Andrei se gândește că n-ar fi rău să se mute din București, că e un oraș greu și agitat, nepotrivit pentru creșterea unui copil mic. Ca unul care a făcut pasul ăsta acum 9 ani și jumătate, pot vorbi din experiență.
Prima și cea mai importantă caracteristică a mutării în alt oraș este prezența unui venit. Unul dintre soți trebuie să aibă un loc de muncă undeva, din care să poată susține întreaga familie o perioadă, până găsește și al doilea soț ceva de făcut.
Și asta e o problemă mare, pentru că în majoritatea orașelor unde e mișto de trăit nu sunt locuri de muncă. În Brașov, de pildă, sunt joburi fie de programatori și alte meserii foarte tehnice, fie de salahori. Joburile în marketing, management sau altceva white collar sunt relativ puține și prost plătite. Degeaba ești marketing manager la ceva multinațională recunoscută național cu sediul aici, salariul este local, nu național.
Faza cu salariul e cam așa: toți care vor să se mute din București gândesc în termeni de București partea cu banii. E foarte greu să înțeleagă și să accepte că viața e mai ieftină în provincie, distanțele sunt mai mici, deci pui mai puțină benzină, chiriile sunt mai mici și tot așa.
Vorbeam în weekend cu cineva, un afterschool în Brașov este 600 lei, în București este 1.600 lei.
Ce câștigi dacă te muți în provincie?
- E liniște
După ora 20, traficul de pe străzi scade. Știu, e ciudat, m-am uitat dubios în primele zile, dar apoi mi-am explicat. Oamenii ies la 5 sau la 6 de la serviciu și în 20 de minute, maxim, sunt acasă. Nu sunt claxoane, nu e trafic non-stop, nu sunt idioți cu motoare ambalate zi-lumină.
Am fost la Auchan la ora 9 seara în timpul săptămânii. Erau maxim 30 de persoane înăuntru. - Nu sunt vagabonzi
Când temperaturile scad noaptea sub -20 grade, parcă nu-ți mai arde să stai pe străzi. Te duci la București, că acolo sunt moldoveni milostivi. - Nu sunt câini fără stăpân
Și pentru că e frig și pentru că oamenii înțeleg că nu e ok să lași câini pe stradă, că nu folosește nimănui. Țin minte, în fiecare primăvară e un articol în unul din ziarele locale în care se spune că autoritățile nu își fac treaba, pentru că iar au apărut câinii vagabonzi în oraș, doar că e vorba de aceiași trei câini, o namilă cât un urs și doi sateliți ai lui. - Problemele se rezolvă mai repede.
Am notat aici cum și cât a durat să schimb contractele la utilități în Brașov. Cam orice altă problemă similară se rezolvă mult mai repede decât la București, și pentru că oamenii sunt mai puțin, și pentru că sunt mai civilizați. - Mai mult timp liber.
Închipuiți-vă că durează 15 minute să traversezi Brașovul de la un capăt la altul cu mașina, deci nu faci o oră până la muncă și o oră înapoi. Practic, câștigi două ore pe zi doar de aici. Eu plec constant cu cinci minute înainte unei întâlniri, că poate prind un semafor sau două și nu fac 3 minute până în centru, poate fac cinci.
Dacă aveți niște bani puși deoparte, cumpărarea unei case e mult mai lejeră, prețurile fiind un pic mai mici și majoritatea cartierelor mai aerisite, cu parcuri, cu parcări…
Dezavantaje
Cel mai important e piața muncii, care, cum am zis mai sus, e destul de lipsită de dinamica din București.
Un alt dezavantaj e că nu există foarte multe opțiuni când e vorba de mâncare la domiciliu. În Brașov avem o singură shaormerie bună, restul sunt triste. Mâncare chinezească? Da, dar slab de tot. Alte mâncăruri naționale? Nimic. Iar mâncarea care se livrează acasă e mediocră.
Viața socială se termină destul de devreme, nu poți ieși în timpul săptămânii să bei până la 1 noaptea cu prietenii, că nu ai unde. Pe la 10 ospătarii te cam ușuiesc, iar după 11 dai cu tunul să găsești ceva deschis. Concerte? Puține. Trupe celebre? Deloc. A venit Celelalte Cuvinte acum doi ani.
Trei farmacii deschise non stop și foarte puține magazine non-stop.
Fiind oraș turistic, Brașovul nu e tocmai lejer în weekend, centrul fiind sufocat de cocalari și pițipoance și cam toate localurile centrale ocupate.
Vreți o piesă de computer, eventual ceva mai special? Nasol, trebuie să așteptați să vină de pe eMAG, pentru că magazinele locale sunt sărăcăcioase.
Și, desigur, adaptarea la obiceiurile locale.
De cele mai multe ori, oamenii nu pleacă din comoditate. Știu că e rău, le displace complet, plâng în pumni, dar nu schimbă nimic. Că e rău, dar e bine.
Un infografic cu un sondaj făcut pe storia.ro despre calitatea vieții și câteva cifre pe numbeo.
Bun…si cand compari avantajele si dezavantajele, concluzia ta care e?
Pai locuieste acolo, deci…
Locuieste in Brasov, tu ce crezi?
Pe bune? Faptul ca omul s-a mutat in Brasov nu-ti spune nimic? Chiar nimic nimic?
A descoperit avantajele si dezavantajele inainte sau dupa ce s-a mutat?
@:Dan: Tu cred ca ai vrea numai concluzia fara argumente, ar fi mai scurt, pierzi mai putin timp cu cititul, oricum nu ti-a folosit cititul pina acu…
Am deschis la un moment dat o pozitie in IT, si s-au prezentat mai multi candidati. Era si unul din Bucuresti, care dorea sa se mute; cand a auzit cat oferim, ne-a zis ca nu accepta, salariul din Bucuresti fiind mai bun cu vreo 40%.
Cred ca lumea nu e dispusa sa renunte la un standard de viata (calatorii, cumparaturi etc) si sa vina la bani mai putini – in perceptia comuna fiind un downgrade. Sa nu uitam ca daca se intalnesc 2 prieteni, vor ajunge sa discute nemijlocit si de cat castiga.
De acord! Dar depinde si de viata. Eu termin jobul la ora 17 in 90% din situatii, cu exceptia delegatiilor prin tara cand nu mai e pe program ci pe cand termin si ajung la hotel. Am ramas tampit cand la ora 19 inca mai vedeam corporatisti prin Bucuresti la birou, sa-si mai termine o treaba ca prefera sa stea la birou. Pai eu la ora 19 sunt ajuns acasa, asta dupa ce am iesit, am traversat jumate de oras sa o iau pe nevasta si pe fetita de la gradi, am facut cumparaturi pe 2-3 zile si ies din oras cam 10 km ca mi-am cumparat casa in apropierea orasului. Uneori mai am timp si de plimbat cainele prin localitate in timpul asta.
Timpul cu familia nu ti-l da NIMENI inapoi, indiferent cat castigi. Asa ca atunci cand ai un job care iti duce cam 7-800 euro + comisioane… Nu pleci. Pt ca in provincie traiesti pt tine, nu pt job.
Acuma in orasele mai mari si mai dezvoltate se mai sta si pana la ore mai tarzii la lucru, nu-i o chestie la care eu, din Sibiu, sa rămân tâmpit daca o vad aici. Am si trait-o de prea multe ori.
trebuie sa zic ca si eu am crezut initial ca in provincie e viata mai ieftina si deci pretentiile la salariu sunt mai mici.
asa ca atunci cand m-am mutat din bucuresti, am acceptat un job platit cu 30% mai putin. ca sa am dupa aia supriza sa constat ca absolut totul, de la a-z este mai scump ca in bucuresti:
– chiria, cel putin la fel de mare, daca nu mai mare, pt o proprietate similara (centrala, amenajata cat de cat etc)
– bilet tramvai si autobuz mai scump, taxi +50% fata de bucuresti
– mancarea, oh doamne, dezastru la capitolul asta, foarte putine optiuni, foarte mica concurenta => calitate super scazuta si preturi foarte mari. iar pe livrare asa cum zicea si vali situatia sta si mai rau.
– sala e cam la fel sau usor mai scumpa fata de bucuresti, dar suficient de ciudat, worldclassul e de 3 ori mai ieftin ca in bucuresti
asadar, mi-am renegociat „sederea” si am obtinut un salariu un pic peste cel din bucuresti si acuma traiesc de cativa ani visu’ american de aici din fruncea tarii :)).
@Arthur: e usor sa ajungi la concluzia ta DUPA ce ti-ai cumparat casa!
cu venitul dintr-un orasel nu-ti mai luai tu casa, nici caine si nici bani de gradi nu mai aveai (exagerez si io!)
totul e o balanta: la inceput vrei bani, apoi dupa ce-ti distrugi sanatatea si linistea familiei – vrei provincie… (ca acilea branza nu are aracet )
Dacă aș avea același venit în familie ca cel din București m-aș muta oricând într-un oraș gen Sibiu, Oradea, Timișoara, Brașov, Iași sau Constanța și aș fi faraon nu șmecher.
Nu as merge în orașe mici precum Mizil, Roman, Aiud, Isaccea, Tg. Jiu, sau altele de genul ăsta deoarece aceste orașe sunt deja moarte doar că ele nu știu asta încă.
ai ratat partea cu salariul, este?
Poti sa spui ca merita sa te muti in Brasov, Timisoara, Cluj, Constanta sau Iasi… Dar ce te faci cu restul oraselor unde nu ai variante, mai ales ca tanar…
As adauga Sibiu. Locul 4-5 la salariu mediu pe tara(2200 lei), un 2 camere e 35-40 k Euro, 3 camere 42-50k, o casa la 10-15 km cu ceva curte e 60-70k noua si mai batraneasca gasesti cu 30-40 k.
Mai ai un Paltinis, o Marginime, un centru vechi, un Balea, un Festival de Teatru.
Un inginer se invarte intre 2500 lei(debutant) si 6-7-8-9 mii seniori prin IT.
Daca iau piata imobiliara din CLuj-Napoca si Timisoara, cred ca traiesti mai bine in SB si BV.
2 angajati la Kaufland pot face credit pe 30 la 2 camere, 2 programatori seniori la Conti, Marquard, Iquest etc. au casa , 2 copii, 2 masini si vad o Grecie si Turcie anual.
Cam acolo.
Si in orasul sibiu salariul mediu e mai mare. E cam stupid ca in statisticile astea se compara judetele cu municipiul bucuresti. Sa se compare municipiile cu bucurestiul. Atunci discrepantele intre bucuresti si alte orase, la Pib, salarii etc. ar fi mai realist identificate.
In jud.sibiu sunt salarii mari intr-adevar si prin medias si selimbar, dar cred ca orasul sibiu luat separat e clar peste media judetului
Ce faci daca in bucuresti castigi de 3-4 ori mai mult?
Mergi in Brasov.
Esti fericit? Daca da, stai in bucuresti.
Nu esti fericit? 1. Stai trist acolo. 2. Incerci sa fi fericit pe bani mai putini in Brasov.
Uitandu-ma pe lista de dezavantaje, as pune Brasovul cot la cot cu oricare alt orasel din tarile civilizate.
Tocmai sambata ce am asistat la Brasov pe linia 23 de o suedejeala maxima in autobuz, cum ameninta un ghertoi cu burta pe un batranel ca-l omora in bataie fiindca i-a facut un repros ca n-avea loc sa treaca de el.
Plus multi suedeji pe la gara, prea multi chiar. Deci, eu zic sa nu mai facem comparatii exagerate. Suntem in Romania. Indiferent de oras, civilizatia adevarata se mai lasa asteptata.
@adi
Adica chestii pe care le vezi si in oraselele din vest
@m, in Viena am stat ultima data 2 zile in concediul din decembrie si am colindat orasul, deci am circulat mult cu metroul si tramvaiul. Lume foarte linistita si civilizata, semn ca nici nu exista bariere/turnicheti. Desi e un oras ultra-turistic si se aduna toate natiile acolo, chiar e lume okay-ish. Da, e mai bine Brasov ca in Bucuresti, din punct de vedere al civilizatiei. Insa pana la a compara cu Vestul mai avem de mancat mult…si fara sa facem burta.
„Deci, eu zic sa nu mai facem comparatii exagerate. Suntem in Romania. Indiferent de oras, civilizatia adevarata se mai lasa asteptata.” – aidi uăi, numbeo zice că ” într-un top al calităţii vieţii în oraşele din întreaga lume, în 2017 Clujul se află pe locul 70, în faţa unor oraşe precum Los Angeles, Stockholm sau Dublin.”, so it must be true, right ?
/sarcasm
@m
„Adica chestii pe care le vezi si in oraselele din vest ” – corect. Ce nu știi tu însă e că în maxim 5 minute ai 3 mașini de poliție care vin să-l ridice pe gherțoi. Eh, de fapt vorbesc prostii, mare diferență între România și Elveția nu prea e …
ps : in tarile civilizate poti să ajungi la bulău inclusiv pentru un simplu scuipat. Nașpa, nu ? https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.google.ca/search%3Fq%3Darrested%2Bspitting&q=EhAgAUHQAAIdkwAAAAAAAAAAGJrxu-sFIhkA8aeDS3Y9sUWZgS_lPW1Umfy1KF4zrqJcMgFy
Dupa cum ziceam, mare diferenta fata de orasele din Vest nu prea e … si aici se impart pumni in trafic, ca-n Romania …
https://www.youtube.com/watch?v=L6WtsakHbB0
La 0:45 incepe bataia, la 5:00 sunt deja 2 echipaje de politie la fata locului. La fel ca-n Romania …
https://www.youtube.com/watch?v=NOtQTgxxQn8
Deci da, cam ca-n Brașov…
https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/transit-arrest-bus-woman-baby-bc-1.4170415
Să vezi ce trist e la Alexandria. De civilizație nu putem vorbi. Nu există cinema, mall, librărie, teatru, concerte, absolut nimic. Seara sunt deschise câteva cârciumi împuțite și cam atât.
Știam că e locul perfect să-mi trag vilă.
in schimb faraoni gramada…
esti in imparatia dragnei, coane. ce te-ai astepta sa gasesti?
care ii shaormeria buna care livreaza si acasa ?
intr-o perioada serveam de la azima, dar nu livrau la domiciliu.
andos.
ai lucrat la azima?
Nu avea si emag magazin?
A fost concert Parazitii vineri
La cat de mic e Brasovul alea trei farmacii sunt ok. Cu un Uber te costa 10 lei dus intors.
Care e shawormeria buna?
Da, cu bautul e grav rau. Putine locuri ok si in afara de weekend e trsit.
Daca stai in Tractoru ai rupt-o in fericire cu traficul. Pana la Faget mori incet.
Aeroport nu o sa fie in urmatorii 10 ani ca le iese prea putin la furat asa ca nu au de sa se agite. Autostrada spre Sibiu nu se misca iar aia spre Bucuresti o sa fie doar o conducta de adus cocalari, deci mai bine nu. Nu ca ar fi in stare sa o faca mafia din CNADNR si PSD.
Da, salariile sunt mici fata de Cluj si Bucuresti dar parca imi pasa mai mult de timpul liber si sa ajung sa iau mizerii gen neuro optimizer, atunci ceva s-a futut rau de tot.
Mai este ceva taranet prin oras, mai sunt si moldoveni dar muuult mai putini decat ce gasesti in Bucuresti. Plus ca avem mult mai putini interlopi. Se vorbea ca Nicu Dascalu conduce business-ul cu taxe de protectie si prostii de genul asta, politia evident ca primeste comision, dar macar e mult mai liniste ca in Bucuresti.
Acum o luna am vazut cam 8-10 caini vagabonzi care traversau centrul civic pe la 1 noaptea. Am schimbat instant directia de mers.
Ma mir de faza cu bautul pana la 1 noaptea la brasov. La Sibiu gasesti destule locuri care sa te tina pana la 1 fără probleme intre luni si joi. Se poate si mai bine, clar. Iar in sezonul teraselor e si mai bine, bineinteles.
Shaormerie buna e un pic mai jos de Andos: https://www.google.ro/maps/@45.6465321,25.6007768,3a,75y,109.87h,77.82t/data=?dg=dbrw&newdg=1!3m6!1e1!3m4!1s0_jm_gXX9bbXd1eKWBZwRw!2e0!7i13312!8i6656?hl=ro&shorturl=1&dg=dbrw&newdg=1 Au un sos picant bestial!
Mai omiți o chestie:
Sigur, costurile sunt mai mici în provincie pentru lucrurile esențiale / de zi cu zi, dar mașinile au același preț, la fel și benzina, și electronicele și alte produse, biletele de avion, vacanțele în afară și așa mai departe. Da, cu 1500 de lei în Brașov trăiești cum trăiești cu 2000 în București (dau un exemplu, că habar n-am), dar dacă pui deoparte 10-20% din veniturile familiei, într-un final ai mai puține economii și implicit mai puțini bani de dat pe chestiile alea care au preț nedependent de localitate.
wrong on so many levels.
Cata benzina folosesti ca sa traversezi Bucurestiul? Cata benzina folosesti ca sa traversezi Brasovul? Ok, masina are acelasi pret peste tot. Dar imobiliarele (achzitie, rata sau chirie) NU. Mancarea NU! Restaurantele NU! Haine poti purta si de la H&M, nu doar de la Marks & Spencer. Transportul in comun e mai ieftin, timpul e mai putin petrecut in trafic…
Ia luminează-mă.
uite, a încercat arthur, dar tare mi-e teamă că nu va reuși nimeni să te lumineze.
Daca vorbim de costul mancarii din super/hyper-market, preturile sunt aceleasi prin toata tara, daca nu ma insel (vezi Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl etc.).
Probabil singura diferenta e la restaurante/terase, probabil, dar tinand cont ca brasov e un restaurant turistic…
Chestia asta o observ in Constanta. Unele chestii sunt cu mult mai scumpe decat in Bucuresti, la un salariu mediu mai mic.
la faza cu mancarea ziceti prosti. si la multe altele
am stat cam 4 luni in bucuresti ( ceva cursuri, etc ) iar in rest in Brasov.
pot spune ca preturile din bucuresti pentru diverse (* mancare, legume, fructe, haine ) sunt mai mici decat in brasov. vrei haine ieftine mergi in zona dragonul rosu – > bate brintex, etc. vrei legume /fructe … cam oriunde ( in afara de dorobanti unde am vazut un 100 ron/100gr sorici damn..) este mai ieftin decat in dacia/complexul mare
alte chestii interesante bv vs buc – incercati o plimbare pe strada primavara(sau vara sa nu ziceti de clima potrivnica ) si vedeti ce fel de fete vedeti pe strada, cam cum sunt aranjate, etc. eu in fiecare zi in bucuresti in metrou (ca nu-mi permiteam alte moduri de transport ) ramaneam uimit de cat de elegante pot fi unele tipe, in brasov trebuie sa te cam plimbi sa vezi fete super dragute. am fost saptamana trecuta prin bucuresti – parfum ce sa zic, in brasov ioc ..ioc…si iarasi ioc. o fustita la 30 de fete, un machiaj la 10, etc …
brasovul e oras de munte asa ca are un aer super fain nu? si parcuri multe ?oups …avem parcul central care daca esti pe role in 30 de secunde ai ajuns la final, parcul trandafirilor si parcul tractorul, daca consideram si tampa – dap ne apropiem oarecum de bucuresti dar … prima plimbare a mea prin IOR- fucking nu se mai termina al naibii, iesisem la o plimbare cu o tipa pe la 10 seara, pana ne-am plimbat sa rontaim ceva la un restaurant la lacul respectiv ne-am dat seama ca se face prea tarziu, pana am revenit in dristor era spre 1 seara – in brasov daca plec din schei si merg incet fac o ora pana in astra. si ior-ul e unul din parcuri, initial am zis ok aveti si voi un parc fie de la mine, apoi am vazut tineretului, de herastrau stiam deja, cismigiul e superb (si era pe vremuri si excalibur langa, acum parca s-a mutat in piata revolutiei sau ceva de genul ), asa ca pe latura verde brasovul pierde incredibil
dar trebuie sa fiu corect si sa spun si de ce nu am vrut sa ma mut in bucuresti in 2 ocazii in care mi s-a propus: 1. oamenii – astia fac diferenta, multi sunt reci si cretini (discutie la sediul firmei din bucuresti pe o tema tehnica pe care o cunosteam dar era noua si ma miram ca si aia o stiu „nu-ti spun” eu:”stiu cum se face chestia asta, sunt doar curios de versiunea voastra” „nu-ti spun”) 2. locurile de parcare – la cat de relaxat sunt eu la volan, nu as putea sa parchez masina in spatiile respective, efectiv mi-ar fi teama ca o gasesc lovita, etc 3. programul la munca – brasov 8-16:30/8:14 vineri; bucuresti plecare la 7 jumate de acasa revenit acasa dupa 7 seara – no thanks. prefer un salariu mai mic dar liniste si relaxare
ps. pentru bucurestenii nou veniti in brasov, dupa euforia primei luni cred ca o sa li se urce la cap linistea de aici
ps2. deja multe zone din brasov devin extrem de nasoale cu masinile/locurile de parcare, in racadau dupa ora 18 nu prea mai gasesti locuri de parcare (legale)
@Arthur: transportul public e mai scump in BV. 2 lei/calatoria cu RATBV, dar macar mergi 50 de minute cu cate vrei. Partea faina e sa si ai conexiunile ca vin destuld e rar in afara orelor de varf.
Partea cea mai faina in BV e ca vin autobuzele la ore fixe si stii cum sa te aranjezi. Nu stai ca animalu-n statie.
–-
@norbert: Tati, Brasovul nu e pentru toata lumea. Daca ai familie si iti doresti ceva linistit da. Daca vrei zbenguiala si pusaaay mergi la Buc cu toata increderea.
Dupa 30 de ani in Bucuresti (nascut, crescut in mai multe zone, insurat, facut copil etc.) m-am mutat in BV in decembrie anul trecut. Am iesit din luna de miere and I still love every bit of it!
Trebuie sa ai si capul pe umeri. Stau in Avgd2, am locul meu de parcare. Ma doare la basca. Aici vrei sa faci o aluzie subtire cu parcarile din Bucuresti? Success.
N-are sens sa intru in discutii de parcuri etc. cand in BV ai tampa si Poiana la 3 pasi si imi zici mie de IOR. Da, Bucurestiul are nush cate parcuri, Brasovul are n munti in jurul lui, ce sens ar avea parcurile?
Cu mancarea ai semidreptate. Unele sunt mai scumpe desi f putin. Eu unul prefer sa dau aceiasi bani sau un pic mai mult decat in Bucuresti, dar sa fie produse in zona Brasovului si sa fie mai fresh. Overall trebuie sa stii si de unde sa cumperi si cand ca sa fie echitabil.
–-
@znuff: restaurantele sunt mai ieftine in BV comparat cu Bucurestiul. Zicea Vali de Andos, treceti pe la ei si convingeti-va.
–-
Acum si ceva de la mine. Totul este super ok. Cum ziceam, ne-am mutat din Bucuresti in BV in decembrie. Ne-a pus Dumnezeu mana-n cap si pe mine m-a lasat multinationala sa lucrez de acasa (pe acelasi salariu ca in Buc dar ca fara bonuri) iar sotia si-a luat post instant la Judetean (asistenta). Chiar a trebuit sa ne mutam mai devreme cu 2 saptamani pentru ca ea a trebuit sa inceapa.
Pana acum, I like everything, dar din nou, poate am fost noi blessed. Ce ma oftica, dar nu foarte mult, este ca lumea este foarte slow aici, spirit ardelenesc. Cand ma duc la vre-o banca, posta ceva, merg lucrurile in a doua fata de Bucuresti unde toata lumea era intr-a sasea.
Acum 4 ani cand ne-am gandit sa iesim din gunoiul de Bucuresti, tinteam Sibiu sau Brasov. Nu stiu de ce n-a fost chemistry cu Sibiu, si am ajuns la BV.
So far so good. Month 4 and counting.
– Am mai mult timp (ma trezesc mai tarziu dimineata etc.)
– Vad verdeata, munti cand ma uit pe geam, nu ziduri si alte cutii de chibrituri depresive
– Oameni mai onesti, mai cinstiti, mai normali
– Traficul genial
– lucruri care se misca: curatenie, organizare civica
– ies mai repede si spre vest si spre est daca vreau
Dez:
– Oamenii se misca slow, asa e zona, dar sincer incep sa adopt si ma simt mai bine – less stress
– Tre sa dai fuga la Bucuresti la un targ, un congres
– nu e aeroport (inca)
– banuiesc ca ma fac freelance daca nu mai merge cu multinationala
Traficul este chiar genial. Am vazut ca unii se gandesc la Cluj. NU va sfatuiesc, din cauza traficului care e ca in Bucuresti. Macar in Bucuresti e metrou.
Nu vad ce e wrong la asta. Poate a 2-a parte din afirmatie, ca diferenta de salarii nu e doar atat intre Bucuresti si alte orase. D-aia e bine sa ai site-uri ca Numbeo sa-ti compare si puterea de cumparare.
Iar aceeasi comparatie poti sa faci si cu orase din afara, ai niste costuri care sunt la fel dau poate mai mici decat in RO (masini, vacante, mancare in supermarket, haine etc).
Si eu am aceeasi dilema. As pleca din Bucuresti, dar unde?
Cluj sau Timisoara nu. Nu mi se par atat de diferite de Bucuresti.
Momentan Sibiu e prima optiune, Brasov a doua. Desi aud lucruri frumoase si despre Alba Iulia.
Pune si Oradea pe lista. La fel de linistit ca Sibiu sau Brasov dar:
1. Esti aproape de Budapesta (3 ore jumate, 3 ore in stilul lui zoso), 5 ore si ceva de Viena.
2. Ai apa termala. Ok, ai si Baile Felix la 8 km dar si aquaparcul Nymphaea (uita-te pe images sau youtube).
3. Centrul din ce in ce mai dragut, tot mai multe strazi pietonale.
4. Ai si localuri unde poti sta pana la 2-3 noaptea, nu e chiar mort desi e clar mai mort decat Cluj la faza asta. Dar este Bodega, un local misto care e deschis de la 8 dimineata la 4 dimineata, Crinul Alb are pizza decenta si e non stop si mai sunt 3-4 locuri. Terasele inchid insa la 23 in cursul saptamanii si la 24 in weekend ceea ce e usor nasol.
5. Ai aeroport pentru oricand vrei sa mergi undeva (ceea ce in Alba Iulia nu ai). Vor rude sa te viziteze? Ai BlueAir de la Bucuresti de 4 ori pe saptamana. De asemenea ai zboruri cu ryanair catre 5 tari dar aici Sibiu sta mai bine (Brasov sucks dpadv, tb sa te deplasezi la Otopeni sau Sibiu).
6. Traficul e lejer. E mult mai lejer decat Brasov de ex, in special in weekend.
7. Ai multe spatii verzi. Probabil cel mai mult spatiu verde pe locuitor din toate orasele mai maricele din Romania. Si se construiesc noi parcuri (Parcul Salca, Parcul Cetatii si altele mai mici au fost realizate recent).
Dezavantaje sunt, in special daca te uiti la piata muncii dar daca esti freelancer si nu vrei orase busy (Cluj sau Timisoara) eu zic ca e super ca Sibiul. Recomand sa tragi o fuga un weekend macar.
Sa stai in vestul tarii e miezul de la gogoasa. Tm, Ar, Oradea sunt la o atuncatura de bat de Croatia, Italia (munte sau mare), Austria la munte fie vara fie iarna. Am facut 8 ore pana in Praga fara sa ma agit prea tare. Budapesta e pt mine ce e Brasovul pt Bucuresteni: iesire de weekend. In plus am concerte muuuult mai bune ca in Bucuresti! Ajung in Viena cam cat imi ia pana la Sibiu… Am
5. vor rude sa te viziteze? avantaj alba iulia…
Alba Iulia e exagerat de mica (daca compari si cu sibiul ). Si daca vrei liniste aproape mormantala e ok.nu stiu de Oradea, dar sibiul e foarte aglomerat. Si aglomeratie buna, si aglomeratie rea.
