Mai puțin zgomot

Încă de mic mi-a plăcut să deșurubez. Nu cred că era vreun aparat (electronic) prin casă pe care să nu-l desfac. Poate frigiderul și mașina de spălat să fi scăpat. În rest, șuruburile erau pasiunea mea. Deh, nu erau LEGO pe atunci… Pasiunea asta nu mi-a trecut cu vârsta. Doar s-a mutat către tehnica de calcul. Dacă primul calculator mi l-am luat gata asamblat, următoarele l-am montat eu singur. De la zero. „Bazele Calculatoarelor” le-am făcut acasa, pe banii mei, nu la școală. Vorbesc de desktop-uri…

Unde vreau să ajung? Nu-i nicio filozofie să desfaci și apoi să asamblezi la loc un calculator. Așa că, sfatul meu e să vă băgați, fără frică, nasul. Pentru că nu o să puteți niciodată să folosiți garanția ca să vă curețe cineva de praf calculatorul…

De multe ori, unitatea centrală e așezată puțin deasupra podelei. Chiar și dacă ai un birou cu lăcaș special pentru ea, tot praful din încăperea respectivă se adună ÎN calculator. Electricitatea statică, plasticul și ventilatoarele – iată pe cine trebuie să dăm vina pentru tot ce se strânge înăuntrul cutiei magice. Dar răul poate fi ușor reparat. Fără să fie necesar să facem vreo facultate pentru asta. Carcasa are patru șuruburi, maxim șase (…cai frumoși). Dar asta nu înseamnă că trebuie să le desfaci pe toate. Ajung doar cele de pe o singură muchie ca să dai la o parte un capac și să ai acces la componente. Ei! Am uitat! Scoateți de sub tensiune calculatorul, decuplați toate cablurile! Eventual, înainte să vă băgați mâinile printre piese, puneți-le pe un calorifer, că să nu mai fiți încărcați cu sarcină electrică.

Folosiți peria mică (aia cilindrică) de la orice aspirator și insistați pe cooler-e; cele pentru sursă sunt cele mai încărcate și fac cel mai mare zgomot.. De obicei, pe alea le poți aspira făra să le scoți din cutie. Apoi treci la cele pentru placa video și cele de pe procesor. Și cele generale, care aduc aer rece în interiorul carcasei. Nu trebuie să ștergeți de praf cu vreo cârpă și restul componentelor. Ajunge să treceți peria peste ele.

În zece minute (cu tot cu deșurubat/înșurubat) veți economisi bani (nimeni nu v-ar face asta gratis), dar și timp, că nu cred că aveți la scara blocului service-ul de calculatoare.

Nu trebuie să faceți asta prea des. De două ori pe an e suficient. Depinde și de cât de mult folosiți desktop-ul… Poate e doar o părere, poate e real, nu știu. Dar mie mi s-a părut că se și mișcă mai bine. Cât despre zgomot, sunt sigur că dispare după fiecare sedință de curățenie!

A… Sau vă luați un laptop.

Sursa foto: aici.

 LE: Poate n-am fost destul de clar cu peria. Aşa că ataşez aici una similară cu cea pe care o folosesc eu.  Cam aşa ceva… Are max. 10cm si o ataşez direct la furtun,  nu mai pun şi prelungitoarele. Ai un control mai bun în felul ăsta.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

11 comentarii

  1. E total gresit sa presupui ca toata lumea chiar e suficient de indemanatica sa desfaca un calculator , asa…mai mult de a-i deschide capacul carcasei. In plus, absolut niciodata, pentru siguranta tuturor componentelor , nu se va folosi functia de aspirare decat daca se face fara a atinge deloc componentele, caz in care e aproape ineficienta.
    Curatarea optima a unui calculator se face utilizand varianta de suflare a aspiratorului iar multe dintre ventilatoare au nevoie de demontare pentru a fi curatate de praf.
    Am lucrat in domeniu si stiu de la oameni mai specializati ca mine ca atingerea cu o perie de aspirator poate produce tot felul de evenimente neplacute de la ruperea unor condensatori prost plasati pana la unele rare dar urate socuri electrostatice. E bine sa va documentati pe la specialisti inainte de a arunca cu sfaturi periculoase.
    Cel mai nasol e ca multi nu sunt in stare sa stearga de praf un bibelou fara sanse reale de a-l sparge si vreti sa invete in felul asta sa curete calculatorul?
    Acu’ vreti sa credeti bine, vreti sa publicati comentariul bine, nu , iara bine , dar cel mai bine ar fi sa dati niste sfaturi asa cum trebuie.

    • @Alexander: Erai in spam, te-am scos. :D De ce sa nu-ti public opinia?

      Am facut operatia asta de multe ori. Niciodata n-am avut probleme.
      Cat despre siguranta componentelor… peria nu trece niciodata direct peste piese. Oricum, daca una dintre ele e prost montata, atat de prost montata incat sa fie aspirata, eu am indoieli ca acel calculator ar merge fara probleme.
      Raman la ceea ce am scris: principala sursa de zgomot e cooler-ul. Oriunde s-ar afla. Eu le-am aspirat pe toate si am rezolvat problema.
      PS: eu n-am mai vazut de mult aspiratoare cu suflare. In schimb, am vazut aspiratoare cordless, speciale pentru calculatoare. Nu puteam sa sfatuiesc pe nimeni sa cumpere unul, nu-s chiar ieftine.
      PPS: Mi-a placut aia cu bibelourile.

    • @Alexander: am uitat sa iti zic si asta. Sunt carcase care se deschid fara sa fie nevoie sa desurubezi ceva. Un click pe lateral si gata!

  2. Eu am surubarit la masina. Intr-o vara am desfacut toate elementele de caroserie de pe masina lui tata, cel putin alea care se tineau in suruburi: capote, aripi, barele de protectie, faruri, stopuri, semnalizatoare plus din interior absolut totul, in afara de bord. A fost o toaletare completa a masinii. Verile urmatoare interveneam numai unde era nevoie!

    PS. laptopul are proasta inclinare spre a acumula praf in fantele de aerisire. Deci curatenia cu aspirator trebuie si la laptop.

  3. Spal calc. cu jetul de apa calduta si apoi il usuc cu feonul. Merge 100%.

  4. Si eu prefer suflatul. Dar ultimul aspirator nu are nici reverse nici priza pentru aerul evacuat. Deci trebuie sa aspir. Dar niciodata nu folosesc peria de la aspirator pentru ca nu am finete. Merg cu o duza de aspirare rigida si ingusta si cu o pensula mai groasa sau mai subtire de pictura. Niciodata nu ating piesele decat cu pensula. Dureaza mai mult si e mai migalos, dar scot praful de pe radiatorul de procesoare (si la placa video) fara sa demontez ventilatorul.

  5. De ce sa nu ma publici? Vali nu ma sufera. Good enough reason? Probabil tot el si altii care nu inteleg ca atunci cand sunt cunoscuti mai sunt si criticati m-au tot raportat la akismet pana am ajuns sa nu mai pot publica direct nicaieri. Mersi pt un-spam.
    Daca nu treci cu peria direct peste e bine. Mie totusi mi se pare gresit pt ca aspirarea e o operatiune sensibila si cred ca stii bine ca exista destui smuciti pe lumea asta. In plus suflarea e de cateva ori mai eficienta. Sa stii ca aspiratoarele noi nu au pur si simplu o functie de suflare, ci au o doza undeva unde daca bagi cordonul va sufla in loc sa traga. Eu am un samsung si doza e pe fundul aspiratorului langa locul de unde se trage firul. Cele ieftine nu prea au asa ceva.
    Carcasele alea sunt bune si nu sunt bune. Gandeste-te ca ai putea avea destul loc in vreun birou din asta „grozav” unde unitatea se pune jos, incat daca ai scoate capacul sa poti monta usor o memorie de ex sau mai stiu eu ce. Ce te faci cu ditamai capacul rabatabil? Tre sa scoti toata hardughia de acolo. Nu mai spun daca il ai pe birou ca mine. Dar exista suficiente argumente pro pentru acele carcase incat sa merite banii din plin . Recomand Smilodoon de la Raidmax. Eu am o X Force , editia cu ventilator cat capacul pe lateral.
    Cu aspiratoarele speciale de calculator cred ca in general ai dreptate. Pana si cele pentru tastatura sunt niste panarame. Asa intra praful printre taste ca singura solutie viabila e demontarea f atenta a unor taste strategice si aspirarea/perierea prafului acumulat.
    In concluzie, daca esti suficient de atent poti sa si aspiri mai ales daca nu e tocmai dezastru prin carcasa aia. Cand au venit la mine cu morminte de paianjeni prin ea, deja iti venea s-o speli cu dusul. :)))

  6. Eu as recomanda o pensula noua de vopsit de 3-4 cm, mi se pare mai moale

  7. Minunat articolul. Sa invatam toate prastiile sa aspire calculatorul. Am un prieten foarte bun care tot ma vedea pe mine ca aspir coolere ca sa nu mai faca asa mare galagie PC-ul. Si ce s-a gandit el intr-o zi: sa-si ieie laptopul care face galagie mare si sa mearga cu el la un aspirator profesional (d-ala din benzinarie) sa si-l aspire sa-i mearga mai lin. Si-a aspirat pana la urma si paletele de cooler.
    Concluzia: Nu cereti Cezarului ce nu-i a Cezarului!

    • NOU
      #11

      :)) Nici eu nu sunt absolvent te Politehnica. Si nici degete de pianist nu am… Dar nici sa pun cerc din ala cu Avizul Parental nu puteam. Ce sa zic, cine stie ca nu le are… sa se abtina! Lasati sigiliul nerupt pe calculator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)