Lumea nu functioneaza bine pentru ca noi am stricat-o

Peste tot in comentarii vad lamentari. Ca aia nu merge bine pentru ca suntem asa si pe dincolo. Ca aia ar trebui sa mearga asa si pe dincolo daca toti ar face cum zic eu (imi dau singur la gioale). Ca suntem un popor de sclavi, ca n-avem infrastructura, ca nu sunt spitale, ca politicienii sunt corupti, ca ar trebui sa se faca. Mantra sa se faca.

Câteva cifre, asa, in loc de oglinda:

  • piata mondiala de jucarii : 40 mld EUR, USD, nu mai conteaza
  • piata mondiala telefoane mobile : 250 mld EUR
  • piata mondiala de jocuri pe calculator : 100 mld EUR
  • piata mondiala TV : 100 mld EUR
  • piata mondiala de jocuri de noroc : 200 mld EUR
  • piata mondiala de cosmetice : 300 mld EUR
  • piata mondiala de publicitate TV + online : 400 mld EUR
  • piata mondiala de bauturi (alcoolice si ne) : 1000 mld EUR

Cifra de afaceri anuala, fara legatura cu mâncarea sau imbracamintea. Si fara masini, carburant etc. Ca sunt finut si nu vreau sa va iau jucariile, pardon, hobby-urile. Chestii de care ne putem lipsi. Macar temporar. De fapt, nici macar nu e nevoie sa ne lipsim, ci doar sa nu le mai consumam un an de zile. Sa mai „trag” de TV-ul ala 4000k inca un an. Sa amân un an noul smartfon. Sa nu ma mai boiesc un an cu 3kg de creme si cremute. Sa nu imi iau ultimul joc cu o „grafica deosebita”. Sa nu mai cumpar jucarii made in China cu ftalati. Sa beau doar 3 beri in loc de sase. Etc etc…

La un calcul grosier – dar fara injuraturi – ajung la vreo 4000 mld EUR pe an. Patru mii de miliarde. Pe an. Va las pe voi sa calculati câta infrastructura s-ar face la nivel mondial de banii astia. E suficient sa vrem sa facem o „pauza” de un an, ca sa avem toti banii astia. Japonezii au lucrat 3 ani, zi de zi, da, duminicile incluse, pentru a reconstrui Japonia dupa al doilea razboi mondial. Si nici macar „o pauza” de la toate cele enumerate, ci doar un slow fucking down la unele chestii. Sa zicem sa injumatatim. Si 2000 miliarde e bine.

Dar noi continuam sa consumam, asteptând sa se faca.

Week-end placut.

Photo credit: Fluture

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

130 comentarii

  1. dupa cateva articole pot zice autorul refuza sa se educe din punct de vedere economic.

    inainte de a mai scrie articol evident gresite se pot citi urmatoarele:
    wealth of nations – adam smith
    a little history of economics – niall kishtainy
    microeconomics si macroeconomics – the pearson series in economics

    weekend placut si spor la citit

    00
    • Ti-as recomanda Spinoza, dar ma tem ca o sa-l cauti la farmacie.

    • E lângă Malthus?

      00
    • kmlx, teoria ca teoria dar practica ne omoară.

      00
    • Cititul unor cărți de medicină nu te face medic (bine, mai sunt și excepții, gen Olivia Steer, foarte apreciată pe acest blog!). Cam la fel și cu „educația” economică.. băieți.

      00
    • NOU
      #6

      Omul are dreptate cu recomandarile, degeaba i-ai sarit in cap. Eu ti-as recomanda seria de interviuri a lui Brian Magee, inclusiv cel despre Spinoza.

      00
    • Oh, da, dar ce i-am mai sarit in cap. Cum iti sar si tie acum: nu ma intereseaza Adam Smith. Nu ma intereseaza teoriile lui, ale tale sau ale lui kmlx. Chiar nu ma intereseaza.

    • NOU
      #8

      „Nu ma intereseaza teoriile lui Kepler, Copernic, Pasteur, chiar nu ma intereseaza”

      00
    • Nicio legatura intre teoriile economice ale lui Smith si descoperirile lui Pasteur. Si nici macar cu teoriile lui Kepler sau Copernic. Faptul ca sunt toate teorii, nu inseamna ca trebuie acceptate toate sau nici una. Nu orice teorie trebuie acceptata pentru ca a fost acceptata 200 de ani.

    • NOU
      #11

      „Nu orice teorie trebuie acceptata pentru ca a fost acceptata 200 de ani.” De acord, dar nu despre asta era vorba. Nu era vorba nici macar despre Adam Smith. Sau Krugman. Sau Keynes sau cine vrei tu.
      Era vorba despre faptul ca nu trebuie sa vorbim despre ce nu cunoastem. Apoftegmatic.

      00
    • Dar bineinteles, cum sa nu, aveti dreptate. Comentatorii au intotdeauna dreptate, nu ca autorii, apoftegmatici.

    • “Ti-as recomanda Spinoza, dar ma tem ca o sa-l cauti la farmacie”
      observ ca mentionezi nume complet random.
      Spinoza: “the highest activity a human being can attain is learning for understanding, because to understand is to be free”.

      educata-te. e gratis. spre deosebire de autostrazile facute din banii de sucuri si cosmeticale.

      00
    • Desigur, random. Nu ca tine, spot on.

      educata-te… e gratis.

  2. Infrastructura este un bun public, majoritatea din ce ai enumerat tu reprezinta un bun personal care gâdilă orgoliul. Jucăriile copilului iți dau impresia ca ești un părinte bun pentru ca ii oferi tot ce nu ai avut tu, telefonul si mașina reprezinta pentru unii un semn al categoriei sociale, cosmeticele te ajuta sa arați asa cum societatea impune, băutura te face sa uiți in ce lume trăiești etc.
    Infrastructura este la latitudinea statului, dacă face este bine, dacă nu, asta este, bine ca avem Telefoane cu internet, TV, cosmetice și băutură. Dacă nu ar fi așa atunci regiunea Moldova nu ar vota de 30 de ani cu PSD în condițiile in care nu are nici 2 metri de Autostradă.

    00
  3. the meaning of „sa nu ma mai boiesc”?

    00
  4. Hmm.. si daca nu ne mai luam telefon anul asta banii aia se duc la infrastructura? Am inteles.. si daca o sa manance tot copilul meu, copiii nu o sa mai moara de foame in Africa.

    00
  5. Ce crezi, cam cate locuri de munca aduc banii aia de care vorbesti tu mai sus?
    Daca banii aia nu mai circula, nu mai merge nici industria orizontala, nici impozite, nici TVA nici taxe vamale. Banii aia pur si simplu dispar, nu apar in vistieria guvernelor ca prin minune. Chiar si la al nostru, problema nu e lipsa banilor, ca au cheltuit gramezi, ci lipsa de responsabilitate si furtul…

    00
  6. NOU
    #21

    Multi gândesc ca tine dar în același timp foarte mulți habar nu au ce vrei tu sa spui acolo. De aceea nu o sa se întâmple asta niciodată.
    Eu cred ca civilizația se impune cu forța,
    cu constrângeri.
    Vrei sa dispară pungile de plastic din supermarket uri? Le interzici prin lege și punct.
    Oamenii sunt diferiți și dacă la doi cuminți ai 8 neghiobi ghici unde se ajunge dacă nu se intervine și i lași de capul lir

    00
  7. „Slow fucking down ” majoritatea romanilor fac asta, dusa la extrem, buda in curte, electricitate ioc, caruta etc. Cine ar fi crezut ca suntem in avangarda.

    00
  8. acei bani nu sunt in vistieria statelor, nu statele ii detin
    cei care detin acei bani nu pot fi convinsi sa ii doneze statelor pentru infrastructura, acei bani vor ajunge in alte ramuri cele mentionate de tine, mai multe masini, mai mult carburant samd
    ramurile ignorate duc la disponibilizari si acum ai cateva zeci de milioane de oameni care sunt someri si revoltati.
    felicitari

    00
    • Si cine a zis ca banii trebuie sa fie in visteria statelor ca sa poata fi folositi la infrastructura? Sunt oameni care construiesc infrastructuri fara nici un ban de la stat.

    • Bravo, tovarase fluturas, imi place gandirea ta sanatoasa, eu zic sa punem, toti oamenii de bine, banii la un loc, sa-i colectivizam pentru impliniri marete si sa gasim pe cineva sa ii administreze bine, de pilda eu.

      00
  9. da, ai dreptate, dar nici pe tine nu te vad luand ak-ul in mana si facand dreptate, deci e firesc sa doar filosofam pe margine
    ps. unele din postarile tale ma duc cu gandul la unabomber, foarte realist baiatul insa realitatea iti da cate un pumn in gura de te pune jos asa cum spunea marele filosof maic taison
    pps. se poate sa vii si cu solutii realiste nu doar cu metafizica de liceu ? (glumesc) nu vom avea prea curand solutii la ce zici tu, mai avem de asteptat pana ajungem civilizatie ca in star trek si e normal, avem resurse limitate si pare nevoi nelimitate, daca reusesti sa bagi o teza de doctorat cu o solutie la distribuirea resurselor poate reusesti sa urnesti ..pardon era sa ma ia metafizica, nimic.

    00
    • Ai dreptate, asa se rezolva problemele (consumerismului desantat), cu AK-ul… si cica eu sunt ala care nu intelege cum functioneaza societatea.

    • n-am zis ca nu intelegi, ti-am dat chiar dreptate la fel k si lu ted, dar e vizibil ca oricum am incerca sa dam problema, ea tot ramane. nu sunt vreun zeu si nici miliardar k bill si jeff sa ma gandesc ca am vreo sansa sa schimb multe si sincer nu vad cum as schimba multe pastrandu-i pe toti fericiti, ar merge o teza de doctorat cu sanse la nobel pt pace si economie dar nu cred ca sunt chiar atat de capabil, daca esti, nu vad ce te opreste;
      ak-ul e o figura de stil, sa fim seriosi, dragnea foloseste ak-ul din pix de prea mult timp la fel ca si altii dinaintea lui si nu vad sa se trezeasca vreun roman, pare ca imnul ala e chiar ironia sortii, de fapt nu, aia care s-au desteptat au facut k tine, au plecat sau s-au apucat de furat, pt ca in romania afara de furat nu poti decat sa-ti irosesti talentul

      00
    • pula mea, l-ai adus si pe dragnea acum in interactiune…

    • plm, tu de la dualitatea infrastructurii si spinoza ma intrebi pe mine de ce butterfly effect, de aia, sau cum era gluma aia k de la orice conversatie serioasa se ajunge la hitler, realist dar nu si peste 1000 de ani.

      00
  10. Mai interesant probabil ar fi bugetul militar pt primele 5 poziții.

    00
    • Bugetele alea tin de politica, oamenii sunt incapabili sa-l influenteze.
      Eu vorbeam de ceva ce oamenii CHIAR POT sa influenteze, fara sa deranjeze pe nimeni, fara sa ofuscheze pe nimeni.

    • Oare vor societatile sa iasa din bula lor? De ex trecem pe masini full electric, dar ardem carbune+ energie atomica?

      00
    • Cristi, asociind maşinile full electric cu energia atomică doar ca să subliniezi problema poluării, nu e o idee bună. Comparînd-o cu celelalte surse de energie convenționale, are cel mai mic impact asupra mediului (nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră). Nu mai vorbi din prismatic Cernobylului.

      00
  11. Amestecul filosofiei cu macroeconomia nu da rezultate bune. ai incercat sa imbini filosofia, macroeconomia si microeconomia si a iesit un mare nimic. Ca indivizi, putem influenta foarte multe lucruri, dar aproape imposibil macroeconomia.

    00
  12. daca in articol la enumerari mai puneai si un :” stapine nu ti mai lua atatea topoare” poate era de luat in seama, asa nu e decit in nota trolajului obisnuit.

    00
    • de ce trebuie sa fii stupid? doar pentru ca poti? doar pentru ca ti se da voie sa comentezi, crezi ca trebuie sa incerci glumite de rahat?

    • Haha, tare argumentul asta. Putem sa continuam cu:
      Dar tu, f, de ce trebuie sa fii? Doar pt ca poti? Doar pentru ca ti se da voie sa scrii articole, crezi ca trebuie sa incerci sa ne impartasesti parerile tale de turkish delight?

      00
    • Mihailescu, ce doresti, de fapt?

  13. Teoria era interesantă până să menționezi japonezii. Pai ce noi suntem japonezi? Lor le place munca.

    00
    • Inca unul care vrea neaparat sa scuipe pe români. El nu, da’ restul românilor sunt lenesi… Unde dracu traiti, ba, de vedeti numai oameni lenesi in jurul vostru? In curând o sa cenzurez toate comentariile in care sunt scuipati românii ca natie. Nu din nationalism, dar nu va mai suport pe astia care scuipati zilnic in parinti, frati, vecini si colegi.

    • Unde traim? In Romania.
      Tu unde traiesti?

      Ok, ok de acuma scuipa numai pe cine merita (hint subtil, sper ca ai umbrela rezistenta la indemana)

      00
  14. Sunt curios câta infrastructură s-ar face cu subvenția la căldură și transport dată asistaților din cel mai bogat oraș din Romanica

    00
    • Inteleg unde bati, dar e ilegal sa te debransezi in zilele noastre, plus ca platesti chiar si daca refuzi sa consumi. Daca n-ar fi subventia, in lipsa modernizarii sistemul ar fi atat de scump incat ar iesi cu revolta. Iar politicienii nu vor asta, ca devine evident ca n-au facut nimic.

      00
  15. dupa 2 saptamani de vizitat africa,cand am ajuns acasa in romania imi venea sa pup pamantul. concluzia e ca la noi se traieste bine!!! ne vaitam mult prea mult. vrem sa fie ca in germania dar nu vrem sa platim ca in germania….

    00
  16. daca noi facem pauza un an de zile si nu mai cumparam jucarii, aia care fac jucariile fac si ei pauza un an, pentru ca nu mai e cerere de jucarii, iar aia care ii platesc sa faca jucarii zic- „ba, anul asta nu mai facem jucarii. faceti si voi altceva.” si se apuca oameniide facut altceva. de exemplu, de scris pareri pe net. ceea ce, din punctul meu de vedere, e foarte bine. mai bine sa scrie pareri pe net, decat sa dea in cap pe strada.

    incearca tu, fluture, anul asta sa nu mai faci jucarii. considera ca nimeni nu mai vrea jucariile tale anul asta. nici macar una.

    00
    • Esti bun, mergi si scrie-ti comentariile in locul lui Buscu.

      Apoi, daca chiar vrei sa fii smartass, mai bine nu mai cumpara tu jucariile pe care le produc eu… Crezi ca de data asta ai reusit sa intelegi textul sau iti desenez o oaie?

    • Nah, nah. Nu ma refer la jucariile pe care le scrii pe net, ci la jucariile pe care le faci si din care traiesti.

      00
    • Te referi la ce vrei tu, raspunsul meu este acelasi. Insisti sa nu intelegi. Insisti degeaba.

    • @fluture – e simplu, asa, sa lasi fara loc de munca juma’ de planeta, fiindca produc lucruri neesentiale. O sa fie coadanla paine si margarina, in rest all good. Comunismul arata clar ce se intampla cand produci bazat pe nevoi, nu pe dorinte. In fine.

      00
    • Comunismul e in capul vostru. Numai in al vostru.

  17. Lumea nu funcţionează bine pentru că noi, oamenii, existăm.

    00
  18. Nu știu de ce dar mă amuză comentariile rău de tot :))

    00
  19. Nepoților și altor copii din preajmă le cumpăr de obicei cărți, nu jucării, nu mai am tv de aproape 6 ani, telefonul meu a împlinit 3 ani și încă funcționează (recunosc că prin decembrie intrasem un pic în fibrilații că vreau unul nou), ultima oară am jucat la loto acu’ vreo 3-4 ani (altceva nu servesc). Dar dacă tu crezi că dacă renunț la cele 3-4 creme de mâini anuale care-mi împiedică pielea să se transforme în solzi (oare șamponul, balsamul de păr, gelul de duș și alte produse de îngrijire corporală intră la cosmeticele la care trebuie să renunț?!), unicul cidru săptămânal, cele 3-4 beri și 3-4 sticle de vin, toate anuale va duce la creșterea infrastructurii, eu renunț și la ele.
    Și dacă într-adevăr banii se duc la infrastructură, spitale, etc, eu renunț și la dulciuri deși nu-s pe lista ta.

    00
  20. Probabil ne lamentam toti din acelasi motiv pentru care te lamentezi si tu, nu!?

    Dar, plm, daca tot ai pomenit de Japonia… Probabil daca sarbii luptau la fel de bine ca si coreeni acum eram si noi mai dezvoltati;

    00
  21. Fluture, când cineva îți spune să citești niște cărți de economie, nu riposta cu Spinoza că pari cam profesor universitar. Ce, vrei să zică lumea că ești la fel de amplu ca Eugen Istodor în gândire?. Altfel, soluția la restriște nu este să cheltui mai puțin ci să produci mai mult, e o lege atât de veche și de universală că e de dinainte să vină primii coloni cimpanzei pe tărâmurile astea.

    Vrei să nu-ți mai fie frig omori un mamut și-i iei blana de pe el, nu te retragi în zonele calde că nu ești pasăre cau bivol. Vrei mai multă infrastructură, mai mulți bani, mai multe chestii = produci mai mult, nu economisești. De-aia am eliberat femeile din sclavie, și sclavii din sclavie, să fie mai productivi, să contribuie toată lumea la PIB. De-aia multe jpburi sunt înlocuite de roboți, să eliberezi oamenii din task-uri simple și să-i pui să facă de-alea complicate, care-s plătite mai bine, produc mai mulți bani etc.

    Tristețurile astea cotidiene vin din conflictul ăsta: vreau mai mult dar trebuie să trag mai mult și e tot mai complicat. Plm, până și unul care merge la sală poate să-ți enunțe principiul ăsta simplu: recompensa pentru un set bine făcut este un set cu greutăți mai mari tura viitoare.

    Dacă te doare capul să citești cărțile alea, du-te măcar la sală și fii atent la ce faci, o să ai niște revelații la fel de dureroase pentru cap.

    • Eftimie, acest „Arhanghelul Raul” în economie, un fel de CTP care se pricepe la toate… Mai nou și scriitorii „de succes” se (auto)evaluează prin cantitățile vândute și sumele încasate. Așa că vă dați seama ca Spinoza, de care pomenea Fluture, e mic copil față de individa aia care a scris despre Harry Potter.
      Deci soluția este să producem tot mai mult, ca să consumăm la fel, mai mult și mai mult și mai mult. Ca doar sacul este fără fund. Să trăiască societatea de consum! Consumați băieți, de toate, că sigur toate vă trebuie și vă sunt necesare! Doar că atunci când voi (ăștia mulți) sunteți ocupați cu consumul, alții (ăia puțini) acumulează la greu. Până și relațiile între oameni se consumă.
      Se pare că numărul contează doar într-un sens, în celălalt. . e mai bine să credeți că nu suntem relevanți.
      Mentalitatea asta s-a văzut mereu când lumea a trebuit să voteze.
      Altfel, când a scris Zoso despre economisire era bine dar ăsta este un articol scris de Fluture, deci clar e căcat!

      00
    • Eftimie, nu ma intereseaza parerile tale. Sunt la fel de nule ca cele din cartile de economie despre care vorbesti. Tu si alti comentatori aveti o problema imensa de lectura a unui text dar inisistati sa-mi spuneti mie ce sa citesc si cum sa citesc. Trebuie neaparat ca eu sa citesc „adevarul” vostru si al lui Adam Smith inainte de a scrie ce vrea pula mea.

    • De fapt succesul unei economii sta in acumularea de capital, nu productie.
      Romania comunista producea de rupea dar pt ca nu avea capital ( tehnic sau know-how) , producea prost.

      00
  22. Am vaga impresie că asta e o replică sau răspuns pentru altcineva (nu din comentarii).

    00
  23. @fluture: nu poți amesteca consumul cu constructia de autostrăzi. Vrei punctual? Ok.

    piata mondiala de jucarii : 40 mld EUR. N am copii. Cumpăr jucării pentru câini, nu cred ca se aplică aici.

    piata mondiala telefoane mobile : 250 mld EUR. Am un telefon de 3 ani.

    piata mondiala de jocuri pe calculator : 100 mld EUR. Joc World of Warships, free.

    piata mondiala TV : 100 mld EUR. Un TV de 6 ani si unul de 5. Vor rămâne pe pereți încă atât.

    piata mondiala de jocuri de noroc : 200 mld EUR. Ha ha.

    piata mondiala de cosmetice : 300 mld EUR. Poi… chiar trebuie un roll on, un gel de ras și parfumul primit cadou (asta are deja 1 an jumate)

    piata mondiala de publicitate TV + online : 400 mld EUR ?!? Ce am eu cu publicitatea?

    piata mondiala de bauturi (alcoolice si ne) : 1000 mld EUR O sticlă de coniac/an și restul e producție proprie.

    Plecând de la punctele de mai sus, am facut suficiente economii ca să …

    Bă, unde s 10 km de autostradă?

    00
    • Cred ca nu e suficient si mai trebuie sa facem ceva, nu doar sa nu mai spargem banii pe prostii. Doar ca… autorul nu explica!

      Sa ne apucam sa asfaltam singuri, ca Buhnici? Stiu eu un baiat care aduce “materiale” cu basculanta, ne vedem Luni dimineata la iesirea din Ploiesti si incepem autostrada spre Brasov? Vii cu lopata, da?

      Sa cumparam actiuni la Teldrum si sa speram ca, daca au capitalizare mai mare, dau spagi mai bine si prind contracte mai multe de infrastructura?

      Sa dam surplusul de bani statului? Ha, ha..

      Sa ne facem o asociatie civica si sa construim infrastructura in locul statului? Ar merge, dar cu multe obstacole birocratice, vezi spitalul care se construieste.

      00
  24. bun, am înțeles. 4000 de miliarde pe prostii și nu pe infrastructură. totuși, pentru ca articolul să fie corect, trebuia să arate și câți bani se cheltuie, totuși, la nivel global, pe infrastructură.

    00
    • Articolul nu vrea sa fie corect.

    • aha, deci e asumat o manipulare. și ca să vedem cât de mare e manipularea e ușor să ne punem întrebarea simplă: la o piață de 4000 de miliarde de dolari, statul cu cât se alege (ca să facă infrastructură, de exemplu)? iar dacă începem să adunăm tva, accize, taxe de transport, taxe pe salarii, taxe pe profit, taxe pe venit etc., etc, vedem că statul trăiește foarte bine de pe urma acestei industrii a nimicului.

      00
    • Deci, daca articolul nu e corect in sensul tau, e asumat o manipulare. La nivelul asta de interactiune, zic pas.

    • pe bune? așa impermeabilitate la contraargumente ai?

      00
    • contraargumente? nu le vad… doar niste asertiuni „nu e corect” then „manipulare”. Restul sunt intrebari la care, daca ai sta 2 minute, ti-ai raspunde singur.

