De la meseriași la tiktok

Citesc un editorial/părere despre cum e greu să găsești meseriași (disponibili imediat):

Sunt luni bune de când întreb în dreapta și-n stânga de niște zugravi. „Nici măcar nu trebuie să fie buni, numai să știe să curățe niște pereți și să-i acopere cu un strat de lavabilă” – cam ăsta e textul pe care l-am folosit în procesul de identificare a forței de muncă de care aveam nevoie. Firește, am obținut câteva recomandări, unele chiar demne de luat în serios, însă n-am găsit pe nimeni care să-și poată asuma că va începe lucrările imediat. Nu, toți vorbesc despre răbdare și despre așteptat cu lunile. La fel mi s-a întâmplat și acum doi ani, când căutam tot așa, cu puține pretenții, un tâmplar. Sau acum trei luni un electrician. E absolut imposibil în ziua de azi să găsești un om specializat într-o muncă reală care să fie disponibil atunci când ai nevoie. (sursa)

Sunt mai multe faze care se lovesc cap în cap.

Prima e că meseriași disponibili imediat, pentru lucrări de urgență, se găsesc, dar cer taxă de urgență. Ai o problemă, s-a spart o țeavă sau a crăpat instalația electrică sau centrala, intri pe OLX sau suni la o firmă autorizată, le spui că e urgent, și vin în câteva ore. Dar, din nou, e cu taxă de urgență.

A doua problema: chiar vrei meseriași disponibili imediat? Că eu cred că nu vrei. Dacă e disponibil imediat înseamnă că nu are de lucru, dacă nu are de lucru înseamnă că nu e tocmai bun. Deci nu îl vrei.

Apoi, nu ai vrea să lase o altă lucrare baltă ca să se apuce de a ta, nu? Că s-ar putea să o lase și pe a ta ca să se apuce de alta.

La final, eu am stat 28 de ani în Regat, știu cum sunt tratați meseriașii acolo. De ce toți, absolut toți, și-au dat copiii la facultate? Hai să facem un sondaj, poate ne mai lămurim. Câți dintre ei își urăsc munca, prin prisma clienților dificili, care se dau cu fundul de pământ că nu au bani când e vorba de făcut muncă bună, corectă, trainică? Câți cred că totul costă 50 lei și o cafea?

Și aia cu tiktokul…să le zici copiilor să nu se mai distreze, că tu ai nevoie de mecanici e ceva special. Se vor apuca ei de muncă la un moment dat, doar că vor fi la fel: ăia buni foarte ocupați pe aici sau prin străinătate, ăia proști dornici de muncă de mântuială. Nu se va schimba nimic.

Dar, doamna Carmen, ce vă trebuie? Că vin eu, dacă de 3 ani nu ați găsit…De fumat nu fumez, n-am zâmbetul instalatorului, de băut doar seara.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. „Specializat intr.o munca reala”, propozitia cheie cumva :)

  2. În ce regat ai stat bre 28 de ani?

  3. Mie mi se pare incredibila lipsa regulei de 3 simpla in gandirea celor ce cauta meseriasi.

    Ca omul acela sa castige 3000 de lei in mana, lunar, are nevoie de 5000 brut. Adica 30 de lei pe ora, la program de 8 ore pe zi. Dar de banii astia munceste cu spatele in depozit. Asa ca hai sa il motivam sa fie meserias si sa ii dam 4-5000 pe luna, net. Adica 40-50 de lei pe ora. Daca e treaba de o saptamana, 40 de ore, sunt 1600-2000 de lei doar in timp. Peste asta, daca e sa dea factura (si ar trebui sa dea, daca vrem pe cineva serios), mai punem un 20% TVA. 2000-2400 de lei / sapt. Peste mai pui costuri recurente (ca are o masina cu care cara sculele, are scule, are haine de lucru), costuri care au si ele TVA atasat. Probabil ajungi la un 3000-3500 / saptamana? 75-90 de lei pe ora.

    Daca ai o urgenta, 30 min drum spre tine, 30 drum inapoi, minim 100 de lei sunt doar sa il vezi la fata. Il trimiti sa cumpere el materiale? Probabil inca 2-300 de lei pentru asta. Rezulta ca daca ai de schimbat o priza, un robinet, ceva minor, ar trebui sa te coste ~400 de lei distractia, doar in timp de meserias.

    Si aici lumea vine si spune ca sunt scumpi, ca nu merita. 400 de lei sa schimbe un robinet. Normal ca nu merita, dar au dreptul sa munceasca 100% legal pentru 4-5000 lei in mana, asa cum muncesc si cei care se plang ca sunt scumpi.

    • Fugi bre d-aici cu calculele tale realiste, unde te crezi?!

      (/s, că am văzut că unii nu se prind)

    • Nu e problema de pret, cat de calitatea lucrarii. Daca dau 400 lei ma astept ca omul sa faca o treaba mai buna decat daca as fi facut eu dupa 30 de minute de tutoriale de Youtube.

      Dar cand ai 90% sanse sa iasa mai prost, normal ca ti se pare mult 400 lei.

    • de 400 de lei schimb eu robinetul. Fara gluma, nu e mare filosofie.

    • NOU
      #15

      Wtf cum sa chem pe cineva sa schimbe o priza sau un robinet. Nu e vorba ca ar merita sau nu, dar dureaza mai mult decat sa il schimb eu.

    • Povestea nepotul ca are un coleg la liceu care a invatat meserie de la taica-sau si unchiu-sau si care de cand are carnet si-a facut echipa lui, are doua ajutoare pe care le plateste cu cate 300 de lei pe zi si merge la lucrari. Lui ii ies pe la 8000-10000 de lei pe luna cica. Eu zic ca e bine ptr 19 ani!

    • @Andrei, @Zarax, e ceea ce spuneam initial. Din perspectiva clientului costa 400 de lei, care inseamna multi bani pentru o calitate poate indoielnica. Sau multi bani pur si simplu, indiferent de calitate. Acum, exemplul robinetului poate fi inlocuit cu orice altceva, in functie de priceperea cititorului.

      Dar meseriasul baga in buzunarul lui 100 de lei, ca restul se impart la nevoi (taxe si echipament). Clientul plateste 300 de lei pentru oportunitatea de a mai plati 100 de lei ca cineva sa lucreze pentru el. 75% din pret sunt defapt paraziti (simbioti?) fiscali si operationali. Probabil procentul e mai mic la o lucrare mai mare (sau mai mic ca fapt divers), ca eficientizezi niste pasi, dar ramane ideea principala. Cand alegi sa faci tu defapt alegi sa sari peste acesti paraziti. Nu economisesti mana de lucru, economisesti taxe si costuri asociate, dar platesti timp personal.

      Bine, asta in cazuri perfect ideale, unde nimeni nu face pe sub mana si totul este perfect legal, fara pic de evaziune.

    • Wtf! 400 lei sa schimbi un robinet?
      In trecut am mai schimbat si eu. Imi dau maine demisia.

    • Vai saracii meseriasi, sa stii ca plang cu lacrimi de crocodil de dragul lor!

      Spre ex:
      Eu am platit 10.000lei pe refacut instalatiile sanitare si cea termica (fara factura).
      Teoretic inseamna un om de munca 20-31 de zile cf calculului tau.
      Au venit 4 putangutani sa traga tevile. au muncit fix 3 zile => 12 zile/om in total
      A venit boss-ul la punerea in functiune a centralei => 1 zi
      A mai venit unul la montajul obiectelor sanitare => 1 zi

      Restul profit!
      Putangutanii aia sunt platiti cu minimum pe economie pe cartea de munca (asta daca le-a facut cineva carte de munca) si apoi saptamanal din mana ca sa mai si apara la lucru.

      Daca esti instalator de nimicuri calculul se face altfel:
      Schimbi un rezervor de WC 1`00lei. 30 min de munca.
      Schimbi 2 robineti sau o baterie, iar 30 min de munca efectiva.
      Daca ai 4 d-astea pe zi iei bani frumosi si sa nu-mi zici ca e vreun client care-ti cere factura.

      Apoi, esti si tu baiat destept. Tii un rezervor de WC in masina, 10-20 de robineti, fitingaraie. 1 baterie de baie, buc, chiuveta, si ti le plateste clientul. ( el e fericit ca nu trb sa se duca prin dedemani, tu esti fericit ca nu uzezi masina/benzina si poate mai iei si vreun discount de la romstal, etc).

    • Gogu, ia fă tu așa. Stoc in mașină, lucru fără factură, 3-5 oameni angajați dar pe sub mână, și programează 4 lucrări pe zi ținând minte că nici o casă nu e stas și ce durează 30 de minute într-un loc, în altul durează 2 ore și te umpli de canalizare până la cot. Și apoi îți fac eu poze la Lamborghini în timp ce devi fix unul din oamenii de care se plânge pe TikTok persoana citată.

    • @GoGu dacă o lungeau 31 de zile te simțeai mai bine?

    • @Gogu, la 10k si 75/ora (calculul meu), inseamna 16-17 zile. Ei ti-au muncit 14 (doar 8 ore pe zi, sau au venit la 8 si au plecat la 6?). Nu ti-au dat factura, deci au facut evaziune. Probabil ca nu au carte de munca, deci evaziune. Acum, tu esti suparat ca nu si-a asumat riscul evaziunii in favoarea ta? Tu ai face evaziune pentru mine? Facem 50-50 ca sa fie bine pentru amandoi. Daca maine ar veni locul tau de munca si ti-ar spune ca iti ofera cu 20-50% in plus, dar te trec pe minim pe cartea de munca, sau chiar fara carte de munca, ai fi de acord?

      Si apoi, daca iti cereau cu 50-100% mai mult si garantat nu ar fi facut evaziune, ai mai fi platit?

      Seful tau e platit la fel de bine ca tine? Seful putangutanilor alora de ce s-ar zbate sa obtina la fel de multi bani ca un singur angajat de-al lui?

    • Si cu garanția cum rămâne?
      Și cu curățenia la locul de munca?
      Și cu respectarea programului de muncă?

      Nu prea am văzut meseriași sa fie plătiți la ora sau zi ci la lucrare, și veșnic lucrarea se lungește și scumpește. Cum au reușit alții în alte domenii să poată estima un cost și o durata și să îl respecte?

    • Reversul medaliei: am zis ca imi schimb singur bateria de la chiuveta, ca n-are cum sa fie greu. Doar ca incercand sa schimb bateria am constatat ca am un robinet blocat, deci nu puteam sa opresc apa. M-am dus sa cumpar alt robinet, vorbit cu administratorul, oprit apa pe scara, m-am chinuit vreo ora sa trag de robinetul vechi sa il scot, nimic. Ori lipsa de scule, ori de know-how, ori de forta, cert e ca nu reuseam sa-l desfiletez.
      Pus bateria veche la loc (din fericire curgea pe langa doar pornita), dat drumul la apa, cautat instalator cateva ore.
      Deci am pierdut jumatate de zi (de lucru) ca sa ajung de unde plecasem.

      Pana la urma am avut noroc sa gasesc unul care a venit in seara aia, a mers cu mine sa iau alt robinet (luasem robinetul gresit evident), a schimbat tot in 20 de minute. Mi-a cerut 250 de lei, i-am dat bucuros 300.

    • @Andrei Concluzia logică este, DESIGUR, că salariul minim este prea mare. /s

      O parte nespusă din adevăr este că meseriașii există, dar majoritatea pleacă la muncă afară, fie pe specializare, fie nu, pentru că în România nu au clienți care să renteze.

      Cel puțin nu fără să facă evaziune fiscală, adică ce-au propus alte răspunsuri pe aici.

    • 50 lei schimbatul robinetului, 350 lei know-howu’

    • Vreau sa fac o sigură remarcă și anume: în depozit nu se câștigă 30 lei/ora. Salariu unui om care lucrează in depozit se învârte intre 2000 lei si 2200 lei lunar, net fara ore suplimentare. Și aici mă refer la cei care lucrează efectiv, nu la sefuți și sefuleți. Presupunând că luna are 20 zile lucrătoare, deci 160 ore, asta înseamnă un maxim de 13,5 lei/oră.
      De multe ori se câștigă mai mult de netul din CIM pentru că: se fac ore suplimentare la greu, se muncește de noapte, se muncește în zilele nelucrătoare.
      La astfel de joburi lucrează persoane care fie sunt necalificate, fie provin din zone unde nu găsesc de muncă și nu au posibilitatea de a deplasa pe cont propriu într-un oraș mai mare, fie sunt între joburi și nu vor să stea acasă că au datorii, fie le convin turele de noapte.

    • E una din problemele muncitorești. Oamenii din depozit nu câștiga 2000-2200 de lei pe CIM, ci 3300-3700. Rămân cu 2000-2200 după ce plătesc dările la stat. Și asta se traduce in 20-23 de lei pe oră.

    • Gogu, 3 salarii minime pe economie costa firma fix 9000 de RON (cu taxe). Tie ti-au lucrat 1 saptamana (5 zile,25% dintr-o luna). Deci cu banii de la tine, si-au platit salariu ala minim de care zici pentru aia 3 (fara nimic la sef). Fara ce mai iau baietii aia extra, fara taxe (chiar daca tie ti-au lucrat fara factura, nu poti lucra peste tot fara factura ca tre’ sa bagi bani in firma sa platesti salariu minim).

      –-
      Apoi, esti si tu baiat destept. Tii un rezervor de WC in masina, 10-20 de robineti, fitingaraie. 1 baterie de baie, buc, chiuveta, si ti le plateste clientul. ( el e fericit ca nu trb sa se duca prin dedemani, tu esti fericit ca nu uzezi masina/benzina si poate mai iei si vreun discount de la romstal, etc).
      –-

      Acu’ sper ca pe langa faptul ca nu ai vrut factura (si deci grantie) la lucrare, macar ai cerut sa vezi factura la ce ti-au montat. Eu nu am intalnit pe nimeni sa nu ceara bonul pentru ceva ce este montat (decat daca alege el sa puna ceva „second hand”), dar na, poate tu nu ai facut-o, si stim cine „nu e prost”, dar tare mi-e ca stim si cine e prost in toata discutia aia.

      Si chair sa fie cum zici tu, care e avantjul pentru client ca iti faci tu stoc in masina? tot de la magazin le iei. Ori un client daca e atat de hapsan sa accepte sa ii pui ce ai tu in masina, atunci e si hapsan sa iti ceara discount.

      Si nu, nu se duce clientul la magazin sa cumpere daca e vorba de un robinet, ca asta inseamna clar 2 drumuri (constatare plus montaj alta data, cand cumpara clientul). Tot tu te duci in 90% din cazuri. Pe aia 100 de lei, sau cat zici tu 30 de minute de „munca efectiva”.

    • @Boris

      Cei 10.000 de la mine intra direct in buzunarul patronului. Nu firma, taxe, 16% etc.
      Aia sunt banii pe care ii da pe sub mana saptamanal.

      Apoi nu stiu daca aia au sau nu forme legale. Adica daca patronul trebuie sa plateasca salarii, CAS, CASS, impozite, etc.
      Oricum, chiar si cu taxe legale, profitul patronului e de 50%(lucreaza 1 sapt pt salarii + 1 sapt fara factura la negru pt banii saptamanali).
      Poate mai are cheltuieli cu sediu, contabila, etc, dar chiar si asa mi se pare un profit bun.

      Referinta la piese din portbagaj nu este pentru astia care iau lucrari mari. Este pentru aia care au 4 interventii pe zi pentru desfundat o teava, pentru schimbat un robinet, etc.
      Am lucrat cu un instalator d-asta care mi-a zis ca decat sa se duca pt fiecare client sa ia 3 coturi si 2 robineti dupa care sa constate ca ii mai trebuie X alte piese, prefera sa le ia el si sa le impute clientului.
      Normal ca cer factura si mi-o arata, in plus iti dai seama daca un robinet e nou sau e SH. Iti dai seama daca o baterie e noua sau SH. Vorbim de piese noi aici.

      Inca odata explic:
      Avantajul pentru client e ca vine repede iti termina lucrarea si nu pierzi timpul cu instalatorul, nu iti raman piese, etc
      Avantajul pentru instalator e ca poate sa faca mai multe lucrari si nu da banii pe benzina/uzura masinii pentru 20 de drumuri la dedeman.
      Dezavantajul = are niste bani blocati in piese. de pe 1 sapt pe alta, pana se duce la magazin.

    • D-aia îmi place mie în oraș mic, meșterul face 10 minute până la mine, nu-mi ia bani doar să-l văd la față.
      Măcar scutesc 100 lei.

    • Gogu, tu ai zis in primul comentariu ca sunt platiti pe CIM cu salariu minim (si restul la gri in mana). Eu ti-am zis cat costa 3 CIM minime.

      Legat de aia cu masina, ok, inteleg ce zici la lucrari mici, dar (cum ai prezentat-o in comentariu asta) aia e chiar e o investitie/cheltuiala pentru meserias, nu e un mod direct de a face bani. Ca in primul comentariu eu asa am citit, ca face ala cumva profit daca cumpara piesele inainte.

      Problema pe care o vad la lucrari mici e ca nu ai cum sa iti umpli ziua cum zici tu cu 3-4 lucrari mici pe zi 5 zile pe saptamana. Ca oamenii se mai sucesc, ca mai ai trafic, ca se mai lungeste una alta. Chit sa schimbi un robinet doar, e alergatura dracu vs sa iei o lucrare mare (adica cateva zile la rand) unde iti permiti sa mai si respiri.

  4. Sunt tratați foarte bine meseriașii in „Regat”, la nivel de chirurgi, despre ce vorbim?
    Te rogi de ei sa vina/opereze, îți iau pielea de pe tine, nu raspunde nimeni pentru vicii de execuție/malpraxis.

  5. Decolteul instalatorului, nu zambetul.

  6. „Auzi, tu stii cu calculatoarele cu astea, nu? Nu-mi faci si mie o aplicatie de mobil, fii atent am eu ideea: cu harta, dai click, si-ti vine instalatorul. Da interfata sa fie misto, nu ca la alea 3-4 care sunt pe piata, alea-s naspa. Sa fie ca la uber asa interfata, bine facuta. Am 1000 de euro, e gata intr-o saptamana aplicatia?”

    ^^^ discutie 100% reala, avuta in pandemie cand stateau oamenii acasa si cugetau.

  7. Cum zicea ăla pe Tik Tok? „M-am născut priceput, io pe ce pun mâna tre să iasă bine”.
    Eu am învățat singur, am furat meserie de la unii, de la alții.
    Mi-aș putea renova singur locuința, fără să am nevoie de diverși meșteri.
    Cu timpul, mi-am făcut o colecție de scule astfel încât o urgență de orice fel nu mă prinde nepregătit.
    Pe gaz nu am curaj să mă bag. Dar am în plan să fac un curs de instalatori apă/gaz cât de curând.
    Nu-i greu, dar trebuie să ai o oarecare îndemânare și să iți placă nițel acest domeniu…

  8. Problema este ca oamenii cauta meseriasi buni, urgent si nu sunt dispusi sa plateasca.
    Situatia la mine in Germania e cam asa. Pentru urgente exista firme mai mari care ofera acest serviciu pe langa cele de montaj. Eu am de exemplu contract cu o firma de instalati sanitare(gaz, apa, centrala) (am considerat ca e singurul loc unde e posibil sa intampin o urgenta). Ei se ocupa de revizile periodice iar in caz de urgenta exista service 24/7. Sunt binenteles mai scumpi in comparatie cu o firma mica. Pentru chestile neurgente (zugravit, pus faianta, montat ceva nou atat sanitar cat si electric) exista firme mai mici sau meseriasi. Dar aici astepti….poate chiar un an. Si mi se pare normal. Adica daca as fi meserias de sine statator, si as traii din contracte de pe o zi pe alta si nu as avea asigurat macar un an inainte ar fi foarte riscant si mai bine as cauta sa ma angajez.

    • NOU
      #43

      Exact. Cum ar fi sa platesti 100 lei lunar abonament la o firma si ei sa iti schimbe/sa iti verifice robinetii o data pe an si sa fie disponibili 24/7 daca e o urgenta. Stiu pe cineva care face ceva similar pentru firme (altul pt asociatii de locatari) in vest si abonamentul e cateva sute de eur/luna – care le asigura ca e cineva disponibil daca e o urgenta. La care se adauga interventia (nu e gratis). In pret intra o revizie anuala cu recomandari ce trebuie schimbat. Robinetii (instalatiile, etc) trebuie sa fie standard, vine cu piesele pregatite.

    • „păi ce nevoie am de ei, că doi ani nu s-a stricat nimic”

    • @alexnicolae Nu platesc abonament ci doar fac revizile la centrala termica prin intermediul lor. Nici nu imi bat capul sa stiu cand a trecut un an sa fac programare etc. Primesc in posta cu 2 saptamani inainte o instintare cand si al ce ora vin si daca sunt ok cu data/ora. Eu sunt multumit.
      Despre ce zici tu se practica la blocuri in general. E o firma care se ocupa de administrarea cladirii. Curatenia pe scara, tunsul ierbii, dat zapada de pe trotuar la o parte si mici reparatii. Ce nu pot repara ei si e nevoie de firma specializata se ocupa de intermediere

    • Mă faceți să râd, la noi oamenilor li se pare casco o inutilitate, de fapt ce vorbim, vreo 20% din mașinile de pe stradă nici n-au RCA valabil măcar :))

    • @alexnicolae, tu ai fi dispus sa platesti pentru un astfel de serviciu? Si daca da, ce suma?

      Dar daca ar exista si optiunea de a plati 100 de lei pe luna la un service auto pentru garantia ca atunci cand ai nevoie mecanicul se va ocupa prioritar de masina ta? Si sa mai acces in cadrul abonamentului la un schimb de ulei/filtre in fiecare an.
      Dar pentru serviciile de telefonie/internet ai fi dispus sa platesti o suma suplimentara, dar sa nu mai fie nevoie sa astepti cand ai o problema si suni in Call Center?
      Parca Telekom sau Orange aveau o optiune din asta cu 5 euro, pe care se pare ca nu o folosea nimeni.

  9. Vine un amic acasă de pe-a afară și era în culmea fericirii că a găsit un stomatolog liber fix în aceiași zi și că îi face toți dinții într-o săptămână. Eu am zâmbit și i-am zis că probabil nu e cel mai bun stomatolog, din moment ce e așa de liber.

  10. „numai să știe să curățe niște pereți și să-i acopere cu un strat de lavabilă”

    Din modul cum pune problema se vede ca autorul articolului respectiv nu da 2 bani pe munca zugrăvului.
    Dacă ar fi doar de dat cu o cârpă pe pereți și apoi de dat cu var asta poate sa o facă aproape oricine.

    Dar în mod real trebuie ceva munca sa cureti pereții pana la tencuiala, apoi sa dai glet și sa varuiesti fara sa mai vorbim de munci adiacente, cum ar fi carat molozul și materialele, mutat mobila, pus alte prize, făcut glafuri la geamuri etc.

    Ca sa nu mai vorbim ca trebuie sa ai ceva experienta sa dai gleturi drept.

    • Un zugrav nu-ti curata peretii pana la tencuiala si nu da cu glet. Din ce inteleg are nevoie doar de o zugraveala.

    • nu si daca deja a fost vopsit cu lavabila si vrea doar reimprospatare.
      Eu am facut de capul meu. nu e usor, mai ales daca pui si culoare. dar mi-a iesit decent si chiar mai bine decat „mesterilor dinainte”

    • @Zarax
      Ce înțelege omul și care e situația reala la fata locului sunt 2 lucruri total diferite.

      Omul vrea doar un var nou, doar ca :
      -dacă varul vechi e coscovit (umflat, degradat) trebuie data jos toată porțiunea afectata și pus cel puțin 1 strat de glet dacă nu chiar 2
      -ca dacă dai varul nou peste cel degradat – varul nou nu o sa prindă iar clientul va fi nemulțumit

      -dacă pereții sunt crăpați trebuie data jos pana la tencuiala toată porțiunea afectata și fie pus glet + var, fie se pune și plasa de fibra, fie se pune rigips etc
      -ca dacă dai varul asa peste crăpături va arata urat și clientul va fi nemulțumit

      Și asa mai departe.

      Revin la ce am scris mai sus- daca peretii sint drepti, varul vechi are aderenta și nu este umflat simpla iar camera are mobila usor de mutat operațiune de dat cu var nou este relativ simpla și poate fi făcută de aproape oricine.

    • Exact, e fix ca în IT. Ce contează bre’ adaugi acolo 1-2 butoane și ai rezolvat.

      În realitate niciodată nu e așa simplu, trebuie văzut la fața locului, cum sunt pereții ăia, ce trebuie făcut, cu ce s-a dat înainte, ce suprafață e, o grămadă.

      E la fel ca în orice altă meserie unde clienții sunt niște ignoranți total dar sunt 100% convinși că ei știu ce și cum gen: ce e aia domnule, dă acolo cu laveta de 2 ori și gata, ce mare lucru.

      E ca și cum ai zice că un șofer de f1 doar întoarce de volan, ce mare lucru, sau un aitist doar apasă pe tastatură, orice om cu 10 degete poate tasta pe tastatura aia.

      Cam ăla e nivelul de ignoranță combinat cu aroganță la români când vine vorba de orice meserie care nu e a lor.

    • De obicei chestia asta se întâmplă când detaliile despre lucrare se discută telefonic între doi retardați. Unu care solicită lucrarea și al doilea ăla care o execută și când se întâlnesc la fața locului se ceartă ca chiorii că nu a înțeles nimeni ce trebuie făcut.
      O pățesc periodic din cauză de șef retardat care ne trimite la unele lucrări pe principiul : Lasă că vă descurcați voi!

  11. NOU
    #59

    Eu am cautat pe cineva sa imi faca baia de la zero. Am gasit 4 meseriasi, au venit sa vada despre ce e vorba, le-am zis ca pot veni sa faca lucrarea oricand au timp, peste 1-3-10 luni, timpul de executie comunicat a fost de 2 saptamani, a ramas stabilit ca imi trimit pretul. Niciunul nu a mai raspuns la telefon :))

  12. Tocmai am schimbat bateria de perete de la vana din baia copilului. Mi-a luat ca timp aprox 3 ore cu inchis robinetii din baie (cam 1 ora, cel de apa rece m-a bagat in sauna), 30 minute scarpinat la oua si filosofand, cam 45 mersul si venitul de la magazin, 5 minute montatul, cam 20 minute deschisul robinetului si punerea rozetei la loc, curatenia.
    Partea de apa este cam singura la cara ma bag acum pe instalatii, dar ai nevoie de scule. In cazul de fata s-au folosit: 2 moxuri, 1 patent, 1 surubelnita simpla, si cutia magica cu tot felul de capuri. Cred ca instalator de apa este o meserie usoara in zilele noastre. Materialele sunt usoare, multe se imbina aproape sungure…
    Daca as face asta zilnic, robinetul il schimbam in 10 minute, plus drumul la magazin.
    Cu zugravitul, ca de aici ne-am abalat toti, chiar e oarecum usor. Daca ai nevoie de reoaratii, acolo e mai complicat.

  13. „Daca eu tre’ sa sug sapte pluli lunar pentru 1K €, cum sa-i dau lui Giani 100 € sa-mi schimbe robinetul!?”

    Chiar daca nu-i curge din gura si intelege atunci cand ii explici in detaliu ecutia, tot are o retinere in a a plati pentru serviciul prestat. Cei mai multi oameni isi castiga foarte greu banii, cu mult strans din dinti si e greu sa accepte sa plateasca un serviciu la adevarata lui valoare cand la randul lui este extra-fucked pentru serviciul pe care-l presteaza. In mintea lor se face un scurt-circuit si aia e.

    In discursul lor se simte o revolta, o indignare. Nu un simplu si calm „OK, frate, nu-mi permit, aia e, schimb singur robinetul si sper sa-mi iasa bine din prima”. Se simte, pe buna dreptate, furat doar ca furia lor nu este indreaptata catre adevaratul hot. Apoi mesterul, la randul sau, se frustreaza pentru ca se simte acuzat pe nedrept si isi baga picioarele si se cara in Vest unde cel putin se simte respectat.

  14. Problema meseriasilor este una simpla piata este plina de tepari/neserios si extrem de putini care fac treaba pe bune. Cei care fac in schimb treaba pe bune castiga lejer de 3-4k eur in lunile bune, respectiv 2k eur in lunile alea mai nasoale. Iar asta o stiu de la singurul meserias serios pe care l-am cunoscut in Romania. Un electrician care isi face agenda de lucrari asa:
    -Lucrari majore maxim 2 pe luna;
    -Lucrari medii cauta sa le lege ca timp/locatie de cele majore;
    -Urgente/lucrari mici/garantii, oricand dupa ora 18:00 taxa de deplasare de 100 ron mai putin cand e o lucrare proprie pentru care ofera garantie;
    Omul din banii pe care ii castiga cumpara scule si tot ce-i trebuie, respectiv cauta pe youtube diverse lucruri ca sa se actualizeze cu informatii. Pe langa asta munceste zilnic de la 8 la 21 mai putin duminica si cand termina o lucrare majora.
    Din pacate nu am putut sa-i gasesc corespondenta si in alte domenii(zugravit/instalatii) unde absolut oameni pe care i-am cunoscut au trebuit sa faca niste greseli. Asta este problema reala a meseriasilor pe care nu o spune nimeni.
    Sunt foarte curios cum o sa apara importul de munca asiatica in zona asta si cine va da lovitura. Pentru ca la cum stau lucrurile spre asta ne indreptam.

    • Incet incet au aparut asiatici si pe partea asta. Am vazut cativa cred ca erau vietnamezi, niste omuleti mici la 1,50 maxim 1,60 dar se miscau baietii ca titirezul.

  15. Un meseriaș (om serios cu experiență) ca să-ti rămână în țară trebuie să încaseze minim 150 euro zilnic. Asta înseamnă că dupa ce scade taxe, cheltuieli și luna de concediu să-i rămână minim 2000 de euro net lunar.

    În România (și în alte țări din vest) dacă ești soloprenor sau mic antreprenor (1-3 angajați) ești văzut ca un paria de bănci. Nu contează că ai 5 ani, 10 ani de când rulezi mii bune de euro lunar, „Da’ puteți aduce contracte care să ateste că aveți de muncă în viitor?”

    Ori faci bani incât să economisești ca să iei casa cu bani cash, ori pleci în vest la salariu +3k euro brut, fara batai de cap, fără contabili, fără cretini șpagari de la ITM sau ANAF, fără să-ți faci griji ce mănânci la pensie șamd.

  16. E „traditie” cu meseriasii care te tin cu lunile, nu apar deloc, iau banii de avans si dispar, etc etc etc.
    Eu stiu unul singur care are lucrarile programate, nu ia peste puterile lui.
    Multi iau 3-4-5 lucrari si apoi vad ei cum le termina, daca le termina… Dar bine-inteles, banii sunt luati.
    Cu firmele situatia este mai buna, din moment ce faci foi, acte, ii poti prinde in instanta oricand la o adica.
    Sfatul meu este sa nu dati nici un ban pana nu se apuca de lucru, plata la zi sau etapizat. Daca faci greseala sa le dai ceva bani avans, ai toate sansele sa nu ii mai vezi.
    Eu am patit-o cu un tamplar. In cele din urma i-am urat sa isi ia medicamente de banii aia. Stiu un alt caz, cu acelasi tamplar in care clientul, un tip cu ceafa lata, a fost servit promt, dar numai dupa promisiuni de maini si picioare rupte.
    Deci, regula de aur: banii la finalizare :)).

  17. Sora mea s-a apucat de renovat baia + bucataria. Decoperatat tot, incalzire in pardoseala, tevi etc. Pe scurt mult de munca. La jumatatea lucrarii, il intreaba pe meserias daca nu are timp sa faca si camera copilului. Ala a amanat urmatoarea lucrare pentru inca o saptamana. Si cred ca asa se intampla in majoritatea cazurilor in care iti vine cineva sa iti renoveze casa. Vorbesti cu el sa-ti faca ceva, va intelegeti la timp/bani, dar pe parcurs, daca tot l-ai prins acolo, parca ai mai vrea sa iti faca ceva. Cred ca este unul dintre motive pt care meseriasii sunt tot timpul in intarziere cu lucrarile. Dar ca fapt divers, desi ai zice ca este un simplu nea Gigel, omul lucreaza super profesionist, are in arsenal tot felul de scule, face curatenie dupa fiecare zi de munca, nu bea in timpul lucrurului, a tocmit cu tot felul de oameni de la ridicat molozul si gunoiul.

    • N-am făcut niciodată asta. Ce am zis la început, aia am vrut

      Pt că am fost clientul de după, care și-a futut programul (concediu, alte lucrări conexate programate) sau n-a mai venit meșterul deloc și nu mi-a convenit.

  18. Off-topic: propun deschiderea unei noi Secțiuni pentru cititorii recurenți de aici.
    Vânzări diverse/5 euro per anunț.

  19. „Meseriasii” din Bucuresti traiesc foarte mult in lumea lor: multi NU au nimic de facut, dar prefera sa stea acasa decat sa lucreze „prea ieftin”.

    Sanatate maxima le urez. Intr-un fel ma ajuta si pe mine, pentru ca ma motiveaza sa invat sa repar singur chestii.

    Exemplu: Dupa ce am primit 3 oferte de manopera de 600-800 RON pentru inlocuirea coloanei la cada (coloana cu actionare), am invatat in 30 de minute pe Youtube ce aveam de facut, si am facut singur.

    • Momentan inca este o criza de meseriasi si isi permit sa ceara preturile astea mari. Chiar daca lucreaza doar 2 saptamani pe luna, tot este rentabil.

      Dar ca in orice domeniu, lucrurile se vor normaliza:
      – odata cu scaderea constructiei de cladiri noi, va scadea si cererea pentru forta de munca;
      – la preturile practicate acum, deja multi castiga mai bine decat prieteni de-ai lor care lucreaza in Italia / Spania / Marea Britanie si probabil vor fi din ce in ce mai putini cei care vor pleca (poate cei care au familiile inca in tara, vor decide sa se intoarca).

  20. Romanii sunt prea saraci ca sa isi permita meseriasi buni, cand vine omul si le zice de exemplu ca e o suta de lei/mp de gresie sau faianta, i se raspunde cu „pai am dat jumatate pe gresia in sine, cum sa iti dau dublu ca sa o pui ?!”

    „Atunci s-o pui tu cu ma-ta, na” si acolo se termina tot, iar romanache incepe sa posteze pe internet despre cat de cacat sunt meseriasii.

    Bine, ca e plin si de tepari, manglitori, dadatori de „buleala”, care au doar vrajeala de neam prost si nimic sa le demonstreze priceperea.

    Altii lucreaza bine initial, apoi incep sa intarzie, cer banii in avans pe ce ramane, te jongleaza cu alti clienti.

    Altii nu incep lucrul fara bere si tigari asigurate.

    Cine prinde un meserias bun il tine secret, nu il mai recomanda nimanui, ca sa nu il piarda…

    Si apoi nu mi-e rusine nici cu clientii, e incredibil cat de psihopati sunt multi dintre noi, altii sunt priceputi la toate, stau si ti se uita peste umar, iti dau sfaturi si indicatii pretioase, etc.

    • Am vazut manopera de 120 lei /mp faianta/gresie. Bine, pusa perfect, cu unghiuri de 45, tot tacamul. In conditiile in care nu cred ca faianta aia a costat mai mult de 45-50 de lei mp (un junghi de faianta cu placi inegale ;)
      Am turnat sapa autonivelanta cu 30 de lei mp, in trei oameni – doi preparau, unul o intindea, flux continuu. Faceam toti trei 2100 de lei in 3 ore.
      Nu sunt de meserie, doar ajutam un prieten care a prins o lucrare intr-un imobil nou, cu vreo 8 apartamente de o camera.

  21. Vedeti aici cum a vrut scriitorul Marian Godina sa faca o lucrare: https://www.youtube.com/watch?v=0g_02m8boV8

  22. E fix aceeași treabă ca și la eternele discuții gen patron vs angajat. Sau horeca și livrarea de mâncare cu tazz.

    La fel și la meseriași. Clientul judecă doar cât vede el acolo, nu vede experiența din spate, nu vede că fiecare lucrare e diferită, trebuie scule, trebuie experiență, trebuie să te miști fizic la locație, trebuie să cumperi materiale, trebuie să le transporți, încarci, descarci, trebuie să anticipezi dacă clientul vrea o prostie de care apoi tot el se va plânge, etc.

    Vorbesc în cunoștință de cauză, recent am terminat casa familială și a mers lejer cam cu tot, pentru că am planificat din timp cu oamenii, am organizat transportul, materialele erau aici, avansuri date pentru următoara etapă, etc.

    De exemplu mai bine i-am combinat pe ăia să le țină în depozit decât să mă risc să vină meseriașul și să n-am materialele pregătite.

    Acuma înțeleg când tot aud pe unii ‘vai lasă că o să vezi tu ce-nseamnă să-ți faci casă, bătaie de cap’. Nu e bătaie de cap, decât dacă ești idiot și nu te știi organiza, dacă nu știi ce vrei, dacă te răzgândești de 100 de ori, dacă nu pui mai multe cabluri decât trebuie, mai multe țevi, mai bine un cămin de 300 lei degeaba în plus decât să trebuiască să spargi pavaj sau beton după că mai trebuie nu știu ce.

    Mi-a zis și ultimul meseriaș că dacă toți clienții ar fi așa ar fi fost milionar de mult că putea lua mult mai multe lucrări :))

  23. comment de test…

  24. ”Câți cred că totul costă 50 lei și o cafea?”
    Azi am fost la un client să-i punem în funcție un sistem fotovoltaic și cam cum fac toți:
    – Dacă tot sunteți aici, am o problemă că m-am curentat când am schimbat o priză în a doua casă. Vă puteți uita să vedeți care este problema?
    I-am rezolvat problema după vreo oră de muncă și după doi virșli și un pahar de cola ne-am salutat și am plecat.
    P.S. fost polițist la rutieră.
    P.S. 2 plm, poate că avem o pilă la rutieră când mai ajungem prin zona lui și facem serviciu contra serviciu pe principiul PCR :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile