Moise Guran a anunțat zilele trecute că renunță la emisiunea TV și se va concentra pe online, cu o aplicație de smartphone de curated news.
Analiștii media ai neamului tac, Meeku și Radu au scris niște aberații izvorâte din mersul pe afară prin soare. Pentru că eu stau mai la răcoare, văd lucrurile un pic altfel.
Publicul cere curated content
De câțiva ani încoace, oamenii de pe internet sunt din ce în ce mai nemulțumiți de tacticile mizerabile ale presei online de a atrage clickuri și de multitudinea de bannere pe care site-urile le afișează, devenind uneori greu să distingi conținutul.
Așa că, o mișcare în zona asta se cerea. Deja există, profit.ro, pressone.ro, news.ro, site-uri mai spălate decât cele existente pe piață, care reușesc să atragă trafic destul.
Publicul emisiunii Biziday
Publicul tânăr și educat nu e la TV. În afară de meciuri și știri din când în când, nu prea are ce căuta, de aia se dau peste cap anteniștii că nu e corect că publicitarii nu iau în considerare și publicul bătrân în statistici, că ei nu au public tânăr educat prea mult.
Iar publicul existent, fie la TVR, fie la Digi, nu se uita la analize economice. E publicul ăla bătrân, încrâncenat și sictirit, care oricum votează cu PSD și n-are chef de prostii.
Se pune întrebarea: unde e publicul tânăr? Pe smartphone. Și asta vrea Guran să facă, să meargă la el. De fapt, e un pic invers, până acum a mers el la public, și din 5 milioane de posibili telespectatori, foarte puțini erau interesați de ce vrea el să zică. Sau de stilul lui. Sau de genul ăla de emisiune.
De ce publicul de pe net
Pentru că acolo are reacții pozitive. Sunt oameni realmente interesați de explicații economice, sunt oameni care vor să schimbe ceva, nu sunt bătrâni decrepiți și încremeniți în “înainte era mai bine, pupa-i-aș tălpile lui domnu’ Ponta, că ne-a mărit pensiile, și lu’ domnu’ Tăriceanu, că e bărbat bine”. De aia Guran o ardea aiurea la Antena4 și TVR, publicul ăla pur și simplu nu vrea emisiuni economice, că n-are ce să mai economic. Putea să aibă ediții de 6 ori pe zi, oamenii ar fi schimbat pur și simplu canalul.
Generația 20-40 ani are nevoie de ceva mai mult decât țîțe și gsp.
Problema e că, după cum arată biziday.ro, tare mi-e teamă că Guran a apelat la specialiști de succes din piață, gen Comănescu, Umanu, Turturică sau tardul ăla care l-a consiliat și pe Obae.
Nici eu nu cred că poate avea succes în aplicație de știri. Poate mergând pe Youtube / vlog, cu platformă cu adevărat mobilă .ro, dar numai în aplicație nu cred.
Cica un taran merge la o gradina zoologica. Omul ajunge în fata unui tarc în care se afla o girafa. După ce priveste girafa atent, pret de minute bune, taranul conchide: “Asa ceva nu exista!”
Deci, ai vazut aplicatia, ai instalat-o, nu ti-a placut sau nu va functiona ca asa spui tu?
Da-i omului o sansa si discuti dupa ……!
Omu’ vorbeste in calitate de traducator.
Am testat și am participat la lansarea vreoo 500 de aplicații de video, de divertisment, de muzică, de plăți online, rețele sociale de nișă, etc. Dintre ele, una singură ajuns mai răsărită, fiind cumpărată de fonduri de investiții. Acum dacă întrebi și despre ea, n-a mai auzit nimic. De ce? Pentru că utilizatorul are în medie 5/6 aplicații pe care le folosește real, adică Facebook, Instagram, Google Maps, jocurile lui.
Apropo, dacă zoso ar face aplicație, v-ați muta de pe blog pe aplicație?
Mie-mi.vin feedurile din feedly unde.ii am.pe toti deci o aplicatie. Am cautat in disperarecand s-a inchis google.readerul.si emoemntan e cea mai ok. Pt mine celnputin…
Pe Guran il.am deja in feed si pe.fb si sincer doar din cauza lui si a lui digo 24 stirile de.seara mai deschid tv-ul. Acuma probabil ca il.voi pune pe olx cat de curad…
Ca sa fiu pe înțelesul vostru, va pati ca Teo Trandafir după ce a plecat de la ProTV.
500 de piscoturi nu te fac expert.
E mai ușor să jignești, decât să gândești.
Comparăm mere cu pere, dar dacă ne spune cineva, e clar, e plătit de concurență…
Mai vorbim după ce lansezi prima aplicație.
Il urmaream pe Guran in online.
Daca se muta cu totul in online, pentru mine nu e nici o schimbare. Si promit ca nu-mi pun adblock (l-am scos de pe multe site-uri decente).
Ar fi interesant si un app al emisiunii, care sa genereze ceva bani din reclame.
O singura problema am cu emisiunea lui Moise, si sper sa nu fie considerat ca cer mura-n-gura: el nu prea da solutii. E corect, e jurnalist, nu e de competenta lui sa ne spuna ce sa facem, dar credeti-ma ca uneori imi creste tensiunea la emisiunea lui. Strig tare in camera: „Si noi ce sa facem acum!? Cum sa luptam cu cacaturile astea!?”
Aproape trebuie o revolutie cam la fiecare emisiune. Pui mei, ce sa facem? „Prin vot” e singurul raspuns? Demoralizant.
Tot in online il urmaream si eu, asa ca din partea mea nu e nici o schimbare.
Teoretic e mai usor sa transmita chiar si mesajele pe care le astepti pe internet. Sunt mai putine limitari decat pe tv.
Schimbarea are nevoie si de lideri vizionari nu niste visatori.
„Generația 20-40 ani are nevoie de ceva mai mult decât țîțe și gsp.”
De acord, dar nu de Guran sau Mandruta. Eu nu vad nicio diferenta, oricum
Nici Guran si nici Mandruta nu au tate si cur. Mi se pare ciudat ca nu vezi diferenta.
Da drumul la sunet si o sa vezi diferenta
sunt niste oameni inteligenti. eu ma apropii de varsta lor si realizez ca nu au cum sa faca atatea enormitati cu buna credinta, cu mana pe inima.
E un calcul de piata pe care generatia de de pe FB il haleste de bun si-l interiorizeza de multe ori ideologic
Dacă tu nu vezi nimic asta nu înseamnă că nu există.
fara video in 1 an Guran devine Gucine??!
te caci pe ea de aplicatie, toti uram aplicatiile cu pasiune.
subscriu la ultima fraza, asta a fost si prima mea impresie: daca aplicatia a fost realizata de aceiasi oameni care gestioneaza si biziday.ro (foarte inspirat numele #sarcasm) ma indoiesc ca are sanse de succes. continutul e important, dar forma in care il servesti conteaza enorm.
Până va fi gata aplicația poate fac ceva la site astfel încât să se vadă decent și după device-uri mobile.
Pune „pe” în loc de „după”. Mulțumesc. Ăsta să fie publicul tânăr și educat?
Syntax error. Try again.
@D4n Best comment ever!
@Dan Andrei Mulțumesc, nu știam de ce luasem atâtea minusuri
Dupe, ba anagramatule.
Punctul de vedere al lui big.lazy mi se pare diferit de ce ai inteles tu.
El nu il condamna pe guran ca trece in digital (sau orice alta mutare de business), ci atrage atentia ca mesajul nu ajunge la cine trebuie de fapt. Adica le spune sa nu se cace in drum fix oamenilor care deja nu se caca in drum si stiu ca nu e bine sa faci asta.
Altfel spus, de educatie si de lectiile lui guran au nevoie in principal prostii.
Si mai e ceva. Offtopic. Voi, baietii astia din media, ori va prefaceti ori sunteti cam prosti in ceea ce priveste identificarea si intelegerea obiceiurilor de consum. Si o sa dau un exemplu pornind de la ideea ta, aia cu „publicul e pe net”, desi nu imi plac dovezile anecdotice.
Pe mine nu ma intereseaza guran, nici pe net, nici la tv, si o sa ma doara in cur de el si pe smartphone. Motivul e unul trivial de simplu: informatia lui nu e pentru mine, nu e la nivelul meu, nu imi aduce nimic util. Eu nu ma uit la el fix pentru ca nu sunt prost (cel putin nu in domeniul asta :)) ). Ca si paranteza, daca imi place ceva si vreau sa aflu informatii despre un subiect le gasesc eu in orice gaura de sarpe.
In fine, sa revenim la treaba cu obiceiurile de consum ca sa tragem o concluzie, si anume: ca mine sunt o gramada de oameni din targetul vostru, adica oameni cu interese si obiceiuri de consum diferite, triviale si de multe ori ilogice si pur subiective.
Si daca faci o analiza meta la nivelul obiceiurilor noastre de consum o sa observi cateva tendinta generale de consum: daca ma intereseaza ceva caut eu; nu suntem o multime omogena in tendintele generale si folosim mai multe canale de consum; iar nivelul calitatii al informatiilor cautate este variabil in functie de subiect.
Altfel spus gogule, daca vrei sa inveti sa vinzi, sa stii ca e destul de util sa pleci de la cum cumpar eu. Reverse engineering, multa statistica si bun-simt.
Concluzia ta este ca: „oamenii sunt diferiti si are multe aspecte.”
https://66.media.tumblr.com/5a70ec4488f8d789a4013cd428990620/tumblr_o48n1wck1j1udh5n8o1_400.gif
Poate ai avea nevoie de lectiile lui Guran…
@claudiule: gandirea abstracta te depaseste man :)).
Sau, daca vrei, te fac prost si in alt mod, unul mai detaliat: statistica si probabilitatile iti spun tendintele unui grup de oameni intr-un anumit context, insa nu iti indica oamenii carora li se intampla sau fac chestiile alea.
In plus, analizand o multime de date care aparent nu au legatura intre ele (motive de cumparare) si studii sau informatii despre trenduri (adica tendintele de consum sau cum consuma oamenii) poti face o analiza meta sa iti dai seama de cel putin doua chestii: 1. daca studiile si informatiile individuale analizate au substanta si legatura intre ele si 2. poti dezvolta si afla niste meta-indicatori care influenteaza subtil domeniul ala sau iti ofera anumite informatii despre ce se intampla.
Nu prea e bine sa fii asa sigur de tine, fii si tu un pic mai sceptic. Si daca ai niste contra-argumente pertinente si logice care demonteaza ce am zis eu mai sus, te asigur de intreaga mea deschidere fara nici cea mai mica gluma. Pana atunci ciocul mic si joc de glezne.
„de educatie si de lectiile lui guran au nevoie in principal prostii” Nu-s de acord. Prostii la care te referi au aplaudat probabil grohaielile lui nicolicea din emisiunea care l-a facut pe Guran sa-si bage p*la in tv si sa treaca la online.
Vali, ori Guran te citeste, ori v-ati vorbit intre voi… Acum vreo luna deplangeai lipsa de siteuri de „curated news”. Sa speram ca Guran vine cu asa ceva. Ramane de vazut cat de „curated” vor fi.
@Adi: nu am o scară suficient de lungă să cobor la nivelul tău.
De principiu nu continui discuții cu persoane ca tine întrucât m-ai putea bate cu experiență.
@claudiu: eu ti-am zis ca te depaseste, dar tu batman-batman.
Hai cu contra-argumentele alea sau lasa gargara.
Mosule… dar mult mai „consumi”!
Cum vad eu pozitionarea lui Guran:
Este intr-adevar nevoie de curated content si content de calitate original!
Dar, Guran nu il vad pentru publicul smart, publicul care se uita repede dimineata pe Quartz, care daca vrea putina explicatie financiara stie de Finimiza. Adica publicul tinta al acestui curated content.
Guran vinde de masa, vinde explicatii pentru omul de rand, publicul lui e fix publicul TV.
Cine naiba are o aplicație specială doar pentru 1 singură sursă de știri?
Instalezi aplicații pentru ceva ce folosești des sau in cazul știrilor o aplicație care îți sortează diverse știri din mai multe locuri după subiectele care te interesează.
Un site aerisit care să fie optimizat pentru mobil le stă în gât?
Eu vad toate emisiunile lui Guran dimineata. Ma trezesc la 5.30 si intru in baie. Pana fac number II, ma rad, fac dus, spalat pe dinti, vad cam toata emisiunea pe telefonul mobil. Asa ca daca continua doar in online cu emisiunea, intr-un format sau altul, eu raman client fidel.
la fel de bine poate sa-si faca si aplicatie de playstation sau wii.
oricum emisiunea lui e useless, nu convinge pe nimeni de nimic
psd ia voturi tot mai multe, consumul de seminte e in crestere.
is convins ca un nou caritas ar fi un mega succes
Nici eu nu inteleg de ce nu ajunge sa-i dau Follow pe facebook si Twitter sau subscribe pe YT.
O aplicatie separata e prea mult, pentru mine. Pe de alta parte recunosc ca desi mi se pare ok Guran si un baiat destept, nu-l urmaresc cu regularitate, e posibil sa nu fiu relevant pentru publicul la care se gandeste el.
Dar repet, mi se pare excesiv sa ma pui sa instalez o aplicatie pentru un singur set de stiri. Am sa uit de ea. El trebuie sa fie acolo unde e lumea: YT, Facebook, Twitter si ce o mai fi.
„Lumea” nu inseamna YT, Facebook si Twitter …
Eu si nevasta-mea (oameni de 40 de ani) ne obisnuisem cu emisiunea de la TV. Nu eram mereu de acord cu ideile exprimate de Guran, dar am apreciat efortul lui de a face educatie publicului larg.
As vrea insa sa menționez un lucru, pe care Guran, poate, nu îl știe. La generațiile trecute de 50-60 de ani, simpla prezență pe TV aduce respectabilitate. Am discutam de mai multe ori, cu oameni în vârstă, despre unele subiecte dezbatute de Guran in emisiune si am observat această atitudine: „băiatul ăsta o fi tânăr, dar dacă a ajuns la TV, în costum, n-o fi chiar un prostănac!”.
Prin urmare, dacă dispare de pe TV, o să pierdem un argument noi toți, ăștia care mai sperăm să le băgăm moșilor mințile în cap…
Să-i fie internetu’ cu noroc!
din pacate….atat cei de 60 cat si cei de 40 sunt istorie in momentul asta; speranta de schimbare (ce urat suna chestia asta) e in cei de 20, noi ceilalti ne-am dus pe pix
@Attilla
Ești sigur că tinerii de 20 de ani sunt speranța? Adică ăia care au ieșit cel mai puțin la vot, la ultimele alegeri? Care poartă tricou cu Che Guevara și converși, sunt mereu pe Facebook, trag pe nas prin toaleta Bamboo, nu reușesc să ia Bac-ul sau, dacă îl iau, nu sunt în stare să completeze singuri o cerere de luare în evidență la biblioteca facultății la care s-au înscris?
Câtă vreme muncesc, consum, plătesc taxe și votez, eu sunt cel care contează. Și alții ca mine, sau leat cu mine. Tinerii de 20 de ani de astăzi mai au mult de păscut pe unde s-a p*șat generația mea, la vârsta lor, acu’ vreo două decenii. Părerea mea.
@S.S
Într-adevăr, nu cred ca vom putea realiza ce ați realizat voi în 25 de ani.
Poate doar dacă găsim și noi o țară care s-o futem până-n mormant.
S.S. …..esti in stadiu de negare: cei care avem acum 40 (+/- 5 ani) suntem cei care nu am facut nimic in astia (aproape) 27 de ani.
Neiesitul la vot nu l-au inventat ei…ci l-au luat de la noi; exceptand „duminica orbului” cand eram prea mici si haiducelile cu Basescu din 2004 si cea cu Johanis din 2014, singurul lucru cu care ne putem mandri referitor la vot este ca l-am trimis in turul doi pe Vadim in 2000
Tacutul si injuratul pe sub mustata/ in barba…. tot noi le-am perpetuat; le-am invatat de la cei de 60 (nu e bine tata sa faci gura…ca poate te tine cineva minte) si l-am tot noi le-am tinut in viata
Trasul pe nas / tricoul cu Che…plm…inlocuiesc la fix cerceii de la noi, blugii rupti si sticla de saniuta bauta-n parc in iarna lu’ ’98 (cam cand eram de varsta lor). Ajunsi acum la 40 ar trebui sa ne doara fix in penis de tricoul celui de langa noi….ca daca nu, am mai luat ceva „bun” de la cei de 60, cei care-I tundeau pe strada pe cei cu plete.
BAC-ul/ Biblioteca facultatii…echipa de fotbal a Romaniei si cea de gimnastica feminina…e nasol daca la 40 perpetuam aceleasi mituri cu care ne minteau cei de 60 acum. Hai sa nu ne aducem aminte de stilul de invatat de pe timpul nostrum Nu-I mai bine sa recunoastem ca atat modul in care se face scoala acum cat si informatia in sine sunt mai mult decat invechite si apoi sa ne dam un pumn in oua ca la ultima greva studenteasca am cerut tot reducerea abonamentului de transport si locuri mai ieftine in camin si ne-a durut in pix ca tocmai se bagase invatamantul pe credite (ne avantaja…ce plm)
Asta cu munca…cacao….la un moment dat toti muncim si daca iti faci bine munca vei fi apreciat si ca zugrav/gunoier/vidanjor cat si ca purtator de mct-uri corporatiste.
Din pacate, noi contam foarte putin …cei de 40…ne-am dus pe pix….am devenit la un moment dat misenrupisti…singurul lucru pe care putem sa-l facem pentru a ne mai sterge la fata e sa-i invatam altfel pe cei de 5 si sa-i incurajam / sustinem pe cei de 20. Parerea mea.
@S.S.
Tu esti motivul pentru care oameni ca Moise renunta.
Atat timp cat tu vezi tinerii tarii – indiferent cum sunt ei – ca niste ratati, ei nu vor fi niciodata mai mult de atat.
„Tinerii de 20 de ani de astăzi mai au mult de păscut pe unde s-a p*șat generația mea” – sper ca peste timp, sa le spui asta si nepotilor / copiilor / rudelor tale.
@marsten: te rog frumos…un pic de matematica….noi o futem de aproapte 27…nu de 25
@SS: vad ca s-a pierdut prin meandrele concretului comentariul prin care iti raspundeam; era unul mai amplu pe care nu mai reusesc sa-l reproduce in totalitate ( din pacate) ca atare, succinct si pe repede inainte:
– cei de 40 de ani sunt cei care au reusit sa-i invete pe cei de 20 cum e cu absenteismul; singura noastra realizare e ca l-am trimis pe Vadim in turul 2 in 2000 (si apoi l-am votat pe Iliescu…fuck logic)
– partea cu BAC-ul/Facultatea si inaltele culmi ale invatamantului romanesc de pe vremea noastra sunt niste legende la fel de mari ca cele ale dacilor (…si totusi sunt sanse ca ei sa fi fost neamul ales)
– despre tricouri, faisbuci, tras pe nas n-are rost sa discutam…..noi suntem cei care purtau plete/creasta/cercei/blugi rupti sau pantaloni cu fecale (d’aia cu turul lasat) prin ’90 (s-o saniuta in buzunar)
– exact…votul tau conteaza, tu faci diferenta :)))))))
nu, nu cred ca speranta e in cei de 20; sunt convins ca speranta e in cei de 5, cei pe care ii crestem noi, aia de 40. pe cei de 20 in schimb trebuie sa-i sprijinim cu tot ce putem, astfel incat cei de 5 sa nu fie prea mult atinsi de ce am reusit noi sa facem si sa perpetuam in 27 de ani . Parerea mea.
@ everybody
Hai să nu ne pierdem în generalizari (păcat în care am căzut și eu, de dragul retoricii). Nimeni nu are de câștigat din învinuirea in corpore a unei generații (sau mai multe). Știu cu siguranță că în fiecare generație sunt destui oameni de treabă, altfel plecam de mult din țara asta. Nici noi (40), nici voi (20), nu fac excepție.
Replica mea inițială a mers însă pe negarea unei generalizări la fel de păgubitoare (vezi postarea lui Atilla), din care reieșea că leatul meu/nostru este consumat. Mi se pare o exagerare. Până una, alta, suntem vii și – sper – mai deștepți ca părinții noștri. Poate când ai 20 de ani, 40 poate să pară o vârstă de dinozaur, aproape de marele infinit… Am fost acolo (la 20, nu la marele infinit!), și aveam și eu o impresie similară. Deh, păcatele tinereții. Dar asta nu înseamnă că noi, cei care au trecut azi de 40 de ani, suntem terminați și/sau vinovați în bloc de ceva.
Nu spun că am fost niște zmei, dar măcar ne-am luptat cu bătrânii noștri, atât cât s-a putut. Unii am votat CDR în 1996, apoi cu Iliescu pentru a-l opri pe Vadim, în 2000. (Voi ați avut noroc și n-ați trecut printr-o astfel de experiență, să votezi un comunist ca să nu iasă un naționalist!). A ne reproșa nouă existența lui Vadim este o imbecilitate, noi suntem cei care l-au blocat (începând, practic, demantelarea mitului naționalist promovat de PRM). Românilor, ca multor altora, nu le plac perdanții, așa că pe Vadim înfrângerea din 2000 l-a demontat complet, a fost începutul sfârșitului. Azi nici măcar nu mai există PRM, PUNR, Gavra e mort, Păunescu la fel, Funar e o glumă ș.a.m.d. Credeți c-a fost ușor să treci prin certuri cu părinții (marcați de comunism) și prin șicanele șefilor, și ei de vârsta părinților (și la fel de imbecilizați de ceaușism)? Voi nu existați fizic când se întâmpla asta, așa că n-aveți de unde să știți, de exemplu, cum este să mărșăluiești prin București strigând „Nu stați la balcoane/ Că mâncați cupoane!” și să fii scuipat de la etaj de babe pro-iliesciene (experiență personală în ’96). Astăzi, când anti-PSD-ismul a devenit o chestie obișnuită la TV și pe net, când nu mai riști să-ți pierzi slujba din cauză că ai comentat împotriva lui X sau Y, când nu te mai trimite nimeni sa-i numeri ouăle de la tribuna Parlamentului (vezi Năstase) etc., e cu siguranță mai ușor să faci reproșuri celor mai bătrâni, nu credeți?
Așa că, revenind la vinile închipuite ale generației mele, care sunt acestea? Lucrurile merg astăzi mai bine decât acum 25 de ani. A, da, puteau merge mai bine, cu siguranță. Cum, oare? Un fost legionar revenit în țară în 1990 (Doru Braia parcă îl chema) a zis, la coborârea din avion, că toți membrii PCR ar trebui împușcați… Astea erau propunerile prin 1990, în paralel cu declarațiile lui Dan Iosif („scopul meu în viață este ca Ion Iliescu să fie mereu președintele României”). Apropo, lucrurile puteau merge mult mai rău în țară, după modelul vecinilor iugoslavi… Slavă Domnului, am trecut și peste asta.
Concluzia mea: dacă situația de astăzi este rezultatul modului în care generația mea și-a „futut” țara, atunci eu îmi cer scuze, exclusiv pe persoană fizică, și promit să mă uit cu mare atenție la viitoarele succese ale adolescenților de azi. Cine știe, poate se întâmplă o minune în toamnă, la alegeri. Că doar n-o să stăm doar în baza votului meu, oricât de mult ar conta el :))))
PS:
@Atilla: sorry, dar eu am fost doar fan Depeche Mode vreo doi ani (tocmai pentru că nu era nevoie de nici o coafură fantezistă și nici de cercei), iar gustul „săniuței” mi-e complet străin. Ce să-i faci, cu mama profesoară, n-am avut prea multă libertate de exprimare artistică. În rest, complet de acord cu ideea că mai degrabă școlarii de astăzi sunt cei care au șansa să trăiască într-o României normală…
@Marsten
Coae, apropo de BAC – „PE” care s-o futem…
Domnu’ Atilla, vorbește pentru tine, nene!
Sau te-a nominalizat cineva șef de generație?
@S.S>: din pacate nu poti evita generalizarea cand vorbesti de generatii. probabil ca ai dreptate, am fost un pic mai buni decat parintii nostril (oricum cam asta este mersul firec) la fel cum, cel mai probabil, cei de 20 vor fi mai buni ca noi.
tot din pacate, nu am fost suficienti de buni, se vede destul de clar asta.
noi fi noi morti, dar daca nu am avut suficient „ceva” sa facem mai bine cand eram tineri, idealisti etc. cu siguranta ca sansele de a-l gasi acum la 40 sunt mult mai mici; acesta este singurul motiv pentru care zic ca suntem istorie.
putem sa ajutam cu sfaturi (probabil ca nu vor fi ascultate foarte mult de cei de 20 dar poate ca putem face ceva cu cei de 5) si mai putem ajuta prin neperpetuarea miturilor care ne-au marcat nou tineretea si pe care le consideram false (asta cu scoala e unul dintre ele, poate chiar cel mai important)
Nu am spus că nu va avea succes ci am spus doar că este pe undeva păcat că abandonează un public care la ora actuală nu are alte surse de informare care să explice lucrurile pe limba lor. Asta dacă nu cumva îi numim pe Badea și Gâdea „surse de informare”.
Va avea succes tocmai pentru că se bazează pe publicul suficient de inteligent încât să îl poată urma pe orice platformă.
Nu-i va știrbi popularitatea, nu va pierde din audiență foarte mult (aici depinde, așa cum zici și tu, și de cine-i face platforma ) dar mie mi se pare că abandonează un front destul de important în lupta asta. Și nu de alta da’ ăștia cam de vârsta noastră nu prea mai avem timp să așteptăm să vedem cum or fi și ce vor vota generațiile noi.
Chiar el a recunoscut că generația lui (adică ăștia la care faci referire tu) a eșuat.
Iar pasul acesta lasă generația lui acolo unde este locul si se va adresa celor care vin.
Îl înțeleg, dacă după ce spui pe TV si pe site sa iasă publicul la proteste ca e cuțitul la os, si nimeni nu se mobilizează.
Aia e…
Eu il urmaream.exclusiv pe online… o data la cate zile…de obicei in weekend luam la rand emisiunile din zilele trecute.
Poate sa o faca si pe mobile dar cred ca e ok sa ramana si la TV. Inca se uita multa lume la TV, nu a murit TV-ul nici pt generatia tanara sau tomnatica.
E greu de spus daca va avea succes noul format „exclusiv online” dintr-un motiv expus de cineva mai sus – o buna parte din poporul cu smartphone este refractara la astfel de emisiuni educativ-economice, fiind preocupata strict de aspectul frivol distribuit pe retelele sociale. Daca Moise isi inchipuie ca are un public de 1 milion de tineri avizi de informatie economica filtrata se inseala. In plus, un tanar cu job, munceste de se kk pe el, rareori sta cu ochii in smartphone. Macar, seara omul mai statea la televizor, in lipsa de ceva mai bun, si decat sa se uite la posturile TV care anunta „soc si groaza”, mai degraba la Moise.
Dar sa nu anticipam… Sa vedem ce fel de informatie filtrata vrea sa ofere Moise, si abia atunci ne putem pronunta. Peste 80% din informatia economica din Romania este absolut inutila oricum ai aseza-o in pagina.
Apropo de „cum arata”. Imi poti recomanda pe cineva sau poti sa te ocupi de realizarea unui layout, UI, UX de calitate pentru ceva mai mult decat un simplu site?
Cu asta ma ocup in viata curenta. Dar nu mai spune la numeni. Da un mail si vedem daca putem face ceva impreuna.
numai eu am inteles ca nu va mai exista emisiunea biziday nici in online? ca tot vad comentarii referitoare la emisiunea daca e pe online, eu sunt ok…etc
Nu va fi o emisiune pe online ci un fel de portal de news, daca am inteles eu bine. In plus, Moise va scrie, articolele lui naive pe blog… Alea cu „respect pentru cei care se chinuie ca prostii, crezand ca are rost sa muncesti in Romania, cand poti lucra la stat”
Rămân la părerea că, dacă poți avea forța unei televiziuni în spate, nu ai de ce să renunți la ea mai ales când lucrurile par să meargă. Avantajele pe care ți le aduce exact în genul acela de activitate sunt foarte mari.
Schimbi ceva, lucrezi în paralel la altceva, încerci ceva nou și vezi ce semne aduce, dar nu pleci de tot. E ca și cum mâine ai renunța la blog și te-ai dedica în întregime YouTube-ului, că acolo e generația tânără și na… sunt mai interesanți ăia.
Nu mai zic de faptul că, în televiziune, există un pol uriaș în jurul PSD, iar acum unul dintre polurile mai mici ce spuneau unor lucruri pe nume dispare.
Forta televiziunii s-a vazut la aceste alegeri locale.
Dupa cata energie a bagat in campania electorala – sa arate maneverele penale – si la final sa iasa astfel de rezultate, si eu as fi renuntat la o emisiune unde vorbesc degeaba.
Dar nu renunta de tot!
Cand foloseti drept canal de comunicare TV-ul timp de 11 ani, si nu mobilizezi nimic concret – omul a spus pe post sa iesim la protest si nu s-a intamplat nimic – mai bagi o fisa si in alta parte.
Ne uitam la astia tineri ca la niste ordinari care nu pot lua nici macar BAC-ul, cand de fapt ei sunt oglinda societatii noastre. La fel ca politicienii.
Daca lasa masa asta amorfa care se uita la TV (chiar daca la Biziday) pentru cei care stau doar cu telefonul in fata cu scopul de a-i mobiliza, ar fi ceva.
Sper doar ca asta este planul…
Corect. Si tocmai asta e argumentul fara dubiu ca decizia asta nu a fost a lui guran, ci i-a fost impusa intr-un fel sau altul. Poate sa vina el cu o suta de povesti explicative, ca nu sta in picioare nici una. Daca e si el un acoperit tras pe dreapta acum, pacat. Daca, in probabilitatea aia de 1%, a fost pe bune decizia lui sa lase TV-ul, pacat din nou. Uneori oamenilor le dispare discernamantul si pur si simplu iau decizii proaste – a se vedea si site-ul cavaleria in care investeste Buhnici atata energie, fara sa isi dea seama ca hraneste un cal mort.
radu, nu poți să te extinzi pe online dacă conținutul pe care il verși e produs cu 50% resursele angajatorului. că nu te lasă el să îți faci tu șandramaua ta cu lemnul și cuiele lui.
și dacă nu ai lemnul și cuiele lui, nu prea poți să ai aceeași șandrama. așa că alegi să construiești alta, de la zero.
„radu, nu poți să te extinzi pe online dacă conținutul pe care il verși e produs cu 50% resursele angajatorului. că nu te lasă el să îți faci tu șandramaua ta cu lemnul și cuiele lui.
și dacă nu ai lemnul și cuiele lui, nu prea poți să ai aceeași șandrama. așa că alegi să construiești alta, de la zero.”
De acord, își construiește ceva al lui. Eu doar nu cred că poate avea la fel de mult succes și „reach” ca în televiziune.
Problemele lu Moise au inceput in momentul in care s-a luat de penalii din Parlament, in frunte cu Nicolicea, care au tras toate sforile sa dezincrimineze abuzul in serviciu…. E posibil ca Moise sa-si fi dat seama ca se lupta cu morile de vant sau sa nu fi avut suficienta sustinere din partea postului la care lucreaza. Cei de la Digi24 respecta cu strictete o agenda de manipulare publica euroatlantica, proeuropeana, corporatista. Moise, de multe ori, se trezea sa-si dea cu parerea, depasind aceasta linie trasata de postul Digi24 si de acolo cred ca i se trage.
nu stiu cine vrea sa manipuleze, tu sau guran.
guran declarase ca discutase cu digi24 intreruperea emisiunii de ceva timp.
la prosteala cu nicolicea, guran nu are nicio treaba. nu trebuia sa fie infectul ala in platou si gata. ce nivel de discutie, ce cacat. s-a discutat asta, ori aici, ori la arhi.
Dincolo de partile lui bune si Moise Guran a avut multe aberatii promovate pe tv iar ca economist nu e unul stralucit. Stiu, unii il vedeau ministrul economiei.. In plus a fost sonsorizat la greu de unii care nu prea ne sunt prieteni noua romanilor. E posibil ca Moise sa fie scos pe tusa fiindca s-a pus cu cine nu trebuie si acum vine cu bla-bla uri d-astea cu orientarea pe online.. o sa fie fix ca Lucian Mandruta, influencerii lu’ peste prajit. Altfel PSD-ul se reintoarce la metodele consacrate de relationare cu presa neprietenoasa?
In sfarsit cineva care a inteles ce se petrece!
Si eu miros un posibil esec. Dar nu al ideii, ci al realizarii aplicatiei.
Biziday.ro arata fad, neoperational, grotesc si haotic. Playerul e ala de rds, e si pe digi24.ro – o infectie de player.
Uneori ma gandesc cu jind la un material design, ceva.
E posibil ca Moise Guran sa fi primit cartonasul rosu pentru comportament ne-deontologic, din cauza ca a sarit, in direct, la gatul unui invitat in alt studio, in alta emisiune – escrocul de Nicolicea.
Totusi, e greu de crezut ca asta e singura cauza pentru care nu mai face emisiunea (presupusa de succes). Astfel de retrageri cu scuze diplomatice fata de public (proiecte noi, colaborari pe alte platforme, etc) se petrec atunci cand emisiunea trebuie sa se sfarseasca brusc si nu prea ai ce sa le spui oamenilor care se uitau la emisiune, ca sa puna botul.
Biziday smartphone va fi de succes in masura in care tineretul studios va gasi ca e mai interesant sa invete ceva decat sa frece duda pe Facebook, Twitter, sau alte locuri online de pierdut vremea. Iar pentru asta sa se intample, Moise Guran va trebui sa o arda usor hipster, antisistem si ecologist, altfel nu are nicio sansa. Publicul tanar pe care Moise il are in target nu pune botul la „Clubul celor care muncesc in Romania” dintr-un motiv simplu: peste 80% din tineretul absolvent de liceu sau facultate freaca duda cu gratie si se gandeste sa o taie din tara.
Omul a vorbit cam mult de sri in ultima vreme, iar faptul ca nimeni nu vorbeste inca nimic este prea suspect. La motivele de ieri seara nu am pus botul. A fost atat de neconvingator prin tot limbajul, verbal si non-verbal, ca aproape ca ne transmitea semnale cum ca ar spune el ceva, dar nu poate. As vrea ca versiunea lui sa fie cea reala, dar ma tem ca e ceva mult mai adanc.
Nu cred ca va avea succes. Voi/noi, cei care suntem pe net f mult timp si citim bloguri ca acestea, ne informam, o vedem ca o idee buna. Dar majoritatea tinerilor (pe care viseaza Guran c-o sa-i prinda) nu se uita la bloguri pe net, nu citesc, nu se informeaza, ci se dau pe FB si pe Youtube. Eu stiu o chestie: never change the winning formula! Si el avea succes. Ca nu ii convine lui cat succes avea, asta nu vine decat sa ne spuna niste lucruri despre desprinderea lui de realitate. Dar faptele raman: avea succes cu emisiunea. Cand oamenii s-au obisnuit cu un format, cu un loc de unde isi iau informatia respectiva, nu e o idee buna sa schimbi totul. Ca asa ti s-a casunat. Uitati-va la toate emisiunile TV care s-au mutat la alte televiziuni. Ma refer si la cele de divertisment. Aproape toate s-au dus in cap. In cel mai bun caz o sa-si pastreze privitorii. Dar alte ispravi n-o sa faca.
O sa vedem cine a avut dreptate nu peste mult.
PS: In general am impresia ca omul o ia pe aratura tot mai tare in ultima vreme…
Bai, sa va explic. Lui Guran i s-a pregatit asta de mult. Nici el nu cred ca realizeaza ce i s-a intamplat. El era un fel de sindicalist al patronilor, al micilor intreprinzatori, al muncitorilor cu ceva creier in cap. Si incurca agenda unora. Ce faci tu daca te incurca Guran? Il angajezi (aka faci contract cu firma lui) si apoi il dai afara. Da nu pe fata ca nu da bine. Il convingi cumva ca e ideea lui sa plece. Il sicanezi, il enervezi, il scoti din minti. Subtil. Plecarea lui Guran din TV e ca si cum ar pleca Buzdugan si Morar de la radio sa-si faca blog.
Da. Asa se pare…Altfel e greu de explicat de ce ar renunta cineva la o emisiune care are audienta, atrage reclama, nu are concurenta pe alte posturi, e realizata cu contract pe sereleu, etc… Cred ca l-au sfatuit s-o lase balta si ca sa nu-l compromita in ochii publicului, au inscenat contrafacerea cu proiectul online pe smartphone.
Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont ca, emisiunea lui Moise e costisitor de realizat – ai nevoie de oameni sa alerge pe coclauri, iar asta cere buget. E mai simplu sa faci o emisiune intr-un studio TV cu cativa invitati la masa, care sa dea din gura. Cu siguranta cei de la Digi24 au considerat insuficient ce incaseaza din reclama din emisiunea lui Moise – din cate stiu (cand era la TVR) reclama cam intra la el in buget – a si explicat odata reteta financiara la el pe blog.
Nu in ultimul rand – cand ai ca sponsori principali Petrom, Banca Transilvania si altele… poti sa faci un jurnalism economic cat de cat corect fata de public dar… vei ajunge in cele din urma sa faci reclama directa sau mascata pentru sponsorii aia care dau banul.