O metodă simplă de a afla cât de sigur este blocul vostru

În contextul cutremurului din Turcia, pentru cei dintre voi care aveți dubii că residence-ul în care ați cumpărat cu credit un minunat apartament pe o stradă neasfaltată, iată trei pași rapizi ca să vă confirmați bănuielile:

  1. Căutați contractul de vânzare-cumpărare și identificați firma care v-a vândut imobilul.
  2. Căutați firma la MFinanțe
  3. Ah, nu mai există?

Oare de ce? De bun ce e blocul pe care l-au construit, desigur. Dormiți liniștiți, totul e ok, nu e ca și cum puteți face voi ceva. Îi ador în special pe cei care spun că se tem de cutremure și nu au nici o idee în ce stare e blocul lor. Nici măcar anul în care a fost construit. Că nu le trebuie. Dar îți spun despre frica aia…

imobiliare-2023-brasov-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

98 comentarii

  1. Vine acusi Maurer cu o idee inovatoare, de incorporat sicriul in tavan, astfel incat la un cutremur, sa te scoata salvatorii direct in sicriu.

    Comentariu apreciat.31312
  2. „Hai domne că astea sunt făcute de ruși în 60. Au rezistat la două cutremure.”

    Comentariu apreciat.14912
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 35127
    • Care ati mai escaladat Everestul stiti ca Hillary step a fost distrusa de un cutremur in 2015. Poti fi stanca lu pește la 8800 de metri altitudine, nu mai conteaza, vine cutremurul si la revedere

      Comentariu apreciat.565
    • @Joker sa vezi exact cum faci sa aplici teoria ta la situația de la ZIMNICEA.

      204
    • @joker pentru ăștia cu mai multă vacanță decât școală – in 1940 (tot înainte de WW2) a mai fost un cutremur de 7.4 in București.

      240
    • Joker, știu că ți se pare că era mai bine înainte dar acele blocuri au căzut pt că nu au fost reabilitate de către comuniști, povestea e mai lungă. Ce voiam să zic, nu e mare diferență între ăia care caută să dea vina pe haarp pt cutremur și ăia care dau vina pe capitalism pt diferite probleme.

      197
    • discuție pe care am purtat-o de vreo 30 de ori de-a lungul timpului. sunt chemat la general:
      – echipamentele pe care le vrei din Cehia sunt de 4 ori mai scumpe decât celelalte de pe piață
      – păi, fiindcă sunt mai bune
      – germanii sau polonezii le au mai ieftine
      – germanii și polonezii folosesc echipamentele din Cehia; dar de vânzare au și variante mai ieftine
      – ok, pune în caietul de sarcini exact ce vrei să facă, cum vrei să fie
      – am pus – și m-au îngropat toți în hârtii cu câte 5 ștampile și apostile; oricum jumătate din condiții le-a scos juridicul fiind evident că favorizez o anumită firmă…

      chestia este că în condiții normale, toate sunt ok. dar atunci când se întâmplă ceva imprevizibil, varianta profi vs. cea ieftină face diferența între viață și moarte. care este probabilitatea să se întâmple așa ceva? infimă. cam ca probabilitatea să te lovească un cutremur mare într-o zonă unde nu s-a întâmplat mai nimic dpdv seismic în ultimii 100 de ani. capitalismul e ca zahărul. e nevoie de el, are gust bun, dar prea mult și aiurea ingerat până la urmă omoară.

      PS. am ieșit la pensie într-o singură bucată, după 25 de ani de minerit, dar asta nu înseamnă că eu greșeam și ei aveau dreptate. înseamnă doar că am avut noroc.

      Comentariu apreciat.4312
    • Plm, ce au costruit rusii in tara asta ?! NU am vazut bloc construit de rusi. Poate pentru dar de ei nu.

      144
    • @joker: salariile si pensiile pe care le-ai incasat au depasit deja cu mult valoarea carbunelui pe care l-ai extras. tu esti ofticat pe capitalism pentru ca piata stabileste valoarea unui produs si astfel afecteaza pe cei care au costuri peste pretul cu care vand produsul.

      811
    • @dady. să scoți cărbune este puțin mai complicat decât să completezi .xlsx-uri. mineritul nu este o ocupație inventată pentru că altfel oamenii s-ar plictisi și le-ar veni tot felul de idei.

      Indecis. Tu ce zici?287
    • @dady. eu nu sunt ofticat pe capitalism. energia costă. energia ieftină costă foarte mult. mai vorbim prin 2030.

      106
    • Dacă ai minerit 25 de ani precum pretinzi și nu doar completat xlxs-uri, în 2030 vei fi deja cărbune.

      39
    • @CatalinR. e și asta o formă de a fi „immortelle”

      40
  3. Aia e doar o parte.. Mai e și partea a 2 a, toți bucureștenii după revoluție au devenit arhitecți și au remodelat cum au crezut ei mai bine. Blocul in care stau e din 89 și pare solid, dar cine știe ce inginerii au făcut sub mine.
    E o tanti la parter supărată pe asociație că nu asfaltăm aleea ca să nu se mai strângă apa că i s-a crăpat balconul. Balcon construit de ea fără autorizație acu 25 ani. Iar aleea e a primăriei…

    Comentariu apreciat.1214
    • la voi la intrarea in bloc se strange mereu o balta pt ca nu e astfaltat? mhm

      Indecis. Tu ce zici?1124
    • bine… nu doar bucurestenii au facut aceste modificari dupa ’89

      Comentariu apreciat.343
    • Nu ai cum sa darami un perete de beton fara sa-ti pui blocul in cap (vecinii, nu cladirea). Am avut vecin care s-a dovedit ca a dat jos niste BCA si se auzea pe toata scara. Asa ca ne-am dus peste el si am vazut ce a facut.
      In plus, cateva gauri date pentru a prinde mobila au pus in cap un spiral de calitate. Nu neg ca s-au facut, dar tare miserupist trebuie sa fii incat vecinul sa darame blocul iar pe tine sa te doara in cot.

      Indecis. Tu ce zici?2338
    • @Zarax – nu stiu prin oras stai, dar am vazut niste modificari de sta matza in coada, ceva cunoscuti au spart peretii care delimitau holul de bucatarie (bca) si bucataria de balcon (beton) sa mareasca bucataria cu un mic open space si sa mute zona de gatit pe balcon sa elimine mai usor mirosul direct afara

      sunt multi care nu stiu ca balconul in sine are o forma in L de suprastructura care de obicei e in peretele din casa in balcon, parca prin sf ghe a cazut un balcon tot asa dupa ce unu a netezit un perete care dadea in balcon si care era plin de fierbeton

      ps. am un deja vu, parca fix aici am citit de contra greutatea de fierbeton acum ceva timp tot la zoso

      263
    • Sa vezi ca au facuta gaura in pardoseala cei de la parter ca sa aiba acces in subsol. Il folosesc pe post de camara.

      Comentariu apreciat.503
    • @Zarax sunt niște blocuri pe lângă mine, care au ferestre făcute în pereți. Gen, unde s-a nimerit baia pe colț, a spart gigelul o fereastră în perete.

      Uitați-vă cu street view la blocul ăsta: https://goo.gl/maps/JxdVrTx8kY6BJGVk6

      143
    • @Zarax

      Știi că vorbim de România aici..
      Când căutam apartament, am vizionat unul prin Vitan. Baia avea 2 uși. Cea clasică de pe hol și încă una direct din dormitor. Da, perete de beton..
      Finii mei au cumpărat un apartament care are balcon la bucătărie. Intrarea originală era prin living. Acum e direct din bucătărie.

      262
    • @Om bun
      Faci misto, nu? Cum sa dai gaura in podea lol

      210
    • Uitați-vă cu street view la blocul ăsta

      Stii ca poti da link direct spre street view?

      49
    • @Cipper – am eu facuta modificarea. La bucatarie era geam, s-a spart partea de jos pana la nivelul planseului si s-a pus ușă. Nu e nimic de rezistenta acolo, golul deja exista.
      Cred ca e cea mai mica / fara impact modificare posibila: geam-> ușă.

      812
  4. bloc din 87 cu pereti exteriori de 55cm fara izolatie. Tind sa cred ca e mai teapan decat multe altele noi din Bucuresti. Nu iau in calcul Militari Residence si Popesti Leordeni.

    Indecis. Tu ce zici?3529
  5. Blocurile noi sunt la porumb și nu-s rezistente la cutremur. Blocurile vechi sunt in centru și …nu îs rezistente la cutremur. Unde e mai bine atunci?🤔

    Comentariu apreciat.429
  6. NOU
    #39

    Eu am o alta problema.
    Amenajez acum un apartament luat la gri intr-un complex din Bucuresti.
    Pana acum am pus asa:
    – pe pereti 15 saci de CT126 si CT127 – adica 375 kile si 2 cutii de 30 litri de vopsea.
    – gresie si faianta bucatarie hol si baie – 12 saci de CM11 – adica 300 kile, plus aproximativ 50 mp de gresie si faianta, adica cam 40 cutii, in total cam 1.000 kile.
    – parchetul e mai usor, dar si ala pune cam 200 kile in total.

    Deci pe fiecare apartament se pun cam 1.5 – 2 tone de materiale. Pe etaj sunt cam 12 apartmaente, minim 18 tone pe etaj, 11 etaje – cam 200 tone pe fiecare scara. Se mai adauga mobila si electrocasnicele.

    Daca este vreun inginer constructor pe aici sa imi spuna daca am motive de neliniste sau exagerez eu. Merci.

    Comentariu apreciat.1093
    • ai avut bani de ciment dar te caciulesti la a plati un inginer sa vina la fata locului?

      Indecis. Tu ce zici?3450
    • Discutia trebuie avuta cu dezvoltatorul si firma de constructii. Gradul de incarcare e pe niste standarde si pe care ei ar trebui sa le puna la dispozitie.

      Comentariu apreciat.342
    • Sa presupunem ca-i un bloc oarecare din Bucuresti, sa zicem din ~’85, placi de beton sau ce vreti.
      Si eu sunt curios de raspuns.

      Comentariu apreciat.412
    • Incarcarile utile sunt normate, la rezidentiale undeva la 250 Kg/m2.

      Comentariu apreciat.463
    • Daca e facut cu spirit de raspundere, da, normal ca ar trebui sa tina. Toate blocurile din lumea asta au gresie, glet, faianta, parchet, mobila si electrocasnice.

      Comentariu apreciat.393
    • @AlexCD
      Detaliezi te rog ? Ca e interesant.

      92
    • Îți dai seama că proiectanții au ținut cont de asta plus adaosul de ”plapuma inginerului”, să nu rămînă descoperit dacă se întinde prea mult.
      Problema este dacă are și pereți de contrafixă, nu doar coloane ca să-l susțină și care se retează la o undă longitudinală..

      212
    • Teoretic, structuristul ia în calcul încărcările date de finisaje, în varianta cea mai conservatoare (mortare, placări ceramice etc) precum și cele din mobilare/exploatare conform funcțiunilor declarate în proiect.
      Deasemenea, pentru liniștea lui sufletească – și nu numai, multiplică coeficienții de rezistență pentru structură față de ce rezultă din calculul dinamic.
      Dar, ceea ce nu vei ști niciodată e ce s-a pus efectiv în operă, lucrările de structură fiind ascunse. Totul depinde de profesionalismul constructorului și dorința dezvoltatorului de a cheltui.

      Comentariu apreciat.452
    • Suplimentar. Ceea ce ai descris tu sunt incarcari permanente (sape, gresie, parchet etc). Ele se iau in calcul de la bun inceput. Cele 250 kg sunt chestii „temporare” si se iau extra in calcul: oameni, mobilier, depozitare de te miri ce. Plus ca la astea se mai adauga um coeficient de siguranta de 1.3-1,5. Nu astea sunt problema. Problema ar fi daca se executa corespunzator. Se fura din armatura, se fura la clasele de betoane, se adauga apa in betoane, se pun materiale in opera necorespunzator (turnari pe timp f rece, nu se respecta timpii de maturare, se decofreaza planseele prea repede) etc etc.

      Comentariu apreciat.643
    • Comentariu ascuns de spiriduși!
      [Click aici]

      Comentariu nasol. 940
    • mi-am construit ceva acum niste ani si ma tot uitam si eu in proiectul de structura, sau cum i-o zice.. si imi sarice in ochi aia cu 250kg/m2, dar care e temporar, vine extra peste glet, gresie, etc… nah, nu ma pricep dar imi ramasese cifra in cap. si ma duc intr-o zi la santier, si la etaj, pe 4mp, in mijlocul unei camere, depozitasera TOATA gresia si sacii de adeziv pt toata lucrarea, era o stiva pana in tavan aproape… m-am panicat maxim si duminica aia am mutat singur tot de acolo, le-am rasfirat prin etaj :))
      ca sa-mi explice apoi structuristul, poate n-am inteles sau nu mai retin exact, ca aia 250kg sunt calculati ca si cum planseul ar fi fara pcte de sprijin, sau asa ceva. dar in realitate fiind pereti/stalpi/grinzi pe care se sprijina, greutatea suportata pe mp2 este muuuult mai mare si ca sa nu-mi fac niciodata pb din cauza asta. la blocurile vechi aveau oamenii piane in casa si nu cadea planseul :)

      Comentariu apreciat.332
    • 250 kg ? Adica daca stau 3 grasi unul langa altul trec la vecinul dedesupt ca si acidul din Aliens ? :D :D :D

      Comentariu apreciat.505
    • Clanul Pian într-un metru cub de beton

      Comentariu apreciat.382
    • Nu stiu cum e la voi cu incarcarea, dar cand am construit casa in care stau i-am zis arhitectei ca voi avea un acvariu de 2tone. In zona acvariului mi-a bagat niste grinzi in plus.

      161
    • cand o sa vrei sa redecorezi sa muti acvariul, stiu ei niste băieți care sa te ajute sa muti si grinzile.

      140
    • @Ciocanul. Nu trec 3 grasi prin planseu. Ca nu vorbim de incarcare punctuala, concentrata. La incarcare concentrata un planseu de beton armat, de 15 cm, duce spre 1 tona (vezi echipamente pe cladiri, chillere etc). 250 kg pe fiecare mp disponibil. Imcarcare uniform distribuita. Plus coeficient de siguranta. Plus faptul ca te ajuta peretii etc. 10 tone depozitare intr-o camera de 30 mp. Gandind simplist.

      90
  7. Eu ma mai linistesc cu gandul ca am buncar antiatomic (da, din ala cu usa mare si grea) la subsol, deci sunt sanse mai mari sa nu cada.
    In plus, stau la 9 si exista sansa sa scap, chiar daca pica blocul, cum am vazut in unele filmari. In rest, planuiesc si o casa pe pamant undeva, dar pana atunci…

    Indecis. Tu ce zici?2611
    • S-a inventat si teleportarea de ajungi tu in timp util in buncarul ala peste care, daca va cadea, va cadea toata cladirea? :)) Vezi sa nu fi pus tanti Maria borcanele de muraturi acolo, nea Vasile toate fierataniile ce trebuiau aruncate de mult ca nu o sa mai ai loc tu si fanteziile tale.

      Indecis. Tu ce zici?2520
    • ^ Cum scapi daca stai la 9 va intrebati probabil !? Cand intra blocul in picaj sari in balconul din blocul vecin *insert street-wise black guy meme*

      163
    • Eugeneeee , omul a enumerat atuurile pe care le are . De unde ai inteles tu ca are fantezii ?

      74
    • @Eugen, vreau sa zic ca pentru ca un buncar sa fie acolo, fundatia trebuie sa fie si ea solida. Ceea ce ajuta blocul in general.
      @N vezi aici cum scapi https://streamable.com/tiufye

      110
    • plm, eu n-am altă treabă decât să-ți corectez linkul, că esti nou aici, știi că se dau și se acceptă.

    • @Zarax ok am inteles. Nu stiu de ce coboratul dintr-un apartament ramas in picioare dupa un asa cutremur ma duce cu gandul la filmul „Under sandet”(recomand pt cei carora le plac filmele istorice)

      20
    • @vali din experienta, comentariile mele cu link corect apar maine.

      140
    • la video ala au cedat primele etaje adica grinziele si stalpii de rezistenta, cu ghilimele de rigoare pentru rezistenta, ceea ce in mintea mea ar tb sa fie supradiemnsionate sa suporte loadul de deasupra.
      Si legat de incarcari, cred ca mare aproblema la cutremure e lipsa de elasticitate a grinzilor fierului si ce e prin interior, ca daca se balanseaza se descarca, dc e ultra rigid se rupe… Mi-a explicat un strcuturist odata. De aia prin Japonia vedeti zgarie norii aia de se balanseaza de zici ca acuma se duc si in Turcia nu faceau nimic doar s-au forfecat si s-au dus in jos.

      130
    • si cutremurele sunt de multe feluri si e cam greu sa faci o cladire ‘imuna’ la toate.

      da, intr-o anumita zona sint predominant de-un fel, dar e departe de o stiinta exacta.

      ca si asta din turcia. primul amiscat placa suficient cat sa-l declanseze pe al doilea, in alta parte si cu alte caracteristici.

      foc incrucisat…

      110
  8. Nu e chiar asa. Am facut o casa, am vazut etapele. La structura nu cred ca se joaca nimeni mai ales la rezidentiale mari. Nu conteaza doar firma ce construieste, conteaza in primul rand dirigintele de santier. Ala isi pune stampila si semnatura pe toate actele. In fine,nu intru in amanunte. Structura estimez ca reprezinta undeva la 30% din valoarea constructiei si aici intra si manopera. Deci ar fi sa furi dintr-un 15% la material la fier si beton si cam atat. Nu cred ca se risca nimeni ca ai din alte parti mai scumpe de furat. Se fura la izolatie, se fura la finisaje dar nu prea as crede ca fura careva fix la structura. E mai mare riscul sa apara igrasie, sa ploua pe la balcoane deschise, acoperisuri aiurea, sa crape tencuiala si alte cacaturi decat fix sa cada la cutremur.

    Indecis. Tu ce zici?1814
    • Punem fierul, plasă trei rânduri, luăm semnătura, amânăm turnarea betonului pentru mâine, că nu plătim ore suplimentare. Dirigintele pleacă, luăm o plasă o mutăm la cealaltă scară.
      Câți ingineri care abia așteptau să plece la pește și-au făcut cruce cu limba în cerul gurii?

      120
  9. Ce firmă, boss? La noi la periferie blocurile se construiesc pe persoană fizică :))

    Comentariu apreciat.683
  10. Pai stai putin, nu a mai luat ministrul ala de la noi sistem de detectie a cutremurelor cu 3 ore inainte, din israel?!

    Comentariu apreciat.283
  11. Ba da, dar l-a dus la un băiat să-i instaleze niște fișiere cu muzică populară și a crăpat sistemul.

    163
  12. Orice discuție e inutila. Un cutremur mai serios poate însemnă din păcate cateva mii de morti oricând. Intr-un oras care nu e in stare sa rezolve niste conducte de agent termic este imposibil sa vezi vreodată un proiect de consolidare. E doar o chestiune de timp cand se va întâmpla.

    Comentariu apreciat.305
  13. Sper ca stiti ca primul cutremur din Turcia a fost declansat de americani cu tehnologia HAARP? au filmat si aratat si fulgerele din seara aia.

    Indecis. Tu ce zici?1627
    • I’ll play.

      Ce e haarp?
      Unde au arătat fulgere?

      Niste linkuri, articole, studii?
      Sau totul e ‘depe’ TikTok?

      138
    • id, haarp-ulla care se refera nicu e o teorie conspirationista a unora cu mari lipsuri la iq, educatie si bun simt.

      presupune o capacitate a americanilor de a controla vremea prin diverse unde electromagnetice, si in cazuri extreme, cutremure.

      mai departe te ajuta google sa afli ce face cu adevarat proiectul haarp.

      142
  14. La modul cel mai cinic, cred că un cutremur de o asemenea anvergură ar fi mană cerească pentru dezvoltatorii imobiliari: probabil o grămadă de blocuri vechi (chiar și cele construite după ’77 picate) dar și noi picate, lume multă care are nevoie de casă, sigur vreo schemă cu statul care dă bani dezvoltatorilor…nu mai zic de partea de curățat moloz, reparat infrastructură etc. Probabil cea mai bună ocazie de făcut bani foarte mulți și fără să fie nevoie să dai socoteală.

    Indecis. Tu ce zici?297
    • Cred că mai întîi pică astea noi, puse doar pe picioroange (coloane) ca să aibă spatiu comercial mare la parter (și fără pereți de rezistență puși în echer sau grinzi contrafixe)…

      182
    • Ca si regula , dupa fiecare cutremur din asta serios normele pentru constructii devin mult mai stricte ( a se citi: constuirea de noi imobile devine mai putin profitabila), diluarea normelor are loc cand lumea a uitat de ultimul cutremur ( fix cand vine urmatorul ) .
      De ex in Romania cele mai rezistente blocuri au fost alea construite dupa cutremurul din ’77.

      130
    • Andrei, adevarat, dar intr-o tara civilizata si acolo unde nu iei aprobarile cu spaga.

      20
  15. Acum 10 ani stateam intr-un bloc foarte apropiat de Str. Delea Noua unde se construia un bloc mic nou (cred ca are maxim 5-6 etaje). Iarna, pe frig, toamna cu multe ploi nici macar nu asteptau sa se usuce betonul dintre etaje ca deja adaugau inca un etaj si tot asa. Nu sunt de meserie dar pana si mie mi s-a parut aiurea rau. Au ridicat si finalizat acel bloculet in mai putin de o jumatate de an, am retinut pentru ca era foarte rapid pentru ce vedeam pe la altii. S-a vandut ca painea calda. Le doresc multa sanatate in caz de ceva si elonja puternica in caz ca au nevoie sa sara de la geamuri.

    Indecis. Tu ce zici?256
  16. dar noi suntem popor bun, facem mătănii și cruci și nu ne pedepsește dumnezeu, deci nu va fi nici un cutremur, se interpune bărbosul și le zice plăcilor tectonice să nu se miște așa tare, vor fi deci cutremure mici din când în când și totul va fi bine

    95
  17. Pai instala că Maurer e cel mai bun, ca e singurul inca cu prezent dupa 10 ani.

    30
  18. Cea mai simplă metodă este să-și facă unul din copiii dezvoltatorului domiciliul în bloc.

    150
  19. Unde stau eu, ingineru structurist sta in bloc (nu stiu daca permanent sau temporar pt. ca nu e gata complexu). Oare asta inseamna ca blocu e facut bine ?

    202
    • La mine stă chiar dezvoltatorul. Aici are biroul, aici stă peste 8 ore pe zi, una dintre mașinile sale este mereu în față. Așa zic și eu, o fi semn bun :)

      153
  20. Probabil sună ca biciuirile în piață, ale lui zoso, dar: cum ar fi dacă inițiatorul/ii proiectului imobiliar(as in investitori, cei care controlează sumele cheltuite pentru construire) ar fi făcut răspunzător în nume personal, timp de …..insert o perioadă de garanție here…..?

    Ar putea dispărea și mama firmelor/asocierilor, în formă juridică, Jenel dezvoltatorul tot rămîne responsabil.

    130
  21. Cu unul sunt on the safe side. Alive and kicking.
    Cu al doilea pare că am emoții că Antrepriza de Construcții Montaj 3 e desființată de 35 de ani :)

    50
  22. Si ce facem cu 3 hartii in caz damage total? Cine mai traieste sa povesteasca? Mi se pare si aia cu 20 euro trasa de par ..e buna doar daca te inunda vecinul..full casco ..daca se darama 7mii de cladiri plus ale 70mii care acum sunt prinse in pioneze, despre ce daune vorbim aici?

    60

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.