Oradea nu arata rau.
Dar salariile sunt mai mari in Sibiu/Brasov. Ma refer la salariul mediu si la ce am mai auzit.
In timp ce preturile la apartamente (chirie/vanzare) par usor mai mari in Oradea in comparatie cu Sibiu/Brasov.
In Bucuresti sunt suedeji, in restul oraselor amintite de tine, mai ales in Cluj si cel mai putin in Sibiu, sunt tarani. Zgarciti, rai si meschini. (Sa curga minusurile…) Fara imagini idilice, fara cultura, doar o spoiala de snobism. Dar poti avea casa cu piscina, aer mai curat si liniste. Alegi unde vrei sa traiesti si iti asumi. Pe urma te apuci de calatorit…
După câțiva ani de Drumul Taberei m-am cărat la Cluj, același job, aceeași firmă, alt punct de lucru
Oricum o dădeam de când cu toate lucrările de la și pentru metrou nu o scoteam sub un 45 de minute până pe la Romană / Dacia un drum.
Acum fac 15 minute, când eram la altă firmă făceam cam 5, că eram la 500m de birou. Pe jos
În 30 de mimute pot ajunge când oricând la niște aer curat în pădurile de lângă oraș. Și mai prind 2 ore de soare chiar dacă ies la 6 de la muncă. Vara, gen.
Am zis că dacă o fi gata Bucureștiul peste 10 ani poate ma mai duc înapoi, până atunci e doar chin.
Dezavantaje:
– 8-10 ore până la mare
– mulți țărănoi
– baruri etc slăbuțe
– slabă treaba cu spațiile verzi, mai slab decât în București
– cam la fel de aglomerat
Uite de asta am ales Iasi-ul si nu Cluj-ul despre care toți spun ca s-a aglomerat, cam cum era Bucureștiul acum 10-15 ani.
Chirie mi-am găsit ușor in 2 zile, lucrez in IT si am job la 15 minute de mers pe jos.
Multe restaurante si cluburi sunt in zona Centrala si in zona Palatul Culturii, cam 2-3 concerte faine pe luna (de la BUG Mafia, Vama Veche, Motans pana la Robin and the Backstabers).
In iunie-iulie sunt 2 festivaluri de muzica, cel mai mare este Neverwas la marginea orașului unde poți sta la cort.
Oamenii sunt mai docili, zâmbesc tot timpul, la magazine primești tot restul si bon fără sa ceri iar printre blocuri găsești usor loc de parcare.
Vagabonzi si maidanezi găsești cam ca in orice oras din Romania dar nu ca in capitala.
In legătura cu uzinele, tocmai s-a anunțat deschiderea unei fabrici noi.
Singura problema este lipsa autostrăzii dar ai drumul E85 plus aeroportul recent renovat unde in primele luni din 2017 au existat aproape 80.000 de călători iar un bilet spre Bucuresti este 80 Ron la Blue Air.
Ai parc mare in gradina botanica, printre cele mai mari din tara plus zona de relaxare in spatele Palatului Culturii, 2 mall-uri mari, toate tipurile de supermarket, nu ai Ikea dar poti comanda sa primesti produsele acasa, zona pietonala pe bd. Stefan cel Mare pana la Palat, multe cofetarii bune si preturi decente.
Taxiul este 1.99 Ron, un bilet la bus/tramvai este 2 ron, sunt multe cafenele si ceainării, multe restaurante cu burgeri , pizza si mâncare moldoveneasca iar unele shawormarii au si livrare la domiciliu.
când am plecat din bucurești, in militari erau două haite de câte 20-30 maidanezi fiecare. și se încăierau și se lătrau printre blocuri. dar nu, maidanezi nu sunt peste tot.
@florin ai uitat ce era mai important „pasaret fara numar”.
În 2010 când m-am mutat în Militari era plin, bașca îi vedeai ziua dormind în fața magazinelor cu burțile umflate. Acum nu am mai văzut unul în afara de cei cu stăpân, de când cu relocarea/eutanasierea/hinghereală/etc. culmea au dispărut. Nici printre blocuri când mă plimb cu fii-mea nu mai zăresc. Nu neg să mai fie pe străzile dubioase dar lătrături și alergatul „cu bucurie” spre trecător nu am mai prins.
Las-o mai moale cu Iasi-ul ca e una din cele mai proaste variante. Sunt din Iasi dar am mai locuit si in alte locuri: atat praf si mizerie ca in Iasi, rar gasesti. Brasov, Sibiu sunt occident pe langa Iasi. Caini vagabonzi peste tot? Cred ca glumesti, in Brasov am vazut extrem de rar pe cand in Iasi sunt cateva haite in fiecare cartier. Iar de parcari nici nu mai zic: e un haos total, fiecare parcheaza pe unde vrea, pe cand in Brasov sunt foarte multe locuri de parcare amenajate. Aglomeratie: la ora 18:00 faci minim o ora dintr-o parte in cealalalta a orasului, in Brasov maxim 20 min. Patriotismul asta local ne face sa nu dorim sa progresam, credem ca e totul perfect.
Am cochetat de mai multe ori cu idea de a ma muta in alt oras. Fiind programator si angajat la o firma care permite „remote working” pasul nu ar fi foarte greu pentru mine, dar motivele de no-go au fost (in ordinea importantei):
1. Locul de munca al sotiei (chiar si al meu, pentru ca daca ma mut la o firma „locala” voi fi platit mai putin)
2. Asistenta medicala – am abonament la o retea privata. Reteaua aia nu are puncte de lucru in toata tara. As putea sa renunt la asta si sa apelez la sistemul de stat, la nevoie dar… nu. Abonamentul asta ma face sa ma duc periodic la un control pentru ca e simplu – ma programez in data x, ora h, sunt acolo, primit la timp ( + / – 10 min) si plecat. Nu fac anticamera la diversi medici.
3. Lipsa distractiilor – concerte, festivaluri etc. (sa nu-mi spuneti de Untold, ma lasa foarte rece)
Cam unrelated – ai reușit să folosești vreun beneficiu al acelui abonament? Că eu, sincer, după experiențele avute și după ce mi-au spus și alții – nu îi văd „beneficiile”.
abonament corporate tot asa la o prietena, a fost de vreo 4 ori pentru diverse, de fiecare data terminat in 10 minute „esti ok, totul e bine”. bine ca apelat si la stat si a descoperit niste probleme
aia la abonament te iau ca ai venit „moca” de multe ori si vor sa scape la fel de rapid de tine.
ps. nu peste tot este asa, cazul concret de care zic eu imi scapa acum numele de la centrul medical, m-am uitat maps si nu-mi amintesc sa-i fi zis „regina maria” – acum asa apare pe spaiul independentei (int cu costache negri) , de 2 ori la ochii – dureri de cap/ vedere incetosata, si 2 ture la stomatolog maxim 5-10 minute stat efectiv (abonament bussiness, ceva banca top 3 .ro)
@cladiu – da, l-am folosit, si chiar in mai multe randuri. Pentru urgentele sotiei, ale copilului etc. Nu discut competenta medicilor (vezi comentariul urmator) pentru ca si la privati am dat de diverse „poame”, dar din fericire nu am avut nici probleme mari pana acum. Eu de cele mai multe ori m-am dus pentru consult si analize de sange, nu cu probleme specifice.
Concerte puţine? Treci pe la Kruhnen, să vezi cam ce se întâmplă acolo. Culmea, le organizează tot un tip mutat în Braşov. În rest, de acord cu tine. E fain aici.
Chiar azi am trecut pe acolo si Kruhnen e inchis de una din institutile statului
@Catalin, ala inchis e Rockstadt, nu Kruhnen. Oricum, ar trebui sa se deschida in curand.
Clujul a ajuns un soi de Bucuresti putin mult mai altfel.
La fel de aglomerat intre anumite ore, dar nah..
Piata imobiliara este mai sus decat in Bucuresti.
Ultimul maidanez vazut era de fapt un caine scapat dintr-o curte, saracul era speriat de bombe.
Nu se pune problema de locuri de iesit, de comandat papa acasa, viata sociala sau alte manele.
M-am plans intr-un mail la primarie ca am vizibilitate spre zero la iesirea de pe strada si de asemenea ca nu prea exista multe cosuri de gunoi.
In 8-10 zile am avut oglinda in coltul strazii si cred ca au cam facut exces de zel la cosuri de gunoi (unul la fiecare trei stalpi)
Locuri de parcare gasesti greu uneori dar e normal, orasul asta e vechi, strazile inguste si masinile s-au dublat sau triplat.
In cartierele cu deficiente la asa ceva s-au construit parcari pe 2-3 nivele.
Initial au stat goale, ca nah, de ce sa dai bani cand o poti tranti pe spatiul verde sau sa faci lego cu vecinii, 3 pe doua locuri.
Eu mi-am furat amenda, in fata casei mele, ca-mi fusese lene sa-mi bag masina in curte.
Acum bag masina in curte.
N-as sta in Bucuresti sub nici un fel de forma.
Da deplang si eu traficul inghesuit, afluenta de tineret spre multinationalele sau spre universitatile de aici de ne-au ridicat astia pretul la imobiliare pana la cer, da, la oamenii aia le trebuie o vreme pana se slefuiesc dar e rezolvabil.
Si da e un oras la fel de scump daca nu mai scump decat Bucurestiul, toate astea cu un bonus.
Clujul are nevoie de metrou. Si numai o linie floresti-someseni(bine, stiu ca nu-i putin ).
Așa, dă-le idei…
ai treabă mâine pe zi?
Îs plecat până seara din oraș apoi rup Poiana pe mobră (ăsta e un + pentru Brașov)
dă un semn, am nevoie de o mașină pentru un drum la aușan
Îți aduc cască să te dau o tură? Vorbim maine
Ce misto e sa stai in Oradea si sa ai venit de Bucuresti. Ski la 80 de km, apa termala cata vrei ( chiar si incalzire cu apa termala, daca esti norocos ), parcuri, liniste. Uneori mai sunt nebuni cu pistoale, dar le trece repede.. In compania in care lucrez am colegi din constanta, ploiesti, Tm, Arad plus alte zone. Deci e clar o tendinta de relocare a oamenilor spre zona asta. Chiar si ca necalificat gasesti joburi la 1500 net. Cu 70 lei ma duc dus-intors in Budapesta. Masina pe gaz, deh Apropo, gazul e 1,9 – 2 lei/ litru. Cat mai costa in alte orase?
La 6-7 ore e Cracovia, o destinatie perfecta pentru un weekend. Cum zicea cineva mai sus, avem aeroport foarte bine conectat cu diverse orase. Si mai sunt multe chestii faine dar le tinem pentru noi
Oradea e mai aproape de 6 capitale decat Bucuresti cu masina (dar de Bucuresti e conectata cu avionul (BlueAir si TAROM).
Ajungi in Budapesta, Bratislava, Viena, Belgrad si Zagreb mai repede ca timp, iar in Ljubljana cam egal). Trieste e usor mai departe cu masina de aici decat Bucuresti. Practic in aceeasi zi ajungi pana in Venetia sau Graz daca doresti. Cracovia e o alta destinatie de weekend faina dar sincer eu prefer Lvivul.
Eu am venituri de Suedia ca freelancer si nu imi place lipsa de diversitate culinara (s-a inchis Graf recent), nu gasesc mancaruri etnice sau un sushi bun. In rest insa nu ma plang si cu un copil e un oras foarte ok la standardele de Romania. Din pacate trebuie mentionat „la standardele de Romania”.
Ca negativ viata culturala nu e foarte bogata de asemenea, aici atat Clujul cat si Timisoara stau mai bine. Ok, nu e Ploiesti sau Constanta dar nici departe nu e. Macar e aproape Budapesta
uitati o chestie esentiala la Oradea – oamenii, astia sunt un bonus parerea mea.
din cam toate orasele pe care le-am vizitat aici mi s-au parut cei mai corecti. in felix acum 2 ani a trebuit sa-i spun vanzatoarei ca ma duc la magazinul vecin si cumparat crema calmanta dupa bronz pe care ea nu voia sa mi-o vanda pentru ca imi recomanda altceva ( mai bun ce e drept dar cand ai un fix ca mine te ti de el :D) la 50% din pret.
piscina – tot felix, stateam la o terasa asteptand niste mititei, la masa vecina 2 tipi ~ 50-55 de ani, isi lasa mobilele pe masa + berea … pleaca sa se racoreasca in apa, ma uit lung dupa ei s-au dus destul de departe ca sa-mi iasa din raza vizuala. dupa 20 de minute au revenit sa-si termine berea, telefoanele erau la locul lor pe masa
la mare doar prin tinerete faceam asa, lasam prosopul slapii si tricoul dimineata si reveneam spre seara de la fotbal, inot, etc acum nu as mai face asa ceva
Intreb: serviciile medicale nu sunt mai slabe in tara decat in Bucuresti? Ca vad ca de asta nu a amintit nimeni.
Ce experiente ati avut?
Noi recent am avut de nascut si dupa multe discutii am ales spitalul de stat (!) desi ne permiteam orice dar voiam un doctor anume. Am ramas foarte placut surprins. Am platit 115 lei pe noapte in plus pentru salon propriu (cu factura bineinteles) si am dormit cu sotia in camera dupa cezariana, asistentele foarte dragute desi overworked. Personalul auxiliar cam urat. De spaga nimeni nu a schitat nimic dar am cumparat cadouri la asistente in momentul externarii (daca schitau nemultumiri ca nu dau plic nu faceam, dar realmente au fost foarte dragute si profesioniste).
Curatenie imaculata, baie in camera foarte curata, dezinfectata zilnic (cu produse hexipharma probabil). Insa asta e la maternitate si am inteles ca la ortopedie sau neurochirurgie situatia e nasoala.
Spital privat exista, e ok.
e relativa si asta in Bucuresti. am avut o urgenta si am ajuns la Spitalul Pantelimon (stateam relativ aproape, era noapte, era urgenta) si … am stat vreo 6-7 ore pana a venit un medic adevarat sa ma vada. pana atunci am primit o injectie. apoi au vrut sa ma taie tot ca sa scoata niste pietre de le fiere. m-am dus la Spitalul Militar si s-a rezolvat ceva mai bine.
si clinicile private sunt in mai toate orasele maricele.
Spitalele sunt mai prost echipate decat in Bucuresti. Nu foarte, dar mai prost pentru ca in Bucuresti s-au bagat multi bani in aparate in ultimii ani. Deh, de acolo iese spaga la licitatii.
Pe de alta parte, sunt mai bine echipate decat in Bucuresti la medicamentatie.
Medicii nu sunt varf de lance dar sunt mai constiinciosi decat la Bucuresti. La Tg. Mures care e aproape sunt mai buni.
Ai si spitale private daca vrei.
PS. @Vali, imi da o eroare aiurea cand dau submit la comenturi, intra pe bagina de comment-submit si sta acolo cu blank. Am intrat si cu incognito, primul comment ok, al doilea la fel eroare. Nush daca s-au dublat unele, poate e de la mine, o sa dau un reboot.
Clujul e cam pa fel ca Bucurestiul la capitolul asta…
Ce te faci cand nu ai nevoie de EMAG ?
Când ai chef, timp și inspirație poate bagi un articol la fel de bine documentat și despre opțiunile de case in Brașov sau pe lângă Brașov. Poate in vreo doi ani mai vine un moldovean in plus in zona aia
Salut. Eu zic … sa veniți la Sibiu! Locuri de munca in multe domenii, si continua sa apăra pe piața tot mai multe locuri de munca…
Festivalul de teatru si altele , raliul Sibiului , târguri (Crăciun , olarilor , etc) piețe , autostrada , cluburi , mall, terase si alte lucruri. Ai de unde alege. E drept… la categoria cu spitale e doar Ok… dar asta e problema peste tot in țara.
Sibiu? Cam pleaca oamenii de acolo, stiu eu un etnic german (ceva profesor de fizica), lucreaza acum in Bucuresti, prin Cotroceni.
Ultima oară când am fost la Sibiu, am înotat printre cerșetorii din zona gării și mi-am rupt mașina într-o groapă. E diferență mare între imaginea reală și fotografiile photoshopate de pe net.
Și apoi, de ce-ar alege un student, de exemplu, Sibiul, care are o universitate fără tradiție, înființată în 1990?
Viata in oraselele de provincie moarte din punct de vedere economic e cumplita, in special pentru tineri. Nu degeaba sunt depopendulate masiv si toata lumea se inghesuie in Bucuresti, Cluj, Brasov, Constanta. Polarizarea popendulatiei se va accentua din ce in ce mai mult in viitor. Duceti-va in oraselele din provincie sa vedeti popendulatie imbatranita, fețe triste, incrancenate, lipsite de orice speranta, case care stau cu anii de vanzare, blocuri degradate, disperare, saracie, liniste apasatoare.
cât costă o casă într-un oraș mort economic?
Mai aveam si eu fantezii sa-mi iau un apartament (cel putin) intr-un oras din asta mort, dar dintr-o zona faina. Sa fie tot din Ardeal, ca sa fie aproape si de granita de vest si cu mai multa sperante de revitalizare, ori din turism ori din alte ramuri. Cea mai hard fantezie era valea jiului. Dar merg si caras Severin sau prin muntii apuseni pe undeva. Alt oras maricel si bătut de soarta e tarnaveni, dar nu e o zona atât de faina ca celelalte. Aiudul ar mai fi, si tot aproape de zone care stau bine (blaj, alba-sebes, Cluj)
@Vali, indiferent cat costa casa, daca n-ai un job/venituri s-o intretii degeaba e ieftina. In plus asistenta medicala e sub nivelul marii si tinde spre minus infinit. Ai mei locuiesc intr-un oras d-asta. Vor sa se mute in Buc desi au casa super bine pusa la punct fix din motivul asta. Desi asta implica gasirea unui job pt tata ca mai are 2-3 ani pana la pensie. In iarna mama a avut o problema care s-ar fi putut termina extrem de urat (mi-e teama sa ma gandesc cat de urat) daca in spital nu s-ar fi nimerit de garda una dintre fostele eleve ale tatalui meu (tipa insista sa profeseze si in oras desi are contract in Anglia 2 saptamani/luna).
In rest preturile din magazine sunt la fel ca-n Buc, iar oferta e jalnica (sa cauti smantana pt frisca sau fructe confiate), haine din Europa si Dragonul Rosu, in piata doar in plin sezon sunt cu cca 20% mai mici, locurile de luat masa in oras le numeri pe degetele unei maini, de comandat-in vise, evenimentele culturale lipsesc cu desavarsire, o piesa de teatru e un vis umed.
De curând m-am mutat din Galați în Tulcea. Nu știu cum sunt chiriile aici,dar aici sunt undeva la 800-1000 de Ron fara utilități pentru un apartament cu doua camere. E drept că lucrez că și inginer in șantierul naval și am un salariu undeva la 2200 Ron că și debutant..si locuiesc cu încă un coleg de muncă
Era mai interesant daca te mutai din Galati in Braila.Sau invers??
bah! voi la Brasov il aveti pe Godina, bun tare! as schimba Timisoara pe Brasov mai mult datorita dealurilor si climei, da’ in Bucuresti nu m-as muta.
Iasi, Brasov si Bucuresti sunt cele mai poluate orase din Romania= procedura de infringement din partea Comisiei Europene( scriau ziarele zilele trecute)
In privinta celorlalte orase, toate au cartiere bune si cartiere naspa.
De ex, pe parte de medicina, imi place Tg Mures dar acolo sunt suedeji la greu asa ca…
Citeam un top al oraselor. In 2006 era Timisoara acum e Oradea, peste 10 ani s-ar putea sa fie Sibiu sau Alba Iulia
Punctul 3 e usor de rezolvat la Brasov: Nu prea poti sa ai maidanezi in oras daca ii mananca urșii.
Si prefer sa ma întâlnesc cu maidanezul decat cu ursul.
Brasov e „oras mic” ? nu de alta, dar sa stim scara de masurare, de exemplu Blaj, ce fel de oras e ?
punctiform
Btw sugestii pt un orasel in care nu se violeaza/talharesc/omora babele si mosii aveti? Si ceva spital ca lumea pe aproape. Si fara suedejime
Exclus Moldova cu toate ca e frumoasa.
Se doreste zona de deal( sa nu fie asa cald). Chiar si idei de comune daca sunt apropiate de orase.
Sibiul (chiar daca avem regele suedejilor, dar…totusi, regele) si Brasovul sunt orasele cu peste 100 mii de locuitori din romania cu cel mai mic procent de suedeji. Oficial, care poate e proportional cu cel real. Dealuri avem. Desi născut si crescut pe aici, tot ma minunez de cat de rapid dupa ce plec cu bicicleta din Sibiu ajung la păduri de brazi si râuri de munte. lux. Si repede ajung si in anglia, Austria, Spania, Germania si Italia ca, spre deosebire de brasov, avem si aeroport
@m: Stii ca in Sacele care practic e lipit de Brasov ca Selimbar de Sibiu ai cea mai mare comunitate de suedeji din Romania, peste 15.000 in cartierul Garcini, nu? Ca pasc caii printre vilele alea lux-belvedere de la Bunloc, nu? Ca Sacele e singurul oras cu spor demografic pozitiv din Romania, depasind Fagarasul ca popendulatie si ajungand al doilea municipiu din Judetul Brasov?
Stii ca Araci, Tarlungeni & co. te ia cu fiori cand treci pe acolo vara, nu? Daca nu-i vezi pe strada inca nu inseamna ca nu exista.
@floo
Atunci Sibiu unde e spor demografic pozitiv in localitatile din jur nu datorita suedejilor
Am plecat din oraș foarte mic in oraș mare doar ca sa descopar ca orasele mici sunt oricum mult mai faine.
Pe mine ma ajuta si faptul ca in orasele de provincie e mai ieftină viața pentru ca freelancingul inca nu produce sume foarte mari si oricum nu sunt genul care sa manance zi de zi la (alt) restaurant de fița.
Oricum, prefer sa am mai mult timp pentru ce imi place, nu sa stau 3 ore in sedinte nefolositoare.
Deci dacă o sa ma hotarasc sa ma opresc din calatorit si sa ma stabilesc undeva, sigur o sa ma indrept spre un oraș mai mic.
unde ai mai vazut caini fara stapan prin Bucuresti?
Eu am vazut trei azi dimineaţă: unul în zona Piaţa Unirii – Bărăţie (era foarte tare, se căca din mers…) şi doi în zona Vasile Lascăr – Ştefan cel Mare. Mai sunt destui prin Militari, în zona dinspre Roşu. Pe la periferii mai vezi de obicei, or mai veni din localităţile din jur. Oricum, ideea e că încet-încet apar din nou.
Pai normal ca apar din nou ca nu se face nimic impotriva abandonului. in sud spre Glina se lasa puii n pungi, 1-2 cat traiesc…se inmultesc rapid. Merge bine afacerea astora strang, omoara, iau banu gros, apar altii. Chiar crede cineva ca vor sa fie oras civilizat si fara animale chinuite sau care chinuie pe strazi in Bucuresti?
@zoso: un off topic nesimtit.
Am aflat cu uimire ca o sa fiu tatic a treia oara( tot cu nevasta-mea, plictisitor, stiu). Am unu’ de 5 ani jumate, una de 1an jumate si unul sau una de 1cm jumate( asa zice ecograful), dar-ar ciuma-n el de Cricova Cabernet.
Aaaaanyway, tre sa schimb masina. Dau o janghina de golf 4 mai pun de vreo 3 ori pe atat si vreau un Minivan SH 7 seater. Buget: 7-9 mii Euro. Vreau benzinara, motor maxim 1.8 fac 80% in oras intre 10 si 13 mii km pe an
Intrebari cacalau:
1. Pareri Mazda 5 vs. Touran vs. Zafira vs. Toyota Verso vs.
2. Sfaturi achizitie din Germania? Am ceva neamuri in zona, am mai fost de vreo 10 ori, la ce sa ma uit? ( stiu ghidul lui Buhnici)
3. Stiti, aveti de vanzare?
Scuze de offtopic inca o data.
1. mazda 5 nu știu, dar touran și zafira sunt testate și paratestate. unii zic că touran e mai bun, alții zic că zafira. mie imi place mai mult zafira pentru că VAG sucks
2. te uiți pe net, dacă la autohaus se vorbește altceva decât nemțește și, eventual, engleză, fugi. de obicei turcii și polonezii se ocupă de manevre cu mașini, dar nici germanii nu sunt ușă de biserică.
3. am un flex bun, facem din golf 7seater?
Si eu tot la un Touran ma gandeam. Poate chiar Sharan daca ploua cu bani in weekenduri asa, sa am de achizitie si motorina in general.
@zoso: daca dai 2300 de euro pe Golf poti sa ti-l pui breloc la cheile Octaviei… Oh… wait.. Jigodie mare mai sunt…
Sa zicem ca intr-un oras mic, de care nu multi au auzit, as castiga, impreuna cu sotia, cam cat in Bucuresti? Ar trebui sa ma mut? De ce? De ce nu? 😊
Brasovul nu e chiar mic, are 250.000 de locuitori. Un mini-Bucuresti. Pentru mine personal e prea mare. marimea ideala este pe undeva
Bucuresti este foarte frumos ca oras turistic. In general calitate foarte buna la preturi mici. Printre cele mai bune raporturi pret calitate din lume, cu siguranta cel mai bun din Europa. De locuit permanent este insa iadul, seamana cu un oras arab locuit de arabi.
Daca tot comparam orase, nu inteleg de ce trebuie sa ne limitam la romania. Exista locuri mult mai frumoase in europa. In general orasele sau satele de pe langa orasele medii.
Eu sincer te invidiez.Desi nu stau in Bucuresti majoritatea firmelor cu care colaborez sunt in buricul targului. Deocamdata nu pot parasi zona asta pt ca jobul meu il pot practica doar aici. Eu cand conduc in Bv mi se pare ca sunt in alta tara. La fel si in Sibiu. O singura data mi-a taiat unul fata la o depasire si cand ma uit mai bine era de Bucuresti. Poate mi se pare mie dar dupa ce te indepartezi de capitala cam cu vreo 75 de km aerul incepe sa fie mai curat. Si oamenii mai normali. Parca dispare mirosul ala de smekerie , shaormarie, si soferie . Parca si masinile cu B la numar incep sa dea semnal cand e nevoie si prioritate cand trebuie.Ma rog unele dintre ele.
Mi se pare ca daca salariile alea mari din bucale s-ar muta in Bv ar aduce dupa ele si toata nebunia aia de care incercam noi sa fugim in weekend. Adica aglomeratie, claxoane, nesimtire in trafic…Adica ar ucide chiar frumusetea si linistea unui asftel de oras.
Am stat in Ploiesti 18 ani, dupa care am plecat la facultate la Bucuresti. Dupa 12 ani in Bucuresti, a trebuit sa revin acasa, insa am ramas cu jobul acolo. Dupa 6 luni de naveta zilnica, septembrie-martie, fix in anul cand s-a inchis pentru prima data in viata mea Bucuresti-Ploiesti, am inceput sa lucrez de acasa. Mi-am dorit foarte mult sa intru la facultate si sa plec din Ploiesti. Am fost fericit in Bucuresti, desi nu am stat intotdeauna in zone ok. Am prins chiar un an de Ferentari.
Primele 6 luni dupa ce am revenit in Ploiesti am intrat in depresie. Ba chiar m-am apucat de un fel de blog Acum cand il citesc imi vine sa rad de ce tampenii scriam acolo. Deh, singuratatea. Intre timp mi-am gasit jumatatea aia buna, a venit copil, m-am mutat in cel mai bun cartier, etc.
Si totusi, orasul asta ma deprima. Ii iau apararea ori de cate ori cineva zice ceva naspa de el, dar realitatea e ca e un oras urat. E liniste fata de Bucuresti, il traversezi in 15 minute (ar fi 10, dar e prea aproape de Bucuresti, si ajung multe loaze de acolo, aici).
