Ar fi făcut masterul ăla diferența?

Singurul motiv pentru care cred că nu se poate angaja e că vrea part time cu orar flexibil, ca să poată termina masterul, și poate de asta nu găsește.

Dar întrebarea pe care trebuie să și-o pună cam toți studenții, indiferent de ce an sunt, e simplă: dacă mă duc acum undeva, mă pot angaja? Hai să zicem că sunt domenii unde nu te poți angaja până un termini, dar sunt și domenii unde nu e cazul.

Și, răspunzând la întrebarea asta, îți poți da seama dacă mai are rost să continui facultatea aia. Că a greși e omenește, dar a persista în greșeală e prostie, iar a continua o facultate când nu găsești de muncă în domeniul ăla e o prostie. Știu că stigma renunțării e grea, presiunile familiei mari, stima de sine, dar poate nu e cazul.

Cu masterul e la fel. Tu nu-ți găsești acum de muncă, încă 2 ani de școală nu vor schimba nimic în angajabilitatea ta. E stupid să insiști că mai multă școală e mai bună când nu-ți găsești de muncă.

Din nou, scopul nostru e să învățăm ceva de aici, nu să dăm cu pietre.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

133 comentarii

  1. Scopul facultatii e sa te educe, mai mult decat invete.

    00
    • Inainte de a se apuca de facultate, ar trebui făcută o analiză clară și văzut domeniile angajabile și ce școli au cea mai mare șansă de a ajuta. Been there, done that.
      2008- incep contabilitate, termin 2011. Mi-a folosit la nimic timp de 8 ani, că nu mă lua nimeni fără experiență și râdeau cu bucile curului. Chiar dacă diploma era acreditată.
      Mi-a folosit la angajare, X ani mai târziu, că pentru post trebuia neapărat cineva cu studii superioare.
      2018- după ce-am schimbat domeniul de activitate și invățat niște chestii, am plecat din firma unde am invățat, să mă duc la alții cu același domeniu de activitate si mai convenabil, m-am lovit de 4 situații:
      1- nu te putem angaja fără diploma de inginer, că ne cere să se ocupe funcția.
      2- nu e problemă, dar regimul de lucru e același ca înainte, la fel de hamal.
      3-după ce studiez oleacă niște date și stau de vorbă cu niște prietenii, care au terminat in vârstă ingineria, imi sugerează să mă apuc și eu de ea.
      4- puteam să fac un master pe inginerie la Poli București, dar nu imi garanta nimeni că cineva ține cont de el.

      Am ales soluția 2, că și un master tehnic este fix pix, fără bază – diploma de inginer.
      De vreo 6 ani, s-a inversat trendul din 2005-2009, când toți se visau manageri și scolile economice aveau căutare. Acum accentul este pus pe producție, servicii in industrie, domenii tehnice. Pe lângă celebrii aitiști, sunt domenii și sectoare întregi în economie, mult mai relevante decât ăsta, care plătesc decent și au nevoie de specialiști de toate felurile. Eu zic că merită aruncat un ochi și acordată o șansă liceelor și facultăților tehnice, pentru cine dorește un job bun sau pe viitor să-și facă o firmă. E nevoie tot timpul de ei și domeniile ăstea nu mor: farma, food, automotive, distribuție și producție de energie. Cam tot ce inseamnă echipamente fizice și merg pe curent electric și produc ceva.
      Ăsta-i trendul și același lucru mi l-au confirmat mai mulți profesori de la universitate, in urma discuțiilor avute cu diferiți manageri de pe platforme industriale mari.
      Păcat că șparanghelul, căpșunile, ingrijitu babelor și moșilor, ruptu de spinare ca necalificat, videochatu, onlyfansu, sunt domenii mai ușor de abordat și de practicat decât niște meserii tehnice plătite, care au căutare întotdeauna și nu există frica că mai sunt 100 la poartă. La oase rupte da, mai sunt 100 la poartă, dar la specialiști nu prea.

      00
    • Rectific, am ales soluția 3*

      00
    • Pe langa educatie scopul facultatii mai e si sa-ti creasca rezistenta la alcool.

      00
    • @Ionut M: eu cred ca in primul rand decizia trebuie sa se ia pe baza de pasiune indiferent ca pasiunea aia te face bogat sau nu. In Romania nu avem foarte multi oameni pasionati de ceva. Deciziile astea in functie de bani isi au rostul atunci cand nu-ti prea place nimic si n-ai nici un fel de inclinatie.

      Lucrez dinainte de inceperea facultatii si-am lucrat in timpul facultatii de am rupt. Dar nu vreau ca si copiii mei sa munceasca pe rupte in facultate ca acolo mai e si vorba de te bucuri putin de viata cat esti tanar nu sa te gandesti de la 19 ani cu ce bani iti platesti facturile. Nu spun c-o sa stea pe banii mei, spun doar ca trebuie sa fie un echilibru.

      00
    • sa ai impresia ca facultatea in sine are vreun scop ahahahahah

      00
    • Ionut M „distribuție și producție de energie „,da-mi voie sa rad in hohote. Daca tu ai impresia ca ai un viitor in domeniul asta in Romania, unde salariile sunt la un nivel intre salariul minim si mediu pe economie si unde sunt majoritatea batrani , fosile cu mentalitati comuniste,bolsevice, unde nu poti intra fara pile si recomandare, o casta inchisa, te inseli amarnic. Domeniul asta e un domeniu mort si foarte prost platit in Romania.Am lucrat in majoritatea companiilor private, corporate si stat din Romania din domeniul asta. Stiu ce vorbesc. Doar baietii destepti,adica securistii, sunt in putere in domeniul asta, restul niste muritori de foame cu salarii de casier in Kaufland , chiar si cu studii superioare, la fel ca mine. Slava domnului , acum lucrez in IT si ma simt ca si cum as fi renascut.

      00
    • @CezarT
      Mulțumesc pentru răspuns.

      00
  2. Masterul poate nu face diferența, dar faptul că linge ca să fie plătită…eu zic că o să se descurce.

    00
  3. da, masterul face diferenta….cel putin in facultatile tehnice: Poli avea pe vremuri 5 ani si erai inginer (iar ultimul an era o frectie cu proiectul de diploma) acum are 4+2 ca sa ai diploma echivalenta….apoi, te bati la angajare cu toti „doctoranzii”…. ca s-a umplut Poli de doctoranzi…ar trebui sa dezvoltam calatoria interstelara la cati sunt

    partea ciudata e aia cu „am invatat limbaje de programare…si nimic” -> la cum arata linkedinul ar trebui sa fie usor sa-ti gasesti in domeniul asta…plm, am amic cu teologia la baza si e mare „programator” prin Cluj

    00
    • Face o laie diferența. Eu de 7 ani nu mi-am ridicat diploma de master în domeniu tehnic. Pentru că nu mi-a folosit la nimic.
      Poate și pentru că la momentul absolvirii aveam deja 4 ani experiență în muncă și deja la interviuri nu mai interesa pe nimeni ce studii am, ci ce știu să fac.

      00
    • Subscriu la ce spune @Zarax, nu are nici o valoare diploma de master. Reglementările de se regăsesc pe AICPS (spre exemplu) sunt vechi, nici măcar nu mai există scoli de subingineri.

      00
    • Diploma de licență și experiența în muncă fac diferența.
      Eu îmi schimbat domeniul de activitate de la 1 și mă duc pe ceva mult mai tehnic.
      Nu am diploma de inginer incă, nu am master, ci experiența în muncă și niște chestii foarte tehnice pe care mă pricep să le fac. Asta a făcut diferența, să fiu acceptat înaintea altora cu diplome de ingineri și mastere. Și eu m-am mirat, dar na, așa funcționează lumea. Și cred că și faptu c-am fost bun de gură m-a scos în față.

      00
    • plm….eu zic deun proaspat absolvent…si voi ziceti de „7 ani experienta”
      2. care va este incadrarea la „itm”?

      00
    • @Attilla pai tu ai zis că face diferența în domenii tehnice. Dar pe de altă parte, cineva bun in tehnic, când ajunge să ia diploma de master deja are câțiva ani experiență în domeniu, ceea ce face diploma proaspăt obținută sa fie inutilă.

      00
    • repet, care e incadrea voastra, fara diploma, la itm?
      intreb ca am stat 10 ani ca „tehnician” desi aveam bugete pe manute…asa ca stiu cum e treaba, cat de cat

      si cand am inceput eu sa sap la porumb, daca nu erai la facultate in domeniu sau cu diploma in mana…nu te baga nimeni in seama

      00
    • @Atilla, inginer proiectant de structuri.

      00
    • @Atilla, pai proaspeții absolvenți de la Poli au adesea în jur de 30 de ani, ani repetați și de aici si experiența

      00
    • @attilla la ce e importanta incadrarea la ITM?

      00
    • incadrarea la itm e importanta ….deoarce ajungi pe la un 45-50 ani…si poate te bate gandul sa lasi sapa din mana…si sa privesti bumbacul de pe margine….

      daca ti zici ca esti inginer proiectant …fara diploma de inginer….esti smecher

      00
    • @Atilla, cine zice că nu am diplomă de inginer? Când ai văzut ultima dată ce scrie pe o asemenea diplomă?
      DIPLOMĂ DE INGINER – „TITULARUL DIPLOMEI BENEFICIAZĂ DE [B]TOATE[/B] DREPTURILE LEGALE”. Toate, da?

      00
    • @attilla ce treaba are diploma cu pensia?

      00
    • „sa privesti bumbacul de pe margine” nu inseamna pensie…ca daca si la pensie tot la bumbac ti-e gandul…esti idiot ;)

      sa privesti de pe margine…inseamna sa te uiti la altii cum dau cu sapa…aka manager ;)

      00
    • @Attilla lol ok eu sunt in pozitia aia la 30ish ani dar stai tu si priveste de pe margine in timp ce eu sunt idiot.

      00
    • 31, manager on track pt director in 1-2 ani, la itm sunt „programator-ajutor”. care-i problema?

      00
    • @Attilla – se pare ca nu prea stii cate coduri COR de conducere exista fara cerinta de studii superioare. Poti fi lejer manager sau director la “itm” si fara diploma, relax.
      Fun fact – in schimb, ca sa fii “la itm” asistent director – ai nevoie de studii superioare.

      00
  4. Cu OnlyFans a incercat?

    00
  5. n-am idee ce master face, pare ceva pe programare, n-ai efectiv cum pica atâtea materii dacă mergi la cursuri, la majoritatea treci dacă îți dai interesul o zi înainte de examen, și bursă se prinde destul de ușor
    să te plângi că nu poți lucra din cauza masterului și după aia să-ți pici anul e un pic jenant
    nu-ți cere nimeni experiență la internship în it

    00
    • Asta cu examenele picate mi-a atras si mie atentia. Deci a terminat un liceu de prestigiu cu nota mare, a terminat si facultatea cu nota mare, dar acum pica anul fiindca nu a fost in stare sa ia examenele de la master. Se presupune ca este o persoana inteligenta.
      Ce se intampla? De ce nu s-a chinuit sa invete mai nimic in ultimul an? Mai ales ca din cate spune nici nu a lucrat, deci nu poate exista scuza ca nu a avut timp.

      00
    • Eu nu înțeleg ceva.
      Am o droaie de cunoscuți care la master au trecut ca gâsca prin apă, nu s-au dus la ore, ci in examene, laboratoare, proiecte, ce dracu se mai cer. Împlicare minimă și tot au luat dizertația. Și nu-s isteți deloc, ba chiar cu unii mi-e mie rușine că-s ingineri.

      00
    • cred ca e destul de clar din text ca are probleme venite din educatia din sistemul de protectie. lipsurile apar acut in momentul cand ajunge adult si se suprapun cu traumele retraite – se transpun in parintii biologici care adulti fiind i-au abandonat. rezultatul e un haos intern si in comunicarea cu ceilalti adulti. am intervievat o persoana similara si avea pregatirea de baza la nivel mediu, ok, dar era extrem de greu de comunicat.

      00
  6. hue hue, numa amuzanti.

    Pana una alta sa retinem o chestie pe sistemul bologna studiile superioare se considera finalizate cu terminarea programului de masterat, aia 3/4 ani de facultate nu ajung.

    00
  7. La ce altceva te aștepți în țara unde o analfabetă (aia cu codoiul) a ajuns inginer doctor academician și mulți alții/altele continuă obiceiul (alta cu 20-20 angajată acum la BNR)… că au ajuns să ceară studii superioare și pentru a fi ”director departament curățenie” (adică femeie de serviciu).

    00
  8. ce inseamna: „din sistemul de protectie”?

    ca si programache, sa nu gasesti job entry level… poate nu avem big picture, ca pe aia nu-i intereseaza ce facultati ai, atat timp cat poti programa.

    00
    • Cred ca la orfani se refera…cred…

      00
    • “din sistemul de protectie” e probabil sistemul de stat pentru protectia minorilor, adica Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, gen fostele orfelinate si centre de ingrijire in regim de urgenta a copiilor gen Ciresarii din Bucuresti. Nu, nu e un mediu prea proprice, dar daca nu esti pramatie, sistemul inca se ocupa de tine la un nivel acceptabil.

      Nu stiu pe nimeni care sa fi dorit sa fie programator, sa nu fie prost de ii curge saliva din gura si un minim de experienta sa nu isi fi gasit de munca.

      00
    • ăla expiră la 18 ani, daca e la master nu mia are 18 ani.

    • Daca fac si o facultate, expira la 24 de ani, intrebat pe cineva din sistem chiar acum. Nu e grozav, dar e o oarecare siguranta daca nu esti idiot si te zbati putin.

      00
    • 26 ani, boss:

      „Conform legislației în vigoare, tinerii peste 18 ani pot rămâne în sistemul de protecție a copilului până la vârsta de 26 de ani, care urmează o formă de învățământ. Potrivit unui studiu al Băncii MOndiale, în 2014, peste 11% dintre copiii aflați în grija statului erau, de fapt, tineri cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani.”

      00
    • Daca esti in sistemul de protectie si studiezi (facultate, masterat), in mod normal beneficiezi de masura de protectie pana iti inchei studiile (pana la nivel de masterat inclusiv). Acum, nu stiu daca acest an picat de ea inseamna exmatriculare (si atunci normal ca nu se mai considera ca face studii si trebuie sa paraseasca sistemul.
      Nu stiu cazul in sine, dar este o problema reala cu tinerii care parasesc sistemul si, desi au studii si doresc sa munceasca, nu isi gasesc de lucru. Prejudecati, etnie, lipsa de sprijin si consiliere, nepotrivirea asteptarilor la realitate, sunt un milion de motiva. Dar problema este.

      00
    • exemple pozitive din multinaționale:
      marinar -> technical support
      instalator/finisaje interioare -> call center
      qa -> programator

      00
    • E până la 26 de ani, nu până la 24. Am cunoscut persoane în situația asta.

      00
  9. Cum dracu’ nu se poate angaja când toate firmele în toate domeniile sunt disperate după personal? Sigur nu are alte probleme, adică aplică aiurea sau atitudine de „prea bună pentru voi”?!?

    00
  10. Daca cineva nu a vrut nici sa ii dea sa-i plimbe catelul, cred ca problema este in alta parte, nu la master nici la program flexibil…

    00
  11. E o asa „foame” de programatori in IT, ma uit ce am ajuns noi sa angajam la firma unde dau cu sapa, ca pana si aia submediocri isi gasesc de munca. Si nu pe bani de seminte si bere la PET, ci pe bani bunicei. Nu zice tipa ce master face, dar daca jobul ei se doreste a fi in programare, nu, nu va face nicio diferenta. Aia doi ani ii poate folosi mai bine ca junior intr-o firma mai fara pretentii, invatand ceva nou in domeniul ei preferat sau facand freelance daca nimic, chiar nimic altceva nu se poate.

    Rahat, pana si eu, cu o facultate de istorie antica si una de comert la baza, care fac suport nivel 1 si 2 si Q&A, mi-as gasi de munca pentru ca am invatat si ceva python automation, ceva configurare si administrare de servere si o idee de CSS/JS. Nu, nu va fi la salariul pe care il am acum, dar nici ceva din care sa mor de foame.

    Asteptari putin mai realiste – nu trebuie toti sa lucram din prima la IBM cu salariu de 6 cifre pe an, munca mai multa cat inca esti tanar si inca poti – niste ore suplimentare, niste cursuri online in timpul liber de pe Udemy in loc de Netflix & chill, ca daca ajungi la 35 de ani cu 2 facultati, 3 mastere si zero experienta nu o sa fie prea grozav pentru tine.

    00
    • @Eugen de curiozitate, pt. o perspectivă de la un programator că lumea zice că sunt eu PM rău și biasat dar pe voi ăștia competenți nu vă deranjează influxul ăsta de sculeri-matrițeri digital care vin?

      Că vă zic sincer, toată breasla începe să capete același tip de reputație ca polițaii sau medicii adică: „Noi suntem profesioniști și pasionați dar sunt câțiva care strică breasla” doar că ăia câțiva devin majoritari.

      Deja îți zic că nu se mai rentează să angajezi programatori dacă vrei să încerci o idee de afaceri nouă având în vedere suita de no-code apps care există iar asta nu ține doar de costuri ci și overheadul dat de pretenții și lipsa de social skills comparat cu outputul mediocru.

      00
    • Esti funny cu no-code apps, alea sunt bune pentru chestii extrem de limitate. Daca vrei sa faci ceva complex, customizat, care sa fie folosit de mai multi oameni concomitent poti sa faci pipi pe ele no-code. Source: lucrez pt o companie face livreaza o solutie de genu pt BI/BA
      Intradevar intra in industrie multi dinastia „sculeri-matriteri digitali” dar e o nevoie si pentru ei, in special in firmele de outsourcing care vand programatori la mg. India face treaba asta demult, dintr-o echipa de 10 oameni maxim 2 sunt competenti si restul sunt umplutura care pot face munca la norma.

      00
    • @Marsten Nu sunt programator, sunt support si, cand e nevoie, QA tester.

      La noi cel putin nu conteaza asa de mult comparativ cu altii cu cine lucram daca nu e complet idiot pentru ca avem deja idei clare cum trebuie sa arate codul, task-ul trece in Needs Fix de oricate ori este nevoie pe partea de QA si apoi in code review la lead developer care a realizat aplicatia de la zero astfel ca omul poate sa dea indicatii clare cum sa fie implementata o anumita schimbare/o noua functionalitate.

      Da, se simte diferenta intre romanii si ucrainienii nostri fata de, nu stiu, unii din India sau mai nou Maroc, dar in definitiv nu facem aplicatii pentru banci, ci chestii mai uzuale. Da, mai exista buguri, dar cu un numar mare de QA, pentru task-urile cu impact important se testeaza de doi oameni si avem un checklist de indeplinit, si code control bun, nu am dat-o niciodata grav de gard. Iar daca unul de al nostru sau un colaborator o da de gard maxim, atunci exista consecinte.

      In schimb, Project Managerii de la clientii importanti, ca doar aia isi permit PM, sunt the fucking worst people ever. Majoritatea au doar vag o idee de UX/SEO sau altceva web related, dar isi permit sa dea „indicatii pretioase”, sa faca pe grozavii in meetings si, unii care se cred mai coiosi, chiar sa ameninte cu non-payment. Al nostru e promovat din companie de la support, asa ca stie cum sa lucreze cu oamenii si cand trebuie sa pui biciul pe ei, asta referitor la lipsa de social skills.

      00
    • „Daca vrei sa faci ceva complex, customizat, care sa fie folosit de mai multi oameni concomitent poti sa faci pipi pe ele no-code.”

      @VladM pentru inceperea și validarea unui business model nu ai nevoie acută de cele scrise de mai sus. Investești în scalare atunci când știi că surplusul de clienți îți va aduce profit. Știu că programele alea nu sunt pentru o afacere matură sau de scală largă.

      00
    • @Marsten pe cand ai validat business model-u e posibil sa fie cam complicat sa schimbi arhitecturi, portari si minuni dinastea. Din nou depinde foarte mult de cui te adresezi si ce vrei sa faci. Dar chestii seriose nu prea faci cu no-code.
      Also la no-code daca ai aplicatie web intervine si hosting la ei care de obicei e supra taxat si au billing plus faptul ca nu tu detii codul ala, de obicei sunt SaaS, daca firma face aplicatia aia merge in cap ai pierdut tot.

      00
    • @Eugen într-adevăr, n-am să pretind că pe domeniul Product/Project Manager nu e plin de retardați. Mai ales că de multe ori acolo poți să intri fără absolut nicio calificare.

      00
    • @Eugen de curiozitate, pt. o perspectivă de la un programator că lumea zice că sunt eu PM rău și biasat dar pe voi ăștia competenți nu vă deranjează influxul ăsta de sculeri-matrițeri digital care vin?

      Depinde de ce lucrezi si de echipa in care lucrezi. Atat timp cat nu prea ai tangente cu ei, nu deranjeaza absolut deloc. Daca ai ghinionul sa nimeresti in echipa ta sculeri-matriteri ar trebui sa-ti pui problema ca poate te-ai cam plafonat si sa cauti o rezolvare a acestei probleme, in pricipiu prin a schimba firma/proiectul/echipa. Eu tot aud de fricile astea de ani de zile si pana acum n-am avut ocazia sa ma lovesc de ei.
      Am dat peste juniori care voiau sa faca treaba, sa invete, sa capete experienta – acolo nu-i o problema pentru ca in general sunt receptivi si incearca sa invete.

      Că vă zic sincer, toată breasla începe să capete același tip de reputație ca polițaii sau medicii adică: “Noi suntem profesioniști și pasionați dar sunt câțiva care strică breasla” doar că ăia câțiva devin majoritari.

      De la un anumit nivel nu mai existe problemele de genul asta – cu cat devii mai specializat/senior (sau cum vrei tu sa numesti asta), cu atat lucrezi mai mult cu oameni din aceeasi sfera de abilitati cu ale tale. Ca un exemplu total offtopic, daca tu esti un mecanic bun si lucrezi pentru BMW/Mercedes/Audi/etc, sansele sa ajungi sa lucrezi intr-un service mic de cartier cu super incepatori sunt minime – cam asa se intampla si in development.

      00
  12. se scrie pierzanie iar I’m cu majuscula, detalii care rectificate, ar ajuta o sa și găsească o slujba.
    sunt zeci de posturi, titulatura consultant tehnic, în call center, chiar și remote, remunerate, inclusiv bonusuri și meal card, gata cu tickets, cu 3200 lei net. Pana ți pui gândurile în ordine, ai de o ciorba și un latte în centru

    00
  13. In Romania facultatile nu au programe de a integra studentii si proaspetii absolventi in piata muncii. Deconectarea de cerintele reale din piata este totala. Daca tot pomenim de programare, as fi curios sa aflu cati studenti sau absolventi ai facultatii de Automatica si Calculatoare din Poli Bucuresti, sau mate-info din UNIBUC (din ultimii 2-3 ani, nu de acum 20) si-au gasit primele stagii de practica sau primul job prin intermediul facultatii lor. Am senzatia ca diploma de facultate nu mai valoreaza nimic in Romania, cel mult poate daca doresti sa te angajezi in alta tara, pe domeniul in care ai absolvit.

    00
    • Contează, pentru că mi-am luat-o eu peste bot la câteva interviuri.
      Și vorbim de un domeniu destul de avansat, unde angajați nu se găsesc pe toate gardurile. Că nu e ceva ce se învață de pe Udemy sau Linkedin Academy: programare de roboți industriali. Fără diplomă, pa și pussy. Mi-au zis că fără carton, nu mă iau, indiferent de câte știu. Și am dat probe practice de lucru, nu doar clonț.

      00
    • Ai dat probe practice deși aveau condiție eliminatorie diploma? Pai cineva la firmele alea încurcase ordinea selecție/discuție/teste, sau or fi zis că ești prea arogant să treci diploma in CV

      00
    • N-ai master, nu semnezi mai mult de P+8(sper să nu mă înșel și să fie P+4).

      00
    • Nu. Mi s-a transmis in timpul interviului, altfel nu mă complicam să pierd vremea.
      E o practică constantă din industrie, să nu pună tot pe masă.
      Și la întrebarea: dacă-i obligatorie, de ce nu ați trecut specificat clar în anunț, nu am primit niciun răspuns. Din discuția cu o tipă de-i recrutor cu ani vechime despre subiectul ăsta, am înțeles că-i vorba de a-și extinde baza de candidați, fiindcă sunt mulți ca mine, care au profesat ceva, dar nu au studii/hârtii la îndemână.
      Am văzut destui lăcătuși mecanici, care făceau muncă de electrician prin firmele pe unde am avut interacțiuni. Se practică.
      Dar mi-am invățat lecția și m-am apucat de școală.

      00
    • @Pixel, nu există acea limitare. În plus, contra-semnează un inginer verificator de proiecte (minim 8 ani experiență dintre care 3 ani în proiectare) astfel că dacă ăla e de acord, nu există nici un prag de înălțime.

      00
  14. Probabil are de a face cu felul in care arata(rebel/junkie), etnia din care face parte de este data la o parte de peste tot. Daca tot stie programare nu ar strica sa faca internship, sa incerce sa fie voluntar pe ici pe colo, lumea vede ce fel de om esti si te ajuta daca e cazul.

    00
  15. nu am tot contextul, o sa presupun ca e in Bucuresti, ce nu inteleg aici:
    – fraza cheie e ca e din „sistemul de protectie”? din ce inteleg, asta inseamna casa de copii, deci practic n-are pe nimeni care sa o sprijine si sa o sfatuiasca, de aceea probabil a ajuns in situatia asta.
    – zice ca stie programare, dar nu o angajeaza lumea ca nu are experienta. plm, nu cred ca asta e, ci ca nu se pricepe, n-are gandirea pentru asa ceva. multe firme de IT duc lipsa majora de personal de au ajuns sa faca oferte gen te invatam noi 3 luni programare si dupa aia te punem la lucru.
    – isi cauta de lucru de 1 an, dar a picat si anul la master intre timp. asa de solicitanta e cautarea unui job ca n-a mai avut timp de cursuri si examene? ok, nu minimalizez stresul cauzat de nesiguranta zilei de maine, dar daca tot nu lucra, putea sa treaca masterul.
    – a terminat o facultate cu medie mare? a scris si vali, probabil o facultate inutila sau una unde trebuie sa ai relatii ca sa te angajeze cineva (gen drept) ca daca era ceva ok avea sanse sa isi gaseasca de lucru in domeniu, macar un internship ceva
    – ma mira totusi cum 1 an nu si-a putut gasi ceva de lucru, macar necalificat. ori e intr-un oras mic care e mort ori chiar nu inteleg

    00
    • Yep, mi se pare ca problema ei in primul rand emotionala, probabil din cauza modului in care a crescut nu reuseste sa relationeze normal/firesc cand merge la interviuri si primeste respingeri. Sincer, mi se pare aiurea sa fie evidentiata asa pe blog, cred ca problema ei nu e ce facultate a facut, nici ce master nu a terminat. Cred ca e o problema care se rezolva la psiholog, si cred ca statul ar trebui sa ofere sprijin tinerilor proveniti din sistemul de plasament, inclusiv sa-i ajute sa aplice pt joburi, sau sprijin la psiholog etc.

      00
    • posibila si o discriminare, pentru oamenii proveniti din DGASPC? nu stiu exact cum sta treaba d.p.d.v. legal, daca esti in situatia fetei, esti obligat sa spui potentialilor angajatori ca provii din sistem?

      00
    • @deea, asta voiam și eu să scriu. Nu am să critic și departe de mine intenția de a judeca, însă toți adulții proveniți din mediul ăsta au un fel ciudat de a interacționa cu ceilalți, un fel de gândire de victimă și ieșiri naive și sincere. Oricum, din ce a scris ea, nu se leagă multe, mai ales partea cu masterul și anul în care a căutat fără succes loc de muncă. Probabil are nevoie de ajutor.

      00
    • @deea Pe de altă parte cei care angajează se așteaptă să avem ceva probleme emoționale, e în job description.
      Dimpotrivă, e o problemă dacă totul decurge normal și nu îți găsește profilul de facebook. Dacă e sociopat și îi lipsește empatia?! (Hint: fast track pe management.)

      00
    • @Alexandra 1. presupunem că știe să facă treabă sau vrea să învețe. 2 faptul că vine din sistem e un bonus pentru ea și pentru echipă. 3. managerul scapă de hr mult timp de acum încolo la toate women in tech, inclusion. 4. întâi punctul 1.

      00
    • @Alexandra, până acum nu am întrebat (în calitate de angajator) și nu am fost întrebat (în calitate de intervievat) nimic despre părinți, deci nu cred că este cazul de discriminare pentru că pur și simplu angajatorul nu are de unde să aibă informația asta.

      00
    • @Ciuby doar dacă nu vine cu părintele la interviu sau îl aduce prietena. nu întrebi, e situația de așa natură…

      00
    • Sa-mi zici si mie care sunt firmele alea care angajeaza programatori fara experienta pe care ii invata ei in 3 luni de zile. Vreau si eu. Pe mine nici nu ma chemau la interviu desi aplicam la zeci de anunturi.

      00
    • Toate orașele universitare au oferta de joburi fără calificare, cu salarii decente. Doar cineva cu probleme psihice grave, sau pretenții absurde (sunt master în management finanțe bănci și vreau sa fiu director de sucursala) nu ar putea sa găsească un job.

      00
  16. Din pacate pare unul din muuultele cazuri de adolescenti ce nu au sau nu au avut pe cineva ce sa ii indrume. Trecand peste cazurile unde se face o facultate de filozofie doar „sa fie o facultate”, sunt multi (si probabil si aceasta fata) carora li s-a spus sa faca o facultate ca o sa fie bine. Iar in programul de asistenta asta e chiar o mare reusita, pentru ca majoritatea abia termina 10 clase. Dar dupa se lovesc de realitate. Toti cu facultate, putini ce stiu a face ceva.

    Eu nu vad problema la ei, ci la dinozaurii din universitati ce pe salarii excelente predau aceleasi cacaturi de cand au terminat ei studiile, ca e mai usor asa. Nu conteaza ca nu ajuta la nimic. Foarte putine facultati, probabil le numeri pe degetele de la o mana, sunt cat de cat ancorate in realitate, restul merg de la sine ancorate in materia anilor 1980.

    00
    • lasă că și părinții lor sunt de vină, vor să-și știe copiii cu diplomă de facultate, care e în general sub o meserie decentă. Nu poți să te lauzi că plodul tău e tinighigiu auto, zugrav, instalator, electrician.

      00
    • Frati-mio câștigă din amenajări interioare și finisaje cel puțin dublu față de mine, în medie lunară. Și nu prea râde nimeni de el, că nu are diplome. Depinde optica.
      Legat de meseriile enumerate de tine, apăi și acolo tre școală, tată.
      Că automobilele azi sunt calculatoare cu roți, deci nu mai sunt relevanți schimbătorii de piese, partea de case se tot automatizează și ușor-ușor rromales prin gustu d-una, alta și e nevoie d-o înțelegere mult mai profundă a felului cum se comportă, setează, integrează, interacționează între ele diferite echipamente.
      Un electrician cu ceva cunoștințe de automatizări, poate câștiga bani frumoși atât în industrie, cât și pe partea asta de case inteligente cu: knx, zigbee și o grămadă de protocoale apărute-n ultimii ani. Sunt domenii bine plătite și cu căutare.
      Diferența o face istețimea. Sunt niște domenii unde cursul scuipatului din gură nu ajută. You got my point.

      00
    • Un mecanic/electrician/tinichigiu bun se pisa cu bolta pe it’sti ca venituri. In RO. ala care mai vede meseriile de genul ca fiind naspa e prost.

      00
  17. Când am început masterul a venit un prof la prima oră cu materia lui, care a spus că este plătit foarte prost, iar cineva i-a spus că el face voluntariat, că aia nu sunt bani. La sfărșitul orei a spus că ne vedem peste 5 săpt. Sunt sigur că el a fost plătit pentru astea 5 săpt de chiul, dar na, face voluntariat. În rest, profesori fără pregătire, materii fără legătură cu profilul facultății/master-ului, profi care se dau la studente, profi care te obligă să cumperi cărțile, profi care te obligă să participi la conferințele lor de kk etc.

    00
  18. Cam dubios cum a fost ea glorioasă în liceu și facultate dar la master a dat de greu. Masteratele sunt frecție la picior. În ceea ce mă privește sunt acolo pentru a mai scoate niște bani din studenți – un fel de punte către doctorat. Mișto și aia cu ”eu – programatoarea”. Nu zic de criza din IT, dar zic că pe net își găsea orice în domeniul ăla. Problema ei nu e Facebook-ul ci mai probabil faptul că a făcut niște programare în facultate dar nu la un nivel la care să vrea să o angajeze cineva. Povestea clasică a lui ”de vină sunt alții, nu eu”.

    00
    • probabil ca daca pici primele 3 interviuri te cam apuca disperarea…poate si niste depresie…si poate ca devine plauzibil ca mai futi si niste examene…si poate te apuca si mai rau disperarea…si tot asa

      00
    • important pentru tine e ca esti psiholog si poti sa recunosti un caz de trauma si eventual poti sa propui o solutie pentru alte persoane care se recunosc in caz intr-o masura mai mare sau mai mic. sau e important sa critici capacitatea unei persoane traumatizate de a relationa cu un mediu nou (master) si riscul de a pierde singurul suport social pe care il stie (tocmai consientizarea riscului o face sa se autosaboteze). iar mesajul final ca are in vedere sinuciderea e desigur irelevant pentru un psiholog.

      00
    • Nu mă așteptam la mesajul ăsta venind din partea unui psiholog.

      00
    • Parca esti alt om in comentarii fata de autorul articolelor. Ma asteptam la ceva mai multa empatie, sa invatam si noi, care nu suntem de specialitate, ceva.

      00
    • „probabil ca daca pici primele 3 interviuri te cam apuca disperare”

      Încearcă 50

      00
    • De ce țineți cu tot dinadinsul să vedeți depresia peste tot?

      00
    • @Răzvan T. Coloja, nu vedem despresie peste tot. Nici tu, nici noi nu putem determina precis dacă suferă cert de ceva psihologic, doar că luând în seama anumite condiții în care se regăsește fata asta (orfană, izolată social, neputincioasă în a-și găsi un loc de muncă într-un termen rezonabil de un an) putem sugera măcar suspiciunea că ceva nu e normal cu psihicul ei, iar de la dvs. ne-am fi așteptat să găsim puțină empatie.

      00
    • @Marian: Păi… empatia la cae faci referire e bazată sstrict pe o idee teoretică. E ca și cum mi-ai cere să fiu empatic față de ”Cenușăreasa”. Iar eu tot îți explic că aia nu există în realitate. WTF.

      00
  19. Tot la Tazz/Glovo/etc i-as fi sugerat ca prima chestie. Foamea > coerenta academica.
    Funny cum mediile „bune” nu conteaza in lumea de dupa scoala, nu sare nimeni cu job-uri doar fiindca ai medie „buna”. Poate-poate daca esti ceva olimpic intergalactic pe domeniul lor, dar atunci presupun ca se scria „medie foarte buna”, „excelenta”, „ffff buna”.
    Am terminat licenta cu nota minima de trecere, nu i-a pasat nimanui de la multele job-uri schimbate.

    00
  20. lol, încă nu am auzit pe nimeni să zică: știu limbaje de programare dar mor de foame, până azi, e evident că minte.

    00
  21. Au fost atunci în comentarii câțiva care s-au oferit sa o ajute, unii cu un post, alții cu informații despre asociații ce se ocupa de cei ca ea „din sistem”. La ceva zile după postarea asta, a mai venit cu încă una asemănătoare, doar ca o dăduse pe miștouri, ca azi iti trebuie experienta ca să plimbi câini samd.
    Am întrebat-o cum a rămas cu acele persoane care ii scrisesera și mi-a răspuns foarte scurt ca a trimis CV-ul…
    Ideea e ca dacă ea sta non stop pe Facebook, după cum am văzut ca o face atunci când m-am uitat pe pagina ei, nu stiu de ce mai aduce vorba de restante.

    00
    • Pai daca tot nu se pricepe la nimic poate devine influencerita sau „thought leader” pe Facebook.

      00
    • @Ioana, bine ca ai venit cu lamuriri ca io aveam impresia unui strigat disperat din partea ei si nu reuseam sa inteleg dc majoritatea isi bate pla de saraca fata.

      00
  22. A cautat un an și nu a găsit nimic? Bai, da nimic???
    Înseamnă ca e o problema la ea, pe care nu o conștientizează.

    00
  23. Am terminat poli in 96. Munca in tara 8 ani si in afara 17, m-am inscris la master in 2008 si l-am terminat in 2010. Ce pot sa va spun eu: toti colegii de master il facea „in plus” sau erau angajati la stat si aveau nevoie pt ceva avantaje salariale. In Romania nu m-a ajutat cu nimic. Afara da, pentru ca era pe domeniul meu de munca (atunci).

    00
    • sau erau la început de carieră, salariu mic, chirii mari, cămin ok.

      00
    • In ’96 era alt sistem, dupa 5 ani erai „inginer diplomat”. Acum, pe sistemul Bologna, aia 4 ani the fac doar inginer ecler sau ceva de genul, nu mai esti inginer plin fara master.

      00
  24. Ca sa practic sportul preferat al oricarui roman : „pai io, pe vremea mea”.

    Deci : cand am terminat liceul am picat la electronica, asa ca singurul loc unde am intrat in toamna a fost Fizica, la Magurele. Departe, sculat la 5 sa ajung la eorilor si sa iau o rabla de rata pana la mama dracu.
    Dupa primul an mi-am dat seama ca nu e de mine, nu ma ducea capul.

    Si am luat un job de vanzator, din ziar, de la un cetatean care vindea piese de calculator pe bursa.rol.ro . Am sclavagit la ala vreo jumatate de an timp in care am invatat programare intre pauzele de impachetat placi de sunet isa si alte scule. Ala avea net la birou.
    Atat ca am invatat programarea gresita : PERL. M-am dus la interviu, au ras aia cu curu de mine.
    Dar am iesit la tigara cu ala de am dat interviul, un centaur, Mitrica ii zicea.
    Si-am zis : „Mitrica,nu ai nevoie de un sclav sa iti faca cafea? Uite, o sa fac toate cacaturile de nu-ti plac tine, html-uri, alea, alea si peste o luna mai dau odata interviu. ”

    „Gata tata”, a zis Mitrica. Si am sclavagit gratis la Mitrica vreo luna, ocazie cu care am inteles ca perl/php cam tot p-acolo era la momentul respectiv. Si cand s-a facut luna a zis Mitrica : „ce dracu mai dam interviu, te-am luat’, da vezi ca o sa-ti dau mai multe cacaturi de care n-am chef. Si am sclavagit la Pagini Aurii vreun an, si am reparat la Javscripti care sa mearga cu IE4,5, dracu mai stie ce era.

    Suna urat ce zic acum dar cred ca domnisoarei nu-i e foame, prolema care se va rezolva de la sine cand va pleca din sistem.

    00
    • probabil cel mai bun comentariu pe care l-am citit pe site-ul asta vreodata. Felicitari cd si pt atitudine si pt rezultate. Meseria se fura, trebuie sa vrei sa faci asta si sa vrei sa inveti tot timpul.

      00
    • cd, jos palaria!

      00
    • Vezi, cd, asta e deosebirea. Tu ti-ai permis sa scalvagesti gratis o luna, ai avut unde sa stai probabil si ce sa mananci. Ce va resurse, un “tampon” care sa iti permita asta. Ea nu are, daca se opreste cu scoala trebuie sa iasa din sistem. Si daca iese, trebuie sa locuiasca undeva si sa manance. Si sa olateasca facturi. Jos palaria pentru atitudinea ta, dar la ea e aproape imposibil sa faca ce ai facut tu. Stiu ca multa lume s-ar grabi sa o acuze ca nu vra, ca e varza etc. Dar trebuie sa intelegeti ca tinerii din sistem NU vad viata independenta cum o vedem noi. Ca nu au cine sa ii ajute sa isi creeze un sistem de valori adaptat societatii, nu au educatie financiara, nu se descurca independent pentru ca in multe cazuri nu a fost nevoie sa o faca. Nu sunt analfabeti functionali, ci “analfabeti sociali”. Si nu din vina lor.

      00
    • Ea nu știu dacă mai sta într-o locuință din sistem tinand cont că acea garsonieră sau ce o fi, care tot apare în poze, arata mai bine decât multe în care am stat eu in chirie.
      Are și o pisică și mai și dă de mâncare altor pisici de pe strada 😏, deci foamea nu e chiar atât de mare

      00
  25. Gagica e total pe dinafara complet. Are 5 restante la master, deci o doare in 49. Cand eram in facultate, nu exista examen la care sa nu ne pregatim, chiar si cu 2-3 copiute. Ba, copiutele alea inseamna ca macar te-ai interesat de ceva si ai venit la examen, nu doar faci o plimbare pana la facultate sa iei aer. La fucking master te trece doar daca ii spui profesorului cu ce se mananca materia lui. Cu atat mai mult in masterele legate de IT.

    A ales o facultate pe trend fara sa aiba niciun fel de inclinatie pentru domeniu. Sau o fi vreo increzuta care cere 5000 de lei la primul loc de munca cu experienta 0.

    00
  26. Callcenterele angajeaza mii de persoane daca ar putea. 2000-3000, dar nu mori de foame.

    00
    • NOU
      #109

      Si culmea e ca se promoveaza pe posturi manageriale femei tinere la greu.

      In 1-2 ani poti sa ajungi TL, QA, Trainer. In 5 Process Manager. Trebuie doar sa vrei sa si muncesti un pic.

      00
  27. 1. Fată, mai puțin FB!
    2. Cred că puține firme de IT ar refuza o fată care ar mai schimba atmosfera de pwlăreală. Poate doar dacă e praf și pulbere.

    00
  28. Decizia onlyfans face victime si in Romania.

    00
  29. La nivel de Bucuresti am gasit asa la o cautare rapida 68 de joburi internship / junior pe partea de QA (manual sau automation). Tre sa ai cele mai de baza cunostinte de programare (principii OOP si sa iterezi o lista) si sa minima curiozitate ca sa te ia orice firma pe o pozitie dinasta. Nu-ti trebe master, nu-ti trebe diploma, sincer nici la diploma de bac nu m-as uita la o chestie dinasta daca omul pare inteligent.
    Mi-am inceput cariera cu internship d-asta la Continental, prin 2011. Test plus o discutie de 20-30min.

    00
  30. Fata care a scris poate sa:
    0: Se hotarasca ce vrea sa faca (combinatia optima dintre $ si placerea de a munci). Fiecare are optimul lui. Care este asteptarea pt salariu? Este in concordanta cu ceea ce ofera piata? Cum face sa ajunga la ceea ce-si doreste?

    1. Scrie/Ceara ajutor pe Linkedin. Sunt multi recrutori care ajuta pro bono persoane aflate la inceputul carierei sau care se reconvertesc profesional. Pe FB nu [prea] gasesti oportunitati profesionale.

    2. Se apuce sa isi faca un portofoliu – public, pe post de experienta de aratat la interviu. Daca vrea IT, „Am automatizat uite asa sistemul de iluminat din baie”, „am facut o aplicatie de android care numara gainile din curte”. Chestii simple dar care arata unui recrutor tehnic ce stie – cum isi structureaza ideile, ce aspecte a avut in vedere etc. Adica „ce o duce capul”. Daca vrea finante, „scheme de optimizare fiscala for dummies” sau „ce impozite plateste un PFA si de ce in Cluj are niste sume si in Dambovita, altele”. Articole proprii, publicate pe net sau pe site-uri de specialitate, unde sunt contribuitori pro-bono. Google indexeaza, cine cauta dupa nume, o sa le gaseasca.

    3. Aplice la internshipuri (da, nu se platesc cine stie cat). E o modalitate foarte buna sa intri in companii mari si foarte mari. Toate au studenti.

    Sunt extrem de putine info ca sa ne facem o parere (de ce a picat ultimul an la master? ce o impiedica sa isi dea examenele anul asta?). Nu spune nici ce scoala a facut. Daca stie programare, poate sa faca assesment-urile alea profesionale de la Linkedin (sunt gratis). Nu sunt ele cine stie ce, dar arata ca treci sumar un test din domeniul X.

    00
    • Acum vad sau inteleg ca e in sistemul de protectie sociala ? adica orfana? atunci da, se complica putin problema, sunt aruncati afara fara menajamente dupa o anumita varsta sau cand isi termina scoala.

      00
    • @F Un comentariu ce denotă că ești superficial, ca să nu zic altfel. Spre surprinderea ta, sub 10% din copiii care sunt în sistemul de protecție sunt orfani. Și 2), Asta cu aruncatul afară fără menajamente este o legendă urbană. Pun pariu că dacă nu „ar fi aruncată afară fără menajamente” după ce finalizează o formă de învățământ (sau la împlinirea vârstei de 26 de ani, cum corect scria cineva mai sus), ai sări de c*r în sus că plm, „statul întreține oameni buni de muncă pe banii noștri”. Că asta ar fi, un asistat social. Problemele copiilor din sistemul de protecție sunt multe, dar una e cea mai mare: li s-a pus mereu totul la dispoziție pentru că „au drepturi” și când rămân fără casă și masă, procedează ca domnișoara, se victimizează.

      00
    • Scuze pentru generalizare, nu toți copiii din sistemul de protecție sunt așa cum am zis mai sus, se găsesc și acolo copii foarte buni, care reușesc în viață (cum, la fel sunt copii din familii bune sau foarte bune, financiar și educațional vorbind, care dau chix).

      00
    • @Gicu: nu cunosc situatia copiilor din “sistem”, vorbesc din auzite (adica: ce se scrie in presa si ajunge la opinia publica pe alte canale) si din voluntariatul pe care l-am facut mai de mult, am ajutat o fundatie care se ocupa fix de aceasta categorie defavorizata sa stranga bani sa le ia copiiilor pantofi. La 18 ani sunt copii inca. Si majoritatea aveau pantofi cu gauri in ei. Ce am strans noi au ajuns fix sa le cumpere cate o pereche de incaltari /persoana. Rar am vazut oameni mai fericiti pentru o nenorocita de pereche de adidasi. Noi avem incaltaminte in 3 dulapuri acasa… si tot cumparam/ dam mai departe pe cele nepurtate
      Nu o sa ma auzi urland de “asistatii social” ca am niste creier in cap. In Romania sunt multi oameni care au nevoie reala de ajutor si pentru care statul nu face mare lucru iar multe ONG uri toaca doar bani iar cele care incearca pe bune sa ii ajute sunt in constanta si acuta nevoie de bani si voluntari.

      00
  31. Am facut un Master 2 ani. Examene pe bune, prezenta seminar etc. M am chinuit degeaba. In ultimul an de master am facut un internship si mi am luat si un job de vara. Pe langa banuti, ambele s au dovedit mult mai utile decat diploma aia de Master.

    00
  32. Biata de ea!

    00
  33. Am tinut zeci de interviuri cu absolventi sau studenti in ultimii ani de la Info, majoritatea pentru posturi de internship platite. 90% dintre cei cu care am vorbit eu sunt praf la programare, in mod normal nu cred ca i-ar angaja nimeni. Marea lor majoritate nu au incercat ceva extra pe langa ceea ce ar trebui sa invete in facultate. Restul de 10%, cei pe care i-am si luat, erau oameni care au invatat mai mult pe cont propriu decat la scoala.

    00
  34. Absolventii de studii superioare au asteptari prea mari cand intra pe piata muncii si nici un angajator nu vrea sa isi asume riscul. Acuma sunt solutii sa mergi la internship dar nu mai mult de 90 de zile, pe salariul minim in domeniul in care vrei sa activezi, daca iti dai interesul apoi repede urci spre pozitii mai bune si mai bine platite. In Ro ajungi manager in mai putin de 2 ani, in 5 ani ajungi sa coordonezi un depatamanet pe cand mai la vest dureaza 5-10 ani si pentru un depatament 10-15 ani de experienta. Masterul te ajuta in stainatate daca e pe domeniu, in Ro poate daca muncesti la stat.

    00
    • Nici la stat nu te ajută masterul. Drept dovadă e că „statul” (la funcții publice mă refer) a echivalat studiile de lungă durată dinainte de sistemul Bologna cu studii superioare plus master, făcute pe sistemul Bologna. Singurul avantaj al masterului este că la stat este condiție impusă pentru ocuparea unei funcții de conducere, dar și acolo sunt multe excepții. La salariu nu contează dacă ai sau nu master.

      00
  35. Mai terminati cu masterele in IT si inginerie. Dupa 8 ani in domeniun pot sa confirm ca nu ii pasa absolut numanui daca ai sau nu master. Am vazut doctori la fostul job care „luau bataie la fundul gold” de la anagajati care aveau doar facultatea.
    In momental de fata este doar o pierdere de timp (si bani dupa caz), timp pe care il poti folosi invatand la job, sau dupa job sa te dezvolti pe ceea ce sti ca vei folosi in viitor, si vei fi mult mai castigat.

    Dintre prietenii care au terminat si master nimeni a putut da un exemplu cu ce l-a ajutat. Tot ce pot spune e ca „hmm da am o diploma macar”.

    Am colegi care nu au terminat nici facultatea, dar aici vorbim de IT, nu alte domenii de inginerie. In alta tara sunt platiti la fel de bine, in Romania din pacate nu. Nu ii pot incadra pe potsurile date de lege, si atunci ei apar ca tehnician desi fac treaba de inginer, si din pacate ii limiteaza si la salariu compania.

    00
    • Am trecut prin 5 companii in ultimii 10 ani, niciuna nu m-a limitat la salar din cauza ca nu aveam facultatea terminata.
      La ce foame e in piata daca-ti da o firma duma asta pleci in momentul ala cu demisia la zi si in o saptamana ai alt job.

      00
  36. Eu cred că dacă îți place ceea ce faci și faci bine, bate la curul gol toate diplomele și masterele. Problema este cu experiența pe care o câștigi în timp. Am un exemplu care a plecat ca și casieră la un supermarket, deși are absolvită doar o școală profesională, care a ajuns director adjunct dar după ani de muncă, prin delegații, la remodelări de magazine și implicare totală. E greu cu plecatul de jos și cu acumularea de experiență și din păcate asta nu înțeleg mulți tineri.

    00
  37. Pe LinkedIn a căutat, sau doar pe FB?

    00
  38. M-a facut curios postarea fetei. O ajuta cineva in comenturi? Ea ce raspunde? Ii clar ca are nevoie de ajutor din cauza ca a fost la casa de copii. Cheamo aici sa ii dam niste sfaturi, avem programatori, qa, PM’s, psihologi (fara prea multa empatie), etc.

    00
  39. Cu atitudinea respectiva (și crede-mă ca se vede la interviu), nu o va angaja nici dracu’. Cei din recrutare (cu un minim de experienta), te citesc instant când ești instabil, si nu se ating de tine nici cu bățul.

    Problema majora in cazul ei nu este ca a ales facultatea gresita (nu ca nu ar fi și asta o problema), ci faptul ca este complet dezaxata si are inteligenta emoțională zero.

    Cu o limba străină și abilități de programare (fie și minime), te angajezi literalmente oriunde, în orașe precum: București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu. Efectiv, se roagă lumea de tine. Însă, maturitatea și un minim de integrare sociala sunt obligatorii.

    E plina piața muncii de astfel de personaje care mint ca se pricep la ceva, și care sunt incapabili sa manifeste un minim de asumare. Și dacă îți asumi un risc și ii angajezi, într-o luna, fie au o cădere nervoasa și întra în conflict cu colegii sa managementul, fie nu mai vin la munca, pt ca a respecta un set minim de reguli, a duce la bun sfârșit niște sarcini de munca ușoare (cu grad de ocupare de 4 ore din 8) și sa respecte un program fix e prea mult, prea obositor.

    Dar nu o sa ii vezi niciodată sa admită asa ceva fata de ei înșiși. Asa e jumate din noua generație de tineri pana în 23 de ani, de azi. Generația tik-tok.

    00
    • Asa, ca fapt divers, nu am facultatea terminata (filosofie, am renunțat pt ca am realizat ca este o laba, si nici nu am bani sau timp de alta), si nu m-a întrebat niciodată cineva de asta.

      Ma ocupa de statistica, analiza și prelucrare date (piața forței de munca), si am salariu bunicel.

      In piața muncii din România, la privat, dacă ești bun în domeniul tău, nu interesează pe nimeni ce studii ai (decât dacă e o cerință legala în acest sens). De fapt, toată lumea admite tacit ca în România nu se învață nimic de actualitate sau relevant profesional in scoli și facultati (cu anumite excepții).

      00
  40. NOU
    #131

    Ce putem invata e ca fata e la pamant moral, emotional, cu stima de sine, probabil si fizic.
    Probabil a trait toata viata ei, cu ideea inoculata snowflakecsilor ca „daca inveti bine vei fi cineva” neglijand alte aspecte importante ale vietii, probabil din lipsa de modele in mediul ei.

    Daca n-are familie care sa o sustina, va trebui sa se multumeasca cu un job in back-office la mec sau kfc, pentru moment cel putin.

    00
  41. Daca esti barbat atunci nu iti pierde timpul cu un master. Barbatii nu fac mastere ce sunt o mare pierdere de timp, mai ales in Romania, unde sunt utile profilor bugetari ca le mai inventeaza o catedra. Experienta, munca, talentul si in unele domenii certificarile fac diferenta. Hai sa fim sinceri majoritatea studentilor la master sunt femei, care isi pierd timpul pe acolo pentru niste diplome inutile, dar care le gadila ego-ul ,se simt mult mai importante prin cluburile de fite si mega-inteligente in fata barbatilor sau celorlalti femei, isi updateaza contul de facebook, instagram , chiar daca in realitate, sunt niste muritoare de foame care asteapta un barbat cu bani sa le intretina, sa le dea sa manance si nu, nu sunt misogin,sunt doar realist, vorbesc din experienta. Barbatii nu au timp de pierdut cu asemenea prostii. Traim in 2021, totusi. Chiar nu cred ca masterele au ajutat cu ceva chiar si acum 30-50 de ani. Mai bine te duci intr-o vacanta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube