Mai multe şi proaste sau mai puţine şi bune?

Aseară am fost să halim ceva cu nişte prieteni care au rămas o noapte în Braşov, ca să nu se înghesuie ca berbecii pe DN1. La Taverna Sârbului era o atmosfera relaxantă şi plină de voie bună, aşa că am halit o fasole cu cârnaţi şi am băut două suce.

Cred că viitorul aparţine crâşmelor care au meniu restrâns. Practic, bucătarul nu are cum să ştie să faca de toate, şi dacă ştie, nu le face pe toate bine, pentru că nu are timp şi chef să fie expert în toate. El face al naibii de bine friptura de focă şi ceafa de pinguin. Asta îl punem să facă.

De aia s-a inventat “specialitatea bucătarului”.

Ştiu, românii sunt obişnuiţi ca fiecare restaurant să aibă de toate. În Viena, în restaurantul din hotel aveau în meniu 10 feluri de mâncare şi încă vreo 5-6 pentru vegetarieni. Atât. Nu cu meniu care seamănă cu cartea de bucate! Asta ar fi folositor şi pentru indecişii pentru care meniul acţionează ca ziar.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

20 comentarii

  1. sa inteleg ca ti-a placut fasolea ;)) si observ ca esti fff matinal…

    00
  2. NOU
    #2

    Mi se pare absolut normal. Uneori meniul e mare cat cartea de telefon, dar are 3 lulele 3 surcele.

    00
  3. de obicei imi place sa comand „specialitatea bucatarului” daca are un pret normal (pana in 40-50 lei). ma dispera meniurile interminabile, mai ales cand se intampla sa comanzi ceva si sa`ti spuna ca nu au. in 90% din cazuri comand carne de vita ca restul (porc, pui, peste) pot manca si acasa.

    00
  4. Quick fact: prin 2004 am fost in Austria de revelion (undeva pe langa Salzburg). Fiind prima data peste hotare m-am mirat ca taranu la meniurile alea subtirele cu patru-cinci feluri in ele. Cand am ajuns inapoi am avut un soc cand, undeva in Arad, am primit un meniu gros de un deget.

    Sunt total de acord cu meniul restrans. Pe langa ce-ai zis tu, scade probabilitatea sa ti se raspunda „ne pare rau nu avem crap, doar ceafa la gratar”…

    00
  5. Ceafa de pinguin e grasa, eu prefer furnici umplute cu trompe de elefant.

    00
  6. Nu am pretentia unui meniu tip „carte de bucate” dar nici ca in restaurantele englezesti unde tot meniul, de la ciorba la prajituri incape pe un A4.

    00
  7. Mah…sunt mai 2 tipuri de restaurante… Unele, sa le zicem de cartier, si celelalte …de fitze ( nu stiu cum sa le zic…) Asa este peste tot… in tarile dezvoltate.. La cele de cartier gasesti menu de pranz/cina cu 2-3 feluri maxim … La cele de fitza se mananca a-la-carte… prin urmare trebuie sa existe cam tot… Prin alte locuri, astfel de restaurante au cate un Chef… care e maistru bucatar si care intr-adevar le stie pe toate pentru ca asta e meseria lui ( de fapt… pasiunea lui)… Astfel de Chef e platit super bine ( chiar si la noi sunt unele restaurante care au un Chef adevarat)… In cele de cartier, gateste tzatza Leana… care stie sa faca ciorba de perisoare si fasole cu carnati…E adevarat ca in restaurantele adevarate nu halesti astfel de mancaruri…
    Prin urmare, dupa parerea mea, sunt 2 piete diferite… nu se calca in picioare si coexista… deci nu sunt de acord cu afirmatia ta…
    Aaaaa.. ca la noi in Ro… majoritatea restaurantelor se vor a fi un melange intre aste 2 tipuri de restaurant e altceva…
    Si inca ceva.. restaurantele de la hoteluri… nu sunt cele mai bune… Restaurantele adevarare exista separat…

    00
  8. depinde de natura restaurantului și a publicului țintă. unele se specializează pe anumite bucătării, altele oferă meniuri cu un caracter mare de generalitate, la prețuri mai accesibile, pentru a mulțumi pe toată lumea

    00
  9. NOU
    #9

    Exista si posibilitatea sa aiba mai multi bucatari, la care probabil nu te-ai gandit.

    00
    • @Darth Glacious: m-ai vazut asa mai blond…

      un restaurant mediu nu isi permite sa angajeze doi bucatari, are unul si ajutoare.

  10. Restaurantele serioase au un Chef si doi-patru ajutori de bucatar care pregatesc manacarea. Chef-ul doar le spune ce sa faca si ii supravegheaza.
    Restaurantele de doi lei au un bucatar parat care de obicei nu prea stie sa faca nimic bine sau nu are chef. Se intampla cateodata sa mai nimereasca sau sa fie vorba de ceva usor de facut si atunci spune omul: ce bine se mananca la astia!!. A doua oara cand vine, normal va comanda altceva si va zice: asa e la romani: se nasc talent si mor speranta.
    Mai exista acele restaurante de familie, unde coana patroana face crapelnita, iar nea patronu aduce marfa si face curatenia sau invers. Din pacate nu prea exista asa ceva in ROmania. Incercati cu incredere la greci, turci si italieni. Sunt de departe mai bune decat restaurantele de fite (si va spune unul care de vreo 5 ani bate hotelurile de 5* de prin Middle East).

    00
  11. Nu mai calc in viata mea pe la taverna sarbului.. mancare de rahat, servicii de rahat… preturi astronomice :)

    00
  12. P.S. Ajutoarele de care vorbeam mai sus sunt tot bucatari cu experienta, doar ca nu si-au afirmat inca veleitatile de artisti culinari. Ajutoarele de bucatar din romania sunt baietii care curata cartofii si ceapa si duc gunoiul….

    00
  13. Chiar urmaream acum cateva lui Kitchen Nightmares, cu Gordon Ramsey (ala de are si Hell’s Kitchen) .. nu-s in stare sa gatesc decat 2 chestii cred, dar dau pe spate dupa shows de cooking …

    Asa… si asta mergea sa „salveze” situatia la unele restaurante pe punctul falimentului. Prima chestie pe care o facea (dupa ce ii punea pe idioti sa isi igienizeze cotetele) era sa taie in draci de pe meniu. Daca esti un chef cu malai serios iti permiti sa ai sous-chefs si sa stai doar la hot-plate sa coordonezi scosul mancarii. Daca esti un restaurantel micut, exact cum zici, Vali, faci 10 feluri de haleala max., dar le faci BINE de tot. Cu portion control si preturi de bun simt.

    La asta in bucatarii erau cred cate 20 de oameni. In fiecare zi spalau totul de la zero, de parca era sala de operatii. Se lucreaza la standarde de genul „daca nu este gata toata mancarea pentru masa respectiva, nu se trimit separat, se arunca si se pune pa farfurie o tura noua, nu se accepta carne nefripta la standard, se folosesc farfurii fierbinti, se decoreaza dupa niste reguli stricte etc.” Bun, inteleg ca e si „hype’ de teveu acolo, dar totusi in fine-dining exista niste standarde la care noi doar putem visa.

    Ca in multe restaurante se lucreaza dupa ureche … asta o stim .. si nu e doar la noi. Ceea ce mi se pare inadmisibil este insa mancarea proasta. Am mancat la cateva restaurante si noi si la aproape toate uneori ceva nu era chiar Ok. Astia nu gusta? Am inteles ca io sunt idioata si nu stiu decat 2 chestii sa le fac. Dar sa le ia naiba, ca „gusta” bine. Palat avem cu totii si bucatarul ar trebui sa il aiba si mai rafinat …

  14. Si mie mi se pare normal sa aiba mai putine feluri de mancare…asa ai un fel de garantie ca nu-ti tranteste in tigaie un peste congelat acum 3 ani si ti-l da drept proaspat, cum am patit intr-un restaurant „pescaresc” in mamaia. Dar de exemplu, la restaurantul meu preferat, La Bucur, gasesti mancare vriata si foarte buna, la preturi ok. Singura problema e ca dureaza pana vezi mancarea in farfurie

    00
  15. Pe mine m-a amuzat mult meniul unui restaurant bucurestean cu pretentii de specific mexican unde aveau in meniu BUREBISTA ESPECIALIDADES !!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

    00
  16. pai vrei sa mananci pizza te duci la Pizzarie, vrei un „pui piri piri”te duci la un Indian Cuisine, vrei o ciorbica buna te duci la un restaurant cu specific romanesc, silista poate continua ….

    Romanul din Romania ce face ? – Pai de ce sa nu castig eu mai multi bani ? Orice ar vrea … la mine sa vina ….

    asta`i principiul romanului … MULT si PROST…mucles CALITATE

    00
  17. NOU
    #18

    mda,inca un pic si o sa avem tupeul sa cerem unui programator java sa stie sa programeze in java in loc de pearlxmlpythonc++ si ceva assembly mankatziash ca da bine in cv

    00
  18. Blue Train BV ROCKS!!! sau ma rog… blueses :D

    00
  19. Multumesc pt portia de ras de azi, m-am amuzat la articolul ala vechi; si m-am gandit sa te intreb, pt ca am vaz ca mergi destul de des in afara: ai fost vreodata in franta, in zona de provincie, nu in orasele foarte mari? te-ai simti mai rau ca acasa, deci la noi era deja super bine ce povesteai tu. In zonele astea mai ”rurale” ai face o criza de nervi la fiecare 10-15 min, ai impresia ca pe langa ca sunt cu tartacuta goala, ar fi si injectati cu calmante doze de cal…

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile