A omorât Steve Jobs muzica? Sau a salvat-o?

Bon Jovi, băiatul ăla care vine la Bucureşti să cânte ceva ce el cheamă rock, dar noi ii zicem heavy pop, declară că Apple a omorât industria muzicală.

"Copiii de astăzi au ratat complet o întreagă experienţă de viaţă – atunci când îţi pui căştile, dai volumul la maxim, te ţii de geacă, închizi ochii şi te pierzi în muzica unui album", a declarat rockerul american.

"Ei pierd şi frumuseţea acelor zile când îţi primeai banii de alocaţie şi luai o decizie în funcţie de cum arăta geaca unui cântăreţ, fără să ştii cum suna întregul album, iar apoi te uitai la câteva fotografii şi începeai să îţi imaginezi. Doamne, erau nişte vremuri magice, absolut magice", a continuat Jon Bon Jovi…

Practic, e supărat că tineretul nu mai cumpără discuri si CDuri şi au trecut pe mp3-uri (apropo, acum nu se mai numesc discografii, ci mp3ografii).

casete1În 2006 am aruncat casetele pe care le păstram, deşi nu mai aveam casetofon. In 2008 am aruncat şi CDurile, pentru că le trăsesem deja în mp3 şi muzica o ascult din computer, nu de pe CD. Practic, o colecţie de CDuri a devenit incomodă pentru oamenii care au un computer.

Să spui că ăla care încă mai vinde muzică, oricât de proastă ar fi ea în ultimii 20 de ani, a omorât industria muzicală e o tâmpenie şi numai un creier afectat de vopsea de păr o putea face. Sigur, Bon Jovi ar putea face ceva util pentru omenire, donându-şi ficatul lui Jobs, dar am impresia că vrea să mai scoată nişte albume proaste.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

48 comentarii

  1. Bata-l pla, an de zile am fost nevoit sa-i ascult mizeriile ca sa pot fute

    00
  2. Eu chiar cred ca si artistii ar trebui sa invete sa se reinventeze ;)

    00
  3. @Cristi: noup. Modelele de vanzare online nu’s chiar atat de convenabile (gandeste-te la comisioanele de la companiile de telefonie mobila: peste 50%, plata prin card, costa mult licentierea, pe urma se mai trezesc cate unii ca ei vor si share din profitul site-ului etc). Iar artistii iau exact la fel si in cazul vanzarilor online, si in cazul CD-urilor… Adica 10%. 52% se duc la casele de discuri (plus sumele enorme de pe urma licentierilor), 30% la distribuitor (= Apple, Rhapsody, Napster 2.0, Amazon mp3 etc), 4% la publisher si 4% la compozitor. A, si aia 10% ajung la artisti de abia dupa ce casele de discuri isi scot inapoi banii bagati in ei. Daca nu isi recupereaza banii…well, de asta se semneaza contracte de multi ani prin care artisti sunt obligati sa scoata muulte albume. Industria creste bine merci. :)

    Daca e careva interesat sa aprofundeze, uitati aici cateva articole interesante:

    https://www.janisian.com/reading/internet.php
    http://www.negativland.com/albini.html

    00
  4. Asta e, tehnologia avanseaza iar noi ne adaptam. Muzica nu a omorat-o nimeni, doar ca nu mai este asa profitabila pentru artisti.

    00
  5. se vede că stă în poză de ceva timp şi mai mănâncă de pe jos dacă a ajuns să facă asemenea declaraţii.

    00
  6. Eu cred ca a salvat-o. Pana la urma iTunes genereaza profituri destul de mari artistilor, si celor cunoscuti si celor mai putin cunoscuti si ofera si consumatorului mai multa putere de alegere.

    00
  7. Peste vreo 10-20 de ani (mai mult?) nu o sa mai fie nici mp3-uri sau casti, o sa ai interfata neurala wireless si doar o sa trebuiasca sa te gandesti la o melodie si o vei auzi direct in creier (urechi?). Atunci o sa zicem la fel… ce misto erau cand aveam calculatoare si mp3-uri si sistem audio 7.1 de 500 wati.

    00
  8. :) Industria muzicala in niciun caz nu a murit, ba chiar este in crestere de la an la an, dar banii nu vin la artisti din vanzarea de muzica, ci din concerte, produse branduite, sponsorizari etc. Din vanzarea de muzica, indiferent de suport (iTunes, CD, casete etc), artistii dintotdeauna au primit maxim 10% (hai 15% daca era vorba de cate un Jay-Z, Eminem etc). Problema e la casele de discuri… Si la preturile minime impuse pt vanzarea de muzica online. Si la faptul ca au ramas in mare aceleasi comisioane cretine cand vine vorba de vanzare pe net (ba e chiar mai rau, cand te gandesti ca intermediarii cer peste 50%, desi costurile de intretinere ale unui magazin online sunt mult mai reduse fata de vanzarile in magazinele fizice).

    00
  9. Mai, vreau sa fiu si eu lamurit cu o chestie: baiatul asta de are Apple, nu vinde muzica artistilor astora pe bani?
    Adica, sa o zic pe aia dreapta, nu castiga oricum artistii din vanzarea pieselor on`line?

    Da, iau mai putini bani ca deh, nu mai e pretul ambalajului, nu mai e suportul (CD/DVD), nu mai ai hartia din carcasa si asa mai departe, dar cine ar vrea sa isi mai umple o camera de sute de CD-uri (presupunand ca si le poate permite pe toate) cand poate sa aiba, intr-un player cat 2 degete de lat, tot ce ar vrea?

    00
  10. Si eu care credeam ca muzica de 3 lei a omorat industria. Ca se vezi, cum m-am inselat. Al dracu’ Bon Jovi asta…

    00
  11. …acum e simplu: auzi o melodie, iti place, tastezi pe google cateva versuri, bagi rezultatul pe youtube si apoi download la colectie…”pe vremea mea”, insa…atunci cand strangeam destui bani sa-mi cumpar o caseta, ma duceam la dristor, la obor sau pe unde mai stiam eu de „baieti” care le aduceau de cine-stie-unde si in cateva zile stiam fiecare piesa (versuri, durata, cat trebuie sa derulez ca sa ajung la partea aia care suna atat de fain), era un sentiment de apropiere, o legatura aproape personala cu artistul si opera…aveam la un moment dat cateva sute de casete dar chiar si dupa cativa ani, vazand coperta, stiam exact ce am in mana…
    …odata cu cd-urile si apoi cu mp3-urile a inceput instrainarea, deja era prea usor…acum am cateva zeci de mii de melodii in calculator dar nu mai e la fel…si cred ca el la asta se refera, nu neaparat ca nu se mai cumpara discurile, ci mai degraba ca nu se mai asculta cu acea sete pe car o simteai atunci…

    00
  12. cred ca baiatul asta habar nu are cat e o alocatie in Romania…

    00
  13. Are dreptate omu, avea alt farmec mai demult.

    00
  14. ete fleosc. acum dooj de ani pricinosu asta se producea pe scena cu paru pe bigudiuri si colanti colorati pentru niste zeci de mii de coco. acum sunt toti multimilionari dar tot le miroase. si ficatu nu cred ca-l are mult mai bun

    00
  15. Si eu care astept sa dea drumu nea jobs la muzica si seriale si pe la noi :))

    00
  16. nu stiu formatiile gigant ce fac dar modelul actual poate sustine formatii care se vand singure cu profituri mari si o baza de fani relativ limitata

    00
  17. its his life…

    00
  18. Omul e suparat ca trebuie sa munceasca mai mult. Nu mai e destul sa faca 2-3 melodii bune si 10 jeguri pentru a umple un album. In afara de fane, care cumpara orice rahat doar pentru ca e cantat de „ala dragut in geaca de piele”, restul oamenilor cumpara cate o melodie, in functie de calitate.
    Pentru un carnat nu trebuie sa mai cumperi tot porcul.

    00
  19. in generala cum aveam 5000 de lei cum ma duceam in piata sau mai iau o caseta :)
    prima caseta originala a fost albumul Guano Apes, la vremea aia am dat o gramada de bani pe ea.

    00
  20. ca un om care asculta muzica multa si pe scule destul de ok pot sa va spun cu mana pe inima ca: nimic nu se compara sunetul de pe un cd original. in nici un caz un mp3. :)

    00
  21. Pai Bon Jovi avea mereu geaca frumoasa si muzica de kkt e normal ca se supara pe unul care pune preview la muzica pe care o vinde. Jobs nu a omorat muzica, ratatii cu geci frumoase care canta prost au omorat-o

    00
  22. Eu zic sa il ascultam pe bon giovi asta si sa trecem inapoi la dischete si casete … ca-i chioraie matzele pe la interviuri

    00
  23. Caseta cu Talisman ai păstrat-o? =))

    00
  24. Pe zona rock/metal grosul a venit mereu din concerte. Albumele tin artistul viu in memoria publicului si-l mentin pe circuitul de concerte (album nou => motiv de turneu), dar n-ar trebui sa mai fie sursa de venit.

    Acum na, e greu si pentru nea Bon Jovi. Pentru un concert trebuie deplasare, instrumentatie, cantat, interactiune cu publicul si eventual 1-2 piese bune care sa nu fi fost scrise in anii 80′. Nu ca-l plac prea mult pe Jobs, dar cand critica vine de la cowboy-ul muzicii de consum…

    00
  25. Mie-mi pare rau numa’ dupa grafica de pe discurile de vinil.
    Aia a fost o industrie faina ce a murit, din pacate.

    00
  26. Imi aduc aminte ca aveam o caseta cu Bon Jovi in walkman cand eram mult mai tanar :) Acum sunt sigur ca se castiga mai mult din concerte, promovari samd (n-ati vazut ce de concerte sunt chiar si in RO).
    Vina ii apartine exclusiv industriei, prin lipsa unui model adaptat zilelor noastre, comisioanele mari ale caselor de productie, calitate slabuta vs cantitate (2 melodii bune pe un album cu 12).
    In privinta iTunes, nu ar strica ceva concurenta solida; monopoly sucks.

    00
  27. In alta ordine de idei, nu cred ca ar fi foarte rau daca cineva, fie el Steve Jobs sau dracu baltat, ar distruge industria muzicala, sau macar ar zgudui-o bine. Industrie presupune comert, ceea ce de obicei face rau pentru arta si divertisment.

    00
  28. Muzica nu mai e o afacere pentru un artist cam de mult…si asta e intradevar din vina tehnologiei…
    Sunt oarecum in cunostinta de cauza cand spun asta…
    Pe-o parte, intr-adevar vanzarile pe net ( MP3-uri etc) au cam distrus profiturile….plus ca nu sunt la nivelul vanzarilor de cd-uri, casete etc de acum cativa ani…
    Pe partea cealalta, tot din cauza tehnologiei, orice cretin care stie sa se joace cu un soft, scoate acum piese pe banda rulanta cu o investitie in hardware de 1-2-3keur ( si teoretic in software de inca pe-atat, dar practic investitia e doar in hw). In felul acesta, oferta de muzica e foarte mare… Nu mai trebuie sa ai habar de teorie muzicala, nu mai trebuie sa stii sa canti, nu mai trebuie sa ai o anumita experienta ca inginer de sunet, nu mai trebuie sa ai un studio proiectat si dotat intr-un anumit fel etc… Doar un computer, o placa de sunet cat de cat profi ( 3-400 eur), si un noian de plugin-uri…
    Prin urmare, trupa ca Led Zepelin, Queen, etc nu se vor mai naste ever… In schimb vom avea Lady Gaga si alte nulitati…

    Muzica nu mai e o afacere…

    00
  29. geretus: Sau poate nu asculti ce trebuie, atata tot :)

    00
  30. ipo, unii spun ca deja ar fi zguduita bine.

    Acum vreo trei ani, cand scriam mai mult si mai bine, am luat din bazele de date publice RIAA niste cifre. Care bagate in Excel si plimbate pe acolo au aratat ca, desi numarul de albume creste, ponderea albumelor de platina si aur este in scadere. De ce? De multa muzica buna ce se face. Si ca vanzarile cresc, dar nu cresc in ritmul in care creste piata potentiala, adicatelea poplatia?

    Viitorul? Probabil muzica distribuita via iTunes la preturi mici sau gratis de pe site-ul trupei. Iar banii o sa vina din concerte, produse personalizate si alte chestii xonexe. Nu mai are nici dracu nevoie de casele de discuri de azi. Au supt destul de la artisti, vezi cifrele lui Pyuric de mai sus. Cine nu este in stare sa tina un concert bun care sa atraga lumea probabil ca o sa dispara. Ceea ce este iar bine.

    00
  31. @gretus: se face muzica buna, problema e la gusturile publicului larg. Cat despre artisti, las’ ca nu or sa moara de foame, vezi paragraful 2 la pigbrother. Dar nici ca un cantaret, adica unu’ care stie sa cante mai bine decat media, sa fie multimilionar.

    00
  32. @ipo…stii ca si artistii… tre sa traiasca…Muzica nu e hobby pentru ei…chiar si pentru aia care o fac bine…

    @pigbrother
    Muzica buna nu se mai face fix din motivele pe care le expuneam anterior…cumulate cu faptul ca nu mai e o afacere azi…
    Raman pe piata, si al dracului de prolifici toti alte „Marius Moga” din lume…astia care fac 20 de melodii pe zi, toate la fel…
    Din cauza asta, muzica e perisabila… Nu or sa mai apara hit-uri care voi dainui…Tot ce produce acum se consuma in 1-2 luni… maxim o vara…

    00
  33. se face muzica buna in continuare.
    un_plugar a fost singuru care a prins ideea

    00
  34. Se face o laie muzica buna in continuare. Si nu ma lua cu ce trupa buna este X dar n-a auzit nimeni de ea. Nu conteaza. Ceva mai bun decat Judas Priest? Sau Pink Floyd? Sau Led Zepp? Sau Deep Purple? Curaj, m-am plictisit de astia, vreau sa ascult ceva mai bun. Zi niste nume…

    00
  35. ieta, aseara au cantat Suicidal Angels in bucale. Grecii sunt la nivelul Kreator-Slayer, ala de inceput. Thrash corect, bun si bine executat.

    nu iti place thrashu? Naspa. zi ce iti place si se gaseste ceva trupa care sa faca frumos

    00
  36. Yodelice sunt misto. Francezi. Nu-s exact heavy, dar toate piesele de pe cele 2 albume ale lor sunt arta.

    00
  37. Vai de capul vostru si al cel delor mediafax, care habar n-au sa traduca un text din engleza! „Geaca unui cantaret” ? Este de fapt „Album jacket” – adica coperta vinilului sau al CD-ului!

    „Kids today have missed the whole experience of putting the headphones on, turning it up to 10, holding the jacket, closing their eyes and getting lost in an album,” he said.

    Pe scurt, ai interpretat gresit stirea.

    00
  38. @ipo…nu cumva chestia asta „Dar nici ca un cantaret, adica unu’ care stie sa cante mai bine decat media, sa fie multimilionar.” suna putin cam comunist?

    @krossfire
    Muzica pe care o ascult eu nu a generat nici-odata artisti milionari…si culmea, nu se poate face altfel decat cu instrumente reale si voci reale…

    00
  39. @gicu: deci LOL. Chiar ma si miram ce cacat ii cu geaca cantaretilor

    00
  40. sau cum zicea un clasic in viata, jbj ar trebui sa compuna ceva mai des dacat isi schimba freza. asta l-ar ajuta sa faca si ceva mai multi bani (banuiesc ca asta il framinta) in epoca asta de cacat in care oamenii isi aleg muzica dupa cum suna si nu dupa cite extensii de par sau floci pe piept apar in poza de pe coperta discului :)

    00
  41. NOU
    #47

    John Bon Jovi are dreptate, dar nu in totalitate…

    00
  42. Jobs are pancreasul in pioneze nu ficatul. Ala cu ficatul e Minculescu.

    Ne trebuie inca un razboi mondial ca sa aibe si porcu ce formatii sa aprecieze, deh, a scazut calitatea muzicii….

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.