LG V40 ThinQ (sau V40, pentru că ThinQ sună ca naiba), lansat în Octombrie 2018, este „fratele mai mare” al LG G7, cu mici îmbunătățiri. Unii ar zice că seria V de la LG este vârful de gamă și nu seria G… și eu zic că au dreptate.
Seria V nu este tocmai cunoscută în România, sau mai bine zis în Europa, producătorul fie aducând modelul pe piață mult prea târziu față de lansarea in US, sau chiar deloc (vezi V20, V35). Iar chestia asta, din punctul meu de vedere este o mare greșeală pe care LG (și nu numai!) o repetă mereu: se anunță dispozitivul, se face mare gălăgie pe social media, revieweri etc, după care… liniște pentru 2-3 luni până când poți să cumperi dispozitivul de undeva. Mai toți ar trebui să rupă o pagină din strategia de marketing a Samsung, sau, de ce nu, chiar și Huawei.
Drept dovadă, până la disponibilitatea lui V40 în România (pe căi oficiale – nu, mersi, QuickMobile), LG a anunțat modelul V50 precum și G8 la MWC în Februarie 2019, iar acestea din urmă încă nu pot fi cumpărate sau pre-comandate.
Specificații
La fel ca alte review-uri ale mele, nu am să intru în detalii de scoruri, benchmarks și alte chestii complet irelevante prin prisma utilizatorului de rând.
Modelul testat are SnapDragon 845 (a fost lansat înainte de disponibilitatea SD855 de anul acesta, evident), 6GB RAM și 128GB spațiu de stocare.
Telefonul arată binișor, deși, așa cum am mai menționat, acum cu greu mai deosebești telefoanele între le după look, toate arată similar.
LG V40 este disponibil în 4 culori – New Platinum Gray, Carmine Red, New Aurora Black, New Moroccan Blue. Varianta testată este „New Moroccan Blue”, și din ce am înțeles, cea pe roșu („Carmine Red”), este mai putin alunecoasă decât restul culorilor. Din păcate, „Carmine Red” nu este disponibilă pe toate piețele.
Baterie
Bateria de pe V40 are capacitatea de 3400mAh, mai mică față cea a Samsung S10+ (4100mAh).
În utilizarea zilnică, bateria mi-a rezistat lejer puțin peste 24 de ore, cu un Screen-On-Time de aproximativ 6 ore și 30 de minute, în regimul meu de utiliare normal (WiFi On, GPS On, Bluetooth On, NFC, 4G, Always on Display, și luminozitatea pe Auto+20-25%, rezoluția ecranului maximă – 1440 x 3120).
De asemenea, suportă încarcare Wireless (Qi Fast Wireless Charging, 10W), precum și USB-PD și QuickCharge 3.0.
Încărcarea bateriei durează aproximativ o oră si ~40-50 minute, cu un încărcător compatibil „fast charging”.
Cameră
V40 a fost primul telefon lansat cu un total de 5 camere (3 camere pe spate și 2 camere frontale, pentru selfie-uri glorioase).
Pe spate avem triou-ul de camere telephoto („zoom”, 12 MPx), standard (12MPx), ultrawide 16MPx).
Pentru selfie-uri avem iar o cameră normala („standard”, 8MPx) dar și una wide (5 MPx), ce-ți permite să prinzi putin mai mult din peisaj când îți faci selfie-ul ăla demențial pentru Tinder…
Pozele au fost făcute pe trepied și au fost uploadate la dimensiunea originală, cu metadata intact.
La fel ca la S10+ se observă diferența de culori între camera ultrawide și cea standard. Camera ultrawide nu are stabilizare optică (OIS) și nici PDAF.
Softul camerei oferă destule opțiuni interesante, care la prima vedere pot fi chiar intimidante.
Imediat cum deschizi aplicația Camera, primele lucruri care-ți sar în ochi sunt 4 funcții diferite – Google Lens (analizează imaginile în timp real și-ți descrie ce vezi, de exemplu ce haine poartă cineva), Portrait, Triple Shot (îți permite să faci o poză folosind toate cele 3 camera simultan, și eventual să faci un video destul de „ieftin” din asta), precum și AI Cam – care analizează scena și configurează camera (expunere, iso, white balance etc.) pentru a obtine o poză cât mai bună.
Cât despre moduri – avem o selecție pe care deja le-am văzut pe alte modele de telefoane:
- Auto
- Manual – probabil LG este singurul telefon care oferă expunere pâna la 30 de secunde
- Video Manual – poți ajusta expunerea, ISO, shutter speed, white balance etc, precum poți și activa înregistrarea audio „Hi-Fi” (24bit, 48Khz), ba chiar poți filma și de la 24 FPS (pentru Scorsese-ul din tine) la 30, 60, 120 sau 240 FPS.
- Cine Video – poți înregistra clipuri cu diferite filtre, de la alb negru, sepia, „comedie romantică”, sau „red popout”
- ‘Food’ – pentru că nu se poate nici o masă nefotografiată și postată pe Instagram
- ‘Slow-Mo’
- Panorama
- Flash Jump-Cut – practic îți crează un GIF din mai multe poze realizate la un interval de 3 secunde
- Cine Shot – „poze în mișcare”, sau pentru cunoscători, cinemagraph-uri low-effort
- AR Stickers – practic niște filtre Snapchat. De ce e nevoie de ele direct aici, habar nu am.
Pe lângă aceste moduri care vin preinstalate, se mai pot descărca modurile de „Time-Lapse” precum și „360° Panorama”. De ce sunt puse separat la download, și nu sunt gata incluse… n-am nici cea mai mica idee – probabil Marketing.
Modul „Manual” mai are o facilitate care e puțin ascunsă la prima vedere, o aplicație numită „Graphy” (ce, din nou, trebuie instalată separat…), care are pretenția că te învață cum să folosești controalele manuale pentru a scoate o poză bună.
Doar două observații am cu privire la calitatea pozelor:
- camera telephoto („zoom”) focalizează puțin mai prost decât cea de la Galaxy S10+, se vede când încerci să faci poze de aproape
- camera ultrawide nu prezintă distorsiunile care se observă în pozele de la S10+
Audio – Jack, DAC și DTS-X
Una din cele mai discutate funcții din ultima vreme a telefoanelor mobile, în rândul unora, este prezența (sau absența, boo Apple!) jackului audio de 3.5mm („de căști”).
LG nu numai că pastrează Jack-ul audio, dar V40 are și un DAC (Quad DAC) integrat, precum și DTS-X – în esență o bucățică de software care oferă diferite preset-uri menite să-ți îmbunătățească audiția muzicii preferate. Practic, dacă ați auzit de (cu) Dolby Atmos, DTS-X face cam același lucru.
Pe partea de DAC nu am multe de spus – e un bonus pentru audiofili, iar pentru restul utilizatorilor va fi chestia aia ce face „muzica sa se audă mai tare și mai clar”, asta pe lângă faptul că poți aplica diferite preseturi.
Software
LG V40 vine cu Android 8.1, iar Android 9.0 este așteptat în curând. Să sperăm că LG se ține de promisiune și măcar acest model îl ține actualizat 2 ani de zile.
Nu pot să zic că este tocmai cea mai OK versiune de Android de pe piață (OneUI e mult mai curat), dar find obișnuit cu „skin”-ul telefoanelor LG, nu mi se pare nici prea exagerat (vezi MIUI).
Întotdeauna mi-au plăcut 2 funcții la software-ul LG, de care mi-ar fi foarte greu să mă despart, care pentru mulți probabil sunt destul de banale.
Prima ar fi „Double Tap to Wake & Sleep” – la 2 atingeri scurte pe ecran, ecranul este fie pornit sau oprit. E foarte mișto când e pe masă și poți verifica rapid o notificare fară a căuta butonul de Power.
A doua ar fi „Ringtone ID” – o funcție ce generază un ringtone „personalizat” pentru toate contactele din agenda ta. Ringtone-ul este mereu același, este generat după numărul de telefon, și pentru mine, care nu schimbă mai niciodată soneria default, și nici nu are rabdare să puna la fiecare contact în parte una diferită.
Singurul lucru care mă deranjează, și pe care nu prea îl înțeleg – este absența unei teme negre pentru OS (în genul OneUI Night Mode al Samsung). Și zic că nu-l înțeleg pentru că totuși o temă neagră este prezentă pe telefon – când activezi funcția de „Battery Saver – Maximum”, telefonul te anunță că va activa o temă neagră pentru a economisi bateria, dar, totuși, dacă nu vrei să activezi „Battery Saver”, tema neagra este de negăsit.
Din fericire, există soluții – fie în aplicația LG Smart World (care este, practic, appstore-ul LG, dacă-l putem numi așa), sau în Google Play – pentru doar 6.79 Lei, poți avea telefonul negru!
Pro:
- Camera Ultrawide fără distorsiuni
- Înregistrare audio Hi-Fi
- Controale manuale la înregistrarea video, inclusiv mod 24 FPS
- Senzor amprentă pe spatele telefonului (sunt părtinitor)
- Ecranul nu este curbat (iarăși, preferință personală)
- Cameră ultrawide pentru selfie
- Jack 3.5mm cu DAC („Quad DAC”) integrat
Con:
- Camera Telephoto lasă de dorit, focalizează aiurea uneori
- Ecranul P-OLED nu are culorile supra-saturate ca cele ale Samsung-urilor. În mod normal ar fi un plus, pentru că reproduce culorile mai bine… dar ecranele Samsung sunt pur și simplu mai plăcute ochiului
- Momentan nu există update la Android 9.0, iar LG nu are tocmai cel mai bun istoric la actualizări OS
- Absența unei teme negre „din fabrică” este dezamăgitoare
Telefonul a fost pus la dispoziție de către Orange România.
Cum sa nu pui o poza si cu telefonul fata-spate ? Jesus …
Pai cum ii facea poze? :))
Pentru ca gasesti poze cu telefonul pe tot internetul…sau il poti vedea in magazine. Nu poza fata/spate aduce plus valoare sau te convinge, sau nu, sa il iei
@Alin
Poza feței cu camerele din spate și poza spatelui cu camerele frontale. Nu știi nimic.
@Alex, o poza face cat 1000 de cuvinte.
N-am pus spate pentru că efectiv nu eram mulțumit de cum ieșeau pozele. Nu am reușit să capturez efectul culorii de pe spate, am preferat să nu pun deloc.
Plus, așa cum zice Alex, e plin netul de poze și video care demonstrează culorile lui V40.
Zici ca e review de DSLR, nu de telefon.
Ha, tocmai ce a sosit ieri, același model albastru, dual sim. Nu știu de ce au facut două camere selfie cu aproape același unghi de cuprindere dar mă rog. Diseară e programată configurarea, nu mă aștept la diferențe mari, din ce am văzut până acum. Sunt oarecum fan LG de la Nexus 5 încoace, am avut si G5 și G6. L-am luat pentru dual sim pentru soție și pentru că G6-le, deși respectabil, mă înnebunește la viteză față de Pixel 2. E înlocuitorul unui Huawei Mate 20 Pro care e complet stupid și a fost trimis înapoi la 24 de ore după livrare – always-on display fără notificări, wtf? Da știu, tocmai au scos versiune nouă acușica pt Emui (hahah) în care apar și notificări, la ani distanță de ceilalți producători. Iar notch-ul face să nu vezi notificările și nu poți să muți mai jos linia respectivă. În fine, divaghez. Sper să fie la fel de durabil ca Nexus 5…
Nexus 5, ca hardware, nu mi s a părut asa de durabil. Era construit asa…cheap. Capacul spate se zgâria ușor și sasiul nu era rezistent (l am făcut banana când m am așezat pe el, spre deosebire de nexus 4 și s7 care rezista).
Well, am 3 bucăți operaționale încă. Unul a făcut baie în WC (don’t ask) dar după uscare e încă pe baricade de 1 an jumate. Dar da, ai dreptate m-am exprimat greșit. Au problemele lor, cea mai nasoală fiind cea cu butonul de power (dar care se rezolvă cu spray de contacte, am avut-o la toate 3).
Aplicația de restore & backup (LG Mobile Switch) face o treabă foarte bună, mai ales dacă vii de la alt LG.
Mie mi-a transferat inclusiv setările aplicațiilor (mă rog, la majoritatea aplicațiilor, anyway), inclusiv jurnalul de apeluri (la care softul Samsung a dat buleală – la cele 4000++ de apeluri care le aveam, a decis că nu vrea sa le transfere) și istoricul sms (peste 3000 mesaje).
Cât despre Nexus 5, mi-a plăcut și mie mult la vremea lui. N-am avut problema cu butonul, în schimb am reușit să-i sparg ecranul, și cum era destul de nepopular la vremea lui, n-am găsit decât înlocuitoare chinezești, mult mai grele și mult mai casabile (le-am spart imediat, in lipsa Gorilla Glass).
Dar mi-a plăcut mult materialul de pe spatele N5 la momentul respectiv.
Mda, deja prima surpriză neplăcută, se pare că modelul pe care îl am, LM-405EBW, nu are FM radio (desi peste tot pe net V40 are). Bonus, modelul asta e de negăsit pe site-ul LG. Jeez…în AD2019 pui quad dac și jack audio și scoți radio-ul…
Aaand back it went. Nu din cauza radio-ului ci din cauza bateriei. 7 la suta pierduți in 9 ore fară să fie atins și fără SIM-uri…citisem că e slab la baterie dar nici chiar așa.
Telefoanelor astea cu mai mult de o cameră foto (exceptînd cea frontală), nu pot producătorii să le adauge titlul de „Argus” in denumirea modelului?
Grasele nu vor camera wide frontala
Azi aflu si eu ca exista si alte telefoane in afara de iphone, samsung sau huawei
E ceva ciudat cu pozele, merge să le deschizi numai dacă dai click în treimea de sus a lor.
wordpress block editor
Fixed.
Nu se incarca clip-ul video (OS: ubuntu 18.04, nici firefox, nici chrome): No video with supported format and MIME type found. Orice alt clip de pe alte site-uri se incarca ok.
Ba in chrome merge, doar in firefox nu vrea.
Vezi: https://stackoverflow.com/questions/40760864/how-to-play-mp4-video-in-firefox/40784948
Pe alte site-uri/alte articole, de obicei se pune si OGM (pt. FF) si MP4 (pt. restul). In cazul de fata nu am pus pentru ca ar fi trebuit sa re-encodez video… si-i stricam calitatea.
TLDR: functioneaza sa dai / primesti telefon cu el?
Selfie mentionat de 4 ori in articol si nici macar o mostra glorioasa?
e mai urât ca mine, nu e cazul
Salut, suporta VOLTE?