Ministerului Energiei se face că nu înțelege…

Un articol bun în Hotnews în care se subliniază prețurile la gaze și energie sunt mai mici chiar și cu 90% față de acum un an, și totuși consumatorul român plătește printre cele mai mari prețuri din Europa.

În timpul ăsta, specialiștii negociatori de la Ministerul Energiei au plătit 4 miliarde euro companiilor de energie pentru a ține prețurile plafonate.

Ministerul Energiei a evitat să explice clar cine profită de cele mai mari prețuri contractuale la energia electrică și gaze naturale, spunând că „în întreaga Europă, nu numai în România, companiile din domeniul energiei au profitat de creșterea prețurilor la energie”.

OK. Hai să zicem că nu e subminarea siguranței naționale, că nu are cine să investigheze așa ceva, sigur nu procurorii români, dar cum facem să scădem prețurile și să nu mai plătim plafonarea aia? Nimeni nimic? Nu se poate face nimic cu contractul ăla încă un an? Nu s-a pus nici o condiție care să spună, în caz de 6 luni de prețuri scăzute se anulează compensarea? Și statul continuă să plătească, și noi la la fel? Frumos.

De asta zic, niște procese din astea amuzante, transmise public, ar stimula un pic oamenii care fac contractele astea să fie atenți. La Codruț Șereș și la Vosganian nu s-a putut, dar nici la Dragnea și echipa care a negociat și semnat contractul ăsta?

Și, din nou, când punem o limită la profitul pe care companiile de energie îl pot face? Și la toate utilitățile.  30% e destul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 3969
    • Concurenta e solutia. Statul trebuie doar sa se asigure ca acea concurenta e reala, ca nu e cartel, si ca e extrem de usor pt abonati (si fime si pf) sa treaca de la o companie la alta.

      „Ce drăguț” – șeicul

      Nu am o soluție completă dar cu siguranță nu este ‘să limităm profitul la 30%’.

      Nu ai soluții dar ai convingeri la alte propuneri.

      Comentariu apreciat.6122
    • Nu exista concurenta pe piata energiei. Ei cresc preturile cu cat vor din 2 motive:
      – ce-o sa faci, renunti la gaz si/sau curent? in 2023, aproape 2024, astea-s nevoi de baza, nu o sa renunti, deci au piata de vanzare asigurata.
      – cetateanul nu resimte DIRECT, pretul mare, pentru ca e plafonat si atunci, unii fac bani multi, altii platesc normal si uite, toata lumea e fericita ( real doar aia care vand, evident ).

      In concluzie, nu poti avea „capitalism” care regleaza pretul pe baza raportului NORMAL dintre cerere si oferta, cand cererea exista default, fiind un bun de consum de baza, general, obligatoriu, as zice. Statul cam are obligatia sa intervina si sa PROTEJEZE cetateanul, ca d-aia e stat si d-aia incaseaza taxe. Vorbim de nevoie de baza, fara de care nu prea poti trai, ca atare, nu e normal sa lasi haiducie. Cam toate tarile au o forma de protectie a cetateanului in situatiile astea, doar la noi statul si-a dat mana cu marii producatori de energie ( stii ca-s firme – sau erau cand am verificat – aparute peste noapte – ale unor baieti destepti – care vand kw/mc la preturi astronomice pentru ca AU VOIE si fac profit enorm? )

      Comentariu apreciat.324
    • traderii nu sunt companii de energie – ei nu produc nimic, doar invart bitzi.

      Comentariu apreciat.293
    • Despre ce plm de concurenta vorbesti ma? N-ai vazut ce a scris omu ala in articol: preturile se aliniaza cu cel mai mare din piata!
      Tu daca ai niste mere de vanzare cu 3 lei dar stii ca ti le ia cineva cu 5 lei, continui sa le dai cu 3 lei din marinimie?

      262
    • Concurenta e solutia atunci cand ai o piata „pe bune” si statul are resursele si se implica sa previna monopolizarea, cartelizarea, fixarea preturilor si altele.
      Dar aici vorbim si de o industrie care e legata de siguranta si independenta nationala. Nu e doar competitie in care lumea isi alege furnizorul dupa servicii si pret. E industria de care oricare alta industrie depinde.

      112
    • Ce e simpatic e ca mai toti vorbim ca trebuie sa faca ceva statul cu lacomele de firme din energie, ca sa le plafoneze marja de profit.

      Si situatia reala a celor mi mari profituri obtinute de companiile (de orice fel) din Romania in 2022:
      OMV Petrom 10.287.553.182
      Hidroelectrica 4.394.378.205
      Complexul Energetic Oltenia 3.499.914.114
      Fondul Proprietatea 2.769.448.871
      Nuclearelectrica 2.764.423.452
      Romgaz 2.531.945.414

      Adica, practic voi ii cereti statului sa isi limiteze marja de profit lui insusi. Ca inclusiv din OMV statul roman ia 20% din profit, fiind actionar important acolo. E comic, nu?

      Cat despre scaderea preturilor. Ntzz, nu o sa vedeti asta. Marcel are nevoie disperata de banii vostri. Si o sa ii obtina, ca trebuie sa platiti pentru curent, benzina si gaz. Si, aici e marea smecherie, o sa dea vina in continuare pe banci si corporatiile lacome pentru preturile nesimtite pentru energie. Si o sa tina. The end.

      110
  2. Dacă prostul ar fi doar prost, totul ar fi ok. Așa e lumea, de la Adam încoace.

    Dar prostul este și lacom, si fricos, pentru că e politician (adoră să fie politician. Da, lacom și fricos. Fara „prost”, ca nu e conștient de asta.) Adică ticălos.

    Că toate se întorc împotriva poporului (se declară, bineînțeles, si patriot), nu contează niciodată.

    Asta explică de ce banul produs de popor se risipește in patru zări și se alege praful. Generație după generație, toate „de sacrificiu”.

    PS – evident că și poporul e prost. Incredibil nivelul de prostie al omului obișnuit, se știe. Dar asta e normalitatea, tot de când lumea. Cu elitele și conducătorii e altă poveste.

    Comentariu apreciat.510
    • OK…

      1) Ce propuneri ai?
      2) Tu știi adresele de domiciliu ale baronilor, nomenclaturii, securității din fieful unde locuiești?
      3) Câte ziduri la vile, case de vacanță, ai sărit?

      Indecis. Tu ce zici?1020
    • Pe majoritatea romanilor ii intereseaza sa aiba cu ce umple matul azi, sa poata parca masina fix la geam, sa aiba bani de un concediu la turci si sa fie live floricica dansatoare pe tiktok. Chestii ce le vezi mai greu din scaunul corporatist.
      Restul sunt subiecte de discutii, ca s-a furat, ca nu avem spitale sau autostrazi. Nobody really cares.

      240
    • Phaff:
      1) n-am
      2) nu
      3) evident (decurge din 1 si 2) ca nu, nimic.

      Tu stai mai bine?

      Stau, pasiv, și-mi plâng de milă, ca trăiesc intr-un stat capturat. Ești satisfăcut?

      Prostiile cu agresiunea pe care o sugerezi îs prostii si basta.

      175
  3. amuzant, anti plafonisitii de azi sunt pro plafonistii de ieri.

    exceptional de amuzant in contextul in care in 2022 ziceam ca plafonarea nu ajuta pe nimeni si e o masura heirupista care nu tine cont de consecinte.

    Comentariu apreciat.404
  4. trebuie sa vezi si partea pozitiva a spetei… oamenii au devenit mai atenti la economisirea energiei, salariile unor romani au devenit mai maricele(vezi nevestele si amantele…), profiturile care au crescut, dar s-au micsorat prin inflatie… veniturile statului au crescut astfel ca pensiile populatiei sa creasca pt reprezentantii ei… e foame mare da bani…

    132
  5. Ce nu se zice este cat a incasat statul din energie…. poate ar trebui sa spuna ca statul a incasat de 3 ori mai mult (prin TVA, dividente si suprataxari ai producatorilor – majoritatea de stat) decat a platit furnizorilor.
    Furnizorii au voie sa vanda doar cu cost de achizitie plus marja fixa care acopera costurile operationale si profitul. Cei care incalca asta ar trebui sa fie controlati. Astazi toti consumatorii platesc MINIMUL dintre 3 elemente: pret contract, pret plafomnat, pret achizitie.
    Deci gargara populista – cu mici exceptii care exista doar pentru ca nu au stiut/vrut sa scrie ceva coerent in lege. Preturile din graficul european sunt preturile din CONTRACTE, preturi care NU seaplica nici consumatorului, nici nu sunt cerute la decontare. Bine ati venit in era dezinformarii.

    Indecis. Tu ce zici?1326
  6. „companiile din domeniul energiei ” e statul roman, 85-90% din productia de curent electric e de la STAT.
    – hidoelectrica, stat
    – nuclear, stat
    – ceo oltenia, stat
    – hunedoara stat
    – transelectrica, stat
    – elcen, stat

    pe gaze sunt doar 2 mari producatori:
    – romgaz, stat
    – omv, multa ue austria pt schengen
    – transportatorul, transgaz tot de stat.

    deci cine profita?

    veniturile din energie (la bugetul statului) sunt f usor de impozitat/colectat, inclusiv tva, astfel incat total venituri depasesc cu mult tigarile si pacanelele.

    pe de alta parte investitiile facute de stat in productia de energie = 0

    e ca la termoficarea din bucuresti, nu s-a investit nimic in 30 de ani, dar acum il muim pe nicusor pt ce nu s-a facut dinainte de revolutie

    Comentariu apreciat.495
  7. Plafoanele (preturile administrate) in general sunt o idee proasta (pot fi exceptii, dar sunt fix asta, exceptii)… In cazul specific al Romaniei, preturile administrate + coruptia generalata sunt o idee incredibil de proasta. Cand am spus asta acum 1-2 ani, multi s-au suparat pe mine si am fost facut in fel si chip; singura solutie corecta (dar Romania nu are date pentru asa ceva, deh informatizarea ANAF/a statului sunt la ani lumina) era sprijinirea tintita a consumatorilor vulnerabili si atat!

    232
  8. Acum nu se mai revoltă nimeni pt că au mușcat prea mulți vrăjeala cu „piața liberă e rea, mai bine sa ne plafoneze prețurile” deși cu toții au auzit de băieții deștepți din energie și toate schemele pe care le fac să căpușeze industria. Oamenii au crezut sincer că politicienii care au ținut până acum în brațe aceste căpușe vor renunța de bună voie și peste noapte la toate sinecurile, puterea și șpaga care veneau de la acești „băieți deștepți”.
    Deja e prea simplu sa fii politician in Romania, in față le spui gâștelor ce vor sa audă și pe la spate faci ce vrei, doar să nu uiți să hrănești media cu câteva firimituri.
    Legat de ultima propoziție, profitul e bun, reprezintă capital pentru dezvoltare și creșterea producției, profitul făcut în urma unor privilegii sau contracte date cu dedicație este rău, pentru că acei „antreprenori” au scopul doar de a jumuli cat mai multi bani. Din păcate când se schimbă impozitele in cele mai multe cazuri se urmărește taxarea „profitului bun”

    230
  9. Sa vedem cine donează mai mult pt campanie și cine pune datele cap la cap

    120
  10. Mai bine il intrebati pe tatal ministrului energiei.

    202
  11. O gramada de bani din subventiile alea se intorc la stat sub o forma de suprataxa (parca era de 60%), de asta nu exista interes sa se faca nimic. Desigur, ceva raman si la firma si cativa merg si la partide banuiesc (dar asta doar ca sunt eu rau si banuiesc asemenea lucruri ilegale).

    45
  12. Eu nu înțeleg o chestie. Electrica Furnizare, furnizor, la care am fost clientă până la criza de anul trecut, a scumpit kilowattul de ajunsese la 4-5 lei. Pentru o factură de iunie am plătit peste 500 de lei, in condițiile in care depășisem nr. de kilowatti pentru care se aplica nush ce reducere. In același timp, la Hidroelectrica, tot furnizor, prețul era și este încă de 0.28 lei pe kilowatt fără distribuție, aproximativ 0.78 la client. Jumătate din clienții casnici din Romania a trecut la Hidroelectrica, Electrica Furnizare rămânând cu mai puțin de o treime din clienții pe care ii avea acum doi ani. Și acum întrebare:
    Unde e mecanismul ăla care reglează prețul pieței și cum își permite Electrica Furnizare să păstreze prețul nesimțit, că văd că-i doare in dos că rămân fără clienți? Dacă exista asta cu reglarea, nu era momentul să scadă prețul ca să recâștige măcar o parte din clienții pierduți, eventual ăia panicați că n-au primit facturi aproape un an de la Hidroelectrica?

    161
    • tu n-auzi că ia bani de la stat pentru subvenție? și că ei nu aveau marfă pe stoc, rămasă nevândută, ei cumpărau cât aveau nevoie.

    • Bun. Și acum, când s-a ieftinit, nu se aplică același mecanism?
      Da, pentru perpetuarea schemei cu plafonarea, cineva ar trebui să răspundă cu averea întregii familii. Adică toți care au semnat.

      150
  13. Preturile se vor regla atunci cand va disparea subventia. Oamenii vad monstruozitatea de pret nou, iese scandal, statul intervine, discuta si „convinge” companiile.

    Nu e prost nimeni sa intervina acum, sunt contracte, s-au dat spagi, plateste statul, deci relaxare

    Dar…acum au crescut cu 100%, de scazut, atunci cand vor scadea, va fi cu 50%, asa ca tot scumpit va fi :) In schimb ni se va prezenta ca o mare realizare a Guvernului…

    103
  14. Cel mai probabil fara plafonare s-ar fi inchis mii de afaceri in Romania. Asa ca prefer un cost fix, predictibil, decat sa se scoata plafonarea si sa fim lasati la mana furnizorilor.

    Atunci cand primesti ca antreprenor oferte de 4-5 lei / kwh in 2021-2022, de la 0.8 lei / kwh in perioada 201x – 2020, iar pentru tine curentul reprezinta o materie prima (aprox 30% din cifra de afaceri), singura solutie este fie o plafonare, asa cum este acum, fie sa inchizi. Pentru ca daca acel curent se duce macar in 2 lei, deja discutam de 60-70% din cifra de afaceri, si ajungi sa muncesti pentru curentul electric. Pentru ca nu s-a scumpit doar pretul per kwh, ci si transportul si alte taxe. Daca in 2017, pentru 1 kwh ora plateai 0.48 lei TVA inclus, unde 0.2 era pretul energiei active, acum platesti 1 leu, de unde 0.5 lei este tariful de transport doar, iar pretul curentului electric (energie activa) este extrem de variabil. Pentru retarzii care urla de Hidroelectrica si compara pretul lor de acasa cu pretul pe care ar trebui sa il plateasca business-uri cu active de milioane de euro: Hidroelectrica nu furnizeaza catre PJ care au consum de sute de Mwh pe an. Orice depaseste 100 Mwh pe an devine problematic pe partea de furnizare.

    Exemple de afaceri din anturajul de prieteni si cunoscuti care s-ar fi inchis direct in 2021 – 2022 fara plafonare:
    – Firma de imbuteliat sticle de apa minerala
    – Brutarie cu cuptoare pe gaz si/sau curent (unele retete am inteles ca se fac doar pe curent, pentru ca gazul nu incalzeste instant)
    – Datacenter
    – Spalatorie auto mare, care isi incalzeste apa pentru masini cu gaz, si utilizeaza pompe si compresoare pe curent electric
    – Fabrica de pantofi cu consum de 4-5 Mwh pe luna de vara, si cu consum de 20 Mwh pe luna de iarna pentru suflante pe incalzire
    – Fabrica si procesator de mezeluri, in special pe sezonul de vara, cand le cresc costurile cu racirea liniei de productie de 8 ori fata de lunile de iarna

    Fara plafonarea pe energie electrica, probabil o inghetata pe bat ar fi fost 25 lei, un kg de salam peste 150 lei, abonamentul la Vodafone dublat (da, Vodafone si Orange sunt printre cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania) etc. Da, consumatori vulnerabili bla bla bla, dar sa vezi cand militezi pentru fazele astea si te lovesc direct preturile practicate de antreprenori (pt ca nu au de ales) si te trezesti apoi ca fix tu devii consumatorul vulnerabil.

    1611
    • Sunt curios ce datacentre are prietenul tău.
      Concluzia mea la ce ai scris tu este că ți se pare ok sa plătim acum preturi mari și să fie plafonul încă pus deși criza energetică din 2022 a trecut. Un fel de au furat dar au și făcut.

      41
    • @Mihai

      Nu, criza nu a trecut. Daca ar fi sa platim pretul ACTUAL de pe bursa, un Kwh ar fi pe la 1.5 lei, cu TVA inclus, dintre care 500-600 lei e pretul bursier, 400 lei alte taxe, marja furnizorului si TVA. Care este o crestere de 50% fata de pretul Kwh plafonat. Deci spune-mi te rog, cum judeci tu ca „a trecut criza” si totusi „platim preturi mari ca sa fie”.

      Las si eu asta aici: https://thedecisionlab.com/biases/dunning-kruger-effect

      Legat de DC, e undeva la 1 Gwh pe an consum. Aia inseamna ca factura de curent ar fi cu aproape 100.000 euro mai mare daca am aplica pretul bursei de anul acesta vs pretul plafonat. Dar tu stii cel mai bine cum e. La fel cum stiu si 80% din romani, politica, virusologie, istoria Orientului Mijlociu, macroeconomie, criza energetica etc.

      00
  15. Soluția era simplă, un pachet de legi bune și echitabile.

    Dar aici sunt 2 scheme mari și late:

    1. E o impozitare mascată, statul controlează piața de energie deci tot profitul ăsta obscen merge la el direct.
    2. Câțiva trepăduși conectați politic folosesc aceleași găuri legislative ca să facă aceleași profituri obscene ca statul.

    E simplu. Nu suntem nici singurii, nici primii, nici ultimii care au trecut la energie liberă. Dar suntem singurii care am făcut-o românește.

    La fel ca și cu capitalismul, democrația, corupția și multe altele: (noi avem) rețeta noastră secretă.

    70

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.