Motorola Edge 30 Pro: review

Edge 30 Pro este noul flagship-ul Motorola lansat în Martie 2022.

Specificații

Pe scurt:

  • SoC: Snapdragon 8 Gen 1
  • RAM: 8GB sau 12GB
  • Stocare: 128GB, 256GB, 512GB, UFS 3.1
  • Display: OLED, 6.7″, 1080×2400 (20:9), 144Hz, HDR10+
  • Camere: 2 Camere (50 MPx, wide și ultrawide), Cameră frontală 60 MPx
  • Baterie: 4800mAh
  • Altele: dual-sim, NFC, încărcător 68W, încarcare wireless (Qi), încărcare wireless reversibilă

Modelul testat este cel cu 256GB stocare și 12GB RAM, Cosmos Blue.

Construcție și Facilități

Edge 30 Pro are un display de 6.7″ și măsoară 163 x 76 x 8.8mm. Nu este un telefon tocmai mic, ba chiar din contră, și nici foarte subțire. Personal prefer ca telefoanele să fie puțin mai groase dacă asta înseamnă că vin și cu o baterie suficient de mare.

Pe partea dreaptă găsim un ansamblu simplu de butoane: cele de volum, precum și butonul de power ce este și cititor de amprentă. Nu există buton dedicat de Google Assistant, și nici buton pentru cameră. Ansamblul de butoane este poziționat groaznic, dacă nu ai mâini de gigant nu poți să apeși, comfortabil, butoanele respective. Ținând telefonul cum țin orice alt telefon în mână, degetul mare de la mâna dreaptă îmi ajunge fix la aproximativ ~2cm sub degetul de power. Cele de volum sunt de neatins.

După aproximativ o lună de folosire, pot să zic că m-am obișnuit să le apăs, dar tot nu se simte comfortabil. Dacă poziționau butoanele cu 2-3cm mai jos, era perfect.

O alegere puțin ciudată este faptul că pe ecran s-a folosit Gorilla Glass 3, dar pe spate s-a folosit Gorilla Glass 5… și nu prea pot înțelege de ce. În 2-3 săptămâni de folosire normală, am reușit să-i trag câteva zgârieturi fine pe display – atât de fine încât nu le pot prinde în imagini, dar în anumite unghiuri, cu ecranul stins sunt vizibile. Spatele, în schimb, a scăpat neatins.

Cu cititorul de amprente nu am avut mari probleme, deși nu este tocmai cel mai precis (spre comparație cu cel de pe Xperia 1 III, de exemplu). Probabil mi-ar fi plăcut ca acesta să fie puțin mai ieșit în evidență. Așa cum este acum, uneori îl ating din greșeală când îl scot din buzunar, deși nu intenționez neapărat să-l deblochez.

Slotul dual-sim este la baza telefonului, lângă portul USB Type-C, și necesită cheiță pentru desfacere. Ar fi plăcut ca mai mulți producători să adopte ideea Sony, pentru că eu n-am niciodată cheiță pentru SIM când am nevoie.

Culoarea Cosmos Blue are un efect iridescent (perlat?), și reflectă lumina soarelui în diferite nuanțe de la verde, albastru și chiar roz. Din fericire are un finisaj mat (sablat), și nu rămân amprente pe el foarte ușor.

Un mare minus este că telefonul nu este water-proof (impermeabil), nu are nici un rating de protecție la apă sau praf. Pe materialele de marketing se menționează doar că este water repellent, deci rezistă la 2-3 stropi, dar dacă l-ai scăpat în piscină poți să-i zici adio.

Pe partea de sunet, telefonul are difuzoare stereo cu un sunet decent (pentru un telefon) și volum suficient de mare, perfect pentru cei ce ascultă manele în tramvai. Difuzorul din partea de sus este, totodată, și „casca” pentru apeluri.

Fiind același difuzor, consider că în timpul unui apel telefonul se aude chiar prea tare, orice persoană aflată în aceeași cameră cu tine (pe o rază de 3-4 metri) poate auzi clar cealaltă persoană de la telefon. Este chiar puțin aiurea, pentru că poziționarea butoanelor de volum face dificilă ajustarea în timpul conversației.

Despre performanțele telefonului, nimic rău de zis: aplicațiile rulează excelent, jocurile (am testat doar Genshin Impact) se mișcă fluid chiar și cu setările grafice pe Highest. De altfel, e de așteptat pentru SoC-ul Snapdragon 8 Gen 1.

Telefonul nu are nici jack de 3.5mm și nici slot de card.

Software

security patch

Edge 30 Pro vine cu Android 12 și cu Security Update din Ianuarie 2022. Pe parcursul utilizării, mai exact în luna Mai 2022, am primit doar un singur update de securitate, mai exact cel din Martie 2022.

Politica Motorola de actualizări software rămâne dezamăgitoare, cu un singur update major promis – deci probabil va vedea Android 13 și cam atât. E amuzant că Motorola insistă să adauge un meniu în setări cu titlul de Why updates matter. Chiar așa, Motorola? Do they matter?

Cum am menționat și la ultimul telefon Motorola despre care am scris, UI-ul motorola se numește My UX și este foarte apropiat de cel al Google Pixel, cu puțină sare și piper prin unele meniuri și aplicații. Ceea ce mă face să nu înțeleg politica de update-uri: nu e ca și cum este necesar să să reconstruiască aceste modificări de la zero pentru fiecare versiune majoră de Android, ce-i impiedică să promită măcar 2 update-uri majore?

Față de modelul anterior, s-au mai adăugat alte funcții/gesturi drăguțe ce îți ușurează folosirea telefonului. Găsim funcțiile de Fast Torch, Quick Capture, precum și Swipe to Split, dar s-au adăugat și Power Touch, Lift to Unlock, Flip for DND și preferata mea: Pick up to silence, ce oprește automat orice sunet de alarmă sau apel când ridici telefonul.

A dispărut, din nefericire, funcția despre care am menționat anterior, cea care la o apăsare lungă pe butonul de power îți afișa un panou cu toate dispozitivele IoT pe care le ai prin casă (în Google Home), precum și posibilitatea de a schimba ușor între cardurile pe care le folosești în Google Pay. Ce-i drept, aceste opțiuni sunt disponibile în meniul Quick Settings.

Telefonul suportă si funcția Ready For, despre care am mai menționat în trecut, similară cu Samsung DeX. Și totuși, tot nu am reușit să-i găsesc nici o utilitate acestei funcții, deși mi se pare foarte cool.

Deranjantă mi se pare lipsa funcției de Always-On Display, și nici aici nu pot să înțeleg de ce. Nu am văzut de foarte mult timp nici un telefon cu ecran OLED care nu are această funcție. Totuși, ecranul se va aprinde automat când detectează mișcare (deci când îl ridici de pe birou/îl iei în mână). Funcția este absolut dezastruoasă în mașină: la fiecare hop, dâmb, sau, pur și simplu cât de drepte sunt drumurile noastre, ecranul se va aprinde mereu. Pe un drum București – Constanța, ecranul era mai mult aprins decât stins.

Cea mai mare problemă a mea este că nu există nimic să-ti atragă atenția că ai o notificare pierdută. Am obiceiul să țin telefonul pe birou, și uneori pierd notificarea inițială, fie sunt poate în altă cameră în timp ce sună telefonul, ori efectiv nu-l aud. Fără să-l verific din când în când, și fără nici un fel de feedback vizual, notificările stau acolo mult și bine. Am rezolvat parțial cu o aplicație extra: aodNotify.

Nu am să scriu nimic despre funcțiile specifice Android 12, pentru că au scris alții mai mult decât aș putea însuma eu aici.

Display

Ecranul de 6.7″ are o rezoluție de 1080×2400 si un refresh rate maxim de 144Hz. Deși luminozitatea maximă nu se compară cu cea a unui Samsung Galaxy S22+, este suficient de vizibil în lumina soarelui, pe timp de zi.

Pentru majoritatea 1080p este suficient, dar ultimele 3-4 telefoane pe care le-am folosit au avut minim 1440p, astfel că observ rezoluția redusă cam în orice aplicație. Probabil un ecran cu o rezoluție mai ridicată ar fi mărit și prețul destul de mult.

Refresh rate-ul ecranului se poate configura pe Auto, 60Hz sau 144Hz. Rămân complet neimpresionat de refresh rate-ul ridicat pe un display de 6~7″, deși recunosc că l-am folosit mai mult pe modul „Auto”.

La fel ca la modelul anterior testat, Motorola G200, gaura din ecran pentru camera frontală mi se pare imensă. Nu știu de ce Motorola nu a pus camera sub display, ca la vărul Edge X30.

Baterie

Edge 30 Pro are o baterie Li-Po de 4800mAh, și vine la pachet cu un încărcător Type-C de 68W, plus cablul aferent. Suportă încarcare wireless rapidă (15W), precum și funcția de încărcare inversă (5W), pentru căști wireless, sau orice alt dispozitiv ce suportă, la rândul lui, încarcare wireless.

În folosirea de zi cu zi, cu refresh rate-ul ecranului pus pe Auto, am obținut o medie de 24-25 ore, cu un timp de utilizare al ecranului (screen-on-time) de aproximativ 6-7 ore, si 8% din baterie rămas.

Comutând pe 60Hz, durata de viața a crescut cu aproape 50%: o medie de 1 zi și 13-14 ore, cu un timp de utilizare a ecranului de 8-9 ore, si cu aproximativ 5% rămas din baterie.

Datorită încărcării rapide nu am stat deloc stresat de durata de viață a bateriei, nici chiar când am plecat la drum și am realizat că am uitat să pun telefonul la încarcat înainte să plec. În aproximativ 20 de minute, cu încarcătorul oferit la pachet, telefonul se încarcă de la 5% la ~60%. Cablul meu cu watt-metru afișează maxim 37W la încărcare, dar nu sunt complet sigur că afișează corect.

Funcțiile de Overcharge Protection, care limitează încarcarea la 80% dacă îl tineți mai mult de 3 zile în priză, precum și Optimised Charging, care îți învața obiceiurile de încarcare, sunt deja standard pe toate telefoanele Motorola.

Camera

Pe spate avem 2 camere de 50MPx:

  • 50 MPx, ƒ/1.8, „wide”, PDAF, OIS
  • 50 MPx, ƒ/2.2, „ultrawide”, AF

A 3-a cameră, adică „senzorul de adâncime” nu merită menționat.

Deși ambele camere sunt de 50 MPx, procesorul de imagine folosește tehnica pixel binning, astfel că, cu excepția modului Ultra Res, imaginile rezultate sunt de 12.5 MPx.

horse @ sunset

Pe timp de zi fotografiile sunt decente, dar lasă impresia că se putea mai mult. De fapt, dintre toate telefoanele pe care le-am folosit în ultimii ani, e primul pe care simt nevoia să editez puțin imaginile înainte de a le posta undeva.

Culorile au un aspect puțin șters în mai toate situațiile în care aș fi dorit ceva mai viu, în special când vine vorba de HDR, iar detaliile lasă de dorit în unele cazuri. Merg postate pe social media, dar de îndată ce le vezi pe un ecran mai mare (PC), rămâi puțin dezamăgit.

Neavând o cameră telephoto, dedicată zoom-ului, recomandarea mea e să uiți că poți folosi zoom-ul digital. Pe un ecran mare, de exemplu pe PC, pozele cu zoom 2x sunt groaznice. E mai bine să faci poza fără zoom și să faci un crop după, dacă ții măcar puțin de detalii.

Totuși, modul macro (care folosește camera ultrawide) nu m-a dezamăgit, ba chiar m-a impresionat plăcut — majoritatea telefoanelor care-mi trec prin mână nu excelează la acest capitol.

Camera ultrawide are culori groaznic de spălate, atât de groaznic încât am preferat să nu o folosesc.

Pe partea software, aplicația Camera este una realizată complet de Motorola. Pe lângă modurile standard de Photo, Video, și Pro, avem Cutout, Cinemagraph si Spot Color, precum și un mod de scanat documente (Scan), care totuși nu poate salva documente în format PDF.

Modul standard Photo are și un fel de AI pentru a detecta scena și a aplica anumite setări în mod automat. Nu le nimerește mereu, dar cel puțin detectează apusul și răsăritul. De asemenea, va recomanda automat trecerea la modul macro pentru fotografiile de la distanță mică.

Comparativ cu modelul testat anterior, nu am mai avut problemele cu aplicația Camera care se bloca/crăpa în continuu.

Telefonul poate filma până la 8K (7680×4320, 30 fps), deși performanța pe timp de noapte sau luminozitate scăzută este, evident, groaznică. 2 minute de video rezultă undeva la 1.4-1.5GB.

Modul de filmare HDR+ este disponibil doar la 4K@30, și nu există mod 4K@60 (desi prin unele locuri pe net zice că există, eu n-am reușit să găsesc). Modul Slow Motion poate captura video până la 960 fps (dar numai 1080p). Calitatea sunetului înregistrat lasă de dorit, cum puteți auzi în clipul de mai jos.

Despre camera selfie nu zic nimic: există, dar sunt urât și nu am testat-o, deci nu pot avea o părere obiectivă.


Bune

  • Preț OK pentru Snapdragon 8 Gen 1
  • Baterie decentă (4800mAh)
  • Încărcare rapidă (68W)
  • Încărcare wireless

Rele

  • Politică tristă de update-uri
  • Doar Gorilla Glass 3 pe ecran
  • Camere dezamăgitoare
  • Lipsă Always-On Display
  • Lipsă rating IP

Motorola Edge 30 Pro este disponibil pe eMag la prețul de 3499 Lei.

Disclaimer: Telefonul a fost pus la dispoziție de către Motorola, dar acest review nu este unul plătit.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. cred ca la banii respectivi o sa fie mai avantajos un Pixel 6 cand o sa fie suportat oficial in Romania

    00
  2. Bun review! Ma rog, telefonul nu ma intereseaza deloc dar recenzia e facuta foarte bine, chiar mai bine decat vezi la unii care fac asta for a living.

    00
  3. nu rezista la apa si nici nu ii poti scoate bateria usor
    pare un super telefon pe termen lung

    00
  4. Concluzia: daca vrei sa te lauzi ca ai un telefon scumpisor ai cu ce dar in rest nu prea mai ai cu ce sa te lauzi

    00
  5. ”deci rezistă la 2-3 stropi, dar dacă l-ai scăpat în piscină poți să-i zici adio. ” Ce chestie, unde au putut sa ajunga telefoanele mobile, faptul ca nu filmeaza subacvatic e deja un minus! Recenzia e tamam cum trebuie.

    00
    • Nu despre asta e vorba, nu am filmat niciodata sub apa. Plus ca daca il bagi in apa de mare, poti sa-i zici adio indiferent de nivelul de protectie. E vorba despre rezistenta la scapat in wc, in chiuveta, varsat paharul cu apa peste el, etc. Ceea ce mie unul mi se pare ceva necesar.

      00
    • @zarax: am filmat eu in mare cu telefonul, e ok. Il clatesti cu apa proaspata la finalul zilei ca sa iei sarea si n-are nimic

      00
  6. Recenzie e buna insa, telefon chinezesc = spyware.
    Cum poti cu buna stiinta sa ai online banking si alte chestii sensibile pe un telefon facut de o firma chineza?

    00
    • Moto nu e firma americană? https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Motorola

      Că așa în afara de Samsung și Sony ce să cumpărăm ca sa nu fie chinezesc?

      Și eu caut un telefon similar și Edge 30 Pro e in vizor. Pixel 6 Pro l-am eliminat că nu suporta 5G momentan in Ro, iar S22 plus mai ieftin nu as lua că înțeleg că nu duce bateria mult. Rămâne doar S22 Ultra care are cele mai puține minusuri, deși tot era cineva pe eMag care spunea de lag pe el instalat fara Smart Switch sau altele. Iar OnePlus 10 Pro ar avea probleme cu software-ul, plus că are SAR măricel.

      00
    • Nasoleli se pot întâmpla și cu telefoane fabricate în SUA, Finlanda, Suedia.

      00
    • @Apollo, Motorola care produce telefoane mobile e deținută de Lenovo, care e companie chineză

      00
    • Apollo, telefoanele Motorola sunt ale chinezilor de la Lenovo.
      Google au cumpărat Motorola pentru patente apoi au vândut chinezilor brand-ul.

      Citez din link ul tău de pe Wikipedia
      „În august 2011 ‘Motorola Mobility’ a fost achiziționată de către Google cu 12.5 miliarde de dolari iar pe 29 ianuarie 2014 a fost vândută companiei chineze Lenovo cu 2.91 miliarde de dolari.”

      00
    • Hai unde?
      De cand cu treaba cu backdoor in placile de baza la servere nu ma mai ating de nimic chinezesc.

      @Crator – not really https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies

      00
    • Mi-ar placea sa nu ma mai duc in moderare de fiecare data cand pun un link… la Bloomberg de exemplu…

      00
    • Si da, din pacate dupa iesirea LG a ramas doar Samsung, Sony si Apple.

      00
    • … si Nokia

      00
    • S-au strans chinezii sa-mi dea cu minus aparent, chiar si atunci cand sunt linkuri argumentate.

      Sa nu-i punem pe toti in aceeasi oala, ca partidul sigur nu stia si nu a condus efortul de a planta un troian.
      La fel nu stia nici cand delista firme de pe bursa; nici cand mai aparea cate o stire ca e malware in laptop-uri Lenovo sau in smartphone-uri chinezesti.

      Faceau producatorii de capul lor probabil; cum a facut Jack Ma si acum incet incet ramane fara firme.

      Felicitari, CCP aproba, spor la cumparaturi.

      00
    • Ai pierdut orice urmă de seriozitate când ai dat link la Bloomberg.

    • @Pyro, daca e asa cum zici tu despre Lenovo, atunci de ce marile corporatii din SUA folosesc laptopuri Lenovo?

      00
    • De fapt folosesc Dell, HP si Apple.

      @Znuff, da un search, nu e doar pe Bloomberg, sa nu ne ascundem dupa deget.
      In plus, in perioada aia lucram la o firma impactata, asa ca am si experienta first hand.

      00
  7. Salut. Stii daca telefonul are nativ funcția de inregistrare apeluri? Adica fara sa instalezi aplicatie terta care sunt oricum degeaba, calitatea audio e sub orice critica. Mi se pare o chestie foarte utila, am avut pe xiaomi note 4 dar pe actualul note 9 pro au pus google contacts si nu suporta functia respectiva.

    00
  8. E posibil ca în ciuda lipsei de certificare telefonul să reziste la o scufundare scurtă.

    Parcă avuse MKBHD un video pe subiect și concluzia era că unii producători le fac rezistente la apă și praf, însă certificarea ar costa și renunță la ratingul IPxx.

    00
  9. @Andyan doar atat te duce capu’ incat sa nu gasesti situatii in care in care functia aia devine utila in sens constructiv?

    00
  10. Ecranul este FOARTE slab….o mizerie pt pretul cerut…in lumina puternica, nu vezi aproape nimic….practic este un oled chinezesc…facut pe furat… Pacat…este nevoie de o alternativa reala la samsug si iphone….

    00
  11. Mai degrabă ceva corect, tip A52s sau A53, care clar nu au puterea brută a SoC-ului SD Gen 8 de pe Edge 30 și alte telefoane, punctează favorabil în schimb, la alte capitole, probabil mai performante, printre care software superior, mufa jack, slot SD, certificare rezistență la apă,

    00
    • Ei dețin Motorola Edge 20 Pro și sunt incantat de el (având înainte un Note 20 Ultra de care nu am fost mulțumit)

      Ecranul de pe edge 20 superb, comparabil cu Samsung, iar refresh-ul la 144 char se simte/vede

      Bateria e decenta, încărcarea e rapida așa că nu mă plâng. Am scos poze mai bune cu camera de la moto decât cu cea de la note.

      Camera note-ului era mai buna pe lumina slabă și pentru poze în mișcare, in rest poți face poze la fel de bune daca știi să folosești.

      Alta chestie mișto la moto e Androidul curat și integrat bine cu serviciile Google. Hardwareul e suficient pentru orice (15Gb RAM 256 storage)

      La 1900 de lei cât am dat eu pe el nici nu mă gândesc să reprosez ceva.

      Ah…era să uit: spatele blue vegan leather e genial. Nu se zgârie, nu aluneca și îmi aduce aminte de primul Note

      00
  12. Offtopic: @Vali am comentat mai de dimineață cu altă adresă de mail, dacă e în moderare comentariul, sunt tot eu. Dacă o fi ajuns prin spam sau ceva…pe viitor tot cu acea adresă o să comentez aici, nu mai utilizez prezenta.

    00
  13. De apreciat review-ul comprehensiv si foarte profesionist realizat, imi aminteste de stilul review-urilor de pe GSM Arena pe care le citeam cu ceva ani in urma.

    Telefonul ma lasa rece, la banii astia puteai sa-ti iei xxxxx (insert marca chinezeasca).

    Rational vorbind, in gama asta de pret un Iphone 13 ar avea mai mult sens, doar pe considerentul update-urilor si al pretului de revanzare.

    00
    • Din păcate cam da, astea-s telefoane de unică folosință. După 2-3 ani îl dai gratis să scapi de el că nu ți-l mai ia nimeni. Update-uri canci, performanță după cum ți-e norocul.

      Cel mai mult de vină e Google care își bate joc de ecosistem și-l vede strict ca o vacă de muls pentru reclame, atât. Cât timp merg reclamele și banii curg, e problema producătorilor de telefoane să rezolve bug-urile sau să facă androidul cumva să nu mai fie infectat pentru a mia oară de orice script kiddie.

      00
  14. La banii astia prefer un iphone corect

    00
  15. Cu banii ăia îți iei 2 Edge 20 Lite și ieși mai bine (și cu notificări, baterie, buton asistent, etc).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)