Partea cea mai deprimanta e ca ai impresia ca te-ai intors de unde ai pornit, si vezi din nou ceea ce ai vazut in anii copilariei si ai adolescentei, decat ca totul pare mai mic.
Doamnei ii place aici, desi lucreaza in aparatul de stat, pe salariu de sub 2000 de lei. N-o inteleg. Am dus-o de nenumarate ori la Bucuresti, dar, in timp ce mie imi venea inima la loc, ea se intrista acolo.
O mai necajesc din cand in cand, spunandu-i ca ne mutam la Bucuresti, sau mai rau, in America.
Ma apropii rapid de schimbarea prefixului si nu stiu daca sa renunt sau nu, la ideea de a pleca.
Am rude in Brasov, stiu despre ce vorbeste conu’. N-am ideea cum s-a adaptat acolo. Pe mine de exemplu nu ma mai cauta prietenii. But then again, eu nu sunt prieten cu Marian, sau cu Vlad.
numbeo.com zice de diferentele de preturi dintre Bucuresti Vs Brasov.
Consumer Prices in Bucharest are 14.64% higher than in Brasov
Consumer Prices Including Rent in Bucharest are 21.48% higher than in Brasov
Rent Prices in Bucharest are 52.34% higher than in Brasov
Restaurant Prices in Bucharest are 22.69% higher than in Brasov
Groceries Prices in Bucharest are 12.86% higher than in Brasov
Local Purchasing Power in Bucharest is 10.37% lower than in Brasov
https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Romania&country2=Romania&city1=Bucharest&city2=Brasov&tracking=getDispatchComparison
Cred ca decizia de a te muta din bucuresti este ceva mai usoara cand e vorba si de un copil, asa cum si zice la inceput zoso.
Eu nu am mai suportat sa fac slalom cu carutul printre rahati de caine, masini parcate pe trotuar, sa vad, mai ales in weekend, locurile de joaca pline de chistoace, seminte, sticle, etc. Plus muuulte alte rahaturi de care m-am lovit frecvent in cei 13 ani de bucuresti.
Cu banii a fost ceva mai usor pt ca lucrez de acasa, iar sotia e in concediu de maternitate si si-a mai gasit ceva de lucru si pe net, platit destul de decent.
Mai mult a durat pana am gasit ceva de inchiriat care sa merite si la un pret rezonabil.
Pe lista finala au ramas Brasov, Cluj si Sibiu. Clujul l-am eliminat pentru ca aproape in fiecare an am mers cel putin o sapt in concediu acolo la prieteni si in ultimii 2 ani s-a ‘bucurestenizat’ prea mult. Trafic tot mai praf (si mergeam vara cand studentii nu-s), servicii tot mai proaste, etc. Intre sibiu si brasov am ales brasov pentru ca mi se pare ca sunt mult mai multe si mai apropiate zone de drumetie si schi, pentru ca e aproape de bucuresti unde mai am ocazional treaba, pentru ca e mai aproape de mare si si datorita articolelor lui zoso.
Pentru mine nu e o problema orarul de functionare al barurilor. Am doi copii a caror varsta insumata e sub gradele dintr-un ciuc radler. La 9 seara cand termim cu ei is franjuri si nu am bunici pe aproape care sa-mi tina locul Si momentan nici nu am prieteni cu care sa ies, chiar daca as avea cum.
Nici cu livratul de mancare nu e asa mare bai. Eu stau in Harman. Am pizza super buna foarte aproape, iar daca vreau ceva din brasov ma duc si o iau eu ca nu imi ia mult.
Nu este austria, dar din punctul meu de vedere este departe de bucuresti si nu regret deloc. Sunt de 1000 de ori mai linistit decat in bucuresti si sper sa nu fiu nevoit sa ma mut vreodata inapoi.
La capitolul concerte trebuie sa te contrazic. Rockstadt rupe stilul si mai aveti si ceva evenimente in restul anului. Bine, nu ii vad pe Maiden la Brasov prea curind, dar asta e…
Pentru cei care au mai facut mutari din oras de campie la oras de munte am o intrebare.
Cel mic a fost constant racit iarna aceasta de cand ne-am mutat la BV si ma intreb daca este pentru ca a fost prima oara cand l-am tinut constant la gradinita, in colectivitate, unde clar e schimb de muci neincetat, sau sa ne gandim daca nu cumva e din cauza aerului mai tare din Brasov, el fiind nascut pe un fond puternic alergic pe parte respiratorie…(mostenit de pe linia mamei, evident )
Thanks in advance!
care e intrebarea?
Intrebarea este (scuze daca n-a fost clar): Voi sau ai vostri copii au dezvoltat probleme respiratorii dupa mutarea de la campie la munte unde arerul este mai ‘tare’?
nu, dar pe mine mă arde pe gât mereu când merg pe jos prin bucurești.
Brasov nu e chiar un oras mic. E dupa mine cel mai fain oras din tara. Nu e atat de poluat, in weekend ai locuri in natura in care sa mergi. E aerisit, bulevardele sunt largi.
Și bulevardele alea largi încep să fie sugrumate de mașini. La orele de vârf se umple calea București (3 benzi pe sens).
Iar cu parcarea în centru, după ora 9 dimineața, e o adevărată aventură.
ah, eu așa am ajuns de la oradea la brașov https://zoso.ro/caut-oras-nou/
Locuiesc in bucuresti de vreo 14-15 ani si familia inca sta in provincie in Slatina.Niciodata nu a fost mai ieftina viata de provincie,ma refer la cheltuieli zilnice si lunare.De cele mia multe ori imi spunea mama ca doar legumele din piata sunt mai ieftine cu 50de bani in rest,totul e la fel ca in bucuresti.Si acolo au venit supermarketurile kaufland lidl billa etc(mai lipsea mega imaj dar era prea de tot)si se cheltuie bani la fel.De acord sunt chiriile si preturile la ap mai mici deoarece si orasul e vai mama lui economic vorbind.Plus ca il avem pe fanion Valcov care ne-a cam facut de cacat in lume,dar trecem peste…
Daca unii traverseaza orasul in 10-15minute ei bine acolo il treci in maxim 5 minim si cand pleci dupa loc schimbi repede a 5-a si gata ai ajuns in capat.
Puncte bune ar fi multe parcuri,multa verdeata,copaci,orasul arata mult mai bine vs anii ’90 cand mai toata romania era gri,deci da din perspectiva aerului respirat e ok.
Multe scoli,multe gradinite,nu ai nici obataie de cap cu asta,si toate astea la pas in zona,nu ca in bucuresti sa mergi cu masina pana la gradi…
Aeroport nu avem ca doar avem craiova la 40 de minute si acum ccautam bielte de avion de pe otopeni si cu coada ochiului cautam si cu plecari din craiova…mult mai ieftine
Insa nu m-as intoarce acasa decat la batranete,asta daca nu castig la loto si imi iau o casuta intr-o insula greceasca si cheltui banii pe Mythos si caracatita la gratar si experimentez ultimele medicamente pentru ficat
M-am oprit la „pleci dupa loc”.
Nimeni nu vrea la sfantu gheorghe sau miercurea ciuc?
Ai omis sa zici ca de la Brasov poti merge pe jos pana la munti.
E si Clujul o optiune, dar aci faci 5 kilometri in 45 minute uneori cu masina.
Titlul induce în eroare, pentru că Brașov, Cluj, Timișoara și chiar Sibiu nu sunt orașe mici. Da, sunt mai mici ca București, dar să nu comparăm cu Călărași, Târgoviște, Vaslui, Onești sau alte orașe rupte în cur, unde ai tot jegul din București plus sărăcie și șomaj.
La București, ar mai fi un dezavantaj important: anii de viață și sănătatea pierdute din cauza poluării și a stresului. Statisticile arată că pierzi câțiva ani de viață într-un oraș mare și poluat, plus risc de boli mai mare (da, ai și acces la spitale mai dotate ca într-un oraș foarte mic de provincie, dar probabil și incidența cancerului e mai mare).
Orașele de rang 2 din țară vor deveni cu adevărat atractive când vor fi conectate prin infrastructură de Europa și restul țării. Dacă ar fi autostrăzi și aeroporturi, ar veni și mai multe firme, s-ar diversifica oferta de muncă, ar crește salariile, etc. Foarte puține multinaționale sunt dispuse să deschidă birouri în Brașov, Iași, Cluj, etc., dar cele care o fac dau un semnal încurajator.
Nu stiu despre celelalte, dar cu Targoviste tin sa te contrazic. Targoviste e printre putinele orase mici care are obiective turistice (vad destul de des autocare cu turisti): Turnul Chindiei, Cetatea Domneasca, Manastirea Dealu unde este capul lui Mihai Viteazu. Oamenii au ceva bani, nu stiu de unde, dar au.
De asemenea e un oras de deal si e mai curat ca Bucurestiul. E la 60 km de Sinaia, regiuni frumoase de deal si munte sunt foarte aproape, pacat ca de atatia ani nu s-a facut un drum mai ca lumea spre Sinaia, ar fi fost o alternativa buna pt DN1.
Sa ne amintim ca Ceausescu a vrut sa mute capitala aici, pe modelul Washington. Nu era un lucru rau, se mai ducea din presiunea pe Bucuresti si se mai intamplau chestii si in alte orase.
wtf ?
Citesc mai sus un comentariu cum ca se cere taxa de protectie in Brasov ??? Asa ceva era si poate mai este doar in Sicilia si la moldovenii de peste Prut. Nu am mai pomenit in Romania, pana acum, sa vina interlopul la tine daca ai o afacere si sa iti ceara taxa de protectie. Si asta sub protectia politiei !!! Pai asa nu mai merita sa mai ai nici o afacere ca mai dai si la stat, mai dai si taxa de protectie, cu ce mai ramai ? Si te mai miri ca Brasovul nu e dezvoltat si ca nu sunt magazine si alte alea, pai daca dai taxe de protectie cred si eu.
In alta ordine de idei, am fost in Brasov acum cativa ani, orasul e impartit in doua, cum s-ar zice, Centrul nou, pentru turisti, cu magazine cu scumpeturi de nu te poti apropia, intrasem in unul si un tricou era nici mai mult, nici mai putin de 500 Ron, niste preturi uriase, e curat, civilizat, oamenii miros a parfum, sunt civilizati si au toti pielea alba. Centrul vechi, e acolo unde sta de fapt si traieste de zi cu zi, popendulatia Brasovului: blocuri vechi in stil comunist, fabrici parasite, murdare, prafuite, cu geamurile sparte, si foarte multi suedeji, peste tot o groaza de suedeji, iar unde nu sunt suedeji sunt romani de astia frecatori de menta (ca servicii nu sunt, deja au spus altii asta) care ori stau pe la scarile blocurilor si sparg seminte, ori stau pe langa cele cateva tonete care sunt in oras si se iau de trecatori de ti-e frica sa treci pe acolo ca sa nu se ia de tine, romanii, nu suedejii, niste golani si vagabonzi. Un oras infiorator, in care, acum citesc, ca mai trebuie sa mai dai si taxa de protectie. Dar da, e munte si e soare si nu aveti caini vagabonzi, aveti altele…
Brasovu s-a mai scos cu rockstadu (bar si fest). dar tot mort e
Brasov? Bucuresti? Parfum!! De Cluj nu mai zic. Veniti dragi prieteni la Constanta sa fiti si batuti si cu banii luati. Oras cu potential urias dar popendulat de oameni sub medie.
Brasovu’ e o mizerie ambalata frumos.Birocratia din orasul asta te poate macina psihic daca n-ai „calibru” in nervi.Da’ mare! Sa mai ai si bun simt?Te-ai dus dracu cu tot, trebuie sa dai din coate ca sa iesi in fata!
Cat despre „suedejii putini” care reies din comentarii, e de ajuns sa spun Sacele si se rupe filmul: gorile nespalate care habar n-au ce sa faca cu viata lor, oameni care traiesc inca in secolul 18 gata oricand sa te arda daca nu esti cu ochii-n 4.
Hypermarketurile si marketurile trebuie selectate atent, poti ramane dezamagit de multe unde nu gasesti un energizant la rece…Deci magazinele cu adevarat tari le numeri pe degetele de la o mana.Iar pretul mancarii e relativ, trebuie sa te orientezi si doar in timp vei dobandi experienta despre cum sa iti gestionezi banii.
Transportul in comun e scarbos, nu de putine ori vezi prin autobuze cum abunda din scaune praf care da spre moloz, tocmai de asta pana termin cu permisul prefer sa aplic legea gravitatiei in interior, prietenii stiu de ce :)))).
Dacă pana în urma cu 7-8 ani Oradea nu era în calcul, va rog căutați pe google și cu toată obiectivitatea de om trăit și vizitat cam toate orașele din tara și prin Europa pot sa zic urmatoarele:
1) calitatea vieții e peste Cluj la, bv sau Sibiu asta o spun cele mai recente topuri. Când zic calitatea vieții ma refer la ce primești ca viata versus salariu.
2) salariul în județ e la mijlocul României însă în Oradea e mult peste. Sunt mici salariile pt cine nu are chiar nicio pregătire dar de exemplu un necalificat primește 1400 lei din prima zi în orice fabrica din parcul industrial. În 6-9 luni ajunge la 1800. Pentru cei care deja știu ceva salariile pornesc de la 2000 lei. Not that bad I assume.
3) imobiliarele mult mai accesibile ca în Cluj (inca) și chiriile sunt ok
4) traficul e cel mai bun dintre toate orașele intre 150k și 400k locuitori. În 7-8 minute fac 10 km de traseu având centura noua care e la un batz de centru nu ca în Timișoara
5) parcări cam găsești oriunde
6) pista de alergare pe care se antrena Gabi Szabo
7) cea mai lunga pista de biciclete cumulat din afara capitalei
8) cele mai multe malluri-centre comerciale (anul viitor) dintre orașele din provincie ( da, și peste Cluj)
9) orașul e asa fain modernizat ca ai senzația ca ești turist în orașul tău (google it)
10) aeroport nou cu aprox 8-9 destinații externe de anul asta
11) 4.5 ore pana la cel mai mare domeniul skiabil din Europa de Est (jasna, Slovacia) sau 2 ore pana la pârtie de 2 km în Bihor foarte decenta cu teleski.
7 ore pana la ski în Austria
7-8 ore pana la mediterana .
2.45 ore pana la Budapestei
5 ore pana la Viena și Bratislava.
12) cel mai mult verde/parcuri per capita dacă consideram și joncțiunea cu Felix
13) cel mai mare aquaparc din Transilvania în centrul orașului aprox
14) dealul Betfia la 15 min de oradea considerat de specialiști printre cel mai bun pentru sărit cu parapanta, deltaplanul sau alte minuni
15) păduri și trasee montane la 35-60 mine pt motocros și biking
16) 0 câini vagabonzi
17) 4 cerșetori
18) străzi curate, proaspăt asfaltate cu verdeață cele mai multe
19)probably primaria cea mai eficienta din tara cu termene rezonabile sa rezolvi autorizații etc
20) scoli și grădinițe bune iar afterschool la preturi derizorii
21) teatru filarmonica peste decente
22) cinema de calitate
23) dacă vrei sa dormi noaptea poți dormi
24) bazine de înot cate vrei cu apa de care vrei
Ar mai fi destule. La minusuri sunt cele știute de orașe mai mici: nu sunt mii de posturi de marketing , achiziții, etc;
Nu e atâta vanzoleala culturala și distracție în timpul săptămânii, etc
va astept cu drag la Alexandria , avem chiar si cinema 3D!Cel mai important, patrunjelul e ‘decat’ 50 de bani legatura si chiar are gust si miros de patrunjel! Trai , neneaca!
Si eu sunt mutat in Brasov de 4 ani. Daca la inceput lucrurile stateau cam cum ai zis tu in articol (ca era saracacios ca oferte de munca pe un anumit domeniu sau ca si „chestii” pe care sa le gasesti prin magazine), in ultimul timp lucrurile nu mai stau asa. Si asta pentru ca si piata muncii s-a mai diversificat si mai ales pentru ca am ajuns sa cunosc orasul si sa imi dau seama ca pot gasi aproape orice prin magazine, doar ca nu stiam eu unde sunt
M-am distrat de minune citind comentariile voastre despre cum sa te muți dintr-un oraș de câcat (București) intr-unul mai puțin de câcat (Brașov, Cluj etc.), dar tot de câcat.
Ah, și încă ceva, pentru incultura voastră generală : numbeo e un site pe care nu-l bagă în seamă decât clujenii excitați ce bengos e orașul lor de stiri de genul ăsta https://m.adevarul.ro/news/politica/cluj-bucuresti-1-0-mai-jucam-schimbam-primarulr-1_591b53675ab6550cb8296075/index.html
Dacă vreți topuri adevărate căutați niște surse credibile, gen The Economist. Da, știu că acolo nu apare nici un oraș din România … nașpa, nu ? E răi străinii ăștia, știu.
Vă pupici pe toți (asta dacă aprobă zoso comentariul, dacă nu-l aprobă atunci îl pupici doar pe el) dintr-un oraș din ăla care apare în topurile internaționale (nu zic din care, ca sa nu pară că ma laud) …
O să las asta aici, pentru idioții care cred ca la Koloszvar se trăiește mai bine decât la Stockholm.
Există două „calităţi” ale urbei, preţurile exagerate la imobiliare şi sufocarea prin ambuteiaje.
https://m.adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujul-fictiune-ambuteiata-1_5934e4cc5ab6550cb8cb4f0b/index.html
„Clujul are acest potențial negativ. Doar valutiștii și cămătarii care au fost, și probabil camuflat încă mai sunt, stăpânii Clujului, azi rentieri și investitori imobiliari la cel mai mare preț pe mp din România, nu au murit cu toții. Clujul încă produce personaje sinistre din zona crepusculară Caritas-PUNR- Dacia Felix-Vulpea-Maior-Rus-RareșBogdan și oricând rupe fragila aparență IT europeană și occidentală. Grijă mare și entuziasm aredelenesc ponderat.” – dă pă net
„Dacă nu știam că sunt la Cluj, totul – de la oameni, la spații sau la cantină – mi s-ar fi părut măcar din Olanda.”
…
Și încă ceva. Suntem într-un punct de inflexiune din România. 66% dintre cei care vor să plece de acasă vor să o facă tot în România. Tot în România! Atenție, românii nu mai vor în afară.” – un articol care m-a excitat la maxim. Sper din suflet sa fie asa și să văd cât mai puțini români pe-afara.
https://www.striblea.ro/de-ce-nu-mai-este-bucurestiul-cel-mai-atractiv-oras-al-tarii-topul-oraselor-din-romania/