Marii maeștri ai șahului și scăderea natalității

V-am zis că sunt dependent de grupul “sfaturi de la avocați”. O temă recurentă e aia cu copiii care se ceartă pe moștenire, că “mama nu a acceptat în casă discuții despre asta”, nu se știe unde sunt actele, unele terenuri sunt cumpărate cu acte de mână și alte minuni.

Am mustăcit la un moment dat la o discuție cu niște neamuri îndepărtate despre cum s-a golit satul, nu mai fac oamenii copii, e păcat mare. M-am prefăcut că nu știu situația lor și am început să întreb de casele din jur. Dacă aș vrea să o cumpăr pe asta, cu cine vorbesc?

Și au început să-mi povestească tot. Ăla a făcut așa, ăla a făcut invers. Clasicele “le-am dat voie să-și facă o casă la noi in curte, dar nu vrem să le facem acte pe ea” sau ținut pe toată lumea în șah până când ăia se satură și fug.

Zic, bun, voi cum ați făcut? S-a lăsat tăcerea aia în care doi șoareci se simțeau jenați că respirau sub podea.

Și să nu credeți că asta e doar la țară. Și la oraș e la fel. Toți bătrânii ăia abandonați de rudele care stau în același oraș cum credeți că au ajuns așa? Au crescut niște nenorociți de copii, care sunt nerecunoscători și nu vor să mai audă de părinți?

Cred că am mai povestit la un moment dat, aveam ceva mătușă îndepărtată care stătea în 4 camere în Centrul Civic. Fiică-sa avea copii și se cam chinuia în 2 camere. Hai să vindem și să te muți lângă noi. Nu. Hai să ne mutăm noi cu tine. Nu. Hai să orice. Nu. Tanti stătea în hol și în bucătărie. Oprise caloriferele din camere, avea o canapea în bucătărie și acolo stătea. Dar ce bine era că făcuse copii, acum creșteți-i singură, de ce vrei să te ajut eu, ce, te-am pus eu?

Români românind.

 

catalin-botezatu-kaufland

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Comentariu ascuns de spiriduși!
    [Click aici]

    Comentariu nasol. 2064
    • Ai avut infarct cand scriai asta?

      Comentariu apreciat.615
    • la psihiatru… si de fapt trebuie sa platesti comisie la medicina legala care sa iti faca evaluare. si costa bine de tot…

      daca ar creste astia impozitele pe proprietate asa cum ar trebui sa fie in Europa… foarte repede s-ar rezolva succesiunile. ca stie statul sa caute proprietarii si sa le ia banii.

      614
    • Actul de donatie nu poate fi demontat in instanta, cu mentiunea ca se trece la clauze „scutit de raport”. Teoretic ar trebui sa primeze dorinta donatorului,doar ca sunt multi care fac acte de donatie fara sa se consulte in prealabil cu un notar, care se le explice care ar fi clauzele care i-ar scuti de multe inconveniente. Chiar daca nu ar exista acele clauze, daca donatarul a adus imbunatatiri apartamentului/casei si are si acte sa dovedeasca asta, alea se scad dintr-un eventual raport

      46
  2. Treceti pe la mine

    65
  3. Pui pe seama răutății/nebuniei lucruri pe care le explică prostia.

    Comentariu apreciat.493
  4. Poza cu prostul ala de CB are legatura cu legatura lui cu ”mama Zina”?

    113
  5. Neata Vali,
    Asa este, toate cele de mai sus sunt adevarate. Si eu am trecut prin unele dintre ele, cumva.

    Dar, in timp, am incercat sa inteleg mai bine si pe „celalalt”. Am incercat, zic.
    Adica: in exemplul de mai sus cu o familie care a cedat teren gratuit in curtea lor, intr-un sat. Pai pentru satul acela, si pentru familia aceea, asta nu a fost putin lucru. Probabil ca familia respectiva a avut niste asteptari (dupa cedare), nu stiu care – dar cu siguranta nu au fost implinite. Probabil nu au fost nici discutate explicit inainte. Asta e o alta meteahna a satului romanesc…

    Cat despre bunici si copii – bunicii nu au obligatii fata de nepoti. Si-au crescut odata (de obicei cu foarte mari greutati), copiii, si au si ei dreptul la o pensioara linistita…

    Bine nu e. Asta e clar. Dar eu unul nu ii mai judec…

    Comentariu apreciat.489
    • „bunicii nu au obligatii fata de nepoti. Si-au crescut odata (de obicei cu foarte mari greutati), copiii”

      Vrei să facem pariu că bunicii au avut ajutor în creșterea copiiilor?

      Indecis. Tu ce zici?2833
    • @ubercool, așa, și? Ce înseamnă asta? Ce vrei să demonstrezi? Bă, încetați să mai aveți pretenții de la oamenii din jurul vostru, fie că sunt părinți, frați, nepoți, plm.

      Comentariu apreciat.549
  6. Parintii nu au ce cauta sa stea cu copiii adulti si cu familia lor. Fiecare cu treaba lui si viata lui. Copiii la 40-50 de ani au problemele lor de 40-50de ani. Nu au de ce sa isi distruga viata carand in spate si problemele parintilor. Parintii daca nu pot trai singuri in casa proprie o doneaza uui azil de batrani si se muta acolo de banii de pe casa.

    Indecis. Tu ce zici?5250
  7. Eu le-am spus alor mei: faceți ce vreți cu avuția voastră, ca e a voastră și voi ați muncit-o. Vreți sa lăsați ceva mai departe, treaba voastră. Vreți sa lăsați într-un anume fel? (Inclusiv o împărțire inegala intre copii), atunci facem acte la notar.

    Eu ma înțeleg bine cu rudele mele și sper eu ca și ele cu mine. Dar asta e azi, poate mâine. În câțiva ani / zeci de ani nu știi ce se intampla, care se lovește în cap, care începe sa fie paranoic și orice „înțelegere” valorează fix zero. Și aici ma includ și pe mine. Azi pot fi spuma lui Dumnezeu, mâine pot sa ajung brusc ultimul cacanar.

    Comentariu apreciat.342
  8. E pe aici un teren de vreo 2000mp la vanzare de 5 ani. Pretul a crescut, a scazut, a fost pe la toate agentiile, a fost parcelat, s-au incercat multe, dar tot nu se vinde.
    Cand intrebi, aflii ca e detinut de niste frati care vor sa vanda totul odata iarchiar daca e parcelat tu esti nevoit sa cumperi toate parcelele ca aia nu se inteleg si nu vor sa dea pe bucati ca nu mai au incredere ca isi primeste fiecare banii. Frati.

    Alta situatie: teren foarte ieftin pentru zona unde e, la jumatate de pret. Ajungi si vezi ca intri pe un gang de 2m max dar ti se promite ca o sa se lateasca ca o sa se mute gardurile vecinilor. Mai departe aflii ca terenul e de fapt curtea din spatele casei unei rude, ca e o datorie sau nu stiu ce mostenire, ca o sa separe ala bucata de ti-o vinde tie… Apoi iti dai seama ca in capatul gangului e de fapt poarta altuia dar aia e mai inainte de a reusi tu sa ajungi la bucata de teren. Din nou ti se promite ca vecinul de fapt va face sa ai strada pana la terenul tau, poate prin curtea lui, o straduta de 2m latime ce ar face 90 grade unghi ca sa poti parca in fata terenului ca inca nu ajungi la bucata ta. Poate in curtea rudei. Tot reapare din cand in cand la vanzare dar cand am fost eu erau 3 familii carora li se prezentau terenul. Interes e dar…

    Alt teren, alti frati. Sun si vanzatorul zice ca terenul e al lui dar fratele e in acte. Bun, si eu cu cine merg la notar, cui platesc. Cu el dar in acte e fratele. Pai si fratele unde e? Nu conteaza ca el decide. Baa omule cine e proprietarul pe teren. El vinde, el ia banii, el decide, ce intrebi de astea.

    Cand e vorba de imobiliare si apar in discutii familia fugiti si nu va uitati inapoi.

    Comentariu apreciat.771
  9. Ai fost la K in rasnov?
    M-am speriat de Botezatu asta rau de tot

    81
    • Pot să confirm că e și în București! Am intrat în Kaufland pentru prima oară după f mult timp și am fost surprins să văd o astfel de reclamă, au băgat haine high-feșăn acolo?

      51
    • Kaufland Barbu Văcărescu vinde lenjerie CB de câțiva ani de zile. Minim 4-5.

      00
  10. Să se îngroape in pământul ăla pe care l-au iubit atât.

    194
  11. Umbat pentru niste teren mai retras sub o padure, la 2ha de teren au costat actele mai mult decat terenul… mai greu a fost sa descoase situatia cu terenurile, practic erau 10 oameni din 10 familii diferite care nu aveau succesiuni facute, acte random, nu erau cadastrate, a durat cam 2 ani munca de lamurire, pusul in linie al lucrurilor, convins oamenii… s-a rezolvat.

    Ce pot sa zic este ca e foarte convenabila situatia pentru cei care iau in arenda aceste terenuri, practic esti prins captiv cu ele… majoritatea oamenilor nu vor sa umble sa rezolve, nu-si permit sa rezolve si atunci stau cu ele date in arenda si cam aia este, timpul trece se afunda si mai mult, imbatranesc si uite asa se acresc oamenii.

    Problema majora este statul, statul nu se implica si nu te forteaza sa faci chestii… citeam zilele trecute ca a terminat primaria de la S1 de cadastrat nu stiu ce cartier… in 2023. Daca capitala nu e cadastrata ce pretentii sa ai ca in Cuca Makai de Deal sa fie, de ce anume nu este? De ce nu poti schimba legea… ai 10 ani de cand ai mostenit chestiile sa rezolvi legal lucrurile, altfel scos la licitatie si cam aia e.

    143
    • Legea zice cam asa:

      Dacă în termen de un an şi 6 luni de la deschiderea moştenirii nu s-a înfăţişat niciun succesibil, notarul, la cererea oricărei persoane interesate, îi va soma pe toţi succesibilii, printr-o publicaţie făcută la locul deschiderii moştenirii, la locul unde se află imobilele din patrimoniul succesoral, precum şi într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala moştenirii, să se înfăţişeze la biroul său în termen de cel mult două luni de la publicare.

      Dacă niciun succesibil nu se prezintă în termenul fixat în publicaţie, notarul va constata că moştenirea este vacantă.

      Moştenirile vacante revin comunei, oraşului sau, după caz, municipiului în a cărui rază teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moştenirii şi intră în domeniul lor privat. Este considerată nescrisă orice dispoziţie testamentară care, fără a stipula transmiterea bunurilor moştenirii, urmăreşte să înlăture această regulă.

      Deci legea exista, doar ca nu am auzit in viata mea sa se fi aplicat undeva.

      172
    • Gică Petrescu a murit fără moștenitori. Avea niște bani și în banca unde dădeam cu sapa.
      M-am certat furcă, prin corespondență, cu nu mai știu care primărie de sector, pt că, dpdv legal, ca să le revină banii, trebuiau să prezinte o hârtie similară unui certificat de moștenitor și n-o aveau inițial.

      43
  12. Crucindu-ma la povestile din comentarii, am doar atat de adaugat:
    – Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere – am descoperit tipul asta de contract recent si ar rezolva multe batai de cap;
    https://geoportal.ancpi.ro/geoportal/imobile/Harta.html – pentru situatii in care nu stiti cum sunt impartite parcele/acces si alte prostii. Mai dai douaj de lei la OCPI pentru un extras de carte funciara si iti afli toti potentialii vecinii inainte sa cumperi ceva.

    61
    • Tipul ăla de contract e vechi de când hăul și părăul. Gen era reglementat inclusiv de vechiul cod civil făcut de Cuza.

      Problema nu e că nu există contracte/posibilități legale de a rezolva o problemă ci că cel puțin o parte nu vrea nimic că, vorba lu’ Vali, să țină în șah sau presupune niște bani și alergătură.
      Și, în funcție de situație, cu cât e amânată mai mult, (din generație în generație), cu atât presupune mai mulți bani, alergătură și implică mai multe persoane (ex: succesiunile).
      Dacă mai bagi și favoritismele parentale și/sau bătrâneațea/țigle lipse, chiar nu mai contează ce posibilități legale există.

      31

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)