Liderilor de sindicat le fuge turma

nazi_bunnyÎncepe să devină din ce în ce mai evident că sindicatele nu mai pot scoate oameni în stradă ca alta dată. Nici măcar marele miting de anul trecut n-a fost prea impresionant. Iar ăsta de ieri a fost pur şi simplu trist. Noroc că au adus muzică, să mai anime atmosfera, deşi ar fi mers şi un dans al pinguinului.

Ce s-a întâmplat cu sindicatele?

Cred că presa şi-a făcut datoria. Nu aia serioasă, ci tabloidele, pentru că sindicaliştii nu au fost suspectaţi vreodată de prea multă minte. Dar când ziarele lor preferate publică in mod repetat articole despre averile şefilor de sindicat, lucrurile au tendinţa să se schimbe şi să apară întrebări de genul “de ce să ies eu în stradă, să se îndoape Hossu şi Marica”.

Codul muncii şi codul nemuncii

Khris toacă aici mai amănunţit frica angajaţilor de Codul Muncii cel nou. Pe scurt, e o frică normală, la fel cum e normal ca ăia care trag mâţa de coadă să fie îngroziţi la aflarea veştii că vor putea fi zburaţi mai uşor.

CFR protestează?

Nu, serios, una dintre cele mai păguboase companii din istoria modernă a României are tupeul să protesteze şi să faca greve. Pentru că … cui pana mea îi pasă ce probleme crede că are CFRul, aţi văzut ce greu ce mişcă şi în ce hal sunt trenurile? La muncă, bă, nu la întins mâna! Aţi avut bani pe mână, i-ati furat şi făcut praf, acum munciţi pe bani mai puţini!

Ce înseamnă criza pentru sindicalişti

Şi nu numai pentru ei, ci pentru toată lumea: muncă mai multă pe bani mai puţini. Gargară mai subţire, proteste mai puţine, tras tare pentru scos ţara din rahat.

sursa foto

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Intotdeauna ceea ce faci gresit/rau se va intoarce asupra ta intr-un fel sau altul… Asta nu inteleg oamenii de la noi.

  2. Codul muncii actual nu este binevenit de bugetari. Astia se simnt cel mai mult marginalizati. Iar la protestul de ieri au venit doar cei care nu le place munca.

    • @Sorin: dar vai, cum poti sa spui asa ceva? ei, care aveau sporuri de doua ori cât salariile? rusine, române, că nu ai increfere in aparatul de stat!

  3. Dar CFR de ce e cea mai paguboasa companie a statului ? Cine o gestioneaza ? Sa il falimenteze odata si sa il privatizeze, ca asta urmaresc toti. Toata lumea da in CFR, fara sa stie salarii, dedesupturi sau cum folosesc romanii transportul pe calea ferata. Sunt curios daca tu dupa 30 de ani de munca la CFR te-ai multumii cu 1200 de lei si intr-o zi sa fii dat afara fara sa te mai poti angaja altundeva.

  4. Sindicatele (si romanii, in general) trebuie sa mai inteleaga un lucru: ei sunt cei care trebuie sa ii traga la raspundere pe puliticieni. Degeaba muncesti si iti faci treaba bine si produci bani multi, daca exista o haita de jigodii care fura cu nesimtire. Pe langa munca, lumea tre’ sa mai inteleaga si ca politicienii nu sunt sefii/stapanii nostri ci sunt acolo sa ne serveasca interesele.

  5. La ora asta, in Romania, sindicatele nu fac decat sa urle. Nu au auzit de negocieri. Chiar cred ca liderii sindicali primesc bani totalmente aiurea si inutil!

  6. Trebuie sa-l scoata de la naftalina pe Miron Cozma ca sa aibe succes!

  7. “de ce să ies eu în stradă, să se îndoape Hossu şi Marica”

    si Petcu ;)

  8. Mda…tras tare sa scoatem tara din cacat…cine trage tare? bine, hai nu tare, cine trage? bine, nu cine trage, cine se preface macar?

  9. Zoso… daca taceai in legatura cu cfr, filozof ramaneai. Oamenii aia care fac greve de la cfr sunt tot aia cum a zis cineva mai sus, care muncesc pe 1200 lei de le ticaie sirea spinarii. Maicamea a lucrat 30 de ani in depou la cfr. Cu ce s-a ales? cu sirea spinarii curbata si o pensie de toata jena. Hai sa nu aruncam cu ou si otet in cine nu trebuie. Altele sunt cauzele pentru care CFR este in pierdere. Cat despre conform, te-ai urcat de curand in vagoane accelerat/rapid?

  10. @Gerhald: Sunt sigur ca un guvern care a trecut peste parlament mizand pe procedura de asumare si-a luat totusi timp sa discute cu poporul despre noul Cod. Sindicalistii-s de vina, ei nu stiu de negocieri, dap.

  11. „Gargară mai subţire, proteste mai puţine, tras tare pentru scos ţara din rahat.”

    Da’ de ce sa traga omu’? Statu’ trebuie sa scoata tara din rahat! Nu statu ne da, si ne tine, si ne protejeaza?

    :)

  12. Pertinent, doar ca scosul tarii din rahat, nu stiu. Pentru ce? Pentru ca sa aiba cu ce se lauda o gasca de parveniti comunisti. Nu poti trage din toate puterile fara o motivatie palpabila decat daca esti bolnav psihic. Extirparea leprelor trebuie imbinata cu un model tip Atatürk. Una fara alta nu cred ca poate avea succes.

  13. @Bezmetique

    Lucrez intr-o tara in care e cam la moda sa se faca contracte pe perioada determinata. Acum am contract pe perioada determinata. Colegii mei la fel. Si culmea, nu ne hartuieste nimeni, si nici nu tremuram la gandul ca vom fi dati afara. Stii de ce? Pentru ca eu, dupa ce am lucrat cativa ani intr-un anume post sunt destul de greu de inlocuit. Pentru ca nici un manager sanatos la cap n-o sa renunte la mine dupa ce mi se termina contractul pentru a-l pune pe unu’ nou in locul meu, unu’ care are nevoie de traininguri, unu’ care abia in 6 luni va putea sa ma inlocuiasca.
    Bine, in cazul in care frec menta cu gratie, evident ca dupa ce se termina contractul pot si eu sa-mi fac bagajele. In fond, pentru asta sunt contractele astea pe perioada determinata. Angajezi un om, ala trece cumva de perioada de proba de 3 luni, dupa care s-a pus la frecat menta. Sa dai afara un om e destul de greu, daca nu calca grav pe bec (sa vina baut la lucru, sa fure, etc). Dar daca are contract numai pe un an, dupa un an poti sa-l saluti si gata.
    Si treaba cam asa merge: te angajezi, o perioada lucrezi cu contract pe perioada determinata, apoi se face pe perioada nedeterminata. Nu stiu de unde frica asta de contracte pe perioada determinata.

  14. merg cu trenul in fiecare saptamana. Vroiam sa ma duc la Timisoara cu acceleratu’. Ce sa vezi, intarziere o ora si 15 minute. Stat in picioare. Inghesuiala mortala. Rapidul a facut o ora si 25 minute pe 95 KM(a oprit in doua statii). Civilizatie era in Rapid dar nu si curatenie. Vagoanele nu se curata. Se da cu matura putin si asta in cazul Rapid si Accelerat. Ca saracu’ Personal. . . nu a vazut o matura din ’90. Sa nu imi zica mie nimeni de CFR. Tatal unui prieten a lucrat la CFR. Mergea baiatu cu rezervorul gol pana la gara, se intorcea cu el plin (ne limitam la un singur exemplu). Nu tin minte ultima oara cand am mers DECENT cu trenul.

  15. Stii ce spaga se dadea inainte sa ajungi bugetar?…in romania bugetar inseamna un post caldut…unde nu faci nimic si ziua trece leafa merge….la ora 15.59 nu mai gasesti pe nimeni in nici o institutie bugetara

  16. Sa nu uitam ca desigur exista exceptii. Dar in marea lor majoritate, nu numai la CFR, furau si fura cum pot si cand pot si cat pot.

  17. Privatizarea CFR, inclusiv infrastructura, ar fi ceva nemaipomenit. Pacat ca e super greu spre imposibil.
    @cosmin: de ce nu si-a cautat mama ta altceva de lucru?

  18. Sunt curios cate contracte de munca pe perioada nedeterminata au sa se mai faca in viitor?
    Nu toata lumea e super specialist, piata muncii e asa cum e in Romania, angajatii nu muncesc, de obicei, din vina conducerii, ca in alte tari si chiar in privat rup coada de la lopata, asa ca nu mai dati vina pe oamenii de rand.
    Cand treci de 40 de ani si ai familie si copii, cat de usor o sa fie sa-ti renegociezi contractul in fiecare an, avand in vedere ca traim in Romania si stim, cel putin la marile firme, cat de mult conteaza calitatea muncii angajatului, si cat conteaza felul in care obtii contractele si cine iti vine in control.
    Noul cod al muncii incurajeaza presiunea, hartuirea, si accesele de sefie si in nici un caz dezvoltarea pietei muncii.

  19. @cosmin nu-i asa ca lu’ maica-ta i-a placut „sa lucreze” cei 30 de ani la CFR? program lejer, munca putina… cui nu i-ar placea? dar cand ti se taie macaroana dupa 30 de ani incepi sa te vaiti…

  20. @cosmin
    1. de ce n-a plecat daca era naspa? sa nu imi spui ca nu avea unde, sau ca pe vremea aia nu se putea, ca nu te cred, am si eu exemple in familie
    2. m-am urcat in intercity, dupa ce m-am infectat in gara cu 1000 de mirosuri si microbi. Si? vagoanele sunt foarte ingramadite, scaunele au locurile prost puse si fara ordine, a trebuit sa il chem pe conductor sa imi spuna unde sa ma asez, nu ca el s-a prins..
    Sa nu mai zic ca nu ai legaturi pe mai mult de 200 km fara sa pierzi vreo ora-doua in gara

    Daca maine s-ar transforma prin magie caile ferate in autostrazi, si ar disparea gaura neagra din buget numita CFR, toti am fi mai fericiti.

  21. @Sabotor
    Da tara aia nu e Romaniaaaaa!
    Ca tot vorbea Zoso de adaptarea la realitatea de aici.
    Aici nu e nimeni de neinlocuit, numarul de firme in care calitatea muncii angajatului conteaza este mic, in special cele cu pana la 10-20 de angajati maxim, care nu incomodeaza pe sau concureaza pe cineva care are „spate”, iar marea masa a angajatilor lucreaza tot la patroni/stapani.
    Managerul sanatos la cap de aici e ala care cunoaste pe cine trebuie, unde trebuie, nu ala care stie sa faca o planificare pentru viitor a activitatii firmei.

  22. PS – Cati dintre cei care sustin noul cod al muncii au curajul sa ceara o marire de salariu??? Cati dintre cei care lucreaza in Romania chiar cred ca sunt greu de inlocuit?

  23. CFRul e falimentar din cauza mecanicilor de locomotiva ? Din cauza femeilor de serviciu sau a functionarilor de la ghisee ? Cat de prost poti sa fii sa zici asa ceva ?

    CFRul e falimentar deoarece baietzashii smekeri ce ajung la conducere prin parghii politice is prosti de dau in gropi si tot ce stiu e sa fure de-acolo. Si pentru asta platesc angajatii de rand care pe langa faptul ca au salarii derizorii, nici pe alea nu le mai primesc. Pai cum sa nu protestezi ?

    Si zoso, mai fa si tu un proof reading inainte sa arunci texte pe blogu asta. Te contrazici de mai multe ori in astea cateva paragrafe. Te miri ca nu a iesit lume sa protesteze dupa care te iei de aia care o iesit.

    Vrei sau nu vrei, faci parte din campania lu basescu mondialu de denigrare a oricarui pol social care i se opune. Hai, zi si tu ca liderii sindicali sunt in spatele coruptiei de la vami, ca atata mai lipseste.

    Ehh, nu ma mai stresez… cum iti asterni patu asa dormi in el. Continuati sa traiti in iluzia ca bugetarii, sindicalistii, mogulii si presa is de vina pentru abominatiile ce se intampla in tara asta si ca toti is la fel de rai asa ca n-are rost sa-i schimbam pe cei curenti… o sa va treziti peste 10 ani cand o sa vedeti ca tot Basescu, Boc, Anastase, Udrea si restru conduc ce-a mai ramas din Romania.

    • @Mynsc: ai dreptate. săracii angajaţi, niste victime. spune-mi, tu stai la un serviciu unde patronul fură, nu îţi dă salariul la timp şi mai şi dă vina pe tine?

  24. „tras tare pentru scos ţara din rahat” ???

    E vreunul, fie el lider de sindicat sau om de rand care face _activ_ chestia asta? Fiecare trage pentru el, cat despre scos tara din rahat va iesi singura intr-un context economic bun. Cum stau lucrurile acum, nu va iesi prea curand.

  25. @Zoso „tu stai la un serviciu unde patronul fură, nu îţi dă salariul la timp şi mai şi dă vina pe tine?” am stat eu cinci ani, căutând un loc în care să învăţ şi eu ceva, într-un oraş în care nimeni nu dădea doi bani pe tine. Din cauza asta nu e bine să dai exemple personale. Hitler a avut o adolescenţă nefericită. Asta nu înseamnă că trebuie să-i bagi la nebuni pe toţi hipsterii cu cărare într-o parte.
    Chestiile ăstea cu la muncă, nu la întins mâna ţin până la poarta oficiului pentru şomaj. Este adevărat că e mai frumos să filmezi beţivii de la birtu din sat şi nu patronii care angajează la negru şi profită de faptul că oamenii n-au unde să se ducă în altă parte. Când o să văd patroni la închisoare pentru blestemăţiile pe care le-au făcut, atunci am să zic că a meritat Codul ăsta. Până atunci, nu aici era problema României, că nu era reglementată corespunzător legislaţia muncii. Până la urmă chestia cu noul Cod este o tâmpenie. Este nou ca şpaga la români. Nu sunt decât amendamente la vechiul cod.

    • @neagrigore: uită-te prin america. nimeni nu dă vina pe patroni. pe lângă că e nepoplar, e si periculos.

      ştii, eu nu am nici o diplomă de merit (gen „cunoştinţe html” sau „specialist multimedia”), şi am stat un an de zile acasă după ce am vândut businessul pe care l-am creat in 2002. n-am fost niciodată la fortele de muncă şi n-am luat niciodată şomaj. sigur, asta nu se aplică oamenilor care muncesc cu cârca. sau angajaţilor de la cfr. apropo, când ai călătorit ultima oară cu personalul?

  26. Normal ca stai. Unde gasesti in tara asta, acum, la 50+ ani, alt loc de munca ? Plus ca majoritatea is presati si de nevoia de a intretine o familie… nu poti sa-ti bagi p*** intr-un venit, cat de subred ar fi el, fara sa ai o minima garantie ca poti obtine ceva mai bun.

    Esti sofer de locomotiva de exemplu. Iti dai demisia ca nu mai suporti. Zi-mi si mie unde te angajezi acum in Romania? In cel mai bun caz ajungi sa accepti un post de muncitor necalificat care culmea, probabil plateste cam la fel de mult ca postul calificat pe care-l aveai inainte.

  27. Mysnc si restul asemenea, adevarul e ca bietii mecanici nu au furat niciodata motorina din locomotive. Niciodata iarna nu a fost frig in vagoane din cauza faptului ca mecanicii sustrageau motorina pentru incalzire ca sa o vanda. Niciodata nasul nu cere spaga daca nu ai bilet. Nu am vazut niciodata nas sa se uite urat la cineva ca are bilet si nu ii da dreptul.
    Bun, nu zic ca conducerea nu a furat. Dar si fiecare angjat al CFR, de la mecanic la femeia de serviciu fura si lenevea de cate ori se putea. Si acum toti se plang, ca vai au 12 mil. dupa 30 de ani de „munca”. Da, CFR-ul e putred de la seful cel mare pana la astia care protesteaza acum.
    La un singur lucru ai dreptate. Cum iti asterni, asa dormi. Angajatii s-au cacat in locul unde dorm si acum se plang ca pute.
    Da stiu si scuza penibila ca cine te mai angajeaza la 50+ acum. Dar acum 15 ani cati ar fi renuntat la locul caldut ca sa se duca sa munceasca la patronul „rau”? Iti spun eu ca unii au renuntat si o duc bine, altii nu si acum trag cum pot pana la pensie.

  28. Mynsc, let it go…

  29. Mynsc vezi ca ti-ai dat raspunsul singur, cu diferenta ca poti castiga chiar mai bine daca pleci.
    Altfel fraza ” normal ca stai”, la un patron care fura, nu te plateste la timp, etc,arata ca iti meriti soarta.
    Dintre un angajat pe perioada determinata si unul pe perioada nedeterminata, care va trage mai tare la locul fe munca, care va fi mai serios si bun in ceea ce face, care va fi mai motivat? Greu raspuns, ce sa zic.

  30. In Romania s-au schimbat presedinti de stat , de partide , de companii , etc . dar de sindicat BA . Asta inseamna ca sindicatele sunt multumite .

  31. Liderii de sindicat; am avut profesor pe unu; Hadar Anton de la Alma mater. Intre un curs de Rezistenta Materialelor si unul de marxis-leninism mai baga o teorie a profesorului sarac si cinstit.

    CFR-ul e jale. In locul lui Basexu as trimite Jandarmii sa le-o dea pe coaja, sa simta si ei lopetile de 1000euro

  32. Pe ogorul neingrijit, normal ca se inmultesc buruienile.

    Ceea ce nu intelegeti, sau nu vreti sa intelegeti, fiind prea ocupati sa judecati pe toata lumea de undeva sus de pe un pedestal privat, e ca schimbarea / trendul si ce mai vreti in orice companie sunt dictate de catre cei din frunte.

    Un management eficient, disciplinat si in folosul companiei va duce automat si la o profesionalizare a angajatilor, la servicii mai bune si da, la mai multa munca din partea tuturor.

    Insa atunci cand in frunte vezi numa infractori, ca altceva nu-s, inevitabil tot sistemul de dedesubt se darama. Oamenii-s oameni… multi nu au educatia necesara, altii sunt disperati, altii-s pur si simplu batuti in cap… daca-i lasi sa-si faca de cap, exact asta vor face. Nu degeaba exista ierarhii in orice institutie si nu degeaba sefii sunt (sau ar trebui sa fie, ca in Romania principiul asta a disparut complet) responsabili pentru ce se intampla sub ei.

    Dar nah, la noi s-a inradacinat deja practica de a lovi in cei de jos, ca aia-s clar problema.

    • @Mynsc: câţi dintre angajaţi au făcut plângeri? câte sindicate au demonstrat impotriva jafului din fabricile unde lucrează?

  33. Nu inteleg de ce ar protesta cineva intr-o tara atat de puternica pe plan financiar.

    Cei care protesteaza sunt doar niste impostori, e posibil sa fie platiti de televiziuni.

    FELIX e de vina !

  34. msync, ce sa intelegem din ultimul tau comentriu, ca angajatii CFR protesteaza din cauza faptului ca au fost lasati sa fure cu nesimtire? Protesteaza din cauza faptului ca sunt batuti in cap si needucati? Ca din cate stiu eu ei protesteaza pur si simplu ca vor mai multi bani si resutl nu ii intereseaza.
    Si DA, aia de jos sunt pana la urma problema. Daca nu s-ar fi complacut si ei sa fure alaturi de directori, daca ar fi facut ceva, daca i-ar fi interesat cat de cat viitorul lor, acum nu era situatia asta. Si intotdeauna pe aia mari ii pui la punct incepand cu cei mici. Spre exemplu in New York, in anii 80, era un mare val de infractionalitate. Solutia nu a fost sa ii urmareasca pe cei mari, ci sa dea amenzi usturatoare si chiar arestari pt. orice nimic, cum ar fi spartul geamului la o cabina telefonica. Stiu ca tu nu poti intelegi acest cocnept, deoarece tu esti inradacintat in retorica: daca ala mare fura, atunci am si eu tot dreptul sa fur. Ehe, o sa tot furati voi pana la un moment dat numai aveti ce. La CFR e acel moment, si degeaba protesteaza, ca de furat numai au ce.

  35. @zoso, nu, nu a fost bine, a ramas acolo pentru ca alta pregatire nu avea, pentru ca avea un copil de crescut, pentru ca altfel nu avea ce sa puna pe masa. Esti un nesabuit care s-a vazut cu niste bani si publicitate si arunca cu noroi in orice muncitor(ala de jos) care CHIAR mai munceste in tara asta. Ia du-te tu si trage de cabluri de 20kg o zi intreaga, apoi mai vorbim.

    Da, s-a furat, da se fura, de la muncitorul de rand, pana la cel mai de sus. Da, ala de jos fura un surub, ala de sus fura o locomotiva(evident, vanduta pe 1leu, ca sa fie legal)

    Hai sa nu mai facem presupuneri pe ceea ce nu stim, da?

  36. De ce trebuie mereu sa vorbim de americani? Putem sa vorbim si de scandinavi, insa sistemul nostru este complet diferit, iar un sistem nu se schimba peste noapte, chiar daca s-ar vrea. Conteaza regulile si conteaza cei ce verifica si aplica regulile, iar aici nu se va schimba nimic niciodata. Atata timp cat spaga si cunostintele vor functiona mereu in Rromania o sa fie bine pentru cei de sus, pentru patroni, nu si pentru angajati.
    E simplu sa vorbim de americani si de piata fortei de munca dinamica, insa la un salariu de vanzator la magazin de 600 de lei vreau si eu sa vad cum supravietuiesti, cum iti platesti chiria si restul cheltuielilor. Hai sa nu mai fim subiectivi, nu toti sunt foarte bine calificati sau tineri, mai sunt si femei de servici, vanzatoare, soferi, maniplanti, ospatari, etc. De ce explica nimeni cum reusesti cu doua salarii de genul 800 de lei sa tii doi copii la scoala, sa platesti chirie sau rata la o casa si sa traiesti? Sau daca esti in aceste conditii de calificare ce job mai bun gasesti?

  37. @ictin
    Ce ar trebui sa intelegeti e ca in momentul de fata in loc sa ne stricam intre noi aiurea si sa ne dam la picioare unu altuia, ar trebui sa fim toti impreuna, pe strada, protestand. Eu chiar nu cred ca aia care o iesit sa protesteze o iesit de lene si sunt absolut convins ca indiferent de situatia in care esti, daca traiesti momentan in Romania, ai o sumedenie de motive de protest.

    CFRul si cam toate institutiile din Romania is unde sunt deoarece noi, nu altii, i-am lasat pe aia din frunte sa faca absolut ce-au vrut. I-am lasat sa-si bata joc de educatie si acuma te miri cumde altii nu stiu altceva decat sa fure. I-am lasat sa ne manipuleze cu minciuni si acuma te miri de ce oriunde te uiti is clase sociale care se cearta intre ele.

    Poate esti sau nu esti cu aia de la CFR care o intrat in greva, poate esti sau nu esti de acord cu ceilalti care o iesit la protest, insa nu cred ca oricine cu juma de cap poate considera normal si ok ce se in varful tarii momentan. O ceata de profitori si tupeisti o luat ca ostatec tara si noi ii lasam, alegand sa ne certam intre noi decat sa-i sanctionam pe ei.

    In orice tara normala astia erau de mult timp dati jos de popor. Si daca urmatorii care vin, indiferent ca-s galbeni, rosi, otvisti sau orice altceva, daca fac la fel, sa pateasca exact acelasi lucru.

    Da, poti sa zici ca-i retorica ce zic, insa in acelasi timp ce vad in jurul meu imi arata ca fara un stat bazat pe merit si mai putin pe culoarea politica, nu se poate schimba mai nimic in tara. Am vazut si vad non-stop ce patesc in regimul portocaliu oameni care chiar incearca sa traiasca cinstit, fara pile, fara furt, fara presiuni: sunt dati la o parte de restu pana ajung la fund si traiesc non-stop in frica.

    Deci nu-i vorba de faptul ca daca ala mare fura, am si eu dreptul sa fur. Ci mai degraba ca daca ala mare incurajeaza furtul, o sa-si faca loc in frunte doar cei care fura, iar aia cinstiti raman ca boii jos. Iar cand ies la protest, is injurati ca de ce fura.

  38. NOU
    #46

    Ia sa va iau mortii in .|. la toti trantorii dp lumea asta, in general bugetarilor… stiu ei dc… v-0 placut sa stati (la stat, normal) si s-0 frecati (nu… nu menta…) pe salarii frumusele pe lokuri de munca sigure… ia sa facem o rocada si sa dea patronu cu biciu in voi si s-0 mai ardem si noi la stat… io stiu un lukru: dak iti vezi de oala ta patronu te lasa in pace, altfel iti da una bucata shpitz in testicole si gata… deci va este frica ca n-0 mai puteti freca? va stau la dispozitie… CFR? wtf is that? mai scump decat microbuzu? se misca mai lent? e mai jegos si mizerabil? Doamne de l-ar falimenta si privatiza sa stim 1 lukru
    Asa sa-mi ajute Dumnezeu.
    AMIN!!!

  39. Tu tot nu intelegi problema. Atata timp cat furtul si incompetenta porneste de jos, nu conteaza cine e sus, ca rezultatul e acelasi. Trebuie sa intelegi ca orice societate, tara etc. are invariabil o componenta democratica. Chiar si intr-o tiranie exista o anumita democratie.
    Oamenii nu protesteaza acum pentru a nu se mai fura, pentru a ca sefii sa fie mai corecti. Se protesteaza din contra pentru „dreptul” de a fura. Noul cod al muncii limiteaza posibilitatile de furt si ale angajatului si ale angajatorului, si din cauza asta se protesteaza.

    Sa fim bine intelesi, majoritatea inca regreta comunismul, inca regreta timpurile cand statea si leneveau si primeau casa si bani de la stat. Majoritatea a urlat in 90 „Nu ne vindem tara”. Majoritatea a hulit pe patronul rau care ii pune la munca. Majoritatea nu e de acord sa se impuna legea pentru ei. Majoritatea considera ca de vina sunt politicienii rai, dar ei sunt sfintisori. Majoritatea tot e de acord ca e necesar sa dea. Majoritatea sutine ca a luat spaga fiind obligati. Majoritatea are incredere in biserica, si cred in tot ce spune biserica. Cei din conducere doar raspund dorintelor majoritatii.

    Si atunci pentru ce sa protestez, sa se mentina acest status quo al hotiei si al incompetentei? Nu multumesc! Eu nu fac parte din aceasta majoritate. Eu fac parte din minoritatea parazitata de aceasta majoritate. Si de aceea nu o sa ies sa protestez ca sa fiu in continuare parazitat. Pentru ca toate protestele din utimii ani au avut factor comun: ne vrem „drepturile” noastre de fura si de a primii bani fara sa muncim.

  40. Pai practic tu pledezi pentru ignoranta si indiferenta fata de ce se intampla in politica aka la conducerea tarii. Ceea ce e exact lucrul care ne-a adus in situatia in care suntem momentan. O sa fii mult si bine parazitat in continuare daca tu crezi ca te poti izola de ceea ce se intampla in alte domenii din tara.

    Chiar daca situatia e grava acuma, eu chiar cred ca majoritatea pe care o mentionezi tu e de fapt minoritara. Doar ca e mult mai activa, avand in vedere ca cei care li se opun imbratiseaza de f multe ori exact atitudinea ta de aici… „da-i incolo, is prosti toti, nu ma intereseaza, doar sa ma lase in pace”. Si uite asa practic semnezi in alb si ii ajuti sa ajunga sus si implicit sa faca absolut tot ce vor.

    Plus ca nu cred ca protesteaza lumea pentru dreptul de a fura, mi se pare un punct de vedere mult prea negru. Mai degraba protesteaza pentru a nu mai fi furati.

  41. @Bezmetique
    Si faptul ca tara aia nu e Romania e relevant pentru ca…… ???
    Crezi ca in alte tari angajatorii sunt mai buni doar pentru ca tara aia are alt nume? Crezi ca in tara aia oamenii sunt de neinlocuit? Crezi ca in alta tara nu sunt patroni care si-ar trata angajatii ca pe niste sclavi? Pana mea, cand ai un patron jegos, iti dai demisia si pleci la altul, care te trateaza mai bine. E chiar atat de simplu… Si oricum, daca patronul/seful e un imbecil nu mai conteaza ca ai contract pe perioada determinata sau nu. S-au facut (si inca se fac) destule abuzuri chiar si cu contracte pe perioada nedeterminata (ore suplimentare neplatite, lucrul mult pe bani putini) asa ca nu inteleg de unde vine frica asta…

    Eu am avut in Romania un patron imbecil. La un moment dat mi-a cerut sa lucrez mai mult de 8 ore pe zi pentru o perioada + niste sambete si niste duminici, promitandu-mi ca-mi va da mai multi bani la salariu. Nu mi-a dat nimic, asa ca mi-am dat demisia pe loc. Doua zile mai tarziu aveam deja alt job. In cazul unui contract pe perioada determinate ai un avantaj – stii ca peste 6 luni se termina contractul, asa ca ai timp sa-ti cauti de lucru.

  42. Si pana mea, daca va e atat de frica de contractele pe perioada determinata, de ce nu puneti de la inceput conditia ca voi vreti contract pe perioada nedeterminata?

  43. P.S. legat de codul muncii, ca tot l-ai mentionat. Poate sa fie cel mai stralucit cod al muncii din intreaga lume, poate sa ne aduca intr-un singur an sa avem un nivel de trai mai ridicat decat vesticii, I dont give a crap… atata timp cat vine prin deja consacrata practica a lu Boc, profesor in drept constitutional LOL, NU ar trebui sa intre in functiune. E deja bataie de joc cu asumarile astea de raspundere. E exact dictatura pe fata. Ca sa nu mai zic de prostie.

    Cat de bun o fi codul, nu pot sa cred ca opozitia, sindicatele, patronatele, alte org civile, pana si unii parlamentari ai puterii nu ar fi putut aduce imbunatatiri / corecturi. Ca sa nu mai zic ca e exact pe dosul Constitutiei, unde se zice negru pe alb ca Guvernul e responsabil in fata Parlamentului si ca orice initiativa legislativa trebuie pe-acolo sa treaca. Asumarea raspunderii si ordonantele de urgenta sunt pentru, you guessed it, URGENTE.

  44. Asumarea raspunderii nu e in nici un caz pentru urgente. Asumarea raspunderii e atunci cand guvernul decide ca are nevoie de un alt cadru legislatv ca sa guverneze si atunci zice: Ori trece legea asta, ori plec. E simplu, si e perfect constitutional, pentru ca asta face, isi asuma raspunderea in fata parlamentului. Daca parlamentul nu e de acord, poate sa zica: bai plecati, noi nu vrem legea asta. Nu stiu ce e asa greu de priceput.
    Si dupa cum am explicat, majoritatea in Romania e oricum tembela. Daca se tine cont 100% de vointa poplatiei, o sa se ajunga in maxim 5 ani sa nu mai aveti de unde fura si de la cine cere. Deci nu ar trebui sa va plangeti asa rau, o sa puteti fura in continuare, dar mai putin, sa se poata reface resursele si sa va ajunga mai mult timp.
    Da, stiu, e dictatura, Poanta nu poate sa isi debiteze aberatiile, Chucky nu mai are voie sa doarma pana la pranz, pe toate canalele vad cum e ridicat in slavi guvernul si nimeni nu protesteaza pentru „dreptul” de a lenevi, ca sa nu ma vorbim ca restul muncesc in regim sclavagist.

  45. Sau… sindicalistii nu au iesit pentru ca ei erau ocupati cu munca… a fost un fel de manifest prin nemanifest… ei vroiau de fapt sa ne arate ca sunt la munca nu in piata :))

  46. Intamplare adevarata…cu CFR-ul
    anu trecut prin toamna am fost la Suceava, la intoarcere iau trenu, ma asez la coada la casa de bilete, la un moment dat ma abordeaza un individ…cine era?…era Nasu!!!…pe moment am crezut ca-i o farsa…am negociat nitel cu el si intr-un final am ajunsl a Bucuresti, singur in compartimet, clasa I, cu 35 de lei

  47. Nu oamenii de rand din CFR au delapidat compania. Cunosc pe cineva de la CFR marfa din Cluj si imi spunea ca la un moment dat regionala CFR nu mai avea voie sa faca direct contracte. Daca erai un beneficiar al transportului pe cale ferata si voiai sa faci o comanda de transport de la Baia Mare la Bistrita, sa spunem, trebuia sa mergi la Bucuresti sa faci contractul. Iti lua timp, si cheltuiai in plus – dar aveai alternativa – firma de transport feroviar a sotiei lui Berceanu – GFR care opera cu vagoane inchiriate de la CFR, care nu platea la Infrastructura CFR si asa mai departe. A – si ‘te rezolva’ la timp.
    Probabil ca mitingurile nu reusesc sa stranga oameni cati ar vrea liderii de sindicat, sau macar un numar care sa reprezinte de fapt oarecum situatia reala a nemultumitilor, fiindca este destul de scump sa te deplasezi de oriunde din tara pana in Bucuresti.
    Nu stiu cat esti de conectat la realitate, dar saracia este destul de prezenta in randurile oamenilor. Nu stiu cati dintre cei care sufera si nu au bani sa isi ia medicamente, sau nu pot sa isi plateasca din pensie toate facturile au blog pe net sau apar la televizor – unde vezi aceiasi oameni zilnic – ca e antena x ca e b1 ca e otv. Patura de mijloc se subtiaza si lumea chiar saraceste.
    Revenind la CFR – nu exista interesul sa se faca investitii in domeniu, fiindca se vrea a fi vanduta la pret de fier vechi – ca si cu Petromul sau alte companii – caci politicienii romani asa inteleg ca se face privatizarea. Asta in timp ce in alte tari se renunta la transportul rutier in favoarea celui feroviar.
    Azi maine se va da drumul la 16 Februarie din Cluj – unde Bombardier face locomotive (sigur) si probabil vagoane. Va urma un mic scandal prin presa – dar sper ca sa isi revina si transportul pe linia ferata – ca il opereaza CFR-ul sau GFR-ul sau cum i-o zice – dar totusi – sa faci 20 de ore pe 800 de km mi se pare destul de aberant – nici in perioada interbelica nu existau timpii astia.

    • @Vasile: reiau intrebarea: de ce nu protesteaza angajatii impotriva jafului din companie? impotriva patronului ciorditor?

      stii de ce? pentru ca şi lor le e bine aşa. aşteaptă sa fie privatizată şi apoi vor sări să urle, că ei nu vor să se privatizeze şi să fie daţi afară. sau să pună mâna la muncă.

  48. Nu-i deloc asa zoso, chiar imi pare rau ca asta-i concluzia trasa de tine. Is multe lucruri aici, unul din ele fiind faptul ca la CFR amenintarea concedierilor e atarna permanent deasupra angajatilor… iar cei care ar iesi sa se puna in gura cu sefii ar trece cu siguranta in topul listei…

    Legat de compania lu Berceanu, am si eu un exemplu in acelasi sens ca cel al lui Vasile. CFR a anulat toate trenurile Falticeni – Dolhasca, iar la scurt timp dupa compania lu Berceanu si-a bagat trenuri pe ruta asta. Mi se pare mult prea dubios.

    Si ca un pic de wishfull thinking… ce-ar putea fi CFRul daca nu si-ar bate lumea joc de companie: https://youtube.com/watch?v=y-54gBLwK3s

  49. Cautati poze cu mersul trenurilor din 1923 (sunt pe net) si comparati cu 2011.

    In 2011, Bucuresti – Brasov in 4 ore?
    A -> 03:49 -> 166km
    P -> 04:48 -> 166km
    Pai eu cu bicla fac cam 150km in 5 ore!!!

    Personalul din Romania are viteza unei biciclete normale? NU SEMICURSIERA! Cursierele intrec trenurile personale nene!

  50. Sincer, m-as fi dus sa fac un week-end la Brasov… am ales pana la urma Roma, fac numai 2 ore cu avionul. Hai 3 cu tot cu check-in & stuff.
    E mai putin decat cu trenul pana la Brasov!

    Nu, nu am masina, nu vreau masina, nu imi place sa conduc.

  51. Anul trecut, la Iaşi, şapte ore. Mi-am adus aminte de un film idiot (cei de la TVR îl catalogaseră de groază) Transsiberianul, sau ceva de genul ăsta.
    Cât despre diplome şi restul, nu mă bag. Potrivit nomenclatorului, atunci când am terminat eu, nici nu exista vreo încadrare pentru ce studiam eu.
    Dar nu asta contează, că nu m-am dus la facultate ca să primesc vreun loc de muncă. Eu altceva încercam să spun. Observaţia mea era că nu poţi să generalizezi pornind de la exemple personale.
    Că ai o mulţime de oameni care stau degeaba e o problemă, dar nu este cea mai mare. Cea mai mare este că nu poţi să le oferi o alternativă, recalificare (hai să fim serioşi, am aruncat fluturaşu cu lăcătuş, coafeză, formator de formatori – wtf!!!). Nu este îndeajuns să dai oameni afară şi să le spui la muncă, nu la întins mâna. Trebuie să le oferi şi alternative. Când i-ai angajat prima dată, erau buni, nu? Trimite un medic după zece ani de şcoală să facă altceva, un profesor după şase şi exemple pot fă mai fie o mie. Problema este că dintre toţi, statul este ultimul care să spună ”life sucks”, ”shit happens!”
    Statul ar fi ultimul de la care se aşteaptă, dar mă rog … Boc a reuşit şi performanţa asta.

  52. Nu privesti problema din unghiul care trebuie. Parerea mea e ca liderii sindicali au fugit de turma (cu ceva timp in urma) si nu turma de lideri. Si oricum nu cred ca trebuie generalizat la toti liderii sindicali.