    • bine. desen atunci, cu toate etapele logice ale argumentării:
      1. „Articolul nu vrea sa fie corect.” rezultă că articolul e incorect pentru că alături de corect/ incorect, tertium non datur. mai mult, acel „nu vrea” indică gestul deliberat, voit, nu întâmplător.
      2. un articol asumat scris incorect, prin ignorarea viziunilor alternative – nu critica lor argumentată, ci trecerea lor sub tăcere -, duce tocmai cititorul într-o direcție dorită de tine. altfel spus, tu nu duci cititorul spre concluziile tale prin argumente logice, ci prin sofistică. or, asta e definiția de manual a manipulării.

      în rest, aștept răspunsul tău la întrebările mele, că al meu îl știu (apropo, și replica ta, cum că îmi pot răspunde la întrebări, e tot sofistică)

      00
    • bine, mura-n gura, ca la sugari:

      1. Acel „nu vrea” era ca sa incheiem discutia. Textul meu nu este un text „corect” sau „incorect”. E un text. O tâmpenie, o labareala, o idiotenie etc. Un text pe un blog. Nu e un articol ISI. Tu ai insistat sa-l analizezi „corect” sau „incorect”. Alb sau negru. Tu ai sarit repede cu manipulare. Ca si cum as influenta eu pe cineva pe aici. Si, vai, cum ii influentez, sa nu mai cumpere prostii. Zici ca i-am manipulat sa cumpere bilete de 1000 EUR la workshop-urile unui sarlatan.

      2. „Contraargumentele” de care vorbesti tu, sunt de fapt, niste… Eu am 100 EUR si zic ca, in loc sa-mi cumpar un joc video as prefera sa-i bag in infrastructura. Direct. Donatie, ONG, firma etc, nu mai conteaza. Tu zici „nu, Fluture, nu e o idee buna, mai bine cumpara jocul video, statul isi ia ce trebuie din lantul asta comercial, iar apoi, cu ce ii mai ramâne, o sa faca el infrastructura”. La final, eu ramân cu un joc video care, de fapt, nu-mi trebuia, iar statul cu 5 EUR pentru o infrastructura mica mica. Asta numesti tu contraargument.

    • altfel spus, „n-am nimic de spus, dar mă bag și eu în seamă, dacă tot sunt prieten cu un blogrer popular”. puteai să spui de la început că nu ai nicio pretenție de la ce spui și că nici nu-ți poți aprofunda temeinic ideile. oricum, de acum știu: dacă e semnat fluture, nu-mi mai pierd timpul.

      00
    • Exact. Nu mi-l mai pierde nici mie. Multumesc.

    • Berenger, scuze ca ma bag în discuția voastră, dar mi se pare ca situația de fata ar trebui privita cu mai multa obiectivitate înainte de a formula acuzații si de a lua decizii asa zis definitive.
      Dacă vorbești de manipulare, atunci spune-mi care este beneficiul autorului de pe urma acestei manipulari.
      Sa nu îmi spui trafic pe blog, ca nu tine..

      00
  25. Fluture, fii antenă la faza asta: primii 9 miliardari ai lumii însumează 764 miliarde USD. Pe planetă-s peste 1500 miliardari.
    Dacă cei 9 ar pune 1% din averea lor împreună, planeta ar putea deveni un paradis. Însă, în condițiile în care pe ei îi doare-n pulă de treaba asta, pe mine nici acolo.
    Deci, lumea nu funcționează bine pentru că nu vor ei, nu pentru că io am 3 TV-uri în casă ș-un frigider. Ș-un 8×4 să nu put la coaie. :D
    Putem citi toată literatura planetei că tot degeaba. Peștele întotdeauna de la cap se-mpute, zicea bunicu’ după o dușcă de pălincă de cireșe.

    00
    • in sfarsit, un comentator pe masura autorului!

      00
    • John Temple, așa pare doar că nu e chiar așa. Alea 3 televizoare te țin pe tine suficient de liniștit ca să nu te deranjeze atât de mult miliardarii planetei. Și eu înclin să cred că Fluture nu vorbea doar despre a boicota produse, căci o masă mare de oameni contează pe toate planurile.
      Dacă peștele se împute nu îl mai cumperi. . când oamenii care decid se împut, ar trebui să-i schimbăm.
      Doar că ne-am transformat într-o masă eterogenă, manipulată pe toate planurile și lipsită de reacție fermă la lucrurile care contează.
      Pentru ca e comod, atât timp cât avem bani de țigări, 2-3 televizoare, 2-3 mașini..

      00
  26. Lumea nu functioneaza pentru ca nu se vrea. Cu Africa de exemplu, de ce nu se face nimic? Sa se construiasca ceva, sa aiba si aia apa, sa-i educe.. Stiu multi oameni, ce se cred bogati, pentru ca isi iau in fiecare an noul Iphone in rate, rata la casa, rata la rochie etc. Exemplul Dubai, cum ar fi fost daca seicul ar fi stat cu banii in banca si atat? Era tot o bucata de desert fara nimic in jur. Cred ca e un exemplu de ce pot sa faca investitiile, cati bani pot aduce inapoi. In Romania ar putea fi la fel. Cu o politie mai dura, cu legi mai aspre, cu investitii, ar putea deveni usor o super-putere europeana. Avem agricultura, terenuri, munti, mare, delta etc. Dar, degeaba.

    00
    • Saragea, primul rând, ai spus fix ce nu trebuia „…nu se face…”, „sa se faca…”.

    • „nu SE vrea”, „nu SE face”. ce mult îmi place acest impersonal SE: „să facă cineva! de ce nu fac eu? păi eu stau pe margine și scuip semințe.”

      cât despre africa: sărăcia, de fapt, a scăzut în africa în ultimii 30 de ani cu o rată nemaivăzută în istorie. factual, populația africană aflată în sărăcie extremă a rămas, în cifre absolute, la același nivel, în timp ce populația continentului a crescut de vreo trei ori în ultimii 30 de ani. mai exact, singurul loc (din lume, nu doar din africa) unde sărăcia a rămas endemică e africa subsahariană, un loc doar măcinat de războaie și total impermeabil la evoluția societăților contemporane.

      00
  27. Folosesc un Samsung A3 (2015), de 3 ani, valoarea reala sh e de 200 lei, masina Mazda 2 2003, de 10 ani, valoarea reala 1000€. Venit lunar 1500€. Cred ca ma incadrez la acest articol. Sunt curios ce telefon are Fluture si cei care comenteaza pe aici ca vor schimbare. Vorba aia “Puterea exeplului”!

    00
  28. „dacă te lași de fumat, o să ai bani de mașină”, hai, toată lumea să se transforme în mahatma gandhi dacă vrea prosperitate, doar că oamenii nu funcționează așa și nu pentru că sunt puturoși, e fiindcă au nevoie de un scop care să le satisfacă aspirațiile, altfel se plictisesc, devin depresivi și productivitate ciuciu (comentariul lui eftimie mi-a creat aceeași satisfacție ca genunchiul lui Tedi, thx)

    00
    • pizzi, corect. Doar că oamenii descoperă în timp că fericirea nu se rezumă doar la bunurile pe care le posedă.

      00
    • fericirea nu se rezumă la nimic fiindcă nici măcar nu există, în orice caz, nu există în sensul în care ne imaginăm noi că ar fi. oamenii cumpără și fac lucruri pentru că sunt plictisiți, nu pentru că au nevoie de ele, se implică în relații din plictiseală și frică de moarte sau frică de lipsă de sens în viață, nu pentru că le plac chestiile astea, o mașină mai mare, armonia din familie sau relații, o casă care se învârte după soare aduc doar mulțumire și vin cu costuri adică cu condiționări: familia te iubește dacă îi faci pe plac, nu pentru că exiști și nici gandhi sau fiul omului nu au fost fericiți, cu toate renunțările lor, așa că indiferent că alegem să consumăm sau nu vom rămâne până la ultima suflare niște schizofreni lipsiți de echilibru care vor încerca permanent să se recompenseze pentru „lipsurile” lor imaginare; da, putem încerca să fim raționali în alocarea resurselor, în echilibrarea consumului dar nu, fericiți n-o să fim decât dacă 😉(o să mă opresc aici din perorație, nici eu n-am găsit încă fericirea, cu toate că știu ce să fac și cum să fac s-o obțin, oricum, dacă va veni vreodată, va veni ea singură, atunci când și dacă va vrea ea să-mi lase inima și mintea s-o simt)

      00
  29. Parerea mea este ca, cel putin pentru RO, banii de infrastructura exista, dar sunt in alta parte.
    Sunt in referendumuri inutile, in vilele si masinile de lux ale bugetarilor cu doar 5000 lei salariu, in comisioane, in becuri de 2000 euro, in sali de sport facute in sate fara canalizare si drum pietruit macar, in parcuri de joaca la 5 km de sat, etc.

    Solutia este sa luati masuri acolo unde se impart banii, sa aveti grija cu cine votati si sa ii incurajati pe cei de langa voi sa gandeasca, chiar daca sunt pensionari sau functionari publici si au primit mariri de pensie/salariu.

    00
  30. Sunt curios de unde se culeg impozite etc dacă nimeni nu cumpără nimic și lumea stă cu curul pe bani. Sau ar trebui să donăm banii care ne rămân după ce plătim toate taxele etc?

    00
    • Vezi cazul recent al bătrânului de 77 ani care a donat 10k euro, agoniseala sa de-o viata, unui spital din județul Argeș pentru echipamente necesare copiilor născuți prematur, deși mai avea în îngrijire un copil cu nevoi speciale..

      00
    • Continuă. Cum e asta o soluție?
      Donăm toți tot?

      00
    • @Teniescu: Hai ca daca tot ai intrebat in loc sa dai cu parul mi-ar parea rau sa nu primesti un raspuns.. In fond, textul nu e o proza eminesciana unde trebuie sa mai citesti inca 3 compuneri despre ce-a vrut sa zica autorul ca sa vezi ca Luceafarul e lamentarea ipocrita a unui curvar; Si da, stiu ca „literalii” de aici au inceput cu Adam Smith si Spinoza dar eu ma consider un realist si n-am chef sa enumar lecturi de care 95% dintre noi doar am auzit maxim iar ceilalti 5% doar le-au frunzarit..

      Fluture (cum zice careva din alt comentariu) iese din gandirea bulei/curentului (think outside the box) si se intreaba poate pe bune dreptate de ce in loc sa ne lamentam nu ne apucam de facut ceva; Banii aia salvati cand 22 de milioane de oameni nu-si mai cumpara un telefon anul asta pot fi adunati la un loc si de ei poate fi facuta o strada cu care e toata lumea de-acord ca trebuie construita… Mai pune bani de pe un televizor, de pe o masina si poti sa construiesti vreo 2 autostrazi;
      Singura problema in planul asta ar fi organizarea.. Si pana la urma de asta exista guvern, parlament etc. dar daca ei nu fac nimic de ce sa nu ne organizam noi separat.. Poate la un moment dat ne dam seama ca am construit noi si-un alt guvern capabil fara sa ne dam seama;

      Idea ar fi originala daca nu ar fi efectiv cea mai veche idee din lume (cred ca de cand au existat 3 maimute in acelasi loc au inceput sa-si adune parte din resurse si sa munceasca pentru binele comun) si e fundamentul oricarui stat (de orice forma politica) pana la urma..

      Insa intrebarea ce si-o pune Fluture e legitima: De ce preferam sa ne lamentam in loc sa ne punem pe construit?
      Si daca el a venit cu Japonia ca exemplu (nu in totalitate prost dar parca reconstructia dupa al doilea razboi mondial nu e cel mai bun exemplu) eu prefer sa vin cu Trestia din com. Cernesti: https://www.europafm.ro/maramures-localnici-au-construit-singuri-un-drum/

      00
    • @Teniescu
      Nu știu dacă asta e soluția, eu ti-am dat un exemplu, care a fost mediatizat recent.. Altfel, dacă stai sa cauți, eu de exemplu am găsit mulți oameni cu suflet mare care cu asta se ocupa: sa ajute pe alții: copii, bătrâni sa aibă strictul necesar supraviețuirii. Dar într-adevăr, sunt putini în comparație cu nevoile actuale și fiindca nu ii promovează nimeni ca modele în societate, (ci mai mult ca niște ciudatenii), nu prea vezi asa ceva la TV sau sa citești pe net, dar asta nu înseamnă că nu există…

      Altfel, chiar, de ce sa ne străduim sa economisim prin neconsumul excesiv al unor produse din China, India, Myanmar etc., care sincer stau și ma întreb cum ajung ele oare la buticul din colt când noi nu avem autostrazi, ca uite asa vor întra ei în sărăcie (dar stai, oamenii aia sunt saraci și acum).

      00
    • sau cazul babei din teleorman care traia din venitul minim garantat si a donat 10 mii de euro pentru catedrala!
      bine, baba crede ca si-a cumparat bilet la 5 stele!

      00
    • @daddy
      Ce garanție ai ca bătrânul și baba nu si-au cumpărat bilet la 5 stele, iar noi, ăștia care ne tot dam inteligenți pe net, n-o sa rămânem de căruță?

      00
    • mosul este eligibil. baba nu, ca a dat mita!

      00
  31. Adunam mere cu pere si ne da … struguri. :) Daca de maine nu mai luam jucarii sau nu mai bem nu inseamna ca banii de bautura si de jucarii intra in … infrastructura sau invatamant sau sanatate. Treaba nu functioneaza asa. Cifra aia de afaceri la jucarii inseamna milioane de angajati, de la designerul ce le gandeste, chinezul ce le monteaza, foratorul ce scoate petrol, ala din fabrica de mase plastice si vanzatorul din mall. Cu astia ce facem, ii bagam la drumuri si poduri ?

    00
  32. Hai sa va traduc eu. Nu mai consumati atât astfel încât sa nu mai avem creștere economică bazată doar de consum și sa nu mai aibă cu ce rezultate sa se laude PSD. Creșterea de 4,5% bazată doar pe consum este marea realizare a guvernului din ultimii ani. Poate dacă nu mai consumam atât de mult vor fi nevoiți sa facă și ceva investiții.

    00
  33. Stimati(e), domnul Fluture are perfecta dreptate, dar analfabetismul functional despre care tot se discuta va impiedica sa percepeti si alte idei in afara de cele induse in masa. Revenind, cresterea infinita este o idee bolnava care va duce la colapsul sistemelor naturale/economice/sociale. Daca voi nu mai aruncati bani pe lucruri perfect functionale (ca despre asta e vorba, nu sa ramai fara telefon, ci sa il tii mai mult de 1-2 ani), acei bani care raman pot fi folositi pentru alte lucruri. A, ca ramane Gigel fara loc de munca la fabrica de jucarii, e PERFECT. Iata de ce: pentru ca fabrica de jucarii produce de 10 ori mai multe jucarii decat e nevoie, din motive de consumerism feroce. Asadar, nu mai cumperi jucarii inutil, fabrica incepe sa produca bazat pe o nevoie reala si nu generata artificial, iar muncitorii in plus vor face altceva, gen chestii utile: lucratori in plus in spitale, la padure (la paza, nu-i nevoie de multa carte), etc. Deci nu e ca si cum raman oamenii fara locuri de munca, ci pur si simplu ajung sa faca o munca utila.
    Cei care ofera liste de lectura sunt aceeasi oameni care probabil n-au citit cartile respective, sau chiar daca da, le-au luat drept cuvant de lege. Doar ca, dragii mei, daca tot vreti sa formulati o opinie inteligenta, trebuie sa stiti ca un om care gandeste are curajul sa emita idei in afara bulei/curentului. Ca sa vezi..

    00
  34. In timp ce se comentează pe aici, Dragnea , Mazăre și alții dau la buci la niste irinuci și după aia își aprind trabucul cu niste verzișori , într-o vilă dintr-o zonă cu clima blândă…bha fluture, lăsa draq trollingul ăsta…problema e dimensiunea furtului și nu a consumului…

    00
  35. NOU
    #113

    Culmea e ca nu trebuie sa intelegi prea multa ecomomie pentru a-ti da seama ca ne ducem direct in cap daca ne oprim din consum (aka „consumerismul desantat”). Consumul creeaza wealth (nu exisita un termen potrivit 100% in romana pentru asta) oameni buni. Faptul ca noi consumam tot felul de lucruri inutile (in viziunea unora) a ridicat continente intregi din mizerie.
    Mai rau, avocatii astia ai lui „stiu eu mai bine” au trait in Romania aia unde s-au facut tot felul de chestii absolut idioate pentru „binele public”. Unde oamenii traiau tot in mizerie, bineinteles. Cititi articolele lui Petre Opris de pe Contributors sa descoperiti idiotenia absolut colosala a unui astfel de regim.

    00
    • Oh, când am vazut ca zici de Kepler sau Copernic am zis „eh, uite unul mai rasarit”. Apoi, ca un smartass ce vrei sa fii, suparat nevoie mare ca i-am dat in cap lui kmlx si lui Adam Smith, imi arati tu mie.

      De câte ori sa repet? Nu am obligat pe nimeni la nimic. Nu am fortat pe nimeni la nimic. Am scris un text, nu o biblie, nu o carte de capatâi. Nu am zis ca o sa faci cancer daca nu faci ce zic eu. Fiecare e liber sa actioneze cum vrea el, in propriu interes sau dezinteres. Nu consider ca sunt eu cel care sa decida cum si cât sa fumeze X sau Y, sau cât alcool sa consume. Eu am pus niste cifre, factuale. Ai dreptul sa te pisi pe ele daca asta e scopul tau venind aici intr-o sâmbata dimineata. Nu am nici o problema cu asta. Ai comentat, ti-am raspuns, asa, mai taios, mai tâmpit, mai putin inteligent decât tine. Daca nu comentai, nu aveam absolut nimic de spus, nu exista nicio interactiune si era ok si asa.

    • „consumul creează wealth”..”ne ducem un cap dacă ne oprim din consum”.. dacă ai și studii economice și tu crezi când spui asta, înseamnă că propaganda pro consum folosește niște detergenti foarte puternici, poate prea puternici, dar ce sa mai zic, merita felicitata pentru reusita..

      00
    • NOU
      #116

      Wtf? Propaganda pro consum???:))))
      Oricum, daca vreti sa depasiti vreodata momentul liceanului angoasat care crede ca l-a prins pe Dumnezeu de picior, putem sa discutam punctual, pe argumente. Despre imposibilitatea calcului economic in socialism, de exemplu. Ma rog, prima data despre ce inseamna calculul economic, bineinteles.

      00
    • N-am eu fatza sa discut cu un premiu Nobel pentru economie. Sau cu Adam Smith reincarnat.

    • Mr Yng, poate ar merge o intalnire la Ase cu profesorii noștri de micro și macro economie și să mai explice odată anul I de facultate.
      Sau mai bine le explici tu lor cum consumul de lucruri inutile generează wealth, cum functioneaza piața in capitalism si cea in socialism..

      00
    • NOU
      #119

      Daca te aude Glavan rade de tine de se prapadeste:)

      00
    • NOU
      #120

      Uite, asta trebuia sa studiati voi in primul an: https://www.amazon.com/Creating-Wealth-Ethical-Economic-Perspectives/dp/1609279646

      In schimb, voi ingurgitati necritic orice va hraneau dinozaurii aia s(in)ecuristi.

      00
    • Ah, acum am înțeles de ce pentru tine termenul de wealth nu ar avea echivalent în limba romana, deși exista chiar mai multe: bunăstare, prosperitate, bogăție..

      Yng prietene, crede-mă ca proful tău de la Romano-Americana, împreună cu colegii și profii lui „s(in)ecuristi” de la Ase se distrează maxim pe seama unei categorii de pseudo-economiști produsa de facultățile particulare.

      00
  36. NOU
    #122

    Ramane cum am stabilit:)

    00
  37. Referitor la modificarea percepției oamenilor, manipulare, propaganda etc. mie mi s-a părut interesant și util sa citesc despre „fereastra Overton”. Din păcate nu este doar ceva ce tine de domeniul teoriei conspirației, este ce vedem ca se întâmplă în viata zilnica, de la creșterea preturilor pana la unde vreți voi, imaginația este limita..

    https://intelligence.sri.ro/fereastra-overton-manipulare-la-nivel-inalt/

    00
    • Interesanta „fereastra Overton”. As folosi-o sa-mi promovez ideile tâmpite. Si sa-l discretez pe Adam Smith, of course.

  38. Ideea este ca economia/marketing-ul exploateaza la maxim slabiciunile oamenilor.In asta este si un lucru „bun” fiindca distrage de la adevaratele probleme.

    00
  39. Eu donez deja cam 40% din ce castig. Sunt oarecum multumit de ceea ce face statul din banii pe care ii donez.

    00
  40. Japonia, acest taram special. In Japonia dupa faza cu Fukushima a crescut rata divorturilor cu 30%, oamenii efectiv divortau sa aiba mai mult timp sa-si refaca tara… numa zic :D. PS: Nu ai cum sa te opresti din consum, ai face mai mult rau decat bine… asta ca idee, s-ar creea un colaps in foarte multe sisteme si in final unul care monteaza iphone-uri e destul de nepriceput la turnat asfalt.

    00
  41. Interesanta opinie.
    Mie personal mi se pare cam trasa de par concluzia (si am sa explic imediat de ce), dar ideea de a ne mai limita cumparatul de prostii si de a dona o parte din bani unor fundatii care fac diverse, are sens. Si e perfect aplicabila la sanatate si educatie (avem spital construit din donatii, avem copii tinuti la scoala din donatii, etc).
    Cu infratsructura e mai greu. Cam peste tot statele au elaborat legi (cica in interesul nostru) care cam interzic persoanelor fizice sa se apuce singure de facut sau reparat strazi. Probabil (zice conspirationistul din mine) pentru a nu se putea vedea ca se poate, si ca se poate repede, bine si mult mai ieftin. Se cam lasa cu dosar penal. Eu mi-am adus singur niste piatra pe drumul din fata curtii (pe care nu trec numai eu), dar la mica intelegere verbala cu primarul. Ca daca derapa un prost pe pietrele alea, dadeam cu subsemnatul.

    pentru autor:
    esti prea agresiv in raspunsuri. Economia nu e matematica, asa ca pentru orice fenomen trecut exista mai multe opinii care sa il explice, iar pentru orice solutie posibila de aplicat exista mai multe teorii divergente.

    00
  42. tu ai pus acolo o categorie de domenii private, pe care „ti le faci singur” vs o categorie de domenii de comun, unde astepti „sa se faca”.

    La alea la care „ti le faci singur” nu astepti „sa se faca”. Nu vine sony sa iti dea tv, consola, etc.
    Daca alea la care „astepti sa se faca” erau in prima categorie, as fi cumparat si eu si tu cate 10m de autostrada, cate putina curatenie in oras, o noua centura pt Bucuresti samd.

    Deci nu as putea sa imi fac singur autostrada, spital sau ce mai e nevoie, dar pot sa imi cumpar singur tv, lapte de corp sau pubg. Pentru celelate astept „sa se faca” pt ca platesc indirect pentru ele

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube