Mulțumesc, Afganistan!

Am în plan să fac un text cu titlul „Kaufland, frate cu românul”. Un motiv ar fi, de exemplu, că lanțul de magazine are 1,3% din toți angajații din România.
Dar până fac acel text, deschid un „sistem de ecuații” cu câteva necunoscute:

1 – săptămâna aceasta, luni și marți, în Kaufland este promoție la gutui. Preț bun, iar dacă ai card, prețul e și mai bun.
Care este sursa gutuilor? Le convine să vândă gutui cu 4,5 lei/kg, aduse de la 5000 de km depărtare?Tiruri întregi, convoaie de tiruri care aduc gutui românilor, că ei n-au. După toate pierderile de pe drum, că sunt fructe, nu?, la ce preț ajung la vânzare? Românii nu ar putea livra către Kaufland gutui la același preț? Iar dacă nu, de ce?
(Apropo, e planeta poluată? Să facem ceva, că e prea poluată planeta!?)

2 – Știre de azi, pe Euronews:

Taliban launches food-for-work programme to tackle hunger crisis in Afghanistan
Afghanistan is already suffering from poverty, drought, electricity blackouts, and a failing economic system. „Poverty and hunger have many causes. One is Covid affecting the whole world, second is the drought in Afghanistan and its surrounding region.”

E secetă în zona aia. Dar nu atât de multă încât să nu trimită sute/mii de tone de gutui în România, că românii n-au, săracii.

3 – știre pe youtube:

E interesant ce spune omul, din câmp, de la fața locului.

Am adunat trei realități, le-am pus într-un sistem de ecuații.
Am să gândesc la el în timp ce pregătesc gutuile pentru gem. Gem de gutui cu fructe din Afganistan, îndulcit cu zahăr din Germania. Păi de unde zahăr, din România? Ce glumă!

 

Importăm mâncare din țări care au fost aproape toată existența lor în război.
Sau din țări unde se moare de foame la propriu. Mă rog, vecinii lor mor de foame la propriu: Le mâncăm fasolea etiopienilor. Cum au ajuns boabele românești să dispară din piețe

Tarabele sunt ocupate de un concurent puternic: fasolea din China sau Etiopia, mai ieftina decat cea autohtona.
Taranii n-o mai cultiva pentru ca nu le aduce profit. Doar gospodinele suspina dupa fasolea romaneasca, mai gustoasa, dar sunt nevoite sa cumpere ce gasesc.

P.S.: la articolul cu ardeii, care veneau tot din Afganistan, era cineva în comentarii care spunea că nu e corect Afghanistan, ci Afganistan. Acum e ok, se poate citi textul, e mai valabil acum, că am scris Afganistan, fără h? (trebuia să fim noi mai cu moț decât alții: officially the Islamic Emirate of Afghanistan)

 

 

Later edit: Nu voi face niciodată texte în care  să mă întreb de ce nu fabricăm tastaturi, mobile, macarale, trenuri, vaccinuri (lol)… dar mâncare!? Mâncare, domnule, copaci pe câmp! Mai ales în țara asta unde…  se moare de foame!!!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

176 comentarii

  1. In Kaufland sunt primiți doar cei înțepați? Sau e la liber și pentru cetățenii ”second-hand”? Ce se știe?

    10
    • ce-ar fi sa te rogi de popa si BOR sa-ti faca supermarket?! aveti toti de castigat din asta: aia fac profit si mai mare si nu ne mai stresati regulile de bun simt!

      00
    • Antivaxxerii au acces doar daca intrarea in magazinele agroalimentare se face direct din exterior (fara acces prin galeria comerciala).

      00
    • Cea mai mare șmecherie ar fi să fie dat un mic test de umanitate sau solidaritate, nu de vaccinare.
      Dar tu deja stii unde te situezi, nu ?

      00
    • imagine de la iesirea din mall https://imgur.com/a/PSaOeCH

      00
    • Ha ha ha, cum nu vă mai lasă să tușiți peste fructe și legume în Kaufland, cum faceți coadă la vaccin.

      Marș la magazinul de cartier cu adaos 100% dacă ești șmecher.

      00
    • Încearcă la Curtea brâncovenească, e deținut de un popă hoț (și la propriu și la figurat). Ăla nu-ți cere vaccin, ci doar să plătești adaosurile nesimțite.

      00
    • ce-ar fi sa te rogi de popa si BOR sa-ti faca supermarket
      ne mai informam si noi putin sau tot pe clisee?
      https://pressone.ro/de-ce-nu-se-vaccineaza-romanii-raspunsurile-gresite-si-raspunsurile-mai-apropiate-de-adevar

      00
    • Te primeste neintepat doar daca esti murdar de kkt la gura. Deci ar tb fi ok.

      00
    • @Aurel – Nu sunt sigur, dar dacă nu te primesc pe tine eu mă simt, cum să spun, mai liniștit. Nu pentru că ești nevaccinat, ci pentru că am un prost mai puțin pe lângă mine.

      00
    • Ura asta efervescenta impotriva celor nevaccinati seamana din ce in ce mai mult cu refularea faptului ca nici voi nu sunteti siguri ca ati facut alegerea corecta si va enerveaza ca altii se fofileaza. Altfel nu inteleg de ce atata ura ca altul alege sa nu se protejeze.

      PS stiu ca o sa-mi iau 100 de minusuri, ca tot atatea am luat si primavara trecuta cand ziceam aici ca asta va fi boala serioasa si voi o tot tineati ca e doar o gripa.

      00
    • @Big Vaccinul e maxim de eficient cand se face in majoritate. Asa se stopeaza o pandemie. De acolo ura. Pentru cei ca tine care nu inteleg asta si tot pune acceeasi placa obosita cu ce iti pasa ce face altul..

      00
    • @Cristian – nuș ce să zic vorbind de eficiență, dar dacă luăm ca exemplu Germania, atât incidența cât și numărul de cazuri de la terapie intensivă de anul ăsta este mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

      00
    • Iar ai apărut antivaxer jegos pentru care nu e decât o gripă și nu afectează nimic covidul? Marș în morții mă-tii.

      00
    • @bezmetique si, comparand cu aceeasi perioada din 2019 sau 2018, numarul de cazuri e imens acum, chiar mai mare decat totalul cazurilor din 2010 pana la inceputul pandemiei.

      00
    • Daca esti IDIOT nu trebuie sa te lauzi.
      Certificatul verde se obtine dupa vaccinare, vindecare sau testare.
      Esti boier dar iti e frica de DRACU si ai creier doar cat sa crezi ca in lichidul ala din flacon sunt 5 cipuri si fiecare medic nimereste cu acul doar 1 cip de fiecare injectie, atunci te testezi dn 3 in 3 zile si iti tii certificatul valid. Esti pe saracie ca doar biserica e „si a celor saraci cu duhul” – asta e un mod arhaic de a zice prosti, in fine, esti sarac si nu ai bani de testare dar vrei certificat verde? Te duci si il slujesti pe Domnul facand voluntariat in spital – dai cu mopul, stergi la un fund un intubat, chestii din astea de le poti face fara o pregatire prealabila, garantat te ajuta „cel de sus” si iti da si tie niste c-19 sa faci si tu sa duci acasa sa faca si ei, iar daca esti curat in suflet te iarta si te mai lasa pe pamant cat sa te vindeci sa iti poti lua certificatul verde valabil 6 luni.
      Solutii exista, nu e nevoie sa te dai cu necuratul sa faci vaccin ca sa intrii in supermarket, se poate si nevaccinat, dar cu certificat.

      00
    • Skyler sa nu mai vorbim ca in timpul RDG nu exista nici macar un caz. Au vrut libertate au luat covid…ahahaha

      00
  2. De ce ai cumpara fructe/legume din afara UE!?

    Multe sunt „bombe otravite” pline de pesticide.

    Daca portocala Turcia e 5 lei/kg iar din Grecia e 7 lei/kg atunci nu faci economie 2 lei ci pierzi 5 lei.

    00
    • Nu vrei sa fii tu Ministrul Economiei?

      00
    • Aceasta mentalitate romaneasca, cum ca lucrurile turcesti sunt de cacat…

      Ce te face sa crezi ca portocalele din Grecia sunt bio sau contin mai putina otrava?
      Ce te face sa crezi ca turcii baga otrava in legume?

      In vest, pepenii se injecteaza in vrej cu varianta fake a coca cola / cum este la noi Adria Cola, pentru a fi mult mai dulci.

      00
    • destul de adevarat, doar ca uneori nu ai ce alege, cum zice nenea in video, ca a vandut supermarketului cu discount(subventionat) si produsul cautat de tine nu exista la raft

      00
    • pt Dan:
      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/alerta-alimentara-fructele-care-vin-turcia-sunt-pline-de-pesticide.html

      Plus articolele de acum cativa ani cu ingrasamantul (sau ce era ala) minune interzis in EU dar pe care il aduc oamenii din BG (care o fi in EU, dar na, trebuie sa „mananca” si gura lor).

      Deci da, turcia /bg poate chiar si grecia, vs belgia, olanda, spania…. clar varianta a doua, chiar si cu plus de pret.

      00
    • @Vlad E suficient sa vezi cum schelalaie ai nostri pe grupurile de pomicultori sau legumicultori cand mai interzice UE cate un insecticid cancerigen.
      In Grecia sau Spania avem UE sa mai interzica din mizerii dar in Turcia sau Afganistan sunt liberi aia sa dea cu ce vor.

      00
    • @Vlad, „Ce te face sa crezi ca turcii baga otrava in legume?”

      Stire de acum 7 zile: „Alertă alimentară. Fructele care vin din Turcia sunt pline de pesticide”

      https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/alerta-alimentara-fructele-care-vin-turcia-sunt-pline-de-pesticide.html

      00
    • NOU
      #25

      incorect, toate produsele vândute aici, respectă regulile de AICI (RO&EU), nu de ACOLO; de ce ai cumpăra gutui din afganistan? păi, așa: 1) fiindcă vrei gutui și alea sunt gutui și altele nu sunt; trebuie doar doar să treci cu vederea că acolo este munca unor necredincioși, ceea ce, de la Decebal încoace până la autorul acestui articol, se știe că este problematic în cel mai înalt grad. altă problemă eu nu văd.

      00
    • Dan, e o palarie prea mare pentru mine, te las pe tine.

      Banuiesc ca tu ne-ai obliga pe toti sa cumparam hartie igienica la 50 de bani ca sa ne inveti „economie pe paine”.

      Te dezamagesc, dar prefer sa „arunc bani” ca sa nu zic altfel decat sa-mi asum „riscuri pe degete”.

      Go Dan !

      00
    • ce regula de aici respecta heroina produsă in Afganistan și care se vinde in Europa, prostule? Auzi la el, că ce se vinde venind din Afghanistan in Europa, respecta regulile din Europa… Cred că talibanilor li se umple curul de lacrimi dacă îți dau ție mâncare cu dioxina sau DDT in ea.

      00
    • NOU
      #28

      @Ion. ai și tu dreptate, opioidele de kaufland nu sunt de încredere; ține de furnizorii pe care.i ai.

      00
  3. Ironia e ca nu ti-ai dat seama dar ai descris varianta cea mai buna pentru Romania : sa faca gem (produs cu valoare integrata mare) din resurse brute, (primitive) cu valoare adaugata mica venita din tarile bananiere/care cultiva gutui sau produc resurse de baza (zahar); Ideal ar fi sa nu mai producem produse ieftine care nu au valoare adaugata mare (cereale, fructe de productie in masa, lemn) ci sa importam materia asta prima care e ieftina si sa producem aici produse serioase. E ca si cum ai zice vai saracii nemti care produc Mercedes de ce nu isi mesteca singuri in anvelopele alea si in cabluri in loc sa le dea de lucru la romani.

    00
    • Adevarul e ca e chinul dracului sa pui niste copaci pe camp… e munca nasoala tare.

    • Sigur marii producatori de gem cumpara gutuile din Kaufland stand la rand la casa

      00
    • Cristici, de ce nu cumperi tu niste hectare pe undeva prin provincie, le cureti, apoi cumperi pomi gutui, ii plantezi, ii ingrijesti,ii culegi, faci o cladire in care pui utilajele pe care le cumperi sa faci gemuri si ce mai vrei ….
      Si vezi daca gasesti si oameni potriviti pe care sa ii angajezi pt toate astea, ca o sa iti fie cam greu sa le faci pe toate singur…
      De ce nu întrebi mai bine inainte un mic antreprenor in agricultura, pomicultura, cum se descurca, si dupa,sa te intrebi prin postari pe blogul lui zoso, de ce draq suntem atat de prosti ?

      00
    • car, de ce nu iti construiesti tu masinile, reteaua de apa, casa, vaccinurile ( ;) )… In general, de ce nu stai tu singur in padure?
      „De ce nu întrebi mai bine inainte un mic antreprenor in agricultura”… vezi stirea 3, unde spune omul ce probleme are? O vezi?

      Ma, ce comentarii sunt astea, ganditi cand le scrieti?

      00
    • Desigur ca am vazut-o…..acel ‘nu se merită’ surprinde foarte bine situația…tu crezi ca daca faci pe desteptul cu noi, se schimba ceva ?
      Ok, nu vrei sa investesti in pomicultura, legumicultura, atunci du-te si picheteaza zilnic Ministerul Agriculturii si trimite-le idei pe email, astfel incat ‘sa se merite’ ! Că asa, sa o labarim pe bloguri…

      00
    • O livadă de pomi fructiferi nu se face peste noapte. Primii 5 ani nu ai producție, pina cresc pomii și intră pe rod. După ce intra pe rod ai vreo 15-20 de ani, după tipul de pom, de producție. Cînd pomii îmbătrânesc, trebuie sa ai plantație de puiet, să muți pomișorii tineri in locul celor bătrîni. E o chestie pe termen lung, cu planificare serioasa și know-how, tratament anti dăunători, etc. Să pui pomi pe cimp fără vreo planificare, pentru a face producție de fructe, chiar e greu și eventual cam inutil.

      Acum mă cert și cu Cristici, că Flutule deja m-a blocat cînd l-am contrazis.

      00
    • Au putut afganii, cu tara in razboi, nu pot romanii, ca „dureaza 5 ani”…

      00
    • E o munca irationala – cu acelasi efort poti obtine mai mult facand altceva. Etichete… Tu de fapt incerci sa ii faci sclavi pe romani sa lucreze pe mancare ca in Afganistan si sa iti permiti sa le cumperi gutuile la acelasi pret.

      00
    • @alexnicolae, m-aș fi așteptat ca pandemia asta să vă învețe pe experții în logistică faptul că nu e o idee bună să depinzi complet de alte state pentru materia primă necesară în producție (fie că vorbim de prune sau altceva). N-a fost să fie… :))

      00
    • Dulcețurile de la noi se fac din ”cărămizi” de fructe uscate, un praf roșiatic măcinat înainte de prelucrare (adus cu precădere din China), pectină și zahăr. A lucrat nevasta la un ”fabricant” de dulcețuri din CT și 2 ani n-a văzut nici un fruct pe linie, nici măcar de gustat.

      00
    • @cristici

      Uite o problemă foarte reală, ce te faci cu furturile? Afganii își pot păzi recolta cu Ak-47 și plătind pază ieftină. Tu trebuie să te bați cu clanurile locale de să nu zic ce care au mai mare influență la poliție.

      Știu cine s-a trezit cu ei tăiați ca lemne de foc că erau prea proști să știe că e livadă. Sau mai știu cine a vrut să facă mare afacere cu lemn de nuc, pe termen lung, a rămas cu cioturile.

      Nu mai zic de forța de muncă, tu crezi că în Afganistan țăranul de rând are plantație de gutui, sau un big boss local care recoltează cu sclavi neplătiți? Dacă se dă liber la sclavie, să putem pune și noi copiii la muncă patriotică putem și noi concura cu Afganistanul la prețuri. Facem câțiva baroni locali, câte unul pe județ, și garantat în 10 ani batem toată Europa și Turcia.

      Sau chiar, de ce nu mergem și mai departe, abolim proprietatea privată și gestionăm totul centralizat, folosind întreaga populație a României ca forță de muncă la discreție…oh wait, am mai făcut din aia…

      Nu e imposibil dar sunt multe chestii ascunse sub afirmația de ce în Afganistan se poate și în România nu, și nu sunt motive care să te facă să vrei să trăiești ca om de rând în țări care pot.

      00
    • @manu: coincidenta face ca toate tarile dezvoltate (si aici includem UE ca tara chiar daca nu e) sunt extrem de protectoare cu agricultura si dau o gramada de subventii tocmai pe tema asta.

      Ca piata libera ca piata libera, da’ cat de prost sa fi sa nu mai produci mancare pe propriul pamant?

      Pana si turcii care sunt in vama comuna cu UE au exceptie la asta, tot ce vine de acolo vine cu vreo 50% -100% taxe vamale aplicate. Ca sa intelegem fenomenul pretului, nu e doar cu 2 lei mai ieftin kg, e sclavie in toata forma si acceptam sa importam o cantitate limitata (ca UE) in conditiile astea fiindca ca sa castigam pe o alta parte sau sa ajutam economic tarile sarace.

      Cum zici tu, nu avem sanse reale de competitie, nici pe aproape nu are vreo tara civilizata sanse, am avea sanse doar sa producem produse bune, sa ne organizam (aici stam prost ca toti taranii vor sa vanda separat si pentru supermarketuri nu merita, asa ca ajung intermediarii sa profite) si sa ne facem reclama… sa vindem eventual prin UE ce nu putem vinde acasa. Ca se cauta rosii cu gust de rosii peste tot si la orice pret…

      00
  4. Ce vrei sa vanda Afghanistanul daca gutui are? E mai bine sa vanda opiu?

    Sau crezi ca aia n-o sa mai moara de foame daca mananca toata ziua numa’ gutui?

    00
  5. Eu m-am luat de H-ul ala. Si atunci ca si acum am zis ca nu la tine era problema, aici e un mediu colocvial, mai o injuratura, una, alta, nu-s probleme.
    Dar pe eticheta din magazin ma astept sa fie corect scris in romaneste.
    Deci nu inteleg de ce te ataci, textul si acolo si aici e pertinent.

    00
  6. Cînd vei cumpăra legume+fructe produse la noi atunci poți scrie un articol.
    Altfel, dai tot în fermierul român cu gutui la super-preț din Afganistan, fasole din Nigeria sau usturoi din China.

    00
    • Daca maine cumpar un kil de cartofi din Romania, brusc opinia mea devine mai valabila?

      00
    • Probabil o sa cumpere cand or sa fie competive la pret legumele locale. Nu mai ieftine sau egale, dar daca diferenta de pret e 10 sau sub 10% atunci pot lua si romanesti, dar cand e mai mare… incepi sa te intrebi daca nu cumva s-a intalnit hotul cu prostul.

      00
    • Daca vrei sa te legi de pret, ce faci in situatia in care un tricou produs in China valoreaza 0.5 dolari si in Franta 20 de dolari ?

      Iar in legatura cu legumele si fructele e simplu. Mediul si costurile de productie sunt diferite in lume. Aici nu mai gasesti oameni sa vina zilieri la cules de orice nici cu 150 lei + 1 pachet de tigari + 2 mese si ceva berica pe cand in anumite locatii oamenii vin la cules pe 10 euro sau chiar mai putin.

      00
    • Că tot dorești să încurajezi producția locală, foarte bine, poți începi cu kilograme de cartofi cumpărate din Kaufland, cartofi produși în Harghita, Covasna sau Brașov.
      Sau înțeleg eu greșit rolul articolului?

      00
    • Nu producătorii sînt problema prețului, ci samsarii.

      00
    • @marinel ai fost vreodată la un producător la poartă să cumperi ceva? Eu am mai fost pe la Voinești, de exemplu, să iau mere și erau mai scumpe ca în piață. Prin Lungulețu, la cartofi/roșii/pepeni, și erau la același preț ca în piață.

      Anul ăsta, ce-i drept, pepenii au fost foarte ieftini în târg la Lungulețu. Sau foarte scumpi în piețele din București, nu știu. Ce e cert e că a fost o diferență mare de preț.

      00
    • @Vlad: ala de 20 de dolari „Made in France” o sa fie cumparat de francezii cu bani care sunt si patrioti, iar alea de 50 de centi si vandute cu 5 dolari o sa fie cumparate de restul lumii. Pe scurt, nu faci nimic, ca nu te afecteaza cat costa un tricou in Franta :))

      00
  7. Eu nu am văzut gutui in Afga și amfost acolo de patru ori, în zone diferite și culturile predominante sunt: viță de vie pentru stafide, livezi de migdali și rodii, pepeni și restu’ mac opiaceu. Pe marginea drumurilor cresc iezi, (IED= improvised explosive device), iezi crescuți cu azotatul de amoniu donat de țările civilizate să ajute agrucultura afgană.

    00
    • Daca n-ai vazut tu, clar nu exista:

      Distribution and habitat
      Quince is native to rocky slopes and woodland margins in Western Asia, Armenia, Turkey, Georgia, Azerbaijan, northern Iran to Afghanistan, Romania, although it thrives in a variety of climates and can be grown successfully at latitudes as far north as Scotland. It should not be confused with its relatives, the Chinese quince, Pseudocydonia sinensis, or the flowering quinces of genus Chaenomeles, either of which is sometimes used as a culinary substitute.

      00
    • Lol, cineva ti-a dat cu hate ca ai citat o sursa sa-ti argumentezi opinia.

      00
    • Tare faza cu iezii. Chapeau

      00
    • Cristici: bine ca ai venit la o discutie cu wikipedia.
      https://www.youtube.com/watch?v=JofeV3-LMC8&ab_channel=WizX

      daca observi romania a fost prin top…cu spre 20000tone, dar acum topul are d-alea cu 7000.
      Am putea sa ne riscam sa zicem ca este un fruct de nisa, nu foarte apreciat -> nu prea e produs

      00
    • Cartofi din Egipt… Cartofii sunt un produs de nisa, sau nu?

      00
  8. Acum 25-30 de ani, pe dealurile care înconjurau satul Fântânele, Dolj, erau livezi de cireși, caiși, pruni, meri.
    Erau acolo probabil de mult timp ca erau maturi primii si aveau producție mare

    Sătenii dar si craioveni veneau si furau cu sacii.
    Iar eu ma uitam cu invidie la vecini că au de toate. Eu aveam doar corcodușe.
    Părinții mei erau la oraș eram acolo doar in vacanța de vară cu străbunica. Nu era genul sa fure. Dar eu nu pricepeam ca ce fac aia e rau. In timp am învățat ce înseamnă proprietate privată si furt.

    00
  9. Cand primesti bani sa tii pamantul gol, ca doar nu cere de mancare. Iar impozitul pe teren e te miri ce…

    00
  10. NOU
    #71

    Gutuile au fost insotite de Coca si Ina

    00
  11. Cred ca a mai fost genul asta de discutie pe aici de cateva ori si ideea este simpla – nu oricine este in stare sa faca o afacere, pur si simplu lipseste educatia si uneori vointa.
    In 2002 parca m-am gandit eu cu un partener sa facem afaceri, sa luam mere din Vrancea (parca) si sa le vindem in Billa in Constanta. Ma duc eu plin de tupeu si mandru la directorul de la Billa si ii spun ca noi ii putem livra mere la un pret foarte bun (si faceam si noi profit bun) si ca ii putem livra 1-2 camioane pe luna, fara probleme. Omul super dragut cu mine insa mi-a explicat ca ei prefera sa aiba un singura furnizor de mere pe zona (nu retin daca era zona sau tara) insa aveau nevoie de 20 de camioane de mere pe saptamana. Evident ca eu habar nu aveam ce presupune genul asta de angajament si clar nu puteam livra 20 de camioane pe saptamana.
    Esenta e insa simpla – la nivel de productie pare simplu, pui pomul in pamant sau rosia si ai produsul insa dincolo, la vanzarea catre magazin ala are nevoie de un contract ferm unde sa ii garantezi ca ninge, ploua ii poti livra o anumita cantitate de produse in parametrii x si foarte rar gasesti o firma destul de mare sau o asociatie de producatori capabili de asa ceva.
    Dupa aia vine problema pretului. Evident ca eu ca magazin vreau sa cumpar produsul cat mai ieftin si nu ma intereseaza daca iau rosii facute intr-o zona saraca unde oamenii sunt fericiti sa castige 1200 de lei pe luna sau sunt rosii dintr-o gradina din centrul capitalei care costa de 10 ori mai mult, pentru ca terenul este limitat si nu vrea nimeni sa puna rosii cand au alte variante de job.
    Asta e, lumea si piata sunt libere si atata timp cat cineva poate produce si vinde un produs similar cu un pret mai mic se va intampla asta. Exact la fel cum continuam sa cumparam tricouri produse in Bangladesh si nu in Romania – aia le produc mai ieftin, punct.

    00
    • da, prostie curata totusi, de asta mananci mere ceruite din depozit in loc sa poti manca mere abia culese

      00
    • Mananci merele disponibile oe piata pentru ca majoritatea cand au de ales intre doua sortimente de mere aleg sortimentele astea. Daca suficienti ar alege mere de 4x mai scumpe fix elea ar fi disponibile.

      00
    • Băi, eu sunt genul care nu se uită la prețuri în super-market. Nu știu cât costă o pâine, o roșie sau o banană. Dacă mă întrebi, nu știu să-ți zic.

      Dar la raft acolo, dacă văd 10 Lei/kg de mere românești vs. 2 Lei/kg mere din altă țară, nu văd de ce aș lua la 10 Lei/kg.

      Pe hârtie toți vrem să consumăm produse românești, că ne lovește patriotismul când ne întreabă cineva, dar la raft „votăm cu portofelul” în aproape toate situațiile.

    • Nix – poti manca dar trebuie sa te duci la producator la poarta sa le cumperi. E un pic de efort dar daca le vrei neceruite asta trebuie sa faci.

      00
    • @Mishu05, Cred ca ai dreptate dar cred ca vom vedea si o schimbare in directia asta, nu doar mancare de ‘saraci’ asa cum a tot crescut curentul ‘eco/bio’ asa va creste si asta ‘fresh’

      00
    • @Znuff în cazul meu, mă uit la prețuri și judec în felul următor:

      Dacă țara de proveniență e mai dezvoltată decât noi, iar produsul vândut e mai ieftin, atunci înjur producătorul român, că e hapsân.

      Dacă țara de proveniență e mai slab dezvoltată decât noi, iar produsul nu e cu mult mai ieftin, atunci aleg produsul autohton.

      Dacă țara de proveniență e mai slab dezvoltată decât noi, iar produsul vândut e cu mult mai ieftin decât cel românesc, atunci înjur producătorul român, că e hapsân.

      De exemplu, nu pot pricepe de ce sunt roșiile olandeze mai ieftine decât cele românești. Salariile sunt mult mai mari în Olanda. Taxele sunt mai mari, probabil. Sunt costuri de transport. Subvenții am avut și noi la roșii. Atunci de ce găsesc roșii de Spania sau Olanda mai ieftine decât cele din România, în condițiile în care toți muncitorii români pleacă să facă agricultură în Spania, că sunt salariile mai mari?

      00
    • @BigBear eu nu înțeleg asta la magazine. De ce ai nevoie de 20 de camioane pe săptămână? De ce vrei să vinzi mere zilnic? Vinzi mere atunci când ai, care e problema?

      00
    • @ubercool: de ce legumele venite din Olanda sunt mai ieftine decat cele romanesti pot sa iti explic eu.
      Diferenta este tehnologia: aia au sere incalzite si iluminate cu led in care produc legume pe rafturi supraetajate si au mai multe recolte pe an. Majoritatea lucrarilor sunt robotizate, deci forta de munca necesara este minima.
      de exemplu aici: https://www.google.ro/maps/@51.9603546,4.2423395,4246m/data=!3m1!1e3?hl=en

      00
  12. din ciclul „cristici si povestile lui nemuritoare.
    usor de zis, aproape imposibil de facut.
    asta e globalizarea, avem beneficii, si pierderi.
    ar avea sens ce scrii in momentul cand noi ca stat vom stabi o zona „strategica” ca si nisa de dezvoltare economica. altfel, in contextul global de astazi, vinzii doar iluzii ca se poate

    00
  13. Ca unul care a adunat ceva ani pichioci in genunchi in urma „bandei”, da-mi voie sa-ti zic ca, pentru un fermier posesor de cateva hectare, statul roman e exact cel care iti fute meciul. Pune pe hartie toate muncile agricole efectuate cu ajutorul utilajelor: arat, discuit, gribaluit, semanat, rebilonat, insecticid, ingrasamant, recoltat, tot ce se face mecanizat ca sa afli cat te costa motorina. Doar motorina, nu pui la socoteala insecticidul, samanta, ingrasamantul. Mai adauga si munca fizica prestata de obicei de familie, deci in cazul meu „nu se pune la socoteala, doar nu l-oi plati pe tata\sora\fratele\mai pune si tu”. Iesi in pierdere masiv, pierzi o galagie de bani daca vinzi TOATA recolta. Subventia e o gluma sinistra, rahatii astia de la guvernare scot ochii cu cateva sute de lei la hectar, daca ai noroc si dosar cu sina. Ca mic producator, esti sortit esecului din start. Singurul caruia stiu ca-i merge bine, din zona mea ma refer, e un neamt care are in arenda vreo 300 hectare si face totul mecanizat. Din discutiile cu el am inteles ca prefera sa dea 250k euro pe o masina de recoltat cartofi care-i scoate direct in plase sau saci decat sa se incurce cu „romanii lenesi”. Si care neamt, lucru ciudat, incarca totul in TIR-uri si le trimite la Vaterland. Isi bat joc. Toti, de la consilierul primariei din localitatea ta si terminand cu sasul din fruntea satului. Pe cand executii pe stadioane, incepand cu Iliescu?

    00
    • Acesta este sensul textului. In aceasta idee l-am incropit.

      00
    • @Nae, deci din ce spui tu se poate face profit din agricultură, dar cu investiții mari și nu pe suprafețe de 12 hectare, ca băiatul din filmuleț? Cam așa estimam și eu… :))

      Idee: ce-ar fi ca la nivelul UE să nu mai fie subvenționate culturile care pleacă la export? Plm, pe undeva au și oamenii ăștia dreptate, când alte state dau subvenții mai mari decât pot ei obține din vânzarea produselor, cam cum concurezi cu producătorii din țările alea?

      00
  14. Încă un articol al domnului cristici in care se vede lipsa unor informatii de baza asupra subiectului. Iar omul extrapolează și pune tara la cale pe baza acelor informații lipsa (sau eronate).

    Prost eu că nu verific înainte să dau click autorul postului în feedly.

    00
    • „in care se vede lipsa unor informatii de baza asupra subiectului”
      Am luat trei realitati, stiri, si le-am pus intr-un „sistem de ecuatii”.
      Vino tu cu mai multe realitati/stiri, sa completam.

      00
  15. NOU
    #88

    Cristici, sper ca te faci ca nu intelegi, ca altfel ar fi tragic (pentru tine).

    Puterea de cumparare e de 10 ori mai mica in Afganistan in comparatie cu Romania (probabil mult mai mica, dar nu stau acum sa caut). Daca eu, cultivatorul afgan de gutui, vreau sa le vand local, pot sa cer doar la 0.4 lei/kg (in realitate mai putin). Ce sa fac, sa le dau cu atat? Sau sa vand TOATA RECOLTA catre Kauflad cu 0.7lei/kg? Pe euro, nu pe dinari afgani sau ce folosesc ei acolo.

    Vrei gutui romanesti, tu duci la Obor, sau la Veteranilor sau care piata o mai fi buna in ziua de azi.

    00
    • Sper ca te faci ca nu intelegi textul, ca altfel ar fi tragic (pentru tine).
      Apropo, ai cumva idee de ce bulionul italian, cu „sursa rosiilor: Italia” e mai ieftin decat asta romanesc (care are sursa rosiilor „din afara UE”)? Italienii au putere de cumparare mai mica, corect? Asta e raspunsul?
      Sau zaharul german, sau merele din Austria… numai saraci care vand romanilor, ca romanii au „putere de cumparare”…

      00
    • NOU
      #90

      Ce legtura are baba cu mitraliera? Are Afganistanul o agricultura mecanizata, pe suprafete mari si cu subventii mari? Isi permite afganul sa importe gutui din alta parte si sa vanda gem mai scump? (Cum face italianul cu rosiile si graul). Wtf? Pe bune? Afganul e la coada cozii.

      Care e rostul exemplelor pe care le dai? Ca pot tari mai bogate sa vanda chestii mai ieftine unor tari mai sarace? So what?

      A, te-ai luat de mana cu Coloja si Fluture si tii cu dintii de orice tampenie pe care o debitezi? Bravo, ce sa zic. La mai mare. Ia logica aia de clasa a noua din pod si mai uita-te peste ea.

      00
    • Incepi cu „aia sunt saraci, de aia sunt atat de ieftine”, apoi comentezi despre aia bogati.
      Pana la urma, cum e? Trebuie sa fii sarac, sau bogat, sa produci ieftin? Care e scuza romanului care moare de foame, ca nu e nici sarac nici bogat, e „asa si asa”, de asta nu poate? :)

      Tii cu dintii de orice tampenie pe care o debitezi? Bravo, ce sa zic. La mai mare. Ia logica aia de clasa a noua din pod si mai uita-te peste ea. :)

      00
    • NOU
      #92

      LOL, ok.
      Revin desi e inutil.

      Daca tu, Cristici, vrei sa imi demonstrezi ca IN CAZUL AFGANISTANULUI mai exista si ala posibilitate decat cea enuntata de mine, TREBUIE SA O FACI PRINTR-UN EXEMPLU ANALOG. Altfel compari gutui cu papaya. Ce dracu, e asa greu sa admiti ca ai scris o gogomanie? Iti cade rangu’? Nu te mai lasa Zoso sa scrii pe blog?

      00
    • Bulionul din Italia e mai ieftin și mai bun ca acolo e climă benefică pentru roșii. Ce fac eu bulion in nordul Germaniei e un cacat scump. nu pot sa pun poze cu gutuile de anul asta. Cred ca le mănâncă gainile. Ca sunt nefacute. Si deja aici a dat înghețul. O sa vii cu chestii gen romania importa banane din chile. De ce nu face romania proprile banane

      00
    • Ce „sa-ti demonstrez”, nu am ce sa-ti demonstrez. O arzi ca aia sunt saraci, de asta vand iefin, iar eu ti-am spus ca si bogatii vand marfa ieftina.
      Ce „analog”, la ce? Tu trebuie sa gandesti „analog”, cand si saracii si bogatii vand mai ieftin decat romanii.
      „Ce dracu, e asa greu sa admiti ca ai scris o gogomanie?” – ia cu copy/paste „gogomania” din text si pune-o mai jos. Citeste bine, si observa ca nu am „decis” nimic in ce am scris, doar am adunat trei chestii. Unde e „gogomania”, mai exact?, ia cu copy/paste.

      „Bulionul din Italia e mai ieftin și mai bun ca acolo e climă benefică pentru roșii.”
      Si pentru grau? Ca pastele Molisana uneori sunt mai ieftine decat cele Baneasa. Si la orez, si la carne de porc, si la… Cum cacat peste tot e o „clima mai benefica” decat in Romania? Telina din Germania si Olanda… Cat de „benefic” e in Aachen fata de Buhuși, de isi permit nemtii sa trimita tiruri de telina ieftina in Romania?
      Oare nu e de la clima?

      00
    • @Cristici ai dreptate. Dar ai dat un exemplu prost. Poate ca nu e rentabila in Romania cultivarea gutuilor. Aia vroiam sa zic cu exemplu meu. Poate mai bine cultiva vie in loc de gutui si exporta vin. Poate mai bine exporta oi la 10€ kg si importa porci la 3€ kg. Dacă faci si consumi tot loco nu merge in economia globala

      00
    • Na beleaua cu rosiile italiene…

      https://www.leparisien.fr/economie/en-italie-la-tomate-pourrie-par-la-mafia-17-05-2017-6955734.php

      https://www.marieclaire.fr/tomates-chine-mafia-italie,1136631.asp

      Mai pui la socoteala si cum sunt culese, alea care se fac pe acolo, de catre Africani nedeclarati care locuiesc in conditii demne de campuri de refugiati si iata cum ies ieftine si bune pentru toata lumea.

      00
  16. E vina heads of kaufland ca habar n-au ca noi avem bunici cu gutui in gradina. Niste neinformati!

    00
  17. Raspunsul este si da si nu. Da, teoretic suntem in stare. Practic, nu vrem sa muncim pe 2 lei intr-un sistem unde nu este incurajata meritrocratia. De ce sa faci gutui sau fasole daca nu ai unde sa le vinzi, ca sa ajungi sa le dai la suedeji pe nimic. In piete sunt numai intermediari, in tara totul merge pe spaga, etc. Te prefaci ca nu stii…
    Afganistanezii si etiopienii fac asta fiindca nu au de ales, mor de foame, noi inca mai avem ceva loc de manevra si ne descurcam, noroc cu UE.

    00
  18. Caterinca de articol haha.. Pai poate aia in Afghanistan au avut vanzare mii de tone sau au productie constanta, deci livrare constanta. In Romania, se poate face insa producatorii de gutui ar trebui sa fie ca un clan, sa adune productia intr-un loc, sa o vanda gramada si dupa sa isi imparta venitul. Degeaba are Vasile 1 tone de vanzare, te pisi pe ea, nu i-o cumpara niciun supermarket. Iar agricultura merge, se face treaba, sunt din zona Dobrogea si patronasii in timp ce plang cu lacrimi de crocodil ca nu au oameni, ca sunt furati, schimba cayennu la 2-3 ani.

    00
  19. Fermierii romani nu intra la Kaufland, Carrefour sau Auchan din cateva motive simple: Nu au cum sa furnizeze marfa in cantitati mari astfel incat Kaufland sa aiba promotie nationala la produsul ala. Cand livrezi 1 tona de gutui ca atatea ai asiguri marfa pentru Kauflandurile din Galati. Pentru restul Kauflandurilor retailerul trebuie sa caute alti furnizori. De ce sa ai 100 de furnizori cand poti avea 1?! Un alt motiv este ca nu asigura calitatea intregii marfi livrate, adica romanul iti vinde toate gutuile din curte…si mari si mici si cum sunt, iar tu Kaufland trebuie sa vinzi gutuile cu un singur pret…si pe alea mici si pe alea care sunt doar coja si cotor. Un alt motiv este ca nu livreaza cu factura si certificat de calitate pentru ca fermierul roman muncest la nergu. Ar mai fi…

    00
    • „Un alt motiv este ca nu asigura calitatea intregii marfi livrate, adica romanul iti vinde toate gutuile din curte…si mari si mici si cum sunt, iar tu Kaufland trebuie sa vinzi gutuile cu un singur pret…„

      Se vinde la kilogram, ce conteză că unele sunt mici și altele sunt mari?

      00
    • Se vinde la kilogram, ce conteză că unele sunt mici și altele sunt mari?

      și tu la raft la kaufland le cumperi pe alea mici? oral da, toți le cumpărăm, faptic nu prea.

    • @Mihai, cel mai de bun simt comentariu de pana acum. Se intampla sa cunosc un pic lantul retailer-furnizor. Trecand peste tot ce inseamna conditii comerciale partea logistica e cea mai importanta. Ca furnizor degeaba ai batut palma ca ii dai 30% retailerului daca nu ii si livrezi.

      Nu este vorba de acoperire nationala pentru ca in majoritatea cazurilor livrezi in platformele lor (3 in cazul K, 2 in cazul Carrefour, ca sa dau 2 exemple). Insa, ca furnizor, trebuie sa ai marfa, sa ai calitate, calibru, declaratie de conformitate, termen de livrare 48h/72h, in conditiile in care nu ai un forecast. Mai mult, ai penalitati de nelivrare care uneori pot depasi valoarea facturii. De asemenea suporti procent din pierderi, ca doar nu o sa arunce/vanda la lichidare de stoc K produsele pe banii lui.

      Una peste alta, e foarte complicat. E complicat si cazul dry food, ce sa mai vorbim de perisabile.

      Nu mai zic ca s-ar putea ca un Georgica sa uite sa faca FIFO in platforma si te trezesti cu un telefon: ‘sefu’ nu putem suporta singuri pierderea asta. Stim, e vina noastra, dar…..’.

      00
    • „și tu la raft la kaufland le cumperi pe alea mici? oral da, toți le cumpărăm, faptic nu prea.”

      Iau și mici și mari. Când cumpăr ceapă, o prefer pe cea mică. Când cumpăr mere sau roșii nu le iau niciodată pe cele mai mari, ci pe cele medii sau mici. Raționamentul este că e mai ușor de gestionat, astfel încât să nu rămân cu juma de roșie/ceapă, după ce fac o salată. La mere îmi e greu să mănânc dintr-unul cât capul meu și nu îl pot mânca pe tot.

      Deci, da, le aleg și pe cele mici. Dacă au și semne că ar fi cât mai natural crescute, cu atât mai bine: cicatrici, de exemplu sau forme neregulate. Încerc să evit fructele și legumele cu aspect perfect.

      00
  20. Cea mai mare cheltuială în agricultură (făcută modern, nu cu sapa) e motorina. Iar la noi e 7 lei litrul acum. În Afghanistan e 2.6 lei. Că n-au acciză la acciză la acciză, ca să plătească pensii din ele.

    00
    • Ai ceva date concrete? M-aș aștepta ca utilajele în sine (amoritzarea lor) să fie cea mai mare cheltuială, dar pe de altă parte se consumă motorină grupa mare, deci e posibil să ai dreptate.

      00
    • Si lor nu le trebuie motorină ca doar e mai ieftin sa ari cu TNT!

      00
    • Telina din Germania, morcovi din Olanda. Acolo cat e motorina, si acciza? Salariile, chiriile…

      00
  21. …Marfurile se transporta pe mare(ocean), nu cu tirurile. Distanta de la granita de sud a Afghanistanului pana la Marea Arabiei e de aprox 450-500 de km. De-acolo se merge frumos prin canalul Suez si ai ajuns in Mediterana. Asta daca nu dai peste un vapor incapatanat care sa blocheze canalul. Ca sa ne facem o idee, distanta de la Constanta la Timisoara e de 600 km. Cam asa se intampla si cu bananele(alea bune, din Ecuador). E mai usor sa aduci marfa de la Shangai, decat e sa aduci de la Moscova.

    00
  22. //sidetopic
    Anul asta ni s-au facut gutui de nu stim ce sa facem cu ele.

    Primul experiment – am mancat crude – ok-ish
    Al doilea experiment, am facut pui la cuptor pe pat de gutui – e bun
    Probabil o sa facem dulceata .

    00
    • pasul 4: țuică de gutui!

    • Gem acru, fara zahar, de pus pe fripturi. Nici nu e greu: razatoare-robot, fiert, tras in borcane. Poti pune zahar „simbolic”, cat sa lase gutuile suc, sa incepi fierberea.
      Merge cu fripturi, sau la placinte – combini mere cu gutui, sa iasa aroma mai puternica.

      00
    • @vali
      E complicat cu tuica de gutui, fermentare lunga, dubla distilare, randament scazut.

      00
    • Bai, am facut la cuptor piept pui pe pat de gutui.
      A iesit bestial, succes total.

      @zoso – aia va fi la pensie, deocamdata am stocuri de nu le pot bea
      @cristici – da, cred ca solutia dulcetii acre pentru fripturi si placinte e cea mai buna
      @alin – eu m-am nascut si am crescut intr-o zona unde mono-distilarea e al 11-lea pacat capital.

      00
  23. Dar de banane din Ecuador vandute cu 3.5 lei la Carrefour ce ziceti? Cam 11000 km! Nu am o explicatie… Da stiu, la noi nu cresc banane, agricultura locala nu le poate produce dar nu despre asta este vorba ci de preturi pe kg si distante.

    00
    • clar… iar icrele negre de sturion de la doar 3000 de km sunt 1000 de lei suta de grame. ar trebui sa fie mai ieftine decat bananele care vin de la 11 000 de km.

      00
    • Probabil in Ecuador costul de productie este extrem de mic si atunci isi permit sa le vanda ieftin. Fermierii nu au alta posibilitate decat sa vanda procesatorilor. Se numeste saracie. In /ro faza asta se intampla pe piata mierii ( in care eu de exemplu sunt producator) . Majoritatea apicultorilor nu pot vinde prea mult la borcan – consumul la noi este foarte mic pe cap de roman asa ca mare parte din productie se duce afara la pretul stabilit de cei cativa procesatori de la noi. Nu vrei? Iesi cu borcanele la sosea neica si descoperi rapid 2 chestii: nu vinzi mai nimic si daca insisti prea tare vine aparatul de partid si de stat sa te intrebe de sanatate. Aia in Ecuador cred ca nici macar posibilitatea asta nu o au…ca e cam plin de banane probabil.

      00
    • @Mishu05 nu îi înțeleg pe ăștia de stau cu borcanele la șosea. Păi cine crezi că îți cumpără ție mierea aia ținută o săptămână în soare?

      00
  24. Am o livada care a produs anul asta undeva la vreo 500kile de mere. Nu e mare si nici nu am muncit-o. Ce am facut cu merele? Am dat la toti cunoscutii cate o sacosa, am mancat placinta si am baut suc de mere si am aruncat vreo 15 saci la tomberon. I-as fi dat pe 50 de bani kilu ca ma scutea de efortul de arunca sacii pe rand cate 2 pe saptamana ca umpleam tomberonul, dar nu exista un centru zonal de colectare a productiei si revindere a ei apoi catre Kaufland. De aia nu vind eu mere in Kaufland.

    00
    • Inca un comentariu care e fix pe subiectul articolului, om care a inteles ce am vrut sa spun in text.
      Am sa preiau aceste comentarii pentru textul „Kaufland, frate cu romanul”. 81% din furnizorii Kaufland sunt firme romanesti. Totusi, aduc gutui din Afganistan. De ce? Iar comentariul tau explica putin de ce.

      00
    • de ce nu pui gutui?

      00
    • @Gamblin…Merele incap mai bine in tomberon :D

      00
    • @Cristici De ce nu face Kauflandul centre zonale de colectare a productiei agricole iar nu stiu. Bani are, angajati are, retea are, ar putea sa vanda gutui romanesti mai ieftin decat alea din Afganistan doar punand 4 stalpi si un acoperis, un cantar si un nene care sa plateasca 1 leu pe kil. Le-ar vinde apoi cu 3 lei pe kil cu adaos 300%. Daca si-ar face apoi si o fabrica de suc ar vinde si suc la 1 leu litru. Cat de slab sa fii ca CEO Kaufland Romania sa nu iti dai seama ca poti sa vinzi doar produse romanesti cu 100% profit nemuncind aproape deloc?! Nu mai vorbesc de ce reclama ti-ai face. Te-ar vota presedintele Romaniei lejer toti romanii de la sate care produc ceva

      00
    • Mihai, un raspuns perfect. Statul te „arde” cum poate, nu se ofera conditii pentru micul fermier. Asa cum incearca si cristici sa sublinieze: aia sunt in RAZBOI de cand se stiu ei, dar noi, in pace de zeci de ani, nu suntem in stare sa oferim un sistem clar si predictibil pentru micul intreprinzator. Ca este fermier, ca este olar sau contabil. Aici este marea problema, hatisul birocratic, piedicile la tot pasul etc.

      Nu fac agricultura si nu am facut niciodata, dar de 3 ani de cand mi-am mutat toate cele peste ocean sunt SOCATA de cat de usor este sa tin o afacere, cat de usor fac taxele, inmatriculez o masina etc. Si aici invart venituri o idee mai mari decat in Romania, dar fara futaiurile de la noi

      Am luat acum 2 saptamani o masina, a DOUA ZI era deja inmatriculata pe numele meu, asigurarea platita si ezpass-ul deja mutat pe ea. IN MAI PUTIN DE 24 DE ORE de cand am luat cheile de la fostul proprietar.

      Taxele le-am facut in 2 ore pe Turbotax, in 3 minute am primit mesaj de la IRS cu suma de plata. Anul trecut, ca am primit bani inapoi de la stat, in 2 zile au intrat banii in cont. Cu taxele astea, facute acasa, ne-am calificat pentru casa, deci au fost OK facute.

      Firma mi-a constituit-o o prietena in 15 minute. In Romania mi-a luat o luna, 2 contabile (ca una nu era expert contabil) si dublu pretului.

      Da, de asta o tara in razboi trimite in Romania gutui mai ieftine decat ar fi in plan local.

      Si faza aia cu Mercedesurile, hai sa fim seriosi. Nu spune nimeni sa faci numai materie prima dar, daca pica dealurile pe tine si ai zone agricole cum alte tari nici nu viseaza sa aiba, nu tii parloaga, faci dracului ceva cu ele.

    • „Cat de slab sa fii ca CEO Kaufland Romania sa nu iti dai seama ca poti sa vinzi doar produse romanesti cu 100% profit nemuncind aproape deloc”

      Mihai, intelegand perfect economia si agricultura. Deci, matale cand mergi la Kaufland cumperi mere…ce au cules si ei in ziua aia. Calitate…cum au adus oamenii. Tip…la fel. Cum au adus. Daca nu au adus mere…nu cumperi mere. Daca s-au stricat…Aia e. Cumperi stricate. Ca aia de la kaufland obtin profit fara munca…

      Bah nene..cuplati si voi neuronu ala?

      00
    • @animaloo la mine e foarte cuplat dar poate ca la altii…. Eu sunt un mare lant de hipermarketuri care import mere din Polonia si gutui din Afganistan. Ma costa transportul destul si marfa poate intarzia. In plus nu pot controla influxul de mere si gutui. Daca am facut contract de 2000 de tone aia primesc si daca se vand si daca nu. Daca fac centre zonale de colectare a merelor si gutuilor romanesti scap d transportul pe distante lungi. Ce se strica controlez usor si rapid astfel incat la inceperea stricarii bag fructele la gem sau suc si nu le dau jos mehlem de pe vapor, deci pierderile sunt mici. In plus achizitionez la un pret de 10 ori mai mic pentru ca nu platesc transportul si taxele vamale. Daca nu se vind merele sau gutuile din depozit atunci le pot muta in tarile limitrofe unde poate e cerere mai mare. Sa stii si tu ca o afacere geniala e aia care detine si productia si desfacerea pentru ca astfel ia tot profitul. Eu zic ca ai putea ajunge CEO la Kaufland

      00
    • @animaloo Sa-ti povestesc cum surplusul de fructe pe care nu le pot vinde le dau mancare la fermele proprii de porci?!

      00
    • @Mihai probabil ca sa poata sa scoata profitul standard, ramas dupa ce arunca tot ce se strica si nu e conform standardelor (de dimensiune sau frumusete) ar trebui sa ofere 20 bani/kg de mere ca sa vanda cu 3lei/kg in supermarket.
      Si atunci problema persista, ca de ce sa te mai deranjezi sa le duci la colectat cand te costa mai mult drumul pana acolo.
      Avem deja problema asta cu laptele de vaca si cu lana oilor.

      00
    • Mihai, cati producatori de mere sunteti in asociatie?

      00
    • @Mihai
      ”De ce nu face Kauflandul centre zonale de colectare a productiei agricole iar nu stiu. Bani are, angajati are, retea are, ar putea sa vanda gutui romanesti mai ieftin decat alea din Afganistan doar punand 4 stalpi si un acoperis, un cantar si un nene care sa plateasca 1 leu pe kil…..”

      Răspunsul pe scurt este că o astfel de afacere de adunat legumele de la oameni este scumpă și imprevizibilă și ca atare este nerentabilă.

      Mai pe lung o să încerc eu să răspund de ce nu face Kaufland – ul așa ceva :
      În primul rând în Kaufland nu sunt doar gutui, ci extrem de multe fructe și legume, cum ar fi – mere roșii, mere galbene, mere tip bot de iepure, mere mai mai mari, mere mai mici, gutui, pere, pepeni, dovlecei, țelină, ceapă etc – probabil peste 100 de feluri de legume/fructe.

      Când oamenii merg la Kaufland se așteaptă să găsească acolo produsele pe care le caută. CINE garantează că la aceste tarabe pe care le-ar face Kaufland ar primi mereu toate fructele și legumele de care au nevoie ca toate magazinele să fie aprovizionate ???

      UNDE să pună Kaufland-ul cei 4 stâlpi cu acoperiș cu un nene cu un cântar ????
      În fața Kaufland – ului, sau pe marginea drumului, sau într-un sat – dar în care sat, pe marginea cărui drum ?????

      Oriunde ai amplasa taraba respectivă CUM CARI marfa la magazine – pentru că să zicem că în Covasna vei primi mai mulți cartofi iar în Botoșani mai multe gutui – cum faci să distribui unitar toate produsele astea la toate magazinele Kaufland din țară ???

      Problemele sunt în mod evident mai multe însă esența este că Kaufland nu poate să facă așa ceva pentru că ei au nevoie de constanță în aprovizionare, au nevoie de GARANȚII că vor avea produse în raft ori când pui 4 stâlpi cu un acoperiș și un nene:
      -depinzi de oamenii care pot să vină SAU NU să își aducă produsele acolo;
      -poate toți dintr-o zonă se hotărăsc să cultive doar roșii și ardei dar tu ai nevoie și de varză, ceapă, pătrunjel etc.;
      -dacă treaba ar merge bine la aceste centre de depozitare s-ar aduna poate zeci de tone de legume ZILNIC – UNDE le depozitezi că poate plouă o săptămână și putrezesc (deci îți trebuie depozit), CUM le cari că marfa trebuie să ajungă la magazine – deci îți trebuie mașini de transport.

      00
    • mihai, cum zice mirel, e o afacere pe care nici o logistică nu o poate susține. întâi pentru că nu existe livezi serioase, cu plase, cu irigații, să ai cât de cât o predictibilitate a produsului, și doi, că ai de-a face cu români.

    • Comentariul lui Mirel mi-a adus aminte de incercarea unui prieten de a face o afacere. Dezvoltase un produs electronic cu niste prieteni si gasisera prin china niste fabrici care sa le produca. Unii faceau placutele de cirtuite, altii carcase, altii cutii, ei doar le montau in apartament si le ambalau. Si-au bagat economiile in treaba asta, plus un mic imprumut in banca si au reusit sa scoata cam 1000 de produse, din care vindeau putin pe eMag, dar slabut. Cu ceva conexiuni, au ajuns sa vorbeasca cu Altex sa le preia produsele, dar Altex a venit cu o conditie: minim 24000 de bucati livrate in prima transa, ca ei au x magazine si trebuie sa umple raftul in fiecare din ele, nu poate sa puna o singura cutie pe raft sau sa puna doar in unele magazine. N-au avut bani pentru atatea produse, au abandonat ideea.

      Kaufland probabil vrea sa vanda in toate magazinele lor fix aceeasi marfa, sa tina totul standardizat. Daca ar vrea sa faca ceva si pentru producatorii romani, ar putea face un raft in care se vinde ce se nimereste… la un magazin mere, la altul nuci, ce-a adus taranul in ziua respectiva, dar ar fi un cosmar birocratic sa tii evidenta in stilul asta.

      00
    • skyler, e un coșmar logistic să primești in magazin X kg de produse nesortate. mere de toate dimensiunile. asta inseamnă că 1/3 din marfă se strică la raft. pe lângă că pute și viermii migrează, trebuie să scapi de ele. și scăpatul ăsta te costă foarte mult.

    • @Vali. Ma uit in ultima vreme la reportajele ndr. un fel de tvr oradea. Ieri a fost despre cultivatorii de morcovi.azi despre cei de cartofi.bio din nordul Germaniei. Nasol rau. Unul nu poate livra cat cerea piata pentru ca nu a fost cald si a fost umed, iar celalalt nu știa ce sa faca cu supraproducția. Agricultura e grea oriunde

      00
    • „Daca fac centre zonale de colectare a merelor”
      vs
      „100% profit nemuncind aproape deloc”

      Pai. Cum ziceam, conectam si noi neuronu ala? Sau nu intelegi ce inseamna un „centru zonal de colectare”?
      Hai sa iti explic io ce inseamna. Faptul ca arunci mere se vede ca habar nu ai ce inseamna de fapt „sa ai mere”. Ca plm „500kg” de mere is un cacat basit. Am cules io la o prietena de familie 500 de kile, intr-o dimineata. M-am dus sa o ajut, ca tipa chiar facea un biznis din asta”.

      In primul si in primul rand, ca magazin mare, nu ai cum sa lucrezi cu „drop ins”. Pentru ca iti este imposibil de calculat calitatea produselor.
      Calitatea inseamna asta: Tip, marime, cantitate de chimicale bagate in productie

      Ai facut contracte cu producatorii. Dupa care tre sa te ocupi de depozitare. Ca doar nu vinzi mere numa cand iti aduce mihai. Si transport..

      Si, dintr-o data „fara munca” se traduce prin – ai devenit un centru de colectare mere
      Dupa care vine intrebarea: chiar vrei ca lanturile mari de magazina sa controleze si zona asta?

      Corect ar fi: de ce nu se asociaza oamenii sa isi faca centre de colectare+depozitare?

      00
    • Corect ar fi: de ce nu se asociaza oamenii sa isi faca centre de colectare+depozitare?

      că tre să pună pe unul din ei șef, și nu vor asta, toți vor să fie șefi.

    • sa il puna pe Mihai. Anu trecut a facut 500kg mere…plm

      00
  25. Singura fabrică de zahăr românească este cea de la Bod. În curând cred c-o s-o omoare și pe aia.

    00
    • @Vasi – de morti numa’ de bine. Fabrica de zahar Bod a dat faliment in 2017. Activele si activitatea fost preluata pe o alta societate Antrepriza Zahar Bod, care a dat faliment anul asta(2021). „Actionariatul roman” era de fapt Dan Tartaga, cum a ajuns el sa cumpere „fabrica” e cusut cu ata alba, are vreo 3 condamnari(sau 4, cred ca nici el nu e sigur de cate sunt) iar fabrica respectiva a rezistat cat a rezistat datorita angajatilor, dar era o ruina. Pun pariu ca daca ai fi avut ocazia sa dai o tura prin ea ai fi renuntat la ideea de a cumpara „zahar de Bod”.

      00
    • Fabrica de la Bod poate fi folosita ca platou de filmare pentru filmele horror sau cele de razboi. Arata jalnic.

      00
    • Era si o fabrica de zahar in Oradea. A fost cumparat de nemti, au inchis-o, tehnologia probabil au trimis-o la alte fabrici, au pastrat brandul „Diamant” cu care SI ACUM se vinde zahar dar produs in alte tari, in alte fabrici ale grupului. Mare parte din fermierii din vestul tarii traiau foarte bine de pe urma fabricii, aveau unde livra sfecla de zahar. Nemtii au vandut terenul unui dezvoltator imobiliar care va construi un cartier acolo. Langa zona industriala, misto idee :)
      Asadar, cine-i de vina ca nu gasesti zahar romanesc? Cultivatorul de sfecla? Nu prea.

      00
    • Ovi, ai si acum unde livra sfecla de zahar. Dar cand produci sfecla pe un hectar si incerci sa o vinzi unuia ce cumpara doar cantitati industriale nu te poti mira ca pretul nu scoate profit.

      00
  26. Am luat aseara, de la Penny, 2 kg cu 7.49. Nici mie nu mi-a venit sa cred 🤨

    00
  27. In Romania fabricam trenuri (astra vagoane arad), tramvaie (astra vag arad – sectia tramvaie) si inclusiv fabricam locomotive.

    00
  28. dar poate e o inginerie fiscala la mijloc. cum era mai demult un articol cu nu stiu ce banane made in romania, care defapt erau importate, mutate in bg, apoi inapoi in ro din motive de taxe. asa o fi si cu gutuile: firma romaneasca exporta spre afganistan, apoi le reimporta si ele in acte apar ca made in afganistan.

    00
  29. Acele gutui sunt aduse din Ucraina care este principala piata de desfacere a Afganistanului in Europa. Cea mai mare cantitate de fructe și legume produse de/in Afganistan merge in Pakistan, care are ceea ce lipsește afganilor – depozite de refrigerare. Fructele uscate și strugurii sunt produsele agricole cele mai exportate de afgani. După retragerea americanilor, talibanii au dat asigurări că nimeni nu se va atinge de fermieri și de culturile lor.

    00
  30. NOU
    #152

    De ce importa Kaufland gutui din Afganistan?

    Pentru ca acolo le gaseste cel mai ieftin.

    Sfarsit.

    Maine vom discuta despre disparitia compotului bulgaresc de cirese (decreteii stiu despre ce e vorba).
    Conspiratie teutonica sau proverbiala istetime bulgereasca?
    Stati pe aproape in timp ce Cristici desluseste misterul!

    00
  31. De multe ori tara de origine este Afganistan pentru ca e prima țară din lume la sortarea alfabetică 😂

    00
  32. Tocmai am venit din Kaufland (Iasi), gutuile sunt romanesti…

    Saptamana trecuta luasem din Carrefour, tot romanesti, ba chiar din judet.

    00
    • degeaba. locul unde isi face cristici cumparaturile este reprezentativ pentru toata tara.

      00
    • locul unde isi face Alex cumparaturile este reprezentativ pentru toata tara.

      00
    • Normal ca nu este reprezentativ pentru toata tara, dar mi se pare ca le si cam cauti. Macar eu am venit cu 2 exemple. Azi in Kaufland si saptamana trecuta in Carrefour, ambele in Iasi. Azi m-am uitat expres ca citisem articolul. E drept ca in Carrefour aveau si gutui grecesti, care erau cu 50 bani mai ieftine per kg decat cele din Romania. Am luat una romaneasca, ca si asa nu mananc mult, cat sa imi fac pofta in fiecare toamna.

      00
    • „dar mi se pare ca le si cam cauti.”
      Ai impresia, are cineva de aici impresia ca nu am ce face decat sa merg sa pozez etichete in magazine diferite? M-am invatat sa citesc etichete in magazinele in care merg. Am vazut promotia in catalogul K., mama mea face/a anual dulceata de gutui (ca o delicatesa de familie – pot scrie un text numai despre asta), am zis sa merg sa cumpar pentru tura de anul asta (fac si eu gem de gutui, dar nu imi iese, ceva nu stiu, nu iese „ca la mama acasa”).
      Poză la etichete, trimis acasa – mesaj inapoi: NU CUMPARA!!!
      Nu „caut” nimic, tot ce apare scris de mine este experienta personala. Nu sunt platit de zoso sa scriu, iar Kaufland… suna a articol-reclamă? :) So… nu „le caut”, doar ma lovesc de ele in drumurile mele.

      Gutui pentru dulceata vom cauta in piata. Ca poate, spun poate, alea sunt din Romania.

      00
  33. De ce n-au romanii gutui? De prosti. Un lucru bun care ramasese dupa comunism a fost agricultura. Tata, inginer agronom, specializat pe pomicultura, era director la una din fermele astea de stat (se infiintasera societati comerciale dupa 1990 pentru toate fermele si preluasera patrimoniul de la stat), cu zeci de hectare de meri si zeci de hectare de pruni in proprietate (poate chiar mai mult, nu stiu exact). Dupa revolutie, cand s-au facut retrocedarile, a adunat toti satenii care isi cereau pamanturile si le-a zis: uitati, avem atatea hectare de plantatii, avem tractoare, instalatii de irigatii, forta de munca si cunostinte, haideti sa ne asociem toti si sa pastram toate astea, iar fiecare o sa primeasca parte din profit in functie de cat pamant a pus la dispozitie. Putini au vrut treaba asta, asa ca s-au bagat companiile respective in insolventa si gata. 20 de ani mai tarziu, nu mai e nimic pe dealurile alea. Pomii au fost taiati sau lasati in paragina, cladirile au cazut. Romanii au preferat sa creasca buruieni pe pamantul lor decat sa-l puna la munca si sa obtina un ban de pe urma lui.

    00
  34. Nu sunt prosti. Cica e Kaufland rau ca nu face punct de colectare sortare mere. Cica le-a facut la aia din Afganistan punct de colectare in loc sa le faca la romani.

    00
  35. @cristinici iar ai postat pe un blog de it-isti despre agricultura.
    Si in legatura cu articolul e necesar un pic de logistica ca sa intri sa aprovizionezi o retea mare de magazine.
    Trebuie marfa depozitata fiind perisabila clima trebuie controlata deci bani.
    Marfa trebuie sa fie calitativa si la gust si la aspect deci money again.
    Spaga ca sa intri iar bani.
    Si sa nu o mai sugem cu vai statul nu ajuta ca sa se ? sa dea milioane sub forma de pomeni aka subventii si tu vinzi tot la negru?
    pai ce plm ?

    00
    • „Trebuie marfa depozitata fiind perisabila clima trebuie controlata deci bani.”
      Adevarul ca e mai ok de la 5000 de km sa aduci orice, e mai sigur, cum ar veni… problemele cu depozitarea marfii persiabile dispar.

      00
    • Postarea nu este despre agricultura. Este despre poluare, despre „se moare de foame in Romania”, despre votatul pe ulei si zahar (german) in loc sa se auda intrebari reale in campania electorala… agricultura este ultimul motiv al acestui text.

      00
    • da e mai usor ssa il aduci de la 5000 de km intr-un tir cu frigorific decat sa faci o hala de la 0.
      ai intrat pe bursa de transporturi ai luat cursa si ai incasat atat.
      cand incepi sa construiesti de la zero devine extrem de costisitor .

      00
  36. 2 posibile explicatii
    A- Afganistan- talibani, Egipt- dictatura militara, Etiopia- parca e in razboi civil. Poate pe cei de la putere in doare in dos de viitor, ei vor acum sa isi umple conturile cu valuta, si de aceea vand asa ieftin. Poate folosesc sclavi in procesul de productie. Dupa ei potopul..suna cunoscut horeca?
    B- poate in zecile de.containere cu gutui sunt 2 ladite cu specialitati. Cine sta sa caute in zeci de tone de fructe o anumita ladita?

    00
  37. „Granarul Europei”, asta a fost una din cele mai mari minciuni comuniste. Nu e tara asa rasarita la culturi. Iti dau un hint: cauta cat teren cu adevarat roditor ai. Ai mult ses si munte, putina campie lunca cu adevarat roditoare. Nu este extraordinar de cultivat aici cu cateva exceptii.

    00
  38. Ce frumos e să ai niște noțiuni de bază de economie, istorie și sociologie, poți să trăiești fără ca orice kkt banal să fie un mister neînțeles.

    00
  39. In primul rand gutuiul nu e prea bine adaptat la clima noastra, nu ii place nici caldura, nici gerul, nici vantul asa ca orice variatie aiurea iti phute productia. Mai e si sensibil la boli, gen focul bacterian care se instaleaza instant la unul din factorii de mai sus care nu e in parametrii.

    Tre sa fi oarecum sarit de pe sine sa faci o plantatie de gutui vs una de aluni de exemplu.

    In al doilea rand cristici ai facut un talmes balmes cumplit ca de obicei din ideile tale, si nu vad sa accepti faptul ca ideile tale nu sunt comforme cu realitatea. De la lol transportul pe uscat, pana la lol productia de gutui romanesti care nu ajunge in Kaufland.

    00
    • Care sunt „ideile”? Sunt doua stiri, trei poze, si o suita de intrebari.
      Care exact sunt „ideile”?

      00
    • Dex – idee si da, de acord, am gresit cand am spus ca ai avea idei. Nu bune, in orice caz, doar emani niste pareri in domenii cu care nu ai nici o tangenta si nu renunti la ele indiferent ce iti zice lumea. Bine ca nu ai ajuns la nivelul sa stergi ce iti strica naratiunea.

      00
  40. catre OP: tot vad ca nu prea intelegi cum sta treaba cu ciclul de productie.
    Fix pe mancare o sa fie mai ieftin din afghanistan pentru ca aia nu platesc forta de munca. Un sef taliban pune la munca 100 de femei fara bani sau 50 de sclavi barbati. Normal ca e mic pretul.
    Eu nu inteleg de ce te tot miri atata. Normal ca din tarile in care pretul pe zi de munca e 1USD o sa vina gutui la 1 USD KG.

    00
  41. Am lucrat vara aceasta, in Franta, cu un bucătar marocan. Un kg de pepene e 2 cenți (pret en detail) în plin sezon în Maroc. Do the math.

    00
  42. Pai eu zic ca a scazut daca are acelasi pret ca acum 2 ani. Trebuie sa tii cont de inflatie si devalorizarea banilor.

    00
  43. Am vazut si eu oferta, initial am crezut ca au gresti poza/raftul, zici ca sunt lamai si „cal I” dupa nu stiu ce standarde… Prefer sa astept pana apar fructele romanesti de sezon in piete sau la supermarket. Fructe care au si miros specific.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)