Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, are niște idei inovative

Ministrul Agriculturii dă un interviu plin de chestii istețe:

“Trebuie să existe un control prin APIA care să spună clar când prețul de comercializare este sub prețul de intrare în Uniune, și atunci importatorul să fie sancționat. Pentru că importatorul trebuie să depună o garanție. Din păcate acest mecanism nu funcționează în România. APIA trebuie să-și facă datoria și în acest sens, de aceea o să înființez o Direcție care să se ocupe de comerțul exterior, astfel să protejezăm producătorii români. Mecanisul prețului de intrare care spune că cine importă în Uniune să nu pună pe piață prețuri sub prețurile de comercializare de pe piața respectivă. Acest mecanism se aplică în toate celelalte state membre, mai puțin la noi. România încă nu aplică acestă procedură, deși trebuia să ia măsuri în acest sens din momentul în care a aderat la Uniunea Europeană”, a afirmat Irimescu.

“Nu se poate să importăm carne de calitate proastă și fermele noastre să rămână cu producția. Nu putem să importăm inconștient”.

“Spre exemplu în Vatra Dornei și în Botoșani laptele a ajuns să fie comercializat cu 60 de bani pe litru, iar în acest context producătorii vor renunța să mai facă acest lucru în condițiile de față. Fără acești producători, zonele montane se vor depopendula. Cum poți să accepți ca un produs de calitate să fie vândut cu 60 de bani, în timp ce luăm lapte din Polonia cu 19 eurocenți (85 de bani)”,  a declarat Irimescu.

Nedumeriri simple:

  1. în subordinea cui e APIA? exact, a lui. dacă nu își face treaba, e vina lui. dacă nu are legea, poate cere o ordonanță de urgență sau o lege mai bună. și trebuia să știe asta, pentru că lucrează în zona agriculturii din august 1990.
  2. nu e ciudat cum un tehnocrat cere nu piață liberă, ci oprirea altora să desfacă marfa pe teritoriul țării? nu se gândește cum ar fi ca Germania să propună mâine să nu se mai vândă Logan-uri la ei, că sunt mai ieftine decât Passaturile?
  3. n-ar cam fi timpul ca ministerul să pună mâna și să spună “bă proștilor, știu că sunteți proști, puneți o bulină roșie pe produs să vadă cumpărătorul că e produs românesc”. și, dacă tot suntem aici, chiar să nu existe nici o idee de branding în țara asta? “laptele românesc e mai bun decât ăla polonez, de aia e mai scump. vrei ceva mai bun și mai hrănitor? cumpără lapte românesc”.
  4. laptele costă 60 bani pe litru la ușa țăranului. laptele polonez sau unguresc costă 85 bani pe litru la poarta fabricii. gata colectat, gata procesat. mică mare diferență.
  5. se mai aude ceva cu impozitele mărite pentru loturile nelucrate? sau mai așteptăm 10 ani să vedem dacă putem da cumva de urma proprietarilor ca să întocmim un registru al lor?

 

 

irimescu-1 irimescu-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. La punctul 2 domnu vorbea de Uniune, Uniunea Europeana, unde, daca vrei sa importi ceva nu poti importa la preturi de dumping tocmai ca sa protejezi producatorul local. Local adica pe cei din Uniune

    00
  2. N-am de comentat decît pentru punctul 4:
    În spatele denumirii ”procesat”, pe lîngă pasteurizare, stă și extragerea grăsimilor pînă la un nivel. Prin urmare, îmi pare corect să punem în balanță costurile de colectare (de la ușa țăranului) contra profitului obținut din derivatele obținute din grăsimea de surplus. Căci în supermarket litrul de lapte e 3-4 lei dar kilogramul de smîntînă mai acătării e 15 lei.

    00
    • NOU
      #3

      Nu este vorba de laptele procesat, din care s-au scos grasimile.
      Este vorba de laptele care a fost deja colectat, incarcat in cisterne si iti este livrat la poarta fabricii tale.
      Spre deosebire de laptele de la micro fermele/taranii din romania pe care trebuie sa il colectezi individual (adica sa ai oameni si masini care merg din poarta in poarta) => un cost total mai mare.

      00
  3. Bag de seama ca polonezii astia exporta doar ciudatenii. Am nimerit la alimentara din colt acum vreo cativa ani oua categoria 3 de Polonia. M-am dus inapoi la magazin si i-am cerut vanzatoarei sa-mi arate ce mi-a dat, ca alea nu sunt oua – galbenusul era culoarea pielii iar gustul era probabil ratacit prin Polonia. Am incercat sa gust, zici ca molfaiam burete.

    Nenea asta are o problema cu etichetarea corespunzatoare a produselor. Trebuie sa fie ca la oua, 3 (mananci azi, mori maine), 2 (nu mori daca nu mananci prea multe) samd.

    Asa si la mezeluri – poate eu nebun sau poate nu – nu mai poti manca un salam la pret decent. Ori il iei pe cel mai scump, ori dai de-o apa s-un pamant la restul, gunoaie oribile si excesiv de sarate.

    00
    • cea mai amuzanta chestie mi se pare chestia asta cu manaci azi, mori maine”. stiu ca tu o foloseai ironic, dar pentru cei asa de seriosi in domeniu nu ar strica sa vina si cu exemple. stii tu, „ion acutaritei a mancat miercuri 18 mai 2016 2 oua importate din polonia si pe 19 mai 2016 a murit din cauza ca ouale i-au provocat (insert medical term here)”. si sa continue lista cu inca cateva mii de nume, cat sa acoperi macar un 50% din numarul respectiv de oua importate si ar putea avea ceva credibilitate.

      si la fel in cazul mezelurilor si carnii si legumelor si la ce mai vreti voi.
      „a murit de cancer dupa ce a mancat 60 de ani mancare din comert” nu e valabila.

      faptul ca nu va place voua culoarea sau gustul unui produs nu inseamna ca nu e bun sau provoaca cine stie ce.

      exact la fel cum in ultima vreme rasfoind cateva site-uri culinare am dat peste alta serie de idioti, dar avand exact aceeasi problema de logica. nu gati in vase de aluminiu ca nu stiu ce ioni si mori. nu gati in vase de fonta ca nu stiu ce compusi si mori. nu gati cu inox ca la nu stiu ce termperatura si mori. nu pune sare din aia ca are nu stiu ce aditiv si mori.

      unde sunt frate cohortele alea de morti?

      00
  4. NU e el prost saracul, dar e probabil inginer agronom, nu stie sa se exprime.
    Dar el e relativ nou pe postul ala de ministru, nu?

    00
    • Și relativ foarte vechi în ministerul agriculturii. Sa vina acum și să spună ca trebuie nushce mecanisme de control, etc etc…pai unde ai fost fratele meu până acum? În ministerul educației???? Nu știai care e mersul?

      00
    • Omul are dreptate.
      Piata libera nu prea exista decat pentru lumea a 3-a. Lumea 1 a imbracat monopolurile comerciale in costume de piata libera, dar ele nu pot functiona ca atare multumita tratatelor comerciale internationale.

      Ref pretul laptelui – sunt 2 aspecte:
      1) care e diferenta intre ajutorul de stat (subventie, plati directe) acordat producatorilor de lapte din Polonia si Romania ?
      2) ne putem permite, ca tara, sa NU mai avem productie autohtona de lapte DELOC ? [ref competitia pe piata – strict pe baza de pret]

      00
    • 1. Io cre’ca ar fi interesant de intrebat la Ciolos care sunt subventiile agricole acord are Romaniei versus Poloniei, ca el a fist in comisia pentru agricultura care a facut planurile pe 2013-20.
      2. Toate tarile fac diferitemanarii de protectionism .
      3. Negocierile de accedere la EU s-au facut pe vremea lu Nastase. Cine Le-a facut?
      4. Voi va dati seama ca politica agriculturala comuna e facuta ca sa profite membrii vechi ai EU, da?

      00
  5. L-am auzit pe domn ‘ ministru la emisiunea „dupa 20 de ani”.
    Spunea ca pestele se vinde sau viu sau congelat. Bai putza, pestele poate fi ca si pisica si Schrodinger, si viu si mort in acelasi timp, pe pat de gheata.

    00
  6. La pct 5. – sa fie impozite marite ptr loturi nelucrate, dar si loturile sa fie in proprietatea MEA inaite sa ma impoziteze! Nu sa stau la usa justitiei ca sa dovedesc ca ce e al meu E AL MEU!

    00
  7. Un birocrat care a stat toata viata intr-un birou, nu intelege nimic din ce se intampla si vine cu tot felul de idei protectioniste care mai de care mai
    „inteligente”.
    Acelasi individ care spunea ca stie el pe surse cum au iesit vreo 35 mld Euro din tara cu camionul: https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/ministrul-agriculturii-achim-irimescu-eu-nu-iau-ciubuc-de-aceea-deranjez-din-romania-s-au-scos-in-ultimii-cinci-ani-35-de-miliarde-de-euro-cu-camionul-in-elvetia-video-15179464
    Ma intreb cine il sustine pe incompetentul asta conspirationist.

    00
  8. Am auzit un nene la TV care zicea in UE nu e voie sa subventionezi laptele. Dar polonezii au gasit o portita si subventioneaza transportul laptelui. Asa laptele din Polonia ajunge mai ieftin la procesator si in Romania.
    La fel si in Ungaria sunt subventionate domenii conexe agriculturii.

    00
  9. Zoso, iar o dai cu impozite pt terenuri neplătite?
    Te costă circa 500 euro să plantezi orice pe un ha. Apia dă 180 euro.
    Dacă îl dai la asociație ți-l distrug, aruncă așa multe îngrășăminte că devine steril.
    Terenul trebuie lăsat pârloagă o dată la câțiva ani.
    Caz concret eu, moștenire de bunici chiaburi 50 hectare.
    Asociația îți dă un sac grâu, un sac porumb și o sticlă ulei la 10.000 m.
    Un tractor de un miliard second hand.
    Despre ce vorbim aici?
    Chiaburii ăia pe timpuri aveau 10 cai, douăzeci vaci, tractoare, oameni angajați etcetc.
    DAr au confiscat comuniștii tot.

    00
    • Auzi, dar în ce zonă a țării e asociația asta care da un sac de grau la hectar? În Moldova, nu aia de peste Prut, se dau minim 800 kg grâu la hectar, iar dacă ai tarlaua poziționată bine (gen sa fie in același loc toate cele 10 hectare, sa zicem) primești minim 1000 kg.

      00
  10. Ce anume este gresit in a proteja producatorii romani, si a le da prioritate propriilor cetateni prevenind practica de dumping?

    00
  11. Se pare ca exista un mecanism anti-dumping in legislatie, asa ca nu vad de ce sari cu masurile protectioniste. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=URISERV:r11005&from=EN

    00
    • Dumpingul are 2 fațete. Vânzarea sub cost sau vanzarea sub pretul de vanzare pe piata ta. Acum propun un exercitiu de logica (stiu ca e greu) dar hai sa facem efortul asta.

      Daca eu vand mere pe 5 lei in România, nu sunt idiot sa le export pe 3 lei in Spania si sa mai dau si transport. E logic. Altfel nu m-as numi comerciant ci Crucea Rosie.

      Deci asta cu dumpingul nu prea tine. Scopul comerciantului e sa faca bani. Am dubii ca un comerciant polonez va vinde in Romania orice, complicand logistic operatiunea pentru…a nu castiga.

      Daca privesti dumpingul insa la nivel MACRO, si fara sa intelegi fenomenul vei concluziona ca toate industriile fac dumping. Par example, anumite tipuri de bere (90%) sunt mai ieftine in Romania decat acasa la ele. Ciocolata la fel. O ciocolata ieftina de 1 euro la noi la ei poate da fie 2-3. E dumping? E vanzare peste cost oricum. E strategie de marketing. Am vazut asta si la masini. Gen masina configurata identic mai scumpa la dealer din tara producatoare.

      00
    • @Emil
      Dumpingul asa cum e el definit in legislatia in vigoare reprezinta actul comercial de vanzare a unui produs sub costurile de productie.
      Din acest motiv, vanzarea unei beri produse la Timisoara, sub licenta „X” la pretul de 3 lei/cutie si costuri de 2 lei/cutie, in conditiile in care aceeasi bere e produsa si langa Koln sub aceeasi licenta, „X” si vanduta cu echivalentul a 12 lei/cutie datorita unor costuri de 8 lei/cutie, NU reprezinta dumping.

      00
  12. Corect Alex. Exact asta spun si eu. Si daca s-ar vinde in Germania la 3 lei atata timp cat e produsa in Romania pe 2, NU e dumping.

    00
    • Pai nu e.
      Problema de fata e ca Polonia si Ungaria au declarat cu totul alte costuri pe litrul de lapte (mai mari) decat cele la care vand efectiv catre supermarketurile din Romania. Raportarile le-au facut catre Eurostat. Pretul de vanzare catre supermarketuri e mai mic decat cel raportat catre Eurostat – fapt care a condus la suspiciunea de dumping.

      Din ce am citit astazi in presa, ei au subventii de la stat , in vreme ce la noi nu exista.

      De asta au raportat pret diferit la Eurostat decat cel de vanzare in Ro – pt ca o parte din costuri e acoperit de stat. Nu prea e fair play.

      Ori joaca toata lumea dupa aceleasi reguli, ale pietei, ori toata lumea foloseste subventii , in masura posibilitatilor. Cale de mijloc echitabila nu vad sa existe.
      [ex – daca eu produc lapte cu 1 leu/litru, si il vad la supermarket cu 2 lei/litru, e ok. Daca vine un concurent strain si vinde cu 1 leu/litru, desi are costuri de 2 lei/litru, dar din care 1.5 subventionat… nu mai e ok. Exemplul e exagerat intentionat…]

      00
    • Alexx. toata lumea care face agricultura in EU si nu e proasta da subventii la agricultura. NU dai subventii la lapte dar dai subvetii la benzina, la electricitate, la furaje. Si problema nu e ca ei o fac. E treaba lor s-o faca, e treaba lor sa is ajute agroicultorii sa fie prosperi. Aia chiar e treaba guvernului, sa isi ajute oamenii si sa profite la maxim de oportunitatile din EU.
      magaria e alta: de ce n-o fac ai nostri? IN 2010 sau ceva gen cand l-am vazut pe nea Ciolos asta la TV vorbea despre politica agricole comuna si cum se decid subventiile pe transe de 7 ani, si cum era el in comisia aia si cum avea el de gand sa faca tot delul de chestii pentru agricultorii romani.
      Din cate inteleg de la neamurile mele din Ro care se ocupa cu agicultura ( gen ferma de cateva sute de hectare, utilaje etc), subventii se dau dar procesul e lung prost si masochist incat probabil ca o mare parte din agricultorii romani nu apuca sa termine tot futaiul ala de hartoage.

      00
  13. Daca tot a venit vorba despre bere, in Berlin berea la pravalie e mai eftina decat in Ro. Indraznesc sa zic ca e si mult mai buna, aproape orice marca.
    Laptele ala adus din Polonia si Ungaria beneficiaza de subventii, teoretic si la noi exista subventii – teoretic. Calitatea laptelui adus din tarile vecine este foarte proasta si se amesteca cu laptele local, la final rezulta ceva de o calitate mediocra.
    Ocazional mai rasare cate un producator local cu produse destul de bune, dar subventiile se intorc la autoritati sub forma de spaga si impozite, altfel este ingropat cu tot felul de cacaturi birocratice.
    Un exemplu de CAP modern, cam ceea ce trebuia sa se intample cu toate CAP’urile dupa ’89 este Curtici. Ca sa va faceti o idee, au prin orasele din West pravalii proprii, fara publicitate, fara firme luminoase si alte artificii de marketing. Sunt aprovizionate zilnic, marfa este excelenta, preturile foarte bune si daca cumva ajungi mai tarziu de ora 17 la tejghea, nu prea mai ai ce cumpara, marfa trece foarte foarte bine.
    Masura protectionista ar fi foarte buna pe o piata sufocata de gunoaiele aruncate de altii. Recent in Bihor s-a descoperit un TIR cu carne de pui stricata, import Polonia, nu ar fi primul caz.

    00
  14. @Alex, acum daca e sa fim corecti si APIA da niste bani la hectar care cam tot subventii sunt. Si parca nu ne-ar face o deosebita placere sa zica neamtul, bai ia stai asa, sa nu mai importam grau din Romania.
    –-
    Faza e ca agricultura se face cu spune Cheddar. Pe sute de hectare, cu utilaje, daca vrem sa fim competitivi. Hai sa iti dau un exemplu bestial. Bunicul meu are 4 fasii de teren cam de 100 metri latime, si 500 metri lungime. El are una, vecinul X are una, apoi mai are el una, apoi vecinul Y, apoi iar X. Logic l-am intrebat. Tataie, de ce dumnezeu ai 4 fasii separate? De ce nu le uniti?
    –-
    Mi-a explicat asa:
    1. Asa au primit titlurile de proprietate (gen au fost compensati pentru niste terenuri prin alte parti acolo).
    2. Niciun vecin nu vrea sa faca schimb ca pamantul lui e mai nu stiu cum (benzile sunt absolut identice si consecutive ca sa zic asa).
    3. Vecinii nu vor ca unul sa aiba banda mai lata pentru ca o va lucra cu tractorul si se va imbogati.
    4. I-am pus cap la cap la o masa sa negocieze. Mai era un pic si iesea cu bataie. Unul si-a adus aminte ca acum 12 ani vaca altuia a scapat in ograda lui si i-a mancat nu stiu ce lucerna speciala.

    Deci sansele sa faci ceva frumos, mecanizat sunt 0 spre minus infinit.

    00
    • confirm 2, 3, 4. bunica avea un lot in spatele unei case de peste șosea, ăia aveau un lot in spatele casei ei. nici unul nici măcar nu indrăznea să îl intrebe pe celălalt dacă vor să facă schimb. și îl munceau la modul „vecine, bună, ziua, trec pe la tine prin curte, ca să nu ocolesc jumătate de sat, să ajung la lotul meu de pământ”.
      după ce au murit bătrânii, tata și cu omologul lui au schimbat terenurile.

  15. @vali, d-asta spun eu ca e problematic sa fim competitivi in agricultura. Atata timp cat asteptam ajutoare de la stat dar sapam porumbul cu sapa, e greu sa obținem productivitate buna la hectar sa ne putem lupta cu fermierul care programeaza in John Deere coordonatele GPS ale celor 300 hectare pe care le munceste. Ajutoarele astea date de stat in opinia mea ar trebui sa incentivizeze doua tipuri de comportament
    A. Lucrarea terenurilor in blocuri mari
    B. Înzestrarea tehnologica cu mijloace de producție / utilaje de ultima generație (de fapt de orice generatie) ca prin 70% comune se ara cu vaca la jug.

    Orice alt ajutor e apa de ploaie. E ca in povestea cu da un peste vs învață sa pescuiască.

    Sunt o groaza de oameni deștepți prin institutele astea de cercetare de stat, pe diverse nise. Legumicultura, cereale samd. Decat sa dea 170 euro la hectar mai bine le iau niste Dustere, ii trimit in teritoriu sa educe macar 1 luna pe an. Le fac un canal de Youtube unde sa explice chestii serioase in lectii. Gen daunatorii la cartof, combatere, tipuri, insecticide de folosit. Si ii invat sa faca lucrurile calumea.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.