Turcescu e nedumerit că lumea nu arde de nerăbdare să îi doneze bani. Gheorghe și Dobro sunt un pic iritați că publicul lor nu a dat năvală la radio să îi asculte. Cristoiu e ținut în geam pentru pensie. C.T. Popescu s-a aciuat la Digi24, unde emite niște oboseli de clasa a cincea.
Toți sunt nedumeriți cu privire la lipsa aceasta generalizată de interes pentru ei. Toți își amintesc cu plăcere de vremurile când plecau de la un loc de muncă la altul și luau cu ei jumătate din public. Nici unul nu înțelege prea bine ce li se întâmplă și cum au alunecat în irelevanța de acum.
Am identificat câteva dintre problemele lor, spre desfătarea ochiului dvs., într-o ordine aleatoare:
Minciuna si ipocrizia
Publicul a găsit surse de informare. A aflat că Dobro e ipocrit și mizerabil, a aflat că CTP umblă în geaca aia pentru că e idiot, nu pentru că n-are bani, a aflat că Turcescu e bogat și are interese dincolo (sau în loc de) de informarea publicului.
Informațiile astea se răspândesc din și prin tabloide către public, care le discută atunci când PET-ul de bere e gol și mama lu’ Zavo e ocupată.
Iar informația despre minciună și falsitate circulă cel mai repede.
Îi urmăresc cu plăcere pe Moise Guran, Vlad Petreanu și Lucian Mîndruță, pentru că toți trei au ales să nu treacă de la comentator la părerist/analist/editorialist/vedetă.
Vlad, de pildă, are ani de experiență în jurnalism în spate, se putea așeza confortabil la un talk-show unde să pună întrebări tâmpițele și să latre că are un contract beton și o audiență de 0.2.
Viitorul lui ar fi arătat așa: săracii oameni, bieții de ei, vai, ce rău trăiesc ei, stați un pic, portarul clădirii ultracentrale mă alertează că mașina mea cu motor de rachetă în curcă pe cineva. Ce ziceam? Da, săracii, bieții, vai de ei, ups, mi s-a terminat butoiul de Moet, mă duc până la magazin să mai iau unul.
Ați văzut și vedeți asta la oameni care au făcut avere în presă, unii mai cinstit, alții mai puțin.
Uzura profesională și umană
Un subiect are o durată de viață fixă, orice om de presă știe asta. Nu poți scrie la nesfârșit, zi de zi, același lucru. Nu poți face mereu aceleași glume de tractoriști (fiecare post radio are variații, dar tot la glume grobiene ajung și ei), nu poți înjura partide care nu mai sunt la putere.
La fel și la oameni. Asculți un post de radio destul de mult și înveți tot repertoriul DJ-ului. Citești un editorialist destul de mult, îi afli părerile despre orice. De aceea e ușor să îl prinzi cu minciuna când o comite:
Stai puțin, Gigele, nu ziceai tu că nu te vei căciuli niciodată pentru viza de America? Ce faci acum, pleci acolo? Din câte știu, nu s-a schimbat procesul, deci te-ai dus să te căciulești…
Ăsta ar trebui să fie semnul că personajul pe care îl proiecta asupra publicului s-a uzat.
De aceea, dincolo de publicul fidel al acestui blog, care și-a format un tabiet din a deschide dimineața zoso.ro, avem 27% public nou, care ajunge la întâmplare, citește, poate rămâne, poate mai vine, iar autorul încearcă să varieze.
Rapiditatea și internetul
Toți liderii de opinie și-au făcut statuie în perioada în care ei erau cei care spuneau ce e important și de ce. Azi sunt depășiți
La ora la care apare CTP la televizor sau Cristoiu în ziar, opiniile pe care le emit ei cu o mină gravă și importantă au fost mestecate deja de 5 oameni de pe facebook sau de pe bloguri. Le-am auzit deja.
La ora la care amuzanții de la radio își încep matinalul nu s-a întâmplat nimic demn de relatat, toți am aflat tot din seara trecută, mai bine, mai amuzant, mai complet, iar lor nu le rămâne decât să se agite să găsească acel fapt amuzant și ireal care apărea de obicei în Almanahul Pionierii 1987.
Închiși în turnul lor de sticlă, nu au văzut că le fuge pământul de sub picioare. Încă mai e public prost, doar cu televizor sau radio, avem ce mânca, și-au spus ei, nu e nevoie să ne schimbăm. Nu e nevoie să fim mai rapizi, mai variați, mai educați, mai umili. Și mi-au dat mie și altora ca mine ocazia să hrănim un public care voia variație, rapiditate, onestitate și umanitate, iar mie personal ocazia să aniversez acum câteva zile, pe 15 mai, zece ani de blog.
Mă gândeam la ceva zilele trecute, când eram singur cu gândurile mele, vopsind o ușă: cu cât îți clădești o statuie mai înaltă, cu atât ai mai puțină rușine de oameni, pentru că rușinea nu ține de foame. Oamenii care au o urmă de bun simț și-ar cere scuze pentru o tâmpenie colosală de tipul “autostrada e mai lungă decât DN-ul” sau ar corecta atunci când ar fi prezentați în moduri care nu îi reprezintă.
Dar vorbesc de avioane.
” mama lu’ Zavo e ocupată.””
mama lui zavo e moarta
u such a fucktard, sometimes.
Acuma, sincer, in lipsa Elodiei ar merge si mama lu’ Zavo…
Cred ca e mai simplu de atat- lumea s-a schimbat dar ei au ramas la fel.
Vorba lu’ Tom Waits
„Higher the monkey can climb, the more he shows his tail”
Băi, au trecut 10 ani… Înseamnă că am făcut și eu în ianuarie tot atâta. Damn, nici nu m-am gândit la asta… Ce vremuri, ce oameni erau pe-atunci
bine ca ai priceput asta din articol …bravos :)))
Sa inteleg ca esti clasa a 4-a pustiulica? Te lasa mami pe net?
Mie dor de chestiunea zilei si ma mir de ce nu fac un show asemanator…
Sub propria lor „greutate” s-au prabusit acesti zei ai jurnalismului. Azi gasesc informatia mult mai bine prezentata pe un blog, pe un fb, pe ceva online, intr-un mod mult mai amical si mai fun pentru mine, ca cititor, ca pot sa particip la discutie cu cel care emite opinia. Cu tine spre exemplu, in comentarii, sau cu Guran si Petreanu prin telefon la radio. S-a saturat lumea sa fie simplu o masa amorfa care se onduleaza dupa cuvintele unui formator de opinie.
„lideri”
netul… asta le fura „marilor ziaristi” franzela. Stirile sunt updatate constant online, afli tot ce vrei fara sa trebuiasca sa pierzi 2 ore ascultandu-l pe Cristoiu (desi poate fi amuzant in fonfaiala lui).
Ideea de „formator de opinie” presupune existența un număr semnificativ de cetățeni care, din diverse motive (de la lipsa culturii generale și până la lipsa timpului necesar pentru a se informa) au nevoie să li se livreze opinii gata formate.
Asta era situația în România, din 1990 și până acum câțiva ani. Între timp, s-au mai schimbat lucrurile, iar accesul la informație și opinii variate a devenit mai ușor, 99% grație internetului. Ca să nu mai spun că indivizii care prin ’90-2000 nu aveau timp să se informeze (pentru că erau ocupați să facă bani, cariere și copiii) au mai progresat în statut și vârstă, au ajuns să mai răsufle și ei un pic încât să poată pierde zilnic o oră-două pe bloguri, să-și facă o idee despre lume și viață… Cel puțin, eu asta văd la mine și la anturajul meu, respectiv oameni apropiați de vârsta mea (40-45).
Cât despre liderii de opinie de ieri, unii s-ar putea să rămâne relevanți, alții nu. Paradoxal, mie mi se pare că un tip mai în vârstă precum CVT are mult mai multe de spus, prin prisma experienței individuale, decât idioței gen Turcescu sau Dobrovolschi. Asta și pentru că istoria mondială post 1945 este în continuare relevantă pentru evoluțiile de azi (vezi revirimentul Rusiei, tensiunile din Balcani, fenomenul ISIS ș.a.), iar generațiile mai tinere au nevoie de contextualizare. Cum asta n-o să-i facă pe tineri să pună mâna pe cărți (fuck no!), iar internetul e pentru facebook și pornache, rămâne televiziunea cu sarcina de a mai clarifica lucrurile, pe ici, pe colo. Iar asta se poate face (și) cu ajutorul generației lui CVT.
Cât despre noii lideri de opinie, nu cred că Guran, Petreanu sau Mândruță sunt mai breji, ci doar mai proaspeți. Ultimii doi au înregistrat, fiecare, destule momente nu tocmai onorante pentru statutul la care aspiră, iar primul a devenit periculos de încrezător în propriul statut de guru finanțist, de unde și prostiile pe care a început să le scape pe post.
Mie și colegilor mei de studenție ne zicea un profesor (Dumnezeu să-l odihnească!): „Să nu fiți niciodată robii ultimei cărți citite!” Dacă mai trăia și azi, probabil că ar fi adăugat: „… și nici ai ultimului comentator tv sau blogger!”
Oare Lucian Mandruta a renuntat la titlul de Cavaler de Cornu si a devenit relevant ???
Nu. Dar pesemne că face parte din acele „guilty pleasures” ale blogger-ului.
Textul a inceput foarte promitator, dar undeva, „a urmari cu placere” era conectat la „Mindruta” si atunci s-a produs un scurtcircuit, am intrat in soc anafilactic + cadere de calciu + pierderea cunostintei + criza epileptica si de astm + lesin cu capul lovind o bordura si a trebuit sa renunt in a lectura mai departe. Sunati va rog la 112 si spuneti ca cineva il urmareste cu placere pe Mindruta, sa trimita niste perfuzii in directia aceea.
Mândruță e un Paladin lvl 10 grație demizeului Năstase.
@antinevralgic – +1. Corect.
Moise, Petreanu si Mindruta pare inceputul unei intrebari din seria ‘Care din aceste trei persoane nu e la fel ca si celelalte doua din punct de vedere al inteligentei / relevantei / bunului simt?’
Poate’l urmareste cu vreo ranga … sau lopata, nu’s mofturos
Turcescu avea acelasi „succes” in a strange bani pt un proiect personal indiferent cand o facea. Pentru ca una e cascatul gurii gratis la tv sa te uiti la unu si alta e sa scoti banu. Ai vazut-o si tu concret cand ai introdus „abonamente” platite aici pe blog. Miscarea asta de ce nu o analizezi?
Pentru articolul asta cred ca era esential sa vorbesti pe cifre de audienta din trecut vs prezent. Considerand si contextul posturilor de tv/radio unde activeaza subiectii. Altfel, fara suparare, dar sunt pareri personale fara nici o baza reala decat „asa mi se pare mie”. Eu, de exemplu, ma uit cu aceeasi placere la comentariile lui CTP. Mindruta a inceput sa participe, din pacate, la sezatorile de seara si nu cred ca s-au vazut spikeuri de audienta pe emisiunile respective. Tu dai cate o gherla pe aici (vezi confuzia de nume pe care ai facut-o nu demult) si lucrurile merg inainte. Fiecare e sau se simte bun in patratica lui de 1 metru patrat.
Ceva din motivele scăderii în credibilitate a generației mai vechi ai identificat. Dar la alternative n-ai nimerit-o. Niciunul dintre cei trei nu răzbate la publicul larg. Nici chiar Moise Guran, care are tribuna TVR și face, în general, treabă serioasă. Nu influențează mulțimile amatoare de fotbal. Opiniile lui Vlad Petreanu nu sunt cunoscute nici de vecinii lui de palier. Dar culmea e să zici că CTP-ul are păreri de clasa a cincea și să-l dai ca model pe Mândruță. La partea asta, chiar se poate râde copios. Mândruță trage tare pentru titlul de prostul internetului, dacă nu exista, l-ar fi inventat Times New Roman ca personaj.
foarte bine scris articolul. in plus as fi adaugat ca dupa ce ca nu isi dau seama acesti lideri de opinie ca sunt depasiti si obositi, acestia injura new media: internetul, facebook-ul…poate din prostie, dar cel mai probabil il injura pentru ca stiu ca vor fi complet depasiti de situatie in curand.
Toate bune si frumoase dar Lucian Mandruta de urmarit? De cand? De ce? A reusit de prea multe ori sa fie un dobitoc ca sa mai poata conta…
Dobro show e matinalul oamenilor foarte destepti.Pentru ca asa vrea dobro
M-ai pierdut când ai afirmat că Mândruță ar ști ce vorbește.
Lucian Mandruta?!?
Traiasca Nasu Mare!
Să nu uităm, primul care s-a prăbușit de pe calul mare al audienței a fost domnul Marius Tucă Show.
Iar a venit „francezul” sa comenteze?
Zoso,
Ordinea aleatoare în care surprinzi aceste chestiuni e una decentă. Am remarcat, câteodată când mai dau pe aici, că folosești unele epitete. Nici eu nu sunt mai breaz, le mai folosesc și eu. Dar privind mai atent la materialul uman analizat de tine, despre care în linii mari cred așijderea, mă întreb uneori dacă nu cumva acești indivizi, maeștri ai epitetelor grobiene, ne pot atrage în cloaca din care s-au năzărit… Vreau să zic, o idee, că bine ar fi să nu te asemui cu ei nici măcar într-un procent…
Omule, inșii aceștia mănâncă fără să producă ceva – servicii sau bunuri! E drept că dacă numim servicii lăturile lor, atunci putem spune că sunt oameni foarte harnici! De Dobro nu mi-a plăcut niciodată, l-am văzut mereu ca pe un oportunist la tava cu firimituri! Apoi cu Turcescu se schimbă treaba: odinioară îl numeam Flauber Curcescu, atât! Cât despre Vlad… mare figură fu dânsul pe vremuri… cred că încă are suflet, cred încă în el! Îmi amintesc de un moment în care îi da în vileag pe pedofilii care se vântură în zona Universității… Din păcate nu prea au avut ecou încercările sale…
În general îmi place felul tău de a pune problema, unul bărbătesc și sincer. Așa că, succes pe mai departe!
PS
cât despre CTP, unele bloguri, printre care și al tău, luate așa cum sunt, aduc mai mulți cititori fideli decât analizele ”păreriste” cu iz de academie de trotuar!
E amuzantă remarcă cum că sunt mai valoroase opiniile rapide de pe FB decât analizele cu cap și coadă ale unor analiști, cu atât mai amuzantă cu cât vine de la un creator de conținut care a realizat de multă vreme ce înseamnă un text de calitate.
Dar, na, cum zic unii, we are often wrong but never in doubt.
La TV, Banciu e cel mai interesant. Da, mai calca-n strachini, e plin de sine si se lauda etc, dar spune si chestii adevarate si „ne-comfortabile” pentru ‘excelentele’ care conduc. Si are si umor, prezenta de spirit.
Lucian Mîndruță ?????????????????
Tu l-ai vazut cand a fost pe canapeaua lui MARUTA, dicutand cu MARUTA teme sociale ?????
Mandruta e un Maruta al politicii !!
Nu, Mindruta e un Maruta. Ajunge atat
bine, daca lider de opinie e doar cel care trompeteaza primul o stire, deja discutia nu mai are sens… maester cristoiu „vezi doamne” cred ca este si acum pe dialup, dintr-o hardughie de 486 cu coprocesor – ca sa mearga si la autocad – si modemul aferent, neaparat us robotics.
oare interpretarea si speculatiile „pe surse” nu mai joaca nici in rol?
doar intreb…
Unii imbatranesc, devini senili si spun si fac tampenii … precum CTP, Turcescu, etc. … altii erau cool intr-un anumit mediu, asta nu inseamna ca vor fi la fel.
De ce apare Cristian Hostiuc la tag-uri? Nu dati cu nicovala in mine…
că in articol e link către i imbecilitate spusă de el.
Pentru noi or fi chestii de bun simt ideile astea, dar ce te faci cu audientele care stau la canapea si zapeazzzza….
Chiar ma gândeam daca o sa ai tupeul si nesimtirea sa dai ca exemplu blogurile in general si pe tine in particular. Tu ai o mana de 50-100 de oameni carora ii pasa ce scrii, încă vreo 1000-2000 care mai intra cand n au ce face si restul Google + libkurile pe care vi le dati voi ‘alisterii’ intre voi zilnic. Mare exemplu pentru jurnalisti esti si cu siguranta ai contribuit la decăderea ctpului si a altor fosile.
Ca peste tot în lume, personajele publice sau liderii de opinie se uzează în timp. Şi la noi e la fel. Doar că procesul e mult mai rapid. Fiindcă noi îi mîncăm pe toţi pe pîine. Deh, nişte fomişti. Sau, mă rog, consumerism…
Observ că de ceva timp, Moise a virat puţin spre zona politică. Face poze frumoase, de sus şi le pune seara la tv. Numa că deranjează proprietarii zonei, care au început deja să tragă spre el. Deocamdată cu prăştiile. Poate-l sperie. Dar sunt sigur că, în spate, s-au apucat de reglat tunurile.
Problema e ca lideri de opinie precum CTP, Cristoiu, Turcescu au fost inlocuiti de lideri de opinie precum Gadea, Badea, Ciuvica, Radu Tudor si ceilalti de la Antena 3.
Si problema si mai mare e ca in urmatorii ani nu se intrevede aparitia unui lider de opinie mai puternic decat Gadea,Badea&Co.
Moise Guran poate ar putea fi un lider de opinie important, dar momentan nu pare ca isi doreste asta. Si oricum ar avea nevoie de un sprijin mult mai solid decat ii poate oferi TVR.