Motive pentru a te întoarce, sau nu, în România

De câteva zile am dezbateri cu un prieten dacă să se întoarcă în România, sau nu. Mai precis, în grupul lui majoritatea se gândesc serios să revină de tot în țară, unii au chiar proprietăți cumpărate în România, alții își fac bagajele.
Omul meu nu e în pătura de jos, e în clasa medie a „Vestului”. A lucrat prin mai multe țări, dar „buletinul” în are în Bruxelles, unde are și un apartament. Cumpărat acum mai bine de 10 ani, mai are doi ani de rate la el și devine „apropritar„. Nu l-am întrebat, dar bănuiesc că are și altă cetățenie decât cea română.
De cel puțin trei luni – iar gândul îl are de când a descoperit că poate munci online – vrea să revină de tot în țară.
Nu e din Vrancea, dar vrea să își facă „bază” acolo. Să cumpere o casă bătrânească, să se ocupe de plantat roșii, să prășească, să se dea cu Q5-ul din dotare pe dealuri… în general, să devină țăran. Vrea liniște.
Vrea liniște, pentru că Bruxelles i se pare groaznic de mizerabil, plin de imigranți – oricum, mult mai mulți decât erau în 2005-2007 când a ajuns el; că e, citez, „pipi pe la colțuri” și, în general, „s-a stricat Vestul.”
Bruxelles versus… casa babei Vrâncioaia.

E plin de case mari de vânzare în zonă. Prețuri și de 130.000 de euro.
Am râs.
– Cred că știi că alea sunt pensiuni făcute cu „programul sectorial de mă-sa-n cur”, a trecut perioada aia obligatorie în care nu ai voie să le înstrăinezi, acum e plin de anunțuri. Dar de ce, Cosmin, de ce e plin de vile de vânzare acolo, ți-ai pus întrebarea?
– Nu știu, Cristi, eu vreau casă bătrânească, ca a bunicii.
– Dar tu nu ești din Vrancea! N-ai tu treabă cu zona aia, nici nu știi cum e!
– E fratele meu mutat cu familia, am un fel de bază, cumva. Am familie acolo, fratele cu soția și copilul.
(…)
– Când mai am idei de achiziții în țara nu mai vin la tine. Mai mult îmi faci defavoruri decât favoruri
– De ce? Pentru că sunt realist?
– Nu. Că ești un pesimist și un trist prin definiție. Nu ai mai zâmbit de ani de zile.
– Ți-am spus realitatea. Fă ce vrei cu ea. Dacă e fratele tău acolo, e super.
– Soveja iar e fain. Liniște. Zonă ‘sinistrata’. În munți. Cool.
– Din câte văd pe olx, toți vând pensiuni.
– Yeap.
– E o zonă unde și-a făcut lumea pensiuni pe bani europeni. Au fost forțați X ani să nu le înstrăineze. Au trecut aia X ani. Toate sunt hardughii de case. Tu bănuiesc că vrei ceva micuț, discret, 3 camere max.
– Da. Casă mică, teren mare. Știu și asta cu banii europeni. Am avut consilier din BXL, în Belgia, pt fonduri europene. Ne a sfătuit să NU LUĂM pe bani europeni. Rămânem cu ele de gât.
– Exact ce spuneam inițial. Tu cauți ceva pe la 25k-30k. Iar asta, la banii tăi, sună bine. Ia-ți. Eu nu aș putea să îmi iau, încă. De ce? M-aș sinucide de singurătate. De asta par pesimist. Nu neapărat că nu îmi plac casele din sate… ci că știu cum aș trăi în ele: SINGUR. Iar asta mă omoară.
Dar de ce vând ăia pensiunile? Cum de le vând, din ce motive?

Discuția a continuat… L-am întrebat ce face cu copilul, când va trebui să meargă la școală. Cum va face, îl va da la „Vrâncioaia” la școală, când copilul are acum opțiuni de școală în Bruxelles? Mi-a spus că a calculat totul, totul e pus pe hârtie.

Să presupunem că omul meu are dreptate, că sunt „un pesimist și un trist prin definiție”, că nu am mai zâmbit de ani de zile.
Dați-mi în cap, striviți-mă cu motive pentru care ar fi o idee bună ca omul meu să lase Bruxelles pentru Soveja. Poate nu le văd eu.
În mod sigur sunt motive, pentru că din cercul lui Cosmin, majoritatea au bagajele făcute pentru România.
Eu vreau să mi le fac să mă car înapoi „afară”.

„Bibliografie” recentă despre România, despre care prietenul meu spune că texte din acestea ajung în presă pentru că presa din România e tristă.

Gândaci filmați mișunând în frigiderul unui supermarket din București, a doua zi după dezinsecție

Bucureștean, mi-am permis extravaganța să iau trenul spre Arad: după 15 ore, am ajuns mai aproape de Dumnezei

Un nou incident pe linia de tramvai. Circulația, blocată în Capitală după ce o șină s-a dilatat și a ieșit din asfalt
Un bărbat a fost rănit într-un tramvai al liniei 19 după ce o bucată de șină a intrat prin podeaua vehiculului. Incidentul a avut loc în stația de pe strada Nerva Traian. Victima este un bărbat de 54 ani, rănit la piciorul stâng, anunță brigada rutieră.

VIDEO | Octavian Berceanu: La Bolentin sunt peste 10 hectare de deșeuri / La Sintești localnicii spun „uite primim bani sau la 10 familii, o oaie”, dar depozitați, faceți afaceri în continuare, lăsăți și pe alții să depoziteze

Proiecții pesimiste: În București, declinul populației va ajunge la aproape un sfert. Depopularea va avea dimensiuni dramatice. În toate județele, populația va scădea considerabil, doar Iași scapă

Pe vremea cand eram Guest Author, am scris textul acesta:
Flori și gunoaie – o Românie a contrastelor

Plusez: 30 de secunde filmate de mine acum doi ani, din goana mașinii. Am și 30 (300, 3000) de poze, făcute din goana bicicletei, pe alte drumuri. E la fel:

 

Plus reportajul de mai jos, făcut chiar în Vrancea

 

 

– Problema e clar la tine. Cauți astfel de știri pentru a-ți susține teza. Ieși din registrul… obișnuitului.
– E știre de azi, de pe site de știri. Nu le caut eu.
– E la tine problema. Chestii diverse se întâmplă. Crezi că nu sunt accidente stupide și în Italia, Belgia, Franța? Asta e starea și inteligența jurnaliștilor. Cretini. La ce te aștepți? Asta nu înseamnă că nu sunt chestii de acestea care nu se întâmplă și în alte părți.

 

 

 

Later Edit: copiez un comentariu

Dacă scoatem banii din discuție – e clar că va putea să stea ok într-o casă bătrânească într-un sat din Vrancea – nu asta e problema, CE VA FACE zilnic, și ce va face “în mediul înconjurător” timp de încă 40-50 de ani cât mai are de trăit? (nu bea, nu fumează, face sport – ar putea prinde lejer 80-90 de ani).
Problema nu e de bani, e de “entertainment”, și de chestii din astea gen spital, școală la copil, supermarket… poate și un teatru, de ce nu?
Uitați-vă pe hartă unde e Bruxelles, la 300 de km de Paris, plus alte orașe din zonă, și comparați cu Soveja, zona extinsă.
De ce oameni cu… practic, toată Europa la câteva ore de mers cu mașina, vor să schimbe starea în care se află? Glasul pământului?

 

Later edit2:

Cunosc un cuplu de pensionari din București care au dat 11-12.000 de euro pe o casă bătrânească într-un sat din Teleorman. (alții dau atât pe un sfert de mașină, pe o roată)
În primul an el a fost agricultor pe bune, a muncit de a rupt, apoi și-a dat seama că el cosumă puțin, și ei se pot întreține chiar și numai cu pensia lui. Nu mai plantează legume, muncește mai puțin. Are doar pomi și găini. Doamna a umplut curtea cu flori, o plăcere. Ceapă, cartofi, porumb, făină de grâu – astea le cumpără din sat. Prețuri „sătești”. De exemplu, 10 lei kilu’ de porc tăiat în dimineața cu pricina. S-au adunat mai mulți cu bani, a tăiat un localnic porcul. Au carne.
La țară nu mori de foame, asta e clar. Nu există să mori de foame în sat, mai ales când ai ceva chef de muncă, și ai casa ta, a ta.
Vorba e ce faci în timpul zilei, tu venind după 15 ani de „afară”… te întreții cu oamenii din sat?
Are internet în sat. Fibră! (sat la șosea, la DN). Cât poți sta pe net, și ce discuți când vrei să „socializezi”? Ce se discută la o socializare cu români în Bruxelles (grup de ITști, medici, angajați la Comisia Europeană), și ce discuți la o socializare în sat, tu fiind ăla noul? Zoon politikon… timp de încă 40 de ani.

 

Later edit 3: Poza cu care e ilustrată Soveja pe wikipedia:

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

196 comentarii

  1. Trebuie sa-l intrebam pe Razvan cum se cheama momentul ala cand nici citind un dialog imaginar nu poti fi de acord cu vreuna dintre parti? Disonanta e mic copil.

    00
    • Nu te obosi sa fii de acord sau contra. Daca recitesti ce a scris cu talent omul, e introducerea la un advertorial la bilete de avion zwizz air pe ruta bruxelles- focsani, care incepe sa opereze de saptamana viitoare.

      00
  2. Bruxelles-ul chiar e un oras oribil. Dar nu inteleg de ce nu s-ar muta la tara in Belgia. OK, costa de 10 ori mai mult, dar „tara” aia are scoala, autostrada si spital decent in apropiere.

    00
    • Pai pt ca e de 10 ori mai scump, cum de ce? :))

      00
    • A zis că își permite să trăiască acolo. Că în curând scapă de rate la mezon. Banii ies din ecuație. Eu mai repede mi-aș lua o casă la 25-30 km de un oraș mare, industrializat, cu oportunități, de preferat centru universitar. Să fie cum zice nenea: cu teren mult, o casă decentă, să se dea cu machinetu pe deal.
      In același timp vreau să fiu și destul de aproape de oraș, de spital, de o clinică, de un drum național/european bun, să nu mă mance lupii, să am acces rapid la un supermarket, materiale de construcții, poate copilul sa se ducă la liceu bun in oraș.

      00
    • Zice ca e in clasa medie a Vestului, deci si-ar permite.
      Sau vinde apartamentul din Bruxelles si de banii aia is cumpara o casa la tara in Belgia si inca una in Vrancea. Sta un an in fiecare si se hotaraste unde e mai bine.
      (Wow, ce usor e sa faci planuri pe banii altora, din varful tastaturii!)

      00
    • Inchiriaza apartamentul din Bruxelles, si deja e mai bogat, lunar, decat majoritatea locuitorilor din zona unde vrea sa se mute. Practic, e pensionar – ar putea sa nu mai munceasca, cumva.
      Chiria de pe apartamentul din BXL, plus ce mai face el online – ca doar munceste, are loc de munca acum.
      Daca scoatem banii din discutie – e clar ca va putea sa stea ok intr-o casa batraneasca, intr-un sat din Vrancea, nu asta e problema – CE VA FACE zilnic, si ce va face „in mediul inconjurator” timp de inca 40-50 de ani cat mai are de trait? (nu bea, nu fumeaza, face sport – ar putea prinde lejer 80-90 de ani).
      Problema nu e de bani, e de „entertainment”, si de chestii din astea, gen spital, scoala la copil, supermarket… poate si un teatru, de ce nu?

    • Nu toata lumea are nevoie de școală, autostradă și spital decent în apropiere.

      00
    • @Marcian, ăia care n-au copii (tipul din Bruxelles are) și nici nu vor n-au nevoie de școală prin apropiere, ăia mai sedentari n-au nevoie de autostradă, dar toată lumea are nevoie de un spital decent.
      Și la 20 de ani ai nevoie de un spital ca accidentele au prostul obicei de a nu ține seama de vârstă.
      Un spital cu o policlinică asortată e bun pt oricine, măcar pt controale și analize periodice ca să nu ajungi prea bolnav pt vindecare sau pt o calitate a vieții decentă.
      Cei 2 bani găuriți ai mei.

      10
  3. In Apuseni n-ar fi o alegere rea. Sunt o gramada de zone frumoase si ieftine ca sa incropeasca ceva intre Oradea si Cluj.

    00
    • Sunt foarte familiarizat cu zona Apusenilor. E foarte greu sa gasesti un loc unde sa nu iti ia casa viitura. Vetrele satelor sunt aceleasi de acum sute de ani, cand au fost infiintate, fara expertiza pentru infrastructura. Trebuie sa ai noroc sa mearga bine. Idilic este, e adevarat. Poti bate muntii in lung si in lat si sa iei contact cu oamenii din sate. De mutat, nu recomand decat daca cel ce vrea sa se mute detine foarte multi bani. Preturile sunt exagerate si munca de dupa goleste bugete.

      00
    • Sa o crezi tu ca vine asta din Belgia sa stea izolat cu 3 capre, alimentand soba!
      Vine la un confort, la un standard. S-a plictisit printre straini, nu mai vrea (momentan) mai multi bani. Nu il leaga Belgia de nimic.
      Romanul s-a nascut la tara, chiar daca e de prin oras, iubeste pamantul. De aia vor vesticii sa vina inapoi.
      Cu chiria de acolo, ceva pensie sau job de la distanta e boier aici cu vreo 5000. Acolo ca standard de viata ii trebuie triplu.

      00
  4. Eu incerc sa imi dau seama cat de desprins de realitate esti sa vrei sa iti dai copilul la scoala undeva in pustietate, fara sa te gandesti la ce oportunitati o sa aiba el in viata.

    Hai sa spunem ca treci de „gradinita” si „general” ce faci cu liceul ? Te muti iar ? Il muti doar pe el/ea si ii zici succes ?

    00
  5. Sfatul meu? Sa renunte si la cetatenie daca poate! Nu foloseste la nimic. Chiar e un avantaj sa vii in Romania ca cetatean belgian (sau strain in general), din punct de vedere al relatiilor cu autoritatile, altfel te vad si te trateaza

    00
    • Hai să dezasamblez și tâmpenia asta.

      Dacă discuți cu funcționarul, în ce limbă discuți? O dai pe franceză, germană sau încerci o engleză din aia cu accent? Nu, plm, vorbești românește dacă nu vrei să pari absolut idiot.

      Când ți se cere buletinul sau trebuie să completezi un formular nu cumva te cheamă tot Vasile-Cristinel Struțulescu? Îți schimbi și numele în Wilhelm-Christian Strauss? Schimbi și culoarea părului, culoarea ochilor, trăsăturile de balcanic alergat de turci?

      Dacă încerci s-o arzi exotic prin comune fără trotuar îți crești doar șansele să fii luat la caterinca, să fii stors de bani, eventual să ți se spargă casa, așa, de control.

      01
  6. Sunt curios cati dintre acesti oameni care s-au saturat de civilizatie si insista ca vor sa se mute inapoi cu familia in Romania, basca la sat, chiar o fac. Eu nu cunosc cazuri in afara de cupluri cu copil nou-nascut pentru care a fost mai comod sa fie aproape de bunicii carora l-au dat in grija, in Bucuresti nu la Pocreauca.

    00
    • Sunt cateva grupuri mari pe FB in care gasesti zeci sau sute de oameni in situatia asta. In realitatea sunt probabil mii care au facut asta.

      00
    • Mie mi se pare cam SF.Un apartament in Brussels intr-o zona cit de cit,la 2 dormitoare e 300000euro,cel putin.Pe care omul ii achita in 12 ani.Venind la Brussels in 2005 in calitate de tinar absolvent,din ce inteleg eu.Nu prea imi vine sa cred.Lipseste ceva din poveste.

      00
  7. Ce e asa greu de inteles? A strans niste bani in vest, are si niste asseturi imobiliare care produc bani, si-a facut un calcul cam cati bani i-ar trebui pe an si i-a rezultat ca daca se muta intr-o zona d-asta sinistrata nu mai trebuie sa munceasca pentru un sef cretin niciodata.
    Munceste doar gradina.
    Complicat o sa fie cand incep sa se strice chestii prin apartamentele alea si tre sa le repare/ schimbe. Cand i se strica Q5ul. Cand o sa se imbolnaveasca el sau familia. Cand o sa vrea copilul la mall la film cu colegii. Si tot asa.

    00
    • Mie mi se pare cam SF.Un apartament in Brussels intr-o zona cit de cit,la 2 dormitoare e 3000000 euro,cel putin.Pe care omul ii achita in 12 ani.Venind la Brussels in 2005 in calitate de tinar absolvent,din ce inteleg eu.Nu prea imi vine sa cred.Lipseste ceva din poveste.

      00
    • Posibil să fie într-o zonă mai puțin cât de cât, taie 1,5 mil. În 2005 sigur nu era atât, mai taie 1mil. Realizabil?

      00
  8. Eu nu cred ca exista acest om si acest dialog.

    00
    • Acum ce sa fac, sa pun screenshots sa „dovedesc” ca exista?
      Ti se pare ca ma plictisesc, ca nu am cu ce sa imi umplu timpul? Am zeci, SUTE de subiecte, daca vreau sa scriu. Mi-a spus boierul sa nu-i monopolizez blogul, ca nu e blogul meu, e al lui. Am subiecte de ma gandesc ca e nevoie de un redactor in plus, sa ma ajute sa le scriu… As putea face un test, 10 articole pe zi, timp de o saptamana. Nu am pus articolul despre mustarul romanesc, despre zacusca, despre hainele SH, despre poluare, despre filmele franceze (e un foileton aici). Nu am scris despre oameni care mor fara sens – ca tocmai am ingropat unul din asta, nu am scris despre „tinerete fara batranete sui viata fara de moarte” – cum am gasit orasul natal dupa 15 ani, ce impresie mi-a lasat… Trebuie sa fac un text „drept la replica” pentru Coloja si hainele lui, am 100 de poze in folderul „Beauty”, si vreo 400 in folderul „Zoso – poze noi” (cele publicate sunt in folderul „Zoso – poze vechi”).
      Nu e nevoie sa inventez nimic, nu duc lipsa de subiecte.

      Oricum, ma bucur ca nu credeti ca exista, pentru ca asa ma justific ca public conversatii particulare: Boss, ăia nici nu cred că exiști!
      Si chiar daca ar fi o discutia imaginara, am doua intrebari:
      1. De ce pare imaginara, ce e atat de incredibil la ea?
      2. Chiar daca ar fi imagiara, subiectul ramane: zeci de oameni isi pun problema sa revina de tot in tara – iar eu, cel putin eu, nu inteleg de ce. Sa revina… unde? Mai ales dupa 15 ani de „vest”, de baut „framboise” pe la terasele din lumea civilizata… Se muta de la framboise la bere Bucegi, bauta la bodega din sat? Ce îi mana sa gandeasca asta? Mai ales cand are o casa acolo, a lui…

    • Cu totii asteptam cu sufletul la gura articolul despre hainele SH.

      00
    • Din septembrie anul trecut, macar o zi pe saptamana vizitez un SH. Am tone de poze, texte, laude, „solutii”… Nu reusesc sa le adun sa fac un text bun. Nu-mi iese, nu-mi place ce iese. Mai incerc.

    • fă-ți, frate, blog. Scrie acolo tot ce vrei. Mai dai un link aici și aia e.

      00
    • mult mai mulți nu cred că Jesus a existat
      dar cine sunt eu să îi contrazic…

      00
    • Chiar dacă nu există, e 1:1 cu ăștia pe care îi tot întâlnesc, inși care au căpșunarit 3-5-10 ani prin vest și le e tare dor de «roșiile alea mari, zemoase».

      Știi de ce e mai bine „acasă”? Pentru că visează la un tun. Se văd deja baroni peste un sat vai morții lui, văd deja cum întind bancnota de 10 euro săracilor, să sclavagească pentru ei. Își imaginează cum se uită lumea peste gard la căcatul lor de Q5, cea mai scumpă mașina din sat (dealtfel neimpresionat și irelevant acolo în străinătate, în București sau Cluj).

      00
    • @Cristici
      idee de text: cate gunoaie ar fi in plus in Bucuresti daca oamenii care nu stiu ordinea operatiilor matematice ar instala rezervoare de apa pe blocuri ca sa incalzeasca apa.
      S-ar inchide internetul.

      00
  9. In zona aia cam vin viiturile (Tisita, Coza, Putna).
    DN2D a fost refacut recent (ultimii 10 ani) asta nu inseamna ca nu au mai fost alunecari de teren. Cel mai apropiat spital de urgenta e la Focsani? cati km de mers si in cat timp ajungi cu o peritonita banala?
    Avantajul e ca ursii din zona nu prea coborau in localitati, nu stiu in ultimul timp, dar se mai pot reloca cei din Bucegi/Brasov, cei care scapa de gloante.
    Sfat: fa o propunere sa vina sa stea 2-3 luni acolo, in perioada vacantei, daca copilul e la scoala.

    00
  10. Binele tau poate nu e si binele altuia. Noi de aici vedem si simtim altfel asa ca pentru inceput propune-i o luna in Vrancea cu chirie. In prima saptamana entuziasm, a doua trezire, a treia realism si a patra bagaje :). Daca intr-o luna nu simte ca noi realitatea inseamna ca noi nu vedem bine.

    00
    • Meh. Imprejurarile m-au fortat sa stau o luna in UK. Am interactionat un pic cu autoritatile, am vazut care-i treaba cu infrastructura, transportul etc, sistemul medical, am facut chiar si o înmormântare. Totusi, n- as putea spune ca acea luna a fost suficienta ca sa am toate datele pe baza carora as putea sa ma hotarasc sa ma mut acolo pe termen lung. Asa zis si de amicul lui Cristi, una e sa stai o luna intr-o casuta idilica, e doar o vacanta mai lunga. Alta e sa interactioneze cu autoritatile, sa scoata sau sa bage o masina la fisc, sa incerce sa afle cum s-au calculat taxele alea care nici nu i-au fost comunicate, sa dea un telefon la un spital sa intrebe de un pacient sau, wow, sa incerce sa vorbeasca chiar cu un doctor. Sa-si trimita fata/nevasta cu rata la oras si sa vada la intoarcere de cate ori au fost pipaite si li s- au facut „complimente” si propuneri. Intelegeti ce zic. De unele chestii de prinzi in timp util, pentru altele trebuie sa fii cetatean roman full time ca sa te pocneasca.

      00
  11. Lasă-i să și-o ia în plin. Suferă de sindromul luzărilor care vor să fie cei mai șmecheri dintr-o fundătură în loc să găsească un oraș decent în care să se mute.

    Optimismul cretin se vindecă doar cu experiența. Crede-mă, n-ai ce să salvezi.

    00
  12. :)) :)) :))
    Eu îi propun să ia și o vițică și nișe miei / ieduți zburdalnici ! Ce frumos va fi cu vițica mugind și ieduții sărind peste tot !
    Băăăăăi fraților, să stai aplecat zilnic câteva ore la grădină …. la un moment dat te saturi.
    Animalele…. explică-le că azi ai chef de stat pe facebook, să-și ia ele apă, mâncare și să se mulgă, curețe.
    Vrea la țară și să cultive tot dintr-o mișcare de maus.
    hipster – stupid child !

    00
  13. E plină Belgia de sate la o oră jumate de mers cu trenul de la Bruxelles unde ai fibră optică, poți să crești porodici în grădină și să te dai cu cotețul cu tracțiune integrală. Ok, la Bruxelles nu e perfect. Și eu am plecat de acolo în 2016, dar câteodată îmi vine să-mi bag picioarele in Clooj și să mă întorc la străzi curate, case și sate construite după planuri care se respectă, șanțuri cu iarba tunsă, etc…

    00
  14. pentru libertatea pe care aici o ai si pe care acolo nu o mai ai…asta e un motiv sa nu ramai acolo

    00
    • https://youtu.be/ZFd8C1iWWu0?t=4370
      Da la 1:13:00 (o ora si 13 minute) si asculta vreo 5 minute, despre „asta cu libertatea”. E foarte important.

    • Libertatea de a te duce la privat în timp ce plătești CAS, pentru șansa de a nu sta pe o saltea pișată de minimum 2000 de ori?

      Libertatea de a da șpagă când vine un control?

      Libertatea de a-ți lua angajații la șuturi, știind că dacă unul face gât „rezolvi tu cu ITM”?

      Libertatea de a parca unde ai chef, că așa face toată lumea?

      Libertatea de a construi orice hal de magherniță fără autorizație și să scapi cu o amendă de toată jena?

      00
    • eu inteleg ca voua vi se pare de nelocuit aici :)

      eu am zis doar care e motivul meu pentru a nu ramane acolo

      00
    • @cristici: esti sigur ca ai dat link-ul potrivit? sunt la si 18…si doar despre ” rent a car” e vorba….plm…inca sunt multumit de a mea…mai repede as cauta ceva cu „rent a wife”

      00
  15. Ce bine va inspira adânc în piept bășinile funcționarilor de la primărie când va merge cu vreo doleanță !
    :)))
    Cât de ofiscat va fi ! Și ce durere-n plumă o să aibe ăia vis-a-vis de drepturile lui de cetățean european !
    :)))

    00
  16. Pentru ca e prost*. „am pus totu pe foaie. A pus o pula pe foaie. Si i s-a parut ca a lasat o urma interesanta, deci a pus totul pe foaie.
    *evident, prost in calculul asta.

    Sunt curios daca a pus, corect, pe foaie urmatoarele
    – mutarea copilului. Ii pasa de viitorul lu ala mic? De educatie? Ce face, homeschooling? o sa aiba prieteni? o sa invete vreun sport? o sa vada vreun muzeu?
    – sanatate. Ce face cand o sa fie bolnav? Cati km pana la primul spital?
    – cat o sa rezista la tara cu munca de la tara? Ca multi isi imagineaza ca la tara este asa, locul ala idilic unde stai la birou pana la 5, ca deh, wfh, dupa care te duci in curte, bei o bere, uzi cele rosii care apar singure si gata…esti la tara

    Cum ziceam. Pula. Foaie. „nu imi ies calculele, dar uite ce cap frumos rasare”

    00
    • Daca copilul are peste 14 ani, ramane la un internat prin vest. Simplu.

      00
    • „muie la copil, ce atata nevoie sa ne vada”

      00
    • Cred ca gresesti. Poate copilul e sportiv, centre de excelenta etc. Il vede rar. Iar daca merge catre o universitate prin ceva tara?

      00
    • Chiar sunt curios sa il vad la o problema de sanatate stand la coada de internare dintr-un spital de aici. Cu profesorul care vine in vizita si priveste pe deasupra pacientului. Mizeria de la grupurile sanitare din spitale …

      00
    • Baga 100 de euro sub pres, rapid, ca are de unde. Si apoi mai scoate daca trebuie. Pt bani si proful il pupa pe rana.
      Eu stau intr-o zona din care migratia e de peste 100 de ani. Toti astia stiu cum sa se comporte sa le fie ok si aici.

      00
  17. Poți trece peste aproape orice dacă vrei să te întorci în România, dar cum poți trece peste sistemul de sănătate? Oamenii ăștia care vor să se întoarcă au fost vreodată prin vreun spital românesc? Știu treaba cu infecțiile, cu lipsa medicamentelor, cu metodele arhaice de tratament și prevenție, cu jegul și nepăsarea criminale uneori din spitale?
    Acesta este primul argument pe care îl scot când aud pe cineva care vrea să se întoarcă. În ultimii 5 ani am „vizitat” cu copiii Matei Balș, Grigore Alexandrescu, Marie Curie, și doar solo Floreasca și Municipalul din Constanța. Refuz să cred că pe afară, prin vest, poate fi mai rău decât în aceste stabilimente. N-are cum! Am adus de afară medicamente și gadgeturi medicale care nu se găsesc la noi, am primit indicații și tratamente medicale de afară, am apelat la privat la greu, deși nici acolo nu e totul roz, am plătit mult pentru chestii care pe afară intră în asigurarea de sănătate, și tot am ajuns la concluzia că trebuie să plec.
    Repet, treci peste lipsa și incompetența poliției, peste harababura și haosul din învățământ, peste trafic, cocălărime, inundații, poluare, lipsa de civilizație de la orice colț de uliță, peste șpăgi, prețuri, calitate scăzută a alimentelor, lipsa de profesionalism din servicii, treci peste toate astea, dar poți trece peste sistemul de sănătate? Pe principiul „mie nu mi se poate întâmpla nimic niciodată”? Dacă da, atunci le urez succes celor care vor să se întoarcă de pe scara avionului cu care eu plec.

    00
    • nu e atat de mare diferenta la sistemul de sanatate. E mare, dar nu este „atat de mare”. Cat timp te muti in Bucuresti.
      Cand iesi din bucuresti, la dracu in praznic in Vrancea…apai, gud lac.

      Dar, la educatie te-ai gandit? Ca de bine de rau, copilul poate sa nu aiba nevoie de spital, dar de educatie e 100% nevoie. Il duci la tara la scoala?

      00
    • Eu m-am intors dupa 4 ani de Irlanda tocmai din cauza sistemului medical. Cand ti se face programare la medicul specialist peste 20 de luni, pentru o problema care se poate agrava daca nu incepi tratamentul in 3 luni, incepi sa apreciezi faptul ca aici poti sa vezi un specialist intr-o saptamana sau sa iti faci cand vrei analize.
      In ultimul an de stat acolo, deja imi petreceam tot concediul din Romania facandu-mi investigatii medicale pentru toata perioada in care nu puteam face nimic in Irlanda.
      Ca sa nu mai vorbesc de urgente. Cand irlandezii stau 3 zile pe holul spitalelor la urgenta, parca nu te mai deranjeaza ca ai asteptat 2 ore la urgenta in Romania.

      10
    • „nu e atat de mare diferenta la sistemul de sanatate.”

      E diferenta ca in vest nu trebuie sa inghiti puli in sec de fiecare data cand dai spaga pentru toata ierarhia spitalului.

      00
    • Asigurare privata si in 1-2 zile vorbesti cu un specialist. Geez, va place sa va plangeti dar nu cautati alternative.

      00
    • Marsten – ai incercat tu sa nu dai spaga, in bucuresti, si nu te-au bagat in seama?

      00
    • @animaloo n-o fă pe superiorul în cazul ăsta . Am avut contact intens cu sistemul medical , inclusiv cel bucureștean, de când aveam 10 ani. Latră la altă poartă.

      00
    • @animaloo, am încercat eu să nu dau șpagă în București. Și mi-a ieșit. Dar, ghici ce? Tot la 3 luni doamna doctor îmi greșește intenționat rețeta de insulină a copilului bolnav de diabet de 4 ani doar din această cauză. Ca să stau să-mi bat eu capul cu farmaciile, să mă întorc la ea, să mă căciulesc ca ultimul fraier. Iar analizele lui obligatorii la orice vizită periodică dispar ca prin minune sau sunt doar copiate de la alți pacienți, așa că trebuie tot periodic să le fac și la privat, după ce l-am chinuit o zi la stat, doar ca să știu ceva. Cele ‘jdemii de euro plătite la cas anual nu contează. Dar în continuare refuz să-indau ceva. Ce prost și eu! Nu mai zic de metodele de tratament de acu’ 30 de ani. Noroc că prin privat ăia mai sunt obligați să ia contact cu minunile medicale moderne și, dacă dai banul, ți le zic și ție ca să nu te tratezi ca-n paleolitic. Ăsta e doar un mic exemplu, am mai multe și mai diverse.

      00
    • @Johnnyfer asta cu analizele copiate de la altii o confirm si eu (la Iasi). Noi am renuntat sa ii mai facem analizele la Sf Maria de cand am observat ca glicata de pe analize nu batea de nicio culoare cu ce imi dadea senzorul de glicemie (senzor luat din banii proprii, ca acu 5 ani nu se dadeau senzori prin programul de diabet).
      Despre pompa de insulina ce sa mai povestesc? E un singur medic in Iasi care stie sa o monteze (centru universitar, da?) iar instructajul a fost zero. Poate pentru ca si spaga noastra a fost zero? Am invatat singuri.
      PS: mergeti la Buzias, daca nu ati fost inca

      00
    • Chiar am discutat cu cineva recent pe temă, voia să se întoarcă din Canada și am adus în discuție sistemul medical.
      A zis că face destui bani (de la începutul pandemiei a lucrat remote din România pt Canada) pt a merge la privat. Că în Canada nu există privat și trebuie să aștepte foarte mult pt o programare la un specialist.
      Că în România, dacă ai bani poți să ajungi rapid la un medic ok.

      00
  18. Omul se poate muta inapoi oricand, daca are ceva bani. Dupa un an, doi, trei o taie inapoi daca lucrurile nu merg. Nu e nici primul nici singurul.

    Are optiuni, mutatul nu e o condamnare la moarte. In schimb la tine e mai greu sa te muti in Bruxelles, de aici si pesimismul tau.

    00
    • Am fost in Bruxelles, am si alti prieteni in Bruxelles care ma cheama la ei – in ideea ca as avea grup de oameni sa nu mor de singuratate.
      Nu imi place Bruxelles. Dar eu nu am stat 15 ani, eu nu sunt insurat acolo (cu o romanca, ok), cu apartament cumparat acolo.
      „Obsesia mea” e Torino. Ca am locuit acolo peste 3 ani, si vreau sa ma intorc. De ce Torino si nu Iasi, ma tot intreaba familia (partea din Iasi). Sa fac ce la Iasi? Sa ne uitam pe harta, „sa gandim european”: unde e pus Iasi, si unde e Torino (sau Bruxelles). Unde pot ajunge in doua ore cu masina sau cu trenul (150km/h cele italiene) daca ies din Torino, Bruxelles, sau Iasi? Din acest motiv nu il inteleg pe prietenul meu.
      Mie personal imi place la tara: imi place sa dau cu sapa, sa tai lemne, sa merg pe islaz cu vacile… am fizic de taran, imi trebuie multa munca fizica, altfel devin balena. Dar pot face asta in urmatorii 40 de ani? Cu ce „consecinte”, daca vrei sa pun problema si asa? Munca de birou la Bruxelles, numai oameni la costum, cu studii superioare, versus… ce? A invatat toata viata pentru… ce? Iar copilul?

      Se muta la Soveja, dupa 5 ani decide ca nu-i place. Oare va regasi Bruxelles la fel? Dar Bruxelles, il va „regasi” la fel (financiar, social), va mai putea face schimbarea inapoi, daca isi da seama ca Soveja (sau orice „zona turistica” cu muuuuulte pensiuni de vanzare) nu e ce trebuie?
      De ce vand aia pensiunile, ca e ok acolo?

  19. Conbinatia cea mai buna e apartament la Brasov si scoala la oras + casuta cu pamant la tzara. Iernile is lungi si grele la Soveja. In weekend si cand are copilul vacanta mergi la Soveja, adica exact cand vin bucurestenii la munte si sufoca orasul.

    00
    • „In weekend si cand are copilul vacanta mergi la Soveja” – exact. Muie la copil, ce atatea vacante, sa treaca la sapa!

      00
    • @animaloo, poate copilul e adolescent , si daca vine cu ceva aere si bani de belgia , pai o sa dea el muie la soveja la toate tarancile, mai ceva decat ar prinde el la marocancele din bruxelles

      00
    • a zis cineva ca nu poate pleca copilul in vacanta la mare, la bunici sau sa ramana acasa daca e adolescent? Io eram lasat singur acasa in weekend si aveam 16 ani, mancare in frigider si 50 lei in banii de azi bani de buzunar. Mergeam la strand, mancam o inghetata, un suc, era ok.

      00
    • @Psionics, în weekend.
      Asta vrea să se mute la Soveja, îi inchiriază copilului apartament într-un oraș cu școli decente și-l lasa singur cu lunile?!

      Așa și eu am rămas singură (cu frate-meu nițel mai mic) acasă chiar și pe perioade de 10-15 zile cât au plecat ai mei în concediu de la 12 ani (nu în fiecare an), dar în general până am plecat la facultate am locuit cu părinții.

      Cristici zice că omul e plecat sau însurat de 15 ani (nu mai știu exact și mi-e lene să scrolez), cel mai probabil copilul are minim minimorum 1-2 ani mai puțin.

      00
  20. Eu locuiesc in marele oras interstelar si ultra dezvoltat Cluj-Napoca, din 2004. E un oras ingrozitor, nu are sens sa mai spun de ce. Chiar daca oamenii neaosi se considera mai evoluati si tind sa dea mereu vina pe ‘vinituri’, de fapt Cluj-Napoca e plin de tarani prosti si usor analfabeti, dar cu aere. In plus, cetatenii sunt naivi in complexul lor de superioritate fiind victime sigure, cel putin pentru piata imobiliara. De cativa ani de zile am cautat: casa batraneasca la tara pentru renovat in limita de 80 km in jurul orasului, apartamente in oras, apartamente in Floresti sau teren. Toate posibilitatile sunt strict in defavoarea cumparatorului. Un exemplu: intr-un sat uitat de lume am gasit un cotet de casa batraneasca(nu avea sens sa se renoveze) si 5000 de m2 pamant. Anuntul era pentru 20000 euro aprox. La discutia cu proprietarul acesta a spus ca pretul e negociabil, dar ‘in sus’. Deja era peste 25000 euro. Merita? Nu. Am avut foarte multe experiente ‘interesante’ cu oameni adevarati de la Cluj si nu sunt singurul in aceasta situatie. Daca e sa ma iau dupa evaluarile subiective pentru acest oras si aceasta regiune, daca aici minimum de bun simt e situat in cavou, cum este oare pe la Giurgiu, Vrancea?…. Ia d-aci doza de negativitate.

    00
    • @Silviu: ce-i drept, la voi piața imobiliară e susținută de oameni care au rupt complet contactul cu realitatea. De prețul unei garsoniere în Cluj iei casă în Italia, pe malul mării.

      00
    • Am locuit in cluj, m am mutat in alt oras cu aere de superioritate dar la fel de praf. Bine, sa nu se supere nimeni dar eu am o parere foarte proasta despre orasele din romania, inclusiv bucuresti.
      Preturile la locuinte sunt enorme si cu greu am convins o pe sotia mea ca nu merita sa ne hazardam la cumparat imobil aici.
      Legat de prietenul lui cristici, ma intreb si eu ce-o fi in capul lui? Si eu care abia astept sa gadesc ceva de lucru in vest si sa plec cu familia.
      Na, fiecare cum crede pana la urma…

      00
    • Nea Silviu, daca tot e atat de rau de la Cluj, de ce ai ramas? Cauta ceva mai bun si lasa prostii sa traiasca intr-un oras „ingrozitor”. Care sunt argumentele pentru care Clujul e ingrozitor? Pretul imobiliarelor? Pretul e dictat de cerere si oferta. Tu esti frustrat ca nu ai bugetul necesar pentru un teren in vecinatatea orasului la pret de acadele. A trecut vremea combinatiilor in care vinzi apartamentul, mai pui 50k euro si te muti la casa.
      In rest, ce sa zic, e nasol la Cluj. Masinile parcate aiurea sunt ridicate, mizeria de pe jos la fel, primaria a inteles ca pietonul e mai important decat masina, investeste inclusiv in partea culturala si de sanatate.
      Tare m-as bucura sa ne spui cat iti e de bine intr-un alt oras.

      00
    • @Dan, vorbesti prostii din lipsa de informatii. Masinile parcate aiurea nu sunt ridicate(doar cele care afecteaza aparentele prin centru) , festivalurile reprezinta doar cultura ‘de suprafata’, una e sa n-ai bani si alta sa ii cheltuiesti cu cap, sunt curios unde vezi tu reprezentata ipoteza ta cu primaria care investeste pentru pietoni, sanatate cu putin peste nivelul din alte orase. Daca te revolta adevarul poate te ajuta sa privesti dincolo de aparente. Sunt curios si cum iti reprezinti tu cererea si oferta. Cat despre mine si alte orase, eu ma simt bine oriunde, asta nu inseamna ca nu pot sa emit judecati veridice despre natura subumana a romanului.

      00
    • Locuiesc in Cluj. Nu sunt „vinitura”. De altfel definitia viniturii este „alintul” taranilor semianalfabeti mutati de comunisti din satele din jur pentru studentul/IT- istul venit la Cluj. Ma rog. Confirm tot ce se spune mai sus. Am fost plecat ani de zile in SUA si Olanda si pot sa spun cu toata obiectivitatea ca orasele Romaniei sunt o groapa. De ce nu plec? Plec. Si nu doar eu. Se pleaca din Cluj la greu. Ma sperie cati pleaca din anturajul meu. Pentru cineva care a umblat cat de cat printr o tara civilizata este amuzant sa vezi mandria locala necorelata cu realitatea. Rad cateodata de ma prapadesc cand aud de calitatea vietii ridicate din Cluj clamate de Boc si ma gandesc ca nici macar un parc ca lumea nu are orasul.

      Dar e ok ca incepem sa discutam franc despre cum stau lucrurile in Cluj.

      00
  21. – La prima boală mai grea se tratează tot ca bunica de la Vrancea?

    – La prima spargere în casă și primul câine otrăvit la ce polițai se duce?

    – La prima bătaie luată de copil ( băiat ) sau luare cu japca ( fată ) la cine se duce?

    00
    • Dacă la faza cu boala mai e ceva, faptul că tu crezi că la spargeri și bătăi poliția belgiană va face ceva e vis frumos.

      Nu că la noi ar fi ceva, dar poliția e o mizerie sinistră și în vest pentru orice chestie minoră, pentru că au populații mult mai mari care fac chestii mult mai sinistre, și alea au prioritate.

      Dacă nu e unul care bate în serie câteva zeci de copii zlinic, sau dacă nu se sparg vreo 20-30 de apartamente săptămânal pe strada ta, se va închide dosarul de la sine și aia e.

      00
  22. Ar putea sa se mute in Brasov. Stii unde poti ajunge in 2 ore din Brasov? In Bucuresti. Ce iti poti dori mai mult?

    00
  23. Eu sunt unul din nebunii care vor sa se intoarca. De ce?? nu stiu, inca pot sa scap de ideea asta cretina, ajutati-ma :))
    Pe hartie nu pare asa de rea mutarea.
    Avantaje:
    – Cu banii de pe casa vanduta in UK (aici e cam varf de bula momentan) pot lua o casa cu 800mp similar sau mai mare un pic in Paradisul Verde (Corbeanca), o masina, pot monta o piscina, si tot raman mortgage free
    – Mortgage free inseamna ca pot investi mult mai mult in educatia copiilor (x2, 4 si 6 ani). Ii pot duce la o privata decenta si apoi pentru facultate pot alege oriunde in lume, ei avand dubla cetatenie
    – Mortgage free mai inseamna ca daca nu am chef sa muncesc 3 luni, atunci nu muncesc!
    – Am prieteni si rude la fel de multe si in UK si in RO (zona Bucuresti).
    – Parintii sunt in Focsani la 2h distanta. Parintii pe care ii vad o data pe an o saptamana.. ei nu intineresc, ar trebui sa stau mai mult cu ei (si eu, si fetele mele) cat mai sunt inca in putere / in mintile lor.
    – As continua sa castig la nivel de UK, cu costuri de viata mai mici si cu calitatea mancarii mai buna

    Dezavantaje… au tot circulat prin posturile despre intoarcere. Cel mai mare ar fi spitalele (dar cu privat + fiind aproape de Bucuresti cred ca nu ar fi asa mare diferenta). Traficul: le chef tot mentioneaza ca daca ai cap poti evita cu succes, plecand mai devreme sau alegand intervalul potrivit. Interactiunea cu statul: stiu, sunt multe batai de cap, dar am citit si vesti bune (de ex situatia cu pasapoartele sau permisele, s-a imbunatatit; actele digitale, drumurile la ghisee s-au rarit; plus, am trait deja 30 ani in Romania si n-am murit de stat la cozi).

    Acum cat fetele sunt mici e mai usoara mutarea. Si daca nu-mi convine, in 1 sau 2 ani pot vinde (oricum preturile cresc si in RO.. nu cred ca vine vreo spargere de bula prea curand) si pot sa ma reintorc.

    Ok… si-atunci, de ce nu? Ca idee sunt o persoana care se plictiseste repede de un loc / un task / o situatie si care cauta intotdeauna ceva nou / aventura :)

    00
    • Dacă te mănâncă, cel mai bine te scarpini singur .

      00
    • Intoarceti-va :) Scade astfel cererea de locuinte si oferta de angajati

      00
    • Am sa fac un text despre un „stranier” venit in tara o saptamana sa-si vada mama. Nu chiar Corbeanca, dar tot prin jurul Bucurestiului. Mi-a spus ca abia astepta sa se urce inapoi in avion. Numara zilele pana cand era zborul inapoi.
      sent July 13 at 7:37 PM
      – Dar știi ce e mai dureros: că poți distinge România din avion. Am decolat de pe Otopeni… Câmpiile erau maronii, abandonate. Am ajuns deasupra Italiei, se vedeau toate parcelele de teren frumos așezate și VERZI!
      – Pot lua textul sa-l public? „venita la redactie” nu te mentionez cu nume
      – Dacă consideri tu că are ceva valoare, ok.

      Cred ca va fi catalogat ca un alt text „inventat de mine”

    • Eu deja am facut pasul asta @John, in august anul trecut. :)
      Doar ca am plecat spre Valcea, intr-un sat de pe langa Horezu. Noi 2 si un kinder de (atunci) 3 luni.
      Continui sa lucrez de acasa, acelasi venit DAR sincer aproape aceleasi costuri. Suna ireal, dar cheltuiesc aici aproape ca in UK, lunar.
      Asigurare medicala privata, vecini ioc, net blana, curte mare, apa curenta etc. A mica e super fericita, noi la fel.
      Si nu, nu am dat-o in extreme cu vaci, oi, gradini de legume etc.
      Poate o sa scriu despre plusuri / minusuri pe viitor, cand e nitel timp si daca propretaru’ aproba. :)

      00
    • VIDEO | Octavian Berceanu: La Bolentin sunt peste 10 hectare de deșeuri / La Sintești localnicii spun „uite primim bani sau la 10 familii, o oaie”, dar depozitați, faceți afaceri în continuare, lăsăți și pe alții să depoziteze

    • ioane: vezi ca traficul insemna si de 4 ori mai multi morti pe sosele

      00
    • In cazul tau e un no-brainer, nu prea e o decizie. Clar e de intors. Corbeanca, paradisul verde e treaba buna.

      00
    • @Alex: cat dai pe asigurarea medicala si la ce firma o ai?

      00
    • de ce ro si nu sua/australia/elvetia/etc? sau de ce nu continui in londra intr-o zona mai buna spre exemplu, sau direct un cotswolds/cornwall sa fie treaba treaba?
      de ce nu hawaii cativa ani pana la urma :)

      planeta e mare, si sunt multe locuri misto de tot.

      00
    • Pentru ca in România am parintii (care nu se pot acomoda sa trăiască nicăieri altundeva) și familia / prietenii de baza. Fără ei, a o lua de la capăt de la zero cum am făcut-o acum 12 ani ar fi mult prea dificil din punct de vedere emoțional. un prieten pe care te poți baza la orice ora, aproape, cântărește mai mult decât întreaga frumusețe a unui loc

      00
    • John poti veni fara probleme. Daca ai ceva bani o sa traiesti mai bine ca in UK. Plus ca in Buc ai tot ce vrei. Inclusiv un sistem medical bunicel in ciuda a tot ce se spune.

      00
  24. Dilema vine de la faptul ca omul e facut sa stea in natura. Nu se poate rupe de ea. Ce face izolat ? Iese afara in chiloti la orice ora vrea, mananca natural, se bese in curte, isi face nevoile din picioare, se da in balansoar, face miscare in curte. Astea sunt niste nevoie de baza pe care statul la oras le suprima si pe care omul nu le poate amana la infinit.

    10
    • Ok, pot să agreez cu asta, dar pt numele tuturor „sfinților” din toate religiile de ce să te întorci dintr-un loc aflat în secolul 21 dpdv al mentalităților, serviciilor și utilităților publice într-un loc care, în cel mai bun caz, e pe la început de secol 20, iar ca mentalități poate și mai în spate?!

      00
    • @AB stai tu vreo juma de an în Franța rurală și mai vorbim după aia despre mentalități și servicii…
      Bine, e totuși o diferență, ai radare peste tot și nu sunt gunoaie..

      10
  25. Eu ii astept pe astia ca „pe armata rosie eliberatoare”. Poate ne pricopsim cu inca o generatie de pasoptisti. Doamne ajuta!. Acolo va fi un proiect de tara! Daca vin 100000 ca si cazul expus mai sus, tara asta va deveni bogata si puternica.

    00
  26. Să vină la Întorsura Buzăului județ Covasna. Acolo n-ai servici, decât în Brașov sau Sfântu Gheorghe, deci faci naveta zilnic. Mai nou, urșii au început să vină printre noi. Când e sezonul de toamnă spre iarnă, bate vântul de zici că e ciclon. Să tot trăiești.

    00
    • E la 25 minute de Brasov. E o zona superba. Se poate trai foarte linistit acolo. Depinde din ce perspectiva privesti

      00
  27. Locuiesc in UK de 7 ani, nu am casa cumparata, nici nu intentionez sa fac asta. Am 4 copii, 17,16,12 si 7 ani, cei mari nu gandesc nicicum la „repatriere” poate doar sa mearga in vizita. Deocamdata, atita timp cat copii mei sunt fericiti cu viata aici, au planurile lor nu gasesc nici un motiv sa ma gandesc la Romania decat vizita. Mai mult, priteni ai copiilor mei, sunt in stadii avansate pt a veni in UK pt studii, cel putin, se fac planuri, cum vor locuii impreuna, ce joburi sa caute, permis de conducere, etc.
    Despre noi nu pot spune ca suntem middle class, dar aici vedem un viitor mai promitator, mai sigur si mai linistit decat in Romania.
    Deci la urma urmei, nu trebuie sa judecam pe nimeni, fiecare este dator sa isi caute fericirea, cred ca este gresit sa incerci sa „intorci din drum” pe cineva care a luat o decizie, chiar si dupa ce ai incercat sa il convingi de contrariul.

    00
  28. Soț și soție, de peste zece ani într-un orășel din Germania, la granița cu Olanda. Și-au aranjat lucrurile sa revină acasă, adică la 15 km de o reședință de județ, de unde au plecat. Sunt ok financiar, au unde sa revină. Motivul: viața tot mai riscantă alături de noii imigranți, nu dau naționalități ca să nu fiu luat de rasist. Violență de stradă, mizerie, gunoaie, găști, pericol sa iasă pe stradă după o anumita ora mai ales pentru ea. Vor liniște pentru ei și pentru copii, nu se compara din punctul ăsta de vedere viața pe care o găsesc aici în fiecare an când revin cu modul în care se înrăutățesc lucrurile acolo unde stau acum. În concluzie, ăsta e un motiv pentru a reveni în România… adică acasă.

    00
    • Nu că n-ai cu cine, mai ales cu cei care nu stau în alta țară…din România vestul pare tare roz.
      Si ma opresc aici, ca de câte ori am încercat sa arat ca rozul ala e cam cu nuanțe de maro, au apărut instant cei cărora în România le pute tot.
      Oricum nu inteleg de ce își macină unii mintea în halul asta, cu alegerile altora…

      00
  29. ăștia care au nevoie de motive pentru a se întoarce, sa rămână acolo.

    România nu e. un loc pentru oameni slabi,

    00
    • E doar pentru daci falnici ca stejarul!! Aia cu burta sa stea in UK

      00
    • razi tu razi dar adevarul e pe undeva pe acolo.
      de-a lungul timpului s-au perindat multi pe aici, insa doar cativa au rezistat.
      Romania nu e chiar pentru oricine.

      omul slab are nevoie speciale ce pot fi rezolvate doar in societatile avansate din vest.
      acolo nu conteaza cat de slab esti, societatea va avea grija de tine 👍

      00
  30. Pentru ca pur si simplu sunt oameni care sunt/gandesc/simt altfel decat tine … au alte repere, alte argumetne, viata li se desfasoara altfel. :) Pana una alta evidentele arata ca majoritatea alegerile le facem irational si nu pragmatic, la rece, incepand de la vot si pana la alegerea masinii sau a lenjeriei de pat, si asta se vede mai ales atunci cand financiarul nu e o problema.

    00
  31. @Cristici: consumi energia de pomana. Daca omul vrea sa meargă la coada vacii în RO, de ce îl combați?
    Povestea cu job-ul remote si banii ca afara nu prea pușcă. Așa cum a constatat și Alex (vezi mai sus) costul vieții în RO nu mai e chiar așa scăzut dacă vrei să-ți acoperi toate bazele, mai ales când vine vorba de sănătate și educație (în mediul privat).

    Nu ma leg de Bxl si alte suedejii vest europene dar când vine vorba de UK de exemplu pot să-mi dau cu părerea. Sunt destui care se plang ca e nașpa, dar n-ar scoate capul din zonele enclavizate ale Londrei.

    Fiecare doarme precum isi așterne așa ca dacă vor musai, sunt liberi sa se întoarcă.
    Eu imi iau doza de RO anual și mi-e suficient pentru a îmi reaminti de ce am plecat și de ce sunt șanse extrem de mici sa mă mut înapoi în RO. Chiar dacă de la an la an observ niscaiva îmbunătățiri pe ici pe colo.

    00
  32. Totul se reduce la „Ulysses Syndrome” (are pagină pe wikipedia pentru tldr). Oamenii sunt diferiți, au diverse capacități de adaptare – la 20-30 de ani e mai simplu să ignori că ești cu fundul în 2 bărci și să faci diverse compromisuri în special pentru bani, după 40 devine mai greu. Una peste alta, fiecare își trăiește viața cum vrea și cum poate, la Bruxelles sau la Soveja.

    00
  33. Suntem mutati la tara (14 km de centrul Iasului) din 2016, cumparat terenul din 2012. Si cand spun tara, spun gaste pe strada, era si o cireada de vaci pana anii trecuti destul de mare, toti vecinii au gaini etc. Cand am cumparat terenul la tara ne gandeam ca vom cumpara mancare mai eco de la vecini, plus ca vom lucra noi pamantul (avem 1500 mp, gradina de legume are 300 mp). Dupa 5 ani de la mutare realitatea e asa: oua si carne cumparam tot din oras (taranii cresc gainile si porcii cu „concentrat” cumparat de la magazinul satesc – „de ce sa ma chinui cu porumb etc cand cu concentrat uite ce repede si frumos cresc puii?!”), zarzavaturi in gradina nu mai pune aproape nimeni, toti cumpara de la magazinul din sat, noi si inca niste nostalgici mai avem gradina de legume. Am cautat pe cineva din sat cu vaca sa iau lapte constant, dar cand am vazut cat de curate sunt vacile, am abandonat (am crescut la tara, spalatul crupei vacii era zilnic tocmai ca sa fie laptele curat), am colegi mutati in zona care iau lapte de la ferme de 50-100 capete, nu de la tarani, tocmai pe considerentul igienic.
    Cat despre liniste, e liniste pana il apuca pe un agricultor dorul de o manea sau muzica populara la 2 noaptea, cand vine si el de carciuma, sau in fiecare sambata sau duminica seara, sau la orice sarbatoare religioasa, de rasuna tot satul. Sun la politie, vin, vorbesc cu ei, uneori dau muzica mai incet dar nu tot timpul, apoi sunt suparati pe mine ca le-am stricat distractia.
    Scoala copiilor? ii ducem 20km dus si 20km intors din oras in fiecare zi, scoala din sat e destul de buna, profesorii/invatatorii sunt ok insa copiii scolari sunt complet needucati (stam pe drumul spre scoala si vedem cum se comporta zilnic), asa ca am ales sa ducem copiii la scoala in oras.
    Din punctul nostru de vedere treaba cu linistea si aerul curat si mancarea sanatoasa de la tara sunt mituri, si tara s-a schimbat si se schimba fantastic, imaginea idilica din copilarie nu mai corespunde realitatii.

    00
    • Locuim cu chirie in Iasi de vreo 12 ani, chiar daca stam in oras, pot sa confirm toate lucrurile de mai sus, viata la tara, la sat, prin imprejurimi s-a schimbat drastic, dar intr-un mod destul de subtil, nu realizezi decat cand e prea tarziu…in general, avem o idee foarte diferita despre cum ar trebui sa fie viata acolo si cum e de fapt..

      00
  34. Zice el ca a calculat ce face cu copiii si scoala. Atat am de zis: a calculat pe dracu!
    Nu ai cum sa compari una cu alta. Pur si simplu nu poti sa spui ca la Soveja copii aia vor avea o viata la fel de buna comparativ cu Belgia. Dar poate a facut el calcule. Cere-le.
    Rar sunt atat de pornit, dar in cazul asta nu are ce sa calculeze.

    00
  35. Chestia cu socializarea se refera la grupul tau, ca altfel te simti singur si in aglomeratie..De ce englezii pensionari de exemplu se muta in „stoluri” nu doar in Cipru si Spania – ca acolo e cald- dar au cumparat case la tara in Romania si in Bulgaria ( la o ora / doua distanta de oras). Te plimbi prin noua ta tara, cu gasca ta, faci gratare, tenis sau pelota, mai un grup de ceramica sau pictura sau carte, un fil pe proiector in curte, o piscina comuna, un tur de manastiri sau cetati medievale, etc.

    00
    • Ce imaginație bogată ai Camelio! Citind aceste comentarii realizez că mulți oameni trăiesc prin vise și planuri! Asta ii tine in viața! Trist! Sa te amăgești in halul asta!

      00
  36. Omul are dreptate in linii mari, dar mai puțin faza cu locația aleasă. Aici ai dreptate 100%.

    Cel mai ok la ce vrea el, e un sat in jurul unui oraș de rang 1. Nu capitala, că nu rezolvi nimic. Ci un sat la 20-30 de minute (nu in aglomerație) de Cluj, Iași, Timișoara, Brașov.

    Așa are liniștea visată, dar și dacă ai chef de un film, jumătate de oră cu mașina nu e capăt de lume. Da, nu merge zilnic poate, devine navetă, dar totuși să fie la îndemână.

    Nu mai zic de cumpărături, vii frumos în oraș, umpli mașina pe 1-2 săptămâni și ai rezolvat. Evident, ar fi fain ca chestii mai perisabile gen lapte, ouă, carne să le ia din sat, poate chiar de la vecini sau ceva.

    Dar așa dacă ești in sat fără nimic, și pe o rază tangibilă n-ai nimic interesant, ai dreptate, e prostie. Va sta 1 lună și va fi dezamăgit total de românia, dar total din vina lui.

    E prea tânăr să se retragă in munți. Aia o faci când chiar nu mai ai copii de crescut, socializezi cu babele din sat că sunteți de-o vârstă, și aia e.

    00
    • Eu stau la 20 de minute de Iasi. Totul suna idilic pina incep copiii scoala, caci atunci cele 20 de minute devin 50. Zi de zi.

      00
    • Daca toti cei care stau pe langa Iasi si-ar face buletine acolo si ar incepe sa puna presiuni pe autoritati poate ar aparea scoli noi sau cele actuale se vor imbunatati.

      00
    • @Razvan C Ce presiune sa puna?
      Exista liceu la Miroslava, bineinteles, cel agricol. Cat e rata de promovare la BAC acolo?
      Un profesor cu rezultate, renunta la un post de la un colegiu national pentru un post la Ciurea?

      00
  37. E foarte mișto în România, tovarăși.
    Continuă propaganda comunistă, îți iese bine. Desigur, vă iese bine tuturor.

    00
  38. NOU
    #126

    @Cristici: prietenul tău ar trebui să citească puțin articolele lui Coloja. Bruxelles e nașpa pentru că așa vrea prietenul tău să fie, dar comparativ cu orice oraș din România, Bruxelles este LUX.

    00
  39. Pentru tine Cristici si amicul tau https://www.youtube.com/watch?v=ZpENu8uWwmc
    Exista si partea doua. Si o mare comunitate online, pe fb, web, etc.

    00
  40. E plina Europa de sate cu asfalt la poartă, curent și pe morții lor, dacă vrei ceva liniștit. Ăla vrea în România, nu că-i pute a pișat în Brussel sau alte invenții. O să îi pută și în Franța, Spania, Italia sau Cipru.

    00
    • Mi-a frecat creierii o cunoștință apropiată că vrea casă în Spania. Să fie mare, soare și nu la dracu în praznic.( Banii nu sunt chiar cea mai mare problemă). I-am găsit printre altele ceva frumos, în Xàbia, 100 de km de Valencia, nu departe de plajă, zonă rezidențială, piscină, palmieri în curte, totul alb, vis, 495.000 de euro.
      A plătit avansul pentru o casă în Mamaia, 650.000 de euro.

      00
  41. „Vrea liniște, pentru că Bruxelles i se pare groaznic de mizerabil” – sa dau un copy paste sa vada si domnu fluture, si restu cu bucurestiul mizerabil.

    Bine, recunosc ca exista si nuante de mizerabil. Bucurestiul e mizerabil si ca dau 15 lei un kg de rosii si 1 euro pe un porumb. Cu 2 euro la Bruxelles iau stridie in piata, da plm porumbul e stridia saracului.

    00
    • Unde dracu dai ma tu 15 lei pe rosii ca e kg acum 4 lei

      00
    • @Bruta, 4,99. Roșiile alea la 15 lei sunt roșii rușinoase care se fac roșii pentru că se plimba legumicultoru în pwla goală printre răsaduri, e un soi mai special :)

      00
    • acu o sapt atat erau rosii inima de bou la domenii 15-20 lei, intre timp nu cred ca picat pretul de 4 ori

      00
    • Domenii, probabil a doua cea mai scumpă piață din București după Dorobanți.
      Încearcă măcar 1 Mai dacă n-ai chef să pleci deloc din zonă.

      00
    • Oraș mai mizerabil decât Bucureștiul nu cred că există în Europa! Fără exagerare! Luati-l la pas, mai puțin Kisselef, Zambaccian, Grigore Mora…-in rest, sinistru de-a dreptul! Țigăneală, jec, murdarie! Un bucureștean siderat de urâțenia și țărănia locului de baștină!

      00
  42. Am primit aceleasi sfaturi cand am plecat din Romania acum 100 de ani.

    In general negative. Nu o sa fie bine, nu incerca, ce-o sa faci daca vine sfarsitul lumii etc.

    Bineinteles, daca maine as zice ca ma intorc as primi exact aceleasi sfaturi – nu te intoarce, nu o sa fie bine, nu incerca.

    E o bola psihica specific romaneasca. Poate ne lumineaza psihologul blogului de ce pesimimsul e brand de tara.

    10
    • Foarte corecta observația Dvs! Asta e psihologia poporului român, un căcăcios prin definiție, de aia nu am avut colonii, de aia nu am fost imperiu….aveam cufureala în chiloți de când facem ochi, iar sistemul educațional ii pune capac!

      00
    • Una din cele mai bune replici din repertoriul lui Teo e fix asta: ‘Nu ne-am dus să cucerim alte pământuri, ca să ce? Să trebuiască să-l muncim? Să fie al lor’ :))

      Noi românii am putea da lecții de pesimism. Dacă zici că vrei ceva, nu e bine. Dacă zici fix opusul a ce ai zis prima oară, nici așa nu e bine. Cel mai bine e să zici că nu faci nimic. N-avem pic de context, o privire de ansamblu a lucrurilor, vedem doar pe maxim 1-2 metri în față.

      La mașini, toate se strică. La român dacă i se strică mașina odată la 2-3 ani, e stricăcioasă. Cât ai dat pe ea? Dacă e prea puțin, sigur are ceva. Dacă e prea mult, ai luat țeapă fraiere.

      Dacă zic că vreau să mă mut la casă, nu e bine, o să vezi tu, toate se strică.
      Dacă zic apartament, dacă e bloc vechi, toate se strică. Dacă e bloc nou, nu mai pun ăștia calitate ca altă dată, toate se strică.

      10
  43. Eu cred ca nenea ala compara mere cu pere si nu ni se spune concret ce inseamna pt el Belgia sau Romania.
    Liniste, satuc? Oriunde in lumea asta exista sate izolate, liniste si verdeata cat vezi cu ochii, nu trebuie sa te duci in Romania pentru asa ceva.
    In acelasi timp trebuie sintetizat ce inseamna pentru el viata, ce e important, ca e vorba de oameni, mancare, comunitate, aer, relief etc.
    De exemplu in Romania eu nu suport faptul ca nu se aplica regulile la scara larga. Nu stii exact ce se intampla, daca scrie pe usa ca programul e intre 11 si 4 nu esti sigur ca la 11 usa aia o sa fie deschisa sau ca la 3 jumate nu pleaca functionarul, ca are si el ceva de facut. La fel si cu salariul, teoretic se plateste pe 25, scrie si in contract insa mai vedem, poate sa intarzie, poate patronul nu are chef azi, etc. Totul este variabil si eu nu am chef sa suport acele variatii.
    Hai sa nu ne mai ascundem dupa idei frumoase, toti cei ce vor sa se intoarca in Romania dupa 10+ ani de fapt nu s-au adaptat niciodata, noua tara inseamna doar o viata mai buna insa ei se simt mai bine in Romania, cu toate defectele ei si nu e nimic de lauda in asa ceva.

    00
    • Ce nu este laudabil? Sa incerci?

      Incerci, nu te adaptezi, te intorci. Unde e rusinea?

      00
    • Tocmai asta e frumos in Balcani ca nu stii cand se va intampla un lucru care pare usor de anticipat. Cred ca ne-am plictisi daca am trai intr-o normalitate

      10
    • @Gamblin – vorbim de un om cu 10 ani de Belgia, nu un caz universal. Nu ai nevoie de 10 ani ca sa stii daca te adaptezi sau nu, nu stai intr-un job 10 ani sa vezi daca iti place sau nu ce faci, daca te intelegi cu colegii, daca te multumeste salariul.
      E trist sa stai intr-un loc unde nu te adaptezi 10 ani, indiferent de pretext.

      00
    • Vorbesti de zece ani de viata ca si cum zi de zi timp de zece ani omul a plans in pumni ca nu se adapteaza. O fi avut si zile bune, o fi vazut si alte orase, tari, o fi avut si el o gagica, o fi pus si un ban deoparte, o fi avut planuri etc. Nu e sfarsitul lumii.

      Cum ziceam, pesimism cronic.

      00
    • @Gamblin – nu a zis nimeni de plans in pumni insa am vazut foarte multi romani in strainatate care sunt acolo doar fizic insa incearca sa faca totul ca in Romania si nu vor sa se adapteze, tot ce e romanesc e bun, tot ce e strain e prost, tine mortis sa le arate tuturor ca merge si asa.
      Eu doar spun ca e trist sa te complaci in ceva ani si ani la rand, daca nu te simti bine acolo. Practic doar o parte din aia cu scoala se integreaza, restul x muncitori se duc de aici dincolo si visul lor e sa stranga bani dupa 5, 10, 15 ani si sa se intoarca el „acasa” insa in timpul ala viata trece si el e un paria prin alegere.

      10
    • Daca a plecat doar pentru bani, treaba cu adaptarea nu e chiar asa de importanta pe termne lung, fiindca scopul era sa stranga bani si sa se intoarca.

      Ai dreptate ca cei care se adapteaza sunt putini. Doar ca asa este normal.

      Chiar si cei care se adapteaza, tot cu curul in doua luntre sunt. De exemplu toti ‘stranierii’ care citesc blogul asta sunt cu curul in doua luntre, oricat de adaptati si integrati sunt, altfel nu ar mai fi aici.

      Nu vad totusi unde e marea tragedie, fiindca nu cred ca te poti adapta 100% daca emigrezi atunci cand esti adult. Te simti bine acolo, ramai daca vrei. Nu te simti bine, ai optiunea sa te intorci, probabil ai si niste bani pusi deoparte, nu vad tragedia.

      Un britanic care se muta in Spania si sta doar printre ai lui nu face o mare tragedie din asta, nu se simte un paria, ultimul nenorocit, un neadaptat etc. Iar daca se integeraza perfect in peisaj, si mai bine.

      10
  44. Personal si pe mine ma tentat ideea, dupa 20 de ani in Barcelona cochetam cu o casa undeva la sat in Romania. Am stat stramb si am judecat drept si mi-am luat o casa la sat in Pirinei.

    00
    • Da-ne mai multe detalii despre casa: preț, vecinătăți, impozitul anual, etc….și apoi îți spunem daca ai judecat bine!

      00
  45. Cristici, te iubesc și iti vanez articolele de când cu cel despre dulceata de trandafiri! Sunt de acord in proporție de 90% cu ceea ce scrii de obicei dar in cazul de fata chiar vorbesc in cunoștința de cauza. Nu știu de Torino dar locuiesc in Bruxelles de aproape 20 de ani. Orașul e groaznic: poluare, mizerie, imigranți agresivi, furturi, jafuri, și ceea ce nu pomenește văd nimeni aici dar care, zi de zi an de an te omoară, e clima de aici: cei originari din tari cu anotimpuri încep sa dea in pandaxie după o vreme. La Bruxelles ploua și e gri cam 8-9 luni pe an. E ca piramida lui Maslow: mai întâi vrei sa-ti faci un rost, te bucuri ca ai găsit un loc de munca sigur și bine plătit dar după o vreme te saturi sa faci naveta in fiecare Weekend la Paris, Londra sau Amsterdam ca sa te bucuri de viața. Problema cu amicul tau cred ca e alegerea de a merge intr-un sat in Moldova. Pentru noi nu exista opțiunea de întoarcere – soț belgian, copii mici, serviciu instituții europene – dar am o prietena romanca fără copii, care tocmai și-a achitat apartamentul in Bruxelles și vrea sa se întoarcă in Oradea, care e un oraș superb. Și-a construit o casa in zona dealurilor in plina natura la 20 de minute de mers pe jos de centru. Aeroportul din Budapesta care o duce oriunde in lume e la doua-trei ore cu mașina. Apartamentul din Bruxelles ii aduce o chirie neta de aproape 2000€/luna, nici nu are nevoie sa lucreze.
    In concluzie, depinde de caz și de circumstanțe, eu daca as fi in locul ei as face exact la fel. Bere de framboise exista și la Oradea și e mai plăcut sa o bei la soare decat sub o ploaie mocănească in luna August in Bruxelles-ul european.

    20
  46. Pare că dilema prietenului tău este dacă să se mute la țară, nu în țară. Asta o văd la mulți români, indiferent unde trăiesc ei, și cred că vine dintr-o percepție idilică asupra satului, ca un loc unde ai liniște (guess what: majoritatea satelor românești sunt străbătute de DN-uri, deci TIR-uri, și nu au centura), mâncare sănătoasă (da, știu, țăranul român nu folosește niciodată antibiotice, îngrășăminte și pesticide, nu? Plus că are grijă de animalele sale și le duce la veterinar, nu le lasă pline de boli sau paraziți. Riiight?), apă curată (întrebați sătenii unde se aruncă gunoiul la ei în sat? dar oare wc-urile din curte unde se scurg?). Plus lipsa totală sau parțială de utilități de orice fel. Până aici am vorbit doar de nevoile de bază din piramida lui Maslow, n-am vorbit de școală, teatre, cinema, etc.

    Legat de întoarcerea în țară (nu la țară), pot să ofer perspectiva mea, care am fost plecat, m-am întors, iar apoi am plecat din nou. De ce? Nu pentru bani, din contră: financiar, o duceam mai bine în România. Motivul e pur filozofic: mi-am pierdut speranța că România poate evolua semnificativ și rapid în ceva mai bine (unde rapid si semnificativ înseamnă pe durata vieții mele active, adică mă interesează să-mi fie mie bine, nu copiilor și strănepoților). Nu, nu e din cauza lui Dragnea sau a PSD-ului, sau a bătrânilor și bisericii care ne țin în loc cu vederile lor conservatoare. E din cauza noastra, a oamenilor de rând, care suntem și proști, și căpoși. Mi se pare că nimeni nu e dispus să-și asume greșeli, să învețe din ele, să încerce să se schimbe pe sine în cineva mai bun. E foarte mult noise, e foarte multă neîncredere și arătat cu degetul și ascuns vina și încrâncenare neproductivă, care face ca societatea să stagneze per total sau chiar să regreseze. Mi-e greu să explic, dar când vin în România în vizită, am o senzație că toată lumea se văicărește de ceva, dar nimeni nu face nimic concret pentru a îndrepta situația respectivă. Dacă îi întrebi: OK, bun, dar cum te afectează pe tine direct problema X și ce ai făcut ca să o repari?, ai senzația că i-ai injurat de mamă.

    10
    • Corect! Nu trebuie sa ne facem vise in legătură cu acest teritoriu actualmente denumit Romania….Romania este și va fi mereu un stat semi-esuat! Undoubtedly!
      Am certitudinea că harta României peste XX-XXX ani va arata diferit, adică mai mica, pentru că un popor atât de tâmp nu are cum sa supravietuiasca a la long.

      00
  47. Eu zic sa nu-l mai indrumi daca sa vina sau nu, oricum pare hotarat deja. Macar indruma-l sa nu se aseze intr-un loc nefericit.
    Altfel, am plecat din tara de la o situatie buna acum 13 ani, am trait 3 ani in alta tara intr-o situatie si mai buna. Am crezut ca, vai, se poate si la noi, si chiar daca nu acum, atunci in viitor. SI m-am intors sa rastorn muntii, si n-a fost rau dar departe de aspiratii… si dupa 8 ani am plecat iarasi. Si e bine!
    Ce m-a surprins la toata treaba asta? Intoarcerea e aproape la fel de grea ca plecarea.
    As zice ca daca esti asa, numai tu, handralau singur sau + nevasta, poti sa faci ping-pong cat vrei daca iti permite jobul (in suficienta masura, nu doar financiara). Cand deja trebuie luati in calcul si copii… e mult maigreu si cred ca trebuie mai multe foi pe care sa pui toate plusurile si minusurile.

    00
  48. Lucrurile sint un pic mai complicate decit par.Majoritatea celor de pe blogul asta cunosc “ strainezia” din postura de turisti sau “ city break-eri”.Unde totul pare roz,organizat,curat,nemtzesc…Apoi trebuie sa suporte intoarcerea in propria tara,unde traiesc zi de zi,tara care li se pare mizerabila,plictisitoare,primitiva.Asa e si in viata-amanta,chiar de nu-i rupta din soare,pare foarte sexy-pentru ca o intelnesti rar,scurt,excitat,bulversat de dorinta.Nevasta,chiar de-i frumoasa si “ bunaciune” ca Heidi Klum,datorita timpului indelungat petrect bot in bot,zi de zi,devine plictisitoare,banala,medie,obisnuita,ba chiar enervanta.Pentru ca intervine rutina si nu mai e nimic nou de descoperit sau experimentat.Ei,cam asa-i si cu romanii care traiesc in Romania-vad doar mizeria,neimplinirile,nesimtirea,coruptia-in timp ce cred(vazind stralucirea Domului din Milano sau sclipirea peretilor Versailles-ului) ca-n Occident umbla ciinii cu covrigi in coada,patronii abia asteapta sa te plateasca cu 4-5 k de euro pe luna,mincarea si chiria sint aproape pe nimic,bancile dau imprumuturi cu 1% dobinda,coruptia e inexistenta,oamenii sint plini de respect unii fara de altii,politicienii lucreaza pentru tine,scolile sint f performante si sigur copilul tau va ajunge doctor sau bancher,spitalele intind covor rosu la intrare pacientilor….Nu-i asa ca aaa cred majoritatea celor din Romania care-nteleg prin “ Occident” doar bistroul unde-au mincat ei bine in Paris,terasa plina de flori din (sic) Torino,unde-au baut cel mai bun esspreso din viata,” covorul plutitor” de pe autobahnul nemtzesc,noptile instelate alaturi de un pahar de vin rosu lacmakul Mediteranei,in aerul dumnezeiesc al Andaluziei…Sa ne oprim aici.Ce-ar fi sa va spun ca,in realitate,Occidentul nu-i deloc asa,daca locuiesti si muncesti acolo,zi de zi?Ati fi surprinsi sa aflati ca marea majoritate a “ conationalilor” care traiesc in West,” muncesc ca sa traiasca” si cam atit?Fara nici 100 de euro pusi de-o parte,de la luna la luna?Cam cit credeti voi ca e o leafa “ decenta” in Italia,de exemplu?3-4k euro pe luna?Ash….e sub 2k euro pe luna,in conditiile in care o chirie e intre 800–1k pe luna.O asigurare la masina e 100 euro pe luna.Mincarea e scumpa,romanii asteapta “ promotiile” la supermarket ca pe Iisus Christos.Ceva haine la copii,abonament la tren sau autobuz-gata banii!City break,vacante peste hotare,nunti,botezuri,masini noi,rate la banca,ceva haine de calitate?De unde?Sa va spuna Cristici cum minca el pateu cu piine la Torino,zi de zi.(dar admira ciocolatele din vitrina).Orasele vestice,in interiorul ferit de privirea turistilor,au devenit niste cloace mustind de imigratie ilegala din Africa sau Asia.,mizerabile,violente,scumpe,nesigure si nelocuibile.Locuri in care nu poti protesta impotriva ghetto-izarii sau africanizarii din cauza politically correctness-ului.Locuri in care administratia a devenit una politica,uitind sa administreze si ocupindu-se,preponderent de drepturile LGbT,musulmanilor sau ecologistilor.Omul “ normal” a ajuns pe cont propriu,aproape neprotejat in fata valurilor de violenta nepedepsita.Toti ridicati in slavi “ invatamintul” din Vest,tare as vrea sa vad ce ginditi cind va lasati,dimineata,copilul la scoala,in Bruxelles.Si-n clasa aia el si inca vreo 2 sa fie singurii albi,in rest din Congo,Pakistan,Afganistan sau Cecenia.As vrea sa vad cit de fericiti ati fi pentru fericirea copilului vostru care are “ sansa” de a fi “ open minded” si “ deschis catre lume”.Asta dupa ce citesti in ziar cum un profesor din Paris a fost decapitat pentru ca nu si-a tinut gura in sala de clasa.Vremurile pe care le traim nu mai sint vremuri de “ prosperitate” vs “ saracie”,ci vremuri de “ family safety” vs” wait til happen”.Majoritatea romanilor vor sa se intoarca nu pentru autostrazile-lipsa din Romania sau sistemul de invatamint slab.Vor sa se intoarca pentru siguranta lor si a familiei lor,pentru ca viata in Vest a devenit toxica si periculoasa.Asa amarita cum e ea,Romania e o tara sigura si non-violenta in care poti merge linistit pe strada noaptea si-n care copiii de 7 ani merg la scoala singuri.O tara unde nu-ti taie nimeni capul daca zici “ hai siktir Allah”.O tara in care nu trebuie sa inghiti mizerii BLM zi de zi,o tara in care poti injura guvernul si parlamentul ziua,in gura mare(incercati astea in “ democratul occident”,vedeti ce se intimpla”).E greu de crezit,nu credeam c-o sa soun asta vreodata,dar adevarata libertate individuala e aici,in Romania,nu in UK,Franta sau Belgia.La un moment dat,asta iti doresti cel mai mult,satul de “ directive” europene,cinstringeri “ eco”,bagat pe git PC,rasism,LGBT si alte cacaturi de care n-ai timp sau interes.Exact asta te face sa sari la “ extrem” cu mutatul in Romania-vrei doar o zina pustie si linistita,sa te reculegi dupa stress-ul ingrozitor cu care te marteleaza Occidentul ,zi de zi…..sau credeati ca traiul bun si banii vin fara consecinte?Se-ntimpla in Romania exact ce s-a intimplat in Italia,Irlanda,Grecia si ce se intimpla acum in Polonia-dupa ani si ani de imigratie uriasa,oamenii se intorc de unde-au plecat.Pentru ca descopera ,intr-un final,ca iarba nu-i neaparat mai verde in alte parti si ca orice relocare cere sacrificii(mentale si sufletedti) imense.Romania nu-i deloc o tara rea de trait si e un paradis al dezvoltarii si civilizatiei comparat cu peste 80% din tarlie lumii.Incercati sa mergeti sa traiti 3 luni in India sau Afganistan,apoi intorcetiva in Romania-veti pupa pamintul,in genunchi,la Otopeni….Faptul ca se intorc romanii “ e de bine”,aduc cu ei experienta,civilizatie,dorinta de munca si inovatie-sa le uram “ Bine ati revenit acasa,ne-a fost dor de voi,sa trecem la treaba!”…..PS.Vorbesc din experienta proprie,m-am intors in Romania (tot in zona Vrancea) dupa aproape 30 deni de bejenie peste ocean.Simt,din nou,ca traiesc,ma simt liber.Iar copilul meu(cel “ rupt” de scolile occidentale) e fericit aici,chiar de-a fost nascut mii de km departare de aici.Mai mult decit tara mea,Romania a devenit tara lui.Si se mindreste cu asta.Asa cum ar trebui sa ne mindrim toti.

    10
    • aideplm cata wall of textul de nimic. Ba pardon, de cacat d-asta de rasist, care e suparat ca nu poate sa injure negrii si ghei.
      Da ma, in vest ne ataca negrii ghei musulmani sa ne violeze pe drumuri.

      Eu am lasat, pe balcon in stocolm, in cartier mai de iranieni, chestii cam spre 1000e. Nu e mult. Dar, din chestiile alea, timp de 1 luna cat nu a fost nimeni in apartament, nu a disparut nimic. La parter.
      Facem testu asta si in Romania? In orice oras mare?

      00
    • @antonioro – nu are sens ce spui tu, legat de copil in special. Un copil care se naste intr-o tara, traieste in mediul si cultura aia 10 ani-15 sau mai mult apoi se muta in tara de unde au venit parintii lui si brusc se simte de acolo?
      Esti sigur ca nu i-ai insuflat si repetat tu asta, ca el e roman si tara lui e Romania, nu US sau Canada, desi el e nascut si crescut acolo?
      Esti cumva exact modelul de care vorbesc eu – 30 de ani intr-un loc si spui ca ai fost plecat in bejenie, nu ca ai trai o viata in alt mediu, practic in toti aia 30 de ani tu te-ai simtit strain si ai asteptat sa te intorci „acasa” desi dupa 30 de ani ai mai putine in comun cu locul unde ai revenit.

      00
    • Lung! Prea lung! Dupa 5 fraze imi parea ca asa ar fi postat Sergiu Nicolaescu sau Adrian Paunescu daca ii intreba cineva cum e cu mutatul.
      Alta chestie de care mi-am dat seama, pe langa faptul ca intoarcerea e aproape la fel de grea ca si plecarea, e ca diaspora romaneasca in tarile europene este atat de diversa incat nu mai poti in nici un fel sa ii ingramadesti pe toti in cateva categorii. Iar copii lor sunt de 10 ori mai diversi, si ca sa nu fie greu de inteles pt cei mai grei de cap, nu ma refer la caracteristici fizice. Toti, intr-o mai mica sau mai mare masura viseaza la „rosiile din gradina bunicii” si „colindele cantate de Hrusca la gura sobei, venit in vizita la ei acasa, chiar cand aveau ei 5 ani”. In egala masura cei din tara sunt la fel de diversi si toti simt, in diverse grade, ca s-ar putea mai bine si ca ar merita mai bine. Asa ca sa nu mai judecam oamenii si sa le fie prezentata realitatea cat mai obiectiv. Un om care isi cauta locul si are responsabilitatea familiei n-are nevoie de lamentari din astea de la Cenaclul Flacara.

      P.S. S-apoi, taica Antonio, ce facusi bre, 30 de ani peste ocean daca fu asa nasol? Ca puteai sa te intorci acu 5-10-15-20 de ani, daca ai avut pofta de glia stramoseasca. Poate ca ar fi bine sa nu filtrezi totul doar prin ochii dumitale, ca cetateanul bruxelez si altii ca dansul, sau altii care pleaca, sunt mai tineri, poate au nevoie de experienta, poate au alt fel de frustrari… eu stiu?…. unu vrea sa miroasa teiul inflorit, altu vrea sa miroasa cauciuc de masina de Formula 1…

      00
    • Stai asa sa intelegem: tu ai fost peste ocean dar cunosti realitatile din UK, Franta si Belgia? Exact opinia pe care o asteptam. Foarte realist ce spui. Scoala de peste ocean pare execrabila. Nu au manuale de Titeica, nu au gramatica in scoli. De rahat. Doar ca ei scot sute de Titeica dupa 4 ani de facultate. M-am pierdut in lecturile de matamatica ale feciorului prin anul 2 iar in anul 3 facea cercetare si prezentari de simulare a singelui prin artere. Si nu era printre cei cu note stralucite. Sa vezi cum e cu scoala aia de rahat. Si mai zi de securitate si siguranta cand familia imi zice sa nu iau casa in afara orasului ca raman fara ferestre. Si mama cumpara apa oxigenata ea fiind adusa la spital dupa o cazatura.

      00
    • @antonioro, că tu cunoști doar păduchioși parveniți prin străinătate care nu sunt capabili să pună nici o sută de euro e problema ta. Spui să merg în Vest să văd ce nașpa e și apoi mă trimiți în India sau Afganistan ca să compar cu ce bine e în Romănia. Da de ce nu compari Austria cu Romănia ? Sau Portugalia ?
      Țară sigură, non-violentă …Am intrat în Deva acu 2 ani într-un restaurant mai pe seară, am crezut că m-am teleportat cel puțin în Medelin. Numai smardoi, barosani și priviri din-alea de capi de mafie, mai pe punctul să fac pe ei de frică. La marocanul ăla periculos de la mine din cartier, la 1 noaptea merg copiii singuri să își ia șaorma.

      00
    • Adaptarea copiilor e legată de cea a părinților. Dacă în casă intră puțini bani, cercul social e limitat la conaționali iar la televizor rulează doar programe românești e ușor să crești cu o percepție idealizată gen aici (în străinezia) e nasol iar dincolo (în țara de origine a părinților) e mult mai mișto.

      Am auzit povești cu familii care s-au mutat înapoi sau cu copii care au venit din SUA la facultate în .ro – în final treaba se reducea la statul cu anii în chirie în zone așa-și-așa, eventual doar unul din soți pe salariu sau la costul prohibitiv al studiilor superioare. Că dacă te limitezi doar la ce iese din gura omului, la povești cu „periculoși” pe stradă sau pui de culoare ne-naturală la magazin sau alte alea, rămâi doar cu impresia săracului care a stat în mahala și a cumpărat mâncare doar de la standul de reduceri.

      00
    • Capitalele europene (nu Bucuresti) sunt pline de cetateni straini ce fac parte din zeci de nationalitati diferite. Nici unul dintre ei nu se jeluieste mai tare de dorul tarii din care a plecat decat romanii. Ceilalti daca chiar nu sunt multumiti pleaca in alta tara si mai si, dar nu viseaza sa se intoarca la jegul din care au fugit mancand pamantul.

      Si nu e „political correctness” oamenii in general isi vad de treaba si nu stau sa se holbeze la arabi pe strada. Pur si simplu romanii sunt printre cele mai rasiste natii, care in mod paradoxal admira suedejii si manelele. Nu inteleg boala asta de a critica tot ce nu e „romanesc” si heirupismul asta in loc de a te integra in tara care te-a primit doar sa critici si sa ii inveti „felul romanesc de a fi” la ei in tara. Zici ca s-a mutat toata Africa in Europa de Vest si nu mai au loc romanii de ei. Sedere placuta in Vrancea.

      00
    • Bai nebunule dar de paragrafe ai auzit prin ghetourile ale pe unde ai umblat?

      00
    • @Dan
      La faza cu copiii romani din strainatate care se intorc pentru facultate in Romania as zice ca sunt niste nuante. Eu o vad mai mult ca pe o oportunitate pt copii, la varsta adecvata, de a face studii intr-o tara „straina” de care ar putea fi mult mai aproape, macar lingvistic, daca nu altfel.
      Imi permit sa sugerez un sfat, sfat primit de la alti romani din strainatate, anume sa isi inscrie copii si la cursuri recunoscute de limba romana. Recunoscute de catre Ministerul Educatiei din Romania, am impresia ca trebuie sa fie ceva mai lungi, nu stiu exact, o sa ma mai informez, pt mine nu e inca urgenta treaba. In felul acesta, la terminarea liceului in strainatate, respectivul copil este vazut de catre statul roman ca un cetatean roman VORBITOR NATIV DE LIMBA ROMANA! Ceea ce ii deschide oportunitatea de a studia intr-o facultate romaneasca cu mult mai putine proceduri birocratice. Desi poate pt multi, la momentul actual, perspectiva de a-si vedea copii la studii in Ro, dupa ce ei insisi au emigrat, nu suna bine deloc, nu se stie ce o mai fi „dupa ani si ani”!

      00
    • M-am oprit când a explicat el cum mânca Cristici pateu cu pâine. Clar, „știe el”, „cunoaște el” ce făcea Cristici in Torino.
      1. Am trăit trei ani jumătate în Torino, îmi permit sa am o opinie.
      2. Majoritatea mâncărurilor de bază costă cât în România, sau mai ieftin. Vezi lidl. it, carrefour. it, esselunga.it.
      So, dacă as fi mâncat „pateu cu pâine” în Torino, fii sigur ca același „pateu cu pâine” bagam si in România, nu altceva. Nu e ca si cum in Romania mananc mai bine decat in Italia. Ba mai mult, mananc mai prost, pe alocuri.
      Apoi, cum o sugi tu ca trebuie să trăiești cu adevărat afară pentru a avea o opinie, așa și ăia stați pe-afară 15 ani, sa vina sa stea azi, acum, doi ani in tara, inainte de a avea certitudini.
      „Nu mai are sanse, cumparati-i sicriu” – expresie din spital de provincie, acum 13 ani. E vie, e vie si azi, mutata la alt spital. iar expresii si cazuri din astea, gârlă, nu numai la spitale.
      Înțelegi ce am scris aici? Ca pare ca nu…

      Dar eu nu sunt avocatul ramasului afara, doar ma intreb ce il impinge pe romanul acesta sa se mute intr-un loc din Romania unde nu are radacini. Ce mi-e Vrancea, ce mi-e Ghent, sau ce orasel/sat o fi prin Belgia?
      Sunt mai prietenosi romanii, mai darnici? „Ospitalitatea romaneasca”? Care, dupa ceva ani pe-afara, pot spune ca e un mit, un mare mit. Suntem cel mult la fel de ospitalieri ca orice european.

      Am un prieten care s-a mutat in curul tarii, de unde sunt bunicii lui, in casa construita de strabunicul. Sat prin care au trecut si nemtii, si rusii – casa lu’ bunelu’ a ramas in picioare. Pe el in inteleg. E casa lui, e „glasul sangelui”.

      00
    • „copiii romani din strainatate care se intorc pentru facultate in Romania”
      De ce ai face asta?
      1. Nu mai avem facultati in top 1000. Eram candva in top 600, prin 2015. UPB si UB erau in Top 600. Acum, azi, nu mai avem Universitati in Top 1000 mondial.
      2. Taxele pentru cetatenii UE, la facultati din UE, sunt mai mult decat accesibile (eu plateam 400 de euro pe an, Universitate pe locul 83 in Lume, cand Poli Bucuresti era locul 600)

    • @Cristici
      Pt momentul de fata am un singur motiv- si acela e acelasi motiv care ii face pe studenti din tari UE sa vina la studii in RO astazi. Nu sunt in situatia asta dar cunosc parinti ai caror copii au luat decizia sa faca facultatea in Ro (din ce motiv nu stiu) si care s-au trezit ca viitorul student trebuie sa faca an pregatitor de limba romana. Lista motivelor poate fi mai mare sau mai mica peste ani de zile.

      00
    • „In felul acesta, la terminarea liceului in strainatate, respectivul copil este vazut de catre statul roman ca un cetatean roman VORBITOR NATIV DE LIMBA ROMANA! Ceea ce ii deschide oportunitatea de a studia intr-o facultate romaneasca cu mult mai putine proceduri birocratice.”

      Uau ce ocazie!

      00
    • @Marsten
      Nu pot sa iti desenez dar incerc cu mai multe cuvinte-
      n-are loc la medicina in tara unde a facut liceul pt ca acolo sunt putine locuri (cazul multor tari), depinde de admitere, de multe ori bazata pe note din scoala, inteviu etc…. e copil de emigrant, nu a avut loc (diverse N motive) la scolile alea care furnizeaza marea masa din studentii locali la medicina
      Se inscrie la medicina in Ro ca student strain, nu mai pierde un an pt ca e vorbitor de limba romana (poate e sectie in limba straina dar nu aia pe care o vorbeste el), termina facultatea, se inscrie la rezidentiat inapoi in tara unde a terminat liceul ca absolvent de medicina in UE si vorbitor de limba respectiva (nu mai da examen de limba la inscrierea in colegiul medicilor din tara respectiva) si nu mai pierde vremea raspunzand pe bloguri.
      In mod normal nu ti-as fi raspuns pt ca te crezi ironic dar esti doar obraznic, dar poate altii citesc si le foloseste!

      00
    • „Nici unul dintre ei nu se jeluieste mai tare de dorul tarii din care a plecat decat romanii.”

      Fals. Grecii mi se par nambar one pe plangeri.

      00
    • Tot ce-ai explicat e cum să faci o combinație în stil românesc.

      00
    • De meditat! Oricum, popor care sa -si denigreze tara așa cum fac românii, nu cred că mai există! Plus că pe afara nu ne ajutam între noi, a se vedea cazul evreilor!

      00
  49. Eu as face asa. Mai intai as lua 2 saptamani la un hotel in orasul resedinta de judet adica Focsani, unde o sa iti trimiti copilul la liceu facand naveta 30 min-1 ora iarna pe intuneric (de fapt nu o sa faci asta pentru ca o sa platesti o gazda ceva stiu din experienta). Sa vada si el cam ce e de facut pe acolo, distractii etc.

    Acum cativa ani eram in Focsani iar interlocutorul avea parintii intr-un sat in zona de munte. Zic: wow ce frumos, verdeata aer curat. S-a uitat la mine cu privirea aceea speciala pentru copii care se exprima cu naivitate: -Nu e chiar asa bine ca a intrat ursul recent si a omorat vaca, nu esti chiar in siguranta.

    Spitalul din Focsani nu doar ca arata ca pe vremea comunistilor dar daca nu ai pile si relatii AI PUS-O (MORI CU ZILE). Noi printr-o relatie am reusit sa ajungem sa internam pe cineva care se simtea cam rau de cateva luni si doctorii tot ii dadeau flit ca n-aveti domne nimic faceti niste masaj si e ok ce tot veniti???. Avea niste dureri de oase, musculare, tot il trimiteau acasa fara sa faca macar o investigatie. In fine cum zic am apelat pana la urma la o cunostinta, s-au facut analize, ecografie ca sa ne spuna ca are METASTAZA.

    Dar da frate du-te si traieste in Vrancea ca sa treaca si familia ta prin momente dinastea, ca in BXL/EU pute a pisat, na, nu e de stat

    00
    • Oamenii sint dusi,traiesc intr-o lume paralela.Am si eu un prieten bun care vroia sa se intoarca din Sydney acum vreo zece ani.I-am zis hai cu mine sa iti arat ceva.Si am intrat cu el in Fundeni si in Obregia.Doua ore in fiecare(avem prieteni doctori).S-a dus instant dorinta de a reveni.

      00
    • @caposu bine zis

      00
  50. Si eu sint unul care is pune intrebarea asta cu venitul inapoi acasa. Si calculele nu dau bine deloc pentru mine. Acum si situatie e foarte diferita: avem un singur copil cu prea multi ani de educatie afara cat sa nu fie usor de convins dar care cocheteaza cu idea de a gasi de lucru in Europa de Nord iar noi sintem usor pe panta spre pensie. Deci este o premisa buna pentru a incropi un plan de intoarcere mai ales ca ne dorim sa ne pretrecem mai mult timp cu parintii care … nu intineresc. Cu lucrul la noi va fi mai complicat, amandoi in IT dar remote va atrage ceva stagnari in pozitie si mai ales salariul va fi afectat cu siguranta dar intentionat se accepta o reducere a motoarelor(cam multe stereotipuri). Si pornim pe ideea de a reveni progresiv, adica pentru inceput cateva luni pe an cat este posibil sa lucram remote de afara apoi daca totul(copil prin Europa si noi sa acceptam normalul de acasa) se leaga sa facem tranzitia. Deci suntem in cautare de casa cu utilitati si cel mai important un internet bun. Initial ne uitam la o casa afara din oras, cu ceva verdeata, ochim ceva si incepem sa cerem detalii si mai ales sa discutam cu cei apropiati. Am avut un singur raspuns: pai in cateva luni nu o sa mai aveti nici ferestre la casa daca nu stati in ea. Cam sumbru dar ce poti sa zici. Asa o fi. Pai aici avem o casuta la munte(noi nebuni dupa iesit in aer, bicicleta si ski) la 600km de casa. Si stat luni intregi fara supraveghere de ani buni si nimic. Vecinul venea de 2 ori pe an acum n-a mai venit de mai bine de 2 ani. Si tot e intreaga. Dar noi caposi: hai in oras, aproape de unul dintre parinti sa poata fi supravegheata. Nu le va fi simplu dar incercam. Socul cu cat costa o casa in Romania il primisem deci nici o surpriza. Dar nu imi este clar de ce cand intrebam de acte ni se raspunde la viitor. Cand ai ceva de vandut nu ai toate documentele pregatite. Le vei face pana la notar? Nu suna foarte promitator dar om vedea, vin eu acolo si mai ales ma documentez mai temeininc. Intre timp mama soacra(e chiar o persoana deosebita) are un accident, o cazatura urata. Sunam o nepoata sa aflam starea bunicii ei si sa vorbim cu ea, dar nu putem vorbi ca enpoata e dusa sa cumpere apa oxigenata si un anti-tetanos pentru bunica. Care este in spital. Dar o apa pentru curatire si un anti-tetanos nu exista intr-un spital universitar judetean. Stop joc: adica nu are o asigurare VIP de clasa 5 cu n-spe mii de stele dar nici nu e o operatie pe cord, suntem in 2021 in Europa. Si totul pare normal in vocea ei. Nu incepeti nici macar cu nu a avut cunostiinte in spital ca nu este cazul aici. Iar nepoata e studenta la medicina si spera la multa experienta si cercetare intr-un spital fara apa oxigenata. Si mi s-au aprins beculetele de cum a fost tratat tata in spital… dar pur si simplu partea asta vreau sa o uit dar nu pot ingropa. Si apoi hai sa vorbim de iesit la o bicla, la munte sau la mare. Din nou unitate in famile: Bulgaria, Grecia sau Italia. Ma rog apare si Turcia/Austria in discutie. Adica vin acasa in … Bulgaria? Cam complicat de explicat cat de frumos este daca tu nu imi spui din proprie experienta nimic din Romania. Cum am insistat sa intreb au inceput sa apara si cate ceva din tara dar firav si mereu ca optiunea 2. Cam in stilul Bacovia. Nu inghit politica dar nu stiu cum pot gandi ca voi fi doar in bula mea, nici nu stiu precis cum definesc asta, cat e de mare bula, ce include ea. Iar noua chiar ne lipseste familia. Ca prieteni avem si aici si acolo. Nesimtiti(am spus politicos dar eu ma refeream la cei mai josnici) am vazut si pe aici cativa in toti acesti ani, dar nu i-am avut aproape. Nu stiu cum voi trai cu ei langa mine acasa, ca din ce povestiti pe aci nu sunt deloc o raritate. Nu stiu cum ii voi putea ignora sau ocoli. Restul nu par asa importante pentru noi: educatia, spaga pentru mici servicii, drumurile. Asa ca sunt cu gandurile vraiste.

    00
  51. Decat sa stai o viata la Brussels, mai bine stai 5 ani (sau X ani), te intorci in Vrancea (sau in alt loc), vezi ca iti place / nu iti place, stai 2-3 ani acolo (traiesti experienta, cu bune, cu rele, inveti ce e de invatat), apoi te muti in alta parte pentru o noua experienta daca e cazul. Iti folosesti timpul din viata (activa) pentru a vedea, a trai, a invata….ca la batranete tot o sa stai la gura sobei si o sa visezi cai verzi pe pereti. Asa ca dpmdv, prietenul tau face bine, subliniez cuvantul face…asa la dat din gura toti suntem buni, la pus osul e mai greu.
    Ca pe urma o sa regrete aia sau ailalta, oricum tot regreti ceva orice ai alege, nimic nu e perfect. Oricum, nu pleaca Brusselsul de pe harta, tot acolo il gaseste.
    Iar faza cu copiii, daca le place scoala, se descurca…la internat la liceu, la camin la facultate, solutii sunt.

    00
  52. Am trait mai mult de jumatate din viata in USA,deci nu se pune problema de “ dor de glia stramoseasca”.Niciodata nu m-am gindit sa ma intorc in Romania,mai ales ca imaginea tarii era aia de la inceputul anilor 90,saracie lucie si haos.Insa,viata bate filmul si niciodata sa nu spui niciodata.Doar daca vii rar in Romania iti dai seama cit de mult a progresat si progreseaza tara.In bine.Daca locuiesti aici,nu-ti dai seama,esti parte din transformare.In plus,milioane de americani se muta in tari ieftine unde se traieste relaxat,departe de tumultul politic progresist al zilelor de azi.E plin de americani in Mexic,Costa Rica ,Filipine sau Belize.Si nimeni nu-i numeste “loseri” pentru asta.Multi au copii dupa ei si nu-si fac probleme ca ramin needucati.Cu ce-s mai breze tarile astea ca Romania?Dimpotriva,sint mult mai sarace si nesigure.Nu-i mai bine intr-o tara care-i a ta si a carei limba o cunosti,deja?Copilul nu vorbea prea bine romaneste cind a ajuns in Romania,dar a invatat rapd,vorbeste perfect acum.N-a fost crescut cu povesti cu “ daci liberi” si alti “ bubuli”,pur si simplu adolescentii se adapteaza oriunde si-si fac prieteni rapid.Unde crezi tu ca se simtebmai bine-in USA,unde n-are voie sa bea o bere la terasa desi e ditamai omul(pentru ca nu are 21 de ani) sau aici,unde sta cit vrea la tersa cu prietenii fara sa-l intrebe nimeni de “ ID” cind cere o bere?Europa de Vest o cunosc pentru ca am lucrat in multe capitale europene,detasat de la munca din US.Adica n-am fost turist,am trait acolo si-am vazut progresul degradarii lor de-a lungul anilor.E real si indubitabil.Orase cochete si pline de romantism si istorie au devenit haznale ale lumii a 3-a.Iar cei care cred ca am porniri rasiste,ei o fac de pe pozitia omului care traieste intr-o tara omogena etnic si religiod,asa cum e in tot estul Europei.Cind esti turist,amalgamul de nationalitati si etnii iti pare exotic,cind traiesti intre ei,nu mai e.Cind importi “ lumea a 3-a”,sfirsesti prin a deveni tu o tara de lumea a 3-a.Asa a fost si cu Roma,prabusita dureros pentru ca a acordat prea usor cetatenia tuturor barbarilor.Numai cine nu vrea sa vada nu vede.E mai bine sa fii la adapost de ceea ce,deja,vine.Si nu-i ceva bun.Cit priveste traiul in Romania,am acumulat decent de-a lungul atitor ani ca sa pot trai fara grija zilei de miine,desi asta nu-i ceva important atita vreme cit am 2 miini si un cap pe umeri.Totul e sa vrei,restul vin de la sine.

    00
    • Nu esti rasist, dar ai trait ‘printre ei’ si ‘ei’ sunt naspa, ‘ei’ ca si si barbarii de pe timpul imperiului Roman vor distruge civilizatia vestica care s-a degradat din cauza ‘lor’. Dar tu nu esti rasist. Dar ‘ei’ sunt inferiori, sunt barbari, inapoiati care au degradat toate capitalele pline de romantism (acum 50-100 de ani nu exista saracie in Paris, Londra etc. era doar romantism). Dar tu nu esti rasist, repeta dupa mine – tu nu esti rasist. Dar ‘ei’…
      OK :))

      00
    • @antionoro tu nu ai trait acolo, in Europa de Vest, tu ai fost tot turist. Platit dar tot turist. Nu ai platit taxe sa ai drepturi sa ceri lucruri in orasul tau, nu ai interactionat cu sistemul de sanatate decat ca detasat cu gold insurance nu ca cetatean, nu ai interactionat cu sistemul de invatamant ca intreg ci doar pe o perioada. Delegatie prelungita undeva unde nu esti legat in nici un fel de acel stat/oras. Ceva temporar cu mult timp de pierdut ca turist. Si ascultat povesti.
      Nu suporti oamenii din lumea a 3-a care vor sa obtina ceva, se zbat sa o scoata cumva la suprafata fara nici un fel de cultura. Si technologic inapoiati dar pot avea o dorinta de success mai mare decat multi din SOHO. Sunt parte din motorul statului. Dar tu ii pui in aceasi oala pe toti. Ca sunt si multe probleme. Nu vad o vorba despre alti care se folosesc de sistem dar sunt nativi. O reala problema a statului populist de oriunde. Si asta imi zice ca tu nu ai trait in us, poate ai fost 30 de ani acolo dar suparat pe cei care nu vorbesc bine limba si au alta culoare. Copii parazitilor astia, cum ii vezi, sunt tot mai sus. Nu toti. Dar asta nu justifica nimic din explicatiile tale. Si orasele au viata lor si vezi mereu zone bune devenind „haznale” sau cartiere trendy construite pe groapa de gunoi. Se cheama evolutie. Buna sau rea depinde de oamenii de acolo.
      Imi pare rau sa tot fiu impotriva ta cand vezi cate probleme creaza populismul si slabiciunile sistemului dar nu-i corect sa acuzi categorii de oameni pe baze rasiale.
      O intrebare: nu ai simtit niciodata in peregrinarile tale pe cineva cu idei asemanatoare tie doar ca a schimbat orice nationalitate mentionata de tine cu roman? Stiu, n-a durut, tu erai american in conversatia aia.
      Ti se pare o realizare fantastica ca orice copil are dreptul sa bea la terasa indiferent de varsta. O mare realizare?

      00
    • @Gamblin & radus2k
      Da-o naibii de treaba, nu mai poti vorbi nimic de rasism!!!
      Aici e o problema pt oamenii normali, in unele tari imediat se agita in orice discutie argumentul rasismului, doar de dragul discutiei, sau, mai rau, pt intimidarea interlocutorului. In acelasi timp in Romania, de cele mai multe ori nu se poate purta o discutie normala, bazata pe argumente si fara ranchiuna, pt ca cei mai multi sunt niste isterici atotstiutori.

      00
    • Epsilon, poti vorbi man despre ce vrei tu. Dar daca esti rasist nu te mai ascunde atat cu comentarii ca ala mai de sus gen: Eu nu sunt rasist, dar saracii aia colorati nu sunt oameni. Cand spui ca tu nu esti rasist, apoi incep sa te plangi de barbarii aia, e clar ca esti rasist. Dar nu ai coaie sa zici ca esti rasist. Doar justifici de ce sunt unii, nu tu, rasisisti: pentru ca barbarii aia unde ajung fac hazna.

      Tu nu vezi ce zice omul ca Parisul si Londra sunt acum haznale de lumea a treia. Toate capitalele vestului sunt haznale. Deci ce zice el este ca au venit barbarii aia si acum e o hazna tot Parisul. Ce frumos era inainte… cand se plimba el prin Paris acum 50 de ani noaptea si ce romantism era in Paris, nu vedei picior de sarac colorat… Acum e hazna ca au venit barbarii. Si prostii aia de vestici i-au lasat pe barbari sa intre in cetatate. Si aia au distrus totul, au transformat vestul in hazna. Daca asta nu e rasist, eu sunt popa.

      00
    • @ Gamblin- Man, de dragu discutiei, e parerea lui, asa a vazut el orasul X acu nu stiu cati ani si altfel il vede acum. Poate nu vrea sau nu stie sau n-are chef sa ti-o prezinte intr-un fel in care tu sa participi la discutie dupa cum iti pica bine, dar asta e… Ce faci acum dumneata nu e contraargumentare, e cancel culture!

      00
    • E parerea mea, poate ca asa vad eu lucrurile sau nu am stiut sa exprim mai bine ce am vrut sa zic, iar ce faci dumneata este cancel culture.

      00
    • @Epsilon faptul ca orasele se degradeaza nu este un motiv sa spui ca au fost cotropite de oameni din lumea a 3a. Ghici ce: multe din ele au sub mia de emigranti dar sunt deplorabile. Si toti locuitorii sunt albi. Este o evolutie care ne place sau nu. Ce zici de speranta de viata? De facilitati si servicii? Orasele din anii 50 nu aveau zone sordide? Nici un sarac? Erau doar oaze de frumusete? Oare o anumita culoare sau rasa au schimbat totul? Dar cetatenii de 2 generatii tot cotropitori sunt? Cati americani se pot mandri cu 3 generatii? Toti asistatii Frantei sunt veniti in ultimii 20 de ani?
      De asta sunt reticent la a crede ca cineva cu 30 de ani colindand vestul(de aici si de dincolo) acuza pe baza de culoare. Simplist. Lumea e intr-o continua evolutie si adaptare. Daca te uiti punctual vei vedea ca o singura persoana venita in grup va shimba totul, va crea mizerie si dezordine. Asta-i imaginea?
      Nu uita ca si el este un migrant din lumea a 3a pentru cei de acolo. Cum priveste el lucrurile? Eu vad ca le arunca la altii, la aia rosii, galbeni sau purpurii.
      Rasismul doar acopera frustarile(de ambele parti) si ascunde greselile din administratie.
      Nici eu n-am mancat salam in Romania de f multi ani. Cum voi fi privit daca ma intorc? Nu ar trebui nici sa ma gandesc la asa ceva dar tocmai retorica asta imi ridica mari semne de intrebare.

      00
    • @Epsilon and @Gamblin Hai ca am dat-o in poezie. Zau asa. Ne batem in tehnologie, rasism, BLM, cancel culture si tot asa. :):) Si eu poate am fost prea inversunat cand ii-am raspuns lui antonioro.

      00
  53. Poate ești depresiv, trist și n-ai mai zâmbit din cretacic, dar la faza asta îți dau dreptate.

    Dacă totuși omul ține absolut morțiș să se întoarcă, indrumă-l către un sat cu asfalt la poartă, vorba lui @Paco.
    Pe ici pe colo mai sunt sate cu asfalt pe străzi, rețea de apă, poate chiar canalizare și gaze și curse zilnice la ore potrivite către un oraș cu școli.

    Sau chiar către un oraș-reședință de județ, dar nu astea mari-Cluj, Timișoara.
    Depinde puțin ce înțelege prin teren mare, sub 1.000 mp sau de la 2.000 în sus.
    În orice oraș, absolut orice oraș, inclusiv București, sunt și zone de case mai vechi, iar prin orașele nu exagerat de mari zona asta de case îmbină destul de plăcut (zic eu) avantajele ruralului și urbanului.
    Case nu foarte mari (nu vile, viloaie și viloanțe), teren un pic mai mult (chiar spre 1.000 mp dacă ai noroc), vecini care se cunosc, verdeață, un pic de agricultură de hobby, mai liniște, combinat cu asfalt, rețea de apă și canalizare, gaze, școli și chiar 1-2 spitale, poate vreo grădiniță privată, medici primari dacă vorbim de o reședință de județ.

    Oricât ar fi județul de amărât, orașul reședință are un spital și măcar 2 licee decente. Poate chiar un teatru, sală de concerte și dacă ai noroc doar 100 km distanță de un aeroport.

    00
  54. Newsflash: fiecare e liber sa aleaga cum isi traieste viata. Nu inteleg de unde nevoia asta de a incerca sa ii convingem pe altii ca gresesc. Unchiul si matusa mea sunt plecati de aproape 20 de ani. Asa au considerat ca era mai bine pt ei. La pensie vor inapoi „acasa”. Pt ca oricat de amara li s-a parut Romania cand au plecat, la varsta de 30 de ani, ea este totusi singurul „acasa”. Eu am ales sa raman pt ca bunicii mei, care m-au crescut, sunt aici. Sunt mutata si eu intr-un sat aproape de Bucuresti si, la randul meu, am fost judecata si s-a incercat din rasputeri sa fiu convinsa ca e o tampenie. Ni s-a repetat iar si iar ca vai, nu aveti spital aproape, vai, dar scoala pt cand vei avea copil. Suntem in al3lea an de cand am parasit Bucurestiul si gura lumii a tacut. Fiecare e liber sa isi traiasca viata cum considera. Nu exista o reteta universal valabila. Ador traiul la tara, imi prieste. Si sunt aproape de bunici, care locuiesc in Bucuresti. Dar asta nu inseamna ca ma apuc acum sa propavaduiesc ramasul/intorsul in Romania sau mutatul la tara. Pt ca fiecare stie ce e mai important pt el si are propriul cap, ba chiar, la fel de important, propriul suflet care-l ajuta sa decida. Live and let live… PS: probabil debitez numai ineptii din moment ce observ ca nu apar comentariile mele :))

    00
  55. Am avut eu niste prieteni care s-au intors, el sot spaniol, ea romanca. Si 3 copii. In mai putin de un an au revenit inapoi in Spania.

    00
  56. daca ar fi sa ne luam dupa comentariile de aici satele si orasele Romaniei sunt pline de violatori, batausi, hoti…….noroi…… fara utilitati…. pierdeti din vedere ca omul merge cu ceva bani deci o sa isi permita sa isi faca buda in casa, centrala pe gaz de la o butelie imensa, fosa septica…… o sa isi permita sa mearga la oras din cand in cand la mall, teatru, cinematograf…… vacante. Multi vad compara viata de la tara cu oameni care duc o viata prin care trebuie sa creasca animale sa poata supravietuii.
    E plin de americani, canadieni, si europenii prin tari care sunt mai putin sigure si cu infrastructura mai proasta decat Romania, sunt si romani plecati de mult care s-au intors la unii le place, altii au plecat inapoi pe meleaguri straine. Multe boli sunt cauzate de stress, poluare…. au trait multi prin sate pana pe la 80-90 de ani fara sa fie mers pe la doctori.

    00
  57. Pentru comment-urile de la articolul acesta si-a dat rant Fluture… la 2 articole distanta.
    Sunt dezamagit, omul n-a zis ca se intoarce pentru ca aici e fratele lui… a zis ca are o baza acolo, ca acolo sta fratele lui… ceea ce e o alta nunta.

    La noi era o vorba… „Scoti omul din tara, dar niciodata tara din om”, e clar ca e doar o vorba, de asta avem 5 milioane de romani in alte tari.

    PS: Pe mine doar ideea sa-mi cresc copilul intr-un sat din Romania vs Brusseles… ma lasa destul de rece, dar fiecare cu dorintele si asteptarile lui. E clar ca peste tot exista problema imigrantilor… dar sa nu fim ipocriti, ca la final de zi si noi exportam specimene.

    PPS: E trist ca nu exista home schooling in Romania, daca ar exista aproape ca s-ar schimba radical chestiile astea.

    00
  58. Îl aștept În Soveja! Salut, vecine!

    00
  59. Unde sa te întorci în RO ? La obiect, weekend-ul trecut simbata seara sat la 5 min de Făgăraș la DN1, suedejusii făceau balamuc in fata casei care este in centrul satului la 22.30. Iesit discutat și din fericire s-au relocat. Duminica sat săsesc, pe lîngă Viscri apropo, la 12 km de Rupea, urla muzica de la trei case in miezul zilei, cred că luaseră suedezii ajutorul social. Fagarasul parca este Mumbai frate suedezi unde te întorci.
    Așa o degradare a acestei tari numai prost sa fii să nu o vezi.
    Daca pe vremea lui Ceașcă suedezii erau romanizati cu succes as putea spune, acum fara exagerare românii se suedejizeaza într-un mod accelerat. Cum a ajuns să ne placa maneaua și fala pentru ceea ce de fapt nu avem mai rar.

    00
  60. Daca omul a lucrat la Bruxelles cu firma din Romania evident ca acum cand se misca joburile din IT pe remote vrea in tara. Eu am casa in Romania dar nu as putea trai acolo. Si nici macar nu e vorba de oportunitatile pentru copii, dar la tara te tampesti. Merg in vacante si daca nu ai un cerc de prieteni mai destupat ori te apuci de baut ori innebunesti cu zile. Am locuit cateva perioade la tara in tinerete si in afara de vara cand e treaba cat e ziua de lunga in rest nu prae ai ce face. Curentul pica cand ti-e lumea mai draga (evident ca trebuie sa ai generator) si sa fii in forma si tu si copii ca daca ai vreo urgenta ai un drum lung. In fine, fiecare face ce simte. In ceea ce priveste orasul, are zone si zone depinde unde locuia. De imigranti e plin ca doar nu sunt romanii pe locul doi dupa francezi degeaba :) dar nu inteleg ce e asa oribil la Bruxelles. Fata de orasele din Romania e sus de tot. Si daca stii franceza/olandeza ai si ce face din punct de vedere cultural. Iar iesitul in oras e o chestie sfanta aici. Daca esti fan bere, esti in locul cel mai bun :)

    00
  61. Cam tarziu am citit si eu aici si simt nevoia sa spun ca am remarcat o deosebita agresivitate a celor plecati, fata de cei din Romania sau care vor sa se intoarca. Urat. Sau usoare incercari de intimidare a celor de alta parere. Nu e minunat aici, dar fiecare isi alege ce vrea. Si mai e ceva: noi nu stim de fapt adevaratele motive ale intoarcerii in tara sau plecarii de aici, oamenii spun numai ce le convine.
    Oricum, imi plac scrierile dlui Cristici, bravo lui, le scrie cu suflet.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile