Maria învinge

Maria știa de mică ce vrea să devină adultă. Spre deosebire de ceilalți copii, care își schimbă meseriile viitoare la fiecare două săptămâni, Maria avea o convingere de neclintit.

Trebuie spus că Maria creștea într-o familie egalitară, în care i se spunea mereu că poate face în viată ORICE își va dori. Că nu există diferențe între oameni, femei, bărbați, transgenderi sau cisgenderi. „Dacă vrei, poți să devii și astronaută” ii spunea tatal ei când mai bricolau împreună în curte. Timpurile în care femeia era abandonată la bucătărie trecuseră de câteva decenii, societatea se bucura de un modus vivendi plăcut, fără concurența stupidă între bărbați și femei.

Cu bacalaureatul în buzunar, Maria s-a dus direct la Direcția Regională pentru a se angaja în meseria pe care a visat-o din fragedă pruncie. Acolo, funcționarul, un bărbat rătăcit într-o lume ce existase cu câteva decenii înainte, s-a uitat lung la ea, s-a uitat în jur să vadă dacă nu cumva e o farsă, vreun youtuber care face un prank sau o cameră ascunsă de la iUmor.

I-a spus Mariei că nu-i poate procesa cererea, căci calculatorul era în pană și să revină peste vreo 3 zile, că ITista era într-un mic concediu post-depresie și nu găsiseră înlocuitor așa cum prevedea legea egalității de șanse. Maria a plecat acasă, a plonjat și mai adânc în manualul tehnic al meseriei și a așteptat răbdătoare.

După cele 3 zile, alt funcționar, amabil, i-a luat cererea, a introdus-o în calculator și i-a spus că va fi anunțată prin SMS când se va susține concursul. Aici trebuie spus că meseria asta necesită un concurs tehnic, trebuia să știi să repari mici defecțiuni la mașina cu care vei circula. Cam cum era acum câteva decenii examenul pentru șoferii profesioniști. Aveai și întrebări de mecanică și trebuia să înveți și așa ceva, nu numai legislație rutieră, ca să poți obține permisul de șofer profesionist.

După două săptămâni, Maria a fost anunțată și s-a prezentat la examen. A fost mirată că, deși legea egalității șanselor e clară, era singura femeie din sală. Asta n-a descurajat-o, dimpotrivă, era chiar puțin mândră că va putea arăta ca și în domeniul acesta, rămas cumva masculin în ciuda egalității societății, ea va putea arăta că genul nu e un obstacol.

Peste alte 5 zile, Maria a primit un email în care i se spunea că a fost respinsă, pe motiv că a confundat colierul de strângere de la rezervorul de carburant cu cel de la furtunul de abducție. Maria a fost surprinsă, pentru că era convinsă că nu avea cum să confunde două chestii atât de banale.

Maria s-a înscris la următorul examen și a fost respinsă din nou. Și tot așa de încă 4 ori. Din acel moment, Maria a realizat că acesta este ultimul bastion masculin al societății și a fost învăluită de o dorința apriga de a-l cuceri. După ce a trecut peste mirările – și discuțiile lungi cu prietenii ei – că un astfel de bastion mai poate exista în secolul XXI, Maria a început să scrie memorii la Direcția Regională. Ca să fie sigură că memoriile sunt bine redactate, Maria s-a înscris ca student liber la Facultatea de Drept. Avea o motivație de neclintit. Cu cât memoriile ei erau respinse, cu atât înverșunarea ei creștea. Într-un final a absolvit și Facultatea de Drept, pentru că nu se știe niciodată când ai nevoie de o diplomă.

Totuși, lupta asta n-a fost ușoară. Maria a avut momente de ezitare, de depresie, momente în care și-a spus că poate ar fi mai bine să renunțe, să se facă avocata de drept comercial, de exemplu, să se ocupe de fuziuni și achiziții pentru corporații – fusese specializarea ei la Drept – și să lase dorința asta cu meseria în urmă, ca un coșmar pe care vrem să-l uităm.

După 9 ani de bătălii, memorii, chemări în instanță, Maria i-a scris președintei țării, explicându-i, într-un memoriu care acum avea 438 de pagini, cum a încercat să se angajeze în meseria pe care și-o dorise de mică, și, cu toată susținerea familiei și prietenilor, nu reușise să o integreze din motive obscure. Președinta a citit cu atenție cele 438 de pagini, dând din cap dezaprobator la fiecare întoarcere de pagina. A făcut o ședință cu toți consilierii și l-a convocat de urgență pe șeful sindicatului breslei respective, Anton. După întâlnire, acesta a ieșit spășit, gârbovit, mai bătrân cu 10 ani. Cum era posibil ca așa ceva să se întâmple în mandatul lui? Cum?

Anton s-a întors la birou și l-a chemat pe șeful direcției regionale care o refuzase pe Maria de atâte ori. Livid ca varul, acesta s-a jurat pe Biblia „Netflix” – ediția 23 adăugită – că el n-a văzut niciodată cererea de angajare a acestei Maria. Atunci și-a dat seama că funcționarii au sabotat-o pe Maria cu o misoginie inimaginabilă. Aici e nevoie de o mică paranteză: deși Legea Egalității era valabilă în toată țara, breasla lor era singura care avea exceptare de la lege, pentru simplul fapt că în 46 de ani nicio femeie – și nici măcar un transgender, un negru sau un homosexual – nu candidase la vreo funcție în această breaslă.

După demisiile de rigoare, Maria și-a împlinit visul copilăriei: la 39 ani, era prima femeie șofer pe căcănărie din Europa.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

54 comentarii

  1. Maria presedinte!

    00
  2. Plot tuist 😳
    Maria era de fapt Șoșoacă.

    00
  3. Cum recunosti un socialist – Episodul 1:
    _Este o caracteristică a socialismului să atribuie instituţiilor sociale originea faptelor nemodificabile ale naturii şi să se străduiască să reformeze natura prin reformarea acestor instituţii._

    00
  4. Din ce a trait Maria 9 ani pana cand s-a angajat ?

    00
  5. Povestea ca povestea (dar verosimila, cu accente din teatrul absurd), insa talentul literar e remarcabil:)

    00
    • Ironiile fine ale doamnelor comentatoare sunt acceptate cu umilinta pe acest blog :)

    • Chiar nu e nicio ironie. (Altfel, scorpionii sunt necrutatori, si cu ei si cu ceilalti…Dar nu e cazul acum, pe bune)

      00
    • Nu ma pronunt despre talentul domnului (probabil este din plin) dar ce pot observa ca egalitatea intre sexe nu mai este clamata (ba chiar dimpotrivă) la procesele de divort cu copii, cu stabilire de tutela comună; daca se stabileste domiciliul copilului la mama, mha, daca ar vrea vreuna mai putin de maximul perevazut de lege ca procent pensie alimentara din veniturile bărbatului…acolo nu mai sunt deloc puternice, luptatoare pt venituri si drepturi egale….nu, sunt niste fiinte gingase iar ei, barbatii sunt niste brute care nu mai sunt interesate de copii…aham…

      00
    • Car, acu serios, facand abstractie de ce vrea mama care da, poate sa faca chestii in ciuda sau de-a naibii, tu n-ai vrea ca ai tai copii sa aibe tot ceea ce necesita pentru a “face ceva din ei”? Ca poate-s eu mai defect, dar eu nici n-as avea nevoie de o sentiinta judecatoreasca ca sa stiu eu imi opresc atat cat am nevoie, iar restul se duce la ei.

      00
    • @varucu: deci daca o femeie iti baga divort because „motivele ei”, si ia si copilul because „legea”, si cere si pensia alimentara maxima because „ce ai zis tu” = all ok, right?

      00
    • Daca o femeie face niste idiotenii pentru ca “motive”, copilul ala n-are nicio vina.

      00
    • @varucu, copilul n-are nicio vina, asta e clar, dar cum te impaci cu gândul ca tu cotizezi (eventual suficient cât sa nu-ti mai poti face alte chestii prin viata ta personala) si copilul incepe sa-ti recite idioteniile mamei?

    • Nu, asta in niciun caz. Banii mei sunt pentru copil si sunt convins ca asta se poate contabiliza cumva. Daca vrea si ma-sa ceva, sa se milogeasca la el :)

      00
    • varucu, esti prea romantic cu privire la problema asta. Inseamna ca ai noroc in viata ta. Keep going.

      PS. Pensia alimentara nu se duce in contul copilului, ci in contul mamei. Si chiar dac-ar exista posibilitatea asta, mama ar fi cotitulara pe acel cont pâna la 18 ani (cel putin) si ar putea sa se serveasca oricând. Nu exista conceptul de „pensie alimentara cu conditiile mele (de tata)”.

    • Multumesc Fluture.
      Varucu, ori esti norocos, ori naiv.

      00
    • Nu cred ca sunt naiv :)) dar revin un pic asupra comentariului initial (si scuze ca ti-am deraiat subiectul). Ma gandesc ca oricat de nebuna ar fi ma-sa, prin interactiunile cu tine, tot vede si singur la un moment dat cam care e adevarul. Pana la urma, sa se foloseasca si “nebuna” de bani, daca are grija cum trebuie de copil si n-o arde aiurea cu concubini care-l mai si bat din cand in cand ca nu doarme cand vor sa dea ei o buca :) S-ar putea sa ma insel, n-ar fi prima oara, dar eu asa vad problema daca incerc sa ma pun in situatia asta acum, in momentul asta. Poate daca madamme ar fi fost altfel, as fi vazut si eu altfel lucrurile, nu exclud varianta asta.

      00
    • varucu, pentru binele nostru (al meu, cel putin) mental, eu ramân la ultimul comentariu, in care te-am suspectat de romantism :))

    • :))) e ok, nu stii niciodata ce-ti poate arunca viata in poala, e mai bine sa ai mai multe perspective, in caz ca te indoiesti de-ale tale :D

      00
    • @varucu: ai cam pacalit audienta in primele postari dar esti full retarded vad. 😀

      Nuante fine ale subiectului nu servesti? Lasa banii ca pana acolo ai alte probleme. Una e sa ai tu banii si sa decizi cum “ii dai” copilului si alta e sa ii ia fosta si sa decida ea cum “ii da” copilului.

      Credeam ca s-au fumat discutiile cu captain obvious. ‘Parently (pun intended) not.

      00
    • NOU
      #23

      Fane, vezi ca te-ai murdarit cu romgleza corporatista pe bot.

      00
    • @varucu
      Tu nu, dar fara un act la mana, fosta poate apoi sa pretinda orice vrea ea in sala de judecata.
      Daca esti de acord sa mergi pe maximul permis de lege, cu atat mai bine, avocatul tau se intalneste cu avocatul ei si procesul se termina mai repede.
      Dar tot ai nevoie de hartie.
      In plus, presupun ca vrei sa continui sa ai o relatie paternala cu acel copil asa ca orice gest marinimos DOCUMENTAT te poate ajuta.

      00
  6. Betonezi natura?

    00
  7. eu n-am pretentie, ca n-ar fi singurul lucru pe care nu-l stiu dar Google cred ca face spume deja ca nu stie ce-i aia ‘șofer pe căcănărie ‘

    l.e. si nici Bing :)

    00
  8. dar in toti anii astia de zbatere si asteptare barba-su ce-o zis?

    00
    • A fost suportiv (da, exista, e un nou cuvânt aprobat de academie, institutia aia care se ocupa cu acadelele).
      A incercat de mai multe ori sa se duca sa dea examenul in locul ei, a incercat chiar s-o convinga sa se declare un EL pe o perioada de 1 an, asa cum ii permitea legea, dar ea a vrut sa câstige „pe bune”.

    • Apropo de „suportiv”, eu am rămas blocata citind recent despre date „acurate”. Mirarea a fost și mai mare văzând ca in dex „acurat” apare de pe la 1900 toamna :)). Oricum, mi se pare ca acuratețe suna bine, acurat suna ciudat..

      00
    • de „acurat” si eu ma mir, cumva, dar având in vedere ca exista „curat”, „curator” de foarte multi ani, acum nu ma mai mira. Si, oricum, nu ma mai mira niciun cuvânt din vocabular :-)

      Când am ajuns eu printre francofoni si bâiguiam in limba lor, nu-mi iesea de nicio culoare „beaucoup”-ul lor. Mereu ma auzeam cu un „mult” la gura si interlocutorul mirat (ce a vrut sa zica baiatul asta?). Dupa vreo 3 ani am gasit intr-o carte cuvântul „moult”. Si, bineinteles, este un arhaism care inseamna… „beaucoup”!

  9. NOU
    #34

    Pfffffff…. Doar 17 comentarii la un post de Fluture???
    Eftimie e de vina!

    00
    • Aveam pregatit si un review la Bentley, dar am ezitat. Si uite ca lipsa mea de empatie cu nevoile comunitatii imi poate deveni fatala!

  10. E faina ideea. Era mai comic daca bagai cateva dialoage intre personaje.

    00
    • Asa e! Doar ca am scris-o azi dimineata, inainte de cafea, dintr-o bucata. As putea s-o ameliorez, dar n-as vrea ca „literatura” sa oculteze esenta mesajului:))

  11. Super poveste, te vidanjeaza nu alta! :D

    00
  12. Fii ca Maria. Daca sofer de vidanja este visul ei, bravo ca l-a atins. Ca nu toti doresc sa fie astronauti sau doctori in fizica cuantica. Problema nu este la Maria, ca i s-a pus o pata si nu-i mai iese nici cu Dero, problema este la o societate plina de „dorei” ca aia care i-au pus ani la rand bete in roate.

    Am fata si ii spun la fel ca, daca isi pune ceva in cap, poate. Pentru ca nici pe mine nu m-au oprit povestile de genul „nu ai experienta, deci nu vei ajunge la radio” (am ajuns, singura din 200 de concurenti. Si nu, nu sunt futabila, sa zici ca am dat cu „bidineaua”), „esti femeie, deci nu ai ce sa cauti in web design / SEO”, „ai 40 de ani, nu mai are rost sa emigrezi” etc.

    Frate, daca vrei sa faci ceva in viata, pune-te si fa. Poate reusesti (asa ca Maria), poate nu reusesti. Dar macar, cand vei da coltul si te vei uita in urma, vei vedea ca ai INCERCAT sa faci tu ceva, nu sa asculti de altii.

    • dojo, in societatea de astazi NIMIC si NIMENI nu mai impiedica femeile sa acceseze la orice functie sau meserie vor ele. Si asta e un lucru bun! Insa, ca si in alte domenii, cliseele se pierd greu, iar unii si altii discuta si astazi despre „egalitatea care nu exista INCA”. Si „lupta” se acutizeaza, pâna când una din parti (pariez pe femei) va câstiga un „razboi” care nu va multumi, in final, pe nimeni.

    • Fluture fiind mai ‘cult la cap’ decat mine, ti-a raspuns elegant,frumos …eu iti spun asa : foarte putine femei par ca vor sa fie gunoieri de ex…nu mai spun de mineri,zugravi etc…ipocrizia este la fel de penibilă, indiferent ce are între picioare cel ce o expune…

      00
    • Vlad, ai gasit-o si tu pe, unica, singura frantuzoaica gunoiera: Aïcha.

      „Femme actuelle”… pe cei 500 de francezi (barbati) care se sinucid anual pentru ca nu-si mai pot vedea copiii nu-i baga nimeni in seama cu un articol in presa.

      Edit: Gunoiera aia pasionata din articolul tau, spre final zice ca „dupa 6 ani de strâns gunoiul in Paris incep sa simt pe mine oboseala, obiectivul meu este acum sa ajung cadru de nadejde in birouri!”. Deci, da, si-a dorit toata viata aceasta meserie, clar.

    • Corolar pe langa „dorinta si vise”. Degeaba ajungi sa stralucesti o data prin munca/noroc/talent, daca nu esti consistent si tragi serios in ceea ce faci ajungi tot mediocru sau naspa. Un dirijor la 9 ani… a abandonat pt ca nu s-a tinut de treaba. Culturist mare roman acum e un alcoolic ce munceste cu ziua. Fetita aia ce facea tablouri interesante ce au mirat lumea ? Cum o chema ? Exact.

      00
    • @fluture: recunosc ca n-am citit dincolo de titlu „aicha ecoute-moi” :)

      00
    • Vlad, e interesant ca te-ai dus sa cauti ceva care sa contrazica cumva postul…

    • @Fluture: cred ca ma intelegi gresit, nu am contrazis postul ci comentariul respectiv. Realizez insa ceva probabil dupa mult mult timp dupa ce te citesc, de ce sunt atat de adesea pe contra sens :) sunt foarte „1er degre” si in lumina asta interpretez posturile tale, pe cand tu probabil esti foarte „2eme degre”.

      00
    • Caz real. Clasa a V-a.. prima ora de dirigentie.. Dna ii intreaba cu ce se ocupa parintii. Bula al nistru: tata cară cacat! Dna suparata il cheama pe tata la scoala. Aceasta se plange ca baiatul este vulgar etc. Ii spune ce a zis tancul. La care tata zambeste, zice: nu a mintit! Sunt sofer pe vidanja!

      00
  13. Maria, fata Grigului.
    Asa da, fluture. Chiar pari schimbat de cand te.ai debransat. Keep it up!

    00
  14. eu vreau povestea asta scrisa de Eftimie! varianta SF pls!

    00
  15. La inceput am crezut ca este o poveste reala.. (Ma rog, pare ireala acum) Abia când ai menționat de „legea egalității de gen” mi s-a aprins beculetul, iar faza cu juratul pe biblia Netflix a venit sa confirme. :)
    Finalul a fost insa ceva deosebit! :))

    Ca deobicei a trebuit sa caut pe net una alta. De cisgender m-am lămurit, dar la partea cu colierele de la examenul tehnic m-ai pierdut, asa ca nu-mi dau seama dacă fata ar fi putut sa-l treaca fara minunata lege sus-mentionata.

    Subiectul în sine este insa foarte complex și greu de abordat frontal. Fiecare avem, in funcție de propria experienta, o înțelegere diferita asupra ce inseamna acesta „egalitate” (de gen, de sanse), ce ne dorim defapt sa se întâmple în viitor, cum ar arata o evoluție in acest caz. Nu stiu ce sa zic..poate ca cea mai buna soluție ar fi fost sa lasam lucrurile sa se întâmple natural, statul sa nu intervina cu legi care sa reglementeze probleme de acest gen. Mi s-ar fi părut mai normal ca aceste cazuri de discriminare, de orice fel, sa fie tratate punctual si judecate rațional si practic.

    Chiar de curând mi-a atras atenția un articol care mentiona crearea la nivelul MApN a unei funcții (probabil prin cumul de functii) responsabile cu problematica de gen in armata. Inteleg ca acesta este trendul venit de la UE și trebuie si noi sa ne conformam, intr-un fel sau altul.
    Vad ca menționează totusi ca si barbatii/băieții pot deveni victime ale agresiunilor/discriminărilor. Dar sa pui tu acolo procente cat sa fie ocuparea minima a posturilor cu personal feminin, mi se pare cel puțin ilogic.

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.peacewomen.org/sites/default/files/Plan-final.pdf&ved=2ahUKEwiRtpWtzYXvAhXNxqQKHfuIDuEQFjAAegQIARAC&usg=AOvVaw3DzAmOEm8_mmxHrAq1dQfb

    Mai mult de atât, din documentul de mai jos inteleg ca exista și o agenție a egalității de sanse între femei și barbati..au și o strategie..

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://anes.gov.ro/wp-content/uploads/2018/06/Strategia-Nationala-ES-si-VD.pdf&ved=2ahUKEwinxuWHzoXvAhWFO-wKHZ7lBwgQFjAAegQIBBAD&usg=AOvVaw2T8tMyS7_hqolFBXeiN0sJ

    00
    • Am inceput sa citesc documentul de la primul link:

      „Rezoluţiei UNSCR nr.1325/2000, privind creşterea reprezentativităţii şi participării personalului militar feminin în misiunile organizate sub egida ONU, în misiunile internaţionale, crearea unui climat propice pentru participarea personalului militar feminin în teatrele de operaţii etc.”

      Astea sunt printre primele rânduri. Ce inseamna „climat propice pentru participarea personalului militar feminin”? Teatrele de operatii sunt…. teatre de operatii. Se duc militari, sunt conditii de militarie. Ce conditii trebuie indeplinite pentru a creste personalul feminin? De ce are nevoie personalul feminin spre deosebire de cel masculin si ce inseamna „climat propice” intr-o zona de razboi? Toalete mai curate? Dusuri cu apa calda? Corturi mai usor de montat? Rucsaci mai usori?

      Textul este un limbaj de lemn incredibil, cam ca tot ce e pe tema egalitatii de sanse in ultima vreme. Pur si simplu nu mai ai cum sa faci altfel. Trebuie sa iei rezolutii, Copy/paste de la alte institutii similare, bla bla bla. Trist. „Femeile, pacea si securitatea” – asa se numeste documentul!!! Exista unul „Barbatii, pacea si securitatea”?

      Mentioneaza si barbatii/baietii ca orice document, care apara drepturile femeilor, ca sa nu apara barbati care sa spuna „tocmai faceti discriminare cu documentul asta, ca vorbiti numai de femei si nimic despre barbati”.

      Titlul site-ului „peacewomen.org”. Why? E un alt tip de pace, pacea femeilor? Exista peacemen.org? De ce ar exista asa ceva?
      ––––
      Al doilea link, inceputul textului:

      „În fapt,persistența inegalităților dintre femei și bărbați reprezintă o consecință a relațiilor istoric inegale de putere dintre femei și bărbați, care au condus la discriminarea împotriva femeilor de către bărbați și la împiedicarea progresului deplin al femeilor.”

      Barbatii au discriminat femeile si au impiedicat progresul deplin al acestora! Femeile au drept de vot de 100 de ani. Absolut nimic nu le-a impiedicat nici sa candideze, nici sa fie alese. 50% femei cu drept de vot si 50% barbati cu drept de vot. De ce nu si-au facut femeile un partid si TOATE femeile sa voteze acel partid si sa-l aduca la putere? Si la fel la presedentie, daca toate femeile ar vota o femeie ar iesi sigur presedinte. Deduc de aici ca femeile care nu promoveaza femei le discrimineaza si le impiedica acestora progresul deplin!

      E mai mult decât trist sa produci un text de genul asta si sa-l faci si strategie de tara!

    • Limbajul de lemn este specific instituțiilor de stat de pe la noi, asta ar fi ultima problema :)). Dar sa creezi organisme, agenții, functii etc. ca sa justifici ca ai făcut ceva în sensul egalității de gen nu mi se pare altceva decât o alta forma de a complica inutil lucrurile si de a irosi resursele unui stat.

      Și pe mine m-a mirat titlul cu femeile, pacea și securitatea, nu îmi dau seama cât este de ancorat in realitate, dar da bine la PR (recunosc ca am ramas mult in urma vremurilor, eram obișnuită cu imaginea Elenei din Troia :)) ).

      Femei in teatre de operații, de ce nu? Dacă asta își doresc, dar sa fie cu norma de femei?, pe asta nu pot sa o inteleg.

      Aici citisem inițial și am văzut ca menționează si barbatii ca potențiale victime ale agresiunilor.

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/ANEXA-6.pdf&ved=2ahUKEwjAnsOEhIbvAhVk-ioKHRn8C7QQFjAEegQICBAC&usg=AOvVaw2XYrebsr2SclK4t94lcei_

      00
    • La pagina 5/18 din „STRATEGIA NAŢIONALĂ ŞI PLANUL NAŢIONAL DE ACȚIUNE
      PRIVIND IMPLEMENTAREA REZOLUŢIEI 1325 (2000)” aflu ca:
      „La data de 04.09.1980 România a semnat Convenţia asupra eliminării tuturor
      formelor de discriminare față de femei, încheiată la New York la 19 decembrie 1979
      şi a ratificat-o prin Decretul Consiliului de Stat nr. 342/1981, stabilindu-se astfel
      drepturile sociale, economice şi politice ale femeilor, constituindu-se un prim pas în
      promovarea efectivă a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în toate domeniile de
      activitate.” Macar atunci, in 1979, vorbeau doar de egalitatea de sanse, ceea ce sa zicem ca as putea înțelege..

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube