„Voi sunteți nebuni, băi useriștilor!”

De obicei orașul e relativ gol (pentru o capitală de judet), dar în vară, venind „stranierii” se umpluse de oameni si de mașini (cu numere de Italia, Germania și mai ales Anglia). Orașul se animase puternic, era plin tot timpul, în fiecare zi.
Au plecat stranierii, a fost o perioadă în care orașul s-a golit cumva (adică, au fost seri în care la ora 8 nu era nimeni pe stradă, în centru). Astăzi, pentru că a început școala, e plin iar.
Sunt o „pasăre de noapte”, de obicei nu ies în oraș dimineața, totuși astăzi am ieșit pentru că vreau să cumpăr prune pentru a face gem; iar dacă nu ești dimineață în piață, șansele să găsești marfă proastă sunt mari daca mergi mai târziu.
Mergeam înspre piață, văd aglomerație pe stradă, aproape înghesuială, foarte mulți elevi, mame cu copii de mână, plin la terase (și la alea de băut, și la alea de „cofetărie”).
Am scos telefonul să fac câteva fotografii, pentru că destul de rar e orasul atât de animat. (Nu degeaba am trăit jde ani în București, o doză moderată de aglomerație îmi provoacă bucurie.)

Se apropie de mine un tip pe la 50-60 de ani, că de ce îi fac poze. Îi spun că e domeniu public, si nu lui i-am facut poze, nici nu știu de unde a apărut, nici nu stiu cine e.
– Am facut trei poze, nu apari în ele, stai liniștit.
– Păi nu, că le-ai sters!

Începe să mă înjure, spune că zilele trecute a mai văzut unul ca mine „cu rucsac negru” care făcea poze… ce urmărim noi să facem poze în oraș? (oare câți cu rucsac negru va vedea începând de azi, că tot a început școala?)
Îl întreb dacă mă cunoaște de undeva, dacă m-a văzut vreodată în viața lui. Hai să ne vedem amândoi de treabă, nu am avut interes să îl pozez pe el, nici nu știu cine e.
Devine violent, agresiv, aproape sare la bătaie.

Subiectul acestui text nu e incidentul, ci este replica pe care mi-a spus-o: Vă tot văd prin oraș, făcând poze, și nu nu știu ce tot urmăriți, useriștilor. 

Am început să râd, ăla mi-a dat un pumn în mână; m-am enervat și eu, am început să îl înjur și eu, am sunat la 112. Între timp au venit cei de la paza pieții, ne-au legitimat, le-am explicat că ăla e nebun.
– Nu vedeti că e nebun? Uitați, e agresiv si acum. Mă cunoști de undeva, m-ai văzut vreodată în viața ta?
– Voi sunteți nebuni, băi useriștilor!
Au făcut un fel de proces verbal, m-au întrebat dacă vreau să depun plângere.
Am spus că, totuși, nu vreau să depun plângere – nu am cum să dovedesc că m-a lovit, iar agresiuni verbale… toată lumea face agresiuni verbale (includ aici și passive aggressive shit, lol)
Situația s-a dezamorsat, eu am plecat în treaba mea, el a plecat de mână cu unul de la paza pieții, „să-l cerceteze suplimentar” – ăla era aproape agresiv și cu paza pieții.
Un incident oarecare, la fel ca acela cu boxerul din Lidl, cu care m-am confruntat fără să doresc.

Nici nu aș fi scris acest text dacă omul nu ar fi folosit expresia „useriștilor”, „nu știu ce tot urmăriți făcând poze, useriștilor”.

Cum ajung unii nebuni să se ia la bătaie pe stradă degeaba(!) pentru că „useriști”? Ce e în capul lor, și care a fost contribuția mass-media la chestia asta?

Între timp, România nu poate accesa zona euro, dar vecinii nostri pot:

Adevărul nerostit e că, și dacă am îndeplini criteriile și am fi primiți în zona euro (să zicem, în 2024, odată cu bulgarii, cum de altfel e și obiectivul oficial), România tot n-ar vrea să facă pasul atât de curând. Principalul motiv e că aderarea la euro presupune o disciplină fiscal-bugetară și o cedare semnificativă de suveranitate și de atribuții în favoarea Băncii Centrale Europene.
Niciunul dintre aceste lucruri nu e dezirabil în mediul politic românesc, în contextul actual.

Așa, acum scriem texte despre orice nebun întâlnit pe stradă?
Nu e doar un nebun de pe stradă, e un fenomen.
Nenea ăla cred că abia aștepta să găsească un motiv de scandal, pe subiectul „useriști”.
Șoșoacă s-a dus într-o comună din județul Iași și a intrat peste o policlinică să oprească vaccinările; pe facebook se umple de comuniști, iar fenomenul e grav în ochii mei pentru că tineri care nu au trăit comunism vor comunism… Nu e un „nebun de pe stradă”, e mai mult decât atât.
Asta deși orice chestie care arată mai bine în România are panou cu steagul UE, pe care scrie că UE a pus bani măcar jumătate, dacă nu 80%…

P.S.: 150g de zahăr pe kg de prune bine coapte, cântărite fără sâmburi, asta e doza care a fost acceptată cel mai mult, din cele șase ture de gem (vreo 70-80 de borcane în total).
Sterilizarea borcanelor se face cel mai simplu băgându-le, ușor umezite, în cuptorul cu microunde, aproximativ 1 minut pe borcan (7-8 borcane, setezi cuptorul cu microunde la 10 minute). Chestia asta te scapă de chinul sterilizării după metoda bunicii. Mulțumesc, Savori urbane!
Capace noi! Pentru orice fel de gem sau dulceață, cumpărați capace noi!
Borcane, dacă nu aveți, căutați la Schimbarea borcanelor.

Later edit: Cum a făcut ăla conexiunea în cap? A văzut acum câteva zile, în altă parte a orașului, unul cu rucsac negru care făcea poze. Azi, vede alt om, în altă parte a orașului, cu rucsac negru, care face poze. Lui. Ăia îi fac poze lui.
Ce e cu demența asta, să te crezi atât de important încât să te spioneze necunoscuți? Necunoscuți = oameni pe care nu i-ai văzut în viața ta, nu poți spune că îi știi de undeva, că i-ai mai văzut făcând X sau Y lucru.
Că e nebun gagiul e una. O fi. Dar cum e paranoia asta să te crezi atât de important, să crezi că cineva te bagă special pe tine în seamă?
„Useriști”. Vor „useristii” ceva de la un desculți din cel mai sărac județ al României… Iar demența asta e clasică pentru România.
În general, filmatul pe stradă în alte țări a fost primit cu bucurie. Oamenii doreau să apară în film, îmi făceau din mână, mă rugau să-i filmez. În Grecia era o doamnă care vindea pește, m-a întrebat de ce am pozat toată piața și pe ea, taraba ei, nu? M-a rugat chiar să-i fac și ei o poză, „să am amintire cu ea”. În Bari, când au vazut că filmez pe faleză, seara, tinerii au început să se adune în jurul meu, „să se bage în seama” pe film. M-au întrebat de unde sunt, am spus „România”, au zis aproape ca la o galerie de fotbal: „Romania!!”.
Numai în România e plin de importanți care nu vor să fie filmați, că… ce?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

114 comentarii

 1. Prea multa antena 3, romania tv, digi24, u name it.

  00
  • Si linsajul media poate usor duce spre linsaj fizic. Exista oameni in sectorul 1 care efectiv ar sari la jugulara lui Clotilde pe strada.
   Asta in contextul unei proaste administrari a orasului de 3 decenii si intentiilor vadit bune ale primaritei.
   S-au pompat foarte multi bani in mass-media, in principal TV, si roadele se vad.

   00
  • Îl avem exemplu chiar pe Ventor aici care până acum nu a fost deranjat de toți primarii care au prăduit mai ceva ca tătarii dar Clotilde eno curvă proastă că nu a rezolvat totul din prima fără să deranjeze pe nimeni.

   00
  • Am vrut sa comentez, dar a zis Marius deja.

   Psihoza de partid, raspandita in spatiul public de Antena 3 si rtv.

   00
 2. A fost la un centru de vaccinare, în comuna Răchiteni, județul Iași, nu la o policlinică în oraș.

  00
  • Eh, sa nu lasam adevărul sa stea în calea unui articol de calitate

   00
  • Gata, am completat textul. Acum are alta valoare, nu? „O comuna din Iasi” nu e „Iasi” (Iasi ca judet, asa scrisesem initial).
   Acum e mult mai valabil textul, nu? Am schimbat complet mesajul, cu aceasta completare: JUDETUL Iasi, nu „Iasi”.

  • @Cristici, banuiesc ca o stii pe aia cu Volga si cu bicicleta, nu?

   00
  • @C: dar tu cu siguranță o știi pe aia cu „Te bagi in seama ca chiloții-n cur!”

   00
  • @Cristici Degeaba te superi dar orașul Iași nu este județul Iași și un centru de vaccinare deschis la un dispensar de medic de familie nu este policlinică. Din cum scrii, aveam impresia că ești mai riguros în exprimare…

   00
  • Ia zi Gicule cate comune are orasul Iasi?

   00
  • @Mishu Nea Mishule, textul inițial era că s-a dus ” în Iași și a intrat peste o policlinică”. Nu am înțeles gluma ta, dacă asta ai vrut să fie. Cum Iași/județul Iași nu e Timișoara/Timiș, ca să se poată face diferența, nu văd de la ce te-ai luat de fundul pantalonilor ca să sari în sus.

   00
 3. Plm, voi chiar credeați că se poate merge așa, în stil Românesc, la nesfârșit?

  Prostia se plătește mereu iar 30 de ani prostie și durere în cur au făcut o dobândă frumușică.

  00
  • Unele comentarii ar merita sa stea undeva deasupra, ca si completare la articol.. Al tau e un comentariu de genul asta..

   Uitam des ca tot ce am ales, tot ce am patit, prin tot ce-am trecut in ultimii 30 de ani lasa amprente si chiar responsabilitati. Uitam si cand avem asteptarea sa se schimbe ceva peste noapte si cand ne opreste un nebun pe strada, uitam si cand ne plangem de saracie si cand mergem la vot si cand mergem in parc la o plimbare si ne luam un Cola pentru care acum 20 de ani faceam cheta. Cand ni se strica locomotivele cate 3 la o luna fiindca si-au depasit durata de viata si oricum mentenanta e facuta la descurcareala inca de pe vremea lui Ceasca, cand nu mai suntem independenti la energie si punem vina pe liberalizare, cand nu avem salarii, cand nu mai avem bani sa platim pensiile.

   Si nu in ultimul rand uitam efectul de lunga durata al nervilor si al educatiei deficitare.. Fiindca da, prostia se plateste.. Si rezultatul e ca „minerii” nici nu mai trebuiesc chemati, te acosteaza ei singuri pe strada.

   00
 4. Orice om are nevoie de o supapa: fie alcool, fie gratar copios, fie sex, fie sport…

  Ce te faci cand apare o criza / pandemie iar nebunii au si internet?

  Pe google daca cauti o „prostie” automat gasesti ceva relevant.

  Daca vaccinarea merge tot asa schiop iar pandemia nu se termina / apar mutatii… In 2024 o sa avem un an de AUR !

  Ganditi va ca in 2012 dupa criza economica… ne am trezit cu PPDD cu 20% !

  Partidul ala de „garsoniera”, OTV…

  Astia de la AUR au ca „vector” si nationalismul si religia, iar pandemia e catalizator…

  00
 5. „…iar fenomenul e grav în ochii mei pentru că tineri care nu au trăit comunism vor comunism”

  Stai, de unde ai scos asta?

  00
  • Trebuie sa fac niste texte mai multe. Are 24 de ani si spune ca se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu. Stie el, de la mama lui, ca se traia mai bine.
   Nu e singurul. Iar pentru ca sigur vor fi multi care nu vor crede ca exista oameni din astia, am inregistrat audio…
   Mergi pe facebook… sunt blocat 30 de zile pe facebook pentru ca am spus că comunistii sunt idioti.

  • Anecdotal evidence is usually based on individual experiences or observations, as distinct from probabilistic evidence that gives estimates of how likely something is to occur based on experience with large numbers of people.

   00
  • @Alex mai stai de vorbă cu tineretul. În deoseb cu tineretul majoritar care abia trece bacul și apoi rămân pe spinarea părinților că nu mai e foamea din anii 90 care golea sate întregi dar în schimb nu au alte perspective sau aspirații.

   Apartament moca și loc de muncă garantat unde nu trebuie să gândești e visul multor tineri acum și mulțumită părinților slabi de creier ei au impresia că apartamentul era unul de lux iar munca garantată era ca muncitul în call centre într-o multi-națională.

   00
  • De pe stradă, din lume.
   Am auzit mult (prea) mulți tineri, născuți după ’89 zicând (și crezând) că era mai bine sub comuniști.
   Am mai încercat să le explic…. am renunțat că nu vreau să fac vreun avc.

   00
 6. Bă, io când am zis aci că România-i plină de comuniști împuțiți și rusofili cretini care ar trebui gazați mi-am luat mânuțe roșii la greu.
  🤣🤣🤣

  00
 7. de ce ai pus zahar?

  00
  • si pentru ca prunele nu erau extrem de coapte, si pentru conservare. Conservant.
   Oricum, gemul meu mucegaieste daca il desfac si nu il consum… in frigider chiar! Sta perfect in camara, dar daca ai deschis borcanul, trebuie mancat destul de repede.
   Vrei un gem mai moale, nu magiun din ala tare. Vrei gem pentru clatite, mai moale. Trebuie fiert mai putin, sa iasa putin mai cremos. Daca nu pui deloc zahar, e nasol.

  • Fara zahar nu are nici un D-zeu.

   00
  • Lasă omul să pună zahăr. E cetățean european și e dreptul lui 😎

   00
  • Și nu se pun obiecte metalice la microunde. Datorită efectului Joule se atenuează puterea magnetronului și oricum sterilizarea nu se face în profunzime. Iar STAS-ul prevede 5-6 ore la autoclavă, nu 10 minute. Dacă Angelica aia citea și puțină fizică în clasa a 7-a, nu ajungea la cratiță.

   00
  • @Marinel, sterilizează borcane pt gem și zacuscă pt consum propriu (în familie), nu freze pt scurmat în dinți și nici forfecuțe pt mani-pedi pt cabinete. :)

   00
  • Cum puii mei „de ce ai pus zahăr”? În gem nu se pune zahăr?

   Am făcut zilele trecute. Așa o culoare de mișto are, un pic înspre roșu-vișiniu. Am stors și o lămâie în 4 kg de prune, accentuează gustul iar acidul ascorbic ajută la conservare.

   00
  • Eugen, cred ca puteai să pui și niște fâșii de coajă de lămâie. Am înnebunit de poftă 😀

   00
  • @Eugen, gemul se face în mod normal cu zahăr.
   Dar există rețete de gem de prune după care plâng toți nostalgicii care se face fără zahăr.
   Am o vagă senzație că îi zice magiun sau altcumva și că se face din anumite soiuri de prune, mai dulci.
   De asemenea, dacă nu mă înșel, se fierbe ceva mai mult.

   Oricât ar fi de precare informațiile mele, ideea e că există rețete de gem de prune fără zahăr. :)

   00
  • @Kilroy, fâșii de coajă de lămâie în dulceața de vișine…. nu știu exact ce e mai bun în borcanul ăla. :)

   00
  • @AB aaa, da cred că magiun. Ăla consistent în care nu mai simți fructul și stă lingurița înfiptă în borcan. În ăla nu se pune zahăr.
   …sau povirlă de perje.

   00
 8. eu zic ca ai fost un norocos. daca te lua mosul ala ostatic, nu aveai nicio sansa sa te salveze politia.

  00
 9. Pana la urma esti userist?

  00
  • Ce întrebare e asta? Ți-a răspuns în articol și îți răspund useriștii din comentarii

   00
  • Nu. Sunt „schimbam pana gasim ceva bun”.
   Am votat cu USR pentru ca erau „altii”. Iar daca se mai impusca singuri in picior, iar votez „altii”. Tot timpul altii, pana gasim ceva bun.
   Primarul de aici e PSD, si chiar face treaba foarte buna! Vreau sa fac un text cu titlul „Cum iti asiguri urmatorul mandat”, cu multe poze. Poate il gasesc si pe dementul ala prin oras, sa-i dau cu articolul de cap.

  • Păi care ”alții”? C-au rămas doar aurarii, cei cu mărul și mîrțoaga au dispărut în ceață…

   00
  • Deci stia cetateanul ceva… astia de filmeaza si le pun pe feisbuc e de la usere

   00
 10. Stai sa vezi ce te vor lua la tăbârcă useriștii ca ai pus borcane de sticla in cuptorul cu microunde. :D

  00
 11. @Cristici, apropo de aceasta intrebare retorica a ta: „oare câți cu rucsac negru va vedea începând de azi, că tot a început școala?”, mi-a amintit de o alta legenda urbana care circula la un moment dat – ambulanta neagra care fura copii. Legenda respectiva fiind crezuta de un numar mare de oameni a devenit un fapt real pentru acestia si cand s-a intamplat ca o duba care corespundea criteriilor lor sa se afle prin zona, acestia au trecut la actiune:
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/scriitoare-agresata-pe-motiv-ca-fura-copiii-ce-spun-cei-care-cred-in-mitul-ambulantei-negre-958688

  00
  • Anul trecut mi-a povestit o babuta dintr-un sat de legenda asta (pe care o stim, cred, cu toii) ca si cum ar fi un fapt.

   Sa nu crezi ca oamenii aia au disparut..

   00
 12. Mda, si dupa ce l-ai turnat pe individul cel agitat, te-ai urcat in salvarea neagra care rapeste copii si ai plecat. Las’ ca stim noi ;-)

  00
 13. Am pățit aceeași chestie (fotografiat la întâmplare cu un aparat mic) cu o tanti care s-a uitat prea mult la televizor.

  Ce mi-a rămas în minte este înverșunarea cu care doamna avea impresia că eu o urmăresc prin oraș să-i fac poze, eu așteptând tramvaiul într-o stație. Cine știe, poate că la televizorul la care eu nu mă uit li se spune cetățenilor să fie atenți în preajma indivizilor cu ghiozdan. Da, tot negru e și al meu.

  00
  • Am patit la fel in Bucuresti. Atunci am scos camera si i-am aratat femeii ca nu apare in nici o poza, ca eu pozez gunoaie si nasoale, nu pe ea. (Desi, si ea era nasoala, imi dau seama acum)

  • Ghiozdanul negru e noua ambulanță neagră. Recomand să faceți un grup de facebook al fotografilor cu ghiozdan negru, ca să alimentați mania.

   00
  • M-am gândit mai bine acum, după ce am scris. Există fotograf cu ghiozdan de altă culoare decât negru?

   00
  • Ubercool: roz

   00
  • Daca este fotografa, poate sa aiba ghiozdanul negru si Fanta roz ;-)

   00
  • Sincer,
   nici mie nu mi-ar pica bine sa ma fotografieze un necunoscut. Sunt o gramada de justitiari online care nu se uita in curtea lor. Iar situatia are si un motiv cu un sambure de adevar: usere a inceput acum ceva ani sa transmita live situatii stupide. Vine unu te filma si te intreaba: asa ca ai furat? ce sa ii spui, sa te scuzi, sa te aperi, sa injuri? Voi cum ati proceda?

   00
  • Daca te filmeaza pe tine, da. Te pozează PE TINE, da.
   Eu făceam poze „panoramice”, pe strada. Pozam aglomerație. Cu mobil (adica, nimic, aproape nu distingi oameni).
   Iar la: „Nici nu apare in poze, va arăt ce poze am făcut”, a zis: „Pai da, că le-ai sters!”
   Prea puține mașini de tocat carne…

   00
  • Cati comentatori suntem aici .. si totusi exista un „je”…

   E de ras, e de plans, nici nu mai stiu

   00
 14. Cum ai bagat la microunde capac metalic?

  00
 15. Stai o zi pe canalele lor – A3, rtv, Realitatea. O sa-i intelegi mai bine. Bunicul meu puteai discuta orice cu el pana a inceput sa isi piarda din vedere si a cam fost obligat sa urmareasca canale in limba romana. Pseudocanale de stiri fara stiri dar cu linsaje non-stop care se adreseaza catre niste generatii care cred absolut tot ce se spune la TV pentru ca fake news-ul de azi era politica de stat din vremea lor, fara alte optiuni acesti oameni raman sechestrati acestor forme de divertisment. Inainte daca punea soferul autobuzului o frana mai brusca toti pensionarii il injurau pe basescu. Norocul nostru este ca aceaste categorii sunt extincte si usor, usor nu mai influenteaza cursul electoral-urmeaza cei influenteaza cei de 50-60 plus cu facebook cu cafelute si sosoace. Nu poti sa-i contrazici oricata dreptatea ai avea – pe mine ma distreaza si incerc sa fac misto de ei- cand e tramvaiul plin de ei discut cu vreun coleg cat de tare imi doresc eu sa imi cumpar un magar si sa-i pun numele Ponta sau Dragnea si o vaca Olguta sa vezi atunci fete nervoase de parca le fur din casa. Copilul meu de 2 ani nu stie de frica de baubau sau de balaur ci de dragnea – sa vezi babe cu tensiunea data peste cap la coada la medic cand strig dupa copil ca daca nu e cuminte vine dragnea si ii fura mancarea.

  00
  • Nenorocitule! M-ai făcut să mă înec cu cafeaua!

   00
  • Mergeti prin orasul vostru, urmarind tot ce e nou la nivel de cladiri ale statului, orice proiect de infrastructura. Cate n-au steagul UE?
   Citind panourile, cate n-au macar jumatate din bani veniti pe filiera UE?
   Totusi, cu aceste dovezi fizice, cu numar de dosar, de proiect, cu acces la chestii de genul asta… cu toate acestea, e plin de comunisti?
   Dupa 45 de ani de comunism, inca 30 de ani de „comunism cu fata umana” (unde
   fata umana e fața de hoț) si ei tot nu au inteles cate ceva…

  • N-ai văzut că băncile din parcuri sînt pline de ziarele can-can și click?

   00
  • @Fisherman, nu mai bea atâta cafea că te agită și te iei pe stradă de ăia care fac poze :)

   00
 16. Nu se introduc metale in cuptorul cu microunde, iar capacul e de metal.
  O sa se strice cuptorul.

  00
  • Capacul e complicat de sterilizat, are un substrat de plastic care se strica la caldura mare. Cred ca e de-ajuns sa-l speli cu apa calda si detergent.

   00
  • De multe ori, capacul ala chiar spalat cu detergent, mai retine din mirosul compozitiei din borcan. Dupa aceea, borcanele de gem/dulceata au o aroma suspecta. Cred ca merg expuse la UV, sau cumparate altele

   00
  • Numai eu am citit „capace noi”?

   00
  • Capacul nu se introduce in cuptorul cu microunde, normal. Capacele le pun intr-un ibric, le fierb cateva minute.
   De ce capace noi:
   1. am pus pe borcan de gem de prune capac (fiert) de la borcanul de cafea. Desi a fost fiert inainte, primul sfert de borcan a avut gust de cafea.
   2. borcane pe masa, copii neatenti, inversat capace de la zacusca la dulceata de cirese amare, si invers. Cateva zile cu capace inversate, dulceata de cirese amare prinsese gust de ceapa. Baga-mi-as piciorul, si cat de munca e la dulceata de cirese amare!
   So, pentru 0,25 lei pe capac, nu are sens.
   Refolosesc capace, dar la muraturi, de exemplu.

   00
  • Solutia: sterilizator de recipiente pt bebelusi. Poti baga si capace fara probleme. Dureaza cateva minute. Daca nu ai cantitate foarte mare de gem (sau ce produs ai) poti steriliza in vreo cateva randuri (incap vreo 3-4 borcane plus capacele lor). Apoi poti baga si gemul fierbinte in borcanele fierbinti (foloseam clesti cu silicon sa scot borcanele si capacele, puneam produsul apoi puneam capac si inchideam tinand cu prosop si manusa de cuptor ca inca frigeau). Apoi..dunstulit cred ca ii zice: lasat peste noapte invelit in paturi. A doua zi inca erau calde. Asa am facut sos se rosii care a tinut foarte bine aproape un an in camara…zic un an ca l-am consumat intre timp. Era perfect capsat si in stare buna. Cred ca tinea si mai mult.

   00
 17. Chestia asta te scapă de chinul sterilizării după metoda bunicii.

  Care e chinul ala? Eu de la bunica stiu „le uzi si le bagi in cuptor la 100 grade vreo 10-15 minute, o sa fie ok” (avantajul e ca poti sa le bagi pe toate odata).

  00
  • Încins cuptorul (și bucătăria), pus borcanele ude pe o tavă, băgat în cuptor cu maximă grijă să nu răstorn borcanele pe jos, lăsat la cuptor 10-15 minute, scos tava cu și mai multă grijă pt că totul e fierbinte…. sunt prea leneșă pt tot tărăboiul ăsta.
   Am descoperit singură sterilizatul în cuptorul cu microunde: spăl borcanele cu apă fierbinte și detergent, le clătesc, las în borcane cam o linguriță de apă (ochiometric, dar să fie efectiv apă în borcan, nu doar pereții umezi), bag în cuptorul cu microunde și îi dau drumul până se evaporă apa. Le scot ușor cu un prosop fără să ating gura borcanului. Capacele le dau vreo 2 clocote într-o cratiță cu apă.
   Nu mi s-a stricat nimic.

   00
 18. Nu tu erai împotriva căsătoriilor gay sau paradelor lgbt?
  Nu tu erai cu xerox-area manualelor de „matematică distractivă”, care de fapt erau niște exerciții tâmpite de propagandă și agitație?

  Poftim – nebunul ăla, dacă i-ai fi spus nuanțele ăstea două, că ești împotriva paradelor cu gay și că matematica făcută pe vremea comuniștilor îți place, foarte probabil îți făceai un prieten.
  :D

  00
  • „matematică distractivă”, care de fapt erau niște exerciții tâmpite de propagandă și agitație.

   Cum sa descoperi un dement care se ia la bataie cu „useristi” in piete: Matematica distractiva e „propaganda si agitatie”. Daca facem niste calcule despre lungimea unor bancnote, e „propagandă și agitație”.

   „matematica făcută pe vremea comuniștilor”.
   La nivelul asta de dementa a ajuns, matematica e „comunista”

  • Nici nu vreau sa imi imaginez ce reactie vei avea cand vei afla ca folosim cifre… arabe! Iti dai seama!? Arabi, TERORISTI!!! JOS MATEMATICA!!!

  • @Cristici, cifre arabe? Se rezolvă :)

   https://youtu.be/BsMCny3LHPM

   00
  • Dar voi nu ați văzut interviurile alea de pe strada in stil VaxPopuli, la americani? Parca Jimmy Kimmel avea din astea, să vezi reacție cînd erau americanii întrebați despre initiativa de a preda cifrele arabe în școlile de stat …

   00
  • Am văzut o memă pe temă, procentul de…. neștiutori era incredibil.

   00
 19. E parca un decret lasat de Stefan Voda dupa lupta de la Vaslui cand s-a obsevat o criza a rachiului: A nu se risipi prunele in van pe gemuri si alte zaharicale!

  00
  • Nu mai e niciun decret, a fost abrogat săptămâna trecută tot după o luptă de la Vaslui (nu mai retin în ce zi pentru c-au fost 28 lupte și-o bătaie cu borcane în Vaslui de la întîi încoace)

   00
 20. „Useristi” sunt aia care vin cu aparatul foto sau cu telefonul si isi baga nasul peste tot. Care intreaba de ce a costat 8000 de RON un bec, de ce se arunca gunoaie pe terenuri abandonate, de ce camioanele alea au mai mult lemn decat in acte, de ce sunt padurile pline de cioate, de ce sunt atat de multi angajati inutili prin primarii, de ce politia nu e pe strada si suntem invadati de babuini in trafic si interlopi peste tot, de ce…de ce…de ce?
  Sunt aia care pozeaza/filmeaza si ne arunca in fata imaginea noastra reala, nu aia din cartile de istorie vechi si din propaganda de mai de mult.
  Aia care vin si ne spun ca suntem needucati, nespalati, agresivi, hoti, intoleranti, dar si ca putem si trebuie sa facem ceva sa nu mai fim asa.
  Aia care inteleg ca nu putem renunta la UE pentru ca pe langa ridicola birocratie si regulile uneori aberante, de acolo ne vin banii si impulsurile de a ne civiliza. Ca utopia unei autodeterminari independente atat de UE cat si de Rusia este exact asta, o utopie.
  Aia care nu se bat cu pumnul in piept ca sunt romani verzi, ortodocsi, adepti ai familiei traditionale, ci merg cuminti la munca in fiecare zi, platesc taxe si impozite pentru a putea fi construite autostrazi , spitale, gradinite, scoli, dar si biserici, intelegand ca toate sunt necesare.
  Aia care sunt gata sa iasa in strada cand simt ca unii joaca barbut cu viitorul lor in OUG-uri date pe sub mana.
  Aia care nu se sfiesc sa isi bage nasul in crusta groasa de indolenta, incompetenta si hotie care s-a depus in ani si ani de lancezeala.
  De la care nu ai mari asteptari de competenta administrativa sau politica, dar pe care i-ai votat pentru a mai rupe din linistea asurzitoare a intelegerilor transpartinice dintre dinozaurii care au acaparat viata politica.
  Aia cu care ” nu te poti intelege dom’ne, parca’s nebuni”.

  Aia care nu intelegem de ce ai facut 80 (!!!) de borcane de gem si nu pui un link de unde sa putem cumpara si noi :)

  00
  • mai iesi si tu din casa

   00
  • dă Topoloveni.

   00
  • acesta este motivul
   fiecare om deranjat de unul cu cameră foto se știe cu musca pe căciulă pentru o ciupeală, pentru o șpagă, pentru o construcție fără autorizație, pentru un loc de parcare cu japca, pentru o firmă cu datorii, pentru o țeapă, pentru naiba știe ce

   de aceea se asociază că îl pozezi cu ideea că ești securist/polițist/ceva sub acoperire sau mai nou userist/rezistent/oengist care îl dai pe mâna organelor. dacă veți vedea comentariile la ce pun primarii cu raportați pe cei care aruncă gunoaie o să apară unii care vor zice că cei care fac sesizări sunt SIFON

   TLDR. ăla supărat are furtul în sânge și useriștii nu

   00
  • @raul : as iesi dar nu pot pentru ca ma asteapta niste pensionari in fata blocului sa-mi sparga aparatul foto si sa-mi fure rucsacul 😀

   00
  • Ei, căcat… Useriști sunt și ăia care nu au avut niciodată un job dar au ajuns subprefecți (Iași), au ajuns viceprimari trădând partidul pentru obținerea majorității în consiliul local (tot Iași), care bagă numai gargară și scandal cu live-uri în parlament dar în campania electorală invită la o discuție despre starea sistemul de protecție a copilului în prezent o mămăică ce a fost psiholog prin anii ’70 (Cosette, Iași) sau un labagiu care a candidat la funcția de primar la Miroslava (comună în top 5 la cele mai bogate comune din țară) și care a venit să-mi spună mie că eu trebuie să iau fiecare vot să-l citesc în fața membrilor biroului electoral, ca să nu se facă fraude, în timp ce el vorbea pe messenger cu nevastă-sa care-l bănuia că nu e acolo unde spusese el că e.

   00
  • @Gicu: perfect adevarat, nu ar trebui sa aiba nimeni naivitatea de a astepta aparitia unui partid de oameni perfecti. Mereu vor fi si uscaturi. Trebuie doar sa incercam sa vedem imaginea mai de ansamblu si sa evaluam fiecare dupa puterile noastre cantitatea de uscaturi din fiecare partid. Nu sunt de parere ca ar trebui sa ne enclavizam in a sustine o grupare sau un partid pana in panzele albe indiferent de ce face, ci sa vedem, mai ales in cazul alesilor locali calitatea oamenilor care vin sa ceara votul. Nu as avea nici o problema sa votez un primar de la orice partid daca inspira macar o bruma de competenta si dorinta de a face ceva pentru comunitate.

   00
 21. Asta cu „useristii” este progresia de la „pesedistii” Cred ca la fel se întreba și ala de la PSD în parc la Izvor când îl agresa unul ca este „pesedist” :De unde ma cunoaște? 😂
  Măcar erau și jandarmi inutili în zona.

  00
 22. Transparenta e o chestiune pe care societatea romaneasca nu o intelege, mai ales cei in varsta. Te-ai confruntat cu un reflex din trecut, cand omul era nevoit sa traiasca in pestera si la nivel de societate (va aduceti aminte, contactele cu strainii erau limitate s controlate, strainii erau automat demonizati ca si reprezentati ai raului, tot ce era in tara nostra era farte bun si nu trebuie dezvaluit dusmanului) dar si la nivel individual (multi, foarte multi, aveau o metoda prin care se descurcau – fie ca furau de la CAP, fie ca faceau un troc – eu iti fac rost de paine, tu imi faci rost de lapte) iar lucrurile astea nu trebuiau aratate celorlalti.
  Aduceti-va aminte ce scandal a fost cand Voiculescu a publicat lista cu centrele de votare, mai era un pic si il acuzau de tradare nationala, a fost naspa rau de tot, desi omul s-a gandit ca va castiga capital politic, din aceasat actiune transparenta.
  Uitati-va cate categorii si-au secretizat salariul, desi castiga bani publici, mai nou si cei de la Transelectrica si-au secretizat salariul, ca asa au vrut ei…
  Sedintele de Consiliul Local ar trebui sa fie publice in orice localitate, incercati sa va duceti acolo, in unele orase veti fi luat pe sus de paznic, nici vorba de transparenta.
  Nu mai spun de proiectele de HCL, ca si proiectele de HG, care ar trebui sa stea in dezbatere publica.
  Nu trebuie sa faci poze pentru ca omul nu vrea efectiv sa fie vazut asa cum este, el isi proiecteaza o aură victorioasa, desi e doar un mosneag care merge sprijinit de umbra sa. Realitatea nu prea le place romanilor, ei sunt niste vajnici luptatori, nu niste gloabe…
  De ce userist? pentru ca userist a devenit cumva sinonim cu tanar aventurier care nu face nimica bun. Desi sunt pe scena politica de ceva vreme, useristii n-au gasit inca o modalitate de a rezona cu lumea, cei in varsta nu-i cunosc, nu-i inteleg, cei tineri le vad impotenta (ca nici nu-s in stare de nimic, iar romanul consumator de politica vrea si un pic de adrenalina), asa ca vrei, nu vrei, userist a devenit un fel de injuratura.
  Apropo de termeni folositi cu sensuri exotice, la mine in sat puteai fi injurat ca esti faraon.
  Mama imi povesteste si acum despre cate unul care sta la o adunare fara sa vorbeasca, ca un faraon.

  00
 23. “nu știu ce tot urmăriți făcând poze, useriștilor”.

  In plus (lol) recunosc vechea fobie a bastinasului socializd, ” nu e voie domne sa faci poze. Nu e voie! „. Asta fiind o regula generala valabila oricand si peste tot. Starea de ” ai voie sa faci poze ” fiind doar exceptia foarte rara de la regula …

  00
 24. inainte li se zicea golani, huligani sau drogati, acum sunt useristi, intotdeauna e o patura de oameni in societate care au imbatranit foarte urat si au ciuda pe aia tineri si de alte pareri decat ei.

  PS: ce e amuzant e ca in constiinta publica USR a devenit din „partidul anti-coruptie” in „partidul LGBTQ+” si asta fara sa faca absolut nimic concret in directia gay, in afara de boicotat referendumul anti-homosexuali de acum 2 ani. radeam cand am vazut o stire cu un mos cantaret de romante din Iasi care voia sa se sinucida ca a luat o teapa de 500 de lei de la iubit si comentariile la articol era „ia uite si useristul asta :)”. Propaganda anti-USR a functionat.

  00
  • Nu e chiar asa. Pagina de fb a ‘plus tineret’ dadea share la chestii cu diversity and inclusion day, curcubeu, lgbt etc. Cand a fost cu legea data de psd care interzicea propaganda lgbt in scoli ciolos a spus ca se introduce cenzura in scoli. Imediat dupa referendum usr-istii erau pe cai mari cu parteneriat civil, pana au vazut ca de fapt ‘boicot’ a insemnat doar ca oamenii nu erau interesati, nu ca sustineau idei de genul. Ciolos+usrplus au votat raportul matic, o gramada de conservatori au iesit din partid spunand ca nu cor sa sustina propaganda lgbt. Astea la prima strigare, ce imi vine in minte acum. Deci hai sa nu fim ipocriti mai rau ca ei, ca e clar ca sunt progresisti, doar ca nu au curaj sa recunoasca.
   Eu am fost sustinator al lor, dar ei nu sunt asa anti-coruptie cum zic, ci ala e doar un slogan pt ei, altul e focusul

   00
 25. Daca ai caldura acasa si gem de prune, ai trecut usor iarna. Muraturi asortate?

  00
  • Rețeta rusească: un vagon cu pâine, unul cu icre (de preferință negre) și unul cu votcă. Poate să fie iarna oricât de grea

   00
 26. Demență in stare pură indusă de Antene și bulele de Facebook. Așa a apărut chestia cu ambulanța ce fură copii pentru organe, pentru că prostul crede orice iese din sfera lui de înțelegere, orice depășește capacitatea lui de a analiza dacă e posibil, logic, sau are vreun sens chestia auzită. Senzaționalul e pîine pentru sufletul prostului. Și nu doar că aude prostia și o crede, dar o și înflorește și o da mai departe tot proștilor ca el, pentru că dacă dă de o persoană care îi retează scurt avîntul conspirationist, asta devine o dovadă că e adevărată prostia, uite, chiar există și cei care încearcă să ascundă adevărul. De asta e nevoie, pentru binele societății, ca orice om cu scaunul la cap să îi spună prostului și conpirationistului că e prost și să nu-l lase să continue discuția pe tema aia. Eu fac asta, cînd dau de vreun conspirationist îl blochez, intrebindu-l chestii care să-l țină pe loc din a mai debita prostii. Treaba e că acești idioți abia descoperă Facebook și bulele lor de idioți, in timp ce oamenii normali părăsesc bulele și Facebook. Eu chiar am șters contul de Facebook în urmă cu o lună, cred că a expirat luna și e șters definitiv. Pierdeam mult timp pe Facebook cu comentarii la chestiuni sociale și rezultatul era înjurături in particular și ștergere de comentarii raportate ca ofensatoare. Niciodată nu a fost moderat vreun comentariu sau vreun cont ce posta chestiuni grave (conspirații, minciuni, fake news) din cele raportate de mine. Probabil că Facebook adnotează contul cu numărul de moderări și blocări, astfel încît devine irelevant ce raportezi. Nu mai e mult pina cînd adevărul va fi stabilit democratic pe Facebook, prin poll-uri.

  00
 27. Ati ramane uimiti de cantitatea de oameni care sunt ferm convinsi ca le urmareste „cineva” telefoanele si ii asculta ce vorbesc. Sau nu folosesc servicii bancare pentru ca motive („sa nu stie aia ce facem cu banii”, „sa nu ne fure aia banii”).
  Iar oamenii astia sunt din anturajul vostru, sa ne intelegem- colegi, cunoscuti, etc.

  00
  • Acum vreo 2 săptămâni cineva din anturajul lu’ taică-meu făcea clăbuci că usr nu vrea să plece de la guvernare pt că vrea șpăgi, că știe el că Cioloș e plătit de francezi și Barna de austrieci (p-asta o auzeam prima oară), că toți usr-iștii sunt băgați în ceva numit „serviciul antiromân de informații”, plătiți de stat.
   Aaaa, și zicea că și copiii lui erau cu usr, dar le-a explicat el chestii și cică nu mai sunt.

   Cam asta am prins, că am refuzat să ascult și să fiu atentă. Nu sunt prea sigură de ce păstrează tata acea relație, dar practic sunt picată în nas de admirație pt calm și răbdare.
   Am bârfit nițel după aia. :)

   00
 28. NOU
  #100

  Nu ma mira. In iulie cand am fost in Romania m-a frapat ca pe Antena 3 toti se folosesc termenul „rezistii” in modul peiorativ ca sa se refera la … nu stiu cine … usr-isti, tineretul progresist, habar n-am … dar v-ati prins voi dusmanul nevazut care trebuie sa aiba un nume.

  00
 29. Pentru a nu se mucegai/fermenta, concentratia de zahar ar trebui sa fie mai mare de 65-68%. Altfel, adaosul de zahar nu ajuta. Da, autorul are dreptate, capacele se fierb, asta nu inseamna totusi sterilizare, ci doar un fel de pasteurizare. Borcanele se pot steriliza in cuptor la 180C. Celulele care nu sunt distruse prin fierbere sunt de obicei sporii de bacterii. Stiu, sunt plicticoasa de-a dreptul.

  00
 30. @Cristici Dacă tot am luat downvote că te-am criticat pe formă, vin cu ceva pozitiv, pe fond. Știu o sursă bună de prune pentru magiun, dacă ai nevoie, vorbesc cu omul și îți aduce (asta, în cazul în care locuiești în Iași, că eu am rămas cu impresia asta, nu știu de unde). Prunele sunt de la Cozmești (Răducăneni) și sunt o minunăție.

  00
 31. Parerea mea ca nenea e un exponent al isteriei in masa cuplat cu un IQ de grup/natie f scazut.

  Isterie in masa: Ca in Beavis & Butthead Do America (Beavis exasperat ca vrea si el sa ‘score’ si nu se intampla niciodata), cam asa si cu noi-romanii, vrem sa traim bine, sa fie de toate + servicii, strazi etc ca in alte parti, dar nu se intampla niciodata.

  IQ/natie scazut: mentinut de media/jurnalism/canale TV sub orice critica (dezinformari, kkturi platite, conspiratii, click-bait-uri, copy&paste) + se pune botu’ la gramada de manele ortodoxe si nationaliste (Gradina Maicii Domnului, cei mai extraordinari crestini, sfinti/cuvioase/prea-cucernici de tot felul, super-daci etc) + stim sa ne sapam unii pe altii.

  00
 32. Stire post TV normal: Portofoliul Justitiei, Transporturilor si Sanatatii au ajuns la USR.
  Stire Romania TV: Justitia, Transporturile si Sanatatea Romanilor au ajuns pe labele rezistilor.

  00
 33. 1 matematica e matematica. te-ai lamurit unde greseai la exercitiul ala?

  2 chestia asta m-a zgariat pe creier si prima oara cand ai spus-o dar doar acum mi s-a cristalizat ideea. zici ca in cuptorul cu microunde sterilizezi un borcan intr-un minut. deci pentru 10 borcane 10 minute. sunt singurul caruia i se pare ca in cazul asta borcanele sunt „legate in paralel” deci este suficient tot un singur minut? sau am inteles eu gresit ce vreai sa zici?

  00
  • Mai multe teste mi-au aratat ca nu pot pune 10 borcane 1 minut in total. E ca la mancare, cred… Doar dupa 1 minut x nr. de borcane ies cum trebuie.
   Inca mai am gem de acum 2 ani (cel din poza are 2 ani), nu sunt probleme cu el. So… aia e la microdude: 1 minut x nr. de borcane.

   00
  • ok, nu o sa intreb exact metodologia. dar cu 2 minute ai incercat?

   daca e cineva care poate explica concret ce se intampla in acest procedeu de sterilizare chiar il rog sa ne dea niste detalii. eu unul am avut un mic esec, nu cu gem de prune ci cu pasta de ardei iute (bine, pasta de ardei iute de a corodat metalul capacului dupa 2 ani de stat in frigider).

   00
  • Ăăă, mă bag ca musca-n….. calului. :)

   E posibil ca Cristici să se refere la sterilizarea la microunde cu referire la borcanele goale.

   Pt orice conservă borcanele nu doar se spală cu simț de răspundere, dar se și sterilizează: clasic, la cuptorul aragazului sau fierte în apă, la microunde cum zice Cristici (am detaliat mai sus cum fac eu- bag în cuptorul cu microunde câte borcane încap și dau drumul la maxim până se evaporă apa) sau ca părinții mei, care când prepară chestii la foc afară pe pirostrii, lasă borcanele umede și le așează în apropierea focului (când produsul e aproape gata și focul spre stingere) până se evaporă apa de pe ele.

   Apoi, pentru anumite produse (compoturi, murături, sosuri) se sterilizează iar, după ce se pun în borcane și se pune capacul.
   Unele se sterilizează fierbând borcanele în vas cu apă un număr oarecare de minute (15-20).
   Altele se sterilizează punând produsul fierbinte în borcane (cu ceva metalic sub borcane să nu facă poc), apoi se pun (eventual cu fundul în sus) undeva deoparte și se acoperă cu pături și se lasă sub pături până se răcește produsul din borcane.

   00
 34. La peneteu am gasit…
  Oameni spalati pe creier.

  00
 35. Pai totul porneste de la RTV si Antena3… la mine in orasul natal, sunt 2-3 pensionari care lipesc periodic afise prin oras, scrise de mana cu un scris tremurand, majuscule… tot felul de lozinci dinastea de la TV… dar tot asa cu o ura viscerala in ele impotriva USR, rezisti, neomarxisti … mizerii maxim. E trist ca habar n-au oamenii despre ce e vb.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube