Nepsis

Nepsis este un concept foarte important în ortodoxie care tratează, în principiu, ideea de a fi treaz. În română i se zice chiar așa, trezvie, un fel de de și „treaz” și „viu”. Limba română e mișto. Mergând mai adânc, gânditorii ortodocși aseamănă starea de trezvie cu cea pe care o ai când priveghezi un mort. Ăla e mort și tu ești viu și exact în situația în care faci o recapitulare mentală cu cine a fost, cum a fost, cum el s-a dus și tu rămâi viu și mai ai niște treabă de făcut. Mai pe larg ideea este foarte asemănătoare cu practica meditației la neomistici. În principiu stai și-ți analizezi gândurile la rece, e o practică pe care o recomandă inclusiv Iisus, nu doar vlogărul tău preferat de self improvement.

Poate cel mai frumos a definit schema asta Isihie Sinaitul, care spunea ceva de genul „e fixarea stăruitoare a gândului şi aşezarea lui în poarta inimii”. Omul era nu doar un hiperdeștept din secolul 7 ci și un mare poet aparent.

Dar, mai mult, trezvia presupune și o atenție la ce se întâmplă în jur, una reală, nepătimașă, apropo de ce zice Isihie. Conform lui Teofil Părăianu, care a fost și el un hiperdeștept la viața lui (și mă mai laud din când în când că moșu m-a primit la el în chilie la Sâmbăta când eram mai tânăr și mi-a povestit câte ceva) trezvia se obține prin „silință”. Sau, ca să traduc pentru oamenii moderni, trezvia/nepsisul este kung fu, adică o abilitate supremă pe care o obții prin muncă grea și practică repetată. Am o bănuială, dar n-am apucat să vorbesc cu un lingvist real, că termenul inepție vine de la lipsa nepsisului.

În fine, unde voiam să ajung: când începi să faci exercițiul ăsta, și durează ani și ani până atingi o performanță, dar pe parcurs începi să vezi lucrurile mai bine, totul devine mai clar și cumva mai frumos.

De câteva zile tot văd oameni care discută despre cum trebuie protestat pe prețul benzinei. Și se discută ideea aia să mergi la benzinărie și să cumperi ceva de doi lei. Ca să le faci la ăia pagubă. Să nu mai fie speculanți. Să se învețe minte. Atâta doar că orice om a intrat vreodată treaz într-o benzinărie știe că nu există niciun produs pe care să-l poți cumpăra cu doar doi lei. Nici măcar benzină nu poți pune de doi lei, că scrie pe pompă minim 2 litri. Or fi și excepții pe la benzinării de-astea mai mici, dar protestele se fac la orașe mari și serioase. Și poate vor fi proteste într-un final, și poți să observi că și astea, ca și cele de dinainte, sunt pornite de oameni care habar n-au despre ce vorbesc, sunt doar supărați. Dorm și zvâcnesc în somn. Și după vreo doi trei ani se trezesc și-și dau seama că poate i-a păcălit cineva. Doi lei.

Iar dacă tu ești cumva unul din ăia care se simte atacat personal de ce scriu aici și trebuie să-ți verși fierea în comentarii, nu uita că în calitate de ortodox propagandist BOR putinist pro-rus și ce-ți mai trece prin cap eu mă ghidez după vorbele marelui Runciter „Eu sunt viu iar voi sunteți morți” și am suficient Ubik la mine cât să mă feresc de orice Jory.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

82 comentarii

  1. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    00
    • Traducerea:
      – daca protestati sunteti dobitoci si ajungeti in IAD
      – daca nu protestati o sa ajungeti in RAI

      cea mai simpla si eficienta metoda KGBista de a pune populatia cu botul pe labe este sa aduci mereu aminte dobitocilor ca: sunt prosti, saraci, neinsemnati, slabi, ceea ce vad nu este real si in general ca e bine sa zica merci ca exista un STAPAN care are grija de ei pentru ca altfel ar fi fost vai mortii lor

      sper din toata inima ca EFTIMIE sa ajunga CANONIZAT de catre BOR si sa prinzda cel putin un post de ministru al culturii si reeducarii pentru ca doar asa se pot justifica aceste neoprite tentative de a se ridica pe sine in slavi fancadu I pe toti ceilalti prosti

      00
  2. Aualeu, iarasi?!

    00
  3. Auăleu, iarăși?!

    00
  4. Nu inteleg ceva la protestele astea legate de pretul benzinei.

    Cand am spus ca am facut plinul inainte de scumpiri am primit replici (funny, realiste) care au remarcat ca am salvat 50 de lei la un plin.

    Nu inteleg acum de ce protestele. Platiti 50 de lei in plus la un plin care va duce 700km

    00
  5. 2 lei? pai, Ieftin e?

    00
  6. Jos Eftimie!

    00
  7. nebunie in chilie

    00
  8. „Plutim aici jos Eftimie toți plutim și tu ai să plutești!”

    Pennywise ;-)

    00
    • NOU
      #15

      Pluteste baiatu’, sigur ca pluteste. N-ai auzit ca e plin de Ubik? Ubik, Substanta D, Chew-Z, JJ-180 etc sunt de fapt amfetaminele (in cea mai mare parte). Cu astea isi pastila PKD mintile pana la paroxism cand scria. Adica plm, Dick cred ca e singuru om din istorie care a reusit sa se drogheze si cu vitamina C (in 1974, e celebra faza). Mmmmdeeeeeci…. amfetamine…. te tin treaz… trezvie. Rezulta ca Eftimie e de fapt iepurasu ala din banc. Cand ia pastila, are inspiratie si scrie si el ceva. Ceva ghiveci amestecat cu chestii de biserica/religie, ca probabil i-a zis vreun preot sa fie marturisitor si pt noi astia mai amarati, ca o sa-i fie bine DUPA. A vrut nepsis si a iesit cam sepsis.

      00
  9. mda. nu este în regulă ce face Rusia în estul Europei, nu este deloc în regulă ce se întâmplă cu carburanții (POTUS spune că profiturile petroliștilor sunt „unacceptable”; ha-ha; uite că sunt acceptate) – și or mai fi multe altele care încă nu sunt breaking-news-uri. vine și vremea lor. the center cannot hold.

    00
  10. Eftimie, acu serios daca tot ai suficient Ubik de ala bun (sper ca nu tragi tamaie) mai bine mai baga niste povestiri SF in foileton.

    00
  11. da, limba romana, desi grea, e misto

    00
  12. I want my 5 minutes back !

    00
  13. Ce deștept e Eftimie, proștilor care suntem….e supărat zoso pe cititorii blogului și nu stia cum sa ne înjure fără sa o facă direct? :)))

    00
  14. Și mie mi se par absolut degeaba protestele de genul asta cu alimentari de 1-2 lei.

    România este în Uniunea Europeană și peste tot in Europa crescut prețul combustibilului,.deci era inevitabil sa crească și la noi – iar chestia că noi avem salarii mai mici nu contează pe o piata globală – deoarece fiecare comerciant va vinde acolo unde obține un preț mai bun, deci daca in România limitezi prețul la 5 lei/litru (sa spunem) comercianții vor vinde in Germania sau Austria sau unde obțin un preț mai bun.

    Referitor la taxele.care sunt în prețul combustibilului – mereu au fost taxe în prețul combustibilului și procentual in ultimii ani mereu au fost la fel.
    O reducere a taxelor ar putea duce la o scădere a prețului, dar atunci extrem de multi oameni din țările din jur ar alimenta in Romania,unde prețul ar fi mai mic – oare este justificată subvenționarea cetățenilor altor țări ? – pentru că în mod real atunci când statul renunța la o parte din taxe și impozite pentru că prețul să fie mai mic in fapt subvenționeaza acel produs

    Mi s-ar părea însă un moment bun să discutăm despre calea ferată – am putea face o parte importanta din transporturi pe calea ferată, cu costuri mult mai mici

    00
    • Dar era misto cand romanii puteau alimenta de la unguri la pret mai mic?

      1. daca ai pret mai mic, da, aia care stau la 20-30 de km de granita ta vor veni la tine sa alimenteze. Dar atat. N-ar fi mare problema.
      2. guvernele din toate tarile, daca au pretentia ca le pasa de cetatenii lor, ar scoate sau micsora taxele pe combustibili, macar o perioada, ca sa tina inflatia sub control si preturile in frau. Dar nu Orban style, care pur si simplu a impus benzinariilor sa mearga e pierdere (MOL cumpara ca la balamuc benzinarii mici care au dat faliment sau s-au inchis, pe bani de nimic). Atat de simplu ar fi.

      00
    • Daca ar scadea accizele s-ar intampla fix 2 lucruri:
      – preturile la carburant ar „manca” reducerea aia in timp relativ scurt (vezi reducerea TVA la paine)
      – ar aparea o gaura mare in buget care ar trebui acoperita cu alte taxe.
      La final am avea benzina la acelasi pret si taxe mai mari.

      00
    • Atat timp cat sunt tari care vand combustibil cu 2 lei romanesti la ora actuala e normal ca roman de rand sa zici „hai ba nu 2 lei, da macar 5, haaai 7 ca e criza”.. si dupa mai vezi la stiri si ca suntem mari producatori de titei, vezi sondele cum merg pe campuri, vezi ce profit are OMV. Normal ca zici da-o in mama naibii de treaba.

      Eu unul inteleg niste aspecte economice pentru aceste cresteri, dar nu pana la nivelul la care e pretul astazi. Nu am cum. Mi se pare pur si simplu specula, fara niciun temei, ca nu s-au terminat gazele, nu s-a terminat petrolul.

      00
    • @Robert, unde e benzina 2 lei?

      00
    • @pvldc: globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

      00
    • 2 lei este in Angola, Nigeria, Turkmenistan. Nu, merci! Prefer 9 lei.

      00
    • Daca ar scadea accizele s-ar intampla fix 2 lucruri:
      – preturile la carburant ar „manca” reducerea aia in timp relativ scurt (vezi reducerea TVA la paine)
      – ar aparea o gaura mare in buget care ar trebui acoperita cu alte taxe.
      La final am avea benzina la acelasi pret si taxe mai mari.

      1. nu prea inteleg ce vrei sa spui ca preturile la carburant vor manca reducerea… adica scoti acciza, dar in 2 luni pentru ca tot creste pretul, esti tot la 9 lei? pai, perfect, e 9 si nu 15. Sau scoti acciza, dar companiile maresc artificial pretul sa se mentina tot la 9 lei? Daca o faci cu cap (prin lege) nu vor putea face asta. Sau le cresti impozitul pe profit.

      2. perfect, avem bani de la UE care pot fi folositi ca sa acopere gauri dinastea.

      Trebuie doar sa se vrea. Dar nu se vrea, pentru ca e greu cu munca.

      00
    • dar atunci extrem de multi oameni din țările din jur ar alimenta in Romania,unde prețul ar fi mai mic – oare este justificată subvenționarea cetățenilor altor țări ?

      Apropo, ca am uitat sa mentionez asta la primul comentariu:
      in cazul special al Romaniei ar fi o problema aproape nula. Pur si simplu pui pret preferential cetatenilor din UE (ca sa nu ne punem contra UE). Ungurii oricum au benzina ieftina, singurii tentati sa faca turism pentru benzina ar fi bulgarii. Dar de aia ne desparte o Dunare cu putine poduri.

      00
    • Ah, si inca una legata de gaura din buget:
      salariul mediu brut in romania e undeva la 6400 de lei. salariul mediu net e undeva la 4000 de lei. diferenta de 2400 de lei se duce la stat. Aia inseamna ca fiecare angajat plateste lunar statului 500 de euro (rotunjim, nu calculam la marele fix). Sunt 4 milioane de angajati (nu bugetari, ca aia doar cheltuie bani), ceea ce inseamna ca in fiecare luna, din salariile celor 4 milioane, statul ia 2 miliarde de euro. Adica 12 miliarde pe an. Bugetul pe 2022 e de 10 miliarde de euro.

      Si… n-am luat in calcul incasarile de TVA, banii pe care ii incaseaza statul de pe impozitele pe cladiri, terenuri, taxele platite de companii, accize la diverse produse.

      Asa ca ar avea de unde, cu niste conditii: sa nu mai fure si sa aiba chef de munca.

      00
    • @Sabotor – prin eliminarea accizelor nu tii inflatia in frau, dimpotriva, o accelerezi! Inflatia apare cand cererea este mai mare decat oferta. Dezechilibrul dintre cerere si oferta poate fi rezolvat in 2 feluri: ori maresti productia, ori scazi cererea. Productia nu poate fi marita peste noapte, dar la cerere se poate puna frana. Cum se pune frana? Prin majorarea dobanzilor. Cauta Ray Dalio how the economic machine works pe youtube. E un mecanism complex, dar clipul respectiv ar trebui sa te lamureasca.

      00
    • @cristi

      prin eliminarea accizelor nu tii inflatia in frau, dimpotriva, o accelerezi! Inflatia apare cand cererea este mai mare decat oferta.

      O tampenie mai mare decat asta eu n-am auzit – in contextul asta, evident.

      Bine, eu nu sunt economist de renume mondial, dar daca ma uit la definitia inflatiei, e asta:

      Inflation is the decline of purchasing power of a given currency over time.

      Ce avem noi in contextul razboiului din Ucraina? Motorina, benzina si gaz scumpe (plus inca niste chestii, dar ne concentram pe combustibil). Cand pretul combustibilului creste, cresc si preturile la absolut orice altceva, pentru ca produsele trebuie transportate, procesate, campurile lucrate – chestii care consuma combustibil. Ceea ce inseamna ca daca cu 50 de lei cumparai inainte de 24 Februarie niste lucruri, astazi cumperi mai putine cu aia 50 de lei. Adica EXACT definitia inflatiei. Desigur, inflatia poate avea cauze diferite, dar inflatia ce ne loveste pe noi taman acum e cauzata (in principal) de un razboi ce a dus la scumpirea combustibililor.

      Acum, daca guvernul face niste hocus-pocus – elimina/micsoreaza taxele pe combustibil, atunci pretul combustibiluli ramane relativ acolo unde era in 24 Februarie (taxele sunt cam 3 lei pe litrul de motorina/benzina, 9-3=6), ceea ce inseamna ca preturile celorlalte produse n-ar mai creste ca nu sunt costuri crescute cu transport si procesare, drept urmare cu 50 de lei astazi cumperi tot atat cat ai fi cumparat in 24 Februarie. Adica inflatie (cauzata de scumpirea petrolului din cauza razboiului) tinuta sub control. Sau macar la o valoare acceptabila, nu 14%.

      Dar tu esti liber sa-mi recomanzi in continuare carti, economisti si alte cele, ca pari ca intelegi lucruri.

      00
    • Sabotoare nu mai semnaliza.
      1 inflatia nu e de la razboi ci din cauza ca s au tiparit bani in draci in pandemie,razboiu doar accentueaza tot.
      2 preturile au crescut peste tot si sa tii in frau pretu benzinei mai ales cu bani de la ue=soneala.

      01
  15. Din prima, am crezut ca e reclama la o firma de betoane.

    00
  16. De data asta am ales sa nu citesc articolul ci doar comentariile, din care inteleg ca am facut alegerea buna.

    00
    • Dar nu e putin ciudat? Imagineaza-ti: am ales sa nu aflu faptele, ci sa ascult opiniile partizanilor despre ele.

      00
    • @AlexV

      Da si nu.

      In comentarii vin si aia pro, si aia contra si argumenteaza.
      DACA au cu ce.
      Daca nu au cu ce, o sa vezi numai comentariile celor contra.

      De aia unele ziare, cand stiu foarte bine ca urmeaza sa bata campii in mod partinitor, prefera sa inchida comentariile la respectivele articole.

      00
  17. Eftimie, lasa bha prostiile și baga combustibil scump , sa te duci la plantație! Ca au nevoie ,statul , politicienii, securiștii, de bani…uite, vad în cancan ca băiatul lui Ioan Rus a facut nunta pe malul lacului Como…pai tu știi cât costa sa faci nunta acolo ? Nici eu nu știu dar bănuiesc ca mult….hai săracilor, nu mai fiți săraci…

    00
  18. Poti realiza idiotenia genului asta de protest si altfel, nu e nevoie neaparata de nepsis ori trezvie. De exemplu din experienta proprie anterioara: Sa zicem ca reflectezi ceva de genu: am mai fost acu cativa ani si am alimentat de 50 de bani ca sa protestez. Mi-am inaltat simtul civic, sau m-am simtit un pic idiot si jenat?! Sau: cand Ponta a bagat bacsisu pe bon, si am cerut ospataritei de la cantina multinationalei unde mananc zilnic sa imi dea bon separat pentru 10 bani bacsis, m-am simtit biruitor moral, sau un idiot incurca-lume ?! Nu e foarte grav sa fii idiot o data. Dar sa tragi foloase pe viitor.

    00
  19. Eftimie devine din ce in ce mai incifrat in universul lui.

    00
  20. Ceea ce stii tu cu 2L nu e cantitatea minima, ci cantitatea minimă măsurată (MMQ).

    In alta ordine de idei, protestul cu alimentarea de 1-2 lei, mi se pare o prostie.
    Daca vrei sa protestezi ca sa scada pretul, nu mai alimentezi. Mergi pe jos/autobuz/tren etc.
    Consumi de 10-15 lei combustibil sa ajungi la pompa, alimentezi de 1 leu si mergi dupa 1-2 saptamani sa faci plinul :)). Ce protest e asta? Eu il vad un castig pentru comercianti.

    Dar mno….mergi dupa multime :)

    00
  21. @Eftimie: ai făcut referire la o carte mare de care uitasem. Grazie. Ia să recitesc eu Philip K Dick…. în rest, spui prostioare :)

    00
  22. Folosești concepte prea profunde pentru comentatorii de pe-aici. Mai bine veneai cu ceva filosofie de berărie, mindfulness d-ăla de-al doamnei Valerie, ceva din karate, yoga de baltă, new-age-isme de doi lei, ca să-nțeleagă tot useristul hipsteresc, că cam d-astea se discută pe la atelierele de cafea.

    00
    • Așa-i când transformăm atelierele în cafenele. 😂😂😂

      00
    • NOU
      #47

      @Sorin: 🤣🤣🤣🤣🤣
      Nepsisu’ sau trezvia te-o amețit așa tare?
      Ai grijă la tămâie. 😎

      00
    • „concepte prea profunde”?!

      Eftimie confunda nepsis cu `´´psiihanaliza. vezi in text”În principiu stai și-ți analizezi gândurile la rece”

      00
    • Uneori chiar ma intreb daca oamenii de pacilea(destui dar nu toti)sunt atat de prosti sa nu inteleaga mesajul dintr un text eftimian sau sunt atat de porniti contra iubitorului de bor incat trece mesaju pe langa. Nush care e procentu intre astea doua dar mi e clar ca sunt destui nedeștepți.

      00
  23. NOU
    #50

    A fost odată un preot pe nume Eftimie
    Care se credea mare blogger cu blagoslovenie.
    A scris într-o zi cu schepsis
    Pe zoso.ro despre nepsis
    Și apoi a băgat benzină de doi lei prin pâlnie.

    00
  24. Nu te injura nimeni, numai ca nu se intelege ce vrei sa spui. Meditatie, ortodoxie, prostilor, 2 lei, nu injurati. Care este mesajul, de fapt?

    00
    • NOU
      #53

      @Theo: ai grijă că meditația-i unealta diavolului, da? Nu merge cu trezvia și nepsisu’.
      Faza-i în felu’ următor: Merțanu’ se alege după pofta inimii, că banii pulimii circulă.

      00
    • ”Sunt mai bun decât voi, dar îmi lipsește atenția voastră.”

      00
  25. Am intrat pentru comentarii, a ramas la fel de iubit celebrul autor!

    00
  26. Vali, virează 2 lei în contul lui Eftimie. Pentru articol.

    00
  27. Multumesc pentru articol Eftimie !

    00
  28. Did you mean: improvement

    00
  29. Sunt convins că s-a spus deja aici, dar repet:
    – Benzina nu s-a scumpit, că bemveistii tot de 50 lei baga in rezervor.

    00
  30. Iar ai fumat ceva bun. :D In afara de povesti cu blocatul si boicotul pompelor eu nu am vazut nimic real. Cel putin nu in Timisoara. E ceva gen balena albastra de la pompa… nu se intampla nimic real dar urmarim stirea falsa cu mare interes.

    00
  31. iar ai incurcat pastilele b00$$

    00
  32. In zilele noastre, tot mai multi oameni se intereseaza de ortodoxie. Probabil ca acest lucru se datoreaza faptului ca ortodoxia este cea mai veche forma de crestinism si, astfel, este mai apropiata de invataturile originale ale lui Iisus Hristos.
    O alta explicatie a interesului crescut pentru ortodoxie este pretul carburantului. In multe tari ale lumii, inclusiv in Romania, carburantul este foarte scump, iar oamenii au de gand sa economiseasca bani cat mai multi bani pot. Astfel, ei cauta alternative la modul obisnuit de a parasi casa pentru a ajunge la slujba de duminica.
    Unii ortodocsi au inceput sa-si parcheze masinile langa biserici si apoi sa mearga restul drumului pe jos. Aceasta solutie le permite sa ajunga la slujba in timp ce economisesc carburant.
    Totusi, multi ortodocsi considera ca mersul pe jos nu este o solutie viabila pentru toti oamenii, datorita vremii necooperante sau a teritoriului accidentat. In ortodoxie, credinciosii sunt sfatuiti sa participe la slujbe cat mai des posibil, pentru a primi harul lui Dumnezeu.
    In consecinta, multi dintre ei vor face tot posibilul pentru a ajunge la biserica, indiferent de cat de scump este carburantul. In tarile in care carburantul este foarte scump, bisericile ofera transport gratuit pentru credinciosi.
    Uneori, mai multi credinciosi vor lua aceeasi masina pentru a ajunge la slujba. In acest fel, ei pot distribui costurile de transport si, astfel, pot reduce semnificativ cheltuielile. In multe tari, inclusiv Romania, guvernul a adoptat o serie de masuri pentru a ajuta poporul sa economiseasca carburant.
    Unele dintre aceste masuri includ subventionarea carburantului, introducerea unor taxe mai mici pentru carburantul din buna calitate si, in unele cazuri, chiar asigurarea unui transport gratuit pentru anumite categorii de oameni. In era globalizarii, ortodoxia este deja o miscare internationala.
    Ortodocsii din intreaga lume se lupta pentru a promova invataturile lui Hristos si, totodata, pentru a gasi solutii viabile pentru problemele legate de pretul carburantului.

    00
    • biserică = locul de muncă (job ,servici etc.) . De-am fi toți popi fiecare pe pătrățelul lui… Să vezi cum s-ar ieftini benzina și motorina și gazul…
      Cu alte cuvinte … găsiți metode alternative la consumul de carburanți … faceți economie … nu mai consumați atât de mult nu mai consumați inutil… CÂND SE POATE LĂSAȚI ÎN PLM MAȘINILE ÎN PARCARE fiecare pe locul lui frumos ordonat! hai că se poate !!! altfel la anul în primăvara veți cumpăra benzina și motorina la 13 14 15 RON /litru

      00
    • Neah nu ortodoxia romaneasca este aia Dorule
      Ci cateva religiute mici din Orientul mijlociu, gen cea coptă din Egipt

      Ortodoxia romaneasca a venit pe filiera Constantinopol (-Moscova) asa ca are multe influente post-christice. Ex. crucea care este un simbol introdus pe la 300 e.n. (in hoc signo vinces).

      00
  33. Eftimie, sunt de partea ta. Asa ca te rog frumos, incearca sa nu iei personal comentariile si sa vii cu altceva nou.

    Stiu ca pentru oricine e tentatia mare sa ia ofensele de pe net personal, dar in realitate comentariile de pe net sunt fix pix fata de cele din viata reala. Cel putin doua grade de magnitudine mai mici.

    Hai sa nu fim ca americanii si twitterul.

    00
  34. Cum au mai spus si altii: facem parte din UE. Ca noi am fost de acord sa fim clasati ca „tara ieftina” asta e vina noastra si cel mult a conducatorilor.

    Scopul pricnipal al UE este de a fi o uniune economica. Deci e oarecum de asteptat ca preturile vor fi cam la fel peste tot. A venit si FMI si a cerut, desigur, masuri suplimentare de austeritate, asa cum era si de asteptat.

    Ca individ n-ai ce sa faci. Poti sa:
    1. iti cauti de munca intr-o tara unde abilitatile tale sunt mai bine platite

    2. te muti in tara unde poti supravietui cu plata oferita pentru abilitatile pe care le ai

    3. continui sa te zbati aici sperand ca poate vine o generatie „luminata” la putere, ceea ce este putin probabil dat fiind ca majoritatea oamenilor cu initiativa se impart intre 1 si 2.

    00
    • Citind comentariile, mă macină o curiozitate.
      La nivel macro, lumea caută soluții gen mergem cu bicicleta, pe jos, cu dirijabilul, tuk tuk sau plecăm unde vedem cu ochii.
      Citez dintr-o ştire de astăzi: ,,Premierul Ciucă cere miniştrilor să verifice cum s-a ajuns la aceste prețuri (e vorba de prețurile carburanților),,.
      Să verifice, da? Asta în timp ce în alte țări s-au luat deja măsuri de scăderi de accize, plafonare de prețuri, subvenționări din partea statului la prețul la pompă etc.
      Lucruri făcute pentru ca cetățeanului plătitor de taxe şi impozite să nu-i treacă prin cap să iasă în stradă să blocheze străzi, să spargă vitrine şi căşti de jandarmi/polițişti şi să arunce cu molotoave în vitrine.
      Am o curiozitate pentru hipsterii pacifişti şi degrabă găsitori de soluții din-astea gen make love not war: la nivel micro, gen am vecini manelişti, vând şi mă mut? Am un bătăuş în clasa copilului, schimb şcoala ?
      În trei săptămâni de Grădina Maicii Domnului am slabit şapte kilograme, făcând slalom zilnic printre,, se rezolvă, dar nu acum, că imediat închidem,, şi ,, treceți mâine că nu avem tuş la imprimantă/doamna care trebuie să semneze are liber/ am greşit ceva, refacem. Dar luni, că azi e vineri şi avem program scurt,,.

      00
    • Nu cred ca ai alte alternative. Daca te tin fizicul si mentalul, poti face scandal, in cel mai rau caz te poti lua de gat cu vecinii manelisti. Dar riscul tot la tine in teren ramane.

      In Romania din nefericire fie esti „vanator” fie esti „prada”. Este foarte dificil sa fii neutru si sa stai deoparte. Poti duce linistit o viata de cetatean „onest” si in cele mai rau famate locuri din tara, pana te lovesti de o dificultate si te trezesti cu „niste baieti” la usa.

      Un exemplu: La unele dintre cele mai renumite facultati din Bucuresti regulamentul complet pentru inscrierea la sesiunea de licenta a fost pus la avizier cu 3 zile inainte de inchiderea inscrierilor. Si asta se intampla an de an, de cel putin 10 ani.

      E bine sa te schimbi tu ca individ mai intai dar pana nu ajungem la o masa critica „puterea exemplului personal” e doar apa de ploaie.

      Traiesti in mod onest pentru ca asa te simti confortabil, stiind ca in Romania te avantajeaza pilele, relatiile si cunoasterea modurilor de a fenta sistemul.

      00
  35. Cel mai important lucru este starea de trezie. Toată viața nostră este un șir de întâmplări aleatorii de la unde ne-am născut, cu cine am petrecut, ce am reușit să învățăm/știm, până la moarte. Dacă moartea se petrece încet și la bătrânețe viața o să fie plină de evenimente care îți dau trezie. Viața tuturor indiferent de mediu și șanse oferă momente de trezie de când ne naștem dar ajungem să le subevaluăm și treptat să le ignorăm pentru că mintea este dominantă și evoluția ne-a dat caracteristica de a copia comportamente și repetându-le stăm în modul reproducere și uităm de cel mai important lucru.

    Scriu asta pentru a evidenția cel mai important lucru care se întâmplă chiar acum și acesta este că în timp ce citești acest text înțelegi (simți?!) că în același timp eșți conștient (treziu). Îți dai seama cumva cu ceva că citești acum, că vezi aceste caractere… este ceva dincolo de aceste forme pe acest ecran care îți dă o *senzație*. Știi că ești viu și că în fundal inima bate, respiri și culmea gândești (în fundal da?). Toate aceste procese sunt biologice (înclusiv gândirea) și magice/inexplicabile.

    Și totuși de ce scriu aceste cuvinte acum?

    Sper că cine citește să asimileze un nou comportament acela de a vedea gândurile ca rezultatul unui organ care nu funcționează logic ci ca un rezultat al contextului în care se află. Așadar gândurile sunt și ele incontrolabile și deseori niște prostii. NU TE MAI LUA ÎN SERIOS… vezi mintea și gândurile ca pe respirație sau bătăile inimii… se întâmplă fără control atât la tine cât și la alții…

    Daaar…(trebuie să continui cumva) starea de trezie este peste acestea toate, peste corpul tău, peste biologie… acolo când ești conștient de rezultatele corpului tău (văz, minte, simțuri, organe) apare posibilitatea (poate cuantică) de a te *detașa*, de a nu te mai identifica cu tine (care ești haotic)… și dacă nu te mai identifici cu tine poți să accepți totul așa cum este și să simți că în fapt navighezi peste toate curios la ce face corpul tău și ce zice mintea ta. Această acceptare a lipsei controlului care este evidentă în starea de trezie este dragoste pentru tot se întâmplă, pentru că niște atomi se mișcă așa cum se mișcă acum și te fac pe tine să ai capacitatea de a știi că trăiești. Tot ce faci este în fapt o formă de dragoste față de totul din care faci parte. Chiar și acum când citești…

    Sună ciudat și sectant dar ca să te prinzi despre ce este vorba ai aici un exemplu de furt de timp și gânduri… aceste cuvinte pe care le citești te fac să nu mai gândești ce gândeai înainte e a te apuca să le citești… îți ghidează gândurile într-o direcție… și îți ia timpul… și așa trăiești mereu #pierdut# prin gânduri și emoții pe când *esența* este la o secundă distanță și acum devine vizibilă pentru că ești treziu și *observi* că citești și gândești și că petreci timpul…

    Scopul vieții este să fii cât mai treziu ca să vezi dragostea din tine.

    ESTE FOARTE IMPORTANT SĂ ASIMILEZI ACEST GÂND – TREZIA ESTE SCOPUL VIEȚII ȘI NICI UN MOMENT NU TREBUIE RATAT. DRAGOSTE, DRAGOSTE, DRAGOSTE!

    00
  36. 2 x trezvie, 3 x trevzie

    apăi care-i aia bună? să ştim şi noi că diavolul pândeşte.

    00
  37. inept/ineptie vine din franceza inepte care a luat din latina in + aptus, adica inapt

    nepsis vine din nustiu ce scrisoare a lui Pavel si originea greceasca a cuvantului inseamna sa nu bei vin, sa fi deci treaz, un fel de mindfulness din vremurile noastre si nu-i un cuvant asa de comun (mai ales ca termenul de nepsis vine din forma de imperativ), asa ca sunt sanse zero ca ineptie sa vina de la nepsis

    00
  38. io nu de la runciter ci de la tataie am auzit alta vorba: cand nu iti pasa, nu iti pasa, nu compui diatribe intelepte si istete despre cat de mult nu iti pasa.

    00
  39. Cocksis, si cum sa vorbesti mult fara de fapt sa spui nimic.
    Dupa ani si ani de meditatie devii atat de inert încât nici dreacu nu stie daca esti viu sau mort, esti cazut pe ganduri atat de tare ca dai petreceri dintre scânduri.

    00
  40. Un reporter il intreba pe un cetatean zilele astea cum e la mare, cat sta, chestii neinteresante. Omul i-a raspuns senin ca a venit sa manance ceva, se plimba doua ore dupa masa si pleaca la Bucuresti. Si omul nu parea vreun Tiriac.
    Benzina nu e scumpa.

    00
  41. Ineptie vine de la lipsa „Aptus”-ului. Nicio legatura cu ce e in imaginatia ta.

    00
  42. După ce mi-am făcut isihia, am citit acest articol și m-a cuprins trezvia. Mișto!

    00
  43. „e fixarea stăruitoare a gândului şi aşezarea lui în poarta inimii”
    Poate se refera la aducerea inconstientului in constient (Jung)? Adica atunci cand ai diverse feelinguri, intamplari repetitive, dar nu stii de la ce se trag ( poarta inimii), si la un moment dat incepi sa analizezi obiectiv ce-i cu ele (fixarea stăruitoare a gândului)?

    Cat despre pretul benzinei, ceva care real ar functiona, este pur si simplu sa nu mai alimentam la ei si sa folosim mijloacele de transport, sau sa ne dam demisia de la munca si sa ne apucam de agricultura. Glumesc. Sunt chain-reactii pe care nimeni nu si le asuma. Noi stim, ei stiu, prin urmare, lucrurile raman asa cum sunt.

    00
  44. Da, men, tu ești viu și noi suntem —sâc-sâc— morți. Exersează puțin și compasiunea aia pentru frații și surorile adormite dacă vrei full experience. Aia înseamnă să fii mafiot, nu e suficient gânditul hiperdeștept.

    00
  45. Nu știu dacă tu vorbești serios, dar eu n-am văzut pragul minim de 2 litri alimentare cu carburant. Vorbesc de stații Petrom, OMV, Rompetrol si Mol. De la ăștia alimentez eu, cam 33.000 km parcurși pe an. De vreo 15 ani. Adică un șofer amator destul de umblat, zic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.