Munca la stat e o trambulină

Uitându-mă la îmbulzeala de ieri de la spitalul din Brăilă şi ascultând ce spuneau oamenii de acolo am realizat, încă o dată, că nu avem o cultură a organizării muncii. Vosganian, invitat în studio la Realitatea (apropo, n-au nişte scaune, să nu o mai ţină pe frumoasa Melania în picioare?), bălmăjea tâmpenii, ca de obicei, pe tema bieţilor bugetari. Cum, după Xzeci de ani în sistem, nu îi va mai angaja nimeni.

Asta e problema. Statul a dat ţării o forţă de muncă şchioapă şi chioară. Oamenii care trec în sectorul privat au probleme în a se adapta unui ritm de muncă alert, bazat pe rezultate şi dedicaţie. De asta mulţi dintre ei ţin cu dinţii de locurile de muncă. Argumente gen “sunt prea mulţi pacienţi şi prea multe şcoli” le intră pe o ureche şi le ies pe alta, ei ştiu doar că statul trebuie să le dea salariul, indiferent dacă sunt 3 pe un post sau dacă sunt piţi cea nouă a directorului.

Munca la stat ar trebui să fie o trambulină. O freci 5 ani şi apoi ştii destul de multe încât să te duci fără frică în sectorul privat, unde eşti plătit dublu. Nu stai la căldurică toata viaţa şi apoi te plângi că statul pe care îl sugi de bani nu te mai poate plăti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

64 comentarii

  1. Nu este chiar aşa. Sunt multe specialităţi care îşi găsesc locul numai la stat, oferta privată fiind redusă sau inexistentă: asistenţă medicală, asistenţă socială, educaţie şi ar mai fi. În plus, de multe ori, munca la stat este mult mai solicitantă şi frustrantă decât în sectorul privat, proporţia de şefi incompetenţi fiind mult mai mare datorită numirilor pe criterii politice, proceduri absurde (care tot de la şefi vin, nu de la funcţionari).
    Aici e un fel de schizofrenie a „contribuabilului” român. Pe de-o parte, vrea servicii de calitate, dar pe de altă parte să nu plătească impozite şi să nu lucreze nimeni la stat „pe banii lui”, ceea ce nu se poate.

    00
  2. oare unde in sectorul privat isi poate gasi serviciu un om la varsta de 40-50 de ani care toata viata lui a lucrat ca impegat de miscare, asta tot asa ca tot se vor concedia mii de salariati ai CFR?

    00
  3. Asta ar fi o solutie doar daca sectorul privat ar oferi suficiente oportunitati tuturor categoriilor profesionale – greu sa fii politist la privat. Mai mult, sunt unele sectoare – sanatatea, ordinea publica etc – unde statul ramane singurul angajator (ok, poate nu singurul, dar cel care acopera cea mai mare parte a cererii).

    Problema e ca da, in Romania varfurile reusesc, dar in viata asta varfurile trebuie sa castige fff bine (nu, 1500 EUR/ luna nu e fff bine) si cei mediocri trebuie sa castige decent. Pentru un exemplu in acest sens, vezi SUA.

    00
  4. @Cristian Banu – + 1.
    @add – ai dreptate, nu e stresant deloc sa stai 10 ore cu mainile in intestinele unui nene. Ce poola mea, e aproape la fel de greu ca si batutul la tastatura…

    00
  5. @cosmin: cum unde, la o firma privata de transport feroviar. Exista si din alea. Aaa. stai, ca acolo tre’ sa faci profit si sa muncesti, nu sa dai gauri la buget. Mda, deci nicaieri, ai dreptate.
    Din pacate la noi birocratia sufocanta e cea care tine in viata un sistem muribund. Asa ca, atata timp cat exista o hartie care trebuie plimbata din doua locuri, vor fi si doua servicii pe tema asta. Ar fi prea logic si frumos o baza de date comuna, nu? De ce sa dureze doua secunde si un calculator, cand poate dura 2 saptamani si 4 oameni agatati de colturile hartiei.

    00
  6. Mai, treaba e clara, cunoscuta: omul care lucreaza la stat zice: noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc. Dar uite ca acum astia nu se mai fac ca-i platesc. Si se umfla buba!
    E clar, fooooarte multi dintre bugetari n-ar rezista in sistemul privat tocmai pentru ca s-au obisnuit „sa se faca” numai ca muncesc. E si asta mostenirea comunismului poate. Dar incet-incet scapam de conceptia asta, cred eu. Spor la treaba!

    00
  7. @jordan – si tu ai dreptate :D, in spitalele de la stat toate asistentele sunt foarte competente, iti zambesc permanent, au grija de bolnavi de parca ar fi rudele lor (personale pe persoana fizica), nu vorbesc urat cu pacientii si se uita urat la tine doar daca incerci sa le jignesti cu spaga, nu fumeaza in incinta spitalului, nu fac chefuri la servici (asa cum au insinuat cateva ziare), iar cele care sunt tinere iti fac si un oral inainte de culcare. Pot sa jur ca trei sferturi din ele au amarata aia de scoala „FEG” sau asa ceva si practica acea meserie din orice alt motiv, numai din daruire nu. In umbra catorva exceptii se adapostesc o uriasa clasa de incompetenti care toata viata lor au trait la adapostul unui loc caldut la stat, si s-au complacut in acea viata mediocra. Un om cu experienta, care se bazeaza pe cunostintele dobandite in timp, cu siguranta ca va fi capabil sa-si gaseasca un post bun in mediul privat. Ceea ce vedem la Braila, este de fapt disperarea unor oameni mediocrii, care constientizeaza ca doar statul este atat de fraier sa le ia cv-ul in seama.
    Atunci cand „stai cu mainile in intestinele unui nene”, stresul face parte din meseria ta, risc asumat cand ai decis ca asta vrei sa faci in viata, de fapt stresul cauzal majoritatii acestor persoane vine de la gandul ca spaga a fost putina.

    00
  8. fugi ma cu munca stresanta de la stat. arata-mi bugetari care fac overtime, din proprie initiativa sau nu.

    00
  9. cum naiba sa facem treaba cand primul comentariu de la acest post incepe „nu e chiar asa”
    sigur ca nu e chiar asa, sigur ca sunt victime, sigur ca trebuie sa-i tinem in spate ani in sir. cand fac greseli e de vina sistemul, salariul, statul, boc, basescu, mostenirea, nicidecum prostia proprie. cum naiba sa fie altfel cand orice prostie le e cautionata de politicieni socialisti si, mai nou, liberali (OMG!) care plang de mila bietilor bugetari.
    stiti cat e salariul minim la privat? stiti cat se munceste acolo? stiti ca exista oameni care pot fi dati afara oricand si nu exista nici un sindicat sau vreun politician idiot care sa-i apere (cand nu fac afaceri, desigur)?
    la munca, baaaaa!

    00
  10. totusi cred ca din grupul bugetarilor inutili ar trebui exclusi medicii si pompierii.Astia chiar isi dau interesul si isi fac treaba bine.Parerea mea.

    00
  11. Cristian : Da, exista specializari disponibile numai ”la stat”. Totusi, cati studenti sunt pe locurile din facultatile care produc oameni pentru acele cateva specializari ?

    00
  12. Am fost ieri la un vaccin la spitalul de boli infectioase din Cluj. Portarul are o cutie din termopan care are geamurile acoperite cu o patura. Intre geam si patura era o crapatura cat sa vad ca televizorul mergea. Se uita la Stirile Pro TV (sa va zic sincer si mie mi-ar placea un job din asta – as putea linistit sa stau sa programez si sa fiu platit din doua locuri).
    In camera de urgenta doctorita si cu rezidentul stateau la barfe in timp ce asistenta facea internari, scria toate hartogariile si tot ea era insarcinata si cu efectuarea vaccinului. Asa ca a trebuit sa astept aproape o ora in timp ce nu era decat un alt pacient inaintea mea dar totul fiind facut de asistenta treaba mergea incet. Doctorita isi dadea doar cu parerea.
    Asta e un caz real – de ieri dupa masa. Intr-adevar unii lucreaza si au responsabilitati dar majoritatea oamenilor de la stat au doar un loc caldut unde sa se uite la Pro TV in liniste nederanjati de nimeni.

    00
  13. medicii?
    studiu de caz: copil de 1 an, operatie de rutina, durata 1 ora cu tot cu pregatire. spital din romania.
    medic, anestezist, asistente. totalul bate spre 10 mil. daca parintii nu au banii astia ce se fac?
    acelasi personal medical va intra probabil in greva pentru ca are salarii mici si sistemul ii persecuta.

    00
  14. vali, de data asta esti fix pe langa.

    00
  15. ‘Geaba dam vina pe angajatul de rand. Totul pleaca de sus. Fiecare domeniu bugetar e condus de un ministru. Fiecare ministru are niste oameni in subordine. Se merge asa pe „n” nivele pana a se ajunge la angajatul de rand. Daca toti oamenii de pana la angajatul de rand in acest lant ar fi competenti sau ar avea vreun fel de raspundere angajatii de la stat nu ar mai fi niste „mediocrii in cel mai bun caz”. Viziunea conform careia statul trebuie sa fie o trambulina catre privat e gresita din punctul meu de vedere. Statul trebuie sa adune oameni cat mai priceputi dinspre privat, asta daca vrem vreodata sa avem servicii de stat bune.
    Problema e ca undeva pe acest lant se interpun oameni cu competenta 0, pusi pe criterii politice, pe pile, sau din cu totul alte motive decat competenta.

    00
  16. Zoso, fara suparare, dar si in sectorul privat nu stau lucrurile grozav. Pe la unele firme esti platit dublu si o freci dublu.
    De trei zile astept sa intru in folosinta contului de gazduire de la o firma privata (inca nu ii spun numele) care promitea ca asta se va intampla dupa o ora de la confirmarea platii…Confirmarea aia s-a facut acum trei zile si eu tot mai astept. Intre timp, telefoane, discutii,pasatul de la un „specialist” la altul, nervi…Nu suna cunoscut? Unde am mai intalnit asta?…Aaa, la stat…

    00
  17. Ahh…. Melania….:)

    00
  18. Ati vazut si voi ce salaerii au medicii si asistentii in Romania. Se poate asa ceva ? Totusi sa fim seriosi, nu puteti compara munca si responsabilitatea care o are un medic cu cea a unui taximetrist, care probabil are salarul mai mare.

    00
  19. Ref. la cazul Braila: nu confundati cadrele medii si cadrele TESA cu medicii.
    Daca studiati mai atent veti descoperi ca tambalaul nu este facut de medici.

    Salariul de rezident e mic. La limita subzistentei (sunt rezident anul 1, salar < 1000 RON, + bonuri de masa).
    Nota – pentru cei care vor comenta ca 1000 RON constituie bani buni in RO ii rog sa faca urmatorul calcul (asta daca stiu aritmetica): abonamente la resurse stiintifice online (aproximativ 400 $ / an), taxe la colegiu si diverse manifestrai stiintifice (aprox 500 $ / an), chirie (nu au existat posturi de rezident in orasul natal asa ca tb sa merg in alt oras).

    Programul (chiar daca super incarcat si stresant – aici fac o paranteza si precizez ca nu in toate spitalele din RO bate vantul) imi permite sa prestez si in privat (in timpul meu liber) in asa fel incat sa-mi cresc veniturile (nu va imaginati ceva spectaculos).

    Am o problema cu acele cadre medii care solicita spaga ("pentru domnu' doctor"), care sparg seminte (in garda) in fata televizorului in loc sa fie pe saloane sa monitorizeze pacientii, care isi dau cu parerea despre anumite decizii medicale (mult peste competentele lor) si care ies in strada cerand salarii mari, blocand in acest fel activitatea unui intreg spital.

    Si mai am o problema cu serviciul RUNOS din spitale serviciu care face angajari de cadre medii si auxiliare pe principiul PCR + spaga si care face tot posibilul sa nu le interfereze nimeni cu ciorba lor de FEG-uri.

    Si uite asa ne intoarcem cu discutia catre "calitatea resursei umane”.

    Ce-i de facut: pai strict pe bucata asta as aprecia daca tot mai multi colegi ar face referate cadrelor medii care nu-si fac treaba, daca i-ar lua la impins vagoane si i-ar deranja in mod sistematic de la spartul semintelor. In felul asta, usor-usor, s-ar produce o masa critica demna de luat in seama de toti cei care ocupa posturi caldute (din sistemul sanitar). Pentru asta ar trebui sa nu mai stam la cutie.

    P.S. Pentru spargatorii de seminte exista si metode mai radicale (pe care nu le propovaduiesc, dar pe care le practic atunci cand cazul o cere) de genul:
    – limbaj de cartier;
    – suturi in dos;
    – etc.

    00
  20. @zoso Nu cred ca exista in mediul privat meseria aia. mecanic de locomotiva intr-adevar sunt firme private de transport marfa, dar liniile si persoanele care le au in sarcina sunt strict ale statului.
    in general anumite posturi din cadrul CFR sunt exclusiv pentru bugetari. un alt exemplu. meseria de Nas, pai care Nas si-ar putea gasi job in alta parte cand el toata viata nu a stiut decat sa se plimbe prin tren si sa ia bani de la studenti

    00
  21. Credeti ca eficienta intr-un sistem porneste de la executanti sau de la factorii decizionali?
    Chestia cu bugetarii sunt naspa si noi politicienii facem curatenie in sistem e o maniplare grosolana. Ca sa nu mai vorbim de lungime. Si pe care, totusi, o inghit toti fraierii care au pretentia ca daca nu asculta manele si stiu sa butoneze o tastatura sunt deja inteligenti.

    00
  22. Eu cunosc oameni care au muncit 20-30 de ani in sectorul de stat si acum s-au adaptat perfect in sectorul privat (fac bani de nu stiu sa-i numere).

    00
  23. @asteris: Eficienta vine de la o buna mentalitate, salarizarea urmeaza eficientei, si nu invers. cum nici un elev nu invata dupa ce a luat nota, cum nici un cumparator nu plateste dupa ce a luat produsul si l-a folosit vreo 2-3 ani. salarizarea este plata pentru munca depusa. nu maresti plata sperand ca si munca va fi mai buna, ci munca mai buna atrage o plata mai buna.

    00
  24. asteris, gresit. E pe dos. Buna salarizare vine din eficienta. Dar n-ai cum sa fii eficient intr-un sistem gandit prost.

    00
  25. Nu are legatura directa eficienta cu salariul. Eficienta intr-un sistem pleaca de la un top-management eficient.

    00
  26. E adevarat ca la stat se sta. Partea proasta e ca nu se poate renunta la scoli, politie, guvern etc.

    00
  27. hai să privatizăm toată românia, să vedem ce iese

    00
  28. @jordan : pai si daca nu mai exista cerere pt. postul respectiv, de ce nu fac recalificare pt alt post ? e ca si cum as veni eu, potcovar de succes in sec. 19 in bucuresti , in anul 2010 si as cere sa-mi fac meseria desi cred ca exista sub 100 de cai in bucuresti care nu sunt sportivi de performanta. daca nu mai exista cerere, ne adaptam si mergem mai departe, nu blocam sistemul doar pt ca suntem prea lenesi si las-o ba ca merge asa.

    00
  29. p.s. – e o metodă din matematică numită „demonstrație prin reducere la absurd”

    00
  30. cc, top management eficient obliga angajatii sa fie eficienti.
    Daca ma intrebi pe mine, factorul destabilizator in relatia eficienta -> salarizare este statusul pietei de munca (degeaba esti eficient daca la coada asteapta 20 de oameni capabili de aceeasi eficienta care ar accepta un salariu de doua ori mai mic).

    00
  31. @cosmin: nu exista nici un post oarecum similar in toata romania?

    O exista, dar pentru unii e mai greu să plece de lângă prieteni, familie etc. Dacă ești căsătorit și partenerul are un loc de muncă bine plătit, ce face? Renunță? :)

    00
  32. @tracker – bun, dar tu iti dai seama ca unele posturi trebuie sa existe in sectorul bugetar, da? recalificarea nu e o solutie, daca ramanem fara medici / politisti / etc. Nu toti pot fi economisti, informaticieni, bloggeri etc. Unii trebuie sa are ogoarele, altii sa mature pe strada, altii sa ridice gunoiul – societatea are nevoie de toti astia. Si, daca ei isi fac treaba, merita platiti. Si daca nu isi fac treaba merita dati afara. La noi toti sunt tinuti si platiti prost.

    00
  33. @Jordan

    OK, medicii sunt excepția, de acord, că așa puteam să-ți dau și eu exemplu informaticienii care scriu software medical, auto, pentru industria energetică sau cea bancară, sectoare vitale ale vieții și economiei, unde o greșeală poate distruge mii sau milioane de vieți într-o clipă.

    Și totuși, sunt și spitale private, sunt și școli private, sunt și formații de pompieri private… Să nu ne dăm mai congolezi decât suntem.

    00
  34. Eu sunt directorul unei firme. Si vin si zic: „au scazut comenzile cu 25 la suta. La tot omul o sa scadem 25 la suta din salariu”. E bine? Nu ar fi mai bine sa vad care oameni sunt mai eficienti si care mai putin eficienti, si in functie de asta sa scad salariile? Si poate chiar sa cresc salariile unora care imi aduc comenzi noi?

    00
  35. Militarilor tocmai li s-au mărit pensiile. E mişto în România :D

    00
  36. @Ionut Staicu: mori daca pleci? stai si fii somer atunci.

    Nu mă înțelege greșit, eu le recomand tuturor celor ce nu le convine locul de muncă să-și dea demisia și să plece la mai bine.

    Doar că nu se aplică ce ai zis cu „toată românia”. Nu mori, dar e o mică șansă să nu te simți… fericit :D

    00
  37. problema este ca ne invata cum se munceste la privat boc si base care toata viata au supt-o la stat. te doare bila. :lol:

    00
  38. cc, nu e contradictie intre ce zici tu si ce zic eu. Tu doar ai zis acolo cum obliga managementul agajatii sa fie eficienti. Asta se face evident prin salarii, si ocazional prin… inlocuire, ca doar nu o sa ii biciuiasca.

    00
  39. Eficienta vine din educatia generatiilor… noi nu avem 2 generatii succesive educate… noi suntem in urma 100 de ani la capitolul educatie. Romanul autentic nu are virtuti care sa il propulseze in lumea actuala. El nu are o baza pe care sa construiasca sau ma rog, baza societatii romanesti e formata din oameni de cacat. Cati dintre noi nu ar baga mana pana la umar daca ar ajunge pe o functie unde s-ar putea face asta? Cine zice ca nu ar baga mana minte cu nerusinare. Nimeni nu sta cu mainile in san si va face pe dreptul cand in jurul lui e jaf in faza de metastaza. Majoritatea este prima generatie care traieste la oras si care are un 8 clase acolo (desi ma indoiesc). Inainte de majoritatea asta se statea la coada vacii. Cand altii construiau catedrale cat juma de casa poporului si universitati care mai de care pe meleagurile astea se construiau bordeie. Cam atat ii place lui sa munceasca. Cat sa-si faca un bordei ca merge si ala de odihnit oasele si de ferit de ploi. El nu a invatat ca munca este singura valoare universal valabila care il poate scoate la un liman. Tot timpul el este victima, istoria a fost cruda cu poporul asta, vecinii au fost niste jefuitori jepcari, comunistii s-au pisat pe noi, in razboaie am fost curva castigatorului pentru ca asa trebuia, criza a venit de afara etc. Asta este sorgintea romaneasca si asa va ramane pentru ca romanului nu ii place sa traiasca intr-o tara in care iti este drag sa iesi pe strada, cu strazi curate, cu oameni veseli si prietenosi, cu autostrazi, cu transport public decent, etc. Romanului ii place sa aiba numai el iar restul poa sa crape. E mult prea tarziu sa se mai intample ceva bun aici. Nu ai educatie, nu ai civilizatie, nu ai competenta, nu ai eficienta.

    Munca la stat este o trambulina pentru cine si-a facut niste relatii pe care le poate utiliza in folosul mediului privat. Putini sunt bugetarii care ajung in mediul privat pentru ca sunt competenti. Multi sunt cei care sunt angajati pentru relatiile pe care le au in interior si pentru ca stiu „cum merge treaba”.

    00
    • @gelu: nu cred ca e vorba de generatii educate. cred ca sunt doua romanii, una in care traim noi, si alta in care traiesc politicienii, bugetarii, taximetristii, descurcaretii. aia care se bat in trafic in ce spirit crezi ca isi vor educa plozii? dobitocii care blocheaza tramvaiul cu masina, ca sta doar 5minute, ce crezi ca ii vor invata?

  40. Da, Andrei, prin salarii, dar si prin stabilirea de proceduri, de sisteme de control etc.

    00
  41. eficienta vine de la o buna salarizare.

    00
  42. la stat exista grila de salarizare.oricat de mult (si bine) muncesti, mai mult nu primesti !

    00
  43. Sistemele de control in general scad eficienta dar ofera masurabilitate. Masurarea se face pentru a putea apoi lua masuri pentru cresterea eficientei. Procedurile sunt legate direct de eficienta, un lucru fiid considerat eficient atunci cand este facut conform unei proceduri destepte.
    PS: ne abatem de la subiect.

    00
  44. Problema romanului cea mai mare este: comoditatea. La stat, e bine, mai stam la cafea, la o tigara, un ciubuc. „Acum s-au pus raii din guvern pe noi si suferim.” Din pacate siaici e o problema, cu schimbarile astea prea bruste. Acum, daca un nenica e obisnuit sa munceasc mai lent, de 40 de ani, il schimbi tu, statul???

    00
  45. @Andrei : asa da !

    00
  46. @jordan : politisti si medici se afla si in sistemul privat si peste hotare. eu vorbesc de acele joburi care in afara au fost automatizate( de ex lucratorul de la ghiseu pt facturi , au aparut si la noi roboti automati care fac asta). cum a zis cineva mai sus ca lucreaza la cfr , exista si linii private de tren sau in afara au fost inlocuiti cu roboti si sine care fac singure asta .
    ps:referitor la medici , a postat si zoso , insa tu stii cata cautare este in afara pt medici de calitate ? nimeni nu te plateste sa fii mediocru, trebuie sa excelezi sa iti castigi painea.

    00
  47. Tuh chiar vrei sa-i vezi muncind?

    00
  48. Cunosc oameni care se incadreaza perfect in portretul descris de tine.
    Daca stai de vorba cu ei, iti dau dreptate. Problema e ca, dupa jumatate de secol de comunism si 20 de libertate, inca nu am invatat ca suntem responsabili pentru tot ce ni se intampla in viata.
    De-aia tot asteptam sa ni se ofere salarii bune, joburi, etc si nu plecam din jobul de rahat pe care il avem.

    00
  49. se freaca menta si se munceste din greu si la firmele de cablu : am facut o sesizare acum 3 luni si am tot revenit cu mailuri , telefoane… nu se intampla nimic…am fost sapt trecuta la o caserie a firmei de cablu si din intamplare m-am intalnit cu un fost coleg care lucra la „vanzari” iar problema a fost rezolvata pe loc in 5 min de la calc lui…si mi-a spus ca orice om de „vanzari” ar fi putut rezolva de la calc lui la orice caserie ..dar.. ” nu se poate” ,” reveniti” ; ” depuneti o alta sesizare” e mai simplu!!!!!

    00
  50. Si uite cum se incearca analiza in 50 de comentarii a unei probleme atat de grave in societatea romaneasca incat are radacini infipte de la nivelul educatiei, pregatirii si culturii profesionale pana la nivel de mentalitate civica samd. Sunt atat de multe chestii gresite in tara asta, in toate sectoarele si la toate nivelurile incat ajungi sa gasesti factori ce duc la sau amplifica o problema dintr-o anumita zona care n-ar trebui sa aiba nicio legatura cu problema respectiva.

    De exemplul faptul ca nu stiu ce bugetar nu se dedica sau nu se implica poate avea ca explicatie faptul ca nu ii pasa, ca de vina e mentalitatea noastra de jemanfisisti, de lenesi. Sau poate avea ca explicatie faptul ca nu e motivat de catre institutia in care activeaza, prin bonusuri financiare ca recunostinta a rezultatelor exceptionale. Sau nu este impins catre pregatiri profesionale mai inalte e l-ar duce la urcarea in ierarhie, la o functie mai inalta. Sau ca statul isi bate joc de el. Sau, sau, sau….

    Sunt atat de multe sau-uri, si nu se rezolva nimic la niciunul. In loc sa se puna mana naibii pe unu din ele si sa se inceapa astfel repararea societatii noastre de undeva, sa vedem cum evolueaza lucrurile, sa vedem progresiv unde a fost sursa cea mai mare a problemei, sa tragem invatamintele, si sa mergem mai departe la urmatoarea problema, in loc de toate astea in schimb se discuta si se da cu pararea fiecare despre tot si orice, si uite asa se merge intr-un cerc vicios care nu ne duce nicaieri, sau poate dau la o degradare si mai mare.

    00
  51. Nu exista 2 Romanii. Exista o Romanie cu oameni educati si oameni needucati. Oameni mai muncitori si oameni mai putin muncitori. Tocmai de aici si nemulutumirea alora mai educati si mai muncitori, ca traiesc in aceeasi tara cu ailalti. Daca erau doua Romanii era bine, ca nu ne intalneam unii cu altii.

    00
  52. Mi-a placut asta: „Oamenii care trec în sectorul privat au probleme în a se adapta”.
    Ai dreptate, e greu sa treci de la conditia de om la cea de sclav la un jegos de patron cu patru clase care sa te plateasca si mai mizerabil la negru doar „cand vrea muschii lui”.

    00
  53. OK, statul a angajat pe parcursul anilor o gramada de oameni incompetenti si inutili. Acum nu-si mai permite sa-i plateasca. Solutia ar fi sa-i dea afara. Simplu, nu?

    Pai nu. Acum vin unii si zic: „Pai si ce daca meseria mea e inutila si eu sunt un incompetent? Daca ma da afara statul, eu nu am din ce sa traiesc. E de datoria statului sa-mi asigure mie un trai decent.” Incorect, dragilor. Statul trebuie sa-i ajute pe cei care nu se pot ajuta pe sine (copii, handicapati). Un om sanatos, chiar si la 40 sau 50 de ani, este perfect capabil sa munceasca. Deci statul nu ii datoreaza acestui om decat somaj pe o perioada limitata, perioada in care persoana respectiva trebuie sa-si caute un loc de munca. Cum, unde, cand nu e treaba statului. Asta e capitalismul, deal with it.

    Expresia in engleza de „nanny state” se potriveste perfect Romaniei.

    00
  54. Buba e ca angajatorii din sistemul privat evita sa angajeze oameni veniti din sistemul public. Guess why, chiar si dincolo de frecatul mentei.

    + ca functionar public debutant iei vreo 500 de lei, daca nu mai putin, in mana, indiferent ca esti absolvent de liceu sau ai studii superioare sau orice alte calificari. Cool, huh. (Nici nu cred ca vreunul abia intrat in sistem primeste vreun post de unde sa poata extrage spagi seminficative.)

    00
  55. Teoria ca teoria, dar practica…
    Fara suparare, o fi mai bine platita munca in sectorul privat (poate), dar de muncit se munceste la fel ca la stat, ba, in unele cazuri, chiar mai rau.

    http:9abordare.blogspot.com/2010/o9/diferenta-dintre-oameni-si-animale.html

    Adineauri am vorbit cu cei de la firma respectiva, din Brasov, si mi s-a spus ca, daca vreau banii inapoi, primesc 12 euro din 80 ! Dupa 3 zile de relatii contractuale, in care nu am primit nimic pentru cei 80 de euro…

    00
  56. Am gresit link-ul si va cer scuze. Daca vreti sa vedeti articolul, intrati va rog pe blog. Nu e „reclama”, dar sunt asa suparata ca vad negru inaintea ochilor si nu mai stiu ce fac, de asta am gresit.

    00
  57. Nu stiu vali… fiecare avem dreptul la o parere. A mea este ca plozii nu isi iau educatia numai de acasa… sau cel putin nu ar trebui sa isi ia educatia numai de acasa… de la 7 ani incolo ar trebui sa mai invete ceva si pe la scoala, pe la liceu, printr-o facultate… sa gandeasca si pentru ei, nu numai prin experientele parintilor gibonizati. Tu ai vazut ce diferenta de gandire este intre un om cu studii superioare si unul fara? Eu lucrez cam 12 ore pe zi intr-un mediu cu oameni competenti si cu inteligenta peste medie (o firma de avocatura), zilnic ma intalnesc cu oameni din mediul de afaceri, majoritatea expati, si uneori uit cum sunt oamenii de rand. Mi-am adus aminte de oamenii de rand acum 2 seri cand au venit 2 gigei la mine sa monteze o usa. Bai crede-ma ca nu stiam cum sa comunic cu ei. O scena demna de idiocracy ce sa mai – fix scena aia „but the English language had deteriorated into a hybrid of hillbilly, valley girl, inner-city slang and various grunts. Joe was able to understand them but when he spoke in an ordinary voice he sounded pompous and faggy to them” Eu fiind Joe :)) (de scena asta imi aduc aminte si cand mai vad cate un comentariu malitios la adresa lui bucurenci cu care am fost coleg de scoala generala) Subit mi-am adus aminte de cand am stat o perioada in Londra si a venit un gigel de la ei sa imi inlocuiasaca contorul de la gaze. Nu are rost sa spun ca diferenta intre gigeii de la noi si gigeii de la ei e ca de la cer la pamant si mi-am dat seama ca totul e din educatie.

    Parintii mei sunt generatia aia venita de la coada vacii la oras de pe la 18 ani, inregimentata in fabrici si uzine, mieluseii cu frica de Dumnezeu, de autoritati(batranu daca are 2 lei restanta la impozit, intretinere, o amenda de circulatie samd nu mai doarme noaptea), de securitate, de turnatorii membri de partid asa cum sunt multi dintre parintii generatiei noastre ca nu erau multi cu scoli si functii la intreprindere. Eu inafara de bunul simt elementar nu am avut multe de invatat despre lumea asta de la ei pentru ca si ei dupa revolutie au inceput sa traiasca in alta lume, insa in scoala am dat peste profesori extraordinari, la facultate la fel, oameni de la care am avut ce invata – niste valori care raman indiferent de starea societatii. Eu sunt ceea ce sunt din cauza educatiei si crede-ma ca nu am fost un invatacel desavarsit. Am fost cel mult mediocru. Dar chiar si asa, daca nu era educatia poate acum ascultam manele la telefon in tramvai in drum spre fabrica de termopane sau intr-un autobuz din Spania in drum spre tarlaua cu capsuni. Si sa iti mai zic o chestie… toti cercopitecii astia care se bat in trafic, care se dau cu capul de scaune pe stadion, care smenuiesc si care fura isi doresc pentru copiii lor o alta viata. PS in facultate, timp de 2 ani, ca sa ma intretin si sa am timp sa ma duc la cursuri si la seminarii la zi am fost taximetrist asa ca am trait si in romnia ailalta o vreme :)

    00
    • @gelu: eu am copilarit in militari, intr-o zona unde se intalneau suedeji, muncitori si intelectuali. parintii mei sunt intelectuali light (ingineri), dar aveam in bloc si oameni care lucrau in MAE din ’87, de exemplu. imi dau seama usor revenind in cartier ca 75% dintre colegii mei de generala au calcat pe urmele parintilor. puscarie-puscarie, sofer-sofer, cusatoreasa-cusatoreasa. sunt putini care se nasc peste asteptarile materialului genetic.

  58. Atata timp cat statul roman isi permite sa plateasca oameni care nu fac absolut nimic, o sa piarda bani. La mine la munca asa e. Cretinii din spatele meu, cretini cu care impart biroul cam de 1 an, nu fac nimic toata ziua. In fiecare zi. Si inca sunt acolo. Pentru ca unul este fost director iar celalalt un tampit cu o fuga de idei si-o incoerenta de speriat, care da in judecata tot ce prinde! N-am auzit de 5 ori intr-un an tastele calculatoarelor alora batand ceva! Si totusi astia incaseaza impreuna cam 3000 lei pe luna.
    Atata timp cat nu exista criterii de performanta la stat, astfel de jigodii vor sta bine mersi si 3 prosti care muncesc se duc acasa in concediu fara plata. Ca una de la personal i-a zis unei colege de birou ca n-are concediu de odihna dupa ce-a venit din crestere copil, desi conform legii avea dreptul la concediu ala de odihna, vita trebuia sa faca un simplu calcul, ori sa numere in pla mea lunile pe calendar, nici nu mai zic!
    Si cati ca astia!
    Nu va obositi sa ma trimiteti la munca la privat. Am semnat contractul, incep in octombrie. Pe un salariu triplu.

    00
  59. NOU
    #64

    Fara o politica puternica si o mentalitatae nationala si mai si n-avem sanse sa convingem pe nimeni sa gandeasca asa,

    Insa: Zoso for president!! :D

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube