Nord si Sud sau de ce avem alte prioritati in viata

Parerea celor din sudul Frantei despre cei din nord e proasta. Parerea celor din nord despre sudisti e proasta. Clisee cu nemiluita, povesti de adormit copiii si frânturi de adevaruri.

E mult mai greu sa faci revolutie la Nisa decât la Paris. Pare ciudat, dar miscarile sociale au si o componenta climatica. N-am date sociologice despre asta, dar sunt sigur ca probabilitatea unei revolte e mai ridicata intr-o mina din nord decât intr-una din sud. Cu circumstante agravante daca soarele n-a mai penetrat norii de ceva vreme.

Dupa o luna in Paris, cu doar vreo 2 zile de soare, am fost trimis sa repar niste chestii la Nisa. Am plecat pe o ploaie marunta ce dura de vreo 3 ore si am ajuns la 14°C cu soare. Am mers putin pe jos si am dat straturile de haine jos pâna am ramas in tricou. Am decis sa prânzesc pe scaunele din fata plajei Lido. Plaja in lucru. Cred ca in fiecare an completeaza cu pietre, altfel marea ar roade din Promenade des Anglais. O plaja urâta, fara nisip, zici ca faci dragoste cu o slabanoaga. Cu toate astea, doua, trei terase deschise, direct pe pietre, cu umbrelute, sezlonguri si chiar mese cu fete de masa albe, apretate.

Pe ici pe colo, câte un nene care face baie. As face si eu, dar n-am prosop. Un domn la vreo 60 ani, in slip si cu ciupicei in picioare, isi face un selfie inainte de 10 flotari si de a intra in apa. Un pescar supravegheaza 7 lansete si molfaie ceva dintr-o gamela. Un el si o ea se aseaza mai aproape de apa, pe niste caiete/cataloage/reclame A4. O trupa de copii de clasa a 4 a sau a 5 a isi manânca senvisurile asezati direct pe pietre. Lânga mine, doua chinezoaice improvizeaza o sedinta foto. Relax, nu eu sunt manechinul. Un porumbel supraponderal isi lasa rahatul in mod ostentativ. Cred ca e suparat ca nu las sa-mi pice nici o firimitura.

Pe promenada se leneveste, se alearga, se merge alene, se trotineste si se bicicleste. O doamna la vreo 80 ani doarme cu gura deschisa, lânga o punga de chipsuri. O doamna mai cocheta, suna intruna pe cineva din agenda ei si le spune acelasi lucru. Ca e la Nisa, ca e o vreme misto etc… Mai nimeni nu-i raspunde, pentru ca o aud cum lasa mesaje vocale. Dar ea insista, trebuie sa anunte pe toata lumea ca e la soare. Scot si eu telefonul si fac o fotografie. Acum am Whatsapp, am un grup (WTF? Jesus Christ?!). Am trimis o fotografie, am devenit muritor. Nu mai exista Olimp pentru mine.

A doua zi am timp suficient si pentru prânz la malul marii si pentru drumul pe jos pâna la aeroport. O placere sa mergi in tricou si sa te bata soarele pe chelie, când mai e atât de mult pâna la vara. Avionul decoleaza la ora 15, deasupra marii albastre sub un cer la fel. Stewarzii easyJet se activeaza sa ne vânda si mizerii scumpe de halit, dar si nemaipomenitele oferte de la Duty Free-ul de la bord. La final, apare din neant si o stewardeza, care ne spune ceva de niste copii din Africa si trece cu o punga in care lumea – generosii, nu chitrele ca mine – pune maruntisul. Mi-a amintit de colectele din biserica când eram mic. Ne bateam la propriu in sacristie care sa plimbe cosul printre enoriasi. Dar mi-a amintit si de cât de jegos a ajuns consumerismul. Va vindem cu nonsalanta niste chestii scumpe, de rahat, pe care sa le bagati in voi, apoi niste parfumuri „pentru cei dragi”, iar apoi va rugam sa ii ajutati si voi pe copiii din Africa. Am mai vazut asta si prin Galeries Lafayette si prin alte magazine. Fundatia Louis Vuitton apeleaza la bunavointa Dvs. pentru a dona niste bani, dar numai dupa ce veti achizitiona o geanta la suprapret. Dublu orgasm.

Coborârea incepe sub un cer gri. La aterizare e deja semi-intuneric. Astept autobuzul in frig si ploaie. Oamenii misuna in toate partile. Niste indieni, pakistanezi sunt platiti doar sa urce bagaje in autocare. Intre doua, stau in hol si se uita la videoclipuri din tarile lor, cu sunetul la maxim, ca e multa forfota si nu aud bine. Ecranele clipocesc cu rosu peste tot: Evitati zona Trocadéro, ceva manifestatie.

Niciodata nu va incepe nicio revolutie la Nisa. Doar daca fura cineva soarele.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Personal cred ca ai deviat putin de la ceea ce vroiai sa ne transmiti. Ai aratat o alta aripa a „fluturelui”.

    Pe de alta parte, am observat ca de cele mai multe ori in Nord viata e mai scumpa, lumea mai civilizata, totul parca e la un nivel mai bun.

    00
    • Am deviat, intr-adevar, dar cum e un blog liber… :-)

      Da, Nordul traieste mai bine. Si e mai putin corupt. Si cred ca e o chestiune de clima. Esti mai relaxat când e soare, când ploua 6 luni pe an, muncesti, ca nu prea ai cum sa te duci la plaja. In sud însa, mai chiulesti, mai pleci mai devreme, mai lungesti pauza de masa, te mai perpelesti pe o banca, la soare… Deci, mai putin productiv, mai prost platit, bani mai putini la buget etc.

    • Sicilia, Corsica,……, Love South!

      00
    • Nu e tautologie? Dacă e mai scump, cum să fie un trai mai bun?

      Partea cu ”e mai civilizat” îmi dă impresia aia de român îndesat cu impresii bătute.

      00
    • Eddi: pentru ca ai mai multi bani? Scump e ceva obiectiv (diferenta intre soua preturi) si nu înseamnă putere de cumpărare (raportul venit /pret)

      00
    • Eu nu percep nicio diferență, sincer. Așa cred și sunt convins eu. Simplficat, eu percep așa:

      Salariu mic, prețuri mici = sărăcie (minimală)
      Salariu mic, prețuri mari = sărăcie (cruntă)
      Salariu mare, prețuri mari = sărăcie (minimală)
      Salariu mare, prețuri mici = îmbelșug (real)

      Evident, în Paris salariile sunt mari… dar prețurile sunt adiacente pe măsură, deci tot o sărăcie intrinsecă, chiar dacă te vezi cu mai mulți bani decât media.
      ”Volumitate procentuală”? Cum i se spune?

      A încercat cineva, care a petrecut ceva timp prin sudul și nordul continentului, să mă dezobișnuiască să nu mai gândesc dacă traiul e bun sau rău raportat la convertorul băncilor & amanetelor.

      00
  2. Ai făcut o voltă de câteva sute de cuvinte ca să ajungi la sfârșit la o concluzie exact la fel cu teaser ul din titlu
    M-ai câștigat într-un singur moment, în pasajul descriptiv, ăla cu porumbelul gras. Ca locuitor într-un oraș cu prea mulți porumbei, am prins-o lejer pe asta

    00
  3. Articolele tale imi plac din ce in ce mai mult. Spor!

    00
  4. S-ar parea ca talentul de a scrie e mai bine folosit la povestit decat la vechile posturi pentru care ai „cules” atata HATE! Felicitari!

    00
    • S-ar parea ca oamenii sunt mai receptivi la povesti decât la chestii serioase…

    • Asta este o poveste pentru sudiști, pe cînd celelalte sînt povești serioase la care nu marșează decît nordul.
      P.S.cîteva cratime ar prinde bine și pentru cei din sud.

      00
    • Spuneam că ai mai mult talent la descris trăiri decât politică, nu că ar fi mai important un subiect sau altul.

      00
    • Bine, domnule Iorga, va multumesc ca ati avut amabilitatea sa va coborâti ochii asupra textului meu. Voi tine cont de parerea Dvs. Sau nu.

  5. Sa stii ca nu sunt de acord cu tine.
    Cele mai tari partide de sex au fost cu slabanoage.

    00
    • Ar trebui sa definim slabanoage, asa e. De ex, pot fi si balerine gen „plaja din Nisa”, dar si balerine „cu putina carnita” :-)

  6. Care e secretul? Ai schimbat muza? :)

    00
  7. Momentan vad un singur cusur la postul tau, acela ca va fi greu de egalat.

    00
  8. NOU
    #29

    Salut Fluture!
    Mi-ar fi placut sa vad si o poza la articolul asta.
    Sarbatori Fericite!

    00
  9. În general „în sud” cam în toate țările e mai dolce-far-niente. „La câmpie” vs „la munte”. Nu este vorba doar de soare, e vorba de accesul mai facil la mininime mijloace de trai, „la câmpie”/”în sud” cresc niște fructe în copaci de la Domnu’, (dacă te mai și faci că îngrijești copacii ăia, rupi gura târgului), arunci niște semințe în pământ și aștepți să plouă, d-astea.
    Mama e de la câmpie, tata de la munte, în zona mamei, generațiile mai vechi erau doar agricultori, „unde să te duci maică la școală, uite, avem pământ, n-ai nevoie de școală” (străbunicu’ a fost un vizionar, și-a dat băieții-doar băieții- la meserii), în partea ailaltă la 12 ani (+/-) „marș să înveți o meserie, că n-am cu ce te hrăni”. Ca personalități, zona de sud abia dacă se poate lăuda cu 1-2 oameni, la tata în oraș e parcu’ plin de statui ale personalităților din zonă. De 1-2 a auzit cam toată lumea. (Tudor Mușatescu și Ion Barbu/Dan Barbilian).

    00
    • Daca poti, intreaba pe cineva de Musatescu la Paris sau New York. Apoi intreaba si de Eugen Ionesco!….Stii ca de multe ori calitatea conteaza, nu cantitatea. Asta apropo de parcu’ plin de statui.

      00
    • De Dan Barbilian s-ar putea să fi auzit. :)
      Vorbeam la nivel de țară.

      00
  10. Franţa de sud şi cea de nord nu doar par, ci chiar sînt la origine două ţări diferite. Pînă în secolul al XIX-lea (pe alocuri şi azi) pînă şi limbile vorbite erau diferite: în nord se vorbea desigur franceza, dar în sud limba vorbită era occitana (denumită şi provensală). Cele două părţi ale ţării au cunoscut evoluţii diferite de la căderea Imperiului Roman şi pînă spre sfîrşitul Evului Mediu: stăpîni diferiţi, culturi diferite. Abia în timpul monarhiilor absolutiste ale regilor Ludovic din secolele XVII-XVIII diferenţele au început să se reducă. Desigur, după Revoluţia Franceză puterea de la Paris a făcut tot posibilul să şteargă aceste diferenţe, introducînd printre altele uzul exclusiv al francezei şi interzicând utilizarea limbilor şi dialectelor regionale, denumite în mod peiorativ „patois”. Multe diferenţe au rămas însă vizibile şi azi (pe lîngă cele climatice, care sînt inerente).

    00
    • Nordul e diferit si ca structura etnica – bretoni, normanzi, germani.
      Nu am mai fost de vreo 18 ani in Bretania, dar pe atunci erau pline zidurile cu grafiti „Breizh Dizalc’h” – adica Bretania independenta.

      00
  11. 1) Poate nu mă credeți, dar până și în Olanda (în imensitatea ei) există diferențe de percepție între Nord și Sud. Cei din sud (Breda, de exemplu) îi consideră pe nordici (de la Rotterdam în sus) reci, aroganți și rigizi, în timp cei sudicii se consideră mai flexibili și receptivi față de ceilalți.
    2) Păi, la Nisa mai anul trecut și-a făcut unu’, singur, propria revoluție cu un camion de marfă.
    Bine pentru originea etnică a ăluia Nisa e considerată ca fiind situată la nord.

    00
  12. Fluture, din nou, un articol decent spre bun. Felicitarile noastre si Craciun Fericit!

    00
    • Sere, e cam al patrulea comentariu in care ma mângâi condescendent si imi spui cum fac reale progrese in scriitura. Ce-ai zice daca te-ai opri? Sau esti sef de sindicat pe aici (felicitarile „noastre„) si ai nevoie sa te vada ceilalti ca le aperi interesele…

      Craciun Fericit!

    • Și tu îl crezi?!? 😂

      00
    • Daca i-as crede pe toti anonimii de pe Internet…

    • Fluture, poate dl Sere se respecta într-atât de mult încât vorbește despre sine la plural..

      Legat de anonimii de pe net, ma gândesc dacă o sa te riști vreodată sa-ti întâlnești fanii și în offline, am văzut ca doamnele bloggerite sunt foarte deschise la astfel de întâlniri.

      00
    • Pluralul senioral, maiestatea noastra…

      Doamnele bloggerite fac si ele ce pot sa-si mareasca audienta. Eu n-am cu ce sa ma laud in offline :-)

  13. Nisa a fost parte din Italia pe la 1800 plus că era zona unde se retrăgeau bogății bolnavi de TBC pe motiv de climă așa că populația este un pic mai rafinată, acolo găsești cartiere rău famate ca in Metropola Paris.

    Crezi că cei care protestează în Paris sunt oameni realizați ? Majoritatea sunt membri din galeria de fotbal, șomeri si tot felul de categorii sociale care nu se pot adapta in Franța și care nu au un job stabil.

    Crezi că în România sunt proteste în Constanța care l-am îmbogățit pe Mazăre ? Lumea de acolo este resemnată și trăiesc fiecare în durerea lor.

    00
    • Crezi că cei care protestează în Paris sunt oameni realizați ? Majoritatea sunt membri din galeria de fotbal, șomeri si tot felul de categorii sociale care nu se pot adapta in Franța și care nu au un job stabil.

      George, nu-mi dau seama de unde ai scos-o pe asta. Serios ca nu-mi dau seama. In firma unde lucrez sunt jumatate din angajati (cadres cu salarii peste 2500 EUR/luna) care sunt de acord cu „gilets jaunes”, dar care nu se duc sa manifesteze.

      Presupun ca ai acelasi reflex si cu manifestatiile in România, sa zici ca in 10 august au fost galeriile si nu oameni „normali”.

    • Pe 10 august a fost ceva organizat cu câteva luni înainte, a fost ca o comemorare, o sărbătoare a disporei, acum nici 50 de oameni nu se mai strâng, una este un protest masiv organizat din timp si una este sa faci proteste în fiecare zi sau în fiecare weekend.

      La ce violente au fost în Paris nu cred ca un francez care are salariul de 3.000Euro se duce la proteste riscând sa ia o piatra în cap sau sa fie arestat de jandarmii francezi.

      00
    • Prea mult TV, prea putina realitate.

  14. Dublu orgasm. Buna asta:P

    00
  15. Dacă crezi ca la soare nu se fac revoluții te înșeli!
    Păcat ca nu ai venit prin Reunion sa vezi cum 2 săptămânii o fost blocat, și nu doar de cei din munți! :)

    00
  16. Cred ca singura tara pe invers in privinta nord-sud e Germania: aia din nord sunt mai saraci si mai needucati decat fitzosii si arogantii din sud.

    00
  17. Totusi ai revoluții si lupte la caldura. Vezi africa si america de sud. In europa, totuși, asa pare. Sudiști la lupta de clasa…. „da nu mai bine facem un somn?”

    00
    • In Africa e mereu cald, prea cald, la un moment dat ii apuca nervii de cald :-)

    • Iti dai seama fluture congolez cum scrie? „logic ca in europa nu se taie oamenii cu maceta. E racoare, poti sa iesi afara fara sa iti fiarba creierul, sunt chill”

      00
    • @Animaloo, fac pe „captain obvius”, dar tu îți dai seama că pe continentul numit „america de sud” nu e peste tot cald tot timpul?! Sunt doar în cealaltă emisferă, depărtarea de ecuator face să poată fi la fel de cald/frig ca într-o bună parte din Europa.
      Plus munții și altitudinea mai taie din căldură.

      00
  18. Vali, poti sa faci cumva sa se diferentieze mai bine articolele pe home page, alea scrise de tine fata de alea scrise de altcineva?
    Chiar am incercat sa il citesc pe baiatul asta, dar nu pot, nu imi place. Si de fiecare data frate deschid taburi cu articolele necitite de pe blog si le iau la rand. Apoi ajung la un articol si citesc 3-4 propozitii si imi vine sa te injur, apoi vad ca nu e scris de tine …

    Serios acum, deci chiar e enervant. De fiecare data cand citesc un articol de-al baiatului ma simt exact ca atunci cand ascult stand up pe youtube si baga reclame .. un fel de „futu-i …”.

    00
  19. Tinand cont de faptul ca iei pulsul zilnic, poti confirma ca asta este starea de spirit in Paris?
    https://www.youtube.com/watch?v=56b_rmUHUg4

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile