jumatate a paharului.

      Legat de criza din ’30 uite ce zice autorul cand critica alta carte pt ca nu mentioneaza cauza criezei:
      https://imageupload.io/g/psOdzdgg4n
      Deci dolarul avea acoperire in aur dar nu in totalitate. La fel cum si acum bancile centrale au rezerve de aur.

      „Și cea mai mare creștere economică pot zice că a venit după ce dolarul a fost deconectat de aur…anii 80-90-00 ” dar cu ce costuri asupra populatiei?
      Cat din acea cresetere se reflecta in bunastarea populatiei?Vezi si linkurile lui Vali.

      Poti crea valoare si chiar daca nu ai avea inflatie. Si poate chiar poti aduce o contributie mai mare atunci energia si timpul tau nu sunt mancate doar de a gasi modalitati de a-ti pastra valoarea. Da, inflatia incurajeaza consumerismul. Si aici apare problema poluarii.

      Zici ca „O economie reală e aia în care banii nu sunt metodă de stocare a valorii, ci doar de schimb. Ca să te forțeze să circuli banii.”
      Atunci in ce poate stoca valoare average Joe? Apartamente la porumb? :D

      Overal, citind 1/3 din carte, o recomand. Te pune sa te intrebi ‘si daca…?’

      00
    • @ manu144: ok, si atunci cum stochezi valoarea?

      00
    • @didi, dacă descoperi asta devii multimiliardar pentru că toți miliardarii te vor căuta.

      Acuma mai serios, fix asta fac unii bancheri care au servicii de gestionare a averilor mari, au oameni dedicați care caută constant metode măcar de a menține averea cu pasul inflației, dacă nu chiar să o crească dar asta e un bonus.

      00
    • @ manu144x: macar atata lucru stiu si eu. Eu altceva intrebam: eu, average Jane, care am un ban pt zile negre (nu vreo avere, ci mai subliniez o data, un ban pt zile negre – somaj, boala, neprevazut), ce fac sa ii conserv? Apartament la porumb? Nu e lichid, vine ziua neagra, pe ce pun mana? Bursa? E la all time high, daca pun banii de zile negre pe bursa, cand vine ziua neagra trebuie sa vand indiferent de pret – deci posibil pierd bani. Pe bursa nu se pun banii de zile negre. Bitcoin? La fel, nu pui bani de zile negre. Bonds? Nu acopera inflatia nici pe de parte. Ori bonds ori depozit e acelasi lucru. Aur? Valuta (de parca nu ar fi inflatie si pe valuta)? Aici e durerea si intrebarea mea.

      00
    • @didi

      Chiar în aceeași poziție sunt și eu, am salariile pe un an să zicem puse deoparte, și chiar nu știu.

      Pe bursă m-aș băga, dar cum zici, acum e cel mai prost moment pentru că e pe vârf. Vreau să intru pe termen lung, dar dacă tot intru cu niște bani, să nu intru chiar pe vârf, aștept să cadă, apoi am o listă cu câteva companii, chestii IT, care mă pricep + câteva generaliste safe. Dar ăia sunt bani care minim 10 ani nu vreau să mă ating, să stea acolo să se adune. M-am gândit chiar și la al nostru BVB, dar acolo opțiunile sunt mult mai mici.

      Chiar nu știu sincer, studiez și citesc cât pot, aș fi luat încă un apartament în același complex unde stau eu, dar au crescut cu 50% prețurile în 2 ani de când am luat eu. Eu am luat cu 54k, acum e 80k același apartament în blocul vecin. Aceeași configurație, suprafață, etc. Eu măcar am priveliște că am luat la margine, dar ăla e fix între blocuri. Din fericire n-avem probleme de distanță, este destulă distanță între ele, sunt bine făcute, dar 50% mi se pare enorm.

      E grea viața și când ești sărac dar e grea și când nu ești :))

      00
  12. Din start afirm ca nu-s deloc fan Citu, a dezamagit rau, plus ca multe din cele de le voi mentiona nu i se datoreaza neaparat… dar hai ca nu-i dracul atat de negru. Stiu, stiu, e la moda sa fii negativist, sa fii prapastios vinde si si eu sunt teribil de ingrijorat cu privire la situatia globala (e infricosator sa te uiti la un grafic cu injectiile monetare de 23-24 de trilioane (!) de dolari facute de bancile centrale mari dupa criza din 2008 pana in prezent si sa nu te gandesti ca povestea asta nu se va termina frumos.

    That being said, sa ne uitam la Romania… executia bugetara arata rau din motive de pensii si salarii bugetare (nu degeaba sunt numite cheltuieli rigide, ca se umbla greu la ele si cu costuri politice), dar pe zona de venituri, eu as zice ca e foarte bine. Uitati-va la veniturile curente (ne intereseaza mai mult astea decat veniturile totale care pot fi influentate si de factori singulari) ca % din PIB. Anul asta suntem peste primele 7 luni din 2019. Dar chiar si asa, ca % din PIB, cheltuielile de personal sunt in scadere la 7 luni versus primele 7 luni de anul trecut, chiar cu o scadere bunicica.

    https://mfinante.gov.ro/documents/35673/1504261/Anexa2_bgc31072021.pdf
    https://mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_bgc31iulie2020.pdf

    Mai departe, balanta de plati (deficitul dintre intarile si iesirile de valuta din economia Romaniei pe canalul balantei de plati – preponderent importuri/exporturi, dar aici itnra si remiterile, repatrierile de profit, anumite fonduri europene). Anul trecut, gaura de 5% din PIB vs 11-12% din PIB in 2007-2008. Cam nasol ca se largeste in continuare deficitul (probabil mergem spre 7% din PIB in 2021), dar na, o sa inceapa sa compenseze mai multe intrari de fonduri europene (pe final de exercitiu multi-anual) + reluarea exporturilor. Si de-asta se si tot depreciaza leul…

    Datoria publica… aici avem prima problema mai urata, dupa mine, ca iarasi ne-am imprumutat la ananghie (si imediat post 2008 am avut un salt cam la fel de mare) si nu avem nimic de aratat… dar si asa, teoretic, o datorie publica de ~50% din PIB e mult mult redusa fata de alte tari si nu este neaparat ceva de ingrijorat.

    Overall, eu sunt mai degraba ingrijorat de ce ar putea veni din afara, unde se pot strica multe lucruri, ca intern stam chiar foarte bine. Bonus: m-am uitat pe cifrele de la Eurostat (sunt economist, cu asta ma ocup, ca idee) si am luat evolutia fiecarui stat UE fata de Q4 2019… Romania e pe primul loc in UE fata de valoarea pre-pandemie a economiei. Nu-i nici o gluma ca a mers foarte bine economia… ca nu isi poate aroga vreun merit major Citu, la fel ca Dragnea pentru perioada 2014-2019, e alta discutie.

    00
    • Si ca sa raspund clar si simplu la intrebarea de ce creste economia si de ce exista inflatie:

      https://imgur.com/a/LVAJVca

      Si tineti cont ca in 2007, PIB-ul lumii era pe la vreo 60 de trilioane de dolari, deci bilantul bancilor centrale majore (adica din SUA, China, zona euro si Japonia) era la sub 10% din PIB-ul global… acum suntem probabil cu economia pe la 85 de trilioane si un bilant de 6 ori mai mare decat in 2007, deci pe la 34-35% din PIB-ul global… apropo si de anumite comentarii de mai sus, nu, bitcoin&co nu reprezinta salvarea, o sa le bage in pamant cat ai zice peste bancile centrale mari, nu o sa cedeze controlul politicii monetare never ever tarile cu valuta forte.

      00
    • Eu vad un pic diferit trendurile ce se vor dezvolta in Romania.

      Pe moment poate ca suntem ok.
      Dar pe viitor suntem pe panta descendenta.
      Veniturile Statului se baza in proportie de minim 80% pe consum. Cheltuielile fixe majore sunt salariile bugetarilor si pensiile.
      Daca de oricare din acestea se apuca un guvern sa le taie, sfarseste ca Boc sau mai rau. Boc a disparut 10 ani din politica mare. Abia acum isi revine.
      Din pacate nici un partid politic nu are planuri in a creste si diversifica economia Romaniei.
      Zice bine Guda ca e nasol ca 300 de companii detin ca pondere 35% din cifra de afaceri realizata in Romania.

      Ce cred eu ca se va intampla:
      – o politica a pasilor marunti prin care pensionarii vor primi cresteri a pensiei doar dupa proteste, iar la bugetari o periere lejera, cat sa nu duca la proteste, a numarului de bugetari
      – o scadere a leului in raport cu euro, relativ lina, fara socuri, care sa permita ajustarea populatiei la noile preturi
      – un faliment mascat generalizat al serviciilor publice. La spital mergem cu medicamente si mancare de acasa de ani de zile = faliment mascat al sistemului medical. Ne ducem copiii la ore in particular pentru ca nu fac suficient la scoala. Angajam firme de paza la abonament de 100 lei lunar = falimentul Politiei? Disparitia Jandarmeriei?

      De aceea cred ca va iesi Catu sef la PNL, dupa care va fi protapit sef la BNR, dupa Isarescu.

      Ce vor aduce aceste transformarinin societate, ramane de vazut.

      00
    • Guda vorbeste si el sa sa se auda…in raportul de mai jos e un tabelas cu ponderea firmelor mari si IMM si ghici ce, Romania arata cam la fel cu media UE.

      https://ec.europa.eu/docsroom/documents/38662/attachments/24/translations/en/renditions/native

      La fel si cu bugetul, ce crezi, ca alte tari europene de bazeaza mult mai mult/putin pe consum decat Romania?! Exista o suita de idei preconcepute usor de combatut, dar raman pe pozitie, se pare…

      00
  13. „Cand moneda aflata in circulatie era ‘pegged’ (legata de? la paritate cu?) aurul au fost cele mai infloritoare perioade ale omenirii. Incepand de la nivelul bun de trai al oamenilor de rand pana descoperirea de noi inovatii si dezvoltarea artelor.” Fals. Nivelul de trai de acum al intregii populatii este cu mult peste ce aveau acum 20-30-100 de ani. Medicina educatie locuinte hrana toate sunt peste ce aveam cand dolarul era legat de aur. Plus tot progresul adus de calculatoare, microprocesoare ,it etc in orice industrie. Mai ai si lipsa oricarui razboi intre marile puteri. Datoriile alea de 3 ori cat pibul mondial nu vor fi platite. Cum se vor sterge? Dracu stie.

    00
    • Compensare. Că datoriile nu s-au făcut cu altă planetă, ci între natiuni.
      A mai fost o perioadă postceaușistă cu blocajul economic între firme. Soluția? Trocul. Cauciucuri contra carne, făcut conserve și plătit energia la altă firmă și tot așa. Am fost o perioadă ”cal de curse” atunci și cunosc.

      00
    • Daca tu nu incerci sa vezi idea prezentata, ma intreb daca ar trebui sa ma obosesc sa explic.

      Bineinteles ca nu compar traiul de viata in termeni absoluti, ci mai degraba ca o crestere a traiului absolut fata de periada anterioara, sau chiar comparat cu perioada de dupa, cand a inceput inflatia.

      00
  14. Zi-ne si despre cum fuse jumatea de an 2021 pentru tine. in procente macar

    00
  15. Helicopter money … toata lumea creste, totul e de vis… :D Eu cred ca o sa urmeze o inflatie galopanta cat de curand.

    00
  16. Nu știe nimeni ce o sa fie! Cand e sa fie, o sa fie….! Important e cum cazi: in fund sau in picioare! Asta e de la caz la caz….Mergem înainte! Vorba aceea: Romanul, de bine de rău, o duce bine! Așa a fost mereu și așa o să fie pe aceste meleaguri….

    00
  17. bUy GmE aNd Be SaFe, hEdGiEs R fUkT

    00
  18. cat timp banii se imprumuta si se investesc cu cap, din cate spun guvernantii constructiile de drumuri, poduri, autostrazi merg pe un program accelerat, e bine. Mai nasol daca se fac imprumuturi pentru plata pensiilor. Anul trecut in martie totul era negru, corectie pe bursa de 40%, se astepta criza, zvonuri ca totul se duce in cap, apoi totul a inceput sa fie pe crestere. Cat timp ai un portofoliu diversificat si investitii pe termne lung o sa fie bine. Daca nu se intampla ceva major o sa mai fie cativa ani de crestere si apoi o corectie.

    00
  19. Venitul și profitul de la Hornbach cresc cu aprox. 20% la 3-4 luni. Trebuie săracii să-și scoată în câteva luni și câștigurile pe anul trecut. Sunt câte trei preturi unul peste altul. Treaba d-lui Hornbach dacă are nevoie de jenți de aur pentru Rolsul cu care merge miercurea. Însă plm nu te fă că suntem prieteni și ne tragem reciproc de bretele ca victime ale covidu lui ce suntem noi. Ăsta este numai un exemplu. Probabil că și piața internațională de tubulețe pentru capete de fire este atrasă de China că altfel de ce să crească prețul de la 1,99 la 3,25?

    https://ibb.co/RcfPW3C
    https://ibb.co/nR2KKYV
    https://ibb.co/Xpq7XX2
    https://ibb.co/h9cnHMb

    Creșterile astea de venit sunt temporare datorate creșteri prețurilor (datorată caliciei). Pentru a tionsri oricum este indiferent… Dar să moară. La fel de ce zice și Cetin cu Horeca, așa să moară și ăștia.

    Acum cumpăr tot ce luam în trecut de la Hornbach 100% din internet. Fac economie și nu mă enervez ca prostu’

    00
  20. Am uitat… Pentru mese:

    Lemn de pin 1800x800x280 costa îC undeva pe la 60-70 de E, acum am primit o ofertă de 160E (net), am răgnit (în cel mai plăcut mod est european) la ei și mi le-au vândut cu 93E. (nu, nu la Hornbach ci la un dealer local de lemn)

    Lemn pin rotund diametrul 600×28 îC=26E acum 78E. După discuții luat cu 33,90.

    Deci creșterile sunt pentru fraieri.

    îC = înainte de Corona

    00
  21. Hai sa mergem pe firul logic. Dacă nu ne dam in cap unii altora, umanitatea ar trebui sa evolueze continuu. Când dezvolți robotul ăla care înlocuiește 1000 de oameni, când ai tot felul de tehnologii care te ajuta sa folosești gratis resursele pământului … nu mai e nevoie sa îl ții pe Gigel needucat ca sa îți scoată aur din munte.
    Pe mine ma mira cum de cu atâta automatizare încă mai exista sărăcie (chiar și la ăștia de mâna a doua gen Romania).
    Da, e Afganistan, e Africa (deși numărul de programatori pe continentul african creste intr-un ritm accelerat), sunt probleme (genul ăla de probleme pe care le demonizează Hollywood), dar Per total stam bine. Cel puțin, mai bine ca acum 50 de ani.
    Acum ca se joaca niște băieți cu banii și nu mai are nimeni chef de munca e partea a doua. Dar de ce ar avea când vine papica gratis?

    00
    • De acord.

      Am citit si eu cartea aia a lui Harari pe care unii o aduleaza si altii o considera hartie igienica, si ii dau dreptate in anumite privinte.

      Un aspect este ca am depasit ca specie faza de a muri de foame. Da sunt exceptii, sunt state unde dictatori se mai agata de putere cu orice pret, dar per ansamblu nu mai murim de foame.

      Un alt aspect este ca nivelul de educatie creste (stiu, nu se vede la protv, dar, creste). Si ma refer la tari cu economii emergente si in curs de dezvoltare. Si ma refer la educatie de baza, aia care scoate copilele din sirul de carat apa si le pune in banca la scoala. Asta are doua beneficii pe termen lung: se creaza urmatoare generatii de clasa medie (cea care consuma chestii) si se reduce numarul de copii (citeam ca unde in anii 80 aveau in medie 10-12 copii, in ultimii ani media e de 2-3 copii pe familie). Adica cu cat femeia e mai educata – si eventual are si un job, are un camin unde is permite sa aiba apa, electrocasnice, un salariu, etc, nu mai are nevoie/timp sa faca 10 copii.

      Ca vorbeam de tarii in curs de dezvoltare si emergente, in urmatorii 10 ani se estimeaza cresterea clasei mijlocii de la cateva procente la cifre gen 60-80% in tari ca India, Mexic, China, sau din America de Sud) deci are unde sa creasca economia.

      Si, last but not least, tarile au vazut ca si pacea poate fi profitabila, nu doar razboiul.

      Daca mai pui si ca generatille astea tinere au un alt fel de gandire fata de noi, cei trecuti de 40 de ani ( ma gandesc ca sunt mai implicati, mai eco, mai intreprinzatori), am o speranta ca nu o fi asa de rau pe viitor.

      00
  22. Toată lumea o duce bine, mai puțin portofelul meu :)) ar zice unii.

    La voi in general e chiar așa bine!?

    00
  23. Băncile, cu toată forţa înainte: Profitul sistemului bancar a crescut în S1/2021 la un record de 4,2 miliarde de lei. Dacă băncile vor obţine câştiguri la fel de bune şi în S2, profitul sistemului bancar pentru tot anul 2021 poate urca la un record de circa 8 mld. lei

  24. Este o criza, va spun eu de la firul ierbii, a scazut puterea de cumparare cu 40-50% . Lumea cumpara da vrea mult si ieftin. Nu e chiar ca in 2008 si estimez o revenire mai rapida, dar bani nu mai sunt in piata ca in 2019, era de asteptat

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube