O mufă de coaxial mai bună…

Mi s-a stricat a treia și ultima oară televizorul. S-a mai stricat de două ori ori în ultimul an, l-am reparat, a fost OK. Acum se aude, dar nu se mai vede. E deja obositor și va lua drumul tomberonului. Am luat un Toshiba pe același principiu, non-smart și mkv.

Faza e că se vede prost de tot, și asta din cauza mufelor groaznice de la priza CATV la televizor. Și mă gândeam, chiar nu există o metodă mai bună de transport a semnalului? Niște mufe mai bune? Ceva care să nu fie inventat în 1954?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. N-ai treaba cu acel cablu..ori se vede, ori nu..e doar semnal digital. Bine, presupunand ca nu ai digital but fucking 2020

    00
    • Există și niște mufe bune mai noi. Inventate in 1955.

      00
    • La mine in 2 locatii am schimbat de 3 ori mufa.
      Se strica din senin si sunt in locuri unde nu umbli deloc, decat cand se strica ceva sau nu ai semnal.
      Deci, la aceeasi solutie ma gandeam si eu, sa caut o mufa mai buna!

      00
  2. receiver digi cu intrare hdmi in tel?

    00
    • Televizor se prescurteaza TV. Tel e ori pentru telefoane ori pentru batut albusul de ou.

      10
    • @Okocea uau, tu, ca si mine de altfel, chiar ai rezolvat problema lui Vali.

      00
    • E singura soluție reală, un receiver hd care primește fibra optică și iese hdmi spre tv.

      Coaxial analogic nici n-am știut că mai există…

      00
    • Si care panamea ar fi avantajul, ca mai bagi inca un dispozitiv intre tv si sursa? Tv-ul are oricum receptor de DVB-T2/DVB-C, de ce ai mai da banii pe receiver?

      00
    • am exact acelasi tv luat acum 3 luni. fibra in router digi, coaxial de vreo 10 metri pana in splitter/amplificator, alt coaxial 6, 7 metri pana in tv. ambele coaxiale sunt tiganesti, mufate de mana mea nepriceputa. le numar scamele alora pe masa de snooker.

      00
    • Plm nu e doctorie sa mufezi un coaxial, mufam in clasa a II-a cabluri cand imi luau ai mei cablul sa nu ma mai joc la „terminator”, nu prea ai ce sa gresesti.

      00
    • Am si eu receiver HD combinat cu router de cablu, primeste date prin fibra optica, dar semnal spre TV are doar iesire pe cablu coaxial. Astia se tine dupa mine sa iau pachet de HD TV, dar atita vreme cat au numai asemenea aparate (cu iesire coax), nu cred ca are rost.

      00
    • @Antohie

      Atâta timp cât semnalul e digital, n-ai nici o treabă cu faptul că e coaxial. Iei un cablu de 1-2 metri sau cât ai nevoie gata mufat de fabrică și va merge perfect.
      E semnal digital, nu analog.

      00
    • @alxzen, nu te contrazic. dar unii sunt mai priceputi, altii mai putin. am reusit sa ma curentez mufandu-le. da, atat m-a dus capul, sa il mufez conectat in partea ailalta.

      pe de alta parte cablul utp care imi merge prin pereti a fost facut de un mester. sarmele moarte le folosea pentru telefon si le imperechease dupa ureche. ca sa trec la gigabit am reusit sa le reimperechez. eu cu logica (care sarma la care pin), un amic cu clestele (ca eu taiam 3 metri de cablu si 5 cm de degete pana le nimeream).

      00
  3. De multe ori mai depinde si de calitatea cablului coaxial (cat de bine ecranat este) si abia apoi de mufa (lipit cablul de ea sau cu surubul ala penibil).

    00
  4. IPTV? ChromeCast si alte jucarii de genul?
    Verifica si spliterul si mufele de la el, presupunand ca nu e singurul TV din casa.
    Puterea semnalului se poate masura si verifica unde ai pierderi cu ceva jucarii si bineinteles conteaza cablul coaxial cat aluminiu cuprat are.

    00
  5. uite astea tip F sunt foarte bune si rezistente dar trebuie sa ai si clestele de compresie pentru ele
    https://ethercom.ro/mufe-f/1850-mufa-compresie-f-4873-mtc10-bucati-metacon.html

    00
  6. Daca e digital, da, o mufa si/sau cablu proaste fac ca imaginea si sunetul sa se vada intrerupt, imagine pixelizata (?!?), imagine inghetata etc. Cu semnal analog, astea proaste se traduc in „pureci”.
    In concluzie, eu nu m-as limita doar la mufe ci si la cablu. Cablu cat mai gros, cu izolatie cat mai consistenta si cu miez de cupru. Daca gasesti pe undeva sau o punem de un group-buy, I’m in.

    00
  7. asa am avut si eu pb si i-am chemat pe cei de la cablu, au mufat ei toate mufele de sus pana jos, s-au dus si pe scara in jos, pana am avut semnal lacrima. daca ai mufe din alea rapide ar trebui schimbate si puse mufe care se sertizeaza si vezi si calitatea cablului sa fie ok.

    offtopic: unde rahat gasesc (am cautat) o mufa I la 90grd?

    00
  8. Eu asta am folosit acasa si la prieteni:

    https://www.emag.ro/cleste-sertizare-pentru-mufe-f-iec-bnc-si-rca-tip-compresie-77268/pd/DZJ4H2BBM/ cu conector special si la TV si la splitter TV.

    00
  9. Folosesti semnal digital sau analog?

    00
  10. Nu e tehnologia de vina. Eu am coaxial din cutia de pe scara pana in priza din casa de la intrare apoi alt coax din priza pana in TV. Se vede perfect, dar am luat mufe din astea https://www.bricodepot.ro/electrice/multimedia/set-mufa-tv-6-4-mm.html nu de alea de plastic…

    00
  11. Coaxial is so last century. Depinde ce vine pe cablu dar în general semnalul analog pentru televizor e 800×500 aproximativ deci informația pur și simplu nu există pentru televizoare mai noi (intervine și algoritmul de interpolare) și mai și depinde de multe lipituri, ecranări și surse de bruiaj, nu numai la ultima mufă.

    00
  12. Cheama baietii de la cablu sa verifice, probabil pierzi ceva pe traseu…trebuie verificat cabluri, mufe bnc, tot, tot… eu tot problema asta am avut-o, in plus, eram si conectat gresit in tabloul ala al lor…au masurat si semnalul de fibra optica, si acolo am avut probleme…

    00
  13. Esti sigur ca nu e o problema cu cablul?

    00
  14. hai mane, tema de la windows 2000 pana in 2015, telefonul din 1900 toamna, TV din 1900 iarna, fa si tu saltul ala tehnologic in 2018 already!! :D

    00
  15. Cablul intrerupt pe undeva sau mufe de legatura/spliter-ul care nu fac contact perfect? Cablul prost/vechi? Problema asemanatoare am avut si eu , ca rezolvare am schimbat cablul, mufele de legatura, spliter-ul.

    00
  16. La televizoarele „care se aud dar nu se vad”, problema e un „bad capacitor”.
    Sunt zeci de clipuri pe YouTube, unde la mai multe televizoare, acelasi condensator e buba, undeva in sursa.
    Dacă pe bune vrei sa-l arunci, și nu ai chef deloc aa-l repari, da-l încoace, sau fa un „guveaway” pentru cei interesați. :)
    Un condensator e până în 5-10 lei.

    00
  17. trebuie mai multe detalii:
    – cablul vine direct de afara sau dintr-un router
    – cat de lung este
    – ce mufa ai acum
    – posturile cautate pe tv sunt pe analog sau DVB-C
    – daca misti firul imaginea se modifica

    00
    • Nu trebuie mai multe detalii, ci doar un telefon la operatorul de cablu cu sesizare pt calitate proasta a semnalului. Trimit aia om care verifica tot ce e de verificat.

      Asta cu intrebatul si cautatul de raspunsuri pe net e buna doar pentru atras ceva trafic eventual, nu pt rezolvarea unor probleme.

      00
  18. Exista mufe cu prindere pe clema (prin insurubare) care-si fac treaba de minune si costa 3-4 lei exemplu aici: https://www.hornbach.ro/shop/Mufa-TV-unghi-90-din-plastic-pentru-cablu-coaxial-conector-mama/5055627/produs.html
    Iti zic din experienta proprie.

    00
  19. 1. Coaxial RG6 ar fi suficient si mufe care se sertizeaza (de calitate, ca sunt si stifturi).
    2. Semnalul se presupune ca e digital, televizorul ce nivel / calitate de semnal iti arata in meniul (daca ai meniu de setari / ajutor etc, ca ti-a trebuit non-smart in 2020).
    3. Apoi nu stim ce panel are Toshiba asta, cred ca un panel UHD s-ar vedea mai bine decat asta FHD pt simplul fapt ca e calitate mai ridicata de fabricatie.
    my 2 cents
    Cel mai bine ar fi sa chemi pe nenea de la cablu, ala are si mufe, si cablu, poate verifica / masura si semnalul si te rezolva pentru o bere.

    00
  20. Sigur nu esti inca pe analogic? Trece-l pe digital, ori se vede ori nu se vede. Daca esti pe digital, atunci e de la calitatea transmisiei (si nu vei imbunatati schimband cablul).

    00
  21. Solutia o reprezinta semnalul digital. Nu are sens sa te chinui sa imbunatatesti semnalul analogic, atunci cand poti sa faci o scanare pe digital. In plus, vei receptiona si mai multe posturi.

    00
  22. La analogicTV, pureci = semnal slab, dungi = semnal prea puternic.
    Daca si inainte ai avut aceeasi problema mai mult sau mai putin proeminenta, tre’ sa vb cu cableguys sa-ti dea mai jos semnalul din convertor.

    00
    • semnalul e dat la maxim și am și un amplificator de semnal pus. am cursa lungă de la cutie la televizor.

    • Amplificatorul ala de semnal amplifica si purecii, faptul ca ai semnal la maxim nu prea semnifica nimic. E ceva gen zoom pe un jpg low quality. Da, mareste poza, dar mareste si porcariile.

      In caz ca ai o cursa lunga poti incerca cablu rg11, are atenuare mica pe distante lungi. Dar de ala vorbim cam cand ai sute de m de intins.

      00
  23. Pierderile pot fi inclusiv la nivelul prizei CATV (inclusiv gewis au probleme). In loc de priza catv foloseste o clapeta oarba cu mufa adaptata. Cat despre mufe recomand mufele de la CABLECON. https://www.dipolnet.ro/cabelcon–producer,search

    00
  24. Offline: „E deja obositor și va lua drumul tomberonului.”

    Nu il donezi ?! :D

    00
  25. Mi-l repar eu. Are led-urile moarte. Schimb banda si e nou.

    00
  26. Din pacate nu gasesc manualul utilizatorului pe site la Toshiba. Te poti uita pe modelul acesta daca seamana meniul, as putea sa te indrum cum sa verifici diverse din meniu http://www.toshiba-om.net/pdf/manuals/lcdtv/English/L1534-40-English.pdf

    00
  27. E momentul pentru un oled as zice, macar sa se vada bunastarea :P

    00
  28. Iti recomand mufele de la Cablecon. Am 100% semnal cu ele. Instalare usoara cu auto compresie. Ai un link mai jos, eu de acolo le cumpăr.. Gasesti si video cu instalarea.

    https://www.dipolnet.ro/mufa_tv_tata_cabelcon_rg-6-triset-113_self-install__E3002.htm

    00
  29. Articolul ăsta trebuia postat înainte să schimbi TV-ul, pentru că primele recomandări trebuiau să fie alea cu „schimbă și tu TV-ul”. Acum nu mai știm ce să-ți recomandăm :( … sau … te-ai gândit să te muți?

    00
  30. Cea mai buna metoda de transport a semnalului este baiatul de la rds,
    care pune un cablu mai bun sau o bucata de staniol sau ce stiu ei acolo de fac sa se vada bine, ca la toata lumea.
    E pacat sa ai tel non-smart si sa nu il utilizezi la intreaga capacitate

    10
  31. Mufă e buna una coaxiala, cu filet ca cel care intra în splitter.
    La Hornbach sunt de calitate.
    Cablu? Cat ești dispus să dai pe un metru? :)

    https://www.tme.eu/ro/katalog/cabluri_38/?search=Cablu%20coaxial&s_field=1000011&s_order=asc&limit=20&currency=RON&visible_params=2%2C529%2C672%2C16%2C671%2C657%2C2517%2C665%2C663%2C423%2C669%2C32%2C674%2C683%2C673%2C2206%2C668%2C1335%2C667%2C661%2C18%2C317&mapped_params=16%3A1436294%3B2517%3A1450993%3B&page=1

    17 lei/m, e OK dacă ai distanta lungă.
    Un cablu coaxial bun nu numai că nu atenuează semnalul, dar e și imun la perturbații din exterior.
    Dacă ai lung traseul e posibil ca atenuarea sa fie bună, dar cablul să culeagă paraziti pe traseu.

    Dacă ai semnal digital, în meniul TV-ului poți vedea semnalul și calitatea lui. Dar din ce vad și analogic.

    00
  32. Mufele de la Dedeman din linkul de mai sus sunt bune. Cu un amplificator de semnal am avut si eu probleme pentru ca se stricase.

    Poti sa verifici daca alt TV merge bine cu semnal de la acel amplificator.

    In functie de cum ai reteaua TV de pe strada pana in casa un baiet de la cablu ar putea sa verifice puterea semnalului pe diferite zone sa descoperi unde este problema.

    00
  33. In industrie se folosesc mufele F, sma, bnc si tot felu de altele.

    Ca sfat pt toti: impamantati-va coaxialul! Mai ales daca stati la bloc ca riscati sa aveti vecini care va ridica potentialul camasii coaxului – pisca.

    00
  34. Cel mai cinstit e sa chemi furnizorul de servicii TV sa verifice semnalul, ar trebui sa aibă aparat de măsura specific si te rezolva si cu conectorizarea. Un amplificator plasat incorect poate sa strice calitatea semnalului TV analogic sau digital. In afara de nivelul de semnal (amplitudine uzuala 60 – 80 dBuV la intrarea in TV) contează si raportul semnal zgomot (S/N mai bun de 40 dB pt semnal TV analogic, C/N>30 dB pentru digital). Amplificatorul îți mărește amplitudinea semnalului, dar nu-ți îmbunătățește calitatea (raportul semnal zgomot). De asemenea, la propagarea pe cablu coaxial, canalele aflate pe frecvente superioare sunt atenuate mai mult decât cele inferioare, așa ca un amplificator se reglează pentru a compensa corect acest aspect.

    UPC știu ca foloseau conectori cu compresie de la PPC, foarte buni. Dupe cum a mai fost menționat pe aici, Cabelcon fac si ei conectori excelenți, pentru unii dintre ei nu ai nevoie de scule specifice. Exista conectori TV (denumirea lor e tip IEC TV, sunt cei care se introduc in TV) si in variante la 90 de grade. Priza TV de perete contează si ea, cele mai noi si calitative includ filtre pentru rejecția rețelelor mobile 4G/LTE care coboară spre 700 MHz. Dacă mai ai in rețeaua din casa si elemente de distribuție gen splittere, e deja destul de complicat sa identifici unde e problema si sa obții un semnal analogic de calitate.

    In digital e mai simplu, funcționează sau nu. Sunt doar 1-2 dB care fac diferența dintre un semnal video curat si lipsa lui. Dacă TVul are in meniu statistici ale semnalul receptionat, important e ca indicatorul de calitate (quality) sa fie maxim. Sau BER (bit error rate) cât mai mic, ideal 0 (in fine, <10^-6 sau pe-acolo).

    Succes la optimizat semnalul !

    00
    • La ora actuală UPC are cea mai bună conectica, toată este CABELCON, Este super ok, cu condiția sa folosești clește de compresie dedicat. Conectica CABELCON nu se găsește în nici un hipermarket de bricolaj (Dedeman, Praktiker, Bricodepot, Hornbach).

      00
  35. În primă fază nu TV e problema ci rețeaua interna de catv. Pe catv ai nevoie de dvb-c. Dată o scanare pe digital și problema este rezolvată. Dacă nu te descurci te pot ajuta și cu conectica și cu scanarea pe digital.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.